Αναδημοσίευση από τη σημερινή Αυγή αλλά και της περασμένης βομάδας

Εκτός ΕΣΠΑ κινδυνεύει να βρεθεί η Πινακοθήκη
 
Τον κίνδυνο να βρεθεί εκτός ΕΣΠΑ διατρέχει το έργο της αποκατάστασης και επέκτασης του κτηρίου της Εθνικής Πινακοθήκης, μετά τη χθεσινή έγκριση της συμπληρωματικής σύμβασης από το Τεχνικό Συμβούλιο του ΥΠΠΟ.
Έτσι, με μόνη αρνητική ψήφο αυτήν του εκπροσώπου του Τεχνικού Επιμελητηρίου, εγκρίθηκε η αύξηση κατά 28% του προϋπολογισμού του έργου, το οποίο είχε κατακυρωθεί το 2012 στην "Τομή ABETE", κύρια θυγατρική εταιρεία της "Άκτωρ ΑΤΕ", η οποία προσέφερε έκπτωση 36,38%.
Η αύξηση αυτή έγινε με τη δικαιολογία των "απρόβλεπτων", χωρίς μάλιστα τη διενέργεια δημόσιου διαγωνισμού για την τροποποίηση των μελετών, λόγω της "ανακάλυψης" υπογείων υδάτων, ενώ ανάλογη προσπάθεια να θεωρηθεί "απρόβλεπτη" η ύπαρξη αμιάντου, σε κτήριο του 1976, του οποίου ο σχεδιαστής Δ. Φατούρος βρίσκεται εν ζωή, απερρίφθη από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων...
Όμως η "ανακάλυψη" των υπογείων υδάτων, που ήταν σε όλους γνωστή, και η μέτρησή τους κατά την ξηρότερη περίοδο (το 2001), δύσκολα θα μπορούσε να γίνει δεκτή ως "απρόβλεπτη περίπτωση", βάσει τόσο της ελληνικής όσο και της κοινοτικής νομοθεσίας, που και οι δύο ερμηνεύουν τον όρο εξαιρετικά περιοριστικά.
Επιπλέον, επιχειρείται να συγκαλυφθεί το γεγονός ότι εγκρίνεται χωρίς δημόσιο διαγωνισμό (παρά μόνο με μια ασαφή "προφορική διαπραγμάτευση") μια συμπληρωματική σύμβαση που επιφέρει σαφείς τροποποιήσεις στην κατασκευή, στον φέροντα οργανισμό του κτηρίου, όπως αναγνωρίζει η από 4/5/2014 έκθεση εμπειρογνωμόνων, αυξάνοντας το κόστος κατά 28%.
Όμως το έγγραφο της Ειδικής Υπηρεσίας του ΥΠΠΟ για το ΕΣΠΑ (15/7/2014), με το οποίο δίνεται το "πράσινο φως" για την έγκριση της μελέτης, στηρίζεται στη μη τροποποίηση του έργου (παρά τα όσο περί του αντιθέτου είχαν καταθέσει οι εμπειρογνώμονες), ενώ, τέλος, με πρόσφατο έγγραφό της (21/10/2014) η ίδια υπηρεσία παραδέχεται ότι δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμα η διαθεσιμότητα της αντίστοιχης δαπάνης από το ΕΣΠΑ.
Συμπέρασμα; Στην καλύτερη περίπτωση ο Έλληνας φορολογούμενος θα επιβαρυνθεί με περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ. Στη χειρότερη, το έργο θα προσκρούσει σε ανυπέρβλητα εμπόδια ευρωπαϊκής νομιμότητας και ένα ακόμη γιαπί-φάντασμα θα κοσμεί το κέντρο της πρωτεύουσας...

Εθνική Πινακοθήκη: "Απρόβλεπτες" αυξήσεις 28%

Ενώ τα μάτια όλων είναι στραμμένα στην αναταραχή που επικρατεί στο ΕΜΣΤ, ένα άλλο μεγάλο έργο που αφορά τη σύγχρονη (και όχι μόνο) τέχνη, αυτό της επέκτασης της Εθνικής Πινακοθήκης, φαίνεται να περνάει απαρατήρητο...
Μπορεί οι εργασίες στο κτήριο της Βασ. Κωνσταντίνου να έχουν επανεκκινήσει, όμως το ζήτημα της αναθεώρησης του προϋπολογισμού του έργου παραμένει ακόμη σε εκκρεμότητα. Κι αυτό διότι η αύξηση η οποία ζητείται από τους εργολάβους και τους μελετητές είναι πρωτοφανής για κτηριακό έργο.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του Τεχνικού Συμβουλίου του ΥΠΠΟ, ζητήθηκε αναθεώρηση του προϋπολογισμού του έργου (ανέρχεται στα 20.357.000 ευρώ), λόγω "απρόβλεπτων", των υπόγειων υδάτων, δηλαδή την ύπαρξη των οποίων όλοι ισχυρίζονται ότι αγνοούσαν, κατά 28%, δηλαδή στα 26.032.000 ευρώ.
Η τελική απόφαση για την αναθεώρηση του προϋπολογισμού δεν ελήφθη την Τετάρτη, καθώς ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ, αρχιτέκτονας Ν. Φιντικάκης δεν είχε λάβει γνώση των απαραίτητων δικαιολογητικών, εγκρίσεων κ.λπ. προκειμένου να αποφανθεί. Έτσι η συνεδρίαση αναβλήθηκε για τις 29/10.
Ο ίδιος, πάντως, χαρακτήρισε πρωτοφανή την αύξηση αυτή, που συναντάται μονάχα σε έργα οδοποιίας ή ακόμη μεγαλύτερα.
Σ.Κ.