Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

Για τα Χρηματιστήρια Ενέργειας και το Ευρωπαϊκό Μοντέλο Στόχος (Target Model)

του συναδέλφου Νομικού Βασίλη

1. Εισαγωγή - Επισκόπηση
Η Ευρωπαϊκή Οδηγία 2009/72/ΕΚ προέβλεπε τη διαμόρφωση ενός ενιαίου τρόπου λειτουργίας των επιμέρους αγορών ηλεκτρικής ενέργειας (ΗΕ) και φυσικού αερίου (ΦΑ) στην ΕΕ, σαν ένα πρώτο βήμα στη δημιουργία μιας ενιαίας πανευρωπαϊκής αγοράς. Απώτερος στόχος : μέσω της γιγάντωσης των διασυνοριακών συναλλαγών ενέργειας, να δημιουργηθεί μια ενιαία Ευρωπαϊκή αγορά η λειτουργία της οποίας σταδιακά θα επιφέρει σύγκλιση των τιμών ενέργειας στις επιμέρους χώρες μέλη.
Το όλο σχήμα είναι εξαιρετικά απλό: αν θεωρητικά δεν υπήρχε κανένας φυσικός περιορισμός στη μεταφορά ισχύος από τις διασυνοριακές γραμμές, τότε μια χώρα με χαμηλό κόστος παραγωγής θα μπορούσε να εξάγει ποσότητες ΗΕ σε χώρες με ακριβότερο κόστος σε συμφέρουσα τιμή. Αν, θεωρητικά, οι ποσότητες αυτές ήταν πολύ μεγάλες, θα επιτυγχάνονταν σύγκλιση τιμών και διαμόρφωση μιας ενιαίας τιμής σε όλη την ενιαία αγορά, Εικόνα 1.

Εικόνα 1 : αναπαράσταση μηχανισμού σύζευξης αγορών (market coupling)
Η λειτουργία μιας τέτοιας αγοράς προϋποθέτει τη διαμόρφωση κοινών κανόνων συναλλαγής, δηλαδή την αποδοχή από όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ ενός κοινού μοντέλου λειτουργίας της αγοράς. Επιπλέον, χρειάζεται να βρεθούν εγγυητές (φορείς κάλυψης), οι οποίοι θα διαθέτουν τεχνογνωσία και επαρκή κεφάλαια ώστε να μπορούν να εγγυηθούν την ομαλή διεξαγωγή των συναλλαγών. Αυτοί μπορούν να είναι μόνο μεγάλες τράπεζες ή κάποια χρηματιστήρια.
Το 2011, με βάση την οδηγία 2009/72/ΕΚ, η Ευρωπαϊκή επιτροπή δημιούργησε δύο κύριους μηχανισμούς: τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο των Ρυθμιστικών Αρχών-ACER και την Ένωση των Ευρωπαϊκών Διαχειριστών Συστημάτων Ενέργειας –ENTSOe), αναθέτοντάς τους την πρακτική προετοιμασία του προγράμματός της για την ενιαία αγορά ενέργειας που έχει την κωδική ονομασία Μοντέλο Στόχος (Target Model).

Το 1% των Ελλήνων κατέχει το 56,1% του συνολικού πλούτου της χώρας!

Το 1% των Ελλήνων κατέχει το 56,1% του συνολικού πλούτου της χώρας!
  Από την Ημερησία
 Τα μνημονιακά χρόνια βάθυναν σε μεγάλο βαθμό τις οικονομικές ανισότητες. "Το πλουσιότερο 1% των Ελλήνων κατείχε το 2000 το 54,1% του πλούτου, το 2007 το 48,6% και το 2014 το 56,1%."

Το πλουσιότερο 1% του παγκόσμιου πληθυσμού διαθέτει το 48% του παγκόσμιου πλούτου, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Credit Suisse, στην οποία η ελβετική τράπεζα προειδοποιεί ότι η αύξηση της ανισότητας μπορεί να οδηγήσιε σε ύφεση.
Όπως μεταδίδει η Guardian, η έκθεση αναφέρει ότι ο παγκόσμιος πλούτος έχει αυξηθεί στο νέο επίπεδο ρεκόρ των 263 τρισ. δολαρίων, σημειώνοντας ετήσια άνοδο 20,1 τρισ. δολαρίων. Πρόκειται για την μεγαλύτερη ετήσια άνοδο που έχει καταγραφεί από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων το 2007. Ο παγκόσμιος πλούτος βρίσκεται πλέον 20% πάνω από το προ-κρίσης υψηλό και 39% από το χαμηλό του 2008.
Με βάση την έκθεση της Credit Suisse, ένα πρόσωπο χρειάζεται μόλις 3.650 δολάρια, συμπεριλαμβανομένης της αξίας του σπιτιού και των μετοχών, για να συμπεριληφθεί στο πλουσιότερο 50% του παγκόσμιου πληθυσμού. Ωστόσο, χρειάζεται πάνω από 77.000 δολάρια για να γίνει μέλος του πλουσιότερου 10% και 798.000 δολάρια για να μπει στην ομάδα του κορυφαίου 1%.
«Συνολικά, το φτωχότερο 50% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει λιγότερο από 1% του συνολικού πλούτου. Στον αντίποδα, το πλουσιότερο 10% κατέχει το 87% του παγκόσμιου πλούτου και το κορυφαίο 1% διαθέτει το 48,2% των παγκόσμιων στοιχείων ενεργητικού» αναφέρεται στην έκθεση.
Οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας διαπιστώνουν πως κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα η διαφορές στον πλούτο συρρικνώθηκαν στις χώρες με υψηλά εισοδήματα, αλλά η τάση αυτή μπορεί να έχει αρχίσει να αντιστρέφεται. Η ανισότητα υποχώρησε ανεπαίσθητα σε πολλές χώρες πριν από την οικονομική κρίση, αλλά τείνει να αυξάνεται από το 2008 και έπειτα, ιδιαίτερα στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Το 1% των Ελλήνων κατέχει το 56,1% του συνολικού πλούτου της χώρας! Η έρευνα της Credit Suisse παραθέτει στοιχεία για μια σειρά από χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Το πλουσιότερο 1% των Ελλήνων κατείχε το 2000 το 54,1% του πλούτου, το 2007 το 48,6% και το 2014 το 56,1%.
Η Βόρεια Αμερική είναι η περιοχή του κόσμου όπου συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου των νοικοκυριών (34,7%). Η Ευρώπη βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 32,4% και ακολουθεί η περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού (χωρίς την Κίνα), με 18,9%. Ο πλούτος των νοικοκυριών στην Κίνα αυξήθηκε κατά 715 δισεκατομμύρια δολάρια ή +3,5% μέσα σε έναν χρόνο.
Από την άλλη, υποχώρηση σημειώθηκε στην Ινδονησία (-260 δισεκ. δολάρια), στην Αργεντινή και τη Ρωσία (-135 δισεκ. δολάρια στην καθεμία) και την Τουρκία (-100 δισεκ. δολάρια).
Οι ΗΠΑ φιλοξενούν στο έδαφός τους το 41% των ανθρώπων η περιουσία των οποίων ξεπερνά το 1 εκατομμύριο δολάρια. Ο αριθμός των εκατομμυριούχων (σε δολάρια) στον κόσμο θα φτάσει τα 53,2 εκατομμύρια το 2019, δηλαδή θα υπερδιπλασιαστούν (+53%) μέσα σε μια πενταετία. Σε όλον τον κόσμο, 400 εκατομμύρια ενήλικοι διαθέτουν σήμερα περιουσία που ξεπερνά τα 100.000 δολάρια.
Οι πέντε πλουσιότερες χώρες όσον αφορά τον μέσο πλούτο ανά ενήλικο κάτοικο είναι κατά σειρά η Ελβετία, η Αυστραλία, η Νορβηγία, οι ΗΠΑ και η Σουηδία.

Νομικές διεκδικήσεις από την Παντεχνική συνέλευση Θεσαλλονίκης

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΝΟΜΙΚΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ





Συνάδελφοι, συναδέλφισσες χρόνια πολλά!

Σαν ΠΑΝΤΕΧΝΙΚΗ* έχουμε κατ΄ επανάληψη επισημάνει ότι οι λύσεις στα προβλήματα μας είναι κυρίως πολιτικές και όχι νομικές. Για αυτό καλούμε τον τεχνικό κόσμο της Θεσσαλονίκης να συμμετάσχει στις ανοιχτές συνελεύσεις και στις υπόλοιπες δράσεις μας.



Όσον αφορά τον νομικό αγώνα στην τελευταία συνέλευση – συζήτηση με τους δικηγόρους έγινε πολύ καλή ενημέρωση και μάθαμε πολλά για τους τρόπους διεκδίκησης. Με λύπη διαπιστώνουμε ότι πολλά προβλήματα συναδέλφων με το ΤΣΜΕΔΕ μας αφήνουν άναυδους. Όλοι χρωστάμε στο ΤΣΜΕΔΕ αλλά κάποιοι χρωστάνε πολλά χρόνια με μηδενικά εισοδήματα, κάποιοι δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη γιατί το ταμείο δεν κάνει συμψηφισμούς, κάποιοι καλούνται να πληρώσουν εισφορές ελεύθερου επαγγελματία επειδή η εταιρία όπου δούλευαν ως μισθωτοί δεν είχε πληρώσει τις εισφορές και άλλα τρελά! Κατόπιν αυτής της συνάντησης η δικηγορική ομάδα κατέληξε στους εξής δυο άξονες οι οποίοι περιλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος των προβλημάτων μας.



Α’ ΑΞΟΝΑΣ ΔΡΑΣΗΣ:

Με αυτή τη διαδικασία οι ασφαλισμένοι είναι σε θέση να διεκδικήσουν δικαστικά (ανάλογα με τη θέση τους):

-   θεώρηση βιβλιαρίου υγείας και πρόσβαση σε παροχές υγείας

-   χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας

- αναγνώριση απαλλαγής από παλαιότερες εισφορές με διαγραφή προσαυξήσεων

-  επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων.

Η κατηγορία αυτή απευθύνεται και περιλαμβάνει τους οφειλέτες υγείας ή/και πρόνοιας ή/και σύνταξης, ακόμα και τα μέλη ΤΕΕ και ΤΣΜΕΔΕ που:

- ουδέποτε έκαναν έναρξη εργασιών στην εφορία και δεν εργάστηκαν ποτέ ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή μισθωτοί

- έκαναν μεν έναρξη επαγγέλματος στην εφορία αλλά ήδη έχουν προβεί σε διακοπή και έκλεισαν τα βιβλία τους

- εργάστηκαν ως μισθωτοί αλλά ήδη έχουν απολυθεί/είναι μακροχρόνια άνεργοι.

- έκαναν έναρξη εργασιών στην εφορία, διατηρούν ανοιχτά βιβλία αλλά έχουν μηδενικό/χαμηλό εισόδημα

Για το σκοπό αυτό θα προηγηθεί διοικητική διαδικασία ενώπιον του ΤΣΜΕΔΕ (αιτήσεις – χορήγηση βεβαιώσεων οφειλών)



Β’ ΑΞΟΝΑΣ ΔΡΑΣΗΣ:

Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

Οι στατιστικές της φρίκης

Μια «ακτινογραφία» των συνεπειών της πολιτικής των μνημονίων

F-_ftoxeia_795088309Από εδώ
Η ύφεση και τα μνημόνια εξανέμισαν κάπου 65 δισεκατομμύρια ευρώ το 2013 σε σύγκριση με το 2008 από το ΑΕΠ της χώρας. Το ίδιο διάστημα ο πέλεκυς των μνημονιακών κυβερνήσεων έκοψε από τους μισθούς πάνω από 23 δις ευρώ, ενώ οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά τα 2/3 και οι καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών περίπου κατά 36 δις ευρώ.
Οι αριθμοί μπορούν να καταγράφουν με σαφήνεια τα ‘’θαύματα’’ που επιτελέστηκαν στην Ελλάδα τα τελευταία 5-6 χρόνια από τις κυβερνήσεις των δύο κομμάτων, που διεκδικούν και πάλι την ψήφο μας για να ολοκληρώσουν το καταστροφικό τους έργο, σε συνεργασία- κατά περιόδους- σε συνεργασία και με άλλες (εξαφανισμένες σήμερα ή υπό εξαφάνιση αν δεν λάβουν έξωθεν βοήθεια) δυνάμεις, όπως ο ΛΑΟΣ και η ΔΗΜΑΡ, αλλά σίγουρα αδυνατούν να περιγράψουν το μέγεθος της ανθρωπιστικής καταστροφής, που συντελέστηκε στο όνομα της δήθεν εξυγίανσης και της δήθεν ανάπτυξης.
Τα στοιχεία που δημοσιοποιεί όλα αυτά τα χρόνια η ΕΛΣΤΑΤ θα μπορούσαν να ονομαστούν με δύο λέξεις: ‘’Στατιστικές της φρίκης’’, μιας και φροντίζουν να μας υπενθυμίζουν συνεχώς και σε τακτά διαστήματα ότι καμιά τραγωδία, κανένα νέο φρικώδες επίτευγμα των συγκυβερνητών, δεν πρόκειται να φρενάρει την ολέθρια για εκατομμύρια ανθρώπους πολιτική τους. Μια πολιτική που ακολουθούν με τρομακτική συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια, υπερκεράζοντας σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και τις προσταγές των επικυρίαρχών τους, προς τέρψιν βέβαια των μεγάλων κερδισμένων της ανθρωπιστικής καταστροφής, των τραπεζών, των μεγαλοεργολάβων, των εφοπλιστών, των μεγάλων φοροφυγάδων, των ‘’επενδυτών’’ που σπεύδουν να μοιράσουν τα ιμάτια της σταυρωμένης πατρίδας μας.
Όλοι αυτοί δεκάρα δεν δίνουν για τους ανέργους, που μαζί με τους ‘’σχεδόν ανέργους’’ φτάνουν το ενάμισι εκατομμύριο, για το ένα εκατομμύριο χαμένες θέσεις απασχόλησης, για τον στραγγαλισμό του κοινωνικού κράτους, για την καταβαράθρωση του παραγωγικού τομέα της οικονομίας και τον θάνατο δια πνιγμού εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Σήμερα, ημέρες προεκλογικού πυρετού που ζούμε, ημέρες καταστροφολογίας και τρομοκράτησης των ψηφοφόρων, αλλά και πρωτοφανούς επίδειξης οσφυοκαμψίας προς τους προστάτες τους (νταβατζήδες του λέει ο λαός μας), νομίζω θα άξιζε να παραθέσουμε συνοπτικά ορισμένα από τα ‘’μεγαλειώδη επιτεύγματα’’ των μνημονιακών κυβερνήσεων και συγκυβερνήσεων στους τομείς της εθνικής οικονομίας, της εργασίας, της παραγωγής, της κοινωνικής μέριμνας, αλλά και της καθημερινότητας των νοικοκυριών, όπως αυτά προκύπτουν από τις έρευνες της ΕΛΣΤΑΤ.
Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν
Το 2013 το ΑΕΠ της χώρας ήταν μειωμένο σε σχέση με το 2008 κατά 64,7 δις ευρώ, ή ποσοστό 26,2%. Τόσο το ποσοστό όσο και η διάρκεια της ύφεσης είναι πρωτοφανή για το δυτικό κόσμο κατά τη μεταπολεμική περίοδο.

Τα ΜΜΕ συγκαλύπτουν το έγκλημα της κυβέρνησης και του εφοπλιστικού κεφαλαίου

Από το Ίσκρα

Του ΑΝΔΡΕΑ ΖΑΦΕΙΡΗ
  5 μέρες μετά το «ατύχημα»  στο «Norman Atlantic» , κι ενώ κανείς δε ξέρει ακόμη πόσοι ήταν οι επιβαίνοντες, πόσοι είναι οι αγνοούμενοι, πόσοι είναι οι νεκροί, οι έγκριτοι δημοσιογράφοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να συγκαλύψουν το έγκλημα, ένα έγκλημα που η αποκάλυψή του σε προεκλογική περίοδο θα σήμαινε την απόλυτη συντριβή των κυβερνητικών εταίρων.
Στο ίδιο ρόλο της συγκάλυψης, μαζί με τα ΜΜΕ, και ο ίδιος ο υπουργός Μ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος έδωσε αμέσως τη «γραμμή» ότι η τραγωδία στην Αδριατική είναι ένα «δυστύχημα», σαν να πρόκειται για τροχαίο σε επαρχιακή οδό.
Τι δεν θα ακούσετε ποτέ από τους παρακοιμώμενους των κυρίαρχων ΜΜΕ;
1. Το «Norman Atlantic» ήταν υπερφορτωμένο. Κουβάλαγε περισσότερα οχήματα από όσα επέτρεπε η άδειά του. 222 έναντι 195.
2. Το πλήρωμά του ήταν το μισό από όσο έπρεπε! 55  αντί για 90 ναυτικοί . Η  μείωση των πληρωμάτων έχει αγγίξει σε διάστημα ενός έτους το 40%. Παράλληλα, επεκτείνεται η πρόσληψη ναυτικών ξένων εθνικοτήτων, καθώς με τον τρόπο αυτόν οι ναυτιλιακές εταιρείες υπάγονται στην εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία της χώρας προέλευσης των εργαζομένων και δεν υποχρεούνται στην καταβολή ασφαλιστικών εισφορών στο ΝΑΤ. Τη δυνατότητα αυτή τούς παρέχει  η σχετική νομοθεσία που έχει κοπεί στα μέτρα των συμφερόντων τους. Τη κρίσιμη στιγμή οι ελάχιστοι ναυτικοί δεν μπορούσαν καν να συνεννοηθούν μεταξύ τους.
3 . Από τις 4 το πρωί, ώρα εκδήλωση της πυρκαγιάς, μέχρι τις 10 π.μ. ( τις πρώτες 6 κρίσιμες ώρες) που ήταν στην αποκλειστική ευθύνη των ελληνικών αρχών, το φλεγόμενο πλοίο και οι εκατοντάδες επιβάτες ήταν αφημένοι στο έλεος του Θεού. Η δήλωση του αρχηγού  του Λιμενικού Σώματος Θ. Αθανασίου, ότι «Οι εξαιρετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν στα επιχειρησιακά μέσα να δράσουν» δείχνει όλο το μέγεθος των ευθυνών της πολιτείας, καθώς εκείνο το χρονικό διάστημα είχαν ήδη προσεγγίσει το πλοίο ιταλικά αλιευτικά.
4. Δεν έσπευσαν, από την πρώτη στιγμή, ούτε  ρυμουλκά ανοιχτής θαλάσσης, με ευθύνη της ΑΝΕΚ, καθώς κάτι τέτοιο προϋποθέτει υψηλό κόστος και δαπάνη που βαραίνει  την εταιρία.
5. Το πλοίο ήταν RoRo (φορτηγό) και μετασκευάστηκε σε RoRo Passenger, έγινε δηλαδή οχηματαγωγό επιβατηγό. Από ποιόν ελέγχθηκε  η μετασκευή; Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι  το ναυάγιο του «Ηράκλειον» στη Φαλκονέρα οφείλεται στα σοβαρά λάθη κατά τη μετατροπή του πλοίου από δεξαμενόπλοιο σε επιβατηγό-οχηματαγωγό, λάθη που  είχαν υπονομεύσει την ευστάθεια και την ασφάλεια του ήδη καταπονημένου σκάφους και είχαν κοστίσει τη ζωή σε 273 επιβάτες.
6. Στις 19 του Δεκέμβρη οι λιμενικές αρχές  είχαν επιθεωρήσει το πλοίο και είχαν σημειώσει αρκετές ελλείψεις. Και όμως το πλοίο ταξίδευε παρά  το ότι είχαν γίνει παρατηρήσεις από το Κεντρικό Λιμεναρχείο της Πάτρας ότι δεν υπήρχε σχέδιο διάσωσης ούτε και εξοπλισμός να αντιμετωπιστεί τυχόν  πυρκαγιά. Ποιός έχει την ευθύνη για την απόφαση αυτή; Και γιατί ο υπουργός ναυτιλίας επιμένει  ότι ο καράβι έφυγε από την Πάτρα ως πλήρως αξιόπλοο;

Στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η εποπτεία των επαγγελματικών ταμείων

Από την Καθημερινή. Να διαβαστεί σε συνδυασμό με παλαιότερη ανάρτηση μας.
 
Εντός του 2015, με «ειδική αποστολή» να καλύψει τα κενά που αφήνει πίσω του το δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα, ο θεσμός των επαγγελματικών ταμείων αναμένεται να διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο.

Υπό την αυστηρή εποπτεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς περνούν κεφάλαια ύψους 1 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στην περιουσία των συνολικά 13 Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) που λειτουργούν στην Ελλάδα. Με τρεις αποφάσεις, το υπουργείο Εργασίας επιδιώκει τη θωράκιση ενός θεσμού που αν και υπάρχει στη χώρα μας από το 2002, δεν έχει ακόμη καταφέρει να επεκταθεί αντίστοιχα με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Εντός του 2015, με «ειδική αποστολή» να καλύψει τα κενά που αφήνει πίσω του το δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα, ο θεσμός των επαγγελματικών ταμείων αναμένεται να διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο. Αλλωστε, τουλάχιστον 11 επαγγελματικοί κλάδοι αναμένεται να αποφασίσουν τη μετατροπή ή όχι του επικουρικού τους ταμείου σε επαγγελματικό.

Το υπουργείο Εργασίας με τις τρεις υπουργικές αποφάσεις που εξέδωσε, επιδιώκει τη θωράκιση των ΤΕΑ ώστε να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητά τους, με ιδιαίτερο βάρος στον θεσμικό έλεγχο, τη χρηστή διαχείριση και τη μέγιστη δυνατή απόδοση των αποθεματικών των συγκεκριμένων ταμείων του δεύτερου πυλώνα ασφάλισης.

Παράλληλα βέβαια διατηρεί τον δημόσιο έλεγχο σε μια σειρά διοικητικών διαδικασιών, προκαλώντας την αντίδραση των διοικητικών συμβουλίων των ΤΕΑ. Ηδη, το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Επικούρησης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων (ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ) προσέφυγε στο ΣτΕ κατά προηγούμενης υπουργικής απόφασης, η οποία αποκλείει τους συνδικαλιστές από τα Διοικητικά Συμβούλια των συγκεκριμένων Ταμείων.

Με τις νέες υπουργικές αποφάσεις προβλέπεται η διενέργεια τακτικών αλλά και έκτακτων επιτόπιων ελέγχων στα ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης, ορίζεται ο τρόπος αποτίμησης των περιουσιακών στοιχείων των ΤΕΑ, καθώς και το ελάχιστο περιεχόμενο του κανονισμού των επενδύσεών τους. Επίσης, καθορίζονται οι όροι έγκρισης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, των ΤΕΑ που διαχειρίζονται τα ίδια τις επενδύσεις τους.

Τι είναι η ηλεκτρονική ταυτότητα στα κτίρια - Οι υποχρεώσεις για εκατομμύρια ιδιοκτήτες

Στην τελική ευθεία για την έναρξη της υποχρεωτικής διαδικασίας ηλεκτρονικής καταγραφής των δημοσίων και ιδιωτικών ακινήτων της χώρας βρίσκεται το υπουργείο Περιβάλλοντος, δίδοντας σε πρώτη φάση οριστικές λύσεις ιδιοκτησίας στα περίπου 500.000 αυθαίρετα που βρίσκονται σε φάση τακτοποίησης.

Tο ηλεκτρονικό «φακέλωμα» όλων των κτιρίων της χώρας, το οποίο θα βρίσκεται σε μόνιμη διασύνδεση με το Kτηματολόγιο, τη ΔEH και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Oικονομικών, τίθεται πρακτικά σε εφαρμογή τον ερχόμενο Iανουάριο του 2015, φέρνοντας καθοριστικές αλλαγές στον ισχύοντα τρόπο έκδοσης των νέων οικοδομικών αδειών.

Στις νέες ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, εντός της επόμενης δεκαετίας θα πρέπει όλα τα κτίρια της χώρας να αποκτήσουν ψηφιακή ταυτότητα, καταγράφοντας σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα τα δεδομένα των ακινήτων, από την άδεια έως όλες τις μεταβολές.

Mε υψηλά πρόστιμα απειλούνται όσα κτίρια δεν δηλωθούν, καθώς θα χαρακτηρίζονται αυθαίρετα και εν συνεχεία θα επιβάλλονται στους ιδιοκτήτες τους οι σχετικές κυρώσεις που ισχύουν και σήμερα, προβλέποντας ταυτόχρονα ποινικές και οικονομικές κυρώσεις για όσους μηχανικούς συμπληρώσουν ψευδή στοιχεία στην ταυτότητα κτιρίου.

Aπό τη νέα χρονιά, κάθε νέο κτίριο θα πρέπει απαραιτήτως να διαθέτει ηλεκτρονική ταυτότητα, ενώ στα υφιστάμενα δίδεται προθεσμία δέκα ετών. Eνώ όσα κτίρια ή ιδιοκτησίες ενταχθούν στον νέο νόμο περί τακτοποίησης αυθαιρέτων (4178/2013 ή 4014/2011 και 3843/2010) οφείλουν να ολοκληρώσουν την ταυτότητα του κτιρίου μέσα σε πέντε χρόνια. Όλα τα στοιχεία που υποβάλλονται στο πληροφοριακό σύστημα των αυθαιρέτων, τροφοδοτούν αυτομάτως το πληροφοριακό σύστημα της ταυτότητας του κτιρίου και δεν χρειάζεται επανυποβολή.

Αλλαγή προσδιορισμού

Mε τη νέα απόφαση αλλάζει και ο τρόπος προσδιορισμού του ελεγκτή δόμησης, επιφέροντας έτσι μεγαλύτερη διαφάνεια επί της διαδικασίας. Πρακτικά, η ανάθεσή του θα γίνεται ηλεκτρονικά, λαμβάνοντας υπόψη τη λίστα των μηχανικών που έχουν διαπιστευτεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος, για όλες τις περιοχές της χώρας προκειμένου να κάνουν τις προβλεπόμενες αυτοψίες και ελέγχους.

H αίτηση θα εισάγεται σε ροή ελέγχου στην αρμόδια υπηρεσία δόμησης. Oι υπάλληλοι θα κάνουν τον έλεγχο και θα διατυπώνουν τις παρατηρήσεις τους ηλεκτρονικά και θα ενημερώνεται ο υπεύθυνος μηχανικός σε πραγματικό χρόνο. Όλη η διαδικασία ελέγχου, το ιστορικό των μεταβολών και ο φάκελος θα τηρούνται ηλεκτρονικά και θα είναι διαθέσιμα στον μηχανικό, τον ιδιοκτήτη, την αρμόδια υπηρεσία δόμησης και το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Πέραν των μεμονωμένων περιπτώσεων ιδιοκτησίας, στις πολυκατοικίες μπορούν όλοι μαζί οι ιδιοκτήτες να «φτιάξουν» την ταυτότητα του κτιρίου και όχι μόνο ανά ιδιοκτησία. Ωστόσο, εάν δεν συμφωνεί η πλειονότητα των ιδιοκτητών, τότε μπορεί ο καθένας ξεχωριστά να προχωρήσει μόνος του τη διαδικασία της Hλεκτρονικής Tαυτότητας Kτιρίου για το διαμέρισμά του.

Πιλοτική εφαρμογή

Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2015

Επιχειρείται η κατεδάφιση της λαϊκής συμμετοχής

Επικεφαλής μιας από τις πιο έγκυρες εταιρίες δημοσκοπήσεων, της Public Issue, ο Γιάννης Μαυρής σχολιάζει τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και αναλύει τα επίδικα της διαδικασίας εκλογής προέδρου της δημοκρατίας και των επικείμενων εκλογών.

Tη συνέντευξη πήραν
ο Παύλος Κλαυδιανός
και η Ιωάννα Δρόσου για την Εποχή


Μπορούμε να ορίσουμε ως ιστορικές τις εκλογές που επίκεινται;

Είναι κρίσιμες εκλογές και στην ουσία μπορεί να ενταχθούν στον ίδιο ιστορικό κύκλο με αυτές του 2012, της εποχής του μνημονίου. Θα καταγραφεί, δηλαδή η αντίδραση της ελληνικής κοινωνίας σ’ αυτό που βίωσε τα πέντε τελευταία χρόνια εφαρμογής των πολιτικών του μνημονίου. Θα εκδηλωθεί, κατά τη γνώμη μου, η δυσαρέσκεια της ελληνικής κοινωνίας και αυτό θεωρώ ότι είναι μη αντιστρέψιμο. Όντως, λοιπόν, οι εκλογές θα είναι σημαντικές.
Η ελληνική εμπειρία, νομίζω, μπορεί να συγκριθεί με τις αντίστοιχες του ευρωπαϊκού Νότου: Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία και δευτερευόντως Ιταλία. Αλλά τόσο οι επιπτώσεις στην οικονομία όσο και στο πολιτικό σύστημα ήταν επαχθέστερες και βαθύτερες από τις υπόλοιπες χώρες. Το βάθος και το εύρος της κρίσης και οι πρωτοφανείς πολιτικές επιπτώσεις με την κατεδάφιση του παλαιού κομματικού συστήματος διαφοροποιούν, ως ένα βαθμό, την ελληνική περίπτωση από τις υπόλοιπες. Αυτή διαφοροποίηση, βέβαια, από την πλευρά ορισμένων συντηρητικών αναλυτών, χρησιμοποιείται για να παρουσιασθεί η χώρα και ως «εξαίρεση». 

Διαμορφώνεται νέα δομή στο πολιτικό σύστημα. Θα είναι σταθερή, θα έχει διάρκεια;
Η κρίση εκπροσώπησης που εκδηλώθηκε από το 2010, ως συνέπεια της μνημονιακής πολιτικής, συνεχίζεται. Ο ΣΥΡΙΖΑ, βεβαίως, έχει αποκτήσει σχέσεις εκπροσώπησης με σημαντικά τμήματα της ελληνικής κοινωνίας που έχουν πληγεί από το μνημόνιο, μισθωτά και λαϊκότερα στρώματα, κτλ, αλλά κατά τη γνώμη μου ούτε κι αυτή η σχέση μπορεί να θεωρηθεί εδραιωμένη ή ασφαλής. Σε αυτό βέβαια έχει συντελέσει για διάφορους λόγους και η χαμηλή οργανωτική ανάπτυξη που παρατηρείται. Η κρίση εκπροσώπησης συνεχίζεται και δεν έχει επιλυθεί ούτε από την πλευρά των «από πάνω», των κυρίαρχων δυνάμεων. Στους πολιτικούς σχηματισμούς της δεξιάς ή της κεντροδεξιάς και του λεγόμενου κέντρου βλέπουμε ότι εξακολουθεί να κυριαρχεί η ρευστότητα, οι «μεταπηδήσεις» κτλ. Ένα παράγωγο αυτής της κρίσης είναι η μεγάλη κινητικότητα που παρατηρείται και στο κοινοβούλιο με τη συμπεριφορά των βουλευτών. Επομένως, παραμένουμε σε μεταβατική περίοδο.
Από την άλλη πλευρά βέβαια, και αυτό είναι πιο σημαντικό, εξελίσσεται δυστυχώς μπροστά στα μάτια μας μια βαθύτερη διεργασία, που είναι η κατεδάφιση της μεταπολιτευτικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, η μετάβαση σε ένα νεοφιλελεύθερο αυταρχικό κρατισμό. Αυτή η διαδικασία προχωρεί με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Στην ουσία, έχει τεθεί σε αμφισβήτηση η ίδια η έννοια της αντιπροσώπευσης, όχι μόνο λόγω της θεσμικής αποδυνάμωσης και της πλήρους περιθωριοποίησης του κοινοβουλίου, που είδαμε αυτά τα χρόνια και η οποία εκδηλώνεται και τώρα, με τη διαδικασία της εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας.
Βλέπουμε, επιπλέον, την ευθεία επίθεση στα πολιτικά κόμματα, όχι μόνο ιδεολογική αλλά και θεσμική, πχ με τη δραματική συρρίκνωση της κρατικής χρηματοδότησης στο μισό. Μάλιστα, ο τελευταίος νόμος 4304/2014, που δημοσιεύθηκε μόλις στις 23/10/14, επιτρέπει πια τη χρηματοδότησή τους από επιχειρήσεις και ιδιωτικούς φορείς. Πιστεύω ότι αυτό δείχνει πόσο έχει προχωρήσει ένας πολιτικός μετασχηματισμός, τον οποίο δεν έχουμε συλλάβει σ’ όλη του την έκταση. έχει αλλάξει ο ρόλος των βουλευτών, έχει αυξηθεί ο έλεγχος των επιχειρήσεων και του κεφαλαίου πάνω στο κοινοβούλιο. Στην ουσία, υλοποιείται μια διαδικασία «ιδιωτικοποίησης» και της Βουλής. Αυτός ο μεγάλος μετασχηματισμός, σε συνδυασμό με μια πιθανή συνταγματική αναθεώρηση, που θα είναι νεοφιλελεύθερου χαρακτήρα, προοιωνίζεται μια σε βάθος αλλαγή του πολιτικού εποικοδομήματος και του κοινωνικού συσχετισμού που αποτύπωσε το Σύνταγμα του 1975.

Η κατεδάφιση της λαϊκής συμμετοχής

Υπεράσπιση του Άλσους αποφάσισε ο Δήμος Ν. Φιλαδέλφειας

Επεισόδια στο δημοτικό συμβούλιο Ν. Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας  
Από την ΕφΣυν

Σε εκκενωμένη αίθουσα, χωρίς την παρουσία τραμπούκων και με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις  απ' έξω, ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης (30/12) το δημοτικό συμβούλιο στη Ν. Φιλαδέλφεια.
Διμοιρίες ΜΑΤ εκκένωσαν την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 3ου Γυμνασίου Ν. Φιλαδέλφειας λίγο μετά τις 20.00, όταν περίπου 200 εξαγριωμένοι οπαδοί της ΑΕΚ άρχισαν να εκσφενδονίζουν καρέκλες και άλλα αντικείμενα προς τους κατοίκους και το δημοτικό συμβούλιο, φωνάζοντας υβριστικά συνθήματα. Tο δημοτικό συμβούλιο  που διακόπηκε προσωρινά συνεχίστηκε μετά τις 21.00, αφού επέστρεψε ο δήμαρχος Άρης Βασιλόπουλος που είχε αποχωρήσει κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.
«Το διακύβευμα δεν είναι το Άλσος ή το γήπεδο»
«Είναι ιστορική συνεδρίαση, που δυστυχώς καταφέραμε να γίνει μετά την εκκένωση της αίθουσας. Το διακύβευμα δεν είναι το Άλσος ή το γήπεδο, αλλά η υπεράσπιση των δημοκρατικών αρχών και της δημόσιας περιουσίας», δήλωσε ο δήμαρχος, τονίζοντας ότι η σημερινή δημοτική αρχή συνεχίζει τις ιστορικές παραδόσεις των δημάρχων που δεν παραχώρησαν ποτέ δημόσια έκταση στην πόλη. 
«Το θέμα δεν είναι τα έξι στρέμματα της αναδασωτέας έκτασης, αλλά συνολικά το νέο Ρυθμιστικό και οι αλλαγές που φέρνει», σημείωσε. 
«Γιατί δεχόμαστε τόσο εύκολα τον ισχυρισμό του επιχειρηματία και των μελετητών του ότι το γήπεδο της ΑΕΚ πρέπει να πάρει έξι στρέμματα άλσους για να ανήκει στην κατηγορία ελίτ;» ρώτησε ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων Γ. Καλαμπόκης, προτείνοντας να εκπονηθεί μελέτη από τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ) και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), που να ελέγξει αν είναι εφικτή η οικοδόμηση του γηπέδου εντός των 26 στρεμμάτων του υπάρχοντος οικοπέδου. 
«Ποιος κοροϊδεύει τον κόσμο της ΑΕΚ; Εμείς ή αυτοί που λένε ότι θέλουν να φτιάξουν γήπεδο σε δασική έκταση;» είναι ένα από τα ερωτήματα που έθεσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, που τόνισαν ότι δεν έχουν απέναντί τους τους φιλάθλους της ΑΕΚ. Όλες οι δημοτικές παρατάξεις καταδίκασαν τα επεισόδια που προηγήθηκαν.
Το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής και τις επιπτώσεις του στην πόλη παρουσίασε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γ. Πάνος, σημειώνοντας ότι θα επιφέρει μια σειρά αυθαιρεσιών, προκαλώντας στο Λεκανοπέδιο «ένα έγκλημα εφάμιλλο όσων έγιναν στις δεκαετίες του ’50 και του ’60 με την αντιπαροχή». Η εισήγηση υπεράσπισης του Άλσους υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, με 18 ψήφους υπέρ και 5 αποχές. 

Αλληλεγγύη στους συληφθέντες της 6ης Δεκέμβρη 2014

Δεν ξεχνάμε τους εκατοντάδες συναγωνιστές που τα τελευταία χρόνια διώκονται για τη συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις κάθε είδους. Καλή λευτεριά σε όλους...

Η απεργία πείνας του Ν. Ρωμανού αποτέλεσε ένα πολυδιάστατο γεγονός που εξελίχθηκε σε κεντρικό πολιτικό ζήτημα. Οι πολιτικές ζυμώσεις που προέκυψαν από αυτήν, οι δυνατότητες και οι προοπτικές που δημιουργήθηκαν και αναπτύσσονται ακόμα, αλλά και συνολικά η διατάραξη των επί δύο χρόνια λιμναζόντων νερών της κοινωνικής πραγματικότητας είναι γεγονότα αδιαμφισβήτητα. Η εκ νέου κίνηση ενός κομματιού του πληθυσμού ενάντια στην ανθρωποφαγική σημερινή μορφή της εξουσίας και το σπάσιμο του απόλυτου τρόμου αποτελούν ανάσα ελευθερίας για όσους σε αυτή ζοφερή συνθήκη δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν. Η επαναχρησιμοποίηση πρακτικών αγώνα όπως οι καταλήψεις κτιρίων ξαναδίνουν στο κοινωνικό κίνημα εργαλεία που του είχαν αφαιρεθεί βίαια. Μετά την απεργία πείνας του Ν.Ρωμανού οι δυνατότητες που επανεμφανίζονται, οι νέοι αγωνιστές που βγήκαν στο προσκήνιο και οι ευκαιρίες που θα έρθουν σηματοδοτούν μια νέα, πιο αισιόδοξη κατάσταση.

Μαζί όμως με την ανάπτυξη του πολύμορφου κινήματος αλληλεγγύης υπήρξε και από την αντίθετη πλευρά κινητικότητα που ξεπερνούσε τις συνήθεις πρακτικές του πολυάριθμου αστυνομικού στρατού. Από τους ασφαλίτες και τις στρατιές των χακί μπάτσων που έπρεπε να περάσεις για να πας στην πορεία, τις εισβολές σε σπίτια και τις προληπτικές προσαγωγές μέχρι τα πολεμικά ανακοινωθέντα με τα οποία τα καθεστωτικά ΜΜΕ περιέγραφαν την - ουσιαστικά αποτυχημένη - εισβολή με αύρες στα Εξάρχεια, οι κρατικοί μηχανισμοί καλλιέργησαν συστηματικά ένα σκηνικό πολέμου. Στόχος τους η πολιτική και πρακτική απομόνωση των διαδηλωτών της 6ης Δεκέμβρη και των προηγούμενων πορειών, των καταληψιών του Πολυτεχνείου, της ΓΣΕΕ και συνολικά των αλληλέγγυων, αλλά και η τρομοκράτηση του γενικού πληθυσμού. Μαζί με αυτά αξίζει να αναφερθούν και συγκεκριμένες τακτικές των μπάτσων, όπως η εμφάνιση πολλών μαζικών μπλοκ ασφαλιτών σε σημεία του κέντρου, οι σκηνοθετημένες επιθέσεις ασφαλιτών σε ματατζήδες στην πλ. Εξαρχείων με σκοπό να συλλάβουν όποιον τους ακολουθήσει και το κλείσιμο του σταθμού της Βικτώριας ελάχιστα λεπτά πριν την επίθεση των δελτάδων στη ΓΣΕΕ. Όλα αυτά δείχνουν την ποιοτική αναβάθμιση της καταστολής. Δείχνουν επίσης ότι οφείλουμε να προετοιμαστούμε για αυτά που έρχονται.

Εμείς οι δεκάδες συλληφθέντες της επίθεσης στην κατειλημμένη ΓΣΕΕ, της πορείας της 6ης Δεκέμβρη αλλά και των πολύμορφων δράσεων αλληλεγγύης δε βρεθήκαμε τυχαία στο δρόμο, δεν ήμασταν «συλλήψεις στο σωρό». Κάναμε την πολιτική επιλογή να σταθούμε αλληλέγγυοι στον αγώνα του Ν. Ρωμανού και η επιλογή αυτή μας έφερε αντιμέτωπους με την κρατική καταστολή. Η τελευταία περιλάμβανε ξύλο, ειρωνεία, ψυχολογική πίεση, σαδιστικές «φιλικές» κουβέντες, γελοία και σάπια copy-paste κατηγορητήρια µε κακουργήματα, ψευδείς δηλώσεις από δελτάδες, πολυήμερη παραμονή στα κρατητήρια, ασφαλίτες που αναγνωρίζουν µεµονωµένα διαδηλωτές ανάμεσα σε πλήθος 40 ατόμων αλλά δεν δίνουν τα στοιχεία τους σε συναδέλφους επειδή είναι «ταραγμένοι», ανακριτές που ζητάνε δήλωση φρονημάτων, δικαστικούς που λαμβάνουν υπόψη τους τηλεφωνικές καταθέσεις μπάτσων περί βαριάς σωματικής βλάβης για να αναβαθμίσουν τις κατηγορίες μέσα σε μια νύχτα, απειλές για πολυετείς ποινές φυλάκισης, νεοσύστατες απαγορεύσεις συμμετοχής σε πορείες, απόσπαση DNA σε κάποιους από εμάς, περιοριστικούς όρους. Όλες οι συλλήψεις είναι μία μεθόδευση του κράτους απέναντι σε κάθε διαδηλωτή. Είναι το ρίσκο που παίρνουμε και γνωρίζουμε από πριν, το ρίσκο που ήμασταν και είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε.

Ξεκαθαρίζουμε συνεπώς και από την πλευρά μας ότι δεν κάνουμε βήμα πίσω, συνεχίζουμε συλλογικά, είμαστε συνειδητά στο δρόμο και έτσι θα συνεχίσουμε. Η απεργία πείνας του Ν. Ρωμανού είναι αγώνας ενός πολιτικού κρατουμένου και αποτελεί μέρος του συνολικού και ανυποχώρητου αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση. Όλα συνεχίζονται.

Συλληφθέντες έξω από την κατειλημμένη ΓΣΕΕ

Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Καλή και ανατρεπτική χρονιά...



Καλή και ανατρεπτική χρονιά ...και ποιός άλλος καταλληλότερος για το ξεκίνημα της από τον Frank Zappa

Και του χρόνου σπίτια τους...

 
Σήμερα 31/12, τελευταία ημέρα εξόφλησης χαρατσιών, ΕΝΦΙΑ, ειδοποιητηρίων ΤΣΜΕΔΕ με τις ληστρικές αυξήσεις και λοιπών "υποχρεώσεων" - κάπως πρέπει να βγουν τα "πρωτογενή πλεονάσματα" -  δε μπορούμε παρά να ευχηθούμε σε όλους τους συναδέλφους (και όχι μόνο) "και του χρόνου σπίτια τους". Και αυτό αφορά τόσο τη συγκυβέρνηση, την τρόϊκα (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ), τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς τους νόμους όσο και όλους τους διορισμένους εγκάθετους τους (όπως τον εκονιζόμενο κο Σελλιανάκη). 

Και επειδή ποτέ δεν πιστεύαμε σε "από μηχανής θεούς" οι οποίοι θα μας σώσουν, υπενθυμίζουμε ότι όλοι οφείλουμε να βάλουμε το χεράκι μας γι' αυτό. Η εκλογές δεν είναι παρά μια μονάχα στιγμή σε αυτή τη διαδικασία. Καλή και αγωνιστική χρονιά συνεπώς, για τις ανατροπές που είναι πλεον αναγκαίες για την ίδια την επιβίωση μας.


Παράταση στη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, ελέω... εκλογών και εσόδων


Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, τροποποιείται παλαιότερη διάταξη, η οποία προέβλεπε ότι η υποβολή των σχεδίων που συνοδεύουν τη δήλωση αυθαιρέτου γίνεται μέσα σε έξι μήνες. Με τη νέα ρύθμιση, ο μηχανικός υποχρεούται να ολοκληρώσει την ηλεκτρονική υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών μέσα σε 24 μήνες από την καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής στις διατάξεις του νόμου (την 8η/2/2016). Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά η προθεσμία μετατίθεται έως τις 8 Φεβρουαρίου 2018. Επιπλέον, το πρόστιμο θα μπορεί να εξοφλείται σε 60 μηνιαίες δόσεις.
Η παράταση, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, αποφασίστηκε ώστε να προλάβουν οι πολίτες να υποβάλουν δήλωση υπαγωγής και να καταγράψουν το αυθαίρετό τους, ώστε στο μέλλον να μπορεί το ακίνητο να ενοικιαστεί ή να μεταβιβαστεί (πώληση, γονική παροχή κ.λπ.). Ωστόσο, από το μέτρο έχουν ήδη επωφεληθεί περισσότερα από 800.000 ακίνητα και το Δημόσιο έχει εισπράξει μέχρι στιγμής 2,2 δισ. ευρώ, οπότε αναμένεται η κυβέρνηση να το αξιοποιήσει κατά την προεκλογική περίοδο.
Από αυτές τις περίπου 800 χιλιάδες δηλώσεις, άνω των 490.000 έχουν πληρώσει ήδη παράβολο και 269.036 έχουν ολοκληρώσει την υπαγωγή. Από το σύνολο των υπό νομιμοποίηση αυθαιρέτων αναμένεται να μπουν στα δημόσια ταμεία ακόμη 1 δισ. ευρώ.
Από τα στοιχεία του υπουργείου προκύπτει πως η συντριπτική πλειονότητα των κτισμάτων διαθέτουν οικοδομική άδεια (75%), βρίσκονται σε εντός σχεδίου περιοχές (70%) και αφορούν δευτερεύουσες ή εξοχικές κατοικίες (60%) με μέση επιφάνεια κύριων 75 τ.μ. Και βοηθητικών 31 τετραγωνικά μέτρα.


Αθήνα, 30 Δεκεμβρίου 2014

Παράταση στις προθεσμίες του νόμου 4178 για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης – Δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού ΠΕΚΑ, Νίκου Ταγαρά


Παράταση ενός έτους για όλες τις κατηγορίες αυθαιρέτων του νόμου 4178 υπέγραψε ήδη ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ, Νίκος Ταγαράς. Παράλληλα, δίνεται παράταση επιπλέον δύο ετών σε μηχανικούς και ιδιοκτήτες αυθαιρέτων για την υποβολή των σχεδίων που συνοδεύουν τη δήλωση των αυθαιρέτων.

Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Ο Μεγάλος Δεκέμβρης του ’44 (15ο μέρος)

Ο Εργατικός Αγώνας ολοκληρώνει σήμερα τη σειρά των ιστορικών δημοσιευμάτων στο Μεγάλο Δεκέμβρη με αφορμή την συμπλήρωση των 70 χρόνων από τότε. Στόχος μας ήταν να δώσουμε όσο το δυνατό ολοκληρωμένα το ιστορικό γεγονός αλλά και να απαντήσουμε σε μια σειρά διαστρεβλώσεις της ιστορίας του εργατικού - λαϊκού και κομμουνιστικού κινήματος που δεν εμφανίστηκαν μόνο στο παρελθόν αλλά με διάφορους τρόπους επανέρχονται και σήμερα. Ο αναγνώστης θα κρίνει αν το πετύχαμε.

Τι ήταν ο «Δεκέμβρης του ‘44» - Διδάγματα και συμπεράσματα
Ο Δεκέμβρης του 1944 απασχόλησε και απασχολεί την ιστοριογραφία όσο λίγα ιστορικά γεγονότα. Το ενδιαφέρον αυτό δεν είναι ούτε παράξενο ούτε ανεξήγητο. Μια χώρα και μια κοινωνία που- τηρουμένων των ιστορικών αναλογιών- συνεχίζει να διαχωρίζεται από τις ίδιες ταξικές αντιθέσεις, είναι αδύνατο να αποφύγει την συζήτηση πάνω σε ιστορικά γεγονότα, όπως αυτά του Δεκέμβρη. Ο Δεκέμβρης ήταν η κορύφωση της ταξικής πάλης σε μια περίοδο κοινωνικών και πολιτικών αλλαγών που σφραγίζονται από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο- και τις εξελίξεις που αυτός δρομολογεί σε ολόκληρο τον κόσμο, ειδικότερα δε στην Ευρώπη- και το ΕΑΜικό κίνημα αντίστασης στην Ελλάδα. Χωρίς το ΕΑΜικο κίνημα αντίστασης, την κατάσταση που αυτό διαμορφώνει στην Ελλάδα την περίοδο 1941- 1944 και τον Δεκέμβρη είναι αδύνατο να προσδιορίσει και να εξετάσει κανείς ορθά τον αγώνα του ΔΣΕ 1946- 1949. Αντίσταση και εμφύλιος αποτελούν τις δύο φάσεις του ίδιου ενιαίου επαναστατικού προτσές. Δεν πρόκειται για διαφορετικά πράγματα.
Όταν εξετάζουμε ένα ιστορικό γεγονός- και μάλιστα αυτής της σπουδαιότητας όπως είναι ο Δεκέμβρης, οφείλουμε πρώτα απ’ όλα, και πάνω απ’ όλα, να προσδιορίζουμε τον χαρακτήρα του. Άλλος τρόπος να το κάνουμε αυτό δεν υπάρχει από το να εξετάσουμε τα αποτελέσματα που είχε το συγκεκριμένο γεγονός στην κοινωνική εξέλιξη κι από τα αποτελέσματα που θα μπορούσε να έχει αν η έκβασή του ήταν διαφορετική από αυτή που γνωρίζουμε.
Στον προσδιορισμό του χαρακτήρα ενός ιστορικού γεγονότος που βρίσκεται στο μεταίχμιο της ιστορίας, δεν έχει καμία σημασία τι πίστευαν γι’ αυτό- πριν, κατά τη διάρκειά του ή μετά- εκείνοι που πρωταγωνίστησαν. Οι αντικειμενικές συνέπειες έχουν την καθοριστική σημασία και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις της ιστορίας όπου τα πρόσωπα, οι μάζες και οι ηγέτες ήταν σε διάσταση με αυτές τις συνέπειες. Δεν αντιλαμβάνονταν δηλαδή ολοκληρωμένα την ουσία τους γιατί αδυνατούσαν να αντιληφθούν και να αναλύσουν σωστά την αντικειμενική πραγματικότητα. Δεν θα πρέπει να λησμονούμε άλλωστε πως ο μαρξισμός διδάσκει ότι δεν μπορούμε να κρίνουμε τους ανθρώπους, τις ιστορικές εποχές και τις κοινωνίες με βάση την ιδέα που αυτές έχουν για τον εαυτό τους.
Αντικειμενικά ήταν μια επανάσταση
Κάτω από αυτό το πρίσμα ο Δεκέμβρης του 1944 ήταν μια επανάσταση. Αντικειμενικά ήταν μια επανάσταση από μέρους των κοινωνικών δυνάμεων (της εργατικής τάξης και των μικρομεσαίων λαϊκών στρωμάτων) που συσπειρώνονταν γύρω από το ΚΚΕ, το ΕΑΜικό κίνημα και τις οργανώσεις του. Έτσι, αν από την μία πλευρά ο Δεκέμβρης ήταν μια επανάσταση, από την άλλη πλευρά ήταν μια αντεπανάσταση. Ο αγγλικός ιμπεριαλισμός και η εγχώρια αστική τάξη επιδίωκαν, με τον Δεκέμβρη, την ήττα και σε τελευταία ανάλυση της συντριβή του ΕΑΜικού κινήματος και του ΚΚΕ. Πέτυχαν αρχικά μια μερική αλλά σημαντική ήττα του κινήματος. Επιχείρησαν, μετά τη Βάρκιζα, τη συντριβή του με την λευκή τρομοκρατία και όσα επακολούθησαν με τελική κατάληξη να φτάσουμε υποχρεωτικά στον Εμφύλιο πόλεμο.
Αν, όμως, ο Δεκέμβρης οδηγούσε σε νίκη του ΕΛΑΣ, στην Ελλάδα θα άρχιζε η οικοδόμηση της Λαϊκής Δημοκρατίας- όπως την έλεγαν τότε- δηλαδή θα εγκαθιδρύονταν σ’ ολόκληρη τη χώρα (καθώς στο μεγαλύτερο μέρος της υπήρχε) μια νέα εξουσία που θα έσπαγε τα δεσμά της εξάρτησης της χώρας από τον ιμπεριαλισμό, θα υπερέβαινε το καπιταλισμό και θα έθετε τις βάσεις για την οργάνωση μιας σοσιαλιστικής κοινωνίας. Ενδιάμεσες λύσεις δεν υπήρχαν κι αυτό φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού αν εξετάσει κάποιος την πραγματική κατάσταση στην Ελλάδα του ’44, την διάταξη και τον συσχετισμό των πολιτικών, κοινωνικών και στρατιωτικών δυνάμεων της εποχής. Υπήρχαν μόνο μεταβατικές καταστάσεις προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση: Προς την παλινόρθωση του προπολεμικού καπιταλισμού με όλα τα όργανα εξουσίας στα χέρια της αστικής τάξης ή προς την κατεύθυνση της λαϊκής δημοκρατίας και του σοσιαλισμού.
Πώς προέκυψε ένα τέτοιο κοινωνικό, πολιτικό, ταξικό δίλημμα και υποχρεωθήκαμε να πάμε στον Δεκέμβρη; Η απάντηση δεν μπορεί να αναζητηθεί πουθενά αλλού παρά μόνο στα λήθη της ηγεσίας του ΚΚΕ και του ΕΑΜικού κινήματος αντίστασης. Αυτό είναι οφθαλμοφανές αν ρίξει κανείς μια ματιά στην ιστορία της Εθνικής Αντίστασης 1941- 1944 και δει την κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα. Συγκεκριμένα:

ΡΑΣΚ, η νέα πολιτική κίνηση του Χρήστου Σπίρτζη

Άνευ λοιπών σχολίων...Από εδώ

Μια νέα κίνηση ενεργών πολιτών έκανε την εμφάνισή της. Πρόκειται για την ΡΑΣΚ (Ριζοσπαστική Αριστερή Κίνηση). Η κίνηση δεν θα κατέβει στις εκλογές αλλά φιλοδοξεί να παίξει ρόλο στα πολιτικά πράγματα.
Επικεφαλής της ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης.
Σε σύσκεψη που έγινε παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων οι:

Χρήστος Σπίρτζης, ΤΕΕ
Γιώργος Καβαθάς, ΓΕΣΕΒΕ
Γιώργος Δέδες, υπ. Περιφερ. Πελ/σου
Σπύρος Παπασπύρος, ΑΔΕΔΥ
Δημήτρης Κοτρόγιαννος, Καθηγητής Πανεπιστημίου
Βασίλης Βραχιώτης, Δ.Σ.Α.
Θανάσης Γιανναδάκης, ΤΕΕ Δυτ. Ελλάδος
Γιάννης Παναγόπουλος, Αχαία
Γιώργος Μήτσης, Δικαστ. Επιμελητές
Γιώργος Πίτσος, Π80
Στελέχη από την τοπική αυτοδιοίκηση
Στελέχη από Θεσ/νικη και κεντρική Μακεδονία

Περιγράφοντας τον σκοπό της κίνησης αναφέρεται ότι:

 Δελτίο Τύπου Της Κίνησης για τη Συγκρότηση του Σοσιαλιστικού Χώρου


Αθήνα, 30 Δεκεμβρίου 2014

Οι τελευταίες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας επιβεβαιώνουν πλέον σε όλους, τη συνειδητή απόφαση των κυρίαρχων δυνάμεων του πολιτικού συστήματος, για τη συνέχιση του ελέγχου και της υποτέλειας της χώρας μας, τόσο από το Διευθυντήριο της Γερμανοκεντρικής Ευρώπης, όσο και από την ιδιότυπη ολιγαρχία, που έχει εγκατασταθεί στη χώρα.


Οι τακτικές της διασποράς του φόβου στον Ελληνικό Λαό από τον Πρωθυπουργό και τους συνοδοιπόρους του, εντός και εκτός χώρας, έχουν ένα και μοναδικό στόχο: τη συνέχιση της εχθρικής πολιτικής προς το λαό και την κοινωνία, της υποτέλειας, της υπονόμευσης των εθνικών μας συμφερόντων, της διάβρωσης της λαϊκής κυριαρχίας, του οικονομικού και παραγωγικού μαρασμού, της αποδόμησης του Ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου και της εκμετάλλευσης του Έλληνα εργαζόμενου. 

Ύπουλες ανατροπές στην ασφάλιση των οικοδόμων

Ο νέος Κανονισμός επηρεάζει πολύμορφα κυρίως όσους απασχολούνται σε τεχνικές εταιρείες που αναλαμβάνουν κατασκευαστικά έργα

Στη δίνη της καπιταλιστικής κρίσης και της επίθεσης των κυβερνήσεων στα εργασιακά και στα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, βρίσκονται οι οικοδόμοι. Το τελευταίο χτύπημα που μεθοδεύτηκε είναι οι αλλαγές που προωθούνται στον Κανονισμό Ασφάλισης των οικοδόμων, με δυσμενείς συνέπειες στην ασφάλισή τους, αλλά και στις υπόλοιπες παροχές που δικαιούνται.
Οι αλλαγές αυτές, που σχεδιάστηκαν για λογαριασμό των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών, γίνονται ακόμα πιο επώδυνες στο φόντο της συντριπτικής συρρίκνωσης της οικοδομικής δραστηριότητας, αλλά και επιδείνωσης του χρόνιου προβλήματος της ανασφάλιστης εργασίας, που ποτέ δεν αντιμετωπίστηκε δραστικά από τις κυβερνήσεις και τις διοικήσεις του ΙΚΑ, ακόμα και σε περιόδους που οι προϋποθέσεις ήταν πιο ευνοϊκές απ' ό,τι σήμερα.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο άλλοτε ισχυρός και αναπτυσσόμενος τομέας των οικοδομικών έργων σήμερα δεν απασχολεί πάνω από 35.000 οικοδόμους, ενώ η μέση απασχόληση των οικοδόμων είναι μόλις 12,8 ημερομίσθια το μήνα! (Στοιχεία ΙΚΑ, Απρίλης 2014).
Ωστόσο, αντί να ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για την αντιμετώπιση του μόνιμου προβλήματος της ανασφάλιστης εργασίας στον κλάδο - όπως και σε άλλους κλάδους - η κυβέρνηση κινείται ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση, σχεδιάζοντας νέα προνόμια για τους μεγαλοκατασκευαστές, που θα τους μειώσουν παραπέρα το κόστος ασφάλισης για τους οικοδόμους που απασχολούν.
Σ' αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει Υπουργική Απόφαση, μετά από απόφαση του ΔΣ του ΙΚΑ και σχετική εισήγηση που ετοίμασε για τον Κανονισμό Ασφάλισης των οικοδόμων το τμήμα Ελέγχου Οικοδομοτεχνικών Εργων του Ταμείου. Οπως πάντα, οι ανατροπές που ετοιμάζονται προβάλλονται ως δήθεν «εξορθολογισμός» και «αποκατάσταση αδικιών» που, στη συγκεκριμένη περίπτωση, επιχειρούνται να δικαιολογηθούν ως «λογική» συνέπεια της χρήσης νέων οικοδομικών υλικών και εφαρμογών από εταιρίες με στεγασμένο προσωπικό.
Οι βασικές αλλαγές που προωθούνται είναι:
-    Η μείωση του αριθμού των ελάχιστων ενσήμων που προβλέπονται με βάση το σημερινό Κανονισμό. Συγκεκριμένα, με το πρόσχημα της χρήσης νέων υλικών από εταιρείες με στεγασμένο προσωπικό (τεχνικές εταιρείες), μπορεί να μειωθούν τα ελάχιστα ένσημα που απαιτούνται για τις συγκεκριμένες εργασίες. Ετσι, για παράδειγμα, η χρήση έτοιμου σοβά αναμεμειγμένου με χρώμα δικαιολογεί - σύμφωνα με το νέο σκεπτικό - τη μείωση του ελάχιστου αριθμού που απαιτούνται για ελαιοχρωματισμούς. Συνεπώς, με έμμεσο τρόπο μειώνονται τα ελάχιστα ένσημα της οικοδομής με βάση τον αντικειμενικό συντελεστή που εφαρμόζεται στα υπόλοιπα τετραγωνικά μέτρα της οικοδομής, που δε γίνονται τέτοιου είδους εργασίες.

Επαναφορά των 25 ετών για την παραγραφή ποινικής ευθύνης μηχανικών

Οι μηχανικοί εγγυητές της ασφάλειας και ποιότητας των κατασκευών


Το ΤΕΕ διατηρεί σημαντικές προσβάσεις στον κρατικό μηχανισμό, όπως αποδεικνύουν  αυτές οι ρυθμίσεις. Είναι σίγουρο ότι θα μπορούσε να πετύχει πολλές βελτιώσεις και σε πολλά ακόμα ζητήματα.

ΕΠΑΝΑΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας χαιρετίζει τη νομοθετική ρύθμιση, που ψηφίστηκε στη Βουλή ως βασική διάταξη στο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ, «Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα - Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις», η οποία προβλέπει επαναοριοθέτηση του χρόνου και του πλαισίου ευθύνης των διπλωματούχων μηχανικών στην παραγωγή του οικιστικού πλούτου της χώρας. Η νέα ρύθμιση, η οποία κωδικοποιεί και διατηρεί τις γενικές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα για τους μηχανικούς, προβλέπει ταυτοχρόνως, όσον αφορά τον πραγματικό χρόνο έναρξης της παραγραφής, κατ ́ εναρμονισμό με τον Ποινικό Κώδικα, ότι δεν μπορεί να υπερβεί τα είκοσι πέντε έτη από την ελεγχόμενη παραβίαση των κανόνων.
Το ΤΕΕ σημειώνει ότι αποτελεί ένα πρώτο και θετικό βήμα της πολιτείας στην κατεύθυνση άρσης της απόλυτης, διαρκούς και ισόβιας ποινικοποίησης του επαγγέλματος του μηχανικού. Ταυτοχρόνως το ΤΕΕ εκφράζει την ικανοποίηση του, για το γεγονός ότι η πολιτεία, έστω με μεγάλη καθυστέρηση, εισακούγοντας επιτέλους τις πάγιες, νομικά και τεχνικά τεκμηριωμένες θέσεις και παρεμβάσεις του ΤΕΕ και των τεχνικών επιστημονικών συλλόγων της χώρας έρχεται να αναγνωρίσει και να διορθώσει ένα μεγάλο και εγκληματικό εις βάρος των μηχανικών, λάθος της. Σκόπιμο λάθος δύο δεκαετιών, στην διάρκεια των οποίων κατ ́εξαίρεση των δικαιωμάτων που ισχύουν για όλους τους έλληνες πολίτες έναντι του Ποινικού Νόμου, προς αποθέωση του λαϊκισμού και της μετάθεσης ευθυνών του κράτους στον πολίτη επιστήμονα και παραγωγό, επιβλήθηκε και εφαρμόστηκε η ποινική δικονομία εις βάρος των ελλήνων διπλωματούχων μηχανικών, κατά πρωτοφανή, παράνομο και αντισυνταγματικό τρόπο, τόσο για τα εγχώρια όσο και διεθνή δεδομένα.
ΝΟMΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΥΠΕΚΑ ΤΕΕ
Tο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας χαιρετίζει τη νομοθετική ρύθμιση, που ψηφίστηκε στη Βουλή ως βασική διάταξη στο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ, «Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα - Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις», η οποία προβλέπει επαναοριοθέτηση του χρόνου και του πλαισίου ευθύνης των διπλωματούχων μηχανικών στην παραγωγή του οικιστικού πλούτου της χώρας. Η νέα ρύθμιση, η οποία κωδικοποιεί και διατηρεί τις γενικές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα για τους μηχανικούς, προβλέπει ταυτοχρόνως, όσον αφορά τον πραγματικό χρόνο έναρξης της παραγραφής, κατ ́ εναρμονισμό με τον Ποινικό Κώδικα, ότι δεν μπορεί να υπερβεί τα είκοσι πέντε έτη από την ελεγχόμενη παραβίαση των κανόνων.

Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Μυτιλήνη Χριστούγεννα 1944 GO BACK

Από εδώ


Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ

«Μονάχα έτσι θα πάψουν τα σήμερα “θέλουμε” και άβριο “δε θέλουμε”». Μ' αυτά τα λόγια, λένε, πως εξηγούσε στους απλούς ναύτες ένας προϊστάμενός τους ανώτερος, όταν ήρθαν τα καράβια του Turnbull και ο κόσμος δεν ήξερε ακόμα καλά, αν θα γινόταν απόβαση ή όχι.
Αυτή η εξήγηση κλείνει μέσα της ολόκληρη την πολιτική σημασία που είχε η απόβαση. Δεν είχε σκοπό να κάνει στρατιωτική κατοχή το νησί ο Άγγλος Ταξίαρχος. Ερχόταν σα «φίλος» και «σύμμαχος» και γι' αυτό δεν ελεγε «ψέματα», όταν βεβαίωνε πως τα στρατεύματά του «δεν πρόκειται να αναμιχθούν με το καθεστώς της νήσου».
Δεν εκινδύνευε η λευτεριά του λαού της Μυτιλήνης από κείνον. Ο ίδιος δε θα ήθελε να ανακατωθεί και να ρυθμίσει αμέσως τη διοίκηση του τόπου.
Ίσα - ίσα αυτό ήταν το σημαντικό. Η παρουσία μονάχα απ' τ' αποικιακά στρατεύματα θα ήταν αρκετή για να δημιουργήσει την κατάλληλη ατμόσφαιρα και να μπορέσουν να προκύψουν όλες οι ενέργειες οι αντιλαϊκές. Ήταν αρκετός ο αέρας τους για να δημιουργήσουν τις απαραίτητες συνθήκες για να καταργηθούν ουσιαστικά «μόνες τους» οι τοπικές λαϊκές αρχές, να διοριστούν αντιλαϊκά στοιχεία για πρόεδροι και άλλοι άρχοντες και ν' αρχίσει πάλι η δράση της γνωστής κλίκας, που άρχισε κιόλας σε άλλους τόπους, όπου η λαϊκή δύναμη ήταν σχετικά μικρότερη.
Ο Turnbull θέλησε να βοηθήσει τη ντόπια αντίδραση να επιβάλει το «κράτος του νόμου» της. Ήθελε να εφαρμόσει ομοιόμορφο καθεστώς στα νησιά του Αιγαίου. Η Μυτιλήνη μονάχα έμενε έξω· ήταν το μόνο νησί που κρατήθηκε εαμικό ολότελα και μπόρεσε ν' αντιδράσει αποτελεσματικά στα σχέδια που γύρεψαν να εφαρμόσουν οι «αρχές» για να εξουδετερώσουν με τρικλοποδιές την επιρροή του ΕΑΜ.
Στις στραβές και αντιλαϊκές ενέργειες που έκαναν οι αρχές, ο λαός μπορούσε να διαμαρτυρηθεί ελεύθερα και αποτελεσματικά στη Μυτιλήνη. Αυτό ήταν φυσικά εμπόδιο για την εφαρμογή του «κράτους του νόμου» που θα 'φερνε την κλίκα του Γκλύξμπουργκ. Ο λαός κατέβαινε ελεύθερα συλλαλητήριο και φώναζε «δε θέλουμε τον Ιατρίδη», όταν ο κ. Ιατρίδης μπόδιζε τον εφοδιασμό του νησιού με τις απαγορεύσεις του και την άλλη «θέλουμε το Γώγο μας», όταν τα όργανα του Παπανδρέου έπιαναν τον αντιπρόσωπο της Κ.Ε. του ΕΑΜ, Γώγο, και τον κουβαλούσαν ταλαιπωρόντας τον χωρίς λόγο απ' τη μια στην άλλη. Αυτά όλα ήταν σοβαρά εμπόδια και έπρεπε να λείψουν.
Ο Σύμμαχος Ταξίαρχος ήθελε να κάνει αποβίβαση εντελώς κανονικά, γι' αυτό και με διπλωματικότητα ζήτησε να βγάλει τα στραιεύματά του, που «θα σταθμεύσουν επί της νήσου δια να εκπαιδευθούν, ώστε να είναι διαθέσιμα δια επιχειρήσεις εναντίον του κοινού έχθρού, του Γερμανού».
Το επιχείρημα ήταν για πολύ απλόν κόσμο, όταν σκεφτεί ένας τί γινόταν κείνες τις ημέρες στην Αθήνα. Ενόμιζε ο κ. Turnbull πως μ' αυτό τον τρόπο θα κάνει την οργάνωση και το λαό μαζί να δεχτούν, όταν θ' άκουγαν το μεγάλο τάχα σκοπό. Και ήταν εύκολο τότε να πει - όπως το 'πε δα στο έγγραφό του ο Ταξίαρχος - «εδηλώσατε τας προθέσεις σας ν' αντισταθείτε εναντίον της αποβιβάσεως και ετάξατε τους εαυτούς σας προς το μέρος του εχθρού».
Ήταν της μόδας κείνες τις ημέρες αυτό το επιχείρημα. Οι Άγγλοι ανταποκριτές - ήταν οι μόνοι ξένοι ανταποκριτές τότε στην Ελλάδα - λέγανε πως μαζί με τον ΕΛΑΣ πολεμούν και Γερμανοί. Η αντίδραση γύρευε να δημιουργήσει εντύπωση μ' αυτό τον τρόπο, πως τάχα ο ΕΛΑΣ συμπράττει με τους Γερμανούς!
Πολλή αφέλεια σ' όλ' αυτά, θα πει ένας. Καο όμως σε άλλες περιπτώσεις αυτό θα 'πιανε. Μα και σήμερα βρίσκονταν άνθρωποι που δεν είχαν το πολιτικό κριτήριο και συνείδηση της δύναμης της λαϊκής και θα μπορούσε να γελαστούν και να δεχτούν.
Η αντίδραση γύρεψε κι άλλη φορά - στις 24/9/44 - να επηρεάσει την κατάσταση στη Μυτιλήνη, ζητώντας μ' ένα έγγραφο να σταματήσει ή να ματαιώσει τις συλλήψεις των συνεργατών του εχθρού, που έκανε ο ΕΛΑΣ.
Δεύτερη φορά έφερε Ιερολοχίτες σε τέτιον αριθμό χωρίς κανένα λόγο, που η παρουσία τους μπορούσε ν' αποτελέσει κίνδυνο για την ησυχία του τόπου και την ομαλή δημοκρατική του ζωή. Το ξεσήκωμα του λαού τους έκανε να φύγουν.
Τώρα ο Ταξίαρχος αποφάσιζε να ανακατωθεί στα γερά, παίρνοντας παράδειγμα από την Αθήνα. Έρχεται με τη φοβέρα της πολεμικής δύναμης απ' τη μιά και της ευθύνης απ' την άλλη για τα γεγονότα που θα μπορούσε να προκαλέσει η δύναμη αυτή, μιά και η απόβαση έπρεπε να γίνει για να «εκπαιδευτούν» οι Ινδοί.

Σε επενδυτικά funds τα στεγαστικά

  Εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες αντιμέτωποι με τα «αρπακτικά των αγορών». Οι ελληνικές τράπεζες, ακολουθώντας τις αμφιλεγόμενες διεθνείς πρακτικές, παραδίδουν βορά σε επενδυτικές εταιρείες την είσπραξη των δανείων σε καθυστέρηση.
Αντιμέτωποι με μια εντελώς νέα πραγματικότητα θα βρεθούν από την Πρωτοχρονιά του 2015 εκατοντάδες χιλιάδες χρεωμένοι Έλληνες δανειολήπτες με απλήρωτα στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια, καθώς πλέον η μία μετά την άλλη οι μεγάλες εμπορικές τράπεζες σπεύδουν να αναθέσουν σε ξένες επενδυτικές εταιρείες, γνωστές σαν «γύπες» ή «αρπακτικά» τη διαχείριση των χαρτοφυλακίων τους με «κόκκινα» δάνεια.
Λίγο πριν σκάσει το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, με τις τιμές ακινήτων σε ιστορικά χαμηλά και χωρίς προστασία από πλειστηριασμούς, οι τράπεζες αναθέτουν στα «αρπακτικά» των αγορών τη διαχείριση των χαρτοφυλακίων τους
Από τη διαχείριση του προβλήματος θα κριθεί όχι μόνο η οικονομική επιβίωση επιχειρήσεων και νοικοκυριών, αλλά και η κοινωνική συνοχή στη χώρα.

Ήδη πριν αλλάξει ο χρόνος και ξεκινήσει από 1/1/2015 η εφαρμογή του περιβόητου «Κώδικα Δεοντολογίας» για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, παράλληλα με την κατάργηση της προστασίας από πλειστηριασμούς, η Πειραιώς και η Alpha Bank ανακοίνωσαν με διαφορά μιας εβδομάδας τη συνεργασία τους με αμερικανικά «distress funds», στοχεύοντας να αποτινάξουν από πάνω τους «κόκκινα» δάνεια δισεκατομμυρίων ευρώ.
Πρόκειται για τις πρώτες επίσημες κινήσεις «ενεργητικής διαχείρισης» των καθυστερούμενων δανείων, που έχουν πλέον εκτοξευτεί στα 80 δισ. ευρώ, και μαζί με τα υπόλοιπα ιδιωτικά χρέη άνω των 90 δισ. ευρώ στραγγαλίζουν την ελληνική οικονομία και απειλούν την επιβίωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Η ανάθεση της είσπραξης των καθυστερούμενων δανείων σε εξειδικευμένες εταιρείες αναδεικνύεται έτσι στη νέα μεγάλη μπίζνα τραπεζιτών και ξένων επενδυτικών κεφαλαίων.
Μόλις λίγα 24ωρα μετά τη συμφωνία της Πειραιώς με την αμερικανική επενδυτική εταιρεία «KKR» για τη μεταβίβαση επιχειρηματικών δανείων και μετοχών αξίας 1,2 δισ. ευρώ σε κοινοπρακτικά σχήματα, ήρθε να προστεθεί την Τετάρτη μια ανάλογη συμφωνία μεταξύ της Alpha Bank και της ισπανικής Aktua Soluciones Financieras, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης «κόκκινων» δανείων στη διαλυμένη από τους πλειστηριασμούς και τα χρέη αγορά της Ισπανίας.
Στον κώδικα δεοντολογίας που έχει θεσπίσει η Τράπεζα της Ελλάδας, προβλέπονται τρεις βασικοί τύποι ρυθμίσεων για τα στεγαστικά-καταναλωτικά δάνεια, από την εφαρμογή των οποίων θα εξαρτηθεί η απώλεια ή η διατήρηση της κυριότητας των ακινήτων.
* Διαβάστε αναλυτικά στη σελ. 84 στην «Εφημερίδα των Συντακτών - Σαββατοκύριακο» που κυκλοφορεί.