Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Κυβέρνηση και ΝΑΤΟ

Αναρτούμε 3 σχετικά άρθρα αυτών των ημερών. α) την πρόταση του Π. Καμμένου για ΝΑΤΟικη βάση στην Κάρπαθο β) μνημόνιο με τη Βουλγαρία για διευκολύνσεις για την μεταφορά υλικών και στρατευμάτων (κυρίως από θαλάσσιες οδούς) στις περιπτώσεις που πραγματοποιούνται ΝΑΤΟικές ασκήσεις γ) πρόταση βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ από τη Μεσσηνία για κοινή χρήση με το ΝΑΤΟ στρατοπέδου στην Καλαμάτα.

 Την Κάρπαθο πρότεινε για βάση του ΝΑΤΟ ο Π. Καμμένος


Την Κάρπαθο πρότεινε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος ώστε να κατασκευαστεί η βάση του ΝΑΤΟ που θα είναι υποστηρικτική προς αυτή στη Σούδα της Κρήτης. Πρώτη φορά ο Π. Καμμένος είχε κάνει λόγο για τη νέα βάση στο συνέδριο του Εconomist προ εβδομάδος, χωρίς όμως να κατονομάζει το νησί.
Στη δήλωσή του μετά τη συνάντηση με την υφυπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Κριστίν Γουόρμουθ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας μέσα από τη δημιουργία νατοϊκής αεροπορικής βάσης στην Κάρπαθο σε συνδυασμό με την υφιστάμενη ναυτική βάση στη Σούδα.

Το πρώτο ΝΑΤΟικό νομοσχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ!

Ήταν απλά …θέμα χρόνου το πότε θα ψηφίσει η «κυβέρνηση της Αριστέρας» μία σύμβαση για την στήριξη  στρατιωτικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε

nato

Είχε αναγγελθεί προεκλογικά από τον ΣΥΡΙΖΑ, με την δήλωση του πρόεδρου του Αλέξη Τσίπρα «ανήκουμε στο δυτικό πλαίσιο». Τεκμηριώθηκε με το «καλημέρα» της ανάληψης της εξουσίας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όταν ο υπουργός Άμυνας,  Π.Καμμένος ξεκαθάρισε πως η χώρα θα ενταχθεί «σε όλες τις κοινές στρατιωτικές δράσεις του ΝΑΤΟ» ενώ το πράγμα φάνηκε ακόμη καλύτερα όταν ο ίδιος πρότεινε την δημιουργία ΝΑΤΟικής βάσης στο Αιγαίο.

Τα ιερά λείψανα και ο χωρισμός κράτους-Εκκλησίας

της Σίας Αναγνωστοπούλου από τα Ενθέματα

Πωλ Σεζάν, "Τρία κρανία σε  χαλί"
Πωλ Σεζάν, «Τρία κρανία σε χαλί»



Εγώ ειμί η Αλήθεια. Με αυτή την ευαγγελική ρήση τίθενται ρητά τα όρια ανάμεσα στον κοσμικό και τον θρησκευτικό χώρο. Αν ο θρησκευτικός χώρος ορίζεται από τη μία και μοναδική Αλήθεια, η οποία δεν επιδέχεται καμιά διαπραγμάτευση, καμιά συζήτηση, ο κοσμικός χώρος ορίζεται από πολλές και συγκρουόμενες θεωρήσεις, από πολλά και διαφορετικά συμφέροντα, από πολλές και αντίπαλες ιδεολογίες. Αν ο θρησκευτικός χώρος ορίζει ποίμνιο, στη βάση της πίστης και της υποταγής στον Θεό, ο κοσμικός χώρος ορίζει ομάδες-τάξεις, ορίζει πολίτες που διαπραγματεύονται, διαλέγονται, συγκρούονται με την κοσμική εξουσία, στη βάση συμφερόντων, ιδεολογιών, πολιτικών. Σε αυτά τα μείζονα θέματα απάντησε ο Διαφωτισμός και τα εμπέδωσαν οι επαναστάσεις, τουλάχιστον στην Ευρώπη — της Ελλάδας συμπεριλαμβανόμενης. Τις τελευταίες μέρες στη χώρα μας, και εν μέσω επειγόντων προβλημάτων, ανέκυψε και το «ζήτημα των λειψάνων», ή καλύτερα το πώς διακρίνεται το ποίμνιο από το σώμα των πολιτών.

Αναμφισβήτητα, οι πιστοί μπορούν να προσκυνούν τα λείψανα της αγίας Βαρβάρας ή οποιουδήποτε αγίου, όταν ορίζονται ως ποίμνιο, μέσα στον χώρο της Εκκλησίας, γιατί στον δικό της χώρο ορίζεται επί της γης το ποίμνιο. Η Εκκλησία και οι λειτουργοί της ορίζουν τους κανόνες και τους τρόπους συλλογικής έκφρασης (προσκύνημα λειψάνων, εικόνων κλπ.) του θρησκευτικού αισθήματος του ποιμνίου, μέσα στους χώρους που βρίσκονται υπό τη δικαιοδοσία της. Η πολιτεία δεν μπορεί και δεν πρέπει να αναμιγνύεται σε αυτούς. Όταν όμως γίνεται περιφορά λειψάνων σε νοσοκομεία ή άλλους δημόσιους χώρους, που βρίσκονται στη δικαιοδοσία της πολιτείας, τα πράγματα αλλάζουν. Στον δημόσιο χώρο το κράτος είναι υποχρεωμένο να εξασφαλίσει τα δικαιώματα των πολιτών του, και στο νοσοκομείο ειδικότερα να εξασφαλίσει τους πλέον ορθολογικούς όρους ίασης των ασθενών-πολιτών.

Ο κάθε ασθενής διαχειρίζεται τον πόνο του με τους ιδιωτικούς τρόπους που του υπαγορεύει η πίστη ή η απιστία του — με προσευχή, με τάματα, με ό,τι κρίνει ο καθένας καλύτερο. Στο νοσοκομείο όμως απαιτεί από το κράτος να έχει τους καλύτερα εξοπλισμένους επιστημονικά γιατρούς, το καλύτερο νοσηλευτικό προσωπικό, τις καλύτερες δυνατές συνθήκες νοσηλείας. Οι ασθενείς στο νοσοκομείο δεν συγκροτούν ποίμνιο, είναι πολίτες. Η περιφορά λειψάνων στο νοσοκομείο ή σε οποιονδήποτε δημόσιο χώρο με τη συμβολή του κράτους, συνιστά ανοίκεια (για να μην πω ανατριχιαστικά μεσαιωνική) πράξη ταύτισης ποιμνίου-πολιτών, και μάλιστα σε έναν χώρο όπου ο ορθολογισμός, και όχι η πίστη, πρέπει να κυριαρχεί — κι αυτό οφείλει να το εξασφαλίζει το κράτος. (Το γεγονός μάλιστα ότι δεν πρόκειται για οποιοδήποτε δημόσιο ίδρυμα, αλλά για νοσοκομείο, με ανθρώπους ασθενείς, και ειδικά καρκινοπαθείς, βαραίνει πολύ θλιβερά την κατάσταση — δεν χρειάζεται να επιμείνω σ’ αυτό). Αν ο γιατρός κάνει τον σταυρό του πριν χειρουργήσει, είναι δικό του θέμα. Στο νοσοκομείο όμως έχει προσληφθεί με βάση τα πτυχία και την ικανότητά του, όχι την πίστη του.

Ο διαχρονικός εργολάβος σίτισης του Δημοκρίτειου

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης 
 Εκτός από τις συμβάσεις για τη σίτιση των φοιτητών στο Δημοκρίτειο πυκνό είναι και το πλέγμα των επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ του επιχειρηματία Χούτου και των πρυτάνεων του ΔΠΘ ή συγγενών τους από το 2005 μέχρι σήμερα. Ενδιαφέρον ρεπορτάζ για μια ιστορία για μια ιστορία στην οποία είχαν πρωταγωνιστήσει και νυν συνάδελφοι - τότε φοιτητές στο ΔΠΘ - και μέλη της συσπείρωσης.
«Σε πολλά Ιδρύματα επανήλθαν ως μέλη των νέων Συμβουλίων Διοίκησης πρώην πρυτάνεις ή αντιπρυτάνεις τους. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα όλων το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, όπου εξελέγη πρώτος σε ψήφους ο κ. Αθανάσιος Καραμπίνης και δεύτερος ο κ. Κώστας Σιμόπουλος, οι οποίοι έχουν διοικήσει το Ιδρυμα εναλλάσσοντας θέσεις (ειδικά ο δεύτερος) σχεδόν μία δεκαετία».
«ΤΟ ΒΗΜΑ», 4/11/2012
Την ώρα που εκτοξεύονται (νεο)φιλελεύθερες κατηγορίες για οπισθοδρόμηση τουλάχιστον 50 ετών στην Παιδεία, αναδύονται στα Πανεπιστήμια άλλες ιστορίες, πιο «οικογενειακές», κάπως μακριά από την έννοια της αξιοκρατίας και κυρίως της διαφάνειας. Πριν από δύο μήνες, δημοσιεύσαμε στην «Εφ.Συν.» μια έρευνα για τις εργολαβίες στη σίτιση και στην καθαριότητα σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και νοσοκομεία της χώρας.
Είχαμε διαπιστώσει τότε -μεταξύ άλλων- μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα τις βολικές επεκτάσεις συμβάσεων με κρατικοδίατους εργολάβους, όταν ο χρόνος... πιέζει και οι διαγωνισμοί καθυστερούν ή προσβάλλονται από ενστάσεις που συχνά είναι μέχρι και συνεννοημένες μεταξύ εταιρειών.
Μια από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις που απασχόλησε, όχι μόνο τη συγκεκριμένη έρευνα, αλλά τους φοιτητές, τους εκπαιδευτικούς, τα τοπικά ΜΜΕ και τελικά τη Δικαιοσύνη ήταν αυτή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου.
Θελήσαμε να επιμείνουμε και να τι βρήκαμε: Δύο ονόματα εναλλασσόμενων πρυτάνεων, μια αρχική αυθαίρετη επιλογή ενός διαχρονικού εργολάβου σίτισης, πολλές εταιρείες εξωπανεπιστημιακές, οικόπεδα και πανάκριβες εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών, φιλικές αξιολογήσεις εκπαιδευτικών, στενούς οικογενειακούς δεσμούς και άγνοια (;) πολλών μελών της Συγκλήτου. Ζητήματα που γεννούν ερωτήματα στην πανεπιστημιακή κοινότητα, και όχι μόνο, για τη διοίκηση του ΔΠΘ.
Δέκα χρόνια Χούτος
Εγγραφα για τα σκάνδαλα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Εγγραφα για τα σκάνδαλα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης |
Εχουν περάσει 10 χρόνια από το καλοκαίρι του 2005, όταν ο τότε πρύτανης Αθ. Καραμπίνης επέλεγε με παράλληλη και ταυτόχρονη σύμβαση με το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας (που σίτιζε το Πανεπιστήμιο) μια εταιρεία catering με την επωνυμία «Χούτος Catering».
Ακολούθησε μια ταραχώδης περίοδος με κινητοποιήσεις, απειλές κατά των φοιτητών, διαμαρτυρίες (το γνωστό «χτίσιμο καθηγητών», όπως έλεγαν τα media), δικαστήρια και τελικά η πανηγυρική αθώωση φοιτητών. Το 2007 επανεκλέγεται για τρίτη φορά πρύτανης ο καθηγητής χειρουργικής Κωνσταντίνος Σιμόπουλος.

Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Σπάνιο φωτογραφικό υλικό: Λαμπράκηδες Αιγάλεω, Περιστερίου και Πετρούπολης

Σπάνιο φωτογραφικό υλικό: Λαμπράκηδες Αιγάλεω, Περιστερίου και ΠετρούποληςΠηγή
Με αφορμή την επέτειο δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη και τις πορείες ειρήνης που ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια, δημοσιεύουμε παρακάτω σπάνιο φωτογραφικό υλικό από την συμμετοχή των δυτικών προαστίων σε εκείνες τις πορείες.
Περιοχές με έντονη την παρουσία του δημοκρατικού στοιχείου και της νεολαίας των Λαμπράκηδων, τα δυτικά προάστια έδωσαν βροντερό παρών στις πορείες ειρήνης που διοργανώνοντας τις χρονιές μετά την δολοφονία του αγωνιστή της αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη.
Η Α' Μαραθώνια πορεία ειρήνης πραγματοποιείται στις 21 Απριλίου 1963. Την ημέρα εκείνη γραφόταν μια λαμπρή σελίδα στην ιστορία του ελληνικού κινήματος ειρήνης με την πραγματοποίηση της πρώτης Μαραθώνιας Πορείας, της οποίας ηγήθηκε ο θαρραλέος αγωνιστής Γρηγόρης Λαμπράκης, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, βουλευτής της Αριστεράς στην Α' Πειραιά (συνεργαζόμενος με την ΕΔΑ), πολυβαλκανιονίκης και υφηγητής της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Με το πανό αυτό στα χέρια του (δείτε την παραπάνω φωτογραφία), ο Γρ. Λαμπράκης κατέβηκε τα σκαλιά του Τύμβου του Μαραθώνα, ώρα 8 το πρωί της 21ης Απριλίου 1963, για να ξεκινήσει την πορεία του προς την Αθήνα.
Η πρώτη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης αποτέλεσε την αφορμή να εκδηλωθεί ένα ευρύ διεθνές κίνημα αλληλεγγύης με τους αγώνες του ελληνικού λαού για δημοκρατία, εθνική ανεξαρτησία και ειρήνη.
Έναν μήνα μετά (22 Μαΐου 1963) ο μαραθωνοδρόμος της ειρήνης δολοφονήθηκε στη Θεσσαλονίκη από το φασιστικό παρακράτος, με τη συνενοχή και του επίσημου κράτους αστυνομίας κ.ά.).
Η δολοφονία του προκάλεσε παγκόσμια συγκίνηση και λαϊκό ξεσηκωμό σ' όλη την Ελλάδα, ιδιαίτερα από την ελληνική νεολαία. Έτσι γεννήθηκε η Δημοκρατική Κίνηση Νέων «Γρηγόρης Λαμπράκης», που ιδρύθηκε αρχές Ιουνίου του 1963 με πρωτοβουλία του Μίκη Θεοδωράκη.
Στην μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη, τις αμέσως επόμενες χρονιές διοργανώθηκαν πορείες ειρήνης. Το 1964 διοργανώθηκε η Β' Μαραθώνια πορεία ειρήνης, ενώ στις 23/5/1965 πραγματοποιήθηκε η Β' Μαραθώνια πορεία ειρήνης.
Στην πορεία ειρήνης είχαμε συμμετοχή από τους Λαμπράκηδες του Αιγάλεω

aigaleo

aigaleo
Επίσης υπήρξε συμμετοχή από τους Λαμπράκηδες Περιστερίου

Ο έντιμος συμβιβασμός , οι κόκκινες γραμμές , δύο αυγά Τουρκίας και πράσσειν άλογα


Η σφαιρική θεώρηση της σημερινής κατάστασης που βιώνει σήμερα η χώρα μας προυποθέτει την εξέταση τουλάχιστον τεσσάρων βασικών παραμέτρων.

1. Η ανεργία , που μαστίζει την χώρα μας
2. Ο βασικός μισθός
3. Η φορολογία
4. Το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος
1. Τα υψηλότερα επίπεδα ανεργίας στην Ε. Ε. καταγράφονται στην Ελλάδα (25,7%) τον Σεπτέμβριο του 2014). Τα στοιχεία για την Ελλάδα παραμένουν δραματικά, κα-θώς τον Σεπτέμβριο του 2014, το ποσοστό ανεργίας των νέων αυξήθηκε σε 49,8% από 49,2% τον Αύγουστο του 2014. Σταθερή στο 11,5% παρέμεινε η ανεργία στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο του 2014 σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2014.
Στην «Ε.Ε. των 28» η ανεργία διαμορφώθηκε στο 10% τον Νοέμβριο-2014. Συνολικά τον Νοέμβριο του 2014 καταγράφονται 24,4 εκατομμύρια άνεργοι στην Ε.Ε. και 18,4 εκατομμύρια άνεργοι στην Ευρωζώνη*.
2. Οι κατώτατοι μισθοί στην ευρώπη αποτυπώνονται στον παρακάτω πίνακα:
Οι κατώτατοι   μισθοί στην Ευρώπη
Λουξεμβούργο 1.801,00
Βέλγιο 1.472,00
Ιρλανδία 1.462,00
Γαλλία 1.426,00
Ισπανία 748,00
Μάλτα 680,00
Ελλάδα 586,00
Πορτογαλία 566,00
Πολωνία 353,00
Ουγγαρία 323,00
Τσεχία 312,00
Εσθονία 290,00
Λετονία 287,00
Λιθουανία 232,00
Βουλγαρία 148,00
Πηγή: iefimerida-14-05-2015
Δυστυχώς, η Ελλάδα αποτελεί και πάλι ειδική περίπτωση. Ο μέσος μισθός στην Ελλά-δα έχει μειωθεί κατά 24,2% από το 2007!. Πολύ μεγάλη υπήρξε η μείωση μισθών και σε Ιταλία (5,7%), Βρετανία (7,1%) και κάπως μικρότερη σε Ισπανία (3,2%) και Ιρλανδία (2,1%).
Οι μισθοί στην Ελλάδα διαμορφώθησαν βάσει του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ (15-11-2013) σε:
ΠΙΝΑΚΑΣ IΒ3: Αριθμός εργαζομένων ανά εύρος
μηνιαίων αποδοχών
Εύρος Μηνιαίου Αριθμός Εργαζο- Ποσοστό
Μισθού σε ευρώ μένων %
Μερική ή

Εκ Περιτροπής 277.532 20,24%
Απασχόληση

Πλήρης Απασχόληση

501- 600 105.401 7,69%
601-700 105.523 7,69%
701-800 106.271 7,75%
801-900 97.690 7,12%
901-1.000 88.689 6,47%
1.001-1.200 160.667 11,72%
1.201-1.500 152.757 11,14%
1.501-2.000 128.175 9,35%
2.001-2.500 63.971 4,66%
2.501-3.000 32.066 2,34%
> 3.000 52.708 3,84%
Μερικό Σύνολο Εργαζ/νων 1.093.918 79,76%
Γενικό Σύνολο Εργαζ/νων 1.371.450 100,00%
Υπουργείο Εργασίας σύστημα Εργάνη 15-11-2013 εως 15-11-2013
Δηλαδή το 80% των εργαζομένων αμείβονται κάτω απο 1.500,00 ευρώ μικτά.
Εάν αφαιρεθεί η παρακράτηση των ασφαλιστικών ταμείων που ανέρχεται περίπου σε 232,50 ευρώ, επίσης θα πρέπει να αφαιρεθεί ο φόρος εισοδήματος και η «εισφορά αλληλεγγύης» που είναι 135,79 ευρώ , δηλαδή σύνολο κρατήσεων ευρώ 368,29 και πληρωτέο 1.131,71!.
Συντάξεις

Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών την Παρασκευή 22/05/15 στις 7:30 μμ στο ΤΕΕ

Σας καλούμε να έρθετε όλοι και να συμμετέχετε στην Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών. H παρουσία σας είναι σημαντική για να αποφασίσουμε τη δράση μας για τα συλλογικά μας προβλήματα. Θα συζητήσουμε για:
Συζήτηση σχετικά με την ενημέρωση που είχαμε από το ΤΣΜΕΔΕ
To θέμα των αυξήσεων – αναδρομικά και επερχόμενες τριετίες, ενόψει της έκδοσης των ειδοποιητηρίων για το τρέχον εξάμηνο
Το θέμα του ασφαλιστικού, εξειδίκευση των προτάσεων της συνέλευσης
Προτάσεις για δράσεις και πιθανές κινητοποιήσεις
Ανεργία και υποαπασχόληση
Το θέμα των κατασχέσεων και της ιατροφαρμακευτικής μας περίθαλψης
Επανενεργοποίηση της ομάδας κοινωνικής οικονομίας
Αν θέλετε κάποιο ακόμα θέμα να συζητηθεί ενημερώστε μας.
Προσκαλούμε όλους τους πρώην συμμετέχοντες στην Ανοιχτή Συνέλευση, τους μέχρι προσφάτως συμμετέχοντες, τους παρόντες συμμετέχοντες αλλά και όλους όσους θεωρούν ότι ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ανατρέπονται όσα καταστρατηγούν τα δικαιώματα και τις ζωές μας, στην Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών στο ΤΕΕ από τις 7,30 μέχρι τις 10,30 μ.μ.
Τα θέματα που μας αφορούν όλους δεν κινούνται, αν δεν τα κινήσουμε όλοι μας… συντονισμένα!

Δεν θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε.
Αντιστεκόμαστε συλλογικά, οργανωνόμαστε, συμπαραστεκόμαστε στους αγώνες.

https://synelefsimixanikon.espivblogs.net/%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CF%87%CF%84%CE%AE-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7-%CE%BC%CE%B7%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1-22/

Μισθολόγιο νέου τύπου στο Δημόσιο (αλλά πάντα φτωχολόγιο)

Από το χθεσινό Έθνος, όλα δείχνουν ότι και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα συνεχίσει -και θα επιδεινώσει- την εφαρμογή του φτωχολογίου, Ν.4024/11 με πρόσθετες περικοπές και ειδικές αμοιβές για τους εκλεκτούς (στους οποίους δεν περιλαμβάνονται οι μηχανικοί).
Η σταδιακή περικοπή της προσωπικής διαφοράς που λαμβάνουν 66.000 δημόσιοι υπάλληλοι, η κατάργηση των μη μισθολογικών παροχών που αποδίδονται σε ειδικές κατηγορίες εργαζομένων στο Δημόσιο, η δημιουργία ειδικού μισθολογίου για τους υπαλλήλους των οικονομικών υπηρεσιών και η καταβολή υψηλότερων επιδομάτων στους κατόχους θέσεων ευθύνης, αποτελούν τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους η κυβέρνηση επεξεργάζεται τις παρεμβάσεις στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων , οι οποίες αναμένεται να εφαρμοστούν από το 2016.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στα τεχνικά κλιμάκια όπου συζητείται το πλαίσιο της νέας συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και εταίρων, οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν θέσει μετ' επιτάσεως την ανάληψη μέτρων για παρεμβάσεις στο μισθολόγιο του Δημοσίου, με την αναδιάρθρωση των μισθών αλλά και του βαθμολογίου.
Η ελληνική πλευρά –σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- έχει αντιπροτείνει την αναμόρφωση του συστήματος αμοιβών στο Δημόσιο το 2016 έπειτα από την ολοκλήρωση των σχετικών μελετών. Σε κάθε περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση διαφωνεί με τη μείωση μισθών και προτάσσει την παρέμβαση στα επιδόματα και στην προσωπική διαφορά προκειμένου να επιτευχθεί η καταβολή ίσης αμοιβής για υπαλλήλους με τα ίδια προσόντα και προϋπηρεσία σε όλο το Δημόσιο.
Ο αρμόδιος αν. υπουργός Γ. Κατρούγκαλος έχει δηλώσει σε συναντήσεις που είχε στο πρόσφατο παρελθόν με τη διοίκηση της ΑΔΕΔΥ ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να συζητήσει παρεμβάσεις στο μισθολόγιο από το 2016 μετά την ολοκλήρωση των νέων οργανισμών και την περιγραφή των θέσεων εργασίας, σε συνδυασμό με την εκκίνηση της στοχοθεσίας και του νέου συστήματος αξιολόγησης.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται τα στοιχεία του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων με στόχο να διαμορφώσει ολοκληρωμένη πρόταση για τις αλλαγές στο μισθολογικό καθεστώς.
Οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους θα χτιστεί το νέο μισθολόγιο στον δημόσιο τομέα αφορούν:

Εταιρεία Auto Tech στο Περιστέρι: Να μπει τέρμα στην ασυδοσία της εργοδοσίας

HomeΕταιρεία Auto Tech στο Περιστέρι: Να μπει τέρμα στην ασυδοσία της εργοδοσίας

Ένα ακόμα εργοδοτικό κάτεργο, έχει στηθεί στο Περιστέρι. Πρόκειται για την Auto Tech, εταιρία ανάπτυξης βιομηχανικών και οικιακών αυτοματισμών υψηλής τεχνολογίας, που στεγάζεται σε κατοικημένη περιοχή και μάλιστα στο γκαράζ μίας πολυκατοικίας, με ανθυγιεινές συνθήκες, χωρίς επαρκή εξαερισμό, χωρίς μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.
Στην εταιρεία για πολλά χρόνια πραγματοποιούνταν εργασίες με τη χρήση μόλυβδου (μόλις πριν λίγους μήνες η εργοδοσία τον αντικατέστησε), που έβαζαν σε κίνδυνο την υγεία των εργαζόμενων, αλλά και των κατοίκων της περιοχής. Η χρήση του μόλυβδου για βιομηχανικούς σκοπούς απαιτεί αυξημένα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, που η εταιρεία δεν τηρούσε. Οι εργαζόμενοι που αναγκάζονταν να κάνουν εργασίες με μόλυβδο αντιμετώπισαν προβλήματα υγείας.
Η εταιρεία επιφύλασσε για τους εργαζόμενους μισθούς πείνας, πολύ χαμηλότερους ακόμα και από τους προβλεπόμενους, ενώ προσλάμβανε νέους απόφοιτους που έκαναν την πρακτική άσκηση καθώς και εργαζόμενους μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, (των γνωστών voucher) που μόνο στόχο έχουν την προσφορά τζάμπα εργατικού δυναμικού για τους εργοδότες.
Η εργοδοσία δεν διστάζει να επιστρατεύει κάθε μέσο με στόχο να τρομοκρατήσει και να εκβιάσει τους εργαζόμενους. Όποιος εργαζόμενος τολμούσε και διαμαρτυρηθεί για τα προβλήματα υγείας που του προκαλούσε ο μόλυβδος, απολύονταν χωρίς δεύτερη κουβέντα.

Η Auto Tech δεν αποτελεί ένα «μεμονωμένο περιστατικό». Όλοι και περισσότεροι εργοδότες με όχημα όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που έχει νομοθετηθεί μέχρι σήμερα, αδιαφορούν για τη ζωή και την υγεία των εργαζομένων, δεν τηρούν τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής και ασφαλείας και μετατρέπουν τους χώρους εργασίας σε κάτεργα.
Καταγγέλλουμε την εργοδοσία της Auto Tech, που θέλει φθηνούς και αναλώσιμους εργαζομένους χωρίς δικαιώματα, που στο βωμό των κερδών της θυσιάζει την υγεία των εργαζόμενων αλλά και των κατοίκων της περιοχής.
Πρώτη προτεραιότητα για μας αποτελούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζόμενων, η ζωή και η υγεία τους, η εκμηδένιση του επαγγελματικού κινδύνου. Καλούμε τους εργαζόμενους να μην σκύψουν το κεφάλι. Με αλληλεγγύη και συλλογικό αγώνα να σπάσουμε την εργοδοτική αυθαιρεσία!

Απαιτούμε:

Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Γεγονός η μεγαλύτερη εταιρική διάσωση όλων των εποχών

του Δημήτρη Δελεβέγκου από το Capital. Να μετονομαστούμε όλοι σε Μπάμπης Βωβός μπας και μας διασώσουν και εμάς.

Το «πράσινο φως» για τη διάσωση της Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική (ΜΒΔΤ) άναψαν οι δικαστές του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών με δύο δικαστικές αποφάσεις μοναδικές για τα ελληνικά δικαστικά χρονικά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις αποφάσεις που παρουσιάζει σήμερα αποκλειστικά το Capital.gr, η δικαιοσύνη επικυρώνει τη συμφωνία εξυγίανσης των ΜΒΔΤ Α.Ε. & ΣΙΑ Ο.Ε. και ΜΒΔΤ Α.Ε. με την πλειοψηφία (64,1587%) των πιστωτών τους.
Ουσιαστικά πρόκειται για την μεγαλύτερη διάσωση από τη χρεοκοπία ελληνικής εταιρείας, με δεδομένο το μεγάλο ύψος των υποχρεώσεων που ξεπερνούν τα 600 εκατ. ευρώ.
Το σκεπτικό
Σχετικά με την μητρική εταιρεία, η δικαιοσύνη εκτιμά πως μπορεί να καταστεί βιώσιμη, να επανέλθει σε θετικούς δείκτες ανάπτυξης και να βελτιώσει τους οικονομικούς δείκτες. Σύμφωνα με την απόφαση, «κρίθηκε ότι πρωταρχικό έργο της εταιρείας θα αποτελέσει α) η ολοκλήρωση των εργασιών αποπεράτωσης του εμπορικού κέντρου στο Βοτανικό, β) η αξιοποίηση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος στον Γαλατά Τροιζηνίας από την οποία προσδοκά κέρδη, γ) η αξιοποίηση δικαιωμάτων μεταφοράς συντελεστή δόμησης  από ακίνητα, των οποίων οι συντελεστές δόμησης δεν χρησιμοποιήθηκαν.
Όπως επισημαίνεται, η συμφωνία δεν παραβλάπτει τη «συλλογική ικανοποίηση των πιστωτών, καθώς σε περίπτωση βίαιης εκποίησης της περιουσίας της εταιρείας από το σύνολο των 604,4 εκατ. ευρώ θα ικανοποιηθούν υποχρεώσεις 53,8 εκατ. ευρώ ή μόλις το 8,9% των υποχρεώσεών της. Αντίθετα, με την «επικύρωση της συμφωνίας, πέραν των διαγραφών, οι οποίες αφορούν σε απαιτήσεις 288,8 εκατ. ευρώ, ικανοποιούνται απαιτήσεις 315,6 εκατ. ευρώ, ποσοστό άνω του 50% των απαιτήσεων που βαρύνουν τη Βωβός».
Επίσης, το σχέδιο εξυγίανσης της ανώνυμης εταιρείας, που στηρίχθηκε στην έκθεση της εταιρείας Mazars, προβλέπει, μεταξύ άλλων, δύο ενέργειες οι οποίες είναι πρωτόφαντες, σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους.
Απόσχιση κλάδου

Μαρξισμός 2015: Πέμπτη 21/5 - Κυριακή 24/5




Ξεκινάει την Πέμπτη 21 Μάη το φετινό τετραήμερο φεστιβάλ ΜΑΡΞΙΣΜΟΣ 2015 στην ΑΣΟΕΕ. Μέσα σε αυτές τις τέσσερις μέρες θα γίνουν πάνω από πενήντα συζητήσεις, ενώ πλούσιο είναι το καλλιτεχνικό πρόγραμμα. 
Στις διπλανές στήλες μπορείτε να διαβάσετε για τα θέματα και τους ομιλητές των κεντρικών βραδινών συζητήσεων, όπως και τα θέματα πολλών ακόμα συζητήσεων. 
Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα του φεστιβάλ μπορείτε να το δείτε στο σύνδεσμο http://sekonline.gr/images/general/M15NET.pdf


 Oι κεντρικές βραδινές συζητήσεις


Πέμπτη 21 Μάη

Η Αριστερά στην κυβέρνηση οι εργάτες στους δρόμους

Αμφιθέατρο Δεριγνύ 19.00-21.00


Τάσος Αναστασιάδης 

Συντονισμός ενάντια στα Κλεισίματα και τις Διαθεσιμότητες 

Δέσποινα Κωστοπούλου
Καθαρίστριες Υπουργείου Οικονομικών

Παναγιώτης Καλφαγιάννης
πρόεδρος ΠΟΣΠΕΡΤ

Αντώνης Νταλακογιώργος
πρόεδρος ΠΕΝΕΝ

Κώστας Καταραχιάς 
πρόεδρος Σωματείου Νοσ. Άγιος Σάββας


Παρασκευή 22 Μάη
Στη φυλακή για πάντα οι ναζί της Χρυσής Αυγής
Μεγάλο Αμφιθέατρο 19.00-21.00

Πέτρος Κωνσταντίνου
δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ

Στρατής Μπουρνάζος
δημοσιογράφος, Ενθέματα Αυγής

Κώστας Παπαδάκης
Πολιτική Αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Θανάσης Καμπαγιάννης
Πολιτική Αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Τάκης Ζώτος 
Πολιτική Αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Kατερίνα Θωίδου
Δημοτική Σύμ­βουλος Νίκαιας


Σάββατο 23 Μάη
Η Ευρώπη των εργατών απέναντι στην Ευρώπη των τραπεζιτών
Μεγάλο Αμφιθέατρο 19.00-21.00

Εικόνες της κρίσης: Αφιέρωμα Κεν Λόουτς



"Το πνεύμα του ’45" / “The spirit of ‘45”

Το πνεύμα του ’45

“The spirit of ‘45” Κεν Λόουτς, ντοκιμαντέρ, Αγγλία, 2013, έγχρ., 94΄. Ήταν άραγε η ίδρυση του βρετανικού κοινωνικού κράτους μια … Περισσότερα →
"To μερίδιο των αγγέλων" / “The Angels' Share”

To μερίδιο των αγγέλων

“The Angels’ Share” Κεν Λόουτς, μυθοπλασία, Αγγλία-Γαλλία-Βέλγιο-Ιταλία,  2012,  έγχρ., 101΄. ‘Ενας μικροαπατεώνας που πρόκειται σύντομα να γίνει πατέρας, καταδικάζεται από … Περισσότερα
"Εσύ με ποιούς είσαι;" / "Which Side are you on"

Εσύ με ποιούς είσαι;

“Which Side Are You On?” Κεν Λόουτς, ντοκιμαντέρ, Αγγλία, 1985, έγχρ., 53′. Τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ που δεν προβλήθηκε ποτέ λόγω της … Περισσότερα →

Ταινιοθήκη της Ελλάδος
16 έως 27 Μαΐου 2015
#ImagesOfCrisis #Tainiothiki