Σάββατο 22 Απριλίου 2017

«Γεια σας και καλή αντάμωση, ως νικητές!», το ντοκιμαντέρ για τον αντάρτη του ΔΣΕ Ηλία Μεταλλίδη

93 ετών σήμερα, ο παλαίμαχος αντάρτης του ΔΣΕ Ηλίας Μεταλλίδης αποτελεί τη ζωντανή ενσάρκωση μιας άλλης Αριστεράς: της αντάρτικης.

Το ντοκιμαντέρ του Νίκου Νούλα "Γεια σας και καλή αντάμωση, ως νικητές!", το οποίο έκανε την πανελλήνια πρεμιέρα του στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, καταγράφει, μέσα από την αφήγηση του Ηλία Μεταλλίδη ως βιωμένη ιστορία, τη δράση των ανταρτών του ΔΣΕ το 1948-49, από τη μάχη της Φλώρινας, μέχρι την επίθεση του «Εθνικού» Στρατού στο Βίτσι (ύψωμα Λέσιτς) και το Γράμμο.

Πρόσφατα, το πολύτιμο αυτό ντοκιμαντέρ διατέθηκε από τον σκηνοθέτη ελεύθερα στο διαδίκτυο.

Kαταγγελία εργαζόμενων στη Documenta 14: «Learning from Athens» όνομα και πράγμα…




Οι εργαζόμενοι της Documenta καταγγέλλουν πως άλλαξαν εν μια νυκτί οι συμβάσεις τους και πως βιώνουν απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες.

Η καταγγελία της Πρωτοβουλίας εργαζομένων στη documenta 14

Documenta 14: «Learning from Athens» όνομα και πράγμα!

Μία απαραίτητη δημοσιοποίηση της εργασιακής παράνοιας πίσω από το μανδύα της τέχνης, από εργαζόμενους/ες της Documenta.

H documenta, η οποία λαμβάνει χώρα από το 1955 και κάθε πέντε χρόνια στο Κάσσελ της Γερμανίας, αποτελεί έκθεση-σταθμό στη σύγχρονη τέχνη.

Φέτος, μετά από επιλογή του καλλιτεχνικού της διευθυντή Adam Szymczyk, η Documenta φεύγει για πρώτη φορά από το Κάσσελ και μετακομίζει για τρεις μήνες στην Αθήνα, για να μάθει, σύμφωνα με τον τίτλο της, από την οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα. Απ’ ότι φαίνεται λοιπόν, δε χρειάστηκε πολύς χρόνος για να μάθει, αλλά και να μιμηθεί στο έπακρο τους χειρότερους εγχώριους εργοδότες.

Η Documenta προασπίζεται ότι η επιλογή της να μεταφερθεί στην Αθήνα έχει να κάνει, εκτός των άλλων, και με το ότι την ενδιαφέρει να μιλήσει για και να μάθει από την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας και τα αποτελέσματα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα από την Ευρώπη. Μέσα σε όλο αυτό το πλαίσιο διατυμπανίζει πως αναγνωρίζει τις συνθήκες εξαθλίωσης που βιώνουν αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα και συμπαραστέκεται στον Ελληνικό λαό. Είναι έτσι όμως;

Η έκθεση άνοιξε τις πόρτες της για το κοινό από τις 8/4 και ήδη πολλά ΜΜΕ και μέλη του καλλιτεχνικού κόσμου συζητάνε για το μεγαλύτερο καλλιτεχνικό γεγονός της Ευρώπης και τι σημαίνει το ότι γίνεται στη Αθήνα.

Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που εργαζόμαστε στη Documenta εδώ και κάποιες μέρες, στη θέση του invigilator. Υπεύθυνοι δηλαδή για την επιτήρηση του χώρου αλλά και για τη βοήθεια του κοινού, ενημερώνοντας για τα έργα και τα event της documenta. Δυστυχώς η εμπειρία μας ως εργαζόμενοι/ες ξεκίνησε με κάποια γεγονότα που θεωρούμε απαραίτητο να δημοσιοποιήσουμε.

Πρώτον. Όταν δώσαμε τη συνέντευξη για να προσληφθούμε, μας είπαν ο μισθός θα είναι 9 ευρώ μεικτά την ώρα. Όταν όμως, δυο εβδομάδες μετά, μας επέλεξαν για να εργαστούμε, μας είπαν ότι η σύμβαση που θα υπογράφαμε θα είναι 5,62 μεικτά. Η δικαιολογία για την αλλαγή αυτή ήταν ότι τα υπόλοιπα θα τα πάρουμε με bonus. Λέγοντας μπόνους βέβαια, εννοούσαν αυτά που ούτως ή άλλως δικαιούμαστε ως εργαζόμενοι/ες, δηλαδή, το δώρο Πάσχα, Χριστουγέννων και το επίδομα αδείας στο τέλος της σύμβασης. Μετά από πιέσεις από πλευράς εργαζόμενων που αρνήθηκαν να υπογράψουν σε κάτι που δε συμφώνησαν ποτέ, σε συνάντηση που έγινε με τη διοίκηση της Documenta και με την εταιρεία ενοικίασης εργαζομένων Man Power (αναφερόμαστε παρακάτω σε αυτήν), ειπώθηκε ότι τα 9 ευρώ αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης ως το συνολικό κόστος της εταιρείας ανά εργαζόμενο και όχι ως η αμοιβή του. Δεν ξέρουμε αν οι ίδιοι κατά τη διάρκεια συνέντευξης όταν ακούν “9 ευρώ μεικτά/ώρα” καταλαβαίνουν κάτι άλλο, εμείς πάντως διαπραγματευόμαστε με βάση το μεροκάματο/ωρομίσθιό μας. Φυσικά όταν ρωτήθηκαν κάτι ανάλογο η απάντηση ήταν η ίδια: “Έγινε κάποιο misunderstanding”…

Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Αστικός Κόσμος και Φασισμός

Μέρα που είναι σήμερα...

Του Κώστα Λουλουδάκη


[…]δεν έχω καμία διάθεση να ανοίξω διάλογο με τους φασίστες και τους ηλιθίους του ΚΚΕ.[…] το ΚΚΕ παραμένει ανελέητο όπως ήταν όταν παρέσυρε τους Έλληνες σε μαξιμαλιστικά αιτήματα, σε αποχή από τις εκλογές, σε εμφύλιο πόλεμο, σε πεισματική στάση ηρωισμού, σε κατασκευή θυμάτων: επιτίθεται, με φονικά ένστικτα, σε οποιονδήποτε τολμάει να αρθρώσει κάτι που δεν έχει εγκρίνει η σταλινική ηγεσία. […]οι κομμουνιστές έχουν πολλά κοινά με τους φασίστες στο ήθος και στο πολιτικό πρόγραμμα, αλλά επίσης γνώρισαν την καλύτερη στιγμή τους, το ζενίθ της δημοτικότητάς τους, στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Σώτη Τριανταφύλλου: «Λογική του Κατήφορου είναι ο Πάτος» athensvoice 17.04.2017 

Ήταν 20 τ’ Απρίλη του 1941 όταν ο αρχηγός της ελληνικής στρατιάς Ηπείρου Μακεδονίας, στρατηγός Γεώργιος Τσολάκογλου μαζί με τον Παναγιώτη Δεμέστιχα και τον Γεώργιο Μπάκο, αφού πρώτα ξήλωσαν τον διοικητή Στρατιάς Ηπείρου Ι. Πιτσίκα που διαφωνούσε, υπέγραψαν στον φασίστα στρατηγό Josef «Sepp» Dietrich την παράδοση της Ελλάδας και την διάλυση του τακτικού στρατού της.

Πάντως τα σχέδια παράδοσης της χώρας είχανε μπει σε ενέργεια από τις 16 Μαρτίου του 1941, δηλαδή σχεδόν 20 μέρες πριν η ναζιστική Γερμανία εισβάλει στην Ελλάδα, και την στιγμή που ο Ιταλός επιδρομέας είχε αναχαιτιστεί από τους εφέδρους του ελληνικού στρατού στα βάθη της Αλβανίας.

Ο φασίστας Γεώργιος Μερκούρης, έμπιστος του βασιλιά Γεωργίου Β΄ και του τραπεζίτη πρωθυπουργού Αλέξανδρου Κορυζή, συναντήθηκε, την ημέρα εκείνη, με τον στρατιωτικό ακόλουθο της Γερμανικής Πρεσβείας Clemm Erbach. Αμέσως μετά την συνάντηση ο Erbach στέλνει στο Βερολίνο το ακόλουθο αποκαλυπτικό τηλεγράφημα: «Ο Μερκούρης συμφώνως προς δηλώσεις του είχεν εν τω μεταξύ ομιλήσει δις με τον Πρωθυπουργών, είπεν ότι η Ελληνική Κυβέρνησις δεν επιθυμεί τίποτα περισσότερων από μιαν ταχείαν ειρήνην εις την Αλβανίαν , ειρήνην η οποία θα διαφύλασσεν την Ελληνικήν τιμήν και η οποία θα καθιστά δυνατήν την αποχώρησιν των Άγγλων[…](σ.σ Από τα ελληνικά εδάφη)

Άμεσα απάντησε ο φασίστας υπουργός εξωτερικών της Γερμανίας Joachim von Ribbentrop: «η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ότι τρέφει αυταπάτας εις ότι αφορά το τίμημα το οποίον θα πρέπει να καταβάλη δι΄ ένα τοιούτον τερματισμόν».

Ποινική δίωξη εναντίον Σάλλα και Προβόπουλου

Γιώργος Προβόπουλος - Μιχάλης Σάλλας

Οι δύο πρώην τραπεζίτες | EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ


Θα μάθουμε ποτέ τι έγινε με τα αποθεματικά των Ταμείων ?

Ποινική δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα αντιμετωπίζουν ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος και ο πρώην Πρόεδρος του Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας. 
Την δίωξη άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας, κατόπιν παραγγελίας του οικονομικού εισαγγελέα  Παναγιώτη Αθανασίου, και συνίσταται στο αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία, κατ' εξακολούθηση και μάλιστα με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου, με το οποίο βαρύνεται ο Γιώργος Προβόπουλος και για ηθική αυτουργία στο αδίκημα αυτό διώκεται ο πρώην επικεφαλής της  Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας.
Η δίωξη αφορά τα αποθεματικά Ασφαλιστικών Ταμείων και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου τα οποία φέρεται να μην προστάτευσε ως όφειλε η ΤτΕ με αποτέλεσμα να χαθούν εκατομμύρια προς όφελος της Τράπεζας Πειραιώς. 
Μαζί με τους δύο πρώην επικεφαλής της ΤτΕ και της Πειραιώς, διώκονται και στελέχη της ΤτΕ κατά το επίδικο χρονικό διάστημα (πρώτο εξάμηνο του 2009) καθώς και στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς, ανάμεσα στα οποία είναι και ο τότε αντιπρόεδρος του ΔΣ και Διευθύνων Σύμβουλος, Θεόδωρος Πανταλάκης.

Ασύμβατη με το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής η επέκτασή του!

Ανακοίνωση του Δυτικού μετώπου

Ασύμβατη με το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής η επέκτασή του!



Το πασχαλιάτικο δώρο του ΕΔΣΝΑ και της περιφέρειας Αττικής στους κατοίκους της Δυτικής Αττικής και της Δυτικής Αθήνας ήταν η ανακοίνωση της επέκτασης του ΧΥΤΑ Φυλής. Αυτό έγινε μέσω της δημοσιοποίησης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων ενός έργου που περιλαμβάνει τον επανακαθορισμό (επέκταση) των ορίων του ΧΥΤΑ Φυλής και την επαύξηση της χωρητικότητάς του.


Για να κατανοήσουμε την τωρινή εξέλιξη, χρειάζεται να θυμίσουμε ότι ο ΧΥΤΑ Φυλής, ο μόνος ενεργός στην Αττική, διαδέχτηκε το ΧΑΔΑ Α. Λιοσίων και το ΧΥΤΑ Α. Λιοσίων -που έχουν κλείσει εδώ και πολλά χρόνια- και βρίσκεται στην ίδια εγκατάσταση με αυτούς (ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής), μαζί με πολλές άλλες δραστηριότητες (εργοστάσιο επεξεργασίας - ΕΜΑΚ, αποτεφρωτήρας υγειονομικών αποβλήτων, καύση βιοαερίου, βιολογικοί καθαρισμοί, ιδιωτική μονάδα ανακύκλωσης, οι κυριότερες από αυτές). Ο ΧΥΤΑ Φυλής κατασκευάστηκε και λειτούργησε σε δύο φάσεις. Πρώτα η β΄ φάση (310 στρέμματα) και μετά η α΄ φάση (350 στρέμματα). Επειδή ο παλιός σχεδιασμός, εκτός του ΧΥΤΑ και των άλλων εγκαταστάσεων, προέβλεπε τη δημιουργία στη Φυλή (που αλλού;) δυο νέων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων και μιας μονάδας κομποστοποίησης οργανικών, έπρεπε να βρεθεί ο ανάλογος χώρος. Έτσι, το 2011, με υπουργική απόφαση, ένα τμήμα της β΄ φάσης (περίπου, 108 στρέμματα, γνωστά σαν κύτταρα Β3 και Β6) εξαιρέθηκε από την ταφή και τροποποιήθηκε η περιβαλλοντική αδειοδότηση, για να κατασκευαστεί η μία από τις μονάδες επεξεργασίας και η μονάδα κομποστοποίησης. Σε αντιστάθμισμα (χώρου), έγινε επέκταση της α΄ φάσης κατά 14 στρέμματα (από 350 σε 364) και μια πολύ μεγάλη εκβάθυνση, ώστε να μεγαλώσει η χωρητικότητά της. Παρόλα αυτά, φτάσαμε στο σημείο που γέμισε και η α΄ φάση, κάτι που αναμένεται να συμβεί μέχρι το φθινόπωρο του 2017!!! Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς τι μας περιμένει, από κει και μετά, όταν όλοι γνωρίζουμε ότι, κάθε χρόνο, πάνω από 1.800.000 τόνοι σύμμεικτων απορριμμάτων οδηγούνται στη Φυλή για θάψιμο και ότι, αυτήν τη στιγμή, δεν υπάρχει καμία διαθέσιμη εναλλακτική λύση (για τη μείωση των ποσοτήτων των σκουπιδιών που χρειάζονται ταφή και για την κατασκευή νέων χώρων ταφής ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ). 

Η εύκολη λύση: νέα αύξηση της χωρητικότητας και επέκταση του ΧΥΤΑ

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Συμπληρωματικές παρατηρήσεις στο Σχέδιο Νόμου για τους ΟΤΑ


Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 19-4-2017
Αρ. Πρωτ. : 7087
Προς: Τον Υπουργό Εσωτερικών
κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη

Κοιν.: 1. Γεν. Γραμματέα Εσωτερικών
κ. Πουλάκη.
2. Πρόεδρο και Δ.Ε. του ΤΕΕ
3. Α΄βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ

Θέμα : Συμπληρωματικές παρατηρήσεις στο Σχέδιο Νόμου «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) – Ρυθμίσεις σχετικές με την οργάνωση, τη λειτουργία, τα οικονομικά και το προσωπικό των Ο.Τ.Α. – Ευρωπαϊκοί Όμιλοι Εδαφικής Συνεργασίας και άλλες διατάξεις» .

Κε Υπουργέ,


Σε συνέχεια του από 7/4/2017 εγγράφου μας με Αρ. Πρωτ. 7082 έχουμε να συμπληρώσουμε τις ακόλουθες παρατηρήσεις μας:

Η ρύθμιση του άρθρου 96 παρ. 2, για την υπερβάλλουσα μείωση για να είναι πλήρης και δίκαιη οφείλει να συμπεριλάβει και τις ακόλουθες περιπτώσεις που υπήρχαν και σε προηγούμενες εκδοχές του Ν/Σ: Δηλαδή τη συμπερίληψη και των Υπαλλήλων που τέθηκαν σε υποχρεωτική διαθεσιμότητα κατ΄ εφαρμογή του άρθρου 129 του Ν. 4199/2013, σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου 90 του Ν. 4172/2013, της πρώην ΓΓΔΕ, του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και που επανήλθαν στη Δημόσια Διοίκηση και την Αυτοδιοίκηση, δυνάμει των διατάξεων του ν. 4325/2015 (Α΄47) και του άρθρου 129 του Ν. 4199/2013 αντίστοιχα. Επίσης η εξαίρεση από την περικοπή της υπερβάλλουσας μείωσης (προσωπικής διαφοράς) να ανατρέχει αναδρομικά στην έναρξη ισχύος των ν.4223/2013 και ν. 4199/2013 και μέχρι την έναρξη ισχύος του ν. 4354/2015, όπως ισχύει.

Στο άρθρο 99 για τη Νομική στήριξη υπαλλήλων ΟΤΑ, αν και είναι θετική η πρόβλεψη, περιορίζει όμως την ελεύθερη επιλογή συνηγόρου στις περιπτώσεις που υπάρχουν δικηγόροι με πάγια αντιμισθία στους εν λόγω ΟΤΑ.

Επιπρόσθετα σας ενημερώνουμε, ότι σύμφωνα με το άρθρο 42 παρ.1 του Ν. 3316/05 θεσμοθετήθηκε η Νομική Κάλυψη των Τεχνικών υπαλλήλων που διώκονται στα πλαίσια άσκησης των καθηκόντων τους και δίνεται η δυνατότητα επιλογής νομικού παραστάτη. Ακολούθησαν ΚΥΑ για την εφαρμογή του, μεταξύ των οποίων και η Αριθ. Δ17γ/07148/ΦΝ 439.3, 3-10-2006 του τότε Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, νομοθετικό πλαίσιο που από όσο γνωρίζουμε δεν έχει καταργηθεί.

Για το άρθρο 95 σχετικά με το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, όπως έχουμε επαναλάβει, απαιτείται ρύθμιση για την υπαγωγή συνολικά των Μηχανικών που ασχολούνται σε αντίστοιχους χώρους που προβλέπεται η χορήγηση του στις αντίστοιχες κατηγορίες.

Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

Μια υπόθεση σκοταδισμού, θεομπεξίας, αγυρτίας, χριστεμπορίας και η γιαλαντζί Αριστερά


Με αφορμή τη συζήτηση για το «Άγιον Φως»

Ας το ξεκαθαρίσουμε από την αρχή:

Είναι δικαίωμα κάθε κληρικού και κάθε πιστού να πιστεύει πως το Άγιον Φως, που μας έρχεται κάθε χρόνο από τα Ιεροσόλυμα, ανάβει «θαυματουργικώ τω τρόπω» και το παίρνει ο ελληνορθόδοξος πατριάρχης, ο οποίος έχει μπει μόνος του στο κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου.

Είναι δικαίωμα κάθε κληρικού και πιστού να πιστεύει και να το διακηρύσσει πως το Άγιον Φως δεν καίει και μπορεί ο κάθενας να περάσει τα χέρια του από αυτό, να το ακουμπήσει στα γένια του ή τα μαλλιά του και να μην καεί.

Είναι δικαίωμα των πατριαρχών, μητροπολιτών, παπάδων και καλογήρων, εκεί στα Ιεροσόλυμα, να πλακώνονται κάθε τρεις και λίγο με τα σκουπόξυλα και να βρίζονται σαν χουλιγκάνοι με τους αρμένηδες ρασοφόρους, για το ποιος θα σκουπίσει λίγους πόντους παραπάνω από το δάπεδο του ναού.

Είναι δικαίωμα του ιερατείου να πιστεύει και να κανοναρχεί και τους πιστούς για το Μέγα Θαύμα που συντελείται κάθε Μεγάλο Σάββατο το μεσημέρι γύρω από το κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου.

Μέχρις εδώ σε όλους τους άλλους δεν πέφτει λόγος. Δουλειά τους είναι αυτή και ρέστα μη γυρεύεις, παραφράζοντας και τα «Λεμονάδικα» του αξέχαστου Βαγγέλη Παπάζογλου.

Μια άθλια παράσταση 

Μας πέφτει όμως λόγος και μας παραπέφτει όταν όλη αυτή η ιστορία με το Άγιον Φως καταντάει μια κυβερνητική και πολιτική υπόθεση στην οποία αγύρτες και θεομπαίχτες πολιτικοί, από τους οπαδούς του «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών», μέχρι και τους γιαλαντζί αριστερούς, επιδίδονται σε ένα άθλιο παιχνίδι ψηφοθηρίας, εκμεταλλευόμενοι το θρησκευτικό συναίσθημα ενός λαού βασανισμένου και τυραγνισμένου από αυτούς τους ίδιους.

Όλοι αυτοί στήνουν μια άθλια παράσταση, με υπουργούς που δίπλα στους χρυσοστολισμένους δεσποτάδες με το ένα χέρι σταυροκοπιούνται και με το άλλο σπρώχνουν για να τους πιάσει ο τηλεοπτικός φακός και να δουν οι πιστοί και ψηφοφόροι πόσο ευλαβείς είναι. Μια παράσταση με ταρατατζούμ, ευσταλείς ευζώνους και στρατιωτικά αγήματα, που αποδίδουν σε ένα φανάρι τιμές αρχηγού κράτους, μεταφέροντας μας στα χρόνια του Μεσαίωνα.

Επισπεύδονται οι διαδικασίες για το νέο γήπεδο του ΠΑΟ



Η επίσπευση των διαδικασιών για να προχωρήσει το σχέδιο για τη «Νέα Αθήνα» αποφασίστηκε σε διυπουργική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Σωκράτη Φάμελλο και τον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη.

Το σχέδιο «Νέα Αθήνα» αποτελεί συνδυασμό πέντε παρεμβάσεων στην πρωτεύουσα και συγκεκριμένα στον Ελαιώνα, στον Βοτανικό, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, στο ιστορικό εμπορικό κέντρο της Αθήνας, στην περιοχή του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή στο οποίο προβλέπεται και η χωροθέτηση και κατασκευή του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση σε συνεργασία με τον δήμο Αθηναίων και την Περιφέρεια Αττικής, επεξεργάζεται την κατάθεση συνολικού σχεδίου που περιλαμβάνει πέντε αναπλάσεις:
την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου και του εμπορικού τριγώνου της Αθήνας
την δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή
την ανάπλαση της περιοχής της Λεωφόρου Αλεξάνδρας όπου βρίσκεται και το γήπεδο «Απ. Νικολαϊδης» του Παναθηναϊκού
την αναβάθμιση της περιοχής του Βοτανικού στον Ελαιώνα
την χωροθέτηση και κατασκευή νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού.

Στο πλαίσιο αυτό εκπονούνται οι απαραίτητες μελέτες για την τροποποίηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας και στη συνέχεια θα ολοκληρωθούν οι μελέτες για τα επιμέρους έργα (master plan, περιβαλλοντικές μελέτες κα)

Την επόμενη εβδομάδα θα συγκροτηθεί επιτελική ομάδα από εκπροσώπους των συναρμόδιων υπουργείων, της Περιφέρειας Αττικής, του δήμου Αθηναίων και του Παναθηναϊκού που θα συντονίζει και θα παρακολουθεί την εκτέλεση του έργου.

Ενημέρωση σχετικά με δικαστικές περιπέτειες μελών του ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr

Αθήνα, 19-4-2017
Αρ. Πρωτ. : 7088

Προς: Α΄βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ

Θέμα : Ενημέρωση σχετικά με δικαστικές περιπέτειες μελών του ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ

Συνάδελφοι σας ενημερώνουμε, έστω και με καθυστέρηση αρκετών ημερών, ότι:

α) Έληξε με πανηγυρική αθώωση στο Εφετείο, η εφτάχρονη αναίτια και άδικη δικαστική περιπέτεια της συναδέλφου Κριστίνας Μακνέα.
β) Δικαιώθηκε, κερδίζοντας την αίτηση ακύρωσης, η συνάδελφος Πλουμίτσα Τριανταφυλλοπούλου, κατά της άδικης μετακίνησης της.

γ) Αναβλήθηκε για τις 20/9/2017, η εκδίκαση της δίωξης οκτώ συναδέλφων μηχανικών, μεταξύ αυτών και του ΓΓ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ Πετρόπουλου Δημήτρη, για τις κινητοποιήσεις του 2013-2014 στο ΕΤΑΑ ενάντια στις ληστρικές αυξήσεις εισφορών, εξαιτίας της απουσίας του μοναδικού μάρτυρα κατηγορίας (με βάση την κατάθεση του οποίου δημιουργήθηκε το κατηγορητήριο). 

Συμψηφισμός εισφορών: Στο έλεος των… ΕΦΚΑ, ΗΔΙΚΑ και ανύπαρκτου λογισμικού ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες

Η τεχνική εμπλοκή στη διασταύρωση και εκκαθάριση των εισοδημάτων που θα χρησιμοποιηθούν για τον επανυπολογισμό και εν τέλει για τους συμψηφισμούς των εισφορών του 2017 είναι το πρόσχημα για να καλυφθεί το χάος που επικρατεί στον ΕΦΚΑ με τις νέες εισφορές


Αναβολή για μετά τον Σεπτέμβριο του 2017, που ίσως φτάσει και στις αρχές του 2018, παίρνει ο επανυπολογισμός των εισφορών στον ΕΦΚΑ με βάση τα εισοδήματα του 2016.

Περίπου 1,4 εκατ. επαγγελματίες και αγρότες θα συνεχίσουν να πληρώνουν τα ίδια χαράτσια με σήμερα τουλάχιστον για ακόμη 5 μήνες, παρότι ήδη έχουν ξεκινήσει να υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις με τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2016 και βάσει νόμου οι εισφορές τους στον ΕΦΚΑ θα πρέπει να επανυπολογιστούν με το πιο πρόσφατο εισόδημα (του 2016), ώστε να συμψηφιστούν οι διαφορές που προκύπτουν με τις αρχικές εισφορές που υπολογίστηκαν με τα εισοδήματα του 2015.

Καμία διαφορά για φέτος

Για ένα μεγάλο ποσοστό ασφαλισμένων ο συμψηφισμός θα είναι ντε φάκτο αρνητικός, δηλαδή θα πρέπει να καταβάλουν χαμηλότερες εισφορές επειδή το 2016 είχαν μικρότερο εισόδημα από το 2015.

Παρότι όμως ο νόμος προβλέπει συμψηφισμό μόλις εκκαθαριστούν όλες οι φετινές δηλώσεις, δηλαδή από τον Ιούνιο του 2017, εντούτοις, οι ασφαλισμένοι που περιμένουν να πέσουν οι εισφορές τους δεν πρόκειται να δουν καμία διαφορά και θα συνεχίσουν να πληρώνουν τα χαράτσια στον ΕΦΚΑ με βάση τα εισοδήματα του 2015 τουλάχιστον ως τον Σεπτέμβριο, δηλαδή μετά και το πέρας της εκκαθάρισης των δηλώσεών τους!

Το χρονοδιάγραμμα

Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

ΣΥ.ΡΙΖ.Α, πολιτική ελίτ και Αριστερά



Τσίπρα θεέ, πάρε τη ΠΑΕ

Παρακολουθούμε – αρχικά με κατάπληξη, τώρα με θυμό – στα χρόνια της κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α τη ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου. Η ανεπάρκεια της σημερινής κυβέρνησης να διαχειριστεί τόσο τα μεγάλα προβλήματα του τόπου, όσο και τα προβλήματα που σχετίζονται με την καθημερινότητα του πολίτη, χαρακτηρίζει τη πολιτική μας ζωή. Τώρα πια, το κύριο επιχείρημα της κυβέρνησης για τη συνέχιση της παραμονής της στην εξουσία, είναι η ακαταλληλότητα του αντίπαλου, δηλαδή “θα έρθει ο Μητσοτάκης που είναι χειρότερος”. Στο αντίπαλο στρατόπεδο η Ν.Δ. προώθησε στην ηγεσία της ένα άτομο ηλιακά νέο, σκληρά νεοφιλελεύθερο, γόνο του πιο αντιπαθητικού πολιτικού “τζακιού” στη χώρα, έτοιμο και πρόθυμο να αποτελειώσει ότι από παραδρομή άφησε όρθιο στη χώρα η λαίλαπα των μνημονίων. Σε αυτό το νοσηρό πολιτικό περιβάλλον του νέου δίπολου που μας επιβάλλουν, αφήνουν ζωτικό χώρο για δυνάμεις φιλικά διακείμενες στο ναζισμό – φασισμό – ρατσισμό, ως λύση ανάγκης και εφεδρείας του συστήματος. Παράλληλα αξιοσημείωτη είναι η σταθεροποίηση – ανάκαμψη των δυνάμεων που προέρχονται από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. κύριου υπαιτίου για το πως φτάσαμε στην εποχή των μνημονίων, για την υπογραφή του 1ου μνημονίου, αλλά και για βασικές επιλογές στα χρόνια των μνημονίων. Οι μονομάχοι ετοιμάζονται για τη μεγάλη σύγκρουση και παρά τη μεγάλη δημοσκοπική διαφορά υπέρ της Ν.Δ., μου φαίνεται πιο πιθανό να επαναληφτεί το σενάριο των εκλογών του 2000, δηλαδή να προκύψει από τις εκλογές μια κυβέρνηση με κορμό ένα αποδυναμωμένο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Θεωρώ, δηλαδή ότι ο “πραγματιστής” ΣΥ.ΡΙΖ.Α. προσεγγίζοντας συντηρητικά τμήματα της κοινωνίας και συμμαχώντας με το πρώην ΠΑ.ΣΟ.Κ., θα προκριθεί ως καλύτερος και ηπιότερος διαχειριστής του επικείμενου 4ου μνημονίου, τόσο από τον λαό όσο και από τους δανειστές. Στήνεται ένα σκηνικό συγκρουσιακό με “άρτο και θεάματα” για το λαό, που αποσιωπά το πως φτάσαμε ως εδω, και παρουσιάζει ως μόνη διέξοδο τη σημερινή πορεία των πραγμάτων, και ως μόνο διακύβευμα το πρόσωπο του ντόπιου διαχειριστή της εξουσίας. Θεωρούν δηλαδή ότι ο λαός έχει να επιλέξει μεταξύ του νέου, απείρου αλλά εντίμου από τη μια πλευρά και του παλιού, διεφθαρμένου και υπαιτίου από την άλλη. Όμως ήδη πέρα από τα συχνά σχόλια για το τρόπο επιλογής των ατόμων που διαχειρίζονται την εξουσία σήμερα, αρχίζουν δειλά – δειλά να γίνονται μέρος της καθημερινότητας μας, μικρά και μεγάλα “σκάνδαλα” του ΣΥ.ΡΙΖ.Α..

Ιδιωτικός τομέας: Νεόπτωχος 1 στους 2 εργαζομένους


Η επέλαση των ευέλικτων μορφών εργασίας έχει αναγκάσει τους εργαζομένους να αμείβονται με μισθούς πείνας


Στα όρια της φτώχειας ζει ένας στους δύο εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα. Η επέλαση των ευέλικτων μορφών εργασίας με μισθούς πείνας έχει δημιουργήσει τους νεόπτωχους εργαζομένους, οι οποίοι αναγκάζονται να «στηρίζονται» στο τρίπτυχο «μισή δουλειά, μισός μισθός και σύνταξη 500 ευρώ». Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα ο μέσος μισθός για πάνω από 100.000 εργαζομένους μερικής απασχόλησης διαμορφώνεται στα 393,79 ευρώ, ενώ ο ένας στους δύο λαμβάνει πλέον μισθούς κάτω των 800 ευρώ.

Από τη σύγκριση των ευρημάτων της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού των ετών 2009 και 2016 παρατηρείται ότι στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των χαμηλόμισθων εργαζομένων με καθαρές μηνιαίες αποδοχές κάτω των 700 ευρώ. Το 2016 το ποσοστό αυτό ανήλθε σε 38,8% από 13,1% το 2009. Στη ζώνη αποδοχών από 700 έως 899 ευρώ καταγράφεται μείωση κατά τέσσερις μονάδες, από το 27,3% το 2009 σε 23,6% το 2016.

Συντριβή έχει υποστεί το ποσοστό των εργαζομένων με καθαρές μηνιαίες αποδοχές μεταξύ 900 και 1.300 ευρώ. Από 35,7% το 2009 σε 17,6% το 2016.

ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ. Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC) και του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Συνδικάτων (ETUI), οι μισθοί στην Ελλάδα μειώνονται την τελευταία οκταετία κατά μέσο όρο 3,1% το έτος. Στην έρευνα σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι στην Ευρώπη συνεχίζουν σήμερα να μην αισθάνονται την οικονομική ανάκαμψη, καθώς οι μισθοί σε επτά κράτη – μέλη της ΕΕ βρίσκονται σήμερα σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με οκτώ χρόνια πριν.

Μεταξύ 2009-2016 ο μέσος (αποπληθωρισμένος) μισθός μειωνόταν κάθε χρόνο κατά 3,1% στην Ελλάδα, 1% στην Κροατία, 0,9% στην Ουγγαρία, 0,7% στην Πορτογαλία, 0,6% στην Κύπρο, 0,4% στο Ηνωμένο Βασίλειο και 0,3% στην Ιταλία. Στο ίδιο διάστημα σε 18 χώρες της ΕΕ οι μισθοί έχουν αυξηθεί με πολύ πιο αργό ρυθμό κατά τη διάρκεια των επτά αυτών ετών που ακολούθησαν την κρίση από ό,τι τα οκτώ χρόνια που προηγήθηκαν. Μόνο σε 3 χώρες – τη Γερμανία, την Πολωνία και τη Βουλγαρία – οι αυξήσεις στους μισθούς κατά την περίοδο 2009-2016 ξεπέρασαν τις αντίστοιχες αυξήσεις της περιόδου 2001-2008.

Στο σκοτάδι παραμένει η μεγάλη αφαίμαξη του Ταμείου Υγειονομικών

ΕΤΑΑ-ΤΕΑΙΤ

Πόρισμα-καταπέλτης για τις πληρωμές του ΕΤΑΑ | ΕUROKINISSI / ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Είναι τουλάχιστον άξιο απορίας το πώς ένα σκάνδαλο που αφορά την αφαίμαξη του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ) και του πρώην Ταµείου Σύνταξης και Αυτασφάλισης Υγειονοµικών (ΤΣΑΥ) με την παράνομη καταβολή μεγάλων χρηματικών ποσών προς ιδιωτικές κλινικές, θεραπευτήρια και διαγνωστικά κέντρα έμεινε έξω από την ατζέντα των σκανδάλων που αναφέρθηκαν και προκάλεσαν τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής στον χώρο της Υγείας.
Και αποτελεί τουλάχιστον περίεργη παράλειψη η μη αναφορά σε αυτή την υπόθεση καθώς έχει ενημερωθεί γι’ αυτήν, εδώ και περίπου έναν χρόνο, ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, ενώ όφειλε να έχει ενημερωθεί και ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Πόρισμα-φωτιά

Από τον Δεκέμβριο του 2016 οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν στα χέρια τους πόρισμα-φωτιά γι’ αυτή την υπόθεση και συγκεκριμένα την έκθεση ελέγχου της γενικής επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης (ΓΕΔΔ), Μαρίας Παπασπύρου.
Πρόκειται για έκθεση ελέγχου που διενεργήθηκε από μικτό κλιμάκιο ελεγκτών, μεταξύ των οποίων και υπαλλήλου του υπουργείου Εργασίας και αφορά έρευνα που πραγματοποιήθηκε στους Τομείς Υγείας του ΕΤΑΑ.
Σύμφωνα με το πόρισμα, που αποκαλύπτει σήμερα η «Εφ.Συν.», οι πληρωμές από το ΕΤΑΑ προς μεγάλες και γνωστές ιδιωτικές κλινικές γίνονταν παράνομα και κατόπιν σχεδίου.
Οπως αποδεικνύεται, τα ιδιωτικά θεραπευτήρια έμπαιναν σε ευεργετικές διατάξεις για τη ρύθμιση και εξόφληση των οφειλών παρελθόντων ετών που είχαν συσσωρεύσει προς το ΕΤΑΑ και μάλιστα με έκπτωση, δίχως να έχουν ή να τηρούν τις προϋποθέσεις, καθώς η ρύθμιση των οφειλών τους ήταν βασική προϋπόθεση για να απαιτήσουν τις οφειλές που είχε το ΕΤΑΑ προς αυτά.
Οπως αναφέρεται στην έκθεση ελέγχου, οι καταβολές χρηματικών ποσών για νοσήλια από το ΕΤΑΑ προς τις ιδιωτικές κλινικές παροχών υπηρεσιών υγείας γίνονταν παράνομα, χωρίς την καταβολή φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.
Επιπλέον οι αρμόδιοι υπάλληλοι του ασφαλιστικού ταμείου δεν προχωρούσαν, ως είχαν υποχρέωση, σε συμψηφισμό των οφειλών του ΕΤΑΑ προς τις ιδιωτικές κλινικές με τις οφειλές που είχαν οι τελευταίες προς το Ταμείο και παρ’ ότι οι οφειλές προς το Ταμείο ήταν πάντα υψηλότερες. Στο σκάνδαλο εμπλέκονται υπάλληλοι του Ταμείου και τα αδικήματα που έχουν διαπραχθεί είναι κακουργηματικού χαρακτήρα.
Από τις παρανομίες αυτές υπολογίζεται ότι το ΕΤΑΑ έχει χάσει πολλά εκατομμύρια ευρώ από φοροεισφοροδιαφυγή, λόγος για τον οποίο το σκάνδαλο εντάσσεται στο «πάρτι διασπάθισης δημόσιου χρήματος στον χώρο της Υγείας», όπως ανέφερε στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη σύσταση της εξεταστικής.

Σωρεία παρανομιών

Κυριακή 16 Απριλίου 2017

Τρίκερι: Το νησί της πολιτικής εξορίας 5.000 γυναικών



Το κείμενο αυτό μαζί με τα υπόλοιπα και φωτογραφικό υλικό βρίσκονται στο βιβλίο «Στρατόπεδα Γυναικών. Χίος – Τρίκερι – Μακρόνησος – Αϊ – Στράτης 1948 – 1954, που εξέδωσαν ο Σύλλογος Πολιτικών Εξορίστων Γυναικών και οι εκδόσεις Αλφειός το 2006.»

Η Βικτωρία Θεοδώρου, ποιήτρια της Α’ Μεταπολεμικής Γενιάς, γεννήθηκε το 1926 στα Χανιά. Δεκαέξι χρονών εντάχθηκε στην ΕΠΟΝ. Το 1947, φοιτήτρια στη Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας, την συνέλαβαν και μετά από τρίμηνη κράτηση στην Ασφάλεια την εξόρισαν αρχικά στη Χίο, μετά στο Τρίκερι και στη Μακρόνησο. Οι εμπειρίες της από την εξορία έχουν αποδοθεί ποιητικά. Υπάρχουν όμως και οι γραπτές της μαρτυρίες από το Στρατόπεδο Γυναικών του Τρίκερι.

Οι μαρτυρίες αυτές μαζί με εκείνες από τη Χίο και τη Μακρόνησο που έγραψαν άλλες γυναίκες βρέθηκαν στα «θαμμένα τετράδια», τα οποία έκρυψαν οι γυναίκες στις κουφάλες των δέντρων στο Τρίκερι. Το υλικό περιέσωσε η Ρόζα Ιμβριώτη και εξέδωσε η Βικτωρία Θεοδώρου. Από αυτό το υλικό είναι το κείμενο που ακολουθεί και ανήκει στην ενότητα Τρίκερι Α’ – Γράφει η Βικτωρία Θεοδώρου.

Είναι το πρώτο κείμενο της ενότητας και φέρει τον τίτλο «Βρήκαμε εξόριστες στο Μοναστήρι του Τρίκερι». Η γραφή της λιτή και συγχρόνως συνταρακτική παρουσιάζει το νησί και τις σκληρές και απάνθρωπες συνθήκες ζωής των εξόριστων και κυρίως των γυναικών στο Στρατόπεδο Γυναικών Πολιτικών Εξορίστων στο Τρίκερι.


«Το Τρίκερι είναι ένα σχεδόν ακατοίκητο νησί στην άκρη του Πηλίου, δεξιά μόλις μπαίνουμε στον Παγασητικό κόλπο. Απομονωμένο καθώς είναι – το περιτριγυρίζουν από τα δυτικά τα βουνά της Ρούμελης, από τα νότια της Εύβοιας οι κορφές κι από τα βόρεια κι ανατολικά ο κορμός του Πηλίου – κρίθηκε κατάλληλο για την ίδρυση στρατοπέδου συγκέντρωσης εξορίστων.