Πιστή στην μνημονιακή επιταγή της εφαρμογής ενός ακραίου νεοφιλελευθέρου μοντέλου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ετοιμάζεται, αφού πάρει την έγκριση των δανειστών (οι οποίοι ζητούν ακόμα μεγαλύτερες περικοπές), να ψηφίσει το νέο νόμο για το ασφαλιστικό.
Παρά τις άοκνες προσπάθειες του Κατρούγκαλου και τον φερέφωνων της κυβέρνησης να καλλωπίσουν το νομοθετικό έκτρωμα και να το εμφανίσουν ως τη μόνη σωτηρία του καταρρέοντος ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος η μόνη αλήθεια είναι ότι η εφαρμογή του θα έχει σαν αποτέλεσμα τη σφαγή των όποιων δυνατοτήτων μας έχουν απομείνει για μια αξιοπρεπή διαβίωση ωθώντας την συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων στην εξαθλίωση, αλλάζοντας ταυτόχρονα τις βασικές αρχές ενός συστήματος που στήθηκε από τους αγώνες και τις κατακτήσεις της κοινωνίας.
Η κυβέρνηση βρίσκει στήριγμα, στους βιομηχάνους και τους επιχειρηματίες, που συναίνεσαν στο αντικοινωνικό τερατούργημα, προσφέροντας μάλιστα από το …υστέρημά τους 1,0% αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Αυτοί που δεκαετίες τώρα λυμαίνονται τα ασφαλιστικά ταμεία, πλουτίζουν με τη μαύρη εργασία και έχουν κερδίσει πάνω από 50% με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, τις φοροαπαλλαγές και τις κάθε είδους «διευκολύνσεις».
Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου συστήματος είναι:
α) Ολοκληρωτική ενοποίηση των ΦΚΑ σε έναν με συνοπτικές διαδικασίες που ισοδυναμεί με την εξίσωση στη φτώχεια και την εξαθλίωση και στην υφαρπαγή των αποθεματικών. Μπαίνει οριστικό τέλος στα ψήγματα αυτοτέλειας και στις δυνατότητες παρέμβασης που είχαμε, ενώ επέρχεται η οριστική απώλεια της περιουσίας του ΤΣΜΕΔΕ που είχε απομείνει (άνω των 2 δις) που γενιές Μηχανικών στην 80χρονη ιστορία του Ταμείου συσσώρευσαν, τα οποία καταλήγουν στην ιδιοκτησία του ενιαίου Ασφαλιστικού Φορέα, τη δε διαχείρισή του την εμπιστεύεται η κυβέρνηση σε Ανώνυμη Εταιρία που θα συστήσει.
β) Μετατροπή σχεδόν ολοκληρωτική σε ανταποδοτικό – κεφαλαιοποιητικό του Δημόσιου Κοινωνικού Αναδιανεμητικού Ασφαλιστικού συστήματος, με “προσωπικά ποσοστά αναπλήρωσης” και “προσωπικές διαφορές”.
γ) Οριστικοποίηση του ηλικιακού ορίου για απονομή συντάξεων στα βαθιά γεράματα (67 κατ΄ αρχάς) και όποιος αντέξει, θέτοντας παράλληλα εξοντωτικές ποινές για όποιον διανοηθεί πρόωρη συνταξιοδότηση.