Παρασκευή 30 Απριλίου 2021

Κυκλοφόρησε το κομπρεσέρ #9


Σύντομα θα αναρτηθούν στο blog τα κείμενα του τεύχους #8

Editorial +1, Δεκέμβρης 2020

Μπορεί να μοιάζει ότι έχουν περάσει σχεδόν 2 χρόνια απ’ την τελευταία φορά που τυπώσαμε κομπρεσέρ, αλλά μέσα στην εμπειρία του 2020 αντιληφθήκαμε και τον χρόνο με τις επιμέρους διαστάσεις του, αλλιώς. Καταλήξαμε ότι ο πιο αντικειμενικός χρόνος είναι ο φυσικός, είναι κυκλικός και ρυθμίζει τη ζωή στον πλανήτη. Είναι αυτός που επιδρά στην οργανική ύλη και την αποσυνθέτει σταδιακά, αυτός τέλος πάντων που με το πέρασμα του αφήνει τα σημάδια του γύρω μας και στο σώμα μας και τον αντιλαμβανόμαστε ούτως ή άλλως πολύ καλά. Από κει και πέρα, η βίωση μιας περίεργης συστολοδιαστολής του χρόνου φέτος, ανέδειξε τον υποκειμενικό χρόνο, ατομικό και συλλογικό, έναντι του κατασκευασμένου χρόνου απ’ το παραγωγικό σύστημα. Ίσως ετεροχρονισμένα και σίγουρα με διαφορετικό τρόπο από σπίτι σε σπίτι κι από την μια άκρη του πλανήτη στην άλλη, βιώσαμε συλλογικά μια χωροχρονική πραγματικότητα που θα φάνταζε αλλοπρόσαλλη και παράλογη ιδέα, μόλις μερικούς μήνες νωρίτερα. Έτσι κάπως και η δική μας ομάδα α-συγχρονίστηκε κι αυτό το εντιτόριαλ είναι η τρίτη φορά που ξεκινάει να γράφεται. Αλλά, μία βδομάδα πριν την πρώτη γενική καραντίνα ήταν ακόμα πολύ νωρίς, η καραντίνα ήταν ενός είδους ψυχοσωματικό σοκ, το διάστημα μετά την καραντίνα ήταν αλλόκοτο και ήθελε τον χρόνο της η επαναπροσαρμογή και φτάνοντας στο φθινόπωρο τα πάντα μπορούν πια να συμβούν και μέσα σ’ αυτά να κυκλοφορήσει κι αυτό το τεύχος, εν μέσω δεύτερης γενικής καραντίνας.

Για τον χρόνο θα μιλήσει η κβαντοφυσική, αλλά για τη δική μας αντίληψη του χρόνου και της βίωσης του χώρου μέσα σ’ αυτόν, δηλαδή για το σώμα, το φύλο, την κοινωνική και συλλογική ζωή, την εργασία, την εκπαίδευση, την πόλη, τη φύση, για το κεφάλαιο και την πολιτική της πανδημίας, νιώσαμε την ανάγκη να συζητήσουμε κι εμείς όταν ξαναβρεθήκαμε Η συζήτηση αυτή αποτυπώθηκε στο CoViD-19: Αναδιαρθρώνοντας τον κόσμο/ Ζωή σε 9 οικοδομικά τετράγωνα. Είναι ένα κείμενο όπου καταγράφουμε τις σκέψεις μας και την αντίληψη μας για την ατομική και τη συλλογική εμπειρία της πανδημίας, αποτυπώνοντας τις επιδράσεις της στο χώρο ανεβαίνοντας κλίμακες, μιας και οι διαστάσεις της είναι πολλές. Για την ακρίβεια είναι όλες οι διαστάσεις του αντιληπτού χώρου: φυσικού, κοινωνικού, πολιτικού και οικονομικού.

Πέμπτη 29 Απριλίου 2021

Αφίσα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή

 ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ

Emailep.ag.goudi@gmail.com



ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ


ΝΑΙ

ενιαίο πάρκο υψηλού και πυκνού πρασίνου

χωρίς εμπορευματοποίηση

ΟΧΙ


  • ΚΤΙΡΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΠΥΡΗΝΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ


  • ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΜΕ ΔΥΣΜΕΝΕΣΤΕΡΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ


ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Η περιοχή του Θεάτρου Βράχων με τις κοινωφελείς χρήσεις και όλου του Λόφου Κοπανά ανήκουν στο λαό του Βύρωνα

 

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ

τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr


Αθήνα, 27-4-2021


Ψήφισμα: Η περιοχή του Θεάτρου Βράχων με τις κοινωφελείς χρήσεις και όλου του Λόφου Κοπανά ανήκουν στο λαό του Βύρωνα !!

Με την 4891/2020 απόφασή του, που επιδόθηκε στο Δ. Βύρωνα στις 17/11/2020, το Εφετείο Αθήνας κάνει αποδεκτή την αγωγή ιδιωτών - φερόμενων ως ιδιοκτητών - της ευρύτερης περιοχής γύρω από τα Θέατρα Βράχων στο Βύρωνα.
Το Εφετείο δηλαδή αναγνωρίζει ότι έκταση 108 στρεμμάτων, στην περιοχή των παλιών νταμαριών, ανήκει σε ιδιώτες!! Η απόφαση ουσιαστικά αφορά όλη την περιοχή των θεάτρων Βράχων με τις κοινόχρηστες και κοινωφελείς δημοτικές χρήσεις και όλο το λόφο Κοπανά.

Η περιοχή αυτή έως τώρα ήταν χαρακτηρισμένη δασική και αναδασωτέα, εντός της Β' ζώνης Υμηττού και υπάρχει πλούσιο ιστορικό διεκδικήσεων, καταπατήσεων αλλά και σημαντικών αγώνων εναντίων εταιρειών και ιδιωτών για να παραμείνει ο χώρος δημόσιος σε όφελος της ποιότητας ζωής των πολιτών μια πυκνοδομημένης περιοχής.

Με την τωρινή απόφαση - με αναφορές μάλιστα σε Οθωμανικούς τίτλους ιδιοκτησίας - του Εφετείου, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να χαθούν αυτοί οι χώροι πράσινου, αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού και να ανοίξει ο δρόμος αποχαρακτηρισμού και καταπάτησης δασικών εκτάσεων, ιδιοποίησης και οικοδόμησης των χώρων δημόσιας περιουσίας και χρήσης!!

Στεκόμαστε στο πλάι των αγωνιζόμενων κατοίκων και στις διεκδικήσεις τους για την αμετάκλητη και αδιαφιλονίκητη απόδοση του χώρου ως Δημόσιου στο λαό.

Πρόστιμο σε εταιρεία παραγωγής για την παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας

Πρόστιμο σε εταιρεία παραγωγής για την παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας


27.4.2021

Πρόστιμο σε εταιρεία παραγωγής για την παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στους προστατευόμενους βιότοπους της Ελαφονήσου

Διοικητικό πρόστιμο επέβαλε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου σε βάρος της εταιρείας παραγωγής της τηλεοπτικής εκπομπής «Greece’s Next Top Model (GNTM) 3» του καναλιού STAR, σε συνέχεια καταγγελίας για παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας σε περιοχές του δικτύου Natura 2000 του Δήμου Ελαφονήσου, στην οποία προχώρησαν 17 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις και φορείς τον περασμένο Δεκέμβριο. Η καταγγελία αφορούσε σοβαρό περιστατικό κίνησης τροχοφόρων οχημάτων (μοτοσυκλέτες και τζιπ 4Χ4 μεγάλου κυβισμού) με υψηλές ταχύτητες σε προστατευόμενες παραλίες της Ελαφονήσου, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση των ευαίσθητων αμμοθινικών οικοσυστημάτων.

Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν σε θέσεις που αποτελούν προστατευόμενους τύπους οικοτόπων, σε μια περιοχή με πλούσια χλωρίδα και πανίδα, η οποία περιλαμβάνει ενδημικά είδη φυτών, εκ των οποίων δύο στενοενδημικά της Ελαφονήσου, ενώ εκεί φωλιάζει και η χελώνα Caretta caretta. Η περιοχή έχει ενταχθεί στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών του Δικτύου Natura 2000 ως Ζώνη Ειδικής Διατήρησης με την ονομασία «Περιοχή Νεάπολης και Νήσος Ελαφόνησος».

Με την καταγγελία τους, οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις και φορείς ζήτησαν από τον εισαγγελέα και τις αρμόδιες υπηρεσίες να πράξουν τα δέοντα στο πλαίσιο των καθηκόντων τους και να μην επιτρέψουν, για την προβολή μερικών λεπτών μίας δημοφιλούς εκπομπής σε ώρα υψηλής τηλεθέασης, να ακυρωθούν 30 χρόνια περιβαλλοντικής πολιτικής και εκπαίδευσης, δημοσιεύσεων, μελετών και επιχειρηματολογίας για την προστασία και διαχείριση των αμμοθινών.

Τετάρτη 28 Απριλίου 2021

Ελληνικό: Ένα ακόμη βήμα για την υλοποίηση μιας επιλογής κατάφωρα σε βάρος του Δημοσίου Συμφέροντος


ΕΥΡΕΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ: ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΜΙΑΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΚΑΤΑΦΩΡΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ



Με το ν. 4787/21 (ΦΕΚ 44/Α/26-3-2021) που ενέκρινε πρόσφατα η Βουλή, με τις ψήφους ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, εκπληρώνεται μια ακόμη προϋπόθεση για την οριστική μεταβίβαση στη Lamda Development της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. και μέσω αυτής του πρώην αεροδρομίου και της παραλίας του Ελληνικού.

Είναι αξιοσημείωτο ότι, ενώ η μεταβίβαση δεν έχει γίνει ακόμη και ενώ ο επενδυτής δεν έχει καταβάλει ούτε ένα ευρώ από το εξευτελιστικό τίμημα απόκτησης της έκτασης, ο νόμος του δίνει το δικαίωμα να κάνει έργα/παρεμβάσεις μέσα σε αυτόν, μεταξύ των οποίων και τη συνολική ή επιμέρους περίφραξη του. Ειδικότερα με τον νόμο αυτόν ρυθμίζονται μια σειρά ζητήματα όπως:

  • Η διανομή της ιδιοκτησίας του ακινήτου (70% - 30%) και το δικαίωμα της επιφανείας για 99 χρόνια επί αυτού, με τρόπο που ευνοεί τον επενδυτή σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος. Και τούτο διότι:

- κατά τον υπολογισμό δεν αφαιρέθηκαν προηγουμένως οι κοινόχρηστοι/κοινωφελείς χώροι οι οποίοι ούτως ή άλλως θα περνούσαν στο ελληνικό δημόσιο και χωρίς διανομή. Επιλέχτηκε δηλαδή ο επαχθέστερος για το δημόσιο υπολογισμός, έτσι ώστε να χαριστεί στον επενδυτή ένα μέρος του ποσοστού κυριότητας που του αναλογούσε.

- αξιοποιήθηκε προηγούμενη φωτογραφική τροποποίηση του δικαιώματος επιφανείας (του δικαιώματος δηλαδή του επενδυτή να εκμεταλλεύεται για 99 χρόνια την έκταση που παραμένει κυριότητας του ελληνικού δημοσίου), που είχε γίνει με τον πτωχευτικό κώδικα πέρσι τον Οκτώβριο. Συγκεκριμένα, δίνεται η δυνατότητα κατάτμησης του δικαιώματος αυτού χωρίς τη συναίνεση του δημοσίου και δικαίωμα σε τρίτο να εγγράψει υποθήκη, προσημείωση, οποιοδήποτε εμπράγματο βάρος επί του δικαιώματος αυτού, χωρίς να διασφαλίζεται ότι το ελληνικό δημόσιο θα πάρει πίσω τα ακίνητα ελεύθερα βαρών μετά τη λήξη του.

  • Δίνεται η δυνατότητα στον επενδυτή να περιφράξει το σύνολο της έκτασης ή επιμέρους τμήματά της, απαγορεύοντας έτσι την ελεύθερη πρόσβαση στο κοινό.

  • Περιορίζεται δραστικά η ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία, δημιουργούνται ιδιωτικές παραλίες κατά παράβαση του Συντάγματος.

  • Παρέχονται ορισμένες διευκολύνσεις στον επενδυτή όπως:

-Η ενιαία λειτουργία συγκεκριμένων εμπορικών χρήσεων, που προβλέπονται στη γενική κατηγορία «Τουρισμός - Αναψυχή».

-Η λειτουργία ξενοδοχείων και τουριστικών εγκαταστάσεων συνιδιοκτησίας σε ψηλά κτίρια.

-Ειδικές ρυθμίσεις για την έκδοση αδειών οικοδομικών έργων και κατασκευών, η αντικατάσταση της άδειας με απλή έγκριση από το Γραφείο Ελληνικού για όποιο έργο βρίσκεται εκτός κτιριακών ενοτήτων των ζωνών ανάπτυξης και του πάρκου και περαιτέρω συμπίεση των προθεσμιών στη διαδικασία των αδειοδοτήσεων, ακόμη και στο 10ήμερο, ειδάλλως θεωρείται ότι η αρμόδια υπηρεσία συναινεί.

-Η πραγματοποίηση από τον επενδυτή ορισμένων έργων, πριν από το οριστικό κλείσιμο της αγοραπωλησίας της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.

-Η απαλλαγή από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά, αμοιβή ή δικαίωμα υπέρ του δημόσιου, της μεταβίβασης των εμπράγματων δικαιωμάτων επί της έκτασης από το ΤΑΙΠΕΔ στην ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. την οποία θα αγοράσει ο επενδυτής.

Επανυπολογισμός συντάξεων: ελάχιστες οι αυξήσεις στους ΕΕ Μηχανικούς

Μικρές αυξήσεις στους Μηχανικούς ΕΕ από τον επαναυπολογισμό μετά τον 4387/16 . Ποσά γύρω στα 50 ευρώ.

Αντίστροφη μέτρηση για τις αυξήσεις και τα αναδρομικά του επανυπολογισμού στις συντάξεις που θα λάβουν περίπου 500.000 συνταξιούχοι με 30 έτη και άνω ασφάλισης ξεκινά μετά το Πάσχα.

Για πάρα πολλούς, όπως δείχνουν τα πρώτα ανεπίσημα στοιχεία του επανυπολογισμού, οι αυξήσεις στις συντάξεις ξεπερνούν τα 150 ευρώ και τα αναδρομικά υπερβαίνουν τις 3.000 ευρώ.

Οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ έχουν ετοιμάσει τις μηχανογραφικές εφαρμογές που θα «τρέξουν» τους επανυπολογισμούς σε 1 εκατ. παλαιούς και νέους συνταξιούχους, οι οποίοι θα δουν τρεις αλλαγές στα ποσά που λαμβάνουν σήμερα:

Αύξηση ανταποδοτικής σύνταξης.

Μείωση της προσωπικής διαφοράς.

Καθαρή αύξηση στην τσέπη.

Από τους 1 εκατ. συνταξιούχους, που σύμφωνα με εκτιμήσεις υπηρεσιακών στελεχών του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ έχουν συνταξιοδοτικό χρόνο άνω των 30 ετών και εμπίπτουν στον επανυπολογισμό σύνταξης με τους βελτιωμένους συντελεστές του νόμου 4670/2020, οι μισοί και πλέον θα έχουν αύξηση στην ανταποδοτική σύνταξη και μείωση προσωπικής διαφοράς, ενώ οι υπόλοιποι (περί τους 500.000) θα δουν την αύξηση να περνάει στην τσέπη.

Οι αυξήσεις στις συντάξεις θα ξεκινήσουν πρώτα από τους νέους, μετά τον Μάιο του 2016, συνταξιούχους και στη συνέχεια θα πιάσουν και τους παλαιούς συνταξιούχους πριν από τον Μάιο του 2016.

Σύμφωνα με τις τελευταίες και διασταυρωμένες πληροφορίες που δημοσιεύει σήμερα το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις», το χρονοδιάγραμμα των αυξήσεων στις συντάξεις έχει ως μήνα πληρωμής την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου, δηλαδή οι αυξήσεις να πληρωθούν με τη σύνταξη μηνός Ιουνίου. Δεν αποκλείεται όμως να γίνει μετάθεση των αυξήσεων κατά έναν μήνα, δηλαδή στην τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου, και να δοθούν με τις συντάξεις του Ιουλίου.

Το γεγονός όμως ότι έχει «στηθεί» η μηχανογραφική εφαρμογή για να γίνουν οι αυτόματοι και μαζικοί επανυπολογισμοί στις συντάξεις δείχνει ότι η κύρια επιδίωξη είναι να ολοκληρωθεί ο πρώτος επανυπολογισμός τον Μάιο και να πληρωθούν τον ίδιο μήνα οι πρώτες αυξήσεις του νέου νόμου στους συνταξιούχους που αποχώρησαν με διατάξεις του νόμου 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) και τον επόμενο μήνα (Ιούνιο) να πληρωθούν και τα αναδρομικά.

Για τους παλαιότερους, όπου ο επανυπολογισμός είναι πιο πολύπλοκος, η στόχευση είναι να πληρωθούν τον Ιούλιο την πρώτη και δεύτερη δόση της αύξησης και Αύγουστο-Σεπτέμβριο να πάρουν και τα ανάλογα αναδρομικά που θα αφορούν την πρώτη δόση της αύξησης.

Η βασική διαφορά ανάμεσα σε νέους και παλαιούς συνταξιούχους είναι ότι οι νέοι από 13/5/2016 έως και 30/9/2019 συνταξιούχοι θα πάρουν τις αυξήσεις στις συντάξεις σε μία δόση (π.χ. αν προκύπτει αύξηση 100 ευρώ θα πληρωθεί ολόκληρη) ενώ οι παλαιοί θα πάρουν την αύξηση σε 5 δόσεις, δηλαδή τα 100 ευρώ θα δοθούν σε πέντε δόσεις των 20 ευρώ ετησίως, εκ των οποίων οι δύο δόσεις μαζί το 2021 και οι τρεις στα επόμενα χρόνια (2022, 2023, 2024).
Τα αναδρομικά στις συντάξεις

Τα δε αναδρομικά των αυξήσεων στις συντάξεις εκκινούν από τον Οκτώβριο του 2019 που ισχύει ο νόμος 4670/2020 κατόπιν της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που έφερε και τις βελτιώσεις των συντελεστών. Οπως προβλέπει ο νόμος, στους νέους συνταξιούχους τα αναδρομικά θα πληρωθούν για όλο το ποσό της αύξησης, ενώ στους παλαιούς τα αναδρομικά θα πληρωθούν μόνον για την πρώτη εκ των πέντε δόσεων της αύξησης. Σε μια αύξηση 100 ευρώ για παράδειγμα, οι νέοι θα πάρουν αναδρομικά 100 ευρώ για κάθε μήνα από Οκτώβριο του 2019 μέχρι και τον Μάιο, ήτοι αναδρομικά 19 μήνες με 1.900 ευρώ. Οι παλαιοί θα πάρουν μόνον τα αναδρομικά από την πρώτη δόση της αύξησης, δηλαδή τα 20 ευρώ το μήνα από τον Οκτώβριο του 2019 μέχρι το μήνα πριν από την πληρωμή τής αύξησης. Αν για παράδειγμα πάρουν την αύξηση τον Ιούλιο, τότε τα αναδρομικά θα είναι για 20 μήνες με 400 ευρώ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι αυξήσεις κόβουν ταχύτητα μετά το 40ό έτος, καθώς μειώνεται η προσαύξηση των συντελεστών και για το λόγο αυτό συνταξιούχοι με 44 έτη για παράδειγμα, αν και με μεγαλύτερη σύνταξη, παίρνουν μικρότερη αύξηση έναντι συνταξιούχων με 40, 41 ή 42 έτη.

Πηγή . Ελεύθερος Τύπος/ ΜΗΝ

Τρίτη 27 Απριλίου 2021

Λαός ενωμένος - Ποτέ Νικημένος!



Λαός ενωμένος - Ποτέ Νικημένος! καλλιτέχνες τραγουδούν για τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη


ΛΑΟΣ ΕΝΩΜΕΝΟΣ, ΠΟΤΕ ΝΙΚΗΜΕΝΟΣ
Mε πρωτοβουλία των Support Art Workers, που γεννήθηκε εν μέσω πανδημίας από την εχθρική αντιμετώπιση της κυβέρνησης στους εργαζόμενους στον πολιτισμό, στο πλαίσιο των διεκδικήσεων των καλλιτεχνών, αλλά και όλων των πολιτών διοργάνωσε την Κυριακή το πρωί στις 25-4-2021 στα Προπύλαια ένα εξαιρετικό μουσικό δρώμενο με την ερμηνεία του τραγουδιού "El pueblo unido jamas sera vercido".


Όπως αναφέρουν στο κάλεσμα τους, το συγκεκριμένο τραγούδι το επέλεξαν καθώς είναι «ένα τραγούδι ορόσημο που έχει συνοδέψει όλους τους κοινωνικούς αγώνες της Χιλής, από την εποχή του Αλιέντε μέχρι σήμερα, με αποκορύφωμα το Δεκέμβρη του 2019 που τραγουδήθηκε από δεκάδες χιλιάδες Χιλιανούς σ’ ένα κοντσέρτο υπό τον γενικό τίτλο «Για την αξιοπρέπεια». Αποτελεί πλέον έναν διεθνή ύμνο της αντίστασης της εργατικής τάξης κατά της αδικίας που πηγάζει από την εξουσία».


Την πρωτοβουλία, που ξεκίνησε στην Γαλλία και μεταφέρθηκε σήμερα και στην Αθήνα, χαιρέτισε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος που έδωσε το παρόν.

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Απεργία 6 Μάη – Τιμάμε την Εργατική Πρωτομαγιά

 

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ

τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr

Αθήνα, 27-4-2021

Αρ. Πρωτ. :

Απεργία 6 Μάη – Τιμάμε την Εργατική Πρωτομαγιά


Συνάδελφοι-ισσες

Η φετινή εργατική πρωτομαγιά, σημαδεύεται από την προσπάθεια της κυβέρνησης να καταργήσει κατακτήσεις του εργατικού κινήματος που χρειάστηκαν σκληροί αγώνες για να κατοχυρωθούν. Για το λόγο αυτό την τιμάμε με απεργία όπως πρέπει.

Τη στιγμή που ο λαός της χώρας στενάζει από τα δεινά που έφερε η πανδημία, που πεθαίνουν δεκάδες εκτός ΜΕΘ, προτεραιότητα της κυβέρνησης δεν είναι η ενίσχυση του συστήματος Υγείας, ούτε η προστασία της υγείας του λαού και των εργαζομένων, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα, με επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και δημιουργία νέων ΜΕΘ, αλλά η προώθηση νομοθεσιών που εξυπηρετούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και επιβάλλοντας σιγή ιχθύος καταργώντας συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Τολμάνε 135 χρόνια μετά την εξέγερση στο Σικάγο, να καταργήσουν το οκτάωρο που στη χώρα μας καθιερώθηκε με νόμο πριν από 101 χρόνια. Επιθυμούν, πίσω από τον εφευρετικό όρο «διευθέτηση χρόνου εργασίας», να υλοποιήσουν απλήρωτες υπερωρίες, τηλεργασία, κατάργηση της αργίας του Σαββατοκύριακου και να καταστρατηγήσουν τις Συλλογικές Συμβάσεις με ατομικές συμβάσεις! Δηλαδή, να μην έχει καμία απολύτως προστασία ο εργαζόμενος! Και για να μην αντιδρά κανείς περιορίζουν τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, με αποκορύφωση την κατ’ ουσία κατάργηση της απεργίας (δυσκολεύοντας τις αποφάσεις και βάζοντας 40% “προσωπικό ασφαλείας”).

Ο Δημόσιος Τομέας, δεν μένει εκτός αυτών των σχεδιασμών. Για αυτό και όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά προχώρησαν στην υλοποίηση μιας σειράς νομοθεσιών με τις οποίες παραχωρούν πλήθος αρμοδιοτήτων του δημοσίου τομέα στους ιδιώτες, όπως:
  • Έκδοση οικοδομικών αδειών
  • «Τακτοποίηση – νομιμοποίηση» αυθαιρέτων κατασκευών
  • Αξιολόγηση και επίβλεψη μελετών για Τοπικά και Ειδικά Χωρικά Σχέδια
  • Επίβλεψη και επιμέτρηση Δημοσίων Τεχνικών Έργων
  • Δημιουργία Αναπτυξιακών Οργανισμών στους οποίους παραχωρούνται πλήθος αρμοδιοτήτων κυρίως τεχνικών υπηρεσιών και υπηρεσιών δόμησης
Με όλες αυτές τις παραχωρήσεις των αρμοδιοτήτων, μας μετέτρεψαν, εμάς τους δημοσίους υπαλλήλους μηχανικούς, σε διεκπεραιωτές των εργολάβων και ιδιωτών και εξιλαστήρια θύματα για την ανάθεση των ευθυνών.Επιπλέον, αναθέτει σε δικηγόρους και ιδιώτες λογιστές, να συντάσσουν τις αποφάσεις συνταξιοδότησης.

Συνάδελφοι-ισσες

Στις 6 Μάη ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ενώνουμε τις φωνές μας με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, φοιτητές, μαθητές, υγειονομικούς, δασκάλους, κλπ και διεκδικούμε:

Προσλήψεις όλων των κλάδων και ειδικοτήτων του εμπλεκόμενου προσωπικού με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίες σε όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου.

Ενίσχυση των Δημόσιων Τεχνικών και όλων των Ελεγκτικών Υπηρεσιών και όχι την ιδιωτικοποίηση τους και την εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες.

Κατάργηση των σχετικών Νόμων που επιτρέπουν τις ιδιωτικοποιήσεις Δημόσιων υπηρεσιών και τη δημιουργία αναπτυξιακών οργανισμών.

Ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση δικαιωμάτων.

Την κατοχύρωση της ελεύθερης και ανεμπόδιστης δράσης των συνδικάτων, κόντρα συνολικά στην κλιμάκωση της καταστολής και του αυταρχισμού.

Κατάργηση όλων των αντι-ασφαλιστικών αντι-συνταξιοδοτικών νόμων

Σύγχρονους όρους δουλειάς και ζωής με δικαιώματα. Μείωση του εργάσιμου χρόνου.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 6 ΤΟΥ ΜΑΗ!

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΩΣΗ ΣΤΙΣ 11 ΣΤΗΝ ΠΛ. ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ

ΣΜΤ: Καταγγελία για τη μαφιόζικη, δολοφονική επίθεση σε μέλη φοιτητικών συλλόγων


Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών καταγγέλλει την μαφιόζικη επίθεση γνωστών ομάδων που δρουν εκτός των φοιτητικών συλλόγων, στις 22/4 στο ΕΜΠ σε εκατό και πλέον μέλη φοιτητικών συλλόγων που σκόπευαν να παρευρεθούν σε προγραμματισμένη εκδήλωση αριστερών φοιτητικών σχημάτων από το ΕΜΠ και το ΕΚΠΑ στο χώρο της σχολής ΣΕΜΦΕ για το αντεργατικό νομοσχέδιο. Επίθεση με συμμορίτικα χαρακτηριστικά και μαφιόζικες μεθόδους υποκόσμου που έχει οδηγήσει στο νοσοκομείο πάνω από 15 φοιτητές του ΕΜΠ και του ΕΚΠΑ με σοβαρούς τραυματισμούς.

Δεν πρόκειται να τους περάσει! Το εργατικό κίνημα από κοινού με το φοιτητικό, έχει δώσει ιστορικές μάχες για να περιφρουρεί τον χώρο του ασύλου. Οι φοιτητικοί σύλλογοι, μέσα από τις διαδικασίες τους θα συνεχίσουν να δίνουν τη μάχη ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, το νέο νόμο, την πανεπιστημιακή αστυνομία, τις διαγραφές, τα πειθαρχικά. Οι εργαζόμενοι και η νεολαία θα σαρώσουν όμως και όσους δρουν σαν παρακράτος στις σχολές και στην κοινωνία. Το φοιτητικό και εργατικό κίνημα Θα περιφρουρήσει τις διαδικασίες του και τους αγωνιστές απέναντι σε κάθε επίθεση.

Το ΣΜΤ καταγγέλλει τις μαφιόζικες επιθέσεις συμμορίτικων ομάδων

Καταγγέλλει τις δολοφονικές επιθέσεις και το μαχαίρωμα φοιτητή και αγωνιστή του Πολυτεχνείου

Καταγγέλλει την επίθεση σε προγραμματισμένη πολιτική εκδήλωση

Δευτέρα 26 Απριλίου 2021

Ραγδαία επίσπευση των έργων ΑΠΕ, με συνειδητή παραπλάνηση της κοινής γνώμης

Ραγδαία επίσπευση των έργων ΑΠΕ, με συνειδητή παραπλάνηση της κοινής γνώμης

Με αφορμή πρόσφατη συνέντευξη της Γ.Γ. ενέργειας και ορυκτών πρώτων υλών του ΥΠΕΝ κ. Αλεξάνδρας Σδούκου στον Οικονομικό Ταχυδρόμο, στις 21.04.2021, το πανελλαδικό Δίκτυο συλλογικοτήτων για την ενέργεια δημοσιοποιεί ανακοίνωσή του, με την οποία αποδομεί τους ισχυρισμούς της, σύμφωνα με τους οποίους «το “βάθος” του pool των υπό ωρίμανση έργων (ΑΠΕ) αποτελεί τη “μαγιά”, ώστε να επιλεγούν και να υλοποιηθούν τα καλύτερα από αυτά. Εκείνα τα έργα δηλαδή που συνδυάζουν τα βέλτιστα τεχνικά, περιβαλλοντικά, χωροταξικά αλλά και οικονομικά στοιχεία».

Το πανελλαδικό Δίκτυο εκτιμά ότι η κυβέρνηση επισπεύδει την υλοποίηση έργων ΑΠΕ -μέσω και της προς τα πάνω αναθεώρησης των σχετικών στόχων του Εθνικού Σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα (ΕΣΕΚ)-, προσπαθώντας να καθησυχάσει ότι, δήθεν, γίνονται με περιβαλλοντικά και χωροταξικά κριτήρια, τεκμηριώνοντας ότι πουθενά η ισχύουσα νομοθεσία δεν προβλέπει διαδικασία συγκριτικής αξιολόγησης, έτσι ώστε να σταθεί δυνατόν να αξιολογηθούν και να επιλεγούν έργα που να συνδυάζουν τα παραπάνω στοιχεία που επικαλείται η κ. Σδούκου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Η κυβέρνηση επισπεύδει την υλοποίηση έργων ΑΠΕ, προσπαθώντας να καθησυχάσει ότι, δήθεν, γίνονται με περιβαλλοντικά και χωροταξικά κριτήρια

«Προφανώς δεν θα μετουσιωθούν σε έργα το σύνολο των αδειών που έχουν υποβληθεί για αυτά τα 100 GW για τα οποία μιλάμε. Όμως, το «βάθος» του pool των υπό ωρίμανση έργων αποτελεί τη «μαγιά», ώστε να επιλεγούν και να υλοποιηθούν τα καλύτερα από αυτά. Εκείνα τα έργα δηλαδή που συνδυάζουν τα βέλτιστα τεχνικά, περιβαλλοντικά, χωροταξικά αλλά και οικονομικά στοιχεία». Αυτά δήλωσε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρας Σδούκου στον Οικονομικό Ταχυδρόμο στις 21.04.2021 [1]. Κι εμείς ρωτάμε:

Ποια νομοθεσία προβλέπει διαδικασία συγκριτικής αξιολόγησης, έτσι ώστε να σταθεί δυνατόν να αξιολογηθούν και να επιλεγούν έργα που να συνδυάζουν τα παραπάνω στοιχεία; Απ’ όσο γνωρίζουμε καμία! Θα γελάνε ή θα κλαίνε διαβάζοντας τέτοιες δηλώσεις οι υπάλληλοι των υπηρεσιών που αδειοδοτούν ενεργειακά έργα, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι ότι τα έργα αδειοδοτούνται ένα - ένα με τη σειρά που υποβάλλονται οι σχετικές αιτήσεις.

Για του λόγου το αληθές, παραθέτουμε το τι ισχύει με τη βασική αδειοδοτική διαδικασία:

Πάνω από 50 Φοιτητικοί Σύλλογοι από όλη την Ελλάδα καταγγέλλουν επίθεση τραμπούκων

 


51 Φοιτητικοί Σύλλογοι από όλη την Ελλάδα καταγγέλλουν την επίθεση πρωτοφανούς βιαιότητας που δέχθηκαν στις 22/4 φοιτητές αριστερών σχημάτων και αγωνιστές του φοιτητικού κινήματος στην Πολυτεχνειούπολη από ομάδες που δεν έχουν καμία σχέση με το φοιτητικό κίνημα. Οι εξωπολιτικές ομάδες των τραμπούκων ήρθαν εξοπλισμένες με ρόπαλα, στειλιάρια, αλυσίδες, καπνογόνα κ.λπ. και χτύπησαν τους φοιτητές που είχαν συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσουν προγραμματισμένη εκδήλωση στη ΣΕΜΦΕ ΕΜΠ για το αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν πάνω από 15 φοιτητές στο νοσοκομείο, κάποιοι εξ αυτών με σοβαρούς τραυματισμούς.

Το συμβάν αυτό είναι αποτέλεσμα μίας κλιμάκωσης ενεργειών από αντίστοιχων χαρακτηριστικών ομάδες, που έχουν διαλύσει πολιτικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, αλλά και τη Γενική Συνέλευση του φοιτητικού συλλόγου στο ΠΑΠΕΙ και έχουν βανδαλίσει το στέκι αριστερού σχήματος στη ΣΕΜΦΕ. Οι ομάδες αυτές, επιχειρούν να εμφανιστούν ως τμήματα του κινήματος, όμως, στην πραγματικότητα, δεν έχουν καμία σχέση με τους αγώνες των φοιτητών, ενώ οι μέθοδοι και οι πρακτικές τους αντικειμενικά ενισχύουν και επιταχύνουν την πολιτική της κυβέρνησης για τον διασυρμό του πανεπιστημιακού ασύλου, την εισαγωγή αστυνομίας στις σχολές, την διάλυση του φοιτητικού συνδικαλισμού και των οργάνων του.

Σε μία περίοδο που το φοιτητικό κίνημα δίνει σκληρή μάχη για να μην περάσει ο νόμος Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη που θέλει να επιβάλει σιγή νεκροταφείου στις σχολές, που οι αγώνες δέχονται επιθέσεις από την κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της, οι στοχεύσεις που τελικά εξυπηρετούν αυτές οι ομάδες είναι συγκεκριμένες. Οι φοιτητικοί σύλλογοι θα απομονώσουν τέτοιου είδους στοιχεία που δεν χωρούν μέσα στα πανεπιστήμιά μας. Το φοιτητικό κίνημα, δυναμώνοντας τον αγώνα, ενισχύοντας τις Γενικές Συνελεύσεις, τις διαδηλώσεις και τις αντιστάσεις του θα απαντήσει στα κυβερνητικά σχέδια και όσους τα εξυπηρετούν.

Ενδεικτικά, όπως αναφέρουν οι σύλλογοι ΣΕΜΦΕ, ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΕΜΠ, ΦΥΣΙΚΟΥ ΕΚΠΑ, ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥ ΕΚΠΑ, ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΠΘ, ΝΟΜΙΚΗΣ ΑΠΘ, ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ και άλλοι:

«Οι ομάδες αυτές επιτέθηκαν σε φοιτητές και φοιτήτριες, μέλη αριστερών σχημάτων, ανένταχτους αγωνιστές και κόσμο του κινήματος που ήταν συγκεντρωμένοι προκειμένου να παρακολουθήσουν την εκδήλωση. Έριξαν πέτρες, φωτοβολίδες και καπνογόνα μέσα στο πλήθος, χτύπησαν με παλούκια, σιδερολοστούς, αλυσίδες και κοκκάλινα γάντια. Τόλμησαν να μαχαιρώσουν φοιτητή, αγωνιστή του Πολυτεχνείου, δείχνοντας πως δεν είναι τίποτα άλλο παρά κοινοί μαφιόζοι και υπόκοσμος...

Όσο και αν προσπαθούν να κρύψουν τα πρόσωπά τους πίσω από τα κράνη και κουκούλες, οι πρακτικές τους αποτελούν συμπλήρωμα των σχεδιασμών της ασφάλειας και των πιο σκοτεινών παρακρατικών μηχανισμών με στόχο να τσακίσουν τους αγώνες του φοιτητικού κινήματος. Πρόκειται για συνειδητή επίθεση στους αγωνιζόμενους φοιτητές που σήμερα δίνουν μια τεράστια μάχη με το νόμο Κεραμέως αλλά και τις νέες εξαγγελίες της κυβέρνησης για διάλυση των φοιτητικών συλλόγων με την κατάργηση των ζωντανών διαδικασιών του φοιτητικού κινήματος και την επιβολή σιωπητηρίου μέσα από ενιαία ψηφοδέλτια, ηλεκτρονικές ψηφοφορίες κ.ά.»

Άλλοι σύλλογοι όπως αυτοί του ΠΑΔΑ, ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧ-ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧ, ΓΕΩΛΟΓΙΚΟΥ ΑΠΘ, ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΑΠΘ και άλλοι αναφέρουν:

«Καταδικάζουμε τον βανδαλισμό φοιτητικού στεκιού και την απαράδεκτη τραμπούκικη επίθεση που δέχτηκαν φοιτητές μέλη των ΕΑΑΚ, την Πέμπτη 22/4 στο ΕΜΠ, από ομάδες εχθρικές απέναντι στο φοιτητικό κίνημα, που καμία σχέση δεν έχουν με τους Φοιτητικούς Συλλόγους. Τέτοιες ενέργειες ρίχνουν νερό στο μύλο της κυβερνητικής προπαγάνδας που στόχο έχει να συκοφαντήσει τους Συλλόγους και τους αγώνες μας, αξιοποιούνται για την ένταση της καταστολής και του κρατικού αυταρχισμού.

Οι φοιτητές μέσα από τους Συλλόγους και τις Γενικές μας Συνελεύσεις δυναμώνουμε των αγώνα για να ανοίξουν οι σχολές μας με όλα τα μέτρα προστασίας, παλεύουμε ενάντια στο νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη. Η μαζική συμμετοχή των φοιτητών στον αγώνα είναι η καλύτερη απάντηση στη συκοφαντία και την προσπάθεια καταστολής και χτυπήματος του φοιτητικού κινήματος!»

Οι σύλλογοι που καταγγέλλουν την επίθεση στο ΕΜΠ στις 22/4:

ΦΣ ΑΘΗΝΑΣ: ΣΕΜΦΕ, ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ, ΗΜΜΥ, ΜΕΤΑΛΛΕΙΟΛΟΓΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ, ΦΥΣΙΚΟ, ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ, ΓΕΩΛΟΓΙΚΟ, ΝΟΜΙΚΗ, ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΣΕΥΠ ΠΑΔΑ, ΣΔΟΚΕ ΠΑΔΑ, ΣΜΗΧ ΠΑΔΑ

ΦΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ, ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ, ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ, ΓΑΛΛΙΚΟ, ΓΕΩΛΟΓΙΚΟ, ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧ-ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧ, ΙΑΤΡΙΚΗ, ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ, ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ, ΝΟΜΙΚΗ, ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΜΜΕ, ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ, ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ, Φ-Π, ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ, ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ, ΜΟΥΣΙΚΟ, ΤΕΦΑΑ, ΣΟΦΕΘ

ΦΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΞΑΝΘΗΣ

ΦΣ ΠΑΤΡΑΣ: ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Η/Υ, ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ, ΣΟΦΕΠ

ΦΣ ΚΡΗΤΗΣ: ΙΑΤΡΙΚΗ, ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ, ΗΜΜΥ, ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ, CST, ΠΤΔΕ, ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ, ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ

Η Εργασία και οι συνδικαλιστικές ελευθερίες στο στόχαστρο

 


Δίκτυο Υπεράσπισης Δημοκρατικών Ελευθεριών


Την Δευτέρα 26/4, στις 7.30μμ συζητάμε για τα εργατικά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες στους χώρους δουλειάς!

Παρακολουθήστε την συζήτηση από την σελίδα μας στο Facebook και το κανάλι μας στο YouTube https://bit.ly/3ew6rab

Κυριακή 25 Απριλίου 2021

Σύλλογος Αρχιτεκτόνων: Λάβρος για τα έργα στην Ακρόπολη - "Η πολιτιστική μας περιουσία ευτελίζεται"

 

Σύλλογος Αρχιτεκτόνων: Λάβρος για τα έργα στην Ακρόπολη - "Η πολιτιστική μας περιουσία ευτελίζεται"


Ιωάννα Κλεφτόγιαννη

Η Ουρανία Οικονόμου, γενικός γραμματέας Τμήματος Αττικής του Σύλλογου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών και ο Αντώνης Μαούνης, αναπληρωτής γραμματέας του αναλύουν γιατί πρέπει να σταματήσουν "εδώ και τώρα" τα καταστροφικά έργα τσιμεντόστρωσης στην Ακρόπολη, που γίνονται με δωρεά "αμφιβόλου νομιμότητας" του Ιδρύματος Ωνάση.

Συνέβη! Το σχεδόν προαναγγελθέν… ατύχημα. Εξαιτίας της νέας κακότεχνης και βάναυσης τσιμεντόστρωσης, με υπερδιπλάσια κλίση, από αυτό που προβλέπουν οι ισχύοντες κανονισμοί (και με χάσκοντα κενά- καρούμπαλα, προκειμένου να προβάλλουν κομματάκια του βράχου), πέριξ του Παρθενώνα, όπως μας πληροφορούν η Ουρανία Οικονόμου, γενικός γραμματέας Τμήματος Αττικής Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΣΑΔΑΣ) και ο Αντώνης Μαούνης, αναπληρωτής γραμματέας του ΣΑΔΑΣ Τμ. Αττικής, για τους οποίους αποτέλεσε ψυχρολουσία η ανάβασή τους στον Ιερό Βράχο, προκειμένου να κάνουν αυτοψία στα έργα, για τα οποία η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Δέσποινα Κουτσούμπα, σοκαρισμένη επίσης, σε συνέντευξη που μας παραχώρησε πρόσφατα, έκανε λόγο για «καταστροφές», «απαράδεκτη προχειρότητα» και «παραπλάνηση σε κάθε στάδιο», του έργου, καταγγέλλοντας παράλληλα ότι η δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση, «δεν έχει κυρωθεί ποτέ από την ελληνική Βουλή».

«Φτάσαμε στο τσιμέντωμα και της ίδιας της Ακρόπολης! Η ντροπή αυτή πρέπει να σταματήσει εδώ» μας είχε δηλώσει.

Κάτι που μας επαναλαμβάνουν, με παρόμοια λόγια, τα δυο μέλη του ΣΑΔΑΣ, τα οποία χαρακτηρίζουν τα όσα έχουν συμβεί στο βράχο «χειρότερα των προσδοκιών μας», με επεμβάσεις «άστοχες, αθέμιτες και αντιδεοντολογικές», που μπορούν να αποδειχθούν καταστροφικές, κάτι που αποκάλυψε κι η πρόσφατη πλημμύρα.

«Κατά παράβαση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου για κατασκευές σε αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία, οι διάδρομοι κατασκευάστηκαν με παντελή έλλειψη αρχιτεκτόνων από την "μελέτη" τους. Κι όμως, οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟ την ενέκριναν. Πέρα από την αισθητική, οι κατασκευές μπορεί να χαρακτηρισθούν πρόχειρες, άτεχνες, αγοραίες, ενώ η αναστρεψιμότητα δεν είναι καθόλου πειστική» μας λένε, επισημαίνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο αναπηρικά αμαξίδια, λόγω της προβληματικής κλίσης της τσιμεντόστρωσης να βρεθούν στο... κενό!

«Γιατί λοιπόν παραβιάζεται με κραυγαλέα βιασύνη και προχειρότητα η δεοντολογία της αρχαιολογίας και της αρχιτεκτονικής» ρωτούν στο τέλος της συνομιλίας μας ρητορικά οι δυο συνομιλητές μας, χαρακτηρίζοντας «αμφιβόλου νομιμότητας, αδιαφανή και αιφνιδιαστική» τη διαδικασία δωρεάς, η οποία, επιπλέον, συνιστά «πολιτιστική υφαρπαγή και για πλήγμα στην δημοκρατία».

Έχει ενδιαφέρον το ότι ο ΣΑΔΑΣ, ύστερα από επαναλαμβανόμενες συνεδριάσεις, εξέδωσε μια ανακοίνωση – κόλαφος (η απόφαση στις 21.04.2021) για το τσιμέντωμα της Ακρόπολης, ζητώντας -κι αυτό είναι το πολύ σοβαρό- από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, να σταματήσουν «εδώ και τώρα τα έργα και να διερευνηθεί άμεσα η νομιμότητα των κατασκευών βάσει της ισχύουσας Νομοθεσίας».

Ολόκληρη η συνέντευξη

-Αντιδράσατε ως ΣΑΔΑΣ πολύ έντονα, πολύ δυναμικά, με μια ανακοίνωση καταπέλτη για τα έργα που έλαβαν χώρα και είναι εν εξελίξει στο βράχο της Ακρόπολης. Αυτό συνέβη κατόπιν αυτοψίας; Ανεβήκατε στο βράχο;