Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019

Στα Εξάρχεια δεν είναι η «κατοίκηση σε κρίση» είναι η «ξεκατοίκηση σε έξαρση»

Αναδημοσίευση από το περιβάλλον συζητά με έναν αρχιτέκτονα
Η Αθήνα από ψηλά/Φωτογραφία:SOOC/ Alexandros Michailidis


Στα Εξάρχεια δεν είναι η «κατοίκηση σε κρίση» είναι η «ξεκατοίκηση σε έξαρση»



Περιβάλλον: Έχουμε εδώ και αρκετό καιρό έναν νέο «όρο» που χρησιμοποιείτε εσείς οι Αρχιτέκτονες. Τον όρο «κατοίκηση».

Αρχιτέκτονας: Όρους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πολλούς. Το θέμα είναι ποιο «περιεχόμενο» δίνουμε στον όρο που χρησιμοποιούμε. Ποιο είναι δηλαδή το «συγκείμενο» του όρου, όπως λένε κάποιοι σήμερα μεταφράζοντας την λέξη context από τα Αγγλικά (contestο στα Ιταλικά).

Περιβάλλον: Μα κάποιοι λένε ότι σήμερα η «κατοίκηση» είναι σε «κρίση».

Αρχιτέκτονας: Όσοι το λένε αυτό είναι ανιστόρητοι. Είναι «ιστορικά ανάπηροι» όπως έλεγε κάποιος σοφός δάσκαλος. Ο χώρος της πόλης δεν έχει τα ίδια ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά «κατοίκησης» σε όλους τους χώρους της πόλης. Και αυτό είναι τόσο «φανερό» που μόνο ένας που δεν θέλει να το δει δεν το βλέπει. Τα χαμηλά οικονομικά στρώματα της κοινωνίας πάντα ζούσαν και ζουν σε συνθήκες «κατοίκησης κρίσης», γιατί τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά της «κατοίκησης» της περιοχής έχουν προδιαγραφές «κρίσης». Οι προδιαγραφές «κατοίκησης» του Ψυχικού και της Φιλοθέης ήταν εξ αρχής και εξακολουθούν να είναι και σήμερα πολύ ανώτερες από τις προδιαγραφές «κατοίκησης» των Αμπελοκήπων και της Κυψέλης. Και όταν μιλάμε για «προδιαγραφές κατοίκησης» μιλάμε για «Πολεοδομικές σταθερές» ποσοτικές και ποιοτικές (όροι δόμησης, αναλογία κοινών και κοινόχρηστων χώρων, αναλογία πρασίνου κλπ- ποιότητα κατασκευών, ποιότητα κατοικίας, ποιότητα κοινών και κοινοχρήστων χώρων, ποιότητα πρασίνου κλπ). Και τις «προδιαγραφές» αυτές κάποιος τις επιβάλλει, δεν πέφτει ο «χάρτης» της περιοχής από τον ουρανό.

Στην πόλη λοιπόν έχουμε περιοχές «κατοίκησης» με «πολεοδομικές σταθερές» ανώτερες, μεσαίες και κατώτερες, που καθορίζουν και την πολεοδομική ποιότητα της ζωής των κατοίκων που ζουν στις αντίστοιχες περιοχές. Γι αυτό λέμε ότι η πόλη έχει ταξική διάρθρωση.

Δεν είναι λοιπόν σήμερα η «κατοίκηση σε κρίση» είναι η «ξεκατοίκηση σε έξαρση». Παράδειγμα τρανό όσα συμβαίνουν σήμερα στα Εξάρχεια.

ΠΟΜΠΕΟ=ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ: Σάββατο 5/10, 12μμ στα Προπύλαια






Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζοντας την πολιτική της υποταγής στων ευρωατλαντισμό που υπηρέτησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ετοιμάζεται να υποδεχτεί το γεράκι του αμερικάνικου ΥΠΕΞ Μαϊκ Πομπέο, δίνοντας του κυριολεκτικά γη και ύδωρ. Όπως έχει προαναγγελθεί, η επίσκεψη Πομπέο στοχεύει στην ανανέωση κι επέκταση της “Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας” μεταξύ Ελλάδας – ΗΠΑ. Το αποτέλεσμα θα είναι νέες αμερικανονατοικές βάσεις στη χώρα και ακόμη πιο βαθιά πρόσδεση της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολεμικούς σχεδιασμούς. Όπως αναφέρουν τα ίδια δημοσιεύματα του αστικού τύπου, «η υπογραφή της συμφωνίας αυτής εντάσσεται στο ευρύτερο αμερικανικό στρατηγικό σχέδιο που θέλει την Ελλάδα ως κρίκο μιας αλυσίδας “μετωπικών κρατών” (front states) μαζί με την Πολωνία και το Ισραήλ, ώστε να διαμορφώνουν ένα “νοητό τόξο ανάσχεσης” σ’ ένα γεωπολιτικό περιβάλλον επιστροφής στον ανταγωνισμό των μεγάλων δυνάμεων».

Στην παραπάνω κατεύθυνση, ηδη έχουμε την τοποθέτηση των αμερικανικών drones στη Βάση της Λάρισας, τα οποία επιχειρούν από την Κριμαία μέχρι την Β. Αφρική, όπως αντίστοιχα τα αμερικανικά ελικόπτερα από το Στεφανοβίκειο όπου έχει εγκατασταθεί η αμερικάνικη Ταξιαρχίας Αεροπορικής Μάχης. Σύμφωνα με δημοσιεύματα συζητιέται επιπλέον, η μεταστάθμευση στη Λάρισα ιπτάμενων τάνκερ, αλλά και επιπλέον drones από την Σικελία, πέρα από αυτά που έχουν ήδη εγκατασταθεί. Σχεδιάζεται ακόμα η στρατιωτικοποίηση ενός τμήματος του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και η χρήση του από το αμερικανικό Ναυτικό ως νέα αμερικάνικη βάση, που σύμφωνα με τον ίδιο τον Αμερικανό πρέσβη συνδέεται με την «απόκρουση» της Ρωσίας, ενώ στον Άραξο διαπραγματεύονται την εγκατάσταση πυρηνικών όπλων. Στην Σούδα, έχει μπει από το καλοκαίρι στο κυνήγι κατά των προσφύγων, υποδεχόμενη το λεγόμενο «Λιμενικό της Λιβύης» το οποίο και εκπαιδεύτηκε στο εκεί Κεντρο Εκπαιδευσεως Ναυτικης Αποτροπης του ΝΑΤΟ, με την πρωτοφανή μυστικότητα από μεριάς των αστικών ΜΜΕ. Ακόμα, το ΚΕΝΑΠ αξιοποιήθηκε πρόσφατα και στην τριεθνή άσκηση με τη «NOBLE DINA 2018» που συνδιοργανώνεται ετησίως από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό με το Ναυτικό των ΗΠΑ και το Ναυτικό του Ισραήλ. Θυμίζουμε ότι η βάση στη Σούδα, έχει διαδραματίσει βασικό ρόλο στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε κατά των λαών της Γιουγκοσλαβίας, του Αφγανιστάν, του Ιράκ, της Λιβύης και της Συρίας. Σήμερα ο ρόλος της ως ορμητήριο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού είναι ακόμα σημαντικότερος, ενόψει της πολεμικής κλιμάκωσης κατά του Ιράν.

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019

Το ΣτΕ για το Ν. 4387/16

Παραμένει η ενοποίηση και οι περικοπές

«Βόμβες» ΣτΕ: Αποδομεί το ν. Κατρούγκαλου, διασώζει τον ΕΦΚΑ. Το σκεπτικό για αναδρομικά, επικουρικές, εισφορές μη μισθωτών
4 Οκτωβρίου 2019

Σε πλήρη αποδόμηση του αποκαλούμενου νόμου Κατρούγκαλου, προχωρεί πάνω από δυο χρόνια μετά την συζήτηση των προσφυγών, η Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας με σειρά που δημοσίευσε σήμερα. Παράλληλα, ο συνδυασμός των κρίσεων του δικαστηρίου οδηγεί στο αρχικό συμπέρασμα ότι ψαλιδίζεται αισθητά η δυνατότητα των συνταξιούχων να λάβουν αναδρομικά καθώς αφενός η ισχύς των αποφάσεων ξεκινά από την ημέρα που δημοσιεύονται, δηλαδή σήμερα και αφετέρου πως είναι συνταγματική η βάση υπολογισμού των συντάξεων όπως καταβάλλονταν στις 31/12/2019.

Αποτελέσματα

Συνεπώς, η κυβέρνηση θα κληθεί να νομοθετήσει εκ νέου αλλά προφανώς διασώζεται από το πρόβλημα της καταβολής τεράστιων ποσών αναδρομικών. Κομβικό ρόλο σε αυτό θεωρείται ότι παίζει και το γεγονός ότι κρίθηκαν συνταγματικές (οριακά) οι διατάξεις που προβλέπουν ως βάση υπολογισμού τις συντάξεις που καταβάλλονταν στις 31/12/14. Η μάχη δόθηκε σε πολύ υψηλό επίπεδο, δεδομένου ότι τότε οι συντάξεις καταβάλλονταν με περικοπές βάση των νόμων του 2012 (μνημόνιο 2) που είχαν κριθεί αντισυνταγματικές από το ίδιο δικαστήριο με απόφαση του 2015. Επί της ουσίας δηλαδή, διά της πλαγίας «νομιμοπoιούνται» οι μειώσεις συντάξεων που έγιναν με το δεύτερο μνημόνιο. Παράλληλα προφανώς αυτό το γεγονός έχει ιδιαίτερο βάρος και για την καταβολή αναδρομικών που τυχόν διεκδικούν οι συνταξιούχοι.

Ειδικότερα, οι αποφάσεις αποφαίνονται πως είναι:

Η Ελληνική Βουλή ψήφισε την απαλλαγή των εταιρειών εξορύξεων στην Κρήτη από την υποχρέωση εκπόνησης περιβαλλοντικής μελέτης!



Του Δημήτρη Ιμπραήμ *


Στο άρθρο 12 των συμβάσεων παραχώρησης 50.000 τ.χλμ σε Ιόνιο και Κρήτη που κυρώθηκε την Τρίτη, υπάρχει πρόβλεψη που πρακτικά απαλλάσσει τις εταιρίες από την υποχρέωση εκπόνησης περιβαλλοντικής μελέτης (ΜΠΕ) στο στάδιο των σεισμικών ερευνών, η οποία θα ήταν δημόσια και θα τελούσε υπό διαβούλευση, κατά παράβαση φυσικά του ευρωπαϊκού δικαίου.

Αντ’αυτού προβλέπεται το ΣΠΔ. Ένα ιδιωτικό κείμενο που δεν έχουμε ξανασυναντήσει ποτέ στο ελληνικό δίκαιο, το οποίο εμείς δεν θα δούμε ποτέ και το οποίο το κράτος δεν θα έχει καν την εξουσια να εγκρίνει / απορρίπτει (απλά το “εξετάζει”).

Η απαλλαγή των εταιριών από την υποχρέωση εκπόνησης ΜΠΕ αποτελεί ένα διοικητικού χαρακτήρα κίνητρο προς αυτές σε ένα πολύ κρίσιμο χρονικό σημείο: οι εταιρείες γλιτώνουν χρόνο και χρήμα πριν μάθουν αν υπάρχει κοίτασμα που αξίζει τον κόπο, πριν πάρουν δηλαδή το ρίσκο. Ο μετριασμός αυτού του ρίσκου όμως, αυτή η έμμεση επιδότηση έχει κόστος για μας: στην περιοχή ζουν φάλαινες, δελφίνια, χελώνες και φώκιες που είναι εξαιρετικά ευαίσθητες στις σεισμικές εκρήξεις.

Και φυσικά υπάρχει και η μεγάλη εικονα: η πετρελαϊκή βιομηχανία έχει ήδη πλήξει τη θεσμική θωράκιση αυτής της χώρας πριν ακόμα ξεκινήσει να επιχειρεί.



* Υπεύθυνος για θέματα κλιματικών αλλαγών, Greenpeace

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019

Κεραμέως: Την επόμενη εβδομάδα η διάταξη για την επαγγελματική ισοδυναμία των κολεγίων



Όλα για τους ιδιώτες η Κεραμέως και η κυβέρνηση της ΝΔ. Θα δώσει και επαγγελματικά δικαιώματα στα κολλέγια και το ΤΕΕ θα χειροκροτεί. Η συμμετοχή και η ψήφος μας στις εκλογές του ΤΕΕ έχει καθοριστική σημασία. Θα γίνουμε συνένοχοι της ολοκληρωτικής διάλυσης που φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ με τη συνενοχή της ηγεσίας του ΤΕΕ?

Κεραμέως στον Realfm 97,8: Την επόμενη εβδομάδα η διάταξη για την επαγγελματική ισοδυναμία των κολεγίων

"Εμείς ψηφίσαμε μια διάταξη το καλοκαίρι που στόχο είχε να αποκαταστήσει το άσυλο στην πραγματική του έννοια, δηλαδή ελεύθερη διακίνηση ιδεών, ελευθερία έκφρασης, να μπορεί οποιοσδήποτε στο Πανεπιστήμιο είτε είναι φοιτητής είτε είναι καθηγητής είτε ερευνητής να εκφράζεται ελεύθερα, να μη φοβάται ότι 10 μέτρα παρά κάτω θα του επιτεθεί κάποιος για αυτά που εξέφρασε. Ήδη έχει ξεκινήσει μια σημαντική αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος. Σε κάθε περίπτωση αυτό εντάσσεται σε μια προσπάθεια συνολικής αναβάθμισης του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου" δήλωσε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, στον Realfm 97,8.


Μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου και τον Αντώνη Δελλατόλα, ανέφερε ότι "τα αποτελέσματα των τελευταίων πανελλαδικών ήταν πάρα πολύ ανησυχητικά σχετικά με το γεγονός ότι μπήκαν υποψήφιοι με χαμηλό ποσοστό πχ. μπήκε ένας υποψήφιος με 0,8 στα 20".

"Περνάμε τώρα διάταξη, θα μπει προς ψήφιση την ερχόμενη εβδομάδα, που αφορά στην επαγγελματική ισοδυναμία των κολεγίων. Και το λέμε αυτό γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση θέλησε να καταργήσει αυτή την ισοδυναμία. Γενικότερα θεσμοθετούμε με επείγοντα τρόπο διατάξεις, οι οποίες στοχεύουν στο να δώσουν μια μεγαλύτερη ελευθερία στα πρωτοβάθμια ιδρύματα. Και το λέω αυτό με αφορμή διατάξεις που περνάμε και για μεταπτυχιακά προγράμματα σε δημόσια πανεπιστήμια" πρόσθεσε.

"Διατάξεις που απελευθερώνουν τα μεταπτυχιακά, που θα φέρουν κόσμο πίσω από άλλες χώρες γιατί ξέρετε δεν χάνουμε μόνο φοιτητές, χάνουμε και καθηγητές" τόνισε. "Να δώσουμε στα ελληνικά πανεπιστήμια τον χώρο, την ελευθερία που τους αρμόζει" υπογράμμισε.

"Στις διατάξεις που φέρνουμε τώρα, είναι και η ρύθμιση βάσει της οποίας στις εθνικές επετείους τη σημαία θα την κρατάει όποιος έχει την καλύτερη επίδοση και όχι όποιος κληρώνεται, αυτό γίνεται για να προλάβουμε και την εθνική επέτειο του Οκτωβρίου" κατέληξε η υπουργός Παιδείας.

Ακούστε το ηχητικό:

Fast track εξίσωση των πτυχίων Δημόσιων Πανεπιστημίων και Κολεγίων


Με fast track διαδικασίες προωθείται από το υπουργείο Παιδείας αυτοματοποιημένη διαδικασία αναγνώρισης των πτυχίων Κολεγίων και ξένων Πανεπιστημίων.

Η επίμαχη τροπολογία κατατέθηκε από τηΝίκη Κεραμέωςπρος επεξεργασία, στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής κι ενταχθεί σε νομοσχέδιο, άσχετο με το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να ψηφιστεί την άλλη εβδομάδα.

Με την τροπολογία το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων θα αποδίδει άμεσα με αυτοματοποιημένες διαδικασίες στους αποφοίτους ξένων πανεπιστημίων και Κολλεγίων , κατόπιν αίτησής τους, την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και ισοδυναμίας.

Υπενθυμίζεται πως η Νίκη Κεραμέως είχε φροντίσει η ίδια να «ανοίξει» θέμα ακαδημαϊκής αναγνώρισης των πτυχίων των Κολεγίων, αναφέροντας ότι «λειτουργούν κάποια Κολλέγια που δεν έχουν τα ίδια επαγγελματικά και ακαδημαϊκά δικαιώματα με τα δημόσια Πανεπιστήμια».

«Η πολιτεία οφείλει να μεριμνήσει σε αυτό και να ασχοληθεί και με το καθεστώς των Κολεγίων» είχε υποστηρίξει η υπουργός Παιδείας και είχε προσθέσει: «Είναι κάτι που σκοπεύουμε να κάνουμε. Έχουμε σχέδιο και θα μελετήσουμε συνολικά το πλαίσιο των Κολεγίων. Μελετάμε το νέο νόμο για το ΣΑΕΠ. Υπάρχουν φοβερές καθυστερήσεις αναγνώρισης των πτυχίων . Κοιτάμε συνολικά το θεσμό του ΣΑΕΠ και για το πως μπορεί να βελτιωθεί το νομικό πλαίσιο».

Πρόσκληση της Επιτροπής Αγώνα του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ 
Τηλ. Επικοιν.: 6972408401, 6944914529,6948080518
Email: ep.ag.goudi@gmail.com Αθήνα 28-9-2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Επιμένουμε στην υλοποίηση του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή, που αποτελεί μακρόχρονο στόχο της Επιτροπής μας αλλά και πολλών κοινωνικών, επιστημονικών, συνδικαλιστικών φορέων της Αθήνας, λόγω των ευεργετικών λειτουργιών του για το περιβάλλον της πόλης μας

Καθημερινά βιώνουμε τη συνεχή υποβάθμιση του περιβάλλοντος, την καταστροφή των τελευταίων μεγάλων ελεύθερων χώρων της Αττικής που έπρεπε να γίνουν Μητροπολιτικά πάρκα (Ελληνικό, Γουδή, Ελαιώνας), όπως και τη συρρίκνωση μικρότερων ζωτικών χώρων πρασίνου στις συνοικίες (Άλσος Πεδίου Άρεως, Αττικόν Άλσος, Ακαδημία Πλάτωνος, Φιλοπάππου κά) στους οποίους, με τη συνδρομή των αρμοδίων αρχών, έχει βάλει πόδι η εμπορευματοποίηση, θυσιάζοντας τα πάντα στο βωμό της «ανάπτυξης» και των αγορών.

Οι προωθούμενες, ακόμη, επιθετικές πολιτικές για τη διαχείριση των απορριμμάτων, για την εγκιβώτιση/τσιμεντοποίηση των ρεμάτων και οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, βάζουν επιτακτικά το καθήκον της ευαισθητοποίησης-ενεργοποίησης περισσότερων δυνάμεων (συλλογικοτήτων και πολιτών).

Θεωρούμε ότι ο συντονισμός ΟΛΩΝ μας είναι αναγκαίος και σας καλούμε σε σύσκεψη Φορέων & κατοίκων την Τετάρτη 9-10-2019 σε αίθουσα στο Πάρκο ΚΑΠΑΨ, Λάκωνος, 9 στις 8μμ.

Προτείνουμε συντονισμό –προγραμματισμό δράσης φορέων και πολιτών (ημερίδα στο τέλος Οκτωβρίου ή αρχές Νοεμβρίου με θέμα: «Μητροπολιτικά Πάρκα και χώροι πρασίνου-η αναγκαιότητά τους για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής») 

Η Γραμματεία της Επιτροπής

Βοζικάκης Γιώργος
Ζευγώλη Μαρία
Ζωίδης Μιχάλης
Κλεφτοδήμος Δημήτρης
Σακκά Ζωήτσα 

Δικαστική απόφαση-οδηγός απονέμει σύνταξη γήρατος σε μηχανικό με ανεξόφλητες οφειλές στο ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ

Δικαστική απόφαση-οδηγός απονέμει σύνταξη γήρατος σε μηχανικό με ανεξόφλητες οφειλές στο ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ

Με την 5716/2018 απόφασή του το δεύτερο τμήμα του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών καθόρισε τις προϋποθέσεις απονομής σύνταξης λόγω γήρατος σε ασφαλισμένο του Τομέα Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων του Ε.Τ.Α.Α., ο οποίος δεν έχει εξοφλήσει οφειλή του από ασφαλιστικές εισφορές.

Η εν λόγω απόφαση η οποία δείχνει το δρόμο σε παρόμοιες υποθέσεις που εκκρεμούν, κρίθηκε από το γεγονός ότι ο ασφαλισμένος κατέβαλλε ανελλιπώς το σύνολο των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών μέχρι την ημερομηνία θεμελιώσεως συνταξιοδοτικού δικαιώματος και κατά τον χρόνο που έλαβε γνώση από το Ταμείο της, γεννηθείσας μετά την θεμελίωση του συνταξιοδοτικού του δικαιώματος, οφειλής του από ασφαλιστικές εισφορές τελούσε αποδεδειγμένα σε οικονομική αδυναμία εξόφλησής της.Έτσι, ο ασφαλιστικός οργανισμός οφείλει να απονείμει στον ασφαλισμένο σύνταξη λόγω γήρατος, υπολογιζόμενη με βάση τον χρόνο ασφάλισης για τον οποίο έχουν καταβληθεί οι οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές, με συμψηφιστική απόσβεση της οφειλής.

Δείτε παρακάτω το σχετικό κείμενο της απόφασης:

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019

Όλα είναι (δημόσιος) δρόμος


Όλα είναι (δημόσιος) δρόμος
28/01/2018

Τι κάνεις όταν ο πατέρας των ιδιωτικοποιήσεων, Μίλτον Φρίντμαν, σου λέει ότι οι αυτοκινητόδρομοι πρέπει να μένουν πάντα υπό δημόσιο έλεγχο; Στις παραδοσιακές μητροπόλεις του καπιταλισμού, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γερμανία, τον υπάκουσαν. Σε κάποιες οικονομικές αποικίες τον αποκάλεσαν «σοσιαλιστή των δρόμων».

Πλησιάζει μισός αιώνας από την εποχή που το γερμανικό συγκρότημα Kraftwerk παρουσίασε το θρυλικό άλμπουμ Autobahn, εμπνευσμένο σύμφωνα με αρκετούς μουσικοκριτικούς από τον περίφημο αυτοκινητόδρομο Α555.

Σήμερα αρκετοί Γερμανοί θυμούνται τον Α555, που κατασκευάστηκε το 1929 όταν ήταν δήμαρχος της Κολονίας ο Κόνραντ Αντενάουερ, γιατί καταρρίπτει έναν μεταπολεμικό μύθο: ότι το περίφημο δίκτυο γερμανικών αυτοκινητόδρομων Autobahn κατασκευάστηκε από τους ναζί («ναι, αλλά έφτιαξαν δρόμους»).

Στην πραγματικότητα, το μετέπειτα καμάρι της Γερμανίας οφείλει την ύπαρξή του στον δημόσιο τομέα της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης. Ο Χίτλερ μάλιστα προώθησε, χωρίς επιτυχία, την πρώτη ΣΔΙΤ (σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα) που άκουγε στο όνομα HaFraBa και θα έδινε σε ιδιώτες εργολάβους ένα κομμάτι της πίτας των μεγάλων έργων.

Εξίσου αποτυχημένη ήταν και η προσπάθεια του Σόιμπλε, σχεδόν οκτώ δεκαετίες αργότερα, να προσφέρει στον ιδιωτικό τομέα το 49,9% της κατασκευής και διαχείρισης των Autobahn. Το κύμα οργής, ακόμη και στο ίδιο του το κόμμα, ήταν τόσο μεγάλο ώστε ο πρώην υπουργός συνέχισε να μοιράζεται σχετικές ιδέες μόνο με τους ομολόγους του σε οικονομικές «αποικίες» της Γερμανίας και ποτέ με τους ομοεθνείς του.

Ο αγγλοσαξονικός καπιταλισμός έμεινε επίσης πιστός στον δημόσιο χαρακτήρα των αυτοκινητόδρομων. Οταν ακόμη και ο γκουρού του νεοφιλελευθερισμού, Μίλτον Φρίντμαν, κήρυσσε την ανάγκη διατήρησης των οδικών δικτύων υπό τον έλεγχο του κράτους, μόνο ελάχιστοι γραφικοί τολμούσαν να επιχειρηματολογούν για το αντίθετο.

Την τελευταία δεκαετία βέβαια ορισμένοι κυβερνήτες αμερικανικών Πολιτειών αμφισβήτησαν το κατά Φρίντμαν Ευαγγέλιο και… το πλήρωσαν ακριβά. Στην Ιντιάνα, η κατάσταση έλαβε κωμικοτραγικές διαστάσεις καθώς ένα κονσόρτσιουμ ισπανικών και αυστραλιανών εταιρειών, που ανέλαβε τον έλεγχο των διοδίων για 75 χρόνια, άλλαζε την τιμή κατά το δοκούν ανάλογα με το αν το Κογκρέσο ενέκρινε ή όχι μια επιπρόσθετη επιδότηση που θα το κρατούσε στη ζωή.

Τη μια μέρα οι οδηγοί μπορεί να πλήρωναν 4,5 δολάρια και την επόμενη η τιμή να ξεπερνούσε τα 10 δολάρια. Χρησιμοποιώντας σύνθετα χρηματοπιστωτικά εργαλεία για την αναδιάρθρωση των χρεών του (τα οποία θύμιζαν επικίνδυνα τη «φούσκα» στην αγορά κατοικίας) το κονσόρτσιουμ κατάφερε τελικά να… χρεοκοπήσει.

Παρά το γεγονός ότι ακόμη τρεις ΣΔΙΤ εθνικών οδών χρεοκόπησαν στην Αλαμπάμα, στο Τέξας και στην Καλιφόρνια, ο πρόεδρος Τραμπ αποφάσισε να στηρίξει στις συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα την πολιτική του για την ενίσχυση των υποδομών στους αυτοκινητόδρομους. Το γεγονός άλλωστε ότι τοποθέτησε στη θέση του αντιπροέδρου τον πρώην κυβερνήτη της Ιντιάνα, Μάικ Πενς, που επόπτευσε μια από τις πιο αποτυχημένες ΣΔΙΤ στην αμερικανική ιστορία, λέει πολλά για το μέλλον.

Παρά τις λυσσαλέες προσπάθειες ιδιωτικοποίησης, όμως, οι συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα στους αμερικανικούς αυτοκινητόδρομους δεν ξεπερνούν ακόμη το 1% του δικτύου, αποδεικνύοντας ότι το ξεπούλημα των δρόμων είναι ένα πικρό φάρμακο που η λεγόμενη συναίνεση της Ουάσινγκτον εφάρμοσε στις οικονομικές αποικίες της αλλά όχι στον εαυτό της.

Σχεδόν όλες οι χώρες της Νότιας Αμερικής έχουν να διηγηθούν μια τρομακτική ιστορία αποτυχίας από την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στη διαχείριση εθνικών οδών. Το Μεξικό, ύστερα από μια δεκαετία ιδιωτικοποιήσεων που ξεκίνησαν στα τέλη της δεκαετίας του ’80, έφτασε να έχει από τα υψηλότερα διόδια στον κόσμο. Μια απόσταση 20 χιλιομέτρων από το κέντρο της Πόλης του Μεξικού κόστιζε έξι δολάρια, δηλαδή το διπλάσιο από το μέσο ημερομίσθιο.

Οι εργολάβοι άρχιζαν να χτίζουν φαραωνικούς αυτοκινητόδρομους στη μέση του μεξικανικού πουθενά κερδοσκοπώντας με τις επιδοτήσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα έχτιζαν αυτοκινητόδρομους απλώς για να αυξήσουν την αξία απομακρυσμένων οικοπέδων που ανήκαν στους πολιτικούς που τους ανέθεταν τις εργολαβίες.

Ακόμη και στις πιο εμφανείς αποτυχίες όμως οι θιασώτες των ιδιωτικοποιήσεων συνέχιζαν να επαναλαμβάνουν μονότονα τους τρεις λόγους για τους οποίους πιστεύουν ότι ένα δημόσιο δίκτυο αυτοκινητόδρομων μπορεί να περάσει στον ιδιωτικό τομέα: ανάγκη επενδύσεων, αναζήτηση τεχνογνωσίας, έσοδα για τα δημόσια ταμεία.

Αν όμως αυτοί είναι οι χρυσοί κανόνες μιας παραχώρησης, δημιουργείται το ερώτημα «γιατί η ελληνική κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ θέλουν να πουλήσουν την Εγνατία οδό, δηλαδή μια επιχείρηση του Δημοσίου που δεν χρειάζεται επενδύσεις για να ολοκληρωθεί, εξάγει τεχνογνωσία και σε γειτονικές χώρες και αποτελεί μια από τις πιο σταθερές πηγές εσόδων του ελληνικού Δημοσίου με έσοδα που αναμένεται να ξεπεράσουν τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ σε βάθος χρόνου;».

Αυτό ακριβώς το ερώτημα, στο οποίο ακόμη και σήμερα δεν έχουν πάρει απάντηση, θέτουν οι εργαζόμενοι στην «Εγνατία Οδός Α.Ε.», στο μίνι ντοκιμαντέρ που παρουσίασαν αυτή την εβδομάδα με τη συνεργασία της Infowar productions – δηλαδή και του γράφοντος που σας ιστορεί.


INFO
Δείτε:
Το μίνι ντοκιμαντέρ του συλλόγου εργαζομένων στην «Εγνατία Οδός Α.Ε.» για τις καταστροφικές συνέπειες ενδεχόμενης παραχώρησης σε ιδιώτες

Διαβάστε:
Why public-private partnerships don’t work
Δεκαπενταετής έρευνα σε εκατοντάδες ΣΔΙΤ σε όλο τον κόσμο απέδειξε ότι… δεν δουλεύουν

Άρης Χατζηστεφάνου

Ναόμι Κλάιν: Η κλιματική κρίση απαιτεί ριζική αλλαγή και όχι χάρτινα καλαμάκια



«On Fire: The Burning Case for a Green New Deal» («Καιγόμαστε: Η Καυτή Υπόθεση για μια Νέα Πράσινη Συμφωνία»). Αυτός είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου της Καναδής δημοσιογράφου, συγγραφέως και ακτιβίστριας Ναόμι Κλάιν, γνωστή κυρίως από το βιβλίο της «Το Δόγμα του Σοκ». Μετά τη φιλελεύθερη βαρβαρότητα, η Κλάιν κάνει μια κριτική ανάλυση της κλιματικής βαρβαρότητας. Πράγματα διόλου άσχετα.

«Αισθάνομαι ότι ο τρόπος που μιλάμε για την κλιματική κρίση είναι αποσπασματικός, αποκομμένος από τις άλλες κρίσεις που αντιμετωπίζουμε» επισημαίνει η Ναόμι Κλάιν, τονίζοντας πως στη ρίζα του προβλήματος δεν βρίσκεται ο άνθρακας αλλά το επεκτατικό μοντέλο του καπιταλισμού. «Η αλήθεια είναι ότι ο φιλελευθερισμός και οι υπέρμαχοί του είναι παγιδευμένοι σε μια ιδεολογία αδιαφορίας για την κλιματική κρίση, αφού δεν μπορούν να φανταστούν τίποτα εκτός από την επικερδή ανάπτυξη και την κατανάλωση».



Εξάλλου και για την Ναόμι Κλάιν η κλιματική κρίση είναι άρρηκτα δεμένη με την μετανάστευση και τον ρατσισμό. «Η λευκή υπεροχή προέκυψε όχι επειδή κάποιοι είχαν ιδέες που θα οδηγούσαν πολλούς ανθρώπους στον θάνατο, αλλά επειδή ήταν χρήσιμο να προστατευτούν οι βάρβαρες αλλά ιδιαίτερα επικερδείς δραστηριότητες. Η εποχή του επιστημονικού ρατσισμού ξεκινά μαζί με το εμπόριο των σκλάβων – υπάρχει ερμηνεία γι’ αυτήν την κτηνωδία. Αν η απάντησή μας στην κλιματική αλλαγή είναι η θωράκιση των συνόρων μας, τότε φυσικά, οι θεωρίες που θα δικαιολογούσαν αυτή την απόφαση, που δημιουργούν αυτή την ιεράρχηση της ανθρωπότητας, θα επανέλθουν» εξηγεί.

«Δεν πιστεύω ότι είναι σύμπτωση το ότι οι αποικιοκρατικές χώρες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Είμαστε μάρτυρες της απαρχής μιας εποχής κλιματικής βαρβαρότητας».

Κλιματική βαρβαρότητα

Όπως εξηγεί στο Democracynow, χρησιμοποιεί αυτόν τον όρο για να περιγράψει το γεγονός…αλλιώς, αφού όπως υποστηρίζει, ενώ συχνά μιλάμε για κυβερνήσεις, όπως η κυβέρνηση Τραμπ, ως κυβερνήσεις που αρνούνται την κλιματική αλλαγή, στην πραγματικότητα αυτό δεν ισχύει. «Δεν πιστεύω ότι αρνούνται την πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής. Για παράδειγμα, ο Τραμπ αναγκάστηκε να προσαρμόσει την κατασκευή των γηπέδων του γκολφ λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας. Όλοι γνωρίζουν ότι συμβαίνει. Αλλά νομίζουν ότι θα είναι εντάξει. Νομίζουν ότι οι οικογένειές τους θα είναι εντάξει. Νομίζουν ότι οι πλουσιότερες χώρες θα είναι εντάξει. Και αυτές οι κυβερνήσεις, παράλληλα, προσαρμόζονται στην κλιματική αλλαγή. Με το δικό τους τρόπο. Μπορεί να μην μειώνουν τις εκπομπές, αλλά χτίζουν τοίχους στα σύνορα. Προσαρμόζονται μέσω της υπεροχής τους και δημιουργώντας το σκεπτικό που επιτρέπει σε εκατομμύρια ανθρώπους να πεθάνουν. Αυτό εννοώ με την κλιματική βαρβαρότητα.



Βλέπουμε ήδη χιλιάδες ανθρώπους να πεθαίνουν στη Μεσόγειο. Βλέπουμε τους ανθρώπους που μένουν σε κέντρα κράτησης μεταναστών, τα οποία μοιάζουν πιο πολύ με στρατόπεδα συγκέντρωσης. Αυτή είναι η πρότασή τους για την αντιμετώπιση του κόσμου που κατά εκατομμύρια αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους, λόγω πλημμυρών, ξηρασιών, καταστροφών, πολλές από τις οποίες συνδέονται με την κλιματική κρίση».

Ταυτόχρονα βέβαια στο περιβαλλοντικό κίνημα κυριαρχούν οι λευκοί. Η Ναόμι Κλάιν απαντά ότι «αυτό είναι το θετικό της προσέγγισης της κλιματικής αλλαγής που την συνδέει με τα θέματα που απασχολούν καθημερινά τον κόσμο: πώς θα έχουμε καλύτερα αμειβόμενες δουλειές, φθηνότερη κατοικία, πώς θα φροντίσουμε τις οικογένειές μας; Είχα πολλές συζητήσεις με περιβαλλοντολόγους τα τελευταία χρόνια, οι οποίοι πίστευαν ότι συνδέοντας τον αγώνα κατά της κλιματικής κρίσης με τον αγώνα κατά της φτώχειας ή υπέρ της φυλετικής ισότητας, η προσπάθεια θα γινόταν ακόμη πιο δύσκολη. Πρέπει όμως να ξεφύγουμε από το σκεπτικό του “η κρίση μου είναι μεγαλύτερη από τη δική σου: ας σώσουμε πρώτα τον πλανήτη και μετά ασχολούμαστε με τη φτώχεια, τον ρατσισμό και τη βία κατά των γυναικών”».



Ποια είναι η λύση;

«Η σκληρή απάντηση στην ερώτηση “τι μπορώ να κάνω ως ιδιώτης για να σταματήσω την κλιματική αλλαγή;” είναι “τίποτα”», γράφει η Κλάιν στο βιβλίο της και διευκρινίζει: «Σε σχέση με το διοξείδιο του άνθρακα, όποια απόφαση κι να πάρουμε ως άτομα δεν θα οδηγήσει σε αλλαγές των διαστάσεων που χρειαζόμαστε. Πόσο δε μάλλον η περιβόητη κατάργηση των πλαστικών καλαμακίων. Και πιστεύω ότι το γεγονός πως εφόσον τόσοι άνθρωποι βρίσκουν πολύ πιο εύκολο να μιλούν για την προσωπική τους κατανάλωση, παρά για την συστημική αλλαγή, είναι αποτέλεσμα του νεοφιλελευθερισμού, απόρροια του ότι έχουμε εκπαιδευτεί να βλέπουμε τους εαυτούς μας πρωτίστως ως καταναλωτές». Έχουμε μάθει να σκεφτόμαστε σε μικρή κλίμακα, συμπληρώνει.






Ωστόσο, όπως υποστηρίζει, «επιτέλους μιλάμε για λύσεις στις διαστάσεις της κρίσης που αντιμετωπίζουμε. Δεν μιλάμε πλέον για έναν μικρό φόρο στον άνθρακα κλπ., για χάρτινα καλαμάκια, αλλά για την αλλαγή της οικονομίας μας. Το υφιστάμενο σύστημα έχει πλήξει ούτως ή άλλως την πλειοψηφία των ανθρώπων, και γι’ αυτό ακριβώς περνάμε αυτήν την περίοδο της βαθιάς πολιτικής αστάθειας – που μας έχει φέρει τους Τραμπ και τα Brexit και όλους αυτούς τους ηγέτες. Οπότε γιατί να μην βρούμε τον τρόπο να αλλάξουμε τα πάντα από κάτω προς τα πάνω, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα όλες τις κρίσεις; Την επικείμενη οικολογική καταστροφή, την οικονομική ανισότητα (περιλαμβανομένου του φυλετικού και έμφυλου διαχωρισμού του πλούτου) και την αυξανόμενη λευκή υπεροχή;».



Η Νέα Πράσινη Συμφωνία

«Καθόλου δεν μου αρέσουν οι πολιτικές τους, να σου πάρουν το αμάξι, να σου στερήσουν τις αεροπορικές πτήσεις ή η λογική του “ας πεταχτούμε με το τρένο στην Καλιφόρνια” ή “δεν επιτρέπεται να έχεις τις δικές σου αγελάδες”». Με αυτά τα λόγια επέλεξε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να ξεκινήσει στο Ελ Πάσο, του Τέξας, την εκστρατεία ενάντια στην πρόταση της βουλευτή Αλεξάντρια Οκάσιο Κορτές και του γερουσιαστή Εντ Μάρκι για την Πράσινη Νέα Συμφωνία.

Όπως γράφει η Ν. Κλάιν: «Τον περασμένο Οκτώβριο, η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ δημοσίευσε μια έκθεση ορόσημο, σύμφωνα με την οποία οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων πρέπει να μειωθούν κατά το ήμισυ, σε λιγότερο από 12 χρόνια, ένας στόχος που θα παραμείνει ανέφικτος αν η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, οι ΗΠΑ, δεν αναλάβει ηγετικό ρόλο στην υλοποίησή του. Ακόμα και να υπάρξει νέα διοίκηση τον Ιανουάριο του 2021, πρόθυμη να αναλάβει αυτό τον ηγετικό ρόλο, η επίτευξη των στόχων θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, αλλά τεχνικά δυνατή, ειδικά αν μεγάλες πόλεις, όπως η Καλιφόρνια και η Νέα Υόρκη, κλιμακώσουν τις προσπάθειές του, τώρα. Το να χάσουμε άλλα τέσσερα χρόνια με έναν Ρεπουμπλικανό ή με έναν επαγγελματία Δημοκράτη, και να ξεκινήσει η προσπάθεια το 2026, είναι απλά αστείο».

Το ψήφισμα της Νέας Πράσινης Συμφωνίας, όπως εξηγεί, έχει πρωταρχικό στόχο «να παύσει, να αποτραπεί στο μέλλον και να αποκατασταθεί η διαχρονική καταπίεση των αυτόχθονων, των κοινοτήτων των έγχρωμων, των κοινοτήτων των μεταναστών, των αποβιομηχανοποιημένων κοινοτήτων, των φτωχών, των χαμηλού εισοδήματος εργαζομένων, των γυναικών, των ηλικιωμένων, των αστέγων, των ανθρώπων με αναπηρίες και της νεολαίας».

Επίσης θέτει έναν άλλο δρόμο προς τα εμπρός, στον οποίο η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει την πρόκληση της υπερθέρμανσης του πλανήτη με ριζοσπαστικό και συστηματικό μετασχηματισμό. «Γνωρίζουμε ότι αν θέλουμε να μειώσουμε τις εκπομπές μας εγκαίρως, πρέπει να κάνουμε ριζικούς μετασχηματισμούς για το πώς ζούμε στις πόλεις, πώς κινούμαστε γύρω μας, πώς καλλιεργούμε το φαγητό μας, από που παίρνουμε την ενέργειά μας. Ουσιαστικά, τι λέει η Πράσινη Συμφωνία: Εάν κάνουμε όλα αυτά, θα αντιμετωπίσαμε ταυτόχρονα όλες αυτές τις συστημικές οικονομικές και κοινωνικές κρίσεις» επισημαίνει.

«Νομίζω ότι οι νέοι έχουν αρχίσει να ξυπνούν αυτά τα πολιτικά κόμματα να κατανοήσουν ότι δεν μπορούν πλέον να αντιμετωπίζουν την κλιματική κρίση ως ένα ακόμα ζήτημα στη λίστα, στο τέλος όλων των άλλων θεμάτων, πολλές φορές ξεχνώντας το. Αυτό είναι το θέμα της Νέας Πράσινης Συμφωνίας, ότι δεν υπάρχει μια πολιτική για το κλίμα, είναι ένα όραμα για το πως να οργανώσεις μια οικονομία και μια κοινωνία ώστε να μην είναι σε πόλεμο με τη ζωή στη Γη και αυτό έχει να κάνει με το κλίμα, έχει να κάνει με τους ωκεανούς, αλλά έχει να κάνει και με την καθημερινή ζωή των ανθρώπων, γιατί έχουμε ένα οικονομικό σύστημα που συμπεριφέρεται και στους ανθρώπους και στο κλίμα σαν να είναι αναλώσιμα».

Σύμφωνα με την Ν. Κλάιν «αν και είναι αλήθεια πως η κλιματική αλλαγή είναι μια κρίση που παράγεται από την υπερβολική εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, είναι ακόμα μεγαλύτερη αλήθεια πως η κρίση παράγεται από τη νοοτροπία που έχουμε να αντιμετωπίζουμε τον φυσικό κόσμο, όπως και την πλειονότητα των κατοίκων του, ως πηγές εκμετάλλευσης, που στη συνέχεια απορρίπτονται και πιστεύω βαθιά πως για να βγούμε από την κρίση αυτή, πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο».

Θέλουμε τους συμμαθητές μας πίσω

Τον τελευταίο καιρό εκκενώνονται καταλήψεις προσφύγων με αποτέλεσμα τα παιδιά που μένουν σε αυτές να χάνουν και τη λίγη κανονικότητα που βίωναν και να στερούνται το σχολείο τους. Ενώνουμε τη φωνή μας με εκείνη των δασκάλων τους και των συλλόγων γονέων του 35ου, 36ου [Πρόεδρος Συλλόγου γονέων 36ου Δημοτικού στο News 24/7: Η απομάκρυνση των προσφυγόπουλων είναι μορφή έμμεσης βίας και 14ου [ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ 5ΟΥ] σχολείων της γειτονιάς μας και φωνάζουμε "ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΣ ΠΙΣΩ" 
Καλούμε σε συζήτηση για το θέμα μετά την προβολή της ταινίας του Ρομάν Γκουπίλ "Ψηλά τα χέρια" που εξιστορεί έναν παρόμοιο αγώνα στη Γαλλία. 
Παρασκευή 4/10 στις 7.30 στο Πάρκο Ναυαρίνου

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ

Πρόεδρος Συλλόγου γονέων 36ου Δημοτικού στο News 24/7: Η απομάκρυνση των προσφυγόπουλων είναι μορφή έμμεσης βίαςΦωτογραφία αρχείου EUROKINISSI

Η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 36ου Δημοτικού Σχολείου, Χρυσούλα Παπαγεωργίου μιλά στο News24/7 για την κοινή ανακοίνωση του 35ου και του 36ου υπέρ των προσφυγόπουλων και το πλήγμα που επιφέρει η απομάκρυνσή τους από τη σχολική κοινότητα.

Νίκος Γιαννόπουλος
24 Σεπτεμβρίου 2019 20:26

Ηταν πραγματικά μία πολύ ευχάριστη εξέλιξη. Οι σύλλογοι γονέων του 35ου και του 36ου δημοτικών σχολείων Αθηνών όχι μόνο διαφώνησαν με την απότομη απομάκρυνση των προσφυγόπουλων από τις τάξεις αλλά δημοσιοποίησαν την κάθετα διαφορετική στάση τους με μία έξοχη ανακοίνωση.

"Τα παιδιά αυτά ήταν μέλη της σχολικής κοινότητας και συμμαθητές των δικών μας παιδιών" αναφέρει εύλογα στο News 24/7 η πρόεδρος του συλλόγου γονέων του 36ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών, Χρυσούλα Παπαγεωργίου.

"Κρίναμε λοιπόν ότι κάποιος έπρεπε να μιλήσει για αυτά τα παιδιά και αυτοί οι κάποιοι είμαστε εμείς, τα παιδιά και οι γονείς τους". Η κ. Παπαγεωργίου αναφέρει ότι ουδείς αρμόδιος επικοινώνησε μαζί τους για να τους πληροφορήσει για το που θα πάνε σχολείο αυτά τα παιδιά αλλά "δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει κρατική μέριμνα για τη συνέχεια της φοίτησής τους. Είναι πραγματικά κρίμα γιατί τα παιδιά είχαν αρχίσει να ενσωματώνονται, να μιλάνε κανονικά τη γλώσσα, να προσαρμόζονται πλήρως. Τώρα δεν ξέρουμε καν αν θα συνεχίσουν".

Τα υπόλοιπα παιδιά στενοχωρήθηκαν με το άδοξο τέλος που είχε η φοίτηση των συμμαθητών τους στο σχολείο: "Φανταστείτε να λες με τα άλλα παιδιά για το πρωί και μετά για κάποιο λόγο αυτά να εξαφανίζονται. Είναι μία μορφή έμμεσης βίας. Προφανώς τα δικά μας παιδιά στενοχωρήθηκαν με τη συγκεκριμένη εξέλιξη".

Η κοινή ανακοίνωση των δύο σχολείων

"Τις τελευταίες μέρες εκκενώνονται κτίρια του κέντρου της Αθήνας στα οποία είχαν βρει στέγη πρόσφυγες, περιμένοντας ποιος νόμος, ποια κυβέρνηση, ποια γραφειοκρατία θα προχωρήσει τις διαδικασίες ασύλου. Τα παιδιά τους γράφτηκαν στα σχολεία του κέντρου της Αθήνας, προσπαθώντας να ενταχθούν, να μάθουν τη γλώσσα, να αποκτήσει η ζωή τους μια κανονικότητα έστω και υπό αυτές τις συνθήκες.

Και ενώ η πολιτεία είναι αυτή που θα έπρεπε να εξασφαλίζει σε όλα τα παιδιά την εγγραφή και φοίτησή τους στο σχολείο, σεβόμενη ακόμα και τη Διεθνή Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού, είναι εκείνη που τους τη στερεί με τον πιο βίαιο τρόπο, που τα ωθεί στο περιθώριο, δε σέβεται τα στοιχειώδη δικαιώματά τους, δε σέβεται την ύπαρξή τους. Γιατί η σχολική χρονιά έχει αρχίσει και τα παιδιά απομακρύνονται από τα σχολεία τους, χωρίς καμία ειδοποίηση, χωρίς καν να τους εξασφαλίζεται η εγγραφή και η μεταφορά τους σε άλλα σχολικά περιβάλλοντα.

Θέλουμε τους συμμαθητές των παιδιών μας πίσω. Γιατί είναι υποχρέωσή όλων μας να εξασφαλιστεί επιτέλους για αυτούς ένα ασφαλές περιβάλλον. Γιατί χάρη σε αυτούς πολλά από τα σχολεία του κέντρου έμειναν ανοιχτά. Γιατί δεν είναι δυνατόν πολιτικά παιχνίδια να παίζονται πάνω στις πλάτες παιδιών και κατατρεγμένων ανθρώπων".

Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 14ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών "Δημήτρης Πικιώνης" 


25/9/2019



Άδεια η παιδική χαρά το απόγευμα της Δευτέρας. Όλοι γνωρίζαμε τι έγινε, κάποιοι ήμασταν εκεί το πρωί αποχαιρετώντας, πίσω από τα τζάμια των πούλμαν, ανθρώπους που αγαπήσαμε. Γνωρίζαμε κι όμως άθελα μας το βλέμμα πήγαινε συνέχεια εκεί, στο μονοπάτι που οδηγεί από τη Μερλιέ προς τα πάνω, περιμένοντας να δούμε τους φίλους μας από το 5ο να έρθουν, όπως κάθε απόγευμα. Το γέλιο τους κατέκλυζε την παιδική χαρά θυμίζοντάς μας τι σημαίνει να είσαι παιδί, να ζεις τη στιγμή. Κάθε απόγευμα παιχνίδι μαζί. Στα αγγλικά, στα ελληνικά, στα αραβικά, στα φαρσί, μαζί. 

Ανάμεσά τους εκείνη η υπέροχη μαμά που κάθε απόγευμα συνόδευε 5-6 πιτσιρίκια, έβγαζε ένα πακέτο μπισκότα μιράντα και μας κερνούσε όλους. Το πανέμορφο κορίτσι με τη μωβ μαντήλα που καθόταν στη κούνια με τις ώρες και το θλιμμένο βλέμμα της κοίταζε πέρα μακριά σ'έναν άλλο τόπο. Τα δυο αδέρφια που αγαπούσαν το Ρονάλντο και τον Σπάιντερμαν. Ο πιτσιρικάς που του δώσαμε παπούτσια και μας γέμισε μπαλόνια κι εκείνος που έβαλε τα κλάματα όταν του δόθηκε ένα πατίνι. Ο γλυκός έφηβος που προσφέρθηκε να σηκώσει τις σακούλες μιας ηλικιωμένης κυρίας στις ανηφόρες του Λυκαβηττού. Κι εκείνα τα παιδιά που σηκώσαν ένα τρίχρονο που έπεσε ενώ η μαμά δε κοιτούσε και μας το έφεραν προστατευμένο σε μια τεράστια αγκαλιά. Τα παιδιά "που ήρθαν από τον πόλεμο με τις βάρκες, μαμά" μας έδιναν κάθε μέρα μαθήματα ζωής. 
Αυτοί ήταν οι κάτοικοι της κατάληψης του 5ου, στο οποίο βρήκαν τη στέγη (προσωρινή και σίγουρα όχι ιδανική) που δε μπορούσε να τους παρέχει το κράτος. Το δε κτίριο, παρέμενε εγκαταλελειμένο επί χρόνια, αφημένο στην τύχη του να καταρρέει. Η κατάληψη του έδωσε ζωή, η γειτονιά τη στήριξε, αποδεικνύοντας πως και διάθεση και δυνατότητα συνύπαρξης υπάρχει. Τα παιδιά γράφτηκαν σε σχολεία της ευρύτερης περιοχής, έμαθαν ελληνικά και αγγλικά και διαμόρφωσαν παρέες με παιδιά της γειτονιάς. Απέκτησαν μια ρουτίνα και μια κανονικότητα, ίσως για πρώτη φορά στη ζωή τους.

Η βίαιη εκκένωση της κατάληψης απομάκρυνε τα παιδιά αυτά και τις οικογένειές τους από τα σχολεία τους, από τη γειτονιά τους, από τους φίλους τους, από απαραίτητες κοινωνικές και ιατρικές υπηρεσίες, διακόπτοντας βίαια την πορεία ένταξής τους και τραυματίζοντάς τα ψυχικά γι άλλη μια φορά. Η απομόνωσή τους σε πρόχειρους καταυλισμούς εκτός κοινωνικού ιστού συνιστά κατάφωρη παραβίαση των πιο βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν προσφέρει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης από εκείνες της κατάληψης.
Στο όνομα μια αόριστης ανομίας το κράτος εκκενώνει τις καταλήψεις με περισσή υποκρισία, αφήνοντας πρεζέμπορους και μαφίες της νύχτας να αλωνίζουν ελεύθερα. Κόπτονται ξαφνικά για τα κτίρια (που το ίδιο το κράτος εγκατέλειψε) όταν τα υπό λειτουργία σχολικά κτίρια της περιοχής καταρρέουν από την έλλειψη συντήρησης. 

Ενώνουμε τις φωνές μας με τους Συλλόγους Γονέων του 35ου και του 36ου και φωνάζουμε μαζί πως θέλουμε τους φίλους μας πίσω! 

Το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων του 14ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019

Μπετόν κι ο τελευταίος κόκκος της άμμου




Μπετόν κι ο τελευταίος κόκκος της άμμου 



Ζαλίστηκε από τα πετροδόλαρα ο Αδωνης. Πανηγύρισε την έγκριση του «The Mykonos Project» (επένδυση ύψους 50,85 εκατ. ευρώ αραβικής κοινοπραξίας) από το περιφερειακό συμβούλιο, παρά την αντίθετη γνώμη του δημοτικού συμβουλίου. ● Οι κάτοικοι αντιδρούν, καθώς αυτό μπορεί να αλλάξει το μοντέλο ανάπτυξης του νησιού. 

Με τις ευλογίες του υπουργού Ανάπτυξης Αδωνη Γεωργιάδη και κόντρα στη βούληση των Μυκονιατών και των αιρετών εκπροσώπων τους, ακόμα ένα φαραωνικό κατασκευαστικό έργο σε μια από τις ελάχιστες αδόμητες παραλίες της Μυκόνου παίρνει το πράσινο φως για να περάσει στο επόμενο στάδιο υλοποίησης.

Πρόκειται για τη μεγάλη στρατηγική επένδυση ύψους 50,85 εκατ. ευρώ της αραβικής κοινοπραξίας ΑGC Equity Partners με την κωδική ονομασία «The Mykonos Project» στην περιοχή Καραπέτης στην Ανω Μερά, σε κόλπο νοτίως της παραλίας Καλό Λιβάδι, σε μια παρθένα παραλία που δεν έχει ακόμα οδική πρόσβαση.

Εκεί σχεδιάζεται να δημιουργηθεί από το μηδέν ένας μικρός οικισμός 95 ιδιωτικών κατοικιών στα πρότυπα της χώρας της Μυκόνου!

Κολοσσός

Η AGC Equity Partners εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2013, αποκτώντας τον Αστέρα Βουλιαγμένης. Το επενδυτικό σχέδιο για τη Μύκονο περιλαμβάνει ξενοδοχειακές μονάδες δυναμικότητας 192 κλινών (45 τ.μ. το κάθε δωμάτιο) με συνοδευτικές εγκαταστάσεις άθλησης, αίθουσες σπα, μαρίνα σκαφών 300 τ.μ. (βαφτίζεται «τουριστικό καταφύγιο σκαφών», ενώ στη νότια Μύκονο δεν κατασκευάζονται μαρίνες), τελεφερίκ, θέατρο εκδηλώσεων και εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια κτλ., σε έκταση 13 αγροτεμαχίων συνολικής επιφάνειας 60,32 στρεμμάτων.

ΣΜΤ: Νέα απεργία την Τετάρτη 2/10



Την Τετάρτη 2 Οκτώβρη απεργούμε ενάντια στο αντεργατικό αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο

Συμμετέχουμε στην απεργιακή συγκέντρωση στα Χαυτεία 11:00 πμ και στις ταξικές συγκεντρώσεις σε όλη την χώρα – Παράσταση στην ΜΕΤΚΑ στις 8:30πμ Aρτέμιδος 8, Μαρούσι

Η απεργία στις 24/09 αποτέλεσε, την πρώτη μαζική απεργιακή κινητοποίηση ενάντια στην κυβέρνηση της ΝΔ και στην αντιλαϊκή πολιτική της. Οι απεργοί στην Αθήνα και σε όλη την χώρα έστειλαν ένα μήνυμα ενάντια στο πολυνομοσχέδιο με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «ανάπτυξη παντού». Πρόκειται για νομοσχέδιο-σκούπα για τους μισθούς μας και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, που δίνει γη και ύδωρ στους επενδυτές και γκρεμίζει όσα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα έμειναν όρθια με σκληρό αγώνα, στην περίοδο της κρίσης, με παράλληλο τσάκισμα στα συνδικαλιστικά δικαιώματα. Είναι φανερή πλέον η επιχείρηση να μπει στο γύψο το συνδικαλιστικό κίνημα, η συλλογική οργάνωση και οι διεκδικήσεις μας.

Η απεργία αυτή δέχτηκε τον πόλεμο των δικαστηρίων, των εφοπλιστών και των αφεντικών, καθώς και του απεργοσπαστικού μηχανισμού της ξεπουλημένης ηγεσίας της ΓΣΕΕ που την σαμποτάρισε ανοιχτά. Είχαμε εξάλλου καταγγείλει τους εκβιασμούς από στελέχη της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ με στόχο να ακυρωθεί η απεργία της 24ης Σεπτέμβρη που κήρυξαν το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και δεκάδες άλλες Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και πρωτοβάθμια σωματεία. Οι δυνάμεις του υποταγμένου συνδικαλισμού έβαλαν τάχα απεργία για τις 25 Σεπτέμβρη, την οποία τελικά μετέφεραν στις 2 Οκτώβρη! Όμως η απεργία στις 24/09, απέδειξε πως όταν υπάρχει αποφασιστικότητα και επιμονή από ένα «μπλοκ» αγωνιστικών και ταξικών συνδικάτων μπορεί να γίνει απεργία χωρίς και ενάντια στην ηγεσία της ΓΣΕΕ.

Σε συνέχεια της μαζικής συμμετοχής μας στην απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 24 Σεπτέμβρη, συμμετέχουμε στην απεργία που προκήρυξε εκ νέου το ΕΚΑ και άλλα εργατικά κέντρα στην χώρα για τις 2 Οκτώβρη. Απαντάμε στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης με όπλο μας την ίδια μορφή πάλης που θέλουν να καταργήσουν, δηλαδή την απεργία. Ενάντια στα σχεδία του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που θέλει την ήττα και την αποκλιμάκωση, θα συνεχίσουμε τον αγώνα.

Κάτω τα χέρια από τις συλλογικές συμβάσεις, από τα σωματεία και από την απεργία! Μπροστά οι δικές μας ανάγκες!

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. κλιμακώνει την επίθεση ενάντια στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων. Από τις πρώτες κιόλας μέρες με μια ομοβροντία νομοθετικών παρεμβάσεων κατέστησε σαφές ότι θα συνεχίσει την αντιλαϊκή – αντεργατική επίθεση, πάνω στο έδαφος που προετοίμασε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Στο «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση η κυβέρνηση προσφέρει «δώρα» στο κεφάλαιο ενώ φέρνει ταυτόχρονα αντεργατικές και αντισυνδικαλιστικές διατάξεις, ως αναγκαίο συμπλήρωμα για να γίνουν οι «επενδύσεις». Έχει ήδη ψηφίσει την κατάργηση της διάταξης για την αιτιολόγηση της απόλυσης και της συνευθύνης εργολάβου και άμεσου εργοδότη. Δρομολόγησε νέες μεγάλες αυξήσεις στο ρεύμα οικιακής κατανάλωσης που συνοδεύουν την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης στην ενέργεια που προώθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όπως και όλες οι προηγούμενες. Προετοιμάζει νέες αντιδραστικές παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και χιλιάδες απολύσεις στους συμβασιούχους στο δημόσιο και ταυτόχρονα παρέχει απλόχερα νέα προνόμια, πλήθος ελαφρύνσεων και φοροαπαλλαγών για το κεφάλαιο.

Ο Υμηττός ξανά σε κίνδυνο !!

Ο Υμηττός ξανά σε κίνδυνο !! 

Του Πάνου Τότσικα 

«Ορατός ο κίνδυνος τσιμεντοποίησης του Υμηττού» αναφέρεται στον τίτλο εκτεταμένου δημοσιεύματος στην Κυριακάτικη «Καθημερινή». (29/9) 

Στις 3 Οκτώβρη λήγει η αναστολή δόμησης στον ορεινό όγκο του Υμηττού, (που είχε επιβληθεί ήδη δύο φορές λόγω της ακύρωσης από το ΣτΕ του ισχύοντος Προεδρικού Διατάγματος προστασίας του Υμηττού), χωρίς το υπουργείο Περιβάλλοντος να έχει θεσπίσει ένα νέο Προεδρικό Διάταγμα και χωρίς να έχει τη δυνατότητα να επιβάλει τρίτη αναστολή με μια απλή υπουργική απόφαση, με ορατό τον κίνδυνο να δημιουργηθούν μέσα σε λίγες ημέρες μη αναστρέψιμες καταστάσεις. Νέα αναστολή μπορεί πλέον να δοθεί μόνο με νομοθετική ρύθμιση. 

Επισημαίνεται ότι, ενώ έχει ήδη ολοκληρωθεί η απαιτούμενη «Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων -ΣΜΠΕ», (την έλλειψη της οποίας επικαλέστηκαν κάποιοι δήμαρχοι και εκατοντάδες διεκδικητές και φερόμενοι ιδιοκτήτες εκτάσεων του ορεινού όγκου του Υμηττού), δεν έχει ακόμη τεθεί στην επιβεβλημένη εκ του νόμου «διαβούλευση». Όπως αναφέρεται στην απάντηση της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος (24/7/2019) σε αίτημα της «Διαδημοτικής Επιτροπής για την προστασία του Υμηττού» (5/7/2019), «…δεν είναι δυνατή η χορήγηση ψηφιακού αντίγραφου της ΣΜΠΕ…έως ότου η υπηρεσία μας προωθήσει για θεσμοθέτηση το νέο Προεδρικό Διάταγμα προστασία του Υμηττού…». 

Όπως επισημαίνει ακόμη το δημοσίευμα της «Καθημερινής» που συνοδευεται και από σχετικό έγχρωμο χάρτη, «…η ανάρτηση των δασικών χαρτών στο μεγαλύτερο μέρος του Υμηττού αποκαλύπτει το μέγεθος της παρανομίας…» και ιδιαίτερα αποκαλύπτονται οι λεγομενες οικιστικές πυκνώσεις, δηλαδή «…οι οικισμοί των αυθαιρέτων που δήλωσαν οι δήμοι στο Ελληνικό Κτηματολόγιο ώστε να εξαιρεθούν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών…». 

Τέλος, αξίζει να επισημανθεί ότι, στο δημοσίευμα της «Καθημερινής» παρατίθενται και οι δηλώσεις του προέδρου του «Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού», πρώην δημάρχου Ηλιούπολης Βασίλη Βαλασόπουλου ο οποίος υποστηρίζει: «Η επέκταση της Α’ Ζώνης ήταν λανθασμένη. Εμποδίζει τη δημιουργία ή λειτουργία κοινωφελών υποδομών , όπως σταθμών μεταφόρτωσης απορριμάτων, χώρων εκπαίδευσης και υγείας (ιδιωτικών και μη), αθλητικών εγκαταστάσεων, χώρων πολιτισμού». Συμφωνα με τον κ.Βαλασόπουλο» «…πρέπει να αναγνωριστεί η υφιστάμενη κατάσταση, υπάρχουν διάφορες προσφυγικές (;) κατοικίες που είναι χωρίς άδεια και πρέπει να νομιμοποιηθούν, νεκροταφεία που είναι παράνομα, κοινωφελείς υποδομές…». 

Είναι προφανες ότι οι παραπάνω δηλώσεις επαναφέρουν στο προσκήνιο το διαχρονικό ερώτημα: 

Πως εννοούμε την «προστασία του Υμηττού»; Τι Υμηττό θέλουμε, εν τέλει; 

Σ’ αυτό θα πρέπει να απαντήσουν καθαρά, νυν και πρώην δήμαρχοι, δημοτικές παρατάξεις, περιφερειάρχες, υπουργοί, το Συμβούλιο της Επικρατείας, και κυρίως οι ανιδιοτελείς πολίτες που εξακολουθούν να ζούν σ΄αυτόν τον τόπο. 

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019

Όχι στις εξορύξεις! Όλες και όλοι αύριο 1/10, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 6 μμ στο Σύνταγμα

Πανελλαδική συνάντηση πρωτοβουλιών ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων

Δελτίο Τύπου

Το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29/9/2019, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, η δεύτερη πανελλαδική συνάντηση πρωτοβουλιών ενάντια στο εξελισσόμενο σχέδιο εξορύξεων υδρογονανθράκων μέσω της εκχώρησης του 1/3 της επικράτειας σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες.
Κοινός τόπος της συνάντησης, η καθολική απόρριψη των εξορύξεων υδρογονανθράκων ως μιας επιλογής με μεγάλες και καταστροφικές περιβαλλοντικές και κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις που ταυτόχρονα προκαλεί ιδιαίτερα σοβαρές γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Πρόκειται για ένα θέμα που κρατήθηκε επιμελώς έξω από τον δημόσιο διάλογο ενώ οι όποιες αναφορές επενδύονται με ακατάσχετες όσο και ανακριβείς υποσχέσεις για αμφίβολες ως ανύπαρκτες ωφέλειες. 
Στην συνάντηση διαπιστώθηκε η δημιουργία ολοένα και περισσότερων τοπικών πρωτοβουλιών και η ανάγκη συντονισμού των δράσεων για την μεγαλύτερη δυνατή ενημέρωση και κινητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας. 
Πρώτη κοινή δράση θα αποτελέσουν δημόσιες παρεμβάσεις την Τρίτη 1 Οκτώβρη, ημέρα συζήτησης στο Κοινοβούλιο για την κύρωση των συμβάσεων παραχώρησης θαλάσσιων περιοχών στο Ιόνιο, τον Κυπαρισσιακό Κόλπο, δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης στις πετρελαϊκές EXXON MOBIL, TOTAL, REPSOL και ΕΛΠΕ. Παράλληλα, προχωράει η πρώτη εξόρυξη που αφορά το Κατάκολο της Ηλείας με την κατάθεση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από την Energean Oil & Gas S.A.
Οι παρεμβάσεις αφορούν κατά τόπους παραστάσεις διαμαρτυρίας κυρίως σε Διοικητήρια και Δημαρχεία. Ειδικά για την Αθήνα, η κινητοποίηση θα γίνει στην πλατεία Συντάγματος την Τρίτη 1 Οκτώβρη, στις 18.00.
Καλούμε όλους και όλες να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. 
Να συμβάλλουμε στην ενημέρωση των πολιτών για τις επιπτώσεις της μετατροπής της χώρας μας σε πεδίο δράσης των πετρελαϊκών. 
Να ενισχύσουμε τις αντιστάσεις στα καταστροφικά σχέδια των εξορύξεων. 
Να τους σταματήσουμε!


Πρωτοβουλιες ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων


Όχι στις εξορύξεις! Συγκέντρωση διαμαρτυρίας Τρίτη 1/10, Σύνταγμα 6μμ


Όχι στις εξορύξεις!

Όλες και όλοι αύριο Τρίτη 1/10, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα 6μμ

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φέρνει αύριο για ψήφιση στη Βουλή, την κύρωση των ληστρικών συμβάσεων με τα ΕΛΠΕ, την Repsol, την ExxonMobil και την Total, που προχωράνε τις εξορύξεις στην περιοχή του Ιονίου και Δ-ΝΔ της Κρήτης.

Να τους σταματήσουμε! 

Στηρίζουμε το κάλεσμα των πρωτοβουλιών ενάντια στις εξορύξεις για κινητοποιήσεις στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές πανελλαδικά.

Λέμε όχι στις εξορύξεις! 

Από την Ήπειρο και το Ιόνιο μέχρι την Κρήτη και από τις Σκουριές και το Αιγαίο μέχρι την Κύπρο. Για να προστατεύσουμε το περιβάλλον από τα πολυεθνικά μεγαθήρια των υδρογονανθράκων και του χρυσού – και την ειρήνη από τις πολεμικές εξορμήσεις των κυβερνήσεων για τον έλεγχο των κοιτασμάτων. Για να σταματήσουμε τη χρήση υδρογονανθράκων που αποτελεί βασική αιτία της κλιματικής αλλαγής.

Συμμετοχή της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ στη Στάση Εργασίας της 2/10/2019

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων


Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr

Αρ. Πρωτ.: 7924                     Αθήνα,  30-9-2019                       
Προς:   Α’ Βάθμιες Ενώσεις (κοινοποίηση στα μέλη)

Συμμετοχή της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ στη Στάση Εργασίας της 2/10/2019

Καλούμε τους συναδέλφους/σες να συμμετέχουν στη Στάση Εργασίας της 2/10/2019 (11πμ έως τη λήξη του ωραρίου) την οποία κάλεσε η ΑΔΕΔΥ με κεντρικό αίτημα την απόσυρση του «Αναπτυξιακού Πολυνομοσχεδίου». Όπως έχουμε περιγράψει αναλυτικά στην από 17/9/2019 ανακοίνωση μας με το Πολυνομοσχέδιο δίνεται απόλυτη προτεραιότητα στους επενδυτές σε βάρος εργασιακών, περιβαλλοντικών δικαιωμάτων αλλά και σε βάρος του Δημοσίου Ελέγχου.
1. Αναβάθμιση των Δημόσιων Ελεγκτικών Μηχανισμών και όχι εκχώρηση τους στους ιδιώτες
2. Όχι στον αυταρχισμό και στις πειθαρχικές διώξεις Υπαλλήλων
3. Προσλήψεις με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας αντί για εισαγωγή ελαστικών σχέσεων στο Δημόσιο
4. Προστασία των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας
5. Όχι στις κρατικές παρεμβάσεις στα Σωματεία και στις αποφάσεις τους.

Νέος μεγαλομέτοχος της Τράπεζας Αττικής το ΤΜΕΔΕ

Δε θα γλυτώσουμε ποτέ?
Στα χέρια των μηχανικών επιστρέφει, εκ νέου, ο έλεγχος της Τράπεζας Αττικής καθώς με απόφαση του υπουργού Εργασίας, ο ΕΦΚΑ θα μεταβιβάσει το 13,82% του μετοχικού της κεφαλαίου στο Ταμείο Μηχανικών και Εργοληπτών Δημόσιων Έργων (ΤΜΕΔΕ).

Η υπουργική απόφαση (7023/491) ελήφθη στις 27 Αυγούστου και ορίζει να μεταβιβαστούν από τον ΕΦΚΑ στο ΤΜΕΔΕ 63.758.540 μετοχές της Τράπεζας Αττικής, οι οποίες αντιστοιχούν στο 13,82% του μετοχικού της κεφαλαίου. Πρόκειται για μετοχές, που περιήλθαν στον ΕΦΚΑ από τον Τομέα Σύνταξης Μηχανικών του ΕΤΑΑ. Οι μηχανικοί αμφισβήτησαν, δικαστικά, την παραπάνω μεταφορά και δικαιώνονται με την παραπάνω υπουργική απόφαση.

Εφόσον η συναλλαγή λάβει την έγκριση της εποπτικής αρχής, το επικουρικό ταμείο μηχανικών και εργοληπτών (ΤΜΕΔΕ) θα μετατραπεί σε μεγαλομέτοχο της Τράπεζας Αττικής καθώς το ποσοστό του θα ανέλθει από 32,5% σήμερα σε 46,3%. Αντίθετα, το ποσοστό του ΕΦΚΑ θα υποχωρήσει στο 32,3%.

Στις αρχές της φετινής χρονιάς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε εγκρίνει την ειδική συμμετοχή του ΤΜΕΔΕ στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Αττικής με ποσοστό άνω του 30% ( 32,5%). Η παραπάνω συμμετοχή αποκτήθηκε μετά τη μεταβίβαση από τον ΕΦΚΑ στο ΤΜΕΔΕ, κατόπιν υπουργικής απόφασης, 95.606.341 μετοχών.

Υπενθυμίζεται ότι το ΕΦΚΑ κατέχει μεν σήμερα το 46,16% του μετοχικού κεφαλαίου της Αττικής, αλλά ασκεί τα δικαιώματα ψήφου μόνο για το 33%. Τα δικαιώματα ψήφου, που αντιστοιχούν στο υπόλοιπο 13,16%, ασκούνται από το ΤΧΣ. Με την μεταβίβαση του 13,82% από τον ΕΦΚΑ στο ΤΜΕΔΕ, η παραπάνω ιδιαιτερότητα αντιμετωπίζεται, ενώ και τυπικά η τράπεζα φεύγει από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Στις 30 Ιουνίου ο όμιλος και η Τράπεζα Αττικής είχαν συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 15,2%, με την ελάχιστη εποπτική απαίτηση στο 12,92%. Ο δείκτης, όμως υποχώρησε λόγω ζημιών και αναμορφώσεων καθώς στο τέλος του 2018 ανερχόταν στο 16,6%. Ο δείκτης κεφαλαίου κατηγορίας 1 (Tier I) διαμορφώθηκε στο τέλος Ιουνίου στο 12,15% για τον όμιλο και σε 12% για την τράπεζα, έναντι 13,5% και 13,4% στο τέλος του 2018.

Η Αττικής εμφάνισε στο εξάμηνο προ προβλέψεων κέρδη μόλις 6,84 εκατ. ευρώ, παρά τα έκτακτα έσοδα (7,7 εκατ. ευρώ) από πωλήσεις ελληνικών κρατικών ομολόγων. Οι προβλέψεις πιστωτικού κινδύνου ανήλθαν στα 14,9 εκατ. ευρώ με τις ζημιές προ φόρων να διαμορφώνονται στα 8,6 εκατ. ευρώ.

Χρήστος Κίτσιος
kitsios@euro2day.gr

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019

Μπουλντόζες, σεκιούριτι και ΜΑΤ «πάτησαν» τα Αγραφα

Ένα σκηνικό που θυμίζει πολύ τις Σκουριές έχει αρχίσει να στήνεται στα Άγραφα. Δείτε τις φωτογραφίες που συνοδεύουν το άρθρο τoυ Τάσου Σαραντή.


Με μόνο «εφόδιο» την άδεια του δασάρχη Καρπενησίου, δύο εταιρείες επιχειρούν να ανεβάσουν μηχανήματα στα οροπέδια της Νιάλας και του Βοϊδολίβαδου -υπό την προστασία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων- και να ξεκινήσουν εργασίες εγκατάστασης ανεμογεννητριών, παρακάμπτοντας απόφαση του ΣτΕ και αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις κατοίκων, αιρετών και φορέων ● Τι λένε (και τι κρύβουν) για τις εξελίξεις οι εταιρείες Ανεμοδομική ΑΕΕ και Πουνέντης ΑΕΕ και τι απαντούν ο δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα και το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων.

Ραγδαίες εξελίξεις στο ζήτημα της εγκατάστασης των δύο πρώτων βιομηχανικών πάρκων στα Αγραφα. Παρά τις αντιδράσεις κατοίκων, φορέων, συλλόγων και των δημάρχων της περιοχής, την περασμένη εβδομάδα κατασκευάστριες εταιρείες των έργων ανέβασαν μηχανήματα συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων και σεκιουριτάδων.

Την κερκόπορτα για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών άνοιξε ο δασάρχης Καρπενησίου με άδεια που εξέδωσε, την οποία επικαλούνται οι εταιρείες, ωστόσο πρόκειται για παράνομη αδειοδότηση, που αψηφά προκλητικά όρο που θέτει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, και άρα η έναρξη εργασιών είναι παράνομη.

Από την πλευρά τους, οι θυγατρικές εταιρείες του ομίλου Ελλάκτωρ εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία υποστηρίζουν ότι ενώ οι κινήσεις τους είναι καθ’ όλα νόμιμες, δυσφημούνται για ακατανόητους λόγους.

Αν και το τελευταίο διάστημα έχουν εμφανιστεί άνθρωποι των εταιρειών Ανεμοδομική ΑΕΕ και Πουνέντης ΑΕΕ, που επιχειρούν την κατασκευή των δύο πρώτων αιολικών σταθμών στα οροπέδια της Νιάλας και του Βοϊδολίβαδου -συνολικά περιλαμβάνουν 40 ανεμογεννήτριες (σε υψόμετρο από 1.500 έως 2.000 μέτρα)-, επιχειρώντας να εξαγοράσουν εκτάσεις κτηνοτρόφων, αυτό που συμβαίνει εδώ και περίπου δύο εβδομάδες εκεί ψηλά στα Αγραφα αγγίζει τα όρια του σουρεαλιστικού.

Αστυνομοκρατία