Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018

Το «νέο» ΠΑ.ΣΟ.Κ. που μας κυβερνά, και ο ευτελισμός της πολιτικής μας ζωής



Του Μανόλη Ντουντουνάκη

Ο επόμενος χρόνος, είναι προεκλογικός με τριπλές εκλογές, αυτοδιοίκητικές, ευρωεκλογές & εθνικές εκλογές. Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, έδειξε να διαθέτει ισχυρό αίσθημα αυτοσυντήρησης και ταλέντο στη προσκόλληση στην εξουσία, κάτι που πριν τρία (3) χρονιά έμοιαζε απίθανο.

Με ισχυρές επικοινωνιακές ικανότητες, και με γνώμονα τη νομή της εξουσίας, και τη διατήρηση της, χωρίς πολιτικές θέσεις, στόχους και πρόγραμμα, ενστερνίστηκε πλήρως ακραίες, δεξιές, νεοφιλελεύθερες πολιτικές, επέβαλε μια από τις πιο βαριές φορολογίες στο κόσμο, και πέτυχε μετα από τρία (3) χρόνια, με πολλούς αστερίσκους και βαριές μακροχρόνιες δεσμεύσεις για τη χώρα, αυτό που ήταν σχεδόν αυτονόητο πριν τις τελευταίες εκλογές, δηλαδή τη διακοπή ροής, νέων δανεικών από τους δανειστές. Με αιχμή του δόρατος πρακτικές, όπως των κ. Πολλάκη, κ. Παππά, κ. Φλαμπουράρη, προσπαθεί να παρουσιάσει το «μαύρο», «άσπρο»; την «αποτυχία», «επιτυχία»; και την «ανικανότητα», ως έκφραση αριστερής πολιτικής.

"Sponsored links"

Η χώρα κατά τη γνώμη μου, έχει τη χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης, και τον πιο ανεύθυνο – ανίκανο πρωθυπουργό. Όλοι εμείς, που αγωνιστήκαμε για να έρθει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στην εξουσία, θλιβόμαστε βαθύτατα με τη νέα «Κρατική» τηλεόραση, με τη συνεχή μείωση των δαπανών για την υγεία και την παιδεία, σε πραγματικούς αριθμούς. Χαρακτηριστικό δείγμα γραφής ο νόμος – έκτρωμα του κ. Κατρούγκαλου. Οι μειώσεις των «δυνητικών» συντάξεων των σημερινών εργαζομένων 50-ρηδων ξεπερνούν κάθε όριο λογικής, και η δημιουργία συνταξιούχων, πολλών ταχυτήτων, με τα ίδια έτη ασφάλισης, ικανοποιούν μόνο κοντόθωρες πολιτικές, πολιτικής επιβίωσης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. .

Η χώρα είναι έρμαιο στις διαθέσεις των Αμερικάνων και των Γερμανών κυρίως, θυμίζει έντονα την εποχή «Πιουριφαι», με τον Αμερικανό και Γερμανό πρέσβη, να αλωνίζουν στην Ελλάδα και να δρουν ως κράτος εν Κράτει. Επιλύεται ταχύτατα το «Μακεδονικό», σύμφωνα με τις επιθυμίες των ξένων και του ΝΑΤΟ, ιδρύονται νέες αμερικάνικες και νατοϊκές βάσεις, χωρίς έγκριση της βουλής, καταργείται κάθε σπίθα εθνικής πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής.

300.000 στρέμματα οικισμών αυθαιρέτων σε δάση και αγροτικές εκτάσεις, 2,6 εκατ. στρέμματα οι «γκρίζες ζώνες».





Της Μάχης Τράτσα/



H ανάρτηση των Δασικών Χαρτών αναδεικνύει τον πολεοδομικό παραλογισμό που επικρατεί στην Ελλάδα, σε μια χώρα που πρώτα χτίζουμε και μετά σχεδιάζουμε τις πόλεις και τους οικισμούς. Η …σκληρή γλώσσα των αριθμών καταδεικνύει με τον πιο σαφή τρόπο το αλαλούμ.


Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν προκύψει από τις αναρτήσεις των Δασικών Χαρτών στο 52,72% της έκτασης της χώρας (δηλαδή σε περίπου 69.5 εκατ. στρέμματα), οι οικισμοί αυθαιρέτων κτισμάτων (οι περίφημες οικιστικές πυκνώσεις) καταλαμβάνουν 300.000 στρέμματα. Επίσης, 5 εκατ. στρέμματα βρίσκονται εντός εγκεκριμένων σχεδίων πόλεως (δηλαδή είναι πολεοδομημένα), ενώ 2,6 εκατ. στρέμματα αποτελούν τις λεγόμενες «γκρίζες ζώνες», δηλαδή δεν έχουν εγκεκριμένα σχέδια, αν και πολλές από αυτές τις περιοχές _ ειδικά όπου η γη έχει υψηλή αξία, όπως στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη, στη Χαλκιδική κ.ά. _ είναι ήδη δομημένες.

Τα στοιχεία παρουσίασε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Γ. Σταθάκης, Σ. Φάμελλος και Γ. Δημαράς), στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τη νέα ρύθμιση που αφορά στην εξαίρεση από την κατεδάφιση δασικών αυθαιρέτων που βρίσκονται εντός οικιστικών πυκνώσεων

Ειδικότερα, 295 δήμοι καταχώρησαν εγκεκριμένα σχέδια πόλης, 222 δήμοι κατέθεσαν σχέδια μη εγκεκριμένα (είχε ζητηθεί η ένταξή τους στο σχέδιο πόλης αλλά αυτή για διάφορους λόγους δεν προχώρησε) και 115 δήμοι οικιστικές πυκνώσεις. Μάλιστα, υπάρχουν νομοί της χώρας όπου οι εκτάσεις των εγκεκριμένων σχεδίων πόλης είναι μικρότερες από εκείνες των μη εγκεκριμένων, όπως στην Αρκαδία, στην Άρτα, στην Αχαΐα, στη Μεσσηνία κλπ. ή σχεδόν συγκλίνουν όπως στα Δωδεκάνησα, στην Αιτωλοακαρνανία και αλλού.

Για τα μη εγκεκριμένα σχέδια πόλης, ο νομοθέτης προβλέπει ήδη από το 2010 τη συγκρότηση ειδικών Επιτροπών (ακόμη δεν υφίστανται), οι οποίες θα εξετάσουν κάθε περιοχή ξεχωριστά και θα καθορίσουν σε ποιες περιοχές μπορεί κάποιος να χτίσει και σε ποιες όχι, ώστε να γίνει το τελικό ξεκαθάρισμα. Θα ορίσει δηλαδή κάτι σαν …χρήσεις γης.

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018

Πανηγυρική αθώωση σήμερα των 44 κατηγορουμένων για τα διόδια!

Πανηγυρική αθώωση σήμερα των 44 κατηγορουμένων για τα διόδια!

Κατέρρευσε ακόμη ενα στημένο κατηγορητήριο για τον αγώνα ενάντια στα διόδια. 
Οι δίκες αυτές που έχουν φρονηματικό χαρακτήρα και σκοπό να εκφοβίσουν τους επόμενους, βρίσκονται στην κατεύθυνση μιας βιομηχανίας δικών που έχει στηθεί , εναντίον των πολιτών που διεκδικούν.
Αρκετές είναι οι περιπτώσεις κατά τις οποίες είναι προφανές ότι δεν υφίσταται κανένα αδίκημα των κατηγορουμένων και παρ' όλ' αυτά οι εισαγγελείς τους παραπέμπουν στο ακροατήριο.
Είναι όμως και προφανές οτι σε κάθε γνήσιο κίνημα αντίστασης αναπόφευκτο είναι να συγκεντρώνει πάνω του και τα πυρά αυτών των οποίων τα συμφέροντα θίγει....

Ο Δικηγόρος Δημήτρης Σαραφιανός, συνήγορος υπεράσπισης εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Ωρωπού, δήλωσε μετά το τέλος της δίκης:
"Η νέα αυτή απαλλαγή, που έρχεται σε συνεχεια πολλών άλλων και αποτελεί πρόκριμα και για τις επόμενες δίκες (14/12, 19/4), αποδεικνύει για μια ακόμα φορά ότι οι αγώνες και η αλληλεγγύη μπορούν να υπερβούν κάθε εμπόδιο, ότι οι διώξεις δεν πρέπει να φοβίζουν όσους παλεύουν για το δίκαιο και τα αυτονόητα δικαιώματα, όπως αυτό της ελεύθερης κυκλοφορίας "

Χθες αναβλήθηκε για τις 19 Απριλίου 2019 η πρώτη από τις τρεις δίκες των συνολικά 138 κατηγορουμένων για την κινητοποίηση στα διόδια της Μαλακάσας, το Φλεβάρη του 2014. 

Το επόμενο ραντεβού μας στις αίθουσες των δικαστηρίων της Ευελπίδων την παρασκευή 14 Δεκεμβρίου κτίριο 9 αίθουσα 7

ΤΣΜΕΔΕ: Εκδόθηκαν οι αναδρομικές εισφορές 2013 Β’ Εξαμήνου του ν.3986/11


Εκδόθηκαν οι αναδρομικές εισφορές ΤΣΜΕΔΕ για το Β εξάμηνο 2013 του ν.3986/11.

Ναι από αυτές που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, υλοποίησε η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και επανέφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

 Καταληκτική ημερομηνία 31-12-2018.

Το ειδοποιητήριο εκτυπώνεται μέσω του διαδικτυακού τόπου του ΤΣΜΕΔΕ


Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών, Παρασκευή 7-12-2018, ώρα 8.00μ.μ., στον ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ


Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών, Παρασκευή 7-12-2018, ώρα 8.00μ.μ., στον ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, Βρυσακίου 15, Μοναστηράκι.

1. Το τρίτο τρίμηνο του 2018 εντάχθηκαν στο ΚΕΑΟ πάνω από 11.000 οφειλέτες του πρώην ΕΤΑΑ. Συνολικά είναι, πλέον, πάνω από 17.000, σύμφωνα με την τρίτη τριμηνιαία έκθεση προόδου του ΚΕΑΟ.

Άρα, λογικά, θα υπάρξει τσουνάμι από ατομικά ειδοποιητήρια από το ΚΕΑΟ για ρύθμιση των οφειλών με απειλή κατασχέσεων.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα και ανακοινώσεις υπουργών στο Υπουργείο έχει ανοίξει συζήτηση σχετικά με το θέμα των συσσωρευμένων ασφαλιστικών οφειλών και την διευθέτησή τους.

2.Υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις που καταδεικνύουν το παράνομο της διαδικασίας που ακολουθεί το ΚΕΑΟ, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση και το τμήμα ΤΕΕ κεντρικής και δυτικής Θεσσαλίας

Καλούμε όλους τους συναδέλφους, ειδικά όσους έχουν ασφαλιστικές οφειλές, στην Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών την Παρασκευή 7–12-2018, στις 8:00μμ, στον ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ (Σύλλογος Αρχιτεκτόνων), Βρυσακίου 15, Μοναστηράκι, ώστε να συζητήσουμε τις διεκδικήσεις μας και τους τρόπους παρέμβασης σχετικά με τις ασφαλιστικές οφειλές καθώς και τον τρόπο αντίδρασης απέναντι στο πλιάτσικο του ΚΕΑΟ, και ειδικότερα εν όψει κοινής εκδήλωσης συντονισμού με ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ και του πρώην ΕΤΑΑ-ΤΑΝ (Δικηγόρους) για αυτά τα θέματα.

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

10 χρόνια από το Δεκέμβρη του 2008



ΝΑ ΔΙΕΥΡΥΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΡΩΓΜΕΣ

Nα πάρουμε τον λόγο.
Να πάρουμε την ζωή μας στα χέρια μας, να αναζητήσουμε διαφορετικές πολιτικές επιλογές.
Να αντιτάξουμε τις δικές μας απαντήσεις,
να μην εκχωρήσουμε την λήψη των αποφάσεων που μας αφορούν στους επαγγελματίες πολιτικούς.

Ως εδώ! Να σταματήσουμε να είμαστε αυτό που είμαστε.
Να νικήσουμε συλλογικά τον φόβο, να κατακτήσουμε την διαρκή κριτική σκέψη.
Χρειαζόμαστε δράσεις, όχι μόνο λόγια, αναλύσεις και θεωρίες,
χρειαζόμαστε στράτευση στα καθημερινά, τα απλά και τα δύσκολα.

Να δημιουργήσουμε τις δικές μας δομές, τα δικά μας κύτταρα άμεσης δημοκρατίας.
Να επαναπροσδιορίσουμε τις ανάγκες μας, τις αξίες μας.
Να προωθήσουμε την αλληλέγγυα οικονομία,
πέρα από την εμπορευματοποίηση των δραστηριοτήτων μας.
Να δημιουργήσουμε δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγύης
για τους άνεργους, για τους άστεγους, για τους μετανάστες.
Να δημιουργήσουμε αυτοδιαχειριζόμενους αστικούς αγρούς,
παραγωγικούς και καταναλωτικούς συνεταιρισμούς.

Να συσπειρωθούμε γύρω από συλλογικότητες
αυτόνομες και ανεξάρτητες από τους κρατικούς μηχανισμούς, από τα κομματικά επιτελεία.
Να μην αφήσουμε ανεξέλεγκτη την εκάστοτε εξουσία.
Να βρεθούμε μαζί με όσους ασφυκτιούν,
να ονειρευτούμε, να οραματιστούμε την αυριανή κοινωνία.

Μέσα από τις συνελεύσεις στις πλατείες, στις γειτονιές, στα χωριά,
στους χώρους δουλειάς και σπουδών
να συναντηθούμε με τους άλλους, να τους ακούσουμε, να μάθουμε απ’ αυτούς,
να αποφασίσουμε για το τι θέλουμε, να αποφασίσουμε πώς θα το κάνουμε,
ξεπερνώντας οτιδήποτε μας εμποδίζει, οτιδήποτε μας καθηλώνει.

Να διευρύνουμε τις ρωγμές του παλιού κόσμου, ώσπου να καταρρεύσει.
Να αντισταθούμε δημιουργικά, εδώ και τώρα, χτίζοντας έναν άλλο κόσμο,
με βάση τις αρχές της αλληλεγγύης, της ισότητας, της ελευθερίας,
της πολυ-πολιτισμικότητας, της άμεσης δημοκρατίας.
Χτίζοντας έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι και η φύση θα αξίζουν περισσότερο
από το χρήμα και τα κέρδη.

Πάνος Τότσικας
17.11.2011



Κινητοποίηση στο ΣτΕ για το Ελληνικό


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018, ΩΡΑ 11.00 - 11.30 ΠΜ.
KINHTOΠΟΙΗΣΗ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΞΩ ΣΤΟ ΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι 

Η υπόθεση του Ελληνικού εκδικάζεται την Παρασκευή 7/12/2018 στο ΣτΕ, Πανεπιστημίου 47-49 και Πεσμαζόγλου.

Οι προσφεύγοντες και όποιος άλλος ενδιαφερόμενος - ανεξάρτητα αν είναι προσφεύγων - μπορούν να παρακολουθήσουν τη δίκη ή/και απλά να συνδράμουν την κινητοποίηση. Πρέπει να είναι παρόντες και παρούσες στις 11.00-11.30 π.μ., έξω από το ΣτΕ, οπωσδήποτε με την ταυτότητά τους. Θα υπάρχει σχετικό πανό ως σημείο αναφοράς. 

εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής 
Ελένη Πορτάλιου , Πληροφορίες : 2107512560, 6937178060 

ΔΗΛΩΣΗ ΜΑΝΩΛΗ ΓΛΕΖΟΥ 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΔΙΚΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ ΣΤΟ ΣΤΕ 
ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ 

Είμαι ένας από τους 500 πολίτες που συνυπογράφουμε την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το Ελληνικό. Δεν παρίσταμαι ενώπιον του δικαστηρίου λόγω της εξαιρετικά βεβαρημένης κατάστασης της υγείας μου. Είμαι, όμως, ολόψυχα δίπλα στους συμμαχητές και τις συμμαχήτριές μου και ελπίζω σε μια δίκαιη δίκη. 

Στον αγώνα για τη σωτηρία του Ελληνικού διακυβεύονται σημαντικά επίδικα : η ανεξαρτησία της χώρας μας και της δικαιοσύνης , η ταυτότητα της Αττικής γης, η καταστροφή του κλίματος, η συγκέντρωση των οικονομικών δραστηριοτήτων σε ολιγάρχες «επενδυτές», η κοινωνική ευημερία των πολλών. 

Ο αγώνας για τη σωτηρία του Ελληνικού και την εφαρμογή ενός εναλλακτικού σχεδίου είναι πολυμέτωπος και, χάρις στους ενεργούς πολίτες, διαρκής. 

Παραμένω πάντα στο πλευρό τους. 

06/12/2018

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Προβάδισμα των αποφοίτων της Ε.Σ.Δ.Δ.Α στη διαδικασία πλήρωσης θέσεων Προϊσταμένων

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 5/12/2018
Αρ. Πρωτ.: 7614
Προς: 1. Υπ. Διοικ. Ανασυγκρότησης
κα Ξενογιαννακοπούλου Μ.
Γεν. Γραμματέα κ. Θεοδωράκη Γ.
Κοιν: 1. Γεν. Γραμματέα ΥΠΥΜΕ
κ. Βούρδα Αθ.
2. Πρόεδρο και ΔΕ ΤΕΕ

Θέμα: 

Προβάδισμα των αποφοίτων της Ε.Σ.Δ.Δ.Α στη διαδικασία πλήρωσης θέσεων Προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων και Διευθύνσεων ανεξαρτήτως βασικού τίτλου σπουδών.

Κα Υπουργέ, Κύριε Γενικέ

Με την παρούσα επιθυμούμε να σας θέσουμε ξανά ένα μείζον θέμα που έχει προκύψει σχετικά με τη διαδικασία πλήρωσης θέσεων Προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων και Διευθύνσεων. Για το θέμα αυτό σας είχαμε ήδη ενημερώσει τόσο με την από 23/7/2018 Επιστολή μας, όσο και κατά τη διαβούλευση του Ν. 4369/16.
Όπως σας είχαμε επισημάνει στην παρ.5 του άρθρου 29 του Ν.4369/16 αυτού δίνεται η δυνατότητα: «Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τα ειδικά προσόντα και τους βασικούς τίτλους σπουδών που μπορεί να εξειδικεύονται με τις οικείες οργανικές διατάξεις οι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Σ.Δ.Δ.Α.) μπορούν να συμμετέχουν ως υποψήφιοι στην προκήρυξη οποιασδήποτε θέσης ευθύνης ανεξαρτήτως του τίτλου σπουδών που κατέχουν». Η συγκεκριμένη πρόβλεψη του Νόμου δίνει τη δυνατότητα να διεκδικήσουν και να καταλάβουν (κατά προτεραιότητα μάλιστα λόγω αυξημένων μορίων) απόφοιτοι της ΕΣΔΔΑ θέσεις ευθύνης σε Διευθύνσεις και Τμήματα παντελώς άσχετα με το βασικό πτυχίο το οποίο κατέχουν, πχ Νοσηλευτής Διευθυντής Πολεοδομίας κοκ, Φιλόλογος σε Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών κλπ., πρόβλεψη η οποία θα δημιουργήσει τεράστια θέματα λειτουργίας και νομιμότητας, ειδικά σε Παραγωγικές Τεχνικές Υπηρεσίες.
Ήδη στις διαδικασίες των υπό εξέλιξη κρίσεων σε σειρά παραγωγικών Υπουργείων (Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κα) και σε Διευθύνσεις με αμιγώς Τεχνικό Αντικείμενο (πχ Διεύθυνση Σιδηροδρομικών Μεταφορών με εκατοντάδες έργα, ενστάσεις, αιτήσεις θεραπείας κλπ.), το θέμα αυτό παρουσιάζεται με ένταση στα σχετικά Συμβούλια Επιλογής, σε αντίθεση :

  1. Με όσα προβλέπουν οι οικείοι Οργανισμοί των Φορέων για τις θέσεις αυτές 
  2. Με τα εγκεκριμένα περιγράμματα θέσεων που ορίζουν τα απαιτούμενα προσόντα, γνώσεις και εμπειρία για τις εν λόγω θέσεις 
  3. Με τις απαιτήσεις κατοχής των επαγγελματικών δικαιωμάτων που απαιτούνται για τον έλεγχο και τη διοίκηση του παραγωγικού έργου των Διευθύνσεων αυτών, όπως αποτυπώνονται και στο πρόσφατο Π.Δ.99 / 2018 
  4. Με τις προκηρύξεις πλήρωσης των αντίστοιχων θέσεων από τα αρμόδια Υπουργεία 
  5. Αλλά και με τη στοιχειώδη λογική ότι απαιτείται η κατοχή του Βασικού Τίτλου Σπουδών τουλάχιστον, για τη Διοίκηση Θέσεων Παραγωγικών Διευθύνσεων και Τμημάτων 
Για τον ορθή λειτουργία μιας χρηστής Διοίκησης υψηλών προσόντων όπως είμαστε σίγουροι ότι επιθυμείτε και εσείς, παρακαλούμε να προβείτε στη διαγραφή της παρ.5 του άρθρου 29 του Ν.4369/16, ώστε οι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης να συμμετέχουν ως υποψήφιοι μόνο για τις θέσεις ευθύνης που αντιστοιχούν στο βασικό τους τίτλο σπουδών.

Στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Στα σκαριά το εθνικό επαγγελματικό ταμείο για 2 εκατομμύρια μισθωτούς


Η ΓΣΕΕ στην πρωτοπορία της ιδιωτικοποίησης της κοινωνικής ασφάλισης.
Διαβάστε σχετικά και εδώ:
http://syspeirosiaristeronmihanikon.blogspot.com/2014/11/blog-post_39.html


Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις μεταξύ κοινωνικών εταίρων, εργοδοτικών οργανώσεων και ΓΣΕΕ για τη δημιουργία ενός εθνικού πολυ-επαγγελματικού ταμείου, με στόχο την παροχή συμπληρωματικής ασφάλισης σε περίπου 2 εκατομμύρια εργαζομένους, μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Βάσει του τελευταίου σχεδίου που επεξεργάζονται οι κοινωνικοί φορείς, προκειμένου να ενταχθεί ως βασικός όρος στη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η ασφάλιση στον Β΄ Πυλώνα θα είναι υποχρεωτική και συμπληρωματική των παροχών που χορηγούνται από τους φορείς υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης (Α΄ Πυλώνας). Θα λειτουργεί με κεφαλαιοποιητικό σύστημα καθορισμένων εισφορών και η τελική παροχή θα εξαρτάται από τις αποδόσεις που θα επιτυγχάνονται. Θα χορηγείται δε, κατ' επιλογήν του εργαζομένου, είτε εφάπαξ είτε μηνιαίως, με τη μορφή σύνταξης. Σύμφωνα με τους κοινωνικούς εταίρους, ακόμη και με μια εισφορά της τάξης του 2% (1%+1% για κάθε μέρος) θα συγκεντρωθούν κατά τη φάση ωρίμανσης του ταμείου ιδιαίτερα σημαντικά κεφάλαια, που θα ενισχύσουν τις παραγωγικές επενδύσεις και την αναπτυξιακή δυναμική.

Βέβαια, το εγχείρημα δεν είναι εύκολο. Το κεντρικό αλλά ουσιώδες εμπόδιο που δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί, είναι η χρηματοδότηση από τους εργοδότες και τους εργαζομένους. Ηδη, οι εργοδοτικοί φορείς ζητούν ρεαλιστικές ελαφρύνσεις στο ύψος των ασφαλιστικών εισφορών της κοινωνικής ασφάλισης, με στόχο τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Αλλά και οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, σε ποσοστά δραματικά υψηλά, αμείβονται με έως 500 ευρώ τον μήνα, υποαπασχολούνται ή και εργάζονται ως «φαντάσματα» για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, με μαύρη - ανασφάλιστη απασχόληση. Συνεπώς, ακόμη και μια συμμετοχή της τάξης του 1% με 2% επιπλέον, για την επαγγελματική ασφάλιση, αναμένεται να αποτελέσει σημαντική επιβάρυνση. Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι οι εκπρόσωποι των εργοδοτών, κατά τις συζητήσεις με τους εκπροσώπους της ΓΣΕΕ, έχουν θέσει ξεκάθαρα το πρόβλημα, επισημαίνοντας ότι απαιτείται σημαντική κυβερνητική παρέμβαση, καθόσον δεν εκτιμάται ότι υπάρχει σήμερα χώρος για πρόσθετη επιβάρυνση του μη μισθολογικού κόστους.

Παθογένειες δεκαετιών αλλά και οι κοινωνικοασφαλιστικές παρεμβάσεις των τριών μνημονίων που οδηγούν στη συρρίκνωση των συντάξεων, σε συνδυασμό με τη δραματική διεύρυνση της δημογραφικής γήρανσης, δημιουργούν εύλογα την ανάγκη αναζήτησης διεξόδων με αποτέλεσμα να επανέρχεται στο προσκήνιο η συζήτηση για τη λειτουργία των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) και στη χώρα μας. Το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει από το 2002, όμως μέσα σε 17 χρόνια υπάρχουν 18 εν λειτουργία ΤΕΑ, με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια μόλις 1,4 δισ. ευρώ και 121.000 μέλη. Την ίδια στιγμή, στον ευρωπαϊκό οικονομικό χώρο ο αριθμός των επαγγελματικών ταμείων αγγίζει τις 155.441 και τα συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαιά τους ξεπερνούν τα 3,8 τρισ. ευρώ, αποτελώντας το 24% του ΑΕΠ των χωρών αυτών. Σε ορισμένες χώρες μάλιστα, όπως η Ιρλανδία, η Μεγάλη Βρετανία και η Ολλανδία, τα υπό διαχείριση κεφάλαια των επαγγελματικών ταμείων αντιπροσωπεύουν πολύ υψηλά ποσοστά του ΑΕΠ, που κυμαίνονται από 34%, 68% έως και 184% αντίστοιχα. Στόχος, που μάλιστα κρίνεται εφικτός από το σύνολο των εργοδοτικών οργανώσεων και της ΓΣΕΕ, είναι το ταμείο που θα αποτελέσει αντικείμενο ειδικής Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ώστε και η διαδικασία διαπραγματεύσεων μεταξύ των εταίρων να αποκτήσει περιεχόμενο αλλά και οι συνδικαλιστικοί φορείς λόγο... ύπαρξης στο νέο μεταμνημονιακό περιβάλλον), να είναι έτοιμο στο τέλος του 2019 και να λειτουργήσει από τις αρχές του 2020.

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018

Τα 42 αιτήματα των Κίτρινων Γιλέκων


Πηγή: JoDi Graphics
Τα 42 αιτήματα των Κίτρινων Γιλέκων φέρουν στοιχεία από όλα τα πολιτικά κόμματα και αφορούν κοινωνικά, φορολογικά, εργασιακά θέματα.

Τα Κίτρινα Γιλέκα ζητούν από τους εκλεγμένους να μετατρέψουν τις διεκδικήσεις τους σε νόμους. Και όπως φαίνεται θέλουν να έχουν «λόγο» για όλα… από το εκλογικό σύστημα, μέχρι την παιδεία και το προσφυγικό.

Όσο για τις 42 διεκδικήσεις τους;

1. Κανένας άστεγος στον δρόμο.
2. Αύξηση του βασικού μισθού στα 1.300 ευρώ.
3. Επιπλέον αναλογικότητα του φόρου στο εισόδημα.
4. Υιοθέτηση πιο ευνοϊκής πολιτικής για τους μικρομεσαίους εμπόρους. Όριο στη δημιουργία μεγάλων εμπορικών ζωνών γύρω από τις μεγάλες πόλεις, κάτι που «σκοτώνει» τα μικρά μαγαζιά και δωρεάν παρκινγκ στο κέντρο των μεγάλων πόλεων.
5. Σχέδιο ενεργειακής απομόνωσης των κατοικιών για μεγαλύτερη οικονομία των νοικοκυριών και οικολογική πολιτική.
6. Φόροι: Οι «μεγάλοι» (όπως Google, Amazon,Μc Donalds) να πληρώνουν πολλά και οι «μικροί» λίγα.
7. Το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης να είναι ίδιο για όλους.
8. Το σύστημα συνταξιοδότησης πρέπει να παραμείνει αλληλέγγυο άρα σοσιαλιστικό.
9. Καμία σύνταξη κάτω από 1.200 ευρώ.
10. Πάγωμα των φόρων στα καύσιμα και ακύρωση της επιπλέον επιβάρυνσης στους τεχνικούς ελέγχους.
11. Υιοθέτηση του αναλογικού εκλογικού συστήματος με στόχο τη σωστότερη εκπροσώπηση του γαλλικού λαού στο Κοινοβούλιο.
12. Όλοι οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι θα έχουν δικαίωμα σε έναν μεσαίο μισθό. Τα έξοδα τους θα ελέγχονται και εφόσον δικαιολογούνται θα τους επιστρέφονται τα χρήματα. Θα έχουν δικαίωμα στο «κουπόνια εστιατορίου και στα «τσεκ διακοπών».
13. Οι μισθοί όλων των Γάλλων εργαζομένων και συνταξιούχων, καθώς και τα επιδόματα τους θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό.

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Αίτημα για συνάντηση με τη Διοίκηση του ΟΑΕΔ

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ


Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 3-12-2018
Αρ. Πρωτ. : 7610

Προς : τη Διοικήτρια ΟΑΕΔ κα Καραμεσίνη Μ.

Κοιν.: 1. Πρόεδρο και Δ.Ε. του Τεχνικού
Επιμελητηρίου Ελλάδος.
2. Α΄ βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ
Θέμα : Αίτημα για συνάντηση με τη Διοίκηση του ΟΑΕΔ
Κυρία Διοικήτρια,
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Διπλωματούχων Μηχανικών του Δημοσίου (ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ), είναι δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση με μέλη 19 Α΄βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ σε όλη τη χώρα και εκπροσωπεί πάνω από 8.000 Διπλωματούχους Μηχανικούς που εργάζονται στο σύνολο της Δημόσιας Διοίκησης (Υπουργεία, ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού, ΝΠΔΔ).
Στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας ως Διοικήτρια του ΟΑΕΔ, ο Κλάδος μας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα που σχετίζονται με :
  1. Την παρουσία δεκάδων συναδέλφων μηχανικών στον ΟΑΕΔ, κυρίως προερχόμενων από τον κατηργημένο Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), οι οποίοι απασχολούνται στον ΟΑΕΔ, σε εργασίες άσχετες με το αντικείμενο τους ή τους αρνείται η δυνατότητα μετακίνησης σε άλλες υπηρεσίες του Οργανισμού ή γενικότερα του Δημόσιου Τομέα (Υπουργεία, Περιφέρεια κλπ), όπου χρειάζονται διπλωματούχοι μηχανικοί.
  2. Τον Οργανισμό του ΟΑΕΔ ο οποίος δεν προβλέπει επαρκείς θέσεις εξέλιξης στους διπλωματούχους μηχανικούς, γεγονός που αντί να επιλύεται, δυσχεραίνει περαιτέρω, με αφορμή το σχέδιο του νέου Οργανισμού του ΟΑΕΔ (πχ. γραφεία αντί τμημάτων Στεγαστικής Συνδρομής). Στον οποίο Οργανισμό, άποψη μας είναι ότι θα πρέπει να προβλεφθεί η δημιουργία μιας Γενικής Τεχνικής Δ/νσης, η οποία θα έχει ως στόχο της, την ευέλικτη υλοποίηση του τεχνικού αντικειμένου που κληρονόμησε από τους ΟΕΕ & ΟΕΚ, καθώς και το υπάρχον του ΟΑΕΔ. Για την επίτευξη του ανωτέρω στόχου, θα πρέπει να στελεχωθεί με προσωπικό που θα έχει το κατάλληλο γνωστικό υπόβαθρο και εμπειρία. Τέλος, η δημιουργία των Δ/νσεων και Τμημάτων που θα την απαρτίζουν, θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις απαιτήσεις του αντικείμενο της, που είναι το όφελος του κοινωνικού συνόλου.
  3. Τις οφειλόμενες από τον κατηργημένο ΟΕΚ, εργοδοτικές εισφορές των συναδέλφων μας για τα έτη 2007 – 2012.
Επειδή τα παραπάνω ζητήματα για τους Διπλωματούχους Μηχανικούς, έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα, ζητάμε το ταχύτερο δυνατόν συνάντηση μαζί σας, προκειμένου να εκθέσουμε τα επιχειρήματά μας και να δρομολογήσουμε λύσεις, που θα διασφαλίσουν την ουσιαστική αξιοποίηση των Διπλ. Μηχανικών και των αυξημένων επιστημονικών προσόντων που διαθέτουν, επ΄ωφελεία του Δημοσίου συμφέροντος ευρύτερα.
Εν αναμονή της θετικής ανταπόκρισής σας, είμαστε στην διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

ΚΕΑΟ – Αναστολή λήψης μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος του οφειλέτη




Το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο.) συστάθηκε σύμφωνα με τον Ν.4172/2013 (άρθρο 101), το οποίο λειτουργεί με οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια και εποπτεύεται από τον Διοικητή του Ε.Φ.Κ.Α. Σκοπό του Κ.Ε.Α.Ο. αποτελεί και η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που έχουν ενταχθεί στον Ε.Φ.Κ.Α (άρθρο 53 του Ν. 4387/2016), μεταξύ άλλων και του πρώην Ε.ΤΑΑ.-Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε., καθώς και τη λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ – Ν.Δ. 356/1974).

Από 1/1/2017 διαβιβάστηκαν στο Κ.Ε.Α.Ο. από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ανεξαρτήτως ύψους και εισπραξιμότητας, οι οποίες κατά την έκδοση της υπ. αριθμ. 58039/3275/28-12/2016 Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ Β΄ 4504/30-12-2016) δεν βρίσκονται σε καθεστώς ενεργούς ρύθμισης. Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νόμου, για την ενοποίηση της αντιμετώπισης των οφειλόμενων εισφορών προβλέφθηκε ενιαία διαδικασία για την έκδοση από τον κάθε ασφαλιστικό οργανισμό Πράξης Βεβαίωσης Οφειλής, με ίδιο περιεχόμενο για όλους, η οποία διαβιβάζεται από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς στο Κ.Ε.Α.Ο., που διαχειρίζεται τις οφειλές όπως αυτές διαμορφώνονται και αποστέλλονται από τις υπηρεσίες των τ. Φ.Κ.Α. που έχουν ενταχθεί στον Ε.Φ.Κ.Α., οι οποίες φέρουν και την ευθύνη του προσδιορισμού του ύψους και του είδους των οφειλών, της αποδίδει μοναδικό σειριακό αριθμό και την καταχωρεί ηλεκτρονικά σε ειδικό μητρώο εσόδων.

Ειδικότερα, στα πλαίσια είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους ασφαλιστικούς φορείς, ο Ν. 4172/2013 στο άρθρο 101 του προβλέπει την κάτωθι διαδικασία: «…..4. Στη βάση δεδομένων του Κ.Ε.Α.Ο. διαβιβάζεται αυτοματοποιημένα η πράξη βεβαίωσης οφειλής εντός μηνός από τη σύνταξη της και της αποδίδεται μοναδικός αριθμός. Μετά το διαχωρισμό των οφειλών σε άμεσα εισπράξιμες και επισφαλείς: α) ενημερώνεται ο οφειλέτης με κάθε πρόσφορο μέσο για την οφειλή του και την έναρξη διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης, β) εντός μηνός από την έκδοση του εκτελεστού τίτλου αποστέλλεται ατομική ειδοποίηση και τάσσεται προθεσμία είκοσι (20) ημερών εντός της οποίας καλείται ο οφειλέτης να εξοφλήσει, γ) μετά την εκπνοή της ως άνω προθεσμίας ο εκτελεστός τίτλος διαβιβάζεται στα κατά τόπο αρμόδια όργανα για εκτέλεση σύμφωνα με τον ΚΕΔΕ, ως ισχύει, δ) μετά τη διαβίβαση στο Κ.Ε.Α.Ο. των ληξιπροθέσμων οφειλών κάθε είδους διοικητική ή δικαστική αμφισβήτηση που ασκείται ενώπιον των οικείων Ασφαλιστικών Οργανισμών ή Δικαστηρίων δεν έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα …»

Η συγκεκριμένη διαδικασία, ωστόσο, που προβλέπεται στο νόμο για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, έχει κριθεί νομολογιακά ότι δεν είναι η νόμιμη. Ειδικότερα, η νομολογία έχει δεχθεί ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα έναρξης της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης κατά οφειλέτη των ασφαλιστικών φορέων, εφόσον δεν έχει εγκύρως κοινοποιηθεί καταλογιστική πράξη επιβολής εισφορών στον οφειλέτη του Ε.Φ.Κ.Α., με την οποία, μάλιστα, πρέπει να γίνεται ενημέρωση για τη δυνατότητα άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση αυτής στον οφειλέτη και για τις συνέπειες από την τυχόν παράλειψη άσκησης αυτής. Εφόσον δεν έχει κοινοποιηθεί αυτό το έγγραφο, δεν επιτρέπεται ούτε η σύνταξη κατάστασης οφειλέτη, η οποία αποτελεί το νόμιμο τίτλο είσπραξης της οφειλής, ούτε η έκδοση της πράξης ταμειακής βεβαίωσης της οφειλής αυτής, χωρίς να υφίσταται, συνεπώς, σταδίου έναρξης της αναγκαστικής εκτέλεσης. Εξάλλου, στην περίπτωση που, μετά την άσκηση προσφυγής από τον οφειλέτη του Ε.Φ.Κ.Α. κατά των ανωτέρω καταλογιστικών πράξεων, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η διοικητική διαδικασία, είτε με την έκδοση απόφασης της Τοπικής Διοικητικής Επιτροπής επί της ανωτέρω προσφυγής, είτε με την πάροδο άπρακτης της προθεσμίας εντός της οποίας οφείλει να αποφανθεί η Τοπική Διοικητική Επιτροπή, δεν αναστέλλεται μεν η εγγραφή του οφειλέτη στην κατάσταση οφειλετών του Ε.Φ.Κ.Α., αλλά αναστέλλεται η ταμειακή βεβαίωση της σχετικής οφειλής, η οποία αποτελεί το νόμιμο τίτλο για την είσπραξη των εν λόγω απαιτήσεων, και, συνεπώς, αναστέλλεται και η λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος του οφειλέτη του Ε.Φ.Κ.Α., σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε., στα οποία (μέτρα) περιλαμβάνεται και η αποστολή σε αυτόν ατομικής ειδοποίησης, που αποτελεί την πράξη έναρξης της αναγκαστικής εκτέλεσης, με την οποία καλείται να καταβάλει την οφειλή του (ΣτΕ 4436/2013).

Αυτά ακριβώς δέχτηκε πολύ πρόσφατα το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών με την υπ’ αρ. 1482/2018 απόφασή του επί αίτησης αναστολής που άσκησε Αρχιτέκτονας Μηχανικός ασφαλισμένης στο Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. κατά ταμειακής βεβαίωσης οφειλών του Α’ Περιφερειακού Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) Αθήνας, με την οποία είχαν καταλογιστεί στη Μηχανικό οφειλές ύψους 20.143,17ευρώ, χωρίς, όμως, προγενέστερα να της έχει γίνει γνωστοποίηση της οφειλής της με καταλογιστή πράξη, η οποία ταυτόχρονα να την ενημερώνει ότι έχει τη δυνατότητα άσκησης προσφυγής κατά αυτής.

Γι’ αυτό το λόγο ενημερώνουμε όλους τους συναδέλφους – μέλη ΤΕΕ ότι σε περίπτωση που τους κοινοποιηθεί από το Κ.Ε.Α.Ο. βεβαίωση οφειλών, χωρίς προγενέστερα να έχει κοινοποιηθεί καταλογιστή πράξη οφειλών με ταυτόχρονη ενημέρωση της δυνατότητας να ασκηθεί κατά της πράξης αυτής ενδικοφανής προσφυγή μέσα σε 30 μέρες από την κοινοποίηση αυτής στους οφειλέτες, υπάρχει η δυνατότητα έννομης προστασίας τους, αναστέλλοντας τη διαδικασία λήψης μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης εναντίον τους.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο Γραφείο Υποστήριξης Μηχανικών του ΤΕΕ-Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας – Τμήμα Νομικής Υποστήριξης

Από 40.000 έγιναν… 2.000 οι «μπλοκάκηδες» στο πρόγραμμα μετατροπής συμβάσεων σε εξαρτημένη εργασία

Μετά το φιάσκο με τις "εργοδοτικές εισφορές" στα Δελτία Παροχής Υπηρεσιών, άλλη μια μεγάλη επιτυχία...Από 40.000 έγιναν… 2.000 οι «μπλοκάκηδες» στο πρόγραμμα μετατροπής συμβάσεων σε εξαρτημένη εργασία. Τα μπλοκάκια είναι εδώ για να υποτιμήσουν την εργασία και με "αριστερή" κυβέρνηση.


ΦΕΚ 5398Β/03-12-2018


Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 5398Β/03-12-2018 η απόφαση 55248/1295/18 «Τροποποίηση της αριθμ. οικ. 45857/772/4-10-2017 (Β’ 3534) απόφασης των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών, εφεξής ως: “Πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχόλησης 2.000 αμειβόμενων με δελτίο παροχής υπηρεσιών με μετατροπή της σύμβασης παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών σε σύμβαση εξαρτημένης εργασίας”», με την οποία τροποποιείται η 45857/772/2017 και το πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχόλησης με δελτίο παροχής υπηρεσιών με μετατροπή της σύμβασης παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών σε σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αφορά πλέον 2.000 αντί των 40.000 αμειβόμενων που οριζόταν αρχικώς. Η συνολική δαπάνη ανέρχεται στα 10.000.000 ευρώ αντί των 156.800.000 ευρώ.

ΕΔΩ το ΦΕΚ 5398Β/03-12-2018.

"Μαχαίρι" 95% μπαίνει από φέτος στο κονδύλι αλλά και στο πλήθος των δυνητικών δικαιούχων του προγράμματος επιδότησης μετατροπής των "μπλοκάκηδων" σε μισθωτούς.

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018

Η μάχη της Αθήνας

4 Δεκεμβρίου 1944 – 5 Ιανουαρίου 1945


Η μάχη της Αθήνας / 4 Δεκεμβρίου 1944 – 5 Ιανουαρίου 1945. Ο Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης γράφει στο αφιέρωμα του Ημεροδρόμου «Μέρες του Δεκέμβρη του ’44». 

Προοίμιο

Στις 12 Oκτωβρίου ο Γερμανός διοικητής της Αθήνας, στρατηγός Φέλμυ κατέθεσε για τελευταία φορά στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα. Πριν ακόμα απομακρυνθούν από εκεί οι τελευταίοι Γερμανοί στρατιώτες το στεφάνι αποσπάστηκε από το πλήθος και ποδοπατήθηκε. Kανείς δεν τόλμησε ν’ αντιταχθεί σε αυτή την έκφραση οργής. Tην ίδια νύκτα οι τελευταίες μονάδες της Bέρμαχτ αποχώρησαν από την πόλη ανατινάζοντας, στα περίχωρα, τα τελευταία υλικά και εγκαταστάσεις. Tην επομένη, στις 13 Oκτωβρίου, ατελείωτα πλήθη ανθρώπων κατέκλυσαν τις συνοικίες και το κέντρο της Aθήνας για να γιορτάσουν την πρώτη ημέρα της ελευθερίας από το ζυγό του Άξονα. Ήταν μία ξέφρενη γιορτή. Mία γιορτή που σκέπαζαν βαριά τα σύννεφα του αβέβαιου μέλλοντος.

Οι Γερμανοί καταθέτουν στεφάνι στον Άγνωστο Στρατιώτη λίγες ώρες πριν την αποχώρηση τους από την Αθήνα

465 ευρώ τον μήνα οι μειώσεις του Νόμου Κατρούγκαλου στις κύριες συντάξεις στα 40 χρόνια υπηρεσίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


465 ευρώ τον μήνα οι μειώσεις του Νόμου Κατρούγκαλου
στις κύριες συντάξεις στα 40 χρόνια υπηρεσίας

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καταγγέλλει τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για την επιχείρηση παραπλάνησης της κοινής γνώμης, σχετικά με το συνταξιοδοτικό και τον νόμο – σφαγείο (Ν. 4387/2016) που ψήφισε στη Βουλή στις 13/05/2016.

Ενώ ο Νόμος Κατρούγκαλου ήδη εφαρμόζεται και 200.000 νέοι συνταξιούχοι, που συνταξιοδοτήθηκαν μετά τις 13/05/2016, έχουν μειώσεις μέχρι και 40% τον μήνα, αυτοί πανηγυρίζουν για την αναστολή της περικοπής της προσωπικής διαφοράς των παλιών ασφαλισμένων, για το 2019.

Επειδή η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. μιλά τεκμηριωμένα και με στοιχεία παρουσιάζουμε την υπ’ αριθμ. 9397/1-12-17 απόφαση του ΕΦΚΑ για την απονομή σύνταξης σε ασφαλισμένο με 40 χρόνια υπηρεσίας, ο οποίος έχει μηνιαία μείωση στην κύρια σύνταξη του κατά 464,97 ευρώ τον μήνα.

Συγκεκριμένα η σύνταξη του συναδέλφου, αν υπολογιζόταν με τον Ν. 3863/2010 θα ήταν 1574,02 ευρώ όπως λέει η απόφαση του ΕΦΚΑ, με τον νόμο Κατρούγκαλου διαμορφώνεται στα 1019,05 ευρώ.

Μείωση: 464,97 ευρώ τον μήνα.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. έχει τοποθετηθεί με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο απέναντι στον Νόμο – σφαγείο του Κατρούγκαλου που πετσοκόβει όλες τις συντάξεις, εκμηδενίζει τις συντάξεις χηρείας και κατεδαφίζει πλήρως το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Ο Νόμος αυτός δεν παίρνει καμία βελτίωση. Πρέπει άμεσα να καταργηθεί, μαζί με όλους τους αντιασφαλιστικούς νόμους.

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.


ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Χορήγηση Μέσων Ατομικής Προστασίας στους Διπλωματούχους Μηχανικούς εργαζόμενους στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ


Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 3-12-2018
Αρ. Πρωτ. : 7611
Προς: Τον Υπουργό Εσωτερικών
κ. Χαρίτση

Κοιν.: 1. Γεν. Γραμματέα Υπ. Εσωτερικών
2. Α΄βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ

Θέμα : Χορήγηση Μέσων Ατομικής Προστασίας στους Διπλωματούχους Μηχανικούς εργαζόμενους στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού.
Κε Υπουργέ,
Σε συνέχεια της συνάντησης μας αναφορικά με τη χορήγηση Μέσων Ατομικής Προστασίας στους Διπλωματούχους Μηχανικούς εργαζόμενους στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού έχουμε να σας ενημερώσουμε για τα εξής:
Στους χώρους εργασίας, παρ’ όλα τα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται για τον περιορισμό των κινδύνων, αυτοί δεν είναι δυνατόν να εξαλειφθούν τελείως. Το τελευταίο μέσο για την προστασία των εργαζομένων, αφού εξαντληθούν όλα τα άλλα μέσα (αποφυγή του κινδύνου, αντικατάσταση με λιγότερο επικίνδυνο, μη έκθεση του εργαζομένου, συλλογικά μέτρα προστασίας, μέθοδοι ή διαδικασίες οργάνωσης της εργασίας), είναι τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ).
Σύμφωνα με το άρθρο 2 του Π.Δ. 396/94 ως εξοπλισμός ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) νοείται κάθε εξοπλισμός, τον οποίο ο εργαζόμενος πρέπει να φορά ή να φέρει κατά την εργασία του για να προστατεύεται από ένα ή περισσότερους κινδύνους για την ασφάλεια και την υγεία του, καθώς και κάθε εξάρτημα του εξοπλισμού που εξυπηρετεί αυτό το σκοπό. Το παρόν προεδρικό διάταγμα καθορίζει τις ελάχιστες απαιτήσεις τήρησης μέτρων ασφάλειας και υγείας για τη χρήση από τους εργαζόμενους εξοπλισμού ατομικής προστασίας κατά την εργασία τους, όπως αυτός ορίζεται στο άρθρο 2. Οι διατάξεις του εφαρμόζονται επιπλέον των γενικών διατάξεων για την υγιεινή και την ασφάλεια της εργασίας που ισχύουν κάθε φορά και εφαρμόζονται και στο δημόσιο τομέα.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον Ν.3850/2010 «Κύρωση του Κώδικα νόμων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων» και συγκεκριμένα το άρθρο 44, όπου αναφέρεται στις ειδικές διατάξεις για εργαζομένους σε δημόσιες υπηρεσίες, ν.π.δ.δ. και Ο.Τ.Α. δύναται, εφόσον κρίνεται απαραίτητο, να χορηγούνται είδη ατομικής προστασίας στους εργαζομένους σε επικίνδυνες ή ανθυγιεινές απασχολήσεις ή χώρους.
Σύμφωνα με την KYA 53361/2006 (ΦΕΚ 1503/Β) «στους υπαλλήλους των Ο.Τ.Α. ανάλογα με τη θέση εργασίας τους παρέχονται μέσα ατομικής προστασίας. Η παροχή των ανωτέρω μέσων ατομικής προστασίας είναι υποχρεωτική για τον εργοδότη και ο εργαζόμενος υποχρεωτικά φέρει τα μέσα ατομικής προστασίας κατά τον χρόνο της εργασίας του, προς διαφύλαξη τόσο της ατομικής όσο και της δημόσιας υγείας. Σε κάθε περίπτωση τα ΜΑΠ πρέπει να ανταποκρίνονται στις συνθήκες που επικρατούν στους χώρους εργασίας. Να έχουν επιλεγεί με πρόνοια για τις εργονομικές ανάγκες και τις ανάγκες προστασίας της υγείας των εργαζομένων».
Λαμβάνοντας υπόψη την παραπάνω νομοθεσία, είναι σαφές ότι πουθενά δεν γίνεται αναφορά στη χρονική διάρκεια της εργασίας, αλλά σ΄ αυτή καθαυτή την εργασία.
Παρ’ ολ’ αυτά, στο άρθρο 97 του Ν.4483/17 που αναφέρεται στον τρόπο χορήγησης των Μέσων Ατομικής Προστασίας παρελθόντων ετών στους δικαιούχους εργαζόμενους των ΟΤΑ, επισημαίνουμε πως οι διπλωματούχοι μηχανικοί, εργαζόμενοι στους ΟΤΑ στην πλειοψηφία τους, δεν συγκαταλέγονται στους δικαιούχους, άρα δεν δικαιούνται ΜΑΠ παρελθόντων ετών, παρά τις έγγραφες υποδείξεις των τεχνικών ασφαλείας (συνάδελφοι μηχανικοί), διότι υιοθετείται από τους επίτροπους η υπ’ αρ. 0196/7-6-11 πράξη του Ελεγκτικού Συνεδρίου στην οποία αναφέρεται ότι οι ΠΕ μηχανικοί «δεν απασχολούνται σε μόνιμη και καθημερινή βάση καθ’ όλη τη διάρκεια του ωραρίου τους στις εργασίες και στους χώρους που προβλέπει η υπ’ αρ. 53361/2-10-2006 ΚΥΑ». Δηλαδή, σύμφωνα με το σκεπτικό της παραπάνω απόφασης, οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί ως τεχνικοί ασφαλείας, ως υπεύθυνοι εργοταξίων, ως επιβλέποντες τεχνικών έργων και υπεύθυνοι τήρησης των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων, ως οι διενεργούντες αυτοψίες σε επικίνδυνα και αυθαίρετα κτίσματα, ως οι υπεύθυνοι αποτύπωσης υπαίθριων και κλειστών χώρων, επειδή εκτελούν εργασία ΚΑΙ στο γραφείο τους δεν δικαιούνται να λαμβάνουν ΜΑΠ, πολλώ μάλλον δε και των παρελθόντων ετών! Το εργατικό ατύχημα όμως, δεν έχει χρονικά όρια για την τέλεση του, όπως χρονικά όρια δεν πρέπει να έχει και η προστασία των εργαζομένων όταν κινούνται σε επικινδύνους χώρους εργασίας εκτελώντας τα καθήκοντα τους σύμφωνα με τους κανόνες της επιστήμης τους, η οποία απαιτεί την κατ΄ ελάχιστον αυτοψία στους χώρους εκτέλεσης έργου, είτε οικοδομικού, είτε τεχνικού έργου.
Το οξύμωρο και η αντίφαση μιας τέτοιας αιτιολόγησης εκτιμούμε ότι πρέπει να αρθεί και να συμπεριληφθούν στους δικαιούχους παρελθόντων ετών ΜΑΠ και οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί, ανεξαρτήτως αν συμπεριλαμβανόντουσαν στους πίνακες δικαιούχων του εκάστοτε ΟΤΑ και προφανώς να συμπεριλαμβάνονται εφεξής στους δικαιούχους.

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018

Τι είναι τα «κίτρινα γιλέκα» και γιατί εξεγείρονται


 – Του Νίκου Σμυρναίου
Πηγή: ephemeron.eu
Το Σάββατο 1η Δεκεμβρίου το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» πήρε χαρακτηριστικά λαϊκής εξέγερσης σε όλη τη Γαλλία. Σε δεκάδες πόλεις, χιλιάδες πολίτες όλων των ηλικιών συγκρούστηκαν για ώρες με την αστυνομία, άναψαν φωτιές, εισέβαλλαν σε μαγαζιά και δημόσια κτήρια, μπλόκαραν δρόμους κι άνοιξαν διόδια απαιτώντας την ακύρωση του φόρου στο ντίζελ που προβλέπεται να ισχύσει από 01/01/2019. Πλέον σε αυτό το αίτημα προστίθεται και μια σειρά άλλων οικονομικής αλλά και πολιτικής φύσης (αύξηση του κατώτατου μισθού, επαναφορά του φόρου υψηλής περιουσίας, παραίτηση του Μακρόν, διεξαγωγή εκλογών).

Η 1η Δεκεμβρίου αποτελεί την κορύφωση ενός πρωτόγνωρου κοινωνικού και πολιτικού κινήματος το οποίο άρχισε στις 17 Νοεμβρίου και έχει πλέον πάρει διαστάσεις χιονοστιβάδας δημιουργώντας μια σοβαρή πολιτική κρίση στη χώρα. Τι είναι όμως τα κίτρινα γιλέκα και γιατί εξεγείρονται;

Κατά τη γνώμη μου τρεις είναι οι λόγοι που εξηγούν αυτό το νέο φαινόμενο: 1) η συσσώρευση και όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων στη χώρα ως αποτέλεσμα των πολιτικών που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια 2) η έλλειψη πολιτικής νομιμοποίησης του Εμμανουέλ Μακρόν και της κυβέρνησης Φιλίπ για ένα μεγάλο κομμάτι των Γάλλων 3) η μαζική διείσδυση του διαδικτύου στον γενικό πληθυσμό και η ωρίμανση της πολιτικής χρήσης των υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης και κυρίως του Facebook.

Η όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων

Πράγματι, σύμφωνα με όλα τα οικονομικά στοιχεία, οι ανισότητες όλο και αυξάνονται σε μια χώρα της οποίας η κοινωνική συνοχή βασίζεται ιστορικά σε ένα ισχυρά αναδιανεμητικό μοντέλο. Από την κρίση του 2008 ο αριθμός των πολιτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας έχει αυξηθεί κατά ένα εκατομμύριο (άνεργοι, μερικώς απασχολούμενοι και μικροσυνταξιούχοι).

Ο αιρθμός των πολιτών που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας στη Γαλλία (σε χιλιάδες)

Σε αυτούς έχουν προστεθεί και εκατομμύρια εργαζόμενων πλήρους απασχόλησης οι οποίοι πλέον δεν τα βγάζουν πέρα (εργάτες, υπάλληλοι, αγρότες, μικροέμποροι και μικροεπιχειρηματίες). Το εισόδημα τους λιμνάζει ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται ραγδαία μια σειρά από ανελαστικές δαπάνες όπως η κατοικία, η ενέργεια, οι μετακινήσεις και η διατροφή με συνέπεια το διαθέσιμο εισόδημα τους όλο και να λιγοστεύει. Αυτά τα λαϊκά και μικροαστικά στρώματα αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των «κίτρινων γιλέκων».

Παράλληλα, στις κοινωνικές ανισότητες έρχεται να προστεθεί κι ο γεωγραφικός διαχωρισμός μεταξύ αστικών κέντρων και περιφέρειας. Η κατακόρυφη αύξηση του κόστους κατοικίας σπρώχνει όλο και περισσότερους χαμηλόμισθους μακριά από τα αστικά κέντρα με συνέπεια την εξάρτηση τους από το αυτοκίνητο για τις επαγγελματικές και οικογενειακές τους μετακινήσεις. Η τάση αυτή επιδεινώνεται από την έλλειψη επενδύσεων σε δημόσια μέσα μεταφοράς και η σταδιακή ιδιωτικοποίηση του σιδηροδρομικού δικτύου. Έτσι εξηγείται ότι ο νέος φόρος στο ντίζελ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση με αφορμή την κλιματική αλλαγή έγινε η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησης.

Κάλεσμα ενάντια στην καταστολή των κοινωνικών κινημάτων στην Ελλάδα



Ένας από τους μύθους που διαδίδει η κυβέρνηση είναι ότι, σε αντίθεση με τους προκατόχους της, δεν προσφεύγει στην καταστολή όταν βρίσκεται αντιμέτωπη με αντιστάσεις στην πολιτική της. Είναι αλήθεια ότι αυτή η κυβέρνηση δεν χρειάστηκε να αντιμετωπίσει κινητοποιήσεις της κλίμακας και διάρκειας αυτών που σημάδεψαν την περίοδο 2010-2012. Παρόλα αυτά οι αντιστάσεις στo κοινωνικό πεδίο δεν έχουν εκλείψει. Ιδιαίτερη σημασία έχουν αυτές στο μέτωπο των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα τόσο για την κοινωνία όσο και για το τραπεζικό σύστημα που έχει επιβάλλει στις διαδοχικές κυβερνήσεις τις προτεραιότητές του.

Αυτές οι αντιστάσεις αντιμετωπίζονται με ολοένα και πιο κατασταλτικό τρόπο. Δεκάδες άτομα σε όλη την επικράτεια σήμερα υφίστανται διώξεις για την δράση τους κατά των πλειστηριασμών. Ο αριθμός τους έχει αυξηθεί από τότε που η κυβέρνηση ψήφισε διάταξη που στοχοποιεί ειδικά αυτές τις δράσεις.

Τα πράγματα πήραν ιδιαίτερα ανησυχητική τροπή τον περασμένο Σεπτέμβριο με την κλήση σε απολογία 5 ακτιβιστών από το διαβόητο «Τμήμα προστασίας του κράτους και του δημοκρατικού πολιτεύματος» της Ασφάλειας. Αναμεσά τους γνωστές πολιτικές προσωπικότητες όπως ο γραμματέας της ΛΑΕ Παναγιώτης Λαφαζάνης και οι επικεφαλείς του δίκτυου «Δεν πληρώνω» Λεωνίδας και Ηλίας Παπαδόπουλος. Προ ολίγων ημερών κλήθηκαν σε απολογία με την ίδια διαδικασία άλλα τρία άτομα, μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος του κόμματος Πειρατών Θανάσης Γούναρης και η Αυγή Βουτσινά του κινήματος ΑΛΑΝΥΑ. Πρόκειται για δείγμα κατάφωρης αυταρχικής εκτροπής, παρά τα όσα υποκριτικά λέγονται από πλευράς κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κατήφορος αυτός δεν θα μπορούσε να μην προκαλέσει ανησυχίες για την κατάσταση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών στην χώρα μας σε ευρύτερους κύκλους της ευρωπαϊκής Αριστεράς, των κοινωνικών κινημάτων και της διανόησης.

Η ανησυχία αυτή αποτυπώνεται στο κείμενο που ακολουθεί, το οποίο έχει δημοσιευτεί σε διεθνή ΜΜΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ανάμεσα στους υπογράφοντες βρίσκονται ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν και το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ανυπότακτης Γαλλίας, βουλευτές και ευρωβουλευτές του ισπανικού Ποδέμος, της γερμανικής Αριστεράς και του Αριστερού Μπλόκου της Πορτογαλίας. Το κείμενο υπογράφουν επίσης εμβληματικές προσωπικότητες της διεθνούς διανόησης όπως ο Νόαμ Τσόμσκι, ο Ταρίκ Αλί, ο Αλέν Μπαντιού και ο Φρεντερίκ Λορντόν.