Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Προβάδισμα των αποφοίτων της Ε.Σ.Δ.Δ.Α στη διαδικασία πλήρωσης θέσεων Προϊσταμένων

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 5/12/2018
Αρ. Πρωτ.: 7614
Προς: 1. Υπ. Διοικ. Ανασυγκρότησης
κα Ξενογιαννακοπούλου Μ.
Γεν. Γραμματέα κ. Θεοδωράκη Γ.
Κοιν: 1. Γεν. Γραμματέα ΥΠΥΜΕ
κ. Βούρδα Αθ.
2. Πρόεδρο και ΔΕ ΤΕΕ

Θέμα: 

Προβάδισμα των αποφοίτων της Ε.Σ.Δ.Δ.Α στη διαδικασία πλήρωσης θέσεων Προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων και Διευθύνσεων ανεξαρτήτως βασικού τίτλου σπουδών.

Κα Υπουργέ, Κύριε Γενικέ

Με την παρούσα επιθυμούμε να σας θέσουμε ξανά ένα μείζον θέμα που έχει προκύψει σχετικά με τη διαδικασία πλήρωσης θέσεων Προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων και Διευθύνσεων. Για το θέμα αυτό σας είχαμε ήδη ενημερώσει τόσο με την από 23/7/2018 Επιστολή μας, όσο και κατά τη διαβούλευση του Ν. 4369/16.
Όπως σας είχαμε επισημάνει στην παρ.5 του άρθρου 29 του Ν.4369/16 αυτού δίνεται η δυνατότητα: «Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τα ειδικά προσόντα και τους βασικούς τίτλους σπουδών που μπορεί να εξειδικεύονται με τις οικείες οργανικές διατάξεις οι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Σ.Δ.Δ.Α.) μπορούν να συμμετέχουν ως υποψήφιοι στην προκήρυξη οποιασδήποτε θέσης ευθύνης ανεξαρτήτως του τίτλου σπουδών που κατέχουν». Η συγκεκριμένη πρόβλεψη του Νόμου δίνει τη δυνατότητα να διεκδικήσουν και να καταλάβουν (κατά προτεραιότητα μάλιστα λόγω αυξημένων μορίων) απόφοιτοι της ΕΣΔΔΑ θέσεις ευθύνης σε Διευθύνσεις και Τμήματα παντελώς άσχετα με το βασικό πτυχίο το οποίο κατέχουν, πχ Νοσηλευτής Διευθυντής Πολεοδομίας κοκ, Φιλόλογος σε Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών κλπ., πρόβλεψη η οποία θα δημιουργήσει τεράστια θέματα λειτουργίας και νομιμότητας, ειδικά σε Παραγωγικές Τεχνικές Υπηρεσίες.
Ήδη στις διαδικασίες των υπό εξέλιξη κρίσεων σε σειρά παραγωγικών Υπουργείων (Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κα) και σε Διευθύνσεις με αμιγώς Τεχνικό Αντικείμενο (πχ Διεύθυνση Σιδηροδρομικών Μεταφορών με εκατοντάδες έργα, ενστάσεις, αιτήσεις θεραπείας κλπ.), το θέμα αυτό παρουσιάζεται με ένταση στα σχετικά Συμβούλια Επιλογής, σε αντίθεση :

  1. Με όσα προβλέπουν οι οικείοι Οργανισμοί των Φορέων για τις θέσεις αυτές 
  2. Με τα εγκεκριμένα περιγράμματα θέσεων που ορίζουν τα απαιτούμενα προσόντα, γνώσεις και εμπειρία για τις εν λόγω θέσεις 
  3. Με τις απαιτήσεις κατοχής των επαγγελματικών δικαιωμάτων που απαιτούνται για τον έλεγχο και τη διοίκηση του παραγωγικού έργου των Διευθύνσεων αυτών, όπως αποτυπώνονται και στο πρόσφατο Π.Δ.99 / 2018 
  4. Με τις προκηρύξεις πλήρωσης των αντίστοιχων θέσεων από τα αρμόδια Υπουργεία 
  5. Αλλά και με τη στοιχειώδη λογική ότι απαιτείται η κατοχή του Βασικού Τίτλου Σπουδών τουλάχιστον, για τη Διοίκηση Θέσεων Παραγωγικών Διευθύνσεων και Τμημάτων 
Για τον ορθή λειτουργία μιας χρηστής Διοίκησης υψηλών προσόντων όπως είμαστε σίγουροι ότι επιθυμείτε και εσείς, παρακαλούμε να προβείτε στη διαγραφή της παρ.5 του άρθρου 29 του Ν.4369/16, ώστε οι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης να συμμετέχουν ως υποψήφιοι μόνο για τις θέσεις ευθύνης που αντιστοιχούν στο βασικό τους τίτλο σπουδών.

Στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου