Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Ανακοίνωση του Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων

Αναδημοσιεύουμε ανακοίνωση του Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΙΣ 22 ΜΑΡΤΗ - ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ΣΤΙΣ 18.00

φωτογραφία από απεργιακή συγκέντρωση 23/2/2011
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Το νέο αντεργατικό Σύμφωνο για το Ευρώ και οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, επιβεβαιώνουν ότι στο όνομα της καπιταλιστικής κρίσης η κυβέρνηση, η ΕΕ, το ΔΝΤ και οι εργοδότες, επιδιώκουν τη διαρκή ισοπέδωση των εργατικών δικαιωμάτων. Σύμμαχοί τους οι καναλάρχες, οι μεγαλοεκδότες, τα καθεστωτικά και κοινοβουλευτικά κόμματα και ο υποταγμένος συνδικαλισμός.
Η τεράστια προσπάθεια παραπληροφόρησης που ξεκίνησαν τα κυβερνητικά παπαγαλάκια για να πείσουν ότι το «Σύμφωνο για το Ευρώ» και οι ρυθμίσεις για το χρέος αποτελούν μεγάλες «επιτυχίες», δεν μπορούν να κρύψουν ότι για εμάς δεν είναι τίποτα άλλο από εισιτήριο στην κόλαση του εργασιακού μεσαίωνα.
Δεν μπορούν να κρύψουν πως η επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου σημαίνει επιμήκυνση του Μνημονίου (που από έκτακτη κατάσταση γίνεται μόνιμη) για να πληρωθούν οι τραπεζίτες – τοκογλύφοι, ξένοι και ντόπιοι. Πως σημαίνει επιμήκυνση της φτώχειας και της εξαθλίωσης των εργαζομένων με ακόμη περισσότερες περικοπές, για να μπορέσουν οι τοκογλύφοι να μας ξεζουμίζουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υποσχέθηκε να ξεπουλήσει τη δημόσια περιουσία για να μαζέψει 50 δις ευρώ μέχρι το 2015. Δηλαδή υποσχέθηκε ότι θα πουλήσουν κοψοτιμής όλες τις ΔΕΚΟ και μεγάλες εκτάσεις δημόσιας γης. Δέχθηκε να υπάρξει νομική δέσμευση για τη διατήρηση του ελλείμματος σε μηδενικά σχεδόν επίπεδα. Συμφώνησε στο στραγγαλισμό κάθε κοινωνικού δικαιώματος, στη διάλυση των υποδομών και στην παραπέρα μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων.
Ταυτόχρονα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η προσπάθεια της κυβέρνησης, με συνοπτικές διαδικασίες να εξαφανίσει από το νέο Καλλικρατικό χάρτη της εκπαίδευσης εκατοντάδες σχολεία. Στόχος των συγχωνεύσεων – καταργήσεων είναι λιγότερα σχολεία, λιγότερα «έξοδα», μεγαλύτερα τμήματα μαθητών, λιγότεροι εκπαιδευτικοί και παράδοση της παιδείας στους νόμους της αγοράς.Στον ιδιωτικό τομέα δε θέλουν να αφήσουν τίποτα όρθιο.
Με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις, νομοθετικές και πολιτικές, η κυβέρνηση και η τρόικα διαλύει τις συμβάσεις, χτυπά μισθούς και δικαιώματα, ενισχύει την εργοδοτική αδιαλλαξία.
Στους χώρους δουλειάς, η εργοδοσία εκβιάζει, τρομοκρατεί και απολύει, προκειμένου να περάσει τα σχέδιά της. Κάθε μέρα πληθαίνουν οι επιχειρήσεις που προχωρούν σε απευθείας περικοπές μέσω ατομικών συμβάσεων και σε εκ περιτροπής εργασία.
«Όλα γίνονται για να σωθούν οι θέσεις εργασίας», λένε, αλλά αυτό είναι εντελώς ψευδεπίγραφο, καθώς βασική συνέπεια της πολιτικής τους είναι η εφιαλτική αύξηση των απολύσεων και της ανεργίας. Τα στοιχεία είναι εφιαλτικά, χωρίς να υπολογίζονται οι νέοι που αναζητούν για πρώτη φορά δουλειά, οι εργαζόμενοι της μαύρης εργασίας. Τα όρια ανάμεσα στην εργασία και την ανεργία γίνονται όλο και περισσότερο ασαφή. Την ίδια στιγμή η τρόικα απαιτεί νέες περικοπές στα επιδόματα ανεργίας και η κυβέρνηση ανακοινώνει διαρκώς νέα προγράμματα ενίσχυσης, με ζεστό χρήμα, προς τους επιχειρηματίες.

Σε γιουχάρουν, άρα υπάρχεις!

Αναδημοσιεύουμε ανάρτηση του πιτσιρίκου για την παρέμβαση στην ομιλία Σηφουνάκη καθώς και επεξεργασμένο video της παρέμβασης από τον Παραλληλογράφο:

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Σηφουνάκης, αποδοκιμάστηκε έντονα στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αρχιτεκτόνων και αναγκάστηκε να αποχωρήσει.
Η ταυτότητα αυτών που αποδοκίμασαν τον κ. Σηφουνάκη δεν έχει γίνει γνωστή, αλλά είναι σίγουρο πως θα πρόκειται για αυτή την ομάδα των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι αποδοκίμασαν τον Πάγκαλο στο Παρίσι και του πέταξαν γιαούρτια στα Καλύβια, ενώ λίγες μέρες πριν είχαν προκαλέσει σεισμό και τσουνάμι στην Ιαπωνία.
Πριν αποχωρήσει ο κ. Σηφουνάκης, πρόλαβε να πει πως θα γίνουν ριζικές αλλαγές στη διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών, ώστε να συνεχίσουν οι πράσινοι Χμερ -και όλα τα λαμόγια που έχουν χώσει το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία στις διάφορες υπηρεσίες- να λαδώνονται και να κονομάνε περισσότερο από πριν.
Σίγουρα θα υπάρξουν αλλαγές στη διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών. Στο εξής, στα θεμέλια κάθε οικοδομής θα θάβεται ζωντανός ένας υπουργός του ΠΑΣΟΚ και -μόλις τελειώσουν οι υπουργοί- θα θάβονται ζωντανοί οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και διάφοροι άλλοι εθνικοί ευεργέτες.
Θεωρώ πως οι αποδοκιμασίες στον Νίκο Σηφουνάκη είναι απόλυτα δικαιολογημένες. Όχι τόσο επειδή είναι μέλος μιας κυβέρνησης που θα έπρεπε να είναι στην εξορία, αλλά επειδή είναι 62 ετών και κάνει ακόμα χωρίστρα στη μέση.

Video από την παρέμβαση συναδέλφων στην ομιλία Σηφουνάκη

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Άγρια γιούχα εναντίον Σηφουνάκη σε συνέδριο αρχιτεκτόνων

Αναδημοσιεύουμε από το Πρώτο Θέμα, το οποίο όπως πάντα υπερβάλει λίγο :

Δεν έχει μεσολαβήσει ένα ολόκληρο 24ωρο από το επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Θεόδωρο Πάγκαλο στη ταβέρνα «Τρίγωνο» των Καλυβίων Αττικής όπου δέχθηκε επίθεση με γιαούρτια από εξαγριωμένους κάτοικους της Κερατέας που διαμαρτύρονταν για την χωματερή. Σήμερα το πρωί σειρά είχε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Νίκος Σηφουνάκης, ο οποίος είχε την …φαεινή ιδέα να κηρύξει την έναρξη των εργασιών του 11ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Αρχιτεκτόνων έπειτα από πρόσκληση που δέχθηκε. Η παρουσία του στο πάνελ δεν διήρκησε παρά μόνο ελάχιστα λεπτά. «Υπουργέ της Τρόικας σήκω φύγε» φώναζαν οι συγκεντρωμένοι αρχιτέκτονες μην αφήνοντας τον κ. Σηφουνάκη να αρθρώσει έστω μια λέξη και αναγκάζοντας τον να αποχωρήσει κακήν κακώς από το χώρο. Ορισμένοι μάλιστα εκ των παρευρισκόμενων ανέβηκαν στο βήμα και σήκωσαν πανό εναντίον του κ. Σηφουνάκη διαμαρτυρόμενοι παράλληλα για τα έντονα προβλήματα στο κλάδο τους.    
Την ίδια ώρα, παντού αντιμέτωπος με την αγανάκτηση των πολιτών έρχεται πλέον ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κυκλοφορήσει πουθενά. Μετά τα επεισόδια στο Μέγαρο Μουσικής και το Παρίσι, τώρα φαίνεται να μην μπορεί να κυκλοφορήσει ούτε στην περιοχή του... Ετσι πλέον έχει μετατραπεί σε εφιάλτη ακόμα και η συνηθισμένη του επιδρομή στην αγαπημένη του ταβέρνα στα Καλύβια, στην οποία προχθές βρέθηκε αντιμέτωπος με πλήθος αγανακτισμένων πολιτών τους οποίους ο κ. αντιπρόεδρος έσπευσε να βαφτίσει... ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.
Του περιστατικού που περιελάμβανε προπηλακισμούς, γιαουρτώματα, εκφράσεις απείρου κάλλους και φυγάδευση από τα ΜΑΤ, ακολούθησε πόλεμος ανακοινώσεων με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Φωτογραφίες από την παρέμβαση αρχιτεκτόνων στην ομιλία του Σηφουνάκη




Αναρτούμε 5 πρώτες φωτογραφίες από την παρέμβαση αρχιτεκτόνων κατά τη διάρκεια της ομιλίας του υφυπουργού Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων στο 11ο Αρχιτεκτονικό Συνέδριο στο Ζάπειο. Ο  Σηφουνάκης αναγκάστηκε να συντομεύσει - διακόψει την ομιλία του εμφανώς ενοχλημένος. Όπως γράφει και το πανώ, ο Υπουργός της τρόϊκας και του μνημονίου είναι ανεπιθύμητος. Ούτε από τα σπίτια τους δε θα μπορούν να βγούνε σε λίγο.

Ένα Συνέδριο με Πρόγραμμα αλλά χωρίς Θέμα


Με το παρακάτω κείμενο και με ανάρτηση πανώ έγινε σήμερα παρέμβαση αρχιτεκτόνων κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Υφυπουργού Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων Ν. Σηφουνάκη στο 11ο Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Συνέδριο. Θα ακολουθήσουν αργότερα και σχετικά Video και φωτογραφίες.

  11Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ
ΕΝΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟ με πρόγραμμα αλλά ΧΩΡΙΣ ΘΕΜΑ

Η ιδέα της πραγματοποίησης του 11ου Πανελλήνιου Συνέδριου με θέμα το Επάγγελμα του Αρχιτέκτονα ξεκίνησε πριν τη θητεία της διοίκησης που το πραγματοποιεί. Aφορούσε ένα συνέδριο εργασίας για να μπορέσουν να συζητήσουν οι αρχιτέκτονες τα επαγγελματικά τους προβλήματα σε ένα δυσμενές κοινωνικό και εργασιακό περιβάλλον με συνεχή επιδείνωση. Η παρούσα διοίκηση αυτή την ιδέα τη μετέτρεψε σε ένα μεγαλεπίβολο συνέδριο τύπου Χελέξπο (από αυτά στα οποία εσχάτως, προσφέρεται αφειδώς η αιγίδα του Συλλόγου - ακόμα και σε αυτό που συμπίπτει ημερολογιακά με το παρόν Συνέδριο). Εν τέλει ακόμα και ο τίτλος ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ απουσιάζει από το τυπωμένο πρόγραμμα. Ας δούμε γιατί:

Τα χρόνια που μεσολάβησαν από το 1999, έτος πραγματοποίησης του προηγούμενου, 10ου Αρχιτεκτονικού Συνεδρίου, άλλαξαν όπως φαίνεται καθοριστικά το κυρίαρχο «πνεύμα» στο εσωτερικό του επιστημονικού κυρίως και επαγγελματικού δευτερευόντως, συλλόγου των αρχιτεκτόνων, ο οποίος μετατράπηκε σταδιακά σε χώρο διαβούλευσης ιδιωτών, ατομικών συμφερόντων, εφαλτήριο καριέρας επαγγελματικής, ακαδημαϊκής ή πολιτικής και πεδίο συναλλαγής, κατά βάση διαπαραταξιακής, διαφόρων lobbies συμφερόντων.

Όπως είναι φυσικό, το επιστημονικό του έργο είναι σχεδόν ανύπαρκτο, μηδενικό και οι παρεμβάσεις του περιορίζονται σε «θεσμικές» πρωτοβουλίες προς τις κυβερνήσεις, τα υπουργεία και τους φορείς, κυρίως όταν θίγονται κεκτημένα των υφισταμένων lobbies και σπάνια - και κατόπιν πολλών πιέσεων - όταν πρόκειται για το σύνολο των αρχιτεκτόνων χωρίς φωνή και δικτυώσεις, την ασκούμενη αρχιτεκτονική, το δομημένο περιβάλλον, τον δημόσιο χώρο και τον δημόσιο λόγο στη χώρα.

Χαρακτηριστική της μετάπτωσης αυτής του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ από την κυρίως δημόσια στην κυρίως ιδιωτική σφαίρα, είναι αυτή καθεαυτή η διοργάνωση του Συνεδρίου σε σχέση με τον ελεύθερο, ανοιχτό, συμμετοχικό χαρακτήρα που είχαν τα Αρχιτεκτονικά Συνέδρια στο παρελθόν

Είναι γνωστό πως ο χώρος των ιδιωτών και η δημοκρατία βρίσκονται σε απόλυτη διάσταση. Αυτός είναι και ο λόγος που όλο το προηγούμενο διάστημα ο ΣΑΔΑΣ–ΠΕΑ έχει ουσιαστικά μετατραπεί σε ενός ανδρός αρχή, του προέδρου με τα στηρίγματά του.
Η αδιαφάνεια, η ίντριγκα, η μεθόδευση, η ατομική προβολή, και το lobbing είναι ο κανόνας. Η δημοκρατία, η διαφάνεια και το συλλογικό πνεύμα, είναι η σπάνια εξαίρεση.

Φτάνουμε λοιπόν σήμερα σε ένα συνέδριο με «πνεύμα» αγοράς, ένα συνέδριο ιδιωτικής έμπνευσης, ένα συνέδριο χορηγών, το οποίο, ιδιωτική εταιρία το οργάνωσε, εταιρίες χορηγοί το εκμεταλλεύονται σαν εμπορική έκθεση, ένα συνέδριο ατομικής προβολής και προσωπικών δημόσιων σχέσεων που όμως γίνεται στο όνομα και με το έρεισμα των κοινωνικών παραμέτρων της αρχιτεκτονικής, των αρχιτεκτόνων και την συλλογική, υποτίθεται, έκφρασή τους που είναι ο Πανελλήνιος Σύλλογός τους. Κι όμως:
Ότι κι αν ισχυρίζεται η αγορά, ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ δεν είναι απλώς ένα ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ. Είναι πάνω απ’ όλα η δημιουργική και δημόσια ευθύνη απέναντι στην ανθρωπότητα.

συσπείρωση αριστερών αρχιτεκτόνων

Σχέδιο ψηφίσματος στη συνέλευση του ΣΜΤ Βόρειας Ελλάδος

Αναδημοσιεύουμε σχέδιο ψηφίσματος στη συνέλευση του ΣΜΤ Βόρειας Ελλάδος.

ΑΝΟΙΧΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ - ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
Το νομοσχέδιο «για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων» στέλνει τους συναδέλφους αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς κάτω από το όριο επιβίωσης και ταυτόχρονα αποτελεί για τους μισθωτούς μηχανικούς αιτία για περαιτέρω συρρίκνωσης μισθών και δικαιωμάτων. Η κατάργηση του κώδικα ελάχιστων αμοιβών και της διαδικασίας κατάθεσης της αμοιβής του μηχανικού ως όρου για την έκδοση της οικοδομικής άδειας, σημαίνει ότι καταργείται κάθε διασφάλιση για την αμοιβή της εργασίας του μηχανικού. Η κίνηση αυτή στοχεύει στη μείωση του κόστους εργασίας σε όλα τα επίπεδα και θα ωφελήσει μόνο τις τράπεζες και τις μεγάλες κατασκευαστικές και μελετητικές εταιρείες. Οι άτυπες «εκπτώσεις» που γίνονταν έβρισκαν ένα φραγμό στην ελάχιστη προβλεπόμενη αμοιβή. Καταργώντας αυτή την ασφαλιστική δικλείδα δεν θα παγιωθεί απλά η ήδη απαράδεκτη υπάρχουσα κατάσταση, αλλά θα γίνει κατά πολύ χειρότερη. Η απελευθέρωση των αμοιβών και η έκθεση στον αυθαίρετο ανταγωνισμό με μία αγοραία λογική θα αποχαλινώσει την επίθεση των τεχνικών εταιρειών, στους μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματα απέναντι σε χιλιάδες μηχανικούς, αποφοίτους ΤΕΙ, ΙΕΚ κλπ, που εργάζονται σε αυτές, με το πρόσχημα οι εταιρείες να γίνουν πιο «ανταγωνιστικές». Επιπλέον θα οδηγήσει σε «κλείσιμο» της πλειοψηφίας των μικρών γραφείων αυτοαπασχολούμενων μηχανικών που δε θα μπορούν να ανταποκριθούν πλέον στις απαιτήσεις της αγοράς, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η ήδη υψηλή ανεργία του κλάδου. Αύξηση η οποία θα οδηγήσει στο άμεσο μέλλον σε ακόμα πιο εντατική εκμετάλλευση των εργαζομένων σε τεχνικές, μελετητικές και κατασκευαστικές εταιρίες.   
Η «απελευθέρωση των επαγγελμάτων», αποτελεί εδώ και δυο τουλάχιστον δεκαετίες πάγιο στόχο των δυνάμεων του κεφαλαίου και της ΕΕ, καθώς και «όρο» της πολιτικής του Μνημονίου, όρος μάλιστα ψευδεπίγραφος σε επαγγέλματα απολύτως ανοικτά όπως των μηχανικών. Στην ουσία η επίθεση αυτή εντάσσεται στην ευρύτερη επίθεση στον κόσμο τις εργασίας με κομβικό σημείο την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την περεταίρω απαξίωση της ανθρώπινης εργασίας για να γίνει πιο ελκτική και εκμεταλλεύσιμη από το κεφάλαιο  και αποσκοπεί στην άρση όλων των εργατικών κατακτήσεων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
Στην κατεύθυνση του «ανοίγματος» του επαγγέλματος του μηχανικού οι τελευταίες κυβερνήσεις έχουν αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως η αποσύνδεση πτυχίου – επαγγέλματος (μέσω των οδηγιών της ΕΕ), η ιδιωτικοποίηση των Δημοσίων Έργων και η συγκέντρωση του τεχνικού έργου σε λίγους κατασκευαστικούς ομίλους. Η πολιτική αυτή όχι μόνο δεν έφερε τίποτε θετικό για τους εργαζόμενους μηχανικούς και το παραγόμενο έργο, αλλά αντίθετα αποτέλεσε σημαντικό μοχλό για τη δραματική επιδείνωση της θέσης τους και την συνεχή υποβάθμιση της ποιότητας των τεχνικών έργων, αφού αυτά αντιμετωπίζονται αποκλειστικά ως μέσο κερδοφορίας. Οι περιπτώσεις των «απελευθερώσεων» που έχουν ήδη υλοποιηθεί σε άλλους τομείς δείχνουν τι μέλει γενέσθαι με χαρακτηριστικότερο τον τομέα των τηλεπικοινωνιών: δραματική επιδείνωση της θέσης των εργαζόμενων και ακριβότερο προϊόν για τους πολίτες και εκ νέου εκχώρηση υπηρεσιών σε ιδιώτες.

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Όχι σε όλα τα πυρηνικά

Control room at Chernobyl's Reactor No. 4
Αναδημοσιεύουμε από την ΕΟΣ άρθρο του Γιώργου Πρασσά

Αν για τους κυβερνώντες τα πάντα ήταν ζήτημα ισορροπιών, για τους «ορθόδοξους» κομμουνιστές το ατύχημα του Τσερνομπίλ ισοδυναμούσε με δοκιμασία της πίστης τους στην ανθρώπινη πρόοδο. Και πολύ λογικά, αφού ήδη από τη δεκαετία του '50 η γοητεία του σοβιετικού μοντέλου στηριζόταν όλο και λιγότερο στη μαρξιστική «κοινωνία των ελεύθερα συνεταιρισμένων παραγωγών» και περισσότερο στην αίγλη της «σοσιαλιστικής τεχνολογίας», όπως αυτή αποτυπώθηκε στις διαστημικές επιτυχίες του Σπούτνικ και του Γκαγκάριν.

Αυτονόητη θεωρήθηκε έτσι η υπεράσπιση της πυρηνικής ενέργειας ως συνώνυμου της προόδου. «Η επιστημονικοτεχνική επανάσταση, σε μεγάλο βαθμό βασίζεται στην ατομική επιστήμη και τεχνική», διαβάζουμε σε άρθρο της «Πράβδα» που αναδημοσίευσε ο «Ριζοσπάστης» (22.5.86). «Η 30άχρονη και πάνω πείρα αξιοποίησης της ατομικής ενέργειας κατέδειξε την αναγκαιότητα και την ασφάλειά της. Αλλά στην εφαρμογή της κάθε νέας και περισσότερο πολύπλοκης τεχνικής κανένας δεν μπορεί να μιλά για απόλυτη σιγουριά και ασφάλεια. Η ανθρωπότητα είναι υποχρεωμένη να πληρώνει ακριβά το τίμημα για την τεχνική πρόοδο».

Αυτονόητη και η προσαρμογή της γραμμής στις τοπικές συνθήκες. «Πρώτος ήταν ο Ικαρος. Γιατί οι σοφοί αρχαίοι Ελληνες είχαν καταλάβει: η πρόοδος απαιτεί και θυσίες» («Ριζοσπάστης» 11.5.86).
Από το κείμενο του ιού: Η ΥΠΑΡΚΤΗ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΤΟΥ 1986 - Το ελληνικό Τσερνομπίλ"

"...τις τρεις τελευταίες μέρες διαβάζω συνεχώς διάφορους ειδικούς που διαβεβαιώνουν πως αυτό δεν είναι ένα νέο τσερνόμπιλ διότι εμείς οι δυτικοί είμαστε πολύ γαμάουα τύποι..."
'Ενα ωραίο ξεβράκωμα της αγοραίας αντίληψης για την ασφάλεια της πυρηνικής ενέργειας και των τρεφόμενων από αυτήν επιστημόνων, εδώ: Ξερόλας εναντίον γκοτζίλα, εναντίον γιγάντιου χταποδιού

"...Η έντονη σεισμικότητα της Ελλάδος πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη σε κάθε προγραμματισμό και σχεδιασμό πυρηνικών εργοστασίων, δεν αποτελεί όμως αποτρεπτικό παράγοντα. Υπάρχουν δεκάδες πυρηνικών εργοστασίων σε σαφώς σεισμικές περιοχές (π.χ. στην Καλιφόρνια και Ιαπωνία) χωρίςκανένα σοβαρό πρόβλημα..."
Η τελευταία επιθυμία της Ακαδημίας Αθηνών : Πορίσματα της Ομάδας Εργασίας της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών επί του θέματος «Πυρηνική Ενέργεια και Ενεργειακές Ανάγκες της Ελλάδος»

ΚΙΕΒΟ.-Από το "Ρ" - Παρασκευή 26 Απρίλη 1996

Επεισόδιο που σημειώθηκε στον πυρηνικό σταθμό του Τερνόμπιλ προκάλεσε μικρή διαρροή ραδιενέργειας, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του σταθμού Ολέγκ Γκολοσκόκοφ. Το περιστατικό συνέβη στις 24 Απρίλη τη νύχτα, όταν το προσωπικό άλλαζε τα φίλτρα που χρησιμοποιούνται για την άντληση του αέρα από το εσωτερικό της "σαρκοφάγου" που καλύπτει τον τέταρτο αντιδραστήρα, ο οποίος εξερράγη στις 26 Απρίλη 1996. "Η ραδιενέργεια εντοπίστηκε έγκαιρα από το προσωπικό και καθαρίστηκε τη νύχτα. Το προσωπικό δε δέχτηκε ακτινοβολία μεγαλύτερη των επιτρεπόμενων ορίων, αλλά υπάρχει η πιθανότητα άνθρωποι να έχουν δεχτεί ακτινοβολία", δήλωσε ο Γκολοσκόκοφ. Το συμβάν τοποθετείται στο βαθμό 1 της επτάβαθμης κλίμακας των πυρηνικών ατυχημάτων. Η λύση που προτάθηκε είναι η κατασκευή μιας δεύτερης "σαρκοφάγου". Προς το παρόν 400 εργάτες έχουν αναλάβει τις εργασίες συντήρησης της υπάρχουσας "σαρκοφάγου", οι οποίες θα ολοκληρωθούν σε δυο χρόνια.

"Αξιοποίηση" της Δημόσιας περιουσίας και Ελληνικό

Αναδημοσιεύουμε κείμενο του συναδέλφου και μέλους της συσπείρωσης Π. Τότσικα:
ΦΑΚΕΛΛΟΣ : «ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ» ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ
Πληροφοριακά στοιχεία για μια πληρέστερη ενημέρωση σχετικά με την λεγόμενη «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας και τα σχέδια για το πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού.
Πάνος Τότσικας, μέλος της «Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού»
“…Oι ηγέτες των 17 κρατών ή κυβερνήσεων της ευρωζώνης χαιρετίζουν… τις ισχυρές δεσμεύσεις εκ μέρους της Ελλάδας… να εκπληρώσει πλήρως και ταχέως το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και ανάπτυξης της ακίνητης περιουσίας των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει ανακοινώσει…» / Βρυξέλες, 11.3.2011
…Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αξία όλων των μετοχών που έχει το ελληνικό Δημόσιο σε όλες τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρίες ανέρχεται μόλις σε 6,5 δισ ευρώ σε σημερινές τιμές. Ουσιαστικά λοιπόν, ολόκληρο σχεδόν το πρόγραμμα των 50 δισ ευρώ για το οποίο δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στις Βρυξέλες, θα βγει (υποτίθεται) από την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου …(1)
AKINHTH ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΑ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΑ
… Το Ελληνικό κράτος διαθέτει , θεωρητικά, 71.000 ακίνητα εκτιμώμενης αξίας 272 δισ ευρώ. Τα 16.154 από αυτά αν και είναι «άγνωστα», κοστολογούνται 59 δις ευρώ. Ακόμη, 35.819 ακίνητα αξίας περίπου 80 δισ είναι καταπατημένα, «ειδικής φύσης», ή έχουν διάφορα νομικά προβλήματα. Εξ’ άλλου, 9.527 ακίνητα είναι ήδη μισθωμένα ή παραχωρημένα. Απομένουν 9.563 ακίνητα που είναι ελεύθερα προς αξιοποίηση των οποίων η συνολική αξία εκτιμάται σε 49,4 δισ ευρώ. Όμως το μεγαλύτερο απ’ αυτά δεν μπορούν να «αξιοποιηθούν», να πουληθούν κλπ (νησιά, παραλίες, αιγιαλοί, κοινόχρηστοι χώροι, δάση, βουνά κ. ά). Το κρίσιμο ερώτημα είναι τι απομένει. Είναι ενδεικτική η διαπίστωση της μελέτης του ΙΣΤΑΜΕ στην έκθεσή του για την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, όπου αναφέρεται ότι από μια «δεξαμενή» 71.000 ακινήτων, η ανάδειξη 100 αξιοποιήσιμων αποτελεί ιδιαίτερα φιλόδοξο στόχο. Σ’ αυτά περιλαμβάνεται το Ελληνικό και εκτάσεις «φιλέτα», αλλά και ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας. Η αξία τους δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια, καθώς δεν έχει καθοριστεί η χρήση γης για τα περισσότερα απ’ αυτά… (2)

Ενημέρωση από τη συνέλευση της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής

Αναρτούμε την προκύρηξη που μοίρασε σήμερα η συσπείρωση στη Γενική Συνέλευση της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής. Η συνέλευση παρά το ότι συγκέντρωσε εκατοντάδες συναδέλφους δεν κατάφερε να πάρει ούτε μία απόφαση. Η πρόταση μας για αποχή από τα καθήκοντα των ημιυπαιθρίων, σύγκλιση νέας συνέλευσης μετά το Πάσχα, διοργάνωση 24ωρης κλαδικής απεργίας και συντονισμό με το υπόλοιπο εργατικό κίνημα, καταψηφίστηκε από τους δικομματικούς συνδικαλιστές με τη λευκή ψήφο της Αγωνιστικής Συνεργασίας.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ, ΔΕΝ ΣΦΙΓΓΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΤΟ ΖΩΝΑΡΙ
Κυβέρνηση, τρόικα, αγορές και διεθνείς τοκογλύφοι, ληστεύουν καθημερινά το λαό μας. Ετοιμάζονται να εκποιήσουν κάθε υποδομή που έχτισε με το υστέρημά του, να ξεπουλήσουν όσο–όσο κάθε σπιθαμή αυτού του τόπου, για να εισπράξουν διπλά και τρίδιπλα τα δάνεια που έφαγαν Βιομήχανοι και Τραπεζίτες.
Οι εργαζόμενοι καθημερινά ακούνε να ανακοινώνονται όλο και πιο σκληρά, αντικοινωνικά μέτρα που ισοπεδώνουν δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών και τους σπρώχνουν με βίαιο τρόπο στη φτώχεια, στην ανεργία, στην εξαθλίωση. Ό,τι είχαν εχέγγυο για τη ζωή τους και το μέλλον των παιδιών τους σμπαραλιάζεται. Ό,τι τους έδινε στοιχειώδη αξιοπρέπεια καταδικάζεται ως έγκλημα ενάντια στις «αγορές» και κηρύσσεται εκτός νόμου. Η σταθερή δουλειά, ο αξιοπρεπής μισθός, τα κοινωνικά δικαιώματα, τα δημόσια αγαθά και η δημόσια περιουσία βάλλονται καθημερινά με πυρ ομαδόν από Κυβέρνηση, ΣΕΒ και ΜΜΕ, που είναι υπεύθυνοι για την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας. Κι όσο μεγαλώνει η απόγνωση των εργαζομένων, τόσο περισσεύει το θράσος των αρπακτικών.
Αυτοί που αρπάζουν το φαΐ απ’ το τραπέζι, κηρύσσουν τη λιτότητα
Κάθε φορά, οι χορτάτοι, οι ίδιοι που συμμετείχαν στα φαγοπότια των μεγαλοεργολάβων του Δημοσίου και των κρατικοδίαιτων «επενδυτών» του Πάγκαλου και του Παμπούκη, μας ζητούν ο ελληνικός λαός να σφίξει κι άλλο το ζωνάρι. Ο κος Πάγκαλος, στυλοβάτης των απελευθερώσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και κάθε αντιλαϊκού μέτρου, δηλώνει «όλοι μαζί τα φάγαμε», αλλά είναι γνωστό ότι τα τελευταία 40 χρόνια, από τη Χούντα μέχρι τον Γ. Α. Παπανδρέου, όλοι καλούσαν τους εργαζόμενους σε μόνιμη λιτότητα. Παράλληλα είχαμε ιδιωτικοποιήσεις, «μεταρρυθμίσεις» και «αναδιαρθρώσεις», τη Ντόϊτσε Τέλεκομ, τη Ντόϊτσε Μπανκ, τη Χόχτιφ, τη Ζήμενς, τους μεγαλοεργολάβους των δρόμων.
Ως εδώ! Φτάνει πια!
Σήμερα βέβαια η επίθεση της πολιτικής και της οικονομικής εξουσίας έχει περάσει σε άλλο στάδιο. Αφού πρώτα μας έβαλαν στην ΕΕ και στο ευρώ, τώρα όλοι μαζί, Κυβέρνηση, ΕΕ και ΣΕΒ έφεραν στη χώρα το ΔΝΤ, το Μνημόνιο και τη Δανειακή Σύμβαση. Οι απελευθερώσεις των αγορών, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι παραχωρήσεις, οι επιδοτήσεις, τα κίνητρα και οι πάσης φύσης «μεταρρυθμίσεις» υπέρ του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου, οδήγησαν και οδηγούν τη χώρα σε διαρκή παραγωγική υποβάθμιση και υπερχρέωση.
Κι ενώ κυβέρνηση και ΜΜΕ προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο, η τρόικα ομολογεί κυνικά το αυτονόητο, ότι δηλ. τα απανωτά μνημόνια δεν στοχεύουν στον περιορισμό του χρέους που αυξάνεται αλματωδώς, ούτε στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Στόχος τους είναι η συντριβή κάθε εργατικού και κοινωνικού δικαιώματος, η καταλήστευση του πλούτου και των υποδομών, η γενικευμένη εκποίηση της χώρας προκειμένου να συντηρηθεί στη ζωή το ευρώ και να μη χάσουν οι διεθνείς τοκογλύφοι.
Δεν υπάρχει τέλος στα μέτρα
Εκτός από το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, τις ιδιωτικοποιήσεις υγείας και παιδείας, οι συλλογικές συμβάσεις καταργούνται και στη θέση τους επιβάλλονται επιχειρησιακές συμβάσεις με μείωση μισθών και δικαιωμάτων, ενώ έρχονται κι άλλες μειώσεις στις συντάξεις με βάση τις αναλογιστικές μελέτες των επικουρικών ταμείων και λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος μέσα από την φορολογία και την απελευθέρωση των τιμών και υπηρεσιών.
Οι μηχανικοί...και όχι μόνο!!!

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Διακύρηξη της "Συσπείρωσης Αριστερών Τοπογράφων" για τις εκλογές στου ΠΣΔΑΤΜ

Αναρτούμε τη διακύρηξη της "Συσπείρωσης Αριστερών Τοπογράφων" για τις εκλογές στου ΠΣΔΑΤΜ στις 3/4/2011.
Ο κόσμος τους δεν πάει άλλο, ας αντισταθούμε...
Ο 21ος αιώνας προοιωνίζεται ότι θα φέρει ιστορικές αλλαγές στο μεγαλύτερο κομμάτι του πλανήτη. Τα μέτρα που παίρνονται σε μια σειρά χώρες για να ξεπεραστεί η κρίση που ξέσπασε στις Ην. Πολιτείες και γρήγορα εξαπλώθηκε στις Ευρωπαϊκές χώρες χειροτερεύουν δραματικά την ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων ενώ αντίθετα διευκολύνουν τις εταιρείες και το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο να αυξήσει τις δυνατότητες κερδοφορίας του. Το κοινωνικό κράτος της δεκαετίας του 60, το οποίο αντικαταστάθηκε από το νεοφιλελεύθερο κράτος της δεκαετίας του ’80 μεταμορφώνεται στις μέρες μας σε κράτος άμεσης εξυπηρέτησης των συμφερόντων των κυρίαρχων.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την καθοδήγηση της ΕΕ και του ΔΝΤ και την ανοιχτή στήριξη και συναίνεση του ΛΑΟΣ και της ΝΔ έχει κηρύξει πραγματικό πόλεμο εναντίον μας.
Στο όνομα του μνημονίου καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις, αυξάνει τις φοροεπιδρομές, μειώνει τους μισθούς αφήνοντας έκθετη οποιαδήποτε ευαίσθητη κοινωνική ομάδα στα αρπακτικά της αγοράς. Η επί της ουσίας κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων αφήνει έκθετους τους εργαζομένους, που σε μια περίοδο αυξανόμενης ανεργίας πρέπει ανοχύρωτοι να διαπραγματευτούν την εργατική τους δύναμη και την επιστημονική τους γνώση. Ήδη η πλειοψηφία των επιχειρήσεων σπεύδει να εκμεταλλευτεί τις ευνοϊκές για το κεφάλαιο ρυθμίσεις οδηγώντας στη μισθολογική ανέχεια ή στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους. Η «επίσημη» ανεργία έφτασε στο 16% χωρίς να υπολογίζονται οι νέοι που αναζητούν 1η φορά δουλειά, η μαύρη εργασία, οι εποχικοί, οι εργαζόμενοι με το κομμάτι (όπως συχνά είναι οι τοπογράφοι) κ.α.
Μετατρέπει τις συντάξεις σε επιδόματα ανεργίας, αυξάνοντας ταυτόχρονα τα όρια συνταξιοδότησης έτσι ώστε να μην προλάβει κανείς μας να πάρει σύνταξη. Ήδη με τα δομημένα ομόλογα και το χρηματιστήριο μεγάλα τμήματα των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων εξαϋλώθηκαν. Τώρα η κλοπή των ασφαλιστικών μας εισφορών ολοκληρώνεται με τις εκ νέου συνενώσεις του ΕΤΑΑ με άλλα ταμεία και το χάρισμα στην εργοδοσία των δικών της εισφορών. Αυτά ενώ οι εισφορές είναι δυσβάσταχτες για τους εργαζόμενους που τις πληρώνουν από την τσέπη τους και ενώ οι απολαβές (σύνταξη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη) είναι εξευτελιστικές.
Διαλύει την δημόσια υγεία μετατρέποντας τα νοσοκομεία σε ιδιωτικές επιχειρήσεις όπου ο ασθενής και τα ταμεία θα πληρώνουν από την τσέπη τους τα απογευματινά ιατρεία και τις εφημερίες των γιατρών.
Ετοιμάζει τέτοια μέτρα που θα διαλύσουν την ήδη υποβαθμισμένη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, που θα δημιουργήσουν προσωρινούς, ευέλικτους, ειδικευμένους εργαζόμενους και επιστήμονες, υποταγμένους στις ανάγκες και τις διαθέσεις της αγοράς. Ο φάκελος ατομικών προσόντων που θεσπίζουν τα μέτρα Διαμαντοπούλου , η πιστοποίηση σε κάθε ένα αντικείμενο, η συλλογή μορίων από ξένες γλώσσες, υπολογιστικά πακέτα, ημερίδες κ.λπ. θα διαλύσουν την έννοια επαγγελματικού δικαιώματος, δικαιώματος κατ' αρχήν πρόσβασης στην εργασία .
Ετοιμάζει πακέτο ιδιωτικοποιήσεων σε κοινωφελείς οργανισμούς π.χ. συγκοινωνίες, ΔΕΗ που είναι βέβαιο πως θα ανεβάσουν το κόστος της διαβίωσης της ελληνικής οικογένειας.
Ετοιμάζεται να ξεπουλήσει την δημόσια γη και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας (λιμάνια, Ελληνικό).
Στην προσπάθειά της αυτή η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα Μέζα Μαζικής Επικοινωνίας ή καλύτερα Μέσα Μαζικής Αποβλάκωσης, διάφορα ιδεολογήματα όπως «μαζί τα φάγαμε», «είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι σ’ αυτή την χώρα» και εκεί που σκουραίνουν τα πράγματα γι’ αυτήν, όταν οι εργαζόμενοι κόντρα στις νουθεσίες βγαίνουν στους δρόμους - όπως έγινε στις 5 Δεκέμβρη και στις 23 Φλεβάρη στις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις - το αστυνομικό κράτος της.

Δύο χρόνια μετά αποτέλεσμα της πολιτικής συμφωνίας του ΠΑΣΟΚ με το ΔΝΤ, την ΕΕ και το κεφάλαιο είναι διπλασιασμός του χρέους, διπλασιασμός της ανεργίας, υποδιπλασιασμός των εισοδημάτων και άυξηση του εργάσιμου χρόνου...

Διόδια - Ανανεωμένες οδηγίες μετά την τροπολογία στον ΚΟΚ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΟΡΕΩΝ & ΚΑΤΟΙΚΩΝ Β.Α. ΑΤΤΙΚΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ
Συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε το δίκαιο των αιτημάτων μας, την αξιοπρέπειά μας, το μέλλον των παιδιών μας, τη δημόσια περιουσία
Δεν τους πληρώνουμε ούτε ένα ευρώ!
Όταν η αδικία γίνεται νόμος του κράτους, τότε η ανυπακοή στους νόμους αυτούς δεν είναι απλά δικαιολογημένη αλλά αποτελεί υποχρέωση των πολιτών
  • Αντιστεκόμαστε στο “χάρισμα” των εθνικών μας δρόμων και του εθνικού πλούτου της χώρας
  • Αρνούμαστε να υποστούμε το χαράτσι που επιβάλλει η “νέα ελληνική απάτη” των συμβάσεων παραχώρησης, σε δρόμους που τους πληρώναμε επί δεκαετίες
  • Αρνούμαστε τη μετακίνηση από επικίνδυνους, ημιτελείς και με πλήρη κυκλοφοριακή συμφόρηση παρά-"δρομους"
  • Δεν χρηματοδοτούμε τις πολυεθνικές κοινοπραξίες για έργα που "θα" κατασκευάσουν, για έργα τα οποία πιθανά δε θα χρησιμοποιήσουμε ποτέ (Ιόνια Οδός) και στα οποία το κέρδος τους θα είναι πολλαπλάσιο από το ποσό που επενδύουν
  • Οι εθνικοί δρόμοι είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό και όχι αντικείμενο κερδοσκοπίας 
Αυτό που απαιτούμε:        
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ
Τώρα που γνωρίζουμε την ακριβή διατύπωση του νόμου, γνωρίζουμε και την αντιμετώπισή του.
Τι άλλαξε στον ΚΟΚ;
Στον κώδικα οδικής κυκλοφορίας προστέθηκε η εξής παράγραφος (Νο.10) στο άρθρο 29:
«Απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων σε αυτοκινητοδρόμους, οδούς ταχείας κυκλοφορίας, σήραγγες και γέφυρες που διακρίνονται με ειδικές πινακίδες σήμανσης χωρίς την καταβολή διοδίου τέλους, όταν και όπου προβλέπεται η καταβολή αυτή. Για την καταβολή του διοδίου τέλους είναι υπόχρεοι εις ολόκληρον ο κύριος και ο οδηγός του οχήματος. Η βεβαίωση της παράβασης γίνεται από τα αρμόδια αστυνομικά όργανα που τη διαπιστώνουν αυτοπροσώπως».
Από τα παραπάνω συνάγεται ότι η παράβαση είναι διοικητική και έτσι δεν παρέχει κανένα "διαδικαστικό" δικαίωμα στις εταιρίες διαχείρισης των δρόμων (π.χ. επιβολή προστίμων, άρνηση της διέλευσής μας, καταγραφή των στοιχείων μας με κάμερες και παροχή τους στην Τροχαία κ.λπ.). 
Συνεχίζουμε μαζικά να καταργούμε τα διόδια στη πράξη, ανοίγοντας τις μπάρες:
Φτάνοντας στη μπάρα, κατεβαίνουμε από το αυτοκίνητο, περπατάμε εμπρός από τη μπάρα κι ελέγχουμε εάν υπάρχει τροχαία μετά το σταθμό διοδίων
Όταν δεν υπάρχει τροχαία δεν αντιμετωπίζουμε την περίπτωση της βεβαίωσης του προστίμου και περνάμε όπως παλαιότερα, ανοίγοντας τη μπάρα μόνοι μας.
Εφόσον η Τροχαία βρίσκεται στα διόδια -θεωρούμε, παρά τη θέληση των οργάνων της- για να βεβαιώνει αυτοπροσώπως τις ελεύθερες διελεύσεις μας, μπορούμε εναλλακτικά να ζητήσουμε από τον υπάλληλο των διοδίων να μας κόψει πιστωτική απόδειξη, για την οποία δεν υποχρεούμαστε να του δώσουμε κανένα άλλο στοιχείο εκτός της πινακίδας μας. Σε καμία περίπτωση δε δίνουμε στον υπάλληλο την ταυτότητά μας ή το δίπλωμα οδήγησής μας. Δεν υπογράφουμε τίποτα χωρίς την ανάγνωσή του και χωρίς την προηγούμενη διαβεβαίωση του υπαλλήλου ότι θα μας δοθεί αντίγραφο. Εάν μας υποχρεώσει να συμπληρώσουμε έντυπο αδυναμίας πληρωμής, αναγράφουμε μόνο τα στοιχεία της πινακίδας μας και ακριβώς πριν την υπογραφή μας γράφουμε: "Επιφυλάσσομαι για τη νομιμότητα της καταβολής του τέλους διοδίου".
Εάν, παρόλα αυτά, υπάρξει εμπλοκή μας με την τροχαία και καταγραφή παράβασης, δεν πληρώνουμε σε καμία περίπτωση το πρόστιμο και θα το προσβάλλουμε, εντός 60 ημερών, στα διοικητικά δικαστήρια και το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).
Σε κάθε περίπτωση, επικοινωνούμε με τις κατά τόπους επιτροπές στα τηλέφωνα που υπάρχουν στις ιστοσελίδες τους - ή στα τηλέφωνα που υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Πανελλαδικού Συντονιστικού www.diodiastop.gr


Ο νόμος σας θα καταργηθεί στην πράξη από τους πολίτες, τη μαζικότητα και το δίκαιο του κινήματός μας

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Ξεσηκωμός για το «μνημόνιο» στα σχολεία

Αναδημοσιεύουμε από την Ελευθεροτυπία

Απεργίες καθηγητών, συνελεύσεις πολιτών
Ξεσηκώνονται μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί κατά των κυβερνητικών σχεδίων για κατάργηση ή συγχώνευση σχολείων, μόλις μία ημέρα μετά τη σχετική αναγγελία. Τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα όσο και στην περιφέρεια, γονείς και εκπαιδευτικοί ανεβάζουν μαύρες σημαίες στις ταράτσες των σχολείων που συγχωνεύονται ή καταργούνται συγκαλούν λαϊκές συνελεύσεις, ενώ σε μερικές περιπτώσεις σημειώθηκαν μαζικές εισβολές στα Γραφεία Εκπαίδευσης.
Ορισμένα σχολεία τελούν ήδη υπό κατάληψη, σε άλλα μαθητές κάνουν αποχή από τα μαθήματά τους, έχουν εξαγγελθεί ακόμη και καταλήψεις διοδίων, ενώ οι ομοσπονδίες καθηγητών και δασκάλων συντονίζονται για κοινές κινητοποιήσεις. Η ΟΛΜΕ εξήγγειλε τρίωρη στάση εργασίας την Παρασκευή 18 Μαρτίου αλλά και 24ωρη απεργία την Τετάρτη 30 Μαρτίου. Δύο δίωρες στάσεις εργασίας αποφάσισε να πραγματοποιήσει την προσεχή Παρασκευή και η ΔΟΕ.
Το νέο καθεστώς, εκτός των άλλων, θα έχει συνέπεια την αύξηση των μαθητών στις τάξεις, τη στιγμή που το ίδιο το υπουργείο Παιδείας παραδέχεται ότι ο πληθυσμός των μαθητών έχει αυξηθεί την τελευταία πενταετία και ότι στις αίθουσες δεν μπορούν να κάνουν μάθημα παραπάνω από 18 μαθητές! Με τα νέα μέτρα αναμένεται επίσης να μειωθούν οι θέσεις εργασίας και να περικοπούν δαπάνες για τη συντήρηση, τον εξοπλισμό και την αναβάθμιση της λειτουργίας των σχολείων.
Στις αποφάσεις της υπουργού έχουν ήδη αντιταχθεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Η Ν.Δ. δια του γραμματέα της Α. Λυκουρέντζου, έκανε λόγο για «ένα ακόμα ισχυρό πλήγμα στην ελληνική περιφέρεια» και ζήτησε την «άμεση αναθεώρηση των επιζήμιων αποφάσεων» της κ. Διαμαντοπούλου.
Το ΚΚΕ επισήμανε ότι αυτό είναι το «νέο σχολείο της αγοράς, όπου χορηγοί θα μπαινοβγαίνουν στα σχολεία, ανταλλάσσοντας τα ψίχουλα που θα πετούνε με το δικαίωμά τους να καθορίζουν οι ίδιοι το αναλυτικό πρόγραμμα» και κάλεσε τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τα συνδικάτα, να κάνουν δική τους υπόθεση τη μάχη για να μην περάσουν τα σχέδια αυτά.
Ο ΣΥΝ τόνισε ότι ο «εξορθολογισμός που επικαλείται το υπουργείο Παιδείας δεν είναι παρά το φύλλο συκής που συγκαλύπτει μια στενά λογιστική αντίληψη: να εξοικονομηθούν πόροι, να περικοπούν οι δημόσιες δαπάνες, με τη μείωση των οργανικών και λειτουργικών θέσεων εργασίας εκπαιδευτικών» και εκτίμησε ότι μόνο στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα περικοπούν 3000 θέσεις εργασίας.
Η  υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου, σε σημερινή της συνέντευξη, εμφανίστηκε αποφασισμένη να προχωρήσει στις αλλαγές και προειδοποίησε τους εκπαιδευτικούς «να είναι προσεκτικοί» στις αντιδράσεις τους.

Καταλήψεις και ξεσηκωμός

Φωτογραφίες από την Ιαπωνία


Συγκλονιστικές φωτογραφίες από τις καταστροφές που προκάλεσε ο σεισμός στη Ιαπωνία μπορείτε να δείτε στα παρακάτω Link :


Γενική Συνέλευση της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής


Αρ. Πρωτ. :3366

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνάδελφοι,
Σας καλούμε να συμμετάσχετε στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της ΕΜΔΥΔΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, που θα πραγματοποιηθεί στις:
16 Μαρτίου, ημέρα Τετάρτη και ώρα 9:30 π.μ. στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Μεταφορών (Αναστάσεως 2 & Τσιγάντε Παπάγου Στάση μετρό Εθνική Άμυνα) .
Τα θέματα της Γ.Σ. θα είναι:
  1. Διοικητικός – Οικονομικός Απολογισμός, Προϋπολογισμός 2011 – 2012
  2. Ενημέρωση – Εξελίξεις (Καλλικράτης – Μισθολόγιο – Οργανισμοί Δήμων κλπ)
  3. Αγωνιστικές Κινητοποιήσεις

Για το Δ.Σ.
της
ΕΜΔΥΔΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ο Πρόεδρος                                                                                     Ο Γεν. Γραμματέας

«Πλήρως και ταχέως» τα 50 δισ.!

Αναδημοσιεύουμε από το ΕΘΝΟΣ (14/2/2011) άρθρο του Γ. Δελαστίκ.
 
Φαρσοκωμωδία αποδείχθηκε τελικά εκείνη η μεταμεσονύκτια, βραδυφλεγής «εξέγερση» της κυβέρνησης Παπανδρέου εναντίον των εκπροσώπων της τρόικας προ μηνός, οι οποίοι είχαν αποκαλύψει τη συμφωνία ιδιωτικοποιήσεων και εκποίησης δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ο δυστυχής κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε υποχρεωθεί τότε να βγει νυχτιάτικα, γύρω στη μία και τέταρτο, στο... «αντάρτικο» και να παριστάνει τον Λεωνίδα στις Θερμοπύλες, δηλώνοντας αποφασιστικά ότι «τα όρια της αξιοπρέπειάς μας δεν τα διαπραγματευόμαστε με κανέναν» και χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» τη συμπεριφορά των εκπροσώπων της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ κατά τη συνέντευξη που είχαν δώσει στις 11 Φεβρουαρίου.
«Οι ηγέτες κρατών ή κυβερνήσεων της ευρωζώνης χαιρετίζουν ... τις ισχυρές δεσμεύσεις εκ μέρους της Ελλάδας ... να εκπληρώσει πλήρως και ταχέως το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και ανάπτυξης της ακίνητης περιουσίας των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει ανακοινώσει» τονίζεται επί λέξει στην απόφαση που έλαβαν οι «17» τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή και πλήρη συμφωνία φυσικά και του πρωθυπουργού της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου.

«Πλήρως και ταχέως» ανέλαβε ο πρωθυπουργός να υλοποιήσει το πρόγραμμα των 50 δισ. ευρώ αναφορικά με την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου και τις ιδιωτικοποιήσεις. Πού ακριβώς έγκειται η «απαράδεκτη» συμπεριφορά των εκπροσώπων της τρόικας, αφού τελικά αποδείχθηκε ότι έλεγαν την αλήθεια και μόνο την αλήθεια;
Σύμφωνα με τους ειδικούς μάλιστα η αξία όλων των μετοχών που έχει το Δημόσιο σε όλες τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες ανέρχεται μόλις σε 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ με σημερινές τιμές.
Ουσιαστικά λοιπόν ολόκληρο το πρόγραμμα των 50 δισ. για το οποίο δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός θα βγει - υποτίθεται - από την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου!
Οι επαΐοντες γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση παρά τα 110 δισ. ευρώ του Μνημονίου ήταν αδύνατον να βγάλει το 2012 χωρίς να χρειαστεί να δανειστεί είτε από τις αγορές είτε από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Πετυχαίνοντας την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 80 δισ. ευρώ της ΕΕ από τα 5 χρόνια (3 χρόνια περίοδος χάριτος και 2 χρόνια αποπληρωμής) στα 10 χρόνια (4,5 χρόνια περίοδος χάριτος και 5,5 χρόνια αποπληρωμής, κατά το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών), συμβαίνουν δύο πράγματα.
Πρώτον, η Ελλάδα γλιτώνει τη χρεοκοπία που παρά το Μνημόνιο ήταν σίγουρη το 2013 το αργότερο, καθώς θα ήταν φυσικά αδύνατον να βρει να πληρώσει από τα μέσα του 2013 ως τα μέσα του 2015 τα 110 δισ. ευρώ του Μνημονίου.
Με την επιμήκυνση, θα πρέπει να βρει τα κολοσσιαία αυτά ποσά από το 2015 ως το 2021, οπότε... έχει ο Θεός! Ετσι κι αλλιώς άλλες κυβερνήσεις θα βρίσκονται τότε στην εξουσία!
Δεύτερον, ο διπλασιασμός του συνολικού χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ διπλασιάζει φυσικά και τους τόκους του. Με την επιμήκυνση λοιπόν η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να πληρώσει διπλάσιους τόκους.
Επειδή όμως το επιτόκιο μειώθηκε κατά 1%, η χώρα θα πρέπει να πληρώσει περίπου 80%... περισσότερους τόκους από όσους θα πλήρωνε χωρίς την επιμήκυνση!
Συνιστά επομένως λαθροχειρία ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι... γλιτώνει 6 δισ. ευρώ από τους τόκους, πράγμα που δίνει την εντύπωση στον κόσμο ότι η χώρα θα πληρώσει 6 δισ. λιγότερα σε τόκους.
Το κυβερνητικό τέχνασμα έγκειται στην υπόθεση ότι αν έπαιρνε την επιμήκυνση χωρίς τη μείωση του επιτοκίου κατά 1%, τότε όντως θα πλήρωνε όχι 80% περισσότερους τόκους, αλλά 100% περισσότερους τόκους και έτσι προκύπτει η διαφορά των 6 δισ. ευρώ της υποτιθέμενης «εξοικονόμησης»!
Δεν ισχυριζόμαστε ότι δεν συνιστά όφελος για την κυβέρνηση η μείωση κατά 1% του επιτοκίου, αλλά το κέρδος από αυτό πρέπει να τίθεται στις πραγματικές του διαστάσεις και όχι παραπλανητικά.
ΔΕΣΜΕΥΣΗ
Νόμος του κράτους η αιώνια λιτότητα
Δεν πέρασε στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης η υποχρεωτική συνταγματική κατοχύρωση της λιτότητας σε όλα τα κράτη-μέλη. Νόμος όμως όλων των χωρών θα γίνει οπωσδήποτε. Οσο για τη χώρα μας, οι ηγέτες των «17» «χαιρετίζουν την ισχυρή δέσμευση από την Ελλάδα ... να εισαγάγει ένα αυστηρό και σταθερό δημοσιονομικό πλαίσιο με την ισχυρότατη δυνατή νομική βάση, την οποία θα αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση» τονίζεται στην απόφαση των Βρυξελλών. Σύντομα θα διαπιστώσουμε στην πράξη επομένως πώς ακριβώς αντιλαμβάνεται ο Γ. Παπανδρέου την υλοποίηση της σχετικής «ισχυρής δέσμευσης» που ανέλαβε έναντι των ηγετών της ευρωζώνης.

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

To μεγαλειώδες συλλαλητήριο της Ιερισσού κατά της επένδυσης χρυσού στη β. Χαλκιδική

Αναδημοσιεύουμε από http://ierissos.blogspot.com/2011/03/blog-post_13.html
 
Η λαϊκή ετυμηγορία των κατοίκων του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής ευρύτερα είναι πια αμείλικτη. Πάνω από 3.000 κόσμου συγκεντρώθηκαν και βροντοφώναξαν την αντίθεσή τους στην μεταλλουργία χρυσού και το αποφασιστικό τους παρόν στα σχέδια του όποιου επιβουλεύεται το μέλλον της περιοχής ξεπουλώντας το στους χρυσοθήρες.
Παραβρέθηκαν ή έστειλαν μηνύματα συμπαράστασης, επιτροπές αγώνα και αντιπροσωπείες από πάρα πολλά χωριά της Χαλκιδικής, σύλλογοι, σωματεία, φορείς, βουλευτές, αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων.
Ένα ποτάμι κόσμου με μαύρες σημαίες ξεδιπλώθηκε στον δρόμο δίπλα στην θάλασσα, σε μια ειρηνική πορεία που η αρχή της έφτανε στο λιμάνι και το τέλος ήταν ακόμα στο τέλος του χωριού. Σε μια πρωτοφανή για τα δεδομένα της Χαλκιδικής συγκέντρωση και πορεία, άνθρωποι κάθε ηλικίας και κάθε πολιτικής τοποθέτησης, προσήλθαν αυτοβούλως και έστειλαν το δικό τους μήνυμα σε όλους αυτούς που επιχείρησαν υπόγεια και λάθρα (δήμαρχοι, βουλευτές, νομάρχες, σύμβουλοι, παρασύμβουλοι και πολιτικάντηδες) να ξεγελάσουν με μεθοδεύσεις και να επιβάλλουν με το «έτσι θέλω» την μεταλλουργία χρυσού σε έναν τόπο που δεν την θέλει.
Καταρρίφθηκαν παταγωδώς τα χυδαία επιχειρήματα της εταιρείας, των υποτακτικών και των συμμάχων τους, που διατυμπάνιζαν τόσον καιρό ότι «αυτοί που αντιδρούν να είναι μια φούχτα ιδιότροποι, βολεμένοι και ξενόφερτοι οικολόγοι, μια φούχτα χασικλήδες».
Ο κόσμος έστειλε ένα μήνυμα αντίστασης και αξιοπρέπειας προς κάθε κατεύθυνση: Υπάρχουν αξίες που δεν εξαγοράζονται, όσο κι αν εκβιάζετε, όσο κι αν εκφοβίζετε όσο κι αν τρομοκρατείτε. Όσους πληρωμένους τραμπούκους κι αν στέλνετε να προπηλακίζουν και να καίνε σημαίες, όσες αγωγές και δικαστήρια κι αν κάνετε για να μας εξουθενώσετε.
Αυτό που έγινε σήμερα στη Ιερισσό θα αποτελέσει σημείο αναφοράς χρονικής και πολιτικής. Θα λέμε στο εξής: Πριν το συλλαλητήριο (Π.Σ) και μετά το συλλαλητήριο (Μ.Σ).

Υ.Γ. Αυτές τις μέρες η ανθρωπότητα ζει μία ακόμα βιβλική καταστροφή στην Ιαπωνία με τον σεισμό των 9 ρίχτερ. Η φύση έχει τους δικούς της νόμους και τις συμπεριφορές, ερήμην μας. Δυστυχώς, πολλοί από μας, αυτό, δεν το έχουν καταλάβει ή το ξεχνάν, από αμέλεια ή από πρόθεση.
Ευχές εκφράζουν ανά τον κόσμο να μην υπάρξει πυρηνικό ατύχημα που θα ολοκληρώσει την καταστροφή.
Ας γίνει αυτό ακόμα μια «ευκαιρία» για περισυλλογή και σκέψη σε όλους μας, αλλά κυρίως σ’ αυτούς που θεωρούν ότι μπορούν να ασχημονούν στην φύση ερήμην της και ερήμην όλων μας.

Ετοιμάζουν μεγάλο ξεπούλημα

Αναδημοσιεύουμε άρθρο από το TVXS 
Να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, ένα πρώτο σχέδιο δράσης για την οποία αναμένεται να ανακοινωθεί έως το τέλος του μήνα, ζήτησε από τους συναδέλφους του υπουργούς στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά δεν έχει την υποχρέωση να παρουσιάσει το σχέδιο δράσης για την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 25 Μαρτίου. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου που αποφασίστηκε, το ποσό των 50 δισ. ευρώ που θα έπρεπε να αποπληρώσει η χώρα μας έως το 2013-2014, θα μεταφερθεί στα επόμενα χρόνια.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου φέρεται να ζήτησε από τους υπουργούς να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για το μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής στρατηγικής, καθώς επίσης και να εξετάσουν τις εκκρεμότητες των υπουργείων τους που αφορούν στην εφαρμογή του μνημονίου.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, σχετικά με το στόχο των 50 δισ. ευρώ για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, φέρεται να υποστήριξε ότι πρέπει να γίνει σαφές στους πολίτες πως πρόκειται για «αξιοποίηση» και όχι «εκποίηση». Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευ. Βενιζέλος, αναφέρουν οι πληροφορίες, μίλησε για δύσκολη υπόθεση «με πολλά εμπόδια» και υποστήριξε, ωστόσο, ότι δεν χρειάζεται να γίνει μόνο άμεση αξιοποίηση, αλλά μπορεί να γίνει και έμμεση, χρηματο-οικονομικά, μέσα από εταιρίες που θα αξιοποιήσουν καθαρά τμήματα ακίνητης περιουσία.
Προκειμένου να καταδείξει το μέγεθος της εθνικής ακίνητης περιουσίας, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ότι η ιδιωτική ακίνητη περιουσία που είναι επενδεδυμένη σε ακίνητα είναι περίπου 420% του ΑΕΠ, ενώ η δημόσια περιουσία είναι περίπου 300% του ΑΕΠ, τονίζοντας ότι τα 50 δισ. ευρώ είναι μόλις το 20% του ΑΕΠ. «Άρα είναι ένα μέγεθος μικρό σε σχέση με το μέγεθος της εθνικής ακίνητης περιουσίας», υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος.
Όσον αφορά στο ζήτημα της αντιμετώπισης του ελλείμματος με συνταγματικό κανόνα, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η Ελλάδα μετέχει στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και ότι με βάση το άρθρο 28 παρ 2 του Συντάγματος ούτως ή άλλως οι κοινοτικοί κανόνες έχουν σχετικά αυξημένη τυπική ισχύ.

Χ. Παμπούκης για το «θεσμό επιφανείας»

Μετά από πρόταση του πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου, ο υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης προέβη σε εισήγηση για το «θεσμό επιφανείας», δηλαδή για τη δυνατότητα σύστασης εμπράγματου δικαιώματος σε γη που ανήκει σε άλλον.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η «φιλοσοφία» της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας εδράζεται στην ρήση των Ινδιάνων ότι «την γη δεν την αποκτούμε από τους γονείς μας, αλλά την δανειζόμαστε από τα παιδιά μας», ανέφερε ο υπουργός στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση θεωρεί πως πρέπει ο ελληνικός λαός να διαπαιδαγωγηθεί στην αντίληψη ότι δεν πρέπει να έχει χρέος.
Κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν ότι ο «θεσμός επιφανείας», πρώτον διασφαλίζει εσαεί την κυριότητα της γης από το δημόσιο, επιτρέποντας ταυτόχρονα την αξιοποίησή της για ορισμένο χρονικό διάστημα. Ακόμη, ο «θεσμός επιφανείας» επιτρέπει την άντληση και μη δέσμευση πόρων για τις επιχειρήσεις καθώς αν αυτές πχ νοικιάζουν τα κτίρια δεν μπορούν να εξασφαλίσουν δάνεια από τις τράπεζες, ενώ με τον «θεσμό επιφανείας» μπορούν να χρησιμοποιήσουν το εμπράγματο δικαίωμά τους για άντληση πόρων.

Η Γενιά της Αβεβαιότητας στους Δρόμους

Αναδημοσιεύουμε δύο άρθρα για τις προχθεσινές τεράστιες διαδηλώσεις της νεολαίας στην Πορτογαλία.

Πορτογαλία : Διαδηλώσεις οργής για νέα μέτρα λιτότητας

Εκατοντάδες χιλιάδες Πορτογάλοι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις που έγιναν το Σάββατο στη Λισαβόνα και σε δέκα άλλες πόλεις για τα μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Στην πρωτεύουσα τουλάχιστον 200.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη λεωφόρο Λιμπερτάντε και την πλατεία Ρόσιο ζητώντας αλλαγή της πολιτικής για να αντιστραφεί η ανοδική τάση της ανεργίας, να σταματήσει η ημιαπασχόληση των νέων και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής.
"Η ανακοίνωση νέων μέτρων λιτότητας χθες είναι απλώς ντροπή. Η διαδήλωση αυτή είναι η αρχή ενός κύματος κινητοποιήσεων", είπη η Τζοάνα Μανουέλ, συμβασιούχος καθηγήτρια πανεπιστημίου που θα χάσει τη δουλειά της στο τέλος του έτους.
Την Παρασκευή η κυβέρνηση ανακοίνωσε μια σειρά από περικοπές στις δαπάνες και αλλαγές στη φορολογία που έχουν ως στόχο να περιορίσουν το έλλειμα του προϋπολογισμού στο 4,6% και να πείσουν τις αγορές ότι η Πορτογαλία μπορεί να επιλύσει τα προβλήματά της χωρίς να προσφύγει σε μηχανισμούς στήριξης.
"Η κρίση είναι το πρόσχημά τους", έγραφε ένα πανό ενώ οι διαδηλωτές φώναζαν ρυθμικά: "Χοντροί πολιτικοί, σκελετωμένος λαός".
Οι διαδηλώσεις οργανώθηκαν μέσω του Ίντερνετ από μια ομάδα νέων που αυτοαποκαλούνται "Γενιά της Αβεβαιότητας". Στο μπλογκ τους αναφέρουν ότι δεν έχουν δεσμούς με κανένα πολιτικό κόμμα. "Διαδηλώνουμε έτσι ώστε αυτοί που ευθύνονται για την αβέβαιη κατάστασή μας -- πολιτικοί, εργοδότες ή και εμείς οι ίδιοι -- να δράσουμε όλοι μαζί για να αλλάξουμε γρήγορα αυτήν την πραγματικότητα που έχει καταστεί ανυπόφορη", γράφουν στο μανιφέστο τους.

Πορτογαλία: Μαζικές διαδηλώσεις "πρεκάριων" και ανέργων

Πηγή: Gakushi - deviantART
Πάνω από 300.000 Πορτογάλοι βγήκαν στους δρόμους της Λισαβόνας και άλλων 10 πόλεων της Πορτογαλίας το Σάββατο, διαδηλώνοντας ενάντια στις πρωτόγονες εργασιακές συνθήκες της χώρας, ενάντια στην ανασφάλιστη εργασία, ενάντια στα σταζ και στην εργασία με μπλοκάκια. Η πρωτοβουλία για τις κινητοποιήσεις αυτές, που η μαζικότητα τους ξάφνιασε ακόμα και τους «διοργανωτές» ξεκίνησε μέσω του διαδικτύου.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές των διαδηλώσεων, οι κινητοποιήσεις είναι εμπνευσμένες από τις εξεγέρσεις στην Αίγυπτο, και την Τυνησία, και όλα άρχισαν όταν 4 νέοι άνοιξαν μια σελίδα στο Facebook στις 9 Φλεβάρη, καλώντας σε διαδηλώσεις ενάντια στις πρωτόγονες συνθήκες εργασίας στην χώρα. Η είδηση μεταδόθηκε και μέσα σε μια εβδομάδα είχαν δηλώσει συμμετοχή περισσότεροι από 50.000 νέοι.
200.000 ήταν οι διαδηλωτές στη Λισαβόνα, 80.000 στο Πόρτο. Μερικά από τα συνθήματα που φώναζαν οι διαδηλωτές ήταν: «με επισφαλείς θέσεις εργασίας δεν μπορεί να υπάρξει ελευθερία», «χοντροί πολιτικοί, σκελετωμένος λαός» αλλά και το σύνθημα της "επανάστασης των γαρυφάλλων", «λαός ενωμένος, ποτέ νικημένος» Ένα από τα πανό έγραφε «Η χώρα έχει γονατίσει».
Επίσης πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις αλληλεγγύης από Πορτογάλους μετανάστες μπροστά από της πρεσβείες της Πορτογαλίας στο Λονδίνο, τη Βαρκελώνη και τη Χάγη.
«Το ήμισυ του ενεργού πληθυσμού της Πορτογαλίας είναι είτε άνεργοι είτε "επισφαλείς", κάτι που δείχνει ότι η κατάσταση είναι απαράδεκτη,» δήλωσε ο 27χρόνος Joao Labrincha, άνεργος και ένας από τους τέσσερις «διοργανωτές» των κινητοποιήσεων, στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Το ποσοστό της ανεργίας στην χώρα της Ιβηρικής έφθασε πέρσι στο 10,8%. Από τους 620.000 άνεργους, σχεδόν οι μισοί είναι κάτω των 35 ετών. Πάνω από το 10% των ανέργων είναι πτυχιούχοι.
Των χθεσινών μαζικών διαδηλώσεων, είχαν προηγηθεί κυβερνητικές ανακοινώσεις για περικοπές στις δαπάνες και αλλαγές στη φορολογία με στόχο τον περιορισμό του ελλείμματος στο 4,6% ώστε να πεισθούν «οι αγορές» ότι η Πορτογαλία μπορεί να επιλύσει τα προβλήματά της χωρίς να προσφύγει σε «μηχανισμούς στήριξης».

Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Ανακοίνωση-Κάλεσμα Κατοίκων Περιοχής Μετς

Αναδημοσιεύουμε Ανακοίνωση-Κάλεσμα Κατοίκων Περιοχής Μετς καθώς και σχόλιο της σημερινής Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας για το θέμα.

Ο κος Δ. Ρέππας, Υπουργός Μεταφορών, σε αγαστή συνεργασία με τον Δήμο  Αθηναίων και τον μεγαλοεργολάβο Μπόμπολα ξαναχτυπά και πιέζει για την  κατασκευή του περιβόητου υπόγειου  γκαράζ στην πλατεία του Α' Νεκροταφείου
   Αθηνών, ενώ εκκρεμεί τον Μάιο ακρόαση στο ΣτΕ όπου έχουν προσφύγει πολλοί κάτοικοι της περιοχής Μετς και όχι μόνον.
Τα επιχειρήματα κατά της κατασκευής του γκαράζ είναι γνωστά:
  • Θα προσελκύσει, αντί να διώξει την αυτοκίνηση στο κέντρο της πόλης, αντίθετα με ό,τι γίνεται στις  ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όπου τα αυτοκίνητα οδηγούνται  
  • έξω από την περίμετρο της πόλης.
  • Θα επιβαρύνει με κυκλοφοριακή συμφόρηση, ρύπανση και θόρυβο μια παραδοσιακή  γειτονιά αποκλειστικής κατοικίας.
  • Θα αποκλείσει το Α' Νεκτροταφείο από την Ενοποίηση των Αρχιαολογικών Χώρων  της Αθήνας, όπως προβλέπεται από τις σχετικές μελέτες, εφόσον στα πέριξ της  πλατείας υπάρχουν σημαντικά  αρχαιολογικά ευρήματα.
  • Ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας,  ο οποίος συλλέγει τα νερά και τροφοδοτεί  
  • τον Ιλισσό, θα διακοπεί με βάναυσο τρόπο.
  • Θα κοπούν πάνω από 80 αιωνόβια δέντρα και θα αντικατασταθούν σύμφωνα με την  πάγια τακτική με γκαζόν.

Ο μόνος που θα ωφεληθεί είναι ο κος Μπόμπολας. Έχει τον τρόπο να «πείθει»  κυβέρνηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θα χτίσει πάνω σε δημόσια δωρεάν
   επιφάνεια, και εκτός από την κατασκευή θα επιδοτηθεί με 4000 ευρώ ανά θέση παρκαρίσματος, δηλαδή 1.200.000 ευρώ, δώρο από τα ευρωπαϊκά ταμεία.
Οι κάτοικοι του Μετς θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους !
Από Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011, στις 5:00 το πρωί, όλοι μπροστά στην πύλη του Α' Νεκροταφείου,  να είμαστε σε επιφυλακή και επαγρύπνηση για να σταματήσουμε τις μπουλντόζες του Μπόμπολα.
ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΜΕΤΣ

Ματαιότης ματαιοτήτων, τα... κέρδη ματαιότης. Και πού μπορεί να συναντώνται τα κέρδη και η ματαιότης; Σε ένα κοιμητήριο, προφανώς, θα απαντούσε κάποιος, αλλά στην περίπτωση του ιστορικού Α' Νεκροταφείου της Αθήνας μπορεί να συναντηθούν και έξω από την πύλη του. Εκεί όπου εδώ και εννέα χρόνια το πρώην υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ (νυν Υποδομών) προσπαθεί να αναθέσει σε εργολάβο την παραχώρηση και κατασκευή με εκμετάλλευση, υπόγειου χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων. Ο εργολάβος έχει εγκατασταθεί και θα επιδοτηθεί μάλιστα με περίπου 1,5 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του έργου. Είναι γνωστός διότι έχει γίνει στο παρελθόν τρεις φορές προσπάθεια να μπει στην πλατεία που βρίσκεται εκεί, να κόψει περίπου 140 δέντρα και να ξεκινήσει εκσκαφές σε βάθος 25 μέτρων. Ηταν τέτοια η πρεμούρα για την κατασκευή, που το έργο αυτό εντάχθηκε μέχρι και στα ολυμπιακά έργα, ενώ αργότερα ο Γ. Σουφλιάς το εξήγγειλε την ώρα που ο Δήμος Αθηναίων (επί Ν. Κακλαμάνη) είχε ήδη εγείρει ενστάσεις, όχι σεβόμενος το πράσινο αλλά επειδή θεωρεί ότι ο χώρος τού ανήκει. Εκκρεμεί βεβαίως και προσφυγή κατοίκων και δημοτικών συμβούλων (Πορτάλιου, Βαλάση κ.ά.) που εκδικάζεται το Μάιο. Ομως, προχθές Παρασκευή εμφανίστηκαν και πάλι μηχανικοί με μεζούρες. Η δημοτική αρχή Καμίνη δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια. Ακούγεται όμως ότι σε πρόσφατη συνεδρίαση της παράταξης είχε κληθεί και εκπρόσωπος της κατασκευαστικής! Εργολάβος είναι εταιρεία του ομίλου Μπόμπολα για όσους δεν το κατάλαβαν ήδη, αφού αφορά έργο με παραχώρηση δημόσιας έκτασης, επιδότηση και εκμετάλλευση...