Αναδημοσιεύουμε κείμενο του συναδέλφου και μέλους της συσπείρωσης Π. Τότσικα:
ΦΑΚΕΛΛΟΣ : «ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ» ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ
Πληροφοριακά στοιχεία για μια πληρέστερη ενημέρωση σχετικά με την λεγόμενη «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας και τα σχέδια για το πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού.
Πάνος Τότσικας, μέλος της «Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού»
“…Oι ηγέτες των 17 κρατών ή κυβερνήσεων της ευρωζώνης χαιρετίζουν… τις ισχυρές δεσμεύσεις εκ μέρους της Ελλάδας… να εκπληρώσει πλήρως και ταχέως το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και ανάπτυξης της ακίνητης περιουσίας των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει ανακοινώσει…» / Βρυξέλες, 11.3.2011
…Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αξία όλων των μετοχών που έχει το ελληνικό Δημόσιο σε όλες τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρίες ανέρχεται μόλις σε 6,5 δισ ευρώ σε σημερινές τιμές. Ουσιαστικά λοιπόν, ολόκληρο σχεδόν το πρόγραμμα των 50 δισ ευρώ για το οποίο δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στις Βρυξέλες, θα βγει (υποτίθεται) από την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου …(1)
AKINHTH ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΑ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΑ
… Το Ελληνικό κράτος διαθέτει , θεωρητικά, 71.000 ακίνητα εκτιμώμενης αξίας 272 δισ ευρώ. Τα 16.154 από αυτά αν και είναι «άγνωστα», κοστολογούνται 59 δις ευρώ. Ακόμη, 35.819 ακίνητα αξίας περίπου 80 δισ είναι καταπατημένα, «ειδικής φύσης», ή έχουν διάφορα νομικά προβλήματα. Εξ’ άλλου, 9.527 ακίνητα είναι ήδη μισθωμένα ή παραχωρημένα. Απομένουν 9.563 ακίνητα που είναι ελεύθερα προς αξιοποίηση των οποίων η συνολική αξία εκτιμάται σε 49,4 δισ ευρώ. Όμως το μεγαλύτερο απ’ αυτά δεν μπορούν να «αξιοποιηθούν», να πουληθούν κλπ (νησιά, παραλίες, αιγιαλοί, κοινόχρηστοι χώροι, δάση, βουνά κ. ά). Το κρίσιμο ερώτημα είναι τι απομένει. Είναι ενδεικτική η διαπίστωση της μελέτης του ΙΣΤΑΜΕ στην έκθεσή του για την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, όπου αναφέρεται ότι από μια «δεξαμενή» 71.000 ακινήτων, η ανάδειξη 100 αξιοποιήσιμων αποτελεί ιδιαίτερα φιλόδοξο στόχο. Σ’ αυτά περιλαμβάνεται το Ελληνικό και εκτάσεις «φιλέτα», αλλά και ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας. Η αξία τους δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια, καθώς δεν έχει καθοριστεί η χρήση γης για τα περισσότερα απ’ αυτά… (2)
…Η συνολική αξία της περιουσίας των 11.000 Κοινωφελών Περιουσιών (Εθνικών κληροδοτημάτων) είναι άγνωστη και είναι αδύνατο να υπολογιστεί. Μπορούμε ωστόσο ,να προσεγγίσουμε τη συνολική αξία των Περιουσιών αυτών σε τουλάχιστον 10 δισ ευρώ. Και μάλιστα, χωρίς να περιλαμβάνεται η περιουσία - κινητή και ακίνητη – των πολύ μεγάλων Κοινωφελών Περιουσιών, την οποία δεν γνωρίζουμε…. Η νομοθεσία είναι πεπαλαιωμένη. ..Υπάρχει πανσπερμία διατάξεων γεγονός που καθιστά δυσχερή ή και αδύνατο το έλεγχο των μεγάλων περιουσιών…. Ο έλεγχος υπό την μορφή εποπτείας , προληπτικής ή κατασταλτικής, που ασκείται από τις αρμόδιες αρχές του υπουργείου Οικονομικών είναι επιδερμικός… Συγκεκριμένα Κληροδοτήματα έχουν εκτραπεί από την επίτευξη του σκοπού για τον οποίο συνεστήθησαν… Οι κηδεμόνες σπάνια αποδίδουν λογαριασμό των ενεργειών τους και, ηθελημένα ή αθέλητα, βλάπτουν το Δημόσιο, στερώντας τον κρατικό προϋπολογισμό από σημαντικά έσοδα… (3)
ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ - ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ - ΕΚΧΩΡΗΣΗΣ – ΕΚΠΟΙΗΣΗΣ - ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΓΗΣ
… Ολοένα και συχνότερα συζητείται πλέον η πρόταση να πωλήσει το κράτος μέρος της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Ευτυχώς!...Τελευταία μάλιστα, ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, εξήγησε ότι “μια επιθετική πολιτική αξιοποίησης της ακίνητης κρατικής περιουσίας” θα οδηγήσει τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές να προεξοφλήσουν ότι στην Ελλάδα “αργά ή γρήγορα, ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ θα κινηθεί σε επίπεδα παραπλήσια του μέσου όρου της Ευρωζώνης” και, επομένως, θα “απομακρύνει το καταστρεπτικό, για την ευημερία του ελληνικού λαού, ενδεχόμενο της στάσης πληρωμών “… (4 )
…Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση αναλίσκονται σε λαϊκίστικες αντιπαραθέσεις για την «αξιοποίηση» και όχι «εκποίηση» της δημόσιας περιουσίας, ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο στόχος είσπραξης 50 δισ ευρώ δεν είναι ρεαλιστικός χωρίς την εκχώρηση της ιδιοκτησίας δημόσιας γης… Σε τι θα βοηθούσε η είσπραξη 50 δισ ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις και παραχώρηση δικαιωμάτων εκμετάλλευσης;… Πέρα από την είσπραξη εσόδων - που δεν θα λύσουν το πρόβλημα των ελλειμμάτων και του χρέους - η αξιοποίηση της δημόσιας γης είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ανάπτυξη. Πως θα γίνουν μεγάλες επενδύσεις σε τουριστικές εγκαταστάσεις και θερινές κατοικίες, χωρίς εκχώρηση δημόσιας γης, και μάλιστα με διαδικασίες fast track για να αποφευχθούν οι ενστάσεις και οι προσφυγές που είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες στην Ελλάδα; Μπορούμε να συζητήσουμε αν η δημόσια γη θα πωληθεί ή θα εκχωρηθεί για κάποιες δεκαετίες, το βέβαιο όμως είναι ότι όσο μικραίνει ο χρόνος εκμετάλλευσης τόσο μικραίνει και το επενδυτικό ενδιαφέρον και το ποσό που θα εισπράξει το Δημόσιο,,, (5)
…. Η μόνη άμεση λύση είναι η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Εδώ θέλω να είμαι σαφής: με αξιοποίηση δεν εννοώ την εκποίηση αλλά την μακροχρόνια μίσθωση (από 45 ως 99 χρόνια).Τα 45 χρόνια θεωρώ ότι είναι ο κατώτατος χρόνος για την ικανοποιητική απόδοση μιας σοβαρής επένδυσης σε γη, ενώ τα 99 χρόνια είναι η συνήθης περίοδος μακροχρόνιας μίσθωσης κατά το αγγλικό εθιμικό δίκαιο, η οποία γίνεται σε τιμές που δεν απέχουν πολύ της πώλησης… Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και ιδιαίτερα της αξιοποίησης της δημόσιας γης, ακόμη και των βραχονησίδων, είναι υγιέστατη κίνηση για τη λύση του δημοσιονομικού προβλήματος που είναι βρόχος στον λαιμό όλων μας… (6)
… Προτιμούμε να μένουν το Ελληνικό, η παραλία του Νέου Φαλήρου και άλλα κομμάτια πολύτιμης ελληνικής γης μίζερα, καταπατημένα, κακοφροντισμένα από τους δήμους μόνο και μόνο γιατί πιστεύουμε ότι έτσι «η Ελλάδα μένει στους Έλληνες»; Λες και αν πουλήσεις τον Άγιο Κοσμά θα τον πάρει κάποιος με ρυμουλκό, θα βάλει ξένη σημαία και θα τον αποσπάσει από την εθνική κυριαρχία. Ό, τι και να αξιοποιηθεί , ό, τι και να πουληθεί εδώ θα μείνει, θα δώσει δουλειές σε Έλληνες, θα φέρει φόρους και άλλα έσοδα στον ελληνικό κορβανά που είναι άδειος και την πολυπόθητη ανάπτυξη…( 7 )
ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΓΗΣ
...Μια απλή τροπολογία(!) σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών οπλίζει με απεριόριστες εξουσίες τη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων να βγάζει κυριολεκτικά «στο σφυρί», με συνοπτικές διαδικασίες και ανεξέλεγκτα, όλα τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου – επιχειρήσεις και ακίνητα. Για «αξιοποίηση» μιλάει κατ’ ευφημισμόν, η φοβερή τροπολογία και, για να μην υπάρχουν περιθώρια παρερμηνείας, επεξηγεί ότι περιλαμβάνει «κάθε είδους συναλλαγή, δικαιοπραξία, και εν γένει ενέργεια ή πράξη, συμπεριλαμβανομένης και της μεταβίβασης του περιουσιακού στοιχείου, μέσω της οποίας το Δημόσιο θα μπορεί να αποκομίσει άμεση ή έμμεση ωφέλεια». Και για να είναι γρήγορες και καθαρές οι δουλειές, χωρίς προσκόμματα στον εισπρακτικό αποκλειστικά στόχο και χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες, ορίζεται ότι οι συμβάσεις «αξιοποίησης» των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου εξαιρούνται από τον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και απαλλάσσονται από κάθε φόρο ή επιβάρυνση!...(8)
…Η Μαρία Καραμανώφ, Σύμβουλος Επικρατείας, Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος, στο βιβλίο της «Βιώσιμο κράτος και δημόσια κτήση – τα όρια των ιδιωτικοποιήσεων», μεταξύ άλλων αναπτύσσει το ιδιότυπο, στον ευρωπαϊκό χώρο, νομικό καθεστώς της δημόσιας κτήσης στην Ελλάδα: απλός διαχειριστής είναι το κράτος και όχι ιδιοκτήτης του φυσικού πλούτου και της πολιτιστικής κληρονομιάς, που αποτελούν «εθνική κοινοκτησία» και ανήκουν «σε όλους τους πολίτες και όλες τις γενεές». Ακόμη , η Μαρία Καραμανώφ, καταγράφει τις νομικές αυθαιρεσίες και τις κυβερνητικές λαθροχειρίες των τελευταίων δεκαετιών, που μεθοδικά και εγκληματικά φαλκιδεύουν την κοινοκτημοσύνη της δημόσιας κτήσης (σταδιακά από το Δημόσιο στον ΕΟΤ και από εκεί στην ΕΤΑ και τα «Ολυμπιακά Ακίνητα»), ώστε να την καταστήσουν εκποιήσιμη και να την ξεπουλήσουν στο πλαίσιο μιας μυωπικής δημοσιονομικής πολιτικής. Τέλος, η Μαρία Καραμανώφ, διαπιστώνει , με διαφαινόμενη οργή, ότι σήμερα το πολύτιμο απόθεμα της δημόσιας γης, το οποίο είχαν διαφυλάξει με το αίμα τους όλες οι γενεές των Ελλήνων, απέκτησε ξαφνικά μια νέα , αμιγώς εμπορική διάσταση. Υπό το διαστρεβλωτικό πρίσμα της αγοραίας φιλοσοφίας, η οποία αποτιμά τα πάντα με κριτήριο την οικονομική τους απόδοση, η ελληνική δημόσια γη έλαμψε στα μάτια των απανταχού της Γης κερδοσκόπων ως θησαυρός κρυμμένος, που βγήκε ξαφνικά στην επιφάνεια. Αυτή η εθελότυφλη αλλοίωση στο νομικό καθεστώς της ελληνικής γης είναι και η κερκόπορτα για ακρωτηριασμούς στην εθνική επικράτεια, έτσι και πάνε όλα στραβά με το επαχθές δάνειο της «τρόϊκας»: μια, έστω, δόση αν αδυνατεί να καταβάλει το χάρβαλο κράτος μας, οι τοκογλύφοι δανειστές μας νομιμοποιούνται με το επαχθές Μνημόνιο να εκπλειστηριάσουν και τμήματα της δημόσιας κτήσης, που ως χθες και επί σχεδόν δύο αιώνες ήταν εκτός συναλλαγής… (9).
ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ : ΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΘΑ ΑΝΑΤΡΑΠΟΥΝ!
…Η «αξιοποίηση» του δημόσιου χώρου του πρώην αεροδρόμιου Ελληνικού καθώς και της παραλίας του Αγίου Κοσμά, δεν μπορεί να ταυτίζεται με την εμπορευματοποίηση, την εκποίηση και την μακροχρόνια παραχώρηση δημόσιας γης και δημόσιων εγκαταστάσεων σε ιδιωτικά συμφέροντα για εκμετάλλευση… Να μην υλοποιηθούν τα σχέδια της Κυβέρνησης και διάφορων επιχειρηματικών κύκλων που προωθούν την δόμηση άνω του ενός εκατομμυρίου τετραγωνικών μέτρων και την τσιμεντοποίηση του μεγαλύτερου τμήματος του χώρου του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και της παραλιακής ζώνης. Να προωθηθούν οι προτάσεις των Ο.Τ.Α, με βάση την μελέτη του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του Ε.Μ.Π, οι οποίες έχουν την αποδοχή και στήριξη ενός ευρύτατου φάσματος κοινωνικών φορέων. Το Ελληνικό να «αξιοποιηθεί» κυρίως ως ελεύθερος-δημόσιος χώρος πράσινου Μητροπολιτικού χαρακτήρα με αθλητικές, πολιτιστικές, και άλλες δραστηριότητες κοινωνικού-παραγωγικού χαρακτήρα, καλύπτοντας κοινωνικές ανάγκες εκατομμυρίων κατοίκων της Αττικής και όχι κερδοσκοπικές επιδιώξεις ιδιωτικών συμφερόντων, ελληνικών και ξένων…Είμαστε ριζικά αντίθετοι με την εκποίηση του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού στο Κατάρ ή σε άλλους επιχειρηματίες και θα αγωνιστούμε ώστε οι κυβερνητικές αποφάσεις που λαμβάνονται με διαδικασίες fast track, να ανατραπούν. Δεν δεχόμαστε την εκχώρηση δημόσιας γης στο όνομα του χρέους, το οποίο διαρκώς πολλαπλασιάζεται, ενώ ο κόσμος της εργασίας διαλύεται και η χώρα οδηγείται στην πτώχευση… (10)
….Το Ελληνικό πωλείται, πρώτο αυτό, και ακολουθεί η ελληνική γη, οι ακτές, τα νησιά, τα δάση, τα δημόσια κτήματα! Όχι για να καλυτερέψουν τα πράγματα αλλά για να φάνε τα χρήματα έλληνες και ευρωπαίοι τραπεζίτες. Όχι για να γίνουν πάρκα αλλά για να ανοίξει ο δρόμος της συνολικής λεηλασίας του δημόσιου πλούτου. Ε, λοιπόν σας ενημερώνουμε ότι το Ελληνικό δεν θα πουληθεί! Δεν θα πουληθεί γιατί δεν σας ανήκει, ανήκει σε όλους μας. Δεν θα πουληθεί γιατί έχει γίνει σύμβολο του αγώνα για το περιβάλλον και το πράσινο της Αθήνας, δεν θα πουληθεί γιατί αν συμβεί αυτό, δεν θα μείνει τίποτα όρθιο… Το Ελληνικό δεν θα πουληθεί ,γιατί θα μας βρείτε απέναντί σας, να το φυλάμε εμείς οι ίδιοι! (11)
Πηγές
(1) Γιώργος Δελαστίκ, ΕΘΝΟΣ, 14/3/2011 – “Πλήρως και ταχέως» τα 50 δισ.
(2) Λεωνίδας Στεργίου, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 20/2/2011 – «Διαθέσιμα μόνο … 100 ακίνητα»
(3) Γιώργος Μπουρδάρας, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 20/2/2011 – «Αναξιοποίητα τα Εθνικά μας κληροδοτήματα»
(4) Μπάμπης Παπαδημητρίου, ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, Οκτώβριος 2010 - «Αυτό το χώμα είναι δικό μας;»
(5) Μιράντα Ξαφά, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 20/2/2011 – «Πραγματικότητα και θεατρινισμοί»
(6) Γιάννης Παλαιοκρασσάς, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 20/2/2011 – «Οι “Ολυμπιακοί” της υποκρισίας»
(7) Αλέξης Παπαχελάς, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 20/2/2011 – Η παραλία της μιζέριας
(8) Γιώργος Βότσης, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 2/8/2010 – «Έρμαιο στα χέρια των κερδοσκόπων η δημόσια κτήση»
(9) Γιώργος Βότσης, στο ίδιο
(10) «Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού» 7/3/2010
(11) «Ανοιχτή Επιστολή προς την Κυβέρνηση, την τρόϊκα, τους εμίρηδες και κάθε ενδιαφερόμενο», 14/2/2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου