Σάββατο 11 Ιουλίου 2020

Γενική δοκιμή χτυπήματος διαδηλώσεων

Βίντεο – ντοκουμέντο: Αστυνομικοί πέφτουν με τις μηχανές σε μπλοκ διαδηλωτών

Βίντεο από την επίθεση μηχανών της αστυνομίας σε μπλοκ διαδηλωτών στις οδούς Πανεπιστημίου και Ρήγα Φεραίου, φέρνει στη δημοσιότητα το ThePressProject. Το βίντεο - ντοκουμέντο επιβεβαιώνει τις σχετικές καταγγελίες μετά το τέλος τις μαζικής διαδήλωσης στο κέντρο της Αθήνας, ενάντια στο νομοσχέδιο περιορισμού του δικαιώματος του συνέρχεσθαι.




Παράλληλα, σωρεία καταγγελιών αστυνομικής αυθαιρεσίας έρχονται στη δημοσιότητα για ακόμα μία φορά επί κυβέρνησης ΝΔ και υπουργίας Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Η Αστυνομία προσπάθησε να πήξει στα χημικά τη διαδήλωση, χειροβομβίδα κρότου λάμψης έσκασε στο πόδι μίας κοπέλας, ενώ βίντεο εμφανίζουν αστυνομικούς της ομάδας ΔΡΑΣΗ να κυνηγούν με μηχανές διαδηλωτές.

Σε άλλο βίντεο, που ανέβασε o πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης, εμφανίζονται αστυνομικοί της ομάδας ΔΡΑΣΗ να κυνηγούν διαδηλωτές που βρίσκονται εκεί ειρηνικά και προσπαθούν να καλυφθούν, ενώ μάλιστα επιτίθενται και ακινητοποιούν έναν διαδηλωτή ο οποίος δεν φαίνεται να έχει κάνει κάτι.


Ακόμα, μαρτυρίες αναφέρουν και στο TPP ότι μηχανές της ομάδας ΔΡΑΣΗ έπεσαν πάνω σε μπλοκ διαδηλωτών. Μια από αυτές δημοσιοποιήθηκε από τον δημοσιογράφο, Νίκο Σερβετά.


Eνώ σχετικό βίντεο έδωσε στη δημοσιότητα το omniatv:


Σύμφωνα επίσης με καταγγελία της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, που επιβεβαιώνεται από το TPP, μία γυναίκα χτυπήθηκε απευθείας από τα ΜΑΤ με χειροβομβίδα κρότου-λάμψης, η οποία εξεράγη στο πόδι της και είναι τραυματισμένη με εγκαύματα. Όπως αναφέρει η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή της:

Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020

Οι τρόφιμοι των οίκων ευγηρίας ως "πειραματόζωα" για το εμβόλιο κατά του covid-19

Οι τρόφιμοι των οίκων ευγηρίας ως "πειραματόζωα" για το εμβόλιο κατά του covid-19
Οι πιο αδύνατοι είναι και οι πιο σημαντικοί. Η φροντίδα τους αποτελεί συστατικό λόγο της κοινωνίας των πολιτών.

Δρ. Γεώργιος ΜπούτλαςΟρθοπαιδικός και διδάκτωρ βιοηθικής του Τμήματος ΙΦΕ του ΕΚΠΑ

ASSOCIATED PRESSΦωτογραφία αρχείου 22 Ιουνίου 2020 Βαρκελώνη. Η 61χρονη Dolores Reyes Fernández χαϊδεύει το πρόσωπο του 87χρονου πατέρα τη José Reyes Lozano,(AP Photo/Emilio Morenatti)


Οι θάνατοι των ηλικιωμένων, ειδικά όσων ζουν σε οίκους ευγηρίας, είναι ένα στατιστικό πλήγμα στη μάχη κατά του κορονοϊού.Ωστόσο φαίνεται να εξελίσσεται και σε ένα ηθικό πλήγμα, πρωτοφανές για τη σημερινή Ευρώπη. Ένα ιατρικό και πολιτικό σκάνδαλο έχει ξεσπάσει από το αδικαιολόγητα υψηλό αριθμό των θανάτων αυτών, όσο και από τη φημολογούμενη -και σε πολλές περιπτώσεις διαπιστωμένη- ιατρική παραμέληση μέσω έλλειψης οιασδήποτε μορφής θεραπείας καθώς και της εκτεταμένης χρήσης ισχυρών οπιούχων, όπως η μορφίνη, ως μιας μορφής ενεργητικής, μη εκούσιας ευθανασίας. Η μορφή αυτή της ευθανασίας, η οποία δεν ακολουθεί μια διαπιστωμένη γραπτώς ή προφορικώς έκφραση επιθυμίας του αρρώστου να πεθάνει με αυτόν τον τρόπο, θεωρείται εγκληματική πράξη παντού (ακόμα και στις χώρες όπου διάφορες μορφές εκούσιας ευθανασίας επιτρέπονται) και εμπίπτει στον ποινικό κώδικα. Ήδη πολλές μηνύσεις από συγγενείς είναι σε εξέλιξη και πιθανότατα θα ακολουθήσει και η διερεύνηση τυχόν πολιτικής ευθύνης. Η συνέχεια, τόσο η νομική- πολιτική, όσο και η εξ αυτών ηθική αποτίμηση, αναμένονται εξόχως ενδιαφέροντα.

Φανατικός υπέρμαχος της ευθανασίας... ο ωφελιμιστής φιλόσοφος Julian Savulescu, με μεγάλη επιρροή στη σύγχρονη βιοηθική, εν μέσω πανδημίας, προωθεί ακόμα περισσότερο την ωφελιμιστική ατζέντα με την προτροπή να πειραματιστούμε για το εμβόλιο Covid 19, πάνω σε ηλικιωμένους τρόφιμους των οίκων ευγηρίας.

Αχ αυτή η Τράπεζα Αττικής...

Υπόθεση Καλογρίτσα: Η διαδρομή του «μαύρου» χρήματος από τους Χούρυ μέχρι τα συριζαϊκά media


Δύο ημέρες πριν τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, έφτασαν στην Τράπεζα Αττικής τα €3 εκατ. από θυγατρική της CCC στην εταρεία Ι.ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΑΕ - Όταν ακυρώθηκε ο διαγωνισμός, η εταιρεία μετονομάστηκε και προχώρησε στην έκδοση του Documento - Διαβάστε το ρεπορτάζ του Γιώργου Παπαχρήστου στα ΝΕΑ
Την διαδρομή που έκαναν τα 3 εκατ. ευρώ από την κατασκευαστική εταιρεία CCC μέχρι να φτάσουν στον Χρήστο Καλογρίτσα για την εικονική, όπως καταγγέλλει ο επιχειρηματίας στη μήνυσή του, σύμβαση προκειμένου να λάβει μέρος στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες καταγράφει σε ρεπορτάζ του στα ΝΕΑ ο Γιώργος Παπαχρήστος.

«Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες που διαθέτω τα δανεικά της οικογένειας Χούρυ προς τον Καλογρίτσα έφτασαν με έμβασμα ύψους 3 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Αττικής με αποστολέα κλάδο της πολυεθνικής κατασκευαστικής εταιρείας της οικογένειας CCC. H εταιρεία ονομάζεται Consultants Construction Engineering Products, έχει έδρα το Άμπου Ντάμπι και τα χρήματα στην εταιρεία Ι.ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΑΕ μεταφέρθηκαν μέσω της διεθνούς τράπεζας HSBC στις 29 Αυγούστου 2016» γράφει ο Γιώργος Παπαχρήστος.

Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες πραγματοποιήθηκε δύο ημέρες αργότερα, στις 31 Αυγούστου του 2016.

«Νωρίτερα, δύο μήνες ακριβώς, στις 29 Ιουνίου 2016 συνεδριάζει εκτάκτως η τριμελής επιτροπή δανειοδοτήσεων της Τράπεζας Αττικής την οποία αποτελούν οι κ.κ. Αντωνόπουλος, Πρωτονοτάριος και Περτσινίδης. Ο πρώτος είναι ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, οι άλλοι δύο μετέχουν της διοικήσεως και αποφασίζουν να χρηματοδοτήσουν με δάνειο ύψους 15 εκατ. ευρώ τις εταιρείες συμφερόντων Χρ. Καλογρίτσα, Τοξότης και Νίκη. Η πρώτη λαμβάνει 9 εκατ. δάνειο και η δεύτερη 6. Η πιστοληπτική ικανότητα των δύο εταιρειών είναι κάτω του μηδενός, τα δάνεια παρέχονται με άνωθεν εντολή, προφανέστατα χωρίς εχέγγυο» προστίθεται στο ρεπορτάζ.


Με το που παίρνει το δάνειο ο Χρήστος Καλογρίτσας δημιουργεί την Ι.ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΑΕ με σκοπό την εξασφάλιση τηλεοπτικής άδειας. Η εταιρεία έχει μετοχικό κεφάλαιο 8 εκατ. ευρώ όπως απαιτεί ο νόμος Παππά.

Ακολουθεί μια πληρωμή 5,5 εκατ. ευρώ στη ΔΟΥ Νέας Σμύρνης για βεβαιωμένες οφειλές και πρόστιμα από το παρελθόν στον Γιάννη-Βλαδίμηρο Καλογρίτσα.

Με την άφιξη του εμβάσματος από την HSBC το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας Ι. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΑΕ φτάνει στα 11,3 εκατ. ευρώ, ποσό που μειώνεται στις 3 Οκτωβρίου κατά 3 εκατ. ευρώ επειδή η εταιρεία μετέχει στη διαγωνιστική διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες.

Στις 19 Οκτωβρίου η Ι.ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΑΕ μετονομάζεται σε Μedia Doc AE με μέτοχο τον Ιωάννη-Βλαδίμηρο Καλογρίτσα κατά κύριο λόγο και μικρομέτοχο τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη.

«Το σχήμα έχει στο παλμαρέ του την έκδοση μιας φιλοκυβερνητικής εφημερίδας, του γνωστού Documento, και το ομώνυμο site, πλην όμως η εκδοτική προσπάθεια έχει ζημιές και ως εκ τούτου δύσκολα περπατάει. Τον μήνα Φεβρουάριο του 2017 ο Ιωάννης-Βλαδίμηρος Καλογρίτσας αποχωρεί από την Media Doc AE παραιτούμενος κάθε αξίωσης υπέρ του συμ-μετόχου του Βαξεβάνη. Το ταμείο της εταιρείας - παρά τις χαμηλές κυκλοφοριακές πτήσεις της εφημερίδας - φέρεται να διαθέτει εκείνη την περίοδο ακόμη 5 εκατ. ευρώ, τα 3 των Χούρυ και 2 από το υπόλοιπο του δανείου» προσθέτει ο Γιώργος Παπαχρήστος.


Με αφορμή, δε, την αναφορά περί κυπριακού «αριθμού» στα e-mail με τα οποία συνεννοούνται ο Φουάντ Χούρυ και ο Καλογρίτσας «γίνεται σαφές ότι ο Χρήστος Καλογρίτσας διαθέτει έναν τουλάχιστον λογαριασμό στην Κύπρο. Πληροφορίες που έχω στη διάθεσή μου, από έγκυρες πηγές, αναφέρουν ότι η Τράπεζα της Ελλάδος ξεκίνησε ήδη τις έρευνες για να διαπιστωθεί τι κινήσεις έχουν γίνει μέσω του λογαριασμού αυτού και προς ποιους, φυσικά πρόσωπα ή εταιρείες».

«Πληροφορίες από άλλες πηγές αναφέρουν ότι θα διερευνηθεί ειδικότερα, μέσω δικαστικής συνδρομής, αν πρόκειται για λογαριασμό τον οποίο διαχειριζόταν ο γνωστός Κύπριος δικηγόρος κύριος Αρτεμίου, του τριγώνου Αρτεμίου-Παππάς-Βενεζουέλα» προστίθεται στο ρεπορτάζ.

Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020

"Έφυγε από τη ζωή" η διακεκριμένη αρχιτέκτονας Σουζάνα Αντωνακάκη

"Έφυγε από τη ζωή" η διακεκριμένη αρχιτέκτονας Σουζάνα Αντωνακάκη

Μαζί με τον σύζυγό της Δημήτρη Αντωνακάκη δημιούργησαν ένα προσωπικό αρχιτεκτονικό ιδίωμα που αποτελούσε συγκερασμό μοντερνισμού και παράδοσης

Πέθανε σε ηλικία 85 ετών η αρχιτέκτονας Σουζάνα Αντωνακάκη, που μαζί με τον σύζυγό της Δημήτρη Αντωνακάκη, δημιούργησαν σειρά διακεκριμένων έργων τα οποία αποτελούν συγκερασμό ελληνικού και ξένου μοντερνισμού, παράδοσης και νεωτερικότητας.

Η Σουζάνα Κολοκυθά Αντωνακάκη γεννήθηκε το 1935 στην Αθήνα και σπούδασε στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου. Υπήρξε, μαζί με το Δημήτρη Αντωνακάκη και την Ελένη Γούση-Δεσύλλα, ιδρυτικό μέλος του αρχιτεκτονικού γραφείου Atelier 66 (1965-1986), στο οποίο προστέθηκαν τα επόμενα χρόνια συνάδελφοι αρχιτέκτονες ως ισότιμοι συνεργάτες και μετονομάστηκε σε Α66 το 1987.

Τα επόμενα 20 χρόνια, μαζί με μια λίστα από κτίρια, εκδόσεις, συμμετοχές σε διαγωνισμούς, συνέβαλαν στη διαμόρφωση των σύγχρονων αρχιτεκτονικών τάσεων, έχοντας δημιουργήσει ένα χαρακτηριστικό στυλ που κατέστησε τη δουλειά του Atelier αναγνωρίσιμη. Το 1984, εκδίδεται μονογραφία τους από τις εκδόσεις Rizzoli, με την επεξεργασία του Kenneth Frampton.

Η Σουζάνα Αντωνακάκη έχει διατελέσει μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών - ΣΑΔΑΣ (1971-1972), πρόεδρος του τμήματος Αρχιτεκτόνων του Τεχνικού Επιμελητηρίου (1982-1984), Αντεπιστέλλον μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Αρχιτεκτονικής - Academie d' Architecture (1995), μέλος της Εθνικής Γραμματείας της UIA (1982-2002).

Από την αρχή οι δασικοί χάρτες



Η απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος έρχεται να τροποποιήσει για ακόμα μία φορά, και ενώ περισσότερο από το μισό έργο έχει ολοκληρωθεί, τις κατηγορίες των εκτάσεων που οφείλουν να εξαιρεθούν από τον δασικό χάρτη. (Φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Στο σημείο μηδέν επιστρέφουν οι δασικοί χάρτες. Με μια απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος πολλαπλασιάζονται οι περιπτώσεις αποχαρακτηρισμού δασών και δασικών εκτάσεων (σε πολλές περιπτώσεις παρά την αντίθετη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας) και οι δασικοί χάρτες, ακόμα κι όσοι έχουν κυρωθεί, (το 55% της χώρας) θα πρέπει να αναρτηθούν... από την αρχή.

Η υψηλού ρίσκου και αγνώστων συνεπειών απόφαση όχι μόνο κάνει αδύνατη την ολοκλήρωση του έργου έως το 2021, όπως είχε δεσμευθεί η χώρα έναντι των θεσμών, αλλά πιθανότατα θα οδηγήσει ολόκληρο το έργο στις ελληνικές καλένδες, ακυρώνοντας την επίπονη προσπάθεια που καταβλήθηκε την τελευταία δεκαετία.


Η απόφαση, την οποία υπογράφει ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, έρχεται να τροποποιήσει (για ακόμα μία φορά, και ενώ περισσότερο από το μισό έργο έχει επιτέλους ολοκληρωθεί) τις κατηγορίες των εκτάσεων που οφείλουν να εξαιρεθούν από τον δασικό χάρτη. Στόχος είναι να προστεθούν σειρά διοικητικών αποφάσεων που, κατά τη γνώμη του υπουργείου, πρέπει να οδηγήσουν σε εξαίρεση των δασικών εκτάσεων από τον δασικό χάρτη (δηλαδή τον αποχαρακτηρισμό τους) ακόμα κι αν αυτές είναι σήμερα δασικές.

Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα έχει κυρωθεί περίπου το 55% των δασικών χαρτών της χώρας, δηλαδή το 93% όσων είχαν αναρτηθεί, ενώ το υπόλοιπο 7% είναι διάφορες κατηγορίες αντιρρήσεων που δεν έχουν εξεταστεί.

Ας δούμε ορισμένες από τις πιο ενδιαφέρουσες κατηγορίες αποχαρακτηρισμών:

• Η σοβαρότερη από τις «νέες» περιπτώσεις αποχαρακτηρισμών αφορά σε διαφόρων ειδών διανομές ή απαλλοτριώσεις που είχαν γίνει προ πολλών δεκαετιών προκειμένου να δημιουργηθεί αγροτική, γεωργική, ή κτηνοτροφική γη. Με τη νέα απόφαση, αυτές οι εκτάσεις εξαιρούνται στο σύνολό τους, ακόμα δηλαδή κι αν δεν έχουν χρησιμοποιηθεί για τον σκοπό αυτό ποτέ και σήμερα είναι δασικές.

• Επίσης, αποχαρακτηρίζονται... αυτόματα όλες οι εκτάσεις που είναι δηλωμένες στον ΟΠΕΚΕΠΕ ή έχουν δηλωθεί σε ειδικά αγροτικά μητρώα (αμπελουργικό και ελαιουργικό), χωρίς να εξετάζεται αν οι εκτάσεις αυτές έχουν εκχερσωθεί παράνομα. Με αυτόν τον τρόπο δικαιώνονται όσοι διαχρονικά επέκτειναν τα χωράφια τους εις βάρος των δασών.

• Μια τρίτη κατηγορία αφορά άδειες εγκατάστασης βιομηχανικών και τουριστικών μονάδων, ανεξαρτήτως σε ποιο στάδιο αδειοδότησης βρίσκονται και από ποιον εκδόθηκαν. Με άλλα λόγια, μια τουριστική μονάδα που έλαβε έγκριση λ.χ. από το υπουργείο Τουρισμού δεν χρειάζεται να ελεγχθεί από το δασαρχείο, αν στην έκτασή της περιλαμβάνει δασικά κομμάτια.

• Επίσης γίνονται αποδεκτά βεβαιώσεις ή πληροφοριακού χαρακτήρα έγγραφα του δασαρχείου, παρότι το ΣτΕ έχει κρίνει εδώ και μία δεκαετία ότι δεν έχουν ισχύ πράξης χαρακτηρισμού.

• Σε εφαρμογή του πρόσφατου... περιβαλλοντικού νόμου, εξαιρούνται από τους δασικούς χάρτες και οι οικοδομικές άδειες που δεν έχουν ακόμα υλοποιηθεί. Αρκεί μια βεβαίωση μηχανικού ότι τηρούνται τα όρια της αρτιότητας, η οποία βέβαια το πιθανότερο είναι να μην ελεγχθεί ποτέ ως προς την πιστότητά της (η δήλωση αυθαιρέτων με ευθύνη του μηχανικού, άλλωστε, έχει αποδειχθεί την τελευταία δεκαετία ότι οδήγησε στη νομιμοποίηση τεράστιο αριθμό ακινήτων που έπρεπε να εξαιρεθούν, απουσία ελέγχων και ουσιαστικών κυρώσεων για τους παραβάτες).

Το πιο ανησυχητικό, όμως, είναι ότι ολόκληροι οι δασικοί χάρτες θα «αποσυρθούν» για να αναμορφωθούν «σε όποιο στάδιο και αν βρίσκονται» και «αναρτώνται εκ νέου στο σύνολό τους». Σχολιάζοντας την απόφαση του κ. Χατζηδάκη στην «Κ» δασολόγοι-μελετητές εκφράζουν την ανησυχία τους για την τύχη του έργου, καθώς οι προδιαγραφές δεν γίνεται να τροποποιούνται με κάθε αλλαγή κυβέρνησης (τροποποιήθηκαν ήδη επί ΣΥΡΙΖΑ ώστε να συμπεριλάβουν τις χορτολιβαδικές εκτάσεις και νωρίτερα, επί Νέας Δημοκρατίας, για να εξαιρεθούν όχι μόνο οι εντός σχεδίου περιοχές, αλλά και όσες οι δήμοι ήθελαν να ενταχθούν αλλά αυτό δεν είχε καταστεί δυνατό για νομικούς λόγους).

ΣΜΤ: Κάλεσμα σε κινητοποιήσεις ενάντια στο Ν/Σ για την απαγόρευση των διαδηλώσεων

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ


Για κανέναν αγώνα δε σας ζητήσαμε την άδεια!

Καλούμε:

Την Τρίτη 7 Ιουλίου στις 7μμ σε συγκέντρωση στα Προπύλαια και διαδήλωση.

Την Πέμπτη 9 Ιουλίου στις 7μμ σε κινητοποίηση (Πανεπιστημίου-Κοραή) και πορεία στην Βουλή.

Το νομοσχέδιο «για τις υπαίθριες συναθροίσεις» που κατέθεσε στην Βουλή η κυβέρνηση και θέλει να το ψηφίσει άμεσα, βάζει στο γύψο το δικαίωμα στη διαδήλωση και στην συγκέντρωση. Το νομοσχέδιο προβλέπει ιδιώνυμο κατά διαδηλωτών, απαγορεύσεις, εξοντωτικές αποζημιώσεις και ευχέρεια στη διάλυση των συγκεντρώσεων. Το δικαίωμα στη διαδήλωση παραμένει μόνο όταν το επιτρέπουν η αστυνομία και η κυβέρνηση!

Η δημόσια συνάθροιση και διαδήλωση όμως είναι θεμελιώδες δημοκρατικό δικαίωμα και δεν μπορεί να ασκείται με άδεια της κυβέρνησης, ενάντια στην πολιτική της οποίας κυρίως εκδηλώνεται.

Με το νομοσχέδιο που αποτελεί σταθερό και διαχρονικό πόθο του ΣΕΒ και του κεφαλαίου, επιχειρείται να επιβληθεί:
Οι διαδηλώσεις να γίνονται μόνο με άδεια της ΕΛΑΣ, καθώς ο «οργανωτής» θα πρέπει να έχει γνωστοποιήσει σε ειδική πλατφόρμα, χρόνο, μέρος και σκοπό (!) της κινητοποίησης. Το κράτος και η αστυνομία θα είναι πλέον «επίτροποι» στα σωματεία και τους μαζικούς φορείς και θα αξιολογούν τους στόχους, τα αιτήματα και το περιεχόμενο των κινητοποιήσεων.
Η αστυνομία να αποφασίζει για το που επιτρέπεται η συγκέντρωση, τι χώρο θα καταλαμβάνει, ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσει. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η «μη παρακώλυση της κυκλοφορίας και της πρόσβασης σε δημόσιες υπηρεσίες, οργανισμούς κοινής ωφέλειας και νοσηλευτικά ιδρύματα».
Υποχρεωτική δήλωση ατόμου – «οργανωτή» για κάθε διαδήλωση, ο οποίος είναι υπεύθυνος «για την αποζημίωση όσων υπέστησαν βλάβη της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της ιδιοκτησίας από τους συμμετέχοντες στη δημόσια υπαίθρια συνάθροιση». Δηλαδή, κυβερνήσεις, κράτος και εργοδότες θα μπορούν να φορτώσουν στον «οργανωτή» όλες τις «βλάβες» και τις ζημιές, που συνήθως προκύπτουν από την προσπάθεια καταστολής μιας διαδήλωσης, με εξοντωτικές αποζημιώσεις, έτσι ώστε να γίνεται πρακτικά αδύνατο να καλεστεί μια συγκέντρωση.
Υποχρέωση του «οργανωτή» να «ορίζει επαρκή αριθμό ατόμων, τα οποία παρέχουν συνδρομή στην περιφρούρηση της συνάθροισης» και «συνεργασία» με την αρμόδια αστυνομική ή λιμενική αρχή!
Κάθε «αυθόρμητη υπαίθρια συνάθροιση» επιτρέπεται μόνο όταν «δεν διαφαίνονται κίνδυνοι διασάλευσης της δημόσιας ασφάλειας ή σοβαρής διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής». Προπαντός η οικονομική λειτουργεία της αγοράς, η διασφάλιση των κερδών του κεφαλαίου και της εργασιακής εκμετάλλευσης – γι’ αυτό γίνονται όλα!
Η διάλυση μιας διαδήλωσης να λαμβάνεται με απλή απόφαση της αστυνομίας, χωρίς καν την παρουσία και εντολή εισαγγελέα.
Απαγόρευση των διαδηλώσεων εάν «επαπειλείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια» ή αν «απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής». Μάλιστα, η ΕΛΑΣ θα έχει το δικαίωμα να απαγορεύει προκαταβολικά μια διαδήλωση με βάση τον «εκτιμώμενο αριθμό συμμετεχόντων»!

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020

Για την ελευθερία στην διαδήλωση. Για το δικαίωμα να παλεύουμε

Η κηδεία του Σωτήρη Πέτρουλα

"...Αγόρια και κορίτσια έφταναν ομάδες –ομάδες, ξεχώριζαν μερικά πανώ των Λαμπράκηδων∙ παίρναν θέση στο πεζοδρόμιο, ύστερα πέρασαν και στ’ αντικρινό, η πολιορκία της Βουλής γινόταν πιο στενή. Με το σούρουπο άρχισαν να φτάνουν οι εργαζόμενοι: υπάλληλοι καταστημάτων, εργάτες κι εργάτριες από τις βιομηχανίες γύρω στην Αθήνα και τον Πειραιά. Η πλατεία Συντάγματος γέμισε κι οι φωνές, σαν άγρια καταιγίδα, τάραζαν το πλήθος κύμα στο κύμα. Ο τόνος έγινε πιο τραχύς: «Μητσοτάκη, κάθαρμα». Η αστυνομία του ναυάρχου Τούμπα, του νέου αποστάτη υπουργού Δημοσίας Τάξεως, προσπαθούσε ν’ αναχαιτίσει το πλήθος σχηματίζοντας αλυσίδα με τα χέρια. Ύστερα ήρθαν, φαίνεται, άλλες διαταγές, κι άρχισε η επίθεση με τα κλομπς για να διαλυθούμε. Τότε ανέβηκαν ως τον ουρανό οι κατάρες κι οι βρισιές. Τα ρόπαλα κατεβαίναν κατακέφαλα, στριγκλιές γυναικών, είχε νυχτώσει πια, κάμποσοι γεροδεμένοι διαδηλωτές, εργάτες, οικοδόμοι, αθλητές, σπουδαστές θέλησαν να περάσουν στην αντεπίθεση, τους συγκράτησαν οι πιο ψύχραιμοι, κι άρχισε η υποχώρηση. Ο Τούμπας είχε κρύψει τις κλούβες του σ’ όλες τις παρόδους. Κι ενώ συνεχιζόταν το κυνηγητό κι οι συγκρούσεις στην πλατεία Συντάγματος, εγώ βρέθηκα τρέχοντας, σπρωγμένος από το πλήθος, στην οδό Βουκουρεστίου. Πέρα, στο αντικρινό πεζοδρόμιο, ύστερα από το «Μπραζίλιαν» είδα το κεφάλι της Φλώρας, έπειτα την είδα ολόκληρη, έτρεχε κι αυτή, μονάχη της μέσα στο πλήθος, δε φαινόταν να τη συνοδεύει κανένας από τους φίλους της. Έτρεξα να τη συναντήσω, μα για να διασχίσω το κατάστρωμα μου πήρε μερικές στιγμές, ώσπου να φτάσω στο πεζοδρόμιο της Σταδίου, εκείνη είχε χαθεί στη στοά του άλλου «Μπραζίλιαν», που βγάζει στην οδό Καραγεώργη της Σερβίας. Λάθος, έπρεπε να στρίψει και να κατεβαίνει για την Κλαύθμωνος, ποτέ μην μπαίνεις σε στοά όταν σε κυνηγούν, στην άλλη άκρη σε περιμένει το μπλόκο. Παλιά μαθήματα, της Κατοχής. Σταμάτησα και την άφησα να χαθεί."

Στρατής Τσίρκας, Η Χαμένη Άνοιξη



Για την ελευθερία στην διαδήλωση. Για το δικαίωμα να παλεύουμε.
Όλες και όλοι στις κινητοποιήσεις, Πέμπτη 9/7, 7μμ στο Άγαλμα Βενιζέλου και στα Προπύλαια.

Ψήφισμα της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ για το Ν/Σ που απαγορεύει τις διαδηλώσεις

Ψήφισμα της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ για το Ν/Σ που απαγορεύει τις διαδηλώσεις


Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ εξέδωσε ψήφισμα κατά του υπό ψήφιση νομοσχεδίου που περιστέλλει το δικαίωμα στη διαδήλωση.
Συμμετέχουμε αύριο στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Να μην περάσει η απαγόρευση!

Η πρόταση,υπερψηφίστηκε με 5 ψήφους (ΑΡΑΓέΣ/blockTEE, Πανεπιστημονική, Συμμαχία, Δ.Ε.Σ.Μη.). Κατά ψήφισαν 4 (ΔΚΜ,ΔΗΣΥΜ) και 1 λευκό (ΔΗΠΑΜ).

“Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο για τις δημόσιες συναθροίσεις και καλεί την Κυβέρνηση να το αποσύρει.
Το νομοσχέδιο αυτό, όπως κατατέθηκε στη Βουλή, αποτελεί πιστή αντιγραφή του αντίστοιχου χουντικού νόμου του 1971. Ανοίγει τον δρόμο για την αυθαίρετη απαγόρευση συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων από την αστυνομία, περιορίζει και ποινικοποιεί το συνταγματικό δικαίωμα της συνάθροισης, προβλέπει εξοντωτικές ποινές για τους οργανωτές σε περίπτωση που υπάρξουν επεισόδια, και καθιστά ιδιώνυμο ποινικό αδίκημα τη συμμετοχή σε συγκέντρωση που έχουν “απαγορεύσει” οι αρχές.
Η κατάθεση και ψήφιση του Νομοσχεδίου αποτελεί ηχηρό πλήγμα για τη Δημοκρατία και επιστρέφει τη χώρα σε μαύρες εποχές.
Με βάση τα παραπάνω η Δ.Ε δηλώνει ότι καμία περιστολή δημοκρατικών κεκτημένων και δικαιωμάτων των πολιτών δεν μπορεί να γίνει δεκτή. Στο πλαίσιο αυτό στηρίζει και καλεί τους μηχανικούς να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που έχουν ανακοινώσει συνδικαλιστικοί και άλλοι φορείς την Πέμπτη 9/7 στις 7μμ στην πλατεία Κλαυθμώνος και στο συλλαλητήριο σωματείων και συνδικάτων στις 8μ.μ. στο Σύνταγμα”

Ο καθοριστικός ρόλος του ΤΕΕ στην ολοκλήρωση της προετοιμασίας στο Ελληνικό

Δείξε μου το φίλο σου να σου πω ποιος είσαι, λέει ο λαός μας και οι μεγάλες φιλίες Αδ. Γεωργιάδη - κυβέρνησης Ν.Δ. με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Γ. Στασινού δεν κρύβονται με τίποτα...Σύμβουλος στο Ελληνικό, ανάθεση μελετών στο Μάτι, θετικός σε όλους τους Νόμους της κυβέρνησης, αφωνία για την "σκοιλ ελλικικου επιμόρφωση", για την ανεργία και τις απολύσεις μηχανικών, για τις συντάξεις των 1000 € που κάνουν τρία χρόνια να εκδωθούν, για τα περιβαλλοντικά εγκλήματα.





Ο καθοριστικός ρόλος του ΤΕΕ στην ολοκλήρωση της προετοιμασίας στο Ελληνικό
07-07-2020 - Πηγή: ypodomes.com

H εκκίνηση των πρόδρομων εργασιών στο Ελληνικό αποτελεί ένα από το κρίσιμο βήμα για να φτάσουμε στην έναρξη του κυρίως έργου. Σε πολλούς ίσως να φαίνεται μία απλή διαδικασία, ένα απαραίτητο βήμα, αλλά στην πραγματικότητα για να γίνει εφικτή η εκκίνηση αυτών των κατεδαφίσεων έπρεπε να ξεπεραστούν πολλές και σημαντικές δυσκολίες, που ταλάνιζαν το έργο εδώ και καιρό.

Ο ρόλος του ΤΕΕ σε αυτό, ήταν σημαντικός. Δεν είναι τυχαίο ότι από τις πρώτες αποφάσεις της, νέας τότε κυβέρνησης, ήταν το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας να αναλάβει ως τεχνικός σύμβουλος,ηη μέρος στην ωρίμανση της προετοιμασίας και έκτοτε τέθηκαν πολλοί στόχοι οι οποίοι εκπληρώθηκαν, λίγο-πολύ στο χρόνο τους.

Ο Γιώργος Στασινός, σε μία συνέντευξη του στο Πρώτο Θέμα, είχε επισημάνει πως ουσιαστικά το Ελληνικό αποτελεί και ένα μοντέλο για την προετοιμασία άλλων μεγάλων επενδύσεων που θα έρθουν στη χώρα. Όπως είχε πει χαρακτηριστικά “για την κυβέρνηση το Ελληνικό είναι ένα έργο-πιλότος γιατί δείχνει τον δρόμο και για άλλες επενδύσεις στη χώρα μας”.

Για να φτάσουμε στην 3η Ιουλίου, το ΤΕΕ έπαιξε καθοριστικό ρόλο με τις ειδικές γνώσεις που διαθέτει, όντας μέρος μίας αλυσίδας που έφτανε μέχρι το Υπουργικό Συμβούλιο. To ρόλο του ΤΕΕ εξήρε και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ο οποίος είχε αναφέρει σε συνέντευξη του πως Ά. Γεωργιάδης: «Η συμμετοχή του κ. Στασινού και του ΤΕΕ δεν προσθέτει γραφειοκρατία, αφαιρεί γραφειοκρατία. Κυρίως γιατί το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, που είναι και επίσημος θεσμικός σύμβουλος του Υπουργού ούτως ή άλλως, έχει όλη εκείνη την τεχνογνωσία για να προχωρά τις αδειοδοτήσεις πάρα πολύ γρήγορα. Σήμερα όταν κάποιος θέλει να βγάλει άδεια και ασχολείται με τις κατασκευές, αυτό που του τη δίνει γρήγορα είναι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Άλλωστε, ο ίδιος ο κ. Στασινός έχει προσωπικά επιμεληθεί σειρά προτάσεων προς την πολιτεία, που τις έκανε και στην προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά που δεν είχαν γίνει αποδεκτές. Πιστεύω από τη δική μας κυβέρνηση θα γίνουν πολύ γρηγορότερα για την απλοποίηση όλων των διαδικασιών. Στα πλαίσια λοιπόν αυτά τον συμβουλεύομαι για να μην κάνω λάθος και να πάω όσο μπορώ πιο γρήγορα».

Τρίτη 7 Ιουλίου 2020

2η Πανελλαδική συνάντηση για την ενέργεια, 17-18/10/2020, Αθήνα






Ηχογραφημένο υλικό της 1ης συνάντησης

(αντιγράψτε το σύνδεσμο: https://www.mixcloud.com/meeting4energy)

Κάλεσμα στη 2η πανελλαδική συνάντηση για την ενέργεια

Δεύτερη πανελλαδική συνάντηση - συνέλευση συλλογικοτήτων για την ενέργεια
Αθήνα, 17-18/10/2020

Κάλεσμα

Το διήμερο 18-19/1/2020 πραγματοποιήθηκαν, στην Αθήνα, οι εργασίες της πανελλαδικής συνάντησης για την ενέργεια, με πολύ μεγάλη συμμετοχή συλλογικοτήτων απ’ όλη την Ελλάδα, που έχουν άμεση εμπλοκή σε αντιστάσεις σχετιζόμενες με ποικίλες ενεργειακές δραστηριότητες, αλλά και πολλών άλλων (συλλογικοτήτων και μεμονωμένων ατόμων), που έχουν έντονο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στο χώρο της ενέργειας και για τις αντίστοιχες κινηματικές δράσεις. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την αναλυτική καταγραφή και κωδικοποίηση των απόψεων και των προτάσεων που κατατέθηκαν -δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε αυτές που φαίνεται πως συνιστούν κοινό τόπο-, με σκοπό να ανατροφοδοτηθεί ο διάλογος στο εσωτερικό των συλλογικοτήτων.

Κοινή πεποίθηση και επιθυμία όσων συμμετείχαν στη συνάντηση ήταν η διαδικασία αυτή να ολοκληρωθεί με μια νέα πανελλαδική συνάντηση (πριν το καλοκαίρι του 2020), που θα έχει σαν κύριο αντικείμενο τη μορφοποίηση μιας πιο σταθερής συνεργασίας ανάμεσα στις συλλογικότητες, στηριγμένη σε κοινά συμφωνημένο πλαίσιο βασικών θέσεων, τρόπο επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων και σε κοινές δράσεις.

Οι έκτακτες συνθήκες των τελευταίων μηνών δεν επέτρεψαν την ανάπτυξη του διαλόγου, με τον τρόπο που θα θέλαμε, ούτε την πραγματοποίηση της συνάντησης. Αντιθέτως, διευκόλυναν κράτος και κεφάλαιο να εντείνουν τους σχεδιασμούς τους και την υλοποίηση εκτεταμένων ενεργειακών δραστηριοτήτων, οι οποίες έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας. Για να επιταχυνθούν, ακόμη περισσότερο, η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός (καταστροφής του) περιβάλλοντος δε δίστασαν να επιβάλλουν νέους νόμους, με τους οποίους περιορίζονται δραστικά τα υφιστάμενα ανεπαρκή μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας και οι μηχανισμοί ελέγχου, συμπιέζονται -σε βαθμό εξαφάνισης- οι αδειοδοτικές διαδικασίες και κατοχυρώνονται εξόφθαλμα μονομερείς νομικές αποφάσεις, με το περιβάλλον, τις τοπικές κοινωνίες και τις ανάγκες τους να παραδίδονται «βορά» στις κερδοσκοπικές επιδιώξεις μεγαλοεπενδυτών.

Το success story του Πρίνου καταρρέει παταγωδώς ενώ η Energean απειλεί με οικολογική και οικονομική καταστροφή


Το αφήγημα της Ανάπτυξης όπως εκφράστηκε από τρεις διαφορετικές κυβερνήσεις και τους εκπροσώπους τους στο ΥΠΕΝ (Μανιάτης, Σταθάκης, Χατζηδάκης) υποσχέθηκε εντυπωσιακά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες αν απλά αφήσουν τις εταιρείες να δράσουν ελεύθερα στη γη και στα ύδατα τους. Στο όνομα της Ανάπτυξης παραχωρήθηκε με μεγάλη ελευθερία κινήσεων και χωρίς κανένα ουσιαστικό έλεγχο πάνω από το 1/3 της επικράτειας της χώρας για εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Τώρα το αφήγημα αυτό καταρρέει.

Τους τελευταίους μήνες παρακολουθούμε να εκτυλίσσεται μια υπόθεση οικονομικού, κοινωνικού και περιβαλλοντικού εκβιασμού από πετρελαϊκή εταιρεία με σκοπό να αποσπάσει δεκάδες εκατομμύρια από το Δημόσιο. Πρόκειται για την Energean που κατέχει το μόνο πετρελαϊκό κοίτασμα σε παραγωγή στην Ελλάδα στον Πρίνο (Καβάλα). Η Energean κατέχει ακόμη, εξ ολοκλήρου ή σε κοινοπραξία, τις παραχωρήσεις έρευνας-εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε Κατάκολο, Ιωάννινα-Θεσπρωτία, Αιτωλοακαρνανία και σύντομα θα έχει ολοκληρωθεί το πέρασμα σε αυτήν του 50% του κοιτάσματος στον Δ. Πατραϊκό. Παράλληλα δραστηριοποιείται με μεγάλες επενδύσεις στο Ισραήλ, αλλά και σε Αίγυπτο και Μαυροβούνιο.

Σε όλη την προηγούμενη περίοδο τόσο οι επενδύσεις και όσο και η παραγωγή στον Πρίνο είχαν μειωθεί δραματικά. Η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου λόγω της πανδημίας λειτούργησε καταλυτικά ώστε να εκφραστούν τα πολλά προβλήματα που αντιμετώπιζε. Σε αυτή την κατάσταση, όπου η μετοχή της παρουσιάζει ραγδαία καθοδική πορεία, η Energean προχώρησε τους τελευταίους μήνες σε μια προπαγανδιστική εκστρατεία για την οικονομική σημασία του Πρίνου και της ίδιας της εταιρείας. Σκοπός της, να αποσπάσει μεγάλες κρατικές επιδοτήσεις για να συνεχίσει το εξορυκτικό πρόγραμμά της και να καλύψει συνολικά τις ζημιές της με πρόσχημα την χρηματοδότηση του Πρίνου. Μόνο για φέτος ζητά να πληρώσουμε από τους φόρους μας το εξωφρενικό ποσό των 75 εκ. ευρώ (!) και έπεται συνέχεια.

Η εταιρεία ισχυρίζεται πως αν κλείσει η μονάδα του Πρίνου θα υπάρξει ζημιά 1.5 δις συνολικά στην ελληνική οικονομία καθώς και πως θα χαθούν 270 θέσεις εργασίας. Οι ισχυρισμοί της είναι παντελώς ψευδείς. Η αλήθεια είναι ότι από το 1981 που ξεκίνησε η άντληση στον Πρίνο μέχρι και σήμερα το Δημόσιο έχει κάνει τεράστιες δαπάνες με μηδαμινά έσοδα. Με κανέναν τρόπο δεν τεκμηριώνεται η καταστροφολογία της Energean για τις οικονομικές επιπτώσεις των 1.5 δις για το κλείσιμο του Πρίνου. Την στιγμή που η εταιρεία είχε ήδη προχωρήσει σε περικοπές επενδύσεων από το 2019 … τώρα ζητά κρατική επιχορήγηση για να προχωρήσει σε επενδύσεις! Ακόμη πιο επιθετικός είναι ο εκβιασμός ότι πρέπει την πληρώσουμε για να μην προχωρήσει σε απολύσεις. Αν θέλουμε να μιλήσουμε για τους εργαζόμενους, ας μιλήσουμε συνολικά: για τους μισθούς, για τις συνθήκες εργασίας, για το πόσες θέσεις εργασίας χάνονται σε άλλους τομείς όταν μια τοπική κοινωνία είναι «όμηρος» της λειτουργίας μιας πετρελαϊκής εταιρείας στην περιοχή. 

Ο πιο κρίσιμος ισχυρισμός όμως αφορά τον περιβαλλοντικό κίνδυνο που συνεπάγεται το κλείσιμο της εταιρείας. Όπως ισχυρίζεται η Energean αν η μονάδα κλείσει, τότε τους επόμενους 6 μήνες υπάρχει κίνδυνος περιβαλλοντικής καταστροφής από την μη συντήρηση. Μάλιστα ο αντιπρόεδρος της Energean δήλωσε ότι «το πρόβλημα θα έρθει στο Δημόσιο» αφού υπάρχουν 24 γεωτρήσεις καθώς και θαλάσσιες και χερσαίες εγκαταστάσεις σε τεράστια έκταση που είναι του Δημοσίου. Σημείωσε ότι κάθε γεώτρηση μπορεί να στοιχίσει πάνω από 3 εκατ. δολάρια για να κλείσει και να αποκατασταθεί ασφαλώς το περιβάλλον και μίλησε για «τεράστια βόμβα στην καρδιά του Αιγαίου».

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ:Το δικαίωμα στη διαδήλωση είναι υπόθεση όλων μας

 Π.Ο.   Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ


Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr                                                                                                                                                        
Αθήνα,  6/7/2020
Αρ. Πρωτ. :
Προς: Α’ Βάθμιες Ενώσεις
(για ενημέρωση των μελών)

Να αποσυρθεί το αυταρχικό Νομοσχέδιο απαγόρευσης των διαδηλώσεων




Η Κυβέρνηση επιδιώκει να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο το οποίο ουσιαστικά απαγορεύει και καταργεί το θεμελιώδες δημοκρατικό δικαίωμα στη διαδήλωση. Πρόκειται για ένα νομοθέτημα χουντικής έμπνευσης που μας γυρίζει πίσω σε σκοτεινές εποχές διώξεων, πολιτικής και κοινωνικής φίμωσης, όπως αναλυτικά είχαμε περιγράψει στην από 9/3/2020 ανακοίνωση μας. Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο προβλέπει:

– Υποχρεωτική λήψη άδειας από την αστυνομία για κάθε διαδήλωση και συγκέντρωση.

– Ιδιώνυμο ποινικό αδίκημα η αυθόρμητη διαδήλωση.

– Απόλυτη ελευθερία της αστυνομίας να διαλύει κατά το δοκούν κάθε συνάθροιση με τα πιο βίαια μέσα.


– «Πρόσωπο – οργανωτής» συνάθροισης αστικά υπεύθυνο για κάθε φθορά ή καταστροφή.

Οι σιδηρόφραχτες αυτές διατάξεις ισοδυναμούν με κατάργηση της ελευθερίας του συνέρχεσθαι, τις ελευθερίας έκφρασης κάθε λογής κοινωνικών αιτημάτων και διεκδικήσεων μέσα από διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις, συναθροίσεις. Σημαίνει ότι στο εξής κάθε κυβέρνηση θα μπορεί να νομοθετεί οποιαδήποτε μέτρα, χωρίς να μπορεί να εκφραστεί η φωνή της κοινωνίας, χωρίς να λογαριάζει αντιδράσεις από το λαό.

Το δικαίωμα στη διαδήλωση είναι υπόθεση όλων μας.

Ούτε σκέψη για απαγόρευση των διαδηλώσεων!

Καλούμε μαζί με άλλα Σωματεία και την ΑΔΕΔΥ (εδώ η σχετική της ανακοίνωση)

Την Τετάρτη 8 Ιούλη 2020, στάση εργασίας σε όλο το δημόσιο τομέα, από τις 11πμ. μέχρι το τέλος του ωραρίου. Επίσης, συγκέντρωση, στις 11.30πμ., στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς το Σύνταγμα.

Την Πέμπτη 9 Ιούλη 2020, σε συλλαλητήριο το απόγευμα στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 7μμ. Θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή.

Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020

Να μην περάσει η απαγόρευση των συγκεντρώσεων και των διαδηλώσεων! Τρίτη 7/7, στις 7 μμ Προπύλαια

Να μην περάσει η απαγόρευση των συγκεντρώσεων και των διαδηλώσεων! Τρίτη 7/7, στις 7 μμ Προπύλαια



ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ

Να μην περάσει η απαγόρευση των συγκεντρώσεων και των διαδηλώσεων

Το νομοσχέδιο «για τις υπαίθριες συναθροίσεις» που αναμένεται να προχωρήσει προς ψήφιση στη Βουλή το αμέσως επόμενο διάστημα, αποτελεί μια νέα πρόκληση για το λαό, τους εργαζόμενους και τη νεολαία, για κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό άνθρωπο, ξυπνώντας μαύρες μνήμες από την ιστορία με απαγορεύσεις, ιδιώνυμα, φακελώματα, διώξεις και φυλακίσεις.

Η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να βγάλει στη παρανομία τους λαϊκούς-εργατικούς αγώνες, τις συγκεντρώσεις και τις διαδηλώσεις. Στοχεύει στην απαγόρευση, στη ποινικοποίηση, στη καταστολή και τη διάλυση κάθε μορφής διαμαρτυρίας, επιδιώκει να καθυποτάξει κάθε φωνή αντίστασης και διεκδίκησης. Δεν είναι καθόλου τυχαία και η χρονική περίοδος που επιλέγει, μιας και έχει γίνει συνήθεια πλέον να ψηφίζονται νομοσχέδια που μπορούν να προκαλέσουν αντιδράσεις μέσα στο καλοκαίρι, με προφανή στόχο να εκφραστούν οι λιγότερες δυνατές αντιστάσεις από την μεριά του λαού και του κινήματος.

Με τη φόρα που έχει πάρει από τις αντιλαϊκές και αντεργατικές τομές που επέβαλε το προηγούμενο διάστημα (κατάργηση ασύλου στα Πανεπιστήμια, ανοιχτή ενίσχυση του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου με ταυτόχρονο χτύπημα στα εργατικά δικαιώματα με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, χτύπημα στη δημόσια και δωρεάν παιδεία με το νόμο έκτρωμα που ψήφισε αλλά και έντονη αστυνομοκρατία και άγρια καταστολή στη νεολαία, στους πρόσφυγες και μετανάστες και γενικότερα σ’ όποιον αντιδρά) κάνει φανερό ότι σκοπεύει να φορτώσει τις συνέπειες της κρίσης του συστήματος, του βαθέματός της λόγω πανδημίας και των αδιεξόδων της άρχουσας τάξης στις πλάτες του λαού και της νεολαίας.

Γνωρίζει ότι, αργά ή γρήγορα, κομμάτια του λαού θ’ αναζητήσουν τη λύση στα προβλήματα φτώχειας, ανεργίας και καταπίεσης που το σύστημα τα καταδικάζει, στις μαζικές και συλλογικές αντιστάσεις, τις διεκδικήσεις και τους αγώνες για περίθαλψη, εκπαίδευση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα.

Στη κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, θωρακίζει νομικά και κλιμακώνει τη κρατική τρομοκρατία και καταστολή απέναντι στον εχθρό λαό, για να επιβάλει την αντιλαϊκή-αντεργατική πολιτική του συστήματος.

Το «χουντικής έμπνευσης» νομοσχέδιο για την απαγόρευση των συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων, οι βαριές ποινές και το ιδιώνυμο αδίκημα που προβλέπει, αποτελεί την αιχμή του δόρατος στη φαρέτρα του αντιλαϊκού νομικού οπλοστασίου του κράτους. Αποτελεί ευθύ χτύπημα και περιστολή στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες.

Κάθε δύναμη του κινήματος, κάθε μαζικός φορέας και κάθε δημοκρατικός πολίτης οφείλει να ορθώσει το ανάστημά του απέναντι στο αντιδραστικό αυτό νομοσχέδιο.

Κινητοποίηση- Ημέρα Δράσης για την ελευθερία στη διαδήλωση Σάββατο 4/7 12.00 Κάνιγγος

Καλούμε σε σύσκεψη μαζικών φορέων του εργατικού συνδικαλιστικού και τοπικού κινήματος Τετάρτη 1/7,18.30 μμ. στα γραφεία της ΟΛΜΕ (Κορνάρου 2 & Ερμού) για το συντονισμό του αγώνα

Προτείνουμε καταρχήν παλλαϊκή διαδήλωση Πέμπτη 9/7, 19.00 Προπύλαια. Συντονισμός δράσεων και κινητοποιήσεων με το εργατικό -λαϊκό κίνημα. Παρακολουθούμε τις κινήσεις της κυβέρνησης που με πρακτικές αντιδημοκρατικής νομοθέτησης και αποσιώπησης επιχειρεί να αιφνιδιάσει το λαϊκό κίνημα.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ

Αίτημα για συνάντηση με τη Διοίκηση του ΟΑΕΔ για θέματα Διπλωματούχων Μηχανικών του Οργανισμού

 Π.Ο.   Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ


Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr             
                                                                                                                                         
Αθήνα, 3/7/2020
Αρ. Πρωτ. :
                                                  Προς :   Διοικητή ΟΑΕΔ κο Πρωτοψάλτη Σπ.
                                                    Κοιν.:   1. Πρόεδρο και ΔΕ ΤΕΕ    
                                                                2.  Α΄ βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ

Θέμα : Αίτημα για συνάντηση με τη Διοίκηση του ΟΑΕΔ για θέματα Διπλωματούχων Μηχανικών του Οργανισμού
  
                                                         
Κύριε Διοικητή,
        Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Διπλωματούχων Μηχανικών του Δημοσίου (ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ), είναι δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση με μέλη 19 Α΄βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ σε όλη τη χώρα και εκπροσωπεί πάνω από 8.000 Διπλωματούχους Μηχανικούς που εργάζονται στο σύνολο της Δημόσιας Διοίκησης (Υπουργεία, ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού, ΝΠΔΔ), μεταξύ αυτών και τους Μηχανικούς του ΟΑΕΔ. Απευθυνόμαστε σε εσάς γιατί το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει αποδέκτες πολλαπλών αναφορών συναδέλφων μας σχετικά με:
        Α.     Τις οφειλόμενες από τον κατηργημένο ΟΕΚ, εργοδοτικές εισφορές των συναδέλφων μας για τα έτη 2007 – 2012, αλλά και από τον ΟΑΕΔ για τα έτη 2012-2013. Οι οφειλόμενες αυτές εισφορές αν και έχουν υπολογισθεί και καταλογισθεί από το πρώην ΤΣΜΕΔΕ, δεν έχουν ακόμα καταβληθεί ενώ πληροφορηθήκαμε ότι εξακολουθούν να αμφισβητούνται από τη Διοίκηση σας. Σύμφωνα με το επισυναπτόμενο παράδειγμα επισημαίνουμε ότι η οφειλή εισφορών εργοδότη έχει συντριπτικές επιπτώσεις στη συνταξιοδότηση των συναδέλφων μας που υπερβαίνει το 40% στην αναμενόμενη ανταποδοτική σύνταξη του πρώην ΤΣΜΕΔΕ.
        Β.     Αυθαίρετες μετακινήσεις συναδέλφων μας, απαξιωτικές συμπεριφορές προς τους Διπλωματούχους Μηχανικούς και υποτίμηση της Επιστημονικής και Εργασιακής τους αξιοπρέπειας. Δυσκολίες και προσκόμματα στις διαδικασίες  μετακίνηση τους εκτός έδρας για την υλοποίηση των Υπηρεσιακών τους καθηκόντων.
        Επειδή τα παραπάνω ζητήματα για τους Διπλωματούχους Μηχανικούς, έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα, ζητάμε το ταχύτερο δυνατόν συνάντηση μαζί σας, προκειμένου να εκθέσουμε τα επιχειρήματά μας και να δρομολογήσουμε λύσεις, που θα διασφαλίσουν την ουσιαστική αξιοποίηση των Διπλ. Μηχανικών και των αυξημένων επιστημονικών προσόντων που διαθέτουν,  επ΄ωφελεία  του Δημοσίου συμφέροντος ευρύτερα. Είμαστε στην διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Α. ΚΥΡΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΣΜΕΔΕ

Για την κατάργηση των μαθημάτων Γραμμικού και Ελεύθερου Σχεδίου από ΓΕΛ




Απόσπασμα της σημαντικής Συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε η ΟΛΜΕ στα γραφεία της την Πέμπτη 2 Ιουλίου ζητώντας να αποσυρθούν τα νέα Ωρολόγια Προγράμματα από τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στο συγκεκριμένο βίντεο μιλάει η Αρχιτέκτων εκπαιδευτικός Βαλωμένου Γεωργία.


ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΓΡΑΜΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΠΟ ΓΕΛ

Το ΔΣ του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ του Τμήματος Αττικής συνυπογράφει και συντάσσεται πλήρως με τις επιστολές του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ και των αρχιτεκτόνων εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας - βαθμολογητών του Γραμμικού Σχεδίου, σχετικά με την κατάργηση των μαθημάτων Ελεύθερου και Γραμμικού σχεδίου από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το Τμήμα Αττικής θεωρεί ότι η απόφαση αυτή προδίδει “έλλειμμα πολιτισμού” και είναι αντίθετη με την πολιτισμική παράδοση της χώρας.

Το Τμ. Αττικής θεωρώντας τη διδασκαλία των μαθημάτων αυτών σημαντική είχε από καιρό ξεκινήσει την δωρεάν διδασκαλία τους. Σαν ελάχιστη συμβολή στην αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει προκύψει, συνεχίζει και ενδυναμώνει την πρωτοβουλία του για δωρεάν διδασκαλία των συγκεκριμένων μαθημάτων, όταν μάλιστα αυτά εξακολουθούν να απαιτούνται στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Εξεταστικά Κέντρα: Αποχή από εξέταση και βαθμολόγηση Ελεύθερου και Γραμμικού Σχεδίου 

Η Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων, με την υποστήριξη και κάλυψη της ΟΛΜΕ, καλεί σε αποχή από την εξέταση και βαθμολόγηση γραπτών Ελεύθερου και Γραμμικού Σχεδίου.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάργηση της Τέχνης από το Λύκειο, οι Συντονιστές και οι Βαθμολογητές των Ειδικών Μαθημάτων, Ελευθέρου και Γραμμικού Σχεδίου, Εικαστικοί και Αρχιτέκτονες αντίστοιχα, στα δύο Εξεταστικά – Βαθμολογικά Κέντρα της Αθήνας και στο ένα της Θεσσαλονίκης, αποφάσισαν να απέχουν τη Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020 από τη διαδικασία εξέτασης και βαθμολόγησης των γραπτών των υποψηφίων.

Κυριακή 5 Ιουλίου 2020

Αρπαγή γης για λόγους δημόσιας ωφέλειας!: Μέρος 2 – Τα δάση και οι δασικές εκτάσεις

Αρπαγή γης για λόγους δημόσιας ωφέλειας!: Μέρος 2 – Τα δάση και οι δασικές εκτάσεις

Φωτ.: Κασιδιάρης Ιωαννίνων – Υψόμετρο 1.329 μ. – Μάιος 2018



Επιμέλεια: Βάνα Σφακιανάκη

Οταν το 2007 και το 2010 γινόταν οι διαβουλεύσεις για το Ειδικό Χωροταξικό των ΑΠΕ και για το νόμο της κυβέρνησης Παπανδρέου για την «Επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την αντιμετώπιση κλιματικής αλλαγής», δεν υπήρξε σχεδόν κανείς, συμπεριλαμβανομένων των θεσμικών φορέων, που να μην υποστήριξε ότι οι ΑΠΕ δεν θα πρέπει να γίνονται μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις.

Το πραξικόπημα όμως είχε ήδη γίνει με το ν. 2941/2001 –τον ίδιο νόμο που προέβλεψε και τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις– κι αυτό όχι μόνο δεν ανατράπηκε, αλλά αντίθετα, ενισχύθηκε με τη μεταγενέστερη νομοθεσία. Ο νόμος του 2001 είχε τροποποιήσει το Δασικό νόμο έτσι ώστε να επιτρέπει –κατ’ εξαίρεση της γενικής απαγόρευσης για λόγους προστασίας– την εγκατάσταση σε δάση και δασικές εκτάσεις, των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και των συνοδών τους έργων, όπως και των αγωγών φυσικού αερίου και μάλιστα με αναδρομική ισχύ! Από τότε και στο εξής η εξαίρεση έγινε κανόνας και αξιοποιήθηκε στην εγκατάσταση αιολικών σταθμών στα βουνά σε όλη τη χώρα.

Αναρωτιέται κανείς πότε θα μετρηθεί από κάποια έρευνα το συνολικό μέγεθος των «εξαιρέσεων» και οι δραματικές τους συνέπειες στα δάση και τις δασικές εκτάσεις!

Το 2013, το ΣτΕ, με την απόφασή του που έκρινε νόμιμο το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις ΑΠΕ, απέρριψε –μεταξύ άλλων– τους λόγους προσφυγής που είχαν σχέση με την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων. Αυτό έγινε παρά το γεγονός ότι ακόμα και η Μελέτη Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης του Ειδικού Χωροταξικού υποδείκνυε, «να προστεθεί στις περιοχές αποκλεισμού, ρητή αναφορά για τα δάση και τις αναδασωτέες εκτάσεις». Κι αυτό γιατί «η αποψίλωση έστω και μικρών τέτοιων εκτάσεων για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών και συνοδών τους έργων, θα είχε σημαντικά μεγαλύτερο περιβαλλοντικό κόστος από τα προσδοκώμενα οφέλη της καθαρής ενέργειας» (σελ. 304 της ΣΜΠΕ). 

Οι τραγικές συνέπειες για το περιβάλλον και την κοινωνία

Αιολικά Βιομηχανικής Κλίμακας σε 14 νησάκια του Ν. Αιγαίου

Για το λόγο αυτό θέλουν να καταργήσουν το Δημόσιο Περιβαλλοντικό Έλεγχο για τις εγκαταστάσεις ΑΠΕ και να την αντικαταστήσουν από ιδιώτες ελεγκτές, ίδιους με τους μελετητές ΜΠΕ των copy paste επιπτώσεων

ΟΧΙ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΕ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΙΣ 14 ΝΗΣΙΔΕΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση τριών Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) με συνολικά 104 ανεμογεννήτριες σε 14 προστατευόμενες νησίδες του Νότιου Αιγαίου αποτελεί ένα ζήτημα αιχμής για την προστασία της βιοποικιλότητας στην Ελλάδα, που έχει συναντήσει την καθολική εναντίωση τόσο των περιβαλλοντικών οργανώσεων όσο και των επιστημονικών φορέων, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Η πρόσφατη αρνητική γνωμοδότηση για την υλοποίηση του έργου από τη Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας (Τμήμα Προστατευόμενων Περιοχών) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποτελεί «ηχηρή επιβεβαίωση ότι οι βιομηχανικής κλίμακας παρεμβάσεις σε αυτά τα ευαίσθητα οικοσυστήματα, ζωτικό κομμάτι του ελληνικού Δικτύου Natura 2000, θα έχουν σαρωτικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στη μοναδική χλωρίδα και πανίδα τους», σημειώνει η Ορνιθολογική.

Συγκεκριμένα, μετά από την εξέταση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου και της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (ΕΟΑ) που την συνοδεύει, η Διεύθυνση Βιοποικιλότητας γνωμοδοτεί αρνητικά για την περιβαλλοντική αδειοδότηση των 3 ΑΣΠΗΕ επί των 14 αυτών νησίδων.

Στη γνωμοδότηση αναφέρεται σαφώς ότι: «Η υλοποίηση των υπό εξέταση ΑΣΠΗΕ είναι πιθανό να προκαλέσει τον οριστικό εκτοπισμό της ορνιθοπανίδας από τις νησίδες. Εφόσον όμως και στην άμεση περιοχή προβλέπονται επίσης ΑΣΠΗΕ στα γύρω νησιά, τα πτηνά δεν θα μπορούν να βρουν εκεί καταφύγιο και είναι πολύ πιθανή η οριστική εξαφάνιση πτηνών σε όλη την περιοχή του κεντρικού Νοτίου Αιγαίου».

Επίσης: «Η υπό εξέταση επένδυση, εφόσον υλοποιηθεί, είναι πιθανόν να αλλοιώσει οριστικά και μη αναστρέψιμα αυτό το αδιατάρακτο των νησίδων, καταστρέφοντας αμετάκλητα τα προστατευόμενα οικοσυστήματα και εκδιώκοντας τα είδη της ορνιθοπανίδας, αίροντας ουσιαστικά το καθεστώς προστασίας και τους λόγους ένταξης αυτών των περιοχών στο δίκτυο Natura 2000».

«Επιτέλους, φαίνεται να επικρατεί η λογική και τα επιστημονικά δεδομένα. Αναμένουμε πλέον και εκ μέρους της ηγεσίας του Υπουργείου την αναγνώριση του προφανούς: ότι η ισοπέδωση των 14 νησίδων για την εγκατάσταση βιομηχανικής κλίμακας ΑΣΠΗΕ αποτελεί ένα πραγματικό περιβαλλοντικό έγκλημα που πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί», καταλήγει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Δείτε ολόκληρη τη γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας (Τμήμα Προστατευόμενων Περιοχών) του ΥΠΕΝ εδώ: http://files.ornithologiki.gr/docs/nisides/Gnomateysi_YPEN_ASPHE_14_nisides.pdf
Οι μικρές απομακρυσμένες νησίδες του Αιγαίου, τα «Γκαλαπάγκος της Μεσογείου» όπως είναι γνωστές στην επιστημονική κοινότητα, αποτελούν ένα από τα τελευταία ακέραια φυσικά καταφύγια της Ευρώπης. Δείτε εδώ αναλυτικά τις επιπτώσεις της εγκατάστασης ΑΣΠΗΕ στα ευαίσθητα αυτά οικοσυστήματα: http://www.ornithologiki.gr/nisides
Δείτε εδώ την έκθεση της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας με την οποία τεκμηριώνεται η απόρριψη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου: http://files.ornithologiki.gr/docs/politiki/aiolika/190419_Enstaseis_MPE_Aiolika_Nisides_ORNITHOLOGIKI.pdf
Δείτε εδώ γιατί σύσσωμες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και οι επιστημονικοί φορείς της χώρας εναντιώνονται στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις 14 προστατευόμενες νησίδες: http://www.ornithologiki.gr/page_cn.php?aID=1997
Δείτε εδώ την κοινή επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, ήδη από τον Νοέμβριο του 2019: http://files.ornithologiki.gr/docs/nisides/20191107_Epistoli_Prostasia_Nisidwn_Aigaiou.pdf

ΑΙΟΛΙΚΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΣΕ 14 ΝΗΣΑΚΙΑ ΤΟΥ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Σταυρογιάννη Λούλη, ΑΥΓΗ 30/6/2020


"Μπουλντόζες" στο δίκτυο Natura - "Η υλοποίηση των σχεδιαζόμενων έργων είναι πιθανόν να αλλοιώσει οριστικά και μη αναστρέψιμα αυτό το αδιατάρακτο των νησίδων καταστρέφοντας αμετάκλητα τα προστατευόμενα οικοσυστήματα" προειδοποιεί η Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας του υπ. Περιβάλλοντος

Το αυτονόητο, κατά τους κανόνες της επιστήμης, έπραξε η Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας (Τμήμα Προστατευόμενων Περιοχών) του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας απορρίπτοντας τη μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την κατασκευή τριών αιολικών πάρκων στα 14 αδιατάρακτα νησάκια του κεντρικού Νότιου Αιγαίου, ζωτικό κομμάτι του ελληνικού Δικτύου Natura 2000 (Ζώνη Ειδικής Προστασίας για την Ορνιθοπανίδα, Ειδική Ζώνη Διατήρησης).