Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Διάλογος για την Ε.Ε., το ευρώ, την ευρωζώνη

Αναρτούμε διάλογο (σε τρία άρθρα που αναπτύσσεται στο RedNoteBook) σχετικά με την Ε.Ε., τo ευρώ, την ευρωζώνη και την αναγκαία στρατηγική στάση της αριστεράς απέναντι σε αυτά;

Ιμπεριαλισμός, κυριαρχία, εξάρτηση, ταξική πάλη του Δημ. Μπελαντή

Η ελληνική αστική τάξη, χωρίς να είναι διόλου «υπανάπτυκτη», ανέπτυξε ιστορικά (ανισότιμες) σχέσεις με τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, που υπήρξαν πολύτιμες για την εσωτερική κυριαρχία της. Ήταν τα γερμανικά όπλα που στήριξαν τους αστούς πολιτικούς και τις «εθνικές αντιστασιακές οργανώσεις» στην Κατοχή έναντι του ΕΑΜ. Ήταν τα βρετανικά μυδράλια και τα αμερικάνικα βομβαρδιστικά αυτά που έκριναν πολιτικοστρατιωτικά τη νίκη της ελληνικής αστικής τάξης και την έβγαλαν από του χάρου τα δόντια. Ήταν το σχέδιο Μάρσαλ που της έδωσε αναπτυξιακή ώθηση

Κατά το τελευταίο διάστημα, αναπτύσσεται ένας σοβαρός διάλογος και προβληματισμός στα πλαίσια της Αριστεράς –και ιδίως στα πλαίσια των διαδικασιών του ΣΥΡΙΖΑ– σχετικά με το ευρώ, την ευρωζώνη και την αναγκαία στρατηγική στάση μας απέναντι σε αυτά. Διατυπώνεται η άποψη ότι μια κριτική ή και αρνητική στάση απέναντι στην ευρωζώνη μπορεί να δώσει έδαφος για την επαναφορά στην Αριστερά της παλαιάς θεωρίας της «εξάρτησης», όσον αφορά τον ελληνικό καπιταλισμό, και συνακόλουθα να οδηγήσει  σε μια «εθνικοανεξαρτησιακή» προσέγγιση αναβιώνοντας στην καλύτερη περίπτωση  την θεωρία των σταδίων και στην χειρότερη έναν εθνικιστικό και απομονωτικό προσανατολισμό. Ότι ακόμη θα μπορεί, έτσι, να υποβαθμιστεί ο στόχος της ταξικής πάλης στο εσωτερικό του κοινωνικού σχηματισμού και η πρωτεύουσα σημασία της κεφαλαιακής σχέσης.  Πιστεύουμε ότι τα πράγματα είναι  απείρως πιο σύνθετα και θα διατυπώσουμε ορισμένες σκέψεις σε σχέση με αυτό.

1. Η θεωρία της εξάρτησης και οι κριτικές της

Είσαι άνθρωπος; Είναι κακούργημα!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ για την υπόθεση του Πέτρου Καπετανόπουλου
Είσαι άνθρωπος; Είναι κακούργημα!
Το γεγονός
Το βράδυ του Σαββάτου 21 Ιουλίου γύρω στα μεσάνυχτα, στην περιοχή του Κολωνού, ο Πέτρος Καπετανόπουλος ακούει από το διαμέρισμά του φωνές και φασαρία κάτω απ’ την πολυκατοικία όπου μένει με την οικογένειά του. Σκεπτόμενος ότι κάποιος άνθρωπος μπορεί να κινδυνεύει, κατεβαίνει να δει τι γίνεται. Αντικρίζει ένα νεαρό μετανάστη ανάσκελα στο οδόστρωμα, με χειροπέδες. Γύρω του βρίσκονται 4-5 αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ ένας εκ των οποίων τον πατάει στην κοιλιά. Στην ερώτησή του «γιατί τον πατάτε αφού τον έχετε συλλάβει;» ο αστυνομικός τραβάει το πόδι αμέσως και απαντάει «δεν τον πατάω». Την ίδια στιγμή, πλησιάζει συνάδελφός του, φωνάζοντας «δεν ήταν αυτό πάτημα, αυτό είναι» και ταυτόχρονα δίνει ένα πολύ γερό πάτημα στριφογυρίζοντας την μπότα του στον ήδη ακινητοποιημένο συλληφθέντα ο οποίος βογγάει.
Η εξέλιξη
Ο μετανάστης κατηγορείται (και στη συνέχεια ομολογεί) ότι έκλεψε την τσάντα κάποιας κοπέλας γιατί ήταν πεινασμένος.
Ο Πέτρος Καπετανόπουλος συλλαμβάνεται με τις κατηγορίες: «ψευδής ανώμοτη κατάθεση», «αντίσταση κατά της αρχής» και «απόπειρα ελευθέρωσης κρατουμένου»!
Και ενώ ένας απλός πολίτης -που κατεβαίνει, με βερμούδα και σαγιονάρες, 50 μέτρα κάτω απ’ το σπίτι του- προφανώς δεν είναι σε θέση να παρεμποδίσει 4 αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ…
Και ενώ η κοπέλα της οποίας  εκλάπη η τσάντα, δεν αναφέρει στη μαρτυρία της το παραμικρό για την ύπαρξη συνεργού -πολύ περισσότερο κάτι σχετικό με τον Πέτρο Καπετανόπουλο… 
Και ενώ κάτι τέτοιο δεν προκύπτει ούτε καν από την κατάθεση του αστυνομικού (μοναδικού μάρτυρα κατηγορίας) …
Η εισαγγελέας στην οποία προσάγεται, όχι μόνο σχηματίζει κοινή δικογραφία σε βάρος του Πέτρου Καπετανόπουλου και του μετανάστη, αλλά του φορτώνει και «απλή συνέργεια σε ληστεία»!!!
Χρόνια τώρα, τα πλημμελήματα της «αντίστασης» και της «εξύβρισης» αποτελούν συνηθισμένη πρακτική της αστυνομίας να σέρνει στα δικαστήρια «προς γνώση και παραδειγματισμό», όποιον τολμά να δει, να φωτογραφήσει ή να αντιδράσει στις βιαιότητές της. Το σκηνικό όμως αναβαθμίζεται…
Ο εφιάλτης
Όταν ένας άνθρωπος που έχει ήδη συλληφθεί (με την όποια κατηγορία) πρέπει και να ποδοπατείται από τα όργανα της τάξης …«από υπερβάλλοντα ζήλο(;)»…
Όταν η ανεξέλεγκτη πλέον αστυνομική αυθαιρεσία μοιάζει να επικροτείται από τη δικαιοσύνη με τέτοιο τρόπο ώστε αυτός που υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα του συλληφθέντα (ή μήπως έχουν πάψει να υπάρχουν;) να βρίσκεται συνεργός στο έγκλημα …
Όταν η υποχρέωση του κάθε πολίτη να είναι άνθρωπος και πολύ περισσότερο η υποχρέωσή του να αντιδρά στην αυθαιρεσία και την παράλογη βία, ποινικοποιείται με τον πιο εκδικητικό τρόπο…
Όταν ο εν λόγω πολίτης, τυγχάνει δημόσιος υπάλληλος και -με την τελευταία τροποποίηση του Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων (Μνημόνιο ΙΙΙ) η παραπομπή και μόνο για κακουργηματική πράξη συνεπάγεται αυτοδικαίως τη θέση του σε προσωρινή αργία (στέρηση αποδοχών που αποτελούν τη μόνη βιοποριστική πηγή της οικογένειάς του) μέχρι την αμετάκλητη εκδίκαση της υπόθεσής του…
Τότε πλέον δε συζητάμε για την αναγκαιότητα του να «αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας», αντιμετωπίζουμε κατάματα μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια να γίνουμε όλοι κτήνη.
Άμεση απόσυρση όλων των κατηγοριών από τον Πέτρο Καπετανόπουλο
Για την υπόθεση του Πέτρου Καπετανόπουλου και τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από αυτή
θα πραγματοποιηθεί Συνέντευξη Τύπου
την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012, στη 1:00 μ.μ., στην ΕΣΗΕΑ,Ακαδημίας 20

Συνεχείς αβάντες στους Κολλεγιάρχες

Αναδημοσίευση από http://www.eksegersi.gr/categories.php?issue_id=474&cat_id=24

Η αβάντα των ελληνικών κυβερνήσεων προς τους εμπόρους- ιδιοκτήτες των Κολλεγίων δεν έχει τελειωμό. Η τρικομματική κυβέρνηση, με πρόσχημα τις πιέσεις που ασκούν οι τροϊκανοί, διευρύνει συνεχώς το νομικό πλαίσιο κατοχύρωσης επαγγελματικών δικαιωμάτων, που δίνονται όχι μόνο για τα πτυχία της πλάκας που χορηγούν τα Κολλέγια, αλλά και για όλους τους τίτλους, βεβαιώσεις, πιστοποιητικά σπουδών και οποιασδήποτε ονομασίας βεβαίωση που αυτά χορηγούν.
 
Κύριο επιχείρημα των ελληνικών κυβερνήσεων, προκειμένου να δικαιολογήσουν τη σπουδή τους να νομοθετήσουν την επαγγελματική ισοτιμία των πτυχίων-κουρελόχαρτων που χορηγούν τα Κολλέγια, ήταν ότι υποχρεώνονται από τις οδηγίες 36/2005 και 100/2006. Τώρα, όμως, με το νόμο 4093/2012 (το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο-εφιάλτη) και την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ακολούθησε, νομοθέτησαν ότι πρέπει να δώσουν επαγγελματική ισοτιμία και σε κατόχους «πτυχίων» που πήραν από Κολλέγια που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις των οδηγιών 36/2005 και 100/2006.
 
Είναι γεγονός ότι, παρά τη νομοθέτηση της επαγγελματικής ισοτιμίας των κουρελοπτυχίων των Κολλεγίων με τα πτυχία που χορηγούν τα ελληνικά Πανεπιστήμια και τα ελληνικά Πολυτεχνεία, δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί επαγγελματικά δικαιώματα στους κολλεογιόπαιδες. Και δεν έχουν αναγνωριστεί, παρά τη δικαστική υποχρέωση της Ελλάδας, γιατί απλούστατα οι κάτοχοι των κουρελοπτυχίων των Κολλεγίων πρέπει να κάνουν και κάποιες πρακτικές ενέργειες. Ενα παράδειγμα, για να γίνει κατανοητό τι εννοούμε. Ενας πτυχιούχος Νομικής, για να ασκήσει το επάγγελμα του δικηγόρου στην Ελλάδα, πρέπει να κάνει ετήσια άσκηση σε δικηγορικό γραφείο. Ετσι, δεν είναι δυνατόν ένας κολλεγιόπαις, που πήρε το κουρελόχαρτο από ένα Κολλέγιο στην Ελλάδα, να πάρει επαγγελματικά δικαιώματα, εάν δεν πάει στη χώρα που είναι η έδρα του πανεπιστημίου που δίνει τα κουρελόχαρτα για να κάνει την πρακτική άσκηση και ν’ αποκτήσει την απαραίτητη πρακτική εμπειρία. 
Κάποια στιγμή οι κολλεγιόπαιδες θα εκπληρώσουν και αυτές τις υποχρεώσεις, που θέτει το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων, και έτσι θα αποκτήσουν και τα επαγγελματικά δικαιώματα. Επομένως, με τη νομοθέτηση της ισοτιμίας των επαγγελματικών δικαιωμάτων των κατόχων των κουρελιών των Κολλεγίων με τους κατόχους πτυχίων των Πανεπιστημίων άνοιξε για τα καλά ο δρόμος στην ιδιωτικοποίηση και της ανώτατης εκπαίδευσης. Και βέβαια, δεν πρέπει να παραιτηθούμε από τον αγώνα ενάντια στα Κολλέγια επειδή δεν έχουν πάρει οι απόφοιτοί τους ακόμη τα επαγγελματικά δικαιώματα.

Απεργία πείνας στο Αλουμίνιο της Ελλάδος

Αναρτούμε δήλωση της συναδέλφου Δ. Σπανούδη για την απεργία πείνας στο Αλουμίνιο της Ελλάδος από το Αυτοδιοικητικό Κίνημα Στερεάς Ελλάδος.

Με τον εργάτη συνδικαλιστή απεργό πείνας Τ. Οικονόμου, συναντήθηκε χθες το μεσημέρι η περιφερειακή σύμβουλος Δ. Σπανούδη στα γραφεία του σωματείου στο Αλουμίνιο της Ελλάδος. Μετά τη συνάντηση, η Δ. Σπανούδη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

« Η απόφαση του Τ. Οικονόμου να καταφύγει στο ύστατο μέσο διαμαρτυρίας είναι μια κραυγή καταγγελίας σε μια οριακή στιγμή για τους εργαζόμενους του Αλουμινίου. Η διαμαρτυρία του έχει ένα ισχυρό συμβολισμό:

-απέναντι στα μέτρα του μνημονίου που διαλύουν κοινωνικά και εργασιακά κεκτημένα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

-αλλά και ενάντια στις περικοπές που επιχειρεί να επιβάλλει ένας πανίσχυρος όμιλος που κυριαρχεί τοπικά και εθνικά εκμεταλλευόμενος δημόσιο πλούτο, τη ΔΕΗ, σκανδαλώδεις ρυθμίσεις και εύνοιες από την Πολιτεία.

Διαπιστώνουμε ότι μετά από 7 μέρες και παρά τις προσπάθειες να γίνει ευρύτερα γνωστή η απεργία πείνας, υπήρξε ελάχιστη δημοσιοποίηση κυρίως από κάποια τοπικά ΜΜΕ. Προγραμματισμένη σύνδεση με κεντρικό τηλεοπτικό σταθμό ακυρώθηκε τελευταία στιγμή.

Από την πλευρά μας καλούμε όλους και όλες να αντιδράσουμε στην σιωπή που με κάθε τρόπο επιβάλλεται στον αγώνα ενός ανθρώπου από ένα πανίσχυρο σύστημα που απλώνεται παντού. Καλούμε τους αιρετούς εκπροσώπους, τα εργατικά κέντρα, τα σωματεία και τους συλλόγους, κάθε συμπολίτη να σταθούμε αλληλέγγυοι στον Τάκη Οικονόμου. Στις δύσκολές και κρίσιμες εποχές που ζούμε, ο αγώνας του και ο αγώνας κάθε εργαζόμενου είναι κοινός αγώνας.»

Ο συναγωνιστής μας απεργός πείνας Τάκης Οικονόμου, τιμά επί χρόνια την ιδιότητα του συνδικαλιστή, παραμένοντας ανεξάρτητος, συνεπής και μαχητικός στον δύσκολο χώρο του Αλουμινίου της Ελλάδος, μιας βαριάς βιομηχανίας που επί δεκαετίες επηρεάζει καθοριστικά την πραγματικότητα και κινεί τα νήματα σε μια μεγάλη περιφέρεια.
Ο Τάκης Οικονόμου διαμαρτύρεται για τις μεγάλες περικοπές που επιχειρεί ο όμιλος Μυτιληναίου, παρά τα κέρδη, τις ωφέλειες και τις οφειλές προς την Πολιτεία. Με την απεργία πείνας επιχειρεί να δυναμώσει τον αγώνα των εργαζομένων και να τον κάνει ευρύτερα γνωστό.
Η απόφασή του δείχνει το δρόμο: δύναμη και κουράγιο απέναντι σε όλους αυτούς που υπονομεύουν τις ζωές μας. Απέναντι στον ισχυρό εργοδότη, στον  εργοδοτικό συνδικαλισμό, στους υποτελείς πολιτευτές, στα μικρά και μεγάλα συμφέροντα που με κάθε τρόπο επιχειρούν να ματαιώσουν και να λοιδορήσουν κάθε αγώνα. Απέναντι σε όσους άλλα λένε και άλλα κάνουν.
Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή, που επιχειρείται με κάθε τρόπο η αφαίμαξη των εργαζομένων, ο αγώνας του Τάκη Οικονόμου αποκτά ένα ιδιαίτερο συμβολισμό. Είναι μια φωνή που πρέπει να ακουστεί δυνατά, υπερβαίνοντας την χειραγώγηση, τον φόβο, την απόγνωση και την σιωπή που επιχειρούν να επιβάλλουν. Είναι η φωνή μας.
Σελίδα συμπαράστασης στο facebook: http://www.facebook.com/ApergiaPeinas

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Γειτονιές Αυτοοργάνωσης και Αλληλεγγύης

Η υγεία, η παιδεία, το ρεύμα, το νερό, το περιβάλλον και οι ελεύθεροι χώροι ανήκουν σε όλη την κοινωνία και κανένας δε νομιμοποιείται να τα εμπορεύεται. Είναι αγαθά που ανήκουν σε όλους μας και είναι απολύτως απαραίτητα για την ίδια τη ζωή. Ωστόσο, αντί για αυτονόητα κοινωνικά δικαιώματα μετατρέπονται σε εμπορεύματα υψηλού κόστους και μάλιστα χαμηλής ποιότητας με τη διαδικασία των fast tracks ιδιωτικοποιήσεων. Μετατρέπονται πλέον σε προνόμια για λίγους, καθώς τα αλλεπάλληλα μνημόνια, τα μέτρα, οι περικοπές που έχoυν αποφασίσει οι κυβερνήσεις και η Τρόικα, με πρόσχημα την κρίση, έχουν οδηγήσει εργαζόμενους και κοινωνία στη φτώχεια, την ανεργία και την εξαθλίωση.

Απέναντι σε αυτή την πρωτοφανή επίθεση:
  • Πώς οργανώνουμε τις αντιστάσεις μας;
  • Οι αυτοοργανωμένες κοινωνικές δομές υποκαθιστούν τις κοινωνικές παροχές και αν ναι σε ποιο βαθμό; Ποια η συσχέτισή τους;
  • Φιλανθρωπία ή δημιουργία δομών και παραδειγμάτων που νοηματοδοτούν την αλληλεγγύη σήμερα;
  • Ατομισμός ή συλλογική διεκδίκηση συλλογικών δικαιωμάτων;
Η πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά και η συμμετοχή στη διαχείριση τους, είναι δικαίωμα όλων.

Στην προσπάθεια να ανοίξει αυτή η συζήτηση καλούμε σε συνέλευση τη Δευτέρα 17/12 στον πολυχώρο Εκστάν στις 6μμ ( Πατησίων και Καυτατζόγλου 5 ) με θέμα: «Τα κοινωνικά και δημόσια αγαθά στην περίοδο της κρίσης».

Λαϊκή Συνέλευση Πατησίων

Μερικές σκέψεις για το “Νέο” και πώς εκτίθεται


Αναδημοσιεύουμε κείμενο που υπογράφουν αρχιτέκτονες μέλη του Δικτύου Μικρών Αρχιτεκτονικών Γραφείων με αφορμή την έκθεση “Biennale της αρχιτεκτονικής” στη Βενετία.


Μερικές σκέψεις για το “Νέο” και πώς εκτίθεται

Ως νέοι αρχιτέκτονες έχουμε επηρεαστεί καταρχήν θετικά από την ευαισθησία που τον τελευταίο καιρό διατυμπανίζεται από παντού για το “Νέο”. Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η διακήρυξη της νέας έκθεσης Biennale της αρχιτεκτονικής” στη Βενετία. Το ακούσαμε και το είδαμε γραμμένο επανειλημμένα, τόσο από τα ΜΜΕ και γνωστούς σχολιαστές, όσο και -κυρίως- από τις εισαγωγικές τοποθετήσεις των δύο επιμελητών της ελληνικής συμμετοχής.

Εντούτοις, μια πιο προσεκτική περιήγηση αυτής της τελευταίας νομίζουμε ότι αναδεικνύει σημαντικά προβλήματα στον τρόπο που το Υπουργείο Πολιτισμού (Κύριος οργανωτής χρηματοδότησης και ελέγχουσα αρχή της έκθεσης) αλλά και οι επιλεγμένοι από αυτό επιμελητές, αντιλαμβάνονται και εκφράζουν στην πράξη αυτό το περιώνυμο “νέο”. Σε σχέση μάλιστα με το κεντρικό θέμα της συμμετοχής μας, που είναι “Η Αθηναϊκή Πολυκατοικία, εν μέσω κρίσεως”. Για παράδειγμα, κάνει εντύπωση ότι -για πρώτη φορά- στο ελληνικό περίπτερο, μαζί με τους αρχιτέκτονες δημιουργούς και τα έργα τους εκτίθεται και γνωστός ιδιώτης επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον τομέα της αγοράς κατοικίας και άλλων συναφών πεδίων δράσης. Συγκεκριμένα, κάνει επενδύσεις και σε υπό ανάπτυξη οικιστική περιοχή της Αθήνας. Υποθέτουμε λοιπόν ότι βάσει των πεπραγμένων του αυτών επελέγη να ανακοινώσει από το βήμα της έκθεσης ιδέες και λύσεις για το οικιστικό μας πρόβλημα. Επιπλέον, παρατηρούμε ότι έχει υπάρξει εργοδότης αρχιτεκτονικών ομάδων που λαμβάνουν μέρος στην έκθεση με έργα τους τα οποία έγιναν στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας. Αναρωτιόμαστε λοιπόν αν αυτό σημαίνει κάτι αναφορικά με την συμμετοχή στην έκθεση μόνον αυτού από τον κλάδο του και όχι και άλλων (μιας και εφόσον έτσι αντιλαμβανόμαστε το νέο, ας το εφαρμόσουμε τουλάχιστον ακριβοδίκαια ! ). Βεβαίως, την αρχιτεκτονική συνήθως κάποιος ιδιωτικός ή δημόσιος φορέας την παραγγέλλει και την πληρώνει. Επίσης, πιστεύουμε ότι καθένας και κάθε μια (αρχιτέκτων ή μη αρχιτέκτων) έχει το δικαίωμα να δημοσιοποιήσει τις απόψεις του (της) για την αρχιτεκτονική.

Το θέμα όμως είναι: από ποιο βήμα, με ποιο στόχο και ποια διαδικασία επιλογής; Γιατί άλλες προδιαγραφές έχουν, το βήμα, ο στόχος και η διαδικασία επιλογής, όσον αφορά μια ειδική διεθνή έκθεση, που οργανώνεται από κορυφαίους δημόσιους φορείς (π.χ. του Πολιτισμού ή της Εκπαίδευσης) με σκοπό μάλιστα την παρουσίαση της αρχιτεκτονικής των χωρών του Κόσμου και άλλες προδιαγραφές έχουν, το βήμα, ο στόχος και η διαδικασία επιλογής, όσον αφορά τις τρέχουσες μορφές εκθέσεων που οργανώνουν ποικίλοι ιδιωτικοί φορείς. Μέχρι τώρα, στην πρώτη περίπτωση, αυτές οι εκθέσεις (παρά και την δική τους αδυναμία να παρουσιάσουν κάθε φορά το Όλον της αρχιτεκτονικής) δεν έγιναν -τουλάχιστον στην επιφάνεια- πεδία ανταγωνισμού και προβολής ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων, όπως πολλές φορές συμβαίνει με τη δεύτερη περίπτωση. Σήμερα φαίνεται ότι αυτή η παγιωμένη διεθνής εθιμική αντίληψη δίνει πια τη θέση της σε μια “νέα”, σε εφαρμογή μιας -επίσης “νέας”- τάξης πραγμάτων, που θεωρεί την αρχιτεκτονική κυρίως ως τεχνοοικονομικό μέγεθος και πρόσφορο πεδίο επιχειρηματικής δράσης. Παρότι φυσικά δεν το παραδέχεται και περί άλλων (ωραίων) τυρβάζει. Έχει μάλιστα μεγάλη σημασία ότι η απαρχή μιας τέτοιας θεμελιώδους ιδεολογικής μετάλλαξης γίνεται ως κάτι το αυτονόητο, χωρίς συζήτηση, μέσα στην επίφαση μιας διεθνούς εορταστικής ατμόσφαιρας που ωραιοποιεί και εξευγενίζει την κρίση.

Έχουμε εδώ λοιπόν μια ακόμη λαμπερή εκδοχή αυτού του “νέου”. Που είναι όμως παλαιότατο, από γενέσεως κόσμου, όσον αφορά όχι βεβαίως την Επιστήμη και την Τέχνη, αλλά τα “ωφελήματα ημών”.
Αναρωτιόμαστε τι λέει για όλα αυτά το Υπουργείο Πολιτισμού...

50 αλλαγές-σοκ στο Φορολογικό με τη σφραγίδα της τρόικας

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα των συντακτών άρθρου των Ελένης Κωσταρέλου, Μάριου Χριστοδούλου. Σχετικά με τα «μπλοκάκια» (σελίδα 8) προβλέπεται ότι ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, αφαιρουμένων των ασφαλιστικών εισφορών, θα θεωρείται το εισόδημα από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα, εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις : α) Έχουν έγγραφη σύμβαση με τα φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα τα οποία λαμβάνουν τις υπηρεσίες τους, και β) τα φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα τα οποία λαμβάνουν τις υπηρεσίες δεν υπερβαίνουν τα τρία ή, εφόσον υπερβαίνουν τον αριθμό αυτόν, ποσοστό 75% των ακαθαρίστων εσόδων του εισοδήματος από ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα προέρχεται από ένα από τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που λαμβάνουν τις υπηρεσίες αυτές.. Η Εισηγητική Έκθεση Εδώ. Το Νομοσχέδιο Εδώ.

Με 50 διατάξεις φωτιά η κυβέρνηση κατέθεσε μέσα στη νύχτα το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο φέρνει νέες επιβαρύνσεις στις οικογένειες με παιδιά, αλλά και σε φορολογούμενους με μεσαία εισοδήματα. Με το φορολογικό νομοσχέδιο επιδιώκονται έσοδα 2,307 δισ. ευρώ μέχρι το 2016, εκ των οποίων 515 εκατ. θα εισπραχθούν το 2013, 1.991 εκατ. το 2014 και 2.142 εκατ. το 2015. Τελικά, η κυβέρνηση υποχώρησε στις πιέσεις της τρόικας και αύξησε τον ανώτατο συντελεστή από το 40% που ήταν η πρόταση της περασμένης εβδομάδας στο 42% και για εισοδήματα πάνω από 42.000 ευρώ. Καταργεί το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ και σχεδόν το σύνολο των εκπιπτόμενων δαπανών –παραμένουν μόνο ιατρικά, διατροφή και δωρεές. Και για να μετριάσει τις αντιδράσεις δίνει έκπτωση 2.100 ευρώ και για εισοδήματα μέχρι 42.000 ευρώ, η οποία όμως δεν αντισταθμίζει τις απώλειες από τις φοροαπαλλαγές που χάνονται.

Οι 50 διατάξεις που τίθενται σταδιακά σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2013 είναι:

1. Καταργείται το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ. Και στη θέση του θεσπίζεται σύστημα έκπτωσης φόρου 2.100 ευρώ για εισοδήματα μέχρι 21.000 ευρώ και η οποία έκπτωση μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον 1.000 ευρώ εισοδήματος. Η έκπτωση ισχύει μόνο για εισοδήματα μέχρι 41.000 ευρώ.

2. Καθιερώνονται δύο κλίμακες φορολόγησης διαχωρίζοντας τη φορολογία για μισθωτούς-συνταξιούχους και επιτηδευματίες.

3. Η νέα κλίμακα για μισθωτούς – συνταξιούχους έχει συντελεστή 22% για εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ, 32% για 25.001 - 42.000 ευρώ και 42% για μεγαλύτερα. Τελικά καταργήθηκε ο ανώτατος συντελεστής 45%, που επιβαλλόταν σε εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ, και πλέον πέφτει στο 42% και για εισοδήματα πάνω από 42.000 ευρώ.

4. Η κλίμακα για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις (Ο.Ε., Ε.Ε., αστικές, κερδοσκοπικές, συμμετοχικές, κοινοπραξίες και κοινωνίες αστικού δικαίου) προβλέπει συντελεστή 26% για έσοδα μέχρι 50.000 ευρώ και 33% για μεγαλύτερα. Οι νέοι επιτηδευματίες θα φορολογούνται με συντελεστή 13% για τα πρώτα 10.000 ευρώ των εσόδων τους κατά την πρώτη τριετία άσκησης του επαγγέλματος.

5. Επιβάλλεται συντελεστής 13% σε εισοδήματα από γεωργική επιχείρηση από το 2014. Και για το 2013 θα φορολογηθούν με βάση τη φορολογική κλίμακα των μισθωτών.

6. Φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 10% τα εισοδήματα από ενοίκια και μέχρι 12.000 ευρώ και πέραν του ποσού αυτού με 33%. Το ακαθάριστο ποσό από ενοίκια συνεχίζει να υπόκειται σε συμπληρωματικό φόρο 1,5%, ενώ παραμένει και η φορολόγηση με 3% για κτίσματα επιφάνειας άνω των 300 τ.μ.

7. Εκπίπτει το 10% από τον φόρο για δαπάνες από ιατρικά (κατά το μέρος που δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία και υπερβαίνουν το 5% του φορολογούμενου εισοδήματος, και για δαπάνη μέχρι 3.000 ευρώ), διατροφή μεταξύ συζύγων (με πλαφόν φόρου 1.500 ευρώ), δωρεές (πλαφόν 5% επί του συνολικού εισοδήματος), δωρεά ιατρικών μηχανημάτων και ασθενοφόρων.

H τρικομματική κυβέρνηση κλέβει τα ταμεία

Αναδημοσίευση από Financial Crimes (δημοσιογράφοι) και εργαζόμενοι με μπλοκάκι (διακλαδική συνάντηση). Ενημερώνουμε επίσης ότι σήμερα Παρασκευή στις 5μμ στο ΣΑΔΑΣ (Κλάδου & Βρυσακίου, Μοναστηράκι) θα έχει συνέχεια της 1ης ανοικτής συνέλευσης μηχανικών για την εξειδίκευση των αποφάσεων που πάρθηκαν εκεί. Πλήθος εκδηλώσεων συνεπώς...


Εκδήλωση-συζήτηση

«Κοινός αγώνας για να σώσουμε τα ταμεία μας - Κοινός αγώνας για να ανατρέψουμε τα μνημόνια».

Eκδήλωση-συζήτηση για το συντονισμό της δράσης ενάντια στη λεηλασία των ταμείων.

Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 5.30μμ στην ΕΣΗΕΑ (αίθουσα τρίτου ορόφου)

Στη συζήτηση, εκτός από συναδέλφους εργαζόμενους στα ΜΜΕ θα πάρουν μέρος, ο Κώστας Παπαδάκης, δικηγόρος, που διετέλεσε επι σειρά ετών μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ και ο Δημήτρης Πετρόπουλος μέλος ΔΣ ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ (και μέλος της συσπείρωσης).

Σας καλούμε να πάρετε μέρος και να συζητήσουμε τους τρόπους αντίστασης και συντονισμού μας.

Επίσης
Εν όψει των νέων φορολογικών μέτρων, οργανώνουμε τις αντιστάσεις μας. Μετά τη συγκέντρωση στο Υπουργείο Οικονομικών, συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μας, διαμορφώνουμε συλλογικά τη δράση μας.

Επόμενη συνάντηση των Εργαζομένων με Μπλοκάκι:
Παρασκευή 14 Δεκέμβρη, 8 μ.μ.
Λόντου 6 (Εξάρχεια), 2ος όροφος

Απαγορεύεται από το Σύνταγμα και την 102 Διεθνή Σύμβαση Εργασίας η αύξηση του ορίου ηλικίας από τα 65 στα 67

Αναδημοσίευση από την  ΚΟΝΤΡΑ


Είμαστε σίγουροι ότι και ο τίτλος ακόμη αυτού του άρθρου θα παραξενέψει πολλούς. Αλλοι θα αναρωτηθούν: μα τι μας λέει τώρα η «Κόντρα», όταν κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ή η συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ δεν έθεσε τέτοιο ζήτημα.
 
Μη βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα. Διαβάστε αυτά που ακολουθούν και θα μας δικαιώσετε. Θα καταλάβετε ότι κάποιοι κρύβουν την αλήθεια και αυτό δεν το κάνουν τυχαία.
 
Στις 28 Ιούνη του 1952, το ΔΣ του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας κύρωσε την 102 Διεθνή Σύμβαση Εργασίας (ΔΣΕ) με τίτλο «Περί ελαχίστων ορίων της κοινωνικής ασφάλειας». Το άρθρο 26 αυτής της σύμβασης καθορίζει ως ανώτατο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης τα 65 χρόνια. Ιδού τι αναφέρει ακριβώς:
 
«1. Η ασφαλιστική προστασία παρέχεται από της συμπληρώσεως καθορισμένου ορίου ηλικίας και πέραν.
 
2. Η τοιαύτη ηλικία δεν δύναται να καθοριστεί μείζων των 65. Δύναται όμως αι αρμόδιαι αρχαί να καθορίσουν ηλικίαν, λαμβανομένης υπ’ όψιν της ικανότητας προς εργασίαν των ηλικιωμένων προσώπων εις την περί ης πρόκειται χώραν».
 
Ο κανόνας, λοιπόν, είναι ότι απαγορεύεται να οριστούν γενικά όρια ηλικίας πάνω από τα 65, ενώ η εξαίρεση που εισάγεται με το τελευταίο εδάφιο της παραγράφουν 2 αφορά περιπτώσεις ηλικιωμένων που είναι ικανοί για εργασία. Τέτοιες περιπτώσεις εξαίρεσης υπήρχαν και στην μέχρι τώρα ασφαλιστική νομοθεσία, όπως π.χ. οι καθηγητές των ΑΕΙ και κάποιες άλλες που καταργήθηκαν πρόσφατα. Ολες ήταν εξαιρέσεις στις οποίες οι ηλικιωμένοι ασφαλισμένοι εντάσσονταν εθελοντικά, με στόχο ν’ αυξήσουν λίγο τη χαμηλή (ιδιαίτερα σε σχέση με τα χρόνια δουλιάς) σύνταξή τους. Μ’ άλλα λόγια, η παράταση του ασφαλιστικού βίου πέραν των 65 χρόνων ήταν εθελοντική και αφορούσε στην πράξη ένα μικρό κομμάτι του συνόλου των εργαζόμενων.

Ολες οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δεν τολμούσαν να στραφούν κατά της 102 Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας και κατά του άρθρου 28 παράγραφος 1 του Συντάγματος, που αναφέρει: «Οι γενικά παραδεγμένοι κανόνες του διεθνούς δικαίου, καθώς και οι διεθνείς συμβάσεις, από την επικύρωσή τους με νόμο και τη θέση τους σε ισχύ σύμφωνα με τους όρους καθεμιάς, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του εσωτερικού ελληνικού δικαίου και υπερισχύουν από κάθε άλλη αντίθετη διάταξη νόμου».
 
Από τη στιγμή, λοιπόν που μια Διεθνής Σύμβαση, όπως εν προκειμένω η Διεθνής Σύμβαση Εργασίας 102 του 1952, έχει ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο υπερισχύει από κάθε άλλη αντίθετη διάταξη νόμου και έχει αυξημένη συνταγματική ισχύ. Δηλαδή, δεν μπορεί να καταργηθεί μονομερώς από ένα κράτος μέλος, που την έχει αποδεχτεί και την έχει ενσωματώσει στο εσωτερικό του δίκαιο. Η 102 ΔΣΕ κυρώθηκε με το νόμο 3251/1955 (ΦΕΚ 140Α) και επικυρώθηκε το 1984 με το νόμο 1426/1984 (ΦΕΚ 32Α), που έχει τίτλο: «Για την κύρωση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη».

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Υπογράφουμε ενάντια στην καταστροφή της Κρήτης από τις Βιομ. ΑΠΕ

http://www.gopetition.com/petitions/%CE%BF%CF%87%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AE-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CF%81%CE%AE%CF%84%CE%B7.html

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΑΠΕ - ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΙΣ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΤΩΧΕΥΣΗΣ ΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΝΟΤΟ.

Η Ελλάδα βρίσκεται στο μάτι ενός ενεργειακού “κυκλώνα” που έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια από τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην περιοχή (απειλή πολέμου προς Ιράν, διαταραχή των ενεργειακών σχέσεων Ρωσίας – Ευρώπης) και ιδιαίτερα μετά την είσοδο της χώρας σε καθεστώς επιτήρησης από την Τρόικα (EE, ΕΚΤ, ΔΝΤ).

Σε αυτό το πλαίσιο, οι τελευταίες Ελληνικές κυβερνήσεις και η τωρινή προώθησαν την εκποίηση όλων ανεξαιρέτως των φυσικών πόρων (ορυκτά, υδρογονάνθρακες, υδάτινοι πόροι, αιολικό και ηλιακό δυναμικό) με διαδικασίες-εξπρές που θέτουν θέμα συνταγματικής νομιμότητας αλλά και πολιτικής νομιμοποίησης.

Στην Κρήτη και αλλού, με δούρειο ίππο την «πράσινη ανάπτυξη», οι πολυεθνικές και οι ντόπιοι ιδιώτες και θεσμικοί συνεργάτες τους, προχωρούν στη μεγαλύτερη λεηλασία γης και περιβαλλοντική καταστροφή που έγινε ποτέ με την εγκατάσταση έργων βιομηχανικής κλίμακας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (βΑΠΕ).

Τον περασμένο Ιούνιο η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων ενέταξε τρία έργα βΑΠΕ εγκατεστημένης ισχύος 2.151 MW στον αντισυνταγματικό νόμο «Fast Track», για την επιτάχυνση των επενδύσεων, τα οποία αφορούν στην εγκατάσταση 800 περίπου ανεμογεννητριών ύψους έως 140μ. σε 69 βουνοκορφές του νησιού και ενός ηλιοθερμικού εργοστασίου 180 εκταρίων στα ανατολικά του νησιού. Αυτά τα έργα είναι το πρώτο στάδιο του σχεδιασμού τους για εγκατάσταση βΑΠΕ, με συνολική ισχύ 6.500 MW την στιγμή που οι ενεργειακές ανάγκες του νησιού δεν ξεπερνούν τα 750 MW.

Τα έργα αυτά, ακόμα και μέσα σε περιοχές του Δικτύου Natura 2000, θα αλλοιώσουν ανεπανόρθωτα το φυσικό περιβάλλον, θα πλήξουν βαρύτατα τον τουρισμό και θα αναστείλουν οποιαδήποτε προσπάθεια για ανασυγκρότηση του πρωτογενή τομέα.

Κατασκευασμένα με μηχανήματα των μεγαλύτερων Ευρωπαϊκών πολυεθνικών (SIEMENS, VESTAS κτλ), θα προσφέρουν απειροελάχιστες θέσεις εργασίας στον τόπο, ενώ θα παράγουν και θα εξάγουν πανάκριβη για τους καταναλωτές- ενέργεια μέσω του ηπειρωτικού δικτύου.

Το Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ, αντιστεκόμενο σε αυτό τον παραλογισμό, κατέθεσε στις 14 Οκτωβρίου 2012 προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για την ακύρωση αυτών των αποφάσεων. Την προσφυγή υπόγραψαν μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα 1275 πολίτες, 11 δημοτικά συμβούλια και 84 φορείς από όλη την Κρήτη σε μια πρωτοφανή κινητοποίηση για τα νομικά χρονικά της χώρας.

Η ώρα της εκδίκασης στο ΣτΕ πλησιάζει και η φωνή μας ενάντια σε αυτό το σχεδιαζόμενο έγκλημα πρέπει να ακουστεί ακόμα πιο δυνατά από όλες της γωνιές της Ελλάδας της Ευρώπης και του κόσμου.

Πρώτο Ψήφισμα Πανόρμου
https://sites.google.com/site/pankretiodiktyoagonakatavape/news/1opsephismapanormou141111

Δελτίο Τύπου για τις Προσφυγές στο ΣΤΕ
https://sites.google.com/site/pankretiodiktyoagonakatavape/news/dtypoblethekanoiprosphygesgiataergab-apestenkretepouentachthekanstophasttrak

Βίντεο "Πως να σωπάσω"
http://vimeo.com/50443301

Πάρτυ οικονομικής ενίσχυσης συλληφθέντων


Πάρτυ οικονομικής ενίσχυσης των συλληφθέντων στις διαδηλώσεις ενάντια στην επίσκεψη Μέρκελ στις 9 Οκτώβρη 2012. Την Παρασκευή 14/12 στις 23:00 στο Αυτόνομο Στέκι. Δείτε επίσης video του Thrash συσκροτήματοw Kreator με πλήφος εικόνες από τις διαδηλώσεις στη χώρα μας.
 

Πλώρη για την κατεδάφιση του ολοκληρωμένου χωρικού σχεδιασμού

Αναδημοσίευση από την Αυγή
  Βιάζεται η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ να διαλύσει τον χωρικά ολοκληρωμένο σχεδιασμό για τη σημειακή και κατά περίπτωση χωροθέτηση των επενδύσεων, πάντα αγνώστου ταυτότητας και περιεχομένου. Ήδη ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Στ. Καλαφάτης, με επιστολή του από τις 21 Νοεμβρίου, ζητάει από τους φορείς να γνωμοδοτήσουν, εντός 20 ημερών, επί του προτεινόμενου "νέου, ταχύτερου και ευέλικτου πλαισίου".

Η πρόταση της ομάδας εργασίας σαλαμοποιεί τον σχεδιασμό σε εθνικό και τοπικό επίπεδο μετατρέποντας το Εθνικό Χωροταξικό σε έκθεση ιδεών
Η πρόταση της ομάδας εργασίας, την οποία είχε αποκαλύψει η "Αυγή" της Κυριακής (18.11), σαλαμοποιεί τον σχεδιασμό σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, καθώς στο νέο σύστημα κυριαρχούν τα τομεακά ειδικά χωροταξικά, με το Εθνικό Χωροταξικό να μετατρέπεται σε έκθεση ιδεών, τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια με τους δεσμευτικούς κανόνες να καταργούνται και να αντικαθίστανται από κατευθυντήρια τοπικά πλαίσια χωρικής οργάνωσης σε επίπεδο Καλλικρατικού δήμου.
Στη προς διαβούλευση συνοπτική πρόταση έχει επιχειρηθεί εξωραϊσμός χωρίς να αλλάξει η φιλοσοφία της, ενώ προβλέπει και την κατάργηση των Ρυθμιστικών Σχεδίων Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Το Ρυθμιστικό Αθήνας μετονομάζεται σε Μητροπολιτικό Πλαίσιο Χωρικής Οργάνωσης Αθήνας - Αττικής, το οποίο θα εγκρίνεται με Κοινή Υπουργική Απόφαση αντί νόμου και υπεύθυνο εφαρμογής τον Οργανισμό Αθήνας. Για το περιεχόμενό του προστέθηκε η φράση "διατήρηση δυνατότητας τομεακής και χωρικής εξειδίκευσης με κανονιστικό χαρακτήρα". Το Ρυθμιστικό Σχέδιο του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, η επικαιροποίση του οποίου έχει ολοκληρωθεί και αποτυπωθεί ήδη σε σχέδιο νόμου, συγχωνεύεται, ως ειδικό τμήμα, στο Περιφερειακό Πλαίσιο Κεντρικής Μακεδονίας. Το μέλλον του Οργανισμού Θεσσαλονίκης παραμένει άγνωστο, καθώς στο κείμενο υπάρχει ερωτηματικό.
Παράλληλα, από το περιεχόμενο των ειδικών πλαισίων διεγράφη η προηγούμενη αναφορά, η οποία έλεγε ότι είναι "άμεσα εφαρμόσιμα για έργα και δράσεις εθνικής εμβέλειας". Προστέθηκε το μάλλον θολό "διερεύνηση τρόπου δεσμευτικότητας και επίλυσης συγκρούσεων". Αλλά και στα περιφερειακά προστέθηκε η δυνατότητα για "διερεύνηση τομεακής και χωρικής εξειδίκευσης με κανονιστικό χαρακτήρα". Η πρόταση "για τη Μεταρρύθμιση του συστήματος Χωροταξικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού" διαβιβάστηκε μεταξύ άλλων σε ΣΕΠΟΧ (χωροτάκτες - πολεοδόμοι), ΣΑΔΑΣ (αρχιτέκτονες) ΣΕΒ, ΣΕΤΕ (τουριστικές επιχειρήσεις) και στην Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού όπου στο διαβιβαστικό το δεύτερο συνθετικό αναγράφεται "και Πολιτικής". Επίσης στα υπουργεία Ανάπτυξης, Τουρισμού και Ναυτιλίας, όχι όμως και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Κατάπληξη προκαλεί το γεγονός ότι δεν κοινοποιείται στον υπουργό ΠΕΚΑ Ευ. Λιβιεράτο. Πόσο μάλλον όταν ο Οργανισμός Αθήνας και Θεσσαλονίκης ανήκουν στην αρμοδιότητά του!

Κατάργηση των ειδικών χωροταξικών

Στο πλαίσιο της δεκαμελούς ομάδας εργασίας με τουλάχιστον τέσσερις εξωτερικούς συνεργάτες, συμβούλους κ.λπ. που ουδεμία σχέση έχουν με το σώμα της διοίκησης του υπουργείου, εκφράστηκε ισχυρή διαφωνία έναντι της πλειοψηφούσας πρότασης, η οποία υπερασπίστηκε την... τιμή του σχεδιασμού και ουσιαστικά το αντικείμενο της χωροταξίας και του σχεδιασμού. Αυτή προέβλεπε τη διατήρηση του Εθνικού Χωροταξικού και ενσωμάτωση σε αυτό των ειδικών χωροταξικών πλαισίων όπως και την έγκρισή του από το Κοινοβούλιο.
Βασική ένσταση κατά των ειδικών χωροταξικών πλαισίων ήταν ότι με την εκπόνηση εις το διηνεκές και άλλων ειδικών πλαισίων ανάλογα με την εκάστοτε προκύπτουσα ανάγκη ανά παραγωγικό τομέα το σύστημα γίνεται περίπλοκο. Επέμενε στη διατήρηση των Ρυθμιστικών Σχεδίων για τις μητροπολιτικές περιοχές Αθήνας και Θεσσαλονίκης, που συγκεντρώνουν το 60% του πληθυσμού, όπως και στην ενσωμάτωση, στα υπό αναθεώρηση χωροταξικά των περιφερειών, των ειδικών χωροταξικών για τις κατηγορίες χώρου (νησιωτικού, παράκτιου κ.λπ.).
Σε τοπικό επίπεδο προέβλεπε σχέδια μικτού χαρακτήρα. Συνδυασμό στρατηγικών κατευθύνσεων από τον υπερκείμενο σχεδιασμό (στοιχεία χωρικής οργάνωσης, δυνατότητα συντονισμού με άλλα προγράμματα π.χ. ΠΕΠ) και δεσμευτικούς κανόνες για τις χρήσεις Γης, όρους και περιορισμούς δόμησης. Επίσης, σε περιοχές που πολεοδομούνται ή σε περιοχές αναθεώρησης του υφιστάμενου ρυμοτομικού σχεδίου, συγχώνευση του ρυμοτομικού με την πράξη εφαρμογής.

Δάσκαλε που… διαδήλωνες τι σου ΄μελλε να πάθεις

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα των συντακτών. Του Ιάσονα Παναγιωτόπουλου 

Επιστροφή στην εποχή των πιστοποιητικών πολιτικών φρονημάτων των δημοσίων υπαλλήλων σηματοδοτεί η δίωξη που ασκήθηκε από τις διευθύνσεις εκπαίδευσης Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης κατά των δύο δασκάλων Ηλία Σμήλιου και Θανάση Αγαπητού.

Πρόκειται για την πρώτη εφαρμογή του νέου μνημονιακού νόμου για τους υπαλλήλους του Δημοσίου στη Θεσσαλονίκη, η οποία καθόλου τυχαία αφορά πολιτική δράση εργαζομένων εκτός υπηρεσίας.

Πριν από μερικές ημέρες οι αρμόδιες υπηρεσίες ξεκίνησαν ΕΔΕ εις βάρος των δύο δασκάλων για να διερευνηθεί η συμμετοχή τους στη μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση κατά τη διάρκεια της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου του 2011 που εξελίχθηκε σε μαζική πορεία κατά της κυβέρνησης και του Μνημονίου.

Η κατηγορία αφορά «αναξιοπρεπή, ανάρμοστη ή ανάξια συμπεριφορά εντός ή εκτός υπηρεσίας». Ο Η. Σμήλιος και ο Θ. Αγαπητός είναι μεταξύ των 17 ανθρώπων στους οποίους έχει ασκηθεί μήνυση από την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης (16/11/2011) με την κατηγορία της «παράνομης βίας» λόγω της παρουσίας τους μαζί με συλλόγους εκπαιδευτικών και χιλιάδων άλλων πολιτών στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης. Μέχρι σήμερα ωστόσο δεν έχει οριστεί δικάσιμος για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Σύμφωνα με τον νέο δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δημοσίου ξεκινούν άμεσα διαδικασίες

ΕΔΕ εις βάρος των εργαζομένων για τους οποίους εκκρεμούν δικαστικές -και όχι μόνο- υποθέσεις. Αυτές πλέον μπορεί να αφορούν ένα πλήθος κατηγοριών, από διοικητικές παραβάσεις μέχρι ανάρμοστη συμπεριφορά (χωρίς να προσδιορίζεται τι μπορεί να συνιστά ο συγκεκριμένος όρος), ακόμα και εκτός υπηρεσίας, όπως συμβαίνει στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Σε περίπτωση που οι «κατηγορούμενοι» παραπεμφθούν στο πειθαρχικό, ταυτόχρονα τίθενται σε αργία και απομακρύνονται από τις θέσεις τους μέχρι τη διερεύνηση και το κλείσιμο της υπόθεσης.

«Το Μνημόνιο 3 μάς καθιστά δημοσίους υπαλλήλους υπό αίρεση, εν δυνάμει απολυμένους. Οι πειθαρχικές διώξεις δεν αφορούν διασπάθιση δημόσιου χρήματος ή ελλιπή άσκηση καθηκόντων. Αφορούν ξεκάθαρα την πολιτική και συνδικαλιστική μας δράση, γι” αυτό διωκόμαστε», τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο Η. Σμήλιος.

«Αυτές οι πρακτικές έχουν διπλό στόχο: από τη μια υπηρετούν την πολιτική των απολύσεων στο Δημόσιο και από την άλλη να σπείρουν φόβο και υποταγή σε όλους του εργαζομένους προκειμένου η κυβέρνηση να περάσει την αντιλαϊκή πολιτική της. Να είναι σίγουροι πως οι εργαζόμενοι θα αντιπαλέψουν και θα νικήσουν», καταλήγει ο Η. Σμήλιος.

Οι δύο δάσκαλοι δραστηριοποιούνται έντονα στους συνδικαλιστικούς και εργατικούς αγώνες της πόλης. Ο Θανάσης Αγαπητός μάλιστα πριν από λίγο καιρό είχε αθωωθεί για την υπόθεση των διαδηλώσεων στη ΔΕΘ κατά την παρουσία του Γιόαχιμ Φούχτελ στη Θεσσαλονίκη.

Οι σύλλογοι εκπαιδευτικών Δυτικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης ζητούν την άμεση παύση των πειθαρχικών και υπηρεσιακών διώξεων, ενώ καλούν τους συναδέλφους τους και τη ΔΟΕ να παρέμβουν και να υπερασπιστούν τους δύο δασκάλους.

Οι δρόμοι της διαφθοράς και της διαπλοκής (μέρος γ')

Αναδημοσίευση του 3ου μέρους από το Δρόμο. Εξοντωτικές διώξεις προς παραδειγματισμό


Οι εργολάβοι με τις ευλογίες της κυβέρνησης στρέφονται εναντίον όσων αντιστέκονται
Βιομηχανία διώξεων σε βάρος του κόσμου που αντιστέκεται στα ληστρικά διόδια βρίσκεται σε εξέλιξη σε πανελλαδική κλίμακα. Δίκες γίνονται στις αρχές Γενάρη στην Αθήνα, στη Λάρισα, στην Τρίπολη, στο Βόλο. Τα ειδοποιητήρια… πέφτουν βροχή. Αποκαλυπτικό το γεγονός ότι συμπίπτουν οι ημερομηνίες μεταξύ 16-18 Γενάρη, πράγμα που δείχνει ότι η διαδικασία εκπορεύεται από συγκεκριμένο κυβερνητικό κέντρο.
Φυσικά πρόκειται για μια διαδικασία υπεράσπισης των ληστρικών για το Δημόσιο συμφέρον Συμβάσεων Παραχώρησης, των μεγάλων μονοπωλιακών επιχειρηματικών ομίλων, των βαριά παρανομούντων, όπως αποδείξαμε στα προηγούμενα δύο φύλλα του Δρόμου.
Γι αυτά τα κραυγαλέα σκάνδαλα, η ηγεσία της Δικαιοσύνης και των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους δεν δείχνει να ενδιαφέρεται. Άλλη μία απόδειξη του καθεστώτος διαφθοράς και διαπλοκής που διαφεντεύει –και καταστρέφει– τη χώρα.
Λάρισα: δίωξη για παρότρυνση σε μη πληρωμή διοδίων
Στις 18 Ιανουαρίου 2013 πρόκειται να δικαστούν στο μονομελές πλημμελειοδικείο Λάρισας 20 πολίτες της Λάρισας και του Βόλου, μέλη των πρωτοβουλιών ενάντια στα διόδια. Αιτία η συμμετοχή τους στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις ανοίγματος των δρόμων, από τις μπάρες που έχουν στήσει οι εταιρίες-παραχωρησιούχοι σε υπό κατασκευή και ημιτελείς δρόμους. Οι εταιρίες αξιοποιούν τις αντισυνταγματικές παραχωρήσεις που υπέγραψαν οι μνημονιακοί υπουργοί, εμπορευματοποιώντας το –σύμφωνα με το άρθρο 5 του Συντάγματος– δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης των πολιτών εντός της χώρας.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι κατηγορούμενοι «…διέγειραν από κοινού δημοσίως σε διάπραξη πλημμελήματος… και παρότρυναν τους διερχόμενους οδηγούς… να εξαναγκάσουν με τη βία ή με απειλές τους εισπράκτορες διοδίων της εταιρίας Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου να επιτρέψουν τη διέλευση αυτών σηκώνοντας τις μπάρες».
Το «κράτος των εργολάβων», αδυνατώντας να αντιμετωπίσει αλλιώς το κίνημα πολιτικής ανυπακοής, ανασύρει από τα συρτάρια της μετεμφυλιακής περιόδου το άρθρο 184 του Ποινικού Κώδικα το οποίο αναφέρει ότι «…όποιος δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο προκαλεί ή διεγείρει σε διάπραξη κακουργήματος ή πλημμελήματος τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τριών ετών».
Βορειοανατολική Αττική: ζητούν 500.000 ευρώ από τον καθένα
Στις 10 Γενάρη εκδικάζεται η αγωγή της εταιρίας «Νέα Οδός» που αποτελεί την παραχωρησιούχο της Ιονίας Οδού και του τμήματος Μεταμόρφωση Αττικής-Σκάρφεια Φθιώτιδας, εναντίον έντεκα πολιτών της Βορειοανατολικής Αττικής, από τα Κιούρκα, τον Ωρωπό, το Καπανδρίτι και τη Μαλακάσα. Υπενθυμίζουμε ότι η «Νέα Οδός» σε πολλά κρίσιμα σημεία και Συμβατικές Προθεσμίες έχει παραβεί ακόμη και αυτήν τη λεόντειο υπέρ της Σύμβαση, χωρίς καμιά τιμωρία από το κράτος, αντίθετα εισπράττοντας παράτυπα τεράστια ποσά εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Αποθρασυμένοι οι εργολάβοι από την κυβερνητική συμπαιγνία επιτίθενται με σειρά διώξεων στο κίνημα των πολιτών της περιοχής, που αντιστάθηκαν στο παράλογο και παράνομο χαράτσι των διοδίων.
Ήδη στις ποινικές διώξεις που έχουν ασκηθεί σε έντεκα πολίτες έρχονται τώρα να προστεθούν οι αγωγές που εκδικάζονται στις 10 Γενάρη και με τις οποίες απαιτείται από καθέναν εξ αυτών το ποσό των 500.000 ευρώ. Την ίδια στιγμή η «Νέα Οδός» στέλνει δεκάδες ειδοποιητήρια πληρωμής και μάλιστα με το 20πλάσιο ποσό των διοδίων. Καθώς με μνημονιακό νόμο όταν ο πολίτης αρνείται να πληρώσει το αντίτιμο του διοδίου τού επιβάλλεται σαν πρόστιμο το 20πλάσιο ποσό.
Μικρή λεπτομέρεια: για την τεκμηρίωση της παράβασης η «Νέα Οδός» διαθέτει δύο φωτογραφίες, εκ των οποίων η μία είναι σκέτη… μουντζούρα, ενώ η άλλη δείχνει μόνο τον αριθμό του αυτοκινήτου. Δηλαδή, η «Νέα Οδός» δεν έχει στα χέρια της κανένα ουσιαστικό τεκμήριο. Έχει όμως τον μνημονιακό νόμο και το «κράτος των εργολάβων», με βάση τα οποία στέλνει δικαστικούς επιμελητές για να κάνουν κατασχέσεις στα σπίτια και τα αυτοκίνητα των πολιτών, ακόμη και σε τραπεζικούς λογαριασμούς συγγενικών τους προσώπων!
Ναι, ήμασταν και θα είμαστε όλοι εκεί!

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Φοροκλοπή, χωρίς όριο των αυτοαπασχολουμένων

Αναρτούμε ανακοίνωση της  Εναλλακτικής Παρέμβασης Δικηγόρων Αθήνας καθώς και πίνακα από το Ριζοσπάστη που δείχνει τη φοροκλοπή, έως εξόντωσης των αυτοαπασχολουμένων.
 
Παλλαϊκός ξεσηκωμός
ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα
Κυβέρνησης και Τρόικα
H τρικομματική κυβέρνηση κλιμακώνει την επίθεσή της στα λαϊκά δικαιώματα με νέα μέτρα. Κοινός παρονομαστής η αναίρεση κατακτήσεων των εργαζομένων, η διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, η βαριά φορολόγηση των χαμηλών εισοδημάτων με ταυτόχρονη ελάφρυνση των υψηλών. Πολιτική βαθειά ταξική για όλη την κοινωνία όπως βαθειά ταξική και για το χώρο της Δικαιοσύνης: Με διαδοχικές ρυθμίσεις, η πρόσβαση στο δικαστικό μηχανισμό γίνεται από δυσχερής έως αδύνατη για τα λαϊκά στρώματα. Παράλληλα, τα μέτρα φτωχοποίησης έρχονται να πλήξουν και τη μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων, που εργάζονται είτε ως αυτοαπασχολούμενοι, είτε ως έμμισθοι «συνεργάτες», ή ακόμα ως ασκούμενοι, τη στιγμή που ευνοείται η υπαλληλοποίησή τους και η συγκέντρωση της δικηγορικής ύλης σε μεγάλα γραφεία και δικηγορικές εταιρείες.
Δικαιοσύνη για λίγους
Με τη μνημονιακή πολιτική, όπως εφαρμόζεται διαδοχικά από τις κυβερνήσεις της τελευταίας τριετίας, επιχειρείται η ραγδαία αποστείρωση του δικαστικού μηχανισμού από τα λαϊκά στρώματα. Το κόστος πρόσβασης είναι πλέον απαγορευτικό για την πλειοψηφία των εργαζομένων. Ήδη, η επιβολή ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες, είχε αυξήσει σημαντικά το κόστος πρόσβασης για τους πολίτες. Περαιτέρω, με την εφαρμογή του ν.4055/12, ο πολίτης καλείται να καταβάλει υψηλά παράβολα (ενδεικτικά 200€ για την έφεση, 100€ για την έγκληση και 50€ για παράσταση πολιτικής αγωγής, 300€ για προσφυγή κατά κλητηρίου θεσπίσματος), να καταβάλει 50% του οφειλομένου ποσού στις φορολογικές και τελωνειακές διαφορές προκειμένου να ασκήσει έφεση (ΚΔιοικΔικ), ενώ επίσης το τέλος δικαστικού ενσήμου έχει επεκταθεί και στις αναγνωριστικές αγωγές (ήδη ν.3994/11 αλλά και 4055/12). Όλα αυτά μάλιστα τη στιγμή που η παροιμιώδης καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης καθιστά ασύμφορη την προσφυγή σε αυτήν, τουλάχιστον για όποιον δεν διαθέτει την οικονομική ευχέρεια να περιμένει επί πολλά έτη, κατά συνέπεια καθιστά τα δικαιώματα των οικονομικά ασθενέστερων πρακτικά μη επιδιώξιμα. Σημειωτέον ότι η διεύρυνση της καθ’ ύλη αρμοδιότητας των Ειρηνοδικείων με τον ν.3994/11 επιδείνωσε δραματικά το πρόβλημα, όπως ήταν αναμενόμενο. Με το «Μνημόνιο 3» (ν.4093/12), αυξάνεται σε 110% η προσαύξηση επί των ποσών που προκύπτουν από τη μετατροπή των στερητικών της ελευθερίας ποινών, ενώ επίσης το δικαστικό ένσημο θα ανέρχεται πλέον σε 8/00.

Η υπεράσπιση της δυνατότητας πρόσβασης των λαϊκών στρωμάτων στη Δικαιοσύνη είναι καθήκον των δικηγόρων, είναι άρρηκτο κομμάτι της αντίστασης στην πιο επιθετική ταξική πολιτική της Κυβέρνησης και της Τρόικα.

Η πλειοψηφία των δικηγόρων στο στόχαστρο

Nέα καθίζηση στις κατασκευές

Αναρτούμε άρθρο της Χαράς Τζαναβάρα από την Εφημερίδα των Συντακτών, καθώς και σχετικό άρθρο από την Ημερησία.
 
Νέα μείωση σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο στον χώρο της οικοδομής, καθώς ο όγκος της ιδιωτικής δραστηριότητας συρρικνώθηκε περαιτέρω κατά 46,6%.
Ταυτόχρονα, η μείωση στον αριθμό των οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν προοιωνίζεται συνέχιση της καθοδικής πορείας το προσεχές διάστημα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), τον Σεπτέμβριο εφέτος το μέγεθος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας στο σύνολο της χώρας, ανήλθε σε 1.438 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 280,5 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 1.245,6 χιλιάδες m3 όγκου και παρουσίασε μείωση κατά 60,6% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 55,9% στην επιφάνεια και κατά 46,6% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011.
Ως αποτέλεσμα, το εννεάμηνο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου εφέτος η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει στο σύνολο της χώρας μείωση κατά 32,1% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 27,9% στην επιφάνεια και κατά 26,3% στον όγκο, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2011.

Ενας στους δύο απασχολούμενους στον κατασκευαστικό τομέα έχει μείνει άνεργος μέσα στην τελευταία επταετία και η αναλογία είναι μεγαλύτερη από αυτήν που καταγράφεται στη μεταποίηση (1 στους 3 εργαζόμενους) και στο εμπόριο (1 στους 5).

Από το 2008 έως το πρώτο εξάμηνο του 2012 χάθηκαν πάνω από 185.000 θέσεις εργασίας και ξεπερνούν τις 200.000. Η καθίζηση είναι καθοριστική, αφού οι κατασκευές, που αντιπροσωπεύουν το 7% του ΑΕΠ, απασχολούν το 8% του εργατικού δυναμικού της χώρας.

Τα αποκαλυπτικά στοιχεία περιλαμβάνονται στην έκθεση του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Ανωνύμων Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ), ο φορέας των περίπου 600 μεσαίων και μεγάλων κατασκευαστικών.

Είναι το αποτέλεσμα της συνεχούς συρρίκνωσης των κονδυλίων που διατίθενται στις κατασκευές, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και στην τραγική, όπως χαρακτηρίζει ο ΣΑΤΕ, υστέρηση στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Συγκεκριμένα:

1. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μειώθηκε στα 5,2 δισ. ευρώ, φθάνει μόλις το 46% των κονδυλίων του 2009 και είναι το χαμηλότερο της τελευταίας 15ετίας. Το 2011 διαμορφώθηκε στα 6,6 δισ. έναντι 9,9 δισ. το 2009, οπότε ξεκίνησαν οι πρώτες περικοπές.

Αποφάσεις 1ης Ανοικτής Συνέλευσης Μηχανικών

Με τη συμμετοχή 120-150 περίπου συναδέλφων έγινε την παρασκευή 7/12 στο ΤΕΕ η 1η ανοικτή συνέλευση μηχανικών, όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκαν οι νέες ληστρικές αυξήσεις εισφορών, η φορολογική κλοπή, οι απολύσεις και πλήθος άλλων ζητημάτων. Αναρτούμε από το μπλογκ της συνέλευσης τις αποφάσεις που πάρθηκαν εκεί.
 
1. Δευτέρα 21 Γενάρη 2013, Ημέρα δράσης για το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλων των μηχανικών
Καταλαμβάνουμε το ΤΣΜΕΔΕ στην Αθήνα και καλούμε όλους τους συναδέλφους χωρίς περίθαλψη για την επί τόπου θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας τους
2. Καλούμε σε επόμενη ανοικτή συνέλευση μηχανικών την Παρασκευή 25 Γενάρη στις 6μμ
Κανένας συνάδελφος χωρίς περίθαλψη, χωρίς όρους και προϋποθέσεις
3. Δε θα δεχτούμε καμία αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών,
Δε θα τις πληρώσουμε συλλογικά και οργανωμένα
4. Διεκδικούμε την απεξάρτηση της υποχρέωσης ασφαλιστικής ενημερότητας για την άσκηση του επαγγέλματος
5. Συγκροτούμε Ομάδες Εργασίας:
- για τον προσδιορισμό άμεσων στόχων ανακούφισης των δοκιμαζόμενων συναδέλφων
- για την επεξεργασία θέσεων για το ρόλο του μηχανικού στην παραγωγή και στην κοινωνία
- για την επικοινωνία και προβολή της Ανοικτής Συνέλευσης σε κάθε συνάδελφο
συνεχίζουμε την παρασκευή 14/12 στις 5μμ στο Σύλλογο Αρχιτεκτόνων με την εξειδίκευση των παραπάνω

Περιβάλλον και… Πράσινη Ανάπτυξη

συσπειρωση αριστερων μηχανικων
με αφορμή το συνέδριο του ΤΕΕ
περιβάλλον και… πράσινη ανάπτυξη
Όσο πληθαίνουν τα φαινόμενα της αποσταθεροποίησης του κλίματος, που δεν αφήνουν πλέον καμιά αμφιβολία ότι δεν πάει άλλο, ότι η γη δεν είναι άπειρη και ότι συστηματικά καταστρέφεται από την άκρατη αρπαγή των πόρων της στο όνομα της «ανάπτυξης» και των κερδών του κεφαλαίου, τόσο όλοι αυτοί που κλείνανε ματιά κι αυτιά στις επισημάνσεις των επιστημόνων και στις κραυγές απόγνωσης των χιλιάδων θυμάτων, αρχίζουν να σκέφτονται πως κάτι θα πρέπει να γίνει, πως μαζί με τη γη θα καταστραφούμε κι όλοι εμείς που ζούμε πάνω της. Δεν είναι πλέον μόνο μερικοί «γραφικοί οικολόγοι» ή «κολλημένοι αριστεριστές» που φωνάζουν, το έδαφος έχει αρχίσει να τρέμει κάτω από τα πόδια όλων μας, των τόσο υπάκουων και «φιλήσυχων» καταναλωτών.
Αυτό από μόνο του φυσικά σε καμιά περίπτωση δεν είναι ικανό να φρενάρει τις αχαλίνωτες ορέξεις του καπιταλισμού -καθώς όμως δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα ούτε να κινητοποιήσει πλειοψηφικά κομμάτια εκείνων που υφίστανται την εκμετάλλευση και γίνονται θύματα αυτού του συστήματος- στάθηκε ικανό να ανοίξει καινούρια πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο, μέσα από ιδεολογήματα του τύπου «αειφόρος ανάπτυξη», «ανάπτυξη και περιβάλλον» ή «πράσινη ανάπτυξη» (και πράσινα άλογα).
«Εμπόριο δικαιωμάτων ρύπανσης», «ΑΠΕ» («Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» ή μάλλον Αστείρευτες Πηγές Εισοδήματος - για το κεφάλαιο), «αειφόρος ανάπτυξη και φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες», «διαχείριση απορριμμάτων» και άλλα τέτοια ακούγονται όλο και πιο συχνά από τα στόματα των κάθε είδους «ειδικών» και «συμβούλων» και όχι μόνο. Στόχος τους; να πλασάρουν τα προϊόντα τους και να εξασφαλίσουν τα κέρδη τους, αποκοιμίζοντας γι άλλη μια φορά τους «ιθαγενείς» με χάντρες και καθρεφτάκια του σήμερα, δηλαδή με θηριώδη τζιπ «αντιρρυπαντικής τεχνολογίας» (που καίνε με τον τόνο «καθαρά καύσιμα»), με αιολικά πάρκα (που ξυρίζουν ολόκληρα βουνά και νησιά για να στηθούν), με φωτοβολταϊκά (που αντικαθιστούν την αγροτική παραγωγή με συλλέκτες), με «βιοκαύσιμα» (που για να παραχθούν, εξαφανίζουν όσα δάση και ζούγκλες έχουν απομείνει στον πλανήτη) και άλλα τέτοια πολλά.
Η φαντασία στην υπηρεσία του κέρδους είναι πράγματι πολύ γόνιμη. Εκεί που δεν είναι γόνιμη είναι στο να σκεφτεί ότι, ίσως, θα ήταν προτιμότερος ο περιορισμός της κατασπατάλησης φυσικών πόρων και ενέργειας αντί για νέες ενεργειακές (και ενεργοβόρες) τεχνολογίες, κάτι τέτοιο όμως δεν αφήνει κέρδη…
το περιβάλλον σήμερα στη χώρα μας…
Σε περιοχές όπως η χώρα μας, που έχουν ρημαχτεί κι ερημοποιηθεί από την πολιτική δεκαετιών άκρατης εξυπηρέτησης των συμφερόντων του κεφαλαίου, που η εύρεση εργασίας φαντάζει όνειρο απατηλό και όπου το φάσμα της πείνας εξαπλώνεται και απειλεί ακόμα κι όσους αισθάνονταν λίγο παλιότερα ότι δεν τους αφορά, ανοίγονται πολύ ευρύτεροι ορίζοντες για κέρδη μέσα από τις «θέσεις εργασίας» που προσφέρονται γι αντάλλαγμα, απειροελάχιστες μεν, αλλά που οι «επενδυτές» ευελπιστούν ότι θα είναι επαρκείς για να κλείσουν γι άλλη μια φορά τα μάτια και τα στόματα μπροστά στον όλεθρο των επιλογών τους, επιλογών που ίσως σε άλλες εποχές να δυσκολεύονταν πολύ να περάσουν.
Έργα φαραωνικά, ταγμένα στην υπηρεσία των συμφερόντων μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων (εγχώριων ή εισαγωγής) ή πολυεθνικών της ενέργειας και των νερών, που μέχρι χτες συναντούσαν σθεναρές αντιστάσεις, η οικονομική και κυβερνητική εξουσία πιστεύει ότι θα μπορέσει επιτέλους σήμερα να τα προωθήσει. Έργα δισεκατομμυρίων, το ίδιο βλαβερά και άχρηστα όπως τα -λίγο παλιότερα- Ολυμπιακά, οι υποθαλάσσιες ή κρεμαστές ζεύξεις (που αποκλείουν οριστικά το τραίνο), τα γήπεδα γκολφ (που στραγγίζουν τα λίγα νερά που κατά βάση δεν επαρκούν ούτε για τις τοπικές ανάγκες)… Έργα που καταστρέφουν ό,τι έχει απομείνει στην ταλαίπωρη τούτη χώρα… Εκτροπή του Αχελώου, εξόρυξη χρυσού που θα μετατρέψει σε σεληνιακό τοπίο, έρημο και δηλητηριασμένο, ολόκληρη σχεδόν τη βόρεια Ελλάδα (Χαλκιδική, Θράκη κλπ), δωρεάν προσφορά δασών, νησιών (και άλλων πολλών) στις πολυεθνικές της αναψυχής και του τουρισμού, προσφορά της διαχείρισης των απορριμμάτων και της ενέργειας σε πολυεθνικές με ζημιογόνες για την κοινωνία και καταστροφικές τεχνολογίες («καύση σύμμεικτων υπολειμμάτων» – άρα όχι ανακύκλωση και επανάχρηση κ.α.), έρχονται να συνεχίσουν το όργιο πολιτικών που επί δεκαετίες πριμοδοτούσαν την αλόγιστη κατασπατάληση των φυσικών πόρων, το αυτοκίνητο αντί για το τραίνο, την εγκατάλειψη της γεωργικής γης αντί για γεωργική πολιτική με στόχο τη διατροφική επάρκεια, την κατανάλωση με οποιοδήποτε τίμημα…
το ΤΕΕ…
Σήμερα το ΤΕΕ, αφού πρώτα συνηγόρησε με τη στάση της διοίκησής του στην επιβολή των πιο καταστροφικών για την κοινωνία και το περιβάλλον πολιτικών, στην επιβολή των μνημονίων και στο ξεπούλημα της χώρας και του περιβάλλοντός της, διοργανώνει συνέδριο για «το περιβάλλον και την ανάπτυξη». Για το περιβάλλον που ποτέ του δε σεβάστηκε, προκειμένου να δώσει «επιστημονική» κάλυψη στις κυβερνητικές επιλογές. Για το περιβάλλον, για λογαριασμό του οποίου (!) έχει θέσει σε λειτουργία το μηχανισμό νομιμοποίησης κάθε είδους οικοδομικής αυθαιρεσίας και καταπάτησης της δημόσιας γης.
Το συνέδριο βέβαια δεν το διοργανώνει μόνο του, ούτε φυσικά με τα σκληρά πληττόμενα από την ανεργία μέλη του (που τα θυμάται μόνο άμα είναι να μπουν μπροστά και να κινητοποιηθούν γιατί θίγονται τα μικροσυμφέροντά του), αλλά με την αγαστή συμμετοχή -και χορηγία- όλων αυτών που χρόνια τώρα συστηματικά καταστρέφουν το περιβάλλον ή κερδοσκοπούν ασύστολα με «φιλικές προς το περιβάλλον» τεχνολογίες και πολιτικές διατήρησης και επαύξησης της κατανάλωσης. Με τη συμμετοχή των ίδιων εκείνων μελών της κυβέρνησης που με τις πολιτικές τους απαξιώνουν τόσο το περιβάλλον, όσο και το αντικείμενο εργασίας των μηχανικών – μελών του ΤΕΕ, ενώ διαλύουν συστηματικά κάθε κρατική υπηρεσία που μπορούσε και προέβαλε αντιστάσεις -έστω περιορισμένες- στους κάθε είδους βιασμούς του περιβάλλοντος και στην κατασπατάληση των οικονομικών και φυσικών πόρων αυτής της χώρας. Των ίδιων εκείνων που για το περιβάλλον καταργούν με fast track διαδικασίες και όποιο χωροταξικό σχεδιασμό υπήρχε. Με τη συμμετοχή των ίδιων εκείνων που για τη διασφάλιση των επιχειρηματικών κερδών απ την καταστροφή της φύσης, στέλνουν τις σιδερόφρακτες διμοιρίες των σωμάτων καταστολής και προστασίας (όχι του πολίτη, αλλά του κεφαλαίου) να ανοίξουν κεφάλια και να πυρπολήσουν δάση (όπως στις Σκουριές σήμερα ή στην Κερατέα χτες).
κι εμείς
Κι εμείς «άβουλοι και μοιραίοι αντάμα» θα περιμένουμε να χιονίσει για να δούμε άσπρη μέρα; Θα το καταπιούμε κι αυτό όπως τόσα άλλα, προσδοκώντας μπας και κάποιος άλλος, κάποια κυβέρνηση, κάποιος πατερούλης τέλος πάντων, θα μας οδηγήσει στη σωτηρία; Ή μαζί με την κοινωνία θα ορθώσουμε «πύργο ατίθασο απέναντι τους», για να πάρουμε πίσω τις ζωές μας.

http://syspeirosiaristeronmihanikon.blogspot.gr/