Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017

EAK YΠΠO: Το Ελληνικό, η απόφαση του ΚΑΣ κι εμείς



Το Ελληνικό, η απόφαση του ΚΑΣ κι εμείς


Ο αγώνας προφανώς δεν τελείωσε –όμως ποτέ κανένας αγώνας ούτε άρχισε ούτε τελείωσε σε μια απόφαση του ΚΑΣ. Δεν πέρασε το πραξικόπημα επενδυτή-κυβέρνησης, δεν πέρασε άλλη μια «εξαίρεση» από αυτές που είχαν υποσχεθεί στον Λάτση. Δεν πέρασε μια «εξαίρεση» που θα αποτελούσε πιλότο για όλη την Ελλάδα και θα σήμαινε ότι από δω και πέρα θα ίσχυαν δύο αρχαιολογικές νομοθεσίες: μία για τους πλούσιους και μία για τους φτωχούς. Δεν κερδήθηκε κανένας πόλεμος, όμως πρόκειται για μια μικρή «νίκη» στον μακρύ αγώνα ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, την υποθήκευση του δημόσιου πλούτου και της χώρας, την καταπάτηση των ελεύθερων χώρων, την παράκαμψη της αρχαιολογικής νομοθεσίας. Χαλάσαμε τα σχέδια στο «παρεάκι» της μάσας των Ολυμπιακών Αγώνων, που έχει εμπλακεί στο «Ελληνικό», ακόμη και γιατί αποκαλύφθηκε το ποιοι είναι και τι ετοιμάζουν… Ε, κάποιος λόγος θα υπάρχει για να ξίνισαν όλοι αυτοί…

Στο Ελληνικό συντελείται ένα πραγματικό έγκλημα κατά της Αττικής: Μια δημόσια έκταση 6.000 στρεμμάτων, που αν γινόταν πάρκο θα είχε άμεσα θετικές επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων της Αττικής η οποία στενάζει από την έλλειψη πράσινου και ελεύθερων χώρων, τη ρύπανση και τη φτώχεια, παραδίδεται (κυριολεκτικά) στον Λάτση και τους συνεταίρους του για να οικοπεδοποιηθεί. Και τι δεν μπορεί κανείς να πει για τις «ειδικές ρυθμίσεις» που έχουν ψηφιστεί από τις κυβερνήσεις Τσίπρα και Σαμαρά για να ανοίξει ο δρόμος στη Λατσούπολη του Ελληνικού: διάτρητος διαγωνισμός που δόθηκε στον… μειοδότη, άδεια καζίνο που «φυτεύτηκε» εν μια νυκτί, άδεια για ουρανοξύστες τύπου Ντουμπάι, πρόβλεψη να πληρωθούν οι υποδομές (π.χ. ύδρευση, αποχέτευση κ.ά.) από το ελληνικό δημόσιο, ειδικές χωροταξικές ρυθμίσεις, ειδικοί νόμοι και πάει λέγοντας. Το αποκορύφωμα ήταν όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δέχτηκε να ενταχθεί η «επένδυση» του Ελληνικού στα προαπαιτούμενα του Μνημονίου, με αποτέλεσμα ο Λάτσης να έχει την Τρόικα να πρακτορεύει τα συμφέροντά του και να μπορεί συνεχώς να απειλεί ότι, αν δεν εξυπηρετηθεί, η χώρα δεν θα πάρει την… επόμενη δόση (!).

Άρειος Πάγος: Δικαίωμα του εργοδότη η μονομερής αλλαγή τόπου, χρόνου και τρόπου εργασίας


Το ελεύθερο στον εργοδότη να μεταβάλει μονομερώς τον τόπο, τον χρόνο και τον τρόπο της εργασίας δίνει απόφαση του Αρείου Πάγου, αφήνοντας έκθετους τους εργαζόμενους να προστατεύονται μόνον από μία διάταξη ενός άρθρου που απαγορεύει την κατάχρηση του δικαιώματος του εργοδότη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του enikonomia.gr, η νέα απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου (682/2017) προβλέπει πως ο εργοδότης έχει το ελεύθερο να μεταβάλει κατά το δοκούν τους όρους της παροχής της εργασίας του εργαζόμενου, στο πλαίσιο της άσκησης του διευθυντικού δικαιώματος και για την προσφορότερη οργάνωση της εργασίας και της επιχείρησης. Όπως αναφέρεται, ο εργαζόμενος προστατεύεται πλέον μόνο από τη διάταξη του άρθρου 281 Α.Κ. που απαγορεύει την κατάχρηση δικαιώματος του εργοδότη.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, που επικαλείται δηλώσεις του εργατολόγου Γιάννη Καρούζου, κατά το άρθρο 7 εδ. α του νόμου 2112/920, «Πάσα μονομερής μεταβολή των όρων της υπαλληλικής συμβάσεως βλάπτουσα τον υπάλληλον, θεωρείται ως καταγγελία ταύτης, δι’ ην ισχύουσιν αι διατάξεις του παρόντος νόμου». Κατά την έννοια της διατάξεως αυτής σε συνδυασμό με εκείνες των άρθρων 648 και 652 Α.Κ., μονομερής μεταβολή θεωρείται κάθε τροποποίηση των όρων εργασίας από τον εργοδότη που γίνεται χωρίς τη συγκατάθεση του μισθωτού και χωρίς ο εργοδότης να έχει τέτοια ευχέρεια από όρο της συμβάσεως ή το νόμο ή τον τυχόν υπάρχοντα κανονισμό εργασίας της επιχειρήσεως.

Όπως ωστόσο υπογραμμίζεται, για την εφαρμογή της άνω διατάξεως του εδαφίου α του άρθρου 7 του ν. 2112/920 δεν αρκεί μόνο η μεταβολή των όρων εργασίας να είναι μονομερής, αλλά απαιτείται επί πλέον να είναι και βλαπτική για τον εργαζόμενο, δηλαδή να προκαλεί σ’ αυτόν άμεση ή έμμεση υλική ή ηθική ζημία.

Με απλά λόγια, εάν ο εργοδότης αποφασίσει να αλλάξει στους όρους εργασίας τον τόπο, τον χρόνο ή τον τρόπο της, και η μεταβολή αυτή δεν είναι αντίθετη προς το νόμο και τους όρους της συμβάσεως, θεωρείται πως γίνεται κατ’ ενάσκηση του διευθυντικού δικαιώματος. Η μεταβολή αυτή, για τον Άρειο Πάγο, ακόμα και σε βάρος του μισθωτού, δεν θεωρείται πως επιβαρύνει τον εργαζόμενο.

Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017

Κ(ρ)ΑΣ τεστ για την επένδυση στο Ελληνικό

Του Στ. Γκότση*

Η κήρυξη, την οποία είχαν δαιμονοποιήσει ποικίλοι πολιτικοί και οικονομικοί κύκλοι, και η εφαρμογή του Αρχαιολογικού Νόμου και στην περίπτωση του Ελληνικού στέλνει ένα ευρύτερο μήνυμα σε οποιονδήποτε επιχειρεί, με πρόσχημα την "ανάπτυξη", να προωθήσει ληστρικά "επενδυτικά σχέδια", καταπατώντας ακόμη και την κείμενη νομοθεσία και επιβάλλοντας συνθήκες Φαρ Ουέστ.


Η απόφαση για τις αρχαιότητες στο Ελληνικό που έλαβε προχτές (3 Οκτωβρίου) το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) συνιστά μια σημαντική εξέλιξη στη συνολική υπόθεση του Ελληνικού.

Κατά πρώτον διότι το ΚΑΣ γνωμοδοτεί ομόφωνα για την κήρυξη μιας ευρύτερης περιοχής των Δήμων Ελληνικού-Αργυρούπολης και Αλίμου ως αρχαιολογικού χώρου, τμήμα του οποίου περιλαμβάνεται στο ακίνητο του πρώην αεροδρομίου που διαχειρίζεται η Ελληνικό ΑΕ (περιοχή αμαξοστασίου Τραμ, λόφος Χασάνι κλπ). Η κήρυξη, την οποία είχαν δαιμονοποιήσει ποικίλοι πολιτικοί και οικονομικοί κύκλοι, και η εφαρμογή του Αρχαιολογικού Νόμου και στην περίπτωση του Ελληνικού στέλνει ένα ευρύτερο μήνυμα σε οποιονδήποτε επιχειρεί, με πρόσχημα την "ανάπτυξη", να προωθήσει ληστρικά "επενδυτικά σχέδια", καταπατώντας ακόμη και την κείμενη νομοθεσία και επιβάλλοντας συνθήκες Φαρ Ουέστ. Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι και την τελευταία στιγμή το ΤΑΙΠΕΔ και η Ελληνικό ΑΕ αρνούνταν να δεχτούν την κήρυξη ακόμη και ενός τετραγωνικού μέτρου! Το ομόφωνο δε της απόφασης (η διαφοροποίηση ενός μέλους δεν αφορούσε την ίδια τη κήρυξη, αλλά το εύρος της, υιοθετώντας την πρόταση για ένταξη μεγαλύτερου τμήματος του ακινήτου στον αρχαιολογικό χώρο) εκμηδενίζει, πρακτικά, την πιθανότητα να μην γίνει δεκτή η γνωμοδότηση από την υπουργό, σενάριο που αναπτύχθηκε τις προηγούμενες ημέρες...

Βαλκανικοί μισθοί, εξαθλιωμένοι συνταξιούχοι

Ο χάρτης της φτωχοποίησης. Πηγή


Με καθαρούς μηνιαίους μισθούς κάτω των 800 ευρώ αμείβονται περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα ενώ σχεδόν 1.200.000 συνταξιούχοι ζουν με κύρια σύνταξη κάτω από 500 ευρώ. Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει διαμορφώσει μισθούς και συντάξεις Βαλκανίων. 

Μάλιστα η φτώχεια χτυπάει την πόρτα σε ολοένα και περισσότερους εργαζόμενους και συνταξιούχους. Μισθοί και συντάξεις αποτελούν πλέον χαρτζιλίκι ενώ το 40% των εισοδημάτων αφαιρείται από τον ΕΦΚΑ και την Eφορία. Η κατάσταση είναι απελπιστική και μάλιστα θα επιδεινωθεί το 2019 με τις νέες περικοπές. Σημειώνεται ότι τα τελευταία επίσημα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι τέσσερις στους δέκα Έλληνες βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. 

Στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας οι ωρομίσθιοι εργαζόμενοι με αμοιβή 3 ευρώ την ώρα (δουλειές του …ποδαριού) μαζί με τους εργαζόμενους με ευέλικτες μορφές απασχόλησης, αποδυόμουν το νέο κυβερνητικό αφήγημα για μείωση της ανεργίας. Ήδη το 55% των νέων προσλήψεων στον ιδιωτικό τομέα είναι με ευέλικτες μορφές απασχόλησης εκ των οποίων 126. 956 εργαζόμενοι αμείβονται με μεικτό μηνιαίο μισθό έως 100 ευρώ. Η γενιά των 360 ευρώ αλλά και των mini jobs ανήκει στην κυβέρνηση «ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ». Τα νέα στοιχεία της ΓΣΕΕ δείχνουν ότι οι ωρομίσθιοι εργαζόμενοι, τους οποίους ο ΟΑΕΔ δεν θεωρεί άνεργους, έχουν κατακλύσει τα τελευταία χρόνια τις εταιρείες πωλήσεων, την προώθηση προϊόντων μέσω τηλεφώνου, τα e-shop, τις εταιρείες σεκιούριτι, τα ντελίβερι και τα συνεργεία καθαρισμού. 

Μάλιστα βαρύ είναι το τίμημα που έχουν πληρώσει κατά την περίοδο 2015-2017 οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της αγοράς εργασίας, οι περικοπές μισθών έφτασαν σε ποσοστό 18, 9%, ενώ την ίδια στιγμή η ασυδοσία χτύπησε «κόκκινο», με την καθιέρωση ελαστικών συμβάσεων εργασίας αλλά και τον διπλασιασμό των εργαζομένων με συμβάσεις μερικής απασχόλησης. Τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ (Ιανουάριος – Ιούλιος 2017), δείχνουν ότι η πλειονότητα των νέων θέσεων απασχόλησης αφορά θέσεις μερικής απασχόλησης κατά 47, 86% και εκ περιτροπής εργασίας κατά 13, 81%. Η σημαντική ενίσχυση της επισφαλούς απασχόλησης επηρεάζει και την μεταβολή των μισθών αφού, όπως δείχνουν τα στοιχεία απασχόλησης του ΙΚΑ -ΕΤΑΜ ο μέσος μισθός με μερική απασχόληση ήταν 397, 67 ευρώ μικτά.

Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

Η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού για τη χθεσινή απόφαση του ΚΑΣ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
  
Δελτίο Τύπου 4/10/2017

ΘΕΤΙΚΗ  ΕΞΕΛΙΞΗ  Η  ΑΠΟΦΑΣΗ
ΤΟΥ  ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ  ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ  ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ  (3/10/2017)
 ΓΙΑ  ΤΗΝ  ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ  ΤΟΥ  ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

Η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου αποτελεί θετική εξέλιξη στην υπόθεση του Ελληνικού καθώς επιβεβαιώνει την ισχύ του αρχαιολογικού Νόμου στο ακίνητο, η οποία είχε αμφισβητηθεί από τους υποστηρικτές της άνευ όρων «επένδυσης». Αξιοσημείωτη είναι η ομοφωνία την οποία συγκέντρωσε η απόφαση με το ένα μέλος που ψήφισε διαφορετικά να προτείνει πολύ ευρύτερη έκταση κήρυξης ως αρχαιολογικού χώρου σύμφωνα με την εισήγηση της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων. Με την απόφαση οι περιοχές στο Λόφο Χασάνι και στο αμαξοστάσιο του Τραμ προστατεύονται καθώς χαρακτηρίζονται ως αρχαιολογικός χώρος που περιλαμβάνει το βόρειο και βορειοανατολικό τμήμα του οικοπέδου καθώς και την παρακείμενη έκταση 1600 -1700 στρ. στους δήμους Αλίμου, Ελληνικού - Αργυρούπολης, Γλυφάδας. Υπενθυμίζουμε ότι ήδη έχει κηρυχθεί ως αρχαιολογικός χώρος η Χερσόνησος του Αγίου Κοσμά 400 στρ.

Όσον αφορά την έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) εγκρίθηκε υπό προϋποθέσεις που αφορούν στην αρχαιολογική παρακολούθηση των εκσκαφικών εργασιών σε όλη την έκταση του πρώην αεροδρομίου καθώς και περιορισμούς υψών σε μεγάλου ύψους κτίρια.



Η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού συζήτησε για τη χθεσινή απόφαση του ΚΑΣ με βάση τις ως τώρα πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της.
Με την απόφαση αυτή αναγνωρίζεται η ύπαρξη αρχαίων στο χώρο και η ανάγκη προστασίας τους. 
Η Επιτροπή διαπίστωσε, όμως, οτι η απόφαση απέχει πολύ τόσο από τις αρχικές εισηγήσεις των υπηρεσιών όσο και από τις πραγματικές διαστάσεις των χώρων που φιλοξενούν τα αρχαία.
Με αυτή την έννοια η Επιτροπή θεωρεί ότι χρειάζεται ένταση του αγώνα για ανατροπή της πολιτικής της ιδιωτικοποίησης και υπερδόμησης αυτού του πολύτιμου χώρου.
Σε κάθε περίπτωση με τη δημοσιοποίηση της απόφασης η επιτροπή θα επανέλθει με αναλυτική ανακοίνωση.

Συλλογικές Παρεμβάσεις για την κατοικία και τη μικρο-ιδιοκτησία στις γειτονιές της Αθήνας

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 


Σας καλούμε να συμμετάσχετε την Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου 2017, ώρα 5:30 μμ, στο ΕΜΠ, Οδός Στουρνάρη 35 και Πατησίων, Κτήριο Αβέρωφ, Ισόγειο, Αμφιθέατρο Α008, στην θεματική ημερίδα:

ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΙΚΡΟ - ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 
που θα διεξαχθεί στα πλαίσια του Συνεδρίου του ΣΑΔΑΣ Τμ. Αττικής. 
Σας επισυνάπτουμε το συνοπτικό πρόγραμμα προσυνεδριακών δραστηριοτήτων της τρέχουσας εβδομάδας. 

Για την Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου 
Αντώνης Μαούνης

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ 
ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΕΣ/ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ 
5:30-6:50 μμ ΤΙΤΛΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ 

Μινοτάκης Στέλιος 
Αρχιτέκτονας- Μηχανικός Η συλλογική κατοικία ως κοινωνικός πυκνωτής. Δυνατότητες & προοπτικές αναβάθμισης γειτονιών της Αθήνας μέσα από την δημιουργία συλλογικών πειραματικών δομών κατοίκησης. 

Μαλούτας Θωμάς 
Καθηγητής Κοινωνικής Γεωγραφίας Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Μικρή-ιδιοκτησία, κενά κτίρια και εναλλακτικές πολιτικές κατοικίας. 

Μπαλαμπανίδης Δημήτρης 
Αρχιτέκτονας - Πολεοδόμος. 
Δρ. Αστικής Κοινωνικής Γεωγραφίας 
Παπατζανή Εύα 
Αρχιτέκτονας-Πολεοδόμος, Υπ. Διδ. ΕΜΠ 
Πέτας Δημήτρης 
Πολεοδόμος, Δρ. Αστικής Κοινωνικής Γεωγραφίας Οι επιπτώσεις της επέκτασης του airbnb για την κατοικία στην Αθήνα. 

Αντωνιάδης Παναγιώτης 
Δρ. Οικονομολόγος δικτύων, nethood 
Παπαγεωργίου Αλέξανδρος 
Υπ. Διδ. Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Διαδικασίες μεταφοράς γνώσης στον τομέα της συνεταιριστικής κατοικίας. 

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΕΣ/ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ - ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΣΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ 7:10-8:30 μμ 
ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ 
Σιατίτσα Δήμητρα 
Δρ. Αρχιτέκτονας- Πολεοδόμος Σύνοψη συζήτησης & πρόταση οργάνωσης εργαστηρίου. 
ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ - ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ

«Διαδικτυακή πλατφόρμα για τη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι 20.000 ευρώ»

Ενώ οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν σπάσει όλα τα ρεκόρ και συνεχίζουν να αυξάνονται λόγω και των αναδρομικών αυξήσεων...
Α. Πετρόπουλος: «Διαδικτυακή πλατφόρμα για τη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι 20.000 ευρώ»


Με τη δημιουργία διαδικτυακής πλατφόρμας θα επιταχυνθεί η διαδικασία της ρύθμισης των οφειλών ύψους μέχρι 20.000 ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία, είπε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά. Ως τον Ιούνιο του 2018 θα ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις εφάπαξ - αλλαγές στο νόμο Κατρούγκαλου.

Αναφορικά με τη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι 20.000, ο κ. Τάσος Πετρόπουλος ανέφερε ότι, υπάρχει καθυστέρηση, αλλά τόνισε ότι θα δημιουργηθεί διαδικτυακή πλατφόρμα προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία.

Για τη διαδοχική ασφάλιση, ο ίδιος είπε ότι πλέον το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών από ασφαλισμένους και εργοδότες θα μετρά αθροιστικά για τον υπολογισμό συντάξεων. Αυτό σημαίνει ότι όσο περισσότερες ασφαλιστικές εισφορές έχει καταβάλει κάποιος, τόσο μεγαλύτερη σύνταξη θα πάρει.

Αυτό που αλλάζει με την διαδοχική ασφάλιση είναι ότι όταν γίνει ο επανυπολογισμός των συντάξεων, θα ληφθούν υπ’ όψη οι εισφορές των ασφαλισμένων που μέχρι τώρα δεν υπολογίζονται. Άρα, θα υπάρχει βελτίωση κυρίως στις χαμηλότερες συντάξεις, όπως είπε.

Ικανοποίηση όλων των αιτήσεων εφάπαξ ως τον επόμενο Ιούνιο

Οι εκκρεμείς αιτήσεις για την καταβολή εφάπαξ θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2018, εκτίμησε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενώ πρόσθεσε ότι μόνο πέρυσι εκδόθηκαν πάνω από 17.000 εφάπαξ.

Αλλαγές στο νόμο Κατρούγκαλου - προσαρμογές για τις συντάξεις χηρείας

Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

Φεστιβάλ των Κοινών / Commons Festival

Φεστιβάλ των Κοινών / Commons Festival



κεντρική αφίσα / main poster: jpg – μουσική αφίσα / music poster: jpg

[for english scroll down]

Το Φεστιβάλ των Κοινών θα πραγματοποιηθεί στις 6-7-8 Οκτώβρη 2017 στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην ΑΘήνα. Σε αυτό θα ενώσουν τις δυνάμεις τους το Φεστιβάλ Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας και το CommonsFest.

Επιθυμούμε το Φεστιβάλ των Κοινών να γίνει ένα πανηγυρικό σημείο συνάντησης συνεργατικών εγχειρημάτων που παράγουν και προασπίζουν κοινά αγαθά, αλλά και ένα φόρουμ για την ανάπτυξη παραγωγικών συμπράξεων γύρω από τα κοινά και την ΚΑΛΟ. Συγκεκριμένα, επιθυμούμε με εφαλτήριο το Φεστιβάλ των Κοινών να εκτεθούν ιδέες κάθε είδους για πολιτικές / παραγωγικές συμπράξεις και να συγκροτηθούν ομάδες εργασίας για την υλοποίησή τους. Στα πλαίσια αυτά σας προσκαλούμε να συμμετέχετε στις εργασίες και στην παραγωγική δραστηριότητα του Φεστιβάλ των Κοινών.

Για το πρόγραμμα και τις δραστηριότητες του 3ημέρου θα υπάρχουν ανακοινώσεις μέσα στις επόμενες ημέρες.
Για οποιαδήποτε επικοινωνία μπορείτε να στείλετε email στο: media [παπάκι] commons [τελεία] gr

ΟΛΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝ
6-7-8 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ – ΑΣΚΤ

Συμμαχία των Κοινών media@commons.gr www.commons.gr

Είσοδος Ελεύθερη

Σκέψεις για το ρυπογόνο ατύχημα στο Σαρωνικό από έναν εργαζόμενο στη θαλάσσια έρευνα

Από το Δημήτρη Κάσση, πρόεδρο Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων ΕΛΚΕΘΕ



Τις τελευταίες ημέρες ο Σαρωνικός κόλπος δυστυχώς βιώνει τα τραγικά αποτελέσματα της ρύπανσης από πετρελαιοειδή μετά τη βύθιση του «Αγ. Ζώνη ΙΙ» τα ξημερώματα της Κυριακής 11/9/2017.

Εύλογα ερωτήματα μένουν ακόμα αναπάντητα σχετικά με το τραγικό συμβάν ενώ η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση του ατυχήματος ήταν επιεικώς ανεπαρκής. Υπήρξε δεδομένη υποβάθμιση του γεγονότος από πλευράς κυβέρνησης που είχε ως συνέπεια τις σοβαρές καθυστερήσεις στον περιορισμό της εξάπλωσης. Επιπλέον δεν αξιοποιήθηκαν τα συστήματα πρόγνωσης της εξάπλωσης της ρύπανσης καθώς ζητήθηκαν από τον αρμόδιο ερευνητικό φορέα, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, μόλις το πρωί της Τετάρτης στις 14/9. Ήδη όμως, από την Τρίτη 13/9 η εικόνα της κατάστασης όπως μεταφερόταν από τους εργαζόμενους του ΕΛΚΕΘΕ στον Αγ. Κοσμά ήταν πραγματικά αποκαρδιωτική. Τις επόμενες μέρες, η ρύπανση είχε κάνει την εμφάνισή της στις παραλίες της Γλυφάδας, Βούλας, Βουλιαγμένης, Βάρκιζας φτάνοντας μάλιστα μέχρι τη Σαρωνίδα! Το γεγονός της εξάπλωσης των πετρελαιοειδών προς τα νότια πυροδότησε εκ νέου τη συζήτηση καθώς πλέον κινδύνευε η Αθηναϊκή Ριβιέρα και όχι οι φτωχές συνοικίες της Σαλαμίνας και του Περάματος που ούτως η άλλως είχαν αφεθεί στην τύχη τους με ανυπολόγιστες συνέπειες για το θαλάσσιό τους περιβάλλον. Αυτή τη φορά τη σκυτάλη πήραν και φωνές «υπεράσπισης» της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Τέτοια περίπτωση είναι κι ο δήμαρχος Βούλας που κατέφυγε σε ιδιωτικές εταιρίες μετρήσεων καθώς ισχυρίστηκε πως το ΕΛΚΕΘΕ αρνήθηκε αίτημά του για δειγματοληψίες λόγω Σαββατοκύριακου γεγονός που ουδέποτε έγινε! Στην επίμαχη εκπομπή γνωστού καναλιού μάλιστα, ο δήμαρχος σε πλήρη συμφωνία με τους δημοσιογράφους καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι «…Το ΕΛΚΕΘΕ είναι ένα πολύ υψηλού κύρους Κέντρο με βαθιά γνώση αλλά… δυστυχώς είναι Δημόσιο, αυτό είναι το πρόβλημα…». Μέσα σε όλα αυτά ήρθε κι η τραγελαφική είδηση ότι έως και το πλοίο που στάλθηκε για να κάνει την απάντληση καυσίμων από την βυθισμένη Αγία Ζώνη-ΙΙ, βρέθηκε να κάνει λαθρεμπορία καυσίμων! Έτσι η καταστροφή στο Σαρωνικό έφερε στην επιφάνεια, εκτός της οικολογικής καταστροφής, την πίσσα της Ελληνικής ναυσιπλοΐας που στο όνομα της εφήμερης κερδοφορίας δεν διστάζει να θυσιάσει περιβάλλον και ανθρώπινες ζωές έχοντας μάλιστα τις ευλογίες των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Όψεις και πτυχές της Γεωγραφικής σκέψης στα χρόνια της κρίσης


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 



Σας καλούμε να συμμετάσχετε την Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου 2017, ώρα 6:00 μμ, στο ΕΜΠ, Οδός Στουρνάρη 35 και Πατησίων, Κτήριο Αβέρωφ, Ισόγειο, Αμφιθέατρο Α008, στην θεματική ημερίδα:


ΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΤΥΧΕΣ ΤΗΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ 
που θα διεξαχθεί στα πλαίσια του Συνεδρίου του ΣΑΔΑΣ Τμ. Αττικής. 
Σας επισυνάπτουμε αφίσα - πρόσκληση από την ομάδα διοργάνωσης της ημερίδας και το συνοπτικό πρόγραμμα προσυνεδριακών δραστηριοτήτων της τρέχουσας εβδομάδας.

Για την Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου 
Αντώνης Μαούνης 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ 
ΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΤΥΧΕΣ ΤΗΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ 
ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΕΣ/ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ ΤΙΤΛΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ 
Καραγκιοζίδου Εύα 
Αρχιτέκτονας Μηχανικός 
ΜΔΕ Πολεοδομία- Χωροταξία Παρουσίαση του θέματος της ημερίδας και συντονισμός της συζήτησης. 

Ανδρίτσος Θάνος 
Αρχιτέκτονας Μηχανικός, 
Υπ. Διδάκτορας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Τετράδια Ριζοσπαστικής Γεωγραφίας: Συμβολές της κριτικής γεωγραφικής προσέγγισης στη σύγχρονη συζήτηση.

Βελεγράκης Γιώργος 
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, 
Υπ. Διδάκτορας, Χαροκόπειο 
Πανεπιστήμιο Πολιτική Οικολογία και Κοινωνικά Κινήματα: Συμβολές της ριζοσπαστικής οικολογικής προσέγγισης στη σύγχρονη συζήτηση.

Τζιρτζιλάκη Ελένη 
PhD architect-community artist Η ευάλωτη συνθήκη του σπιτιού σήμερα: η προσέγγιση των γυναικών. 

Χατζηβασιλείου Σαλώμη 
Αρχιτέκτονας μηχανικός 
Διδάκτορας ΕΜΠ Ορατές και αόρατες πράξεις αλληλεγγύης στην καθημερινή ζωή μιας γειτονιάς ως παράγοντας συνέχειας της κατοίκησης του αστικού χώρου της κρίσης.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΕΣ/ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ - ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ


Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017

Σε 42 ημέρες φυλάκιση καταδικάστηκε ο 47χρονος άνεργος, Στράτος Δασκαρόλης, επειδή δεν πλήρωσε τα διόδια



Προς: φορείς και συλλογικότητες της Αττικής
Στο μέλλον που μας ετοιμάζουν, μόνη απάντηση είναι η μαζική μας αντίσταση!
Την Τετάρτη 4/10/17 στις 8.00΄μμ
στην Πολιτιστική αίθουσα Άνοιξης, 
Οδός Κανάρη 3 Δήμος Διονύσου
έναντι εκκλησίας κοιμήσεως Θεοτόκου.

Σε 42 ημέρες φυλάκιση καταδικάστηκε ο 47χρονος άνεργος, Στράτος Δασκαρόλης, επειδή δεν πλήρωσε τα διόδια.
«Αρνούμαι να εξαγοράσω την ποινή μου. Θα πάω φυλακή» δηλώνει!
Ο Στράτος Δασκαρόλης κρατείται για πέμπτη συνεχή μέρα στα κρατητήρια της Καλαμάτας. Το έγκλημα του ήταν ότι δεν υπάκουσε στους μνημονιακούς νόμους και την καταπάτηση του Συντάγματος και διεκδίκησε το δικαίωμα του για ελεύθερη κυκλοφορία στις εθνικές οδούς που έχουν πληρωθεί από τον ελληνικό λαό.
Τα απαράδεκτα υψηλά διόδια που έχουν επιβληθεί από τις μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας αφαιρούν από τους ανέργους, όπως ο Στράτος Δασκαρόλης, το δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης και αναιρούν τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ισότητα των πολιτών. Το θρασύδειλο σύστημα έδειξε την σκληρότητα του απέναντι στον άνεργο αγωνιστή για να συνετίσει όλους μας και να μην τολμήσουμε να δείξουμε ανυπακοή στα κελεύσματα του.
Δηλώνουμε ότι θα σταθούμε αλληλέγγυοι με κάθε μέσο στο Στράτο και σε κάθε δημοκράτη πατριώτη που θα δείξει ανυπακοή στο σύστημα και τα μνημόνια.

Απαιτούμε να απελευθερωθεί αμέσως.

Ιδού τα δάση στην έκταση Ελληνικού - Αγίου Κοσμά !

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
Δελτίο Τύπου 2/10/2017

Ιδού τα δάση στην έκταση Ελληνικού - Αγίου Κοσμά !

Οι φορείς - στηρίγματα της Lamda Development (TAΙΠΕΔ και Ελληνικό ΑΕ), οι ναυαρχίδες του δεξιού και ακροδεξιού τύπου και τηλεόρασης, σύσσωμη η αντιπολίτευση και η ομάδα του Μαξίμου εξαπολύουν μύδρους εναντίον αυτών που ανακαλύπτουν δάση στα αεροδρόμια. Δυστυχώς γι αυτούς η πραγματικότητα τους διαψεύδει. Όχι μόνο υπάρχουν δασικές και άλλες προστατευόμενες εκτάσεις στο ακίνητο του Ελληνικού αλλά καταλαμβάνουν μάλιστα 586,82 στρ. Πλην βέβαια αυτών υπάρχουν πολλαπλές φυτεύσεις, μη προστατευόμενες από το νόμο, που ενισχύουν τον φυσικό χαρακτήρα της περιοχής πριν εγκατασταθεί το αεροδρόμιο και ο οποίος παραμένει χωρίς καθόλου παρεμβάσεις στο παράκτιο μέτωπο.
Στις 12-5-2017 εξεδόθη από τον Δασάρχη Πειραιά πράξη χαρακτηρισμού για την επίδικη έκταση στο Ελληνικό με την οποία χαρακτηρίζεται έκταση 36.918,11 τ.μ. δίπλα στο Κολλέγιο Αθηνών ως δασική έκταση καθώς και εκτάσεις συνολικής επιφανείας 136.119,77 τ.μ. ως τεχνητές δασικές φυτείες, οι οποίες βάσει της ΝΣΚ 337/16 δεν προστατεύονται ως δασικές. Κατά της απόφασης άσκησαν αντιρρήσεις η ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ με το σκεπτικό ότι η έκταση δίπλα στο Κολλέγιο δεν είναι δασική και η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού, η οποία προσκόμισε φωτοερμηνεία των δασολόγων Δημήτρη Παλάσκα (PhD) και Δημήτρη Τσιάρα (MSc). Σύμφωνα με αυτήν 423.780 τμ είναι δάσος-δασική έκταση , 131.339 τμ είναι ορεινά χορτολιβαδικά , 21.727 τμ είναι άλση ή πάρκα εντός σχεδίου πόλεως και 10.024 τμ άλση ή πάρκα εντός Γ.Π.Σ. , όλα προστατευόμενα από τον ν998/79 και το άρθρο 24 του συντάγματος. Συνολικά πρόκειται για 586,82 στρ. ( βλέπε σχετικές εικόνες )

ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ Ν’ ΑΠΟΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΟΥΝ
ΟΙ ΤΕΧΝΗΤΕΣ ΔΑΣΙΚΕΣ ΦΥΤΕΙΕΣ
Προκειμένου να αρθεί η συνταγματική προστασία των παραπάνω εκτάσεων ασκήθηκαν από την πολιτική ηγεσία έντονες πιέσεις και ακολουθήθηκαν απίστευτες μεθοδεύσεις. Η πρώτη αίτηση για έκδοση Πράξης Χαρακτηρισμού κατετέθη στο δασαρχείο Πειραιά την 1η Μάρτη του 2013 από το Νικόλαο Χλύκα, εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ. Ακολούθησε ο ν4280 /2014, ο οποίος στο άρθρο 32 εξαιρεί από την προστασία τις τεχνητές δασικές φυτείες που δημιουργούνται από τους ιδιοκτήτες τους με σκοπό την αναβάθμιση της αισθητικής του τοπίου.

Ανακοίνωση ΑΡΑΓέΣ για το μπλοκάρισμα των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΤΕΕ

H Αριστερή Αγωνιστική Ενωτική Συσπείρωση καταγγέλλει την απαράδεκτη και αιφνιδιαστική ενέργεια της διοίκησης του ΤΕΕ να μπλοκάρει στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του συστήματος αμοιβών στα μέλη του που δεν έχουν πληρώσει τις συνδρομές τους.

To TEE με αυτή του τη στάση στέκεται έμπρακτα απέναντι στους δοκιμαζόμενους μηχανικούς και μάλιστα στους πιο ευάλωτους από αυτούς.

Ο εκβιασμός αυτός (τρείς μόλις ημέρες πριν τη τυπική λήξη του νόμου για την τακτοποίηση αυθαιρέτων) δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. Αποκλείει από τη άσκηση επαγγέλματος όσους χρωστάνε στο ΤΕΕ, με τον ίδιο τρόπο που η έλλειψη ασφαλιστικής ενημερότητας αποκλείει όσους έχουν οφειλές στον ΕΦΚΑ.

Υπενθυμίζουμε ότι το ΤΕΕ (με όλες τις πρόσφατες διοικήσεις του):
συναίνεσε στην κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών
σιώπησε για τη μνημονιακή κατάργηση των αναδιανεμητικών πόρων που στήριζαν τη λειτουργία του
ανέχεται και ενισχύει τη διαρκή υποτίμηση της εργασίας των μηχανικών

Απαιτούμε από τον Πρόεδρο και τη ΔΕ την ακύρωση της απαράδεκτης αυτής φραγής όλων των υποχρεωτικών για το επάγγελμα ηλεκτρονικών εφαρμογών του ΤΕΕ.

Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

Καταλονία: Πνίγηκε στο αίμα το δημοψήφισμα – Πρωτόγνωρες σκηνές αστυνομικής βίας με 844 τραυματίες





Πλαστικές σφαίρες και τυφλή αστυνομική βία κατά πάντων - Δεν γλίτωσαν ούτε οι ηλικιωμένοι - Ραχόι: «Σήμερα νίκησε η Δημοκρατία, δεν έγινε κανένα δημοψήφισμα» - Την παραίτηση της κυβέρνησης ζητάνε οι Ισπανοί

Δημοψήφισμα Καταλονία: Αποσβολωμένη παρακολούθησε όλη η παγκόσμια κοινότητα τις απίστευτες και πρωτόγνωρες για την Ευρωπαϊκή κοινότητα, σκηνές βίας, που εκτυλίχθηκαν την Κυριακή (1/10), κατά την διάρκεια του δημοψηφίσματος στην Καταλονία.


Αστυνομικές δυνάμεις από την Μαδρίτη με εντολή της ισπανικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, προχώρησαν σε βίαιη καταστολή του δημοψηφίσματος στην Καταλονία, από την οποία δεν γλίτωσαν ούτε οι ηλικιωμένοι. Πλαστικές σφαίρες από καοτσούκ, ξύλο, αίματα, δεκάδες συλλήψεις και εισβολές σε εκλογικά κέντρα από κουκουλοφόρους της Ισπανικής αστυνομίας, συνέθεσαν εικόνα πλήρους διχασμού, στα όρια εμφυλιακού κλίματος στην Ισπανία.

συσπείρωση αριστερών εργαζομένων ΥΠΟΜΕΔΙ: για το κτιριακό του Υπουργείου

συσπείρωση αριστερών εργαζομένων
Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΟΜΕΔΙ/ΓΓΔΕ Ανατ. Στερεάς και Νήσων




ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΙΡΙΑΚΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ
Τις τελευταίες μέρες, μετά από φημολογίες μηνών για διάφορες πιθανές και απίθανες μετακινήσεις των γραφείων των Υπηρεσιών του Υπουργείου μας, δημοσιεύτηκε η απόφαση για τη μεταστέγασή μας στο κτίριο επί της Λ. Κηφισίας 37-39 στο Μαρούσι, το οποίο εγκαταλείπεται από το Υπουργείο Υγείας. Το γεγονός αυτό μας έβαλε στη διαδικασία της εκτίμησης της μεταστέγασης αυτής.
Καταρχήν, πάγια θέση μας είναι ότι τα γραφεία των κεντρικών υπηρεσιών των υπουργείων πρέπει να βρίσκονται στο κέντρο της πόλης. Και αυτό, όχι μόνον γιατί το κέντρο εξυπηρετεί καλύτερα τόσο τους εργαζόμενους, όσο και τους επισκέπτες, γιατί δεν χρειάζεται να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις για να το προσπελάσουν, αλλά κυρίως γιατί οι Υπηρεσίες της Διοίκησης δεν πρέπει να είναι αποκομμένες από τη ζωή της πόλης, σε αποστειρωμένες ζώνες μακριά από τα βλέμματα του κοινωνικού περίγυρου και από την όποια συλλογική χρήση του δημόσιου χώρου.
Αυτό το τελευταίο βέβαια, η απομόνωση και η αποκοπή από την κοινωνική ζωή, είναι το ζητούμενο των σημερινών κυβερνήσεων, που προσπαθούν να επιβάλουν μια νέα περίοδο ‘περιφράξεων’ και ιδιοποίησης του δημόσιου χώρου για λογαριασμό και προς αποκλειστικό όφελος της ελίτ του χρήματος και της εξουσίας. Ταυτόχρονα, με τον τρόπο αυτό εξυπηρετούν και την απομόνωση και αποδυνάμωση των όποιων διεκδικήσεων, που μακριά από τα βλέμματα μπορούν να καταστέλλονται ευκολότερα, χωρίς μαρτυρίες της κρατικής βαρβαρότητας, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με το Υπουργείο Παιδείας (το ίδιο φυσικά ισχύει και για την απομάκρυνση των πανεπιστημιακών χώρων από την πόλη, που παρουσιάζεται σαν ‘βελτίωση των συνθηκών’ με άνετες, καινούριες υποδομές, όπως και σε μας).
Ας δούμε τώρα από πιο κοντά και τη δική μας περίπτωση.
  • Γιατί το Υπουργείο Υγείας εγκαταλείπει τον χώρο αυτό; Και το κτίριο (πρόχειρης και χαμηλού επιπέδου κατασκευής που υποτίθεται ότι μετά το πέρας των ολυμπιακών αγώνων θα διαλυόταν, όπως τα περισσότερα ‘προσωρινά’ κτίρια των ολυμπιακών) πληρεί κάποιες στοιχειώδεις προδιαγραφές;
  • Γιατί το δημόσιο νοικιάζει ένα κτίριο που πούλησε και το οποίο πλέον ανήκει στην Grivallia Properties (πρώην Eurobank Properties) για να στεγάσει υπηρεσίες του, ενώ διαθέτει ακίνητα στο κέντρο της πόλης;
  • Γιατί καμία ιδιωτική εταιρεία (απ αυτές που μμε και κόμματα μας γανώνουν το κεφάλι ότι είναι πιο αποδοτικές και αποτελεσματικές) δεν ενδιαφέρεται για το κτίριο αυτό, αν είναι λειτουργικό και εύκολα προσβάσιμο;

Τότε ήταν απεργία.. τι άλλαξε σήμερα;

Τότε ήταν απεργία.. τι άλλαξε σήμερα;

​Όσοι/όσες ετοιμάζεστε σήμερα να καταθέσετε το έντυπο αξιολόγησης δείτε και ακούστε τον πρωθυπουργό να σας καλεί να απέχετε από την αξιολόγηση και να ασκήσετε το συνταγματικό σας δικαίωμα στην απεργία.



"Η αξιολόγηση είναι το όχημα όχι για την αναβάθμιση των υπηρεσιών του δημόσιου τομέα την οποία έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία, αλλά είναι το όχημα προκειμένου να εκδιώξουν από το δημόσιο τομέα όσους δημόσιους λειτουργούς δεν συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις, όσους δημόσιους λειτουργούς δεν πειθαρχούν στη στενή παλαιοκομματική αντίληψη της υπηρέτησης της μνημονιακής πολιτικής.

Στην πραγματικότητα, κάποτε οι «μαυρογιαλούροι» έταζαν προσλήψεις και ρουσφέτια για να ενταχθούν κάποιοι στο δημόσιο τομέα. Σήμερα, τάζουν ρουσφέτια για να μην βγουν κάποιοι από το δημόσιο τομέα. Και, ταυτόχρονα, η πελατειακή αντίληψη θα συνεχίζει και για εντάξεις και ρουσφέτια από το παράθυρο. Διότι, σήμερα το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας είναι η τεράστια ανεργία και δεν αντιμετωπίζεται μέσα από τη συρρίκνωση των δημόσιων υπηρεσιών και μέσα από ένα μη αξιοκρατικό κράτος.

Ταυτόχρονα, η απόφαση για την κατάργηση στην ουσία του δικαιώματος στην απεργία είναι μια απόφαση που μας βρίσκει καθολικά αντίθετους. Το ιερό δικαίωμα στην απεργία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο. Καμία εκτελεστική ή δικαστική εξουσία δεν δικαιούται να καταστρατηγήσει το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας. Το δικαίωμα στην απεργία κατακτήθηκε μέσα από σκληρούς αγώνες και ας το γνωρίζουν καλά ότι δεν πρόκειται να το αφαιρέσουν με μια απόφαση δικαστηρίου και είναι μια πολιτική επιλογή. Θα υπάρξει ένα ευρύτατο πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο για τη διεκδίκηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος κάθε εργαζόμενου στο δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα στην απεργία και τη διεκδίκηση."

Αλέξης Τσίπρας

Πηγή: http://adedy.gr/videosirizadhlwsiapergiaapoxi/



Γιατί είναι σε ισχύ το Μνημόνιο, που βάζει ως στόχο την «μείωση του δημόσιου τομέα». Οπότε στο τέλος, είτε το κάνουν με μια κίνηση (όπως το απροκάλυπτο 15% που είχε ο νόμος Μητσοτάκη) είτε το «σπάνε» σε δυο κινήσεις (νόμος για αξιολόγηση χωριστά και νόμος για απολύσεις χωριστά), το αποτέλεσμα είναι ίδιο. Στόχος και αυτού του νόμου δεν είναι να βελτιωθεί με κάποιο τρόπο το δημόσιο, αλλά να βρεθεί τρόπος αργότερα να γίνουν απολύσεις υπαλλήλων. Το δημόσιο όμως δεν χρειάζεται απολύσεις, χρειάζεται ενίσχυση σε προσωπικό!
Αν κανένας μας δεν καταθέσει φύλλα αξιολόγησης, ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί και θα προστατευτούμε όλοι και όλες από την απόλυση ή άλλες δυσμενείς μεταβολές (υποχρεωτικές μετακινήσεις, μισθολογική στασιμότητα). Το ίδιο κάναμε και επί Μητσοτάκη. Δεν θα βάλουμε ούτε τώρα την υπογραφή μας στην εφαρμογή ενός νόμου που αύριο θα οδηγήσει εμένα ή τον διπλανό μου στην απόλυση!
Γιατί ούτε καν τα βασικά εχέγγυα του ίδιου του νόμου δεν έχουν εφαρμοστεί: πού είναι οι κρίσεις διευθυντών και τμηματαρχών, τα οργανογράμματα, η στοχοθεσία (που προέβλεπε ο νόμος Βερναρδάκη);Με βάση τι ακριβώς θα αξιολογηθεί ο καθένας μας; Οποιοδήποτε σύστημα αξιολόγησης προβλέπει να υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια και κοινοί στόχοι, οι οποίοι εξετάζονται σε συνάρτηση με το διαθέσιμο προσωπικό. Αλλιώς η «αξιολόγηση» είναι με βάση τη συμπάθεια και την αντιπάθεια του προϊστάμενου προς τους υφιστάμενους και τούμπαλιν.
Γιατί η τροπολογία Γεροβασίλη είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για τα δημοκρατικά μας δικαιώματα και δεν πρέπει να περάσει: όσοι και όσες δεν αξιολογούν, συμμετέχουν στην απεργία-αποχή της ΑΔΕΔΥ. Άρα ασκούν το συνταγματικό δικαίωμά τους στην απεργία. Η υπουργός, με μια αντισυνταγματική διάταξη (που δεν θα σταθεί σε κανένα δικαστήριο) επιχειρεί να θεσμοθετήσει τη μη συμμετοχή του στις κρίσεις. Δηλαδή αύριο τι θα πει; Ότι όποιος συμμετέχει σε 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ απολύεται;
Γιατί η τροπολογία Γεροβασίλη, που «απειλεί» τους προϊστάμενους, είναι μια τεράστια κοροϊδία: τους απειλεί ότι δεν θα συμμετάσχουν στις κρίσεις, τις οποίες η κυβέρνηση δεν έχει καν σκοπό να κάνει εντός του 2018! Τα 2,5 χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχει κάνει αξιολογικές κρίσεις διαυθυντών/τμηματαρχών. Εδώ και 1,5 χρόνο, με ψηφισμένο νέο νόμο για κρίσεις, δεν έχει προχωρήσει σε καμία κρίση, παρά μόνο για Γενικούς Διευθυντές Διοικητικού-Οικονομικού (κρίση που εξαιρείται από την τροπολογία) και απλώς έχουν μαζέψει τις αιτήσεις. Ούτε η επιτροπή που θα αξιολογήσει δεν έχει φτιαχτεί, ούτε τα μόρια έχουν μετρηθεί έξι μήνες μετά. Ετοιμάζουν νέα Οργανογράμματα στα οποία οι Διευθυντές και πάλι θα τοποθετηθούν στις θέσεις που είναι σήμερα (βλ. εδώ την τροπολογία για τοποθέτηση προϊσταμένων). Το Οργανόγραμμα του ΥΠΠΑ δεν έχει καν ακόμη φύγει από το Υπουργείο μας. Στην «καλύτερη» περίπτωση, το 2018 ίσως γίνουν μόνο οι κρίσεις για Γενικούς Διευθυντές (κι αυτό ελέγχεται αν όντως θα συμβεί). Είναι απαράδεκτο να μην έχουν γίνει κρίσεις από το 2011 (πχ για Τμηματάρχες), να κάνουν διαδοχικούς διορισμούς σε θέσεις ευθύνης ή να αφήνουν τις θέσεις κενές, και να ρχονται να «απειλούν» για τη συμμετοχή απεργών στην κρίση. Και βέβαια είναι μια κούφια απειλή: αν κανείς μας δεν καταθέσει φύλλα αξιολόγησης, η διάταξη θα μείνει στα χαρτιά.

Το ίδιο είχε νομοθετηθεί επί Διαμαντοπούλου στο Υπ. Παιδείας, όταν είχαν ορίσει ότι απαραίτητο κριτήριο για τις κρίσεις των Διευθυντών και στελεχών εκπαιδευσης ήταν η έκθεση αξιολόγησης του υποψηφίου. Μόνο που κι αυτό έμεινε στα χαρτιά, καθώς το εκπαιδευτικό κίνημα δεν επέτρεψε να προχωρήσει η αξιολόγηση και απλά ακυρώθηκε – δεν προσμετρήθηκε καθόλου το κριτήριο αυτό στις 3 κρίσεις για Διευθυντές σχολικών μονάδων που έχουν γίνει από τότε κι έχουν συμμετάσχει κανονικά όλοι χωρίς να έχουν συμμετάσχει στην αξιολόγηση.

5+1: Τελευταίο αλλά όχι έσχατο: ό,τι έχουμε κερδίσει όλα αυτά τα χρόνια, το κερδίσαμε ενωμένοι γύρω από τα σωματεία μας. Την επαναπρόσληψη όλων των διαθέσιμων, την απάντηση στις αυθαιρεσίες, την εφαρμογή του Αρχαιολογικού Νόμου. Ήδη ολόκληρα σωματεία και ολόκληρες υπηρεσίες, υφιστάμενοι και προϊστάμενοι μαζί, αποφασίζουν την αποχή από την «αξιολόγηση»-απάτη. Κανείς και καμία μας δεν πρέπει να χαλάει αυτό τα αρραγές μέτωπο, είναι το μόνο που θα σταματήσει κάθε κουβέντα για απολύσεις από το δημόσιο. Αν μας δουν ενωμένους θα μας υπολογίζουν!

Κι ένα σχόλιο από το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ Στάθη Γκότση, προς συναδέλφους προϊσταμένους που σκέφτονται να λάβουν μέρος στη διαδικασία της αξιολόγησης, υπό την απειλή πως μπορεί να χάσουν τη θέση τους.
Η ίδια η κυβέρνηση κατέθεσε προχτές νέα τροπολογία για να ρυθμίσει τις διαδικασίες ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ προϊσταμένων (Τμηματαρχών, Διευθυντών κοκ) στις υπηρεσιακές μονάδες που θα ενεργοποιηθούν άμεσα με την εφαρμογή των νέων Οργανισμών. Δείτε την! Θα τοποθετηθούν οι ίδιοι στις θέσεις! Αν υπάρχει καμιά αριθμητική διαφορά (λιγότερα ή περισσότερα Τμήματα π.χ.) θα ακολουθηθούν κριτήρια όμως η αρχαιότητα στη θέση κλπ. Ούτε η συμμετοχή στην αξιολόγηση παίζει ρόλο ούτε τίποτα σχετικό! Και δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς…
Η απειλή πως δε θα μπορούν να κάνουν τα χαρτιά τους σε επόμενη διαδικασία κρίσεων είναι τουλάχιστον γελοία. Η εμπειρία δείχνει ότι ο χρονικός ορίζοντας επιλογής των Γενικών Διευθυντών για όλες τις θέσεις θα ολοκληρωθεί στην καλύτερη περίπτωση μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018. Συνεπώς η επιλογή προϊσταμένων Διευθύνσεων, δεδομένου και του μεγάλου όγκου των θέσεων ρεαλιστικά δεν μπορεί να υλοποιηθεί πριν το 2019. Για τον δε ακόμα μεγαλύτερο όγκο των προϊσταμένων Τμημάτων ας μην συζητήσουμε καν… Ως τότε, είναι προφανές πως θα υπάρχουν πολιτικές εξελίξεις και κανείς δε μπορεί να πει με σιγουριά ποια κυβέρνηση και με ποιον νόμο θα κάνει κρίσεις (αν κάνει, καθώς φαίνεται πως ο διορισμός βολεύει…)
Ακόμη κι αν η κυβέρνηση προλάβαινε να κάνει κρίσεις (που δεν προλαβαίνει) και επιχειρούσε να εφαρμόσει τον εκφοβισμό Γεροβασίλη, είναι απολύτως βέβαιο πως η ρύθμιση θα έπεφτε με την πρώτη ένσταση, καθώς είναι προδήλως αντισυνταγματική, όπως έχουν δείξει με σαφήνεια οι καθ. Νομικής, Καζάκος και Λαζαράτος, αλλά και άλλοι νομικοί.

Μη τους κάνετε λοιπόν, συνάδελφοι, το χατήρι να γίνετε τα πιόνια τους τζάμπα και βερεσέ, να είστε οι δακτυλοδεικτούμενοι που «σπάσαν» την απεργία για την «καρέκλα» τους, να ξεφτιλιστείτε δίχως λόγο…

Όλη τους η προσπάθεια δε γίνεται για το καλό μας, για τη βελτίωση της δουλειάς που κάνουμε!
Θέλουν μόνο να εκπληρώσουν άμεσα μια μνημονιακή υποχρέωση, να μας διαιρέσουν σε υποτακτικούς και ανυπότακτους, να ανοίξουν το δρόμο σε νέες απολύσεις, να μας στρέψουν τον έναν απέναντι στον άλλο ακόμη και με δικαστήρια και προσφυγές.

Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017

Φάκελος Fraport: Απαιτήσεις 74 εκατ. από το Δημόσιο


Το ThePressProject έχει στην κατοχή του και αποκαλύπτει έγγραφα που πιστοποιούν ότι η γερμανική Fraport, που έχει αναλάβει τη διαχείριση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, έχει προσφύγει σε «διαιτησία» κατά του ελληνικού Δημοσίου, ζητώντας 74 εκατ. ευρώ. Μια διαμάχη μάλιστα που ξεκινάει από τον Απρίλιο και γίνεται γνωστή μόλις σήμερα (με την πρώτη διαρροή της πληροφορίας από το γερμανικό Spiegel)

του Θάνου Καμήλαλη

Τα πολυσέλιδα έγγραφα, όπως εσωτερικές επιστολές και ολόκληρη η προσφυγή στην επιτροπή επίλυσης τεχνικών διαφορών, που έχει στην κατοχή του το TPP, δείχνουν ένα πολύ βασικό θέμα. Η Fraport πατώντας στους σχετικούς όρους της σύμβασης παραχώρησης (που όπως είχε αποκαλύψει το ΤPP, της προσφέρουν τεράστιες δυνατότητες να απαιτεί συνεχείς αποζημιώσεις από το ελληνικό Δημόσιο για συντήρηση, επισκευές, απαλλοτριώσεις, επενδύσεις κ.α.) ζητεί από το ελληνικό κράτος μια εξαιρετικά μεγάλη αποζημίωση, 74 εκατ. ευρώ (60, συν ΦΠΑ) για εργασίες που υποστηρίζει ότι κρίθηκαν αναγκαίες, όταν ανέλαβε τη διαχείριση των αεροδρομίων, στη «μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση στη χώρα» όπως έχει χαρακτηριστεί. Οι (πρώτες) απαιτήσεις της Fraport έρχονται μόλις 14 ημέρες αφού ανέλαβε τα περιφερειακά αεροδρόμια. Το ποσό αυτό πάνω από τρεις φορές μεγαλύτερο από τα 22,4 εκατ. εγγυημένο μίσθωμα που θα καταβάλλει ετησίως η εταιρεία στο Δημόσιο. Και δυστυχώς, ίσως είναι μόνο η αρχή.

Συγκεκριμένα, οι απαιτήσεις της Fraport βασίζονται στη ρήτρα 6.4.3 της Σύμβασης Παραχώρησης, που ψηφίστηκε, παρά τις αντιδράσεις φορέων που την χαρακτήριζαν αποικιοκρατική, από το ελληνικό Κοινοβούλιο τον Μάιο του 2016 (ν.4389). Το συγκεκριμένο άρθρο, προβλέπει ότι εάν η εταιρεία παρουσιάσει έξοδα άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ (προσκομίζοντας τιμολόγια) για «ζημιές που θα προκύψουν σε οποιοδήποτε από τα μεταβιβασθέντα στοιχεία», τότε το Δημόσιο θα αποζημιώσει τον παραχωρησιούχο για το κόστος της αποκατάστασης. Πηγές του TPP σημειώνουν εδώ και μήνες ότι αυτό δίνει την ευκαιρία στην εταιρεία να εμφανίσει ζημιές, ή να ανεβάσει το κόστος της επισκευής ή αντικατάστασης περιουσιακών στοιχείων των αεροδρομίων, επιβαρύνοντας έτσι τα δημόσια οικονομικά. Σημειώνεται επίσης, ότι τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις πηγαίνουν στον ειδικό λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ κι από εκεί κατευθείαν στην «εξυπηρέτηση» του δημοσίου χρέους της χώρας. Τα έξοδα, βγαίνουν από τα κρατικά ταμεία...

Τι θα ανασυγκροτήσει το Περιφερειακό Συνέδριο στην Κρήτη;




«Ανάπτυξη» ενάντια στην κοινωνία και στις πραγματικές ανάγκες της
της Βάννας Σφακιανάκη

Στην Κρήτη έγινε στις 20-21 Σεπτεμβρίου, το 3ο Περιφερειακό Συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση, μετά απ’ αυτά των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας. Τι θέλει να ανασυγκροτήσει αυτό το Συνέδριο, στην Κρήτη και σε όλες τις άλλες Περιφέρειες; Το ερώτημα αυτό δεν είναι το μοναδικό.

Η κυβέρνηση διακηρύσσει σε όλους τους τόνους, ότι από τη μία δε θέλει να γυρίσει η χώρα στην προ κρίσης εποχή κι από την άλλη ότι από το 2018 θα έχει μια μεγαλύτερη αυτονομία για να ξετυλίξει τη δική της πολιτική. Γιατί λοιπόν αυτά τα συνέδρια, που με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο «δένουν» την πολιτική όλων των κυβερνήσεων –μνημονιακών αλλά και προ κρίσης– με την ευχέρεια επιβολής που δίνουν οι μνημονιακές νομοθετικές δεσμεύσεις, γίνονται σήμερα;

Το Συνέδριο διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και την Enterprise Greece, τον Οργανισμό που αποτελεί μετεξέλιξη της «Επενδύστε στην Ελλάδα Α.Ε.» (Invest in Greece) στην οποία ενσωματώθηκαν, μεταξύ άλλων, και οι αρμοδιότητες του «Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.» (ΟΠΕ Α.Ε)

Συμμετείχαν 15 υπουργοί της κυβέρνησης εκ των οπίων κάποιοι επισκέφθηκαν το Ηράκλειο και στα πλαίσια της προετοιμασίας, κάνοντας επαφές με τοπικούς φορείς. Από τον υπουργό Εσωτερικών μάλιστα, μάθαμε ότι είμαστε τυχεροί γιατί έχουμε έναν από τους δυο – τρεις καλύτερους Περιφερειάρχες της χώρας!

Ως στόχος του Συνεδρίου αναδείχθηκε η επιδίωξη κοινού βηματισμού με τους τοπικούς φορείς. Κύριο αποτέλεσμα όμως, είναι η εμπέδωση από την κοινωνία της θέσης ότι «ανάπτυξη» είναι ακριβώς ό,τι αυτοί οι φορείς προωθούσαν τόσα χρόνια τώρα, αδιάφορο αν κινήματα και συλλογικότητες στεκόταν απέναντι σε μια σειρά από τις πολιτικές επιλογές τους.

Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική 2021