Πλαστικές σφαίρες και τυφλή αστυνομική βία κατά πάντων - Δεν γλίτωσαν ούτε οι ηλικιωμένοι - Ραχόι: «Σήμερα νίκησε η Δημοκρατία, δεν έγινε κανένα δημοψήφισμα» - Την παραίτηση της κυβέρνησης ζητάνε οι Ισπανοί
Δημοψήφισμα Καταλονία: Αποσβολωμένη παρακολούθησε όλη η παγκόσμια κοινότητα τις απίστευτες και πρωτόγνωρες για την Ευρωπαϊκή κοινότητα, σκηνές βίας, που εκτυλίχθηκαν την Κυριακή (1/10), κατά την διάρκεια του δημοψηφίσματος στην Καταλονία.
Αστυνομικές δυνάμεις από την Μαδρίτη με εντολή της ισπανικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, προχώρησαν σε βίαιη καταστολή του δημοψηφίσματος στην Καταλονία, από την οποία δεν γλίτωσαν ούτε οι ηλικιωμένοι. Πλαστικές σφαίρες από καοτσούκ, ξύλο, αίματα, δεκάδες συλλήψεις και εισβολές σε εκλογικά κέντρα από κουκουλοφόρους της Ισπανικής αστυνομίας, συνέθεσαν εικόνα πλήρους διχασμού, στα όρια εμφυλιακού κλίματος στην Ισπανία.
Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι από την ωμή βία των αστυνομικών δεν γλίτωσαν ούτε ηλικιωμένοι που ξυλοκοπήθηκαν ανελέητα, ενώ το σκηνικό χάους στους δρόμους της Καταλονίας συμπλήρωσαν οι συγκρούσεις σώμα με σώμα μεταξύ αστυνομικών και ψηφοφόρων, που προσπαθούσαν να μπουν στα εκλογικά κέντρα για να ψηφίσουν. Οι εικόνες σοκάρουν: Άντρες και γυναίκες βουτηγμένοι στα αίματα, ενώ οι πλαστικές σφαίρες έπεφταν βροχή.
Σύμφωνα με τις Καταλονικές Αρχές ο επίσημος αριθμός των τραυματιών φτάνει τους 844 καταγεγραμμένους, με μερικούς ψηφοφόρους να έχουν τραυματιστεί σοβαρά είτε από πλαστική σφαίρα είτε από τα γκλοπ των αστυνομικών.
Παράλληλα όλο και μεγαλώνει η διεθνής κατακραυγή για τους χειρισμούς της κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι, με σφοδρή κριτική κατά των χειρισμών του, ενώ Ισπανοί μέχρι και αυτή την ώρα διαδηλώνουν σε όλη των χώρα, ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού. «Το ισπανικό κράτος έχει εκτεθεί πολύ και στο τέλος θα λογοδοτήσει στα διεθνή δικαστήρια», δήλωσε ο Ζόρντι Τουρούλ, εκπρόσωπος της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας, σε συνέντευξη Τύπου.
Ο Τόντι Φλότατς, 90 ετών, έγινε το σύμβολο του δημοψηφίσματος
Μάλιστα, τα πολυάριθμα βίντεο που κάνουν ήδη το γύρο του Διαδικτύου και των social media καταγράφουν την άσκηση ωμής βίας κατά διαδηλωτών και ψηφοφόρων που δεν προβάλουν καμία αντίσταση έχοντας σηκώσει τα χέρια ψηλά, φέρνουν την ισπανική κυβέρνηση και προσωπικά τον Μαριάνο Ραχόι, όλο και πιο κοντά στην παραίτηση, εκτιμούν διεθνής αναλυτές.
«Ως δήμαρχος της Βαρκελώνης, ζητώ να τερματιστούν άμεσα οι επιθέσεις της αστυνομίας εναντίον του ανυπεράσπιστου πληθυσμού», ανέφερε από την άλλη πλευρά η δήμαρχος της βαρκελώνης, Άντα Κολάου, χαρακτηρίζοντας τον Ραχόι «δειλό» και συμπληρώνοντας ότι «ξεπέρασε κάθε όριο».
Μέχρι τα ξημερώματα αναμένεται να έχουν καταμετρηθεί οι ψήφοι, οι οποίες μεταφέρθηκαν σε μυστική τοποθεσία, για να μην υπάρξει περαιτέρω κυβερνητική επέμβαση. Να σημειωθεί ότι οι κάλπες έκλεισαν στις 21:00 ώρα Ελλάδος.
Αντιμέτωπη με την χειρότερη πολιτική κρίση που έχει βιώσει από την εποχή του στρατιωτικού καθεστώτος του Φράνκο, βρίσκεται η Ισπανία μετά το χθεσινό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας και τα βίαια επεισόδια που σημάδεψαν τη διαδικασία.
Η καταλανική κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να ανακηρύξει την ανεξαρτησία της Περιφέρειας με το «Ναι» να συγκεντρώνει το 90% των ψήφων σε μια διαδικασία που συμμετείχαν περίπου 2,26 εκατομμύρια πολίτες, από τα συνολικά 5,34 εκατομμύρια ψηφοφόρων στη Καταλονία.
Πλαισιωμένος από τα μέλη της κυβέρνησής του, ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ότι «αυτή την ημέρα ελπίδας και δεινών, οι πολίτες της Καταλονίας κερδίσαμε το δικαίωμα να αποκτήσουμε ένα ανεξάρτητο κράτος που θα πάρει τη μορφή μιας Δημοκρατίας».
Ο ίδιος τόνισε ότι η κυβέρνησή του θα επιδώσει τις προσεχείς ημέρες τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στο κοινοβούλιο της Καταλονίας, προκειμένου αυτό «να μπορέσει να ενεργήσει βάσει του νόμου με τον οποίο οργανώθηκε το δημοψήφισμα».
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί πλέον να κοιτάζει αλλού», συνέχισε ο Πουτζντεμόν, προτρέποντας τις Βρυξέλλες να επέμβουν στη διένεξη. «Είμαστε Ευρωπαίοι πολίτες και υφιστάμεθα επιθέσεις εναντίον των δικαιωμάτων και των ελευθεριών (μας)», εξήγησε.
Την ίδια ώρα, περίπου σαράντα συνδικαλιστικές, πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις απηύθυναν έκκληση να υπάρξει παλλαϊκή συμμετοχή σε μια γενική απεργία στην Καταλονία αύριο Τρίτη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ωμή βία του ισπανικού κράτους. Η τοπική «Τζενεραλιτάτ» διέταξε σήμερα οι υπηρεσίες του δημοσίου και τα μέσα μεταφοράς να λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας ενόψει της αυριανής γενικής απεργίας.
Εκτός από τη στάση εργασίας, τα εργατικά συνδικάτα και οι οργανώσεις και θεσμοί που συμμετέχουν στην Taula per la Democràcia (Στρογγυλή τράπεζα για τη Δημοκρατία) έχουν προκηρύξει συγκεντρώσεις στις 12.00 τοπική ώρα( 13.00, ώρα Ελλάδος) στους χώρους εργασίας και στην Πλατεία του Παν/μιου της Βαρκελώνης.
Η ψηφοφορία σημαδεύτηκε από εκτεταμένα επεισόδια. Δυνάμεις των υπηρεσιών επιβολής του νόμου αναπτύχθηκαν μαζικά στην Καταλονία με ρητή διαταγή της κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι να εμποδίσουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος που είχε απαγορευθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση ροπάλων και βλημάτων με περίβλημα από καουτσούκ.
Σε ορισμένες περιοχές μονάδες αντιμετώπισης ταραχών επιτέθηκαν σε πλήθη που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στα εκλογικά κέντρα. Ηλικιωμένοι άνθρωποι, αλλά ακόμη και πυροσβέστες που πρόσκεινται στους αυτονομιστές, χτυπήθηκαν από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης. Για 844τραυματίες από τις συγκρούσεις με την αστυνομία, μιλούν οι Καταλανοί.
Η ισπανική κυβέρνηση θα λογοδοτήσει σε διεθνή δικαστήρια για την αστυνομική βία, δήλωσε ο εκπρόσωπος της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας.
Την παραίτηση του πρωθυπουργού, ζητά ο πρόεδρος της επαρχίας της Καταλονίας και η δήμαρχος της Βαρκελώνης, Άντα Κολάου.
Η Μαδρίτη πάντως, δεν αναγνωρίζει την διαδικασία και το αποτέλεσμα.
Για δημοψήφισμα ενάντια στη δημοκρατική αρμονία και «δρόμο που οδηγεί στο πουθενά», έκανε λόγο ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος ευχαρίστησε τις δυνάμεις ασφαλείας που επέβαλαν τον νόμο. «Το κράτος δικαίου» επικράτησε στην Καταλονία, δήλωσε ο Ραχόι
Για θλιβερή μέρα για τη δημοκρατία στην Ισπανία μίλησε ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ.
Παράνομο δεν είναι το δημοψήφισμα, αλλά να χρησιμοποιείς βία για να το σταματήσεις, δήλωσε ο επικεφαλής των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας.
«Είμαστε προσεκτικοί ως υπουργείο Εξωτερικών. Περιμένουμε και την πυροσβεστική παρέμβαση της ΕΕ», δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα για τις εξελίξεις στην Ισπανία ο Γιώργος Κατρούγκαλος, Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις.
«Το αμετάβλητο των συνόρων είναι κρίσιμο στοιχείο και προϋπόθεση σταθερότητας για την Ευρώπη», τόνισε ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος.
Πηγή: Α’ Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου