Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

O τελευταίος λόγος του Σαλβαδόρ Αλιέντε

Στις 11 Σεπτέμβρη του 1973, ο πρόεδρος της Κυβέρνησης Λαϊκής Ενότητας της Χιλής,Σαλβαντόρ Αλιέντε, βρίσκεται νεκρός. Αυτοκτόνησε (πολλοί λένε ότι δολοφονήθηκε) καθώς οι δυνάμεις του - με τη στήριξη των Αμερικάνων - δικτάτορα, Αουγούστο Πινοσέτ, πολιορκούσαν το προεδρικό μέγαρο. 

Αυτός είναι ο τελευταίος του λόγος προς τον λαό της Χιλής...


Σίγουρα αυτή θα είναι η τελευταία ευκαιρία για μένα να απευθυνθώ σε εσάς. Η Πολεμική Αεροπορία έχει βομβαρδίσει τις κεραίες των Radio Portales και Radio Corporación.

Οι λέξεις μου δεν έχουν πικρία αλλά απογοήτευση. Είθε να έρθει μια ηθική τιμωρία για εκείνους που έχουν προδώσει τον όρκο τους: Στρατιώτες της Χιλής, οι δικαιούχοι αρχιστράτηγοι, ο Ναύαρχος Μερίνο, ο οποίος έχει αυτοανακηρυχθεί ο ίδιος διοικητής του ναυτικού, και ο κ. Μεντόζα, ο οποίος επαίσχυντα μόλις χθες ορκίσθηκε πίστη και αφοσίωση στην κυβέρνηση, και ο οποίος έχει επίσης αυτοανακηρυχθεί αρχηγός της Carabineros [παραστρατιωτικής αστυνομίας].

Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα, το μόνο πράγμα που απομένει για μένα είναι να πω στους εργάτες: δεν πρόκειται να παραιτηθώ! Ευρισκόμενος σε μια ιστορική μετάβαση, θα πληρώσω την πίστη του λαού με τη ζωή μου. Και τους λέω ότι είμαι βέβαιος ότι οι σπόροι που έχουμε φυτέψει στην καλή συνείδηση των χιλιάδων και χιλιάδων Χιλιανών δεν θα μείνουν συρρικνωμένοι για πάντα.

Έχουν δύναμη και θα είναι σε θέση να μας εξουσιάζουν, αλλά η κοινωνική διεργασίες δεν μπορεί να εμποδιστούν ούτε από το έγκλημα, ούτε από τη δύναμη. Η ιστορία είναι δική μας, και οι άνθρωποι κάνουν την ιστορία.

Εργάτες της χώρας μου: Θέλω να σας ευχαριστήσω για την αφοσίωση που είχατε πάντα, την εμπιστοσύνη που εναποθέσατε σε έναν άνθρωπο που ήταν μόνο ένας διερμηνέας της μεγάλης λαχτάρας για τη δικαιοσύνη, ο οποίος έδωσε το λόγο του ότι θα σεβαστεί το Σύνταγμα και το νόμο και έκανε ακριβώς αυτό. Σε αυτή την καθοριστική στιγμή, την τελευταία στιγμή που μπορώ ακόμα να απευθύνομαι σε εσάς, σας εύχομαι να επωφεληθείτε από το μάθημα: το ξένο κεφάλαιο, ο ιμπεριαλισμός, σε συνδυασμό με την αντίδραση, δημιούργησαν το κλίμα στο οποίο οι Ένοπλες Δυνάμεις έσπασαν την παράδοσή τους, την παράδοση που διδάχθηκαν από το στρατηγό Schneider και επιβεβαίωσαν με τον διοικητή Araya, θύματα του ίδιου κοινωνικού τομέα που σήμερα ελπίζει, με την ξένη βοήθεια, να κατακτήσει εκ νέου τη δύναμη να συνεχίσουν να υπερασπίζονται τα κέρδη τους και τα προνόμιά τους.

Απευθύνομαι σε εσάς, πάνω απ' όλα, στη σεμνή γυναίκα του τόπου μας, την Campesina που πίστεψε σε εμάς, τη μητέρα που γνώριζε την ανησυχία μας για τα παιδιά.

Απευθύνομαι στους επαγγελματίες της Χιλής, τους πατριώτες επαγγελματίες που συνέχισαν να δουλεύουν εναντίον της στάσης που υποστηρίζεται από επαγγελματικά σωματεία, σωματεία ταξικά που υπερασπίζονται επίσης τα προνόμια της καπιταλιστικής κοινωνίας.

Απευθύνομαι στη νεολαία, αυτή που τραγουδούσε και μας έδωσε τη χαρά της και το αγωνιστικό της πνεύμα.

Απευθύνομαι στον άντρα της Χιλής, τον εργάτη, τον αγρότη, το διανοούμενο,
εκείνον που πρόκειται να διωχθεί, γιατί στη χώρα μας ο φασισμός είναι ήδη παρών εδώ και πολλές ώρες – σε τρομοκρατικές επιθέσεις, σε ανατινάξεις γεφυρών, σε διακοπές σιδηροδρομικών γραμμών, σε καταστροφές αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενόψει της σιωπής όσων είχαν την υποχρέωση να δράσουν. Ήταν υποχρεωμένοι. Η ιστορία θα τους κρίνει.

Σίγουρα το Radio Magallanes θα σιγήσει, η ηρεμία και μεταλλικό όργανο της φωνής μου δεν σας φτάσει. Δεν πειράζει. Θα συνεχίσετε να την ακούτε. Θα είμαι πάντα δίπλα σας. Τουλάχιστον η μνήμη μου θα είναι αυτή ενός άνδρα αξιοπρεπή που στάθηκε πιστός στη χώρα του.

Οι άνθρωποι πρέπει να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους, αλλά δεν πρέπει να θυσιαστούν. Οι άνθρωποι δεν πρέπει να αφεθούν να καταστραφούν ή να διατρηθούν από σφαίρες, αλλά δεν ούτε και να ταπεινωθούν.

Εργάτες της χώρας μου, έχω πίστη στη Χιλή και το πεπρωμένο της. Άλλοι άνδρες θα ξεπεράσουν αυτή τη σκοτεινή και πικρή στιγμή προδοσίας που προσπαθεί να επικρατήσει. Να πηγαίνετε προς τα εμπρός γνωρίζοντας ότι, αργά ή γρήγορα, οι μεγάλες λεωφόροι θα ανοίξουν και πάλι και οι ελεύθεροι άνθρωποι θα περπατούν μέσα από αυτές για να χτίσουν μια καλύτερη κοινωνία.

Ζήτω η Χιλή! Ζήτω οι άνθρωποι! Ζήτω οι εργαζόμενοι!

Αυτά είναι τα τελευταία λόγια μου, και είμαι βέβαιος ότι η θυσία μου δεν θα είναι μάταια, είμαι βέβαιος ότι, τουλάχιστον, θα είναι ένα μάθημα ηθικής που θα τιμωρήσει το κακούργημα, δειλία και προδοσία.

Σαντιάγο της Χιλής, 11 Σεπτεμβρίου 1973

Με την ευκαιρία αυτή ακούστε σε πρωτότυπη εκτέλεση το "El Pueblo Unido" και διαβάστε και ένα ενδιαφέρον άρθρο του Δ. Καλτσώνη

Το τέλος και η επανίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ

Αναδημοσιεύουμε κείμενο αποχώρησης από την Οργάνωση Αττικής Μηχανικών ΣΥΡΙΖΑ που υπογράφεται από 20 συναδέλφους (μεταξύ αυτών και μέλη της συσπείρωσης).

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΚΑΙ Η «ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ» ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
Την κραυγή «είναι πραξικόπημα!» εκατομμυρίων ανθρώπων από όλο τον πλανήτη, την διαδέχτηκε στις 13 Ιουλίου η σιωπή.
Οι αλληλέγγυες διεθνείς δυνάμεις ένοιωσαν τη διάψευση και την καθίζηση στις χώρες τους, διχάστηκαν, κάποιες βρίσκονται ήδη επικριτικές απέναντι στη μεταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ. Κανείς τους δεν είχε φανταστεί ότι το πραξικόπημα εις βάρος της ετυμηγορίας του «όχι», θα το εκτελούσε η ίδια η Ελληνική βουλή, με την προσχώρηση της κυβέρνησης στις μνημονιακές δυνάμεις.
Η προκήρυξη των εκλογών αποκάλυψε ότι η υπογραφή της συμφωνίας δεν ήταν αποτέλεσμα εκβιασμού∙ ούτε αποτέλεσμα πλημμελούς προετοιμασίας, ούτε αποτέλεσμα λανθασμένης εκτίμησης για τις «προθέσεις των δανειστών».
Αν κάποιοι αισθάνονταν «ανέτοιμοι» και αναγκασμένοι να υποχωρήσουν απέναντι σε εκβιαστές, το πρώτο τους μέλημα, θα ήταν να κρατήσουν ενωμένες τις κομματικές τους δυνάμεις για να οργανώσουν διέξοδο από την «παγίδα», μαζί με αυτούς που ψήφισαν «όχι» στην βουλή, που ψήφισαν, όχι μόνον κατά συνείδηση σύμφωνα με τη συνταγματική επιταγή, αλλά και σύμφωνα με τις προεκλογικές δεσμεύσεις, τις πολιτικές αποφάσεις και τις ιδρυτικές διακηρύξεις με τις οποίες ψηφίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ το Γενάρη, όσο και το βροντερό «όχι» του δημοψηφίσματος.
Αν πράγματι επεδίωκαν διέξοδο από μια «εκβιαστική» συμφωνία, η Βουλή των εκλογών του Γενάρη, προσέφερε τους καλύτερους δυνατούς συσχετισμούς, ασφαλώς καλύτερους από τους συσχετισμούς δυνάμεων που θα φέρουν στο κοινοβούλιο οι εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη. Η αναπόφευκτη πολιτική κρίση, η παράταση της εκκρεμότητας, η κοινοβουλευτική «ακαταστασία», η «παράταιρη» συμπόρευση μέρους του κόμματος που πλειοψήφησε με τα μνημονιακά, μόνο τη μνημονιακή οικοκυρική θα έπρεπε να ανησυχεί. Όμως αυτή η πολιτική της μνημονιακής οικοκυρικής δεν συμβαδίζει με την πολιτική της αριστεράς, ιδιαίτερα σε συνθήκες κηρυγμένου πολέμου.
Η κυβέρνηση δεν ανατράπηκε «εκ των ένδον», από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν «όχι», αλλά «από τα πάνω»: απέφυγε να θέσει θέμα ψήφου εμπιστοσύνης, γιατί ήξερε ότι θα την είχε.
Η βουλή του Γενάρη θα είχε ημερομηνία λήξης μόνον εφόσον έχαναν την πλειοψηφία στη Βουλή τα «αντισταθμιστικά μέτρα» ή το «παράλληλο πρόγραμμα» των Συριζαίων που σήμερα δηλώνουν υπερήφανοι με το «ναι». Όμως τέτοια μέτρα και προγράμματα ούτε υπήρχαν ούτε υπάρχουν.

«Μαύρος Οκτώβρης»: Τι έρχεται σε εργασιακά και ασφαλιστικό μετά τις εκλογές





Μπορεί η προεκλογική περίοδος να κινείται στον αστερισμό του γνωστού δικομματικού δίπολου. Μπορεί να τσακώνονται για το παλιό και το νέο, για το «Τσίπρας ή Μεϊμαράκης», για το «μπροστά ή πίσω». Αλλά η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για την πλέον κάλπικη προεκλογική αντιπαράθεση, καθώς όλα έχουν προαποφασιστεί, έχουν υπογραφεί, έχουν συμφωνηθεί και έχουν ψηφιστεί. Τρανή απόδειξη είναι πως ήδη από τον Αύγουστο ξέρουμε πως ο φετινός Οκτώβριος, θα είναι ο μήνας εφαρμογής μιας ακόμη αντιλαϊκής λαίλαπας, με κύρια «θύματα» τις συντάξεις και τα εργασιακά δικαιώματα.

Το ασφαλιστικό

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται ιδιαίτερη κινητικότητα για το ασφαλιστικό. Η λεγόμενη «Επιτροπή Σοφών», που συνέστησε ο πρώην υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά την τελευταία της συνεδρίαση (10/9) μετέθεσε για μετά τις εκλογές την υποβολή του σχεδίου για το νέο Ασφαλιστικό και τις περικοπές στις συντάξεις. Όπως και να έχει, όμως, η νέα κυβέρνηση θα είναι υποχρεωμένη μέσα σε ελάχιστο διάστημα να έχει έτοιμες τις νέες προτάσεις της, καθώς θα πλησιάζει η «αξιολόγηση» του Οκτωβρίου από το «κουαρτέτο».

Το πρώτο και βασικό που πρέπει να γίνει σαφές είναι πως στους επόμενους 18 μήνες, αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο, οι έμμεσες και άμεσες περικοπές συντάξεων και παροχών ενδέχεται να ξεπερνούν τα 7 δισ. ευρώ! Συγκεκριμένα, το μνημόνιο δεσμεύει τις ελληνικές κυβερνήσεις για περικοπές 0,25% του ΑΕΠ για το 2015 και 1% για το 2016. Δηλαδή, 2,25 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να ληφθούν ισοδύναμα για την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις μνημονιακές περικοπές, δηλαδή, επιπρόσθετα μέτρα 2 έως 3 δισ. ευρώ. Τέλος, αν δεν εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, τα λεγόμενα «ισοδύναμα» θα είναι επιπλέον 1,4 δισ. ευρώ (όσο, δηλαδή, το έλλειμμα των ταμείων).

«Βάση» ο νόμος Λοβέρδου

Ο νόμος Λοβέρδου (3863/2010) αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία θα κινηθεί η Επιτροπή Σοφών του Κατρούγκαλου. Άλλωστε, η πλήρης εφαρμογή του νόμου Λοβέρδου, αποτελεί το βασικό ζητούμενο και του νέου μνημονίου. Σύμφωνα με αυτό η συμμετοχή του κράτους περιορίζεται στην καταβολή της βασικής σύνταξης (360 ευρώ), ενώ το μέσο ποσοστό αναπλήρωσης δεν θα ξεπερνά το 50% (δηλαδή, ο εργαζόμενος ύστερα από 40 χρόνια εργασίας ή μετά τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας του, θα λαμβάνει κύρια σύνταξη μικρότερη από το μισό του μέσου μισθού του).

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

Μπορεί η παραδοσιακή Αριστερά να αναδειχθεί ως ο πολιτικός εκφραστής του ΟΧΙ;

του συναδέλφου Γιώργου Καλαντζόπουλου από εδώ
 
(για την σφραγίδα του κράτους στην ταξική πάλη)

Ένα πράγμα που διαφεύγει από τους υποστηρικτές του κινήματος του “ΟΧΙ” είναι αυτό δεν απέκτησε οντότητα μέσα από τις πρωτοβουλίες των πολιτικών υποκειμένων που σήμερα είναι φανατικοί υποστηρικτές του και διεκδικούν την συνεπή πολιτική του εκπροσώπηση στις εκλογές που έρχονται, αλλά από ένα συμβάν εντός της κρατικής σχέσης, το δημοψήφισμα της 5ης Ιούλη. Η “πατρότητά” του ανήκει στον Αλέξη Τσίπρα. Είναι δηλαδή προϊόν μιας αντίφασης στον χώρο της πολιτικής και όχι προϊόν επιβεβαίωσης των προγραμμάτων και της πολιτικής εκείνων των πολιτικών μορφωμάτων που το έχουν αναδείξει ως κεντρικό άξονα της πολιτικής αντιπαράθεσης στις ερχόμενες εκλογές.
Τα κομμάτια της παραδοσιακής Αριστεράς που επιδιώκουν μέσα από τις εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη να διευρύνουν τα κοινωνικά τους ερείσματα μέσω της αυτοεπιβεβαίωσης της ορθότητας των πολιτικής τους ταυτότητας, δεν θα επιτύχουν τον στόχο τους. Η κοινωνική πόλωση που οξύνθηκε την εποχή των μνημονίων δεν διαμεσολαβήθηκε πολιτικά από τους στρατηγικούς σχεδιασμούς και τα “πολιτικά προγράμματα” που επεξεργάζονται τα επιτελεία της παραδοσιακής Αριστεράς. Οι αιτίες που περιθωριοποιήθηκε η παραδοσιακή Αριστερά όλο το προηγούμενο διάστημα ως κοινωνική δύναμη και στάθηκε ανίκανη να αντιπαλέψει την νεοφιλελεύθερη επίθεση δεν αίρονται μπροστά στις εκλογές γιατί είναι ενδογενείς. Η προεκλογική μάχη δεν είναι κατάλληλη για την ανάδειξη αυτών των αιτιών, αντίθετα συμβάλει στην συγκάλυψή τους.
Κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες που δεν οικοδομήθηκαν την προηγούμενη περίοδο δεν μπορούν να οικοδομηθούν την σύντομη προεκλογική περίοδο και κάτω από καθεστώς επιβολής της πιο ακραίας εκδοχής του νεοφιλελευθερισμού. Τα capital controls και καθεστώς του διπλού ευρώ που επιβλήθηκε πριν από το νέο μνημόνιο (υπερτιμημένο χαρτονόμισμα και υποτιμημένο πλαστικό/ηλεκτρονικό ) ήταν έξω από τους σχεδιασμούς και τις προβλέψεις όλου του φάσματος των πολιτικών δυνάμεων. Στη νέα συγκυρία το δίλημμα "δραχμή ή ευρώ" που έθετε ο αστισμός έχει πρακτικά ακυρωθεί, αφού ήδη η χώρα βρίσκεται σε συνθήκες "διπλού νομίσματος", ακόμα χειρότερες από αυτές που προέβλεπε η φερόμενη ως πρόταση Σόιμπλε για μια συντεταγμένη έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη. Η υπόθεση της "συντεταγμένης εξόδου" έχει χαθεί και αυτό δεν είναι δύσκολο να τα αντιληφθεί ο οποιοσδήποτε...
Σε αυτές τις συνθήκες η περιχαράκωση της παραδοσιακής Αριστεράς στον εαυτό της δεν μπορεί να είναι η απάντηση για την κοινωνία. Αυτή η πρακτική που είναι μονόδρομος για το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, είναι και ο μεγαλύτερος κίνδυνος του νέου μετωπικού εγχειρήματος της "Λαϊκής Ενότητας".

Ένα διάλειμμα από το σκληρό προεκλογικό αγώνα ...

ένα αναγκαίο διάλειμμα από το σκληρό προεκλογικό αγώνα ...

Ποιες αλλαγές έρχονται στους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ (ΤΣΜΕΔΕ + ΤΣΑΥ)

Άρχισαν οι επιπτώσεις του τρίτου μνημονίου, σταδιακή αύξηση ορίων ηλικίας για όλους όσους δεν είχαν συμπληρώσει 35ετίας μέχρι το τέλος του 2012.


Αλλαγές έρχονται και στους ασφαλισμένους στο ΕΤΑΑ, στο οποίο υπάγονται τα ταμεία Νομικών, υγειονομικών (ΤΣΑΥ) και μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ).
Στο ΕΤΑΑ με τπ συμπλήρωση 35ετίας μέχρι το τέλος του 2012 οι άντρες και οι γυναίκες στο ΤΣΑΥ και στον τομέα νομικών -πριν από την ψήφιση του νέου νόμου- μπορούσαν να βγουν στα 60. Προσοχή καθώς αν η 35ετία είχε συμπληρωθεί το 2011, η έξοδος γινόταν με 36 έτη, ενώ το 2012 με 37 έτη.
Για τις γυναίκες στο ΤΣΜΕΔΕ προβλεπόταν χαμηλότερο όριο, εφόσον η 35ετία είχε συμπληρωθεί μέχρι και το 2012.
Ειδικότερα για κατοχύρωση το 2010 και 2011 η έξοδος γινόταν στα 58 (προσοχή καθώς το 2011 έφταναν τα 36 τα απαιτούμενα χρόνια) και το 2012 στα 59 (και εφόσον σταδιακά συμπληρώνονταν 37 έτη).
Όσοι πρόλαβαν να πιάσουν το κατά περίπτωση όριο διασώζονται. Στην αντίθετη περίπτωση ακολουθούν τις νέες προϋποθέσεις και η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης μπορεί να είναι από 4 μήνες μέχρι 4 χρόνια ανάλογα με την περίπτωση.
Για παράδειγμα μηχανικός 55 ετών σήμερα με εξαγορά 5 ετών σπουδών μπορούσε να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και να αποχωρήσει στα 60 του εφόσον κάλυπτε την 35ετία μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2012. Πλέον θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με τη συμπλήρωση του 61ου και 6 μηνών, δηλαδή θα δει το όριο ηλικίας να αυξάνεται
Εφημερίδα "Έθνος" - tee.gr

Πως η κεφαλαιακά ανεπαρκής Attica bank θα στηρίξει τις ελληνικές επιχειρήσεις; - Προκλητικά τα επικοινωνιακά τρικ


Δε διαβάζουμε τίποτα άλλο από το σαιτ αυτό...μόνο για την τράπεζα της καρδιάς μας (και των χαμένων εισφορών μας)...

Αντί η διοίκηση να εστιάζεται στο μείζον που είναι η κεφαλαιακή ενίσχυση της ανεπαρκούς κεφαλαιακά Attica bank, το τελευταίο διάστημα ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Αλέξανδρος Αντωνόπουλου εμφανίζεται….έτοιμος να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη της Ελλάδος. 
Τα ανόητα επικοινωνιακά τρικ δεν βοηθούν και κυρίως προκαλούν όταν η Attica bank είναι η μόνη τράπεζα που προσπαθεί εδώ και 2 χρόνια να ανακεφαλαιοποιηθεί ανεπιτυχώς. 
Οι αρχικές κεφαλαιακές ανάγκες της Attica bank είχαν εκτιμηθεί στα 434 εκατ αλλά προφανώς η κατάσταση έχει επιδεινωθεί λόγω των capital controls και οι νέες αναπροσαρμοσμένες κεφαλαιακές ανάγκες εκτιμώνται στα 560 εκατ ευρώ. 
Η Attica bank και η διοίκηση της αντί να προβαίνουν σε ανακοινώσεις χωρίς κανένα αντίκρισμα – η τράπεζα λόγω κεφαλαιακής ανεπάρκειας δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει την οικονομία – να αναζητήσει λύσεις για την ανακεφαλαιοποίηση της. 
Κάποια στιγμή στο πρόσφατο παρελθόν είχε εξεταστεί η Attica bank να ενταχθεί στα πλάνα ανακεφαλαιοποίησης του ΤΧΣ δηλαδή το ΤΧΣ να ανακεφαλαιοποιήσει την Attica bank. 
Η λύση αυτή – θα δούμε αν μπορεί να υλοποιηθεί – είναι ηθικά ανέντιμη και νομικά έωλη λόγω DGCom. 
Θυμίζουμε ότι υπήρξαν τράπεζες που λόγω της άρνησης του ΤΧΣ να τις ανακεφαλαιοποιήσει διασπάστηκαν σε good και bad bank και πουλήθηκαν όπως το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ή η κατά πολύ ποιοτικότερη τράπεζα Probank έναντι της Attica bank. 
Η άμεση ανακεφαλαιοποίηση της Attica bank από το ΤΧΣ είναι τουλάχιστον μη ηθική πράξη.

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Δεν είμαστε ψάρια

Δ. Σπανούδη
Της συναδέλφου Δέσποινας Σπανούδη από εδώ
Σε κάθε προεκλογική περίοδο, εντυπωσιάζει το γεγονός ότι η εκλογική στρατηγική των περισσότερων κομμάτων, στηρίζεται στην παραδοχή ότι οι ψηφοφόροι είναι ψάρια. Ψάρια που χάφτουν χωρίς να θυμούνται, ψάρια που ψαρώνουν στις απειλές και τρέμουν ότι θα φαγωθούν από τα μεγαλύτερα.
Στην συγκεκριμένη προεκλογική περίοδο που διανύουμε με την άδεια των δανειστών, η παραδοχή αυτή έχει πάρει ασυνήθιστες διαστάσεις, επειδή τα χρονικά διαστήματα είναι τόσο μικρά ώστε ακόμη και χρυσόψαρα θα δυσκολεύονταν να καταπιούν τα όσα σερβίρονται.
Οι παλαιοί και έμπειροι εφαρμοστές μνημονίων, επιθυμούν να ξεχάσουμε το αδιέξοδο που τους ανάγκασε να προσφύγουν στις κάλπες,  επισπεύδοντας την εκλογή προέδρου πριν από 10 μόλις μήνες, ώστε να ρίξουν το βάρος στον ΣΥΡΙΖΑ για τις πρόωρες τότε εκλογές. Μαζί με αυτό να ξεχάσουμε ποιοι  φαλίρισαν την χώρα δρώντας ως εντολοδόχοι του εγχώριου και ευρωπαϊκού αστικού κόσμου. Ποιοι πλούτισαν από τον κόπο μας, ποιοι εξώθησαν τους πολίτες να καταναλώνουν υπερδανειζόμενοι για να συνεχίσουν να κερδίζουν, ποιοι έπαιρναν μίζες για τις υπέρογκες δημόσιες προμήθειες από τα υποβρύχια, τα γερμανικά Leopard, την Siemens, ποιοι κέρδισαν από τα φαγοπότια των ολυμπιακών αγώνων, των «μεγάλων έργων», της εξαναγκασμένης ιδιωτικοποίησης δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών όπως οι τηλεπικοινωνίες και η ενέργεια, οι εθνικοί δρόμοι, το Ελ. Βενιζέλος, ο ΟΛΠ, η Ολυμπιακή ακόμη και η γέφυρα στο Ρίο Αντίρριο. Ποιοι προστάτεψαν τη φοροδιαφυγή και την φοροαποφυγή μέσω της διαφυγής  κεφαλαίων στο εξωτερικό και ποιοι εγγυήθηκαν ότι οι πλουσιότεροι Έλληνες θα πλουτίζουν ακόμη περισσότερο στον καιρό των μνημονίων. Το μόνο που θέλουν να θυμόμαστε είναι ότι δικαιώθηκαν: η στρατηγική του φόβου που καλλιέργησαν επί χρόνια, υιοθετήθηκε και από αυτούς που τους διαδέχθηκαν καταγγέλλοντας αυτή την στρατηγική.

Λέμε ΟΧΙ στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας – Από το ΤΑΙΠΕΔ στο νέο ταμείο δήμευσης και υφαρπαγής της δημόσιας περιουσίας


Η Λαϊκή Ενότητα Αχαΐας σας καλεί στην εκδήλωση με τίτλο «Λέμε ΟΧΙ στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας – Από το ΤΑΙΠΕΔ στο νέο ταμείο δήμευσης και υφαρπαγής της δημόσιας περιουσίας», με ομιλητές τους:

Μπελαντής Δημήτρης, «Πρωτοβουλία Πολιτών για την Κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ», Υποψήφιος της Λαϊκής Ενότητας στην Α΄ Αθήνας 
Πορτάλιου Ελένη, «Πρωτοβουλία Πολιτών για την Κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ», 
κινήματα υπεράσπισης δημόσιας περιουσίας , Υποψήφια της Λαϊκής Ενότητας στo ψηφοδέλτιο Επικρατείας 
Σταθά Γιώτα, Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών ΔΕΗ

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11/09, στον χώρο του ΤΕΕ( Τριών Ναυάρχων 40), στις 19:00. Στην εκδήλωση θα μιλήσει και ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου του νομού μας, Κώστας Λαπαβίτσας.

Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών την Παρασκευή 11/09/15 στις 7:30 μμ στο ΤΕΕ (Νίκης 4)


Σας καλούμε να έρθετε όλοι και να συμμετέχετε στην Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών. H παρουσία σας είναι σημαντική για να αποφασίσουμε τη δράση μας για τα συλλογικά μας προβλήματα. Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι: 

Η Συνέλευση και η δράση της στα πλαίσια του γενικότερου κοινωνικού κινήματος και της ανατροπής του νέου μνημονίου. 
Η ολοκλήρωση των διεκδικήσεών μας –με αιχμή το ασφαλιστικό– μέσα σε ένα γενικότερο πλαίσιο κοινωνικών διεκδικήσεων που πρέπει να προωθηθεί βασισμένο στο μέτωπο που δημιουργήθηκε με το δημοψήφισμα της 5/7. 
Συνεισφορά των μηχανικών που ανήκουν στον κόσμο της εργασίας στην συγκρότηση ενός εκ-των-κάτω-αναδυόμενου προγράμματος συλλογικής οικονομικής επιβίωσης και διαμόρφωσης βιώσιμης “αντιμνημονιακής” λύσης. 

Αν θέλετε κάποιο ακόμα θέμα να συζητηθεί ενημερώστε μας.

Προσκαλούμε όλους τους συμμετέχοντες στην Ανοιχτή Συνέλευση, αλλά και όλους όσους θεωρούν ότι ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ανατρέπονται όσα καταστρατηγούν τα δικαιώματα και τις ζωές μας, στην Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών στο ΤΕΕ από τις 7,30 μέχρι τις 10,30 μ.μ.

Τα θέματα που μας αφορούν όλους δεν κινούνται, αν δεν τα κινήσουμε όλοι μας… συντονισμένα!

Δεν θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε.

Αντιστεκόμαστε συλλογικά, οργανωνόμαστε, συμπαραστεκόμαστε στους αγώνες.

Ιστορική αναδρομή για το ΤΣΜΕΔΕ

Ανασύρουμε από το ηλεκτρονικό αρχείο της συσπείρωσης κείμενο αποτίμησης της Επιτροπής Αγώνα Μηχανικών για το ασφαλιστικό που έδρασε πριν 20 περίπου χρόνια στα μέσα της δεκαετίας του 90.  Θα εκπλαγείτε για το πόσο ίδια παραμένουν τα προβλήματα (το δούλεμα των διοικήσεων του ΤΣΜΕΔΕ και του ΤΕΕ, η Τράπεζα Αττικής, οι αυξήσεις εισφορών, η ανταγωνιστικότητα αλλά και το ποιοι αγωνίζονταν και τότε και σήμερα). Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι...ο αγώνας συνεχίζεται...

υγ. αφορμή υπήρξε μια αναζήτηση που κάναμε για το συνάδελφο Σκόκο, υποψήφιο του Ποταμιού σήμερα και διοικητή του ΤΣΜΕΔΕ τότε (τις εποχές θριαμβευτικής εξαγοράς πακέτου μετοχών της Άττικα)


ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΜΕΔΕ

ΚΑΙ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

(Κείμενο της Επιτροπής Αγώνα Μηχανικών για το Ασφαλιστικό)

Το θέμα του ΤΣΜΕΔΕ άρχισε να μπαίνει επιτακτικά και από πολλές πλευρές ήδη από το 1988, αφού όλες οι παρατάξεις που δρουν στο ΤΕΕ είχαν συμπεριλάβει το θέμα αυτό σαν πρωταρχικό στα προγράμματά τους. Όμως χρειάστηκαν πολλές πιέσεις και συνεχείς αναβολές πριν το θέμα μπει για συζήτηση στην Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ στις 16-12-89. Στην Α. ξεκίνησε ενημέρωση από τον Πρόεδρο του ΤΣΜΕΔΕ Θ. Σκόκο (ενώπιον κενών καθισμάτων) και η συνέχεια παραπέμφθηκε σε επόμενη συνεδρίαση. Και ενώ καμιά συζήτηση δεν είχε προηγηθεί, ανακοινώνεται η κινητοποίηση του ΔΣ του ΤΣΜΕΔΕ για τη "σωτηρία του Ταμείου", με αναστολή λειτουργίας του για μια μέρα και με αιτήματα: τον απεγκλωβισμό από τον ασφυκτικό κλοιό του κράτους (πάρεδρος, Ελεγκτικό Συνέδριο), που εμποδίζει: α) την εύρυθμη λειτουργία του Ταμείου, β) την αξιοποίηση των αποθεματικών του, γ) την αύξηση των συντάξεων στο σημερινό επίπεδο διαβίωσης, δ) την προστασία του Ταμείου από την είσοδο άλλων ασφαλισμένων και ε) την παροχή αξιοπρεπούς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κλπ.
Χωρίς να παραβλέπεται η σημασία της δυσκαμψίας που προκύπτει από το στραγγαλισμό που ασκεί το κράτος σ' όλα τα επίπεδα, θα έπρεπε να αξιολογούνται διαφορετικά τα στοιχεία που σκιαγραφούν το πρόβλημα του Ταμείου και πρέπει να επισημανθεί ότι αλλού είναι το πρόβλημα ουσίας. Είναι το πρόβλημα της διαφυγής των πόρων και ο χαρακτήρας της.
Ανάγλυφο εμφανίζεται το πρόβλημα αυτό στην Έκθεση της Ομάδας Εργασίας του ΤΕΕ, που συγκροτήθηκε με την 2961/23-11-89 απόφαση της ΔΕ του ΤΕΕ και με αντικείμενο τη μελέτη των μέτρων που πρέπει να ληφθούν για την προστασία των πόρων του ΤΣΜΕΔΕ.
Πολλά και ενδιαφέροντα συμπεράσματα προκύπτουν από τη μελέτη αυτής της Έκθεσης. Εντοπίζεται κατ΄ αρχήν η πλήρης απουσία απολογισμών και ισολογισμών και αναδεικνύεται το τεράστιο πρόβλημα της διαρροής των πόρων του Ταμείου. Οι κύριες διαρροές εντοπίζονται:
α) στον πόρο 2% επί των τεκμαρτών κερδών των εργολάβων, που προέρχονται από πάσης φύσεως έργα και οικοδομές, δημόσια και ιδιωτικά και
β) στον πόρο 1% επί παντός ανεξαιρέτως λογαριασμού πληρωμής εργολάβων γι έργα του Δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ, από τα οποία παράνομα έχουν εξαιρεθεί τα έργα τα χρηματοδοτούμενα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Όμως με την Απόφαση 10/94 του Αρείου Πάγου, η κράτηση αυτή είναι υποχρεωτική για όλα τα έργα και επιβάλλεται η αναδρομική απόδοσή της.

Βραδυπορία για Γκίνες

Μια θέση στο βιβλίο... Γκίνες διεκδικεί το κτηματολόγιο στην Αθήνα, το μεγαλύτερο από τα μεγάλα έργα αλλά και το σημαντικότερο εργαλείο σε μια νέα αναπτυξιακή προσπάθεια.
Η «δεύτερη γενιά» κτηματογραφήσεων είχε ξεκινήσει τον Αύγουστο του 2008, όταν πάνω από 800.000 ιδιοκτήτες ακινήτων στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας κλήθηκαν να υποβάλουν δηλώσεις και να καταβάλουν το «κτηματόσημο» των 35 ευρώ για κάθε δικαίωμα (πλήρης κυριότητα, επικαρπία κ.λπ.). Θα έπρεπε να ακολουθήσει η αξιοποίηση των στοιχείων για την κατάρτιση των κτηματολογικών χαρτών, αλλά 72 μήνες μετά το έργο δεν έχει καν ξεκινήσει!
Κτηματολόγιο: Είκοσι χρόνια μετά
Η «τσαχπινιά» τής τότε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ να σπάσει τη διαδικασία σε δύο φάσεις, για να ξεφύγει έτσι από την κατηγορηματική άρνηση των Βρυξελλών να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση του έργου μετά τα παρατράγουδα της «πρώτης γενιάς», οδήγησε σε ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα.
Επί έξι χρόνια οι δύο μελετητικές εταιρείες, που είχαν υποβάλει προσφορές για τη δεύτερη φάση, είχαν επιδοθεί σε δικαστικό μπαράζ, με αποτέλεσμα τον Νοέμβριο του 2014 να ακυρωθεί ο διαγωνισμός. Προκηρύχθηκε νέος στον οποίο υποβλήθηκαν 15 προσφορές, αλλά οι διαδικασίες τους τελευταίους μήνες προχωρούσαν με πολύ αργούς ρυθμούς.
Τις προηγούμενες ημέρες άνοιξαν οι οικονομικές προσφορές και διαπιστώθηκε ότι οι εκπτώσεις ξεπέρασαν το 60%, λόγω της καθίζησης της αγοράς αλλά και των ιδιαιτεροτήτων της δεύτερης φάσης.
Η νέα διοίκηση της κρατικής εταιρείας του Κτηματολογίου, που διορίστηκε πριν από ένα εικοσαήμερο, θα περιμένει την απόφαση της επιτροπής του διαγωνισμού και ευελπιστεί ότι στο τέλος του χρόνου θα ξεκινήσει το έργο.

Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

Η μετάβαση στο εθνικό νόμισμα

Του Κ. Λαπαβίτσα

Η αναγκαιότητα του εθνικού νομίσματος
Η Ελλάδα χρειάζεται ένα πρόγραμμα κοινωνικής αλλαγής, ανάκτησης της εθνικής κυριαρχίας, οικονομικής προόδου και ανάπτυξης με κοινωνική δικαιοσύνη. Το πρόγραμμα αυτό είναι απολύτως αδύνατον να εφαρμοστεί εντός του πλαισίου της ΟΝΕ. Για τον λόγο αυτό, η Ελλάδα πρέπει να προετοιμαστεί για την εισαγωγή εθνικού νομίσματος.
Η έξοδος από την ΟΝΕ είναι ένας δρόμος που εμπεριέχει συγκρούσεις με ισχυρότατα εγχώρια και ξένα συμφέροντα. Ο σημαντικότερος παράγοντας για μια επιτυχημένη μετάβαση σε εθνικό νόμισμα είναι η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης που θα αντλεί δύναμη από τη λαϊκή στήριξη και συμμετοχή.
Οι θετικές πλευρές της εξόδου από  την ΟΝΕ
• Ανάκτηση της νομισματικής κυριαρχίας, άρα δυνατότητα αυτόνομης παροχής ρευστότητας στην οικονομία.
• Υλοποίηση του σχεδίου ανασυγκρότησης που βασίζεται σε δημόσιες  επενδύσεις και ευνοεί παράλληλα τις ιδιωτικές επενδύσεις.
• Ανάκτηση της εγχώριας αγοράς από τα εισαγόμενα προϊόντα και τόνωση των εξαγωγών.
• Αποδέσμευση της δημοσιονομικής πολιτικής από το ασφυκτικό πλαίσιο της ΟΝΕ επιτρέποντας την πραγματική άρση της λιτότητας και την αναδιανομή του πλούτου και του εισοδήματος.
• Δυνατότητα ταχύρρυθμης ανάπτυξης μετά τους πρώτους μήνες προσαρμογής.
• Δυνατότητα παραμονής στην ΕΕ, αν ο ελληνικός λαός το επιλέξει. Η Ελλάδα δεν θα απομονωθεί, αλλά θα ακολουθήσει μια διαφορετική προσέγγιση από τις χώρες του πυρήνα της ΕΕ.
Για μια επιτυχημένη μετάβαση στο εθνικό νόμισμα
Η μετάβαση στο εθνικό νόμισμα απαιτεί πρωτίστως πολιτική βούληση, ενεργή λαϊκή συμμετοχή, αλλά και τεχνική προετοιμασία, ώστε να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες της. Η ιστορική εμπειρία από συγκρίσιμα νομισματικά γεγονότα δείχνει ότι η ανάκαμψη αρχίζει να γίνεται ορατή μετά από λίγους μήνες.
Η ανάκαμψη θα βασιστεί καταρχήν στην ανάκτηση της εγχώριας αγοράς, με την ενδυνάμωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και στην τόνωση των εξαγωγών. Το πρώτο διάστημα θα επιτελεστεί η επούλωση από τις μνημονιακές πολιτικές, οδηγώντας σε ταχύρρυθμη ανάπτυξη, μείωση της ανεργίας και αύξηση των εισοδημάτων. Αυτή θα είναι η βάση για τη μεσοπρόθεσμη ανασυγκρότηση της χώρας στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος οικονομικής και εθνικής ανασυγκρότησης.
Η Ελλάδα χρειάζεται ένα ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα που θα στηρίζεται σε δημόσιες επενδύσεις και παράλληλα θα ευνοεί τις ιδιωτικές επενδύσεις. Θα εθνικοποιηθούν οι αποτυχημένες ιδιωτικές τράπεζες, με νέα αντίληψη διοίκησης και στροφή προς τις παραγωγικές επενδύσεις. Έτσι θα δημιουργηθεί σταδιακά μια νέα σχέση ανάμεσα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.
Καίρια βήματα της μετάβασης

Οι φτωχοί, φτωχότεροι και οι πλούσιοι... πλουσιότεροι

Εξαγωγές

Σύμφωνα με έκθεση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, η πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης, που θα έφερνε αύξηση στις εξαγωγές, το μόνο που κατάφερε ήταν να αυξήσει τα περιθώρια κέρδους των μεγάλων επιχειρήσεων. Πηγή

Κατέρρευσε, σύμφωνα με την έκθεση για την Οικονομία του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, ο μύθος της εσωτερικής υποτίμησης που θα έφερνε άνθηση στις εξαγωγές. Πρόκειται για μια κατάσταση που ουσιαστικά επέβαλαν εγχώριοι παράγοντες μέσω συμφωνιών ή εντολών που δόθηκαν από τους εκπροσώπους των δανειστών μας στους Ελληνες πολιτικούς που κατήρτισαν τις μνημονιακές πολιτικές των ετών 2010-2014.
Υπενθυμίζεται ότι μία από τις βασικές υποθέσεις της πολιτικής τής εσωτερικής υποτίμησης είναι ότι η μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας, μέσω της μείωσης του ονομαστικού μέσου μισθού, θα οδηγήσει σε αύξηση της απασχόλησης και συνεπώς σε μείωση της ανεργίας.
Κάπως έτσι μειώθηκαν οι μισθοί και οι συντάξεις κατά περίπου 45% με στόχο να αυξηθούν οι εξαγωγές. Ομως το μόνο που συνέβη (αφού παρότι έπεσε το κόστος εργασίας δεν μειώθηκαν οι τιμές των εξαγόμενων προϊόντων) ήταν να αυξηθούν τα περιθώρια κέρδους των μεγάλων επιχειρήσεων.
Οπως προκύπτει λοιπόν από την ανάλυση των εμπειρογνωμόνων του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, η μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας δεν δημιούργησε απασχόληση αλλά ανεργία. Ωστόσο, μειώθηκε ο αποπληθωριστής του ΑΕΠ σχεδόν 5%, με πρακτική συνέπεια η διαφορά αυτή να μετατραπεί σε αύξηση του μέσου περιθωρίου κέρδους.

Όχι και από το ΤΕΕ στα 56 αιολικά πάρκα τέρατα στην Κρήτη

Απόφαση - πρόσκληση κινητοποίησης στους φορείς της Κρήτης - Ένσταση ενώπιον της Περιφέρειας Κρήτης

Όχι λέει και το ΤΕΕ-ΤΑΚ στην εγκατάσταση των αιολικών πάκων μαμούθ στην Κρήτη και κυρίως σε περιοχές φυσικού κάλλους. (Δείτε: Θέλουν άδειες για τα 56 αιολικά πάρκα - τέρατα στην Κρήτη μέσα στις εκλογές!- Τί σχεδιάζουν Κοπελούζος και ΤΕΡΝΑ). Όπως ανακοίνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο, αντιτίθεται στα αιολικά πάρκα "επειδή θεωρεί πως θα δοκιμάσουν με απόλυτο, βίαιο και κυρίως μη αναστρέψιμο τρόπο τις αντοχές του φυσικού και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της Κρήτης" . Μάλιστα προχωρεί και σε ένσταση κατά της προώθησης των εγκαταστάσεων.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΤΕΕ-ΤΑΚ.
Η Δ.Ε. του ΤΕΕ-ΤΑΚ, έλαβε γνώση του συνολικού σχεδιασμού και της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την κατασκευή και εγκατάσταση αιολικών πάρκων (α/π) και ανεμογεννητριών (α/γ) στην Κρήτη, των εταιριών ΤΕΡΝΑ και ΕΛΙΚΑ, μέσω των στοιχείων που έχουν αναρτηθεί στον διαδικτυακό τόπο της Περιφέρειας Κρήτης με καταληκτική ημερομηνία την 15.09.2015. Σε μια περίοδο που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαβούλευση για την αναθεώρηση του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου Κρήτης, για τις προβλέψεις του οποίου έχουν ήδη διατυπωθεί σοβαρές ενστάσεις από όλους σχεδόν τους οργανισμούς και τους φορείς της Περιφέρειας, η συζήτηση της συγκεκριμένης πρότασης, αποτελεί γεγονός που εμφανίζεται να αγνοεί επιδεικτικά τόσο την ουσία των προτάσεων του όποιου θεσμικού σχεδιασμού είναι σε εξέλιξη όσο και την πολιτική και κοινωνική συγκυρία της περιόδου.
Η Δ.Ε. του ΤΕΕ-ΤΑΚ συζήτησε το θέμα αυτό κατά τη συνεδρίαση της 03/09/2015 και με την υπ’ αρ. 175/03.09.2015 απόφαση της, αποφάσισε να εκφράσει την πλήρη και ριζική της αντίθεση και ενίσταται ΚΑΤΑ των προτεινόμενων εγκαταστάσεων α/π και α/γ των ΤΕΡΝΑ ΑΕ και ΕΛΙΚΑ ΑΕ, επειδή θεωρεί πως θα δοκιμάσουν με απόλυτο, βίαιο και κυρίως μη αναστρέψιμο τρόπο τις αντοχές του φυσικού και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της Κρήτης. Οι σοβαρότεροι λόγοι που στοιχειοθετούν και ενισχύουν την άποψή μας είναι, μαζί με όσους προκύπτουν από την εξειδικευμένη και συστηματική επιστημονική και τεχνική αξιολόγηση – οι παρακάτω:
  1. «ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ» & «ΑΝΑΠΤΥΞΗ» ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ; Η «ΧΑΜΕΝΗ ΤΙΜΗ» ΤΩΝ ΑΠΕ.

Ο ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ για τα Δημόσια έργα

Ομάδες Εργασίας για την επεξεργασία και σύνταξη προσχεδίων του νομικού πλαισίου για: α) την ανάθεση και εκτέλεση Μελετών Δημοσίων Έργων και Συναφών Τεχνικών Υπηρεσιών, β) την ανάθεση και εκτέλεση συμβάσεων Δημοσίων Έργων και Συμβάσεων Έργων με Παραχώρηση και γ) την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου των Μητρώων Κατασκευαστών-Εργοληπτικών Επιχειρήσεων και Μελετητών Δημοσίων Έργων.

Προς :
Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού
Γεν. Γραμ. Τ. ΥΠΥΜΕΔΙ
Γεν. Δ/νση Διοικ. Υποστήριξης
Δ/νση Νομοθετικού Συντονισμού & Καλής Νομοθέτησης(ΔΝΣ)
Τμήμα : Α ΄
Χαρ. Τρικούπη 182, 10178 Αθήνα

Θέμα:  Ομάδες Εργασίας για την επεξεργασία και σύνταξη προσχεδίων του νομικού πλαισίου για: α) την ανάθεση και εκτέλεση Μελετών Δημοσίων Έργων και Συναφών Τεχνικών Υπηρεσιών, β) την ανάθεση και εκτέλεση συμβάσεων Δημοσίων Έργων και Συμβάσεων Έργων με Παραχώρηση και γ) την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου των Μητρώων Κατασκευαστών-Εργοληπτικών Επιχειρήσεων και Μελετητών Δημοσίων Έργων.
  
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων καταγγέλλει τις διαδικασίες αλλαγής του θεσμικού πλαισίου δημοσίων και ιδιωτικών έργων και μελετών, που μεθοδεύονται μέσω της δημιουργίας Ομάδων Εργασίας για την επεξεργασία και σύνταξη προσχεδίων του νομικού πλαισίου για: α) την ανάθεση και εκτέλεση Μελετών Δημοσίων Έργων και Συναφών Τεχνικών Υπηρεσιών, β) την ανάθεση και εκτέλεση συμβάσεων Δημοσίων Έργων και Συμβάσεων Έργων με Παραχώρηση και γ) την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου των Μητρώων Κατασκευαστών-Εργοληπτικών Επιχειρήσεων και Μελετητών Δημοσίων Έργων, που γνωμοδοτούν σχετικά με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου ερήμην των συλλογικοτήτων του τεχνικού κόσμου της χώρας.
Για το Διοικητικό  Συμβούλιο

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΟΝΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΛΑΤΣΑΚΗΣ

Ερωτηματολόγιο παρόχων υπηρεσιών – Μηχανικοί δημοσίων έργων

Προς :
Υπουργείο Οικονομικών
Γενική Δ/νση Οικονομικής Πολιτικής
Νίκης 5-7, 10180 Αθήνα

Θέμα:  Ερωτηματολόγιο παρόχων υπηρεσιών – Μηχανικοί δημοσίων έργων
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων αποφάσισε, στη συνεδρίασή του στις 01/09/15, να μην συμμετάσχει στο «Ερωτηματολόγιο παρόχων υπηρεσιών – Μηχανικοί δημοσίων έργων» που έστειλε το Υπουργείο Οικονομικών, μέσω της εταιρείας PRICEWATERHOUSECOOPERS BUSINESS SOLUTIONS A.E., μεθοδεύοντας την απελευθέρωση του επαγγέλματος με τη διαδικασία διερεύνησης των προϋποθέσεων της μετατροπής της επιστήμης του αρχιτέκτονα σε εμπόρευμα, γεγονός που διαχρονικά έχει καταγγείλει ο ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ.

Για το Διοικητικό  Συμβούλιο
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΟΝΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΛΑΤΣΑΚΗΣ

Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

Εκλογές εναντίον Δημοκρατίας!

Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

Στενοχωριέται κανείς να πρέπει να γράψει αυτά τα πράγματα. Για κάθε πατριώτη ‘Ελληνα είναι οδυνηρό (και όχι πάντα εντελώς ακίνδυνο) να ανατμήσει την τραγική πραγματικότητα που βιώνουμε, να βγάζει τη μάσκα από τα γεγονότα και τους ανθρώπους, να απομυθοποιεί πολιτικούς και οντότητες που τις πίστεψε ένας ολόκληρος λαός ή και ο ίδιος. Αλλά ποιος άλλος δρόμος υπάρχει; Μας έχουνε πάρει σχεδόν τη χώρα. Τουλάχιστο να σώσουμε το μυαλό μας. Μόνο αν έχουμε το θάρρος να δούμε κατάματα την πραγματικότητα, μπορούμε και να την πολεμήσουμε.

Η ελληνική τραγωδία αυτού του καλοκαιριού συνιστά βαρύ πραξικόπημα κατά της θέλησης του ελληνικού λαού και μεγάλο θρίαμβο της Αυτοκρατορίας. Οι εκλογές δεν είναι παρά ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα πραξικοπημάτων κατά της δημοκρατίας στην Ελλάδα που ακολούθησαν το δημοψήφισμα.

Πρώτα υπογράφεται η συμφωνία παρά την εντολή του ελληνικού λαού, αλλά και παρά τη γνώμη των εκλεγμένων οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά περνάει μια απίθανη νομοθεσία εκατοντάδων σελίδων, που κανείς δεν πρόλαβε ούτε καν να διαβάσει, με εξευτελιστικές διαδικασίες, από μια παρωδία Βουλής. Τώρα, αφού έγιναν όλα αυτά, επιχειρείται δια των εκλογών, σε συνθήκες απόλυτου σοκ, σύγχυσης, πένθους και αποπροσανατολισμού του ελληνικού λαού, που προκλήθηκε από τις ενέργειες της ηγεσίας του, κατάλληλα χειραγωγούμενης, φοβούμεθα, από τους ξένους, να «επανερμηνευθεί» το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Θέλουν να θάψουν όσο πιο βαθιά γίνεται τον εφιάλτη και την Ερινύα τους, το ‘Όχι της 5ης Ιουλίου. Θέλουν να δώσουν μια επίφαση νομιμότητας στο καθεστώς που προέκυψε από την παραβίαση της εντολής του ελληνικού λαού. Θέλουν να διασώσουν, όσο είναι ακόμα καιρός, τον «ΣΥΡΙΖΑ Τσίπρα», που είναι πια, όσο ακόμα υπάρχει, το πιο αποτελεσματικό εργαλείο α) για το πέρασμα των Μνημονίων και την κατεδάφιση της ελληνικής κεντροαριστεράς, β) ο πλέον πρόθυμος εφαρμοστής της αμερικανικής πολιτικής στην περιοχή μας  και στα «εθνικά θέματα», υποψήφιος να περάσει ζητήματα που «χρονίζουν» στην ατζέντα της Ουάσιγκτων, όπως η διάλυση του κυπριακού κράτους με νέα μορφή του σχεδίου Ανάν.

Τόπε ο Γιούνκερ λίγα λεπτά μετά την εξαγγελία εκλογών από τον Τσίπρα. Εξέφρασε την ελπίδα ότι οι εκλογές θα διευρύνουν την υποστήριξη των Ελλήνων στη συμφωνία με τους Δανειστές. Οι εκλογές είναι μέρος της λύσης, όχι του προβλήματος, είπε η Μέρκελ, που λίγο καιρό πριν δεν ήθελε ούτε να ακούσει για εκλογές.

Ο Γιούνκερ και όλη η Ευρώπη γνωρίζουν, όσο κι αν υποκρίνονται, ότι επέβαλλαν δικτατορία στην Ελλάδα, μέσω μιας συμφωνίας ευθέως αντίθετης προς την άμεσα εκφρασμένη βούληση του «κυρίαρχου λαού». Προσπαθούν, μέσω των εκλογών, να «επανερμηνεύσουν» το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Θα πουν ότι οι ‘Ελληνες ψήφισαν ξανά μνημονιακά κόμματα, άρα υποστηρίζουν το Μνημόνιο. Θέλουν να νομιμοποιήσουν το πραξικόπημά τους, αλλά και την καταστροφή μιας ευρωπαϊκής χώρας ως αποτέλεσμα της πολιτικής που της επέβαλλαν.

Αν ο Γιούνκερ και οι όμοιοί του, όπως και ο Τσίπρας, θέλουν όντως δημοκρατική νομιμοποίηση υπάρχει ένας και μόνο ένας δημοκρατικός τρόπος να ανατρέψουν την 5η Ιουλίου. Να κάνουν νέο δημοψήφισμα και να μας ρωτήσουν αν συμφωνούμε με ότι υπέγραψαν. Με τις εκλογές που προκάλεσαν, μας καλούν ουσιαστικά να αποφασίσουμε όχι αν θέλουμε ή όχι τη συμφωνία τους, αλλά ποιόν θέλουμε να διαχειριστεί την καταστροφή μας.

Κούνια που κούναγε και τον Γιούνκερ και τη Μέρκελ! ‘Οποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, δεν θα κλείσει, θα ανοίξει το ελληνικό ζήτημα, την πιο επικίνδυνη και τραγική φάση του!

Θρίαμβος της Αυτοκρατορίας

Τα χε πει το κόμμα…

Αναρτούμε κείμενο που λάβαμε από συνάδελφο

Ναι σύντροφοι. Το κόμμα τα χει προβλέψει όλα. Μάλιστα, η ικανότητά του να κάνει τις πιο σωστές εκτιμήσεις, άρχισε να βελτιώνεται ιδιαίτερα, ύστερα από κάθε μεγάλη ήττα που δεχόταν ο λαός και η αριστερά από τις δυνάμεις της συντήρησης. Μάλιστα,
όσο πιο πολλές οι ήττες και πιο ριζικές, τόσο περισσότερο αλλά και περισσότερα κόμματα επιβεβαιώνονται.

Το εγχείρημα του Τσίπρα θα πέσει στο κενό εφόσον δεν αντιλαμβάνεται πως η μόνη φιλολαϊκή διέξοδος έρχεται μέσω της δραχμής.
Το εγχείρημα του Τσίπρα είναι κίνηση ενσωμάτωσης γιατί θεωρεί ότι μέσω της Κυβέρνησης θα προωθήσει την ταξική πάλη.
Το εγχείρημα Τσίπρα σπέρνει αυταπάτες καθώς πιστεύει πως ο καπιταλισμός μπορεί να βελτιωθεί.
Το εγχείρημα Τσίπρα θα πέσει στο κενό γιατί ο καπιταλισμός κινείται αναγκαστικά προς χειρότερες συνθήκες για το λαό όσο εξελίσσεται η ιστορία.

Αν πάμε μάλιστα προς τα πίσω θα δούμε κι άλλες αποδεδειγμένες εκ του αποτελέσματος θεωρίες της Αριστεράς.

Το δημοψήφισμα είναι ένα ψευτοδίπολο που θα χρησιμοποιηθεί όποια και να είναι η απάντηση, ώστε να προετοιμαστεί μια ακόμα αντιλαϊκή επίθεση εις βάρους του λαού.
Το δημοψήφισμα είναι ένα ψευτοδίπολο γιατί το πραγματικό ερώτημα είναι Ευρώ ή δραχμή.
Το δημοψήφισμα είναι ένα ψευτοδίπολο γιατί θα συνεχίσει να υπάρχει καπιταλισμός.
Το δημοψήφισμα είναι μεν καλό, αλλά αν δε συνδυαστεί με έξοδο από το Ευρώ θα οδηγήσει στην ήττα.

Το Σύνταγμα είναι ένα συνονθύλευμα φιλελεύθερων Πασόκων που χάσανε τα προνόμιά τους και αγανάκτησαν απέναντι στα κόμματα και τους πολιτικούς που τους κορόιδεψαν.
Το Σύνταγμα έχει φιλελεύθερη δομή και κινείται εκτός των σωματείων οπότε δεν μπορεί να νικήσει.
Το Σύνταγμα είναι της χρυσής αυγής γιατί έχει πατριωτικά χαρακτηριστικά.
Το Σύνταγμα θα ηττηθεί γιατί καλείται από το Facebook.
Το Σύνταγμα θα ηττηθεί γιατί στηρίζεται στο αυθόρμητο και δε δέχεται τα κόμματα.

Ο Δεκέμβρης θα ηττηθεί γιατί είναι πολύ βίαιος για να είναι και μαζικός.
Ο Δεκέμβρης θα ηττηθεί γιατί στηρίζεται στο αυθόρμητο.
Ο Δεκέμβρης θα ηττηθεί γιατί είναι ξέσπασμα και όχι άσκηση πολιτικής.
Ο Δεκέμβρης θα ηττηθεί γιατί διεξάγεται εκτός των σωματείων.
Ο Δεκέμβρης θα ηττηθεί γιατί είναι αναρχοκινούμενος.
Ο Δεκέμβρης θα ηττηθεί γιατί το κράτος είναι πιο δυνατό από εμάς.
Ο Δεκέμβρης θα ηττηθεί γιατί τον έστησε το παρακράτος.
Ο Δεκέμβρης θα ηττηθεί γιατί δε φταίει η αστυνομία αλλά το σύστημα.

Η οικολογική διάσταση στον Μάρξ και τον μαρξισμό.

του συναδέλφου Γεράσιμου Σκλαβούνου

Τρείς εφιάλτες κατατρύχουν την ανθρωπότητα σήμερα,όλοι απότοκα του καπιταλισμού : η οικονομική κρίση, η οικολογική κρίση και ο κίνδυνος πυρηνικού ολοκαυτόματος. Η επιτυχία της τάξης των καπιταλιστών έγκειται στο ότι κατάφερε με την συνέχιση και την απειλή συνέχισης της πρώτης,να σκεπάσει με ένα πέπλο σιωπής τη συζήτηση και την δράση γιά την αντιμετώπιση των δύο άλλων,ου μην και της πρώτης.Το αντιπολεμικό και το κίνημα γιά τον πυρηνικό αφοπλισμό ,καθώς και το οικολογικό κίνημα ,έχουν ατονήσει,ιδιαίτερα στη χώρα μας.Η οποία σαν πειραματόζωο, πλήττεται με σαδιστική μανία από τους τηλεδιαχειριστές της κρίσης,της κοινωνικής εξαθλίωση και της σε εξέλιξη γενοκτονίας.
Τα αυτοαποκαλούμενα οικολογικά κόμματα,ενίοτε με τον light τίτλο των Πρασίνων, έχουν ενσωματωθεί πανευρωπαϊκά στην καπιταλιστική διαχείριση, αναλώνονται στον κυβερνητισμό και τις μικρόεπιδιορθώςεις,και αποτελούν στην ουσία μιά συνιστώσα της σοσιαλδημοκρατίας. Τώρα στηρίζουν και τα μνημόνια καταλήςτευςης ανθρώπων και φύςης. Τα μαρξιστικά κόμματα από την άλλη μεριά,με προεξάρχοντα τα κομμουνιστικά, παραμένουν σε παλαιότερα αναλυτικά πλαίσια ως προς το θέμα, τα οποία θεωρούν μαρξιστικά,ενώ στη πραγματικότητα δεν είναι.Αυτό θα προσπαθήσουμε να δείξουμε στην συνέχεια,σαν συμβολή στην προσπάθεια η οικολογική σκέψη και δράση να πάρουν την θέση που τους αξίζει στις σημερινές,και αυριανές, δραματικές στιγμές που ζούμε και θα ζήσουμε.
Στην οικολογική δράση περιλαμβάνουμε και το αντιπολεμικό-αντιϊμπεριαλιστικό κίνημα, γιατί η οικολογία-ο οικολογισμός γιά την ακρίβεια-δεν είναι παρά το κίνημα που υπερασπίζεται την ζωή σε όλες τις μορφές της,φυτική,ζωϊκή,και ανθρώπινη. Οι δυο πρώτες είναι απαραίτητες προϋποθέσεις γιά την ύπαρξη της τρίτης,δεν ισχύει όμως και το αντίστροφο.´Η αν ισχύει,αυτό μόνο με την προϋπόθεση ότι η ανθρώπινη κοινωνία φροντίζει συνειδητά και σχεδιασμένα γιά την διατήρηση τους,και δεν εξαπολύει έναν πόλεμο εναντίον τους και εναντίον όλης της φύσης,κατασπαταλώντας τους πόρους της.´Οπως γιa  παράδειγμα συμβαίνει με τους υδρογονάνθρακες, η καύση των οποίων έχει ήδη επιφέρεί διατάραξη της οικολογικής ισορροπίας,της θερμικής ισορροπίας του πλανήτη μας.
Αν ο κομμουνισμός είναι, κατά τη νεανική έκφραση του Μάρξ, το κίνημα που καταργεί την υπάρχουσα(κοινωνική)τάξη πραγμάτων,η ριζοσπαστική οικολογία είναι το κίνημα που προστατεύει την οικολογική ισορροπία,και ταυτόχρονα στοχεύει στην κατάργηση της υπάρχουσας εξουσιαστικής και (αυτο)καταστροφικής σχέσης της ανθρώπινης κοινωνίας προς την φύση.Και είναι αυτοκαταστροφική γιατί η φύςη εκδικείται,όπως έλεγε ο ´Ενγκελς."Καθόλου δεν κυριαρχούμε πάνω στη φύση,όπως ο κατακτητής κυριαρχεί σ´ένα ξένο λαό,όπως κάποιος που βρίσκεται έξω από τη φύση,μα με τη σάρκα μας, τα κόκκαλα και τον εγκέφαλο μας ανήκουμε σ´αυτή και βρισκόμαστε μέσα της,και όλη η κυριαρχία μας πάνω της είναι ότι σε σύγκριση με όλα τα άλλα πλάσματα έχουμε το προνόμιο να μπορούμε να γνωρίζουμε τους νόμους της και να τους εφαρμόζουμε σωστά"(1). Σε αντίθεση προφανώς με την αστική κοινωνία ,η οποία μπορεί πιθανόν να γνωρίσει τους νόμους της,αλλά όχι και να τους εφαρμόσει σωστά.Αντίθετα τους καταστρατηγεί.

Ο Τσίπρας, οι κόκκινες γραμμές και η μάχη της Μπαλακλάβας


του Γιώργου Νικολαϊδη από εδώ


Από την ανακοίνωση της υπηρεσιακής κυβέρνησης και μετά όλοι αντιλήφθηκαν πως αυτή δεν ήταν και τελείως «υπηρεσιακή»: πρόκειται για μια οικουμενική κυβέρνηση έτοιμη διά παν ενδεχόμενο, ικανή δηλαδή να κυβερνήσει εφαρμόζοντας τις μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης Τσίπρα, αν τυχόν από τις επερχόμενες εκλογές δεν προκύψει αποτέλεσμα που να επιτρέπει άμεσο σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού και η χώρα εισέλθει σε περίοδο νέας πολιτικής αστάθειας. Τα μέλη της, από το Χριστοδουλάκη ως τον Μουσουρούλη κι από το Χουλιαράκη ως τον Μολυβιάτη, προέρχονται από όλο το –διευρυμένο πλέον μετά την κωλοτούμπα του Τσίπρα– φάσμα των μνημονιακών δυνάμεων και έχουν ήδη επιδείξει δείγματα γραφής πιστής εκτέλεσης των πολιτικών της λιτότητας που μαστίζουν την ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια, σηματοδοτώντας έτσι την απρόσκοπτη αντιλαϊκή «συνέχεια του κράτους».


Η πολιτική της ΔΗΜΑΡ και το project του Γιωργάκη

Ο τέως πρωθυπουργός πάλι σίγουρα θα διδάσκεται στο μέλλον στα πανεπιστήμια πολιτικής θεωρίας ως υποδειγματική περίπτωση τυχοδιωκτικής δεινότητας: έτσι όπως πάνε τα πράγματα ο νέος, μνημονιακά εξαλλαγμένος ΣΥΡΙΖΑ του Αλ. Τσίπρα θα είναι σε συντομότατο χρονικό διάστημα ένα τελείως άλλο κόμμα σε σχέση με εκείνο που κέρδισε τις εκλογές τον Γενάρη του 2015. Μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο από τα προβεβλημένα στελέχη που το σηματοδοτούν στην κοινωνία ως τα μέλη και από τον προγραμματικό λόγο και την πολιτική που πρεσβεύει μέχρι τις οικοδομημένες σχέσεις εκπροσώπησης και τα κοινωνικά στρώματα τα οποία προσανατολίζονται σε αυτό, όλα θα έχουν αλλάξει σε εκείνο το κόμμα. Έτσι: 
  • οι τέως Πασόκοι τεχνοκράτες έχουν σαφώς αναλάβει τα ηνία, 
  • τα μέλη με αριστερές καταβολές και κινηματική δράση φυλλορρόησαν το ένα μετά το άλλο, 
  • η πολιτική που προβάλλεται πια έχει «αποκαθαρθεί» από κάθε στοιχείο ριζοσπαστισμού, 
  • η κατεύθυνση που υιοθετείται έχει ενσωματώσει πλήρως το μονόδρομο του νεοφιλελευθερισμού, 
  • η φτωχολογιά που πίστεψε στις εξαγγελίες του παλιού ΣΥΡΙΖΑ για μια άλλη πολιτική τον εγκατέλειψε απογοητευμένη, ενώ μερικώς την αντικατέστησαν τρομαγμένα μεσοστρώματα με φοβικό σύνδρομο και συντηρητική πολιτική προέλευση, 
  • οι σχέσεις εκπροσώπησης του νέου αυτού «κόμματος του Μαξίμου» είναι οι κλασικές πελατειακές με πολύ περισσότερη βαρύτητα των ΜΜΕ στην αναμετάδοση των κελευσμάτων του τσιπρικού μεταλλαγμένου ΣΥΡΙΖΑ (και άρα, παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες, με την αναλόγως βαρύνουσα θέση των βαρόνων των media στο πολιτικό DNA του νέου αυτού κόμματος). 

Το master plan της επένδυσης του Ρότσιλντ στο Μεγανήσι

Έφτασε η ανάπτυξη...
Το master plan της επένδυσης του Ρότσιλντ στο Μεγανήσι  Του Βασίλη Σ. Κανέλλη από εδώ

«Σάρκα και οστά» αναμένεται να πάρει τα επόμενα χρόνια μια από τις σημαντικότερες παραθεριστικές - τουριστικές επενδύσεις, η οποία ήδη έχει προσελκύσει πολύ γνωστά ονόματα επιχειρηματιών και ανθρώπων του διεθνούς jet set. Ο λόγος για την κατασκευή του πολυτελούς συγκροτήματος κατοικιών που συνδυάζεται με ξενοδοχεία πέντε αστέρων και μαρίνες στο Μεγανήσι στην περιοχή «Κεφάλι». Ολες οι διαδικασίες έχουν προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς, ενώ είναι έτοιμο το master plan της επένδυσης που αναμένεται να ξεπεράσει τα 150 εκατ. ευρώ. Η «ΗτΣ» παρουσιάζει σήμερα το αρχιτεκτονικό σχέδιο που έχει? λονδρέζικο αέρα καθώς εκπονήθηκε από ένα από τα γνωστότερα αρχιτεκτονικά γραφεία της Βρετανίας, το «Studio Seilern Architects».
Το master plan της επένδυσης του Ρότσιλντ στο Μεγανήσι  Ο σχεδιασμός του σημαντικού αυτού project στο Μεγανήσι ξεκίνησε με βασικό σκεπτικό ότι δεν πρέπει να διαταραχθεί η φυσιογνωμία του νησιού αλλά και να εξασφαλιστεί η ιδιωτικότητα των «rich and famous» που ήδη αγοράζουν πολυτελείς βίλες. Η «ιέρεια» της μόδας, Μιούτσια Πράντα, προχώρησε πρόσφατα στην αγορά οικοπέδου στο Μεγανήσι και συγκεκριμένα εντός της έκτασης των 2.850 στρεμμάτων που ανήκει στον λόρδο Τσαρλς Τζέικομπ Ρότσιλντ, έναν από τους ισχυρότερους Βρετανούς τραπεζίτες, η οικογένεια του οποίου συγκαταλέγεται στις πλουσιότερες του πλανήτη.
Η Πράντα αγόρασε την προνομιούχο έκταση προκειμένου να κτίσει δύο πολυτελείς βίλες. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην εταιρεία του λόρδου Ρότσιλντ, Gmax, έχουν απευθυνθεί κι άλλοι υποψήφιοι αγοραστές. Μεταξύ αυτών είναι ο Παύλος, υιός του τέως βασιλιά της Ελλάδας Κωνσταντίνου, μαζί με τη σύζυγό του, Μαρί Σαντάλ. Επίσης, ενδιαφέρον για την αγορά γης έχει εκδηλώσει ο Βρετανός γλύπτης Α. Καπούρ, ενώ σε διαπραγματεύσεις φέρεται να βρίσκονται ο Ρομάν Αμπράμοβιτς, ο πρίγκιπας Κάρολος, η βασιλική οικογένεια της Ισπανίας και η Νικόλ Κίντμαν.

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Έγγραφο που διέρρευσε αποκαλύπτει ότι η Ε.Ε. επιμένει στην ιδιωτικοποίηση του νερού

Μνημόνιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διέρρευσε αποκαλύπτει την εκ νέου προσπάθεια της Ε.Ε. να επιβάλλει την ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ελλάδα. μετάφραση: savegreekwater, πηγή
-Η επίμονη και επιθετική επιβολή των ιδιωτικοποιήσεων από την Τρόικα έρχεται σε αντίθεση με τη βούληση των Ελλήνων πολιτών και συνιστά μια ευθεία επίθεση στη δημοκρατία.-
Η απαίτηση για το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δις ευρώ αποτελεί ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα σημεία της «συμφωνίας» που επέβαλαν στην ελληνική κυβέρνηση οι χώρες της Ευρωζώνης και η Τρόικα κατά τη «νύχτα της ντροπής» στα μέσα του Ιουλίου.

Λεπτομέρειες σχετικές με τα προς ιδιωτικοποίηση περιουσιακά στοιχεία, όπως υπαγορεύτηκαν από το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εμφανίστηκαν μετά τη διαρροή του περιεχομένου του «Μνημονίου Κατανόησης για ένα τριετές πρόγραμμα του ΕΜΣ» (Memorandum of Understanding for a three-year ESM programme).(1) Το έγγραφο που διέρρευσε περιλαμβάνει μια λίστα αποτελούμενη από 23 κεφάλαια που αφορούν τα πάντα, από αεροδρόμια μέχρι κοινωφελείς υπηρεσίες, ενώ περιγράφει συγκεκριμένα βήματα και χρονοδιαγράμματα για την εκποίησή τους.

Σοκ προκαλεί το γεγονός ότι η εν λόγω λίστα περιλαμβάνει δύο μεγάλες δημόσιες εταιρείες ύδρευσης, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ , οι οποίες παρέχουν πόσιμο νερό στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας. Η Τρόικα είχε κατά το παρελθόν επιμείνει στην ιδιωτικοποίηση του νερού σε παλαιότερο μνημόνιο, αλλά η έντονη λαϊκή αντίδραση μπλόκαρε αυτήν την πρόταση.

Το απόσπασμα του εγγράφου στα ελληνικά που αφορά τις δύο υπηρεσίες ύδρευσης είναι το εξής:
18. ΕΥΑΘ

Η ΕΥΑΘ έχει το αποκλειστικό δικαίωμα παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στην ευρύτερη περιοχή Θεσσαλονίκης, δυνάμει σύμβασης με το ελληνικό Δημόσιο, για μιαν τριακονταετία που άρχισε το 2001

Μέθοδος Ιδιωτικοποίησης

Πώληση του 23% του ΜΚ. Το ΤΑΙΠΕΔ ήδη κατέχει το 74%

Σύμβουλοι

Παρούσα κατάσταση

Προηγούμενη απόπειρα ιδιωτικοποίησης ανεστάλη μετά την έκδοση απόφασης του ΣτΕ επί της ομοιοτρόπου ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ. Σύμφωνα με αυτήν το κράτος πρέπει να κατέχει τουλάχιστον το 50% συν μια μετοχή. Έτσι μπορεί να πωληθεί μόνο μειοψηφικό πακέτο Επόμενα βήματα Πρόσληψη συμβούλων από το ΤΑΙΠΕΔ.

Επόμενα βήματα – Κύρια θέματα

Εκτίμηση εναλλακτικών τρόπων για την πώληση του 23%.
Βελτίωση του νομικού πλαισίου και υπογραφή τροποποιημένης σύμβασης μεταξύ της εταιρίας και του Ελληνικού Δημοσίου
19. ΕΥΔΑΠ