Της Ελένης Πορτάλιου από την Αυγή 
 
Στις 9.1.2013 οι αστυνομικές δυνάμεις, παραβιάζοντας μια σειρά διατάξεων σχετικών νόμων, εισέβαλαν στη Βίλα Αμαλίας και συνέλαβαν 92 άτομα, τα οποία στη συνέχεια αφέθησαν ελεύθερα, καθώς δεν προέκυψε καμία παράνομη ενέργεια εκ μέρους τους. Για 23 συνεχόμενα χρόνια, το κτήριο επί των οδών Χέϊδεν και Αχαρνών, εγκαταλελειμμένο από τον ΟΣΚ από το 1990, λειτούργησε ως ανοιχτός κοινωνικός και πολιτιστικός χώρος με την αφιλοκερδή συμβολή νέων ανθρώπων που πραγματοποίησαν εκεί πλήθος δράσεων: δανειστική βιβλιοθήκη, συναυλίες, εκθέσεις, συζητήσεις κ.λπ., αποτελώντας κατά την περίοδο της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής ένα αντιφασιστικό / αντιρατσιστικό κέντρο. Εάν το κτήριο δεν είχε συντηρηθεί με προσωπική τους δαπάνη και εργασία σήμερα θα είχε καταρρεύσει.
Ο Δήμος Αθηναίων, χωρίς να έχει ακόμα δικαιώματα ως ιδιοκτήτης, εισήλθε αμέσως μετά την αστυνομική επέμβαση στο κτήριο, το οποίο του παραχωρήθηκε αργότερα από τον ΟΣΚ. Η επιλογή μετατροπής σε σχολικό κτήριο ενός απολύτως ακατάλληλου για τη χρήση αυτή διατηρητέου μνημείου αποτελεί απαράδεκτη ενέργεια από πλευράς του δήμου και δείγμα γραφής προς αποφυγή για τη δημόσια πολιτική διατήρησης της αρχιτεκτονικής ιστορίας και μνήμης της πόλης. Άλλωστε, ακριβώς επειδή ο ΟΣΚ θεωρούσε στο παρελθόν ότι η διατήρηση αφορά το σύνολο του κτηρίου -εσωτερικό και εξωτερικό- είχε απορρίψει τη δυνατότητα εγκατάστασης εκεί σχολείου.
Το κτήριο χρονολογείται στα 1862 και στέγασε πολύ αργότερα και μέχρι το 1973 το γνωστό 2ο Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών στο οποίο φοίτησαν επώνυμοι σήμερα άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών. Αποτελεί ενοποίηση δύο κτηρίων, έχει κάλυψη 750 τ.μ. και συνολικό εμβαδόν σε 3 ορόφους 2.115 τ.μ., ενώ το οικόπεδο είναι 1.540 τ.μ. Η αρχιτεκτονική ιστορία και αξία του συνίστανται τόσο στα μορφολογικά όσο και τα κατασκευαστικά του χαρακτηριστικά. Τα πιο σημαντικά είναι:
1. Ολόκληρη η ξύλινη στέγη από την πλευρά της Αχαρνών, η οποία ήταν κατασκευασμένη με ημιπελεκητούς κορμούς, με διατηρημένη την αυθεντική ξυλεία της πρώτης κατασκευής.
2. Οι πλάκες μπετόν, στο τμήμα της Χέϊδεν, αυθεντική κατασκευή με διαμορφωμένους θολίσκους από σκυρόδεμα και ενσωματωμένο οπλισμό, οι οποίες χρονολογούνται στις πρώτες κατασκευές από οπλισμένο σκυρόδεμα της Αθήνας.
3. Τα γύψινα διακοσμητικά σε όλα τα ταβάνια του συγκροτήματος.
4. Η κατασκευή της μαρμάρινης σκάλας στην είσοδο από Χέϊδεν καθώς και ο τζαμωτός φωταγωγός ακριβώς πάνω από αυτή.
5. Τα ταβάνια του ισογείου, κατασκευασμένα από μπαγδατί με τσατμά σε όλη τους την έκταση.
6. Τα κύρια δοκάρια των πατωμάτων από αφρικανική ξυλεία, αυθεντικό και διατηρημένο υλικό από την πρώτη κατασκευή.
7. Το σύστημα θέρμανσης του κτηρίου της Αχαρνών, με σώματα από μαντέμι και το παλιό θερμαντικό ΚΟΚ (άνθρακας).