Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2019

Ιδού το «ποιόν» των διοργανωτών του συλλαλητηρίου


Όπως πληροφορηθήκαμε, για την διοργάνωση του νέου συλλαλητηρίου την Κυριακή (20/1/2019) στην Αθήνα για το «Μακεδονικό», επανασυγκροτείται ως διοργανώτρια αρχή η λεγόμενη«Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας». Η ανακοίνωση υπογράφεται από τις οργανώσεις «Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων», «Παμμακεδονική ΗΠΑ», «Ανένδοτος Αγώνας για τη Μακεδονία και τη δημοκρατία», «Παμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου» (https://www.protothema.gr/greece/article/854582/stis-20-ianouariou-sullalitirio-gia-ti-makedonia-sto-sudagma/).

Μια άλλη τώρα λεγόμενη «Παμμακεδονική Συνομοσπονδία» εξήγγειλε κι αυτή συλλαλητήριο για τις 27 του μήνα σε συνέντευξη που δόθηκε παρουσία μεταξύ άλλων του υποψήφιου περιφερειάρχη Αττικής της ΝΔ, του Γ.Πατούλη. Στη συγκεκριμένη συνέντευξη παρών και μάλιστα με ιδιότητα ομιλητή (έτσι για να μην υπάρχει απορία για το πολιτικό ποιόν και αυτών των «μακεδονομάχων») ήταν και ο βουλευτής Δημήτρης Καμμένους, ο γνωστος δηλαδή ακροδεξιός συνεταίρος του συνομιλητή της Χρυσής Αυγής επί Σαμαρά, του Μπαλτάκου(https://www.protothema.gr/greece/article/855798/kai-deutero-sullalitirio-sto-sudagma-gia-ti-makedonia-tin-kuriaki-27-ianouariou/).

Αρχής γενομένης, λοιπόν, από το μεθαυριανό συλλαλητήριο της Αθήνας, ας μείνουμε στο ότι ως διοργανώτρια αρχή εμφανίζεται η ίδια των δυο προηγούμενων συλλαλητηρίων σε Θεσσαλονίκη (21/1/2018) και Αθήνα (4/2/2018) και ας ξεκαθαρίσουμε δυο πράγματα με αφορμή διάφορους σοφιστές της πλάκας που όταν αναφερόμαστε στο εθνικιστικό και ακροδεξιό «ποιόν» των εν λόγω, εκείνοι μηρυκάζουν όλο… αθωότητα το γνωστό: «Μα καλά, τους χιλιάδες που θα πάνε στο συλλαλητήριο τους λέτε ναζί, φασίστες και ακροδεξιούς;»…

Απαντάμε (άλλη μια φορά): Όχι, όσοι πήγαν στα προηγούμενα και θα πάνε και σε αυτό το συλλαλητήριο, στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν είναι ναζί. Όμως οι Κασιδιάρης, Παππάς και το υπόλοιπο χρυσαυγίτικο ναζιστοασκέρι – που ήταν στα προηγούμενα και θα είναι και σε αυτό το συλλαλητήριο– είναι ναζί. Όχι, όσοι ήταν στα προηγούμενα και θα ξαναείναι στο νέο συλλαλητήριο στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν είναι φασίστες. Αυτοί που βεβήλωσαν όμως το Μνημείο του Ολοκαυτώματος στο προηγούμενο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, είναι χιτλερικοί. Όχι, όσοι ήταν και όσοι πάνε ξανά στο συλλαλητήριο στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν είναι φασίστες. Όμως αυτοί που έκαψαν το κτίριο στην Θεσσαλονίκη στο προηγούμενο συλλαλητήριο, είναι φασίστες. Όχι, όσοι ήταν στα προηγούμενα και όσοι από αυτούς πάνε στο νέο συλλαλητήριο στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν είναι ακροδεξιοί. Όμως αυτοί που από βήματος συλλαλητηρίου, όπως συνέβη στη Θεσσαλονίκη, έβγαζαν κορώνες κατά των «γυφτοσκοπιανών», όπως ο Φράγκος Φραγκούλης, και κραύγαζαν από εξέδρας και δίπλα στους διοργανωτές το «αλήτες, προδότες, πολιτικοί», είναι ακροδεξιοί.

Αλληλεγγύη στην Επιτροπή ΑΓΩΝΑ Πολιτών Βόλου

Αναδημοσιεύουμε από την Επιτροπή ΑΓΩΝΑ Πολιτών Βόλου αναρτήσεις σχετικά με τη χθεσινή καταστολή της κινητοποίησης τους στο Δημαρχείο Βόλου καθώς και άρθρα σχετικά με την καύση αποβλήτων και τη ρύπανση στο Βόλο από την ΑΓΕΤ

Το θέμα της εισήγησης Σκουρλέτη ήταν η Δημοκρατία στην αυτοδιοίκηση. Τα ΜΑΤ στην είσοδο του δημαρχείου παράλληλα οργάνωσαν workshop εμπέδωσης των δημοκρατικών μεθόδων. Με περισσή φροντίδα μας έπεισαν για τη δημοκρατικότητα Κυβέρνησης και Δήμου.
Δείτε στο βίντεο πως αντιμετωπίστηκαν οι πολίτες που θέλησαν να διαμρτηρηθούν και να επιδώσουν καταγγελία κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ.


ΠΡΟΣΟΧΗ. Στην αλυσίδα βίας των ΜΑΤ κατά των πολιτών. Αυτοί δεν είναι αστυνομικοί, είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ! Να τους χαιρόμαστε...
Στο νοσοκομείο Βόλου το μέλος της Επιτροπής Πολιτών κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ, ύστερα από τα εντατικά μαθήματα δημοκρατίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Με σπασμένα χέρια, χτυπημένα κεφάλια και μελανιασμενους ώμους δεν γίνεται δημοκρατία. Ο λαός του Βόλου απαιτεί την ανάκληση εδώ και τώρα της ΑΓΕΤ να καίει σκουπίδια.


Άρθρο της Επιστημονικής Ομάδας της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ

Η καύση διαφόρων κατηγοριών αποβλήτων χρησιμοποιείται σε ΗΠΑ και Ευρώπη από τις αρχές του 1980. Κίνητρο ακλόνητο είναι το γεγονός ότι αυτά δεν έχουν κόστος παραγωγής και συχνά έχουν υψηλή θερμική απόδοση. Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελούν τα πλαστικά κάθε τύπου διότι είναι υπολείμματα πετρελαίου και συνεπώς έχουν πολύ υψηλή ενεργειακή απόδοση την ίδια εποχή που η μαζική παραγωγή τους απειλεί με αφανισμό (λόγω της ανεξέλεγκτης διάθεσής τους) πολλές κατηγορίες εμβίων όντων, κυρίως θηλαστικών και ψαριών. Έτσι, νομιμοποιήθηκε η καύση τους με το πρόσθετο ψευδές επιχείρημα ότι παράγουν λιγότερα αέρια που είναι υπεύθυνα για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Στην πραγματικότητα, όμως, παράγουν περίπου το ίδιο διοξείδιο του άνθρακα (CO2) και ταυτόχρονα διαχέουν στην ατμόσφαιρα υδράργυρο και ενώσεις του χλωρίου (διοξίνες και φουράνια), δηλαδή νέους χημικούς ρύπους, τοξικότατους και αδιάσπαστους από τις καιρικές συνθήκες. Το μόνο πραγματικό ουσιαστικό κέρδος είναι ότι για ισόποση μάζα τέτοιων «καυσίμων» θα εξορυχθούν λιγότερα ορυκτά καύσιμα.

Το επιχείρημα ότι «είναι προτιμότερο να τα καίμε παρά να τα θάβουμε» είναι πέρα για πέρα παραπλανητικό και αντιεπιστημονικό. Το χρησιμοποιούν οι αδαείς ή οι πονηροί. Διότι όταν τα πλαστικά θάβονται με σωστές προδιαγραφές στεγάνωσης του ΧΥΤΑ (αν και το σωστό είναι να ανακυκλώνονται), δεν αποτελούν απειλή για κανέναν. Όταν, όμως, καίγονται, παράγονται θανατηφόρα αέρια, που καταλαμβάνουν πολλαπλάσιο χώρο και είναι παντού αν και αόρατα.

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019

Παραδείγματα Φυσικής Μηχανικής για ρέματα, με υλικά και μεθόδους φιλικά προς το περιβάλλον.


Παραδείγματα Φυσικής Μηχανικής 
για ενίσχυση πρανών 
σε ρέματα και δρόμους,
με υλικά και μεθόδους 
φιλικά προς το περιβάλλον.

Εισαγωγή

Στον παρόν άρθρο δείχνουμε με σκίτσα και φωτογραφίες, προτεινόμενες μεθόδους και έργα κατακράτησης και επένδυσης πρανών, με υλικά και μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον, που αφορούν ρέματα αλλά και δρόμους, θέλοντας να κάνουμε γνωστό στο ευρύ κοινό τις δεκάδες εναλλακτικές λύσεις, πέρα από το μπετόν και τα συρματοκιβώτια που προωθούνται παντού και πάντα στις επεμβάσεις που γίνονται στα φυσικά τοπία και κυρίως στα ρέματα. Οι εικόνες προέρχονται από διάφορα Ιταλικά και Αμερικάνικα εγχειρίδια Φυσικής Μηχανικής ή οικομηχανικής ή γνωστή στο εξωτερικό ως Bioengineering.


Διαχείριση πλημμυρων ή αντιπλημμυρικά έργα;

Ο τρόπος με τον οποίο σήμερα διαχειριζόμαστε τα πλημμυρικά φαινόμενα πρέπει να αλλάξει. Προφανώς κάτι δεν πάει καλά στην εποχή μας και αυτό δεν είναι το κλίμα φυσικά. Είναι οι ανορθόδοξες επεμβάσεις μας στον χώρο, ειδικά τον αστικό, οι οποίες σε συνδυασμό με τα έντονα καιρικά φαινόμενα οδηγούν στις θλιβερές εικόνες που βλέπουμε μετά από κάθε πλημμύρα.

Η μελέτη των ρεμάτων σε επίπεδο λεκανών απορροής (υδρολογική λεκάνη), οδηγεί αναμφισβήτητα: 

- στην μείωση του κινδύνου πλημμύρας, 
- στην προστασία των πόλεων,
- στην διατήρηση της άγριας ζωής, των ποτάμιων οικοσυστημάτων και
- στην αναβάθμιση της ποιότητας του νερού.

Από τη δραστηριότητα της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ



Διαβάστε πρόσφατες ενημερώσεις από το site της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ



Πρόταση Σεμιναρίων για Διπλωματούχους Μηχανικούς του ΥΠΕΘΑ. .doc


Αποκατάσταση των αποδοχών των διαθέσιμων εκπαιδευτικών. .doc


Προβλήματα στη διαδικασία απονομής σύνταξης συναδέλφου μας. .doc




Αποδεικτικά καταβολών του πόρου 6‰. .doc



Αθώωση των επτά συναδέλφων Μηχανικών για τις κινητοποιήσεις στο ΕΤΑΑ. .doc



Σχετικά με καταγγελία συναδέλφου μας υπαλλήλου του ΤΕΕ. .doc 
Καταγγελία-ΤΕΕ .pdf




Ασφαλιστικές Κρατήσεις σε Διπλωματούχους Μηχανικούς του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης. .doc


Ασφαλιστικές Κρατήσεις σε Διπλωματούχους Μηχανικούς του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Ε3. .doc


Εγκύκλιος Γνωστοποίησης διατάξεων του άρθρου 1 του Ν. 4554/2018 σχετικά με την έναρξη και λήξη του δικαιώματος σύνταξης από τον ΕΦΚΑ. .pdf


Αναδρομικές Ασφαλιστικές Οφειλές σε Συνάδελφο Διπλωματούχο Μηχανικό του ΓΕΝ. .doc

Ενημέρωση σχετικά με την πιλοτική δίκη στο ΣτΕ για τα ‘Αναδρομικά’

Την Δευτέρα, 14.01.2019, με την κατάθεση των απαραίτητων εγγράφων από πλευράς ΤΕΕ, ξεκίνησε στο ΣτΕ η εκδίκαση της προσφυγής των μηχανικών κατά της επιβολής των αναδρομικών αυξήσεων των ασφαλιστικών εισφορών του νόμου 3986/2011.

Η πιλοτική δίκη για τις πρόσθετες αυτές εισφορές (που επιβλήθηκαν στους ασφαλισμένους Μηχανικούς, για τα έτη 2011-2014) πραγματοποιείται εξ αναβολής (αρχικά είχε οριστεί στις 3.12.2018) ενώ η έκδοση της τελικής απόφασηςαπό το ΣτΕ αναμένεται σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός μηνός.

Υπενθυμίζουμε ότι οι προσφυγές των μηχανικών στη δικαιοσύνη έχουν κατατεθεί με συντονισμό του ΤΕΕ και έχουν εισαχθεί στο ΣτΕ για την διεξαγωγή πρότυπης δίκης από 17.04.2018, καθώς θέτουν το γενικότερου ενδιαφέροντος ζήτημα της συνταγματικότητας (παραβάσεις των άρθρων 22 παρ. 5, 25 παρ. 1, 17 του Συντάγματος) και της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (άρθρα 14 και 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου).

Σκάνδαλο αποτελεί το γεγονός ότι: ενώ η υπόθεση των ‘αναδρομικών’ εκκρεμεί ενώπιων του ανώτατου δικαστηρίου, ο ΕΦΚΑ έχει επιμείνει στην καταχρηστική εφαρμογή του νόμου 3986/11 και στην παράτυπη επιβολή πληρωμής των συγκεκριμένων εισφορών, αγνοώντας επιδεικτικά τόσο τις εκκλήσεις του ΤΕΕ για πάγωμα όσο και τα αιτήματα των μηχανικών για επ’ αόριστο παράταση τους, μέχρι την έκδοση της απόφασης.



Η Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών – δεμένη άρρηκτα με τους δίκαιους αγώνες της περιόδου 2013/14 για την αποτροπή των αυξήσεων των εισφορών του Ν.3986/2011 – δεν έπαψε ποτέ να δηλώνει έμπρακτα την αντίθεση της σ’ αυτό το πρόσθετο μέτρο οικονομικής αφαίμαξης και να διεκδικεί την άμεση κατάργηση του.

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019

21 Φλεβάρη: πορεία στην Αθήνα κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων

Έφτασε η ώρα να δείξουν και οι πολίτες της Αττικής την αντίθεσή τους στο φαραωνικό σχέδιο εξόρυξης υδρογονανθράκων. Συλλογικότητες απ’ όλη την Ελλάδα απευθύνουν ανοιχτό κάλεσμα σε 

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ,
ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ, 21/2/2019, στις 18:00

STOP ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ

Κυβέρνηση και μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι, έχουν συμφωνήσει στην υλοποίηση ενός φαραωνικού σχεδίου εξόρυξης υδρογονανθράκων (πετρελαίου και φυσικού αερίου). Για το σκοπό αυτό, το 1/3 περίπου της ηπειρωτικής και θαλάσσιας επικράτειας της χώρας έχει εκχωρηθεί με μακροχρόνιες συμβάσεις. Οι πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις στην Ήπειρο είναι ο προάγγελος των όσων θα ακολουθήσουν. Tο 2019 προβλέπεται να είναι καθοριστικό για την ολοκλήρωση των διαδικασιών, ώστε να ξεκινήσουν εργασίες και στην Αιτωλοακαρνανία, στη ΒΔ Πελοπόννησο, στο Κατάκολο, στον Πατραϊκό, σε όλο το Ιόνιο και στις θαλάσσιες περιοχές νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Πρόκειται για σχέδιο, που βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την υποκριτική ρητορική για την προστασία του κλίματος και για τη διασφάλιση των ενεργειακών αναγκών της χώρας.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για επιλογή στρατηγικού χαρακτήρα, που υπερβαίνει το όποιο «εθνικό» πλαίσιο, εμπλέκει κράτη, υπερεθνικούς οργανισμούς και πετρελαϊκούς ομίλους και εξυπηρετεί την κερδοφορία των τελευταίων. Δεν είναι, άλλωστε, μυστικό ότι για να υλοποιηθούν τέτοιου είδους επιλογές το έδαφος έχει «στρωθεί» -εδώ και πολύ καιρό- μέσω της πλήρους προσαρμογής στις ευρωπαϊκές πολιτικές της απελευθέρωσης των ενεργειακών αγορών.

Εργατικά "Ατυχήματα" στους ΟΤΑ

ΕΡΓΑΤΙΚΑ  «ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ»  ΣΤΟΥΣ  ΟΤΑ

 Επειδή η έξαρση των εργατικών ατυχημάτων στους Δήμους (43 νεκροί και 80 βαριά τραυματίες περίπου τα τελευταία 4 χρόνια) μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί, επιβάλλεται μια πιο ουσιαστική διερεύνηση των αιτιών που τα προκαλούν.
 Οι αναφορές που γίνονται κυρίως για την έλλειψη ατομικών μέσων προστασίας ή την εντατικοποίηση, μολονότι έχουν και αυτά την βαρύτητά τους, μάλλον δεν μπορούν να απαντήσουν συνολικά και επί της ουσίας.
 Η λειτουργία των ΟΤΑ εντός των μνημονιακών πλαισίων, με ό,τι αυτό σημαίνει για την οικονομική και διοικητική τους αυτοτέλεια, είναι δεδομένη και συμβάλλει ουσιαστικά στην αποδιοργάνωση των υπηρεσιών.
 Από εκεί και πέρα η διερεύνηση των αιτιών της έξαρσης των ατυχημάτων είναι ένα αρκετά πολύπλοκο ζήτημα που συνδέεται τόσο με εξωγενείς παράγοντες, όσο και με ενδογενείς -  της λειτουργίας των δομών των ΟΤΑ και των ανθρώπων τους, που μια προσπάθεια καταγραφής, αρκετά πρόχειρη, γίνεται παρακάτω στην προσπάθεια να ανοίξει μια πιο ουσιαστική συζήτηση για το θέμα.

1. ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ – ΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

α) Η οργάνωση της εργασίας στην καθαριότητα είναι εν πολλοίς πρόχειρη και στην ουσία εμπειρική. Ο σχεδιασμός, μεσοπρόθεσμος και μακροπρόθεσμος, απουσιάζει. Το μοναδικά κριτήρια αποκομιδής είναι "να μαζευτούν γρήγορα τα σκουπίδια για να μη φαίνονται" ή "ο δημότης πρέπει να βλέπει το απορριμματοφόρο να περνάει κάθε μέρα μπροστά από το σπίτι του". Οι επιστάτες, κατά κανόνα, σε συνεργασία με τους Αντιδημάρχους οργανώνουν την αποκομιδή.
β) Σχεδόν κανένας Δήμος δεν ασχολείται με την καθημερινή καταγραφή και ανάλυση των φορτίων των περιοχών αποκομιδής, τον επανασχεδιασμό και την συχνότητα των δρομολογίων, την τοποθέτηση των κάδων στα καταλληλότερα σημεία, την κατάλληλη σύνθεση των πληρωμάτων των απορριμματοφόρων. Οι έλεγχοι για υπέρβαρα οχήματα πολλές φορές δεν γίνονται.  Έλλειψη υπάρχει και στους  κανονισμούς καθαριότητας, την ενημέρωση των πολιτών, την εξασφάλιση συνεργασίας δημότη και υπηρεσίας.
γ) Μηδενική είναι η εφαρμογή των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης, (έγιναν όπως έγιναν και έμειναν στα συρτάρια), για την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδιασμού, της εναλλακτικής διαχείρισης και της δραστικής μείωσης αποβλήτων που πηγαίνουν για θάψιμο.
δ) Απουσιάζουν οι σταθμοί μεταφόρτωσης, με αποτέλεσμα τα απορριμματοφόρα να διανύουν δεκάδες χλμ για τις χωματερές με αυξημένο  κίνδυνο τροχαίου.
ε) Τα κριτήρια προμήθειας του είδους των νέων απορριμματοφόρων (εξαιτίας έλλειψης μακροπρόθεσμου σχεδιασμού και αναχρονιστικού – γραφειοκρατικού κανονισμού προμηθειών) είναι στις περισσότερες περιπτώσεις ακατάλληλα για να αντιμετωπίσουν τις πραγματικές ανάγκες. Επίσης η ύπαρξη πολλών διαφορετικών τύπων κατασκευαστών στα οχήματα και στις υπερκατασκευές κάνει πιο πολύπλοκη και δυσχεραίνει την συντήρηση τους.
στ) Πολλές φορές δεν τηρούνται τα χρονοδιαγραμματα τακτικής συντήρησης, αλλά και δεν γίνονται προληπτικές συντηρήσεις - επισκευές σε παλιότερα οχήματα. Υπάρχει αποψίλωση των συνεργείων από προσωπικό και  υποβάθμιση υποδομών, ενώ διευρύνεται η  ανάθεση επισκευών - συντηρήσεων σε εξωτερικά συνεργεία. Εδώ  σημαντικό ρόλο παίζει η ποιότητα και καταλληλότητα των ανταλλακτικών αλλά και ο έλεγχος για την καλή ολοκλήρωση της συντήρησης ή επισκευής.
ζ) Τα ακατάλληλα ωράρια αποκομιδής, π.χ. πάρα πολύ νωρίς το πρωί.

ΣΜΤ: Νίκη στον αγώνα των εκπαιδευτικών

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών εκφράζει την αλληλεγγύη του στον αγώνα των εκπαιδευτικών που δίνουν τη μάχη ενάντια στο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση. Το άθλιο προσοντολόγιο Γαβρόγλου οδηγεί ευθέως σε απολύσεις αναπληρωτών, απαξιώνει την προϋπηρεσία και το πτυχίο και εμπεδώνει τη λογική του διαρκούς ανταγωνισμού μέχρι αλληλοεξοντώσεως για τη συλλογή προσόντων.


Καταγγέλλουμε το όργιο καταστολής, βίας και τρομοκρατίας των ΜΑΤ που εξαπέλυσε η κυβέρνηση απέναντι στο μαχόμενο εκπαιδευτικό κίνημα που οδήγησε σε σοβαρούς τραυματισμούς διαδηλωτών και στις δύο μεγάλες κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών. Σε συνέχεια των αυταρχικών μέτρων της απαγόρευσης των κινητοποιήσεων λόγω της επίσκεψης Μέρκελ και της επίθεσης της αστυνομίας στους διαδηλωτές, έχει στηθεί νέα επιχείρηση τρομοκράτησης του αγωνιζόμενων εκπαιδευτικών. Η κυβέρνηση και η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη έχουν την πλήρη ευθύνη για την καταστολή σε βάρος όσων αγωνιζόμενων αμφισβητούν έμπρακτα την κυβερνητική πολιτική.

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών στέκεται δίπλα στους αγωνιζόμενους εκπαιδευτικούς και τα σωματεία τους που προχωρούν σε νέα 24ωρη απεργία και κινητοποίηση την Πέμπτη 17/01.

Οι εργαζόμενοι οι άνεργοι και η νεολαία πρέπει να δώσουμε από κοινού τη μάχη ενάντια στην «κανονικότητα» κυβέρνησης-ΕΕ-ΟΟΣΑ- κεφαλαίου.

Η νίκη των εκπαιδευτικών θα είναι νίκη για όλο το λαό.
Να αποσυρθεί τώρα το προσοντολόγιο – έκτρωμα.
Κατάργηση της ελαστικής εργασίας.
Μόνιμοι – μαζικοί διορισμοί, όλων των αναπληρωτών.
Δημόσια δωρεάν εκπαίδευση για όλα τα παιδιά.


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

στην εταιρία «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.

Φαβιέρου 30 - Τ. Κ. 10438 Α Θ Η Ν Α – Τηλέφωνα : 210.5272443 – 210.5272299

6977 674562, 6978 900537- FAX: 210.5272489 e-mail: somateio@ktyp.gr

Αθήνα 16/1/2019
Αρ. πρωτ. 1271


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Στήριξης του αγώνα των εκπαιδευτικών

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Ψήφισμα Αλληλεγγύης στον αγώνα των εκπαιδευτικών

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αρ. Πρωτ.: 7642 Αθήνα, 16/1/2019

Ψήφισμα Αλληλεγγύης στον αγώνα των εκπαιδευτικών
Καταδικάζουμε την αστυνομική τρομοκρατία




Σε επίδειξη αυταρχισμού, βίας και τρομοκρατίας σε βάρος χιλιάδων εκπαιδευτικών που μαζικά και αγωνιστικά βγήκαν στους δρόμους διεκδικώντας τα δικαιώματά τους, προχώρησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αντιμετωπίσει με τον πιο ακραίο αυταρχισμό τα δίκαια αιτήματά τους.
Η απεργιακή συγκέντρωση και διαδήλωση έγινε στις 14/1/2019 μετά από κάλεσμα της κατάληψης του συντονιστικού αγώνα των αναπληρωτών και των πρωτοβάθμιων Σωματείων και των Ομοσπονδιών των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ). Στην διαδήλωση συμμετείχαν επίσης και εργαζόμενοι με ελαστικές μορφές απασχόλησης στους ΟΤΑ και σε άλλους κλάδους, όπως και πολλοί φοιτητές.
Την ίδια αυταρχική αντιμετώπιση είχε και η προηγούμενη κινητοποίηση των εκπαιδευτικών στις 11/1/2019 όπου οι δυνάμεις καταστολής τους επιτέθηκαν με ρίψεις χημικών, χειροβομβίδων κρότου λάμψης, τραυματίζοντας διαδηλωτές και συνδικαλιστές.
Το αντιδραστικό σχέδιο νόμου της κυβέρνησης και του Υπουργού Παιδείας Γαβρόγλου σχετικά με τον τρόπο πρόσληψης των αναπληρωτών και των μόνιμων διορισμών, νομιμοποιεί την κατεδάφιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων και με τον τρόπο αυτό απαξιώνει τα πτυχία, όπως επιτάσσουν ΟΟΣΑ και Ε.Ε.
Εμπεδώνει το δια βίου κυνήγι προσόντων για μια θέση τελικά 9μηνης ελαστικής εργασίας, γενικεύει την φθηνή και προσωρινή εργασία, καθιερώνει τον προσωρινό φάκελο της αξιολόγησης, πετάει εκτός χιλιάδες εκπαιδευτικούς που προέρχονται από λαϊκές οικογένειες οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώνουν δίδακτρα για να αναβαθμίζουν συνέχεια τα προσόντα τους.
Με αυτή την πολιτική η κυβέρνηση δείχνει ότι θέλει φθηνό εκπαιδευτικό προσωπικό χωρίς ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.
Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο Μηχανικοί, ζούμε από πρώτο χέρι την υποστελέχωση και την απαξίωση των Δημόσιων Τεχνικών Υπηρεσιών και των πτυχίων μας. Ως γονείς πολλοί από εμάς επίσης ζούμε και την υποβάθμιση της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας. Καταλαβαίνουμε συνεπώς το δίκαιο των αιτημάτων και από κοινού διεκδικούμε προσλήψεις με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας.
Η Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ εκφράζει την αλληλεγγύη της στον δίκαιο αγώνα των εκπαιδευτικών, απαιτεί από την κυβέρνηση να δώσει λύσεις στα αιτήματά τους και καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την βία και την καταστολή των αγώνων τους.
Ενημερώνουμε τους συναδέλφους ότι η ΑΔΕΔΥ  αποφάσισε, ομόφωνα, την κήρυξη 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης για όλο το Δημόσιο στις 17/1 και καλεί όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να δώσουν το «παρών» στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2019, ώρα 11:00πμ, στη Βουλή.

Το Υπερταμείο προσφεύγει υπέρ της απόφασης Τσακαλώτου για τα 10.119 ακίνητα


Ενώ η ελληνική κυβέρνηση, μέσω του υπουργείου Πολιτισμού, έχει διαβεβαιώσει πολλές φορές ότι η λίστα με τα 10.119 ακίνητα που περνούν στο Υπερταμείο θα αναθεωρηθεί, ώστε να εξαιρεθούν τα μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι, το Υπερταμείο, κατέθεσε παρέμβαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, υπέρ της υπουργικής απόφασης Τσακαλώτου για τη μεταβίβαση των ακινήτων, εντείνοντας τα ερωτήματα για τις κυβερνητικές προθέσεις.



Τα ερωτήματα φυσικά είναι το αν το Υπερταμείο δρα εν γνώσει της κυβέρνησης και το τι προτίθενται να κάνουν τα αρμόδια Υπουργεία, σε ένα ζήτημα για το οποίο έχουν δεσμευτεί πολλάκις ότι θα διορθώσουν τα λάθη τους.

Στα μέσα Ιουνίου, με υπουργική απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, δημιουργήθηκε μία λίστα με 10.119 ακίνητα του Δημοσίου, τα οποία επρόκειτο να περάσουν στο Υπερταμείο. Η δημοσιοποίηση της λίστας προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, καθώς όταν οι κωδικοί των ακινήτων ταυτοποιήθηκαν, αποδείχθηκε ότι δεν είχε γίνει καμία διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες κι επίσης, ότι ανάμεσά τους βρίσκονται 2.329 μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι.

Το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Πολιτισμού, σε πολλές ανακοινώσεις τους, ουσιαστικά υπονόησαν ότι η λίστα καταρτίστηκε βιαστικά κι έχει λάθη, υποσχόμενα πολλές φορές ότι η λίστα θα αναθεωρηθεί και ότι «δεν θα μεταβιβαστεί κανένα ακίνητο που υπάγεται στις σχετικές εξαιρέσεις» του νόμυο του 2016, στον οποίον βασίστηκε η υπουργική απόφαση.

Ωστόσο, όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, σε σημερινή του ανακοίνωση, αλλά και σε προηγούμενες, τέσσερις μήνες μετά τη διαπίστωση ότι στον κατάλογο συμπεριλαμβάνονται και μνημεία:

α) δεν έχει δοθεί, παρά τις αιτήσεις του Σ.Ε.Α. ο κατάλογος των μνημείων και
β) δεν έχει προωθηθεί η θεσμική κατοχύρωση της εξαίρεσης των μνημείων με τα συναρμόδια υπουργεία, ΥΠ.ΠΟ.Α και ΥΠ.ΟΙΚ., να εκδίδουν αντικρουόμενες ανακοινώσεις σχετικά με την έκδοση ή μη Υ.Α. ρητής εξαίρεσης των ταυτισμένων ακινήτων από την μεταβίβαση, και χωρίς επίσης να διευκρινίζεται αν η εξαίρεση θα αφορά και το φλέγον θέμα της διαχείρισης των μνημείων και πολιτιστικών κτηρίων.

«Σε αυτούς τους τέσσερις μήνες η κυβέρνηση διαβεβαίωσε πολλάκις ότι το θέμα βαίνει προς «επίλυση», ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση η Κνωσός, η Σπιναλόγκα, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, ο Λευκός Πύργος και τα υπόλοιπα 2.329 ακίνητα να περάσουν στο «Υπερταμείο», αφήνοντας να εννοηθεί σχεδόν ότι πρόκειται περί «λάθους», σχολιάζει ο ΣΕΑ.Οι Αρχαιολόγοι θυμίζουν επίσης ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, στις 22 Νοεμβρίου ολοκληρώθηκε «ο έλεγχος των 10.119 ακινήτων και έχει ήδη διαβιβαστεί στον Υπουργό Οικονομικών ο σχετικός κατάλογος 2.329 ακινήτων που υπάγονται στις εξαιρέσεις του άρθρου 196 του Ν. 4389/2016».

Συγκέντρωση – Εκδήλωση για τη διάσωση των ρεμάτων της Αττικής




Η συγκέντρωση αυτή έχει σαν στόχο την υπεράσπιση και τη διατήρηση των φυσικών τμημάτων που απέμειναν στα τελευταία ρέματα της Αττικής, που ο παρωχημένος και αντιπεριβαλλοντικός σχεδιασμός της πολιτείας πρόκειται να καταστρέψει!

Σκοπός μας είναι η αποτροπή των έργων της Περιφέρειας Αττικής, που προβλέπουν την αποψίλωση και τον εγκιβωτισμό τους, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση αυτών και των πόλεών μας!

Είναι η απόφασή μας να διατηρήσουμε τα τελευταία ρέματα της Αττικής και να μην επιτρέψουμε να έχουν την τύχη των υπολοίπων: του Ιλισσού, του Κηφισσού, του Ηριδανού κ.ά.

Είμαστε ο ανθρώπινος ποταμός που:

• σέβεται τη φύση που τον περιβάλλει και νιώθει αναπόσπαστο κομμάτι της,

• προστατεύει τα ποτάμια, τους δρόμους του νερού που η φύση χάραξε, γιατί αναγνωρίζει τον τεράστιο αντιπλημμυρικό τους ρόλο,

• υπερασπίζεται το νερό, το χώμα, τα βράχια, τα πλούσια οικοσυστήματα των ρεμάτων μας, γιατί είναι ο αναντικατάστατος φυσικός πλούτος που προστατεύει πολλαπλά τις πόλεις μας.
Τις ζωές μας.

• Προτείνει λύσεις οι οποίες είναι φιλικές στο περιβάλλον, αρκετά πιο οικονομικές, ώστε να μη σπαταλιέται δημόσιο χρήμα σε έργα που όχι μόνο δε μας προστατεύουν από την πλημμύρα αλλά αυξάνουν τον πλημμυρικό κίνδυνο και επιπλέον μπορεί να καλύψει άλλες κοινωνικές ανάγκες!

Σας καλούμε όλους σ’ αυτό το ανθρώπινο ποτάμι, για να υπερασπιστούμε τα ρέματά μας, τις ζωές μας. Γιατί η Πικροδάφνη, το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας, ο Ποδονίφτης, ο Ερασίνος και όλα τα ρέματα, είναι ΖΩΗ και δεν πρέπει να αφήσουμε να καταστραφούν!

Για να διατηρήσουμε τα κομμάτια από τα ρέματα που απέμειναν ζωντανά, πολύτιμες παρακαταθήκες για τις πόλεις μας και τις επόμενες γενιές!

Για να κυλήσουμε στη συνέχεια πλάι στο θαμμένο Ιλισσό προς την πηγή της Καλλιρρόης, να θυμηθούμε την ιστορία ενός πανέμορφου ποταμού, που θάφτηκε κάτω από τα τσιμέντα μιας πόλης.
Και μαζί μ’ αυτόν τα πάμπολλα οφέλη του….

• Δίκτυο πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης,
• Κι.Π.Η. (Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης),
• Μικρογεωγραφίες,
• ΡΟΗ πολίτες υπέρ των ρεμάτων,
• Κίνηση για την Προστασία & Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας
• ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο. Αττικής (Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Όμιλος Αττικής)

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019

Σκόπια, η πόλη του 22ου αιώνα

Το κέντρο των Σκοπίων, όπως το φαντάστηκε το 1965 ο νικητής του διαγωνισμού, Κένζο Τάνγκε

Το κέντρο των Σκοπίων, όπως το φαντάστηκε το 1965 ο νικητής του διαγωνισμού, Κένζο Τάνγκε
«Ο,τι καλύτερο υπάρχει σε όλη την υφήλιο από άποψη επιστημονικής και τεχνικής δεξιότητας
θα επιδειχθεί στην ανοικοδόμηση των Σκοπίων»
Ερνεστ Βάισμαν, υποδιευθυντής της Επιτροπής Κοινωνικών & Οικονομικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (23/7/1964)

Μια ενδιαφέρουσα έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη -ανοιχτή ώς τις 17 Φεβρουαρίου- ήρθε να μας θυμίσει όχι μόνο μια ξεχασμένη σελίδα των σχέσεων της χώρας μας με τους Βόρειους γείτονές της, την εποχή που η Σοσιαλιστική Δημοκρατία Μακεδονίας αποτελούσε συστατικό τμήμα της τιτοϊκής Γιουγκοσλαβίας, αλλά και τον πολυσύνθετο χαρακτήρα των αντιθέσεων που διαπερνούσαν κάθε έκφανση της διεθνούς πολιτικής την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.
Με τίτλο «Μέλλον υπό Κατασκευή: Ο Δοξιάδης στα Σκόπια» και αντικείμενο την ελληνική συμβολή στην ανοικοδόμηση της πόλης των Σκοπίων μετά τον καταστροφικό σεισμό της 26ης Ιουλίου 1963, η έκθεση οργανώθηκε ως σύμπραξη αρχιτεκτόνων και μουσείων των δυο χωρών· επί της ουσίας, συνιστά το πρώτο δείγμα παρόμοιας συνεργασίας μετά τη θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων της περασμένης χρονιάς.
Επιμελητές της είναι οι Καλλιόπη Αμυγδάλου, Αννα Ιβάνοφσκα Ντέσκοβα, Γιόβαν Ιβάνοφσκι, Βλάντιμιρ Ντέσκοβ και Κώστας Τσιαμπάος, το δε υλικό της αντλήθηκε από το Αρχείο Κωνσταντίνου Δοξιάδη (Μουσείο Μπενάκη), το Μουσείο της Πόλης των Σκοπίων και την ιδιωτική συλλογή των επιμελητών από την ΠΓΔΜ.
Εξίσου ενδιαφέρουσα αποδείχθηκε η επιστημονική ημερίδα που οργανώθηκε κατά το άνοιγμά της (17/12), προσφέροντας σε όσους την παρακολούθησαν μια πλήρη εικόνα τόσο της αρχιτεκτονικής όσο και της πολιτικής διάστασης του αντικειμένου.
Η ευχάριστη αυτή έκπληξη ήρθε λίγες μόνο μέρες μετά από τη φιλοξενία στον ίδιο χώρο μιας εντελώς διαφορετικής εκδήλωσης: της διάλεξης «Ιων Δραγούμης: Η ζωή, οι ιδέες και η πνευματική παρακαταθήκη του» (13/12) που οργάνωσε το σωματείο «Φίλοι του Μουσείου Μπενάκη» με βασικό ομιλητή τον Σταμάτη Μαμούτο −αρχηγό μιας «οργανωμένης συλλογικότητας νεορομαντικών» ονόματι Φ.ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ., με πολιτική δράση που περιλαμβάνει από δημόσιες διαμαρτυρίες για το «πογκρόμ» που υπέστησαν οι χρυσαυγίτες «συναγωνιστές» τους μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα μέχρι διακηρύξεις συμπαράστασης στους φυσικούς αυτουργούς των πρόσφατων λιντσαρισμάτων του Γιάννη Μπουτάρη και του Ζακ Κωστόπουλου (στο πλαίσιο, πάντα, της κοινής καταπολέμησης των προϊόντων του επάρατου διαφωτισμούφιλελευθερισμού, μαρξισμού, αντιφασισμού).
Φιλοξενία που πιστοποιεί πως η ακροδεξιά εξόρμηση κατά του «εθνομηδενισμού» και των παραφυάδων του βρίσκει πλέον ερείσματα ακόμη και σε υπεράνω πάση υποψίας προπύργια του εγχώριου αστικού πολιτισμού...
Ας επιστρέψουμε, όμως, στο (σαφώς πιο ενδιαφέρον και επίκαιρο) σημερινό αντικείμενό μας: την πολιτικοϊδεολογική, διπλωματική και αρχιτεκτονική αναμέτρηση που σημειώθηκε τη δεκαετία του 1960 γύρω από την «πρότυπη» ανοικοδόμηση μιας ευρωπαϊκής πόλης από την επιστημονικοτεχνική αφρόκρεμα Ανατολής και Δύσης.
Ενα διεθνές πρότζεκτ

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Αθώωση των επτά Μηχανικών για τις κινητοποιήσεις στο ΕΤΑΑ

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ


Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αρ. Πρωτ.: 7645 Αθήνα, 15/1/2019

Αθώωση των επτά συναδέλφων Μηχανικών για τις κινητοποιήσεις στο ΕΤΑΑ



Σε συνέχεια της υπ. Αριθμ. 7631/7-1-19 Ανακοίνωσης μας σχετικά με την ποινική δίωξη που είχε ασκηθεί εις βάρος μελών της Αντιπροσωπείας και της Διοικούσας του ΤΕΕ που συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις στο ΕΤΑΑ το διάστημα 2013-2014, ενάντια στην επονείδιστη μνημονιακή πολιτική εις βάρος των μηχανικών, ενημερώνουμε ότι τη Δευτέρα 14-1-2019 κατά την εκδίκαση της υπόθεσης από το 3ο Μονομελές πλημμελειοδικείο Αθηνών και οι επτά κατηγορούμενοι κρίθηκαν αθώοι για όλες τις κατηγορίες . 

Μεταξύ των κατηγορουμένων ο νυν Προέδρος της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ Δ. Πετρόπουλος, ο πρώην Προέδρος Αθ. Μπούμης, η συνάδελφος Π. Πέρκα επί πολλά έτη μέλος ΔΣ της ΕΜΔΥΔΑΣ ΚΜ καθώς και άλλα μέλη της Διοικούσας και της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ (Αν. Πρωτονοτάριος, Γ. Πάνου, Αν. Μαούνης, Σπ. Κοντομάρης) οι οποίοι στοχοποιήθηκαν με ανυπόστατες κατηγορίες διότι δια της παρουσίας τους στο ΕΤΑΑ εφάρμοζαν συλλογικές αποφάσεις συνδικαλιστικών φορέων (του ίδιου του ΤΕΕ, της ΕΜΔΥΔΑΣ, του ΣΑΔΑΣ κα) την περίοδο 2013-2014. Η εκδικητική και επιλεκτική δίωξη αυτή -με πολιτικά και συνδικαλιστικά κίνητρα- ουσιαστικά στρεφόταν ενάντια στο δίκαιο αγώνα των μηχανικών για υπεράσπιση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων κόντρα στις ανεκδιήγητες, παράνομες και καταχρηστικές επιλογές διοίκησης του ΕΤΑΑ και του τότε Προέδρου του (κ. Σελλιανάκη πρώην Διοικητή του ΕΤΑΑ, του μόνου από τους μάρτυρες κατηγορίας που επέμενε στη στοχοποίηση και την καταδίκη). Είναι στα γνωστά πλαίσια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης, ώστε να εκφοβίσει και να τρομοκρατήσει. 

Ευχαριστούμε τους δεκάδες συναδέλφους από την ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής, το ΤΕΕ και την Ανοικτή Συνέλευση Μηχανικών που εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους με την παρουσία τους στη δίκη, τους δικηγόρους μας, τους εργαζόμενους του ΕΤΑΑ, τα μέλη της διοίκησης του που ως μάρτυρες συνέβαλαν στην αποκάλυψη των στοχεύσεων της δίωξης και στην αθώωση των κατηγορουμένων καθώς και τους εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ για την παρουσία τους. 

Ο αγώνας για κατάργηση των αυξήσεων των εισφορών του 3986/2011 αλλά και ενάντια σε όλους τους αντιασφαλιστικούς Νόμους (Ν.4387/16) συνεχίζεται γιατί παραμένει ανεκπλήρωτος. Οι κοινωνικοί αγώνες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας είναι δίκαιοι και δεν ποινικοποιούνται.


Νέα μαζική κινητοποίηση και ίδια καταστολή για τους εκπαιδευτικούς


Με καταστολή αντιμετωπίστηκαν και σήμερα οι εκπαιδευτικοί που διαδήλωσαν μαζικά ξανά στο κέντρο της Αθήνας, από τις αστυνομικές δυνάμεις. Μία γυναίκα τραυματίστηκε, με τις καταγγελίες να αναφέρουν ότι υπέστη έγκαυμα από κρότου λάμψης. Περισσότερα τεκμήρια της καταστολής εδώ:





Οι εκπαιδευτικοί συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους για την απόσυρση του νομοσχεδίου για το σύστημα διορισμών-προσλήψεων μόνιμων και αναπληρωτών, προχωρώντας σε νέα 24ωρη απεργία. Μιλούν για «νομοσχέδιο απολύσεων» και «εισαγωγής κριτηρίων προκειμένου να διωχθούν από τη δουλειά αναπληρωτές εκπαιδευτικοί».

Πρωτοβάθμια Σωματεία εκπαιδευτικών κάλεσαν σε προσυγκέντρωση και συναυλία στις 13:30 στην πλατεία Συντάγματος (στάση Μετρό) και ακολούθησε στις 15:00 στο Σύνταγμα η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση. Αναβλήθηκε για την Πέμπτη η συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Οι δυνάμεις των ΜΑΤ προχώρησαν σε χρήση δακρυγόνων προκειμένου να απωθήσουν διαδηλωτές, με συνέπεια μια εκπαιδευτικός να υποστεί έγκαυμα. Σύμφωνα με το alfavita.gr, tα χημικά διαπέρασαν ακόμη και τα ρούχα της και της προκάλεσαν έγκαυμα στην πλάτη. Δέχθηκε της πρώτες βοήθειες από διασώστες των ΕΚΑΒ που κατέφθασαν με μηχανή.

Αστυνομική βία και τραυματισμοί στο προηγούμενο συλλαλητήριο

Κλείσιμο της Εγνατίας φοβούνται οι εργαζόμενοι της


Οι εργαζόμενοι μεταφράζουν τις μετατάξεις του προσωπικού ως ενδεχόμενη αποδυνάμωση της εταιρείας που θα διαταράξει την λειτουργία της.

Πολλά ερωτηματικά φαίνεται πως έχουν οι εργαζόμενοι της Εγνατίας Οδού ΑΕ μετά από πρόσκληση για μετατάξεις προσωπικού στην εταιρεία, με τις οποίες εκφράζουν φόβους ότι η κυβέρνηση μπορεί να σχεδιάζει το κλείσιμο της.

Όπως τονίζουν σχετική τους ανακοίνωση οι εργαζόμενοι «αντί της υλοποίησης των κυβερνητικών δεσμεύσεων με συγκεκριμένες δράσεις της διοίκησης, η εταιρεία βαδίζει μετέωρη και το προσωπικό έχει ενταχθεί εδώ και χρόνια στην γενικότερη κινητικότητα του ∆ημοσίου Τομέα, αρχικά με μεμονωμένες μετατάξεις προσωπικού και τώρα, ως αποκορύφωμα, με πρόσκληση για ενδοϋπουργικές μετατάξεις για το σύνολο του προσωπικού (27/12/2018). Αναγνωρίζουμε και σεβόμαστε τις προσπάθειες αναδιοργάνωσης του ∆ημόσιου Τομέα αλλά επισημαίνουμε ότι αυτές πρέπει να γίνονται βάσει συγκεκριμένου σχεδιασμού για τον κάθε φορέα προέλευσης και υποδοχής, κάτι που δεν έχει συμβεί για την ΕΟΑΕ. Οι μετατάξεις του προσωπικού είναι αποτέλεσμα αφενός της απουσίας μακροπρόθεσμου και βιώσιμου σχεδιασμού εκ μέρους της διοίκησης και αφετέρου της μη υλοποίησης των δεσμεύσεων εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας και του μετόχου (ΤΑΙΠΕ∆)».

Μάλιστα οι εργαζόμενοι σημειώνουν πως στο ενδεχόμενο ανταπόκρισης της πλειοψηφίας των 180 εργαζομένων στην πρόσφατη πρόσκληση των μετατάξεων, «είναι φανερό ότι η εταιρεία θα αντιμετωπίσει σοβαρή απώλεια των λειτουργικών της δομών, και πιθανώς δεν θα ανακάμψει ποτέ ως εταιρεία διαχείρισης έργων. Αναρωτιόμαστε, είναι στα σχέδια της κυβερνητικής πολιτικής το οριστικό κλείσιμο της ΕΟΑΕ; Αν όχι, γιατί το ΤΑΙΠΕ∆ το οποίο ορίζει την πλειοψηφία των μελών του ∆.Σ. και ασκεί τη γενική συνέλευση της εταιρείας δεν υλοποιεί τις κυβερνητικές δεσμεύσεις; Γιατί το ΥΠΟΜΕ∆Ι επιλέγει την καθολική και διάσπαρτη μετάταξη των εργαζομένων αντί ενός σχεδιασμού που δεν θα διαταράξει τη λειτουργία της ΕΟΑΕ;»

Πηγή: https://www.voria.gr/article/klisimo-tis-egnatias-odou-fovounte-i-ergazomeni-tis?fbclid=IwAR0gxahLJIiPgoFXIAroTaP7dq9x8r53hghQfP3wOHkZuGVVWuR2FjRN6v8

Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Σχετικά με το «Μητρώο Ανεξάρτητων Μηχανικών για την παρακολούθηση της υλοποίησης των Στρατηγικών Επενδύσεων»

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ
Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 11/1/2019
Αρ. Πρωτ. : 7637
Προς: 1. Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δραγασάκη Γ.
2. Γεν. Γραμματέα Στρατηγικών & Ιδιωτικών Επενδύσεων
κ. Λαμπριανίδη Λ.
Κοιν.: 1. Α’ Βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ
2. Πρόεδρο και ΔΕ ΤΕΕ

Θέμα : Σχετικά με το «Μητρώο Ανεξάρτητων Μηχανικών για την παρακολούθηση της υλοποίησης των Στρατηγικών Επενδύσεων»

Κύριε Υπουργέ


Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, όπως γνωρίζετε, αποτελεί την Ομοσπονδία που εκπροσωπεί το σύνολο των Διπλωματούχων Μηχανικών του Δημοσίου Τομέα. Απευθυνόμαστε σε εσάς σε σχέση με το Νομοσχέδιο «Για την προσέλκυση Στρατηγικών Επενδύσεων» το οποίο έχει αναρτηθεί για διαβούλευση και αναμένεται η εισαγωγή του στη Βουλή. Όπως διαπιστώσαμε στο άρθρο 13, παράγραφος 4 αυτού προβλέπονται τα κάτωθι:

« Για την παρακολούθηση της υλοποίησης εκάστης εγκεκριμένης από τη Δ.Ε.Σ.Ε. επενδυτικής πρότασης ορίζεται από τον φορέα επένδυσης κατόπιν έγκρισης του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης ανεξάρτητος μηχανικός από ειδικό μητρώο του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης καταρτίζεται το «Μητρώο Ανεξάρτητων Μηχανικών για την παρακολούθηση της υλοποίησης των Στρατηγικών Επενδύσεων», το οποίο τηρείται από τη Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων και στελεχώνεται κατόπιν δημόσιας πρόσκλησης, η οποία αναρτάται διαδικτυακά στον ιστότοπο του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Με όμοια απόφαση προβλέπεται η διαδικασία επιλογής του ανεξάρτητου μηχανικού, τα απαιτούμενα προσόντα και οι υποχρεώσεις αυτού, εξειδικεύεται ο τρόπος ανάθεσης των καθηκόντων του, το ύψος και ο τρόπος καταβολής της αποζημίωσής του από τη Διαχειριστική Αμοιβή που έχει καταβληθεί στην «Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.» και ορίζεται κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της διάταξης αυτής.»

Η κρίσιμη για το δημόσιο συμφέρον διαδικασία παρακολούθησης της υλοποίησης των εγκεκριμένων επενδυτικών προτάσεων οφείλει να αποτελεί αντικείμενο Δημοσίου Ελέγχου με αρμοδιότητα Δημοσίων Υπαλλήλων σε αυτό. Αποτελεί σφάλμα με απρόβλεπτες συνέπειες η εκχώρηση και αυτής της αρμοδιότητας του Δημοσίου σε μη ελεγχόμενους από τη Δημόσια Διοίκηση «Ανεξάρτητους Μηχανικούς». Η ίδια η πείρα, εγχώρια και διεθνής, από την πρακτική αυτή δείχνει ότι η ιδιωτικοποίηση του Δημόσιου Ελέγχου λειτουργεί αποκλειστικά σε βάρος του Δημοσίου Συμφέροντος, του Περιβάλλοντος και της κοινωνίας και προς όφελος κερδοσκοπικών συμφερόντων. 

Ο Δημόσιος Τομέας παρά την τεράστια υποστελέχωση –πολύ περισσότερο αν γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις- διαθέτει έμπειρους, καταρτισμένους και συνειδητούς Δημοσίους Υπαλλήλους Μηχανικούς, οι οποίοι μπορούν να επιτελέσουν αποτελεσματικά τις διαδικασίες αυτές. Για το θέμα αυτό, καθώς και για άλλα που σχετίζονται με τις αρμοδιότητες σας και το εν λόγω Νομοσχέδιο, ζητάμε συνάντηση μαζί σας το συντομότερο δυνατόν. Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.