Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019

21 Φλεβάρη: πορεία στην Αθήνα κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων

Έφτασε η ώρα να δείξουν και οι πολίτες της Αττικής την αντίθεσή τους στο φαραωνικό σχέδιο εξόρυξης υδρογονανθράκων. Συλλογικότητες απ’ όλη την Ελλάδα απευθύνουν ανοιχτό κάλεσμα σε 

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ,
ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ, 21/2/2019, στις 18:00

STOP ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ

Κυβέρνηση και μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι, έχουν συμφωνήσει στην υλοποίηση ενός φαραωνικού σχεδίου εξόρυξης υδρογονανθράκων (πετρελαίου και φυσικού αερίου). Για το σκοπό αυτό, το 1/3 περίπου της ηπειρωτικής και θαλάσσιας επικράτειας της χώρας έχει εκχωρηθεί με μακροχρόνιες συμβάσεις. Οι πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις στην Ήπειρο είναι ο προάγγελος των όσων θα ακολουθήσουν. Tο 2019 προβλέπεται να είναι καθοριστικό για την ολοκλήρωση των διαδικασιών, ώστε να ξεκινήσουν εργασίες και στην Αιτωλοακαρνανία, στη ΒΔ Πελοπόννησο, στο Κατάκολο, στον Πατραϊκό, σε όλο το Ιόνιο και στις θαλάσσιες περιοχές νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Πρόκειται για σχέδιο, που βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την υποκριτική ρητορική για την προστασία του κλίματος και για τη διασφάλιση των ενεργειακών αναγκών της χώρας.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για επιλογή στρατηγικού χαρακτήρα, που υπερβαίνει το όποιο «εθνικό» πλαίσιο, εμπλέκει κράτη, υπερεθνικούς οργανισμούς και πετρελαϊκούς ομίλους και εξυπηρετεί την κερδοφορία των τελευταίων. Δεν είναι, άλλωστε, μυστικό ότι για να υλοποιηθούν τέτοιου είδους επιλογές το έδαφος έχει «στρωθεί» -εδώ και πολύ καιρό- μέσω της πλήρους προσαρμογής στις ευρωπαϊκές πολιτικές της απελευθέρωσης των ενεργειακών αγορών.

Μόνο που για την επιλογή αυτή, πρόκειται να πληρώσει βαρύ τίμημα η κοινωνία, μέσω των άμεσων και των μακροχρόνιων επιπτώσεων στο περιβάλλον, στην υγεία, στην αγροτική παραγωγή, στον τουρισμό, στις άλλες υφιστάμενες και μελλοντικές ήπιες παραγωγικές δραστηριότητες, αλλά και μέσω της έντασης της εξάρτησης και της εμπλοκής στους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Εννοείται ότι τις συνέπειες θα τις νοιώσουν οι πολίτες όλης της χώρας και όχι μόνο αυτοί των «στοχοποιημένων» περιοχών. Κι όμως, κράτος και «καθ’ ύλην αρμόδιοι» θεώρησαν σκόπιμο να προχωρήσουν χωρίς να τηρήσουν, ούτε καν, τα προσχήματα στον τομέα της ενημέρωσης της κοινωνίας, ιδιαίτερα των περιοχών που παραχωρήθηκαν. Ενώ τώρα, που αρχίζουν να δοκιμάζουν τις πρώτες μαζικές αντιστάσεις, αντιδρούν με νευρικότητα, με αυξανόμενη προκλητικότητα, με ένταση της προπαγάνδας και με αθέμιτες πρακτικές εκμαυλισμού συνειδήσεων.

Το 2019 προβλέπεται να είναι χρόνος σημαντικών πολιτικών εξελίξεων και ανακατατάξεων. Φιλοδοξούμε, το γεγονός αυτό, αντί να οδηγήσει στον εφησυχασμό και στην αναμονή, να αποτελέσει την αφορμή για ένταση των προσπαθειών για την οριστική ακύρωση του σχεδίου των εξορύξεων, χωρίς «ναι μεν, αλλά». Να μην επιτρέψουμε να δυναμιτίσουν το παρόν και το μέλλον, να διαψεύσουμε έμπρακτα όσους μιλούν για τετελεσμένα, όσο ακόμη υπάρχει καιρός. Τα μείζονα ζητήματα της ενέργειας, της προστασίας της φύσης και της «επιβίωσης» των τοπικών κοινωνιών είναι, πρωτίστως, υπόθεση των πολιτών και όχι των πολιτικών ελίτ. Σας καλούμε όλους/ες σε

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
ΠΕΜΠΤΗ, 21/2/2019, στις 18:00

Πρωτοβουλίες Αθήνας, Άρτας, Ιωαννίνων, Πρέβεζας -
Ανοιχτή συνέλευση στα Γιάννενα -
Ομάδα για τη δημιουργία ανοιχτής συνέλευσης σε Κεφαλονιά - Ιθάκη
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ

e-mail επικοινωνίας: ath.stop.mining@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου