Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019

Νέα μαζική κινητοποίηση και ίδια καταστολή για τους εκπαιδευτικούς


Με καταστολή αντιμετωπίστηκαν και σήμερα οι εκπαιδευτικοί που διαδήλωσαν μαζικά ξανά στο κέντρο της Αθήνας, από τις αστυνομικές δυνάμεις. Μία γυναίκα τραυματίστηκε, με τις καταγγελίες να αναφέρουν ότι υπέστη έγκαυμα από κρότου λάμψης. Περισσότερα τεκμήρια της καταστολής εδώ:





Οι εκπαιδευτικοί συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους για την απόσυρση του νομοσχεδίου για το σύστημα διορισμών-προσλήψεων μόνιμων και αναπληρωτών, προχωρώντας σε νέα 24ωρη απεργία. Μιλούν για «νομοσχέδιο απολύσεων» και «εισαγωγής κριτηρίων προκειμένου να διωχθούν από τη δουλειά αναπληρωτές εκπαιδευτικοί».

Πρωτοβάθμια Σωματεία εκπαιδευτικών κάλεσαν σε προσυγκέντρωση και συναυλία στις 13:30 στην πλατεία Συντάγματος (στάση Μετρό) και ακολούθησε στις 15:00 στο Σύνταγμα η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση. Αναβλήθηκε για την Πέμπτη η συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Οι δυνάμεις των ΜΑΤ προχώρησαν σε χρήση δακρυγόνων προκειμένου να απωθήσουν διαδηλωτές, με συνέπεια μια εκπαιδευτικός να υποστεί έγκαυμα. Σύμφωνα με το alfavita.gr, tα χημικά διαπέρασαν ακόμη και τα ρούχα της και της προκάλεσαν έγκαυμα στην πλάτη. Δέχθηκε της πρώτες βοήθειες από διασώστες των ΕΚΑΒ που κατέφθασαν με μηχανή.

Αστυνομική βία και τραυματισμοί στο προηγούμενο συλλαλητήριο

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη Παρασκευή είχαν πραγματοποιήσει απεργία και είχαν κατεβεί μαζικά στους δρόμους της Αθήνας. Τα ΜΑΤ προχώρησαν σε όργιο καταστολής και έκαναν χρήση χημικών, χτυπώντας στα τυφλά συγκεντρωμένους διαδηλωτές με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου -λάμψης, με αποτέλεσμα να μεταφερθούν στο νοσοκομείο τραυματισμένοι, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και η Θοδώρα Δριμάλα, μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ και στέλεχος του ΠΑΜΕ.


Το ΚΚΕ είχε τονίσει σε ανακοίνωση του ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να θέσει σε ομηρία χιλιάδες εκπαιδευτικούς με αδίστακτο τρόπο. « Η επίθεση αυτή δείχνει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν έχει κανένα δισταγμό, προκειμένου να επιβάλει την πολιτική της, η οποία στο χώρο των εκπαιδευτικών εκφράζεται με την ομηρία και ανεργία χιλιάδων συμβασιούχων και αδιόριστων, καθώς και με τα χιλιάδες κενά στα σχολεία».

Ως απάντηση η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, είχε κάνει λόγο για «απαράδεκτες και πολιτικά επικίνδυνες ενέργειες κάποιων ανδρών των ΜΑΤ», προσθέτοντας πως του «αυτού του είδους οι αντιδημοκρατικές πρακτικές όσων επιμένουν να μη λαμβάνουν το μήνυμα των καιρών και νοσταλγούν άλλες, σκοτεινές, εποχές, δεν είναι ανεκτές». Για την υπόθεση διατάχθηκε ΕΔΕ.

Την επίθεση είχε καταδικάσει και το υπουργείο Παιδείας, κάνοντας με τη σειρά του λόγο για διερεύνηση της υπόθεσης. «Επίμεμπτες συμπεριφορές αστυνομικών που πλήττουν κατοχυρωμένα δικαιώματα των πολιτών δεν είναι σε καμία περίπτωση ανεκτές από την ηγεσία του Σώματος και με το πνεύμα αυτό θα εξεταστούν στο πλαίσιο της έρευνας που διατάχθηκε».

Αναβλήθηκε η κατάθεση του νομοσχεδίου

«Αναβάλλεται για την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου, μετά από απόφαση της Συνόδου των Προέδρων της Βουλής, η συζήτηση στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων “Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας με τα Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις”».

Τα Σωματεία των εκπαιδευτικών τονίζουν σε ανακοίνωση τους ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν μπροστά στην αστυνομική βία και θα επιμείνουν στον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, για ζωή με δικαιώματα. «Είναι "μακριά νυχτωμένη" η κυβέρνηση αν νομίζει ότι με τις επιθέσεις των ΜΑΤ, τα χημικά και τις χειροβομβίδες κρότου - λάμψης θα βάλει φρένο στον αγώνα των εκπαιδευτικών ενάντια στο νομοσχέδιο - λαιμητόμο για "προσλήψεις" - απολύσεις αναπληρωτών, στον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, για ζωή με δικαιώματα!».

Η παρέμβαση στην ΕΡΤ

Το βράδυ του Σαββάτου αναπληρωτές εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν παρέμβαση στο βραδινό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, θέλοντας να επικοινωνήσουν τις θέσεις τους. Όπως είχε αναφέρει ο εκπρόσωπος των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, η διαμαρτυρία αφορούσε στο γεγονός ότι το κρατικό κανάλι «παραβαίνοντας κάθε αρχή δημοσιογραφικής δεοντολογίας», δεν κάλυψε το επεισοδιακό συλλαλητήριο της Παρασκευής, τους λόγους που αντιδρούν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο που αφορά στους διορισμούς τους, ούτε ανέφερε τους τραυματισμούς διαδηλωτών από την αστυνομική βία.

Η ΕΡΤ απέρριψε τις κατηγορίες των εκπαιδευτικών, αναφέροντας ότι κάλυψε σε ζωντανή σύνδεση το συλλαλητήριο. Καταδίκασε «την απολύτως αδικαιολόγητη εισβολή» και τόνισε πως οι εργαζόμενοι της υπερασπίστηκαν το κύρος και την τιμή της δημόσιας τηλεόρασης.

«Η ΕΡΤ, η ελληνική δημόσια τηλεόραση, από δημοκρατικό καθήκον και από καθήκον ελεύθερης και πλουραλιστικής ενημέρωσης, προβάλλει πάντοτε τις διεκδικήσεις των εργαζομένων και τις κινητοποιήσεις τους. Η ΕΡΤ πρόβαλε στις 11.1.2019, ζωντανά, την πορεία των αναπληρωτών εκπαιδευτικών από τα Προπύλαια, και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ 1 πρόβαλε βίντεο με τα αιτήματα και τις διαμαρτυρίες τους και ρεπορτάζ από την πορεία τους. Το ίδιο βίντεο προβλήθηκε και στα κεντρικά δελτία ειδήσεων της ΕΡΤ 2 και της ΕΡΤ 3. Σήμερα, κατά την διάρκεια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της ΕΡΤ εισέβαλε ομάδα εκπαιδευτικών με σκοπό να καταλάβει το στούντιο και να διακόψει το δελτίο ειδήσεων. Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ υπερασπίστηκαν αποτελεσματικά την ελεύθερη δημόσια τηλεόραση και απέτρεψαν την εισβολή αυτή.

Η ΕΡΤ τους διέθεσε άλλο χώρο από τον οποίο διατύπωσαν όσα είχαν να πουν, τα οποία και προβλήθηκαν ζωντανά, όπως και η διαδήλωσή τους στα Προπύλαια την Παρασκευή το μεσημέρι. Μετά από αυτό οι εισβολείς έφυγαν.Η εισβολή ήταν απολύτως αδικαιολόγητη. Μπορούσε να είναι πλήγμα για την δημόσια τηλεόραση και την ΕΡΤ και δεν προσέθεσε απολύτως τίποτε στην ενημέρωση για τα αιτήματα των εκπαιδευτικών. Η διοίκηση της ΕΡΤ συγχαίρει τους εργαζόμενούς της, που, όπως και σε άλλες μαύρες εποχές, υπερασπίσθηκαν το κύρος και την τιμή της ελεύθερης δημόσιας τηλεόρασης».




Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες συναδέλφους και συναδέλφισσες, που κατέφθασαν από κάθε γωνιά της χώρας, για να διαδηλώσουν και σήμερα Δευτέρα 14/1, δεύτερη ήμερα 24ωρης απεργίας, ενάντια στο νομοσχέδιο έκτρωμα των απολύσεων και της απαξίωσης των πτυχίων. Η μεγαλειώδης συγκέντρωση στα Προπύλαια της κατειλημμένης πρυτανείας με παλμό και αγωνιστικότητα κατέκλυσε τους δρόμους του κέντρου της Αθήνας. 

Η ξαφνική αναδίπλωση της κυβέρνησης για αναβολή της συζήτησης του νομοσχεδίου για την Πέμπτη, δείχνει ξεκάθαρα ότι ο φόβος και η ανασφάλεια έχουν αλλάξει στρατόπεδο! Κάτω από την πίεση των δυναμικών κινητοποιήσεων του 4ημέρου 11-14/1 με κέντρο αγώνα την κατάληψη του συντονιστικού Αναπληρωτών, εκπ/κών σωματείων και φοιτητών στην Πρυτανεία τους ανάγκασε σε τακτική υποχώρηση!

Η πορεία των εκπαιδευτικών μαζί με εργατικά σωματεία και συλλογικότητες ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και φοιτητικούς συλλόγους έφτασε στη Βουλή και πλημμύρισε το Σύνταγμα κα τους γύρω δρόμους. Με μαχητικότητα διατρανώσαμε τα κοινά αιτήματα για μόνιμη και σταθερή εργασία, δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους-ες, δηλώσαμε με απόλυτο και σαφή τρόπο ότι το κίνημα δε θα επιτρέψει να κατατεθεί το νομοσχέδιο ούτε σήμερα, ούτε ποτέ! 



Απαιτήσαμε από τις ομοσπονδίες να πάψουν σκόπιμα να αγνοούν το μεγαλειώδες πανεκπαιδευτικό κίνημα που αναπτύσσεται, ΚΗΡΥΣΣΟΝΤΑΣ ΤΩΡΑ 3ΜΕΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ!

Απέναντι στο πανεκπαιδευτικό ποτάμι η κυβέρνηση παρέταξε διπλές κλούβες κόβοντας κάθε δυνατότητα προσέγγισης της πορείας στη Βουλή. Την ίδια στιγμή, παρά τις διαβεβαιώσεις της υπουργού προστασίας του πολίτη, για μη επανάληψη της αστυνομικής βίας της Παρασκευής 11/1, η πορεία χτυπήθηκε βάναυσα. Χρησιμοποίησαν μεγάλο ρεπερτόριο κατασταλτικών μέσων εναντίων των διαδηλωτών: ασφυξιογόνα, δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου λάμψης, ξύλο και ρίψη χημικών εξ επαφής. Αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστεί σοβαρά με εγκαύματα δευτέρου βαθμού συναδέλφισσα εκπαιδευτικός, ενώ δεκάδες διαδηλωτές τραυματίστηκαν και παρουσίασαν έντονα αναπνευστικά προβλήματα. 






Καταγγέλλουμε την αστυνομική βία και θεωρούμε ηθικό αυτουργό την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ! Δηλώνουμε ότι δε μας τρομοκρατούν, μας εξοργίζουν! 
Θα συνεχίσουμε με το ίδιο πάθος και αποφασιστικότητα το δίκαιο αγώνα μας. 

Η πορεία συγκροτημένα κατευθύνθηκε στην κατάληψη της πρυτανείας όπου πραγματοποιήθηκε πανελλαδική συνέλευση αγώνα για τη συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. 

Ανακοινώνουμε ότι:

• Η ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ! 

• Καταγγέλλουμε την ξεπουλημένη στάση της πλειοψηφίας των δύο ομοσπονδιών, που αρνούνται ακόμα και τώρα να κηρύξουν τριήμερη απεργία και να οργανώσουν αποφασιστικό αγώνα για την οριστική απόσυρση του νομοσχεδίου.

• Τις επόμενες δύο μέρες μαζικά βγαίνουμε για εξορμήσεις στα σχολεία, μεταφέροντας το αγωνιστικό κλίμα του καυτού τετραημέρου καλώντας όλες και όλους να πάρουν την οργάνωση του αγώνα στα χέρια τους.

• Την Τρίτη και την Τετάρτη καλούμε τους συλλόγους ΠΕ και τις ΕΛΜΕ να καλέσουν έκτακτες γενικές συνελεύσεις για να αποφασίσουν 3μερη απεργία και ολομέλειες προέδρων. Η μαζική παρουσία όλων στις συλλογικές διαδικασίες θα επιβάλλει τη συνέχιση του αγώνα!

• Καλούμε όλες και όλους να στηρίξουν έμπρακτα την κατάληψη της πρυτανείας, διατηρώντας την ως κέντρο αγώνα της μάχης που δίνουμε. 

• Χαιρετίζουμε τους φοιτητικούς συλλόγους που ήδη με τις αποφάσεις τους στέκονται στο πλευρό μας και δίνουμε από κοινού τη μάχη. Καλούμε κάθε εργαζόμενο/η, φοιτητή/τρια, άνεργο/η, γονείς, όλη την κοινωνία να ενώσουμε τις φωνές μας για το δικαίωμα όλων για μόνιμη και σταθερή εργασία, μόρφωση και αξιοπρεπή ζωή.

• Καλούμε όλους και όλες σε νέα συνέλευση της κατάληψης αύριο Τρίτη 15/1 στις 18:30 για την οργάνωση των επόμενων δράσεων. 

• Την Τετάρτη 16/1 στις 8μμ θα γίνει προβολή ντοκιμαντέρ για την ιδιωτικοποίηση της παιδείας στην Αμερική. Θα ακολουθήσει συζήτηση.

• Καλούμε τους συναδέλφους/ισσες να αναλάβουν αντίστοιχες δράσεις σε όλη τη χώρα, στέλνοντας πανελλαδικό μήνυμα συνέχισης του αγώνα.

ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ/ΕΣ
ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΤΩΡΑ
ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου