Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

40.000 «αιχμάλωτοι» των τιτλοποιήσεων

Πηγή : Έθνος
Σαράντα χιλιάδες στεγαστικά (και επισκευαστικά δάνεια) τιτλοποιήθηκαν από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων εν αγνοία των δανειοληπτών, οι οποίοι το έμαθαν όταν πήγαν να ρυθμίσουν τα συγκεκριμένα δάνεια.

40.000 «αιχμάλωτοι» των τιτλοποιήσεων
Και έμειναν άναυδοι. Διότι πληροφορήθηκαν ότι τα δάνεια τους είχαν τιτλοποιηθεί από το 2006, κανείς δεν τους είχε ενημερώσει και το χειρότερο είναι ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν στη ρύθμισή τους
Πρόκειται για δάνεια που έχουν λάβει δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι του Δημοσίου, οι οποίοι άρχισαν να ανακαλύπτουν το τελευταίο διάστημα ότι είναι με τη θηλιά στον λαιμό. Και όταν ζήτησαν να πληροφορηθούν από το ΤΠΔ γιατί δεν ενημερώθηκαν για την τύχη του δανείου τους, η απάντηση ήταν η εξής:
«Οι απαιτήσεις από το στεγαστικό δάνειο που χορήγησε το ΤΠΔ έχουν τιτλοποιηθεί, βάσει των διατάξεων του Ν.3453/2006 και των υπ΄ αριθμ. 2/38581/9004/20-7-2006 και 2/48545/0094/28-8-2006 αποφάσεων του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών (Γ. Αλογοσκούφης).
...Με βάση τις παραπάνω ειδικές αυτές ρυθμίσεις δεν είναι απαραίτητη η συναίνεση του δανειολήπτη για να εκχωρηθούν, μεταβιβαστούν ή πωληθούν οι οφειλές του προς το ΤΠΔ».
Η παραπάνω απάντηση δόθηκε στον Συνήγορο του Καταναλωτή (Αρ. Πρωτοκόλλου 24206, Φεβρουάριος 2013), ύστερα από αίτημα δανειολήπτριας η οποία θέλησε να υπαχθεί στις διατάξεις του νόμου Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (νόμος 3869/2010).
Σύμφωνα με την απάντηση του ΤΠΔ η δανειολήπτρια μπορεί να προσφύγει στο δικαστήριο και το ΤΠΔ θα συμμορφωθεί με τη δικαστική απόφαση που θα εκδοθεί.
Ας σημειωθεί ότι όλες οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε τιτλοποιήσεις δανείων -που τις χρησιμοποιούσαν ως εγγύηση για άντληση ρευστότητας- με τη διαφορά ότι οι εμπορικές τράπεζες ενημέρωναν εγγράφως τους πελάτες τους ότι το δάνειό τους τιτλοποιήθηκε.

Video για το εργατικό κίνημα της μεταπολίτευσης

όταν ζωντανεύουν οι εφιάλτες

Αναδημοσίευση από http://esp0ir.wordpress.com/2013/03/08/cauchemars/

Η πολιτική πραγματικότητα στην Ελλάδα έχει ξεπεράσει πλέον τους χειρότερους εφιάλτες που είχα στην πρώτη εφηβική ηλικία μου, τότε που πρωτοδιάβασα το 1984.
Δεν ξέρω τί να πρωτοσχολιάσω.
Πρώτα είχαμε την εισβολή 7 διμοιριών των ΜΑΤ σε ένα χωριό της Χαλκιδικής, μετά τις απαγωγές πολιτών και τον εκβιασμό τους για να δώσουν γενετικό υλικό υπό την απειλή της απείθιας, μετά τις προσαγωγές ανηλίκων και τις εισβολές σε σπίτια, μετά το ξύλο και τα δακρυγόνα που έχουν φάει αμέτρητες φορές στις ειρηνικές πορείες τους, μετά τον εκφοβισμό τους από ιδιώτες μπράβους με κουκούλες κάθε φορά που ανέβαιναν στο βουνό και πολλά ακόμα που ούτε τα βάζει ο νους μας.
Μετά μάθαμε ότι η τρόικα ζητάει, λέει, μειώσεις των γιατρών. Διότι δεν πεθαίνουμε αρκετά γρήγορα από τις ελλείψεις του ΕΣΥ, δεν φτάνει πως ο ένας στους τρεις δεν έχει καν πρόσβαση στο ΕΣΥ και αναγκάζεται να καταφεύγει στα Κοινωνικά Ιατρεία. Πρέπει να πεθαίνουμε πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά για να πιάσουν τους στόχους, ειδικά οι φτωχότεροι εξ ημών, οι πλούσιοι θα πάνε στα ιδιωτικά, κανένα πρόβλημα.
Στο πνεύμα αυτό, μάθαμε ότι πέθανε ένα παιδάκι. Θα μπορούσε να είχε σωθεί, αλλά το Μνημόνιο φρόντισε να μην υπάρχει πλέον Καρδιοχειρουργικό Κέντρο στο Νοσοκομείο “Αγία Σοφία”.
Στη συνέχεια βρέθηκε “λύση” για τους τοξικομανείς: με το σχέδιο “Θέτις” θα τους ξαποστείλουμε στα Στρατόπεδα Συγκέντρωσης. Αυτά που ετοιμάστηκαν δήθεν για τους οικονομικούς μετανάστες. Αυτά που σε λίγο καιρό θα φιλοξενούν κι άλλους: αριστερούς, αναρχικούς, αντιρρησίες συνείδησης, αστέγους, ανύπαντρες μητέρες, οφειλέτες του δημοσίου και γενικά, όποιον το Σύστημα [αυτό με το κεφαλαίο Σίγμα] αποφασίσει ότι “περισσεύει” και πρέπει να εξαφανιστεί.
Διότι, αντιλαμβάνεστε, είναι επικίνδυνο να κυκλοφορούν ελεύθεροι όλοι αυτοί, χαλάνε το καλό επενδυτικό κλίμα.
Το οποίο επενδυτικό κλίμα μάλλον σκεφτόταν ο Εισαγγελέας και ο Δικαστής που την ίδια μέρα, σε αγαστή συνεργασία, αθώωσαν τον αρχιτραμπούκο νεοναζί Ηλία Κασιδιάρη από την σοβαρότατη κατηγορία για συνέργεια στο μαχαίρωμα ενός φοιτητή.

H Τουρκία στηρίζει τις τρόικες

Των Βασίλη Κων/νου Φούσκα και Κωνσταντίνου Δημουλά από ΕφΣυν, χωρίς φυσικά να ταυτιζόμαστε με το σύνολο των θέσων των συντακτών

Η Ελλάδα κατέχει εξαρτημένη/δυναστευόμενη θέση στη νέα ιμπεριαλιστική αλυσίδα που εγκαινιάστηκε μετά τον Β” Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε οικονομικό επίπεδο, αυτή η νέα θέση χαρακτηρίζεται από την αδυναμία της εγχώριας ολιγαρχίας να οργανώσει τις παραγωγικές δυνάμεις και σχέσεις της χώρας με τρόπο αυτόνομο/ισοδύναμο σε σχέση με τα μητροπολιτικά κέντρα της Ευρώπης και των ΗΠΑ (αυτό, βέβαια, είναι ιστορικό/δομικό χαρακτηριστικό της Ελλάδας). Σε πολιτικό επίπεδο, αυτό μεταφράζεται σε βαθιά εξάρτηση των πολιτικών ελίτ από ξένα κέντρα εξουσίας, τα οποία και γίνονται ρυθμιστές της ελληνικής πολιτικής σκηνής σε κρίσιμες φάσεις της μεταπολεμικής ιστορίας της χώρας. Σε ιδεολογικό επίπεδο, η Ελλάδα ταλαντεύεται μεταξύ του «ανήκομεν εις την Δύσιν» και του «η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες». Σ” αυτή τη συνάφεια θα πρέπει να προστεθεί και η γεωπολιτική/γεωστρατηγική παράμετρος. Η Ελλάδα είχε -και έχει πάντοτε- μια αναβαθμισμένη γεωπολιτική/γεωστρατηγική «υπεραξία» σε σχέση με τη νωχελική καπιταλιστική οικονομία της, την οποία όμως οι κατά καιρούς άρχουσες ελίτ ουδέποτε αξιοποίησαν. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι αυτή η «υπεραξία» της Ελλάδας ουδέποτε υπερκέρασε αυτήν της Τουρκίας. Σ” αυτό το πλαίσιο, και λόγω του ότι Ελλάδα και Τουρκία καθορίζουν τις πολιτικές τους μέσα στο ΝΑΤΟ, οι άρχουσες ελίτ των δύο χωρών συχνά υποκύπτουν σε ΝΑΤΟϊκές πιέσεις και παίρνουν αποφάσεις ενάντια στους λαούς τους προκειμένου να διασφαλίσουν την κοινωνική ειρήνη στο εσωτερικό των χωρών τους. Θέλουμε να πούμε ότι, στο επίπεδο της διεφθαρμένης «υψηλής πολιτικής» των εξαρτημένων ελίτ, τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία ενδέχεται ακόμα και να συνεργαστούν προκειμένου να πολεμήσουν τον «εσωτερικό εχθρό». Το παράδειγμα της Κύπρου τη δεκαετία του 1960, αλλά και το καλοκαίρι του 1974, είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Το επεισόδιο στα Ιμια το 1996 είναι ένα άλλο παράδειγμα που αποτυπώνει τη σημασία των εσωτερικών παραγόντων στην εκπόνηση τυχοδιωκτικής εξωτερικής πολιτικής.

Στο Κυπριακό, ο εχθρός ήταν ο κομμουνιστικός κίνδυνος στην Ελλάδα και ο «κόκκινος παπάς» (Μακάριος), ενώ το 1974 θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός των μεγάλων αναταραχών και αντικαθεστωτικών εκδηλώσεων στην Τουρκία, που είχαν παραλύσει το πολιτικό σύστημα. Η απόβαση στην Κύπρο αναζωπύρωσε τον τουρκικό εθνικισμό, συσπείρωσε τις πολιτικές δυνάμεις και ατόνησε το κίνημα της Αριστεράς, και όλα αυτά έγιναν με το κατευόδιο των ΗΠΑ και της CIA. Στα Ιμια, η τουρκική πολιτική ηγεσία με την Τσιλέρ προσπαθούσε να σταθεροποιήσει ένα εσωτερικό πολιτικό καθεστώς, του οποίου οι εκλογές δεν απέδιδαν αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ομως, η επίδειξη δύναμης κατά της Ελλάδας συσπείρωσε τον τουρκικό εθνικισμό και το πολιτικό σύστημα πίσω από τις καθεστωτικές δυνάμεις και ο τουρκικός λαός ψήφισε αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Πλάνο 30/900

Συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη 9/3/2013 : ΟΧΙ στα μεταλλεία χρυσού και στην κρατική τρομοκρατία!

 Το Σάββατο 9 Μαρτίου, στις 11.30 π.μ, οι Επιτροπές Αγώνα Θεσσαλονίκης – Χαλκιδικής – Κιλκίς και Θράκης ενάντια στα μεταλλεία χρυσού, διοργανώνουν συλλαλητήριο στην Θεσσαλονίκη, στην πλατεία του Δημαρχείου. Θα ακολουθήσει πορεία στην οδό Τσιμισκή, Βενιζέλου και Λεωφόρο Νίκης με κατάληξη στην πλατεία του Δημαρχείου.


ΟΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ- ΚΙΛΚΙΣ – ΘΡΑΚΗΣ






Δείτε επίσης:







Επιστημονικό πόρισμα – κόλαφος για τα μεταλλεία της Χαλκιδικής

ανασα - Εκλογές Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Θεσ/κης

Είμαστε πάλι εδώ

Στην πραγματικότητα που διαμορφώνει το ολοκληρωτικό καθεστώς της κυβέρνησης και του μνημονίου της με την τρόικα, πολλοί από εμάς θα βρεθούν στα όρια της επαγγελματικής επιβίωσης. Ειδικότερα για τους νέους αρχιτέκτονες η νέα εργασιακη πραγματικότητα φαντάζει εφιαλτική.
Για την πόλη και το περιβάλλον δρομολογείται μια άνευ όρων παράδοσή τους στην αγοραία εκμετάλλευσή έξω από κάθε προηγούμενο προγραμματισμό και σχεδιασμό, μέσα από νομοσχέδια τύπου fast track (τι είναι αυτό;).
Όσοι δεν συντασσόμαστε με τους νόμους της ζούγκλας θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε για την οικοδόμιση της συντροφικότητας και της αλληλεγγύης και μέσα στο σύλλογο αρχιτεκτόνων, θεωρώντας τα βασικά όπλα στην καθημερινές μάχες που αναγκαστικά θα δώσουμε για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.
Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε ένα σύλλογο αρχιτεκτόνων που:
- Απέναντι στην εξοντωτική λαίλαπα των φορο-νόμων και την ληστεία από το ΤΣΜΕΔΕ, θα στηρίζει την αυτοοργάνωση του αγώνα από τους ίδιους τους μηχανικούς, μέχρι την οριστική ανατροπή αυτής της πολιτικής, έξω από λογικές διαχείρισης και κομματικών ισορροπιών.
- Απέναντι στην συνεχή υποβάθμιση του ρόλου του αρχιτέκτονα στην παραγωγή του χώρου θα σταθεί πολέμιος με βασική φιλοσοφία το «αρχιτεκτονική για την κοινωνία» .
- Απέναντι στην αρπαγή των δημόσιων και ελεύθερων χώρων θα στέκεται πρωτοπόρος και αλληλέγγυος στα κινήματα πόλης που αναπτύσσονται.
- Απέναντι στην υποβάθμιση της πολιτιστικής κληρονομιάς, του φυσικού και αστικού τοπίου θα αποκαθιστά την κοινωνική ευθύνη του αρχιτέκτονα.

 

*Η αν.α.σ.α. είναι συλλογικότητα ανεξάρτητων αριστερών αρχιτεκτόνων με παρουσία στο σύλλογο, σε κινήματα πόλης και σε χώρους εργασίας.
 
το ψηφοδέλτιο της  
ανεξάρτητης αριστερής συσπείρωσης αρχιτεκτόνων
ΑΝ.Α.Σ.Α.

ΓΙΑ Δ.Σ.
ΑΝΤΑΡΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ
ΑΠΟΤΣΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
ΒΙΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΘΗΝΑ
ΓΕΩΡΓΕΛΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
ΓΟΛΣΟΥΣΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΚΛΕΙΔΑΡΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ
ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΟΥ ΑΡΕΤΗ
ΣΑΜΔΑΝΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΣΕΙΡΑ ΕΦΗ
ΣΚΑΜΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑ
ΤΣΕΛΕΠΙΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ
ΤΣΙΜΗΓΚΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

Στο κτίριο του ΤΕΕ-ΤΚΜ (στην παραλία)
από 8:00πμ έως 19:00μμ

Κινητοποίηση στο Υπ. Εργασίας για το ασφαλιστικό

Αθήνα, 7/3/2013
Αρ. Πρωτ.: 6551
3ωρη Πανελλαδική Στάση Εργασίας
για την Πέμπτη 14 Μαρτίου
από 09.00-12.00
Συνάδελφοι,
Υλοποιώντας την απόφαση του 15ου Τακτικού μας Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε από 26-28 Φεβρουαρίου, προκηρύσσουμε την 3ωρη Πανελλαδική Στάση Εργασίας για τις 14 Μαρτίου, για να διεκδικήσουμε αγωνιστικά την επίλυση των μεγάλων ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών προβλημάτων του Κλάδου καθώς και την επιβίωση του Ταμείου μας.
Στην Στάση Εργασίας θα συμμετέχουν ήδη το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών με αντίστοιχη απόφασή του, γίνονται δε προσπάθειες να συμμετάσχει και το ΤΕΕ ώστε να λάβει παντεχνικό χαρακτήρα ή κινητοποίηση. Παράλληλα βρισκόμαστε σ΄ επαφή με το Σύλλογο των εργαζομένων στο ΕΤΑΑ ώστε να υπάρξει και η δική τους συμμετοχή.
Στα πλαίσια της κινητοποίησης καλούμε τους Διπλ. Μηχανικούς της Αττικής στις 09.30 σε Συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας Σταδίου 29. Για τους συναδέλφους στην υπόλοιπη Ελλάδα καλούμε τις Διοικήσεις των Α΄βάθμιων ΕΜΔΥΔΑΣ να οργανώσουν αντίστοιχες εκδηλώσεις –συγκεντρώσεις είτε στα περιφερειακά ΤΣΜΕΔΕ συμβολικά, είτε σε χώρους που θα αποφασίσουν (Περιφέρειες, Δήμους κλπ.), παράλληλα να επιδιώξουν την συμμετοχή όλων των Διπλ. Μηχανικών σε συνεργασία με τα περιφερειακά ΤΕΕ και τους Φορείς των Μηχανικών.
Στην συγκέντρωση στην Αθήνα θα επιδιώξουμε συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας με την συμμετοχή αντιπροσωπείας όλων των συμμετεχόντων Φορέων στην κινητοποίηση, διεκδικώντας :
  • Αναπλήρωση των αποθεματικών που μας "κούρεψαν" που για το ΤΣΜΕΔΕ είναι πλέον του 1.5 δισ. € και είναι αποκλειστικά χρήματα των Μηχανικών, για το ΕΤΑΑ δε συνολικά είναι πλέον των 2 δισ. €.
  • Άμεση καταβολή των οφειλομένων από την τριμερή χρηματοδότηση του ν.2084/92, που για το ΤΣΜΕΔΕ ξεπερνούν τα 600 εκ. € και συνολικά για το ΕΤΑΑ πάνω από 1 δισ. €.
  • Απόσυρση της διάταξης του ν.2469/97 που μας υποχρεώνει όπως και όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία και τα ΝΠΔΔ, να καταθέτουν τα αποθεματικά τους στην Τράπεζα της Ελλάδας που αποδείχθηκε στην πράξη μηχανισμός ληστείας αντί για θεματοφύλακα διασφάλισης των χρημάτων των ασφαλισμένων.
  • Απόσυρση της διάταξης του ν. 3986/2011 που επιβάλλει άδικες και βάρβαρες αυξήσεις στις εισφορές, ιδιαίτερα στους νέους ασφαλισμένους (μετά το 93) ελεύθερους επαγγελματίες, που έχουν σαν συνέπεια την μείωση κατά 50% της εισροής νέων ασφαλισμένων στο Ταμείο, την τεράστια αύξηση αιτημάτων διαγραφής από το ΤΕΕ και το ΤΣΜΕΔΕ των ήδη ασφαλισμένων και την αύξηση κατά τουλάχιστον 50% των ασφαλισμένων που αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους, διευρύνοντας εκρηκτικά την εισφοροδιαφυγή και τις απώλειες στο Ταμείο και όλα τα παραπάνω καταγράφονται την διετία 2011-2012 συνεπώς η εκτίμηση ότι το Ταμείο οδηγείται στην κατάρρευση είναι απόλυτα ρεαλιστική.
  • Απόσυρση των διατάξεων της τελευταίας μνημονικής διετίας που αφορούν στις μειώσεις των συντάξεων κατά 40%. Ειδικά οι Μηχανικοί που καλύπτουν προσωπικά τις εισφορές τους χωρίς καμία συμμετοχή του Κράτους αλλά και των εργοδοτών (ακόμα και οι μισθωτοί του Δημοσίου κάλυπταν μόνοι τους την εισφορά για την Κ.Σ. μέχρι το 2006) καταλήγουν να χάνουν περίπου ολοκληρωτικά την Κ.Σ. αφού εξανεμίζεται το μεγαλύτερο μέρος της.

Egyptian Winter: A New Short Documentary

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

SosHalkidiki

Το Συντονιστικού Φορέων Σταγείρων-Ακάνθου ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, ενημερώνει καθημερινά για τις εξελίξεις στην Χαλκιδική από το blog: Soshalkidiki 
Στα πλαίσια αυτής της ενημέρωσης, κυκλοφόρησε το 1o τεύχος του ενημερωτικού ηλεκτρονικού περιοδικού soshalkidiki. Σ’ αυτό θα βρείτε πληροφορίες για τις εξορυκτικές δραστηριότητες στη Χαλκιδική, τις επιπτώσεις τους σε περιβάλλον, υγεία και τοπική οικονομία, καθώς και πλούσιο υλικό που αφορά την πορεία των κινητοποιήσεων. Το περιοδικό σε ηλεκτρονική μορφή μπορείτε να το δείτε κάνοντας κλικ στην παρακάτω εικόνα (περιλαμβάνει μάλιστα ως σύνδεσμο και το ψήφισμα που η Γενική Συνέλευση της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής αποφάσισε, ύστερα από πρόταση της συσπείρωσης):

Επίσης προτείνουμε για ανάγνωση την παρακάτω μπροσούρα από τη συλλογικότητα "χορός της καρμανιόλας":
 http://xorostiskarmaniolas.espivblogs.net/files/2013/02/skouriesteliko2.pdf

Τέλος δείτε τη σημερινή βαρβαρότητα της αστυνομίας στην εισβολή της στην Ιερισσό:

Ενιαία ρύθμιση για τις οφειλές σε εφορία - Ταμεία

Αναδημοσίευση από Πρώτο Θέμα

Στα τεχνικά κλιμάκια παραπέμφθηκε το θέμα της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα Ταμεία, μετά την εμπλοκή που διαπιστώθηκε στη σημερινή συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και των επικεφαλής της Τρόικας, κυρίως όσον αφορά στο ύψος των προτεινόμενων δόσεων.
Τα κλιμάκια, στα οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε μία κοινή προσέγγιση, τόσο για την πάγια ρύθμιση οφειλών όσο και για τη ρύθμιση ύστατης ευκαιρίας, στην οποία, όσοι ενταχθούν, θα πρέπει να προσκομίσουν αποδεικτικό φερεγγυότητας της επιχείρησής τους.

Η Τρόικα ζήτησε να υπάρξει κοινή αντιμετώπιση για τους οφειλέτες φόρων και εισφορών, όσον αφορά στις  προυποθέσεις, τις δόσεις, αλλά και την ελάχιστη μηνιαία καταβολή.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών παρέμειναν αμετακίνητοι στις θέσεις τους οι δόσεις για τους οφειλέτες να μην υπερβαίνουν τις 36, ενώ δεν έχει εγκριθεί η πρόβλεψη έκπτωσης για τις προσαυξήσεις.

Αντίθετα, στην πρότασή του το ΙΚΑ ζητά οι δόσεις να κυμαίνονται από 60 έως 72, με την προυπόθεση ότι καταβάλλονται κανονικά οι τρέχουσες εισφορές, ενώ η ελάχιστη μηνιαία καταβολή να μην είναι μικρότερη από 100 ευρώ .

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Μάρκ Φλάναγκαν, εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για την αποφυγή καταβολής των εισφορών σε πολλές κατηγορίες αυταπασχολούμενων, όπως οι γιατροί, οι δικηγόροι και οι μηχανικοί.

Ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης παρέδωσε στους δανειστές το σχέδιο της ρύθμισης για την αλλαγή του μηχανισμού για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, ο οποίος από την 1η Απριλίου θα ορίζεται πλέον από την κυβέρνηση, έπειτα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.

Με «45άρια» βγάζανε το... ψωμάκι τους

Αναδημοσίευση από Ελευθεροτυπία
Μαζί με τον Παναγιώτη Ψωμιάδη διώκεται και το... άλλοθί του. Η συμπληρωματική ποινική δίωξη που ασκήθηκε χθες εις βάρος του πρώην νομάρχη Θεσσαλονίκης για τις αναθέσεις έργων ύψους μέχρι 45 χιλιάδων ευρώ αφορά και τα μέλη νομαρχιακών επιτροπών που ψήφιζαν υπέρ των σχετικών αποφάσεων.
Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης (αριστερά) και ο αδελφός του, Διονύσης, εναντίον των οποίων και άλλων 35 της τότε Νομαρχίας απαγγέλλονται κατηγορίες για κακουργηματικές πράξεις κατά του Δημοσίου Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης (αριστερά) και ο αδελφός του, Διονύσης, εναντίον των οποίων και άλλων 35 της τότε Νομαρχίας απαγγέλλονται κατηγορίες για κακουργηματικές πράξεις κατά του Δημοσίου Στη δικογραφία περιλαμβάνονται τα ονόματα περισσότερων από 35 κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων είναι ο αδελφός του Π. Ψωμιάδη, Διονύσης, στελέχη και υπάλληλοι της τότε Νομαρχίας Θεσσαλονίκης. Κατηγορούμενοι είναι επίσης οι νομαρχιακοί σύμβουλοι-μέλη των νομαρχιακών επιτροπών και η πάρεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου που ενέκριναν την κατάτμηση των έργων, σε «45άρια», τη χρονική περίοδο 2006 - 2009. Υπενθυμίζεται ότι τα έργα αξίας έως 45.000 ευρω δίνονταν με απ' ευθείας ανάθεση και όχι με διαγωνισμό.
Η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ιωάννα Κατσή άσκησε συμπλήρωματική ποινική δίωξη για:
Κακουργηματική «απιστία στην υπηρεσία με ιδιαίτερα τεχνάσματα από κοινού και κατ' εξακολούθηση», με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608 περί καταχραστών Δημοσίου, εις βάρος πρώην στελεχών και υπαλλήλων της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης.
«Ηθική αυτουργία στην απιστία» εις βάρος των αδελφών Ψωμιάδη και του πρώην γ. γραμματέα της Νομαρχίας, Δημήτρη Λευκόπουλου, που υπέγραφαν τις σχετικές πιστώσεις για την εκταμίευση των χρημάτων.
«Ηθική αυτουργία στην ηθική αυτουργία της απιστίας» στους εργολάβους που ανέλαβαν να εκτελέσουν τα έργα.
«Ψευδή βεβαίωση από κοινού και κατ' εξακολούθηση», σε βαθμό κακουργήματος, στους υπαλλήλους που ενέκριναν την πρόοδο των έργων , εξέδιδαν πιστοποιητικά για την παραλαβή και την εκτέλεσή τους.
«Ηθική αυτουργία στην ψευδή βεβαίωση» για τους αδελφούς Ψωμιάδη και «ηθική αυτουργία στην ηθική αυτουργία της ψευδούς βεβαίωσης» για τους εργολάβους.
Για «άμεση συνέργεια στην απιστία» διώκονται και τα μέλη των νομαρχιακών επιτροπών, 10 νομαρχιακοί σύμβουλοι που ψήφιζαν υπέρ των συγκεκριμένων αποφάσεων, καθώς επίσης και η πάρεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου που γνωμοδοτούσε για τη νομιμότητα της κατάτμησης των έργων.

ΟΑΕΔ: Γραφτείτε άνεργοι, μην περιμένετε επιδότηση

Αναδημοσίευση από Ελευθεροτυπία

Προς "επίλυση" οδεύει το θέμα της εγγραφής των 100.000 γιατρών, δικηγόρων και μηχανικών στα μητρώα ανεργίας του ΟΑΕΔ, που ανέδειξε χθες η «Ε», αλλά με τον οργανισμό να δηλώνει «αδυναμία καταβολής επιδόματος» και να ρίχνει το σχετικό «μπαλάκι» στα ασφαλιστικά ταμεία του ΕΤΑΑ. Ο υποδιοικητής του ΟΑΕΔ, Μανώλης Κοντοπάνος, δήλωσε ότι ο οργανισμός «βλέπει θετικά το θέμα, καθώς πρόκειται για κατάφωρη αδικία, αλλά δεν μπορεί να επωμιστεί το κόστος».
Το χθεσινό δημοσίευμα της «Ε» Το χθεσινό δημοσίευμα της «Ε» Μάλιστα σε νομοθετική ρύθμιση που έχει προτείνει η διοίκηση του ΟΑΕΔ προς το υπουργείο Εργασίας και αναμένεται να περιληφθεί στο νομοσχέδιο-«σκούπα» του υπουργείου Εργασίας «για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μη επιδοτούμενων ανέργων», θα προβλέπεται:
1Με αποφάσεις του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, ύστερα από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΕΔ καθορίζονται τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των μη επιδοτουμένων ανέργων που εγγράφονται στα μητρώα του οργανισμού και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.
2 Κάτοχοι άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, ασφαλισμένοι ή μη σε οικεία ασφαλιστικά Ταμεία, που δεν ασκούν ελευθέριο ή άλλο επάγγελμα, μπορούν να εγγράφονται ως άνεργοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ.
Οπως έγραψε χθες η «Ε», οι τρεις κλάδοι αδικούνται και δεν μπορούν να εγγραφούν στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ ούτε να εκδώσουν δελτίο ανεργίας, αν δεν έχουν καταθέσει την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, με αποτέλεσμα να χάνουν τα ευεργετήματα που προβλέπουν οι νόμοι, όπως την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ υστερούν στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ ως προς τη μοριοδότηση της ανεργίας.
Παρέμβαση ΓΣΕΕ
Παρέμβαση στο θέμα της χορήγησης επιδόματος στους αυτοαπασχολουμένους κάνει και η ΓΣΕΕ με αφορμή υπουργική απόφαση του Γιάννη Βρούτση για τη χορήγηση από το Μάρτιο επιδόματος στους αυτοαπασχολούμενους βιοτέχνες και εμπόρους που ασφαλίζει ο ΟΑΕΕ.
Το επίδομα ανεργίας θα δικαιούνται και εκείνοι των οποίων η επιχείρηση έχει κλείσει πριν από την 1/1/2011, εφ' όσον δεν έχουν επαναδραστηριοποιηθεί μετά την ημερομηνία αυτή. Δικαιούχοι επίσης θα είναι και οι αυτοτελώς απασχολούμενοι δημοσιογράφοι «με μπλοκάκι», που ασφαλίζονται στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Η διάρκεια καταβολής του επιδόματος ανάλογα με τα έτη ασφάλισης θα είναι κλιμακωτή, για ασφάλιση 3-4 χρόνια οι 3 μήνες και για 15 χρόνια οι 9 μήνες.
Η ΓΣΕΕ ζητεί η αναγνώριση του δικαιώματος να παραχωρηθεί στα ασφαλιστικά Ταμεία που έχουν τη συσσωρευμένη εμπειρία των ιδιαιτεροτήτων των επαγγελματικών ομάδων που ασφαλίζουν, στον δε ΟΑΕΔ να παραχωρηθεί η αρμοδιότητα της καταβολής του βοηθήματος.
Το ΕΤΑΑ διευκρινίζει, στο μεταξύ, ότι όσοι "νέοι" μηχανικοί ελεύθεροι επαγγελματίες και μισθωτοί έχουν υπαχθεί στην Ειδική Προσαύξηση και έως 30.6.2011 είχαν συμπληρώσει τουλάχιστον 3 έτη ασφάλισης ως ελεύθεροι επαγγελματίες, μετατάσσονται υποχρεωτικά στη 2η ασφαλιστική κατηγορία. Για την υποχρεωτική μεταγωγή σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία, πέραν της 2ης, δεν θα λαμβάνεται υπ' όψιν ο χρόνος ασφάλισης εμμίσθου.

Τα επιτεύγματα του Ούγκο Τσάβες

ΠΗΓΗ: The Press Project

Μέχρι και την ημέρα που ο Ούγκο Τσάβες έχασε τη μάχη για τη ζωή ο φιλελεύθερος Τύπος και των δύο πλευρών του Ατλαντικού δεν έχει σταματήσει να προσπαθεί να διαλύσει τη νέα κυβέρνηση του

Η μεγάλη του νίκη (με 12 μονάδες μπροστά από τον Γκουτιέρες) δεν έχει ακόμα αναλυθεί. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ο Τσάβες κέρδισε τον αγώνα παλεύοντας τον καρκίνο και έχοντας απέναντί του όλα τα ΜΜΕ από τα πιο μικρά τοπικά μέχρι τα μεγαλύτερα διεθνή (σκεφτείτε την ανάλογη περίπτωση στου ΣΥΡΙΖΑ στις Ελληνικές εκλογές) καθώς και κάτι που σπάνια αναγνωρίζεται: έναν εκλογικό χάρτη που είναι εξαιρετικά προκατειλημμένος προς τις μεσαίες και ανώτερες τάξεις με γεωγραφικά εμπόδια και δυσκολία πρόσβασης για τα μέλη της εργατικής τάξης.

Ένας από τους κύριους παράγοντες για την δημοτικότητα της κυβέρνησης Τσάβες και την συντριπτική νίκη του στην εκλογική διαδικασία του Οκτωβρίου του 2012 είναι η μείωση της φτώχιας, που κατέστη δυνατή επειδή η κυβέρνηση πήρε πίσω τον έλεγχο της εθνικής εταιρίας πετρελαίου PDVSA και χρησιμοποίησε προς αυτή την κατεύθυνση τα τεράστια έσοδα από το εμπόριο του πετρελαίου. Όχι ωφελώντας μια μικρή τάξη μισθωτών, όπως έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά κατασκευάζοντας τις υποδομές που απαιτούνταν και χτίζοντας κοινωνικές υπηρεσίες που τόσο πολύ είχε ανάγκη η Βενεζουέλα. Κατά την διάρκεια των 10 τελευταίων ετών η κυβέρνηση έχει αυξήσει τις κοινωνικές της δαπάνες κατά 60,6%, δηλαδή κατά 772 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η φτώχεια δεν ορίζεται αποκλειστικά από την έλλειψη εισοδήματος, όπως η υγεία δεν ορίζεται αποκλειστικά από την έλλειψη της ασθένειας. Η συσχέτιση είναι πολυ-παραγοντική, δηλαδή καθορίζεται από μια σειρά κοινωνικών διαδικασιών. Για να γίνει μια πιο αντικειμενική εκτίμηση της πραγματικής προόδου που έχει επιτευχθεί από τον Μπολιβαριανή επανάσταση στη Βενεζουέλα τα τελευταία 13 χρόνια είναι απαραίτητο να εξεταστούν τα υπάρχοντα δεδομένα σχετικά με τους καθοριστικούς κοινωνικούς παράγοντες της υγείας και της φτώχειας: η εκπαίδευση, η ανισότητα μεταξύ απασχόλησης και εισοδήματος, η υγειονομική περίθαλψη, η επισιτιστική ασφάλεια και η υποστήριξη της κοινωνίας από τις δημόσιες υπηρεσίες.

Όσον αφορά αυτούς τους κοινωνικούς καθοριστικούς παράγοντες της υγείας, η Βενεζουέλα είναι τώρα στην περιοχή η χώρα με το χαμηλότερο επίπεδο ανισότητας (που μετράται από το συντελεστή Gini) αφού έχει μειώσει την ανισότητα κατά 54% και τη φτώχεια κατά 44%. Η φτώχεια έχει μειωθεί από το 70,8% (1996) στο 21% (2010) ενώ η ακραία φτώχεια μειώθηκε από το 40% (1996) στο πολύ χαμηλό επίπεδο του 7,3% (2010). Περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ωφεληθεί από τα προγράμματα κατά της φτώχειας, που ονομάζονται «Misiones» (Αποστολές). Έως τώρα, 2,1 εκατομμύρια ηλικιωμένοι έχουν λάβει σύνταξη γήρατος - δηλαδή το 66% του πληθυσμού, ενώ μόνο 387.000 είχαν συνταξιοδοτηθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

I'd Love to Change the World - Ten Years After

Πρώτα μάθαμε για τον Τσάβες μετά για τον Alvin Lee...

φρικαριστικό mini ντοκυμαντέρ για χρυσή αυγή


Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών - Κάρτα Ανεργίας

Με βάση την απόφαση της τελευταίας Γενικής Συνέλευσης, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών προχωρά στην έκδοση κάρτας ανεργίας των ανέργων και υποαπασχολούμενων συναδέλφων.

Καταγράφουμε τους άνεργους σε συνεργασία και διεκδικούμε ουσιαστικά μέτρα προστασίας κατά της ανεργίας:
Επίδομα ανεργίας στο ύψος του βασικού μισθού, για όλους (τυπικά μισθωτούς ή με δελτίο).
Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών των ανέργων. Υπολογισμός του χρόνου ανεργίας στα συντάξιμα έτη.
Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους χωρίς προϋποθέσεις.
Σε συνεργασία με τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς προχωράμε στη διεκδίκηση δωρεάν μετακινήσεων.
Μαζί με τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, διεκδικούμε δωρεάν είσοδο και δωρεάν εξετάσεις σε αυτά.

Συγκροτούμαστε με συλλογικούς όρους, καταγράφουμε τη δύναμή μας. Παίρνουμε το ΔΕΛΤΙΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ από το σωματείο.

ΑΠΟ ΤΙΣ 5 ΜΑΡΤΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΙΣ 6.30, ΚΑΘΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ - Ερμού και Φωκίωνος 11, 4ος όροφος, Αθήνα. Τηλέφωνα επικοινωνίας 6936760879, 6977806266.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ - ΜΕ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

Η απάντηση της ΔΕ του ΤΣΜΕΔΕ

Αναρτούμε την απάντηση της ΔΕ του ΤΣΜΕΔΕ στα αιτήματα που έβαλε η ανοικτή συνέλευση μηχανικών. Εκτός από την αύξηση του εισοδηματικού ορίου για την ένταξη στη ρύθμιση σφραγίσματος βιβλιαρίου ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (από 30.000 σε 40.000 €) η απάντηση είναι "άλλα λόγια να αγαπιόμαστε", με αποκορύφωμα τις δικαιολογίες περί Άττικα Μπανκ. Όλοι την Παρασκευή 8/3 στις 6:30μμ στο ΤΕΕ για την επόμενη ανοικτή συνέλευση όπου όλοι μαζί θα αποφασίσουμε τις δράσεις μας.

Ψήφισμα της Γ.Σ. Του ΣΑΘ για την επένδυση Χρυσού στην Β. ΧΑλκιδική

Ο ΣΑΘ με αγωνία παρακολουθεί τις εξελίξεις σε σχέση με την επένδυση χρυσού στη Βόρεια Χαλκιδική. Η απόφαση της πολιτείας να αγνοήσει την αρνητική τοποθέτηση του Τεχνικού της Συμβούλου (ΤΕΕ) και να προχωρήσει στην έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του έργου, σε συνδιασμό με την ανυπαρξία μέριμνας από την πλευρά της, από το 2003 έως και σήμερα, για ουσιαστικό και σε βάθος δημόσιο διάλογο για την αναγκαιότητά του, φαίνεται ότι με ακρίβεια αδηγεί στην επιβολή του δια της βίας και της καταστολής των αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας που θίγεται άμεσα από αυτό.
Πλήθος επιστημονικών φορέων, με πλέον βαρύνοντα το ΤΕΕ-ΤΚΜ, εγκαίρως και έγκυρα επεσήμαναν ότι στην ολοκληρωμένη του μορφή, το έργο αποτελεί ένα τεράστιο εγχείρημα για τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής, με μη αναστρέψιμες βλάβες σε τομείς ζωτικής σημασίας όπως η υδροφορία, και ακυρώνει κάθε δυνατότητα παράλληλης αξιόλογης οικονομικής δραστηριότητας. Κατά συνέπεια, η επίδραση στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον δεν συνάδει με τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης της περιοχής.
Από το πληθος των τοποθετήσεων και λίγων ενημερωτικών εκπομπών πολλά είναι τα ζητήματα που τέθηκαν. Για την νομιμότητα της εκχώρησης, την αξιοπιστία της ΜΠΕ, τον ρόλο των εταιριών εξόρυξης παγκοσμίως στην ανεπιστρεπτί υποβάθμιση του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος, για την απόδοση της επένδυσης σε σχέση με την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας κ.α.. Δυστυχώς σε όλα τα παραπάνω τόσο η εταιρία όσο και η εκτελεστική εξουσία δεν δόσανε πειστικές απαντήσεις, ενώ οι εξελίξεις συνεχώς επιβεβαιώνουν το χειρότερο σενάριο.
Ο ΣΑΘ βαθύτατα ευαισθητοποιημένος σε ζητήματα περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής και προσπαθώντας να κρίνει το ζήτημα εξω από καιροσκοπικά εκβιαστικά διλήματα (θέσεις εργασίας ή περιβάλλον), δηλώνει πως οι όποιες επενδύσεις δεν μπορούν να γίνονται με κάθε κόστος. Ενώνει την φωνή του με όσους, παρά την φίμωση από τα διαπλεκόμμενα ΜΜΕ και την άγρια καταστολή, υπερασπίζονται το δικαίωμα στη ζωή.

Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Ιθαγένεια για όλα τα παιδιά

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ, Oχι στα γραφειοκρατικά εμπόδια και τους αποκλεισμούς, ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

30 ΜΑΡΤΗ, ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ-ΝΟΜΙΜΟΙ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ, OMONOIA 2MM

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κηρύξει αντισυνταγματικές διατάξεις του νόμου για την ιθαγένεια με ανοιχτά άκαρδες, αντιδραστικές και ρατσιστικές «αιτιολογήσεις», ενώ με άλλη απόφαση του έκρινε συνταγματικό(!) το Μνημόνιο, δείχνει πόσο πολύ ευθυγραμμίστηκε με την πολιτική ατζέντα των κυβερνήσεων της λιτότητας και του ρατσισμού για χάρη των μεγαλοκαρχαριών του πλούτου.

Τώρα βάζουν στο στόχαστρο τα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν, σπούδασαν και μεγάλωσαν σε αυτή τη χώρα, δεν γνώρισαν άλλη και στα δεκαοχτώ τους θα μετατρέπονται σε «παράνομους» μετανάστες προς απέλαση! Ούτε η γέννηση στη χώρα, ούτε η φοίτηση στα σχολεία για μια εξαετία τους αρκεί, ενώ αντίθετα πιέζουν να παρθούν πίσω οι εγκρίσεις για χιλιάδες παιδιά που πήραν ήδη ιθαγένεια.

Η πολιτική αυτή πάει χέρι με τις ρατσιστικές πολιτικές της συγκυβέρνησης: των επιχειρήσεων σκούπα, των στρατοπέδων συγκέντρωσης, της FRONTEX, των δολοφονικών επιθέσεων των νεοναζί της Χρυσής Αυγής αλλά και της απροκάλυπτης συνεργασίας της με την ΕΛΑΣ.

Αυτά τα μέτρα συμπληρώνουν το Μνημόνιο, τις απολύσεις και τις περικοπές στην παιδεία , την Υγεία, τους Δήμους, τις επιτάξεις των ναυτεργατών και των εργατών του ΜΕΤΡΟ και χρειάζεται να τα στείλουμε στο καλάθι των αχρήστων με μαζικούς μαχητικούς αγώνες.

Αγωνιζόμαστε για τη διεύρυνση των ατομικών δικαιωμάτων για όλους. Ιθαγένεια για όλα τα παιδιά χωρίς τις προϋποθέσεις που ακυρώνουν τη πρόσβαση σε χιλιάδες παιδιά. Νομιμοποίηση των μεταναστών.

Αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία που σέβεται όλους χωρίς διακρίσεις καταγωγής, χρώματος του δέρματος, θρησκείας, που να χωράει όλα τα παιδιά και όλη τη γνώση, με τη λήψη ειδικών αντισταθμιστικών εκπαιδευτικών μέτρων για τα παιδιά των μεταναστών.

*Καλούμε σε συλλαλητήριο στις 30 Μάρτη, στην Ομόνοια στις 2μμ και πορεία στη Βουλή με σύνθημα: «Ιθαγένεια για όλα τα παιδιά χωρίς αποκλεισμούς, νόμιμοι οι μετανάστες».

Κρυώνω...


Είμαστε η γενιά που θα μας οικτίρουν οι νεοφιλελέδες μεσόκοποι επειδή δεν ξέρουμε την τεχνική του πώς να χωνεύεις τα κάρβουνα για μαγκάλι.

Twitter, Παρασκευή, 1/3/2013

Οι αναθυμιάσεις του μαγκαλιού απλώθηκαν από τη Λάρισα σ’ ολόκληρη τη χώρα. Μπήκαν μέσα στις παγωμένες σχολικές αίθουσες που τα παιδιά τουρτούριζαν χωρίς θέρμανση και, ευκαιρίας δοθείσης, ο προς αξιολόγηση δάσκαλος τους εξηγούσε τις βλαπτικές συνέπειες του μονοξειδίου του άνθρακα και τις τονωτικές επιδράσεις του κρύου. Γιατί από κάθε γεγονός πρέπει να κρατάς την ουσία και το ηθικόν δίδαγμα. Καλά πάμε, είπαν και αποχώρησαν.

Πέταξαν πάνω από τα κουτιά των άστεγων, που εκείνη την ώρα έκαιγαν τουρτουρίζοντας δυο λάστιχα, μα δεν είχαν λόγο να σταθούν. Ο αέρας τρύπωνε από παντού και αραίωνε τις λιποθυμικές τάσεις. Και πάλι το ηθικόν δίδαγμα σε αρχαιοπρεπή μάλιστα έκδοση. «Ουδέν κακόν, αμιγές καλού». Τυχεροί!

Τρύπωσαν στο πένθιμο σπίτι ενός από τους τρεις χιλιάδες αυτοκτονημένους, μα κι εκεί ένοιωσαν περιττές. Η θηλιά στο ταβάνι, η πεταμένη καρέκλα στο πάτωμα κι εκείνο το γράμμα «δεν αντέχω άλλο», είχαν το σουρεαλισμό μιας παγωμένης φωτογραφίας που δεν τη διαπερνά πια ούτε ο μολυσμένος αέρας.

Τι κρύο!

Πέταξαν πάνω από τις ουρές των άρρωστων που περίμεναν υπομονετικά το γενόσημο και αισθάνθηκαν μειονεκτικά. Οι υπερτασικοί έπεφταν, έτσι κι αλλιώς, σε υπογλυκαιμικό κώμα από τα αντιυπερτασικά γενόσημα και οι καρκινοπαθείς έλιωναν αβοήθητοι. Έπειτα άκουσαν και τη δήλωση του Σαλμά για την εξυγίανση του ΕΟΠΥΥ και σκέφτηκαν πως αυτός τα καταφέρνει και μόνος του.

Βρέθηκαν ύστερα σε μια σχολή υγιούς πατριωτικής διαφώτισης, όπου αναλφάβητοι χρυσαυγίτες μάθαιναν, σε παιδάκια εθνικόφρονων οικογενειών, γράμματα χασάπη, μαχαιροβγάλτες δίδασκαν ιστορίες μισαλλοδοξίας και τρόμου, είχαν εκεί κι ένα φούρνο, όπου παρέδιδαν συνταγές κρεματόριου και το κρυφό αυτό σχολειό έβγαζε τέτοια μπόχα, που και οι αναθυμιάσεις του μονοξείδιου έφυγαν τρέχοντας, για να μη ψοφήσουν.

Κρυώνω!

είναι αναγκαίος ο ΣΑΘ σήμερα στον πολίτη - αρχιτέκτονα?


Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης με καθυστέρηση 5 μηνών θα κάνει εκλογές στις 10 Μαρτίου για την ανάδειξη νέων οργάνων. Γιατί να ασχοληθεί όμως σήμερα ένας αρχιτέκτονας με αυτό το θέμα? Είναι αναγκαίος ο ΣΑΘ σήμερα για τον πολίτη - αρχιτέκτονα?
Προκειμένου να τον συστήσουμε στους νεότερους αλλά και να τονίσουμε την ανάγκη της αναζωογόνησης του Συλλόγου μας, αναδημοσιεύουμε το ίδιο το καταστατικό της ίδρυσής του. Θεωρούμε πως οι σκοποί του όπως περιγράφονται στο άρθρο 2 είναι περισσότερο επίκαιροι από ποτέ. Αυτοί ακριβώς οι σκοποί είναι που μας κρατάνε δεμένους στην επίμονη προσπάθεια να τον μετατρέψουμε από άνευρο άθροισμα ιδιωτικών συμφερόντων σε συλλογική δύναμη - συνιστώσα της κοινωνικής ανατροπής.
  
ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΑΡΘΡΟ 1 _ ΟΝΟΜΑ
Ιδρύεται στη Θεσσαλονίκη σύλλογος με το όνομα ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (Σ.Α.Θ.)
ΑΡΘΡΟ 2 _ ΣΚΟΠΟΣ
Σκοπός του συλλόγου είναι η συνένωση των μελών του για την διερεύνηση και την επίλυση των προβλημάτων που συνδέονται με το περιεχόμενο και τις συνθήκες δουλειάς τους και η οργανωμένη προβολή των απόψεων των μελών του συλλόγου πάνω σε επαγγελματικά, εκπαιδευτικά, επιστημονικά και κοινωνικά θέματα, καθώς η παραπέρα σύσφιξη των σχέσεων των μελών του συλλόγου με τα άλλα στρώματα των εργαζομένων στο πλαίσιο των γενικότερων αγώνων του ελληνικού λαού για εθνική ανεξαρτησία και την κοινωνική πρόοδο του τόπου.
ΑΡΘΡΟ 3 _ ΜΕΛΗ

Νέα αναβολή στην υπόθεση Μall

Σταυρογιάννη Λ.
Από αναβολή σε αναβολή οδηγείται η εκδίκαση της υπόθεσης Μall στο Μαρούσι. Νέα δικάσιμος ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ ορίστηκε η 5η Απριλίου, ενώ είχε προγραμματιστεί για την Παρασκευή 1η Μαρτίου.
Με την αίτηση ακύρωσης αναμένεται να κριθεί ευθέως η συνταγματικότητα δύο "ολυμπιακών" νόμων 2947/2001 "θέματα ολυμπιακής φιλοξενίας, έργων ολυμπιακής υποδομής" και 3207/3003 "ρύθμιση θεμάτων ολυμπιακής προετοιμασίας και άλλες διατάξεις", με τις οποίες, κατά παράβαση της ισχύουσας διαδικασίας, καθορίστηκαν χρήσεις γης, όροι δόμησης, ρυμοτομικό σχέδιο κ.λπ. σε εκτός σχεδίου περιοχή. Το Ε' τμήμα του ΣτΕ είχε παραπέμψει το θέμα στην Ολομέλεια λόγω της σπουδαιότητάς του με την απόφαση 391/2008.
Μεταξύ άλλων, με την εν λόγω απόφασή του, είχε αποφανθεί: "Οι συγκεκριμένες αυτές ρυθμίσεις του Ν. 2947/2001 επιφέρουν... ανεπίτρεπτη κατ’ άρθρο 24 παρ. 1 και 2 του Συντάγματος επιδείνωση του οικιστικού περιβάλλοντος και των όρων διαβίωσης των κατοίκων, όπως είχαν διαμορφωθεί με το προϊσχύσαν πολεοδομικό καθεστώς, εφόσον με αυτές μεταβάλλονται στη συγκεκριμένη περιοχή επί τα χείρω οι χρήσεις γης με την επιβολή δυσμενέστερων από την άποψη της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος χρήσεων, αυξάνεται δε σ’ αυτή ο μέσος συντελεστής δόμησης, με συνέπεια να αυξάνεται σε σχέση με το παρελθόν ο αριθμός των δυναμένων να οικοδομηθούν συνολικά στην περιοχή επιφανειών.
Περαιτέρω οι ρυθμίσεις αυτές, οι οποίες μάλιστα προβλέπονται ως πάγιες για την περίοδο μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων, θεσπίστηκαν χωρίς ούτε στον ίδιο τον νόμο ούτε στην εισηγητική του έκθεση να γίνεται επίκληση ειδικού πολεοδομικού λόγου, ο οποίος επέβαλλε τη μεταβολή προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση των πολεοδομικών ρυθμίσεων που είχαν καθιερωθεί με το μέχρι τότε ισχύον οικείο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (με πράξη, δηλαδή, εκδοθείσα επί τη βάσει σταθμίσεων και εκτιμήσεων προβλεπομένων από την πάγια πολεοδομική διαδικασία) σχετικά με τις χρήσεις γης στο συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο και με τον μέσο συντελεστή δόμησης στην οριοθετούμενη περιοχή.
Ούτε από τα οικεία πρακτικά των συζητήσεων του νόμου ενώπιον του οικείου τμήματος διακοπής εργασιών της Βουλής του θέρους 2001, ούτε εξάλλου από τα πρακτικά συζητήσεων της Βουλής σχετικά με τον μεταγενέστερο νόμο 3010/2002 προκύπτει ότι ελήφθη υπόψη τέτοιος ειδικός και συγκεκριμένος πολεοδομικός λόγος, ο οποίος, συνδυαζόμενος τυχόν με στάθμιση και άλλων μη αμιγώς πολεοδομικών αναγκών, θα καθιστούσε ενδεχομένως, ύστερα από εκτίμηση των επιπτώσεων στο οικιστικό περιβάλλον, επιτρεπτές συνταγματικά τις συγκεκριμένες δυσμενείς, κατ’ αρχήν, για το περιβάλλον μεταβολές".

Να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα στους συναδέλφους της ΗΛΒΙΟΚΑΤ.

Να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα στους συναδέλφους της ΗΛΒΙΟΚΑΤ.
Οι εργαζόμενοι δεν είναι ούτε μέτοχοι, ούτε πιστωτές!
 
Οι εργαζόμενοι στην ΗΛΒΙΟΚΑΤ ΑΒΕΕ, μετά από ένα χρόνο απλήρωτης εργασίας έχουν προχωρήσει σε επίσχεση για την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Όμως η εταιρεία αντί να πληρώσει τους εργαζόμενους προχωράει σε συνεργασία με εξωτερικά συνεργεία για την αποπεράτωση των εργασιών της.
 
Η ΗΛΒΙΟΚΑΤ δραστηριοποιείται στον τομέα της ηλεκτρονικής και του αυτοματισμού, ενώ επίσης στις δραστηριότητές της περιλαμβάνονται η εμπορία, ενοικίαση εξοπλισμού αλλά και η τεχνική υποστήριξη στις εταιρίες με τις οποίες συνεργάζεται. Είχε αναλάβει τα Ολυμπιακά Έργα του 2004, ενώ σήμερα έχει σταθερά συμβόλαια με σημαντικές εταιρίες, όπως η Wind και η Cosmote, αλλά και συνεργασίες με το εξωτερικό. Παρ' όλα αυτά, τον περασμένο Σεπτέμβριο έθεσε το προσωπικό της σε εκ περιτροπής εργασία τριών ημερών εβδομαδιαίως (εκτός από όσους εργάζονται στα κέντρα των συνεργατών, όπως η Wind, αφού εκεί δουλεύουν βάρδιες), και βέβαια δεν κατέβαλε τα χρωστούμενα.
 
Ζούμε την υλοποίηση της σαρωτικής επίθεσης κυβέρνησης – ΕΕ – κεφαλαίου, που λεηλατεί κυριολεκτικά τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα. Οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι αντιμετωπίζουν μια δραματική κατάσταση, μια απότομη βουτιά του βιοτικού τους επιπέδου. Η εργοδοσία «αποθρασυμμένη» από τα μνημόνια και τους αντεργατικούς νόμους επιτίθεται με διαρκείς μειώσεις μισθών, ατομικές συμβάσεις, απολύσεις και απίστευτους ρυθμούς για όσους παραμένουν στη δουλειά.
 
Με την απλήρωτη εργασία που γίνεται κανόνας για όσους εργαζομένους έχουν ακόμα δουλειά, όπως στην ΗΛΒΙΟΚΑΤ όπου οι για 11 μήνες απλήρωτοι εργαζόμενοι δεν πήραν φέτος ούτε το δώρο. Σε αυτή την αθλιότητα, οι εργοδότες έχουν αρωγό, ένα ισχυρό πολιτικό και νομικό πλέγμα, που τους προστατεύει απέναντι στα νόμιμα δικαιώματα των εργαζόμενων. Όμως οι υπό «κατάρρευση» επιχειρήσεις δεν αντιστοιχούν σε «καταρρέοντες» επιχειρηματίες. Οι πιο πολλοί, μέσα από την ασυλία που τους έδωσαν οι νόμοι και οι κυβερνήσεις, έβγαλαν δισεκατομμύρια.
 
Το επόμενο διάστημα, δε χωράει καμιά αναμονή. Σήμερα κυβέρνηση Ευρωπαϊκή Ένωση και εργοδότες μας καλούν να κάνουμε θυσίες για την κρίση τους, χθες μας καλούσαν να κάνουμε θυσίες και για την ανάπτυξη τους. Εμείς, οι εργαζόμενοι, με πλήρη ανεξαρτησία απέναντι τους. Να συγκροτήσουμε ένα πραγματικό αντίπαλο δέος στην εργοδοσία, το κεφάλαιο και τους πολιτικούς του εκπροσώπους, με κριτήριο τις εργατικές ανάγκες και δικαιώματα.
 
Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών θα βρεθεί δίπλα σε κάθε συνάδελφο στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων του. Καλεί όλους τους τεχνικούς να γίνουν μέλη του σωματείου, να παλέψουμε μαζί με τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα και αλληλεγγύη.
 
  • Να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα στους συναδέλφους της ΗΛΒΙΟΚΑΤ.
  • Να σταματήσει το πολιτικό και νομικό πλέγμα προστασίας των εταιρειών. Δέσμευση των κινητών ή ακίνητων περιουσιακών στοιχείων (προσωπικών ή άλλων εταιριών) του ιδιοκτήτη της εταιρίας που πτωχεύει ή οφείλει δεδουλευμένα για να καλυφθούν τα δεδουλευμένα των εργαζόμενων.
  • Καμία απόλυση, δουλειά με αξιοπρεπείς όρους και ΣΣΕ για τους εργαζόμενους. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζομένους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ