Σάββατο 20 Απριλίου 2019

Στο σφυρί και η πρώην βάση στις Γούρνες

ο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων ξεπουλάει τον χώρο παρόλο που είναι χαρακτηρισμένος ως κοινόχρηστος



Πρόκειται για το χώρο της πρώην Αμερικάνικης Βάσης στις Γούρνες, στο βόρειο μέτωπο του Ν. Ηρακλείου, όπου το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων προωθεί την «αξιοποίηση» 316 στρεμμάτων για τουριστική μονάδα με παραθεριστικές κατοικίες, 29 στρεμμάτων για εμπορικό κέντρο, και αιγιαλό και παραλία για τη δημιουργία τουριστικού λιμένα. Για το σκοπό αυτό έχει συντάξει ΕΣΧΑΔΑ (Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων), του οποίου η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) συζητήθηκε πριν από λίγες μέρες στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης.

Τη δεκαετία του ’50 είχαν απαλλοτριωθεί στην περιοχή 738 στρέμματα για την εγκατάσταση της βάσης. Το 1994, η βάση εγκαταλείφθηκε και ο χώρος περιήλθε στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ). Την ίδια χρονιά παραχωρήθηκαν 110 στρέμματα στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ), για να καλύψει ανάγκες στέγασης των αξιωματικών που υπηρετούσαν στις αεροπορικές μονάδες του Ηρακλείου.

Τα επόμενα χρόνια παραχωρήθηκαν σταδιακά, χώροι ή υφιστάμενα κτήρια, για την εγκατάσταση του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Κρήτης, του ΕΛΚΕΘΕ και του Ενυδρείου Κρήτης, κάποιων σχολικών μονάδων, Δημαρχείου κ.λπ. Ο κεντρικός όμως χώρος των κεραιών, με μέτωπο στη θάλασσα, έμεινε αδόμητος. Αυτόν ακριβώς το χώρο που προβλέπεται από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΣΧΟΟΑΠ) να μείνει κοινόχρηστος, προορίζει για «αξιοποίηση» το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων!

Ειδικότερα, το 2010 εγκρίθηκε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΣΧΟΟΑΠ) του Καποδιστριακού Δήμου Γουβών. Από το ΣΧΟΟΑΠ προβλέπεται να μετατραπεί ο χώρος σε πολιτιστικό – παιδαγωγικό πνεύμονα του δήμου υπερτοπικής σημασίας και να διασφαλιστούν κοινόχρηστοι και ελεύθεροι χώροι πρασίνου σε ποσοστό 60%, με πολεοδόμηση. Η πολεοδόμηση, διασφαλίζει τους κοινόχρηστους χώρους, που θα πρέπει να αποδοθούν ως εισφορά σε γη, αφού πρόκειται για ένα ενιαίο γήπεδο μεγάλης έκτασης.


Η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου ξεκίνησε συλλογή υπογραφών στο διαδίκτυο ζητώντας την ακύρωση του ΕΣΧΑΔΑ, επισημαίνοντας τόσο τη ζωτική ανάγκη να παραμείνει ο χώρος ελεύθερος. Μπορείτε να υπογράψετε στην ιστοσελίδα www.change.org στην αίτηση «Πνεύμονας ελεύθερων χώρων και πρασίνου η πρώην Αμερικάνικη Βάση Γουρνών»

Το ΕΣΧΑΔΑ όμως δεν αποτελεί πολεοδομικό σχέδιο, ιδιοποιείται όλο το χώρο όπως εάν ο χώρος βρισκόταν εκτός σχεδίου και δεν είναι υποχρεωμένο από τη νομοθεσία των «επενδύσεων» να αποδώσει ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο κοινόχρηστο χώρο!

Στο βόρειο μέτωπο του Νομού Ηρακλείου, σχεδόν όλα έχουν κτιστεί ή πολεοδομηθεί με νομοθεσία που δεν ευνοεί την διάθεση ελεύθερων χώρων. Όλη η ζώνη έχει αποκτήσει τα προβληματικά χαρακτηριστικά της Αττικής, όπου η αναβάθμιση του χώρου και τα έργα υποδομής κοστίζουν πολλαπλάσια, ακριβώς επειδή δεν έγιναν όταν έπρεπε.

Η ΣΜΠΕ παραδέχεται για την ευρύτερη περιοχή «ασθενή χαρακτηριστικά», που είναι:
Πολύ μεγάλη συγκέντρωση τουριστικής δραστηριότητας, περίπου τα 4/5 του συνόλου, στο βόρειο τμήμα του νησιού, κατά μήκος του Βόρειου Οδικού Άξονα.
Ότι στο Δήμο Χερσονήσου βρίσκεται το 71% των κλινών του νομού Ηρακλείου και το 36% των κλινών της Περιφέρειας Κρήτης, επισημαίνοντας ότι η συγκέντρωση πλέον του 1/3 των ξενοδοχειακών κλινών της Περιφέρειας στο Δήμο Χερσονήσου αυξάνεται σε 2/5 του συνολικού δυναμικού της Κρήτης αν συνυπολογισθεί σε αυτές και ο μεγάλος αριθμός των μικρών καταλυμάτων αυτοεξυπηρετούμενου τουρισμού.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηρακλείου γνωμοδότησε αρνητικά για τη ΣΜΠΕ του ΕΣΧΑΔΑ με το σκεπτικό ότι «το μόνο που δε μας λείπει είναι άλλο ένα ξενοδοχείο στο βόρειο άξονα».

Αρνητικά τοποθετήθηκε και το ΤΕΕ/ΤΑΚ, που έχει ήδη στείλει τις απόψεις του στο υπουργείο ζητώντας την απόσυρσή του ΕΣΧΑΔΑ και την άμεση εφαρμογή του ΣΧΟΟΑΠ με την εκπόνηση της σχετικής πολεοδομικής μελέτης.

Η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου ξεκίνησε συλλογή υπογραφών στο διαδίκτυο ζητώντας την ακύρωση του ΕΣΧΑΔΑ, επισημαίνοντας τόσο τη ζωτική ανάγκη να παραμείνει ο χώρος ελεύθερος, για τους πολίτες αλλά και για τους επαγγελματίες της περιοχής, όσο και την απροκάλυπτη αντισυνταγματικότητα ενός σχεδίου που προβλέπει να κτίζονται και να περιφράσσονται χώροι που είναι χαρακτηρισμένοι από τον εγκεκριμένο σχεδιασμό ως κοινόχρηστοι.

Β.Σ.

Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ για την εγκατάσταση με συνοπτικές διαδικασίες εκατοντάδων νηπίων σε λυόμενες αίθουσες !

    ΣΩΜΑΤΕΙΟ   ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
στην εταιρία «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.
Φαβιέρου  30 - Τ. Κ.  10438  Α Θ Η Ν Α – Τηλέφωνα : 210.5272443 –  210.5272299
                 6977 674562, 6978 900537- FAX: 210.5272489  e-mail: somateio@ktyp.gr
                                                                                                                                                                                   Αθήνα 19/4/2019
                                                                                                                                                                                   Αρ. πρωτ. 1290

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

για την εγκατάσταση με συνοπτικές διαδικασίες
εκατοντάδων νηπίων σε λυόμενες αίθουσες !
Το Σωματείο μας καταγγέλλει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την απαράδεκτη και άκρως αντιπαιδαγωγική νομοθετική ρύθμιση που φέρνει για ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για την Παιδεία μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα. Όπως είχαμε προειδοποιήσει έγκαιρα με προηγούμενα δελτία τύπου, η Διοίκηση της Κτ.Υπ. σε συνεννόηση με τα υπουργεία Υποδομών & Παιδείας, διαμόρφωσε νομοθετική ρύθμιση για την υλοποίηση προγράμματος εγκατάστασης εκατοντάδων νηπιαγωγείων πανελλαδικά σε λυόμενες αίθουσες που θα τοποθετηθούν κυρίως μέσα σε υπάρχοντα σχολεία. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με 200 νηπιαγωγεία και θα ακολουθήσουν άλλα 400 τουλάχιστον. Η νομοθετική ρύθμιση παρακάμπτει την κείμενη νομοθεσία, προκειμένου να προχωρήσει ταχύτατα και με το ελάχιστο κόστος η όλη διαδικασία, ενώ δεν δίνει καμία προοπτική για την κατασκευή νέων νηπιαγωγείων.

Ως Σωματείο τονίζουμε για πολλοστή φορά τα εξής:

Το ΤΕΕ ζητά να αποσυρθούν διατάξεις του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας που συζητείται στη Βουλή

Στην Α/ΤΕΕ του Σαββάτου 13/4, υιοθετήθηκε το παρακάτω ψήφισμα. Αντιπροτείναμε ως ΑΡΑΓΕΣ τον περιορισμό του στην έκφραση της έντονης αντίθεσης μας και την απόσυρση του με τη στήριξη και των υπολοίπωαν παρατάξεων της αριστεράς αλλά μειοψηφήσαμε με 24 κατά και 14 υπέρ (+ 6λευκά).

16/04/2019

– Η κατ’ απονομήν αναγόρευση των τμημάτων Τ.Ε.Ι. σε τμήματα διπλωματούχων Μηχανικών 5ετών σπουδών διακυβεύει το δημόσιο συμφέρον

– Ενισχύει πολλαπλάσια, αντί να μειώνει, την ανεργία για όλους

– Απόφαση Αντιπροσωπείας ΤΕΕ

«Το ΤΕΕ ζητά από τον Υπουργό Παιδείας να αποσύρει το νομοσχέδιο, ώστε να προηγηθεί σύντομη, αλλά ουσιαστική διαβούλευση». «Η κατ’ απονομήν αναγόρευση των τμημάτων Τ.Ε.Ι. σε τμήματα διπλωματούχων Μηχανικών 5ετών σπουδών διακυβεύει το δημόσιο συμφέρον, τόσο διότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις ποιότητας, όσο και διότι αποδιαρθρώνει την τεχνική πυραμίδα όπου όλοι μπορεί να έχουν ρόλο, ενώ αντίθετα ενισχύει πολλαπλάσια την ανεργία για όλους!»



Αυτά αναφέρει, μεταξύ άλλων, το ψήφισμα της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, της λεγόμενης «Βουλής των Μηχανικών», που εγκρίθηκε με διαπαραταξιακή εισήγηση και κατά πλειοψηφία, με βάση ψήφισμα που κατέθεσαν τα μέλη του Προεδρείου της Αντιπροσωπείας (Τώνια Μωροπούλου, Δημήτρης Παπαγιαννίδης, Χάρης Δούκας) και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ (Γιώργος Στασινός) και με αποδοχή σχετικής τροπολογίας του μέλους του Προεδρείου Αντώνη Πρωτονοτάριου.



Ακόμη στην απόφαση επισημαίνεται ότι:
Το ΤΕΕ βάσει των θέσεών του μπορεί να αποφανθεί για την αναβάθμιση μόνο εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις ποιότητας.
Το ΤΕΕ θεωρεί απαραίτητο ο αριθμός των εισακτέων στις Σχολές Μηχανικών να παραμείνει σταθερός στα σημερινά επίπεδα και να μην αυξηθεί από την αύξηση των Σχολών.
Το ΤΕΕ θεωρεί απαραίτητο εάν και εφόσον, παρά την αντίθεσή του ψηφιστεί το Νομοσχέδιο, να μετέχει στην αρμόδια Επιτροπή της, με 2 μέλη, καθώς και εκπρόσωποι των Πολυτεχνείων και να μην μπορεί να ληφθεί απόφαση, χωρίς ενισχυμένη πλειοψηφία των 2/3, εάν δηλαδή δεν συμφωνήσουν 5 από τα 7 μέλη.



Υπενθυμίζεται ότι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας έχει κάνει πολλάκις σαφή τη θέση του για την αναγκαιότητα της διαβάθμισης των εκπαιδευτικών επιπέδων, ώστε να διαβαθμίζεται ανάλογα και η τεχνική ευθύνη.

Επίσης, το ΤΕΕ δημιουργεί Τμήμα Πτυχιούχων ΤΕΙ με τη δημιουργία Μητρώου Πτυχιούχων Μηχανικών με την εγγραφή στο οποίο οι ίδιοι μπορούν να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του Επιμελητηρίου, βάζοντας τέλος σε αντιθέσεις δεκαετιών.



Αναλυτικότερα το κείμενο του ψηφίσματος της Α/ΤΕΕ που υιοθετήθηκε έχει ως εξής:



Το πρόσφατα κατατεθέν Νομοσχέδιο Γαβρόγλου ενσωματώνει τα Τ.Ε.Ι. στα Πανεπιστήμια σε Σχολές και Τμήματα Μηχανικών και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα καθώς :
Θεσπίζει την αναβάθμιση από 4ετείς σε 5ετείς των σπουδών των τμημάτων Τ.Ε.Ι. που ενσωματώνονται σε Πανεπιστήμια απλά και μόνο με πρόταση της Συγκλήτου του ενδιαφερόμενου Πανεπιστημίου και απόφαση του Υπ. Παιδείας.
Ορίζει Επιτροπή που σε 2 μήνες αποφασίζει την αντιστοιχία. Η Επιτροπή είναι 7μελής, με τα 6 μέλη να ορίζονται απ’ τα Υπουργεία Παιδείας και Υποδομών και έναν εκπρόσωπο του Τ.Ε.Ε.

Το Τ.Ε.Ε., με βάση αποφάσεις της Διοικούσας Επιτροπής και της Αντιπροσωπείας έχει επανειλημμένα εκφράσει το αίτημά του, η λειτουργία νέων Πανεπιστημιακών Τμημάτων, πόσο μάλλον Πανεπιστημίων όπως το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ή οι συγχωνεύσεις Πανεπιστημίων – Τ.Ε.Ι., να στηρίζονται σε μία τεκμηριωμένη ανάλυση των αναγκών άσκησης του επαγγέλματος και σε αυτή τη βάση να λαμβάνεται υπόψη η γνώμη του, η οποία εν προκειμένω δε ζητήθηκε. Ειδικότερα, για την απαραίτητη διάρθρωση της πυραμίδας των τεχνικών επαγγελμάτων η Αντιπροσωπεία του Τ.Ε.Ε. έχει και πρόσφατα ρητά διατυπώσει την αναγκαιότητα της διαβάθμισης των εκπαιδευτικών επιπέδων, ώστε να διαβαθμίζεται ανάλογα και η τεχνική ευθύνη.

Οι διπλωματούχοι Μηχανικοί στην ανώτατη βαθμίδα τεχνικής ευθύνης εκπονούν μελέτες, κάνουν επιβλέψεις και διαχειρίζονται ολοκληρωμένα έργα και εφαρμογές, ενώ οι πτυχιούχοι Τ.Ε.Ι., μπορούν να μετέχουν σε ομάδες μελέτης, επίβλεψης και έχουν το δικαίωμα εφαρμογών.

Με το σκεπτικό ότι σε κάθε γνωστικό αντικείμενο ειδικότητας μηχανικών πρέπει να αντιστοιχεί ένας τίτλος σπουδών, θεωρούμε απαραίτητο να διακρίνονται οι τίτλοι των νέων Τμημάτων ή Σχολών 4ετών σπουδών στα Πανεπιστήμια και σε κάθε περίπτωση να φέρουν επεξηγηματικό τίτλο, σε επίρρωση της ως άνω τοποθέτησης για τη διαβάθμιση της τεχνικής ευθύνης κατά την άσκηση του επαγγέλματος.

Στη βάση αυτή, η Αντιπροσωπεία Τ.Ε.Ε., ενέκρινε την καταρχήν «δημιουργία τμήματος πτυχιούχων Τ.Ε.Ι. στο Τ.Ε.Ε.».

Το Μητρώο Τεχνολόγων Πτυχιούχων Τ.Ε.Ι. κ.ά. αποτελεί τη βάση της ενοποίησης του τεχνικού κόσμου με εξορθολογισμό και διαφάνεια εν ονόματι του συμφέροντος της ελληνικής κοινωνίας.

Η κατ’ απονομήν αναγόρευση των τμημάτων Τ.Ε.Ι. σε τμήματα διπλωματούχων Μηχανικών 5ετών σπουδών διακυβεύει το δημόσιο συμφέρον, τόσο διότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις ποιότητας, όσο και διότι αποδιαρθρώνει την τεχνική πυραμίδα όπου όλοι μπορεί να έχουν ρόλο, ενώ αντίθετα ενισχύει πολλαπλάσια την ανεργία για όλους !

Το Τ.Ε.Ε. βάσει των θέσεών του μπορεί να αποφανθεί για την αναβάθμιση μόνο εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις ποιότητας.

Το Τ.Ε.Ε. θεωρεί απαραίτητο ο αριθμός των εισακτέων στις Σχολές Μηχανικών να παραμείνει σταθερός στα σημερινά επίπεδα και να μην αυξηθεί από την αύξηση των Σχολών.

Το Τ.Ε.Ε. θεωρεί απαραίτητο εάν και εφόσον, παρά την αντίθεσή του ψηφιστεί το Νομοσχέδιο, να μετέχει στην αρμόδια Επιτροπή της, με 2 μέλη, καθώς και εκπρόσωποι των Πολυτεχνείων και να μην μπορεί να ληφθεί απόφαση, χωρίς ενισχυμένη πλειοψηφία των 2/3, εάν δηλαδή δεν συμφωνήσουν 5 από τα 7 μέλη.

Για όλους αυτούς τους λόγους, το Τ.Ε.Ε. ζητά από τον Υπ. Παιδείας να αποσύρει το Ν/Σ, ώστε να προηγηθεί σύντομη, αλλά ουσιαστική διαβούλευση.

Πέμπτη 18 Απριλίου 2019

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Συμμετοχή στην Απεργία – Αποχή από την αξιολόγηση

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αρ. Πρωτ.: 7780 Αθήνα, 17/4/2019
Προς: Α’ Βάθμιες Ενώσεις.
(Κοινοποίηση και στα μέλη μας μέσω των Α΄Βάθμιων ΕΜΔΥΔΑΣ)

Θέμα: Συμμετοχή στην Απεργία – Αποχή από την αξιολόγηση

Συνάδελφοι, -σσες,
Ενημερώνουμε σε συνέχεια παλαιότερων μας ανακοινώσεων, αλλά και της απόφασης του Γεν. Συμβουλίου της ΑΔΕΔY, ότι συνεχίζουμε την απεργία – αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης σύμφωνα με τα κλαδικά μας αιτήματα και διεκδικήσεις. Κανένα από τα θέματα που από το 2017 και 2018 που είχαμε θέσει δεν έχει επιλυθεί, με κορυφαία την απεργοσπαστική διάταξη Γεροβασίλη που αποκλείει καθ’ όλα άξιους συναδέλφους μας από τις κρίσεις, με μοναδικό κριτήριο τη συμμετοχή τους στην απεργία – αποχή. Ακολουθούν τα παλαιότερα έγγραφα της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ που τεκμηριώνουν τους επίκαιρους λόγους της απεργίας – αποχής.
Σε συνεργασία με τις κατά τόπους Πρωτοβάθμιες Ενώσεις μας ή τοπικά σωματεία, οι συνάδελφοι να καταθέτουν την ακόλουθη δήλωση συμμετοχής στην απεργία – αποχή: http://adedy.gr/synexizoymeapergiaapoxiajiologisibkuklos/. Για όσους έχουν άδικα αποκλειστεί, έχουν ήδη κατατεθεί προσφυγές στο ΣτΕ, με τη νομική στήριξη της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., για λήψη ασφαλιστικών μέτρων. 
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων απαγορεύεται η χρήση του ΑΦΜ και οποιουδήποτε άλλου προσωπικού δεδομένου χωρίς τη συναίνεσή μας. Άρα οι υπηρεσίες που θα ενημερώσουν το μητρώο της Απογραφής από τους φακέλους μας χωρίς τη συναίνεσή μας θα είναι εκτεθειμένες. Το θέμα έχει ανατεθεί από την ΑΔΕΔΥ στους νομικούς της συμβούλους.

Εγκύκλιος ΕΦΚΑ για το όριο ηλικίας με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης

Σύμφωνα με την εγκύκλιο:
1. Όσοι είχαν διαδοχική με τελευταίο φορέα τον ΟΑΕΕ, ή το ΕΤΑΑ και έκαναν αίτηση για σύνταξη μετά τις 13/5/2016 αλλά απορρίφθηκε, θα πρέπει να επανέλθουν με νέα αίτηση και ο φάκελός τους θα διαβιβαστεί στον προηγούμενο φορέα εφόσον έχουν κλείσει το 60ό έτος (αντί 62).
2. Όσες αιτήσεις συνταξιοδότησης με διαδοχική ασφάλιση σε ΟΑΕΕ ή ΕΤΑΑ είναι σε εκκρεμότητα από 13/5/2016 και μετά, επειδή οι ασφαλισμένοι δεν είχαν πιάσει το 62ο έτος, για να εξεταστούν οι προϋποθέσεις από τους προηγούμενους φορείς ξεπαγώνουν άμεσα για όσους έχουν κλείσει το 60ό έτος.
3. Όσοι σκοπεύουν να κάνουν αίτηση και ως το 2016 είχαν διαδοχική ασφάλιση με τελευταίο ταμείο τον ΟΑΕΕ και προηγούμενο το ΙΚΑ, θα εξεταστούν με τα όρια ηλικίας του ΙΚΑ, εφόσον δεν πιάνουν τις προϋποθέσεις του ΟΑΕΕ. Ειδικά σε αυτή την κατηγορία ασφαλισμένων, με το προηγούμενο καθεστώς ο ΟΑΕΕ θα έστελνε την αίτηση στο ΙΚΑ μετά το 62ο έτος, ενώ τώρα θα τη στείλει μόλις συμπληρώνουν το 60ό έτος.
4. Όσοι είχαν διαδοχική ασφάλιση με εναλλαγή ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΙΚΑ ως τελευταίο Ταμείο, γλιτώνουν και το 60ό έτος, καθώς η σύνταξή τους θα υπολογιστεί με ένα από τα όρια ηλικίας που ισχύουν για ασφαλισμένους του ΙΚΑ, τα οποία ξεκινούν από τα 55 για μειωμένη και από τα 58,5 για πλήρη.

Όριο ηλικίας που απαιτείται για κρίση συνταξιοδοτικού αιτήματος λόγω γήρατος με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης από τον προηγούμενο ενταχθέντα στον ΕΦΚΑ φορέα, όταν ο τελευταίος ενταχθείς φορέας στον ΕΦΚΑ, είναι φορέας αυτοτελώς απασχολούμενων, ή ελεύθερων επαγγελματιών

Αθήνα, 15.4.2019
Αρ. Πρωτ. Σ22/5

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ Δ/ΝΣΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΔΙΑΔΟΧΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Πληροφορίες: Μ. Πολυχρονοπούλου
Τηλέφωνο: 210 3666322
Ταχ. Διεύθυνση: Ακαδημίας 22, 106 71 Αθήνα
Fax: 2103666010
Email: d.sintaxeon@efka.gov.gr

ΓΕΝΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

ΘΕΜΑ: «Όριο ηλικίας που απαιτείται για κρίση συνταξιοδοτικού αιτήματος λόγω γήρατος με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης από τον προηγούμενο ενταχθέντα στον ΕΦΚΑ φορέα, όταν ο τελευταίος ενταχθείς φορέας στον ΕΦΚΑ, είναι φορέας αυτοτελώς απασχολούμενων, ή ελεύθερων επαγγελματιών»

Τετάρτη 17 Απριλίου 2019

O Τζούλιαν Ασάνζ και η σιωπή, των αμνών…


«τέτοια είναι η αδιαφορία των πολλών, που δεν κοπιάζουν για να εξακριβώσουν την αλήθεια, αλλά προτιμούν τα έτοιμα σχήματα».

(Θουκιδίδου Ιστορία).

Ισως τελικά η αδιαφορία για κάθε τι που δεν θίγει τον προσωπικό πυρήνα της ύπαρξης να είναι θεμελιώδες ανθρώπινο χαρακτηριστικό όπως εύστοχα είχε παρατηρήσει ήδη 2,5 χιλιάδες χρόνια πριν ο Θουκυδίδης. Επάνω σ αυτήν την αδιαφορία ωστόσο, οικοδομούνται οι μηχανισμοί του κοινωνικού ελέγχου από την εξουσία η οποία έτσι μπορεί να προωθήσει το δικό της αφήγημα και να το μετατρέψει σε «αλήθεια».

Κι αν αυτή η τακτική ήταν γνωστή και πετυχημένη από τα χρόνια του Πελοπονησιακού πολέμου, μπορεί κανείς να φανταστεί ίσως την εξέλιξή της μέχρι τις σημερινές «ψηφιακές» μας μέρες όπου η τεχνολογία έχει κάνει ασύλληπτα άλματα ταυτόχρονα με την εξέλιξη της συγκέντρωσης και των μηχανισμών ελέγχου της πληροφορίας.

Σήμερα περισσότερο ίσως από κάθε άλλη στιγμή της ανθρώπινης ιστορίας τα «έτοιμα σχήματα» προσφέρονται εύκολα σε πρωτοφανή εύρος και βάθος ως παγκόσμια αλήθεια έτσι ώστε οι πολλοί να παραμένουν αδιάφοροι και ήσυχοι, αμνοί έτοιμοι ανά πάσα στιγμή επί σφαγή.

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Να αποσυρθεί το Νομοσχέδιο «Συνέργειες Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι.»

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ


Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 16/4/2019
Αρ. Πρωτ. : 7778
Προς: Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
κ. Γαβρόγλου
Κοιν. : 1. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών
κ. Σπίρτζη
2. Πρόεδρο και ΔΕ ΤΕΕ
3. Α’ βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ
Θέμα : Να αποσυρθεί το Νομοσχέδιο «Συνέργειες Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι.»

Κύριε Υπουργέ
Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ αποτελεί την Ομοσπονδία που εκπροσωπεί το σύνολο των Διπλωματούχων Μηχανικών του Δημοσίου Τομέα. Απευθυνόμαστε σε εσάς σχετικά με το Νομοσχέδιο «Συνέργειες Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι., πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πειραματικά σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις» συντασσόμενοι ως ΔΣ με τις βάσιμες αντιδράσεις τόσο του ΤΕΕ, όσο και της Συγκλήτου του Ε.Μ.Π.

Συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς τεκμηριωμένες στρατηγικές και στόχους και χωρίς τη απαιτούμενη συναίνεση: Με την διαδικασία και πάλι του επείγοντος προωθούνται σημαντικές αλλαγές στον χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης, με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς τεκμηριωμένες στρατηγικές και στόχους και χωρίς τη απαιτούμενη συναίνεση της ακαδημαϊκής και επαγγελματικής κοινότητας για τη σκοπιμότητα των προωθούμενων αλλαγών.

Μαζική “παραγωγή” πανεπιστημιακών Τμημάτων μηχανικών: Στον τομέα των σπουδών μηχανικού προωθείται η μαζική “παραγωγή” πανεπιστημιακών Τμημάτων μηχανικών. Σε μια εποχή που ο κλάδος των μηχανικών πλήττεται από δυσθεώρητα ποσοστά ανεργίας και οι νέοι απόφοιτοι μεταναστεύουν για να αναζητήσουν εργασία, το Υπουργείο Παιδείας διπλασιάζει τα Τμήματα μηχανικών της χώρας οδηγώντας με απόλυτη βεβαιότητα το σύνολο των αποφοίτων τους σε συνθήκες ακόμα μεγαλύτερης ανεργίας και ετεροαπασχόλησης.

Παραβιάζονται βασικές ακαδημαϊκές αρχές: Με το νομοσχέδιο παραβιάζονται βασικές ακαδημαϊκές αρχές με την συστηματική οικειοποίηση ονομασιών σημερινών πανεπιστημιακών γνωστικών αντικειμένων, χωρίς τις αντίστοιχες προϋποθέσεις. Τα νέα ιδρυόμενα πανεπιστημιακά Τμήματα μηχανικών δεν διαθέτουν προγράμματα σπουδών που καλύπτουν το εύρος και το βάθος των αντίστοιχων πανεπιστημιακών ειδικοτήτων, ούτε τις απαιτούμενες εργαστηριακές υποδομές αλλά ούτε και το απαιτούμενο διδακτικό προσωπικό.

Κατατμήσεις και διασπάσεις αντικειμένων: Σε κάθε συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο ειδικότητας μηχανικού πρέπει να αντιστοιχεί ένας τίτλος σπουδών και όχι περισσότεροι, που οδηγούν σε κατατμήσεις και διασπάσεις αντικειμένων. Αυτό όμως πρέπει να επιτυγχάνεται με την εξασφάλιση των απαραίτητων ακαδημαϊκών προϋποθέσεων.

Τεχνητή πανεπιστημιοποίηση: Με την προωθούμενη τεχνητή πανεπιστημιοποίηση δεν εξασφαλίζεται καμιά τέτοια προϋπόθεση, ούτε και οι απαιτούμενοι προϋπολογισμοί στα νέα αλλά και στα υφιστάμενα Τμήματα, γεγονός που οδηγεί αναπόφευκτα σε υποβάθμιση του συνόλου των πανεπιστημιακών τίτλων σπουδών μηχανικού.

Κολλέγια: Σε σχέση με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, που αφορούν την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων, καλούμε την Πολιτεία να αναστείλει την διαδικασία αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας των πτυχίων Πανεπιστημίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που περιλαμβάνουν και τίτλους σπουδών κολλεγίων που λειτουργούν στη Ελλάδα, καθώς και των πτυχίων Ελληνικών Κολλεγίων με προγράμματα πιστοποιημένα από διεθνείς οργανισμούς πιστοποίησης. Η διαδικασία αυτή βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με το άρθρο 16 του Συντάγματος, ενώ παράλληλα οδηγεί στον παραλογισμό πτυχία που δεν εξασφαλίζουν αναγνώριση ακαδημαϊκής ισοδυναμίας να δίνουν δυνατότητα αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας, συρρικνώνοντας ακόμα περισσότερο τις επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων των Πολυτεχνείων.

Οι προωθούμενες ρυθμίσεις με το νομοσχέδιο υποθηκεύουν το μέλλον της τεχνικής εκπαίδευσης: Συμπερασματικά, θεωρούμε ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις με το νομοσχέδιο υποθηκεύουν το μέλλον της τεχνικής εκπαίδευσης της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες. Οδηγούν τους αποφοίτους μηχανικούς σε δυσβάστακτες εργασιακές συνθήκες, αποσυνδέουν την μόρφωση από το επάγγελμα, εντείνουν την κατηγοριοποίηση και πολυδιάσπαση των ειδικοτήτων του μηχανικού. Θα δημιουργήσουν πρόσθετες διαιρέσεις αλλά και συνολική υποβάθμιση των εργαζόμενων μηχανικών, ειδικά στη Δημόσια Διοίκηση. Κυρίως όμως υπονομεύουν κρίσιμα κοινωνικά αγαθά, όπως την ασφάλεια των τεχνικών έργων και την περιβαλλοντική προστασία, αλλά και τις γενικότερες προοπτικές παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό σας καλούμε να αποσύρετε όλες τις σχετικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου.

Νέα παρέμβαση της ΑΣΜ στο υπουργείο κοινωνικής ασφάλισης, σχετικά με την νομοθέτηση της Ρύθμισης των 120 δόσεων


Νέα παρέμβαση της ΑΣΜ στο υπουργείο κοινωνικής ασφάλισης, σχετικά με την άμεσα επικείμενη νομοθέτηση της νέας Ρύθμισης των 120 δόσεων (…ή για άλλη μια φορά: «120 δόσεις – μη θαρρείς πως θα γλυτώσεις»)

Εν όψει της επικείμενης νομοθέτησης της νέας ρύθμισης των 120 δόσεων για τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία, η ΑΣΜ σχεδιάζει νέα παρέμβαση της στο υπουργείο κοινωνικής ασφάλισης. Σ’ αυτό το πλαίσιο, στις 12/4/2019, απέστειλε προς το υπουργείο στοιχεία που αφορούν τα σχετικά με τη νέα ρύθμιση θέματα που επιθυμεί να τεθούν υπ’ όψιν και να απαντηθούν από τον υφυπουργό, στα οποία περιλαμβάνονται οι διεκδικήσεις, οι ερωτήσεις και οι τοποθετήσεις της.

Συγκεκριμένα, τα αρχεία που κοινοποιήθηκαν είναι τα εξής:

– Διεκδικήσεις της Ανοιχτής Συνέλευσης – όπως διαμορφώθηκαν μετά την τελευταία συνάντηση της ΑΣΜ με τον υφυπουργό, στις 13/2/2019 – YP-01-Διεκδικήσεις

– Αριθμητικά παραδείγματα οφειλών προς επανυπολογισμό και ρύθμιση, σε συνδυασμό με επεξηγηματικό κείμενο σχολιασμού. Tα παραδείγματα αυτά συμβάλλουν στην τεκμηρίωση των διεκδικήσεων μας, αναδεικνύοντας με τον πιο εύγλωττο τρόπο, τις προβληματικές για τους αδύναμους (άνεργους ή υποαπασχολούμενους) οφειλέτες επιλογές, ως προς τους όρους και τις προϋποθέσεις που τίθενται για την ένταξη τους στη νέα ρύθμιση αλλά και για την δυνατότητα τους να την διατηρήσουν – YP-02-Αριθμητικά παραδείγματα & σχολιασμός

– Ανάλυση οφειλών συναδέλφου (που εκδόθηκε από το τέως ΤΣΜΕΔΕ) – από την οποία προκύπτει ότι οι προσαυξήσεις για το διάστημα οφειλής 2009 – 2016 είναι της τάξης του 43% και όχι του 130%. Αυτό το ποσοστό έχει χρησιμοποιηθεί και στα αριθμητικά παραδείγματα – YP-03-04-TAYTOTHTA ΟΦΕΙΛΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ

– Κείμενο Ερωτήσεων – με θέματα προς διευκρίνηση που προέκυψαν μετά την συνάντηση της 13/2/2019, στο υπουργείο – YP-05-Ερωτησεις-ΑΣΜ

– Κείμενο αναφοράς στα προβλήματα υποστελέχωσης και τεχνικών υποδομών που αντιμετωπίζει το τ. ΤΣΜΕΔΕ/ΕΦΚΑ, κυρίως ως προς την διεκπεραίωση της εξέτασης των αιτήσεων που επί μακρόν παραμένουν κατατεθειμένες στο τμήμα Συντάξεων και Ασφάλισης ενώ η έγκριση τους εκκρεμεί εδώ και χρόνια. Ο βραδύτατος – σε βαθμό αδράνειας – ρυθμός διεκπεραίωσης, ως συνέπεια του μη βιώσιμου τρόπου λειτουργίας των υπηρεσιών του τ. ΤΣΜΕΔΕ, θέτει σε κίνδυνο ειδικότερα, τους συναδέλφους με αιτήσεις αναδρομικής διαγραφής και με αιτήσεις διαγραφής λόγω κλειστών βιβλίων από 1/1/17 (άρθρο 20, Ν.4488/17) και καθιστά αβέβαιη την δυνατότητα ομαλής ένταξης τους στην νέα ρύθμιση – YP-06 – τ.ΤΣΜΕΔΕ-ΕΦΚΑ

– Κείμενο αναφοράς στα νομικά ζητήματα που ενέχονται στις εφαρμοζόμενες εκ μέρους του ΚΕΑΟ διαδικασίες, προκειμένου να εισπραχθούν τα οφειλόμενα προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Η διαπιστωμένη αυθαιρεσία και η παραβατικότητα που χαρακτηρίζουν τις εν λόγω διαδικασίες, επιβάλλουν την άμεση διακοπή της δράσης του ΚΕΑΟ και την αναστολή της λήψης μέτρων αναγκαστικής είσπραξης σε βάρος των ασφαλισμένων – YP-07-KEAO

Ζητήθηκε ο άμεσος καθορισμός νέας συνάντησης της ΑΣΜ με τον υφυπουργό

Τρίτη 16 Απριλίου 2019

Όταν η «Νοτρ Νταμ» έκανε έρανο (!) για να συντηρηθεί!


Το σάπιο σύστημα απέδειξε για ακόμη μια φορά με τον πιο κυνικό τρόπο πως ούτε τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς δεν μπορεί ούτε και θέλει να διασώσει

Ήταν 13 Φλεβάρη του 2018 (14 μήνες πριν την σημερινή καταστροφή) κι η είδηση που είχε περάσει στα «ψιλά» δείχνει τον πραγματικό υπεύθυνο της σημερινού εγκλήματος («ατυχήματος») στον καθεδρικο ναό της Παναγίας των Παρισίων

κι όπως θα διαπιστώσετε παρακάτω δεν είναι άλλος από το σάπιο σύστημα που υπηρετεί το αστικό κράτος της Γαλλίας!
Όταν η «Νοτρ Νταμ» έκανε έρανο (!) για να συντηρηθεί!

Καθώς το κρατικό κονδύλι για την συντήρηση της εκκλησίας-σύμβολο του Παρισιού εδώ και χρόνια δεν επαρκούσε, απευθύνθηκε σε ιδιώτες για να συγκεντρώσει 100 εκατομμύρια ευρώ για την διάσωσή της.

Η εκκλησία-σύμβολο του Παρισιού, η «Νοτρ Νταμ», («Η Κυρά μας») για περισσότερο από 850 χρόνια στεκόταν επιβλητική.

Ηταν το μνημείο με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στο Παρίσι και σε ολόκληρη τη Γαλλία αποκομίζοντας τεράστια έσοδα από τον τουρισμό.

Oμως τα προβλήματα που αντιμετώπιζε εξαιτίας της χρόνιας εγκατάλειψης και της κάκιστης συντήρησης ήταν τεράστια.

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Νέο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό και την παραλία

Τελικά η κινητοποίηση φορέων και πολιτών φέρνει αποτελέσματα

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 15/4/2019
Αρ. Πρωτ. : 7776
Προς: Υφυπουργό Οικονομικών κα Παπανάτσιου
Κοιν. : 1. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κο Σταθάκη
2. Πρόεδρο και ΔΕ ΤΕΕ
3. Α’βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ
Θέμα : Νέο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό και την παραλία.

Κύρια Υπουργέ
Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ αποτελεί την Ομοσπονδία που εκπροσωπεί το σύνολο των Διπλωματούχων Μηχανικών του Δημοσίου Τομέα. Απευθυνόμαστε σε εσάς σχετικά με το Νέο νομοσχέδιο το οποίο περιλαμβάνει άρθρα για τον αιγιαλό και την παραλία, συντασσόμενοι ως ΔΣ με τις βάσιμες παρατηρήσεις των περιβαλλοντολογικών Οργανώσεων.

1) Σύμφωνα με τις Συνταγματικές επιταγές, ο Αιγιαλός και η Παραλία αποτελούν το κατ’ εξοχήν κοινόχρηστο αγαθό εκτός συναλλαγής. Ο Ελληνικός λαός έχει Συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα απόλαυσης των δημόσιων αγαθών. Επομένως, προ της προώθησης στη Βουλή, πολλώ δε μάλλον προ της ψήφισης οποιουδήποτε σχεδίου νόμου, είναι επιτακτική ανάγκη αυτό να τεθεί σε ευρεία δημόσια διαβούλευση, διότι σε αντίθετη περίπτωση παραβιάζεται η θεμελιώδης αρχή της λαϊκής κυριαρχίας. Η δημόσια διαβούλευση για θέματα κεφαλαιώδους περιβαλλοντικής σημασίας επιβάλλεται τόσο από την ενωσιακή νομοθεσία όσο και από τη Συνθήκη του Άαρχους.

2) Οι οποιεσδήποτε διατάξεις που ανοίγουν το δρόμο νομιμοποιήσεων αυθαιρέτων κατασκευών στον αιγιαλό όχι μόνο δικαιώνουν τους παρανομούντες, αλλά προσβάλουν το περί δικαίου αίσθημα των Ελλήνων πολιτών. Τέτοιου είδους διατάξεις θα οδηγήσουν μετά βεβαιότητας στην οριστική και ολοκληρωτική αλλοίωση της μορφολογίας του αιγιαλού της χώρας μας, θα περιορίσουν την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στον αιγιαλό, θα καταργήσουν, στην ουσία, τη συνταγματικά κατοχυρωμένη κοινή χρήση του αιγιαλού και, έχοντας ως μοναδικό γνώμονα την εισπρακτική πολιτική, θα επιβραβεύσουν συλλήβδην και στο διηνεκές την παρανομία. Τέτοιες διατάξεις είναι όχι μόνο αντιπεριβαλλοντικές αλλά και αντιαναπτυξιακές, καθώς ακολουθούν την αποτυχημένη πρακτική του προσωρινού και αμφίβολου οικονομικού οφέλους. Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην ανατολική Αττική το καλοκαίρι του 2018, είναι επιβεβλημένη η κατά προτεραιότητα απομάκρυνση των πάσης φύσεως κατασκευών από τον αιγιαλό. Δυστυχώς οι διατάξεις του σχεδίου νόμου κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Στις διατάξεις του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου δεν φαίνεται να υπάρχουν εξαιρέσεις από τη δυνατότητα νομιμοποίησης αυθαίρετων κατασκευών ούτε στις παράκτιες περιοχές της Ελλάδας που έχουν ενταχθεί στο οικολογικό δίκτυο Natura 2000 και στο Εθνικό Σύστημα Προστατευόμενων Περιοχών, γεγονός που θα οδηγήσει μετά βεβαιότητας στην μόνιμη υποβάθμιση των εν λόγω περιοχών.

3) Το άρθρο 33 του Σχεδίου Νόμου παρέχει, με γενική διάταξη, δυνατότητα εκτέλεσης έργων έρευνας ενεργειακών αποθεμάτων (π.χ. υδρογονανθράκων), όχι μόνο στην παράκτια και παρόχθια ζώνη, αλλά και στο βυθό και το υπέδαφος του. Το γεγονός ότι προβλέπονται εύκολες διαδικασίες κατά τη φάση της έρευνας (παραχώρηση με απλή υπουργική απόφαση) αποδεικνύει ότι δεν παρέχεται κανένα εχέγγυο τήρησης της ισχύουσας περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

4) Οι ρυθμίσεις του άρθρου 34 ανοίγουν για πρώτη φορά το δρόμο της μαζικής τακτοποίησης παρανομιών στη ζώνη αιγιαλού, παραλίας και όχθης ποταμών – λιμνών. Υπενθυμίζουμε ότι έως τώρα δεν δύνανται κατά κανόνα να υπαχθούν στη νομοθεσία περί αυθαιρέτων αυθαίρετες κατασκευές ή χρήσεις που βρίσκονται στον αιγιαλό ή στον παλαιό αιγιαλό (ΝΣΚ 232/2017). Ανοίγει η πόρτα για συνεχείς τακτοποιήσεις, καθώς για πρώτη φορά τα υπό νομιμοποίηση αυθαίρετα δεν θα περιορίζονται στη γνωστή «κόκκινη γραμμή» της 28ης Ιουλίου 2011 (τότε ψηφίστηκε ο πρώτος νόμος για τα αυθαίρετα). Η διάταξη αυτή προβλέπει πως με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών θα μπορούν να τακτοποιούνται οποιασδήποτε ημερομηνίας αυθαίρετα που αφορούν «έργα εθνικής άμυνας και ασφάλειας, έργα εθνικής σημασίας, και έργα υποδομής δικτύων κοινής ωφέλειας» (άρθ. 34, παρ. 1.β).

Με βάση τα παραπάνω διεκδικούμε την πλήρη απόσυρση του σχεδίου νόμου, καθώς παραβιάζονται θεμελιώδεις αρχές της προστασίας του περιβάλλοντος, της βιώσιμης ανάπτυξης της χώρας μας και των δημοσίων αγαθών.

ΣΜΤ: Τετάρτη 17 Απρίλη: Κινητοποίηση στο Υπουργείο Εργασίας για ΣΣΕ


Τετάρτη 17 Απρίλη: Κινητοποίηση στο Υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29) στις 9:00πμ και στάση εργασίας τις 2 πρώτες ώρες του ωραρίου

Πέμπτη 20 Ιούνη: Οργανώνουμε τη μάχη για κλαδική απεργία για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας 

Μπροστά οι δικές μας ανάγκες!

Αντεπίθεση με την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

Οι Μισθωτοί Τεχνικοί όπως και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στις Κατασκευαστικές Μελετητικές και άλλες εταιρείες παροχής επιστημονικών τεχνικών υπηρεσιών, παίρνουμε ήδη «γεύση» από τη μεταμνημονιακή «δίκαιη ανάπτυξη» της κυβέρνησης.

Τα ραβασάκια με τα αναδρομικά χαράτσια του νόμου –«λαιμητόμου» Κατρούγκαλου μόλις έφτασαν… για να εκτοξεύσουν ξανά τις ασφαλιστικές εισφορές, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι έφερε ασφαλιστική ελάφρυνση.

Η κατάργηση ισχύος της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης συνεχίζεται για έβδομο χρόνο, την ίδια ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ διαφημίζει ότι αποκαθιστά τις ΣΣΕ. Η απουσία ΣΣΕ εντείνει τη συμπίεση του μέσου μισθού στον κλάδο και την επιδείνωση των ορών εργασίας: Η ευελιξία του ΔΠΥ συμβάλλει στην ανυπαρξία ωραρίου και αδειών – δώρων – αποζημιώσεων – επιδόματος ανεργίας, στην απουσία προστασίας από ομαδικές απολύσεις, στη δίωξη της μητρότητας. Πάνω στην απώλεια των δικαιωμάτων και στη μείωση του λεγόμενου μισθολογικού και μη μισθολογικού «κόστους» στηρίζεται η ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου στον κλάδο.

Η ανάκαμψη της κατασκευαστικής δραστηριότητας δε φέρνει ανάκαμψη μισθών και δικαιωμάτων. Μας καλούν να αποδεχτούμε τις τεράστιες απώλειες της κρίσης για να αποκατασταθεί και να διαρκέσει η ανάπτυξη… των κερδών τους.

Παράλληλα με την κατάργηση του «υποκατώτατου» μισθού, μετά από εφτά χρόνια εφαρμογής του μέτρου (τα τέσσερα με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ), νομοθέτησε την επιδότηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για τους νεοπροσλαμβανόμενους. Με συναίνεση των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, η κυβέρνηση νομοθέτησε τη μείωση της φορολογίας στα διανεμόμενα κέρδη από 15% σε 10%, δίνοντας νέα στήριξη στα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Το «δημοσιονομικό κενό» που θα προκύψει, θα καλυφθεί με ισοδύναμα μέτρα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Η διάλυση της προστασίας στην πρώτη κατοικία αποτελεί ακόμα ένα «εμβληματικό» μέτρο της «αριστερής» κυβέρνησης για την προστασία και ενίσχυση των Τραπεζών αφού προηγουμένως έστησε τη βιομηχανία διώξεων καθιστώντας «ιδιώνυμο» αδίκημα τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς.

Το επίδομα «αντίδωρο» που διαφημίζει ότι δίνει η κυβέρνηση δεν αποτελεί «παροχή». Είναι κομμάτι του κλεμμένου λαϊκού εισοδήματος που σχημάτισε τα «ματωμένα» πλεονάσματα, δε θα είχε δοθεί εάν δεν υπήρχε το ταξικό κίνημα με αίτημα την αναπλήρωση των απωλειών. Η αναβολή περικοπής συντάξεων αποτελεί κατάκτηση του ταξικού συνταξιουχικού κινήματος που δεν υποχώρησε, που συνεχίζει να βρίσκεται στο δρόμο και να διεκδικεί πέρα από τις «αντοχές της οικονομίας». Προκαλεί η κοροϊδία της κυβέρνησης που πρόσθεσε νέες μειώσεις πάνω στις προηγούμενες και παρουσιάζει ως «νίκη» ότι δε θα κόψει από τους υπερήλικες, αλλά μόνο από τους νεότερους.

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική, παίρνοντας τα εύσημα από ΕΕ-ΔΝΤ που την καλούν να επιταχύνει στον ίδιο δρόμο, ο ΣΥΡΙΖΑ σερβίρει το παραμύθι περί «προοδευτικών μετώπων» για να στήσει νέες κάλπικες διαχωριστικές γραμμές και να εγκλωβίσει το λαό σε ψεύτικα δίπολα.

Αυτή η πολιτική στρώνει το «χαλί» στα ακροδεξιά – φασιστικά μορφώματα του συστήματος, που ταυτίζονται στρατηγικά με τις βασικές επιλογές της αστικής τάξης και την πολιτική της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων. Αποτελεί πρόκληση η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιαστεί ως «σημαιοφόρος» της πάλης κατά της ακροδεξιάς και του φασισμού, την ίδια που ώρα κρατά ψηλά τη σημαία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Η ΕΕ ως ένωση του κεφαλαίου γίνεται ολοένα αντιδραστικότερη για τους λαούς. Αυτή η εξέλιξη αποτυπώνεται στα «ευρωπαϊκά εξάμηνα», στο Σύμφωνο Σταθερότητας και στα υπόλοιπα μνημόνια διαρκείας για τους λαούς της ΕΕ, στις δεκάδες αντεργατικές Οδηγίες της ΕΕ, στα μέτρα για παραπέρα στρατιωτικοποίηση και ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις όπου Γης.

ΕΜΔΥΔΑΣ Δυτ. Ελλάδας: Εκλογές Τετάρτη 17/4: Εναλλακτική Άποψη


Δευτέρα 15 Απριλίου 2019

Να αποσυρθεί το Ν/Σ Γαβρόγλου

«Πυρά" Συγκλήτου ΕΜΠ για το πολυνομοσχέδιο: Τεχνητή πανεπιστημιοποίηση- Μαζική “παραγωγή” πανεπιστημιακών Tμημάτων μηχανικών

“Με το νομοσχέδιο παραβιάζονται βασικές ακαδημαϊκές αρχές με την συστηματική οικειοποίηση ονομασιών σημερινών πανεπιστημιακών γνωστικών αντικειμένων, χωρίς τις αντίστοιχες προϋποθέσεις”
Τη ριζική αντίθεσή της με τις προωθούμενες αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας , διατυπώνει η Σύγκλητος του Εθνικού Μετσόβιου πολυτεχνείου, και υπογραμμίζει τα εξής:

Συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς τεκμηριωμένες στρατηγικές και στόχους και χωρίς τη απαιτούμενη συναίνεση: Με την διαδικασία και πάλι του επείγοντος προωθούνται σημαντικές αλλαγές στον χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης, με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς τεκμηριωμένες στρατηγικές και στόχους και χωρίς τη απαιτούμενη συναίνεση της ακαδημαϊκής και επαγγελματικής κοινότητας για τη σκοπιμότητα των προωθούμενων αλλαγών.

Μαζική “παραγωγή” πανεπιστημιακών Tμημάτων μηχανικών: Στον τομέα των σπουδών μηχανικού προωθείται η μαζική “παραγωγή” πανεπιστημιακών Tμημάτων μηχανικών. Σε μια εποχή που ο κλάδος των μηχανικών πλήττεται από δυσθεώρητα ποσοστά ανεργίας και οι νέοι απόφοιτοι μεταναστεύουν για να αναζητήσουν εργασία, το Υπουργείο Παιδείας διπλασιάζει τα Τμήματα μηχανικών της χώρας οδηγώντας με απόλυτη βεβαιότητα το σύνολο των αποφοίτων τους σε συνθήκες ακόμα μεγαλύτερης ανεργίας και ετεροαπασχόλησης.

Παραβιάζονται βασικές ακαδημαϊκές αρχές: Με το νομοσχέδιο παραβιάζονται βασικές ακαδημαϊκές αρχές με την συστηματική οικειοποίηση ονομασιών σημερινών πανεπιστημιακών γνωστικών αντικειμένων, χωρίς τις αντίστοιχες προϋποθέσεις.

Τα νέα ιδρυόμενα πανεπιστημιακά Τμήματα: Τα νέα ιδρυόμενα πανεπιστημιακά Τμήματα μηχανικών δεν διαθέτουν προγράμματα σπουδών που καλύπτουν το εύρος και το βάθος των αντίστοιχων πανεπιστημιακών ειδικοτήτων, ούτε τις απαιτούμενες εργαστηριακές υποδομές αλλά ούτε και το απαιτούμενο διδακτικό προσωπικό.

Κατατμήσεις και διασπάσεις αντικειμένων: Η Σύγκλητος του ΕΜΠ επαναλαμβάνει τη θέση της, ότι σε κάθε συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο ειδικότητας μηχανικού πρέπει να αντιστοιχεί ένας τίτλος σπουδών και όχι περισσότεροι, που οδηγούν σε κατατμήσεις και διασπάσεις αντικειμένων.Αυτό όμως πρέπει να επιτυγχάνεται με την εξασφάλιση των απαραίτητων ακαδημαϊκών προϋποθέσεων.

Τεχνητή πανεπιστημιοποίηση: Με την προωθούμενη τεχνητή πανεπιστημιοποίηση δεν εξασφαλίζεται καμιά τέτοια προϋπόθεση, ούτε και οι απαιτούμενοι προϋπολογισμοί στα νέα αλλά και στα υφιστάμενα Τμήματα, γεγονός που οδηγεί αναπόφευκτα σε υποβάθμιση του συνόλου των πανεπιστημιακών τίτλων σπουδών μηχανικού.

Κολλέγια: Σε σχέση με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, που αφορούν την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων, η Σύγκλητος του ΕΜΠ καλεί την Πολιτεία να αναστείλει την διαδικασία αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας των πτυχίων Πανεπιστημίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που περιλαμβάνουν και τίτλους σπουδών κολλεγίων που λειτουργούν στη Ελλάδα, καθώς και των πτυχίων Ελληνικών Κολλεγίων με προγράμματα πιστοποιημένα από διεθνείς οργανισμούς πιστοποίησης. Η διαδικασία αυτή βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με το άρθρο 16 του Συντάγματος, ενώ παράλληλα οδηγεί στον παραλογισμό πτυχία που δεν εξασφαλίζουν αναγνώριση ακαδημαϊκής ισοδυναμίας να δίνουν δυνατότητα αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας, συρρικνώνοντας ακόμα περισσότερο τις επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων των Πολυτεχνείων.

Εξορύξεις, ο ανασκολοπισμός μιας χώρας



Το 2010, στον κόλπο του Μεξικού, έγινε μια φοβερή καταστροφή που μόλυνε 180.000 τετ. χιλιόμετρα θάλασσας, δηλαδή μια έκταση που ισοδυναμεί με δυο φορές τα χωρικά ύδατα στην Ελλάδα. Αν αυτή η συμφορά είχε συμβεί στη χώρα μας, όλα τα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου, καθώς και όλες οι παράκτιες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων και των μεγάλων πόλεων (Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Πάτρα κ.ά.), θα πνίγονταν στο μαζούτ.

Και η χώρα μας θα ήταν κατοικήσιμη μόνο στα ψηλά βουνά, αν βέβαια δεν έφταναν ώς εκεί οι δηλητηριώδεις αναθυμιάσεις. Υπερβολές; Οχι. Αρκεί μια απλή σύγκριση με τις ακτές του Τέξας και της Αλαμπάμα που η γη τους ποτίστηκε με πετρέλαιο και δεν ξαναφύτρωσε χορτάρι. Και όλα αυτά πού;

Στην πιο ανεπτυγμένη τεχνολογικά χώρα του κόσμου, στις ΗΠΑ, όπου τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια. Η εξορυκτική εταιρεία ήταν ένας παγκόσμιος γίγαντας που δεν μπορεί να κατηγορηθεί για έλλειψη τεχνογνωσίας. Ηταν η BP, στα καθ’ ημάς «Βρετανικά Πετρέλαια», ένα όνομα που χλευάζει όλη την οικουμένη. Στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν βρέθηκε σταγόνα πετρελαίου, αλλά τα ονομάζει βρετανικά επειδή τα άντλησε από τις χώρες που είχε κατακτήσει ως αυτοκρατορία.

Για να καταπολεμηθεί αυτή η απέραντη μόλυνση χρειάστηκαν 5.500 τόνοι τοξικών χημικών διασκορπιστικών ουσιών, σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας της εταιρείας, αν βέβαια η εταιρεία μάς λέει την αλήθεια. Την περίοδο 2007-2016 έχουν σημειωθεί 4.828 καταστροφές από διαρροές πετρελαίου*.

Από αυτές ελάχιστες είδαν το φως της δημοσιότητας. Τα ατυχήματα αυτά είναι σχεδόν στρατιωτικά μυστικά. Μόνο αν η έκτασή τους είναι τεράστια, όπως στον κόλπο του Μεξικού, και δεν μπορούν να αποσιωπηθούν, παίρνουν μια δημοσιότητα, συχνά στρεβλή. Οι εταιρείες διαθέτουν μυθικά ποσά για να ελαχιστοποιήσουν το μέγεθος της καταστροφής. Η περίπτωση της περιοχής Μπαζιλικάτα της Νότιας Ιταλίας είναι σχεδόν άγνωστη, αλλά πολύ διδακτική για μας που μπορούμε να δούμε το μέλλον μας, αν πραγματοποιηθούν οι εξορύξεις που σχεδιάζονται: οι εταιρείες, πριν αρχίσουν τις εργασίες τους, έχουν μια τακτική που είναι ίδια με την πολιτική των κομμάτων εξουσίας.

Υποσχέσεις για ανάπτυξη, για θέσεις εργασίας, ευημερία για όλους, σεβασμός και προστασία του περιβάλλοντος και, φυσικά, πλήρη ασφάλεια. Και κάνουν τεράστιες καμπάνιες, εξαγοράζοντας πολιτικούς και δημοσιογράφους. Δημιουργούν ένα κλίμα και μας πείθουν πως όλοι μας θα γίνουμε Τεξανοί εκατομμυριούχοι. Και όποιος έχει αντίθετη άποψη θεωρείται εχθρός της προόδου και ή περιθωριοποιείται, όπως γίνεται τώρα με τις κινήσεις κατά των εξορύξεων στην Ελλάδα, ή κατατάσσεται στους τρομοκράτες.

Τα Μπαζιλικάτα, που θα μπορούσε να ήταν και χωριό της Κεφαλονιάς -όλα σε «-άτα» τελειώνουν- παρήγαν κρασί, λάδι, μέλι, γάλα, σιτάρι εξαιρετικής ποιότητας, τα εξήγαν και ζούσαν αξιοπρεπώς. Σε όλα αυτά τα προϊόντα βρέθηκε πετρέλαιο, με αποτέλεσμα να καταστραφεί για πάντα η παραγωγή τους.

Η θνησιμότητα ανέβηκε στο 29% λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Επακόλουθο: η μαζική φυγή των κατοίκων και η ερήμωση της περιοχής. Και αυτό χωρίς να συμβεί κανένα γνωστό ατύχημα στην περιοχή, απλώς λόγω της λειτουργία της πετρελαιοπηγής. Μιλήσαμε προηγουμένως για ατυχήματα. Είναι σωστός αυτός ο χαρακτηρισμός ή είναι πρέπον να πούμε πως αυτές οι καταστροφές είναι συστατικό στοιχείο της λειτουργίας των εξορύξεων; Φοβάμαι πως το δεύτερο ισχύει.

Οπως δεν υπάρχει ασφαλής λειτουργία των πυρηνικών σταθμών ηλεκτρικής ενέργειας, έτσι δεν υπάρχει και στην άντληση των υδρογονανθράκων. Και όλα αυτά για ένα ορυκτό καύσιμο που θα εξαντληθεί τα επόμενα 20-30 χρόνια. Και εδώ είναι ο παραλογισμός του καπιταλισμού. Επενδύει σε κάτι που ξέρει πως θα τελειώσει, που ξέρει ότι πιθανότατα θα καταστρέψει τον πλανήτη, αλλά μέχρι τότε θα βγάζει κέρδη.

Και εδώ υπάρχει ένα ερώτημα: γιατί ο καπιταλισμός διάλεξε αυτήν την περιορισμένη πηγή ενέργειας και όχι μια αέναη πηγή, όπως ο ήλιος, ο αέρας και η θάλασσα (αν και τώρα τελευταία επενδύει και σ’ αυτά). Οι λόγοι είναι στρατιωτικοί. Ενα F-15 θέλει 7.000 λίτρα κηροζίνης ανά ώρα πτήσης. Δεν υπάρχει άλλο καύσιμο μέχρι τώρα που να μπορεί να συντελεί στο να αναπτυχθεί υπερηχητική ταχύτητα.

Επίσης και οι μετακινήσεις του στρατού γίνονται όλο και ταχύτερες. Εχουν κάνει τον εξής υπολογισμό: ένας Αμερικανός φαντάρος στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο για τις μετακινήσεις του κόστιζε 3,7 λίτρα την ημέρα. Στον Β΄ Πόλεμο του Κόλπου έφτασε στα 55,5 λίτρα και το πετρέλαιο γίνεται βασικό στρατιωτικό υλικό.

Αν δεν είχε ανακαλυφθεί, δεν θα ήταν τόσο φονικοί οι δυο παγκόσμιοι πόλεμοι. Υπάρχει περίπτωση να σταματήσουν οι εξορύξεις; Μόνο όταν ένας λαός αποφασίσει να υπερασπιστεί τη χώρα του και τα ιερά του.

* Στοιχεία από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας, «Αρχιπέλαγος»

Εναλλακτική Άποψη Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Δυτ. Ελλάδας

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ
ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εμείς ακόμα προσπαθούμε να πετάξουμε.
Εκεί στις άκριες ξεφορτώνουμε τα περιττά,
αποβάλλουμε το έρμα των φόβων μας- μεγάλο βάρος η υποταγή -
Νίκος Γεωργόπουλος «Ακροφοβία»
Συνάδελφισσες/φοι

Όλοι μας βιώνουμε τις συντριπτικές επιπτώσεις των επί εννέα χρόνια συνεχιζόμενων μνημονιακών πολιτικών. Τα μνημόνια όμως δεν είναι μια προσωρινή επιλογή, αλλά ένα καθεστώς ακραίας νεοφιλελεύθερης διαχείρισης, ένα υπόδειγμα για το παρόν και το μέλλον. Πρόκειται για στρατηγική μεταβολή, για τη γενική εκκαθάριση δικαιωμάτων των εργαζομένων και των μεσαίων στρωμάτων, με στόχο να δημιουργηθεί ένα νέο μοντέλο άγριας καπιταλιστικής ανάπτυξης και αποκατάστασης της υψηλής κερδοφορίας του μονοπωλιακού κεφαλαίου, που οδηγεί στη δραματική υποβάθμιση της οικονομικής και κοινωνικής θέσης των λαϊκών στρωμάτων, μέσω της θέσπισης επιτροπείας και κατά συνέπεια, της κατάλυσης της -όποιας- δημοκρατίας.
Πρόκειται για την επιστροφή σε συνθήκες πρωταρχικής συσσώρευσης, για την επιστροφή στον 19ο αιώνα κι ακόμα παραπίσω.
Η μεγαλύτερη δυσκολία όμως σήμερα δεν είναι η συνεχιζόμενη επίθεση στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματά μας. Είναι το κλίμα απογοήτευσης και παραίτησης. Η υποχώρηση των μεγάλων κινημάτων μετά το 2012, η υποταγή της κυβέρνησης, η καταρράκωση της ελπίδας για ρήξη με το μοντέλο αυτό και ο ευτελισμός της δυνατότητας εναλλακτικών πολιτικών, ενισχύουν τα υπαρκτά ρεύματα ατομισμού και κυνισμού. Κανείς όμως δε μπορεί να πάει μακριά με αυτές τις αντιλήψεις που μόνο προσωρινές διεξόδους μπορούν ίσως σε κάποιους να προσφέρουν, ενώ παράλληλα οδηγούν σε πολύ επικίνδυνους δρόμους.
Στο χώρο μας βιώσαμε αυτήν την γενικευμένη απογοήτευση και παραίτηση με μια σοβαρή συρρίκνωση της ΕΜΔΥΔΑΣ. Λίγοι είχαμε τη δύναμη να επιμείνουμε ώστε το σωματείο μας να παραμείνει ζωντανό και να μη σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για τις δύσκολες μέρες αλλά και για το αύριο.

Κυριακή 14 Απριλίου 2019

Πυροβολώντας τον πληροφοριοδότη σε δημόσια θέα

Την περασμένη Πέμπτη, η κυβέρνηση Μορένο του Εκουαδόρ αποφάσισε τερματίσει το καθεστώς πολιτικού ασύλου που παρείχε στον ιδρυτή των Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ επί επτά χρόνια, ανοίγοντας τις πύλες της πρεσβείας του στο Λονδίνο για τις βρετανικές αρχές, Η έκδοσή του στις ΗΠΑ για κατασκοπεία και εσχάτη προδοσία θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη. Κάπου εδώ, πρέπει να έχουμε κατά πολύ ξεπεράσει αυτό που λέμε «ώστε φτάσαμε λοιπόν σε αυτό το σημείο». Συμβαίνει κάτι, συμβαίνει τώρα και είναι σοβαρό.

(Σκίτσο του Βραζιλιάνου ακτιβιστή σκιτσογράφου, Κάρλος Λατούφ, για την σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ)


Το 2012, ο Τζούλιαν Ασάνζ ζήτησε από το Εκουαδόρ του λαϊκού -τότε- ήρωα Ραφαέλ Κορέα, πολιτικό άσυλο, για να προφυλαχθεί από την εκδικητικότητα των ΗΠΑ για τις αποκαλύψεις του σε βάρος τους. Σήμερα, επτά χρόνια αργότερα, ο διάδοχος του Κορέα, Λένιν Μορένο, παραδίδει στις ΗΠΑ τον Ασάνζ, εκδικούμενος για το βάρος που του προκάλεσαν οι αποκαλύψεις του. Η απόφαση του προέδρου του Εκουαδόρ ήρθε λίγες μόλις εβδομάδες μετά την αποκάλυψη από τα Wikileaks του σκανδάλου των INA Papers, που έπληξε την κυβέρνηση Μορένο, καθώς σειρά εγγράφων επικεντρώνεται στην εταιρεία INA Investment Corp., που έχει δημιουργήσει μία σειρά εταιρειών offshore και φέρεται να ελέγχεται από τον αδελφό του προέδρου Μορένο. 

Η διαρροή, που αποκαλύπτει ότι ο πρόεδρος Μορένο εμπλέκεται σε offshore και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, προκάλεσε έρευνα εναντίον του Μορένο, ο οποίος, μολονότι έχει ασυλία όσο παραμένει πρόεδρος, κινδυνεύει με καθαίρεση, ενώ έπληξε σημαντικά και την δημοτικότητά του. Μάλιστα, στελέχη της κυβέρνησης του Εκουαδόρ υποστηρίζουν πως οι αποκαλύψεις αποτελούν μία συνωμοσία «του Ασάνζ, του Μαδούρο και του πρώην προέδρου, Ραφαέλ Κορέα», με σκοπό να ρίξουν την κυβέρνηση. 

«Οι φωτογραφίες που δείχνουν πως ο πρεσβευτής του Ισημερινού προσκαλεί την μυστική αστυνομία της Βρετανίας για να σύρει έξω από το κτίριο της πρεσβείας κάποιον του οποίου η δημοσιογραφική δουλειά - είτε αυτό αρέσει είτε όχι- έχει βραβευτεί, θα μπουν στα βιβλία της ιστορίας. Οι επικριτές του Ασάνζ μπορούν να χαίρονται, αλλά αυτή είναι μια μαύρη στιγμή για την ελευθερία του Τύπου» θα σχολιάσει ο εξόριστος στη Ρωσία, Έντουαρντ Σνόουντεν, χάρη στον οποίο γνωρίζουμε απόρρητες πληροφορίες της NSA σχετικά με τα πρoγράμματα μαζικής παρακολούθησης που εφαρμόζουν οι Αμερικανικές και Βρετανικές κυβερνήσεις. 

«Έχασα τη σύνταξή μου, το σπίτι μου, τη σύζυγό μου, τους φίλους μου, τη διαβάθμιση ασφαλείας μου και έχω δια βίου απαγόρευση σε Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστραλία, Καναδά και Νέα Ζηλανδία. Είναι μέρος του σχεδίου τους, σε καταστρέφουν» θα περιγράψει το τι ακολουθεί, σε συνέντευξή του στο TPP ο πρώην πράκτορας της CIA, Τζον Κυριάκου, που έφερε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα τις πρακτικές του «εικονικού πνιγμού» που χρησιμοποιούσε η αμερικανική υπηρεσία κατά υπόπτων για τρομοκρατία. 

Ωστόσο, παρότι η εξέλιξη της υπόθεσης λαμβάνει διαστάσεις «βεντέτας» του Μορένο σε συνδυασμό με λίγο Μαδούρο (αναφορά πάντα και παντού εξόχως χρήσιμη), η μεγάλη εικόνα περιγράφει μία εξαιρετικά ζοφερή και ευθέως απειλητική για την ίδια την ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου, σε διεθνή κλίμακα.