Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Για ένα αριστερό πρόγραμμα εξόδου από την κρίση


Η χώρα διανύει την έκτη χρονιά κρίσης με δραματικές επιπτώσεις σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής ζωής και, παρά τα κυβερνητικά φληναφήματα, δεν διαφαίνεται προοπτική εξόδου. Η μνημονιακή στρατηγική, που επέβαλε στη χώρα η ελληνική αστική τάξη κατ’ εντολή της ΕΕ, συνεχίζει να παραπαίει καθώς ούτε καν το πρόβλημα του χρέους δεν μπορεί να επιλύσει και ταυτόχρονα οι όποιες «επιτυχίες» της είναι τεχνητές και με τεράστιο κοινωνικό κόστος: «ευημερούν» λίγο κάποιοι αριθμοί με κόστος την αυξανόμενη δυστυχία της μεγάλης εργαζόμενης κοινωνικής πλειονότητας.

Και όμως η Μνημονιακή στρατηγική παρουσιάζεται σαν μονόδρομος ενώ, παρά τους μεγάλους κοινωνικούς αγώνες της προηγούμενης περιόδου, όλες οι δυνάμεις της Αριστεράς αδυνατούν να προβάλλουν μία πειστική εναλλακτική πρόταση. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχεται την καταστροφική ευρωπαϊκή «Μεγάλη Ιδέα» του συστήματος και ευελπιστεί σε κάποια συναινετική τροποποίηση των πιο βάρβαρων πλευρών της. Το ΚΚΕ ακολουθεί μία σεκταριστική πολιτική που υπονομεύει τους μαζικούς αγώνες και ανάγει τα πάντα σε μία χιλιαστική καρικατούρα σοσιαλισμού. Η εκτός των τειχών αριστερά, κατατρυχόμενη από ιδεοληπτικές διαιρέσεις, δεν κατορθώνει να συγκροτήσει το αναγκαίο κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο που θα ενοποιεί τις αντιστάσεις στη βάση ενός ρεαλιστικού προγράμματος διεξόδου από την κρίση. Αυτή η έλλειψη μίας πειστικής αριστερής εναλλακτικής πρότασης βαραίνει δραματικά στις συνειδήσεις των εργαζομένων και οδηγεί στη σημερινή κινηματική άπνοια.
Είναι σήμερα πιο αναγκαία παρά ποτέ η συγκρότηση ενός αριστερού προγράμματος εξόδου από την κρίση που θα αντιμετωπίζει τα άμεσα προβλήματα της εργαζόμενης κοινωνικής πλειονότητας και θα οδηγεί σε μία άλλη κοινωνικο-οικονομική δομή που θα υπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων και όχι αυτά των ντόπιων καρχαριών και των ξένων εταίρων και πατρώνων τους που έχουν οδηγήσει τη χώρα στο χείλος της καταστροφής.

Οι βασικοί πυλώνες ενός τέτοιου αριστερού προγράμματος είναι οι ακόλουθοι:

Κυριακή 13/4 - Δεν ψωνίζουμε...αντιστεκόμαστε

Από ΣΥΒΧΑ

ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΜΑΓΑΖΙΩΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ.
ΕΜΕΙΣ ΑΠΛΑ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ;
ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Την Κυριακή 13 Απριλίου η αγορά θα είναι πάλι ανοιχτή, σύμφωνα με το νόμο που ψήφισαν το καλοκαίρι του 2013. Όμως, όπως γίνεται συνήθως, στα αφεντικά άνοιξε η όρεξη και ήδη ετοιμάζονται για την λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές. Στο πολυνομοσχέδιο που η κυβέρνηση ψήφισε την προηγούμενη Κυριακή προβλέπουν την “πειραματική” λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές σε τρεις περιοχές της χώρας. Καταλαβαίνουμε όλοι βέβαια ότι πολύ γρήγορα η “πειραματική” λειτουργία θα επεκταθεί παντού. Η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας είναι το κερασάκι στην τούρτα για τους εργαζόμενους στο εμπόριο (και όχι μόνο).
Πίσω από τις λουσάτες βιτρίνες των καταστημάτων δεν υπάρχουν μόνο εμπορεύματα.
- Υπάρχουν εξοντωμένοι-ες εμποροϋπάλληλοι από τα “απελευθερωμένα” ωράρια και την δουλειά τις Κυριακές. Αλήθεια ποιος-α μπορεί να ξεχάσει τον εφιαλτικό Δεκέμβρη του 13 με τις “λευκές νύχτες” και τις απανωτές Κυριακές;
- Υπάρχουν χιλιάδες που δεν πληρώθηκαν την προσαύξηση του 75% της Κυριακής και δεν πήραν το ρεπό.
- Υπάρχει το τσάκισμα των μισθών με την διάλυση των συλλογικών συμβάσεων και την επιβολή των ατομικών συμβάσεων, την εκ περιτροπής εργασία κλπ.
- Υπάρχουν χιλιάδες εργαζόμενοι-ες που είναι απλήρωτοι για μήνες και κανένας δεν μιλάει για το πώς ζούμε όλοι εμείς.
- Υπάρχει η εντατικοποίηση καθώς έχουν απολυθεί πολλοί συνάδελφοι-σες και το βάρος της δουλειάς πέφτει σε λιγότερους.
- Υπάρχει η τρομοκρατία των αφεντικών και ο φόβος της απόλυσης, ειδικά σήμερα που υπάρχουν 1.500.000 άνεργοι.
- Υπάρχει η παρακολούθηση μέσα στους χώρους δουλειάς, η διάλυση του επικουρικού μας ταμείου (ΤΕΑΥΕΚ), η διάλυση του ΙΚΑ και του ασφαλιστικού συστήματος, η ύπαρξη λυσσασμένων καταναλωτών που δεν σέβονται ούτε την δουλειά μας ούτε πολύ περισσότερο την αξιοπρέπεια μας.
- Υπάρχει…, υπάρχει…

Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Πολεοδομική ανάπλαση και βιοτική υποβάθμιση – Remap/Rethink Athens

Αναδημοσίευση από εδώ
Τριστάν Τζαρά: «Ιδού ένας κλονιζόμενος κόσμος και οι καλλιτέχνες ψευδογιατροί που ανησυχούν για τον καλλωπισμό του». 
7
Αναπλάσεις, υποβαθμίσεις, εξευγενισμός, πολεοδομία, realestate, σύγχρονη τέχνη, γκαλερίστες, επιμελητές, εγκληματικότητα, μπάτσοι. Ας προσπαθήσουμε να συνδέσουμε κάποιες έννοιες που από μακριά δείχνουν ασυσχέτιστες αλλά τελικά τις ενώνουν πάρα πολλά.
Όταν η ανάπλαση φοράει το κουστούμι της τέχνης – Bienalle& Remap
Στην αρχή ήταν η 1η Mπιενάλε της Αθήνας, που με τις ανάλογες τυμπανοκρουσίες και φανφάρες που αρμόζουν σε ανάλογα καλλιτεχνικά γεγονότα από την ελίτ των απολιτίκ σάπιων καλλιτεχνικών κύκλων, άνοιξε τις πύλες της τον Σεπτέμβριο του 2007. Οι επιμελητές (Αυγουστίνος Ζενάκος, πρώην τεχνοκριτικός στο Βήμα, η διευθύντρια του ιδρύματος ΔΕΣΤΕ, Ξένια Καλπακτσόγλου, ιδιοκτησίας Δάκη Ιωάννου κι ο καλλιτέχνης Poka Yio, Πολύδωρος Καρυοφύλης) ξεκίνησαν, προεξοφλώντας φυσικά την στήριξη του συγκροτήματος Λαμπράκη και του Δάκη Ιωάννου (ιδιοκτήτης μιας από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές της χώρας, της J&P Αβαξ).
Η Μπιενάλε μαζί με συγκεκριμένους επιχειρηματίες, συμμετέχουν ενεργά και στην διεξαγωγή του Remap KM. Το RemapKM ξεκίνησε επίσης το 2007 και είναι μια διεθνής διοργάνωση σύγχρονης τέχνης. Η συνεργασία είναι εμφανής στα εξής σημεία: Πρώτον στην παραχώρηση χώρων για εκθέσεις και μουσικές εκδηλώσεις. Δεύτερον, η Μπιενάλε επικοινωνεί το RemapKM ως καλλιτεχνικό γεγονός που συμβαίνει στην Αθήνα, όπως κάνει και με πολλά άλλα.
Το μοντέλο της υποβάθμισης περιοχών για να μειωθεί η αξία των ακινήτων και να αγοραστούν από μεγαλοεπενδυτές αντί ενός πινακίου φακής, και μετά αναβαθμίζοντας και πάλι την περιοχή να τα μοσχοπουλήσουν στις 10πλάσιες τιμές είναι γνωστή πρακτική που εφαρμόζεται παγκοσμίως. Υποκινώντας αρχικά το στοίβαγμα μεταναστών 10-10 σε ετοιμόρροπες γκαρσονιέρες, μετακινώντας την πιάτσα της πρέζας με την συνδρομή των μπάτσων και προωθώντας την μικροπαραβατικότητα, το κράτος καταφέρνει να υποβαθμίσει συγκεκριμένες περιοχές για να τις αγοράσουν τα φιλαράκια του, οι επενδυτές, σε εξευτελιστικές τιμές. Μετά, αναγγέλοντας μια υποτιθέμενη ανάπλαση, είτε διώχνει τους μετανάστες από τα σπίτια τους καθώς ανεβαίνουν και πάλι οι τιμές, είτε τους απομακρύνει από κατειλημμένους χώρους και πάλι με τη συνδρομή των μπάτσων.

Η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ δεν μυρίζει καλά …

Η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ δεν μυρίζει καλά …
Διαβιβάστηκε στη Βουλή (5 Μαρτίου) από τον υφυπουργό ΠΕΚΑ το σχέδιο πρόσκλησης υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση του 66% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ. Το σχέδιο ετοιμάστηκε από τον πωλητή (ΔΕΗ) σε συνεργασία με νομικούς (KLC και Norton Rose Fulbright) και χρηματοοικονομικούς συμβούλους (HSBC Bank) για την ενημέρωση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής και τη διατύπωση προτάσεων και παρατηρήσεων από αυτήν. Η σχετική συζήτηση της Επιτροπής έγινε στις 12 Μαρτίου 2014.
Η δημοσιοποίηση της πρόσκλησης έγινε σχεδόν παράλληλα με τη δημοσιοποίηση δύο άλλων σχεδίων νόμου : “Ρυθμίσεις για την Εξυγίανση του Ειδικού Λογαριασμού του Άρθ. 40 Ν. 2773/1999” για την αναπροσαρμογή των εγγυημένων τιμών ΑΠΕ και “Δημιουργία Νέας Καθετοποιημένης Εταιρίας Ηλεκτρισμού” (μικρή ΔΕΗ).
Και τα τρία παραπάνω νομοθετήματα, είναι αλληλένδετα και μεταβάλλουν ριζικά το τοπίο στο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας. Ύστερα από μια δεκαετία αναλύσεων και κριτικών από Ευρωπαϊκούς και Ελληνικούς φορείς, ρυθμιστικές αρχές και επιτροπές σχετικά με το ρόλο που παίζουν οι καθετοποιημένες (δημόσιες …) επιχειρήσεις στον «περιορισμό του ανταγωνισμού» και στη «χειραγώγηση της αγοράς», τα πράγματα λέγονται με το όνομά τους : δημιουργία ιδιωτικών καθετοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρισμού στη θέση των πρώην κρατικών μονοπωλίων.

Ποια είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί
Το κείμενο που υποβλήθηκε περιγράφει ένα διεθνή διαγωνισμό που θα γίνει σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βασικό στοιχείο του διαγωνισμού είναι η δυνατότητα δημιουργίας συμπράξεων υποψήφιων επενδυτών, (με τη συμμετοχή ακόμα και μη υποψηφίων – τρίτων μερών) σε όλες τις φάσεις της διαδικασίας, εφόσον όλοι οι συμπραττόμενοι πληρούν μια σειρά από προϋποθέσεις. Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις της προεπιλογής, τελικής επιλογής καθώς και της συμμετοχής τρίτων μερών στο επενδυτικό σχήμα, υπόκεινται στην έγκριση της ΔΕΗ ύστερα και από γνωμοδότηση των νομικών (KLC και Norton Rose Fulbright) και χρηματοοικονομικών συμβούλων (HSBC Bank).
Η διαγωνιστική διαδικασία χωρίζεται σε δύο κύριες φάσεις (Α και Β): στη φάση Α θα γίνει προεπιλογή των Ενδιαφερομένων που διαθέτουν νομική, χρηματοοικονομική και τεχνική ικανότητα. Στη Φάση Β, θα γίνει η υποβολή δεσμευτικών προσφορών, θα καθοριστούν οι συμβατικοί όροι της συναλλαγής και η ΔΕΗ θα επιλέξει τον Προτιμητέο Επενδυτή.
Μετά την επιλογή του Προτιμητέου Επενδυτή, ο Πωλητής (ΔΕΗ) και ο Προτιμητέος Επενδυτής θα συνάψουν Σύμβαση Αγοραπωλησίας Μετοχών (ΣΑΜ) ενώ το Ελληνικό Δημόσιο, του οποίου ο φορέας που θα το εκπροσωπεί δεν κατονομάζεται, και ο Προτιμητέος Επενδυτής θα συνάψουν Σύμβαση Μετόχων (ΣΜ).
Τα κριτήρια προεπιλογής (φάση Α) αφορούν τρεις τομείς: νομική κατάσταση, χρηματοοικονομική ικανότητα και, τέλος, τεχνική ικανότητα.
Σε ότι αφορά τη νομική κατάσταση, ο Ενδιαφερόμενος δεν πρέπει να έχει καταδικαστεί για αδικήματα που σχετίζονται με την επαγγελματική συμπεριφορά του (διαφθορά, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, δωροδοκία, απάτη κλπ), δε θα πρέπει να τελεί υπό πτώχευση, να έχει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα και να μην έχει αποκλειστεί από δημόσιους διαγωνισμούς στην Ελλάδα ή σε άλλη χώρα. Επιπλέον, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν την έδρα τους σε μία από τις παρακάτω χώρες: Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κράτη-Μέλη του Ευρωπαϊκού οικονομικού χώρου, Ελβετική Συνομοσπονδία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Καναδάς, Ιαπωνία, Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, Ρωσική Ομοσπονδία και Αυστραλία.
Σε ότι αφορά τη χρηματοοικονομική ικανότητα, ο μέσος όρος των ιδίων κεφαλαίων ενός Ενδιαφερομένου ή μέλους Σύμπραξης με βάση τις ετήσιες ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις των τριών πιο πρόσφατων διαχειριστικών ετών, πρέπει να είναι τουλάχιστον € 350 εκ.
Επιπλέον, ο Ενδιαφερόμενος (ή ένα μέλος σύμπραξης) μπορεί να βασιστεί στη χρηματοοικονομική ικανότητα μίας Συνδεδεμένης Επιχείρησης προκειμένου να αποδείξει ότι πληροί τα Χρηματοοικονομικά Κριτήρια, με την προϋπόθεση ότι ο Ενδιαφερόμενος αποδεικνύει στον Πωλητή ότι θα έχει στη διάθεσή του τους αναγκαίους πόρους, με την υποβολή δεσμευτικής δήλωσης από τη Συνδεδεμένη Επιχείρηση ότι θα στηρίξει οικονομικά τον Ενδιαφερόμενο.
Σε ότι αφορά την τεχνική ικανότητα, ο Ενδιαφερόμενος πρέπει να καταδείξει ότι ο ίδιος (ή μια θυγατρική εταιρία του) διαθέτει ένα τουλάχιστον από τα ακόλουθα:
i. εμπειρία τουλάχιστον τριών ετών εντός των τελευταίων πέντε ετών στην ανάπτυξη, διαχείριση, λειτουργία και συντήρηση περιουσιακών στοιχείων με παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτά του ΑΔΜΗΕ (εμπειρία στη λειτουργία Δικτύων Μεταφοράς Ενέργειας), ή
ii. εμπειρία τουλάχιστον τριών ετών εντός των τελευταίων πέντε ετών στην ανάπτυξη, διαχείριση, λειτουργία και συντήρηση υποδομών ενέργειας και/ή συγκρίσιμων περιουσιακών στοιχείων ρυθμιζόμενων υποδομών.
Στην περίπτωση σύμπραξης, τα Τεχνικά Κριτήρια πρέπει να πληρούνται από ένα μέλος (Τεχνικά Ικανό Μέλος), με συμμετοχή τουλάχιστον 10% στη σύμπραξη.
Κατά παρέκκλιση των παραπάνω, ο Ενδιαφερόμενος δεν θα υποχρεούται να πληροί τα Τεχνικά Κριτήρια που προβλέπονται σε αυτήν, υπό την προϋπόθεση ότι ο εν λόγω Ενδιαφερόμενος θα δεσμευτεί να παραχωρήσει πλήρως τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ στο Ελληνικό Δημόσιο για χρονικό διάστημα ίσο με τουλάχιστον 5 έτη.

Noμιμοποιούνται αυθαίρετα σε αιγιαλό και παραλία

paralia-error imageΜε μια διάταξη που περιλήφθηκε στο πολυνομοσχέδιο, προστίθεται διάταξη σε νόμο του 2011, με την οποία, κατά παρέκκλιση του ν.2971/2001, νομιμοποιούνται όλες οι αυθαίρετες κατασκευές που βρίσκονται εντός της ζώνης των τουριστικών λιμένων που πρόκειται «να βγουν στο σφυρί» από το ΤΑΙΠΕΔ.
Το πλήρες κείμενο της διάταξης έχει ως εξής:
22. α. Στο άρθρο 15Α του ν. 3986/2011 προστίθεται παράγραφος 5 ως εξής:
«5. Κατά παρέκκλιση από το ν. 2971/2001 µε απόφαση του Υπουργού Τουρισµού, µετά από γνώµη της Επιτροπής Τουριστικών Λιµένων, είναι δυνατή η νοµιµοποίηση υφιστάµενων εγκαταστάσεων και λιµενικών έργων εντός της χερσαίας (περιλαµβανοµένου του αιγιαλού και της παραλίας) και θαλάσσιας ζώνης τουριστικών λιµένων που αξιοποιούνται από το ΤΑΙΠΕΔ. Σχετικώς υποβάλλεται αίτηση του παραχωρησιούχου ή του έλκοντος εξ αυτού δικαίωµα µέχρι τις 31.12.2015, συνοδευόµενη από:
α) τεχνική περιγραφή της εγκατάστασης ή του έργου,
β) τοπογραφικό διάγραµµα σε κλίµακα 1:500,
γ) φωτογραφίες και χάρτη της ευρύτερης περιοχής µε την ακριβή θέση της εγκατάστασης ή του έργου και
δ) εγκεκριµένους περιβαλλοντικούς όρους.
Η προθεσµία υποβολής της αίτησης µπορεί να παρατείνεται µε κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονοµικών και Τουρισµού. Για τη νοµιµοποίηση υφισταµένων εγκαταστάσεων και έργων, καθώς και για την εκτέλεση νέων έργων ή τη δηµιουργία νέων εγκαταστάσεων εντός αιγιαλού και παραλίας που περιλαµβάνονται στη χερσαία ζώνη τουριστικού λιµένα εφόσον εκτελούνται στο πλαίσιο των εγκεκριµένων µελετών, δεν οφείλεται αποζηµίωση χρήσης αυθαίρετης ή µη, προς το Ελληνικό Δηµόσιο και δεν απαιτείται άδεια χρήσης.»
β. Ως υφιστάµενες εγκαταστάσεις και έργα κατά την έννοια της προηγούµενης υποπερίπτωσης νοούνται τα υφιστάµενα κατά την έναρξη ισχύος
του παρόντος νόµου.

Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Τρελοί από χαρά οι Βρετανοί με τις ιδιωτικές εταιρείες ηλεκτρισμού. Ετοιμαστείτε, η "χαρά" έρχεται κι εδώ ...

Αναδημοσίευση από εδώ
Όχι, ο πιο κάτω πίνακας δεν δείχνει τα κέρδη των Έξι Μεγάλων εταιρειών ενέργειας της Βρετανίας.



Npower
1,38 εκατ.
EDF
1,24 εκατ.
British Gas
1,23 εκατ.
E.ON
929.230
SSE
482.582
Scottish Power
308.648
Δείχνει τα 5.579.665 παράπονα των καταναλωτών που καταγράφηκαν το 2013, σύμφωνα με δημοσίευμα. Τα παράπονα αφορούν κυρίως λογαριασμούς, καταμετρήσεις, κακή εξυπηρέτηση, διαδικασία αλλαγής παρόχου και πληρωμές. Ο μεγαλύτερος αρθμός τους καταγράφηκε στο 4ο τρίμηνο, με 1,49 εκατομμύρια παράπονα.

Τα «ωραία» δεν σταματούν εδώ: το πρώτο τρίμηνο 2014 τα παράπονα των καταναλωτών που υποβλήθηκαν στο Συνήγορο του Καταναλωτή (Ombudsman) τριπλασιάστηκαν (!) σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013, αφού από 3.277 πέρυσι έφτασαν τα 10.638 φέτος, φθάνοντας μέσα σε τρεις μήνες σχεδόν τον αριθμό παραπόνων όλου του 2012 (11.283). Τα παράπονα, που ο αριθμός τους είναι ο μέγιστος που καταγράφηκε ποτέ, αφορούν κυρίως μη λήψη λογαριασμού, αναπάντεχες χρεώσεις και ποιότητα εξυπηρέτησης.

Ο Βρετανός Συνήγορος Lewis Shand Smith είπε ότι καθημερινά γίνεται αποδέκτης της απογοήτευσης και της έλλειψης ικανοποίησης των καταναλωτών κι ότι η αγορά ενέργειας πρέπει να γίνει πιο δίκαιη και διάφανη. Χαρακτήρισε την αύξηση των παραπόνων "απίστευτη" και την απέδωσε στην οικονομική στενότητα των νοικοκυριών.

Μιλάμε πάντα για τις ίδιες Έξι Μεγάλες εταιρείες, που κατηγορήθηκαν αρχικά απ’ τους Εργατικούς για καρτέλ και που βρίσκονται πλέον υπό διερεύνηση απ’ την Επιτροπή Ανταγωνισμού για αθέμιτες πρακτικές. Ένας εκπρόσωπος τύπου της Energy UK (της Ένωσης των εταιρειών) δήλωσε φλεγματικά ότι "οι πιο πολλοί καταναλωτές δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα και οι ενεργειακές εταιρείες εργάζονται σκληρά για να επιλύουν τα προβλήματα". Ή, με άλλα λόγια: μη μας ενοχλείτε, η ιδιωτικοποίηση της ενέργειας μας έδωσε το δικαίωμα να σας γδέρνουμε.

Φωτογραφίες από τη χθεσινή πορεία και την κινητοποίηση στο ΕΤΑΑ





Willkommen Angela...

Αναδημοσίευση από Ίσκρα. Πορεία καλούν σωματεία εργαζομένων και οργανώσεις της Αριστεράς, αύριο Παρασκευή, στις 5:30μμ στην πλ. Κλαυθμώνος



ΠΡΙΝ ΣΤΕΓΝΩΣΕΙ ΤΟ ΜΕΛΑΝΙ ΤΩΝ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΣΤΟ ΝΕΟ «ΜΙΝΙ ΜΝΗΜΟΝΙΟ»...12 ΝΕΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΖΗΤΑ ΤΟ EUROGROUP

ΕΡΧΕΤΑΙ, ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΗ, Η «ΚΡΥΦΗ ΑΤΖΕΝΤΑ» ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Πριν από το Πάσχα, και συγκεκριμένα την Παρασκευή 11 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, προκειμένου να στηρίξει εμπράκτως την «υποτελή» δικομματική κυβέρνηση. Βέβαια, όπως, φάνηκε από το χθεσινό Eurogroup η τρόικα συνεχίζει να «χορεύει την κυβέρνηση στο ταψί» , καθώς την χρέωσε με 12 προαπαιτούμενα μέτρα προκειμένου να λάβει τη δόση και μάλιστα σε τρείς υπο-δόσεις (βλ. αναλυτικότερα παρακάτω).


Η επίτευξη της συμφωνίας με την τρόικα κατ΄αρχάς, αλλά και η σπουδή που επέδειξε η κυβέρνηση Σαμαρά στο κλείσιμο όλων των εκκρεμοτήτων, με διαδικασίες «εξπρές», που διαλύουν τα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας και ρημάζουν ακόμα περισσότερο τον επαγγελματικό κόσμο της χώρας και γενικότερα τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία της χώρας. όπως π.χ. η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου – «μίνι μνημονίου» στη Βουλή, φαίνεται λοιπόν ότι οδήγησαν το Βερολίνο στο να οριστικοποιήσει την έλευση της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα.

Την επικείμενη επίσκεψη επιβεβαιώνει και δημοσίευμα της Sueddeutsche Zeitung, η οποία μάλιστα αναφέρει ότι σκοπός του ταξιδιού της Μέρκελ στην Αθήνα είναι η στήριξη των μεταρρυθμίσεων του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, βρίσκεται εσωτερικά υπό πολιτική πίεση.

Μετά τα πλήγματα που δέχθηκαν τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η ΝΔ στο εσωτερικό τους, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οι δύο κυβερνητικοί εταίροι επενδύουν σημαντικά σε αυτή την επίσκεψη, έστω κι αν η Άνγκελα Μέρκελ δεν είναι τόσο δημοφιλής στην Ελλάδα...

Και αυτό γιατί η επιβεβαίωση δια στόματος Μέρκελ ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο μπορεί να δώσει πόντους σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ εν όψει της κάλπης του Μαΐου.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι η Άγκελα Μέρκελ, όπως άλλωστε και το σημερινό Eurogroup, δεν αναμένεται να πουν στους Έλληνες ότι θα «κουρέψουν» το ελληνικό χρέος.

Χαρακτηριστικά, νωρίτερα το απόγευμα της Τρίτης, εν μέσω της χουντικής έμπνευσης απαγόρευσης του συναθροίζεσθαι στην πρωτεύουσα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα λόγω των άτυπων συμβουλίων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) και της Ε.Ε. (Ecofin),  απέφυγε να μιλήσει συγκεκριμένα για τις επόμενες κινήσεις των δανειστών, λέγοντας μόνο «ότι θα ελεγχθούν τα στοιχεία, αν υπάρχει πλεόνασμα και θα αποφασίσουμε, αν χρειάζεται περαιτέρω στήριξη».

Έγγραφο Eurogroup: Προαπαιτούμενο 25.000 σε κινητικότητα για τα 6,3 δισ. ευρώ

Αναδημοσίευση από το Capital.gr
 
Δεν έχουν τελειώσει τα προαπαιτούμενα για να εγκριθούν τα 6,3 δισ. ευρώ αναφέρει σε έγγραφό του με ημερομηνία 7 Απριλίου ο επικεφαλής του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem. Αποκαλύπτει ότι είναι δεσμευτική η είσοδος 25.000 υπαλλήλων σε κινητικότητα πριν την έγκριση της εκταμίευσης, ενώ υπάρχει δέσμευση της κυβέρνησης για απολύσεις επιπλέον 2.000 υπαλλήλων στο α΄ τρίμηνο του 2015.  Γίνεται λόγος και για κινδύνους στην ανάκαμψη γιατί καθυστερούν μεταρρυθμίσεις λόγω «κατεστημένων συμφερόντων» αλλά και για ανησυχία που προκαλούν τα κόκκινα δάνεια.

Το έγγραφο αποτελεί σύνοψη της δ΄ έκθεσης προόδου της ΕΕ για το ελληνικό μνημόνιο και τη δόση. Καταγράφει αλλαγές στην βιωσιμότητα του χρέους και στις αποκρατικοποιήσεις: υψηλότερο χρέος κατά 1% του ΑΕΠ το 2020 και χαμηλότερα κατά 2 δισ. ευρώ  περίπου (από τα 24,2 δισ. ευρώ στα 22,6 δισ. ευρώ) έσοδα ιδιωτικοποιήσεων το 2020 λόγω της αγοράς ακινήτων κυρίως.

Τα νέα ορόσημα
Καταγράφει και τα νέα ορόσημα Ιουνίου και Ιουλίου, βάση των οποίων θα έρθουν τα 2 δισ. ευρώ των δόσεων που απομένουν. Όπως αναφέρει περιλαμβάνουν για τον Ιούνιο μεταξύ άλλων: νέες παρεμβάσεις στους φόρους υπέρ τρίτων, μεταρρυθμίσεις σε υγεία, συνταξιοδοτικό και ενέργεια.

Αναλυτικά για τον Ιούνιο προβλέπει:
·         Προσαρμογής της νομοθεσίας του εμπορίου
·         Μείωση των διοικητικών επιβαρύνσεων μέσω και των φόρων υπερ τρίτων
·         Ενίσχυση του πλαισίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς
·         Βελτίωση της ανάκτησης των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και
·         Μεταρρυθμίσεις στην υγειονομική περίθαλψη  

Για τον Ιούλιο επισημαίνει ότι θα ισχύουν οι παραπάνω όροι  με την εξαίρεση του εμπορίου και  των εσόδων κοινωνικής ασφάλισης , ενώ θα προβλέπονται επιπλέον και παρεμβάσεις:
·         Μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και
·         Μεταρρύθμισης της αγοράς ενέργειας.
Προαπαιτούμενα για τον Απρίλιο

Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Πολιτική Οικονομία του Διαδικτυακού Ολιγοπωλίου: από την ψηφιακή επανάσταση στον γνωσιακό καπιταλισμό

Στο κείμενο που ακολουθεί βασίστηκε η εισήγηση μου στην εκδήλωση του Digital Liberation Network στο θέατρο Εμπρός, στις 4 Απριλίου 2014.* (work in progress) - Νίκος Σμυρναίος
Εισαγωγή
Στις 20 Δεκεμβρίου 2013, μια ομάδα διαδηλωτών στο Oakland επιτέθηκε με πέτρες και συνθήματα σε ένα Google Bus. Το λεωφορείο αυτό μετέφερε υπαλλήλους της Google στα πλαίσια του ιδιόκτητου δικτύου μεταφορών της εταιρείας που καλύπτει όλη σχεδόν τη βόρεια Καλιφόρνια και συνδέει τις κύριες πόλεις με το Googleplex στο Mountainview. Σκοπός του δικτύου των Google Buses είναι να εξασφάλισει ξεκούραστη και δωρεάν μετακίνηση στα χρυσοπληρωμένα στελέχη της εταιρείας που προτιμούν να μένουν στο Oakley και το San Francisco, αρκετά μακριά δηλαδή από τα γραφεία της Google στη Silicon Valley.
Για τους διαδηλωτές, η μαζική εγκατάσταση στα αστικά κέντρα της Βόρειας Καλιφόρνια αυτής της νέας τάξης τεχνο-καπιταλιστών, φορτωμένων με ηλεκτρονικά γκάντζετ και stock options, δημιουργεί τεράστια προβλήματα στις εργαζόμενες και λαϊκές τάξεις κατοίκων: κατακόρυφη αύξηση τιμών στα καταναλωτικά αγαθά λόγω της τεράστιας αγοραστικής δύναμης που έχουν οι νεοφερμένοι· μαζικές εξώσεις εργαζόμενων οικογενειών από ενοικιαζόμενα διαμερίσματα που προορίζονται για πολυτελείς κατοικίες· υποβάθμιση των δημόσιων μεταφορών με πρόσχημα την ύπαρξη ιδιωτικών λεωφορείων· gentrification του κέντρου των πόλεων· επιτήρηση και αστυνομοκρατία.
Λίγες μέρες μετά την επίθεση στο Google Bus, ομάδα ακτιβιστών με το όνομα The Counterforce κατασκήνωσε μπροστά στο σπίτι του Anthony Levandowski, αρχιμηχανικού της Google στο Berkeley. Στο κείμενο που μοίρασαν στη γειτονιά οι διαδηλωτές στηλίτευαν τη συνεργασία του Levandowski με την αμυντική βιομηχανία στα πλαίσια του πρότζεκτ Google Car, του αυτοκίνητου χωρίς οδηγό. Στο San Francisco όλο και περισσότερα μπαρ και εστιατόρια απαγορεύουν πλέον την είσοδο σε άτομα με Google Glasses με ενσωματωμένη κάμερα και σύνδεση στο διαδίκτυο. Αυτό γιατί η υποψία ότι όσοι φορούν τα πανάκριβα αυτά δίοπτρα καταγράφουν σε βίντεο όσους και ό,τι βλέπουν οδηγεί συχνά σε τσακωμούς και επεισόδια. Όπως γράφει η Susie Cagle, δεν είναι μόνο η υποψία καταγραφής και επιτήρησης που δημιουργεί πρόβλημα, αλλά και το γεγονός ότι η κατοχή των Google Glasses λειτουργεί ως ταξική σήμανση: από τη μία πλευρά η νέα τεχνολογική ελίτ που απολαμβάνει επιδεικτικά τα ανάλογα προνόμια κι από την άλλη η μάζα των κανονικών ανθρώπων.
Το ερώτημα που προκύπτει από τα παραπάνω είναι το εξής: τι συνέβη κι η Google, εταιρεία με σύνθημα το Don’t be evil, με φιλικό προφίλ και πασίγνωστες υπηρεσίας έγινε ξαφνικά στόχος αυτών των επιθέσεων; Πως προέκυψε η κριτική που ασκείται πλέον όλο και συχνότερα στην Silicon Valley ; Ποιας νόσου σύμπτωμα είναι το Google Bus;
Παρακάτω θα προσπαθήσω να δείξω ότι εταιρείες όπως η Google, η Facebook, η Apple, η Amazon κι η Microsoft, μεταξύ άλλων, αποτελούν πλέον ένα διαδικτυακό ολιγοπώλιο, δηλαδή μια μορφή αγοράς συγκεντρωμένη στα χέρια λίγων παντοδύναμων παικτών, που κυριαρχεί σε κάθε πτυχή των ψηφιακών δραστηριοτήτων μας. Ως τέτοιο το διαδικτυακό ολιγοπώλιο είναι προϊόν της ανάδυσης ενός μεταφορντικού γνωσιακού καπιταλισμού με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Η κριτική των εταιρειών αυτών αποτελεί λοιπόν κριτική του νέου καπιταλιστικού παραδείγματος του 21ου αιώνα.
Ιστορικές και ιδεολογικές ρίζες

Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Αντιφασιστικής Συνάντησης - 11, 12 & 13 Απριλίου 2014 - ΑΣΚΤ



ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΧΩΡΙΣ ΦΑΣΙΣΜΟ, ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕΞΙΣΜΟ 
ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Εβδομήντα χρόνια μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την ήττα του φασισμού, η Ευρώπη δοκιμάζεται από την άνοδο της ρατσιστικής και της ναζιστικής Ακροδεξιάς.

Όμως οι ρατσιστές και οι νεοναζί έχουν αντίπαλο: το μαζικό και πολύμορφο κίνημα το οποίο στους δρόμους όλης της Ευρώπης αγωνίζεται, όχι μόνο κατά της φασιστικής τρομοκρατίας, αλλά και όλων εκείνων που τη συντηρούν και την προστατεύουν: των αντιλαϊκών πολιτικών, της αστυνομικής ασυδοσίας, του νεοφιλελεύθερου ολοκληρωτισμού και του συστήματος που την επιβάλλει.
Στις 11, 12 και 13 Απρίλη οι αντιστάσεις συναντιούνται στην Αθήνα σε ένα κλίμα γιορτινής ατμόσφαιρας, με πολιτικές εκδηλώσεις,  συναυλίες και συζητήσεις με αντιφασιστικές συλλογικότητες, δικτυώσεις και συνελεύσεις από  την Ευρώπη. Συζητάμε, ανταλλάζουμε εμπειρίες και οργανώνουμε τη δράση μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δίνουμε ένα ηχηρό μήνυμα συντονισμένου αγώνα εναντίον του φασισμού, του ρατσισμού και του σεξισμού. 

Το τριήμερο αποτελεί την κορύφωση του μήνα αντιφασιστικής δράσης (21 Μάρτη – 21 Απρίλη), στη διάρκεια του οποίου πραγματοποιούνται παρεμβάσεις και εκδηλώσεις σε γειτονιές, κοινωνικούς χώρους και σχολεία σε όλη την Ελλάδα.


Αντιφασιστικός συντονισμός επιτροπών-συλλογικοτήτων-πρωτοβουλιών 
Αθήνας-Πειραιά

http://antifasistikossyntonismos.blogspot.gr http://antifa-month.blogspot.gr/
Επικοινωνία: antifasistikos.syntonismos@gmail.com, 
Τηλ.: 6976436302 – 210 3813928 – 210 3306286

Πρόγραμμα Τριημέρου

Παρασκευή 11 Απρίλη

18:00 μμ: Έναρξη συνέλευσης: «Το αντιφασιστικό κίνημα στην Ευρώπη:  Εμπειρίες, προτάσεις για διεθνείς δράσεις και συντονισμό».

21:00 μμ: Προβολή της ταινίας «Φασισμός Α.Ε.» του Α. Χατζηστεφάνου. Παρουσίαση από την ομάδα Infowar

22:00 μμ: Συναυλία 
MC Yinka
Πληγωμένες Σκιές (Μαθητικό hip hop)
What the funk
Road duck
Mistah Rude (18120 – ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ)
Tuxedo conspiracy
Mutchatrela 

Θεατρικές παραστάσεις
20:30 μμ: Ακτιβιστική Ομάδα Θεάτρου του Καταπιεσμένου 
22:00 μμ: Ο άντρας είναι άντρας... κι εμείς γυναίκες της Άννας Παντζέλη

Σάββατο 12 Απρίλη

"Κέντρο για ποιους;"

Ομιλία του καθηγητή ΕΜΠ, Σταύρου Σταυρίδη στην εκδήλωση της Ανοιχτής Πόλης «Κέντρο για ποιους; Αναπλάσεις, αντιστάσεις, εναλλακτικές»
Ομιλία της καθηγήτριας ΕΜΠ Ντίνας Βαΐου στην εκδήλωση της Ανοιχτής Πόλης: «Κέντρο για ποιους; Αναπλάσεις, αντιστάσεις, εναλλακτικές»

Καλέσματα της Ανοικτής Συνέλευσης Μηχανικών

Όπως πληροφορηθήκαμε καλείται ΔΣ ΕΤΑΑ την Τετάρτη 9/4 στις 4μμ
Στο πλαίσιο της σταθερής μας παρουσίας στο ΕΤΑΑ καλούμε κινητοποίηση την ίδια ημέρα και ώρα.
Οι διεκδικήσεις μας:
  • Καμία αποστολή στοιχείων στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών- ΚΕΑΟ
  • Να καταργηθεί το ΚΕΑΟ
  • Καμία αύξηση των ήδη υπέρογκων εισφορών, άμεση δραστική μείωση τους (και αναδρομικά)
  • Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους ανεξάρτητα από οφειλές προς το ταμείο
  • Άρση των άθλιων όρων διακανονισμού οφειλών
  • Αναγνώριση των ανέργων και υπό-απασχολούμενων συναδέλφων, αξιοπρεπές επίδομα ανεργίας, διαγραφή των χρεών τους
  • Μη υποχρέωση καταβολής εισφορών σε όσους δεν έχουν επαρκές εισόδημα,
  • Ασφαλιστική ενημερότητα για όλους τους μηχανικούς εκτός από αυτούς που είναι εργοδότες και οφείλουν εργοδοτικές εισφορές
  • Έξω το Ταμείο από την Τράπεζα Αττικής, τα τραπεζικά και χρηματιστηριακά παιχνίδια
  • Άμεση καταβολή των οφειλών του κράτους και της εργοδοσίας. Άμεση κάλυψη των απωλειών από το psi και την Τράπεζα Αττικής
  • Όχι στις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς για χρέη σε εφορία-ταμεία-τράπεζες για άνεργους-υποαπασχολούμενους-εργαζόμενους
  • Οι φορείς των ασφαλισμένων να μεριμνήσουν επιτέλους για την προστασία των ασφαλισμένων
Στην εποχή της σαρωτικής επίθεσης των δικαιωμάτων μας, ο δρόμος του αγώνα, είναι ο μόνος που μπορεί έχει αποτελέσματα.
Δεν θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε
Την Παρασκευή 11/4 συνάδελφοι θα παρευρίσκονται στο ΤΣΜΕΔΕ από τις 9πμ έως το μεσημέρι ώστε
1. να ενημερωθεί ο κόσμος για τη διαδικασία σφράγισης βιβλιαρίων όσων έχουν ασφαλιστικές εισφορές. Να γίνουν αιτήσεις-ενστάσεις για τη θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας των ασφαλισμένων που έχουνε οφειλές καταθέτοντας επισυναπτόμενα τα  εκκαθαριστικά των 2 τελευταίων ετών. Αναφορικά με την αίτηση και ένσταση για τη θεώρηση βιβλιαρίων δείτε εδώ
2. να συνεχιστεί η μαζική κατάθεση αιτήσεων γνωστοποίησης αδυναμίας καταβολής εισφορών. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την φόρμα της αίτησης εδώ
ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ
Τα θέματα που θα μας απασχολήσουν είναι τα παρακάτω:
Αποτίμηση της συγκέντρωσης-πορείας της Τετάρτης 09/04
Αποτίμηση της κινητοποίησης στο ΤΣΜΕΔΕ 11/04
Αξιολόγηση των θέσεων της επίσημης πολιτικής για τα θέματα των μηχανικών
Συντονισμός με φορείς, αξιολόγηση επαφής με δικηγόρους
Αποφάσεις για επόμενες κινητοποιήσεις
Δημοσιοποίηση των δράσεων μας – Οργάνωση
Επικοινωνία και προσέγγιση Σωματείων Εργαζομένων – εκτίμηση
Η επιχειρηματολογία μας
Η Νομική Οδός, ενημερώσεις σχετικά με τις εξελίξεις
Το θέμα της υπερφορολόγησης
Προτάσεις για επιδόματα-παροχές
Αν θεωρείτε ότι υπάρχει κάτι ακόμα που μπορεί να προστεθεί ελάτε σε επικοινωνία μαζί μας μέσω των σχολίων ή μέσω email στη διεύθυνση synelefsimixanikon@gmail.com
Προσέλευση από τις 6,30μμ, ξεκινάμε στις 7,00μμ

Τρίτη 8 Απριλίου 2014

To «ιερό» τουριστικό real estate με γκολφ επανέρχεται



Κάβο Σίδερο: ανίερες επενδύσεις στην άκρη της Κρήτης-1
του Κωστή Χατζημιχάλη από τα Ενθέματα της Αυγής

Ο αγώνας ενάντια στην καταστροφική επένδυση στο Κάβο Σίδερο είναι ένας από τους εμβληματικότερους των τελευταίων χρόνων, ξεπερνώντας τα όρια της Κρήτης. Και είναι έτσι, καθώς συνδυάζει πολλά: ένα μοναδικό αρχαιολογικό και περιβαλλοντικό τοπίο, αλώβητο από παλαιότερα «αναπτυξιακά» κύματα, έναν σκοτεινό ρόλο της Εκκλησίας, ξένους επενδυτές, μπαγιάτικα αλλού και αδοκίμαστα εδώ οράματα για τουριστικές αναπτύξεις κλίμακας με σφραγίδα το γκολφ και το κτηματομεσιτικό παιχνίδι. Ένας αγώνας πολυμέτωπα εμβληματικός και για την Αριστερά, η οποία πρωτοστάτησε στην πρώτη του φάση, καθώς τη θέτει μπροστά σε μεγάλα ζητήματα όπως το τι είδους ανάπτυξη θέλουμε, πώς ονειρευόμαστε τον τόπο μας. Σήμερα που ο κίνδυ-νος επανακάμπτει, με μια ―φαινομενικά μόνο και προσωρινά— «ηπιότερη» επένδυση, με πανομοιότυπα ωστόσο χαρακτηριστικά, ανοίγουμε ξανά το θέμα.


Ρενέ Μαγκρίτ, "Η ωραία της νυκτός"
Ρενέ Μαγκρίτ, “Η ωραία της νυκτός”

Οι ελληνικές ακτές, από τις αρχές της δεκαετίας 1990 είναι στόχος επενδυτικών ομίλων, ελληνικών και ξένων, για την υλοποίηση μεγάλων τουριστικών επενδύσεων. Βλέπουμε, πάντοτε, το ίδιο σκηνικό: οι εταιρείες υπόσχονται χιλιάδες θέσεις εργασίας και τοπική ανάπτυξη, ορισμένοι τοπικοί φορείς, η κυβέρνηση, μέσα ενημέρωσης και κόμματα εξουσίας πανηγυρίζουν — και μόνο κάτι «γκρινιάρηδες οπισθοδρομικοί» αντιδρούν, ενταγμένοι σε περιβαλλοντικούς συλλόγους και κινήματα πολιτών μαζί με ιστορικούς, αρχαιολόγους, χωροτάκτες και αριστερούς/ες. Στο Κάβο Σίδερο της Σητείας, δεκαπέντε χρόνια τώρα, μια παρόμοια επένδυση προσπαθεί να υλοποιηθεί και, παρά τη λυσσαλέα υποστήριξη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, η απόφαση του ΣτΕ το 2010 τη σταμάτησε. Επανέρχεται όμως, γιατί η περιοχή έχει την τύχη –ή την ατυχία– να είναι μοναδική στη Μεσόγειο και η υφαρπαγή της γης της από την εταιρεία και τη Μονή Τοπλού θα δώσει μονοπωλιακές προσόδους στους επενδυτές, με ελάχιστες θετικές τοπικές επιπτώσεις. Εξηγούμαι. Οι τουριστικές επενδύσεις, διεθνώς, μετά το 1990, απαιτούν μοναδικές τοποθεσίες σε περιβαλλοντική προστασία, μακριά από τουριστικά κορεσμένες περιοχές και δίνουν –υποτίθεται– μεγάλη προσοχή στη διαφύλαξη των τοπικών περιβαλλοντικών δεδομένων και του τοπίου. Οι νέες μονάδες είναι μεγάλες σε κλίμακα (αριθμός δωματίων, πολυμορφία παρεχομένων εξυπηρετήσεων), πολυτελείς και προσπαθούν να έχουν πελατεία όλο το χρόνο. Δεν είναι τυχαίο ότι στο νέο πρότυπο, εκτός από ξενοδοχεία, συνεδριακά και ιατρικά κέντρα, αθλητικές δραστηριότητες, μαρίνες, μονάδες θαλασσοθεραπείας κ.ά., υπάρχουν πάντα γήπεδα γκολφ και παραθεριστικές κατοικίες για αγορά ή ενοικίαση, δεδομένα που διευρύνουν τη χρονική λειτουργία των μονάδων και προσελκύουν υψηλότερα εισοδήματα. Αντίστοιχες εκτάσεις στην Ελλάδα διαθέτει μόνο το κράτος, η Εκκλησία και τα μοναστήρια — και έτσι δεν είναι τυχαία η εμπλοκή της Μονής Τοπλού στο Κάβο Σίδερο.

Μαζικά σπεύδουν να εξισώσουν τους τίτλους τους απόφοιτοι κολλεγίων

Αναδημοσίευση από το Έθνος

Νέα δεδομένα έχει δημιουργήσει η ψήφιση, από τη Βουλή, θεσμικού πλαισίου για την επαγγελματική ισοδυναμία πτυχίων που εκδίδονται από πανεπιστήμια χωρών της ΕΕ, μέσω φοίτησης σε κολλέγιο, με εκείνα που δίδονται από ελληνικά πανεπιστήμια ή ΤΕΙ.

Μαζικά σπεύδουν να εξισώσουν τους τίτλους τους απόφοιτοι κολλεγίων
Έγγραφο του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, αναφέρει ως προς τη δυνατότητα αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης, ότι «η σχετική ρύθμιση έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται κανονικά και παρατηρείται μια αναμενόμενη μαζικότητα συμμετοχής στην εν λόγω διαδικασία, καθόσον αφορά εν δυνάμει όλους τους αποφοίτους κολλεγίων στην Ελλάδα.
Ωστόσο, παρά το μεγάλο αριθμό εισροής αιτήσεων αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας, το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ) έχει ήδη εκδώσει και σημαντικό αριθμό θετικών πράξεων αναγνώρισης».
Το έγγραφο του κ. Αρβανιτόπουλου διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση 8 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι, με επικεφαλής τον Χρήστο Μαντά, καταγγέλλουν ότι είναι διαβλητές οι διαδικασίες αυτές.
Οι βουλευτές έχουν επισημάνει ότι «προκύπτουν προβλήματα όταν η αίτηση επαγγελματικής ισοδυναμίας αφορά στο πρώτο πτυχίο (Bachelor), καθώς αυτό δίδεται μετά από τριετείς σπουδές σε κολλέγια, την ώρα που οι σπουδές των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ είναι τετραετείς» και σημειώνουν: «Αποτέλεσμα είναι σχεδόν όλες αυτές οι αιτήσεις να παραπέμπονται σε ειδικό επιστήμονα, που καλείται να εξετάσει την κάθε αίτηση ξεχωριστά, να εξετάσει το πρόγραμμα σπουδών και να χρεώσει επιπλέον μαθήματα στον αιτούντα, τα οποία θα εξεταστούν κάποτε μέσω του υπουργείου.