Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Από την αναλογική διαπλοκή στην ψηφιακή διαπλοκή

Αναδημοσίευση άρθρου της Ματίνας Παπαχριστούδη από το The Media Project

Οι περισσότεροι θα έχετε πια ακούσει ότι στις 20 Ιουλίου σβήνει το αναλογικό σήμα τηλεόρασης στον Υμηττό και η πρόσβαση στο τηλεοπτικό σήμα στην Αττική απαιτεί πλέον αποκωδικοποιητή ή συσκευή νέας ψηφιακής τεχνολογίας. Και μόνο ο αριθμός των 3 εκατομμυρίων τηλεοπτικών συσκευών που εκτιμά η «αγορά» που μπορεί να πωληθούν σε καιρό κρίσης, φθάνει για να αναδείξει το εγχείρημα. Πρακτικά, όποιος θέλει να δει τηλεόραση ή θα πρέπει να αγοράσει νέα συσκευή ή αποκωδικοποιητή.
Η αναλογική τηλεόραση κατεβάζει το αναλογικό σήμα της και η μετάβαση αυτή, υποχρεωτική από το νόμο και τις ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες, θα υλοποιηθεί από τα δίκτυα της Digea και την ΕΡΤ. Στη μεν Digea έχουν συνασπιστεί μετοχικά τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας που συγκροτούν το μπλοκ των παραδοσιακών mediaαρχών (Mega, ΑΝΤ1, Σκάι, Alpha, Star), η δε ΕΡΤ είναι ο δεύτερος μεγάλος πάροχος δικτύου. Η σημαντικότερη αλλαγή που έγινε αλλάζοντας τους όρους τηλεοπτικής αδειοδότησης πέρασε την περίοδο ανάμεσα στο Μνημόνιο 1 και το Μνημόνιο 2, καταργώντας ουσιαστικά την υποχρέωση του κράτους να «παραχωρεί» το δημόσιο πλούτο των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων έναντι συγκεκριμένων όρων και ορίων στους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Σύμφωνα με τη νέα ορολογία και το νέο θεσμικό πλαίσιο, οι συχνότητες νοούνται ως «υψηλής αξίας» πόρος της ελεύθερης αγοράς και με αυτό το χαρακτήρα προβλέπεται να δημοπρατηθούν-πωληθούν για 15 ή 20 χρόνια στο ιδιωτικό κεφάλαιο για την ανάπτυξη, διάθεση και πώληση υπηρεσιών. Όπως, των ακριβών ευρυζωνικών συνδέσεων από τις εταιρίες τηλεπικοινωνιών ή της δωρεάν διάθεσης τηλεοπτικών υπηρεσιών από τους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Αποκόπηκε δηλαδή η εκπομπή τηλεοπτικού προγράμματος από την κατοχή του σπάνιου πόρου των συχνοτήτων, άρα και από τις υποχρεώσεις που επιβάλλει η αστική δημοκρατία στις εταιρίες οι οποίες εμπορεύονται την ενημέρωση και την ψυχαγωγία των πολιτών. Τα παραδοσιακά μας κανάλια, νοούνται πλέον ως «πάροχοι περιεχομένου», νοικιάζουν τις συχνότητες από τους «πάροχους δικτύου» και το μόνο που απαιτείται να έχουν είναι η άδεια προγράμματος από το ήδη παράνομο στη σύνθεση του, Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Μόνο που στην περίπτωση της χώρας μας, μοναδικής σε όλο τον κόσμο όπου οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί λειτουργούν 22 χρόνια χωρίς επίσημες άδειες λειτουργίας στο αμαρτωλό σύστημα της διαπλοκής, οι ιδιοκτήτες καναλιών είναι και μέτοχοι του «πάροχου δικτύου» που θα παραλάβει τις συχνότητες! Τις οποίες και απαιτούν να πάρουν δωρεάν ή σχεδόν δωρεάν έναντι της ελεύθερης χωρίς πληρωμή τηλεοπτικής υπηρεσίας που θα προσφέρουν στους πολίτες. Και σε αντίθεση με τις εταιρίες τηλεπικοινωνιών που θα πρέπει να πληρώσουν για να πάρουν συχνότητες αφού (σύμφωνα με το ισχύον σκεπτικό και θεσμικό πλαίσιο) θα αναπτύξουν υπηρεσίες επί πληρωμή για τους πολίτες. Όπως το Διαδίκτυο, οι κινητές υπηρεσίες κ.λπ. Το παραπάνω θεσμικό σχήμα που επιβάλλεται, με παγκόσμιες ντιρεκτίβες και αποφάσεις (το επαναλαμβάνουμε), είναι ήδη αρκετά πολύπλοκο, λειτουργεί όμως τέλεια στη σημαδεμένη, από τα διαπλεκόμενα, αγορά της Ελλάδας.

Οι σημαντικές αυτές αλλαγές-δυστυχώς- καθόλου ή ελάχιστα ελήφθησαν υπ’ όψιν από την Αριστερά στο σύνολο της. Δεν μελετήθηκαν, δεν γνωστοποιήθηκαν, δεν μπήκαν στο στόχαστρο κριτικής και ανάλυσης. Επιπλέον, το ίδιο το πολιτικό σύστημα φρόντισε να κάνει τα «δωράκια» του στα πολιτικά κόμματα, φορείς και ιδιοκτήτες ραδιοτηλεοπτικών σταθμών. Έχει εξαιρέσει τα πολιτικά κόμματα από τις, πάσης φύσεως, υποχρεώσεις για την εκπομπή τηλεοπτικών σταθμών, παραχωρώντας τους δωρεάν συχνότητες!

Ρύπανση και θόρυβος απο τη γιγάντωση των ΕΛΠΕ


Αναδημοσίευση από το Μέτωπο


(Από το Δελτίο τύπου της Κίνησης Πολιτών Ecoeleusis)

Η γιγάντωση του διυλιστηρίου των ΕΛΠΕ, ακόμα και από το κατασκευαστικό της στάδιο, έχει δημιουργήσει σοβαρότατα επιπρόσθετα προβλήματα στην περιοχή με αποκορύφωμα τους εκκωφαντικούς θορύβους και τα καθημερινά περιστατικά δυσλειτουργίας με εκπομπές καπνού.

Όλοι πλέον έχουν συνειδητοποιήσει πόσο απατηλές ήταν οι διακηρύξεις για δήθεν εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου διυλιστηρίου. Ένα νέο φαραωνικού τύπου διυλιστήριο στήθηκε δίπλα μας και απειλεί να γυρίσει πίσω στην δεκαετία του ΄60 την ποιότητα ζωής μας.

Από τις αρχές του Μαρτίου και για τέσσερεις συνεχείς μήνες η Ελευσίνα οχλείται από πρωτοφανείς σε διάρκεια θορύβους που προέρχονται από διαδικασίες ατμίσεων στο διυλιστήριο, ενώ από τον Απρίλιο εντονότατα περιστατικά εκπομπής καπνού εκδηλώνονται σε όλες τις νεόδμητες και παλαιές καμινάδες καθώς και στον νέο πυρσό.

Ολόκληρες συνοικίες όπως η Κάτω Ελευσίνα, το Μπλόκο, συνοικίες της Δυτικής Ελευσίνας, αλλά και των Εργατικών Κατοικιών, ζουν με τον εφιαλτικό θόρυβο τουρμπίνων αεροπλάνων… Η όχληση μεταφέρθηκε ακόμα και στο Μπατσί της Σαλαμίνας, όπου καταγράφηκαν διαμαρτυρίες !

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εταιρείας σκόπιμα απέκρυψε τα περιστατικά θορύβου, την καθημερινή έκθεση του πληθυσμού σε χιλιάδες τόνους καπνού , την απόθεση χιλιάδων τόνων ρυπασμένων εδαφών σε δασικές εκτάσεις στον Λόφο της Βλύχας , την εκροή πετρελαιοειδών από τα ΕΛΠΕ στο υπέδαφος της ΠΥΡΚΑΛ από το 2004.

Σφυρίζει αδιάφορα η Δημοτική Αρχή που δεν έκρινε σκόπιμη καμία ενέργεια : ούτε μία αναφορά-διαμαρτυρία στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, ούτε ενημέρωση και κινητοποίηση των φορέων της πόλης, ούτε ένα δελτίο τύπου ή ανάρτηση στο site του Δήμου, ούτε μια απλή μνεία κατά τον εορτασμό της Ημέρας Περιβάλλοντος. Εκκωφαντική σιωπή ! Ο δήμαρχος μάλιστα έσπευσε να αναμεταδώσει καθησυχαστικά την παραπληροφόρηση της εταιρίας : ότι τα επεισόδια του θορύβου θα διαρκούσαν 15 ημέρες!

Καθώς οι χορηγίες είναι μέρος του επενδυτικού προγράμματος του διυλιστηρίου η Δημοτική Αρχή προστατεύει, αντί για την πόλη, τους ρυπογόνους χορηγούς των πολιτικών της. Εύγε!

Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Ανακοίνωση της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ για τη νέα τρικομματική κυβέρνηση

Αθήνα, 16-7-2012
Αρ. Πρωτ.: 6411
Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η
Συνάδελφοι,

Έχει περάσει μόλις ένας μήνας από τις εκλογές της 17ης Ιούνη, έχουμε ήδη μια νέα τρικοματική Κυβέρνηση, τις προγραμματικές της δηλώσεις, τις πρώτες επαφές με την τρόϊκα και το διευθυντήριο της ΕΕ, καθώς και το νέο λογαριασμό των 11.5 δισ. € που θα πέσει στις πλάτες μας. Έχουμε δηλαδή ασφαλή συμπεράσματα για την απρόσκοπτη συνέχιση της μνημονικής πολιτικής και μάλιστα με εντεινόμενους και επιταχυνόμενους ρυθμούς.
Οι βασικοί άξονες αυτής της πολιτικής συμπυκνώνονται :
  • Στο ξεπούλημα του Δημόσιου πλούτου έναντι μάλιστα " πινακίου φακής".
  • Στις καταργήσεις και συγχωνεύσεις Οργανισμών και Δημόσιων Φορέων και στις παραπέρα ιδιωτικοποιήσεις.
  • Στις απολύσεις υπαλλήλων σαν αποτέλεσμα των παραπάνω και επιπλέον αξιοποιώντας την περιβόητη αξιολόγηση και τις καταργήσεις οργανικών θέσεων και μονάδων που περιλαμβάνει ήδη ο Ν. 4024/2011.
  • Στις νέες μειώσεις μισθών και αποδοχών.
  • Στην νέα φορολογική επιδρομή στα μόνιμα και γνωστά υποζύγια δηλ. μισθωτούς και συνταξιούχους.
  • Στη συνέχιση στα χαράτσια και την επέκτασή τους.
  • Στις νέες μειώσεις στις συντάξεις κύριες και επικουρικές όπως και στο εφάπαξ και στη συνέχιση της διάλυσης των Ασφαλιστικών Ταμείων.
  • Στη δραματική συρρίκνωση της υγειονομικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης καθώς και κάθε άλλης κοινωνικής παροχής που δίνει ανάσες και ανακούφιση στα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα.
Όλα τα παραπάνω δεν έχουν βέβαια καμιά σχέση με την επαναδιαπραγμάτευση, ή με τη σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο, που οι συνέταιροι της τρικοματικής Κυβέρνησης υπόσχονταν προεκλογικά, για να υφαρπάξουν την ψήφο των πολιτών μαζί με μπόλικη βέβαια δόση τρομοκρατίας για κάθε άλλη επιλογή.
Συνάδελφοι, τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής τα έχουμε βιώσει πολύ σκληρά αυτά τα δυόμισι χρόνια, γνωρίζουμε λοιπόν τη ζοφερή πραγματικότητα που θα δημιουργήσει για τη ζωή μας, τις οικογένειές μας και το μέλλον της χώρας μας, η συνέχιση και εντατικοποίηση αυτής της πολιτικής.
Δεν δικαιολογούνται συνεπώς αναστολές, επιφυλάξεις και πίστωση χρόνου. Επιβάλλεται να οργανώσουμε την δική μας απάντηση, μαζική, δυναμική, αγωνιστική, για να ανατρέψουμε αυτές τις πολιτικές που μας οδηγούν στην πλήρη αναξιοπρέπεια και εξαθλίωση, που μας κλέβουν τις ζωές μας.

Επέμβαση των ΜΑΤ στη Χαλυβουργία - Συγκέντρωση το απόγευμα

Αναδημοσιεύουμε από το Ίσκρα. Σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στους απεργούς το απόγευμα καλούν σωματεία και οργανώσεις της αριστεράς.

Η ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΜΑΝΕΣΗ!
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 5:30 μμ ΣΤΗΝ ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ! ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΝ ΟΙ ΑΠΕΡΓΟΙ!
Στις 5:30 τα ξημερώματα, σήμερα Παρασκευή, τα ΜΑΤ επιτέθηκαν με πρωτοφανή αγριότητα στους απεργούς χαλυβουργούς. Συνέπεια της τρομοκρατικής επέμβασης των αστυνομικών δυνάμεων, η οποία έγινε κατόπιν εντολής της τρικομματικής κυβέρνησης, ήταν να ανοίξουν οι πύλες και να μπει στο χώρο του εργοστασίου άγνωστος, μέχρι στιγμής, αριθμός απεργοσπαστών.
Στο σημείο βρίσκονται τέσσερις διμοιρίες των ΜΑΤ, ενώ νωρίτερα σημειώθηκαν ξυλοδαρμοί και συλλήψεις τουλάχιστον έξι απεργών χαλυβουργών από την ασφάλεια.
Περισσότεροι από 200 απεργοί χαλυβουργοί, ανυποχώρητοι στον αγώνα τους, παραμένουν συγκεντρωμένοι στην είσοδο του εργοστασίου, ενώ έχουν καταλάβει και μια λωρίδα του ρεύματος της εθνικής οδού Αθηνών-Κορίνθου. Το σωματείο των εργαζομένων της Ελληνικής Χαληβουργίας καλεί σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στην πύλη του εργοστασίου σήμερα το απόγευμα στις 5:30 μ.μ.  

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης, σχετικά με την επίθεση των ΜΑΤ στους απεργούς χαλυβουργούς,  δήλωσε: «Η συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ μετέτρεψε την Ελλάδα σε κράτος του Μάνεση, όπου τα ΜΑΤ κουρελιάζουν κάθε ίχνος συνταγματικού και συνδικαλιστικού δικαιώματος. Να φύγουν τώρα τα ΜΑΤ από την πύλη της Χαλυβουργίας και να αφεθούν αμέσως ελεύθεροι οι συλληφθέντες».
«Να χαίρονται τα ΜΑΤ και την επίθεσή τους, ο κος Σαμαράς ο κος Βενιζέλος και ο κος Κουβέλης», δήλωσε στην τηλεόραση της ΝΕΤ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης που βρίσκεται από το πρωί στην πύλη του εργοστασίου.
Ως εκδήλωση συμπαράστασης, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, καλεί τους εργαζομένους και τα συνδικάτα να βρεθούν τώρα όλοι στη Χαλυβουργία.
 Για προβοκάτσια έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μετάλλου, Παντελής Παπαβασιλείου, καταγγέλλοντας ότι τα ΜΑΤ χτύπησαν τους απεργούς και προχώρησαν σε συλλήψεις. Τόνισε, ακόμη, ότι υπάρχει ισχυρή παρουσία δυνάμεων καταστολής, η οποία περιφρουρεί το εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο και κατήγγειλε ότι έγινε χρήση χημικών μέσα στην εθνική οδό.
«Η απεργία συνεχίζεται και δεν είναι παράνομη» είπε και σημείωσε ότι έχουν γίνει προτάσεις για άρση του αδιεξόδου, αλλά «ο εργοδότης είναι αδιάλλακτος, αυτός δεν θέλει να ανοίξει το εργοστάσιο».
Τώρα όλοι στους δρόμους, όλοι στην Χαλυβουργία, για να μην περάσει η εργοδοτική, κρατική και μνημονιακή τρομοκρατία...
Τώρα η αριστερά ενωμένη και στο δρόμο να καλέσει και να οργανώσει την εργατική ταξική αντίσταση και σύγκρουση...Τώρα γιατί αύριο θα είναι πολύ αργά...

Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Έρχεται μείωση 20% στα εφάπαξ και στο ΤΣΜΕΔΕ

Ποιοι υπάλληλοι κινδυνεύουν από την μείωση 20% των εφάπαξ; Ποιες οι νέες περικοπές σε συντάξεις και από πότε θα ισχύσουν;
dimosioi ypalliloi1Νεα μείωση 15%- 22% του εφάπαξ που κατά μέσο όρο κυμαίνεται από 40.000-50000 ευρώ είναι το επικρατέστερο σενάριο για το πολύπαθο ταμείο πρόνοιας του δημοσίου. Σήμερα 52.000 αίτήσεις βρίσκονται σε εκκρεμότητα και ο άτυχος που θα υποβάλει σήμερα αίτηση για χορήγηση του εφάπαξ, θα το εισπράξει σε 7 χρόνια. Ηδη 650 δικαιούχοι άφησαν το μάταιο κόσμο χωρίς να προλάβουν να απολαύσουν ούτε ένα ευρώ από το εφάπαξ.
Πάντως, στη συνάντηση που είχε σήμερα ο Υπουργός Εργασίας κ. Ι. Βρούτσης με τους διοικητές των ταμείων του δημοσίου ( πρόνοιας , ΤΕΑΔΥ, αρωγής , μετοχικό) δεν ελήφθη συγκεκριμένη απόφαση για την τύχη του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων. Σύμφωνα με τον υπουργό όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά αφού οφείλουμε να υλοποιήσουμε την μνημονιακή μας υποχρέωση οι εισφορές να είναι ανάλογες των παροχών των ταμείων πρόνοιας. Ωστόσο αποκλείστηκε το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι εισφορές των ασφαλισμένων.
Παράλληλα ο κ Βρούτσης μετά τη συνάντηση που είχε με συνδικαλιστές των οργανισμών εργατικής κατοικίας και εργατικής εστίας, αποσαφήνισε ότι οι οργανισμοί εντάχθηκαν στον ΟΑΕΔ και δεν αποκλειεται στο μέλλον ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα να ξεκινήσει και πάλι η χορήγηση εισητηρίων κοινωνικού τουρισμού και επιδόματος ενοικίου. Επίσης ανακοίνωσε ότι έως τις 27 ιουλίου θα αρχίσει η υλοποίηση δύο μέτρων: α)Της ηλεκτρονικής σύνδεσης ΣΕΠΕ, ΙΚΑ, ΟΑΕΔ , η οποία θα επιφέρει όπως εκτιμάται εξοικονόμηση 25 εκ ετησίως καθώς θα παρέχει διευκολύνσεις στις επιχειρήσεις και θα συμβάλει στον αποτελεσματικότερο έλεγχο για την ανασφάλιστη εργασία και Β) της ταυτόχρονης καταβολής μισθών και εισφορών στην τράπεζα.
Την ίδια ώρα συνεχίζεται η διασταύρωση στοιχείων βάση της απογραφης των συνταξιούχων. Για το ΤΣΜΕΔΕ προκύπτει πως από τους 19.972 ασφαλισμένους, ένα ποσοστό 0,67% (134 άτομα) δεν είχε καθόλου ΑΦΜ, ενώ ποσοστό 5,55% (1109 άτομα) είχε λανθασμένο ΑΦΜ.
Παράλληλα από τα στοιχεία για το ταμείο των μηχανικών προκύπτει πως:
- Το 8.23% των ασφαλισμένων (1.524 άτομα) εντοπίστηκε να μην έχει υποβάλλει καθόλου φορολογική δήλωση, το 3.77% (707 άτομα) δεν υπέβαλλε δήλωση παρότι υποχρε ούνταν εφόσον είχαν ετήσιο εισόδημα μεγαλύτερο των 6.000 ευρώ.
- Το 11.7% των ασφαλισμένων (2,011 άτομα) δήλωσε μικρότερη σχύνταξη από αυτή που πραγματικά χορηγεί το ταμείο.
- Οι συνταξιούχοι με αναπηρία είναι 1.677. Το ποσοστό διαμορφώνεται στο 9,8%, ενώ ο γενικός μέσος όρος είναι 7,7%.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα για τον τομέα υγειονομικών (πρώην ΤΣΑΥ) του ΕΤΑΑ.

Με βάση τα στοιχεία το 5,5% των συνταξιούχων έχει λάβει ποσό σύνταξης άνω των 6.000 ευρώ και δεν έχει προβεί σε δήλωση εισοδήματος φυσικών προσώπων. Ταυτόχρονα ένα ποσοστό άνω του 12% των συνταξιούχων δηλώνει ποσά μικρότερα των αναφερομένων που έχουν χορηγηθεί από το ταμείο.
Επιπλέον, από τους ελέγχους διαπιστώνεται ότι το ποσοστό των συνταξιούχων που δηλώνει αναπηρία διαμορφώνεται στο 11.3%. Την ίδια στιγμή ο συνολικός πληθυσμός των συνταξιούχων που δηλώνει αναπηρία ανέρχεται στο 7,7%, διαφορά που εκτιμάται πως είναι στατιστικά σημαντική.

Κοινό μέτωπο από συνδικαλιστές ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ. Φταίει ο καύσωνας;

Αναδημοσιεύουμε άρθρο του Παναγιώτη Φραντζή από το Unfollow. Ας ελπίσουμε ότι και στο χώρο των μηχανικών (ΕΜΔΥΔΑΣ κλπ) μπορούμε να δούμε αντίστοιχες εξελίξεις (όπως είναι και η πρόταση μας εξάλλου). Η ανακοίνωση εδώ.

Banners
Κοινή στάση τήρησαν στο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, υπέρ της πρότασης νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ για την κατάργηση των Μνημονίων, το ΠΑΜΕ, η Αυτόνομη Παρέμβαση (ΣΥΡΙΖΑ), Παρεμβάσεις-Συσπειρώσεις και τμήματα της ΠΑΣΚΕ. Όχι, μάλλον δεν είναι παρενέργεια του καύσωνα αλλά σημάδι μετατοπίσεων στο συνδικαλιστικό κίνημα. Το παράξενο είναι ότι μια τέτοια εξέλιξη περνάει στα ψιλά, αν δεν εξαφανίζεται, ακόμη και από τον αριστερό Τύπο.

Στα ψιλά των εφημερίδων και εξαφανισμένο από τις στήλες πολιτικού σχολιασμού το ακόλουθο γεγονός, το οποίο μάλλον έχει μια ιδιαίτερη συμβολική σημασία: Στο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ συζητήθηκε την περασμένη Παρασκευή 13 Ιουλίου η κοινοβουλευτική πρωτοβουλία του ΚΚΕ να καταθέσει πρόταση νόμου για την κατάργηση των μνημονίων, του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής, των εφαρμοστικών νόμων και των δανειακών συμβάσεων. Η είδηση είναι ότι το ΓΣ της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε κατά πλειοψηφία να καλέσει τα κόμματα της Βουλής να υιοθετήσουν την πρόταση νόμου του ΚΚΕ!
Για να σχηματιστεί αυτή η πλειοψηφία συναντήθηκαν στο «ναι» τόσο το ΠΑΜΕ όσο και η Αριστερή Παρέμβαση (ΣΥΡΙΖΑ) αλλά και οι Παρεμβάσεις-Συσπειρώσεις και τμήματα της ΠΑΣΚΕ. Η είδηση πέρασε στα ψιλά στον Ριζοσπάστη του Σαββάτου, ο οποίος αρκέστηκε να επισημάνει: «Την απόφαση αρνήθηκαν να ψηφίσουν ηγετικά στελέχη της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ» χωρίς να μας πληροφορεί για το ποιοι ψήφισαν την απόφαση.
Σχετική δημοσίευση ανέβηκε στην ιστοσελίδα «Ίσκρα», του  Αριστερού Ρεύματος του ΣΥΝ. Δηλώσεις για το θέμα έκανε το Σάββατο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στο ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε ετοιμότητα να αξιοποιήσει την πρόταση του ΚΚΕ για να ορίσει το πεδίο συνεννόησης των δύο κομμάτων προς τα αριστερά και όχι προς την κατεύθυνση της «υπεύθυνης αντιπολίτευσης» που έχει επιλέξει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.
Αμηχανία και διαβουλεύσεις στα όργανα του κόμματος μάλλον εξηγούν τη σιγή των μέσων που διαθέτει η Κουμουνδούρου στον Τύπο και των διαύλων της στο Διαδίκτυο. Ο Ριζοσπάστης, από την πλευρά του, υποβαθμίζει το γεγονός προφανώς για να μπορεί να ασκεί πολεμική κατά του ΣΥΡΙΖΑ σε καθημερινή βάση χωρίς υπόνοιες ότι ένα μέρος τουλάχιστον αυτού του κόμματος κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση.  
Όμως, στο ΚΚΕ, όπου δεν έκαναν τολμηρή δημόσια αυτοκριτική για τα εκλογικά αποτελέσματα, αλλά συνήθως γράφουν λιγότερα και εννοούν περισσότερα, φαίνεται ότι αξιοποιούν όπου μπορούν τις αντιθέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στη ριζοσπαστική βάση και την επίσημη κομματική γραμμή του μεγάλου πρωταγωνιστή στο χώρο της Αριστεράς μετά τα αποτελέσματα των διπλών εκλογών Μαΐου - Ιουνίου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν, του 27%, πιέζεται περισσότερο από το ηττημένο στην κάλπη ΚΚΕ του 4,5% και μετά από αυτές τις εξελίξεις δεν αποκλείεται να υποστηρίξει στη Βουλή την πρόταση που κατέθεσε το ΚΚΕ, όπως προκύπτει από τις τελευταίες δηλώσεις του εκπροσώπου του κόμματος Π. Σκουρλέτη, δεδομένης της πίεσης που δέχεται από στελέχη του Αριστερού Ρεύματος. Ακόμη και σήμερα το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή στο MEGA, ο Δ. Στρατούλης δήλωσε ότι κατά τη γνώμη του κάτι τέτοιο πρέπει να πράξει το κόμμα.
Θυμίζουμε ότι τη δική του πρόταση νόμου είχε καταθέσει αρχικά ο ΣΥΡΙΖΑ η οποία περιοριζόταν στα θέματα του κατώτερου μισθού και της μετενέργειας.
Αν δεν πρόκειται για παρενέργεια του καύσωνα, οι εξελίξεις αναμένονται ενδιαφέρουσες…

Δεν πληρώνουμε τα φορολογικά χαράτσια

 ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ

Η προηγούμενη συγκυβέρνηση ενόψει των δίδυμων εκλογών της 6ης Μάη και 17ης Ιούνη, προχώρησε σε μια φαινομενικά παράδοξη κίνηση. Ενώ μας τρομοκρατούσαν για άδεια ταμεία και ότι δεν θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις, παρέτεινε μέχρι τη 16η Ιούλη την προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων έτσι ώστε οι φορολογούμενοι να ψηφίσουν απερίσπαστοι προτού υποστούν το σοκ που όλοι μας παθαίνουμε με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης.
Και αυτό γιατί φέτος ειδικά, η φορολογική ληστεία – για να εξυπηρετηθεί το τοκογλυφικό χρέος – και ως αποτέλεσμα των πολιτικών των μνημονιακών κυβερνήσεων και της τρόικας ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ, έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο:
Το αφορολόγητο μειώθηκε στις 5.000 €, με αποτέλεσμα να καλούνται να πληρώσουν φόρο ακόμα και οι μισθοί - συντάξεις πείνας.
• Τα τεκμήρια οδηγούν χιλιάδες συμπολίτες ανέργους ή χωρίς εισόδημα να αναγκαστούν να πληρώσουν και φόρο, ενώ ταυτόχρονα επιβαρύνουν ακόμα παραπάνω τους υπόλοιπους επειδή έχουν την «τύχη» να έχουν ένα σπίτι ή ένα αμάξι.
• Η κατάργηση των φοροαπαλλαγών επιβαρύνει επιπρόσθετα τον τελικό φόρο.
• Συνεχίζουν και αυξάνουν τις περσινές επιβαρύνσεις (που αρνηθήκαμε φυσικά να πληρώσουμε), όπως το εντελώς άδικο «τέλος επιτηδεύματος» των 500 € για τα μπλοκάκια, και τη δήθεν «εισφορά αλληλεγγύης» για τα «ψηλά» εισοδήματα των 12.000 €.
• Μετέφεραν στην εφορία (ΔΟΥ) τα «χρωστούμενα» από τα άθλια χαράτσια της ΔΕΗ που χιλιάδες από εμάς δεν πληρώσαμε.
Και όλα αυτά τη στιγμή που ήδη η συντριπτική πλειοψηφία μας αδυνατεί να τα βγάλει πέρα με την ανεργία, τους μισθούς πείνας, τις συνεχείς επιβαρύνσεις. Τη στιγμή που με τις απανωτές αυξήσεις ΦΠΑ (23%) ήδη πληρώνουμε πολλαπλά (και μάλιστα με την πλέον άδικη μορφή φορολογίας, την έμμεση) μέσω της κατανάλωσης. Τη στιγμή που καταργείται το σύνολο των παροχών που θα έπρεπε να μας παρέχει το κράτος μια και κλείνει τα νοσοκομεία (όπως το Γενικό Πατησίων ή το 7ο ΙΚΑ στη γειτονιά μας), κλείνει και υποβαθμίζει σχολεία και παιδικούς σταθμούς, εξαφανίζει τις κοινωνικές παροχές. Πολύ περισσότερο όταν συνεχώς βλέπουμε γύρω μας ότι ο πλούτος των μεγάλων επιχειρήσεων συνεχίζει να φοροδιαφεύγει νομίμως προκλητικά (με τις φοροαπαλλαγές, τις offshore εταιρείες, τα λογιστικά κόλπα και τη διαφθορά). Και όλα αυτά για να συνεχίσουμε εμείς οι εργαζόμενοι, οι νέοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι να πληρώνουμε τους κερδοσκόπους και τις τράπεζες για ένα χρέος που δεν το δημιουργήσαμε εμείς, δεν το «φάγαμε εμείς» αλλά το κεφάλαιο και το πολιτικό του προσωπικό. Εμάς που παράγουμε τον πλούτο, που άλλοι καρπώνονται, απειλούν με κατασχέσεις για 300 € «χρέος» και φακελώνουν κάθε μας δραστηριότητα. Το αν τελικά θα πραγματοποιηθούν ή όχι οι απειλές αυτές εξαρτάται άμεσα από τη δυναμικότητα των συλλογικών μας αντιστάσεων.
Συνεπώς, δεν πληρώνουμε
Όπως δεν πληρώσαμε και τις περσινές επιβαρύνσεις, όπως δεν πληρώσαμε τα χαράτσια της ΔΕΗ, έτσι και τώρα δεν πληρώνουμε τον επιπλέον φόρο που θα προκύψει από την εκκαθάριση της δήλωσης. Έτσι κι αλλιώς δεν τα έχουμε, δεν μας περισσεύουν, ακόμα και να είχαμε δεν τα χαραμίζουμε για τους τοκογλύφους των τραπεζών, για το χρέος και τα κέρδη τους. Με όπλο μας τους συλλογικούς αγώνες, δυναμώνουμε τις αντιστάσεις μας ενάντια στην επίθεση που μας εξαπολύουν. Μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε.

Λαϊκή Συνέλευση Πατησίων κάθε Δευτέρα στις 7:30 μ.μ.
σταθμός ΗΣΑΠ Άνω Πατησίων (Αγ. Βαρβάρα)
http://patissiasynelefsi.blogspot.com

Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Ιουλιανά: ...όταν η δημοκρατία απαξιώνεται

Αναδημοσίευση από tvxs
15-7-1965: Βασιλικό πραξικόπημα. Ο Γ. Παπανδρέου αναγκάζεται σε παραίτηση.Κυβέρνηση αποστατών υπο τον Γεώργιο Αθανασιάδη-Νόβα. Ο λαός ξεκινά ανένδοτο αγώνα για την τήρηση της Συνταγματικής νομιμότητας(114). Οι διαδηλώσεις οι πορείες και οι συγκρούσεις με την αστυνομία θα διαρκέσουν 70 ημέρες(16-7-1965/25-9-1965). Σαν σήμερα συμπληρώνονται 47 χρόνια από τα Ιουλιανά, την περίοδο πολιτικής αστάθειας που ακολούθησε την αποπομπή της κυβέρνησης του Γεωργίου Παπανδρέου στις 15 Ιουλίου 1965 έως το πραξικόπημα των συνταγματαρχών στις 21 Απριλίου 1967.
Η περίοδος αυτή είναι γνωστή και ως Αποστασία του 1965 αφού μετά την παραίτηση Γ. Παπανδρέου οι κυβερνήσεις που σχηματίστηκαν διαδοχικά από βουλευτές της Ενώσεως Κέντρου ήταν αποτέλεσμα χρηματισμού και υποσχέσεων ανάληψης πολιτικών αξιωμάτων. Έτσι, μερίδα του Τύπου και του λαού απέδωσε το χαρακτηρισμό του «αποστάτη» στους βουλευτές που ανέβαιναν στην εξουσία. Η περίοδος αυτή χρωματίστηκε και από την έντονη ανάμειξη του τότε βασιλιά Κωνσταντίνου στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, παραβιάζοντας τις διατάξεις του Συντάγματος του 1952.
Ένα χρόνο πριν τα Ιουλιανά, το κόμμα του Γεωργίου Παπανδρέου είχε κερδίσει τις εκλογές το Φεβρουαρίου του 1964 με ποσοστό που άγγιξε το 52,72%, με αποτέλεσμα ο Γ. Παπανδρέου να σχηματίσει για πρώτη φορά αυτοδύναμη κυβέρνηση με 171 βουλευτές. Η περίοδος της αποσταθεροποίησης ξεκίνησε με αφορμή τη διαμάχη του Γ. Παπανδρέου με τον βασιλιά Κωνσταντίνο για τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και την αλλαγή του αρχηγού του ΓΕΣ. Απ' την μια πλευρά, ο Παπανδρέου επιθυμούσε να αντικαταστήσει τον ως τότε υπουργό Πέτρο Γαρουφαλιά και τον αρχηγό του ΓΕΣ Γεννηματά, στους οποίους έλεγχο ασκούσε το παλάτι με ανθρώπους της εμπιστοσύνης του. Τη θέση του υπουργού άμυνας θα αναλάμβανε ο γιος του, Ανδρέας Παπανδρέου.
Στην άλλη πλευρά του νομίσματος, όμως, ο βασιλιάς εξέφραζε έντονα την άρνησή του να συναινέσει υπογράφοντας τα σχετικά διατάγματα, αν δεν ενέκρινε πρώτα τους αντικαταστάτες. Ο Π. Γαρουφαλιάς, έχοντας την πλήρη υποστήριξη του παλατιού, αρνούνταν να εγκαταλείψει το αξίωμά του, ακόμα κι όταν ο Γ. Παπανδρέου τον διέγραψε από την Ένωση Κέντρου. Τελικά ο Γ. Παπανδρέου πρότεινε να αναλάβει ο ίδιος το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αντιμετωπίζοντας την ίδια αρνητική στάση του βασιλιά για ακόμη μια φορά. Ο Κωνσταντίνος επιθυμούσε να τοποθετηθεί πρόσωπο της δικής του εμπιστοσύνης, και τότε ο Γ. Παπανδρέου, μη μπορώντας να αποδεχτεί ότι ο πρωθυπουργός δε μπορεί να αναλάβει όποιο υπουργείο επιθυμεί, παραιτήθηκε.

Και τα σκουπίδια θα ιδιωτικοποιήσουμε!

Αναδημοσίευση από το left.gr

Η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, κατά την πρόσφατη συνάντησή της με την Ομάδας Δράσης, παρουσίασε στον επικεφαλής της, Χορστ Ράιχενμπαχ και τους συνεργάτες του, σχέδιο μεταρρυθμίσεων το οποίο μεταξύ άλλων παραχωρεί την αποκομιδή των σκουπιδιών σε ιδιώτες.

Η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί ένα ζήτημα το οποίο ταλανίζει ως γνωστόν εδώ και δεκαετίες το πολεοδομικό συγκρότημα της πρωτεύουσας. Νόμιμοι ΧΥΤΑ (Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων) αλλά και δεκάδες παράνομες χωματερές, δημιουργούν ένα ασφυκτικό σκηνικό, το οποίο συνιστά ένα διαρκές έγκλημα περιβαλλοντικής υποβάθμισης τεράστιας κλίμακας.

Εδώ και πολύ καιρό, οι όποιες σκέψεις για ολοκληρωμένα συστήματα ανακύκλωσης, και δημιουργία ΧΥΤΥ (Χώροι Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) έχουν μείνει απλά...σκέψεις. Βασική αιτία για αυτό είναι, όπως φαίνεται, τα ισχυρά συμφέροντα των πανταχού παρόντων «εθνικών» εργολάβων, που αξιώνουν την παράταση αυτής της ζοφερής κατάστασης για δεκαετίες!

Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που παραδίδει το φυσικό περιβάλλον στις κερδοσκοπικές διαθέσεις του κεφαλαίου και παράλληλα ενισχύει την ιδιωτικοποίηση του τομέα της αποκομιδής απορριμμάτων των δήμων, έχει ψηφιστεί στη Βουλή από την κυβέρνηση Παπαδήμου, τον περασμένο Φλεβάρη. Με συντονισμένες κινήσεις, η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει μπλοκάρει ως τώρα την υλοποίηση της απόφασης.

Ωστόσο, η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, κατά την πρόσφατη συνάντηση της με την Ομάδας Δράσης, παρουσίασε στον επικεαφαλής της, Χόρστ Ράιχενμπαχ και τους συνεργάτες του,  σχέδιο μεταρρυθμίσεων το οποίο μεταξύ άλλων παραχωρεί την αποκομιδή των σκουπιδιών σε ιδιώτες.

H ιδιωτικοποίηση στη διαχείριση απορριμμάτων (ακόμη και στη διαλογή), θα επιφέρει μείωση θέσεων εργασίας, θα εκτινάξει τα δημοτικά τέλη και τους λογαριασμούς της ΔΕΗ (μέσω αύξησης τέλους ΑΠΕ). Από την άλλη πλευρά θα αποτελέσει «ταφόπλακα» στα στάδια που προβλέπει η ορθολογική διαχείριση (πρόληψη, διαλογή και επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση, κομποστοποίηση) και η οδηγία 2008/98 της Ε.Ε.. Ο ιδιώτης επενδυτής απαιτεί πολύ «καύσιμο -σκουπίδι» με στόχο τη μεγιστοποίηση του κέρδους του από την παραγόμενη ενέργεια.

Στον αντίποδα της ανωτέρω καταστροφικής, περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά, απαράδεκτης πολιτικής διαχείρισης υπάρχει η πολιτική που στηρίζεται στον δημόσιο χαρακτήρα, τον κοινωνικό έλεγχο, τη συμμετοχή της κοινωνίας και την αποκεντρωμένη διαχείριση σε επίπεδο δήμων ή όμορων δήμων. Μια πολιτική που βασίζεται στις αρχές της εγγύτητας και της μικρής κλίμακας. Μια πολιτική κοινωνικής συμμετοχής, όπου τα οφέλη ανταποδίδονται στην κοινωνία. Μια συνολική πολιτική ορθολογικής διαχείρισης, με έμφαση σε πολιτικές μείωσης όγκου απορριμμάτων, διαλογής στην πηγή, επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης χρήσιμων υλικών, ελαχιστοποίησης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και πάνω από όλα, φιλική στο περιβάλλον.

Συγκέντρωση και πορεία ενάντια στο χαράτσι της ΔΕΗ και τη φοροεπιδρομή

Δεν χρωστάμε- Δεν πουλάμε- Δεν πληρώνουμε
Η εκκαθάριση των νέων φορολογικών δηλώσεων δημιουργεί ένα εφιαλτικό τοπίο για τους εργαζόμενους του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και ευρύτερα για εκατομμύρια νοικοκυριά.


Στην αδυναμία πληρωμής των δόσεων των στεγαστικών δανείων και των απανωτών χαρατσιών καθώς και στην εκτόξευση του κόστους ζωής, έρχονται να προστεθούν και τα νέα «ραβασάκια» της εφορίας. Σ' αυτά αποτυπώνεται η βαρβαρότητα των μνημονιακών φορολογικών μέτρων που ψηφίστηκαν το προηγούμενο διάστημα και που συνεπάγονται επιπλέον φόρο χιλιάδων ευρώ για κάθε οικογένεια
Η Αυτόνομη Παρέμβαση καλεί τους εργαζόμενους της χώρας μας να αντισταθούν στην πολιτική της φορολεηλασίας των πενιχρών εισοδημάτων τους, στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, στην πολιτική της ανεργίας και των απολύσεων με το μανδύα της αξιολόγησης ή της εργασιακής εφεδρείας.
Αγωνιζόμαστε για:
• Να καταργηθούν τα χαράτσια και να σταματήσει η φοροληστεία.
• Να διαγραφούν οι φορολογικές υποχρεώσεις για τα χαμηλά εισοδήματα και να γίνει ρύθμιση για τα υπόλοιπα με κοινωνικά δίκαιο τρόπο, που δεν θα θίγει τη δυνατότητα αξιοπρεπούς διαβίωσης των εργαζομένων.
• Να φορολογηθούν ο πλούτος και η μεγάλη ακίνητη περιουσία, τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων και το εφοπλιστικό κεφάλαιο.
Καλούμε τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση την Πέμπτη 19 Ιουλίου και ώρα 19.30 στον πεζόδρομο της Κοραή και στην πορεία στο Υπουργείο Οικονομικών και τη Βουλή.

Επιτροπή Σωματείων- Κινήσεων-Συνελεύσεων
ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ – ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ – ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ

Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Η φούσκα της «Αττικής Ριβιέρας»

Αναδημοσίευση από την Αυγή άρθρου του Γαβριήλ Σακελλαρίδη
Στις προγραμματικές δηλώσεις του ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας από το Φάληρο ως το Σούνιο μέσω ενός «οχήματος ειδικού σκοπού», ενώ και ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε την ανάγκη αξιοποίησης της ακτής του Σαρωνικού που θα προσέδιδε «μεγαλύτερες υπεραξίες και στο ίδιο το Ελληνικό».
Στη δημόσια αντιπαράθεση σε σχέση με την αξιοποίηση του χώρου του παλιού Αεροδρομίου του Ελληνικού η Αριστερά έχει επικεντρώσει κυρίως στην ανάδειξη της σημασίας της δημιουργίας ενός πνεύμονα πρασίνου για την Αττική και μάλιστα το έχει κάνει με πολύ συγκροτημένο και τεκμηριωμένο λόγο, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη την αντιπαράθεση μαζί της σε αυτό το πεδίο. Για αυτό ακριβώς τον λόγο, οι θιασώτες της τσιμεντοποίησης του Ελληνικού στρέφουν τα επιχειρήματα τους αλλού: στο οικονομικό πεδίο. Ισχυρίζονται ότι σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο για την χώρα είναι πολυτέλεια ένα τέτοιο φιλέτο να παραμένει οικονομικά ανεκμετάλλευτο, τη στιγμή που μπορεί να δώσει μία μεγάλη ανάσα στην χειμαζόμενη ελληνική οικονομία.
Επομένως, η αντιπαράθεση δεν λαμβάνει χώρα σχετικά με το πόσο επιζήμια ή όχι είναι μία αξιοποίηση του Ελληνικού για το περιβάλλον, αλλά θέτει στους πολίτες το δίλημμα: ανάπτυξη, εισροή κεφαλαίων και θέσεις εργασίας ή τίποτε από τα παραπάνω; Και ομολογουμένως σε μία τέτοια κρίσιμη συγκυρία, ο πληττόμενος από την κρίση όσο περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένος κι αν είναι, είναι πολύ εύκολο να πειστεί υπέρ της αξιοποίησης και του Ελληνικού αλλά και όλης της ακτής του Σαρωνικού υπό το βάρος μία τέτοιας ρητορικής.
Όμως η «Αττικη Ριβιέρα» θα ήταν απλώς ένα βήμα στην τσιμεντοποίηση του Σαρωνικού, αν δεν αποτελούσε έναν πολύ σοβαρό κίνδυνο για την ελληνική οικονομία. Και αυτό γιατί το μόνο που δεν χρειάζεται μία οικονομία στην οποία μόλις έχει εκραγεί η φούσκα του δημόσιου χρέους είναι να δημιουργήσει και μία στεγαστική φούσκα, που πολύ γρήγορα θα σκάσει υπό το βάρος του ιδιωτικού χρέους.

Η αγορά γης (το περίφημο real estate) έχει αποτελέσει τον πυρήνα χρηματοπιστωτικών κρίσεων κατ’εξακολούθηση στην οικονομική ιστορία. Ο ίδιος ο David Harvey στο Αίνιγμα του Κεφαλαίου ισχυρίζεται ότι πίσω κάθε χρηματοπιστωτική κατάρρευση υποβόσκει μία κατάρρευση στην αγορά γης. Η περίπτωση των ΗΠΑ και των ενυπόθηκων δανείων υψηλού ρίσκου (subprime loans) είναι χαρακτηριστική. Ήδη οι οικονομολόγοι θεωρούν ως μεγαλύτερη απειλή για την οικονομία της Κίνας την υπερεπένδυση σε ακίνητη περιουσία και την οικοδόμηση ολόκληρων πόλεων (αντίστοιχων της δικιάς μας σχεδιαζόμενης «Ριβιέρας») που όμως παραμένουν απούλητες. Το ίδιο όμως ισχύει σήμερα και στην περίπτωση της Ισπανίας, όπου τα φαραωνικά σχέδια της πολιτείας σε συνδυασμό με την απληστία του τραπεζικού συστήματος έχουν οδηγήσει στην κατάρρευση της αγοράς γης που με τη σειρά της έχει προκαλέσει τη σημερινή τραπεζική κρίση στην χώρα.
Τί σχέση έχουν τα παραπάνω με τα όνειρα του Σαμαρά και του Στουρνάρα για «Αττική Ριβιέρα»; Η συγκυβέρνηση οραματίζεται έναν κατασκευαστικό οργασμό στην ευρύτερη περιοχή της ακτής, που θα περιλαμβάνει ξενοδοχεία, καζίνο, μαρίνες, πολυτελείς κατοικίες, γραφεία και εμπορικά κέντρα. Οι ήδη υψηλές αγοραίες αξίες της παραλιακής, σύμφωνα με το σχέδιο, θα αυξηθούν σημαντικά μέσω της υλοποίησης του σχεδίου. Οι κατασκευαστικές εταιρίες που θα αναλάβουν την «αξιοποίηση» θα χρειαστούν ρευστότητα από τράπεζες είτε στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό με την μορφή του δανεισμού.

Για τη συγκρότηση του ΔΣ της ΕΜΔΥΔΑΣ Ατικής

Αναρτούμε την πρόταση της συσπείρωσης, όπως αυτή υποβλήθηκε στην πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής, σχετικά με τη συγκρότηση του και το πολιτικό πλαίσιο που θέσαμε ως συζήτηση στις υπόλιπες παρατάξεις.


συσπειρωση αριστερων μηχανικων


για τη συγκρότηση του ΔΣ της ΕΜΔΥΔΑΣ Ατικής
Οι πρόσφατες εκλογές ανέδειξαν με σαφήνεια δύο πράγματα. Την απόσταση μεγάλου μέρους των συναδέλφων από το σωματείο και τη σαφή υποστήριξη της πλειοψηφίας όσων συμμετείχαν στις αριστερές παρατάξεις στις οποίες έδωσαν πάνω από 800 ψήφους και το 60%. Για τη συσπείρωση αποτελεί προεκλογική δέσμευση (και πρόθεση μας ήδη από τις προηγούμενες εκλογές) η κατεύθυνση συγκρότησης προεδρείου από τις αριστερές παρατάξεις (Αγωνιστική Συνεργασία, συσπείρωση, Δημοσιουπαλληλική Ενότητα). Η πρόθεση μας αυτή επιβεβαιώθηκε και ενισχύθηυκε από τα αποτελέσματα που πλεόν δίνουν και αριθμητικά αυτή τη δυνατότητα. Οι παρατάξεις της αριστεράς παρά τις μεταξύ τους διαφορές και ταχύτητες – τις οποίες και δεν παραγνωρίζουμε – κινούνται σε μια αγωνιστική κατεύθυνση και σε ένα επίπεδο αντιπαράθεσης με τις κυρίαρχες πολιτικές. Οι παρατάξεις του πρώην δικομματισμού – παρά το ότι στελεχώνονται και από άξιους συναδέλφους – συγκαλύπτουν τις κυρίαρχες πολιτικές, προτάσσουν δευτερεύοντα ζητήματα κινούνται σε άλλη κατεύθυνση πολιτικά και συνδικαλιστικά. Η πρόταση μας για τη συγκρότηση αριστερού προεδρείου κινείται γύρω από τρεις άξονες.

ριζική αντίθεση στα μνημόνια σε ΕΕ-ΔΝΤ και στις κυβερνήσεις τους
Οι φετινές εκλογές στο σωματείο μας, έγιναν μετά από μια διετία καταστροφικών μνημονιακών πολιτικών που σταδιακά ξηλώνουν ότι κέρδισαν οι εργαζόμενοι και ο λαός μας μετά από δεκαετίες αγώνων. Η διετία αυτή όμως σημαδεύτηκε και από μεγάλους κοινωνικούς αγώνες. Από τις 19 μεγάλες πανεργατικές απεργίες, το κίνημα «δεν πληρώνω», τις λαϊκές συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα και τις πλατείες όλης της χώρας έως τα περιβαλλοντικά και τοπικά κινήματα αναπτύχθηκαν  ισχυρότατες αντιστάσεις που όμως δεν έχουν καταφέρει ακόμα να ανατρέψουν τις μνημονιακές κυβερνήσεις και το ειδικό καθεστώς που έχουν επιβάλλει ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ.
Καμία βελτίωση της θέσης των ΔΥ μηχανικών δε μπορεί να προκύψει χωρίς ευρύτερες ανατροπές. Το σωματείο πρέπει να συμβάλλει με τις δυνάμεις του στο ευρύτερο κίνημα εργαζομένων και κοινωνίας ενάντια στο καθεστώς της τρόϊκας (ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ), ενάντια στις μνημονιακές κυβερνήσεις (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), ενάντια στην εξαθλίωση της κοινωνίας. Να ανοίξει ο δρόμος ώστε  οι εργαζόμενοι και ο λαός να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους.

Βιομηχανική Μεταλλευτική: Οι εργαζόμενοι παίρνουν το εργοστάσιο στα χέρια τους

Αναδημοσίευση απο Alterthess
Καλοκαίρι 2012 στην Θεσσαλονίκη του Μνημονίου και της ανεργίας και ενώ η ειδησεογραφία έχει να σου πει μόνο δυσάρεστα (και άλλες αυτοκτονίες, η ανεργία σπάει νέα ρεκόρ, νέες περικοπές, η κυβέρνηση ξεπουλά τον δημόσιο πλούτο κ.α.) ξαφνικά ακούς την είδηση ότι οι 70 περίπου εργαζόμενοι του εργοστασίου Βιομηχανική Μεταλλευτική, που εδώ και 14 μήνες είναι απλήρωτοι, αποφάσισαν να αυτοδιαχειριστούν το εργοστάσιο.  Αποφάσισαν ότι αντί να παρακαλούν τους εργοδότες τους να «γυρίσουν» πίσω για να τους «δώσουν» δουλειά, να διεκδικήσουν να εργαστούν ξανά οι ίδιοι χωρίς αφεντικά δίνοντας ζωή σε ένα εργοστάσιο. Ένα εργοστάσιο εγκαταλελειμμένο που σε κάθε άλλη περίπτωση θα το κηδεύαμε όπως και τα υπόλοιπα εργοστάσια που τα τρία αυτά χρόνια έκλεισαν, νεκρώνοντας όλη την Βιομηχανική ζώνη της πόλης και στέλνοντας παράλληλα στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους.
Η ιστορία του εργοστασίου αυτού αν και τυπικά δεν διαφέρει από τις ιστορίες των υπόλοιπων που έχουν κλείσει στην Θεσσαλονίκη, παρουσιάζει κάποιες ιδιαιτερότητες. Η Βιομηχανική Μεταλλευτική, εργοστάσιο που παράγει δομικά υλικά, ήταν κερδοφόρα μέχρι και το 2009, σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρουν τα ίδια τα οικονομικά περιοδικά της πόλης. Μάλιστα από το 2000 μέχρι το 2006 παρουσίασε μια μεταβολή κερδών της τάξης του 139%.
Πηγή: StatBank περιοδική έκδοση της 72ης ΔΕΘ
Από το 2010 και μετά το εργοστάσιο αρχίζει να παίρνει την κάτω βόλτα με τον γνωστό τρόπο που ακολούθησαν στο παρελθόν ιδιοκτήτες και άλλων επιχειρήσεων. Η μητρική εταιρεία η Φίλκεραμ Τζόνσον χρεώνει με δάνεια την θυγατρική (1 εκ.900 χιλ.ευρώ) δηλαδή την Βιομηχανική Μεταλλευτική η οποία αποκτά  ένα πλασματικό παθητικό και η εργοδοσία ξεκινά  τις καθυστερήσεις στα επιδόματα, στην καταβολή μισθών κτλ. μέχρι που τον Μάιο του 2011 κηρύσσει στάση πληρωμών προς τους εργαζόμενους και εγκαταλείπει το εργοστάσιο.

Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Το μεγάλο φαγοπότι

Αναδημοσίευση άρθρου του Π. Παπακωνσταντίνου από το The Press Project

Απέναντι στη λεηλασία του εθνικού πλούτου που προωθεί με ιδιωτικοποιήσεις- εξπρές η εσωτερική τρόικα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, η Αριστερά καλείται να δώσει την πρώτη μεγάλη, μετεκλογική μάχη κάτω από τη σημαία του δημόσιου αγαθού

Την πρώτη, σοβαρή τρικυμία στην εσωτερική τρόικα Σαμαρά- Βενιζέλου- Κουβέλη προκάλεσαν οι επιδόσεις του Γ. Στουρνάρα στο πρόσφατο Eurogroup. Δεν φτάνει που μας έφερε από τις Βρυξέλλες νέα αντιλαϊκά μέτρα ύψους 3 δις ευρώ, ο υπερκομματικός υπουργός Οικονομικών αφαίρεσε και το τελευταίο φύλλο συκής των τριών εταίρων, παραιτούμενος και από αυτήν τον τόσο ποθητή επιμήκυνση (της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής). «Το τανγκό θέλει δύο», δήλωσε αφοπλιστικά ο πρώην υπάλληλος του ΣΕΒ. Αφού λοιπόν η κ. Μέρκελ δεν εννοεί να μας χαρίσει το τανγκό της επιμηκυμένης αναδιαπραγμάτευσης, μοιραία θα περιοριστούμε σε μοναχικές ηδονές, σέρνοντας το μακρύ ζεϊμπέκικο των ιδιωτικοποιήσεων: Πάρε ό,τι θέλεις παλιατζή από μια χώρα που δεν ζεί...

Προβάλλοντας το εκβιαστικό δίλημμα "είτε θα πουλήσουμε τα ασημικά της οικογένειας, είτε θα κόψουμε κι άλλο μισθούς και συντάξεις", η κυβέρνηση Σαμαρά εννοεί να επαναφέρει την Ελλάδα στα χρόνια του "αθλιέστατου προτεκτοράτου", όταν οι κάτοικοι της Αθήνας έπαιρναν ρεύμα από την ΠΑΟΥΕΡ και νερό από την ΟΥΛΕΝ. Πρέπει να ανατρέξει κανείς στη Ρωσία του Γέλτσιν για να βρει συγκρίσιμη λεηλασία του εθνικού πλούτου από τα αρπακτικά του ξένου και εγχώριου κεφαλαίου. Ο ΟΤΕ, με καθαρά κέρδη 119,7 εκ. πέρυσι, θα παραδοθεί στην Deutsche Telekom. Η ΔΕΗ, με κέρδη 558 εκ. το 2010 και 693 εκ. το 2009 προορίζεται για τις γαλλικές GFF και EdF, αλλά και για τη γερμανική Siemens, γνωστή για τις τόσο αποδοτικές επενδύσεις της στο ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας μας. Ο ΟΠΑΠ, ίσως η πιο κερδοφόρα εταιρεία του Δημοσίου, παίρνει σειρά να εκποιηθεί αντί τιμήματος που είναι ζήτημα αν καλύψει τα κέρδη τριών μηνών. Από την "αξιοποίηση" του Καταριανού (πρώην Ελληνικού), ολόκληρη η παράκτια ζώνη από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο προορίζεται να γίνει μια τεράστια, αραβικών συμφερόντων τσιμεντούπολη, κατ' ευφημισμόν Αττική Ριβιέρα- κάνοντας να ωχριά ακόμη και τον Μητσοτάκη της δεκαετίας του '90, που είχε βαλθεί να δώσει το Λαγονήσι και τον Πάτροκλο στον γιο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν για να ανοίξει καζίνο
Η μεγαλύτερη συντεχνία

Ψήφισμα του ΣΑΔΑΣ για την ιδιωτικοποίηση των εταιριών ύδρευσης

Α.Π.45830 Αθήνα 10 Ιουλίου 2012ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΣΑΔΑΣ – ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ 07.07.2012
ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ
Προς την Ελληνική Κυβέρνηση και την Ελληνική Δικαιοσύνη
 
Η Αντιπροσωπεία του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ με αυτή την απόφασή μας δηλώνουμε πως είμαστε αντίθετοι στην πώληση σε ιδιώτες των εταιριών Ύδρευσης σε όλη την ελληνική Επικράτεια.
Θεωρούμε ότι μια τέτοια εξέλιξη είναι εις βάρος του κοινωνικού συμφέροντος και επιφυλασσόμαστε για το δικαίωμα μιας ιδιωτικής εταιρίας αλλά και οποιασδήποτε νομικής μορφής να έχει στην ιδιοκτησία της αποκλειστικά ή μερικά δικαιώματα χρήσης των υδάτινων πόρων και δικτύων που αποτελούν φυσικό αγαθό και μάλιστα απολύτως απαραίτητο για την επιβίωση ανθρώπων, φυτών και ζώων, αγαθό που προστατεύεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία (οδηγία πλαίσιο 2000/60) αλλά και τον ΟΗΕ που στις 28 Ιουλίου 2010 ενέκρινε ψήφισμα, για να προσθέσει την πρόσβαση σε καθαρό νερό στη διακήρυξη του για τα ανθρώπινα δικαιώματα (AG/10967).
Σχετικά με την ΕΥΔΑΠ, που επί ιδρύσεως της (Ν.1068-1980) ανήκε αποκλειστικά στο κράτος, παρακολουθήσαμε ήδη την σταδιακή αλλαγή του θεσμικού της πλαισίου κατά την μετοχοποίηση της επί πρωθυπουργίας Κ.Σημίτη (Ν.2794-1999) και αμφισβητούμε καταφανώς την ορθότητα της πιο πρόσφατης εξέλιξης εκείνης του να συμπεριληφθεί η ΕΥΔΑΠ καθώς και η κερδοφόρα ΕΥΑΘ στην ανώνυμη εταιρία «ΤΑΜΕΙΟ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ Α.Ε.»
(Ν3986-2011) που όπως αναφέρεται στο άρθρο 1.2 «Το προϊόν αξιοποίησης χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους της χώρας». Εκτός της ΕΥΔΑΠ, άμεση σχέση με τους υδάτινους πόρους έχει και η ΔΕΗ. Οι τεχνητές λίμνες, οι ταμιευτήρες και τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια είναι βασικά στην ύδρευση και άρδευση μέσω των δημοτικών σχετικών επιχειρήσεων. Η πώληση τέτοιων περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ είναι το ίδιο κατακριτέα.
Σε μια εποχή που η δημόσια παιδεία και υγεία, συρρικνώνονται ως πολυτέλειες που δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου. Αν το βασικό κοινωνικό συμβόλαιο, εκείνο της ανταποδοτικότητας καταρρεύσει, κανείς πολίτης δεν θα υποχρεούται να πληρώνει έμμεσους και άμεσους φόρους. Ακόμη κι αν προχωρήσετε ερήμην μας, εμείς οι Έλληνες πολίτες θα αγωνιστούμε να ακυρώσουμε αυτήν σας την ενέργεια όπως συνέβη στο Παρίσι την 1/1//2010.
Όπως έχει δείξει η ιστορία των ιδιωτικοποιήσεων, το νερό πάντα γυρνάει στην πηγή του.

Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

Ετσι μοιάζει η Δημοκρατία….


Το βίντεο αυτό από διάφορες κινητοποιήσεις ανά τον κόσμο, εξηγεί και γιατί δε θα μειώσουν τους μισθούς των ένστολων προστατών τους.

Aνακοίνωση διοργάνωσης του «EΛΛΗΝΙΚΟ - RESISTANCE Art Festival»

 Τριήμερο  π ο λ ι τ ι σ μ ο ύ και α ν τ ί σ τ α σ η ς
στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού
Οι δημόσιοι χώροι στην υπηρεσία του δημόσιου συμφέροντος 

 Οι εναπομείναντες  ελεύθεροι χώροι αποτελούν ζωτικής σημασίας απόθεμα για την βελτίωση των περιβαλλοντικών όρων της ποιότητας ζωής όλων μας, ιδιαίτερα στο πολύπαθο και πολυπληθέστατο λεκανοπέδιο της Αττικής. Αποκλειστικά και μόνο ο κοινωνικός χαρακτήρας των δημόσιων ελεύθερων χώρων είναι αυτός που υπηρετεί το Δημόσιο συμφέρον και σε καμία περίπτωση η ωμή και απροσχημάτιστη εμπορευματοποίησή τους στο βωμού του κέρδους.

Το πείραμα του Ελληνικού

Ένα καλά προσχεδιασμένο οικονομικό και περιβαλλοντικό έγκλημα επιχειρείται αυτή την ώρα στο πρώην Αεροδρόμιο του Ελληνικού.

 Μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια ξένων και ντόπιων επενδυτών, με την σκανδαλώδη αρωγή των κρατούντων, καταστρατηγεί κάθε έννοια δημόσιου χώρου καθώς και δημοκρατικών και θεσμικών διαδικασιών. Σε βάρος του κοινωνικού συνόλου διαμορφώνεται ένα επενδυτικό περιβάλλον με ειδικό καθεστώς ασυλίας και προνομίων για επίδοξα αρπακτικά.

Η απόπειρα ξεπουλήματος και άνευ όρων οικοδόμησης του “Ελληνικού” αποτελεί το πρώτο ουσιαστικό πείραμα αυτού που αποκαλούν «αξιοποίηση» του δημόσιου χώρου και αποκαλύπτει την αντίληψή τους για το «δημόσιο συμφέρον», την χρήση δημόσιων χώρων και κατά προέκταση την «αναπτυξιακή» προοπτική της χώρας.
Αν αμαχητί επιτρέψουμε να πετύχει αυτό το πείραμα, είναι μαθηματικά βέβαιο, πως την ίδια τύχη θα έχουν και οι υπόλοιποι μεγάλοι ελεύθεροι χώροι. Είναι πασιφανές, ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Ελληνικού που ήδη έχουν ορθώσει το ανάστημά τους απέναντι στα στους κερδοσκόπους και Πολιτείας, αλλά όλους μας.

Το τελευταίο σχέδιο νόμου για την “αξιοποίηση” του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού μαζί με την έκταση του Αγίου Κοσμά, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 16 Φεβρουαρίου από το ΥΠΕΚΑ παραχωρεί στην ιδιωτική εκμετάλλευση ολόκληρο τον χώρο 6.200 στρεμμάτων, μαζί με την μόλις πρόσφατα απελευθερωμένη από τους κατοίκους της περιοχής παραλία, τον αιγιαλό, την θάλασσα και τον πυθμένα της, προβλέποντας και τεχνητές προσχώσεις, χωρίς πουθενά να προβλέπεται ελεύθερη δημόσια χρήση. Αντίθετα προβλέπονται σκανδαλώδεις όροι δόμησης (συντελεστές δόμησης, ύψη και κάλυψη), που θα δημιουργήσουν αν εφαρμοστούν, πυκνοδομημένο αστικό χώρο, με αμιγή και γενική κατοικία, τουρισμό, αναψυχή, εμπορικά κέντρα, επιχειρηματικά πάρκα, γραφεία, τράπεζες, ακόμα και ουρανοξύστες. Με πρόσχημα την αποπληρωμή  του δημόσιου χρέους τα σχέδιά τους έχουν ήδη δρομολογηθεί και ο χώρος φρουρείται από εταιρείες security.  

Μια τέτοιου είδους «αξιοποίηση» του Ελληνικού ακυρώνει στην πράξη με την συνέργεια του κράτους οποιαδήποτε πρόταση για το “Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αττικής 2021”.

H AΝΤΙΣΤΑΣΗ
Οι κάτοικοι του Ελληνικού και των όμορων Δήμων, αρνούμενοι να υποταχτούν σ’ αυτά τα σχέδια παλεύουν με κάθε τρόπο για την ματαίωση τους, ώστε να μην χαθεί η τελευταία ευκαιρία για την δημιουργία στην Αττική ενός Μητροπολιτικού Πάρκου. Στον αγώνα τους αυτό στέκονται αλληλέγγυοι  όσοι αναγνωρίζουν το δίκαιο αυτού του αγώνα με στόχο την επαναοικειοποίηση του δημόσιου χώρου. Η  «Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό», σε συνεργασία με το Δήμο Ελληνικού - Αργυρούπολης και τους γειτονικούς Δήμους έχουν προβεί σε δεκάδες εκδηλώσεις και δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

EΛΛΗΝΙΚΟ - RESISTANCE Art Festival
 
Η ART RESISTANCE τάσσεται έμπρακτα στο πλευρό του κινήματος  των κατοίκων για την διεκδίκηση του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού.  Με όχημα την Τέχνη και τον Λόγο  δρούμε μαζί με τους αντιστεκόμενους κατοίκους, συμβάλλοντας στη συλλογικοποίηση της δράσης τους και
α ν α  κ ο ι ν ώ ν ο υ μ ε  τη  δ ι ο ρ γ ά ν ω σ η του
«EΛΛΗΝΙΚΟ - RESISTANCE Art Festival»,
ένα τ ρ ι ή μ ε ρ ο  π ο λ ι τ ι σ μ ο ύ και α ν τ ί σ τ α σ η ς
 στα μέσα Σεπτεμβρίου στο διεκδικούμενο Ελληνικό που για μας συμβολίζει την επίθεση στο δημόσιο χώρο.
  
 Η Art Resistance είναι η συλλογικότητα που δημιουργήθηκε ως Πρωτοβουλία στήριξης στον αγώνα της Κερατέας και πραγματοποίησε τον Απρίλιο του 2011 μαζί με τους  εξεγερμένους κατοίκους, μέσα από διαδικασίες αυτό-οργάνωσης και με σαφή κινηματικά χαρακτηριστικά ,το Keratea Art Resistance Festival . Θεωρώντας πως η τέχνη, ο πολιτισμός μπορεί και πρέπει να είναι αντίσταση, βρισκόμαστε δίπλα σε κάθε αγώνα της κοινωνίας, όχι απλά παίρνοντας θέση, αλλά συμμετέχοντας ενεργά εκεί που ο ίδιος ο λαός παίρνει τη ζωή του στα χέρια του, σε ακηδεμόνευτα κινήματα, σε κάθε κραυγή άρνησης στην άνωθεν επιβολή προειλημμένων αποφάσεων και πολιτικών, σε κάθε φωνή ελπίδας και αντι-εξουσίας.

Με ενότητα, δύναμη, αλληλεγγύη, αυτο-οργάνωση, αντίσταση, και προπάντων δράση κερδίζονται οι αγώνες.
      
www.artresistance.gr
artresistance@yahoo.com
https://www.facebook.com/artresistance