Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Για τη συγκρότηση του ΔΣ της ΕΜΔΥΔΑΣ Ατικής

Αναρτούμε την πρόταση της συσπείρωσης, όπως αυτή υποβλήθηκε στην πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής, σχετικά με τη συγκρότηση του και το πολιτικό πλαίσιο που θέσαμε ως συζήτηση στις υπόλιπες παρατάξεις.


συσπειρωση αριστερων μηχανικων


για τη συγκρότηση του ΔΣ της ΕΜΔΥΔΑΣ Ατικής
Οι πρόσφατες εκλογές ανέδειξαν με σαφήνεια δύο πράγματα. Την απόσταση μεγάλου μέρους των συναδέλφων από το σωματείο και τη σαφή υποστήριξη της πλειοψηφίας όσων συμμετείχαν στις αριστερές παρατάξεις στις οποίες έδωσαν πάνω από 800 ψήφους και το 60%. Για τη συσπείρωση αποτελεί προεκλογική δέσμευση (και πρόθεση μας ήδη από τις προηγούμενες εκλογές) η κατεύθυνση συγκρότησης προεδρείου από τις αριστερές παρατάξεις (Αγωνιστική Συνεργασία, συσπείρωση, Δημοσιουπαλληλική Ενότητα). Η πρόθεση μας αυτή επιβεβαιώθηκε και ενισχύθηυκε από τα αποτελέσματα που πλεόν δίνουν και αριθμητικά αυτή τη δυνατότητα. Οι παρατάξεις της αριστεράς παρά τις μεταξύ τους διαφορές και ταχύτητες – τις οποίες και δεν παραγνωρίζουμε – κινούνται σε μια αγωνιστική κατεύθυνση και σε ένα επίπεδο αντιπαράθεσης με τις κυρίαρχες πολιτικές. Οι παρατάξεις του πρώην δικομματισμού – παρά το ότι στελεχώνονται και από άξιους συναδέλφους – συγκαλύπτουν τις κυρίαρχες πολιτικές, προτάσσουν δευτερεύοντα ζητήματα κινούνται σε άλλη κατεύθυνση πολιτικά και συνδικαλιστικά. Η πρόταση μας για τη συγκρότηση αριστερού προεδρείου κινείται γύρω από τρεις άξονες.

ριζική αντίθεση στα μνημόνια σε ΕΕ-ΔΝΤ και στις κυβερνήσεις τους
Οι φετινές εκλογές στο σωματείο μας, έγιναν μετά από μια διετία καταστροφικών μνημονιακών πολιτικών που σταδιακά ξηλώνουν ότι κέρδισαν οι εργαζόμενοι και ο λαός μας μετά από δεκαετίες αγώνων. Η διετία αυτή όμως σημαδεύτηκε και από μεγάλους κοινωνικούς αγώνες. Από τις 19 μεγάλες πανεργατικές απεργίες, το κίνημα «δεν πληρώνω», τις λαϊκές συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα και τις πλατείες όλης της χώρας έως τα περιβαλλοντικά και τοπικά κινήματα αναπτύχθηκαν  ισχυρότατες αντιστάσεις που όμως δεν έχουν καταφέρει ακόμα να ανατρέψουν τις μνημονιακές κυβερνήσεις και το ειδικό καθεστώς που έχουν επιβάλλει ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ.
Καμία βελτίωση της θέσης των ΔΥ μηχανικών δε μπορεί να προκύψει χωρίς ευρύτερες ανατροπές. Το σωματείο πρέπει να συμβάλλει με τις δυνάμεις του στο ευρύτερο κίνημα εργαζομένων και κοινωνίας ενάντια στο καθεστώς της τρόϊκας (ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ), ενάντια στις μνημονιακές κυβερνήσεις (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), ενάντια στην εξαθλίωση της κοινωνίας. Να ανοίξει ο δρόμος ώστε  οι εργαζόμενοι και ο λαός να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους.

Ανυποχώρητοι αγώνες για να διώξουμε ΕΕ – ΔΝΤ και τις κυβερνήσεις τους
Να μην πληρώσει ο λαός το χρέος και την κρίση. Στάση πληρωμών σε δανειστές και κερδοσκόπους και διαγραφή του χρέους.
Να ακυρωθούν όλοι οι, κατ’ επιταγή του Μνημονίου, Νόμοι και Συμβάσεις
Καμία θυσία για το ευρώ, ρήξη με την ΕΕ.
Άρνηση-ανυπακοή στην πληρωμή όλων των χαρατσιών.
Εθνικοποίηση των τραπεζών και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας με εργατικό-λαϊκό έλεγχο.
Κατάργηση όλων των συμβάσεων, νόμων, μνημονίων της τελευταίας διετίας.
Συμπόρευση με το αγωνιζόμενο κίνημα εργαζομένων και όχι με τις απαξιωμένες ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ
Αντίθεση στο φασισμό και στους νεοναζί, υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων που συνθλίβονται

Υπεράσπιση της εργασίας, του αντικειμένου μας, των δημόσιων αγαθών, του περιβάλλοντος
Στην περίπτωση μας ο μισθός μειώθηκε πάνω από 50%, η μονιμότητα μετατράπηκε σε εφεδρεία, η ασφάλιση σε μακρινό όνειρο, το τεχνικό αντικείμενο εργασίας σε τροχονόμο fast track σχημάτων
Το «νέο» μισθολόγιο φτωχολόγιο έδωσε στο σωματείο ένα ισχυρότατο χτύπημα με την κατάργηση των κλαδικών επιδομάτων 6 και 7 %0. Ο Καλλικράτρης, η κατάργηση των πολεοδομιών, τα σταμάτητα των δημοσίων έργων αφαίρεσαν μεγάλο μέρος του αντικειμένου εργασίας των μηχανικών. Η εφεδρεία και οι καταργήσεις Οργανισμών (όπως ο ΟΕΚ) έστειλαν ισχυρό μύνημα ότι οι απολύσεις είναι πλέον εδώ (με «αξιολόγηση» ή χωρίς).
Ούτε μια απόλυση εργαζομένου, όχι στην "αξιολόγηση"
Επαναφορά των αποδοχών στα επίπεδα αξιοπρέπειας που ίσχυαν πριν απ την επιδρομή με ομογενοποίηση αποδοχών.
Δημόσιες Τεχνικές Υπηρεσίες και έργα σε όφελος της κοινωνίας και όχι σε όφελος τραπεζών και επενδυτών. Όχι στα ΣΔΙΤ, στις συμβάσεις παραχώρησης, στην κατάργηση των πολεοδομιών.
Όχι στο ξεπούλημα της δημόσια περιουσίας και τις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων αγαθών (ρεύμα – νερό – συγκοινωνίες). Δημόσια και δωρεάν παιδεία, υγεία, συγκοινωνίες.
Να επιστραφούν τα κλεμμένα του ΤΣΜΕΔΕ, καμία αύξηση εισφορών. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων
Υπεράσπιση της εργασίας, του αντικειμένου μας, των δημόσιων αγαθών, του περιβάλλοντος
Συνεργασία με το υπόλοιπο κίνημα των εργαζομένων, με κινήσεις πολιτών, λαϊκές συνελεύσεις και περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες

Για ένα δημοκρατικό, μαζικό σωματείο των μελών
Το νέο αυτό τοπίο μας πιέζει να προχωρήσουμε το συντομότερο στην αναδιοργάνωση της ΕΜΥΔΑΣ, ώστε να ανακτήσει την εμπιστοσύνη και τη συμμετοχή των συναδέλφων.
Επανεγγραφή μελών και εκκαθάριση του μητρώου μετά από μεγάλη εξόρμηση, περιοδίες, συζήτηση με τους συναδέλφους.
Δημιουργία τμημάτων που να ανταποκρίνονται στις πρόσφατες εξελίξεις
Συχνές συνελεύσεις τμημάτων και του πρωτοβάθμιου
Αξιοποίηση του διαδικτύου και της ηλεκτρονικής επικοινωνίας
Λειτουργία Ομάδων Εργασίας και επεξεργασίας θεμάτων
Λειτουργία Επιτροπών Αγώνα ανά χώρο και κεντρικά, λειτουργία και ενίσχυση του απεργιακού ταμείου.
Επανεξέταση των οικονομικών του σωματείου
Καταγγελία και διαχωρισμός από πρακτικές διαφθοράς

Τα παραπάνω είναι ένα σύντομο και ενδεικτικό πλαίσιο – που ελπίζουμε να εμπλουτιστεί με τη συμβολή και των άλλων παρατάξεων – το οποίο και καταθέτουμε στην πρώτη σύγκλιση του ΔΣ της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής στις 12/7/2012. Το μήνυμα που μπορούμε να στείλουμε στους συναδέλφους, στο κίνημα των εργαζομένων και στην κοινωνία είναι πολύ ισχυρό και δε θα έχουμε πολλές ευκαιρίες ακόμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου