Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Στις 17 Νοέμβρη 1945 κυκλοφόρησε Η «Διακήρυξη» της «ΕΠ-ΑΝ»

Από εδώ

Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ 
Στις 17 Νοέμβρη 1945 κυκλοφόρησε
Η «Διακήρυξη» της «ΕΠ-ΑΝ»
«ΕΠΙΣΤΗΜΗ-ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ»
 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ

Στις 3 Νοέμβρη 2014 αναρτήθηκε στο blog: O Παιδαγωγός Κ. Δ. Σωτηρίου (1889-1966) και μπορείτε να την διαβάσετε εδώ: http://arxeiokdsotiriou.blogspot.gr/2014/11/blog-post.html
Ο Κώστας Σωτηρίου ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της "ΕΠ-ΑΝ". Στην σχετική ανάρτηση υπάρχουν πλούσια στοιχεία για την "ΕΠ-ΑΝ". 


Αξίζει κανείς να την διαβάσει με προσοχή. Να μερικά αποσπάσματα:
«Όμως η επιστήμη είναι παιδί της ελευθερίας, όσες φορές δεν είναι η μητέρα της. Και δεν μπορεί να ανθίσει σε φασιστικά θερμοκήπια.»

«Ζητούμε να καταργήσουμε την επιστήμη σαν κοινωνικό προνόμιο και να την καταστήσουμε λαϊκό απόκτημα. Να μετατοπίσουμε τις υλικές και κοινωνικές βάσεις της από την συντηρητική ολιγαρχία στο λαό. Αυτό είναι το πρώτο.»

«Αναχωρούμε από την προϋπόθεση ότι η μια επιστήμη βοηθεί την άλλη και όλες μαζί την κοινωνία και την εξέλιξή της. Αυτό είναι το δεύτερο.»

«Θέλουμε να ενώσουμε όλους τους επιστήμονες μαζί σε μια ύψιστη προσπάθεια για το έθνος. Να θέσουμε στη διάθεσή του τα εφόδια, τις γνώσεις και την πείρα μας, ώστε να χρησιμεύσουνε για την υλική και πνευματική ευημερία του λαού που είναι και δική μας ευημερία. Την Ελληνική επιστήμη και τους Έλληνες επιστήμονες στην υπηρεσία της ανοικοδόμησης. Να η τρίτη επιδίωξή μας.»
«Την ανασυγκρότηση και την ανοικοδόμηση της χώρας μας την θεωρούμε δυνατή, κατορθωτή, πραγματοποιήσιμη. Και τη βλέπουμε σαν ένα σύνολο από υλικές και πνευματικές προσπάθειες, συντονισμένες και κατευθυνόμενες, σαν μια στράτευση όλων των δυνάμεων της προοδευτικής Ελληνικής κοινωνίας, προς το σκοπό να δοθούν στο έθνος μας, που τόσο ταλαιπωρήθηκε κατά τις τελευταίες δεκαετηρίδες, νέες στερεές βάσεις μιας πολιτισμένης ζωής που να στηρίζεται στην εργασία και την παραγωγή και να πραγματοποιείται προς το κοινό όφελος.»  
«Η εταιρεία που ιδρύουμε έχει αυτό τον προορισμό. Να συνενώσει τους επιστήμονες, να τους προετοιμάσει, να τους εξοικειώσει στα γενικά και ειδικά προβλήματα της ανοικοδόμησης, ώστε να καταστούνε  αληθινοί πρωτοπόροι του λαού και του έθνους μας.
Η επιστήμη συνεβάδιζε πάντα με την πρόοδο.
Η Ελληνική επιστήμη δεν μπορεί ν’ αποτελέσει εξαίρεση.»

3η συζήτηση Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος: "Σχεδιασμός του χώρου και αστική κρίση"

Τη Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014 στις 18.00 θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο Τ102 του ΕΜΠ Συγκρότημα Πατησίων (κτίριο Τοσίτσα, 1ος όροφος) η -εξ αναβολής από τις 24/11- τρίτη συζήτηση του Κύκλου Συζητήσεων του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος ΕΜΠ "Σχεδιασμός του χώρου και αστική κρίση".

Η συζήτηση έχει θέμα "Πόλη και ζητήματα κοινωνικής συνοχής" και σε αυτή συμμετέχουν η Ντίνα Βαΐου, αρχιτέκτων-πολεοδόμος, Καθηγήτρια ΕΜΠ, και η Μαρία Μαντουβάλου, αρχιτέκτων-πολεοδόμος, Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΜΠ.
Συντονίζει η Πολίνα Πρέντου, αρχιτέκτων-πολεοδόμος, ΥΔ ΕΜΠ.
Όλες οι ομιλίες του Κύκλου Συζητήσεων αναρτώνται στο
http://www.youtube.com/user/EnvlabNtua

Το ρέμα της Πικροδάφνης αντιστέκεται...

 
«Είναι το μόνο τμήμα του πιο σημαντικού ρέματος των νοτίων δήμων που διασώθηκε από τα έργα που είχαν ξεκινήσει από την εποχή της χούντας», αναφέρει στην «ΕΦ.ΣΥΝ.» ο πολεοδόμος Πάνος Τότσικας. Από την ΕφΣυν
Μπουλντόζες έχουν κάνει έφοδο εδώ και μερικές ημέρες μέσα στην κοίτη της Πικροδάφνης, το πιο σημαντικό ρέμα της Ηλιούπολης και των γειτονικών δήμων. Εχουν ήδη κόψει τέσσερα μεγάλα δένδρα, για να κατασκευάσουν έναν αντιπλημμυρικό αγωγό, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλα, αφού λίγα μέτρα πιο πάνω και μέσα στην παραρεμάτια ζώνη έχουν ήδη σημαδευτεί με κόκκινη μπογιά πεύκα που προβλέπεται να κοπούν τις επόμενες ημέρες.
Κατόπιν αδείας
Η αρχική άδεια παρέμβασης σε εκτάσεις που καλύπτονται από δασική βλάστηση -όπως κατά λέξη αναφέρει η απόφαση του γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, με ημερομηνία 30/7/2012, που έχει στα χέρια της η «Εφ.Συν.»- εκδόθηκε στο όνομα της αντιπλημμυρικής προστασίας σε περιοχές που είχαν πληγεί το καλοκαίρι του 1998! Είχαν προηγηθεί απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και άλλα έγγραφα του Δήμου Ηλιούπολης που ζητούσαν άδεια για την κατασκευή νέων αντιπλημμυρικών αγωγών.
Η χαριστική βολή όμως δόθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2014, αυτή τη φορά από τη Διεύθυνση Δασών, που επίσης ανήκει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής. Με απόφαση της υπηρεσίας, που έχει αποστολή να προστατεύει το λιγοστό πράσινο στο Λεκανοπέδιο, δίνεται άδεια να κοπούν 15 πεύκα, δύο εχίνοποι (πρόκειται για καλλωπιστικούς θάμνους με ύψος που φτάνει τα 3-4 μέτρα) και 20 πικροδάφνες. Επιτρέπεται επίσης το κλάδεμα άλλων πέντε πεύκων. Στην ίδια απόφαση προβλέπεται «αποκατάσταση του φυσικού ανάγλυφου» και «αντικατάσταση των υλοτομηθέντων με δασικά».
«Είναι κοροϊδία», μας εξήγησε κάτοικος της περιοχής που έχει το σπίτι της δίπλα στο ρέμα και θυμάται πως τα πεύκα που κόπηκαν είχαν φυτευτεί πριν από 50 χρόνια. «Θα περάσουν χρόνια, για να αναπτυχθούν τα νέα δένδρα, ούτε τα εγγόνια μας δεν θα προλάβουν να τα δουν», παρατηρεί. «Η περιοχή μας είναι κατηφορική και δεν έχει ανάγκη από αντιπλημμυρικά έργα τέτοιας μεγάλης κλίμακας», προσθέτει άλλος γείτονας και προτείνει να σταματήσει η κατασκευή του νέου αγωγού και να τοποθετηθούν 2-3 εγκάρσιες σχάρες που αρκούν, για να απορροφούν τα νερά της βροχής.
Οικοσύστημα

Κρίσιμη μάχη για τη ζωή του δίνει ο Ν. Ρωμανός

Ο Νίκος Ρωμανός 
Ένα πολύ ακραίο και ανάλγητο τρόπο επιλέγει να ξεκαθαρίσει το σύστημα τους λογαριασμούς του με τους αναρχικούς και τις όποιες επιλογές τους. Η διαρκής τμηματική εκδίκαση παρόμοιων υποθέσεων με κατηγορούμενους τους ίδιους νεαρούς σε αλυσίδα δικών, που ακόμα και εφέτες εισαγγελείς και δικαστικοί αμφισβήτησαν αλλά και ο εξοπλισμός της ειδικής φυλακής με όπλα και συνθήκες «πολέμου»  φυλακών, δεν φαίνεται να αρκούν για το κράτος Δικαίου !
Τώρα παίζεται η ζωή ενός ανθρώπου κορώνα γράμματα σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για την κοινωνία και το πολιτικό σύστημα που εξωθεί στα άκρα την όποια αίσθηση δικαίου. Ο νεαρός Νίκος Ρωμανός, αργοπεθαίνει επειδή δεν του επιτρέπουν να κάνει χρήση του νόμιμου δικαιώματός του να παραστεί στη σχολή του.
Αν έμπαιναν οι αρμόδιοι στον κόπο να διαβάσουν την αγόρευση του εισαγγελέα και του δικαστηρίου που τον καταδίκασε στη δίκη για τη ληστεία στο Βελβεντό θα σχημάτιζε ορθότερη εικόνα για το πόσο μη βίαια ήταν η ληστεία και πόσο μέσα από κείμενα, καταθέσεις αλλά και δημόσιες τοποθετήσεις είναι σαφές ότι το κράτος δεν έχει απέναντί του ένα «επικίνδυνο μανιακό εγκληματία». Η αδυναμία και η απόλυτη απροθυμία του Υπουργείου να δώσει άμεσα λύση στο θέμα οδηγούν στο θάνατο ένα πολύ νέο άνθρωπο άσχετα από το αδίκημα του ή από το πόσο και το πώς έσφαλε.
Είναι λογικό να πεθαίνει κάποιος στην Ελλάδα το 2014 επειδή ζητάει ισονομία, επειδή ζητάει να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά του στη φυλακή;
Πριν είναι αργά και πριν τα πράγματα φτάσουν στα άκρα ο υπουργός οφείλει άμεσα, σήμερα κιόλας να δώσει λύση.  
Στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» παραμένει ο Νίκος Ρωμανός που βρίσκεται σε απεργία πείνας για 19η μέρα, διαμαρτυρόμενος για το γεγονός ότι παρόλο που πέρασε στις πανελλαδικές εξετάσεις, δεν του χορηγείται άδεια προκειμένου να παρακολουθήσει τα μαθήματά του.
Ο δικηγόρος του Ρωμανού, Φραγκίσκος Ραγκούσης, αναφέρει σε ανακοίνωσή που εξέδωσε την Παρασκευή:

Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Η Ίος απειλείται με περιβαλλοντική καταστροφή

Ανεξέλεγκτη τουριστική ανάπτυξη για ισχυρά συμφέροντα. Από το Left.gr



"Το παράδειγμα της Ίου είναι χαρακτηριστικό της αγαστής συνεργασίας όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων και συγκυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ με τους φρενήρεις ρυθμούς απορρύθμισης και με την από το παράθυρο ελαστικοποίηση όλων των όρων και των κανονισμών που διέπουν τη χωροθέτηση, τους περιβαλλοντικούς όρους και την τουριστική ανάπτυξη στα νησιά" τόνίζου σε ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Τουρισμού, Ανάπτυξης.
Το κέιμενο της ερώτησης:
Τα νησιά των Κυκλάδων αποτελούν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό, αναγνωρισμένα για το μοναδικό φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον τους. Ανάμεσα σε αυτά, το νησί της Ίου έχει χαρακτηριστεί μετά από γνωμοδότηση της Β’ Ειδικής Ολομέλειας του Αρχαιολογικού Συμβουλίου με το ΦΕΚ Β 763/30-10.08.1977 ως «τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους για να προστατευθεί το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον του νησιού από την ανεξέλεγκτη δόμηση.»
Εντούτοις, σχεδόν 40 χρόνια μετά, νομοθετικές κυβερνητικές παρεμβάσεις για «απλουστεύσεις διαδικασιών» και ταχείες επενδύσεις στα νησιά, όπως το Χωροταξικό του τουρισμού (Απόφαση 24208 / 11-6-2009) «νόμος Σουφλιά» και μετά ο Ν. 4179/13 καθώς και σωρεία ΚΥΑ και Υπουργικών Αποφάσεων ανατρέπουν τώρα τις ασφαλιστικές δικλείδες για την προστασία του περιβάλλοντος και της φέρουσας ικανότητας των νησιών και τα οδηγούν σε μια ανεξέλεγκτη τουριστική ανάπτυξη για ισχυρά συμφέροντα. Το παράδειγμα της Ίου είναι χαρακτηριστικό της αγαστής συνεργασίας όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων και συγκυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ με τους φρενήρεις ρυθμούς απορρύθμισης και με την από το παράθυρο ελαστικοποίηση όλων των όρων και των κανονισμών που διέπουν τη χωροθέτηση, τους περιβαλλοντικούς όρους και την τουριστική ανάπτυξη στα νησιά.
Πιο συγκεκριμένα, αγνοώντας επιδεικτικά τόσο γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών σε κεντρικό αλλά και περιφερειακό επίπεδο, παρακάμπτοντας τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς και τις υπηρεσίες τους, αλλά και τις ίδιες τις τοπικές κοινωνίες, εκδόθηκε στο τέλος του καλοκαιριού Κοινή Υπουργική Απόφαση (Αρ. Πρωτ. οικ. 38753/1216/ 8.08.2014) καθώς και η αντίστοιχη Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), για σύνθετο τουριστικό κατάλυμα στην περιοχή «Κουμπάρα-Διακοφτό», το οποίο περιλαμβάνει ξενοδοχείο κλασικού τύπου 5 αστέρων 249 κλινών, τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, κέντρο αναζωογόνησης (spa) και υποστηρικτικά έργα όπως μονάδα αφαλάτωσης, λιμενικά έργα, έργο λειτουργικής σύνδεσης της χερσονήσου Διακοφτού με την ενδοχώρα, πισίνες, εσωτερικό οδικό δίκτυο, εσωτερικά δίκτυα υποδομών, αθλητικά γήπεδα κ.ά.

Σαρωτικές αλλαγές σε 8 σημεία για το ασφαλιστικό

Από τον "Ελεύθερο Τύπο"
Αλλαγές στο ασφαλιστικό άμεσα από το 2015, με αύξηση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης κατά 6,5 έτη και κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων σε ηλικίες κάτω των 62 ετών, ζητούν οι δανειστές, και μάλιστα χωρίς να δείχνουν καμία διάθεση για υποχωρήσεις, αφού δεν αποδέχτηκαν τις προτάσεις που τους παρουσίασε η ελληνική πλευρά στην κρίσιμη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι.
Ελλείψει συμφωνίας, οι ελληνικές θέσεις επανεξετάζονται με στόχο να γεφυρωθούν οι διαφορές με την τρόικα και να βρεθούν σημεία σύγκλισης. Η ατζέντα των παρεμβάσεων που είχε σχεδιάσει αρχικά το υπουργείο Εργασίας «ξαναγράφεται» και όλα είναι ανοιχτά.


Μπρα ντε φερ

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, στο τραπέζι των συζητήσεων κυβέρνησης και τρόικας βρίσκονται 8 αλλαγές-φωτιά στο ασφαλιστικό οι οποίες περιλαμβάνουν:

1 Αύξηση των ορίων ηλικίας στις πρόωρες συντάξεις. 

2 Αύξηση του ελάχιστου χρόνου για κατώτατη σύνταξη από τα 15 έτη που είναι σήμερα στα 21,5 έτη ή από τις 4.500 ημέρες ασφάλισης στις 6.500. 

3 Τροποποίηση του νόμου 3863/10 ως προς τους συντελεστές υπολογισμού των συντάξεων για όσους αποχωρήσουν από την 1η/1/2015. 

4 Κατάργηση του προνοιακού ποσού στις κατώτατες συντάξεις, όπως ήδη αποκάλυψε ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, καθώς και του ποσού των 220 ευρώ για τους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ που είναι επίσης προνοιακό

5 Εκ βάθρων αλλαγές στο ΕΚΑΣ. Εξετάζεται, πρώτον, να αυξηθεί το όριο ηλικίας για τη χορήγησή του στους ήδη συνταξιούχους και από τα 65 να πάει στα 67 και, δεύτερον, να μειωθούν τα εισοδηματικά κριτήρια από τον Μάρτιο του 2015, 

6 Πάγωμα των αυξήσεων, που βάσει πληθωρισμού και ρυθμού ανάπτυξης θα έπρεπε να «παίρνει» η βασική σύνταξη των 360 

7 Ελεύθερη επιλογή των εισφορών που θα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ για όσο διάστημα θέλουν, με μείωση όμως και του ποσού σύνταξης για το διάστημα της «φθηνότερης ασφάλισής τους». 

8 Ενοποιήσεις Ταμείων από το 2015. Είναι κρυφό χαρτί στις διαπραγματεύσεις και, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το αρχικό σχέδιο του υπουργείου Εργασίας αποσύρεται. .


ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ
kkatikos@e-typos.com

Απίστευτη Ταλαιπωρία - Μαρτύριο για τους μηχανικούς από τις ιστοσελίδες του ΤΕΕ

Αναρτούμε μήνυμα που λάβαμε από συνάδελφο
 

Απίστευτη Ταλαιπωρία -Μαρτύριο για τους μηχανικούς από το ΤΜΗΜΑ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ Διεύθυνση: Σόλωνος 53, 10672 Αθήνα Τηλεφωνικό Κέντρο: 210 3671 100 που διαχειρίζεται τις ιστοσελίδες ΤΕΕ. Χρησιμοποιείται πιστοποιητικό SSL (Secure Sockets Layer) αναξιόπιστο που κολλάει, δεν αναγνωρίζει κωδικούς και εμποδίζει την σύνδεση για την διεκπεραίωση των δηλώσεων του νόμου 4178. Η ανεπάρκεια τεχνογνωσίας, για άμεσες λύσεις, απο τους αρμόδιους της μέχρι τώρα διαχείρισης, προϊδεάζει την ουρά - κομβόι δεδομένων που θα φρακάρουν στο άμεσα μέλλον με ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΑΔΕΙΩΝ

ΑΣ, αριχιτέκτων



 

Στρεβλή εφαρμογή ασφαλιστικής νομοθεσίας για τους Διπλ. Μηχανικούς

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 24-1-2014
Αρ. Πρωτ. : 6771
Προς : Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης
& Πρόνοιας /
Γεν. Γραμμ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων /
Δ/νση Κύριας Ασφάλισης Αυτοαπασχολούμενων /
Τμήμα Β΄- υπόψη κα Ε. Ράπτη
Κοιν.: 1. ΕΤΑΑ / ΤΣΜΕΔΕ / Πρόεδρο & Δ.Ε.
  1. ΕΤΑΑ /ΤΣΜΕΔΕ / Δ/νση Ασφάλισης
  2. Α΄ Βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ
Θέμα: Στρεβλή εφαρμογή ασφαλιστικής νομοθεσίας για τους Διπλ. Μηχανικούς.

Σας ενημερώνουμε ότι είμαστε δέκτες διαμαρτυριών από μέλη μας, ασφαλισμένους στο ΤΣΜΕΔΕ, που σχετίζονται με τον τρόπο εφαρμογής της υφιστάμενης νομοθεσίας για την εξαγορά πλασματικού χρόνου, για την επίτευξη θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ν. 3863/10, με τον οποίο υπήρξε αύξηση του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης από 35 έτη σε 40, προσδιορίστηκαν ως μεταβατικά χρόνια τα έτη 2011 (36 χρ.ασφ.), 2012 (37 χρ.ασφ.), 2013 ( 38 χρ.ασφ.), 2014 ( 39 χρ.ασφ.) και πλήρης εφαρμογή του δηλ. 40 έτη ασφάλισης και Η.Ο. 62 έτη από 1-1-2015.
Προβλέφθηκαν όμως και αυξανόμενα κλιμακωτά έτη εξαγοράς πλασματικού χρόνου ασφάλισης, δηλ. 4 έτη για το 2011, 5 έτη για το 2012, 6 έτη για το 2013 και 7 έτη από το 2014 και μετά, με στόχο τη συγκράτηση του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης στον προβλεπόμενο αντίστοιχα, για κάθε μεταβατικό έτος.
Με το μεταγενέστερο του ν. 3863/10, ν.4093/12, καταργήθηκαν ως μεταβατικά έτη το 2013 και 2014, με αποτέλεσμα η εφαρμογή των 40ετών υποχρεωτικής ασφάλισης και το Η.Ο. των 62 ετών να εφαρμόζονται από 1-1-2013.
Με βάση τα παραπάνω, είναι αυτονόητο και λογικό και ταυτόχρονα συνάδει με τον απαιτούμενο δίκαιο και ισότιμο τρόπο αντιμετώπισης των ασφαλισμένων, για όσους εμπίπτουν στην υποχρέωση των 40 ετών ασφάλισης και του Η.Ο. των 62 ετών να έχουν το δικαίωμα εξαγοράς πλασματικών χρόνων, μέχρι 7 αθροιστικά, σε έναν ή περισσότερους ασφαλιστικούς Φορείς, κάτι εξάλλου που προκύπτει αυταπόδεικτα από τον συνδυασμό των παραπάνω νόμων.
Σας καλούμε το ταχύτερο δυνατό, προκειμένου να αποφευχθούν στρεβλώσεις και σωρεία νομικών προσφυγών, να ασκήσετε τον παρεμβατικό σας ρόλο ως εποπτεύον του ΤΣΜΕΔΕ Υπουργείο, παρέχοντας τις σχετικές οδηγίες εφαρμογής της νομοθεσίας για την επίλυση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί.

Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Ευθεία πολιτική παρέμβαση στην αναθεώρηση των ΠΕΣΔΑ

Αναδημοσίευση από την ΠΡΟΣΥΝΑΤ

Ευθεία πολιτική παρέμβαση στην αναθεώρηση των ΠΕΣΔΑ

Σε δημόσια διαβούλευση έθεσε το ΥΠΕΚΑ, από σήμερα μέχρι και την ερχόμενη Τετάρτη 26 Νοεμβρίου, το Σχέδιο Νόμου για την «Ενίσχυση της Ανακύκλωσης και βελτίωση της Διαχείρισης των Αποβλήτων».

Με δεδομένο το γεγονός ότι το σύστημα της εναλλακτικής διαχείρισης είναι διάτρητο και έχει υποστεί πολύ σκληρή κριτική, το χρονικό διάστημα της μιας βδομάδας για τη δημόσια διαβούλευση, για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, κεντρικό της διαχείρισης των αποβλήτων είναι απαράδεκτο.  

Η πρώτη ανάγνωση του σχεδίου νόμου δείχνει ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές αλλαγές στη δομή του συστήματος, παρά μόνο επιμέρους παρεμβάσεις, όπως η χωριστή διαλογή των υλικών συσκευασίας, ένας βελτιωμένος στόχος για την προδιαλογή βιοαποβλήτων ή η μείωση του επιτρεπόμενου ποσοστού των αποθεματικών των συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης (ΣΕΔ).

Το σχέδιο νόμου, όμως, κρύβει και μια πολιτική παρέμβαση μεγάλου μεγέθους, αφού με τη γνωστή τακτική των τροπολογιών, επιχειρείται η περιχαράκωση των περιφερειακών σχεδιασμών (ΠΕΣΔΑ), που βρίσκονται σε διαδικασία αναθεώρησης, στο αυστηρό πλαίσιο των φιλοεργολαβικών επιλογών της κυβέρνησης. Έτσι όπως τις έχουμε γνωρίσει με τις δημοπρατήσεις, μέσω ΣΔΙΤ, φαραωνικών έργων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων.

Πιο συγκεκριμένα, με το άρθρο 17:
·         Η γνώμη του ΥΠΕΚΑ για το περιεχόμενο των ΠΕΣΔΑ, από συμβουλευτική γίνεται υποχρεωτική, με το πρόσχημα της διασφάλισης της συμβατότητάς τους με τον εθνικό σχεδιασμό.
·         Δίνεται η δυνατότητα στο ΥΠΕΚΑ να παρακάμπτει τις περιφέρειες και τους περιφερειακούς φορείς διαχείρισης, καταρτίζοντας «με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου ειδικό σχέδιο δράσης για τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων μιας Περιφέρειας, ή μέρους αυτής, όπου θα προβλέπονται και οι σχετικές διαδικασίες για την εφαρμογή του, έως ότου καταστούν λειτουργικές οι προβλέψεις του οικείου ΠΕΣΔΑ, εφόσον συντρέχουν λόγοι επιτακτικού δημόσιου συμφέροντος, σε περιπτώσεις υποθέσεων καταγγελίας παραβίασης νομοθεσίας τη ΕΕ για τα απόβλητα που εκδικάζονται από το ΔΕΕ βάσει των διαδικασιών του άρθρου 260 της ΣΛΕΕ».

Είναι προφανές ότι ΥΠΕΚΑ και κυβέρνηση θέλουν να προλάβουν ανεπιθύμητες εξελίξεις, γι αυτούς και για τα συμφέροντα που εξυπηρετούν, τώρα που συζητείται η αναθεώρηση των ΠΕΣΔΑ. Ιδιαίτερα δε στην περιφέρεια Αττικής, της οποίας η νέα διοίκηση έχει μιλήσει για αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων και για ακύρωση των διαγωνισμών για τα τέσσερα εργοστάσια επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, που αποτελούν και το «φιλέτο» του προωθούμενου σχεδιασμού.  

Πρόταση αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ Αττικής, από την ΠΡΩΣΥΝΑΤ

Η ΠΡΩΣΥΝΑΤ κατέθεσε πρόταση με τις βασικές αρχές της αναθεώρησης του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Αττικής, στα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου, στον ΕΔΣΝΑ και στην περιφερειακή ένωση δήμων (ΠΕΔ) Αττικής. Την πρόταση συνοδεύει η παρακάτω επιστολή.

Προς τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου Αττικής και τον ΕΔΣΝΑ

Φωτογραφίες της Ανοικτής Συνέλευσης (και της ΕΜΔΥΔΑΣ) από τη σημερινή πορεία

Φωτογραφίες της Ανοικτής Συνέλευσης (και της ΕΜΔΥΔΑΣ) από τη σημερινή πορεία




Ντροπολογία δώρο στα ιδιωτικά κολλέγια

Από το Ίσκρα
ΕΞΙΣΩΣΗ ΚΟΛΛΕΓΙΩΝ ΜΕ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΕΙ
ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΚΙ ΕΛΛΕΙΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
 Τη δυνατότητα αναγνώρισης και εξίσωσης των πτυχίων από κάθε λογής ιδιωτικά κολλέγια θα παρέχει το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ), μετά από την ρύθμιση του Ν. 4264/2014 με (ν)τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή τη Δευτέρα (24/11) από τον υπουργό Παιδείας, Ανδρέα Λοβέρδο.
Όπως αναφέρεται στην Αιτιολογική Έκθεση της τροπολογίας, με το άρθρο 49 του Ν. 4264/2014 διευρύνεται η αρμοδιότητα του ΣΑΕΠ (Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων), έτσι ώστε να συμπεριλαμβάνει την αναγνώριση της επαγγελματικής ισοδυναμίας ακόμη δύο κατηγοριών τίτλων σπουδών:
  • Τίτλων τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης που απονέμουν Πανεπιστήμια όχι μόνον κοινοτικών αλλά και τρίτων χωρών που συνεργάζονται στην Ελλάδα με τα κολέγια του Ν. 3696/2008
  • Μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών που απονέμονται από κολλέγια του ως άνω νόμου, εφόσον αυτά έχουν λάβει πιστοποίηση από διεθνείς οργανισμούς πιστοποίησης.
Με τη νέα αυτή επαίσχυντη κυβερνητική μεθόδευση ο υπουργός Παιδείας επιχειρεί να επιβάλλει την αναγνώριση πτυχίων και επαγγελματικών δικαιωμάτων ιδιωτικών πανεπιστημίων, μέσω των παραμάγαζων –κολλεγίων .
Άξιος διάδοχος του προκατόχου του , Κ. Αρβανιτόπουλου, ο όποιος κατά κατάφορη παραβίαση του Συντάγματος ξεκίνησε το ''ξήλωμα'' του άρθρου 16, ο Ανδ. Λοβέρδος βαφτίζει πλέον κάθε λογής κολλέγιο, ιδιωτικό Πανεπιστήμιο με μόνη προϋπόθεση να λάβει αυτό πιστοποίηση από οποιοδήποτε ανά τον κόσμο Οργανισμό Πιστοποίησης.
Σημειώνεται πως η τροπολογία αφορά ακόμα και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια τα οποία δεν είναι παραρτήματα ξένων Πανεπιστημίων όπως το Deree, στην Αθήνα και το Αnatolia στη Θεσσαλονίκη. Με την ψήφιση της επίμαχης (ν)τροπολογίας δημιουργούνται και στην Ελλάδα τα πρώτα ιδιωτικά Πανεπιστήμια τα οποία θα είναι ισότιμα με τα δημόσια ΑΕΙ, ενώ αναγνωρίζονται ως ισότιμοι προς τους τίτλους σπουδών των ελληνικών δημοσίων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, οι τίτλοι σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης διεθνών οργανισμών, στους οποίους μετέχει η Ελλάδα.  
Η συγκεκριμένη τροπολογία έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά στοχευμένων ενεργειών απορρύθμισης της λειτουργίας των δημόσιων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, απαξίωσης του Δημοσίου Πανεπιστημίου και των δημοκρατικών κεκτημένων του, τη στιγμή που το Υπουργείο μεταθέτει την ευθύνη καθορισμού του αριθμού των εισακτέων στα ίδια τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα σε συνάρτηση με την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση τους.

Όλοι στην απεργία και στις συγκεντρώσεις Πέμπτη 27/11/2014

Όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά παντού οι εργαζόμενοι, οι νέοι, οι άνεργοι, όλοι μας στην απεργία και στο δρόμο. Αναρτούμε καλέσματα από το ΣΜΤ Κεντρικής Μακεδονίας και από την ΕΜΔΥΔΑΣ Δυτικής Ελλάδος.

Ενσωματωμένη εικόνα 6

Τηλ. επικοινωνίας 6974544651,6945953897,6973331241

Συνάδελφε – Συναδέλφισσα, διπλωματούχοι και τεχνολόγοι μηχανικοί, γεωλόγοι, σχεδιαστές, εργοδηγοί, ερευνητές, εργαζόμενοι και άνεργοι, 


Απευθυνόμαστε σ’ όλους τους εργαζόμενους μηχανικούς,

στους μισθωτούς και στους αυτοαπασχολούμενους, σ’ αυτούς που έχουνε  δουλειά και σ’ αυτούς που κυνηγάνε  το μεροκάματο, στους ετεροαπασχολούμενους και στους άνεργους.

Όλοι εμείς έχουμε τις ίδιες αγωνίες, τα ίδια προβλήματα και τους ίδιους προβληματισμούς.


Απευθυνόμαστε σ’ όσους έχουνε δουλειά και η εντατικοποίηση τους αναγκάζει να δουλεύουν δέκα και δώδεκα ώρες. Δουλεύουμε υπερωρίες, Σάββατα και Κυριακές που δεν αμείβονται. Πολλοί είμαστε απλήρωτοι για μήνες. Παίρνουμε έναντι και προσπαθούμε να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας. Οι περισσότεροι,  έχουμε απλήρωτο το ΤΣΜΕΔΕ. Αδυνατούμε να καλύψουμε τις υπάρχουσες εισφορές. Ούτε λόγος για τις αναδρομικές αυξήσεις που ήρθαν. Είμαστε πρακτικά ανασφάλιστοι, ενώ τα χρέη μας στο ταμείο, συσσωρεύονται και τοκίζονται.


Απευθυνόμαστε στους άνεργους και τους ετεροαπασχολούμενους, σ’ αυτούς που η εργασιακή περιδίνηση τους συνοδεύει από τη μέρα, που πήραν το πτυχίο, σ’ αυτούς που ο εφιάλτης της ανεργίας τους βρήκε σε μία μεγαλύτερη ηλικία. Απευθυνόμαστε σ’ αυτούς που δεν γράφτηκαν στο ΤΕΕ-ΤΣΜΕΔΕ και σ’ αυτούς που αναγκάστηκαν να διαγραφούν, σ’ αυτούς που σκέφτονται τη φυγή στο εξωτερικό σαν μοναδική διέξοδο στον εφιάλτη, που ζουν.


Συναδέλφισσα – Συνάδελφε, η κατάσταση χειροτερεύει συνεχώς!

Οι μακροχρόνια άνεργοι αυξάνονται, οι νέοι συνάδελφοι που τελειώνουν τις σχολές δεν μπορούν να μπουν καν στην παραγωγική διαδικασία. Βρισκόμαστε με το άγχος και την αγωνία για το αν θα έχουμε δουλειά αύριο. Χιλιάδες είναι εκτός προστασίας, χωρίς επίδομα, χωρίς βοήθεια.


Να μην αποδεχτούμε τη σημερινή κατάσταση! Να μην αποδεχτούμε την εξαπάτηση και την κοροϊδία για τη δήθεν ανάπτυξη που θα ‘ρθει!

Την ίδια στιγμή που εμάς μας συνθλίβει αυτή η πραγματικότητα μια χούφτα επιχειρηματική όμιλοι νέμονται όλη την πίτα του κλάδου. Κάνουν επενδύσεις σε άλλους κλάδους, εμφανίζουν κερδοφορία. Κερδοφορία που πατάει πάνω στην δική μας απλήρωτη εργασία.


Συναδέλφισσα – Συνάδελφε, μην περιμένεις «σωτήρες»!
Η ανάπτυξη που μας υπόσχονται, με όποιο «μείγμα διαχείρισης» κι αν γίνει, θα είναι και πάλι προς όφελος των επιχειρηματιών και όχι προς όφελος των εργαζόμενων και του λαού! Από τη δράση μας, τους αγώνες και τις διεκδικήσεις μας εξαρτάτε η «σωτηρία» μας, η ζωή με αξιοπρέπεια, η μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.
Σε καλούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε κοινό αγώνα μέσα από το Σωματείο.

Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Υποβλήθηκε η προσφυγή για το υβριδικό τέρας


Δελτίο Τύπου                                               24-11-14

ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΥΒΡΙΔΙΚΟ ΤΕΡΑΣ 

Με 1134 υπογραφές, υποβλήθηκε η προσφυγή στο ΣτΕ κατά της απόφασης του υπουργού Π.Ε.Κ.Α.: «Έγκριση περιβαλλοντικών όρων του έργου «Αιολικό – αντλητικό – υδροηλεκτρικό σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εγκατεστημένης ισχύος 90,1 MW αιολικά και 100MW υδροηλεκτρικό – αντλητικό» στους Νομούς Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου της εταιρείας ΥΔΡΟΑΙΟΛΙΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε.».
Πρόκειται για μια πολιτική απόφαση που πήρε το Κεντρικό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΚΕΣΠΑ), όπου οδηγούνται από τον υπουργό θέματα, όταν από τις γνωμοδοτήσεις προκύπτουν αντιφατικά δεδομένα!
Για πρώτη φορά αδειοδοτείται στη χώρα μας ιδιωτικό υδροηλεκτρικό έργο κι αυτό γίνεται παράλληλα με την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των υδροηλεκτρικών έργων της ΔΕΗ που περιλαμβάνονται στο «πακέτο» της «μικρής ΔΕΗ».
Με την αδειοδότηση αυτή η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ακραία ευθύνη ιδιωτικοποίησης νερού –που δεν πέτυχε με την απόπειρα ιδιωτικοποίησης των ΔΕΥΑ Αθήνας και Θεσσαλονίκης- και μάλιστα παραδίδοντας τα νερά σε κρατική εταιρεία άλλου κράτους μέλους της Ε.Ε., τη γαλλική EDF.
Για πρώτη φορά αδειοδοτείται στη χώρα μας υδροηλεκτρικό έργο που θα τροφοδοτείται από υπόγεια νερά και μάλιστα σε μια περιοχή της Κρήτης που χαρακτηρίζεται από υπερεκμετάλλευση υδάτινων πόρων και πάσχει από υφαλμύρινση του υδροφόρου ορίζοντα.
Πρόκειται για ένα κατ’ επίφαση υβριδικό έργο, αφού οι 106 ανεμογεννήτριες που θα δημιουργήσουν κρανίου τόπους σε τέσσερις περιοχές της Κρήτης και θα επιφέρουν μη αναστρέψιμες επιπτώσεις για την προοπτική τους, αποτελούν το άλλοθι για να κατασκευαστεί ένα υδροηλεκτρικό έργο που δεν συμπεριλαμβάνεται στις ΑΠΕ, αλλά μόνο στις μορφές ενέργειας που δεν εκπέμπουν αέριους ρύπους.
Πρόκειται για ακραία εκμετάλλευση φυσικού πόρου, του νερού, που υπερβαίνει ακόμα και την αγοραία λογική που ισχυρίζεται ότι σε κάθε τόπο θα πρέπει να γίνεται υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων που υπάρχουν σε πλεόνασμα. Όμως η Κρήτη δεν είναι Σκανδιναβία!
 
Τις προσφυγές συνυπέγραψαν, με πληρεξούσια προς τους δικηγόρους μας:
Ø  1078 πολίτες απ’ όλες τις περιοχές,
Ø  ο Σεβασμιοτάτος Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ.κ. Ειρηναίος,
Ø  6 δημοτικά συμβούλια:
Δήμος Αγίου Βασιλείου
Δήμος Αμαρίου
Δήμος Μυλοποτάμου
Δήμος Ανωγείων
Δήμος Καντάνου - Σελίνου
Δήμος Σφακίων
Ø  51 επαγγελματικοί, περιβαλλοντικοί και πολιτιστικοί φορείς

Προϋπολογισμός στον αέρα, στο έλεος της τρόϊκας



----1thumb

ΝΕΑ ΦΟΡΟΕΠΙΔΡΟΜΗ, ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΔΑΠΑΝΩΝ, ΕΝΩ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ !

Κατατέθηκε σήμερα Παρασκευή (21/11) στη Βουλή ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2015, με την κυβέρνηση και την τρόικα να μην έχουν καταλήξει σε οριστική συμφωνία για το νέο σκληρό πακέτο μέτρων που θα συνοδεύσει την λεγόμενη προληπτική γραμμή στήριξης.

Ο νέος προϋπολογισμός, ευρισκόμενος υπό την αίρεση της τρόικας, θα ψηφισθεί μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου. Κύριο χαρακτηριστικό του νέου προϋπολογισμού είναι η ενίσχυση της φοροεπιδρομής σε βάρος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων της πόλης και της υπαίθρου, προκειμένου να επιτευχθούν υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα (πρόβλεψη για ποσό ύψους 3% του ΑΕΠ).


Υπενθυμίζεται ότι ο κρατικός προϋπολογισμός δεν έχει εγκριθεί από την τρόικα και ως εκ τούτου, δεν θα πρέπει να αποκλείονται νέες επώδυνες ανατροπές που θα προκύψουν από τους συνακόλουθους συμπληρωματικούς προϋπολογισμούς.

Κύκλοι της ριζοσπαστικής Αριστεράς επεσήμαναν στην Iskra ότι ο άρτι κατατεθείς προϋπολογισμός για το 2015 είναι καταστροφικός και βαθιά ταξικός σε βάρος του ελληνικού λαού, δεν δίνει καμιά προοπτική διεξόδου για την χειμαζόμενη οικονομία, ενώ υπογράμμιζαν ότι η χρήση “μαγειρεμένων” και εικονικών στοιχείων για την κατάρτισή του εξυπηρετούν επικοινωνιακές σκοπιμότητες.

Οικονομικοί παρατηρητές τόνιζαν ότι τα φορολογικά έσοδα του κράτους για το 2015 θα αυξηθούν κατά 1,4 δισ. ευρώ (από 45,62 δισ. ευρώ το 2014 στα 47,03 δισ. ευρώ το 2015), αύξηση την οποία θα επωμιστούν οι εργαζόμενοι. Αρκεί να αναφερθεί ότι ο φόρος εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα (μισθωτοί, συνταξιούχοι, επαγγελματοβιοτέχνες κλπ) θα είναι φουσκωμένος κατά 520 εκατ. ευρώ ενώ οι φόροι στην περιουσία θα αυξηθούν κατά 80 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα ο φόρος εισοδήματος των νομικών προσώπων, δηλ. των ανωνύμων εταιριών, θα μειωθεί (!) κατά 88 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά το σκέλος των δαπανών, ιδιαίτερα ανησυχητικό κρίνεται το νέο ψαλίδισμα των κονδυλίων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), το ύψος του οποίου θα διαμορφωθεί για τη νέα χρονιά στο ελαχιστότατο ποσό των 6,4 δισ. ευρώ (από 6,8 δισ. που προβλέπονται για το 2014). Οι ίδιοι παρατηρητές σημείωναν ότι η καθήλωση του ΠΔΕ σε τόσο χαμηλά επίπεδα καθιστά την Ελλάδα παραγωγική και οικονομική έρημο, με το στόχο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,9% το επόμενο έτος να φαντάζει "όνειρο θερινής νυκτός".

Αναφορικά με τις δαπάνες για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών (συντάξεις, υγεία, πρόνοια κα), αυτές θα μειωθούν από τα 14,07 δισ. ευρώ το 2014 στα 12,5 δισ. ευρώ το 2015. Σύμφωνα με τον πίνακα του Κοινωνικού Προϋπολογισμού, το κονδύλι για τις συντάξεις θα παραμείνει αμετάβλητο σε σχέση με το 2014, πράγμα πολύ αβέβαιο. Η κυβέρνηση υποβαθμίζει και αποκρύβει τις συνέπειες της πολιτικής υποχρηματοδότησης των φορέων κοινωνικής ασφάλισης μέσα από ανεδαφικές προβλέψεις για μείωση της ανεργίας στο 22,6% το 2015



Στη συνέχεια η Iskra παραθέτει, χωρίς κρίσεις και σχόλια, επίκαιρο ρεπορτάζ σχετικά με τον Προϋπολογισμό του 2015.

Βασικές Διεκδικήσεις για το ΤΣΜΕΔΕ και τους ασφαλισμένους

                                                                   Αθήνα, 25/11/2014

Βασικές Διεκδικήσεις για το ΤΣΜΕΔΕ και τους ασφαλισμένους

Συνάδελφοι,
        Δυστυχώς οι εκτιμήσεις που έχουν διατυπωθεί για το νέο ασφαλιστικό που θα φέρει σύντομα η Κυβέρνηση σε συνεννόηση με ΕΕ-ΔΝΤ και το οποίο καταργεί ουσιαστικά το Ταμείο μας, δημιουργεί ένα μόνιμο μηχανισμό μείωσης των κύριων συντάξεων, εξαϋλώνει πλήρως τις επικουρικές και το εφάπαξ, διαλύοντας την Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση στη χώρα (ή ότι έχει απομείνει από αυτήν), επιβεβαιώνονται απολύτως με την δημοσιοποίηση των "μυστικών συμφωνιών και εγγράφων" του αρμόδιου υπουργού προς την τρόικα.
        Για να μη βρεθούμε για άλλη μια φορά πίσω από τις εξελίξεις που θα σηματοδοτήσουν αυτή τη φορά όχι απλά μια χαμένη μάχη αλλά τον πόλεμο, θεωρούμε ότι η επιτροπή οφείλει να ολοκληρώσει το έργο της αποτύπωσης των ζητημάτων που απασχολούν το Ταμείο και τους ασφαλισμένους και να καλέσει το ΤΕΕ και όλους τους φορείς των μηχανικών σε δράση και κινητοποίηση:
α)  Ενημέρωση των Μηχανικών μέσω μιας μεγάλης πολύπλευρης καμπάνιας όλων των Φορέων τους και
β)  Σχέδιο κινηματικών δράσεων που θα εξελιχθεί με στόχο την ανατροπή των  επιλογών κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ

Βασικά Ζητήματα Διεκδίκησης – Προτάσεις.

1.      Κατάργηση των διατάξεων του Ν. 3986/2011, άρθρο 44, § 14 κ΄15 που αφορούν στις αυξήσεις των εισφορών για τους προ του 1993 ασφαλισμένους και την υποχρεωτική μεταπήδηση κάθε 3 χρόνια σε επόμενη ασφαλιστική κατηγορία (μέχρι 14 ασφ. Κατηγ.) για τους μετά το 1993 ασφαλισμένους. Παράλληλα επιβάλλεται στα πλαίσια της διαμορφωμένης οικονομικής κατάστασης του Κλάδου (ιδιαίτερα έντονης μετά το 2008) να υπάρξει ριζική μείωση των εισφορών, που να αντιστοιχίζεται με τα οικονομικά δεδομένα.

2.     Ρύθμιση οφειλόμενων εισφορών με :
α) Τόκους επί των οφειλών ίσους με αυτούς που αποφέρουν τα αποθεματικά, χωρίς καμιά άλλη προσαύξηση
β) ύψος δόσεων όχι μεγαλύτερο του 20% του εισοδήματος των οφειλετών,
γ) μη απώλεια διακανονισμού σε περίπτωση αδυναμίας καταβολής κάποιων δόσεων
δ) αναδρομική παραγραφή οφειλών και πρόσθετων για όσους αποδεδειγμένα δεν είχαν επαρκές εισόδημα τα προηγούμενα χρόνια.

3. Οργανωμένη και καλά σχεδιασμένη  διαδικασία διευκόλυνσης των Μηχανικών με αναστολή της υποχρεωτικότητας εισφορών στο Ταμείο κατ΄ αρχάς μέχρι 3 χρόνια (2017) (με αποφάσεις ΤΕΕ-ΤΣΜΕΔΕ) για όσους δεν έχουν επαρκές εισόδημα, με ταυτόχρονη δυνατότητά τους να εξαγοράσουν στο μέλλον τον χαμένο ασφαλιστικό χρόνο, έτσι ώστε να μην θίγονται ή αλλοιώνονται οι βασικές αρχές :
    α)  Άδειας άσκησης του Επαγγέλματος (ΤΕΕ) και  
    β)  Ασφάλισης της ιδιότητας του Μηχανικού (ΤΣΜΕΔΕ).
Να διεκδικηθεί η δυνατότητα αυτή να ισχύσει και αναδρομικά από το 2008, για όσους δεν άσκησαν το επάγγελμα ή δεν είχαν επαρκές εισόδημα.

4.    Πλήρης και χωρίς όρους ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, ανεξάρτητα από οφειλές προς το ταμείο (η στέρησή της είναι απαράδεκτη ως "τιμωρία" του οφειλέτη, ενώ ο συνδυασμός αυτής της στέρησης με την διατήρηση της οφειλής παράλογος). Εναλλακτικά και ως ελάχιστο μέτρο ανακούφισης, ο διαχωρισμός των εισφορών του Κλάδου υγείας ή η καταβολή δύο μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών για ετήσια υγειονομική κάλυψη (ανάλογα με τα 50 ένσημα του ΙΚΑ).

5.    Διεκδίκηση των αποθεματικών που κλάπηκαν από το ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ με την υποχρεωτική εφαρμογή του PSI και παράλληλα του ποσού που οφείλεται από το Κράτος από την εφαρμογή της τριμερούς (Ν. 2084/1992). Επαναφορά της τριμερούς χρηματοδότησης σε όλους τους κλάδους ασφάλισης.

6.    Αποσύνδεση των οφειλών προς το ταμείο από ΕΦΟΡΙΑ, ΚΕΑΟ  ή οποιονδήποτε άλλο αντίστοιχο φορέα, που θα ποινικοποιεί τις ασφαλιστικές οφειλές και θα λειτουργεί ως κατασχετικός μηχανισμός. Κατάργηση του ΚΕΑΟ. Στελέχωση και ενεργοποίηση του υπηρεσιακού μηχανισμού για την είσπραξη εργοδοτικών οφειλών και οφειλών ατομικών που δημιουργούνται από πρόθεση και όχι εξαιτίας της κρίσης.

7.    Κατάργηση του Ν.3863/10 για το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, (βασική και αναλογική), χωρίς χρηματοδότηση (360 €) του ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα Ταμεία που χρηματοδοτούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για την Βασική Σύνταξη. Διασφάλιση αξιοπρεπούς σύνταξης.

8.    Όχι στην ενοποίηση με άλλα ταμεία και στα “επαγγελματικά ταμεία” που ιδιωτικοποιούν την κοινωνική ασφάλιση.

9.    Αλλαγή θεσμικού Πλαισίου για το πλαφόν των 15.000 € οφειλής  για την προώθηση συνταξιοδοτικής απόφασης, με σημαντική αύξηση του (40.000 €), ώστε και οι εγκλωβισμένοι ασφαλισμένοι να συνταξιοδοτηθούν και το Ταμείο να εισπράξει τις οφειλόμενες εισφορές 

10.  Μεταφορά του πόρου της § 2 του άρθρου 44, του Ν. 3986/2011, που κατευθύνεται στον ΟΑΕΔ και αφορά την πρόβλεψη επιδόματος ανεργίας (ανεφάρμοστο για ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ) στον Κλάδο Ειδικών Παροχών με ταυτόχρονη έκδοση ΥΑ για τον Κανονισμό Λειτουργίας του  (Ν. 3518/2006) ώστε το ΤΣΜΕΔΕ να καλύπτει ανεργία και χαμηλό εισόδημα για τους  ασφαλισμένους του Ταμείου με μεγαλύτερη επάρκεια.

11.  Αποσύνδεση της ασφαλιστικής ενημερότητας από την δυνατότητα πρακτικής άσκησης του επαγγέλματος.

12.  Διασφάλιση των αποθεματικών του ταμείου και αποσύνδεσή τους από κάθε επισφαλή χρηματιστηριακή επένδυση και Τραπεζικά – Επιχειρηματικά παιχνίδια.

13.  Άμεση απομάκρυνση και απονομή ευθυνών στον Πρόεδρο του ΕΤΑΑ, Σελλιανάκη για τις διαλυτικές του ενέργειες σε βάρος του ταμείου.

14. Προστασία της μητρότητας με διεκδίκηση δυνατότητας πρόωρης συνταξιοδότησης για μητέρες ανήλικων τέκνων και άλλες παροχές.


Παναγιώτης Μούζιος
Πετρόπουλος Δημήτρης