Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Ντροπολογία δώρο στα ιδιωτικά κολλέγια

Από το Ίσκρα
ΕΞΙΣΩΣΗ ΚΟΛΛΕΓΙΩΝ ΜΕ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΕΙ
ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΚΙ ΕΛΛΕΙΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
 Τη δυνατότητα αναγνώρισης και εξίσωσης των πτυχίων από κάθε λογής ιδιωτικά κολλέγια θα παρέχει το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ), μετά από την ρύθμιση του Ν. 4264/2014 με (ν)τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή τη Δευτέρα (24/11) από τον υπουργό Παιδείας, Ανδρέα Λοβέρδο.
Όπως αναφέρεται στην Αιτιολογική Έκθεση της τροπολογίας, με το άρθρο 49 του Ν. 4264/2014 διευρύνεται η αρμοδιότητα του ΣΑΕΠ (Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων), έτσι ώστε να συμπεριλαμβάνει την αναγνώριση της επαγγελματικής ισοδυναμίας ακόμη δύο κατηγοριών τίτλων σπουδών:
  • Τίτλων τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης που απονέμουν Πανεπιστήμια όχι μόνον κοινοτικών αλλά και τρίτων χωρών που συνεργάζονται στην Ελλάδα με τα κολέγια του Ν. 3696/2008
  • Μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών που απονέμονται από κολλέγια του ως άνω νόμου, εφόσον αυτά έχουν λάβει πιστοποίηση από διεθνείς οργανισμούς πιστοποίησης.
Με τη νέα αυτή επαίσχυντη κυβερνητική μεθόδευση ο υπουργός Παιδείας επιχειρεί να επιβάλλει την αναγνώριση πτυχίων και επαγγελματικών δικαιωμάτων ιδιωτικών πανεπιστημίων, μέσω των παραμάγαζων –κολλεγίων .
Άξιος διάδοχος του προκατόχου του , Κ. Αρβανιτόπουλου, ο όποιος κατά κατάφορη παραβίαση του Συντάγματος ξεκίνησε το ''ξήλωμα'' του άρθρου 16, ο Ανδ. Λοβέρδος βαφτίζει πλέον κάθε λογής κολλέγιο, ιδιωτικό Πανεπιστήμιο με μόνη προϋπόθεση να λάβει αυτό πιστοποίηση από οποιοδήποτε ανά τον κόσμο Οργανισμό Πιστοποίησης.
Σημειώνεται πως η τροπολογία αφορά ακόμα και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια τα οποία δεν είναι παραρτήματα ξένων Πανεπιστημίων όπως το Deree, στην Αθήνα και το Αnatolia στη Θεσσαλονίκη. Με την ψήφιση της επίμαχης (ν)τροπολογίας δημιουργούνται και στην Ελλάδα τα πρώτα ιδιωτικά Πανεπιστήμια τα οποία θα είναι ισότιμα με τα δημόσια ΑΕΙ, ενώ αναγνωρίζονται ως ισότιμοι προς τους τίτλους σπουδών των ελληνικών δημοσίων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, οι τίτλοι σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης διεθνών οργανισμών, στους οποίους μετέχει η Ελλάδα.  
Η συγκεκριμένη τροπολογία έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά στοχευμένων ενεργειών απορρύθμισης της λειτουργίας των δημόσιων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, απαξίωσης του Δημοσίου Πανεπιστημίου και των δημοκρατικών κεκτημένων του, τη στιγμή που το Υπουργείο μεταθέτει την ευθύνη καθορισμού του αριθμού των εισακτέων στα ίδια τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα σε συνάρτηση με την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση τους.

1 σχόλιο:

  1. To ΔΣ του ΕΤΑΑ με μειοψηφία του Σελλιανάκη (που πρότεινε την αναβολή του θέματος) αποφάσισε να κινηθεί δικαστικός αγώνας για το PSI (DS 316/23.10.14).

    ΑπάντησηΔιαγραφή