Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Ο χρόνος πιέζει σημαντικά τη διοίκηση της Attica Bank

Επειτα από μεγάλες καθυστερήσεις και παλινωδίες το νέο διοικητικό σχήμα έχει εξασφαλίσει πίστωση χρόνου για να συζητήσει με υποψήφιους στρατηγικούς επενδυτές σε νέες βάσεις.
Από την Καθημερινή

Επειτα από μεγάλες καθυστερήσεις και παλινωδίες το νέο διοικητικό σχήμα έχει εξασφαλίσει πίστωση χρόνου για να συζητήσει με υποψήφιους στρατηγικούς επενδυτές σε νέες βάσεις.
Μάχη με τον χρόνο αλλά και τις συνθήκες της αγοράς, που το τελευταίο διάστημα έχουν επιδεινωθεί ραγδαία για την Ελλάδα αλλά και γενικότερα για την Ευρώπη, δίνει η νέα διοίκηση της Attica Bank με στόχο την επιτυχή ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου κατά 434 εκατ. ευρώ και τη διατήρηση της αυτονομίας της τράπεζας. Οπως σημειώνουν πηγές της, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αύξηση ισχυρά θεσμικά χαρτοφυλάκια υψηλής ποιότητας και εκτιμούν ότι το εγχείρημα θα έχει αίσιο τέλος.
Ετσι, έπειτα από μεγάλες καθυστερήσεις και παλινωδίες, οι οποίες προκάλεσαν τη σφοδρή αντίδραση της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), το νέο διοικητικό σχήμα έχει εξασφαλίσει πίστωση χρόνου για να συζητήσει με υποψήφιους στρατηγικούς επενδυτές σε νέες βάσεις. Στόχος είναι η είσοδος ενός μεγάλου, αξιόπιστου επενδυτή, ή ομάδας θεσμικών χαρτοφυλακίων, ο οποίος θα έχει καθοριστικό ρόλο στη λειτουργία της τράπεζας, ενώ παράλληλα ο σημερινός μεγαλομέτοχος της τράπεζας, το ΤΣΜΕΔΕ, που ελέγχει το 51,3% της Attica Bank, θα διατηρήσει την καταστατική πλειοψηφία, δηλαδή το 33%. Η ΤτΕ έχει ξεκαθαρίσει στο ΤΣΜΕΔΕ ότι το ταμείο πρέπει να τερματίσει κάθε εμπλοκή σε θέματα λειτουργίας της τράπεζας, η οποία στο εξής θα πρέπει να λειτουργεί με αυστηρά τραπεζικά κριτήρια.
Επόμενη μέρα
Για την επόμενη ημέρα της Τράπεζας Αττικής συναντήθηκαν πριν από λίγες εβδομάδες ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας και ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Χρήστος Σπίρτζης, οι οποίοι συμφώνησαν σε ένα πλαίσιο δράσεων με στόχο τη συμμετοχή στρατηγικών επενδυτών υψηλής ποιότητας στη σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου. Εν πολλοίς, η ΤτΕ δέχθηκε να δώσει μια άτυπη πίστωση χρόνου στη διοίκηση για την εξεύρεση επενδυτών, με αντάλλαγμα το ΤΣΜΕΔΕ να παραιτηθεί από μια σειρά υπερβολικών απαιτήσεων αναφορικά με τον βαθμό εμπλοκής του στη διοίκηση και το ποσοστό συμμετοχής του στην Attica Bank. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα και ο κ. Σπίρτζης δεσμεύτηκε ότι το ΤΣΜΕΔΕ θα πράξει όλα όσα είναι αναγκαία για την επιτυχία της αύξησης και την προσέλκυση αξιόπιστων επενδυτών.

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος, Γκίκας Μάναλης, εκτός της εξεύρεσης αξιόπιστων επενδυτών, σε μια αρνητική για τη χώρα συγκυρία, πρέπει να κινηθεί γρήγορα και για τη ριζική αναδιάρθρωση της τράπεζας. Σήμερα η τράπεζα λειτουργεί σε πολλούς κρίσιμους τομείς με τρόπο που παραπέμπει σε... άλλες εποχές. Είναι χαρακτηριστικό ότι η διαχείριση και αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων γίνεται από κάθε κατάστημα και όχι κεντρικά από την τράπεζα. Με στόχο την προσαρμογή στις σημερινές τραπεζικές και εποπτικές απαιτήσεις, η νέα διοίκηση έχει ήδη ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες για την κεντρική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, με στόχο το νέο σύστημα να τεθεί σε πλήρη λειτουργία έως τις αρχές του επόμενου Μαρτίου. Σε πρώτη φάση έχουν ενταχθεί στο νέο σύστημα πιλοτικά 3 καταστήματα και σταδιακά θα ενταχθεί το σύνολο του δικτύου καταστημάτων της Attica Bank που αριθμεί 68 σημεία.
Για τον γενικότερο εκσυγχρονισμό και αναδιάρθρωση της τράπεζας η διοίκηση έχει αναθέσει στις συμβουλευτικές εταιρείες Boston Consulting Group, Egon Zehnder International και Planet την εκπόνηση σχετικού σχεδίου. Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθούν ριζικές αλλαγές στη συνολική οργανωτική δομή της Τράπεζας Αττικής, τον τρόπο οργάνωσης - στελέχωσης και την εταιρική διακυβέρνηση. Την ανάγκη ριζικού εκσυγχρονισμού της τράπεζας υπογραμμίζει και η νέα διοίκηση ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβίωση της τράπεζας στο σύγχρονο απαιτητικό περιβάλλον.
Σε ό,τι αφορά την αύξηση κεφαλαίου, η διοίκηση έχοντας εξασφαλίσει πρόσθετο χρόνο από την ΤτΕ για να συζητήσει σε νέες βάσεις με στρατηγικούς επενδυτές, ζήτησε την αναβολή της σχετικής γενικής συνέλευσης για την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου. Είναι απίθανο μέχρι τότε να έχει ολοκληρωθεί κάποια συμφωνία, ωστόσο είναι πολύ πιθανό η διοίκηση να δώσει κάποιες πληροφορίες για το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί, τους όρους και το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου