Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Όχι στον «ιστορικό συμβιβασμό» με το μνημόνιο!

του Π. Κοσμά από εδώ
Ύστερα και από τη χθεσινή έγκριση της «λίστας μεταρρυθμίσεων» που έστειλε ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Γιάνης Βαρουφάκης στους τροϊκανούς Θεσμούς, η εικόνα ολοκληρώνεται και πλέον μπορούμε -και οφείλουμε- όλοι να τοποθετηθούμε επί τη βάσει των αδιαμφισβήτητων δεδομένων. Το συμπέρασμα είναι δυστυχώς καταθλιπτικό: «ιστορικός συμβιβασμός» με το μνημόνιο, «γέφυρα» μνημονιακής συνέχειας, πλήρης αποδοχή του μνημονιακού πλαισίου και ανάληψη δεσμεύσεων που δεν επιτρέπουν καμία αισιοδοξία για αναστροφή αυτών των τετελεσμένων χωρίς άμεση ανατροπή της πολιτικής-διαπραγματευτικής γραμμής του ηγετικού κέντρου της κυβέρνησης και του κόμματος που μας οδήγησε μέχρι εδώ. Δεν υπάρχει πιο εύγλωττο μέτρο αυτής της σκληρής συνθηκολόγησης με το μνημόνιο από το γεγονός ότι η λογική των «ισοδυνάμων» και της αποφυγής αρνητικών δημοσιονομικών επιπτώσεων επιβάλλεται πλέον παντού: ακόμη και την αόριστη υπόσχεση περί μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης συνοδεύει η πάγια μνημονιακή δέσμευση ότι αυτά δεν θα έχουν αρνητικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα!
Σε αυτό το οδυνηρό αποτέλεσμα, μας οδήγησε μια πολιτική-διαπραγματευτική στρατηγική που υλοποιήθηκε ως το τέλος ερήμην των οργανώσεων και των συλλογικών οργάνων του κόμματος, λάθρα βιώσασα για μια μεγάλη περίοδο στις συνειδητές αμφισημίες της επίσημης γραμμής, και στην τελική-κρίσιμη φάση με πλήρη ανατροπή του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η πολιτική - διαπραγματευτική γραμμή κατέρρευσε και χρεοκόπησε ανεπιστρεπτί. Επί ποινή οριστικής χρεοκοπίας του εγχειρήματός μας, πρέπει να ανατραπεί. Ο λόγος ανήκει πλέον στον κόσμο, τα μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όλους και όλες στων οποίων τα χείλη βρίσκεται το αγωνιώδες ερώτημα: τόσων χρόνων αγώνες και διαδρομή, για αυτό;
Για μας, που συμμετέχοντας στον ΣΥΡΙΖΑ και δίνοντας τη μάχη για τις προοπτικές του μεγάλου λαϊκού ρεύματος ανατροπής των μνημονίων, θελήσαμε πολλά περισσότερα απ’ ό,τι οι άκριτα πανηγυρίζοντες και οι εκ δεξιών επικριτές μας, τα συμπεράσματα αυτά δεν μας χαροποιούν, αντίθετα τα βιώνουμε πιο οδυνηρά απ’ όλους όσοι πιστεύουν ότι δεν έγινε και κάτι κακό ή, πολύ περισσότερο, ότι πετύχαμε κιόλας μια μεγάλη νίκη.
Ασφαλώς δεν ήμαστε ανυποψίαστοι, αλλά η ώρα που αποδεικνύεται ότι ο ρεφορμισμός είναι ο «στρατηγός των μεγάλων ηττών» είναι πάντα δύσκολη. Ενταγμένοι όμως στην αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ και -κυρίως- στο ρεύμα της αντικαπιταλιστικής και επαναστατικής Αριστεράς, έχουμε για αρχή μας ότι ποτέ δεν κρύβουμε την αλήθεια, πρώτα απ’ όλα από τον εαυτό μας και ύστερα από τον κόσμο της Αριστεράς και τον κόσμο της εργασίας. Η πολιτική μας δράση λογοδοτεί στα ιστορικά προτάγματα και τα ιστορικά συμφέροντα αυτού του κόσμου, και δεν υπάρχει τίποτε πιο ξένο για μας από τους οπαδικούς πανηγυρισμούς όσων δεν έχουν πρόβλημα να φυλακίζεται η κοινωνική υπερηφάνεια του κόσμου της εργασίας στα μνημονιακά «ισοδύναμα» ή ταυτίζουν την «εθνική υπερηφάνεια» αυτών των ίδιων με το να γίνουμε συνδιαμορφωτές της «λίστας μεταρρυθμίσεων» που ενέκρινε ο Σόιμπλε και το ιερατείο των Βρυξελλών, όσων βλέπουν νίκη εκεί που υπάρχει μια σκληρή ήττα ή την υποκρισία όσων βαφτίζουν το κρέας ψάρι.
Ασφαλώς, η ευθύνη της τεκμηρίωσης για όλα αυτά βαραίνει εμάς, αλλά δυστυχώς τα αποδεικτικά στοιχεία υπάρχουν σε αφθονία και σε κοινή θέα, με ευθύνη όχι δική μας αλλά του ηγετικού κέντρου της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.
Η «λίστα των μεταρρυθμίσεων»

Μόνη διέξοδος η φυγή προς τα εμπρός!

ΜΟΝΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ Η ΦΥΓΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΜΠΡΟΣ! των Σπύρου Λαπατσιώρα, Γιάννη Μηλιού και Δημήτρη Π. Σωτηρόπουλου


Μόνη διέξοδος η φυγή προς τα εμπρός!

των Σπύρου Λαπατσιώρα, Γιάννη Μηλιού και Δημήτρη Π. Σωτηρόπουλου
1. Εισαγωγή 

Μία αποτίμηση της «μεταβατικής» συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου είναι ότι αποτελεί ανακωχή που επετεύχθη με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης και αποδοχή από την άλλη πλευρά (των «θεσμών»). Στο επόμενο διάστημα, μέχρι το πέρας του τετραμήνου, θα διαμορφωθούν οι όροι διαπραγμάτευσης για την επόμενη συμφωνία. Αυτό κατά μία έννοια σημαίνει ότι δεν κρίθηκε τίποτα ακόμη. Όμως, η αποτίμηση αυτή είναι επισφαλής. Πρώτον, η ίδια η «μεταβατική» συμφωνία αλλάζει το συσχετισμό δύναμης. Δεύτερον, επειδή οι «εχθροπραξίες» θα συνεχίζονται σε όλη τη διάρκεια του τετραμήνου (έλεγχος των δεσμεύσεων και επανερμηνεία των όρων της από κάθε πλευρά) απαιτείται να κατανοήσουμε πρώτα το τοπίο των διαπραγματεύσεων.

2. Συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου: Ένα πρώτο βήμα σε ολισθηρό έδαφος … 2α. Οι στόχοι της διαπραγμάτευσης

Η ελληνική κυβέρνηση προσήλθε στο Eurogroup της 12ης Φεβρουαρίου, δηλαδή στην πρώτη ουσιαστική φάση της διαπραγμάτευσης, με αίτημα μια συμφωνία σε ένα νέο «πρόγραμμα-γέφυρα», δηλώνοντας ρητά ότι είναι αδύνατη η παράταση του υπάρχοντος προγράμματος, που έχει απορριφθεί από τον ελληνικό λαό:


1. Το «πρόγραμμα-γέφυρα» δεν θα περιελάμβανε όρους, αξιολογήσεις κλπ., αλλά μια επίσημη αποτύπωση της βούλησης όλων των πλευρών για διαπραγμάτευση χωρίς πιέσεις και εκβιασμούς και χωρίς οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια.


2. Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα θα παραιτείτο από τις εναπομείνασες δόσεις του προηγούμενου προγράμματος – πέραν των 1, 9 δις ευρώ που οφείλουν να επιστρέψουν η ΕΚΤ και οι Κεντρικές Τράπεζες των κρατών-μελών από τα κέρδη που είχαν από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων (προγράμματα SMP και ANFA) – και θα της δινόταν η δυνατότητα έκδοσης εντόκων γραμματίων πέρα από το όριο των 15 δις, ώστε να καλύψει τυχόν έκτακτες ανάγκες.


3. Στο τέλος της μεταβατικής αυτής περιόδου, (α) η Ελλάδα θα καταθέσει τις τελικές της προτάσεις, που σύμφωνα με τις Προγραμματικές Δηλώσεις της κυβέρνησης θα περιλαμβάνουν ένα νέο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικήςγια τα επόμενα 3-4 χρόνια και ένα νέο εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων και παράλληλα (β) θα τεθεί το ζήτημα της διαπραγμάτευσης για αναδιάρθρωση-ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.


Η γερμανική κυβέρνηση αλλά και οι «θεσμοί» (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) προσήλθαν στη διαπραγμάτευση με τη θέση ότι η Ελλάδα έπρεπε να ζητήσει εξάμηνη «τεχνική επέκταση» του υφιστάμενου Προγράμματος (το οποίο για επικοινωνιακούς λόγους δέχθηκαν να μετονομαστεί σε «υφιστάμενο διακανονισμό» – existing arrangement), ώστε να γίνει δυνατή η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης (successful completion of the review).


2β. Η έκβαση της διαπραγμάτευσης

1.800.000 λόγοι για να σαλπάρουμε ξανά

1.800.000 λόγοι

1.800.000 λόγοι για να σαλπάρουμε ξανά: Στηρίξτε τη νέα αποστολή του Στόλου της Ελευθερίας.

Το έτος 2014 ήταν καταστροφικό για τους Παλαιστίνιους. Οι ισραηλινές παραβιάσεις στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη εξακολουθούν να είναι το κύριο εμπόδιο για μια ειρηνική παλαιστινιακή κοινωνία. Η αδυσώπητη ισραηλινή επίθεση στην πυκνοκατοικημένη Λωρίδα της Γάζας είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 2.147 Παλαιστίνιοι και περισσότεροι από 11.000 να τραυματιστούν, πολλοί με μόνιμες αναπηρίες. Πέρα απ' τους θανάτους, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί προκάλεσαν την καταστροφή χιλιάδων κατοικιών και τον εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων της Λωρίδας.
Η τραγωδία όμως δεν τελείωσε με το τέλος των βομβαρδισμών. Οι βαθιές κρίσεις που έχουν συσσωρευτεί στη Γάζα έχουν φθάσει στο αποκορύφωμά τους. Η αιτία είναι ότι ο ασφυκτικός αποκλεισμός έχει εντατικοποιηθεί, η ανοικοδόμηση εξακολουθεί να παρεμποδίζεται, ενώ οι κίνδυνοι για την υγεία, την εκπαίδευση και τις κοινωνικές υπηρεσίες συνεχίζουν να αυξάνονται. Η αύξηση του ποσοστού της φτώχειας και της ανεργίας έχουν οδηγήσει τους νέους σε θανάσιμη μετανάστευση, με ναυάγια στη θάλασσα ή με συλλήψεις και σκοτωμούς κατά την προσπάθειά τους να περάσουν τα σύνορα Ισραήλ - Αιγύπτου, αναζητώντας μιαν άλλη ζωή.

Την ικανοποίηση για την ένταξη της Παλαιστίνης ως μέλους στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και την ελπίδα να οδηγηθεί το κράτος-δολοφόνος σε δίκη για τα εγκλήματά του κατά της ανθρωπότητας, διαδέχθηκε η απογοήτευση όταν το ίδιο δικαστήριο έκρινε ότι τα στοιχεία για την υπόθεση της επίθεσης στον Στόλο της Ελευθερίας το 2010, αν και σοβαρά, δεν επαρκούν για την καταδίκη του Ισραήλ και έθεσε την έρευνα στο αρχείο.

Για όλα τα παραπάνω, η Πρωτοβουλία «Ένα Καράβι για τη Γάζα» συνεχίζει να θεωρεί καθήκον, ανεξάρτητα από ηγεσίες και κυβερνήσεις, να επιχειρεί να σπάσει τον παράνομο θαλάσσιο αποκλεισμό της Γάζας.

Επειδή:
  • 1.816.379 άνθρωποι ζουν εγκλωβισμένοι στη μεγαλύτερη ανοικτή φυλακή του πλανήτη, στερούμενοι κάθε δυνατότητας μετακίνησης και των απολύτως βασικών αγαθών, εξαιτίας του ισραηλινού αποκλεισμού
  • Επί 67 χρόνια αντιστέκονται στην κατοχή και την αρπαγή της γης τους, ενώ αντιμετωπίζουν συχνά - όπως το 2008, το 2012 και το 2014 - μαζικούς βομβαρδισμούς αμάχων από το Ισραήλ
  • Εξακολουθούν να μάχονται για το δικαίωμά τους στην αυτοδιάθεση, παρά το ότι βρίσκονται ανάμεσα στις συμπληγάδες των συμφερόντων που κατακρεουργούν την περιοχή τους
  • Δεν πιστεύουμε ότι η ελευθερία και τα δικαιώματα χαρίζονται από μεγάλους ή μικρούς «ισχυρούς», ούτε περιμένουμε από κρατικά ή άλλα συμφέροντα να αποδώσουν δικαιοσύνη
Γι' αυτό:
  • Συμμετείχαμε στο σπάσιμο του θαλάσσιου αποκλεισμού τον Αύγουστο του 2008, με την διεθνή αποστολή του Free Gaza Movement
  • Ταξιδέψαμε επτά ακόμα φορές, ακόμα και κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών του 2008 - 2009
  • Συστήσαμε την διεθνή Συμμαχία του Στόλου της Ελευθερίας (Freedom Flotilla Coalition) και συνδιοργανώσαμε την διεθνή αποστολή με 6 πλοία το 2010, που δέχτηκε την δολοφονική επίθεση του ισραηλινού στρατού σε διεθνή ύδατα
  • Επιχειρήσαμε να σπάσουμε τον αποκλεισμό με περισσότερα πλοία το 2011, στα περισσότερα από τα οποία η ελληνική κυβέρνηση, με πολιτική της απόφαση, απαγόρευσε τον απόπλου
  • Πλεύσαμε με το ιστιοφόρο Estelle το 2012, που έκανε τον γύρο της Ευρώπης και επιχείρησε να σπάσει τον αποκλεισμό με διεθνές πλήρωμα
  • Στηρίξαμε το εγχείρημα της Κιβωτού της Γάζας, που στόχευε στο σπάσιμο του αποκλεισμού από μέσα, και καταστράφηκε στον βομβαρδισμό του 2014

Επιμένουμε και συνεχίζουμε να υπενθυμίζουμε, με ένα νέο διεθνές εγχείρημα, ότι η άρση του αποκλεισμού της Γάζας είναι επιτακτική ανάγκη για 1.800.000 λόγους.

Ξεκινάμε καμπάνια στήριξης για τη νέα αποστολή που διοργανώνει η διεθνής Συμμαχία του Στόλου της Ελευθερίας (Freedom Flotilla Coalition), η οποία θα αποπλεύσει κατά το πρώτο μισό του 2015.

Πηγή 

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Ανακαλείται για επανέλεγχο άδεια του εργοστασίου χρυσού στις Σκουριές

Το καλό να λέγεται...Από την Ίσκρα
-----11aask
ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΞΕΔΩΣΕ Ο ΠΑΝΑΓ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ, ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Με την απόφαση ΔΜΕΒΟ/Α/Φ.10.1.6/172 214/375/26-2-2015, ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ανακαλεί την υπ' αριθμόν 14379/3600/8-10-2014 θεώρηση της Αρχιτεκτονικής και της Ηλεκτρομηχανολογικής Μελέτης της «Μονάδας Εμπλουτισμού Σκουριών», προκειμένου να γίνει επανέλεγχος για το κατά πόσο οι υποβληθείσες μελέτες, πάνω στις οποίες βασίστηκε η θεώρηση, είναι σύμφωνες με τις κείμενες πολεοδομικές και περιβαλλοντικές διατάξεις.  
Ο επανέλεγχος αυτός κρίθηκε επιβεβλημένος, μετά από έγγραφες καταγγελίες φορέων και έχει ως στόχο να προασπίσει με όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό και ουσιαστικό τρόπο τη νομιμότητα και πρώτα απ' όλα το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον.
ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ
Ολόκληρο το κείμενο της  Υπουργικής Απόφασης έχει ως εξής:
ΘΕΜΑ: Ανάκληση της με αρ. πρωτ. 14379/3600/8-10-2014 θεώρησης Αρχιτεκτονικής και Ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης της «Μονάδας Εμπλουτισμού Σκουριών» του έργου «Μεταλλευτικές – Μεταλλουργικές Εγκαταστάσεις Μεταλλείων Κασσάνδρας»  
Α. 1. Με την υπ' αρ. πρωτ. 14379/3600/8-10-2014 πράξη της Δ/νσης Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών του ΥΠΕΚΑ θεωρήθηκε η Αρχιτεκτονική και η Ηλεκτρομηχανολογική Μελέτη της «Μονάδας Εμπλουτισμού Σκουριών» του έργου «Μεταλλευτικές – Μεταλλουργικές Εγκαταστάσεις Μεταλλείων Κασσάνδρας», κατ' επίκληση των διατάξεων του άρθρου 161 του ν.δ. 210/1973, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 8 του άρθρου 54 του ν.4280/2014, σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου 3 παρ. 2 του ν.4030/2011.
2. Με το άρθρο 54 του ν.4280/2014 (ΦΕΚ Α' 159/8-8-2014) αντικαταστάθηκε το άρθρο 216 του ν.δ.210/1973 «Μεταλλευτικός Κώδικας» και ορίστηκε ότι:
«1.α. Η έγκριση της τεχνικής μελέτης του άρθρου 4 του Κανονισμού Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών (Υ.Α. Δ7/Α/οικ. 12050/2223/ 23.5.2011, Β' 1227) ή και η χορήγηση της άδειας εγκατάστασης, όπου αυτή απαιτείται σύμφωνα με το άρθρο 158 του παρόντος νόμου, από την αρμόδια υπηρεσία αποτελεί και έγκριση δόμησης κατά την έννοια του άρθρου 3 παράγραφος 1 του ν. 4030/2011 (Α' 249) για την ανέγερση των κτιριακών εγκαταστάσεων που εξυπηρετούν τις ανάγκες της εκμετάλλευσης και επεξεργασίας των μεταλλευμάτων ή λατομικών ορυκτών εντός μεταλλευτικού ή λατομικού χώρου.
β. Η άδεια δόμησης για την ανέγερση των κτιριακών εγκαταστάσεων της παραπάνω περίπτωσης χορηγείται από την οικεία υπηρεσία δόμησης κατά τις διατάξεις του άρθρου 3 παράγραφος 2 του ν. 4030/2011. Στην περίπτωση αυτή η αρχιτεκτονική μελέτη και η μελέτη ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του άρθρου 3 παράγραφος 2 του ν. 4030/2011, συνοδευόμενες από υπεύθυνη δήλωση του μελετητή μηχανικού στην οποία βεβαιώνεται ότι οι μελέτες είναι πλήρεις και τα στοιχεία τους συμφωνούν με τις προδιαγραφές και τους κανονισμούς που ισχύουν, φέρουν τη θεώρηση της αρμόδιας Υπηρεσίας που χορηγεί την έγκριση δόμησης κατά τις διατάξεις του παρόντος άρθρου.

Εμπλοκή λόγω... στασιμότητας στο ΤΣΜΕΔΕ

Αναδημοσίευση από εδώ . Πληροφορηθήκαμε σήμερα, ότι υπεγράφει τελικά Υπουργική Απόφαση η οποία ακυρώνει τις προηγούμενες πραξικοπηματικές τοποθετήσεις του Βρούτση σε ΕΤΑΑ & ΤΣΜΕΔΕ.




Σε κρίσιμη καμπλή βρίσκεται πλέον το ΤΣΜΕΔΕ καθώς αδυνατεί να πάίξει το ρόλο του ως ατμομηχανή της κατασκευαστικής αγοράς καθώς η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει "ξεχάσει" να αντικαταστήσει τον πρόεδρο του Ταμείου, ο οποίος είχε διορισθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Αναμένοντας όμως την αντικταστάση του ο Αντώνης Σελλιανάκης έχει παγώσει σχεδόν όλες τις διαδικασίες καθώς δεν υπογράφει.
Η παρατεταμένη εμπλοκή όμως έχει προκαλέσει έμφραγμα στις χρηματοδοτήσεις Δημοσίων έργων μέσω ΤΣΜΕΔΕ, με αποτέλεσμα να παγώνουν αναπτυξιακά έργα, να προκαλείται έλλειψη ρευστότητας στην κατασκευαστική αγορά και να κινδυνεύουν ακόμα και τράπεζες, καθώς οι κατασκευαστές δεν εξοφλούν τα δάνειά τους.
Η αλληλουχία αυτή τείνει να εξελιχθεί σε τροχοπέδη για την αναπτυξη προκαλώντας ντόμινο στον χειμαζόμενο κατασκευαστικό κλάδο και εμποδίζοντας ακόμα και την απορρόηφηση κεφαλαίων από τα ευρωπαϊκά Ταμεία.

Ερώτηση στη Βουλή για τις εισφορές των Μηχανικών

Τι έγινε σφοι, έχουμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και κάνει ερωτήσεις για τις εισφορές μας ο ΑΝΕΛ? Κυβέρνηση είστε νομοθετείστε επιτέλους...

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΙΚΟΥ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ

ΘΕΜΑ: «Δημοσιεύματα για απορριπτική Απόφαση του ΣτΕ σχετικά με την προσφυγή για τις αυξήσεις εισφορών Μηχανικών, μελών του ΤΕΕ»

Κύριε Υπουργέ,

σύμφωνα με υπόμνημα της Διοικούσας Επιτροπής του Περιφερειακού τμήματος Μαγνησίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, το οποίο επιδόθηκε στην κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη, Εκπρόσωπο του Κινήματος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, μεγάλη ανησυχία προκάλεσε στον κλάδο των μηχανικών η πληροφορία (από δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό τύπο), ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας με την 117/2015 απόφαση του, φέρεται να απέρριψε την προσφυγή του ΤΕΕ ενάντια στις αυξήσεις εισφορών του ΤΣΜΕΔΕ για τυπικούς λόγους, ενώ η απόφαση δεν έχει αναρτηθεί ακόμα στην ιστοσελίδα του ΣτΕ.

Με δεδομένο ότι η ισχύ της απόφασης για αύξηση των εισφορών των ασφαλισμένων στο ΕΤΑΑ - ΤΣΜΕΔΕ, δημιουργεί τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα στους χιλιάδες μηχανικούς της χώρας, οι οποίοι βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής, ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

-    Επιβεβαιώνει το Υπουργείο σας την παραπάνω διαρρεύσασα πληροφορία, (αν όντως έχει εκδοθεί η συγκεκριμένη απόφαση) και τι προτίθεστε να πράξετε από εδώ και πέρα;

-    Επειδή μόνο με νομοθετική ρύθμιση μπορεί να αντιμετωπιστεί η άποψη που αποφάνθηκε το ΣτΕ, η οποία ουσιαστικά δίνει το «πράσινο φως» να ισχύσουν οι αυξήσεις των εισφορών των ασφαλισμένων στο ΕΤΑΑ - ΤΣΜΕΔΕ, που η ανάλγητη διοίκησή του αυθαίρετα αποφάσισε, με ποιες ενέργειες προτίθεσθε να αναστρέψετε την απόφαση αυτή;

Αθήνα, 18-02-2015

Ο ερωτών βουλευτής

Μαυραγάνης Νικόλαος

Συγκροτήθηκε σε σώμα το ΔΣ του Τμήματος Αττικής του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ

 
Η σύνθεση του ΔΣ του Τμήματος Αττικής του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ μετά τη συγκρότησή του την 25-02-2015 έχει ως εξής :
 
Πρόεδρος : Αντώνης Μαούνης (συσπείρωση αριστερών αρχιτεκτόνων)
 
Αντιπρόεδρος : Γιώργος Πλατσάκης (συνεργασία αριστερών αρχιτ/νων)
 
Γ. Γραμματέας : Ελένη Βαφειάδου (ΑΚΕΑ)
 
Ειδ. Γραμματέας : Χρήστος Σελιανίτης (Νέο Κίνημα Αρχιτεκτόνων)
 
Ταμίας : Όλγα Μπαλαούρα (συσπείρωση αριστερών αρχιτεκτόνων)
 
Μέλη : Κώστας Βουρεκάς (ΑΚΕΑ)
           Θανάσης Γρηγορόπουλος (ΕΛΕΜ)            Αργύρης Δημητριάδης (ΔΚΜ)
           Αρετή Καραμπούκαλου (Πανεπιστημονική)
           Διονύσης Κεκάτος (Σύγχρονη Αρχιτεκτονική Έκφραση)
           Νίκος Κουρέτας (ΔΚΜ)
           Δημήτρης Κροκίδης (ΔΚΜ)            
Γιώργος Μαδεμοχωρίτης (ΕΛΕΜ)            
Ουρανία (Μπουλίνα) Οικονόμου (συσπείρωση αριστερών αρχιτεκτόνων)            Σταύρος Σταυρίδης (συσπείρωση αριστερών αρχιτεκτόνων)

http://syspirosiaristeronarxitektonon.blogspot.gr/2015/02/blog-post.html

To Προεδρείο συγκροτήθηκε εξ ολοκλήρου από δυνάμεις της ευρύτερης Αριστεράς

Ξανά απολύσεις στο «κάτεργο» QCS IKE (Quality Call Sales)


Την Παρασκευή 27/02, στα γραφεία της QCS, στις 5:00 μμ, Πατησίων 49

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ
(ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΓΕΩΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΙΚΩΝ, ΣΧΕΔΙΑΣΤΩΝ)
Ερμού και Φωκίωνος 11, 4ος όροφος, ΑΘΗΝΑ, http://www.somt.gr, τηλ. επικοινωνίας 6936760879 , 6977806266.

Ξανά απολύσεις στο «κάτεργο» QCS IKE (Quality Call Sales)
Την Παρασκευή 27/02, όλοι στα γραφεία της QCS, στις 5:00 μμ, Πατησίων 49
Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών καταγγέλλει την εταιρία QCS ΙΚΕ για την απόλυση δύο συναδέλφων. Η εργοδοσία της εταιρίας ανακοίνωσε τις απολύσεις τους, με το αιτιολογικό ότι είναι αντιπαραγωγικοί και δεν κάνουν αρκετές πωλήσεις! Η πραγματικότητα είναι ότι στην συγκεκριμένη εταιρία οι συνθήκες εργασίας είναι αυτές ενός σύγχρονου κάτεργου. 4 ώρες εργασία, 400 κλήσεις ημερισίως, για 250 ευρώ μηνιαίο μισθό. Με τέτοιους μισθούς ψίχουλα, το αφεντικό έχει το θράσος να δηλώνει ότι «δεν τον συμφέρει οικονομικά να παραμείνουν οι εργαζόμενοι στη δουλειά τους»! Με διαρκείς απειλές και πίεση σχετικά με την παραγωγικότητα των συναδέλφων, με παρακολούθηση των εργαζομένων με κάμερες προκειμένου να διασφαλίζεται η εντατικοποίηση της εργασίας.
Πριν ακριβώς ένα μήνα η εργοδοσία είχε απολύσει πάλι τον συνάδελφο Κ.Φ., αλλά έπειτα από κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε αναγκάστηκε να τον επαναπροσλάβει. Όμως η εργοδοσία δεν «ξεχνά». Πριν καλά-καλά περάσει ένας μήνας, σε μια επίδειξη στυγνής εκδικητικής πρακτικής, προχώρησε στην απόλυση του συναδέλφου.
Το συγκεκριμένο περιστατικό έρχεται να προστεθεί στο μακρύ κατάλογο εργοδοτικών αυθαιρεσιών. Έρχεται ακόμη να επιβεβαιώσει, ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική έχει φέρει 100 χρόνια πίσω τις συνθήκες εργασίας, με τα αφεντικά να νομίζουν ότι μπορούν να λειτουργούν αυθαίρετα. Οι εργαζόμενοι τρομοκρατούνται και απειλούνται με στόχο να μην τολμούν να διεκδικήσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα και εργάζονται υπό το καθεστώς συνεχούς φόβου.
Εμείς τους απαντάμε ότι η τρομοκρατία που βιώνουν εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς, η εργοδοτική ασυδοσία, η καταστρατήγηση των εργατικών δικαιωμάτων και η χειροτέρευση των όρων εργασίας δεν θα μείνουν αναπάντητα.
Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών στηρίζει κάθε συνάδελφο σε κάθε προσπάθεια για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του. Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν πλέον να παλεύουν μέσα από ατομικούς δρόμους. Μόνο ο συλλογικός αγώνας για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων διασφαλίζει τη θέση τους και μπορεί να σπάσει το κλίμα του φόβου που προσπαθεί να επιβάλλει η εργοδοσία στους χώρους δουλειάς.
Καμία απειλή, καμία απόλυση να μην μείνει αναπάντητη. Και δεν θα μείνει! Αύριο όλοι στα γραφεία της QCS, να σπάσουμε τον τσαμπουκά στα αφεντικά!
Απαιτούμε την άμεση επαναπρόσληψη των συναδέλφων!
Κανένας εργαζόμενος μόνος του, με συλλογικούς αγώνες σπάμε την εργοδοτική τρομοκρατία.

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Σχετικά με την συμφωνία της κυβέρνησης στο Eurogroup

ntalakogeorgosΗ συμφωνία που επιτεύχθηκε στο EUROGROUP στις 20/2/2015 συνιστά μια αρνητική εξέλιξη για την χώρα, τον λαό, τους εργαζομένους. Πρόκειται για μια απαράδεκτη συμφωνία η οποία αποτελεί de facto και de jure παράδοση της χώρας μας, της εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας στους τοκογλύφους δανειστές. Η 4μηνη παράταση της δανειακής σύμβασης οδηγεί την χώρα στην:
• Συνέχιση της εποπτείας από Ε.Ε – Δ.Ν.Τ – Ε.Κ.Τ
• Αποδοχή των πρωτογενών πλεονασμάτων (αδιευκρίνιστο το ποσοστό για το 2015)
• Ουσιαστική αποδοχή για το νέο μνημόνιο νούμερο 3 (Η δανειακή σύμβαση που παρατείνει το μνημόνιο είχε χαρακτηρισθεί από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ως αποικιοκρατική!!!)
• Υπονόμευση της προσπάθειας για την διαγραφή του χρέους (ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά επαναλάμβανε για κούρεμα τουλάχιστον του 60%)!!
• Αναστολή και αυτών των ελάχιστων δεσμεύσεων που εξαγγέλθηκαν στην Θεσσαλονίκη. (Επίσης αδιευκρίνιστο παραμένει από την συμφωνία εάν θα υπάρξει υλοποίηση των εξαγγελθέντων μέτρων για την ανθρωπιστική κρίση).
Το σημαντικότερο στοιχείο της νέας δανειακής σύμβασης είναι ότι η κυβερνητική πολιτική τίθεται κάτω από απόλυτο και ασφυκτικό έλεγχο των θεσμών (κομισιόν – Ε.Κ.Τ – Δ.Ν.Τ) αφού στο κείμενο υπάρχει ρητή αναφορά «όχι στις μονομερείς ενέργειες»!!!
Το κυβερνητικό συμβούλιο ενέκρινε και συμφώνησε με το πλαίσιο συμφωνίας του EUROGROUP. Στην συνέχεια διάφοροι κυβερνητικοί παράγοντες μιλούσαν για «έντιμο συμβιβασμό» ή ότι «κερδήθηκε μια μάχη και μπροστά μας έχουμε τα δύσκολα». Ταυτόχρονα οι ίδιοι, σε αντίθεση με τις πρόσφατες προγραμματικές δηλώσεις, βάζουν πλέον τον πήχη των προσδοκιών ακόμη πιο χαμηλά εστιάζοντας ότι δεν θα υπάρξουν περικοπές μισθών και συντάξεων ή περαιτέρω αύξηση του ΦΠΑ κ.λπ…..
Προφανώς επιχειρείται ο εξωραϊσμός της απαράδεκτης συμφωνίας για την οποία έχουμε την πεποίθηση ότι δένει «χειροπόδαρα» την χώρα μας, την κυβέρνηση και την διακηρυγμένη πολιτική της, ενώ υπονομεύεται και η όποια θέληση υπήρξε για κούρεμα του δυσβάστακτου και μη βιώσιμου χρέους της χώρας μας από την διαγραφή του οποίου εξαρτάται το παρόν και το μέλλον της πατρίδας μας.
Η έλλειψη εναλλακτικού σχεδίου, η μη αξιοποίηση της δραστήριας λαϊκής συμμετοχής και η απόλυτη παραδοχή του ευρωμονόδρομου διαμόρφωσαν ένα αρνητικό αποτέλεσμα που οι συνέπειες θα πέσουν για άλλη μια φορά στις πλάτες του λαού και των εργαζομένων με την διατήρηση των πολιτικών της λιτότητας, των περικοπών και της φτώχειας.
Το εργατικό και λαϊκό κίνημα (και ευρύτερα τα κοινωνικά κινήματα) δεν πρέπει να παγιδευτεί σε αυτή την πολιτική ούτε να καλλιεργήσει ψευδαισθήσεις ότι αυτή η συμφωνία δεν θα έχει επιπτώσεις στους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, την νεολαία, στα φτωχά λαϊκά στρώματα κ.λπ.
Η χώρα μας εάν δεν διαγραφεί το χρέος θα είναι υπό καθεστώς εποπτείας, αξιολογήσεων, επιτηρήσεων και ασφυκτικών ελέγχων από τους λεγόμενους πλέον θεσμούς και οι πολιτικές θα αποφασίζονται από το Δ.Ν.Τ, την Ε.Κ.Τ και την κομισιόν!!!
Οι εργαζόμενοι και τα κινήματά τους πρέπει να αντιδράσουν, να κινητοποιηθούν, να οργανώσουν συντονισμένα την πάλη τους ενάντια στην ασυμβίβαστη για τα λαϊκά συμφέροντα συμφωνία κυβέρνησης και EUROGROUP.
Εάν η κυβέρνηση συνεχίσει την προσήλωσή της στο μονόδρομο του ευρώ θα οδηγήσει την χώρα στην υποταγή και τον λαό στην ταπείνωση.

Αντώνης Νταλακογεώργος

Υ.Γ. Η δήλωση του αγωνιστή της αριστεράς Μανώλη Γλέζου για το «ψάρι που βαπτίζεται κρέας» καθώς και η δημόσια συγνώμη στον ελληνικό λαό είναι μια αυθεντική, ειλικρινής και έντιμη αποτίμηση της κατάστασης που διαμορφώνεται με τους κυβερνητικούς χειρισμούς όπου όμως δεν φαίνεται ότι μπορεί να επηρεάσει τα τετελεσμένα σε επίπεδο κυβέρνησης.…. Η μόνη λύση για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην χώρα είναι είτε το φιλικό διαζύγιο είτε η ρήξη με την ευρωζώνη. Αυτό απαιτείται να σχεδιασθεί, να προγραμματισθεί και συγκροτημένα να υπάρξει η απαιτούμενη ενημέρωση του λαού και τελικά ο ίδιος να πάρει τις αποφάσεις του για το μέλλον του…

Ο Αντώνης Νταλακογεώργος είναι Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού, μέλος της Ε.Ε της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) και Γ.Γ. του Εργατικού Κέντρου Πειραιά

«Από το 1830 οι φοροαπαλλαγές για πλούσιους Έλληνες»


Αναζητώντας τις ρίζες του χρόνιου προβλήματος των πελατειακών δομών του ελληνικού κράτους, ο Γερμανός ιστορικός επεσήμανε ότι οι απαρχές του βρίσκονται στην περίοδο της κυριαρχίας των Οθωμανών στην Ελλάδα, η οποία διήρκεσε σχεδόν 400 χρόνια.
Απαισιόδοξος για την υλοποίηση των μεταρρυθμιστικών εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ο Γερμανός ιστορικός Χάιντς Ρίχτερ, στηλιτεύοντας τη λειτουργία των ελληνικών πολιτικών κομμάτων.
Ο ομότιμος καθηγητής σύγχρονης ελληνικής και κυπριακής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Μάνχαϊμ έχει μελετήσει τη νεότερη και σύγχρονη Ελλάδα όσο λίγοι συμπατριώτες του, έχοντας συντάξει μάλιστα αρκετά επιστημονικά συγγράμματα.
Μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk, ο κ. Ρίχτερ εντοπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα πολιτικής κουλτούρας στην Ελλάδα. Με αφορμή την πρόθεση της νέας ελληνικής κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα, επιβαρύνοντας περισσότερο τα υψηλά εισοδηματικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, σημείωσε: «Πρώτον, οι πλούσιοι ήταν απαλλαγμένοι από φόρους από τότε που υπάρχει το ελληνικό κράτος, από το 1830».
Ο Γερμανός ιστορικός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε μία ακόμη πτυχή της ελληνικής πραγματικότητας: «Δεύτερον, και αυτό είναι αποφασιστικής σημασίας, η πολιτική κουλτούρα (σ.σ. στην Ελλάδα) διαφέρει με τρόπο ώστε οι πελατειακές σχέσεις δεν είναι αντίστοιχες με εκείνες της δυτικής Ευρώπης, (…) αλλά πρόκειται για ένα ολόκληρο κλειστό σύστημα. Και γι' αυτό οι “συνταγές” που λειτουργούν στη δυτική Ευρώπη, δεν λειτουργούν εκεί».
«Κόμματα μόνο κατ' όνομα»
Αναζητώντας τις ρίζες του χρόνιου προβλήματος των πελατειακών δομών του ελληνικού κράτους, ο Γερμανός ιστορικός επεσήμανε ότι οι απαρχές του βρίσκονται στην περίοδο της κυριαρχίας των Οθωμανών στην Ελλάδα, η οποία διήρκεσε σχεδόν 400 χρόνια.
Ο κ. Ρίχτερ δεν δίστασε να ασκήσει δριμύτατη κριτική στην λειτουργία των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα. Όπως είπε, «κατά τον επαναστατικό αγώνα, μεταξύ 1821 και 1830, δημιουργήθηκε αυτό το πελατειακό σύστημα. Το πελατειακό σύστημα συνίσταται στο γεγονός ότι τα πολιτικά κόμματα, είναι κόμματα μόνο κατ' όνομα. Στην πραγματικότητα είναι πελατειακές πυραμίδες, που αποτελούνται από ηγέτες, ορισμένους υψηλά ιστάμενους και από υποδίκτυα. Οι πυραμίδες διατηρούνται με τα επονομαζόμενα “ρουσφέτια”, δηλαδή χάρες».
Ο Χάιντς Ρίχτερ δεν διακρίνει, όπως είπε, στον ΣΥΡΙΖΑ κάτι διαφορετικό σε σχέση με το παρελθόν. Ως εκ τούτου, ο Γερμανός ιστορικός αμφιβάλλει ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα επιβεβαιώσει τις προσδοκίες που δημιούργησε.
«Παραμένω απαισιόδοξος. Η σημερινή κατάσταση μου θυμίζει καταπληκτικά το 1981, όταν ανέλαβε την εξουσία ο Ανδρέας Παπανδρέου και είχε περίπου τα ίδια συνθήματα που έχε σήμερα ο Τσίπρας. Το ΠΑΣΟΚ φαινόταν τότε εξίσου αριστερό, εξίσου επαναστατικό, όσο φαίνεται σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν άλλαξε τίποτα», υπογράμμισε ο Γερμανός ιστορικός.
Πηγή: Deutsche Welle

Απαράδεκτη η απόφαση του Ελεγκτικού Συνέδριου για το Ελληνικό

Απαράδεκτη η απόφαση του Ελεγκτικού Συνέδριου για το Ελληνικό 
Δελτίο Τύπου 25/2/2015

H τελική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τη σύμβαση παραχώρησης του Ελληνικού στη Lamda Development του Ομίλου Λάτση που ανακοινώθηκε χτες είναι απλά απαράδεκτη. Παρακάμπτει με προκλητικό τρόπο τόσο τις οικονομικές, κοινωνικές και νομικές παραμέτρους της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού που έχουμε επανειλημμένα αναδείξει, όσο και την απόλυτα εμπεριστατωμένη απόφαση του Ζ΄ Κλιμακίου του ίδιου του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Προσκρούει ακόμη στην κοινή λογική δεδομένου ότι η προκήρυξη του διαγωνισμού προέβλεπε την πώληση του 70% των μετοχών της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε., ενώ το σχέδιο σύμβασης προβλέπει την πώληση του 100% των μετοχών της ίδιας εταιρίας. Ακόμη το σχέδιο σύμβασης προβλέπει την παραχώρηση άδειας καζίνο, ενώ κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από την προκήρυξη του ΤΑΙΠΕΔ.

Με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αγνοούνται μια σειρά παρανομίες της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ, η οποία εξακολουθεί να παραμένει στο απυρόβλητο, αλλά και μία σύμβαση παραχώρησης που -παραμένοντας μέχρι σήμερα αδημοσίευτη- δίνει ‘γη και ύδωρ’ στη Lamda Development. Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κάνοντας επιλεκτική χρήση των διαθέσιμων στοιχείων, στρέφεται καταφανώς ενάντια στο δημόσιο συμφέρον. Υπενθυμίζουμε άλλωστε ότι το ζήτημα του ευτελούς αντιτίμου για την πώληση του Ελληνικού αποτελεί αντικείμενο εισαγγελικής έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη.  

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κρίνει τη νομιμότητα του σχεδίου σύμβασης με βάση την πολιτικά κατευθυνόμενη αυτή απόφαση, αλλά με βάση τις αρχές του ελληνικού και ευρωπαϊκού δικαίου, οι οποίες παραβιάζονται κατάφωρα. 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες νομικές και πολιτικές ενέργειες για να ακυρώσει τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού. Πρέπει να μην εγκρίνει στην Βουλή την απαράδεκτη σύμβαση με τον Όμιλο Λάτση και να προχωρήσει στην κατάργηση του νόμου 4062/2012 στον οποίο στηρίζονται τα καταστροφικά σχέδια για τις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης στο Ελληνικό και την παραλία του Αγίου Κοσμά.
 

"Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό"

Ακύρωση και όχι παράταση του μνημονίου - Συγκέντρωση στο Σύνταγμα

Αναρτούμε ηλεκτρονικό κάλεσμα σε συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα και αλλού σήμερα στις 6μμ 

Στις 25/1 ο ελληνικός λαός ψήφισε για ακύρωση των μνημονίων και άμεσο σταμάτημα της λιτότητας. Στις 11 και στις 15/2 φωνάξαμε στις πλατείες όλης της Ελλάδας: "ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ!". Ωστόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση απέδειξε ότι είναι ένα αντιδημοκρατικό μόρφωμα που δεν ενδιαφέρεται για τη βούληση των λαών, που ακυρώνει την έννοια της λαϊκής κυριαρχίας. Προσπαθεί να μας ατιμώσει, επιβάλλοντας τη συνέχιση της αποικιακής δανειακής σύμβασης και του μνημονίου που τη συνοδεύει, η οποία είναι σε αγγλικό δίκαιο και σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα παραιτείται «αμετάκλητα και άνευ όρων» από κάθε ασυλία που της παρέχει η εθνική της κυριαρχία. Ο ελληνικός λαός και με τους αγώνες αλλά και με την ψήφο του απέρριψε κατηγορηματικά αυτήν την κατάπτυστη δανειακή σύμβαση.

Τώρα μας λένε να κάνουμε υπομονή άλλους τέσσερις μήνες. Τι καλύτερο θα μπορούμε να περιμένουμε τότε, αν δεν μπόρεσε να ακυρωθεί το μνημόνιο τώρα, με νωπή λαϊκή εντολή; Με πόσες αυτοκτονίες ακόμα θα πληρώσουμε τη διάσωση των τραπεζών; ΩΣ ΕΔΩ. ΤΩΡΑ ΜΙΛΑΜΕ ΕΜΕΙΣ. ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΠΑΜΕ ΑΚΟΜΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΑΣ ΛΕΞΗ.

Στις 11 και 15/2 είπαμε ότι "ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ"! Ναι λοιπόν, δεν φοβόμαστε τον μπαμπούλα του "Grexit", μπορούμε και χωρίς το ευρώ σας και χωρίς το χρέος σας. Εσείς έχετε να χάσετε αν δεν πληρώσουμε τα 330 δις του τοκογλυφικού χρέους και όχι εμείς. Φτάνει πια με τους εκβιασμούς για τη συνέχιση της λιτότητας στο όνομα ενός άδικου χρέους. ΔΕΝ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ ΜΑΖΙ!

Την Πέμπτη 26/2 στις 6μμ λοιπόν ξαναμαζευόμαστε στις πλατείες. Πιο αποφασισμένοι από ποτέ. Ξέρουμε πια ότι η διαπραγμάτευση οδηγεί μοναχά στην υποτέλεια και τον εξευτελισμό, ό,τι κι αν λένε τα ΜΜΕ των εφοπλιστών που "ηρέμησαν" με τη νέα συμφωνία για παράταση του μνημονίου. Αυτή τη φορά λοιπόν κατεβαίνουμε φωνάζοντας για να μην περάσει η παράταση του μνημονίου! Ακύρωση εδώ και τώρα! ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΤΕΛΟΣ, Ο,ΤΙ ΚΙ ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ! ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ! ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ!

Αθήνα: ΑΚΥΡΩΣΗ ΚΙ ΟΧΙ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ! ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΤΟ GREXIT! ΤΩΡΑ ΜΙΛΑΜΕ ΕΜΕΙΣ!
Χανιά: ΚΑΤΩ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ. ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ
https://www.facebook.com/events/1417295125232284

Ρέθυμνο: ΑΚΥΡΩΣΗ ΚΙ ΟΧΙ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ! ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΤΟ GREXIT! ΤΩΡΑ ΜΙΛΑΜΕ ΕΜΕΙΣ!ΚΑΤΩ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ! ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ
https://www.facebook.com/events/1419596878334130

Πάτρα: Όχι στην συμφωνία για την επέκταση μνημονίων και δανειακών συμβάσεων. ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΛ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΙΣ 26/02 ΣΤΙΣ 18:00/ΠΑΤΡΑ
https://www.facebook.com/events/642130085915523

Το ΤΕΕ και το ΙΕΚΕΜ χρωστάνε ακόμα τις αμοιβές των voucher στους συναδέλφους

Αναρτούμε μήνυμα που λάβαμε από άνεργο συνάδελφο

Δεκεμβρη 2012 κανουμε αιτησεις για τα voucher (B παραγωγικος τομεας για μηχανικους). Τελικα μαθαινουμε δεκεμβρη 2013 μετα απο ενα χρονο δηλαδη οτι τα προγραμματα (voucher) θα ξεκινησουν τελικά....Μαης 2014 ξεκινάμε τα προγράμματα μετά από ενάμιση χρόνο δηλαδή, και τα τελειώνουμε τον Αύγουστο του 2014. Τα  συνδιοργανώνουν το ΤΕΕ και το ΙΕΚΕΜ  - ΤΕΕ. Χρηματοδοτούμενα απο το ΕΣΠΑ 2007-2014. Τελειώνοντας τον  Αύγουστο 2014 τα σεμινάρια  η διευθύντρια του ΙΕΚΕΜ-ΤΕΕ μας λει οτι θα πληρωθούμε (2000 ευρώ) τέλη Νοέμβρη - αρχές Δεκέμβρη. Εν τω μεταξύ το ΙΕΚΕΜ-ΤΕΕ μας υποχρέωσε να βγάλουμε αριθμό μητρώου ΙΚΑ. Παρόλο που είμαστε ασφαλισμένοι στο ΤΣΜΕΔΕ μας υποχρεώνει για ΙΚΑ . Οπότε άλλα 100 ευρώ περίπου πάνε, μπορεί (να λεω και λίγα) ....απο τα 2000 ευρώ. Τέλη Δεκέμβρη μαθαίνουμε απο το ΤΕΕ οτι θα πληρωθούμε Γενάρη. Τέλη Γενάρη μας λένε πάλι απο το ΤΕΕ οτι μέσα Φλεβάρη θα πληρωθούμε. Εμένα προσωπικά 16 Φλεβαρη μου λεει υπάλληλος του ΤΕΕ οτι αύριο ή μεθαύριο θα μπουν τα λεφτά σας. Τωρα μάθαμε οτι πάνε για μέσα Μάρτη! Έχουν περάσει 7 μηνες περόπου και οι υπάλληλοι-("εργαζομενοι") του ΤΕΕ συνεχίζοντας την κοροϊδία μας την λένε κιολας που ζητάμε τα λεφτά...("έτσι ειναι αυτά, αργούν τα λεφτά", "υπαρχει γραφειοκρατικός έλεγχος"), τώρα τελευταία έχουν αλλάξει το παραμυθάκι και μας λένε τώρα οτι πρέπει να γίνει δοιηκούσα Επιτροπή πρώτα. Κάθε Τριτη γίνεται και καλά, αλλά όλο αναβαλλεται...μια εχει παρει αδεια ο παρεδρος ("κατι του έτυχε"), μια πρεπει να υπογράψει ο Σπιρτζης αλλα λείιπει λογω εκλογών, μια οτι δεν συζητήθηκε στην δοιηκουσα το θέμα με τα λεφτα σας γιατι προείχαν αλλα πιο σημαντικά θέματα...οπότε πάει στη νεα δοιηκουσα και βλέπουμε...Για να μην πολυλογώ ΒΡΩΜΑΕΙ ΠΟΛΥ ΜΠΟΧΑ ΤΟ ΤΕΕ....αν αυτη η κυβέρνηση ειναι ΑΡΙΣΤΕΡΗ και ο Σπιρτζης παλευει για τα συμφεροντα των μηχανικων εγω θα γινω αστροναυτης...

(απο εναν ανεργο μηχανικο)

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Ο πήχυς, μπήκε ψηλά και σε μια περίπτωση διάψευσης, η πτώση γίνεται πιο επώδυνη

Από εδώ
Σε ανοικτή επιστολή του προς τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα ο γνωστός τραγουδοποιός κ. Διονύσης Τσακνής εκφράζει τόσο την ανησυχία του για την συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Εurogroup και την υποχώρηση των εξαγγελιών, αλλά κάνει και ένα άνοιγμα στον κόσμο της αριστεράς, να  συμβάλλει ενεργά ώστε να αποτραπεί μία οριστική υπαναχώρηση.
Η ανοικτή επιστολή του κ. Τσακνή που δημοσιεύθηκε στο enikos.gr, έχει ως εξής
Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ
Αγαπητέ Αλέξη
Δεν ανήκω στους κακόπιστους. Φιλύποπτος -λόγω και ηλικίας ίσως- μπορεί. Ανυποψίαστος ποτέ. Στο δίλημμα αισιόδοξος ή απαισιόδοξος, απαντώ συνήθως, καλά πληροφορημένος αισιόδοξος και αφήνω πάντοτε το χρόνο ή τη ζωή που θα ‘λεγε κι ο Χαρίλαος να αποδείξει αν και κατά πόσο οι ελπίδες κι οι προσδοκίες δικαιώνονται ή αν μένουν φρούδες και ανεκπλήρωτες.
Ο πήχυς, μπήκε ψηλά και σε μια περίπτωση διάψευσης, η πτώση γίνεται πιο επώδυνη. Πτώση που αφορά στη συλλογική απογοήτευση και στην επαναδιατύπωση μιας επικίνδυνης γενίκευσης: «Δε βαριέσαι, όλοι ίδιοι είναι».
Δάκρυσα, όταν μετά την ορκωμοσία σου ως πρωθυπουργού, πήγες στο θυσιαστήριο της Καισαριανής για να αποτίσεις φόρο τιμής στους 200 κομουνιστές- θύματα της Ναζιστικής θηριωδίας.
Συμμερίστηκα τη συγκίνησή σου στην τελευταία αποστροφή του λόγου σου, στην παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησής σου, παρά το ότι τις βρήκα στο σύνολό τους μικρότερες των προσδοκιών μου.
Χαιρέτησα τη δήλωσή σου για τις κόκκινες γραμμές που θα έθετες στους με ιταμό τρόπο συμπεριφερόμενους συνομιλητές σου.
Χάρηκα την απάντησή σου στο φερέφωνο των δανειστών, που σ’ επισκέφτηκε στο γραφείο σου τη δεύτερη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων σου. Νταής σε μπλουμ –αν δεν κάνω λάθος στο όνομά του.
Και δεν ήμουν μόνος! Εκατομμύρια άνθρωποι σ΄ αυτόν τον τόπο, αισθάνθηκαν έστω μια ανάταση, ανεξαρτήτως αν σε στήριξαν εκλογικά, ή αν πίστεψαν στο σύνολο των δεσμεύσεών σου.
Μια φωνή επιτέλους, ένα όχι, που δε θα μείνει απλώς, στη φραστική διατύπωση, αλλά θα πάρει σάρκα και οστά στα έργα.
Σύντροφοί μου του ΣΥΡΙΖΑ!

Πέντε ερωτήματα απαιτούν απάντηση

Του Κ. Λαπαβίτσα


Η συμφωνία του Γιούρογκρουπ δεν έχει ολοκληρωθεί, εν μέρει γιατί δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιες ‘μεταρρυθμίσεις’ θα προτείνει η ελληνική κυβέρνηση σήμερα (Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου) και ποιες από αυτές θα γίνουν δεκτές. Όσοι όμως έχουμε εκλεγεί στη βάση του προγράμματος του Σύριζα και θεωρούμε τις εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης ως δέσμευση που έχουμε αναλάβει προς τον ελληνικό λαό, έχουμε βαθιές ανησυχίες. Είναι υποχρέωσή μας να τις καταγράψουμε.  


Το γενικό περίγραμμα της συμφωνίας έχει ως εξής: 


1.Η Ελλάδα ζητάει επέκταση της τρέχουσας συμφωνίας δανειακής στήριξης, η οποία στηρίζεται σε μια σειρά από δεσμεύσεις.  


2.Ο στόχος της επέκτασης είναι να επιτρέψει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της τρέχουσας συμφωνίας και να δώσει χρόνο για μια πιθανή νέα συμφωνία. 


3.Η Ελλάδα θα υποβάλλει αμέσως κατάλογο ‘μεταρρυθμίσεων’, οι οποίες θα αξιολογηθούν από τους ‘θεσμούς’  και θα συμφωνηθούν τελικά τον Απρίλιο. Εάν η αξιολόγηση είναι θετική, θα αποδεσμευτούν τα χρήματα που δεν δόθηκαν ακόμη από την τρέχουσα συμφωνία συν τις επιστροφές από τα κέρδη της ΕΚΤ.


4.Τα υπάρχοντα κονδύλια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τις ανάγκες των τραπεζών και θα είναι εκτός ελληνικού ελέγχου.


5.Η Ελλάδα δεσμεύεται να εκπληρώσει πλήρως και εγκαίρως όλες τις χρηματοοικονομικές της υποχρεώσεις προς τους εταίρους της.


6.Η Ελλάδα δεσμεύεται να διασφαλίσει ‘κατάλληλα’ πρωτογενή πλεονάσματα για να εγγυηθεί τη βιωσιμότητα του χρέους στη βάση των αποφάσεων του Γιούρογκρουπ του Νοεμβρίου 2012. Το πλεόνασμα για το 2015 θα λάβει υπόψη του τις οικονομικές συνθήκες του 2015.


7.Η Ελλάδα δεν θα ανακαλέσει μέτρα, ούτε θα κάνει μονομερείς αλλαγές που μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη, ή τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, όπως θα εκτιμηθούν από τους ΄θεσμούς’. 

Αποκρατικοποιήσεις : ακόμη και μετά τη συμφωνία στο EuroGroup, υπάρχουν τρεις (τουλάχιστον) τρόποι για να μην πωληθεί ο ΑΔΜΗΕ

Η Ελληνική Κυβέρνηση και η Πολιτική Ηγεσία έχει πολλά όπλα διαθέσιμα για να σταματήσει την πώληση του ΑΔΜΗΕ. Αν δεν το πράξει θα είναι υπόλογη στον Ελληνικό Λαό και άξια της μοίρας της …
=========================================================================================================================================================
Οι εξελίξεις τρέχουν και καλό είναι να επικεντρωθεί κανείς στο τι μπορεί να γίνει από εδώ και μπρος και όχι μόνο να αναλώνεται σε (δικαιολογημένες) κριτικές, πολεμικές ή ανέξοδες εκτιμήσεις. Θέλοντας να επικεντρώσουμε στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, πρέπει να παραδεχτούμε ότι το κείμενο συμφωνίας του Eurogroup (παρατίθεται στα Αγγλικά με δικές μας υπογραμμίσεις) είναι αρκετά σαφές.
III. Policies to promote growth
Privatisation and public asset management – To attract investment in key sectors and utilise the state’s assets efficiently, the Greek authorities will: • Commit not to roll back privatisations that have been completed. Where the tender process has been launched the government will respect the process, according to the law. • Safeguard the provision of basic public goods and services by privatised firms/industries in line with national policy goals and in compliance with EU legislation. • Review privatisations that have not yet been launched, with a view to improving the terms so as to maximise the state’s long term benefits, generate revenues, enhance competition in the local economies, promote national economic recovery, and stimulate long term growth prospects. • Adopt, henceforth, an approach whereby each new case will be examined separately and on its merits, with an emphasis on long leases, joint ventures (private-public collaboration) and contracts that maximise not only government revenues but also prospective levels of private investment. • Unify (HRDAF) with various public asset management agencies (which are currently scattered across the public sector) with a view to developing state assets and enhancing their value through microeconomic and property rights’ reforms.
1. Σε πρώτη ματιά – και ειδικότερα σε ότι αφορά την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ – η Ελληνική Κυβέρνηση δεσμεύεται να συνεχίσει τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης σύμφωνα με τον ήδη ψηφισμένο από τη συγκυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου Ν. 4237/2014 «Ρύθμιση θεμάτων της ΑΔΜΗΕ Α.Ε. και άλλες διατάξεις». Δηλαδή, να συνεχίσει το “διαγωνισμό” που προβλέπονταν σε αυτό το νόμο. Υπενθυμίζουμε ότι σε παλαιότερη ανάρτησή μας, (βλέπε : Η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ δεν μυρίζει καλά … http://syspeirosiaristeronmihanikon.blogspot.gr/2014/04/blog-post_691.html ) είχαμε επισημάνει ότι ο “διαγωνισμός” αυτός χαρακτηρίζονταν από μεγάλη ασάφεια σε ότι αφορά τη μεθοδολογία επιλογής της βέλτιστης οικονομοτεχνικής προσφοράς. Στην ουσία ο Νόμος καθιστά ως μόνο αρμόδιο για την επιλογή αυτή το Δ.Σ. της ΔΕΗ.
Επιπλέον, σύμφωνα με δήλωση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Ιταλικής TERNA (η οποία στους κύκλους της αγοράς θεωρούνταν ως ο πλέον πιθανός αγοραστής του ΑΔΜΗΕ), το ποσό το οποίο είχε σκοπό να διαθέσει δεν ξεπερνούσε το (ευτελές) ποσό των €350εκ, όσο δηλαδή ήταν το κατώτατο προβλεπόμενο τίμημα του “διαγωνισμού”. Δείτε εδώ : Αποκλειστικό - στα €350 εκ. είχαν καθορίσει το τίμημα πώλησης του ΑΔΜΗΕ! ,  http://syspeirosiaristeronmihanikon.blogspot.gr/2015/01/350.html .
Συμπέρασμα 1ο : η πώληση του 66% του συστήματος μεταφοράς μπορεί να αποφευχθεί με απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ, που θα κηρύττει το διαγωνισμό άγονο. Το Δ.Σ. της ΔΕΗ ορίζεται από την πολιτική ηγεσία και μπορεί να αλλάξει με μια απλή υπουργική απόφαση.

Tα μέτρα για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Πραγματικά ερωτήματα σχετικά με το άρθρο και τις προθέσεις της κυβέρνησης. α) Τα παρακάτω αφορούν και στο ΕΤΑΑ ή μόνο στον ΟΑΕΕ? ή στα πλαίσια της ενοποίησης ταυτίζονται? β) Καλή η ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας, αλλά γιατί μόνο για 2 χρόνια? γ) στον ΟΑΕΕ είχε δοθεί από την πρώτη στιγμή αυτή η δυνατότητα στο ΤΣΜΕΔΕ όχι, συνεπώς τι γίνεται με τα αναδρομικά από το 2011? δ) υπάρχουν και άλλες αυξήσεις (στους προ 93) εκτός από την αλλαγή ασφαλιστικής κατηγορίας, αυτές θα ισχύσουν? ε) οι μη έχοντες εισόδημα από το επάγγελμα μηχανικού, θα συνεχίσουν να φορτώνονται με εισφορές? στ) η παροχή υγείας θα συνεχίσει να γίνεται υπό προύποθέσεις? Αυτά τα λίγα για αρχή...

Tα μέτρα για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Oι 8 άξονες των αποφάσεων της κυβέρνησης που θα φέρουν ανάσα

Oχτώ μέτρα στήριξης των ελεύθερων επαγγελματιών και οφειλετών του OAEE πρόκειται να θέση σε εφαρμογή η κυβέρνηση με διττό στόχο: Aφενός μεν να ανακουφίσει τους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν πληγεί από την κρίση και αφετέρου δε να τους δώσει την ευκαιρία να εξοφλήσουν τις οφειλές τους στηρίζοντας παράλληλα τον ασφαλιστικό τους οργανισμό που παραπαίει.

Aνάμεσά στα μέτρα που θα νομοθετηθούν περιλαμβάνονται η άρση της ποινικοποίησης της μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, η δυνατότητα επιλογής ακόμη και μικρότερης από αυτήν που προβλέπεται σήμερα ασφαλιστικής κατηγορίας για τα επόμενα δύο χρόνια, η αναστολή της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης, η συνταξιοδότηση ακόμα και με οφειλές έως ­50.000 αλλά και η δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους ασφαλισμένους με ληξιπρόθεσμα χρέη.

Παράλληλα, η κυβέρνηση δρομολογεί μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας του OAEE, καθώς εκτιμάται ότι τα έσοδα από τις εισφορές ανέρχονται σε ­260 εκατ. το δίμηνο, όταν οι μηνιαίες ανάγκες για την πληρωμή συντάξεων ξεπερνούν τα ­150 εκατ.

Eίναι ενδεικτικό ότι, το 2014 το ταμείο των εμποροβιοτεχνών χρειάστηκε επιπλέον χρηματοδότηση ­450 εκατ. για την πληρωμή των συντάξεων. Eκτός από την κρατική χρηματοδότηση που θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και δεν θα περιοριστεί, θα ενεργοποιηθεί και το έκτακτο κονδύλι του προϋπολογισμού, ύψους ­1 δισ., που χρησιμοποιείται για την κάλυψη τέτοιων αναγκών.

Στο ίδιο πλαίσιο,το AKAΓE, ο κουμπαράς των ταμείων που έχει δημιουργηθεί εδώ και χρόνια, εάν δεν σπάσει, θα διαθέσει δύο από τους λογαριασμούς του που έχουν κεφάλαιο περίπου ­550 εκατ. για την ενίσχυση του OAEE. Άλλωστε από αυτούς τους δύο λογαριασμούς, καλύφθηκαν ελλείμματα του OAEE και του ενιαίου υπερ-επικουρικού των μισθωτών (ETEA) τον Δεκέμβριο του 2014 και εκτιμάται ότι θα καλυφθούν και το 2015.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο OAEE έχει 776.906 άμεσα ασφαλισμένους. Aπό αυτούς, 659.000 χρωστάνε ­9,1 δισ. Σε ρύθμιση, ωστόσο, έχουν υπαχθεί οφειλές μόλις ­554 εκατ. (­167 εκατ. στην πάγια ρύθμιση και ­330 εκατ. στην αποκαλούμενη ρύθμιση νέας αρχής). Στο KEAO έχουν μεταφερθεί οφειλές μόλις ­250 εκατ., που αντιστοιχούν σε 6.389 οφειλέτες.

Oι αποφάσεις

Tα μέτρα που θα θέσει η κυβέρνηση σε εφαρμογή είναι