Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

Μάνδρα - Η κρίση της Αττικής


Συνεργεία της Πακιστανικής Κοινότητας βοηθούν πλημμυροπαθείς στη Μάνδρα.




Δήμητρα Κυρίλλου, Κώστας Πίττας από το http://socialismfrombelow.gr/article.php?id=1032


Στην τραγωδία της Μάνδρας συμπυκνώθηκαν οι καταστροφικές επιλογές της καπιταλιστικής ανάπτυξης, όπως αναλύουν η Δήμητρα Κυρίλλου και ο Κώστας Πίττας.
Τα ξημερώματα της 15ης Νοέμβρη μια πολύ δυνατή νεροποντή που κατέβαζε τεράστιους όγκους νερού και λάσπης πλημμύρισε την εργατούπολη της Μάνδρας, στέλνοντας στο θάνατο 23 ανθρώπους. Εκατοντάδες φτωχός κόσμος είδε τα σπίτια του να καταστρέφονται σε λίγα λεπτά. Δρόμοι μετατράπηκαν σε ορμητικούς χείμαρρους, μαγαζιά, σχολικά κτήρια, γεφύρια, υποδομές και δίκτυα κατέρρευσαν ή θάφτηκαν σε τόνους λάσπης. Για πολλές μέρες όλη η περιοχή ήταν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και πόσιμο νερό. Τα σχολεία έκλεισαν για βδομάδες. Η έμπρακτη αλληλεγγύη στους πληγέντες από τα εργατικά σωματεία, τις μεταναστευτικές κοινότητες, τις ομάδες συμπαράστασης, ήταν η βασική πηγή βοήθειας που προσπαθούσε να καλύψει την έλλειψη της κρατικής στήριξης που έφτανε με το σταγονόμετρο και στηριζόταν σχεδόν αποκλειστικά στην αυτοθυσία των εργαζόμενων του ΕΚΑΒ, του Θριάσιου νοσοκομείου, της ΕΥΔΑΠ, της πυροσβεστικής, των δήμων.
Η Μάνδρα αποτελεί τμήμα του πολεοδομικού συγκροτήματος της πρωτεύουσας –απέχει από την πλατεία Συντάγματος περίπου 20 χιλιόμετρα, όσο και η Εκάλη. Τα «ακραία καιρικά φαινόμενα» –αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής– χτυπούν στον ίδιο βαθμό και τις δυο περιοχές. Η φονική αιτία, όμως, που θρηνούμε νεκρούς από πλημμύρες στις εργατογειτονιές της Μάνδρας –ή του Μοσχάτου, του Ρέντη, του Περιστεριού, της Νίκαιας παλιότερα– και όχι στις «κηπουπόλεις» της Φιλοθέης, του Παλιού Ψυχικού και της Εκάλης, είναι οι ανάλγητες ταξικές επιλογές ενός συστήματος που μόνη προτεραιότητα έχει το κυνήγι του κέρδους. 
Στο Θριάσιο, τα μοντέρνα συγκροτήματα logistics και η Αττική Οδός (καμάρια όλων των πρόσφατων κυβερνήσεων) είναι σε απόσταση αναπνοής από τις εργατογειτονιές και τα μπαζωμένα ρέματα της Μάνδρας. Μπορεί η εικόνα να μην είναι ακριβώς η ίδια σε όλο το Λεκανοπέδιο, αλλά τα προβλήματα είναι. Ρέματα που καλύφτηκαν ή προγραμματίζεται να καλυφθούν με τη δικαιολογία μιας δήθεν «ανάπλασης». Ελεύθεροι χώροι –όσοι απέμειναν– που αποδίδονται στο ιδιωτικό κεφάλαιο για ανέγερση φαραωνικών κτηριακών συγκροτημάτων εμπορικών κέντρων, καζίνο, «συνεδριακών» και «πολιτιστικών» κέντρων –όπως του Λάτση στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού ή του Ιδρύματος Νιάρχου στον παλιό ιππόδρομο στην Καλλιθέα. Μια παραλιακή ζώνη στο Σαρωνικό που όλο και περισσότερο γίνεται απροσπέλαστη ή απαγορευτικά ακριβή για τον απλό κόσμο. Οδικοί άξονες ταχείας κυκλοφορίας που χωρίζουν γειτονιές και ανθρώπους χωρίς καμιά δυνατότητα φυσικής επικοινωνίας. Πάρκα, από τα λίγα που υπάρχουν, που αποψιλώνονται για κατασκευή ποδοσφαιρικών γηπέδων για τους κάθε λογής Μελισσανίδηδες.

Ανοίγει η πλατφόρμα για ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις – Tα δικαιολογητικά

Πάντα υπό το ΚΕΑΟ, με κατάλογο περιουσιακών στοιχείων προς ρευστοποίηση και εξαιρώντας όσους έχουν κλείσει βιβλία...

Στα 21 ανέρχονται τα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι για να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Στις αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα που περιμένουν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες ενώ στη ρύθμιση υπάγονται όλες οι οφειλές που έχουν δημουργηθεί έως τέλος του 2016.

Η αίτηση θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού και θα παραπέμπεται για έλεγχο και έγκριση ή απόρριψη στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) όσον αφορά στα ασφαλιστικά ταμεία και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων όσον αφορά στις οφειλές στην εφορία.

Οι αιτήσεις θα μπορούν να υποβάλλονται έως την 31η Δεκεμβρίου 2018 ενώ στη ρύθμιση, που χορηγείται άπαξ ανά οφειλέτη, μπορούν να ενταχθούν φυσικά και νομικά πρόσωπα που οφείλουν μέχρι 50.000€.

Τα δικαιολογητικά είναι:

Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

Εξόρυξη πετρελαίου στην Ιταλία

verde petrolio - Εξόρυξη πετρελαίου στην Ιταλία

Ηπειρωτική Συσπείρωση στην ΠΣΕ




Δείτε οπωσδήποτε αυτό το βίντεο

ΠΟΛΕΙΣ / ΑΣΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ: ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ


ΠΟΛΕΙΣ / ΑΣΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ

Η προθεσμία για την υποβολή προτάσεων για θεματικές συνεδρίες, στρογγυλά τραπέζια, εργαστήρια και άλλες δράσεις παρατείνεται μέχρι τις 5 Φεβρουάριου 2018. Περιμένουμε τις προτάσεις σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση arch.dial.2018@gmail.com

Θα ακολουθήσει επόμενη πρόσκληση για ανακοινώσεις/συμμετοχές, με βάση τις θεματικές που θα επιλεγούν.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ

Οι «Αρχαιολογικοί Διάλογοι» αποτελούν μια δυναμική συλλογικότητα που τα τελευταία χρόνια επιχειρεί να εξετάσει το ρόλο και τη σημασία της αρχαιότητας και των αρχαιοτήτων στο κοινωνικό πεδίο, με άξονα τη διεπιστημονικότητα και τη συνεργασία με ποικίλους επιστημονικούς κλάδους.

Μετά από τρεις συναντήσεις (Αθήνα 2015, Μυτιλήνη 2016, Ιωάννινα 2017), οι Αρχαιολογικοί Διάλογοι επιστρέφουν στην Αθήνα, με θεματικό άξονα «Πόλεις/Αστικό τοπίο», και καλούν στην επόμενη συνάντηση που θα γίνει από την 31η Μαΐου μέχρι την 3η Ιουνίου 2018.

Περισσότερο από ένα συμβατικό συνέδριο, οι Διάλογοι συνιστούν ένα κριτικό θεσμό αναστοχασμού, θεωρίας και πράξης, ανοικτό όχι μόνο στους αρχαιολόγους αλλά και σε ειδικούς και μη από άλλους χώρους: ανθρωπολόγους και άλλους κοινωνικούς επιστήμονες, ιστορικούς, ιστορικούς της τέχνης, μουσειολόγους, αρχιτέκτονες, ιστορικούς της λογοτεχνίας, εικαστικούς και άλλους καλλιτέχνες, κινηματογραφιστές, κινήματα και συλλογικότητες που παρεμβαίνουν στην πόλη, αλλά και όποιον/α θέλει να συμμετέχει σε μια ποικιλία σχετικών δράσεων. Η διοργάνωση φιλοδοξεί να συμπεριλάβει θεματικές συνεδρίες, ανοικτές συζητήσεις, εκθέσεις, καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις, δρώμενα και προβολές, ενώ προσβλέπει και στην ενεργό συμμετοχή φοιτητών και νέων επιστημόνων, πέρα από παγιωμένες ιεραρχίες και στεγανά.

Ενδεικτικές θεματικές που απασχόλησαν τους συμμετέχοντες στους Διαλόγους της Αθήνας (2015), της Μυτιλήνης (2016) και των Ιωαννίνων (2017) ήταν οι χρήσεις της αρχαιότητας στο παρόν, οι σχέσεις ανάμεσα στην αρχαιολογία και τη σύγχρονη τέχνη, την ψυχανάλυση και τη λογοτεχνία, ζητήματα εκπαίδευσης, επιτέλεσης, διαχείρισης και συνδιαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς, οι εξελίξεις στο πεδίο της αρχαιολογικής θεωρίας, οι έννοιες του χώρου, του χρόνου και της κοινωνικής ταυτότητας στην αρχαιολογική έρευνα, η κριτική ιστορία και πολιτική οικονομία της αρχαιολογικής και μουσειακής πρακτικής, αρχαιολογία και μετανάστευση, οι εθνογραφικές προσεγγίσεις του υλικού πολιτισμού.

ΕΦΚΑ: Παράταση προθεσμίας καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών του 2016 μέχρι 28 Φεβρουαρίου

Αφορά όλους τους κλάδους των ασφαλισμένων του τ. ΕΤΑΑ (δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί)


Παράταση καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών έτους 2016 όλων των κλάδων των ασφαλισμένων του τ.ΕΤΑΑ μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2018 δόθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΦΚΑ.

Ειδικότερα, στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΦΚΑ - μετά από αίτημα που υπέβαλε ο πρόεδρος του ΔΣΑ κ. Δ. Βερβεσός (ως πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, αλλά και ως αν. μέλος του Δ.Σ. του ΕΦΚΑ) αποφάσισε να δοθεί παράταση καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών έτους 2016, όλων των κλάδων των ασφαλισμένων του τ.ΕΤΑΑ (δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί), μέχρι τις 28/2/2018, για τους λόγους που αναφέρονται αναλυτικά στην σχετική εισήγηση της αρμόδιας Δ/νσης του ΕΦΚΑ (Επισυνάπτεται το σχετικό έγγραφο).

Σχετικά με τα ζητήματα που αφορούν την υπαγωγή στη διαδικασία της Υπουργικής Απόφασης για τις 120 δόσεις, θα ακολουθήσει νεώτερη αναλυτική ενημέρωση.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη παράταση που είχε δοθεί έληγε στις 31/1/2018.





Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

Alain Badiou «Ο Μάης του ‘68: 50 χρόνια μετά»

Το ψυχαναλυτικό-φιλοσοφικό περιοδικό αληthεια

και η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών,
με τη φιλική υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών,
σας προσκαλούν στην ομιλία του Γάλλου Φιλοσόφου

Alain Badiou
με θέμα: «Ο Μάης του ‘68: 50 χρόνια μετά»

Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Πρύτανης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών κ. Παναγιώτης Χαραλάμπους

Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018 στις 19.00 Αμφιθέατρο De Chirico

Α.Σ.Κ.Τ, Πειραιώς 256, Αγ. Ι. Ρέντης


Επίσης, την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018 στις 7 μμ. ο Alain Badiou θα δώσει διάλεξη στο Γαλλικό Ινστιτούτο με θέμα Η Ιστορία: Δομή και Συμβάν.

Την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου στις 7 μμ .θα μιλήσει στο Μέγαρο Μουσικής με θέμα Ποίηση και Φιλοσοφία.

Κοινή Επιτροπή Πολιτών για τη σωτηρία του Ελληνικού

ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
(αρχαιολόγων, αρχιτεκτόνων, αιρετών της αυτοδιοίκησης, βουλευτών, ευρωβουλευτών, επιστημόνων του περιβάλλοντος και εκπροσώπων των κινημάτων για την πόλη και το περιβάλλον στην Αττική και ευρύτερα τη χώρα)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 25/1/2018

Οι υπογραφόμενοι / υπογραφόμενες 522 θεσμικοί φορείς και πολίτες (βλέπε επισυναπτόμενο κατάλογο) καταθέσαμε σήμερα δια του δικηγόρου μας κ. Μάριου Χαϊνταρλή προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Νικόλαο Σακελλαρίου και τον εισηγητή επί του σχεδίου προεδρικού διατάγματος με τίτλο «Έγκριση Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά Περιφέρειας Αττικής» πάρεδρο κ. Δημήτριο Βασιλειάδη υπόμνημα των απόψεών μας σε σχέση με το εν λόγω υποβληθέν σχέδιο ΠΔ.
Επισυνάπτουμε κατάλογο των 522 ατόμων (519) και φορέων (3) που συνυπογράφουν τα κατατεθέντα τεχνικό και νομικό υπόμνημα. Για το περιεχόμενο των αντιρρήσεών μας θα σας ενημερώσουμε σύντομα.

Εκ μέρους της Κοινής Επιτροπής Πολιτών για τη Σωτηρία του Ελληνικού

Φαίδων Γεωργιάδης , πολεοδόμος -χωροτάκτης, 6947708343, geoph@otenet.gr,
Στάθης Γκότσης, ιστορικός, μέλος ΔΣ Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων
6972009614, stgkotsis@gmail.com,
Χρήστος Κορτζίδης, επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης,
6937131389 , cristos.kortzidis@gmail.com
Ελένη Πορτάλιου, ομ. καθ/τρια Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ, Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό, 2107512560, portel@central.ntua.gr



Ακολουθεί μια ενδεικτική αναφορά ονομάτων από τις διαφορετικές κατηγορίες και στη συνέχεια επισυνάπτεται ο πλήρης κατάλογος των ονομάτων που προσυπέγραψαν το υπόμνημα στο ΣτΕ.

Πρώην και νυν ευρωβουλευτές/τριες, βουλευτές/τριες (συνολικά 8)
Γλέζος Μανώλης π. βουλευτής και ευρωβουλευτής
Σακοράφα Σοφία, ευρωβουλεύτρια
Χουντής Νικόλαος ευρωβουλευτής
Αλαβάνος Αλέξανδρος π. ευρωβουλευτής και βουλευτής
Χρυσόγελος Νίκος π. ευρωβουλευτής
Βαλαβάνη Όλγα-Νάντια π. αν. υπουργός Οικονομικών
Διώτη Ηρώ π. βουλεύτρια
Κυρίτση Αγλαΐα π. βουλεύτρια

Αιρετοί της αυτοδιοίκησης (συνολικά 74)

Δήμαρχοι 2

Ιδιωτικοποιήσεις: Το χρονοδιάγραμμα για τα πωλητήρια του 2018


Δεκαέξι προαπαιτούμενα για την τέταρτη αξιολόγηση που αφορούν στις ιδιωτικοποιήσεις περιλαμβάνονται στο Compliance Report, την έκθεση συμμόρφωσης, των δανειστών που ανακοινώθηκε το βράδυ της Δευτέρας.Μεταξύ αυτών προβλέπεται η προκήρυξη των διαγωνισμών για πώληση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), του 65% της ΔΕΠΑ και του 5% του ΟΤΕ μέσα στον Μάρτιο, αλλά και η προώθηση του διαγωνισμού για το 35% των ΕΛΠΕ ή άλλης διαδικασίας αξιοποίησης του συγκεκριμένου ποσοστού. Για τον Ιούνιο προγραμματίζεται η πώληση του 17% της ΔΕΗ ή άλλης μορφής αξιοποίηση που «οδηγεί σε τουλάχιστον ίδια έσοδα».

Στην έκθεση αναφέρεται πως και το 2017 τα έσοδα των ιδιωτικοποιήσεων ήταν χαμηλότερα των προβλεπόμενων (1,4 δισ. έναντι πρόβλεψης για 1,9 δισ. ευρώ), εξαιτίας των καθυστερήσεων στην πώληση του ΟΛΘ και του 5% του ΟΤΕ. Προβλέπεται πως οι καθυστερήσεις θα επηρεάσουν και τα έσοδα του 2018, ενώ εκτιμάται πως στο πρώτο εξάμηνο μπορούν να συγκεντρωθούν ένα δισ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση πως θα ολοκληρωθεί το σίριαλ του Ελληνικού. 

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Ενημέρωση σχετικά με τον πόρο 6 ο/οο


Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αρ. Πρωτ.: 7274 
Αθήνα, 23/1/2018

Προς: Α’ Βάθμιες Ενώσεις. (Κοινοποίηση και στα μέλη μας μέσω των Α΄Βάθμιων ΕΜΔΥΔΑΣ).

Θέμα: «Ενημέρωση σχετικά με τον πόρο 6 ο/οο»


Συνάδελφοι, -σσες,
Σε συνέχεια της από 8/12/2017 ενημέρωσης μας, σχετικά με τον πόρο 6 ο/οο του άρθρου 53 του Ν.4412/16, έχουμε να σας ενημερώνουμε για τα παρακάτω:
Σε συνεδρίαση της Επιτροπής Διαχείρισης του πόρου, στις 18/1/2018 αποφασίστηκε ως ημερομηνία ορόσημο για την πρώτη καταβολή του, η 31/1/2018. Μέχρι τότε το Μητρώο των δικαιούχων μελών θα κλειδώσει και το ποσό που θα έχει συγκεντρωθεί μέχρι την ημερομηνία αυτή, θα καταβληθεί στους δικαιούχους συναδέλφους (ελπίζουμε μέχρι Αρχές Μάρτη). Από το ποσό αυτό θα παρακρατηθεί το 1/6 της ετήσιας (για το 2018) συνδρομής μας προς το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος για όσους δεν την έχουν ήδη πληρώσει. Τυχόν παρελθούσες οφειλές στο ΤΕΕ, οι συνάδελφοι οφείλουν να τις ρυθμίσουν μόνοι τους. Όπως είχαμε ενημερώσει ενδεχομένως θα υπάρξουν κάποιες καθυστερήσεις στη διαδικασία πρώτης καταβολής, οι οποίες όμως θα είναι προσωρινές και θα εξομαλυνθούν στη συνέχεια
Επίσης θα εκδοθούν εγκύκλιοι προς τις Υπηρεσίες Προσωπικού ώστε να ενημερώνουν την Επιτροπή για τις Υπηρεσιακές μεταβολές των Διπλωματούχων Μηχανικών (Συνταξιοδοτήσεις, Μετατάξεις, Αργίες, Διαθεσιμότητες κλπ) καθώς και για την αναδρομική παρακράτηση του πόρου σε έργα με ημερομηνία Συμβασιοποίησης προγενέστερη της σχετικής εγκυκλίου (Εγκύκλιος 20/6-10-2017, Διαδικασίες συλλογής και διαχείρισης του πόρου 6‰.pdf) που είχε εκδοθεί από τις 6/10/2017.
Μέχρι την έκδοση της πρώτης εγκυκλίου παρακαλούνται οι Α’ Βάθμιες Ενώσεις όπως ενημερώνουν την ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ τόσο για τις συνταξιοδοτήσεις των μελών τους, όσο και για την οικονομική τακτοποίηση των συνδρομών των υπολοίπων, ώστε να επικαιροποιείται κατάλληλα κάθε φορά το Μητρώο, πριν την κάθε κατανομή.

Υπενθυμίζουμε τα σχετικά έγγραφα:

Καλούμε τις Πρωτοβάθμιες Ενώσεις, αλλά και όλους τους συναδέλφους να συμβάλλουν ώστε να ενημερωθούν για τον πόρο όλες οι Υπηρεσίες που εκτελούν έργα σύμφωνα με το άρθρο 53 του Ν.4412/16 και να μας ενημερώνουν για τυχόν προβλήματα.

Ενημερώνουμε τέλος τους συναδέλφους, ότι για το αποθεματικό του κατηργημένου πόρου του άρθρου 27, παρ.34 του Ν. 2166/93 (πρώην 6 ο/οο), συνεχίζουμε την πίεση προς το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ώστε σημαντικό μέρος του, να αποδοθεί στους δικαιούχους Διπλωματούχους Μηχανικούς, κατόπιν νομοθετικής ρύθμισης.

Συνάδελφοι συσπειρωνόμαστε στην Ένωση μας, ώστε συλλογικά να αντιμετωπίσουμε τα πολλαπλά προβλήματα του κλάδου μας. Η ενεργός συμμετοχή μας μπορεί να εξασφαλίσει λύσεις στις διεκδικήσεις μας.


Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

Στο «σφυρί» σπήλαια, μουσεία και ιαματικές πηγές Από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ ΑΕ)

Από το Βήμα το μεγάλο ξεπούλημα...



Στο «σφυρί» βγάζει η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ ΑΕ) το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων που διαχειρίζεται το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, σπήλαια, μουσεία, ιαματικές πηγές. 

Στο επίκεντρο της στρατηγικής του νέου διοικητικού συμβουλίου της ΕΤΑΔ, βρίσκεται η άμεση υλοποίηση των προϋποθέσεων για την επιτυχή αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου με αναπτυξιακή προοπτική που παραμένουν εντελώς η μερικώς ανεκμετάλλευτα για πολλά χρόνια. 

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της εταιρείας, η ΕΤΑΔ διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων το οποίο περιλαμβάνει 210 τουριστικά ακίνητα ανά την Ελλάδα, κάποια από τα οποία έχουν σημαντικό ιστορικό και πολιτιστικό χαρακτήρα, όπως και αφορούν πολλές διαφορετικές κατηγορίες, για παράδειγμα τα πρώην Ξενοδοχεία Ξενία, Μαρίνες, Κάμπινγκ, Γκολφ, Χιονοδρομικά Κέντρα, Μουσεία, Σπήλαια, Τουριστικά Περίπτερα, Ιαματικές Πηγές κλπ..

Επίσης στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας περιλαμβάνονται και σημαντικά Ολυμπιακά Ακίνητα, όπως και διαφορετικές κατηγορίες ακινήτων (πχ αστικά, μη αστικά, αγροτικά, παράκτιες εκτάσεις, κλπ) που προέρχονται κυρίως από την πρώην ΚΕΔ αλλά και ακίνητα που μεταβιβάζονται από το ΤΑΙΠΕΔ βάση του νόμου 4389. Συνολικά το χαρτοφυλάκιο αριθμεί περίπου 72.000 τίτλους ακινήτων σε όλη την ελληνική επικράτεια.

ΥΠΕΝ:Διευκρινιστικές Οδηγίες περί ασφαλιστικής ενημερότητας μηχανικού και κρατήσεων υπέρ ΤΣΜΕΔΕ κ& ΕΜΠ στις οικοδομικές άδειες


Διευκρινιστικές Οδηγίες περί της ασφαλιστικής ενημερότητας του μηχανικού και των κρατήσεων υπέρ ΤΣΜΕΔΕ κ& ΕΜΠ στις οικοδομικές άδειες, στο πλαίσιο της εφαρμογής του άρθρου 40 του ν. 4495/2017 εξέδωσε το ΥΠΕΝ.

Αναλυτικά, αναφέρονται τα εξής:

“Μετά από ερωτήματα πολεοδομικών υπηρεσιών, σχετικά με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά του άρθρου 40 του ν.4495/2017 για τη χορήγηση της οικοδομικής άδειας, διευκρινίζουμε για την ενιαία εφαρμογή αυτού από τις Υπηρεσίες Δόμησης τα παρακάτω:

Στο άρθρο 40 του ν.4495/2017 που φέρει τίτλο «Δικαιολογητικά για τη χορήγηση της οικοδομικής άδειας» ορίζονται ρητά τα σχετικά δικαιολογητικά που απαιτούνται για την έκδοση της οικοδομικής αδείας, στα οποία δεν περιλαμβάνεται η βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας του μηχανικού. Συνεπώς, για την εφαρμογή των πολεοδομικών διατάξεων του ν.4495/2017 και για την έκδοση οικοδομικής αδείας, δεν απαιτείται η προσκόμιση ασφαλιστικής ενημερότητας του μηχανικού, αλλά μόνο τα αποδεικτικά κατάθεσης των απαιτούμενων εισφορών του ιδιοκτήτη του έργου υπέρ του Δημοσίου, ΕΦΚΑ και δήμου.

Επίσης, σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 2/47676/0026/13-10-2017 έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών, Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, Διεύθυνση Συντονισμού και ελέγχου εφαρμογής Δημοσιολογιστικών Διατάξεων, στο οποίο αναφέρεται επί λέξει ότι: «λόγω της κατάργησης των κρατήσεων υπέρ ΤΣΜΕΔΕ η κράτηση υπέρ Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) ως παρακολούθημα της προηγούμενης καταργείται ομοίως», διευκρινίζουμε ότι δεν απαιτείται για την χορήγηση της οικοδομικής αδείας, η κράτηση 1% υπέρ Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ).”

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Ασφαλιστικές Εισφορές με το Ν.4387/16 (Κρατήσεις στην Προσωπική Διαφορά)

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 23/1/2018

Αρ. Πρωτ. : 7269
Προς: Α’ βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ
για ενημέρωση των μελών.
Κοιν.: Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Θέμα : Ασφαλιστικές Εισφορές με το Ν.4387/16 (Κρατήσεις στην Προσωπική Διαφορά).


Συνάδελφοι σας κοινοποιούμε το παρόν γιατί διαπιστώσαμε Πανελλαδικά ότι εμφανίζεται μια ανομοιογένεια στην ερμηνεία του νόμου σχετικά με τις κρατήσεις υπέρ ασφαλιστικών εισφορών. Συγκεκριμένα, σε κάποιες μισθοδοτικές καταστάσεις εμφανίζεται κράτηση υπέρ ασφαλιστικών εισφορών και στο ποσό της προσωπικής διαφοράς ενώ σε κάποιες άλλες, όχι. Μετά από αναλυτική παρουσίαση των διατάξεων που ίσχυαν και ισχύουν, οι συνάδελφοι μηχανικοί μπορούν να ελέγξουν τις κρατήσεις στις βεβαιώσεις αποδοχών και ανάλογα να διεκδικήσουν αναδρομικά τις διαφορές.
Από τα παρακάτω προκύπτει ότι για τις αποδοχές πριν τις 1-1-2017, η κράτηση υπέρ ασφαλιστικών φορέων στην προσωπική διαφορά έπρεπε να υπολογίζεται στο σύνολο των αποδοχών για όλους τους υπαλλήλους (παλιούς ασφαλισμένους, νέους ασφαλισμένους και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου)
Για τις αποδοχές μετά τις 1-1-2017 υπάρχει μια διαφοροποίηση ανάλογα με την σχέση εργασίας. Για τους μηχανικούς με μόνιμη σχέση εργασίας, η προσωπική διαφορά δεν υπόκειται σε κρατήσεις. Για τους μηχανικούς με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ, όλες οι αποδοχές υπόκεινται σε κρατήσεις.

Τι ισχύει μετά τις 1-1-2017
Βάσει του εγγράφου του Υπ. Οικονομικών (Αριθμ. Πρωτ:2/24112/ΔΕΠ, Αθήνα, 31 Μαρτίου 2017) με θέμα: “Οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 2α του άρθρου 8 του ν. 4387/2016 (A 85). Προσδιορισμός συντάξιμων αποδοχών και σχετικών κρατήσεων δημοσίων λειτουργών και υπαλλήλων.”

ΓΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ
Α1. Ασφαλισμένοι πριν την 1-1- 1993 (παλαιοί ασφαλισμένοι)
Από 1 -1- 2017 (επομένη της ημερομηνίας λήξης της ισχύος της διάταξης της παρ. 2α του άρθρου 1 του ν. 4024/2011), ως συντάξιμες αποδοχές των «παλαιών ασφαλισμένων» (υπάλληλοι που έχουν ασφαλισθεί πρώτη φορά για κύρια σύνταξη σε Φορέα Κύριας Ασφάλισης ή το Δημόσιο ή σε Φορέα Ασφάλισης κράτους – μέλους της Ε.Ε. πριν την 1 -1-1993) οι οποίοι υπάγονται στις διατάξεις του ν. 4354/2015 (νέο ενιαίο μισθολόγιο), νοούνται αυτές επί των οποίων καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων. 59 (παρ. 2) και 9 (περ. ι της παρ. 2) του π.δ. 169/2007, όπως ισχύουν, δηλαδή:
  1. ο βασικός μισθός, όπως αυτός καταβάλλεται με βάση τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 27 του ν. 4354/2015.
  2. το καταβαλλόμενο επίδομα θέσης ευθύνης.
  3. το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας μόνο για όσους υπηρετούν στους Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού και έχουν ενταχθεί στο καθεστώς των Β.Α.Ε. (άρθρο 4 του ν. 3660/20 08). όπως τα ανωτέρω ποσά (υπό α/α 1, 2 και 3) ισχύουν, κατά περίπτωση, με βάση τις διατάξεις του ανωτέρω ν. 4354/2015 και τις εκάστοτε εφεξής ισχύουσες διατάξεις. ΑΔΑ: 7ΦΘΨΗ-ΟΒΛ 3
A 2. Ασφαλισμένοι από 1 -1- 1993 και μετά (νέοι ασφαλισμένοι)
Από 1 -1- 2017, ως συντάξιμες αποδοχές των «νέων ασφαλισμένων» υπαλλήλων (έχουν ασφαλισθεί για κύρια σύνταξη για πρώτη φορά σε Φορέα Κύριας Ασφάλισης ή το Δημόσιο ή σε Φορέα Ασφάλισης κράτους – μέλους της Ε.Ε. μετά την 1 -1- 1993) που υπάγονται στις διατάξεις του ν. 4354/2015 (νέο ενιαίο μισθολόγιο), νοούνται αυτές επί των οποίων καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου. 17 (παρ. 1) του ν. 2084/1992 (Α 165), όπως ισχύουν, δηλαδή:
1. ο βασικός μισθός, όπως αυτός καταβάλλεται με βάση τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 27 του ν. 4354/ 2015
2. η οικογενειακή παροχή (άρθρο 15 του ν. 4354/2015)
3. το καταβαλλόμενο επίδομα θέσης ευθύνης (άρθρο 16 του ν. 4354/2015)
4. το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας (άρθρο 18 του ν. 4354/2015), ανεξαρτήτως εάν έχουν ενταχθεί στο καθεστώς των Β.Α.Ε.
5. το επίδομα απομακρυσμένων – παραμεθορίων περιοχών (άρθρο 19 του ν. 4354/2015), όπως τα ανωτέρω ποσά (υπό α/α 1,2,3,4 και 5) ισχύουν, κατά περίπτωση, με βάση τις διατάξεις του ανωτέρω ν. 4354/2015 και τις εκάστοτε εφεξής ισχύουσες διατάξεις

Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

Ενημέρωση από τη συνάντηση της ΑΣΜ με τον Κ. Μακέδο (11/01/2018), πρόεδρο της Συμβουλευτικής Επιτροπής Επιστημόνων του ΕΦΚΑ και πρόεδρο του ΤΜΕΔΕ


Μετά από τη συζήτηση που έγινε, ενημερωθήκαμε για τα βασικά θέματα που είχε αποφασίσει να θέσει η ομάδα εργασίας και είναι τα παρακάτω:

1. Αναδρομικές αυξήσεις εισφορών του Ν.3986/11

Θα έχουμε πιο συγκεκριμένη ενημέρωση σε λίγες μέρες σχετικά με ενέργειες που γίνονται για το θέμα, με δεδομένη την αλλαγή της νομοθεσίας (κατάργηση της ειδικής προσαύξησης, νέος τρόπος υπολογισμού συντάξεων – εθνική και ανταποδοτική). Υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι που ήδη πληρώνουν τις αναδρομικές αυξήσεις, γιατί κάποιες υπηρεσίες του ΤΣΜΕΔΕ τις είχαν συμπεριλάβει στις ρυθμίσεις, ενώ άλλες όχι.

Σε περίπτωση κατάργησης της υποχρέωσης καταβολής τους αποκλείεται η περίπτωση συμψηφισμού, τα ποσά που έχουν ήδηπληρωθεί θα υπολογιστούν στη σύνταξη στο ανταποδοτικό τμήμα.

2. α. Αιτήσεις αναδρομικής διαγραφής από το πρώην ΤΣΜΕΔΕ (πριν τις 01/01/17) που εκκρεμούν

Υπάρχει το πρόβλημα της αρμοδιότητας, που προέκυψε μετά από έγγραφο της πρώην Προϊσταμένης Εισφορών προς το Διοικητή του ΕΦΚΑ, σχετικά με την αρμοδιότητα της παλιάς Διοικούσας του ΤΣΜΕΔΕ να κρίνει τις ενστάσεις στις αρνητικές απαντήσεις της Υπηρεσίας, όπως γινόταν μέχρι εκείνη τη στιγμή. Ακολούθησε έγγραφο του Διοικητή ότι οι ενστάσεις κρίνονται από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΦΚΑ, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να μην πηγαίνει κανένα σχετικό θέμα από την αρμόδια Υποδιεύθυνση στην παλιά Διοικούσα του ΤΣΜΕΔΕ, που λειτουργεί ως διοικητική επιτροπή μέχρι να δημιουργηθούν οι επιτροπές που προβλέπει ο νόμος. Το αποτέλεσμα είναι ότι η παλιά Διοικούσα δεν συνεδριάζει πια γιατί δεν υπάρχει αντικείμενο.

Τέθηκε από μας το πρόβλημα ότι η υπηρεσία δεν απαντάει καν στις αιτήσεις για να μπορεί να γίνει εκ των υστέρων ένσταση, δεν ήταν γνωστό και περιμένουμε ενημέρωση σε επόμενη συζήτηση.

Για να λυθεί αυτό το θέμα, πρέπει να υπάρξει πίεση προς την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου (Διεύθυνση Υποστήριξης Ανθρώπινου Δυναμικού και Υπηρεσιών – Τμήμα 2) και τον ΕΦΚΑ να ξεκαθαρίσει το πρόβλημα της αρμοδιότητας. Αν δοθεί η αρμοδιότητα, οι υπηρεσιακοί και οι επιτροπές θα μπορέσουν να δουλέψουν για να ξεμπλοκάρει το θέμα.

Οι περιπτώσεις που δεν είχε γίνει ποτέ έναρξη στην εφορία ή ο ασφαλισμένος ήταν στο εξωτερικό και αποδεδειγμένα έχει πληρώσει εισφορές στη χώρα που εργαζόταν (με εξαίρεση κάποιες χώρες που δεν υπάρχει διακρατική συμφωνία), είναι πιο ξεκάθαρες και θα πρέπει να κρίνονται θετικά από την Υπηρεσία, χωρίς να είναι απαραίτητη η διαδικασία της επιτροπής.

β. Εφαρμογή του νόμου και μη χρέωση όσων έχουν κλείσει βιβλία από 01/01/2017 (λόγω παύσης ασφάλισης ιδιότητας)

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Επαναφορά της «προσωπικής διαφοράς» στους διπλωματούχους μηχανικούς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 23-1-2018
Αρ. Πρωτ. : 7268
Προς: 1. Υπουργό Εσωτερικών κ. Π. Σκουρλέτη

Κοιν.: 1. Υπ. Διοικητικής Ανασυγκρότησης κα Ολ. Γεροβασίλη
2. Αναπλ. Υπουργό Οικονομικών
κ. Γ. Χουλιαράκη
3. Πρόεδρο και Δ.Ε. του ΤΕΕ
4. Α΄βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ

Θέμα : Επαναφορά της «προσωπικής διαφοράς» στους διπλωματούχους μηχανικούς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.


Κύριε Υπουργέ,
Σε συνέχεια προηγουμένων εγγράφων μας, επανερχόμαστε στο θέμα που προέκυψε με τον πρόσφατο Νόμο 4483/2017, όπου επαναχορηγείται αναδρομικά η προσωπική διαφορά σε κατηγορίες υπαλλήλων που μετατάχτηκαν με τη διαδικασία της ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας. Όμως στις διατάξεις του άρθρου 99 του Ν.4483/31-7-2017, δε λήφθηκαν υπόψη όλες οι κατηγορίες υπαλλήλων που μετατάχθηκαν από ΟΤΑ όπως επίσης και στην ερμηνευτική Εγκύκλιο 33/17-11-2017 όπου δεν υπάρχει καμία σχετική αναφορά με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν στους ίδιους χώρους, μηχανικοί πολλών ταχυτήτων.

Πρόκειται για περιπτώσεις οι οποίες αφορούν σε μετατάξεις με τις διατάξεις των Ν.3852/2010, Ν.4018/2011, Ν.4223/2013, από ΟΤΑ σε Αποκεντρωμένες Διοικήσεις ενώ δινότανε η δυνατότητα αυτή και περιπτώσεις μετατάξεων από και προς Υπουργεία κλπ. Μετά τα παραπάνω παρακαλούμε να κατανοήσετε το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στους χώρους εργασίας, με την αναφορά στο Νόμο των επιμέρους περιπτώσεων μετάταξης δημιουργώντας μια άνιση αντιμετώπιση στην μισθολογική κατάσταση των μηχανικών. Προτείνουμε να τροποποιηθεί το άρθρο 99 του Ν.4483/31-7-2017 και να γίνει αναφορά σε όλες τις περιπτώσεις μετατάξεων ανεξάρτητα από τον Φορέα μετάταξης. Υπενθυμίζουμε τέλος το αίτημα μας για συνάντηση μας μαζί σας, ώστε να συζητήσουμε τα θέματα που αφορούν τους Διπλ. Μηχανικούς.

Radical IT: Οι απολύσεις στην Plegmanet αφορούν και εσένα!


Παραθέτουμε την ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας ενάντια στις απολύσεις στην Plegmanet. Ως Radical IT δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για τη δικαίωση των συναδέλφων.

Συνάδελφε, συναδέλφισσα… Ένας αγώνας για το δικαίωμα στη δουλειά βρίσκεται σε εξέλιξη. Στην Plegmanet οι εργαζόμενοι είδαν τρεις συναδέλφους τους να απολύονται άδικα και εκδικητικά επειδή συμμετείχαν στη γενική απεργία στις 17 Μάη. Τους τελευταίους μήνες γίνονται κινητοποιήσεις για την επαναπρόσληψη του συναδέλφου ο οποίος απαιτεί να επαναπροσληφθεί.

Τι λέει η εργοδοσία: Οι απολύσεις δεν έγιναν για συνδικαλιστικούς λόγους.

Τι λέμε εμείς: Τρεις εργαζόμενοι απεργήσανε στις 17 Μάη και απολύθηκαν όλοι τους, ο ένας μετά τον άλλο, εκδικητικά.

Τι λέει η εργοδοσία: Οι απολυμένοι δεν πουλούσαν αρκετά και δεν ήταν αποδοτικοί.

Τι λέμε εμείς: Οι στόχοι που βάζει ο εργοδότης είναι ο «μοχλός» για να αυθαιρετεί σε βάρος των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι δεν αμείβονται με το κομμάτι αλλά για τις ώρες που δουλεύουν στην εταιρία.

Τι λέει η εργοδοσία: Οι μισθοί που δίνουν είναι αρκετοί και η εταιρεία «δεν βγαίνει».

Τι λέμε εμείς: Οι μισθοί που δίνουν είναι μισθοί πείνας. Κανείς δεν ζει με τόσα λίγα. Οι εργοδότες, από την άλλη, βγάζουν κέρδη πάνω στις δικές μας πλάτες. Και σαν να μην έφτανε αυτό, στην Plegmanet -όπως και αλλού- οι εργαζόμενοι αναγκάζονταν να «πληρώνονται» με κουπόνια.

Τι λέει η εργοδοσία: Ότι δικαιούνται να απολύουν όποιον θέλουν, γιατί είναι νόμιμο δικαίωμα τους.

Τι λέμε εμείς: Το μόνο δικαίωμα που αναγνωρίζουμε είναι το δικαίωμα των εργαζομένων στη δουλειά και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες. Δεν είμαστε αναλώσιμοι, ούτε εργαλεία να μας μεταχειρίζονται όποτε και όπως θέλουν τα αφεντικά. Εμείς δεν νομιμοποιούμε την εκμετάλλευση.

Ξέρουμε καλά ότι η Plegmanet δεν είναι η εξαίρεση, αλλά ο κανόνας. Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση ήδη ψήφισε νόμο που απαγορεύει το δικαίωμα στην απεργία. Ξέρουμε από την πείρα μας το καθεστώς τρομοκρατίας που κυριαρχεί στους χώρους εργασίας. Ξέρουμε όμως πολύ καλά ότι, αν δεν υπερασπιστούμε εμείς τα δικαιώματά μας θα μας τα καταργήσουν, ακόμη και τα στοιχειώδη.

Είναι άγραφος νόμος ότι σε αρκετές εταιρείες του ιδιωτικού τομέα όποιος απεργεί απολύεται. Αυτό δεν πρέπει να περάσει. Αν θέλουμε μόνιμη και σταθερή δουλειά, αυξήσεις στου μισθούς, ανθρώπινα ωράρια, δεν μπορούμε απλά να ελπίζουμε ότι οι εργοδότες και οι κυβερνήσεις θα τα κάνουν από μόνοι τους. Δεν το έκαναν ποτέ και δεν θα το κάνουν ούτε τώρα. Ο μόνος δρόμος είναι να τα διεκδικήσουμε.

Όταν έρθει η ώρα της απόλυσης όλοι θέλουμε να μας συμπαρασταθούν οι συνάδελφοι μας, να μας δείξουν την αλληλεγγύη τους. Έτσι και τώρα πρέπει και εμείς να συμπαρασταθούμε στους απολυμένους συναδέλφους μάς. Γιατί όταν απολύουν έναν από εμάς και δεν υπάρχει αντίδραση, τότε οι εργοδότες αποθρασύνονται, νιώθουν μεγαλύτερη άνεση να το κάνουν σε όποιον σηκώνει κεφάλι και διεκδικεί τα αυτονόητα.

Να ξαναγυρίσουν οι απολυμένοι στη δουλειά! Γιατί αυτό θα είναι νίκη η οποία θα είναι προς όφελος όλων των εργαζομένων. Γιατί όταν κερδίζει ένας εργαζόμενος το δικαίωμά του να δουλεύει, το κερδίζουν και οι υπόλοιποι συνάδελφοί του που διεκδικούν μαζί του.

Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

Η Μακεδονία είναι Ελληνική...


Ακύρωση ΠΔ Οργανισμών μετά από προσφυγή της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ για την αδιακρίτως τοποθέτηση ΠΕ ή ΤΕ προϊσταμένων


ΘΕΤΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΣΕ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΗΣ ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ ΣΤΟ ΣτΕ

Πολύ σημαντική απόφαση του ΣτΕ που δικαιώνει την προσφυγή της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ εναντίον του ΠΔ του Οργανισμού της Περιφέρειας Κρήτης ακυρώνοντας το, γιατί αδιακρίτως σε διευθύνσεις και τμήματα τοποθετούσε ως προϊσταμένους "ΠΕ ή ΤΕ" σε αντίθεση με το άρθρο 97 του Κώδικα Δημοτικών Υπαλλήλων που προβλέπει προβάδισμα μεταξύ των κατηγοριών.



ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Σχετικά με την Εφαρμογή του Ν. 4495/17 «Έλεγχος και προστασία του Δομημένου Περιβάλλοντος»

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 19/1/2018
Αρ. Πρωτ. : 7267
Προς: 1. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταθάκη
  1. Γεν. Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος ΥΠΕΝ κα Κλαμπατσέα
Κοιν.: 1. Υπουργό Εσωτερικών, κ. Σκουρλέτη
2. ΤΕΕ
3. ΚΕΔΕ
4. ΑΔΕΔΥ
5. ΠΟΕ –ΟΤΑ
6. Α’ βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ

Θέμα : Εφαρμογή του Ν. 4495/17 « Έλεγχος και προστασία του Δομημένου Περιβάλλοντος».

Κύριε Υπουργέ
Σε συνέχεια του από 27/11/2017 εγγράφου μας με το Ψήφισμα του Συνεδρίου μας για τον Ν.4495/17 για το Δομημένο Περιβάλλον και κατόπιν συναντήσεων του ΔΣ της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής (μετά την ψήφιση του Ν.4495/17 μια και ουδέποτε κληθήκαμε να γνωμοδοτήσουμε κατά την προπαρασκευή του, αν και είχαμε επανειλημμένως αιτηθεί συνάντηση με εσάς) με υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου που προΐσταστε, επανερχόμαστε με τις παρακάτω διεκδικήσεις μας:
  1. Τροπολογία του άρθρου 3 του ν. 4495/17 ώστε να συμπεριληφθούν στη συγκρότηση των «Συμβουλίων Παρακολούθησης του Δομημένου Περιβάλλοντος – Ετήσιες Εκθέσεις» απαρέγκλιτα και εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας μας, καθότι για «τη μελέτη και αξιοποίηση δεδομένων και στοιχείων που αφορούν στο Δομημένο Περιβάλλον και την υποβολή προτάσεων προς το οικείο Περιφερειακό Συμβούλιο» η άποψη των εκπροσώπων των διπλωματούχων μηχανικών του ευρύτερου δημοσίου τομέα είναι απαραίτητη προϋπόθεση της διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος και του επιστημονικού κύρους του εκάστοτε συμβουλίου.
  2. Συμμετοχή εκπροσώπων της Ομοσπονδίας μας στην επεξεργασία του ΠΔ το οποίο απαιτείται κατά το άρθρο 31 του ν. 4495/17, όπου «ορίζονται οι προϋποθέσεις για τη λειτουργία και οργάνωση των ΥΔΟΜ, καθώς και τα κριτήρια για την κατ’ ελάχιστον στελέχωση αυτών», ώστε να επιτευχθεί με κάθε τρόπο ο κοινός στόχος της διασφάλισης των θέσεων εργασίας αλλά και των αποδοχών των συναδέλφων μετά την κατάργηση των Τμημάτων Ελέγχου Κατασκευών από τις ΥΔΟΜ.
  3. Έγκαιρη κοινοποίηση και στην Ομοσπονδία μας όλων των υπό σύνταξη κατ’ εξουσιοδότηση του ν. 4495/17 δευτερογενών κανονιστικών πράξεων (ΠΔ, ΥΑ, εγκυκλίων ή/και άλλων διοικητικών εγγράφων) που απαιτούνται για την εφαρμογή των διατάξεών του, καθότι η εμπειρία των συναδέλφων διπλ. Μηχανικών εργαζομένων τόσο στις ΥΔΟΜ, όσο και στις κεντρικές και περιφερειακές Υπηρεσίες Χωρικού Σχεδιασμού, είναι ανεκτίμητη για την ορθή αντιμετώπιση θεμάτων της πολεοδομικής νομοθεσίας.
Κύριε Υπουργέ, η Ομοσπονδία μας εκπροσωπεί τους εναπομείναντες διπλωματούχους μηχανικούς της χώρας που ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, από τους οποίους ζητείται να εφαρμόσουν με αρτιότητα και αποτελεσματικότητα τις διατάξεις του νέου Ν.4495/17, ενώ παραμένει ανεπίλυτο το εμφανέστατο πλέον πρόβλημα της υποστελέχωσης του συνόλου των υπηρεσιών σε σχέση με το κατ’ ελάχιστον απαιτούμενο τεχνικό – επιστημονικό δυναμικό.
Λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη την ιδιαίτερη όξυνση του προβλήματος αυτού σε συγκεκριμένους τομείς, όπως οι νησιωτικές περιοχές, όπου ο αριθμός των διπλωματούχων μηχανικών έχει απομειωθεί πολύ πέραν του ελαχίστου επιτρεπτού ορίου, εύλογα τίθεται το ερώτημα, πώς θα επιτευχθεί η αναγκαία στελέχωση των υπό δημιουργία νέων φορέων; (τοπικά, περιφερειακά παρατηρητήρια, κλπ).

Κατόπιν των ανωτέρω αναμένουμε στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να ορίσετε συνάντηση με την Ομοσπονδία μας.

Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018

Ημερίδα ΠΣΔΑΤΜ: “Οριοθέτηση και Προστασία των Ρεμάτων (Η περίπτωση της Μάνδρας)”

Την Τετάρτη 24.01.2018 ο ΠΣΔΑΤΜ διοργανώνει ημερίδα με τίτλο “Οριοθέτηση και Προστασία των Ρεμάτων (Η περίπτωση της Μάνδρας)” στην Αίθουσα εκδηλώσεων ΤΕΕ, Αθήνα, Νίκης 4 (Α’ όροφος).