Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Σχετικά με την Εφαρμογή του Ν. 4495/17 «Έλεγχος και προστασία του Δομημένου Περιβάλλοντος»

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 19/1/2018
Αρ. Πρωτ. : 7267
Προς: 1. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταθάκη
  1. Γεν. Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος ΥΠΕΝ κα Κλαμπατσέα
Κοιν.: 1. Υπουργό Εσωτερικών, κ. Σκουρλέτη
2. ΤΕΕ
3. ΚΕΔΕ
4. ΑΔΕΔΥ
5. ΠΟΕ –ΟΤΑ
6. Α’ βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ

Θέμα : Εφαρμογή του Ν. 4495/17 « Έλεγχος και προστασία του Δομημένου Περιβάλλοντος».

Κύριε Υπουργέ
Σε συνέχεια του από 27/11/2017 εγγράφου μας με το Ψήφισμα του Συνεδρίου μας για τον Ν.4495/17 για το Δομημένο Περιβάλλον και κατόπιν συναντήσεων του ΔΣ της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής (μετά την ψήφιση του Ν.4495/17 μια και ουδέποτε κληθήκαμε να γνωμοδοτήσουμε κατά την προπαρασκευή του, αν και είχαμε επανειλημμένως αιτηθεί συνάντηση με εσάς) με υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου που προΐσταστε, επανερχόμαστε με τις παρακάτω διεκδικήσεις μας:
  1. Τροπολογία του άρθρου 3 του ν. 4495/17 ώστε να συμπεριληφθούν στη συγκρότηση των «Συμβουλίων Παρακολούθησης του Δομημένου Περιβάλλοντος – Ετήσιες Εκθέσεις» απαρέγκλιτα και εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας μας, καθότι για «τη μελέτη και αξιοποίηση δεδομένων και στοιχείων που αφορούν στο Δομημένο Περιβάλλον και την υποβολή προτάσεων προς το οικείο Περιφερειακό Συμβούλιο» η άποψη των εκπροσώπων των διπλωματούχων μηχανικών του ευρύτερου δημοσίου τομέα είναι απαραίτητη προϋπόθεση της διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος και του επιστημονικού κύρους του εκάστοτε συμβουλίου.
  2. Συμμετοχή εκπροσώπων της Ομοσπονδίας μας στην επεξεργασία του ΠΔ το οποίο απαιτείται κατά το άρθρο 31 του ν. 4495/17, όπου «ορίζονται οι προϋποθέσεις για τη λειτουργία και οργάνωση των ΥΔΟΜ, καθώς και τα κριτήρια για την κατ’ ελάχιστον στελέχωση αυτών», ώστε να επιτευχθεί με κάθε τρόπο ο κοινός στόχος της διασφάλισης των θέσεων εργασίας αλλά και των αποδοχών των συναδέλφων μετά την κατάργηση των Τμημάτων Ελέγχου Κατασκευών από τις ΥΔΟΜ.
  3. Έγκαιρη κοινοποίηση και στην Ομοσπονδία μας όλων των υπό σύνταξη κατ’ εξουσιοδότηση του ν. 4495/17 δευτερογενών κανονιστικών πράξεων (ΠΔ, ΥΑ, εγκυκλίων ή/και άλλων διοικητικών εγγράφων) που απαιτούνται για την εφαρμογή των διατάξεών του, καθότι η εμπειρία των συναδέλφων διπλ. Μηχανικών εργαζομένων τόσο στις ΥΔΟΜ, όσο και στις κεντρικές και περιφερειακές Υπηρεσίες Χωρικού Σχεδιασμού, είναι ανεκτίμητη για την ορθή αντιμετώπιση θεμάτων της πολεοδομικής νομοθεσίας.
Κύριε Υπουργέ, η Ομοσπονδία μας εκπροσωπεί τους εναπομείναντες διπλωματούχους μηχανικούς της χώρας που ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, από τους οποίους ζητείται να εφαρμόσουν με αρτιότητα και αποτελεσματικότητα τις διατάξεις του νέου Ν.4495/17, ενώ παραμένει ανεπίλυτο το εμφανέστατο πλέον πρόβλημα της υποστελέχωσης του συνόλου των υπηρεσιών σε σχέση με το κατ’ ελάχιστον απαιτούμενο τεχνικό – επιστημονικό δυναμικό.
Λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη την ιδιαίτερη όξυνση του προβλήματος αυτού σε συγκεκριμένους τομείς, όπως οι νησιωτικές περιοχές, όπου ο αριθμός των διπλωματούχων μηχανικών έχει απομειωθεί πολύ πέραν του ελαχίστου επιτρεπτού ορίου, εύλογα τίθεται το ερώτημα, πώς θα επιτευχθεί η αναγκαία στελέχωση των υπό δημιουργία νέων φορέων; (τοπικά, περιφερειακά παρατηρητήρια, κλπ).

Κατόπιν των ανωτέρω αναμένουμε στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να ορίσετε συνάντηση με την Ομοσπονδία μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου