Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Ψήφισμα της Γ.Σ. Του ΣΑΘ για την επένδυση Χρυσού στην Β. ΧΑλκιδική

Ο ΣΑΘ με αγωνία παρακολουθεί τις εξελίξεις σε σχέση με την επένδυση χρυσού στη Βόρεια Χαλκιδική. Η απόφαση της πολιτείας να αγνοήσει την αρνητική τοποθέτηση του Τεχνικού της Συμβούλου (ΤΕΕ) και να προχωρήσει στην έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του έργου, σε συνδιασμό με την ανυπαρξία μέριμνας από την πλευρά της, από το 2003 έως και σήμερα, για ουσιαστικό και σε βάθος δημόσιο διάλογο για την αναγκαιότητά του, φαίνεται ότι με ακρίβεια αδηγεί στην επιβολή του δια της βίας και της καταστολής των αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας που θίγεται άμεσα από αυτό.
Πλήθος επιστημονικών φορέων, με πλέον βαρύνοντα το ΤΕΕ-ΤΚΜ, εγκαίρως και έγκυρα επεσήμαναν ότι στην ολοκληρωμένη του μορφή, το έργο αποτελεί ένα τεράστιο εγχείρημα για τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής, με μη αναστρέψιμες βλάβες σε τομείς ζωτικής σημασίας όπως η υδροφορία, και ακυρώνει κάθε δυνατότητα παράλληλης αξιόλογης οικονομικής δραστηριότητας. Κατά συνέπεια, η επίδραση στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον δεν συνάδει με τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης της περιοχής.
Από το πληθος των τοποθετήσεων και λίγων ενημερωτικών εκπομπών πολλά είναι τα ζητήματα που τέθηκαν. Για την νομιμότητα της εκχώρησης, την αξιοπιστία της ΜΠΕ, τον ρόλο των εταιριών εξόρυξης παγκοσμίως στην ανεπιστρεπτί υποβάθμιση του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος, για την απόδοση της επένδυσης σε σχέση με την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας κ.α.. Δυστυχώς σε όλα τα παραπάνω τόσο η εταιρία όσο και η εκτελεστική εξουσία δεν δόσανε πειστικές απαντήσεις, ενώ οι εξελίξεις συνεχώς επιβεβαιώνουν το χειρότερο σενάριο.
Ο ΣΑΘ βαθύτατα ευαισθητοποιημένος σε ζητήματα περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής και προσπαθώντας να κρίνει το ζήτημα εξω από καιροσκοπικά εκβιαστικά διλήματα (θέσεις εργασίας ή περιβάλλον), δηλώνει πως οι όποιες επενδύσεις δεν μπορούν να γίνονται με κάθε κόστος. Ενώνει την φωνή του με όσους, παρά την φίμωση από τα διαπλεκόμμενα ΜΜΕ και την άγρια καταστολή, υπερασπίζονται το δικαίωμα στη ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου