Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2015

Αίτημα προς τη ΔΕ του ΤΕΕ για να συζητηθεί το ζήτημα της συμμετοχής του ΤΣΜΕΔΕ στην ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Αττικής

Αγαπητοί συνάδελφοι.

Πληροφορηθήκαμε πως η ΔΕ του ΤΣΜΕΔΕ στην τελευταία της συνεδρίαση της 16.11.2015 αποφάσισε (με ψήφους 4 υπέρ και 2 κατά) να εισηγηθεί προς το ΔΣ του ΕΤΑΑ τη συμμετοχή του ΤΣΜΕΔΕ στην ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Αττικής.

Η συζήτηση στο ΔΣ του ΕΤΑΑ θα πραγματοποιηθεί σήμερα 18.11.2015

Συνολικά, η ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας θα φτάσει το ποσό των 748 εκατομμυρίων ευρώ.

Το ΤΣΜΕΔΕ αποφάσισε ότι θα συμμετέχει στην ανακεφαλαιοποίηση και για τη συμμετοχή του έβαλε ένα κάτω και ένα άνω όριο. Το κάτω όριο είναι το 34% και το άνω όριο είναι το 51%.

Αυτό σημαίνει ότι η συμμετοχή του ταμείου θα είναι από 254 εκατ. ευρώ έως 381 εκατ. ευρώ.

Η απόφαση αυτή είναι διπλά καταστροφική για το ταμείο μας.

Πρώτον, διότι παραχωρεί χωρίς καμία απολύτως εγγύηση εκατοντάδες εκατομμύρια σε μια τράπεζα που δεν κατάφερε μέχρι σήμερα να αποδείξει πως μπορεί να εγγυηθεί ούτε τα 430 εκατομμύρια ευρώ τα οποία έχει ήδη εισφέρει το ΤΣΜΕΔΕ μέχρι σήμερα και

Δεύτερο, διότι στη φάση της ασφαλιστικής κατάρρευσης, των αρνητικών εξελίξεων σχετικά με το ασφαλιστικό σύστημα συνολικά, των πιεστικών αναγκών του ΤΣΜΕΔΕ για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του αλλά και της διαπραγμάτευσης σχετικά με τη διαχείρηση των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ, είναι αδιανόητο να παραχωρούνται αποθεματικά του ασφαλιστικού μας φορέα σε μια εκ των πραγμάτων και εξαρχής σίγουρα ζημιογόνα τοποθέτηση.

Την προηγούμενη περίοδο (κατά την φάση της προεδρίας του Χ. Σπίρτζη) και εν όψει της διαφαινόμενης τότε κυβερνητικής αλλαγής και των υποσχέσεων για αλλαγή πολιτικής σχετικά με το ασφαλιστικό και το καθεστώς της Τράπεζας Αττικής (θυμίζω τις εξαγγελίες για μετατροπή της Τράπεζας Αττικής σε αναπτυξιακή τράπεζα ειδικού σκοπού υπό δημόσιο έλεγχο κλπ, κλπ), η ΔΕ του ΤΕΕ οδηγήθηκε - παρά την κάθετη αντίρρηση που είχαμε από πλευράς μας διατυπώσει - στην υποστήριξη της ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας Αττικής.

Σήμερα, μετά την επιβολή των capital control και την εγκατάλειψη εκ μέρους της κυβέρνησης κάθε προεκλογικής υπόσχεσης σχετικά με το ρόλο της Τράπεζας Αττικής και συνεπώς χωρίς καμία εγγύηση για το μετοχικό της κεφάλαιο, η συμμετοχή μας στην τράπεζα πρέπει αμέσως να αναθεωρηθεί.

Με βάση τα παραπάνω.

Ζητώ από τον πρόεδρο του ΤΕΕ, συνάδελφο Γ. Στασινό, να φέρει προς συζήτηση εκ νέου και από μηδενική βάση το ζήτημα της συμμετοχής του ΤΣΜΕΔΕ στην ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Ατικής στην αποψινή μας έκτακτη συνεδρίαση της ΔΕ με θέμα το ασφαλιστικό διότι πλέον τα δύο ζητήματα συνδέονται, διαπλέκονται και αρχίζουν να λειτουργούν εξόχως ανταγωνιστικά το ένα προς το άλλο.

Συναδελφικά

Γιάννης Πάνου

1 σχόλιο:

  1. Σήμερα συζητήθηκε το θέμα στο ΔΣ του ΕΤΑΑ, ξέρει κανείς κάτι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή