Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022

Στα έργα των δις ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης με μισθούς 700 και 800 ευρώ


Του Αργύρη Δεμερτζή/

Νέο κεφάλαιο προστίθεται στην περιπέτεια των προσλήψεων μηχανικών στο δημόσιο και τους Δήμους, μέσω της μεγάλης προκήρυξης του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, μιλώντας για τις 1427 νέες προσλήψεις μηχανικών, που γίνονται για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια για να στελεχωθούν τεχνικές υπηρεσίες σε δημόσιο και δήμους προβλέπει ότι οι νεοπροσληφθέντες μηχανικοί, θα φύγουν μόλις δουν την πρώτη μισθοδοσία τους.


Η επιλογή πρόσληψης στο δημόσιο παραμένει ισχύρή επαγγελματική επιλογή. Όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία στον μεγάλο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ έχουν υποβληθεί συνολικά άνω των 100.000 υποψηφιοτήτων για 3.502 θέσεις Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, 1.565 κατηγορίας Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και 57 Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού, που θα αποτελέσουν δεξαμενή προσλήψεων από το 2023 και για τα επόμενα χρόνια στο δημόσιο. Δείτε εδώ στο ecopress

Ωστόσο για τους μηχανικούς παράλληλα με τα εμπόδια που τίθενται για να εξασφαλίσουν το «εισιτήριο» της πρόσληψης, τώρα προκύπτει νέο θέμα για την επόμενη ημέρα, εφόσον αρχίσουν να εργάζονται στις τεχνικές, πολεοδομικές και περιβαλλοντικές υπηρεσίες του δημοσίου και των δήμων, για να υλοποιηθούν μικρά και μεγάλα έργα του Ταμείου Ανάκμαψης, του νέου ΕΣΠΑ και των άλλων χρηματοδοτικών προγραμμάτων. Συγκεκριμένα:

ΚΕΔΕ: στα έργα των δις ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης με μισθούς 700 και 800 ευρώ

Το πρόβλημα της παραμονής των νεοπροσληφθέντων μηχανικών στο δημόσιο και τους δήμους ανέδειξε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, κατά την εισηγητική τοποθέτηση του στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, όπου τόνισε ότι:

«Oι άνθρωποι αυτοί, από τους οποίους περνάνε τεχνικά προγράμματα, περνάει το Ταμείο Ανάκαμψης, δεν μπορούν να αμείβονται με 700 και 800 ευρώ. Δεν πρόκειται να μείνουν στους Δήμους».

-«Θα πρέπει να ξαναδούμε τις αμοιβές των μηχανικών στους Δήμους» είπε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέροντας συγκεκριμένα στην εισηγηση του ότι:

-«Στα καλά νέα είναι η έκδοση των οριστικών πινάκων της προκήρυξης 13Κ και πλέον 1.427 μηχανικοί θα διοριστούν σε ΟΤΑ, οι περισσότεροι εκ των οποίων στους Δήμους. Ωστόσο, υπογράμμισε πως «οι άνθρωποι αυτοί, από τους οποίους περνάνε τεχνικά προγράμματα, περνάει το Ταμείο Ανάκαμψης, δεν μπορούν να αμείβονται με 700 και 800 ευρώ. Δεν πρόκειται να μείνουν στους Δήμους. Θα πρέπει να δούμε πως θα μπορέσουμε πιο ενεργά να εξασφαλίσουμε αξιοπρεπείς απολαβές για αυτούς τους οποίους περνάνε σχεδόν τα πάντα και έχουν αυξημένες ευθύνες για όσα γίνονται γύρω μας».

Μάχη για το «εισιτήριο» της πρόσληψης

Ο μεγάλος διαγωνισμός του ΑΣΕΠ γίνεται σύμφωνα με την Πρόσκληση/Προκήρυξη με Αριθμό 2Γ/2022 ΤΕΥΧΟΣ ΑΣΕΠ (ΦΕΚ 75/21- 11-2022 για τη διαδικασία κατάταξης υποψηφίων με πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό σε πίνακα βαθμολογίας ανά κατηγορία και κλάδο/ειδικότητα ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ και ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.

Σημειώνεται ότι οι μηχανικοί στον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, που θα γίνει τον Μάρτιο καλούνται να δώσουν εξετάσεις σε ύλη για διοικητικούς, που δεν έχει σχέση με το βασικό γνωστικό τους αντικείμενο (Πρόγραμμα Σπουδών). Επίσης προβλέπεται να προσληφθούν σε μια ασαφή ειδικότητα ΠΕ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (Γενικών Καθηκόντων), η οποία δεν υπάρχει ως ειδικότητα σε κανένα Πολυτεχνείο στον κόσμο.

Παρέμβαση ΤΕΕ και ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ

Θέματα για τα οποία άσκησαν παρέμβαση προς το υπουργείο Εσωτερικών το ΤΕΕ και η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, ζητώντας εξαίρεση της συμμετοχής των Διπλωματούχων Μηχανικών από τις γραπτές εξετάσεις της συγκεκριμένης προκήρυξης του ΑΣΕΠ και να επανεξετάσει η Πολιτεία τους όρους της στελέχωσης των δημοσίων – τεχνικών Υπηρεσιών της χώρας από τεχνικό-εξειδικευμένο προσωπικό Διπλωματούχους Μηχανικούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου