Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022

Εκτίμηση αποτελέσματος Εκλογών ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ 2022



Εκτίμηση αποτελέσματος* Εκλογών ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ 2022

Συσπείρωση Αριστερών Αρχιτεκτόνων

ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Με αυξημένη συμμετοχή (κατά 8,6% σε σύγκριση με το 2018), 1.986 αρχιτέκτονες συμμετείχαν στις εκλογές του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ, στις 27 Νοέμβρη 2022. Τίμησαν έτσι την φετινή είσοδο του συλλόγου στη δεύτερη εκατονταετία της σημαντικής ιστορίας του.

Πρόκειται για επίτευγμα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες κλιμακούμενης κυβερνητικής επίθεσης στην αρχιτεκτονική και στους αρχιτέκτονες, αλλά και στη μαζικές κοινωνικές δράσεις, καθώς και στην ίδια την ύπαρξη συλλογικών κοινωνικών φορέων. Τις συνθήκες αυτές επιδείνωσαν επιλογές του απερχόμενου ΔΣ, η πλειοψηφία του οποίου επέλεξε την υποτονική στάση της περιπτωσιολογικής διαμαρτυρίας και του αδιέξοδου διαλόγου με μια αδίστακτη κυβέρνηση, καθώς και την υπολειτουργία του Συλλόγου, με επανειλημμένα κρούσματα αντικαταστατικής εκτροπής.

Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ

Ευχαριστούμε τους συναδέλφους που με την ψήφο τους ανέδειξαν τη Συσπείρωση Αριστερών Αρχιτεκτόνων δεύτερη κατά σειρά επιτυχίας παράταξη στην πανελλαδική Αντιπροσωπεία του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ (σχετική αύξηση ποσοστού κατά 22%, απόλυτη αύξηση ποσοστού κατά 2,27% και ψήφων κατά 31%), από την πέμπτη θέση που κατείχε στις εκλογές του 2018 (δεύτερη στις εκλογές του 2014). Η ψήφος αυτή μας ενθαρρύνει για τους αγώνες που έρχονται, για να ανακτήσει η αρχιτεκτονική, οι αρχιτέκτονες και ο ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ τους συντακτικούς ιστορικούς δεσμούς τους με την κοινωνία, για να απορρίψουμε το ρόλο του διακοσμητή, στη συντελούμενη κερδοσκοπική υφαρπαγή και καταστροφή του δημόσιου χώρου και της πολιτιστικής κληρονομιάς από ιδιώτες.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ

Η εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος που ακολουθεί:

1. Επικεντρώνεται στη στάση των πανελλαδικών παρατάξεων που συμμετείχαν και διαμόρφωσαν την πορεία στο απερχόμενου ΔΣ του Συλλόγου, δεδομένου ότι άλλα κεντρικά όργανα διοίκησης είτε λειτουργίας (Αντιπροσωπεία, Μόνιμες Επιτροπές κλπ), όπου προβλέπεται η συμμετοχή από το σύνολο των μελών είτε των εκλεγμένων πανελλαδικών παρατάξεων, υπολειτούργησαν είτε δεν λειτούργησαν καθόλου κατά τη διάρκεια της τελευταίας θητείας.

2. Αναλύεται σε δυο επίπεδα: Στο επίπεδο των στάσεων και των συγκλήσεων στο εσωτερικό του Συλλόγου αλλά και στο επίπεδο των ευρύτερων αναφορών, που αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο σημερινό κλίμα ενόψει βουλευτικών εκλογών, που προφανώς επηρεάζει τη συμμετοχή σε συλλογικούς φορείς.

3. Γίνεται με μέτρο σύγκρισης τα αποτελέσματα των εκλογών ΣΑΔΑΣ 2018.

Η προηγούμενης θητεία εξελίχθηκε με διαμόρφωση μιας αρκετά συστηματικής πλειοψηφίας και μειοψηφίας στην πολιτική του ΔΣ του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ, τόσο σε ζητήματα λειτουργίας όσο και στα ζητήματα των δημοσίων παρεμβάσεών του. Πλειοψηφία (με ψήφους 11 στους 15), αποτέλεσαν κατά κανόνα έξι παρατάξεις: Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών (ΔΚΜ), Ελεύθεροι Επαγγελματίες Μηχανικοί (ΕΛΕΜ), Σύγχρονη Αρχιτεκτονική Έκφραση (ΣΑΕ), Ριζοσπαστική Συνεργασία Αρχιτεκτόνων (ΡΣΑ), Συλλογική Κίνηση Αρχιτεκτόνων Ελλάδας (ΣΚΑΕ), Δυναμικοί Μηχανικοί (ΔΥΝΑ.ΜΗ.). Μειοψηφία αποτέλεσαν επανειλημμένα τέσσερεις παρατάξεις: Συσπείρωση Αριστερών Αρχιτεκτόνων (ΣΑΑ), Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Αρχιτεκτόνων (ΔΠΚΑ), Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων (ΑΚΕΑ), Ανεξάρτητη Κίνηση Αρχιτεκτόνων Χανίων - Ρεθύμνου (Α.Κ.Α.Χ-Ρ).

ΑΛΛΑΓΗ ΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΩΝ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ

ΜΕΓΑΛΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΠΟΥ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΤΗΚΑΝ ΣΤΟ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟ ΔΣ.

Οι πιο πάνω 4 παρατάξεις που βρέθηκαν επανειλημμένα σε θέση μειοψηφίας, και τελικά καταψήφισαν τον απολογισμό πεπραγμένων του απερχόμενου ΔΣ, αύξησαν εντυπωσιακά το απόλυτο συνολικό ποσοστό τους (38,44%) κατά 9,55% (σχετική αύξηση κατά 33%).

ΕΛΑΦΡΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΠΟΥ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΥΤΗΚΑΝ ΣΤΟ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟ ΔΣ

Οι πιο πάνω 6 παρατάξεις που βρέθηκαν συστηματικά σε θέση πλειοψηφίας στο απερχόμενο ΔΣ, και τελικά υπερψήφισαν τον απολογισμό πεπραγμένων του, είχαν ελαφρά πτώση του απόλυτου συνολικού ποσοστού τους (54%) κατά 2,79% (σχετική μείωση κατά 5%).

ΠΡΩΤΟ ΣΧΟΛΙΟ

Η εντυπωσιακή θετική ανταπόκριση του εκλογικού σώματος ενθαρρύνει τη στάση των παρατάξεων που ζήτησαν ριζική ανατροπή των ασκούμενων κυβερνητικών πολιτικών, στην αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας των οργάνων διοίκησης του Συλλόγου και στην επαναφορά των δεσμών του με την κοινωνία, με επιστημονικό έργο και με πρακτικές στήριξης και αλληλεγγύης στους αγώνες για τα κοινά, με την ενεργό συμμετοχή όλων των διαθέσιμων μελών του. Η Συσπείρωση θα επιμείνει σε αυτή την κατεύθυνση, επιζητώντας σταθερά τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή συναδέλφων και τη σύμπραξη παρατάξεων.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΧΟΛΙΟ

Το συνολικό βάλτωμα στην ανταπόκριση του εκλογικού σώματος απέναντι στις αδιέξοδες πολιτικές που ακολούθησε η πλειοψηφία του απερχόμενου ΔΣ, ευχόμαστε να προβληματίσει τις παρατάξεις που τη δημιούργησαν. Αν όχι όλες, τουλάχιστον κάποιες από αυτές.




ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ



ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ

ΑΠΟ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΥΤΗΚΑΝ ΣΤΟ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟ ΔΣ

Πέντε από τις έξι παρατάξεις που βρέθηκαν συστηματικά σε θέση πλειοψηφίας στο απερχόμενο ΔΣ, και τελικά υπερψήφισαν τον απολογισμό πεπραγμένων του, έχουν εμφανή βασική αναφορά σε κοινοβουλευτικά κόμματα (με στήριξη από αυτά είτε προτίμηση προς αυτά).

Βασική αναφορά στη ΝΔ: Απόλυτη αύξηση κατά 5,5%, σχετική αύξηση κατά 22%.

Πρόκειται για τις παρατάξεις ΔΚΜ, ΣΚΑΕ, ΔΥΝΑ.ΜΗ. Η τελευταία δεν κατήλθε και τα ποσοστά της (4,8% το 2018) προφανώς μοιράστηκαν στις προηγούμενες δύο, με το εξής αποτέλεσμα:

ΔΚΜ (25,56%): Απόλυτη αύξηση κατά 9,24%, σχετική αύξηση κατά 57%.

ΣΚΑΕ (5,42%): Απόλυτη αύξηση κατά 1,06%, σχετική αύξηση κατά 24%.

Βασική αναφορά στο ΣΥΡΙΖΑ: Απόλυτη μείωση κατά 2,25%, σχετική μείωση κατά 21%.

Πρόκειται για την παράταξη ΡΣΑ (8,28%).

Βασική αναφορά στο ΚΙΝΑΛ: Απόλυτη μείωση κατά 2,25%, σχετική μείωση κατά 21%.

Πρόκειται για την παράταξη ΣΑΕ (8,18%).

Χωρίς βασική κομματική αναφορά (ΕΛΕΜ 6,56%): Απόλυτη μείωση κατά 4,36%, σχετική μείωση κατά 40%.




ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ

ΑΠΟ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΤΗΚΑΝ ΣΤΟ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟ ΔΣ

Δυο από τις τέσσερεις παρατάξεις που βρέθηκαν επανειλημμένα σε θέση μειοψηφίας, και τελικά καταψήφισαν τον απολογισμό πεπραγμένων του απερχόμενου ΔΣ, έχουν εμφανή βασική αναφορά σε κόμματα (με στήριξη από αυτά είτε προτίμηση προς αυτά).

Βασική αναφορά στο ΚΚΕ: Απόλυτη αύξηση κατά 2,66%, σχετική αύξηση κατά 27%.

Πρόκειται για την παράταξη ΔΠΚΑ (12,42%).

Τέλος, χωρίς βασική κομματική αναφορά, είναι οι υπόλοιπες τρεις παρατάξεις που αντιπολιτεύτηκαν στο απερχόμενο ΔΣ, στις οποίες μετέχουν άνθρωποι της αριστεράς, ανένταχτοι είτε κομματικά ενταγμένοι, που αποδέχονται τις θέσεις και την πολιτική των παρατάξεων αυτών. Πρόκειται για τη δική μας παράταξη:

Συσπείρωση Αριστερών Αρχιτεκτόνων (12,63%), στην οποία ήδη αναφερθήκαμε στην αρχή (απόλυτη αύξηση κατά 2,27% και σχετική αύξηση κατά 22%),την

ΑΚΕΑ (11,09%): Απόλυτη αύξηση κατά 4,53%, σχετική αύξηση κατά 69%, καθώς και την



Ανεξάρτητη Κίνηση Αρχιτεκτόνων Χανίων - Ρεθύμνου (2,3%, με απόλυτη αύξηση κατά 0,09% και σχετική αύξηση κατά 4%).




[*] ΔΕΙΤΕ τους αναλυτικούς πίνακες των αποτελεσμάτων των ΕΚΛΟΓΩΝ του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ 27.11.2022 στον ακόλουθο σύνδεσμο: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ * εκλογών ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ για την Πανελλήνια Αντιπροσωπεία και το Δ.Σ. του ΣΑΔΑΣ Τμήμα Αττικής 27.11.2022

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου