Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: «Παρατηρήσεις σχετικά με το Κεφάλαιο Β του Ν.4439/2016 που αφορά την διαδικασία αδειοδότησης πρατηρίων υγρών καυσίμων, μικτών και αμιγώς υγραερίου».

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 4-10-2017
Αρ. Πρωτ.: 7161
Προς : 1. Τον Υπουργό Εσωτερικών
κ. Σκουρλέτη Π.
2. Τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
κ. Σταθάκη Γ.
3. Τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών
κ. Σπίρτζη Χρ.

Κοιν.: 1. Πρόεδρο και Δ.Ε. του Τ.Ε.Ε.
2. Α΄ βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ.

Θέμα: «Παρατηρήσεις σχετικά με το Κεφάλαιο Β του Ν.4439/2016 που αφορά την διαδικασία αδειοδότησης πρατηρίων υγρών καυσίμων, μικτών και αμιγώς υγραερίου».

Στο Ν.4439/2016 (222 Α), στο κεφ. Β που αφορά την αδειοδότηση πρατηρίων, και ειδικότερα στα άρθρα 14,15,16,17,18 & 20 προβλέπονται ιδιαίτερες προθεσμίες για την διεκπεραίωση των αιτήσεων και στην περίπτωση μη τήρηση τους αναφέρεται ότι επιβάλλεται πειθαρχική ποινή προστίμου ποσού αποδοχών τριών (3) μηνών. Για τα αναγραφόμενα στα παραπάνω άρθρα έχουμε τις ακόλουθες παρατηρήσεις :

  1. Προθεσμίες εξέτασης δικαιολογητικών για την χορήγηση αδειών σε πρατήρια
Οι προβλεπόμενες προθεσμίες για την εξέταση των δικαιολογητικών και την χορήγηση αδειών ίδρυσης και λειτουργίας πρατηρίων υγρών καυσίμων ή μικτών πρατηρίων ή πρατηρίων υγραερίου που αναφέρονται στα παραπάνω άρθρα είναι στην πλειοψηφία τους ανεφάρμοστες, διότι για την χορήγηση μιας άδειας απαιτείται ο πλήρης έλεγχος του φακέλου (που περιλαμβάνει έλεγχο τοπογραφικών, αρχιτεκτονικών & Η/Μ σχεδίων καθώς και σχεδίων λεπτομερειών, πληθώρας πιστοποιητικών, τεχνικών εκθέσεων, ογκομετρικών πινάκων κ.λπ.) που δεν αποτελεί το μοναδικό αντικείμενο των Τεχνικών Τμημάτων των Δ/νσεων Μεταφορών & Επικοινωνιών καθώς είναι αρμόδια για την αδειοδότηση συνεργείων αυτοκινήτων, πλυντηρίων αυτοκινήτων, σταθμών αυτοκινήτων κ.λπ., την χορήγηση ενάρξεων ασκήσεως επαγγέλματος των αντίστοιχων ειδικοτήτων, έλεγχο των τεχνικών στοιχείων των προς ταξινόμηση οχημάτων. Είναι φανερό ότι οι τιθέμενες προθεσμίες διεκπεραίωσης δεν επιτυγχάνουν την επιδιωκόμενη εξυπηρέτηση των πολιτών, διότι σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών η καθυστέρηση στην έκδοση αδειών κ.λπ. οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αδυναμία πολλών πολιτών να υποβάλλουν το σύνολο των στοιχείων που απαιτούνται. Με την παραπάνω ρύθμιση το μόνο που επιτυγχάνεται είναι να στοχοποιούνται οι Μηχανικοί που εργάζονται στις Δ/νσεις Μεταφορών & Επικοινωνιών των Π.Ε. (που συνήθως είναι υποστελεχωμένες) καθώς για αυτούς δεν ισχύουν πια οι προθεσμίες διεκπεραίωσης των υποθέσεων που ισχύουν για τον υπόλοιπο δημόσιο φορέα, και στην ουσία οδηγούνται στην άμεση χορήγηση αδειών μετά από πλημμελή έλεγχο, που είναι αντίθετο προς το δημόσιο συμφέρον.
  1. Πειθαρχικό παράπτωμα των Προϊσταμένων και Υπαλλήλων των Τεχνικών Τμημάτων

Σχετικά με το πειθαρχικό παράπτωμα της μη τήρησης των προθεσμιών που επισύρει αυτόματα ποινή προστίμου ποσού αντίστοιχου αποδοχών τριών (3) μηνών των υπαίτιων προϊσταμένων και υπαλλήλων, είναι απαράδεκτό. Στην πραγματικότητα τιμωρούνται οι συνάδελφοι Μηχανικοί χωρίς καμία διερεύνηση και σε αντίθεση με το Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα. Στην ουσία στοχοποιούνται οι Μηχανικοί που εργάζονται στις Δ/νσεις Μεταφορών & Επικοινωνιών των Π.Ε. σε σχέση με τους υπόλοιπους εργαζομένους στο δημόσιο και «εκβιάζονται» για την άμεση χορήγηση αδειών άσχετα αν έγινε επαρκής έλεγχος φακέλου. Πιστεύουμε μετά τα παραπάνω ότι θα έχουμε δικαιολογημένο κύμα αιτήσεων φυγής των υπαλλήλων από τις συγκεκριμένες υπηρεσίες. Ως φορέας που εκπροσωπεί το σύνολο των Διπλωματούχων Μηχανικών που απασχολούνται στη Δημόσια Διοίκηση σας καλούμε να προχωρήσετε στην άμεση τροποποίηση του Ν. 4439/2016 με την κατάργηση των αναφερόμενων παραγράφων των άρθρων 14,15,16,17,18 & 20 και την εναρμόνισή τους με τις διατάξεις του Δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου