Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

Σοκ για τα «μπλοκάκια» - Τι αλλάζει για 1 εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες

Αντιμέτωποι με ένα μεγάλο σοκ θα βρεθούν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες που αμοίβονται με «μπλοκάκια» καθώς το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό αποτελεί «κεραμίδα» χωρίς προηγούμενο.

Αν ισχύσουν όσα προβλέπονται και δεν υπάρξουν βελτιώσεις του νόμου τότε οι εισφορές που θα πληρώνουν κάθε μήνα θα αυξηθούν δραματικά και θα καθορίζονται ανάλογα με το εισόδημα που θα δηλώνουν στην εφορία.

Οι αλλαγές αφορούν πάνω από 1 εκατ. ασφαλισμένους οι οποίοι θα πληρώνουν από 158 έως 1.582 ευρώ το μήνα. Κι αυτό γιατί από από 1/1/2017, ο επαγγελματίας θα σταματήσει να πληρώνει τα συγκεκριμένα ποσά που όριζε το πρώην ΤΕΒΕ –από 210,7 έως 709,01 ευρώ για τους νέους ασφαλισμένους- και θα πληρώνει ένα ποσοστό του εισοδήματός του.

Σύμφωνα με το fpress, οι εισφορές θα υπολογίζονται με συντελεστή 20% επί του καθαρού εισοδήματος για τον κλάδο της σύνταξης και 6,95% για τον κλάδο υγείας.

Το νομοσχέδιο προβλέπει και εισφορά 7,5% για την επικούριση για όσους επαγγελματίες έχουν επικουρικό ταμείο. Για να προστατέψει τα έσοδά του Ταμείου, το νομοσχέδιο θέτει κατώτατο όριο καθαρών εισοδημάτων στα 158,2 ευρώ. Δηλαδή ακόμη και οι πιο χαμηλά αμειβόμενοι επαγγελματίες, το όφελος που θα έχουν δεν θα ξεπερνά τα 50 ευρώ τον μήνα και αυτό θα προκύψει μόνο υπό την προϋπόθεση ότι το εισόδημά τους είναι μικρότερο από 800 ευρώ τον μήνα.

Η διάταξη αναφέρει:

«Από 1.1.2017 και εφεξής οι υφιστάμενες ασφαλιστικές κατηγορίες καταργούνται και το ποσό της ασφαλιστικής εισφοράς υπολογίζεται ως ποσοστό επί του φορολογητέου εισοδήματος. Το κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα ορίζεται ως το ποσό που αναλογεί στο 80% του εκάστοτε προβλεπόμενου κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών (περίπου 469 ευρώ που βγάζει εισφορές 126 ευρώ τον μήνα). Το ανώτατο όριο ασφαλιστέου μηνιαίου εισοδήματος για τον υπολογισμό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς αποτελεί το ποσό της παραγράφου 2 του άρθρου 52 (είναι τα 5860 ευρώ που βγάζουν εισφορές 1582 ευρώ τον μήνα). Κατά το έτος 2017 το ποσοστό επί του φορολογητέου εισοδήματος διαμορφώνεται σε 14%, από 1.1.2018 αυξάνεται σε 17% και από 1.1.2019 διαμορφώνεται στο τελικό 20%.

Η αλλαγή ευνοεί μόνο τους επαγγελματίες με καθαρά κέρδη (πραγματικά ή προϊόν φοροδιαφυγής) κάτω από 9.600 ευρώ ετησίως. Από την άλλη, για τους ελεύθερους επαγγελματίες με υψηλά εισοδήματα (μεταξύ αυτών και τους πιο ειλικρινείς των φορολογουμένων), η αλλαγή ισοδυναμεί ακόμη και με διπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών. Ο μόνος «κόφτης» που μπαίνει έχει να κάνει με το 10πλάσιο του βασικού μισθού που εισπράττει ένας 25χρονος δηλαδή στα 586 ευρώ. Δηλαδή, ο επαγγελματίας μπορεί να πληρώσει εισφορές ακόμη και για καθαρά κέρδη 70320 ευρώ τον χρόνο πληρώνοντας στο ασφαλιστικό ταμείο έως και 18984 ευρώ στη στιγμή που με το ισχύον καθεστώς, οι εισφορές δεν ξεπερνούν τα 8508 ευρώ.

Έτσι όπως είναι διατυπωμένη η νομοθετική διάταξη, αφήνει πολλά ερωτήματα αναπάντητα ενώ για τις λύσεις παραπέμπει σε υπουργικές αποφάσεις. Δεν αποσαφηνίζεται δηλαδή τι ακριβώς θα γίνει με τις Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες, με τις μονοπρόσωπες ΕΠΕ, με τα μέλη διοικητικού συμβουλίου εταιρειών, με τους ασφαλισμένους που έχουν διπλή ιδιότητα (π.χ και μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες κλπ). Μέχρι αυτές να εκδοθούν, εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες θα ζουν στην αβεβαιότητα.
Ίδια εικόνα και για τους αγρότες αλλά και για τους ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι οποίοι υπάγονταν μέχρι τώρα στον ΟΓΑ λόγω πληθυσμιακών κριτηρίων. Η μόνη διαφορά με τους επαγγελματίες είναι ότι το ποσοστό ου 20% που είναι η εισφορά για τη σύνταξη επιτυγχάνεται με σταδιακή αύξηση έως και το 2019. Για τους αγρότες, οι αυξήσεις θα είναι σοκαριστικές καθώς σήμερα πληρώνουν από 62,76 έως 136,26 ευρώ τον μήνα και με το νέο καθεστώς, το ελάχιστον θα είναι 126 ευρώ ενώ το μέγιστο θα μπορεί να φτάσει έως και το απίστευτο ποσό των 1586 ευρώ

Πηγή: Ημερησία 


Εισφορές «μαμούθ» θα πληρώνουν απο το 2017 οι επαγγελματίες 

Εισφορές από 158 έως και 1582 ευρώ τον μήνα θα πληρώνουν, ανάλογα με το καθαρό εισόδημα που θα δηλώνουν στην εφορία περισσότεροι από ένα εκατομμύριο ασφαλισμένοι στον σημερινό ΟΑΕΕ αλλά και το ΕΤΑΑ. Από 1/1/2017, ο επαγγελματίας θα σταματήσει να πληρώνει τα συγκεκριμένα ποσά που όριζε ο ΟΑΕΕ - από 210,7 έως 709,01 ευρώ για τους νέους ασφαλισμένους- και θα πληρώνει ένα ποσοστό του εισοδήματός του. Συγκεκριμένα οι εισφορές θα υπολογίζονται με συντελεστή 20% επί του καθαρού εισοδήματος για τον κλάδο της σύνταξης και 6,95% για τον κλάδο υγείας. Το νομοσχέδιο προβλέπει και εισφορά 7,5% για την επικούριση για όσους επαγγελματίες έχουν επικουρικό ταμείο. Για να προστατέψει τα έσοδά του Ταμείου, το νομοσχέδιο θέτει κατώτατο όριο καθαρών εισοδημάτων στα 158,2 ευρώ. 
Δηλαδή ακόμη και οι πιο χαμηλά αμειβόμενοι επαγγελματίες, το όφελος που θα έχουν δεν θα ξεπερνά τα 50 ευρώ τον μήνα και αυτό θα προκύψει μόνο υπό την προϋπόθεση ότι το εισόδημά τους είναι μικρότερο από 800 ευρώ τον μήνα. Δηλαδή, η αλλαγή ευνοεί, -έστω γι’ αυτά τα 50 ευρώ- μόνο τους επαγγελματίες με καθαρά κέρδη (πραγματικά ή προϊόν φοροδιαφυγής) κάτω από 9600 ευρώ ετησίως. Από την άλλη, για τους ελεύθερους επαγγελματίες με υψηλά εισοδήματα (μεταξύ αυτών και τους πιο ειλικρινείς των φορολογουμένων), η αλλαγή ισοδυναμεί ακόμη και με διπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών. 
Ο μόνος «κόφτης» που μπαίνει έχει να κάνει με το 10πλάσιο του βασικού μισθού που εισπράττει ένας 25χρονος δηλαδή στα 586 ευρώ. Δηλαδή, ο επαγγελματίας μπορεί να πληρώσει εισφορές ακόμη και για καθαρά κέρδη 70320 ευρώ τον χρόνο πληρώνοντας στο ασφαλιστικό ταμείο έως και 18984 ευρώ στη στιγμή που με το ισχύον καθεστώς, οι εισφορές δεν ξεπερνούν τα 8508 ευρώ. Έτσι όπως είναι διατυπωμένη η νομοθετική διάταξη, αφήνει πολλά ερωτήματα αναπάντητα ενώ για τις λύσεις παραπέμπει σε υπουργικές αποφάσεις. 
Δεν αποσαφηνίζεται δηλαδή τι ακριβώς θα γίνει με τις Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες, με τις μονοπρόσωπες ΕΠΕ, με τα μέλη διοικητικού συμβουλίου εταιρειών, με τους ασφαλισμένους που έχουν διπλή ιδιότητα (π.χ και μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες κλπ). Μέχρι αυτές να εκδοθούν, εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες θα ζουν στην αβεβαιότητα σχετικά με το τις τους περιμένει από την 1/1/2017 αλλά και το ποιες θα είναι οι καθαρές αποδοχές που τους απομένουν για να επιβιώσουν. 
Προφανώς στο υπουργείο Εργασίας δεν έλαβαν υπόψη ότι αυτές οι εισφορές έρχονται να προστεθούν στις φορολογικές κρατήσεις με αποτέλεσμα η τελική εικόνα αυτή τη στιγμή να διαμορφώνεται ως εξής: 
1. Ασφαλιστικές εισφορές: 26,95% επί του καθαρού αποτελέσματος 
2. Φόρος εισοδήματος: 26% επί του καθαρού αποτελέσματος (για κέρδη έως 50.000 ευρώ ή 33% για κέρδη από 50.000 ευρώ και πάνω 
3. Τέλος επιτηδεύματος: 650-1000 ευρώ ανεξαρτήτως αποτελέσματος 
4. Εισφορά αλληλεγγύης: 0,7-6% για καθαρό αποτέλεσμα άνω των 12.000 ευρώ. 
Με τις κρατήσεις να ξεπερνούν πλέον και το 50%, το κίνητρο της φοροδιαφυγής γίνεται ακόμη μεγαλύτερο και έρχεται να προστεθεί σε μια ήδη πολύ καλή εικόνα που παρουσιάζουν οι δηλώσεις των επαγγελματιών. Οι περίπου 293.000 ελεύθεροι επαγγελματίες που υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις, εμφανίζουν μέσο καθαρό αποτέλεσμα μόλις 2,6 δις. ευρώ δηλαδή περίπου 8500 ευρώ ο καθένας. Με τόσο εκτεταμένη φοροδιαφυγή, το ταμείο κινδυνεύει τελικώς να χάσει έσοδα καθώς σε κάθε ασφαλισμένο αντιστοιχεί να πληρώσει 191 ευρώ, λιγότερα από ότι σήμερα. Αν μάλιστα η αύξηση των εισφορών λειτουργήσει ως κίνητρο περαιτέρω αύξησης της φοροδιαφυγής τότε θα χαθούν και έσοδα από τον φόρο εισοδήματος αλλά και από τον ΦΠΑ. Ίδια εικόνα και για τους αγρότες αλλά και για τους ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι οποίοι υπάγονταν μέχρι τώρα στον ΟΓΑ λόγω πληθυσμιακών κριτηρίων. 
Η μόνη διαφορά με τους επαγγελματίες είναι ότι το ποσοστό ου 20% που είναι η εισφορά για τη σύνταξη επιτυγχάνεται με σταδιακή αύξηση έως και το 2019. Η διάταξη αναφέρει: «Από 1.1.2017 και εφεξής οι υφιστάμενες ασφαλιστικές κατηγορίες καταργούνται και το ποσό της ασφαλιστικής εισφοράς υπολογίζεται ως ποσοστό επί του φορολογητέου εισοδήματος. Το κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα ορίζεται ως το ποσό που αναλογεί στο 80% του εκάστοτε προβλεπόμενου κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών (περίπου 469 ευρώ που βγάζει εισφορές 126 ευρώ τον μήνα). Το ανώτατο όριο ασφαλιστέου μηνιαίου εισοδήματος για τον υπολογισμό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς αποτελεί το ποσό της παραγράφου 2 του άρθρου 52 (είναι τα 5860 ευρώ που βγάζουν εισφορές 1582 ευρώ τον μήνα). Κατά το έτος 2017 το ποσοστό επί του φορολογητέου εισοδήματος διαμορφώνεται σε 14%, από 1.1.2018 αυξάνεται σε 17% και από 1.1.2019 διαμορφώνεται στο τελικό 20%. Για τους αγρότες, οι αυξήσεις θα είναι σοκαριστικές καθώς σήμερα πληρώνουν από 62,76 έως 136,26 ευρώ τον μήνα και με το νέο καθεστώς, το ελάχιστον θα είναι 126 ευρώ ενώ το μέγιστο θα μπορεί να φτάσει έως και το απίστευτο ποσό των 1586 ευρώ


3 σχόλια:

  1. Πισω στα βασικα.

    Οταν η ελληνικη οικονομια -προ εναρξης της παγκοσμιοποιησης- βρισκοταν σε ανοδο (1974- 1989), τα συνδικατα μπορουσαν με απεργιες να πετυχουν καλυτερους ορους εργασιας και υψηλοτερες αποδοχες

    Τοτε ομως υπηρχαν βιομηχανιες, που χρειαζονταν μηχανικους, οι αντιπροσωπειες εισαγωγης επισης,….η αντιπαροχη και τα δημοσια εργα ηταν στο φορτε τους. Πολλες εργοληπτικες δουλευαν στην Μ.Ανατολη,…
    Πολλοι απο τους μηχανικους της Μ.Ανατολης εγιναν στην συνεχεια εργοληπτες προς το τελος της δεκαετιας του 80.

    Τοτε λοιπον (1971 ΑΜ ΤΕΕ 15000) οι μηχανικοι ηταν αναρπαστοι και μπορουσες να επιλεξεις ποια μελετη ή εργο θα επαιρνες , αν θα διοριζοσουν ή οχι στο Δημοσιο, ΔΕΗ, ΟΤΕ,… με δικαιωμα υπογραφης σε ιδιωτικες μελετες !!!

    Ηταν δε τοσο μεγαλη η αυτοπεποιθηση του τεχνικου κοσμου (επι προεδριας Ευαγγελου Κουλουμπη στην μεταπολιτευση) που δεν προβλεψε να αυξησει τις ασφαλιστικες εισφορες, απο τοτε τις καλες εποχες, ωστε οι μηχανικοι να λαμβανουν υψηλοτερη συνταξη και εφ απαξ αναλογο με των ΔΥ Μηχανικων, διοτι απλως οι μισοι τουλαχιστον (ελευθεροι επαγγελματιες) δεν υπηρχε λογος να παρουν συνταξη, επεφταν επι των επαλξεων…

    Τα χρονια περασαν, καταργηθηκαν τα 8-ωρα για τους Ιταλοσπουδασμενους...., αρχισε η αποβιομηχανιση, …, οι εργοληπτικες μας εφυγαν απο την Μ.Ανατολη, δημιουργηθηκαν 5 πολυτεχνεια,…

    […]

    Εν μεσω της μεταολυμπιακης κρισης στον τεχνικο κοσμο ηδη απο το 2005, ο εξωπραγματικος αριθμος των 4.400 εγραφομενων στο ΤΣΜΕΔΕ το 2008 (700 απο εξωτερικο), μου δημιουργησε την βεβαιοτητα της επερχομενης καταστροφης στον κλαδο μας…

    Η σχεση (ασφαλισμενοι/συνταξιουχοι) 7:1 του 2010 εγινε 4:1, σημερα, ενω το 2015 μολις το 48% πληρωσε τις εισφορες του, δηλ. πρακτικα η σχεση εχει γινει περιπου 2 (πληρωνοντες) :1!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα πραγματα ειναι πιο πολυπλοκα με την παροδο του χρονου.

    Οντως εδω και 35 ετη οι εργοδοτες μηχανικοι και εταιρειες μηχανικων (μελετητες, εργοληπτες, εμποροι ) απασχολουσαν ως συνεργατες μηχανικους με ΑΠΥ. Αρχικα οι μηχανικοι επελεγαν αυτην την λυση διοτι διευκολυναν τον εργοδοτη τους (διοτι οι εργοδοτικες εισφορες υπαλληλου μηχανικου ηταν πολυ υψηλες) , ενω -οι πιο ικανοι/δραστηριοι- το απογευμα και τις αργιες μπορουσαν να απασχολουνται με δικες τους δουλειες και κερδιζαν φορολογικα λογω χρησης συντελεστη 60% επι των εισοδηματων απο μονιμη παροχη υπηρεσιων..

    Οι εργοδοτες αρχικα -αρκετες φορες-πληρωναν και τις ασφαλιστικες εισφορες των συνεργατων μηχανικων. Ομως το 1980 ο ΑΜ ΤΕΕ ήταν 30.000 ,υπηρχε αναπτυξη και σχετικη σπανιοτητα μηχανικων.

    Απο το 2005-6 αρχισε η μειωση του κυκλου εργασιων στους εργοδοτες και ηδη απο το 1998 διπλασιαστηκαν οι εισαγομενοι σε ΑΕΙ με συνεπεια την 10-12-2015 ο τελευταιος ΑΜ ΤΕΕ να ειναι 137051!!!

    Με την παροδο του χρονου απο αμοιβες 10 εως 30 ευρω την ωρα σε μελετητικα γραφεια(25-ρης νεος μηχανικος εως 50-ρης υπεργολαβος) , φθασαμε στα μπλοκακια…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αλλο πραγμα ειναι η υπεφορολογηση των αυτοαπασχολουμενων επιστημονων και οι εξωπραγματικα μεγαλες εισφορες των απσχολουμενων με ΑΠΥ, με την οποια -προφανως- διαφωνω διοτι ειναι αδικη και παραλογη και αλλο πραγμα η 10-ετης υφεση που υφισταται ο τεχνικος κλαδος(κατασκευες) και ιδιως ο κλαδος των μηχανικων.

    Εδω και 10 ετη μειωνεται σταθερα και δραματικα το ΠΔΕ, το οποιο συγκεντρωνεται σε λιγες εργοληπτικες εταιρειες, αντι ενα σημαντικο μερος του να διαχυθει σε μικρα και μεσαια εργα.

    Ομως ο υπερπληθωρισμος των επιστημονων δημιουργει την πολυ μεγαλη ανισορροπια μεταξυ προσφορας και ζητησης και ολα τα επακολουθα (ανεργια, υποαπασχοληση, χαμηλες αμοιβες, πολυ χαμηλες εως μηδενικες προσδοκιες επιβιωσης,…) με αποτελεσμα την μεταναστευση , η οποια, κανονικα, θα επρεπε να ηταν -συμφωνα με τα στοιχεια- αρκετα υψηλοτερη.

    Επισημαινω οτι :

    -ηδη απο την εποχη Γιαννιτση ειχα προτεινει αυξηση των εισφορων για να λαμβανουμε σημαντικα υψηλοτερη συνταξη απο το ΤΣΜΕΔΕ και μονον ξυλο δεν εφαγα απο φιλους και γνωστους :-)

    – το κακο αρχισε απο το 1998,οταν ο Γ. Αρσενης αυξησε τους εισαγομενους απο 40.000 σε 80.000((οπως μου ειπε -σημερα- ενας νεοτερος μηχανικος στο ΕΤΑΑ/ΤΣΜΔΕ)

    Κανονικα, το πληθος των εισαγομενων σε πολυτεχνικες σχολες θα επρεπε να προσαρμοσθει ενιαυσιως στο εκαστοτε πληθος των συνταξιοδοτουμενων, πλεον 10%.

    ΑπάντησηΔιαγραφή