Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

Αλληλεγγύη της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής στους 5 φοιτητές

Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. ΑΤΤΙΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
ΑΧ. ΠΑΡΑΣΧΟΥ 98-100,  114 75  ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ:210 64.64.282           FAX:210 64.61.296  e-mail: emdydasattikis@tee.gr URL: www.emdydas-attikis.gr
Αθήνα, 8 Ιανουαρίου 2016

Αρ. Πρωτ. :4233

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής με αφορμή τη δίωξη και την απόπειρα έκδοσης 5 φοιτητών στις Ιταλικές αρχές με μοναδικό σκεπτικό ότι «εθεάθησαν» να συμμετέχουν σε Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο Μιλάνο, καταγγέλλει τον πρωτοφανή τρόπο ποινικοποίησης στους συμμετέχοντες σε κοινωνικούς – εργατικούς αγώνες.
Θεωρούμε απαράδεκτη την προσαγωγή τους στην ΓΑΔΑ και είμαστε εναντίον της έκδοσής τους στις Ιταλικές αρχές.
Θεωρούμε ως αστειότητα το γεγονός ότι στις αρχές του 21ου αιώνα, σε ευρωπαϊκές χώρες με «αριστερές – σοσιαλιστικές - δημοκρατικές» κυβερνήσεις, ΔΙΩΚΟΝΤΑΙ πολίτες γιατί εκφράζουν διαφορετική άποψη και παλεύουν για την ανατροπή αντιεργατικών μέτρων.

Εκφράζουμε την ανησυχία μας όταν ποινικοποιούνται η ελεύθερη έκφραση, η πολιτική δράση και η αλληλεγγύη.


«Όχι» στην έκδοση των 4 από τους 5 φοιτητές
Το Συμβούλιο Εφετών είναι αρνητικό στην έκδοση των τεσσάρων από τους πέντε φοιτητές, που εκζητούνται με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από τις ιταλικές αρχές, με την κατηγορία ότι «εθεάθησαν» να συμμετέχουν σε επεισόδια που συνέβησαν στη φετινή πορεία της Πρωτομαγιάς στο Μιλάνο.
Συγκεκριμένα, οι εφέτες αρνούνται την εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος της εισαγγελίας Μιλάνου δρομολογώντας ουσιαστικά τις διαδικασίες, ώστε και οι τέσσερις φοιτητές να δικαστούν στην Ελλάδα για όσα τους καταλογίζουν οι ιταλικές αρχές.

Η σημερινή συνεδρίαση του συμβουλίου Εφετών είχε διαφορετική σύνθεση από την χθεσινή. Νωρίτερα το πρωί το Συμβούλιο ανακοίνωσε ότι απέρριψε το αίτημα των ιταλικών αρχών για τους δυο πρώτους φοιτητές, των οποίων το αίτημα εκδικάστηκε χθες. 
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ο εισαγγελέας έκανε λόγο για «ιδιαίτερη περίπτωση», τόνισε ότι κατανοεί «τα παιδιά και τις οικογένειές τους», αλλά εισηγήθηκε υπέρ της εφαρμογής του εντάλματος, εφόσον είναι νόμιμο. Τα νομικά επιχειρήματα, οι μάρτυρες υπεράσπισης και οι αλληλέγγυοι.
Και μόνο η μαραθώνια διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, που κράτησε πάνω από 7 ώρες, μαρτυρούσε το ειδικό βάρος που έχει η υπόθεση για την ελληνική Δικαιοσύνη. Πρώτη φορά από το 2004 που εφαρμόζεται το ευρω-ένταλμα, ζητήθηκε η έκδοση Ελλήνων πολιτών σε άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε., για αδίκημα που σχετίζεται με τη συμμετοχή σε διαδήλωση.
Την πρωτοφανή αυτή συνθήκη παραδέχτηκε και ο εισαγγελέας στην αγόρευσή του, μολονότι εισηγήθηκε υπέρ της εφαρμογής του εντάλματος σύλληψης, εφόσον το δικαστήριο ελέγξει τη νομιμότητά του.
Σε ξεχωριστή συνεδρίαση τη Δευτέρα θα κριθεί ο 19χρονος πέμπτος φοιτητής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου