Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

«Aβάδιστα» ο Βωβός στον Βοτανικό

Εκδόθηκε Π.Δ. για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των κτισμάτων, διασφαλίζοντας την ανέγερση του εμπορικού κέντρου, του γηπέδου του ΠΑΟ και των δημοτικών αθλητικών υποδομών από τυχόν προσφυγές στο ΣτΕ

Της Χαράς Τζαναβάρα από ΕφΣυν
get087File
Σε πλήρη θωράκιση των έργων της διπλής ανάπλασης στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και τον Βοτανικό από ενδεχόμενες προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας προχώρησε το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος, με την έκδοση προεδρικού διατάγματος για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των προβλεπόμενων κατασκευών. Στην ουσία πρόκειται για διασφάλιση των επενδυτών στο νέο εμπορικό κέντρο στο Βοτανικό, αφού οι νέες αθλητικές εγκαταστάσεις του ΠΑΟ δεν αναμένεται να ξεκινήσουν στο ορατό μέλλον.

Προβλέπεται πάντως η απομάκρυνση -με ευθύνη του Δήμου Αθηναίων- του οικισμού Ρομά που υπάρχει στον Βοτανικό, καθώς και η δημιουργία πενταμελούς επιτροπής που θα εγκρίνει τα κτιριακά έργα.

Ο όροι δόμησης

Με το νέο διάταγμα, που αφορά κυρίως την έκταση των 248 στρεμμάτων στο Βοτανικό, επιβεβαιώνεται:

* Η κατασκευή του εμπορικού κέντρου του ομίλου Βωβού, με συνολική επιφάνεια 43.000 τετραγωνικά και ύψος 18 μέτρα, ίσο με εξαώροφη πολυκατοικία. Μετά την ακύρωση των ρυθμίσεων του 2006, ο συντελεστής δόμησης για το συγκρότημα μειώθηκε από 1,6 σε 1,2. Παραμένει πάντως πάνω από το 1,0 -που ισχύει για κοινόχρηστους χώρους, όπως η περίπτωση του πρώην ακινήτου της ΕΤΜΑ όπου θα χτιστεί το νέο εμπορικό κέντρο- και μάλιστα χωρίς το ενδεχόμενο νέων προσφυγών αφού μέσω του νέου διατάγματος εξασφαλίστηκε η «βούλα» του ΣτΕ.

* Η δημιουργία νέων εγκαταστάσεων του ΠΑΟ, επιφάνειας 47.000 τετραγωνικών, από τα οποία τα 34.700 τ.μ. θα είναι το γήπεδο και τα υπόλοιπα βοηθητικοί χώροι με εμπορικές χρήσεις στο 17,5%. Το νέο αθλητικό κέντρο είχε εγκριθεί με την πρώτη απόφαση του ΣτΕ.

* Η πρόβλεψη για δημοτικές αθλητικές υποδομές επιφάνειας 4.800 τετραγωνικών. Για τις ανάγκες όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων προβλέφθηκε η κατασκευή υπόγειου γκαράζ 450 θέσεων, ενώ δίνεται έμφαση στην εξυπηρέτηση των θεατών με τη γραμμή του μετρό, όπου θα κατασκευαστεί απευθείας σύνδεση με τον σταθμό στον Ελαιώνα.

Προβλέπονται όμως και μια σειρά έργα που θα γίνουν με δαπάνη και ευθύνη των αρμόδιων υπουργείων, όπως η διευθέτηση του ρέματος Προφήτη Δανιήλ, η διάνοιξη των δρόμων που προβλέπονται από το ρυμοτομικό καθώς και μετατόπιση τμήματος της οδού Προφήτη Δανιήλ, από την Αγίου Πολυκάρπου ώς την Ορφέως.

Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων αναφέρει ότι θα γίνεται συλλογή των νερών της βροχής για την κάλυψη του 60% των αναγκών άρδευσης των χώρων πρασίνου, ενώ δεν παραλείπει τις αναφορές σε προγράμματα ανακύκλωσης για τους φιλάθλους!

Και στη Λεωφόρο…

Λεπτομερής αναφορά γίνεται για τις προβλεπόμενες παρεμβάσεις στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, παρά το γεγονός ότι ο ΠΑΟ ετοιμάζεται να επιστρέψει στην έδρα του από τη νέα σεζόν. Οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις προβλέπεται να κατεδαφιστούν -άγνωστο πότε- και με ευθύνη του ομίλου Βωβού.

Στον χώρο θα κατασκευαστεί αθλητικό μουσείο και εντευκτήριο, καθώς και υπόγειο γκαράζ 700 θέσεων. Η είσοδος στο πάρκινγκ θα γίνεται από τη λεωφόρο, ενώ θα υπάρχουν δύο έξοδοι (μία από τη συμβολή Αλεξάνδρας-Κυριακού και η δεύτερη Κυριακού-Τσόχα). Προβλέπεται η πεζοδρόμηση της οδού Παναθηναϊκού και τμήματος της Π. Κυριακού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου