Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Στον αέρα πέντε προγράμματα του ΙΓΜΕ

Αναδημοσίευση από ΕφΣυν. Βορά στα ιδιωτικά συμφέροντα ο εντοπισμός ενεργειακών πόρων λόγω της συρρίκνωσης του ινστιτούτου

Ενώ η κυβέρνηση υπογραμμίζει την ανάγκη αξιοποίησης του εθνικού ορυκτού πλούτου, η συρρίκνωση, ελέω λιτότητας, του Ινστιτούτου Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) απειλεί να «τινάξει» στον αέρα 5 ερευνητικά προγράμματα, αφήνοντας τον εντοπισμό ενεργειακών πόρων βορά στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Οπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου του Συνδικάτου Εργαζομένων στο ΙΓΜΕ, η μείωση του προσωπικού, «του δυνατότερου σημείου του ΙΓΜΕ», σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνδικάτου, Χρήστο Σμυρνιώτη, είναι σε ποσοστό 57% από το 2007. Από τους 649 εργαζόμενους τότε, το ΙΓΜΕ λειτουργεί πλέον με 278, εκ των οποίων οι 100 (κυρίως προσωπικό τεχνικής και διοικητικής υποστήριξης) βρίσκονται σε εφεδρεία και διατηρούν τη θέση τους στο ΕΚΒΑΑ (Εθνικό Κέντρο Βιώσιμης και Αειφόρου Ανάπτυξης), στο οποίο έχει ενταχθεί το ΙΓΜΕ με δικαστικές αποφάσεις.

Ως αποτέλεσμα, 5 προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού 9 εκατ. €, τα οποία αφορούν γεωθερμικές έρευνες, αξιολογήσεις ορυκτών πρώτων υλών, υδρογεωλογικές έρευνες, καθώς και την επικαιροποίηση γεωλογικών και υποθαλάσσιων χαρτογραφήσεων, κινδυνεύουν να μην ολοκληρωθούν, καθώς απαιτούνται 25 προσλήψεις επιστημόνων.

«Στο πλαίσιο της “αμφισβήτησης” του ΙΓΜΕ, μεταφέρονται όλες οι περιοχές γεωθερμικού ενδιαφέροντος σε ιδιώτες», σημείωσε ο κ. Σμυρνιώτης, αναφέροντας πως μέσω ΤΑΙΠΕΔ επιχειρούνται να αποκρατικοποιηθούν αντίστοιχου ενδιαφέροντος περιοχές στη Β. Ελλάδα. «Είναι πολιτικοί οι λόγοι υποβάθμισης. Ο ρόλος του ΙΓΜΕ ενοχλεί, καθώς αντιτάσσεται στα ιδιωτικά συμφέροντα», συμπλήρωσε.

«Το ΙΓΜΕ δεν μπορεί να αποτελέσει “πείραμα λιτότητας”. Για μας αυτό έχει χαρακτήρα αποεπένδυσης», τόνισε ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, Σπύρος Μάμαλης, προσθέτοντας πως η υποβάθμισή του δείχνει αδιαφορία για την ανάκαμψη της οικονομίας.

«Η συμπεριφορά των κυβερνώντων απέναντι στο ΙΓΜΕ εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα. Αποδομείται ένα ινστιτούτο το οποίο προστατεύει το δημόσιο συμφέρον», ανέφερε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Χρήστος Σπίρτζης.

Καθώς σήμερα συζητείται στο Κοινοβούλιο η τροπολογία για τη ρύθμιση των εφεδρειών, οι εργαζόμενοι του ινστιτούτου προγραμματίζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12.00 στη Βουλή και το πρωί της Τετάρτης, 29 Μαΐου, θα βρεθούν στα δικαστήρια της Ευελπίδων, όπου εξετάζεται η απόφαση του Δ.Σ. του ΕΚΒΑΑ να θέσει τους συναδέλφους τους σε εφεδρεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου