Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Κατάθεση Αίτησης Ακύρωσης στο ΣτΕ κατά της ΚΥΑ καθορισμού Ανθυγιεινού Επιδόματος σε φορείς του Υπουργείου Υγείας.

 https://emdydas.gr/images/stories/news/26.6.2023_ste_antygieino_9123.pdf


Κατάθεση Αίτησης Ακύρωσης στο ΣτΕ κατά της ΚΥΑ καθορισμού Ανθυγιεινού Επιδόματος σε φορείς του Υπουργείου Υγείας. 

Συνάδελφοι,σες 

Όπως σας είχαμε ενημερώσει η Ομοσπονδία μας από κοινού με το ΤΕΕ είχαμε αποφασίσει να κινηθούμε κατά της ΚΥΑ που αφορά την καταβολή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στο Υπουργείο Υγείας και τους εποπτευόμενους φορείς του. Τούτο καθώς με την εν λόγω ΚΥΑ προβλέπεται, χωρίς σε κάθε περίπτωση να προκύπτει δικαιολογητικός λόγος αυτής της πρόβλεψης, η καταβολή του επιδόματος μόνο σε κάποιες ειδικότερες κατηγορίες (Ηλεκτρολόγους, Μηχανολόγους) του κλάδου ΠΕa Μηχανικών των τεχνικών και διοικητικών υπηρεσιών νοσοκομείων και λοιπών φορέων, μολονότι άπαντες (και οι υπάλληλοι των λοιπών ειδικοτήτων του κλάδου, Αρχιτέκτονες, Πολιτικοί Μηχανικοί κλπ) των υπηρεσιών αυτών παρέχουν πάντως τις ίδιες υπηρεσίες, και καλούνται να ασκήσουν τα ίδια καθήκοντα στους ίδιους ακριβώς χώρους και υπό τις ίδιες συνθήκες. Περαιτέρω δε, με την ως άνω ΚΥΑ παρανόμως και αδικαιολογήτως εξαιρούνται και οι συνάδελφοί μας ΠΕ Πληροφορικής των φορέων αυτών, των οποίων αντικειμενικά η παροχή εργασίας απαιτεί την προσέλευση και παραμονή σε όλους τους δυνητικά μολυσμένους χώρους του Νοσοκομείων, γεγονός που καθιστά την εργασία τους επικίνδυνη και επιβαρυντική για την υγεία τους και τη σωματική τους ακεραιότητα. 

Πράγματι η αίτηση ακύρωσης κατατέθηκε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας – από το ΤΕΕ, την ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ και ενδιαφερόμενους συναδέλφους μας - με αίτημα την ακύρωση της Υπουργικής αυτής απόφασης που παρανόμως, κατά σαφή παραβίαση της αρχής της ίσης μεταχείρισης κατά τα ανωτέρω. Περαιτέρω υποβάλλαμε και αίτημα χορήγησης αντιγράφου των γνωμοδοτήσεων της Επιτροπής που συστάθηκε για το σκοπό αυτό και τις οποίες (γνωμοδοτήσεις) όφειλε να λάβουν υπόψη τους οι αποφασίζοντες Υπουργοί. 

Για την εκδίκαση και την εξέλιξη της υπόθεση θα σας κρατάμε ενήμερους. Άλλωστε είναι βέβαιο ότι θα επακολουθήσουν και άλλες ΥΑ αντίστοιχων προβλέψεων για τους λοιπούς φορείς του Δημοσίου (Υπουργεία Εσωτερικών, Εθνικής Άμυνας, Υποδομών κλπ).

Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023

Εισήγηση της Nara Cladera στην Εκδήλωση: Οι απεργίες στη Γαλλία



Πρόλογος

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της γραπτής εισήγησης της Γαλλίδας συντρόφισσας σε μετάφραση από τα γαλλικά της Ράνιας Παπαγεωργίου.

Απαραίτητη διευκρίνιση: κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης (8/6/23) κάποια σημεία παρουσιάστηκαν με συντομία ή και παραλήφθηκαν λόγω χρόνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξαν και δύο προσθήκες λόγω τρέχουσας επικαιρότητας:Εκτίμηση για την απεργία την προπαραμονή της εκδήλωσης 6/6 θεωρήθηκε ως η τελευταία αυτής της φάσης του αγώνα με μειωμένη αλλά όχι απογοητευτική συμμετοχή.Ενημέρωση για την κοινοβουλευτική διαδικασία που έλαβε χώρα την ημέρα της εκδήλωσης και με την πλήρη αποτυχία της απέδειξε περίτρανα το θεσμικό κοινοβουλευτικό αδιέξοδο.

Τέλος για την καλύτερη κατανόηση από τον/την μη εξοιεικειωμένο/η με τη γαλλική πραγματικότητα αξίζει να επισημανθούν: Πρώτα από όλα ότι η οργάνωση των γαλλικών συνδικάτων διαφέρει πολύ από πχ την ελληνική καθώς συγκροτούνται Γενικές Πανεθνικές Οργανώσεις με ιδεολογικοπολιτικά κριτήρια με απλά λόγια θα λέγαμε ότι υπάρχουν πολλές ΓΣΕΕ με αναφορά ιδεολογική κομματική δηλαδή περίπου όπως οι συνδικαλιστικές παρατάξεις στη χώρα μας. Σύμφωνα με την άποψη των Solidaires θα ήταν πιο λειτουργική μια διάκριση μεταξύ ρεφορμιστικών και αγωνιστικών συνδικαλιστικών οργανώσεων και όχι με βάση την κομματική στήριξη. Παρόλα αυτά για την πληρότητα παραθέτουμε τις ονομασίες αρτικόλεξα και κόμματα που έχουν ιστορικούς δεσμούς μαζί τους. Συγκεκριμένα:Γαλλική Δημοκρατική Συνομοσπονδία Εργασίας (Confédération française démocratique du travail , CFDT Γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα)
Γενική Συνομοσπονδία Εργασίας (Confédération Générale du Travail , CGT Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας)
Γενική Συνομοσπονδία Εργατικής Δύναμης (Confédération Générale du Travail-Force Ouvrière , ή απλά Force Ouvrière , FO )
Γαλλική Συνομοσπονδία Χριστιανών Εργατών (Confédération française des travailleurs chrétiens ; CFTC )
Συνδικαλιστική Ένωση Αλληλεγγύης Solidaires ή Solidaires Unitaires Démocratiques (SUD)
Εθνική Ένωση Αυτόνομων Συνδικάτων ( Union Nationale des Syndicats Autonomes , UNSA)
Γαλλική Συνομοσπονδία Διοίκησης – Γενική Συνομοσπονδία Στελεχών (Confédération française de l’encadrement – Confédération générale des cadres , CFE-CGC)
Ενιαία Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (Fédération Syndicale Unitaire FSU)Στη Γαλλία υπάρχει τόσο Γερουσία όσο και Εθνοσυνέλευση ημιπροεδρικό σύστημα με πρόεδρο και πρωθυπουργό ενώ το σημερινό καθεστώς ονομάζεται 5η Γαλλική Δημοκρατία από το 1958 και πρώτο πρόεδρο τον Σαρλ ντε Γκολ.

Κυριακή 25 Ιουνίου 2023

Η κατεδάφιση άργησε, τα αυθαίρετα επεκτάθηκαν

Η κατεδάφιση άργησε, τα αυθαίρετα επεκτάθηκαν

Η διετής αναστολή κατεδαφίσεων σε αιγιαλούς και παραλίες ενίσχυσε την αυθαιρεσία. Ανάμεσα στις περιοχές στις οποίες η παρανομία αποθρασύνθηκε είναι και η Κρήτη
3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης ξεκίνησε και πάλι τις κατεδαφίσεις σε αιγιαλούς και παραλίες. Χθες ολοκληρώθηκε η κατεδάφιση ενός διώροφου αυθαιρέτου στην παραλία Τομπρούκ στο Ηράκλειο. «Παλιά ήταν καφετέρια και εστιατόριο, είχε πάψει από χρόνια να λειτουργεί. Πρέπει να ήταν εκεί τουλάχιστον 25 χρόνια».

Γιώργος Λιάλιος23.06.2023 • 13:09

Πριν από τρία χρόνια η παρανομία ξενοδοχείου στην Ελούντα –την οποία κατέγραψε η πολεοδομία– ήταν τα τσιμεντένια δάπεδα μπροστά στη θάλασσα, όπου τοποθετούσε τραπέζια. Σήμερα, στη θέση των δαπέδων βρίσκονται κανονικές σουίτες, οι οποίες, φυσικά, είναι παράνομες.

Αυτό είναι η επόμενη ημέρα της διετούς αναστολής κατεδαφίσεων στους αιγιαλούς και στις παραλίες, που έρχεται σταδιακά στο φως, καθώς οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις προσπαθούν να ξεκινήσουν και πάλι τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων. Ανάμεσα στις περιοχές στις οποίες η παρανομία αυτή τη διετία αποθρασύνθηκε είναι και η Κρήτη.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης ξεκίνησε πριν από ένα δεκαπενθήμερο και πάλι τις κατεδαφίσεις σε αιγιαλούς και παραλίες.

Χθες ολοκληρώθηκε η κατεδάφιση ενός διώροφου αυθαιρέτου στην παραλία Τομπρούκ στο Ηράκλειο. «Παλιά ήταν καφετέρια και εστιατόριο, είχε πάψει από χρόνια να λειτουργεί. Πρέπει να ήταν εκεί τουλάχιστον 25 χρόνια», λέει η γενική γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρία Κοζυράκη.

Σήμερα θα αποφασιστεί σε σύσκεψη ο τρόπος συνέχισης των κατεδαφίσεων. «Βρισκόμαστε ήδη μέσα στην τουριστική σεζόν και αυτό μας υποχρεώνει σε επαναπρογραμματισμό. Πρέπει να επιλέξουμε αυθαίρετα που είναι “μεμονωμένα”. Δεν μπορούμε να κατεδαφίσουμε τώρα αυθαιρεσίες σε ξενοδοχεία που είναι γεμάτα κόσμο ή μέσα σε τουριστικούς οικισμούς».

Το κύριο πρόβλημα όμως δεν είναι ο προγραμματισμός, αλλά το πώς «αυγάτισαν» οι παρανομίες κατά τη διάρκεια της διετούς αναστολής. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ασυδοσία που προκάλεσε η αναστολή», εκτιμά η κ. Κοζυράκη. «Πηγαίνουμε να εκτελέσουμε μια απόφαση κατεδάφισης για ένα αυθαίρετο 50 τ.μ. και βλέπουμε ότι έχει γίνει 150 τ.μ. Σχεδόν όλα τα αυθαίρετα έχουν διπλασιαστεί ή τριπλασιαστεί».

Επίσης πολλαπλασιάστηκε ο αριθμός των αυθαιρέτων: μέσα στην τελευταία διετία εκτιμάται ότι εκδόθηκαν 135 νέα πρωτόκολλα κατεδάφισης, με αποτέλεσμα όσα εκκρεμούν να ανέρχονται πλέον σε 370. «Αποδεικνύεται ότι η αναστολή προκάλεσε πολύ μεγάλη ζημιά», λέει η κ. Κοζυράκη.

154 πρωτόκολλα κατεδάφισης εκκρεμούν στο Ηράκλειο, 130 στο Λασίθι, 80 στα Χανιά και 6 στο Ρέθυμνο.

«Το ίδιο το κράτος όχι μόνο δεν εκπλήρωσε τη συνταγματική του υποχρέωση να προστατεύσει τους αιγιαλούς και τις παραλίες, αλλά ουσιαστικά έβαλε τρικλοποδιά στον εαυτό του. Στην Κρήτη τα τελευταία χρόνια πριν από την αναστολή υπήρχε μια δυναμική, είχαμε βρει πόρους (1,2 εκατ. ευρώ από το Πράσινο Ταμείο), κάναμε διαγωνισμό και είχαμε ανάδοχο εργολάβο από το τέλος του 2020. Και μόλις ξεκινήσαμε, στις αρχές του 2021, ανετράπησαν όλα», συμπληρώνει.

Σύμφωνα με στοιχεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, από τα 370 πρωτόκολλα κατεδάφισης που εκκρεμούν, τα 206 αφορούν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και 48 παράνομες εγκαταστάσεις ξενοδοχείων (τα υπόλοιπα είναι διάφορες άλλες χρήσεις, όπως κατοικίες, καταστήματα). «Πρωταθλήτριες» είναι οι περιφερειακές ενότητες Ηρακλείου (154 πρωτόκολλα) και Λασιθίου (130 πρωτόκολλα). «Ολοι έχουν νόμιμες άδειες σε παραθαλάσσια οικόπεδα και επεκτείνονται παράνομα στην παραλία: φτιάχνουν δάπεδα, πέργκολες, τοιχία, σκαλοπάτια. Κάποιοι προχωρούν ακόμη περισσότερο και μετατρέπουν τις πρόχειρες κατασκευές σε μόνιμες», καταλήγει η κ. Κοζυράκη.

Οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στην Κρήτη έχουν… πικρή προϊστορία. Για χρόνια η αυθαιρεσία είχε αφεθεί να «ανθίσει», δημιουργώντας την αίσθηση ατιμωρησίας. Το 2013 επιχειρήθηκε έπειτα από χρόνια να ξεκινήσουν οργανωμένα κατεδαφίσεις από τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος: πρόλαβε να κατεδαφιστεί μόλις μία ταβέρνα (συμπτωματικά, επίσης στην παραλία Τομπρούκ, όπως η χθεσινή κατεδάφιση). Μόλις το συνεργείο επρόκειτο να ξεκινήσει να κατεδαφίζει τις παρανομίες μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας στη Χερσόνησο, ξεσηκώθηκαν τουριστικοί φορείς στην Κρήτη, με τους οποίους συντάχθηκαν κυβερνητικά στελέχη, υποστηρίζοντας ότι οι κατεδαφίσεις βλάπτουν την εικόνα του τουρισμού στο νησί. Και οι κατεδαφίσεις έλαβαν άδοξο τέλος (όπως είχε γράψει η «Κ» στις 20.3.2013).

Το 2016 η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ξεκίνησε και πάλι πρόγραμμα κατεδαφίσεων σε αιγιαλούς, έχοντας να εκτελέσει περίπου 250 τελεσίδικα πρωτόκολλα. Ομως και πάλι η υπόθεση συνάντησε δυσκολίες. Για παράδειγμα, σε πέντε περιπτώσεις μεγάλων ξενοδοχείων οι ιδιοκτήτες πέτυχαν αναστολή εκτέλεσης της απόφασης (όπως ανέφερε η «Κ» στις 30.3.2016). Οι κατεδαφίσεις ξεκίνησαν και πάλι στις αρχές του 2021. Στην Κρήτη σταμάτησαν μόλις τα συνεργεία πήγαν στο Λασίθι. Επειτα από παρέμβαση τοπικών πολιτευτών, η κυβέρνηση κατέθεσε στις αρχές Μαρτίου νομοθετική ρύθμιση και ανέστειλε τις κατεδαφίσεις σε αιγιαλούς και παραλίες σε όλη τη χώρα. Παρά την αναστολή, σε δύο περιπτώσεις οι κατεδαφίσεις εκτελέστηκαν, με παρέμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, καθώς επρόκειτο για αυθαίρετα σε προστατευόμενες περιοχές: στη νήσο Χρυσή και στον Καρτερό Ηρακλείου (περίπου 150 πρωτόκολλα κατεδάφισης) τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2022.