Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Συμμετέχει στις κινητοποιήσεις ΑΔΕΔΥ (Προπύλαια, 15/12) και Συνδικάτων (Σύνταγμα, 17/12)

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Συμμετέχει στις κινητοποιήσεις Εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών, ΑΔΕΔΥ (Προπύλαια, 15/12) και Συνδικάτων (Σύνταγμα, 17/12)




Το ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ μπροστά στην επίθεση στο λαϊκό εισόδημα, την ακρίβεια, τη φοροληστεία, την περικοπή των δαπανών σε Υγεία και Παιδεία, στηρίζει την κινητοποίηση που καλούν Ομοσπονδίες και Συνδικάτα και αντιτάσσουμε τις διεκδικήσεις μας για

(α) πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς σύμφωνα με τις διεκδικήσεις μας (β) υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων

(γ) ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας

(δ) προστασία της πρώτης – κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς

(ε) προσλήψεις και ενίσχυση των Δημόσιων Τεχνικών Υπηρεσιών – όχι στην εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες

(στ) ενίσχυση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στην Αττική, καλούμε τα μέλη μας στο συλλαλητήριο της 17ης Δεκέμβρη στις 12.30 μ.μ. στο Σύνταγμα και τις κατά τόπους συγκεντρώσεις.

Στηρίζουμε επίσης τη Στάση Εργασίας της ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 15/12 καθώς και το συλλαλητήριο που θα γίνει στα Προπύλαια την ίδια μέρα, ώρα 12.00 και την πορεία που θα ακολουθήσει προς το Υπουργείο Οικονομικών.

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022

Προστατεύονται όλοι οι υγρότοποι

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ο υγρότοπος Περαίας στη Θεσσαλονίκη
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 13.12.2022, 13:47
Προστατεύονται όλοι οι υγρότοποι
Με μια απόφαση-πιλότο για το «Παράκτιο Ελος Περαίας», το ΣτΕ γνωμοδότησε ότι η προστασία των υγροτόπων ισχύει ακόμη και εάν δεν έχουν υπαχθεί σε ειδικό προστατευτικό καθεστώς. ● Ανοίγει ο δρόμος για να σωθούν και οι Μαρίκες της Ραφήνας από τα σχέδια για κατασκευή αντλιοστασίου της ΕΥΔΑΠ.

Μια πολύ σημαντική απόφαση για την προστασία των υγροτόπων που έχει άμεση εφαρμογή εκδόθηκε πρόσφατα από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Βάσει της απόφασης, οι υγρότοποι προστατεύονται άσχετα με το στάδιο οριοθέτησης στο οποίο βρίσκεται ο καθένας.

Με την πρόσφατη από 20/10/2022 γνωμοδότηση του ΣτΕ (151/2022) σχετικά με Τεχνολογικό Κέντρο που χωροθετήθηκε μέσα στον υγρότοπο Περαίας (Τσαΐρια) στη Θεσσαλονίκη, κρίθηκε ότι οι υγρότοποι, θεσμοθετημένοι ή μη, τυγχάνουν προστασίας ως στοιχείο του περιβάλλοντος κατά το άρθρο 24 (παράγραφος 1) του Συντάγματος, τη Συνθήκη Ραμσάρ, τον νόμο για τη βιοποικιλότητα και την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τα πουλιά.

Στο πλαίσιο αυτό, έγινε δεκτό ότι προστατεύεται ο υγρότοπος «Παράκτιο Ελος Περαίας» που περιλαμβάνεται στον κατάλογο υγροτόπων που κατάρτισε το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) για το ηπειρωτικό τμήμα της χώρας, μολονότι το ΥΠΕΝ δεν έχει εκδώσει ακόμη Προεδρικό Διάταγμα Προστασίας του, ως όφειλε.
Ελλιπής μελέτη

Το ΣτΕ τόνισε ότι στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) πρέπει να περιλαμβάνονται και να αξιολογούνται όλα τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά της περιοχής του σχεδίου, ιδίως δε οι οικότοποι, η βιοποικιλότητα, η πανίδα και χλωρίδα, και όχι μόνον οι περιοχές ιδιαίτερης περιβαλλοντικής σημασίας που έχουν υπαχθεί σε ειδικά θεσμοθετημένο προστατευτικό καθεστώς, όπως οι περιοχές του δικτύου Natura ή άλλου είδους προστατευόμενες περιοχές. Στην περίπτωση του υγροτόπου της Περαίας, η ΣΜΠΕ για την Εγκριση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου κρίθηκε ελλιπής, επειδή δεν έλαβε υπόψη της την ύπαρξη του υγροτόπου, έστω και μη αναγνωρισμένου νομοθετικά, στην περιοχή επέμβασης.

Η απόφαση του ΣτΕ αφορά όλους τους υγρότοπους, όπως και τον υγρότοπο των Μαρικών στη Ραφήνα, στον οποίο η ΕΥΔΑΠ σχεδιάζει την κατασκευή αντλιοστασίου ακαθάρτων, θέμα στο οποίο έχει αναφερθεί η «Εφ.Συν.» («Το υπουργείο Περιβάλλοντος “νομιμοποιεί” τις παραλείψεις του για τις Μαρίκες», 16/10/2022). Κι αυτό διότι ο υγρότοπος Μαρίκες, όπως και αυτός της Περαίας, περιλαμβάνεται στον κατάλογο υγροτόπων που κατάρτισε το ΕΚΒΥ για το ηπειρωτικό τμήμα της χώρας, χωρίς ωστόσο να έχει ολοκληρωθεί η νομική του προστασία με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος που όφειλε να έχει εκδοθεί το αργότερο μέχρι το 2019. Επομένως, όπως ο υγρότοπος Περαίας, έτσι και αυτός των Μαρικών τυγχάνει περιβαλλοντικής προστασίας, ανεξαρτήτως θεσμοθέτησης, όπως δέχτηκε το ΣτΕ και για τον υγρότοπο της Περαίας.

Το ποτήρι των δολοφονιών από την αστυνομία ξεχείλισε! 13/12, 7μμ., Προπύλαια


Η κυβέρνηση έχει τα χέρια της βαμμένα
με το αίμα του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη
Το ποτήρι των δολοφονιών από την αστυνομία ξεχείλισε!

Όλοι και όλες στην παλλαϊκή διαδήλωση σήμερα 13/12, 7μμ., Προπύλαια

Σήμερα το πρωί ανακοινώθηκε ο θάνατος του 16χρονου Ρομά Κώστα Φραγκούλη που δολοφονήθηκε με πυροβολισμό στο κεφάλι από αστυνομικό σε καταδίωξη, επειδή έφυγε από ένα βενζινάδικο χωρίς να πληρώσει το ποσό των 20 ευρώ.

Ένας ανήλικος είναι νεκρός για 20 ευρώ. Για αυτό το έγκλημα υπάρχουν ευθύνες.

Δεν θα ανεχτούμε καμία συγκάλυψη της εν ψυχρώ δολοφονίας ενός ανηλίκου από αστυνομικούς. Τα ψεύδη που διαχέει η ΕΛΑΣ για να πέσουν οι αστυνομικοί στα μαλακά, περί δήθεν εμβολισμού κ.ά. έχουν ήδη καταρριφθεί. Η ΕΛΑΣ επανέλαβε τις δολοφονικές πρακτικές που οδήγησαν στη δολοφονία του Νίκου Σαμπάνη ένα χρόνο πριν αποδεικνύοντας το δολοφονικό χαρακτήρα του δόγματος της αστυνομικής ασυδοσίας, αλλά και του κοινωνικού ρατσισμού που αποτιμά τις ζωές των Ρομά ως μικρότερης αξίας.

Η κυβέρνηση είναι υπόλογη και πρέπει να λογοδοτήσει. Είναι ο Υπουργός ΠροΠρο που αντί για την οικογένεια του Νίκου Σαμπάνη «συμπαραστάθηκε» στους αστυνομικούς που τον σκότωσαν, δίνοντας το πράσινο φως για τέτοιες πρακτικές.

Είναι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός που την ίδια την ημέρα του πυροβολισμού του Κώστα Φραγκούλη ανακοίνωσε μπόνους για να επικροτήσει τις πρακτικές της ΕΛΑΣ.

Είναι η κυβέρνηση που έχει δημιουργήσει ένα σώμα πραιτωριανών, που χτυπά ανεξέλεγκτα νεολαίους και διαδηλωτές, βασανίσει στα κρατητήρια, ακόμη και δολοφονεί. Πρόκειται για συνειδητή πολιτική της κυβέρνησης για να καταλύσει τις λαϊκές ελευθερίες, να επιβάλει το φόβο και να φιμώσει τις λαϊκές αντιδράσεις με τη βία και τον αυταρχισμό.

Ο κατάλογος των θυμάτων της αστυνομικής βίας πρέπει να σταματήσει εδώ. Δικαιοσύνη για τον Κώστα Φραγκούλη, τοι Νίκο Σαμπάνη, το Βασίλη Μάγγο, τον Ζακ Κωστόπουλο, τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, τόσους ακόμη ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους από χέρι αστυνομικού.

ΩΣ ΕΔΩ! Με μαζικούς παλλαϊκούς αγώνες να βάλουμε τέλος στο δολοφονικό αυταρχισμό της κυβέρνησης των υποκλοπών, της φτώχειας και της βίας. Όλοι και όλες σήμερα 13/12 στη διαδήλωση, 7μμ., Προπύλαια.

Διαδήλωση, την ίδια ώρα, έχει προγραμματιστεί και στην Καμάρα της Θεσσαλονίκης,

ΣΗΜΕΙΩΣΗ | Τη διαδήλωση διοργανώνουν οι: Αναμέτρηση, Αριστερή Ανασύνθεση, Αντικαπιταλιστική Πολιτική Ομάδα, Διεθνιστική Εργατική Αριστερά, ΕΚΚΕ, Λαϊκή Ενότητα-Ανυπότακτη Αριστερά, Ξεκίνημα, ΜέΡΑ25, ΟΚΔΕ-Σπάρτακος, Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα, Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο. Όπως ενημερώθηκε το ErgasiaNET, η εκδήλωση-συζήτηση: Η ανθρώπινη ζωή δεν κοστίζει 20 ευρώ: Απέναντι στη συγκάλυψη, η ΔΗΚΕΟΣΗΝΙ (13/12), στη Νομική Σχολή Αθηνών, ματαιώνεται λόγω της διαμαρτυρίας που προγραμματίστηκε για την ίδια ώρα.

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022

Οι εξορύξεις υδρογονανθράκων και η ακραία παραπληροφόρηση για την εξαγορά κοινωνικής αποδοχής!

Οι εξορύξεις υδρογονανθράκων και η ακραία παραπληροφόρηση για την εξαγορά κοινωνικής αποδοχής!


Πριν καν εξαγγελθούν, είχαν ξεκινήσει οι δισδιάστατες σεισμικές έρευνες για την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκωνστα θαλάσσια «οικόπεδα» που έχουν παραχωρηθεί δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, όπως ανέδειξε η Πρωτοβουλία Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων[1]. Και πριν εκδοθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που υποτίθεται ότι καθυστερούσε τις έρευνες εδώ και τρία χρόνια. Τα μεγάλα βάθη, όπου οι εξορύξεις είναι σε πειραματικό στάδιο και η θέση των θαλάσσιων οικοπέδων στην υπό καθεστώς διεθνούς προστασίας Ελληνική Τάφρο δεν πτόησαν την ελληνική κυβέρνηση. Η προοπτική για ένα κοινωνικά δίκαιο και περιβαλλοντικά ασφαλές μέλλον για τη χώρα και την Ανατολική Μεσόγειο απομακρύνεται δραματικά, την ίδια στιγμή που στη Δυτική Μεσόγειο Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία έχουν σταματήσει τις έρευνες και τις εξορύξεις στις θάλασσές τους.

Παράλληλα, έγιναν τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες στο «Block 2» του Ιονίου Πελάγους που έχουν μισθώσει οι εταιρείες της κοινοπραξίας Energean – Helleniq Energy, ενώ όπως έγινε γνωστό από την Helleniq Energy, ξεκινούν τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες και στα «οικόπεδα» του Κυπαρισιακού Κόλπου (block 10) και του block «Ιόνιο» στο Ιόνιο Πέλαγος[2]. Από τα παλαιότερα παραχωρημένα «οικόπεδα», αυτό των Ιωαννίνων θεωρείται το πιο «ώριμο» και κάποιοι πανηγυρίζουν ότι εκεί θα μπει το πρώτο ερευνητικό γεωτρύπανο μέσα στο 2023, χωρίς να ανησυχούν ή και να ντρέπονται, με δεδομένο ότι πρόκειται για χερσαίο «οικόπεδο»!



Η ευφορία επεκτείνεται με την επαναφορά στο προσκήνιο του αγωγού φυσικού αερίου East Med, που φαινόταν να έχει εγκαταλειφθεί όταν οι ΗΠΑ απέσυραν τη στήριξή τους. Προορίζεται να συνδέσει το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα με την Ιταλία, αφού διασχίσει για περίπου 600 χιλιόμετρα την ελληνική ηπειρωτική χώρα, με σκοπό να μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Φυσικού Αερίου. Το προηγούμενο διάστημα η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ελληνικού τμήματος του έργου είχε τεθεί σε διαβούλευση στις Περιφέρειες Κρήτης, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου[3].

Κάποιοι ονειρεύονται ότι ο αγωγός East Med θα τροφοδοτείται και από το προϊόν των εξορύξεων που ακόμα δεν έχει καν εντοπιστεί! Αυτό, όμως, δε δικαιολογεί την άκρατη παραπληροφόρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως ότι θα μειωθεί η ενεργειακή μας εξάρτηση, ότι θα πλουτίσει καθένας από μας, ότι η πολιτική του ενεργειακού κόμβου θα πάει μπροστά τη χώρα και ότι θα σώσουμε την Ευρώπη από την ενεργειακή κρίση. Κι αυτό για τον απλό λόγο ότι κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από τις συμβάσεις που έχουν κυρωθεί από τη Βουλή και των οποίων τα στοιχεία αποκρύπτονται!

Από στοιχεία των συμβάσεων, λοιπόν, προκύπτει ότι:Όλες οι συμβάσεις αφορούν σε έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων και όχι μόνο σε έρευνα όπως συχνά λέγεται.
Οι εξορύξεις αφορούν σε υδρογονάνθρακες και όχι μόνο φυσικό αέριο, όπως σε μόνιμη βάση ακούμε και διαβάζουμε, μάλλον επειδή αυτό ακούγεται ηπιότερο. Η εξόρυξη πετρελαίου προβλέπεται από τις Συμβάσεις κι αυτό δεν έχει αλλάξει. Παράλληλα προβλέπεται ότι οποιαδήποτε τροποποίηση των συμβάσεων θα γίνεται από τη Βουλή που τις έχει κυρώσει.
Τα προϊόντα των εξορύξεων δε θα σώσουν κανέναν από την ενεργειακή κρίση. Ακόμα κι αν βρεθούν ορυκτά καύσιμα σε αξιόλογες ποσότητες, το βασικό στάδιο των ερευνών θα διαρκέσει οκτώ (8) έτη, προκαλώντας περιβαλλοντική υποβάθμιση μεγάλης διάρκειας και στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι εξορύξεις, αν κριθεί από την αγορά ότι αυτό συμφέρει.
Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που θα(;) εξορυχθεί δε θα ανήκει στη χώρα μας. Οι εταιρείες εξόρυξης έχουν«τίτλο κυριότητας ελεύθερο βαρών επί όλων των Παραχθέντων και Διασωθέντων Υδρογονανθράκων στην κεφαλή της γεώτρησης παραγωγής εντός της Συμβατικής Περιοχής».
Τα έσοδα από τα προϊόντα των εξορύξεων είναι προσδιορισμένα. Στη χώρα αναλογεί ένα μίσθωμα σε είδος ή σε χρήμα ή σε συνδυασμό και των δύο, όπως περιγράφεται ρητά στις συμβάσεις και θα εξαρτάται από τις τιμές του πετρελαίου και το κόστος εξόρυξης. Στο κράτος θα ανήκει το 4% έως 15% της ποσότητας που θα παράγεται, όπως αναφέρεται στις τέσσερεις συμβάσεις που κυρώθηκαν το 2019 και σε 2% και 20% για προηγούμενες παραχωρήσεις. Στα έσοδα αυτά προστίθεται ο ειδικός φόρος εισοδήματος που είναι 20% για το κράτος και 5% για τις Περιφέρειες πάνω στο καθαρό φορολογητέο εισόδημα.
Οι ανάγκες της χώρας θα ικανοποιούνται μόνο σε καιρό πολέμου και μετά από αίτησή της! Στις συμβάσεις αναφέρεται ότι σε περίπτωση πολέμου, απειλής πολέμου ή άλλης κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Ελλάδα, ο Μισθωτής, μετά από αίτηση του Δημοσίου, υποχρεώνεται να διαθέτει σε αυτό στην Επίσημη Τιμή, το σύνολο ή συγκεκριμένο τμήμα του μεριδίου του στην παραγωγή Υδρογονανθράκων και Παραπροϊόντων από την Περιοχή Εκμετάλλευσης.

Το πανελλαδικό Δίκτυο συλλογικοτήτων για την ενέργεια είναι ριζικά αντίθετο στην εκχώρηση του 1/3 της επικράτειας σε εγχώριους και διεθνείς ενεργειακούς κολοσσούς για την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων, με τον ταυτόχρονο σχεδιασμό, αλλά και την υλοποίηση, διακρατικών αγωγών μεταφοράς ορυκτών καυσίμων. Η θέση μας αυτή συνεπάγεται την αντίθεσή μας σε όλες τις διεκδικήσεις δικαιωμάτων εξόρυξης Υ/Α στη Μεσόγειο, τους διεθνείς ανταγωνισμούς και τις πολεμικές συρράξεις που παράγονται, στο πλαίσιο αυτού του συστήματος, για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και διόδων. Το υλοποιούμενο αυτό σχέδιο, πέρα από τα επιδιωκόμενα κέρδη των ομίλων, συνεπάγεται δραματικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό κόστος για την κοινωνική πλειοψηφία.

Ενάντια στη διαρκώς αυξανόμενη ενεργειακή ζήτηση, που προβάλει το σύστημα, απαιτείται ο προσδιορισμός των συλλογικών κοινωνικών αναγκών για τη δραστική μείωση της ενεργειακής παραγωγής και για την καθολική πρόσβαση στην κοινωνικά προσδιορισμένη αναγκαία ενέργεια για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας με τη μέγιστη περιβαλλοντική προστασία και την αποκατάσταση της οικολογικής ισορροπίας.

11.12.2022

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

energynetwork2020.wordpress.com – energynetwork2020@gmail.com

f/b: Δίκτυο συλλογικοτήτων για την ενέργεια



Μετρό Εξάρχεια: Το παρασκήνιο μιας χαμένης ευκαιρίας

Μετρό Εξάρχεια: Το παρασκήνιο μιας χαμένης ευκαιρίας
Στο μεγάλο ρεπορτάζ του OneMan, μέσα από οκτώ ενότητες, εξετάζουμε το χρονικό του πλέον αμφιλεγόμενου σταθμού στην ιστορία της Αττικό Μετρό. Από τα αντισταθμιστικά έργα απόδοσης δημόσιου χώρου που «παρέπεσαν» από τη δημαρχία Μπακογιάννη μέχρι το πρόβλημα με τον σταθμό στην πλατεία Εξαρχείων και τα νεφελώδη τεχνικά εμπόδια για την εναλλακτική της οδού Τοσίτσα.
7 ΔΕΚ 2022
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: SOOC, EUROKINISSI, ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ: ΑΡΕΤΗ-ΡΑΦΑΕΛΛΑ ΒΕΡΟΥ

Ένα απόγευμα καθημερινής, το εργοτάξιο των Εξαρχείων περιφρουρείται από 27 αστυνομικούς. Η πλατεία παραμένει εδώ και μήνες κλειστή με ένα τείχος πέντε μέτρων από λαμαρίνες και συρματόπλεγμα. Όταν πλησιάζουμε με τη φωτογραφική μηχανή στο χέρι, τα βλέμματα αγριεύουν. Ένας αστυνομικός κάνει από μακριά νόημα να μην τραβάμε πρόσωπα.

Μια διμοιρία βρίσκεται μόνιμα τοποθετημένη μπροστά στο ΒΟΞ, μια άλλη είναι έξω από το Hotel Exarchion, δύο ακόμη στη Σπυρίδωνος Τρικούπη, ενώ ομάδες ΟΠΚΕ στέκονται με οχήματα στη γωνία της οδού Στουρνάρη και κατά μήκος του δρόμου προς την οδό Αραχώβης. Τα σήματα από τον ασύρματο ειδοποιούν κάθε τόσο. Όλες οι μονάδες βρίσκονται σε επικοινωνία μεταξύ τους και με το προσωπικό φύλαξης που βρίσκεται μέσα στο εργοτάξιο. Ανά τακτά διαστήματα, οι αστυνομικοί μετακινούνται με συγχρονισμένο βηματισμό δίπλα από τα καφέ, τους θαμώνες, τους περαστικούς.

Από το καλοκαίρι έχουν καταγραφεί ατυχή περιστατικά εις βάρος όσων βρέθηκαν στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή: ο γονέας που υπέστη ξυλοδαρμό από ΜΑΤ ένα απόγευμα στον Λόφο Στρέφη, ο Αμερικανός φωτορεπόρτερ που χτυπήθηκε ενώ κάλυπτε πορεία στην περιοχή, οι τρεις κοπέλες που προσήχθησαν ενώ επέβαιναν σε όχημα που πέρασε απ’ την πλατεία την ώρα που αφαίρεσαν το άγαλμα. Πρόκειται για μερικά από τα θύματα αυτής της ιστορίας, η οποία ξεκίνησε με επίδειξη ισχύος στη βίαιη προσαγωγή 32 διαδηλωτών τα ξημερώματα της 11ης Αυγούστου.
Στο ρεπορτάζ που ακολουθεί, εξετάζουμε το χρονικό της υπόθεσης Μετρό στα Εξάρχεια μέσα από οκτώ ενότητες. Οκτώ ερωτήματα, τα οποία διατρέχουν την περίοδο 2017-2022 και αποκαλύπτουν το παρασκήνιο του πλέον αμφιλεγόμενου σταθμού στην ιστορία της Αττικό Μετρό. | © Dimitris Kapantais / SOOC

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022

Εκπαίδευση στα ερείπια


Ανατριχιαστική η εικόνα του στεγάστρου που έχει καταρρεύσει στο 1ο Γυμνάσιο στο Νέο Ηράκλειο Αττικής ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 11.12.2022, 14:30
Εκπαίδευση στα ερείπια

Το 50% των σχολικών κτιρίων είναι ηλικίας μεταξύ 30 έως 50 ετών ● Σοβάδες και παράθυρα πέφτουν, τμήματα της οροφής και των κλιμακοστασίων γκρεμίζονται, στέγαστρα και σωληνώσεις καταρρέουν, προαύλια και αίθουσες πλημμυρίζουν με την πρώτη βροχή, ενώ καυστήρες μετατρέπονται σε βόμβες ● Η χρόνια υποχρηματοδότηση, η έλλειψη ελέγχων και η κρατική αδιαφορία έχουν διαμορφώσει μία άκρως επικίνδυνη καθημερινότητα για εκατομμύρια μαθητές και εκπαιδευτικούς των δημόσιων σχολείων.

Η τραγωδία στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών κατέστησε με τον πιο μακάβριο τρόπο επίκαιρα τα κτιριακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία της χώρας και κυρίως εκείνα των μεγάλων και πολυπληθών αστικών κέντρων.

Η χρόνια υποχρηματοδότηση, η έλλειψη ελέγχων και η κρατική αδιαφορία έχουν διαμορφώσει μία άκρως επικίνδυνη καθημερινότητα για εκατομμύρια μαθητές και εκπαιδευτικούς των δημόσιων σχολείων, όπου σοβάδες και παράθυρα πέφτουν, τμήματα της οροφής και των κλιμακοστασίων γκρεμίζονται, στέγαστρα και σωληνώσεις καταρρέουν, προαύλια και αίθουσες πλημμυρίζουν με την πρώτη βροχή, ενώ καυστήρες μετατρέπονται σε βόμβες.

Και ενώ μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί αγωνίζονται για ανθρώπινα σχολεία που να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για τη σωματική ακεραιότητα, την υγεία και εν τέλει τη ζωή τους, το κράτος εξακολουθεί να μην προτεραιοποιεί τις ανάγκες της δημόσιας εκπαίδευσης, αποστερεί οικονομικούς πόρους, υποβαθμίζοντας τα σχολεία μέχρι διάλυσης, και αρκείται σε τυπικές δηλώσεις συμπαράστασης προς τους οικείους των θυμάτων όταν τελικά συμβαίνει το κακό.