Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Η Χρυσή Αυγή προστατεύει τους ξένους τοκογλύφους!

Αναδημοσίευση από το Δρόμο


Δεν είναι το πρόβλημα των σκοτεινών κέντρων οι ξένοι. Πακιστανοί, Αφγανοί ή Αρειανοί. Το πρόβλημα είναι οι Έλληνες.
Αυτοί πρέπει να κρατηθούν υπό έλεγχο. Αυτούς ληστεύουν οι πολιτικοί και οι τοκογλύφοι. Και αυτούς φοβούνται μπας και εξεγερθούν. Γιατί αυτοί είναι οι νέοι άμισθοι και χαμηλόμισθοι σκλάβοι. Και σ’ αυτούς ανήκει η δημόσια περιουσία που με συνοπτικές διαδικασίες, σχεδόν τζάμπα και στα γρήγορα, εκχωρείται στους ληστρικούς επενδυτές, στα διεθνή ολιγοπώλια και στους εντόπιους μεσάζοντες. Οι Έλληνες πρέπει να είναι τρομαγμένοι και αποπροσανατολισμένοι. Να υποστούν το πλιάτσικο, να μην κουνηθούν, να υποταχθούν.
Αλλά για να γίνει αυτό δεν φτάνουν τα κυβερνητικά μέτρα, ούτε η αστυνομική καταστολή. Γιατί άμα ξεσηκωθούν όλοι οι οργισμένοι μαζί, θα τους πάρει ο διάολος. Γι’ αυτό χρειάζονται τους εξωτερικούς εχθρούς. Για να ασχολείται ο κόσμος μαζί τους, σαν να απειλούν και να καταστρέφουν αυτοί τη χώρα. Να ενοχοποιηθούν αυτοί για όλα. Αλλά, προσοχή! Στην κατασκευή των εχθρών υπάρχει ένα λεπτό σημείο. Όχι όλοι οι ξένοι. Μπορεί να λέμε ότι οι ξένοι μας παίρνουν τις δουλειές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το εννοούμε κιόλας.
Για να κάνουμε τη δουλειά μας, χρειαζόμαστε μόνο τους ξένους που είναι ανυπεράσπιστοι. Αυτούς που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν εξιλαστήρια θύματα, σαν αποδιοπομπαίοι τράγοι, σαν οι κακοί, σαν η απειλή για την Ελλάδα και τον Έλληνα. Και να μπορούμε να πείσουμε τον νεοΈλληνα, που χρόνια τώρα πιάνεται κορόιδο. Άλλη μια φορά δεν θα είναι τόσο δύσκολο. Προβλήματα για εκμετάλλευση πάντα θα υπάρχουν, όπως και καρότα για να τα ακολουθεί ο εύπιστος. Οι Πακιστανοί, οι Σουδανοί και οι Αφγανοί προέρχονται από μισοδιαλυμένα κράτη με διεφθαρμένες κυβερνήσεις, χωρίς διεθνή εμβέλεια και εξουσία. Άρα, οι υπήκοοί τους, δεν έχουν «πλάτες» και προσφέρονται για το κυνήγι των μαγισσών. Κανένας δεν θα τους υπερασπιστεί, κανένας δεν θα τους κλάψει, κανένας δεν θα ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση λογαριασμό. Μ’ αυτούς θα γίνει όλο το κόλπο. Μ’ αυτούς, λοιπόν, θα τρομοκρατήσουμε τα πιο ευάλωτα κομμάτια της κοινωνίας, τους πιο φοβισμένους, τους πιο προβληματικούς. Εμείς θα τους λεηλατούμε κι αυτοί θα τσακώνονται με το γείτονα, δηλαδή το ισόγειο θα τα βάζει με το υπόγειο, ώστε το ισόγειο και το υπόγειο να μην στραφούν ποτέ εναντίον του ρετιρέ. Εάν δεν υπήρχαν οι Πακιστανοί και οι Αφγανοί, θα έπρεπε να τους εφεύρουμε. Είναι θέμα καλού μάρκετινγκ. Πιο εύκολα παρασύρεται ο αναισθητοποιημένος πολίτης εναντίον ενός φτωχού ξένου παρά ενός πλούσιου κλέφτη. Και μ’ αυτούς στο στόχαστρο, όλα τα μέτρα πτώχευσης των Ελλήνων και το ξεπούλημα της εθνικής περιουσίας θα περάσουν σε δεύτερη μοίρα.

Μακριά από τους ισχυρούς

Παραμένουμε στο €, διαλύουμε την κοινωνία

Αναρτούμε άρθρο του Κ. Λαπαβίτσα από το Δρόμο
 
Η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στην Ισπανία τις τελευταίες εβδομάδες σηματοδότησε νέα φάση της ευρωπαϊκής αναταραχής. Είναι πια φανερό ότι δεν έχουμε τρεις, ή τέσσερις κρίσεις, μία σε κάθε χώρα, που απλώς έτυχε να συμπέσουν χρονικά, κάτι που θα ήταν ιστορικά πρωτοφανές. Η αναταραχή είναι ενιαία, πηγαζει από την παγκόσμια κρίση που ξέσπασε το 2007 κι έχει να κάνει με τη νομισματική ένωση. Το κοινό νόμισμα έχει διαχωρίσει την ευρωζώνη σε κέντρο και περιφέρεια. Τα χρέη της περιφέρειας - δημόσια και ιδιωτικά - είναι σε ευρώ, το οποίο υποτίθεται ότι είναι το εθνικό νόμισμα της κάθε χώρας, αλλά στην πράξη είναι ένα ξένο νόμισμα που ελέγχεται κυρίως από το Βερολίνο δημιουργώντας ασφυξία στην περιφέρεια. Η αντιμετώπιση της κρίσης με τις μεθόδους της τρόικας μέσα στο πλαίσιο της νομισματικής ένωσης επιφέρει ύφεση, ανεργία, φτώχεια και κοινωνική διάλυση.
Η ισπανική οικονομία, όσο κι αν ξαφνιαστούν πολλοί στην Ελλάδα, είναι ίσως ασθενέστερη της ελληνικής, όπως τουλάχιστον αυτή ήταν πριν παρέμβει η τρόικα. Κατά τη δεκαετία του 2000, ο ρυθμός ανάπτυξης και η άνοδος της παραγωγικότητας ήταν χαμηλότεροι από τους ελληνικούς. Η ισπανική ανταγωνιστικότητα υποχώρησε συστηματικά ως προς τις χώρες του κέντρου, με αποτέλεσμα το 2008 η χώρα να έχει έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της τάξης του 10% του ΑΕΠ. Υπήρξε επίσης πιστωτικό όργιο στην αγορά ακινήτων, το οποίο τελικά οδήγησε το τραπεζικό σύστημα σε κατάσταση χρεοκοπίας. Στην ουσία η ένταξη της Ισπανίας στην ΟΝΕ ήταν αποτυχημένη.
Αντιμέτωπη με την κρίση η ισπανική πολιτική ελίτ υιοθέτησε το δίπτυχο της τρόικας, δηλαδή ‘σταθεροποίηση μέσω λιτότητας’ και ‘ανάπτυξη μέσω απελευθέρωσης αγορών και ιδιωτικοποιήσεων’, αλλά ηπιότερα από την Ελλάδα δεδομένου ότι η τρόικα δεν παρενέβη επίσημα. Έστω κι έτσι, τα αποτελέσματα ήταν καταστροφικά. Το 2012 η Ισπανία αντιμετωπίζει δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξης του 6.5%, συρρίκνωση του ΑΕΠ ίσως 2-3%, ανεργία που ξεπερνάει το 25%. Τεράστιες εντάσεις έχουν εμφανιστεί ανάμεσα στις επαρχίες της χώρας, ιδίως στην Καταλωνία, λόγω λιτότητας και χρηματικών μεταβιβάσεων. Οι ισπανικές τράπεζες θα χρειαστούν τουλάχιστον 60δις για ανακεφαλαιοποίηση, ενώ τα επιτόκια μακροχρόνιου δημόσιου δανεισμού κινούνται ξανά κοντά στο απαγορευτικό 6%. Μέσα σ’αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση Ραχόι ανακοίνωσε νέο πρόγραμμα λιτότητας ύψους 40δις για να φέρει το έλλειμμα στο 4.5% το 2013, με την ελπίδα να αποφύγει ισπανικό Μνημόνιο. Πρόκειται για παραλογισμό που θα οδηγήσει τη χώρα σε έρημο, χωρίς να αποφευχθεί τελικά η παρέμβαση της τρόικας.
Η Ελλάδα βρίσκεται βέβαια ήδη στην έρημο. Μέ το δίπτυχο ‘σταθεροποίηση και ανάπτυξη’ που επέβαλε η τρόικα, θα υπάρξει συνολική συρρίκνωση του ΑΕΠ περίπου 20% μέχρι το τέλος του 2012, ενώ η ανεργία πλέον ξεπέρασε το 24%. Τα στοιχεία της συνολικής ζήτησης βρίσκονται σε άτακτη υποχώρηση – κατανάλωση, επενδύσεις και (τον Ιούλιο-Αύγουστο) ακόμη και οι εξαγωγές που είχαν δείξει κάποιο δυναμισμό μετά το 2010. Η πτώση τους μάλλον οφείλεται στην ύφεση που πλέον χτυπάει ολόκληρη την ευρωζώνη, αλλά και στην υψηλή ισοτιμία του ευρώ, καθώς και στη δυσκολία των εξαγωγέων να λάβουν πιστώσεις από τις τράπεζες.

ΕΕΤΗΔΕGATE: Υπόθεση ΣΚΑΪ

Αναδημοσίευση από το PressProject.
 

Την Κυριακή 7 Οκτωβρίου η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ έκανε κατάληψη στο κτίριο Πληροφοριακών Συστημάτων της εταιρείας προκειμένου, όπως υποστήριξε, να αποδείξει ένα τεράστιο ηθικό αλλά και οικονομικό σκάνδαλο. Η κατάληψη διακόπηκε από άμεση επέμβαση των ΜΑΤ τα οποία προχώρησαν σε συλλήψεις. Οι συνδικαλιστές κάλεσαν την επόμενη ημέρα τους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου προκειμένου να τους ενημερώσουν για «ένα σκάνδαλο απέναντι στο φτωχό λαό».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Νίκος Φωτόπουλος, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση βρήκε τρόπο
να χαρίσει τεράστια ποσά σε μεγαλοϊδιοκτήτες μειώνοντας το ΕΕΤΗΔΕ, το γνωστό σε όλους μας ως «χαράτσι» μέχρι και 60% στα μεγάλα εμπορικά ακίνητα. Επιπλέον όμως υποστήριξε ότι μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Ελλάδα δεν πλήρωσαν ούτε ένα ευρώ αφού το τέλος δεν τους επιβλήθηκε ποτέ. Η ΓΕΝΟΠ έδωσε μια λίστα με εταιρείες που καλούνταν να απαντήσουν αν πλήρωσαν μειωμένο ΕΕΤΗΔΕ είτε απαλλάχτηκαν για κάποιο λόγο.
Από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε ένας πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ των θιγόμενων εταιρειών και των συνδικαλιστών, αλλά η συζήτηση παρέμενε στο επίπεδο των εντυπώσεων αφού δεν παρουσιάστηκε κάποιο αποδεικτικό στοιχείο. Μέχρι σήμερα.

Οι ισχυρισμοί της ΓΕΝΟΠ περί της ρύθμισης για τους ιδιοκτήτες μεγάλων ακινήτων εμπορικής χρήσης
είναι ακριβείς. Όπως θα διαβάσετε παρακάτω, επί κυβέρνησης Παπαδήμου υπογράφτηκε υπουργική απόφαση που εισήγαγε ευνοϊκή διάταξη, η οποία είχε μάλιστα αναδρομικό χαρακτήρα. Η εξέλιξη αυτή δεν είδε το φως της δημοσιότητας και ομολογούμε ότι είχε διαφύγει και τη δική μας προσοχή. Πρόκειται για σοβαρή υπόθεση με οσμή ηθικού και οικονομικού σκανδάλου που αξίζει να ερευνηθεί σε βάθος.

Ακόμα όμως περισσότερο πρέπει να διερευνηθεί αν ισχύουν οι καταγγελίες περί πλήρους απαλλαγής μεγάλων εταιρειών. Αν υπάρχει δηλαδή
κάτι περισσότερο από ένα πολιτικό σκάνδαλο. Για να διερευνηθεί όμως κάτι τέτοιο θα έπρεπε να υπάρχουν κάποιες ενδείξεις, και αυτές δεν υπήρχαν. Μέχρι σήμερα.

Το βράδυ της 11ης Οκτωβρίου έφτασε στα γραφεία του ThePressProject ένας ανυπόγραφος φάκελος που περιείχε αντίγραφο λογαριασμού της ΔΕΗ του κτιρίου που βρίσκεται στη διασταύρωση Φαληρέως 2 και Εθνάρχου Μακαρίου. Του κτιρίου δηλαδή που στεγάζεται ο ΣΚΑΪ και η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.


Μετά από προσεκτική ανάλυση του αντιγράφου και τη διασταύρωση των στοιχείων που αναγράφονται σε αυτό (στο βαθμό που μας ήταν δυνατό) συμπεράναμε ότι το αντίγραφο αυτό είναι πραγματικό.
Δεν φέρει δηλαδή καμία ένδειξη αλλοίωσης ή μοντάζ και τα στοιχεία που περιλαμβάνει (Ονόματα, ΑΦΜ, Στοιχεία ζώνης κ.λπ.) είναι ακριβή.

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Guardian: Η ΓΑΔΑ μετατράπηκε σε Άμπου Γκράιμπ για τους 15 αντιφασίστες

injuries fromth e Greek policeΔεκαπέντε αντιφασίστες διαδηλωτές που συνελήφθησαν στην Αθήνα κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης με τους υποστηρικτές του νεοναζιστικου κόμματος της Χρυσής Αυγής έχουν δηλώσει ότι βασανίστηκαν στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής(ΓΑΔΑ) - το ισοδύναμο στην Αθήνα της Scotland Yard - και υποβλήθηκαν σε ό, τι περιγράφει ο δικηγόρος τους ως ταπείνωση σε στύλ Αμπού Γκράιμπ.
 
   Τα μέλη της δεύτερης ομάδας των 25 που συνελήφθησαν μετά την διαμαρτυρία για την υποστήριξη των αντιφασιστών την επόμενη μέρα είπαν ότι  ξυλοκοπήθηκαν και τους ανάγκασαν να γδύνονται και να σκύβουν,μπροστα στους αστυνομικους και σε άλλους διαδηλωτές,μέσα στο ίδιο αστυνομικό τμήμα.
Αρκετοί από τους διαδηλωτές που συνελήφθησαν μετά την πρώτη διαδήλωση την Κυριακή 30 Σεπτέμβρη είπαν στον  Guardian οτι χαστουκίθηκαν και χτυπήθηκαν από έναν αστυνομικό, ενώ πέντε ή έξι άλλοι παρακολουθούσαν, ότι τους έφτυναν και "τους χρησιμοποιούσαν ως τασάκια", επειδή "βρωμούσαν"και κρατήθηκαν ξύπνιοι όλη τη νύχτα,ριχνωντας τους στα μάτια με φακούς και λέιζερ.

   Κάποιοι είπαν ότι τους έκαιγαν στα χέρια με ένα αναπτήρα και ότι οι αστυνομικοί τους μαγνητοσκοπούσαν στο κινητό τους τηλέφωνο και τους απείλησαν ότι θα να δημοσιεύσουν τις φωτογραφίες τους στο διαδίκτυο και θα δώσουν την διεύθυνση του σπιτιού τους στην Χρυσή Αυγή,η οποία έχει ένα ιστορικό πολιτικής βίας .
  
Protester injured during arrest in Greece    Η δημοτικότητα της Χρυσής Αυγής έχει σημειώσει άνοδο από τις εκλογές του Ιουνίου, όταν κέρδισε 18 έδρες στο κοινοβούλιο,πρόσφατα ήρθε τρίτη σε διάφορες δημοσκοπήσεις, πίσω από τη συντηρητική Νέα Δημοκρατία και το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ.
Τον περασμένο μήνα, η Guardian ανέφερε ότι αστυνομικοί έλεγαν σε θύματα του εγκλήματος, να ζητήσουν βοήθεια από την Χρυσή Αυγή, οι οποίοι στην συνέχεια αισθάνθηκαν υποχρεωμένοι να κάνουν δωρεές στην οργάνωση.
   
    Μία από τις δύο γυναίκες που ήταν μεταξύ των διαδηλωτών,είπε ότι οι αστυνομικοί εξαπέλυαν άξεστα σεξουαλικές ύβρεις και της τραβούσαν το κεφάλι της από τα μαλλιά όταν προσπάθησε να αποφύγει να κινηματογραφηθεί. Οι διαδηλωτές είπαν ότι στερήθηκαν το πόσιμο νερό και πρόσβαση σε δικηγόρους για 19 ώρες. "Ήμασταν τόσο διψασμένοι,που ήπιαμε νερό από τις τουαλέτες», είπε.

   Ένας άνδρας με ένα τραύμα στο κεφάλι που αιμορραγούσε και με ένα σπασμένο χέρι,που δήλωσε οτι το είχε πάθει κατά τη διάρκεια της σύλληψής του, ισχυρίστηκε ότι η αστυνομία συνέχισε να τον χτυπάει και στην ΓΑΔΑ και του αρνήθηκαν ιατρική περίθαλψη μέχρι το επόμενο πρωί. Ένας άλλος είπε ότι η αστυνομία τον ανάγκασε να ανοίξει τα πόδια του και τον κλωτσούσαν στους όρχεις,κατά τη διάρκεια της σύλληψης.
"Με έφτυναν και μου έλεγαν ότι θα πεθάνουμε,όπως οι παππούδες μας στον εμφύλιο πόλεμο», μας είπε.

Πρόγραμμα κινητοποιήσεων της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής

Αθήνα, 10 Οκτωβρίου 2012

Αρ. Πρωτ. :3756
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Το Δ.Σ. της ΕΜΔΥΔΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ μετά την εξώδικη ανακοίνωση της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ στις 5-10-12 για συμμετοχή στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις από 8-10-12 μέχρι 18-10-12 στο πλαίσιο δράσεων με το ΤΕΕ και όλους τους φορείς των Μηχανικών αποφάσισε :
1. Την αποχή των μελών που συμμετέχουν σε πάσης φύσεως επιτροπές και συμβούλια (Συμβούλια Δημοσίων Έργων και Μελετών, Επιτροπές Διαγωνισμού Δημοσίων Έργων, και Αξιολόγησης μελετών, ΣΧΟΠ, ΕΠΑΕ, Τεχνικά Συμβούλια, επιτροπές αυθαιρέτων κ.λ.π.) η οποία θα ενεργοποιείται κάθε φορά με Τρίωρη στάση εργασίας από την έναρξη λειτουργίας της κάθε επιτροπής. Στα πλαίσια της παραπάνω παντεχνικής κινητοποίησης οι εκπρόσωποι του ΤΕΕ και των άλλων φορέων των Μηχανικών θα απέχουν συγχρόνως κατόπιν αποφάσεων της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ και των Διοικητικών τους Συμβουλίων αντίστοιχα για την Πέμπτη 11 και την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012.
Ακόμα καλούμε τα μέλη μας σε αποχή από κάθε υπερωριακή απασχόληση και κάθε εκτός έδρας μετακίνηση αν προηγουμένως  η Υπηρεσία δεν έχει προκαταβάλει τα έξοδα μετακίνησης.
2. Την συμμετοχή στην 4ωρη Πανελλαδική στάση εργασίας 11.00 π.μ. με 15.00 μ.μ, την Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012 με παντεχνική συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας στην οδό Σταδίου 29 στις 12.00μμ.
3. Την προκήρυξη Παναττικής δίωρης στάσης εργασίας (8πμ-10πμ) την Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012 και συγκέντρωση στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού – Γενική Δνση Αναστήλωσης Μουσείων και Έργων Τέχνης – Δνση Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων στην Πλατεία Καρύτση 12 και ώρα 8πμ για αποτροπή του διαγωνισμού.
4. Συμμετοχή στην Πανεπιστημονική πορεία διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Οικονομικών την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012 με προσυγκέντρωση έξω από τα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών στην οδό Ακαδημίας 60 και ώρα 13.00.
5. Συμμετοχή στην ήδη αποφασισμένη Γενική Απεργία την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012 της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Θα βγει νέα ανακοίνωση που θα διευκρινίζει τον τόπο συγκέντρωσης.
Συνάδελφοι,
Η Κυβερνητική πολιτική συνεχίζει και διευρύνει την επίθεσή της στο σύνολο των εργαζομένων σε όλα τα επίπεδα και με ιδιαίτερη σφοδρότητα στους Διπλ. Μηχανικούς του Δημοσίου. Μετά από τα εξοντωτικά μέτρα των μνημονίων που έχουμε ήδη υποστεί τα προηγούμενα δυόμισι χρόνια που συνοπτικά περιλαμβάνουν :

Το ΥΠΕΚΑ δίνει εντολή να κοπεί ΟΛΟ το δάσος των Σκουριών!

Με ΕΠΕΙΓΟΝ σημερινό (10/10/2012) του εγγραφο προς το Δασαρχείο Αρναίας, το Υπουργείο “Περιβάλλοντος” δίνει ΕΝΤΟΛΗ στο Δασαρχείο να υπογράψει “Πρωτόκολλο Εγκατάστασης και Υλοτόμησης” με την εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, για την υλοτόμηση ΟΛΩΝ των εκτάσεων που περιλαμβάνονται στην 7633/2012 απόφαση παραχώρησης δάσους του Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης.
Η απόφαση αυτή αφορά 3.273 στρέμματα δάσους, αρχέγονου δάσους, στις Σκουριές και 857 στρέμματα στον Κοκκινόλακκα για την κατασκευή χώρου απόθεσης επικινδύνων αποβλήτων.
Υπενθυμίζουμε ότι ο όρος 14 της εν λόγω Απόφασης προϋποθέτει την ύπαρξη Ειδικής Έγκρισης Επέμβασης του νόμου 998/79 (δασικού νόμου) και Έγκρισης Τεχνικής Μελέτης για όλα τα σχεδιαζόμενα υποέργα. Τίποτα από αυτά δεν  υπάρχει. Η Έγκριση Τεχνικής Μελέτης για το “υποέργο Σκουριές” (Απόφαση Δ8-Α/Φ.7,49,13/2809/349/10. Φεβρ.2012) που έχει δοθεί από την αρμόδια Διεύθυνση Μεταλλευτικών Βιομηχανικών Ορυκτών του ΥΠΕΚΑ επιτρέπει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ τις κάτωθι εργασίες:
  • Διαμόρφωση της κύριας οδού πρόσβασης μεταλλείου Σκουριών (από το Χοντρό Δέντρο μέχρι τις Σκουριές)
  • Κατασκευή ράμπας και φρέατος υπόγειου μεταλλείου Σκουριές.
Καμία άλλη εργασία κατασκευής / εγκατάστασης / λειτουργίας δεν επιτρέπεται να γίνει στις Σκουριές. Επιπλέον για να εγκριθούν αυτές οι Τεχνικές Μελέτες προϋποτίθεται η ύπαρξη εγκεκριμένου Επενδυτικού Σχεδίου που επίσης δεν υπάρχει.
Από τα τέλη Μαρτίου η εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, αυθαίρετα και χωρίς να διαθέτει τις απαιτούμενες άδειες, έχει καταλάβει την περιοχή των Σκουριών στο όρος Κάκαβος, με σκοπό να ξεκινήσει τις εργασίες κατασκευής του επιφανειακού μεταλλείου, του εργοστασίου χρυσού και των χώρων απόθεσης αποβλήτων. Όλο αυτό το διάστημα, έχοντας την κάλυψη της Ελληνικής Αστυνομίας, έχει έρθει πολλές φορές αντιμέτωπη με τους κατοίκους της περιοχής που αγωνίζονται για την προστασία του δάσους.
Με το σημερινό ΕΠΕΙΓΟΝ έγγραφο προς το Δασαρχείο παρακάμπτεται η νομιμότητα, παρακάμπτονται οι Εγκρίσεις Τεχνικών Μελετών και η έγκριση Επενδυτικού Σχεδίου και το ΥΠΕΚΑ διατάζει ΝΑ ΚΟΠΟΥΝ ΟΛΑ. Το προηγούμενο διάστημα είχαμε πληροφορίες ότι η εταιρεία πίεζε το Δασαρχείο να επιτέψει την υλοτόμηση όλου του δάσους και το δασαρχείο αρνούνταν.
Εχθές ήρθε στην Ελλάδα η Μέρκελ.
Σήμερα έχουμε αυτή την απόφαση.
Όλες οι μάσκες έχουν πια πέσει.
Σήμερα το απόγευμα συνεδριάζει εκτάκτως η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα στην Ιερισσό για να αποφασίσει τις επόμενες ενέργειες.
Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΗΞΗ ΠΟΛΕΜΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΟΤΙ ΣΥΜΒΕΙ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ.

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Tι είναι, κυρία, το ΤΑΙΠΕΔ;

Αναδημοσίευση από το Cynical

Η αφίσα από "Το Μεγάλο Φαγοπότι"
̶  Μια πολύ καλή ιδέα που είχε η κυβέρνηση, Κωστάκη, για να σώσει την πατρίδα μας από τους κακούς κερδοσκόπους που μας κατάντησαν σ’ αυτό το χάλι. Το ΤΑΙΠΕΔ είναι, ας πούμε το καλό κουτάκι, αυτό με τη βελούδινη επένδυση, που το έχουμε στο σπίτι για να φυλάμε τα κοσμήματά μας, όχι για να τα φοράμε και να κάνουμε επίδειξη, (δεν πειράζει, που καμιά φορά το κάνουμε κι αυτό), αλλά για να μπορέσουμε να τα πουλήσουμε, όταν στο μέλλον τύχει και μάς χτυπήσει την πόρτα η κακιά στιγμή. Το ΤΑΙΠΕΔ μαζεύει, λοιπόν, τα κοσμήματα της πατρίδας μας, αυτά που φορούσαν οι γιαγιάδες, οι προγιαγιάδες και οι προ-προγιαγιάδες σου, τα καθαρίζει, τα στιλβώνει, τα γυαλίζει και μετά τα δίνει στους καλούς εκτιμητές που έχει στη δούλεψή του, Έλληνες και ξένους, τα καλύτερα δηλαδή, γατόνια της αγοράς, για να βρουν τον πιο κουβαρντά αγοραστή. Έτσι, με τα λεφτά αυτά, Κωστάκη, θα μπορέσει να πάρει ο μπαμπάς το μισθό του, η γιαγιά τη σύνταξή της, κι εσύ τη μερέντα σου! 

̶  Μα κυρία, ο μπαμπάς μου λέει, ότι το ΤΑΙΠΕΔ δεν μοιάζει με το βελουδοστρωμένο κουτάκι που έχουμε στο σπίτι μας, αλλά με μια αγριεμένη τεράστια μαύρη τρύπα, που ρουφάει ο,τιδήποτε περάσει από τη γειτονιά της. Η δε μαμά λέει, ότι είναι χειρότερο κι απ’ την καινούργια μας σκούπα, που αρπάζει όχι μόνο τα σκουπίδια, αλλά και το χαλί το ίδιο. 

Αυτοί, λένε οι γονείς μου, που σκαρφίστηκαν το ΤΑΙΠΕΔ, το έκαμαν έτσι ώστε ό,τι μπαίνει εκεί μέσα να μην μπορεί ποτέ να ξαναβγεί, ακόμα κι αν κανείς δεν το θελήσει να το πάρει, ακόμα κι αν μείνει για πάντα στο ράφι απούλητο. Ας πούμε, ότι την καλή καρφίτσα της γιαγιάς Ροζαλίας δεν βρίσκεται κανείς να την αγοράσει. Ποτέ και κανείς. Το ΤΑΙΠΕΔ λοιπόν, αντί να τη δώσει πίσω στη γιαγιά Ροζαλία, την κρατάει στο δικό του συρταράκι, κατεβάζει, κατεβάζει την τιμή, ώσπου κάποιος στο τέλος να βρεθεί που να την πάρει τζάμπα. Αυτό, δεν αρέσει καθόλου στη γιαγιά, αλλά, τι να κάνει, θέλει τόσο πολύ να σωθεί η πατρίδα και στο τέλος κάνει τα πικρά γλυκά και σωπαίνει.   

Ακόμα, όπως λέει κι ο θείος Γιάννης, το ΤΑΙΠΕΔ μπορεί να παίρνει όποιο κόσμημα θέλει, απ’ όποια γιαγιά επιθυμεί. Σήμερα, μπορεί να πάρει την καρφίτσα της γιαγιάς Ροζαλίας, αύριο το μενταγιόν της γιαγιάς Βικτώριας, και μεθαύριο το βαφτιστικό σταυρό της μαμάς. Κανείς δεν έχει την δύναμη να σταματήσει την σκούπα του ΤΑΙΠΕΔ. Κανένας νόμος που να μπορεί να τού αντισταθεί. Κανένας νόμος που να μπορεί να βάζει κάποιο όριο στις ορέξεις του. Κάποιος, που να μπορεί να πει, «basta, κύριε, μέχρις εδώ!». Το ΤΑΙΠΕΔ νταραβερίζεται μόνο με έναν κάποιον, που λέγεται Υπουργός, στον οποίο και έχει παραδώσει ένα μαγικό χαρτάκι, που λέγεται εξουσιοδότηση, ώστε ο κ. Υπουργός να φέρνει στα συρτάρια του, όποιο κόσμημα τού γυαλίσει στο μάτι.

Το ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή είναι σαν ένα μεγάλο ενεχυροδανειστήριο, μόνο που η ενεχυρίαση (Αχ, τι λέξη κι αυτή!) δεν γίνεται οικειοθελώς, αλλά με την μέθοδο της Αρπαγής. Αν το καλοσκεφτείς, ολόκληρο το οικόπεδο που λέγεται Ελλάδα, με όλα του τα έπιπλα, τα κλινοσκεπάσματα, τα κατσαρολικά, τα πιατικά και τα μαχαιροπίρουνα αποτελεί εν δυνάμει περιουσία του ΤΑΙΠΕΔ. Ή αν το δούμε κι αλλιώς, είναι σαν την βαλβίδα της καρδιάς, που, όπως μάς έμαθε σήμερα η κ.  Ναυσικά στο σχολείο, έτσι κι αφήσει το αίμα να περάσει από τη μια πόρτα, την σφραγίζει και δεν τ’ αφήνει να ξαναβγεί, παρά από κάποια άλλη, και ποτέ από την ίδια. 

Είναι και η θεία η Χρυσούλα, η οποία λέει ότι το ΤΑΙΠΕΔ έχει προσημειώσει όλα τα ακίνητα που έχουν περάσει στα συρτάρια του, τα οποία κι εφ’ εξής θα αποτελούν περιουσία των δανειστών μας, ώστε να μπορέσουν κι αυτοί οι καημένοι να πάρουν κάποια στιγμή πίσω τα λεφτά τους. Αυτή τη στιγμή λέει, έχει για αρχή μόνο 65 τίτλους από ακίνητα και μετοχές, αλλά σε λίγο καιρό θ’ αρχίσουν να καταφτάνουν με νταλίκες και τ’ άλλα. Ποια; Κύριος οίδε! Εμείς, θα τα μαθαίνουμε, κι αν, μόνο από τις εφημερίδες. Είναι μεγάλη κομπίνα λέει, η θεία Χρυσούλα, αλλά εγώ δεν την πολύ-πιστεύω, γιατί η θεία Χρυσούλα, ήτανε παλιά στην ΚΝΕ, και τα βλέπει όλα στραβά και μαύρα. Άσε, που ολημερίς κι ολοβραδίς, ανάμεσα στα γαμοσταυρίδια, κάθεται και σιγομουρμουράει το «Είναι όλα μαύρα, Είναι όλα μαύρα».  

«Παγώνουν» οι επιπλέον μειώσεις στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, τέλος και στα κίνητρα απόδοσης

Αναδημοσίευση από το Βήμα. Το σχετικό Σχέδιο Νόμου είναι αναρτημένο εδώ και περιλαμβάνει επίσης την κατάργηση του πόρου 2% υπέρ ΤΕΕ (βλέπε σελίδα 62 χειρόγραφη) και το μεγάλο κόλπο με τους "τουριστικούς οικισμούς". Το επίμαχο άρθρο που αφορά τους ΔΥ και πολλούς μηχανικούς (ειδικά στους χαμηλότερους βαθμούς) είναι στη σελίδα 61 παρ. 2.

Τέλος στις μειώσεις μισθών, τέλος και στα κίνητρα απόδοσηςΤέλος στις μειώσεις μισθών, τέλος και στα κίνητρα απόδοσης
Ηπια η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, κόβονται και οι ελπίδες για αυξήσεις



«Παγώνουν» οι επιπλέον μειώσεις στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων που προβλεπόταν από το δεύτερο μνημόνιο και θα ίσχυαν από την 1η Νοεμβρίου.

Ενόψει της νέας συμφωνίας με την τρόικα που προβλέπει την κατάργηση όλων των επιδομάτων, όπως το Κίνητρο Επίτευξης Στόχων (ΚΕΣ) και το Κίνητρο Επίτευξης Δημοσιονομικών Στόχων (ΚΕΔΣ) το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να "παγώσει" τις περαιτέρω μειώσεις για να μην προκληθεί έκρηξη.

Η αναστολή των περικοπών αφορά κατά κύριο λόγο τελωνειακούς , εφοριακούς, υπαλλήλους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους , του Γενικού Χημείου , οικονομικούς επιθεωρητές , μερίδα υπαλλήλων  του Υπουργείου Ανταγωνιστικότητας και άλλων υπουργείων.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονταν  στο νόμο για το  ενιαίο μισθολόγιο, όσοι υπάλληλοι είχαν μείωση στις αποδοχές τους που ξεπερνούσε το 25%, το ποσοστό πάνω από το όριο αυτό θα κόβονταν σε τρεις ισόποσες δόσεις.
Το 1/3 του υπερβάλλοντος ποσοστού θα κόβονταν την 1η Νοεμβρίου 2012, το υπόλοιπο 1/3 την 1η Νοεμβρίου 2013 και το τελευταίο μέρος  την 1η Νοεμβρίου 2014.

Ειδικότερα αν η συνολική μείωση των αποδοχών ήταν 49%, το 25% έχει ήδη κοπεί από πέρυσι το Νοέμβριο  ένα 8% θα κοβόταν από τον φετινό Νοέμβριο , ένα άλλο 8% από την 1η Νοεμβρίου 2013 και το υπόλοιπο 8% την 1η Νοεμβρίου 2014.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι στο ενιαίο μισθολόγιο είχε περιληφθεί αυτή η ρύθμιση  καθώς από τις διατάξεις του προέκυπταν συνολικές μειώσεις αποδοχών που σε αρκετές περιπτώσεις  υπαλλήλων με υψηλά επιδόματα έφθαναν ακόμη και το 52%.

Όμως σύμφωνα με σχετική διάταξη η οποία  περιλήφθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείο Οικονομικών το οποίο κατατέθηκε στην Βουλή προβλέπεται ότι αναστέλλεται η επιπλέον του 25% μείωση.

Οι πλούσιοι δεν πληρώνουν το χαράτσι



Αναρτούμε πλήρη τη συνέντευξη τύπου της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ με τα συγκλονιστικά στοιχεία για το ποιοί και πως δεν πληρώνουν το χαράτσι για τα ακίνητα. Όπως έγραψε και ο OldBoy "...άλλη μια λίστα με την βαριά πατημασιά του Βαγγέλη Βενιζέλου πάνω της, βγαίνουν στις ειδήσεις του Σκάι απόψε και λένε ναι, πράγματι, φυσικά και πολλές μεγάλες επιχειρήσεις δεν πλήρωσαν ολόκληρο το χαράτσι (αλλά με μια ψιλοεκπτωσούλα 30 έως 60 %) γιατί θα τις τσάκιζε, οι μεγάλες επιχειρήσεις «που παράγουν, που είναι στην αγορά, που πωλούν τα προϊόντα τους, που παρέχουν υπηρεσίες» (σε αντιδιαστολή προφανώς με τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τους δημοσίους υπαλλήλους και το κάθε ανθρώπινο σκουπίδι που τίποτα από τα παραπάνω δεν κάνει), γιατί εκπλήσσεσαι, πού είναι το περίεργο, πουθενά δεν είναι το περίεργο, δεν υπάρχει τίποτα το περίεργο σε αυτή τη χώρα..."
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Οι πλούσιοι δεν πληρώνουν το χαράτσι
 
   Φίλοι Δημοσιογράφοι,
    Κατ’ αρχήν θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε για την ανταπόκριση σας στο κάλεσμα μας.
    Ο λόγος που δίνουμε συνέντευξη σας είναι γνωστός.

   Αφορά το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτουμενων δομημένων επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) γνωστότερο ως χαράτσι.

  Στόχος της συνέντευξης είναι να αναδείξει δυο πράγματα.
  Το πρώτο αφορά :
  • τον εμπαιγμό και την αδικία από την πολιτεία απεναντι στο λαό μας απέναντι στους φτωχούς και άνεργους συνάνθρωπους μας.
  • την καταπάτηση του άρθρου 4 του Συντάγματος που λέει ότι όλοι οι Έλληνες είναι ίσοι
  • την παραπλάνηση των μελών του ΣΤΕ και τέλος
  • το πώς οι πλούσιοι αυτής της χώρας, τα αφεντικά της χώρας βρίσκουν τρόπους να μην πληρώνουν.
Ο Δεύτερος στόχος της συνέντευξης είναι να τεθούν δημόσια μια σειρά σοβαρά ερωτήματα που κατά την άποψη μας χρειάζονται διερεύνηση από εισαγγελέα.

ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΡΩΤΗ:

ΦΕΟΥΔΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΔΟΥΛΟΠΑΡΟΙΚΟΙ

Ξεκινάμε από το πρώτο και επιτρέψτε μας να κάνουμε μια μικρή αναδρομή

   Είναι Οκτώβριος 2011 και οι  λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος έχουν αρχίσει να καταφτάνουν σε κάθε ελληνικό σπίτι μαζί με τη χρέωση του ΕΕΤΗΔΕ (γνωστό ως χαράτσι).
   Με βάση την αρχική απόφαση (Α.Υ.Ο. Πολ. 1211/10-10-2011)η οποία κυρώθηκε από τη Βουλή με το Νόμο 4021/2011 το τέλος διατηρούσε μία αναλογικότητα αφού υπολογιζόταν με βάση το μέγεθος, την παλαιότητα και την τιμή ζώνης του ακινήτου

  Αφορούσε ηλεκτροδοτούμενα σπίτια και εμπορικά ακίνητα.
  Προέβλεπε μειώσεις ή απαλλαγές για συγκεκριμένες ευπαθείς κατηγορίες πολιτών (μακροχρόνια ανέργους, πολύτεκνους, αναπήρους).

  Επίσης υπήρχε πρόβλεψη για απαλλαγή του 35% των τετραγωνικών μέτρων των ξενοδοχείων, με το σκεπτικό ότι το ποσοστό αυτό αφορά κοινόχρηστους χώρους και πρέπει να απαλλαχθεί όπως και οι κοινόχρηστοι χώροι των πολυκατοικιών.

   Με βάση αυτήν την υπουργική απόφαση, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (1972/2012) έκρινε ότι: «η εφαρμογή του τέλους δεν παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας».

    Όμως όταν  πάρθηκε η απόφαση για το χαράτσι,

    η απόφαση πάρθηκε γρήγορα (κάτω από την πίεση της έγκρισης κάποιας δόσης) με αποτέλεσμα οι κυβερνόντες να μη προλάβουν να σκεφτούν πώς να απαλλάξουν από το χαράτσι τους ιδιοκτήτες της χώρας. Έτσι κατά λάθος και λόγω βιασύνης φεουδάρχες και δουλοπάροικοι με την απόφαση του 2011 έγιναν ίσοι και όμοιοι στην υποχρέωση καταβολής του τέλους.

  Για κάποιους καχύποπτους, 
ίσως βέβαια να μην ήταν “κατά λάθος”, αλλά η απόφαση να συντάχθηκε έτσι ώστε να μπορεί να “περάσει” από το ΣτΕ, στις αναμενόμενες προσφυγές και μάλιστα να πάρει και “πιστοποιητικό” αναλογικότητας. Όπως και έγινε.

  Έτσι την ίδια στιγμή που η υπουργική απόφαση (1211/10-10-2011 – ΦΕΚ 2298 Β΄/13-10-2011) βρίσκεται στο ΣτΕ με το αίτημα της ακύρωσης, το υπουργείο οικονομικών στις 16 Δεκέμβρη  εκδίδει καινούργια απόφαση εισάγοντας νέα δεδομένα (ΠΝΠ ΦΕΚ Α 262/16-12-2011). Φυσικά το ΣτΕ συνεδριάζει επί της προσφυγής – δηλαδή της παλαιάς απόφασης – και την κρίνει συνταγματική και αναλογική.

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Ο N. Πουλαντζάς για την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση

Αναδημοσιεύουμε άρθρο του Ηρ. Οικονόμου από την Αυγή (το είδαμε στην Ίσκρα)
Η προσκόλληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη θέση της Ελλάδας μέσα σε αυτήν ως αναγκαία συνθήκη ενός προοδευτικού κοινωνικού μετασχηματισμού στη χώρα μας είναι γνωστή με τον νεολογισμό "αριστερός ευρωπαϊσμός". Τις περισσότερες φορές αυτή η προσκόλληση θεωρείται δεδομένη και φυσική, και όσοι δεν τη συμμερίζονται παρουσιάζονται ως μεσαιωνικά απομεινάρια ενός συντηρητικού και ανιστόρητου αντιευρωπαϊσμού ή «εθνολαϊκισμού».1
Κάποιες άλλες φορές, χρησιμοποιείται μια πιο εκλεπτυσμένη επιχειρηματολογία, με αναφορές στο πεδίο του μαρξισμού και της ταξικής ανάλυσης. Μια σαφής έκφραση αυτής της επιχειρηματολογίας αποτυπώνεται, λ.χ., στο ακόλουθο απόσπασμα:
"Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα δεν αποτελεί “εργαλείο στα χέρια των καπιταλιστών”, αλλά πεδίο που επικαθορίζεται από την εξέλιξη της ταξικής πάλης και, επομένως, είναι δυνατό να συγκροτηθούν εντός του διαφορετικοί ιδεολογικοί και πολιτικοί συσχετισμοί, υπέρ των υπάλληλων τάξεων, εφόσον αμφισβητηθεί αποτελεσματικά η ιδεολογική ηγεμονία του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού".2
Τι λέει αυτή η συλλογιστική; Ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ένα σύνολο δομών με ταξικά ορισμένο περιεχόμενο και προσανατολισμό, αλλά πεδίο καθοριζόμενο από την ταξική πάλη. Σε αυτό το πεδίο, συνεχίζει η αφήγηση, είναι δυνατή η άρθρωση και η ηγεμονία των συμφερόντων των εκμεταλλευομένων τάξεων, "εφόσον αμφισβητηθεί αποτελεσματικά η ιδεολογική ηγεμονία του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού". Πέρα από τον άκρατο φιλοσοφικό ιδεαλισμό που περιέχει αυτή η διατύπωση, καθώς διαβάζοντας ανάποδα τον Γκράμσι ανάγει στη σφαίρα της ιδεολογίας διαδικασίες που εκκινούν από τη σφαίρα της υλικής παραγωγής, αυτή η επιχειρηματολογία επιχειρεί να εφαρμόσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση μια πουλαντζιανή θεώρηση του αστικού κράτους.
Είναι γνωστή η τομή που επέφερε ο Νίκος Πουλαντζάς στη μαρξιστική θεωρία του κράτους, ακολουθώντας τις καλύτερες παραδόσεις των κλασικών, υποστηρίζοντας ότι το αστικό κράτος δεν είναι απλώς ένα εργαλείο για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της άρχουσας τάξης, αλλά συνιστά πεδίο που συμπυκνώνει ταξικούς συσχετισμούς, εντός του οποίου συγκροτούνται και δρουν ανταγωνιστικές κοινωνικές δυνάμεις.
Κρίσιμη λεπτομέρεια, βέβαια, είναι το γεγονός ότι ο Πουλαντζάς δεν αρνήθηκε ποτέ τον ταξικό ρόλο και προσανατολισμό του κράτους και δεν το παρουσίασε ποτέ ως απλή προσθαφαίρεση ιδεολογικών και πολιτικών συσχετισμών, ακόμα και όταν μίλησε για τη σχετική αυτονομία του έναντι των συμφερόντων των κυρίαρχων τάξεων. Ας παραβλέψουμε όμως αυτή τη λεπτομέρεια. Αλλού είναι το πρόβλημα: ότι η θέαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως πεδίου παίρνει αυτή την, κατά βάση ορθή, θεώρηση του αστικού κράτους από τον Πουλαντζά και την εφαρμόζει σαν καλούπι σε ένα τελείως διαφορετικό ιστορικά και θεσμικά φαινόμενο, την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Είναι όμως κάτι τέτοιο φιλοσοφικά νόμιμο και εφικτό;
Ο ΠΟΥΛΑΝΤΖΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Παντεχνική Συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας τη Δευτέρα 15/10

Αναρτούμε το σημερινό Δελτίο Τύπου του ΤΕΕ, το οποίο καλεί σε δύο Παντεχνικές συγκεντρώσεις, ανακοινώθηκε και η επόμενη πανεργατική απεργία για τις 18 Οκτώβρη.
  • τη Δευτέρα 15/10 στις 12μμ στο Υπουργείο "Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας" (Σταδίου 29)
  • την Τετάρτη 17/10 στις 13μμ Πανεπιστημονική Πορεία Διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Οικονομικών με προσυγκέντρωση έξω από τα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου (Ακαδημίας 60)

Όχι στην αξιολόγηση από την ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ



Αρ. Πρωτ.:   6453            
                                                                           Προς :       Α΄βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ
                                                                       
Θέμα : Αξιολογήσεις Υπηρεσιών και Προσωπικού.

            Είναι γνωστό ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορες διαδικασίες αξιολόγησης όλων των οργανικών δομών της Δημόσιας Διοίκησης, θα ακολουθήσουν δε αντίστοιχες διαδικασίες αξιολόγησης και του ανθρώπινου δυναμικού.
Οι διαδικασίες αυτές, που γίνονται με ένα αυθαίρετο, αντιεπιστημονικό, ατεκμηρίωτο και μονομερή τρόπο, χωρίς καμία διαδικασία συμμετοχής και διαλόγου και επιδιώκουν την οριζόντια περικοπή όλων των οργανικών μονάδων σε ποσοστά άνω του 40%, δεν έχουν σκοπό την ορθολογική αναδιάρθρωση των διοικητικών δομών των υπουργείων και φορέων του δημοσίου, όπως ισχυρίζονται οι κυβερνώντες, ούτε απαντούν στα υπαρκτά προβλήματα του πολίτη. Αντίθετα εντάσσονται στη λογική και την πολιτική επιδίωξη συρρίκνωσης του δημοσίου, της εκχώρησης σημαντικών και παραγωγικών λειτουργιών του στον ιδιωτικό τομέα, της κατάργησης του κοινωνικού κράτους και των απολύσεων.
Υπό το ως άνω πρίσμα είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με αυτές τις διαδικασίες, όπως μεθοδεύονται και προωθούνται.
 Η ΕΜΔΥΔΑΣ έχει σαν πάγια επιδίωξή της την ουσιαστική αναβάθμιση των Τεχνικών Υπηρεσιών, στο πλαίσιο μιας συνολικής αναβάθμισης του ρόλου και των λειτουργιών του δημοσίου. Ιδιαίτερα σήμερα επιβάλλεται η συνολική δημοκρατική αναδιοργάνωση του δημοσίου, στην οποία κεντρικό ρόλο πρέπει να έχει η ποιοτική αναβαθμισμένη λειτουργία των Τεχνικών Υπηρεσιών, ως βασικού μοχλού για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας και την εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών.
Στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε ότι οι υπάρχουσες δομές των Τεχνικών Υπηρεσιών του δημοσίου, όχι μόνο δεν πρέπει να υποβαθμιστούν, αλλά αντιθέτως χρειάζεται να ενισχυθούν. Το ίδιο θεωρούμε ότι επιβάλλεται και για το αντίστοιχο ανθρώπινο δυναμικό.
Σε κάθε περίπτωση δε, δεν μπορούμε να δεχθούμε αξιολόγηση των Διπλ. Μηχανικών, που με την απόκτηση της άδειας άσκησης επαγγέλματος μετά από διαδικασία εξετάσεων πιστοποιούνται και είναι επαρκείς να ασκήσουν οποιοδήποτε Τεχνικό έργο απορρέει από τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.
Καλούμε τα μέλη μας που κατέχουν θέσεις ευθύνης, να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τα παραπάνω κατά τη διαδικασία συμπλήρωσης των σχετικών ερωτηματολογίων για τις αξιολογήσεις, ώστε να μην    υπάρξουν Διπλ. Μηχανικοί που θα συμβάλλουν στην παραπέρα περιθωριοποίηση των Τεχνικών Υπηρεσιών καθώς και σε απολύσεις συναδέλφων μας Διπλ. Μηχανικών.
Δηλώνουμε δε ότι σαν Ομοσπονδία αλλά και σε συνεργασία με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα, θα δώσουμε την μάχη με όλες μας τις δυνάμεις να μην ψηφιστούν μέτρα που διαλύουν τη Δημόσια Διοίκηση και οδηγούν στην απόλυση εργαζόμενους, σε κάθε περίπτωση δε ακόμα και αν ψηφιστούν θα προσπαθήσουμε με κάθε νόμιμο τρόπο να αποτρέψουμε την εφαρμογή τους.

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Φωτογραφίες από τις συγκεντρώσεις ενάντια στην επίσκεψη Μέρκελ

Σαν τον κλέφτη ήρθε σε μια κατεχόμενη πόλη, η πολιτική εκπρόσωπος του γερμανικού κεφαλαίου Άνγκελα Μέρκελ. Αναρτούμε φωτογραφίες από τη μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα. Ελπίζουμε να επανέλθουμε και με σχολιασμό της ενδιαφέρουσας (για μια σειρά λόγους) συγκέντρωσης.
 

Ποιες μεγάλες επιχειρήσεις δεν πλήρωσαν στη ΔΕΗ τέλος ακινήτων

Στη δημοσιότητα έδωσε η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, τη Δευτέρα το απόγευμα, λίστα επιχειρήσεων που έτυχαν ειδικής μεταχείρισης από την επιχείρηση.

Δείτε τις περιπτώσεις που έδωσε στη δημοσιότητα η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, καταγγέλλοντας τον εμπαιγμό των Ελλήνων πολιτών που κλήθηκαν να καταβάλουν το δυσβάσταχτο χαράτσι, ενώ την ίδια στιγμή μεγάλες επιχειρήσεις είτε πλήρωσαν μειωμένο τέλος ακινήτων, ακόμη και σε ποσοστό 60%, είτε εξαιρέθηκαν του σχετικού μέτρου.

Σε άλλες περιπτώσεις δε, επιχειρήσεις εμφανίζουν μειωμένο αριθμό του εμβαδού, αποκομίζοντας κέρδη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ! 

Ενδεικτική είναι η περίπτωση τεσσάρων κτιρίων του επιχειρηματία κ. Μπάμπη Βωβού, επί της λεωφόρου Κηφισίας. Στην πρώτη παροχή, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, τα τ.μ από 15.578 έγιναν 9.985 και ο επιχειρηματίας γλίτωνε 196.585 ευρώ χαράτσι. Στη δεύτερη παροχή τα τ.μ από 33.705 έγιναν 19.981 και ο επιχειρηματίας γλίτωσε 446.626 χαράτσι. Στην τρίτη παροχή τα τετραγωνικά από 20.956 έγιναν 9.728 και ο επιχειρηματίας γλίτωσε 310.364 ευρώ. Στην  τέταρτη παροχή τα τετραγωνικά από 22.173 έγιναν 12.844 και ο επιχειρηματίας γλίτωσε 296.891 ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Φωτόπουλο, με τη διαδικασία αυτή ο κ. Βωβός πλήρωσε 1.250.466 ευρώ λιγότερα για το τέλος.
Πέραν αυτού στη συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ έθεσαν τα παρακάτω ερωτήματα.

1η Περίπτωση: Πώς γίνεται και τι έγινε το REGENCY καζίνο στη Θέρμη Θεσσαλονίκης ενώ το 2011 χρεώνεται με ΕΕΤΗΔΕ με βάση τα τετραγωνικά του, το 2012 μηδενίζονται τα τετραγωνικά του, με αποτέλεσμα να του επιστρέφεται και το ποσό που είχε χρεωθεί το 2011. Ανήκει στις Ουρσουλινες;  Έχει ανάγκη στήριξης; Είναι φιλόπτωχο ταμείο;

2η Περίπτωση: Πως γίνεται και γιατί το ΚΑΖΙΝΟ ΠΑΡΝΗΘΑΣ ενώ αρχικώς πλήρωσε, δεν πληρώνει ΕΕΤΗΔΕ; Ανήκει στην εκκλησία; Έχει ανάγκη στήριξης;

3η Περίπτωση: Πώς γίνεται και ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ, δεν πληρώνει καθόλου χαράτσι; Είναι φιλανθρωπικό Ίδρυμα; Είναι βιομηχανία; Είναι εκκλησία;

4η Περίπτωση: Πως γίνεται, τι γίνεται και τα εκπαιδευτήρια ΚΩΣΤΕΑ -ΓΕΙΤΟΝΑ δεν πληρώνουν χαράτσι; Έχει ανάγκη φιλανθρωπίας  ο κ. Γείτονας;  

5η Περίπτωση: Γιατί ενώ ο εκδοτικός Οργανισμός Λαμπράκη και η εφημερίδα Ελευθεροτυπία μετά το δώρο Βενιζέλου πληρώνουν μειωμένο χαράτσι; Ο εκδοτικός οίκος Πήγασος δεν πληρώνει καθόλου; Αν η απάντηση είναι γιατί έχει βιομηχανικό ρεύμα, τι διαφορετικό βγάζει-κάνει-εκδίδει από τον ΔΟΛ και την Ελευθεροτυπία που να του δίνει την δυνατότητα να έχει βιομηχανικό ρεύμα;

Ζωντανή Αναμετάδοση από τις συγκεντρώσεις - #Merkelgr

Καταργείται η εισφορά ποσοστού 2% υπέρ ΤΕΕ

Ο πόρος αυτός αποτελεί το 70% των εσόδων του ΤΕΕ, χωρίς αυτόν δε μπορεί να υπάρξει επιμελητήριο. Ίσως αυτό το γεγονός εξηγεί πολλά για την πρόσφατη μικρή αλλαγή στάσης του ΤΕΕ. Το να είσαι τόσο καιρό στους "πρόθυμους" δε σημαίνει ότι θα σε σεβαστούν κιόλας η τρόικα εσωτερικού και εξωτερικού. Όσον αφορά τη μεγάλη μπίζνα με τον κωδικό «Παραθεριστικό – Τουριστικό Χωριό» θα επανέλθουμε.

Σωρεία μέτρων για εξοικονόμηση κρατικών δαπανών, επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων προβλέπει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που κατατέθηκε χθες Πέμπτη προς κύρωση από τη Βουλή. Έμφαση δίδεται και στις αποκρατικοποιήσεις ακινήτων τουριστικού σκοπού, καθώς δίδεται και η δυνατότητα χρήσης της παραλίας στον επενδυτή.
 
Το νομοσχέδιο κρύβει όμως και πολλές ανατροπές στο καθεστώς που ίσχυε για μισθωτούς,  επαγγελματίες –και όχι μόνο. Για παράδειγμα:
καταργείται η υποχρέωση των μηχανικών περί καταβολής εισφοράς ποσοστού 2% υπέρ του ΤΕΕ για τις πάσης φύσεως λειτουργικές του δαπάνες, που υπολογιζόταν επί της συμβατικώς συνομολογούμενης ή της νομίμου αμοιβής τους.
• ορίζεται ότι τα φορολογικά έσοδα που αποδίδονταν σε πανεπιστημιακά ιδρύματα ή άλλους φορείς, εφεξής θα αποδίδονται στον κρατικό προϋπολογισμό (το 0,5 % υπέρ ΕΜΠ).
• επιδιώκεται η διευκόλυνση της ομαλής χρηματοδότησης των συγχρηματοδοτούμενων δημόσιων έργων και στις περιπτώσεις με την δυνατότητα χορήγησης πρόσθετης προκαταβολή.
Για τις Αποκρατικοποιήσεις προβλέπεται ότι
 - Το Ελληνικό Δημόσιο δεν είναι υποχρεωμένο να κρατά «χρυσή μετοχή» ή ένα minimum συμμετοχής στις εταιρίες ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ελευσίνας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Καβάλας, Κέρκυρας, Λαυρίου, Πατρών και Ραφήνας. Επίσης δεν χρειάζεται προηγούμενη έγκριση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων για την πώληση πακέτου μετοχών μεγαλύτερο του 20%.
- Επέρχονται αλλαγές που ζητούσε το ΤΑΙΠΕΔ για να ξεπερνά νομικά προβλήματα που ανακύπτουν κατά τη διαδικασία αξιοποίησης των δημοσίων ακινήτων. Οι βελτιώσεις που επέρχονται στο θεσμικό πλαίσιο επιταχύνουν τις εν εξελίξει αποκρατικοποιήσεις για το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης, την Κασσιώπη στην Κέρκυρα και το Αφάντου στη Ρόδο και θα διευκολύνουν μελλοντικές αποκρατικοποιήσεις.
 
 Ειδικότερα:
• διευκρινίζεται ότι στο ΤΑΙΠΕΔ μπορούν να μεταβιβαστούν και δικαιώματα αποκλειστικής διαχείρισης και αξιοποίησης ακινήτων που είχαν συσταθεί αρχικά υπέρ άλλων φορέων, π.χ. υπέρ της εταιρίας Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ
• προβλέπεται η αξιοποίηση ακινήτων που μεταβιβάζονται στο ΤΑΙΠΕΔ σύμφωνα με τις μεθόδους sale and leaseback. Με τον τρόπο αυτό εισέρχονται άμεσα χρήματα στο Δημόσιο Ταμείο με σκοπό την αποπληρωμή του χρέους ενώ το Δημόσιο εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τα ακίνητα απολαμβάνοντας επαγγελματικού επιπέδου υπηρεσίες συντήρησης και επισκευής των κτιρίων με τη δυνατότητα να επανακτήσει την κυριότητα στο τέλος της σύμβασης μίσθωσης.
• τα δημόσια ακίνητα αποκτούν «βέλτιστη επενδυτική ταυτότητα» και διευρύνονται οι δυνατότητες αξιοποίησής τους.
εισάγεται νέα γενική κατηγορία χρήσεων υπό τον τίτλο «Παραθεριστικό – Τουριστικό Χωριό» δίνοντας διέξοδο στην ανάπτυξη παραθεριστικών-τουριστικών χωριών σε εκτός σχεδίου δημόσια ακίνητα, με σκοπό τόσο την προσέλκυση επενδυτών όσο και την αναβάθμιση της χώρας στον τομέα του τουρισμού με την εισαγωγή ενός νέου προϊόντος υψηλών προδιαγραφών με πολλαπλά οφέλη για την τοπική και την εθνική οικονομία εντός του πλαισίου των εθνικών χωροταξικών κατευθύνσεων.

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Ο αγώνας στα χέρια των εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων μηχανικών

Για πρώτη φορά αναρτούμε στο blog μας το ηλεκτρονικό δελτίο του ΤΕΕ, γιατί για πρώτη φορά αυτό έχει κάτι να πει στους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς. Παρουσιάζει μέρος της τραγικής κατάστασης που όλοι βιώνουμε και καλεί σε κάποιες υποτυπώδεις κινητοποιήσεις - κάποιες από αυτές είχαμε εδώ και καιρό προτείνει (από το πρωί μάλιστα δε λειτουργούν τα πληροφοριακά συστήματα αμοιβών και αυθαιρέτων). Πιθανά η αλλαγή αυτή στάσης να προέκυψε λόγω της ενδεχόμενης κατάργησης του πόρου 2% υπέρ ΤΕΕ, γεγονός το οποίο σημαίνει και την αρχή του τέλους για το ίδιο το Επιμελητήριο. Η συνέχεια και κλιμάκωση του αγώνα πρέπει να γίνει υπόθεση των ίδιων των εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων μηχανικών. Διαβάστε :
  • Ρύθμιση κατά της λειτουργίας και του ρόλου του ΤΕΕ
  • Αρχίζουν από σήμερα οι κινητοποιήσεις των Διπλωματούχων Μηχανικών
  •  Δραματικά τα στοιχεία για την ανεργία και την εξαθλίωση των Μηχανικών
  • ΤτΕ: «Ιδού πως λήστεψαν τα αποθεματικά του Ταμείου και τον ιδρώτα μας».

Χαίρε Άνγκελα, οι μελλοθάνατοι σε χαιρετούν

Όλοι στους δρόμους. Αναρτούμε τις ανακοινώσεις του Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα και της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ για τις αυριανές κινητοποιήσεις, τις οποίες προσπαθούν και να απαγορεύσουν.
9 Οκτώβρη 1944 - Οι Γερμανοί βομβαρδίζουν την Αθήνα 
 9 Οκτώβρη 2012 η Μέρκελ στην Αθήνα
Ανεπιθύμητη η Μέρκελ στην Ελλάδα 

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟΣ - ΠΑΛΛΑΪΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ

ΤΡΙΤΗ 9/10 ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΤΡΙΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 13:00 ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ (Όθωνος και Αμαλίας)

Ο συντονισμός πρωτοβάθμιων σωματείων καλεί το λαό, τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τη νεολαία να συμμετέχουν στην Αθήνα και σε κάθε πόλη στις συγκεντρώσεις ενάντια στην επίσκεψη Μέρκελ, ενάντια στα μνημόνια και την βάρβαρη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης – ΕΕ- ΔΝΤ που ρημάζουν τη χώρα και εξαθλιώνουν τον λαό και τους εργαζόμενους.

Η επίσκεψη αυτή εντάσσεται στην προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζόμενων για την αποδοχή των νέων βάρβαρων μέτρων που συναντούν την αντίθεση της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας.Εντάσσεται ακόμα στην βαθύτερη πρόσδεση και συμμαχία της κυβέρνησης και του ελληνικού κεφαλαίου με τους τραπεζίτες και την Ευρωπαική Ένωση, με στόχο τη λεηλασία των δικαιωμάτων, της ελευθερίας και της ζωής του λαού και των εργαζομένων.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα να κλιμακώσουν τους αγώνες με συλλαλητήρια, απεργίες, καταλήψεις, να αντισταθούν με κάθε τρόπο.

Να μην ψηφιστούν τα εφιαλτικά μέτρα. Να ακυρωθούν τα μνημόνια, η δανειακή σύμβαση και οι αντεργατικοί νόμοι. Να ανατραπεί η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ και συνολικά η πολιτική της Ευρωπαικής Ένωσης, του ΔΝΤ και του κεφαλαίου. Διαγραφή του χρέους, σύγκρουση με το ευρώ και την ΕΕ.

Καλούμε ακόμα όλους τους εργαζομένους να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις που έχουν αποφασιστεί από τα συνδικάτα την εβδομάδα που μας έρχεται. Στηρίζουμε τις συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις, καταλήψεις, ενάντια στον αυταρχισμό και την τρομοκρατία, να απελευθερωθούν άμεσα οι διαδηλωτές της αντιφασιστικής διαδήλωσης. Δηλώνουμε την αλληλεγγύη στους συνάδελφους των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και καλούμε όλους τους εργαζομένους την Δευτέρα στα δικαστήρια. Στηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία στις γειτονιές και στους τόπους δουλειάς ενάντια στα μέτρα της κοινωνικής ισοπέδωσης.

ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΟΧΙ

ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ

ΝΑ ΣΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΗΝ ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ, ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Αθήνα,   8-10-2012 

Αρ. Πρωτ.: 6459                                                                    

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ  ΣΤΗΝ  3ΩΡΗ  ΣΤΑΣΗ  ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΤΗΝ  ΤΡΙΤΗ  9/10/2012  που κήρυξε η ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ από τις 12.00-15.00
Συνάδελφοι,
          " συμφωνώντας " με τη δήλωση του Πρωθυπουργού, να υποδεχθούμε την Καγκελάριο της Γερμανίας όπως της αξίζει, καλούμε όλους τους Διπλ. Μηχανικούς να ενώσουν την φωνή τους με όλους τους άλλους εργαζόμενους, την Τρίτη στις 13.00 στο Σύνταγμα. Να δείξουμε ότι εκτός από την υποταγή και την δουλικότητα των Κυβερνώντων, στην πολιτική σκληρής λιτότητας που επιβάλλει η Καγκελάριος στους λαούς της Ευρώπης και περισσότερο από όλους στον Ελληνικό λαό, υπάρχει η υπερηφάνεια, η αξιοπρέπεια, η  αντίσταση και ο αγώνας της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού μας, για να ανατρέψει  αυτή την πολιτική που μας καταδικάζει στην φτώχεια και την εξαθλίωση και την χώρα στο ξεπούλημα του πλούτου της και την μόνιμη εξάρτηση και δουλεία.
Η συγκέντρωση των Διπλ. Μηχανικών Αττικής
Θα γίνει Σταδίου & Καραγεώργη Σερβίας (Εθνική Τράπεζα)

Αποχή των μηχανικών από όλες τις Επιτροπές, Συμβούλια και Εκπροσωπήσεις

Αθήνα, 5-10-2012
Αρ. Πρωτ.: 6457
Προς : Α΄βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Συνάδελφοι,

Στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας στις 28-9-2012, συζητήθηκαν οι δραματικές επιπτώσεις των επερχόμενων μέτρων της Κυβέρνησης που θα προστεθούν στην ήδη εξαθλιωμένη κατάσταση που βρισκόμαστε από τα μέτρα που έχουν προηγηθεί.
Η απόφασή μας, είναι να μεγιστοποιήσουμε την προσπάθεια συντονισμού με συνδικαλιστικές οργανώσεις και Φορείς του Δημοσίου και παράλληλα για ιδιαίτερα ζητήματα που αποκλειστικά μας απασχολούν ως Μηχανικούς, με τους αντίστοιχους Φορείς των Μηχανικών, έτσι ώστε η κινηματικές δράσεις και οι αγώνες να είναι μαζικοί και αποτελεσματικοί.
Στόχος παραμένει η ανατροπή των "μνημονιακών πολιτικών" και όσων τις στηρίζουν.
Ήδη η Ομοσπονδία κινείται στην κατεύθυνση του συντονισμού δράσεων και προς τις δύο κατευθύνσεις, ήτοι συνδικαλιστικούς Φορείς Δημοσίου και Φορείς Μηχανικών, δεν επαρκεί όμως η προσπάθεια να περιοριστεί μόνο στον επίπεδο της Ομοσπονδίας. Στην ίδια κατεύθυνση πρέπει να ενεργοποιηθεί και όλος ο συνδικαλιστικός μηχανισμός του Κλάδου, δηλ. το σύνολο των Δ.Σ. των Α΄βάθμιων ΕΜΔΥΔΑΣ και το σύνολο των αντιπροσώπων του συνεδρίου που αντικειμενικά έχουν αυξημένη συνδικαλιστική ευθύνη και υποχρέωση.
Περιοδείες στους χώρους δουλειάς, έκτακτες ή τακτικές Γενικές Συνελεύσεις καθώς και κάθε άλλη μορφή συλλογικής δραστηριότητας αυτή την περίοδο, είναι αυτονόητες ενέργειες για την πλήρη ενημέρωση και ενεργοποίηση των συναδέλφων, στην κατεύθυνση της αναγκαιότητας συμμετοχής σε σκληρούς αγώνες που επιβάλλεται να δώσουμε για την αξιοπρέπειά μας, την επιβίωσή μας, τη ζωή μας που καθημερινά διαλύουν.
Αναστολές, παθητική στάση, αποχή από κάθε αγωνιστική δραστηριότητα δε σηματοδοτεί τίποτα άλλο από την αποδοχή των μέτρων και την αναμονή για επόμενα μέτρα και επόμενα μέχρι την τελική συντριβή μας.
Από τη μεριά μας ήδη έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις με το Συντονιστικό Πρωτοβάθμιων Σωματείων και Ομοσπονδιών, ΑΔΕΔΥ και θα συνεχιστούν προκειμένου να καταλήξουμε σε συγκεκριμένες αγωνιστικές δράσεις. Στο χώρο των Μηχανικών συντονίζουμε τις προσπάθειες με το ΤΕΕ και τους άλλους Φορείς των Μηχανικών επικεντρώνοντας στα ζητήματα του Ταμείου μας, που από την ασκούμενη πολιτική και την διαρκή κλοπή των αποθεματικών του, οδηγείται στην κατάρρευση.

Ήδη σύμφωνα με την απόφαση της ΔιοικούσαςΕπιτροπής του ΤΕΕ στις 4/10/2012, καλούνται όλοι οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί (Δημοσίου, Εργολήπτες, Μελετητές, Ελ. Επαγγελματίες κλπ), να απέχουν για το διάστημα από 8/10/2012 μέχρι 18/10/2012 κατ΄ αρχάς, από όλες τις Επιτροπές, Συμβούλια και Εκπροσωπήσεις της χώρας, απόφαση με την οποία συμφωνεί απόλυτα το Δ.Σ. της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ.
Επιπρόσθετα καλούμε τους Μηχανικούς της Αττικής να συμμετέχουν μαζικά στο Συλλαλητήριο του Σαββάτου 6 Οκτωβρίου στις 18.00 στο Σύνταγμα για την προάσπιση του ύψιστου αγαθού της Υγείας, για να αποτρέψουμε την διάλυση, ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του Συστήματος Υγείας που συστηματικά προωθείται, διεκδικώντας ένα Δημόσιο, Δωρεάν και ποιοτικό σύστημα Υγείας, και στο Συλλαλητήριο που πραγματοποιείται την Δευτέρα 8 Οκτωβρίου στις 18.00 στο Σύνταγμα από την ΑΔΕΔΥ και τη ΓΣΕΕ κατά των πολιτικών των μνημονίων που προωθούν τρόϊκα και τρικομματική Κυβέρνηση.
Αντίστοιχο κάλεσμα πρέπει να υπάρξει και από όσες ΕΜΔΥΔΑΣ στην περιοχή ευθύνης τους γίνουν αντίστοιχα Συλλαλητήρια.
Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν και άλλες κινητοποιήσεις.
Τέλος στις αποφάσεις του Δ.Σ. περιλαμβάνεται και εκείνη που προσδιορίζει την πραγματοποίηση του 15ου Συνεδρίου στο τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα εξευρεθούν οι απαιτούμενοι πόροι, συνεπώς καλούνται όλες οι Α΄βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ που δεν έχουν ολοκληρώσει τις εκλογικές τους διαδικασίες να το πράξουν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.
Επίσης προσδιορίστηκε και το πλαίσιο των αιτημάτων μας σχετικά με το ΤΣΜΕΔΕ που θα διεκδικηθεί κινηματικά στις αμέσως επόμενες μέρες, με πιθανή ημερομηνία απεργιακής κινητοποίησης και παντεχνικής συγκέντρωσης στο Υπουργείο Εργασίας στις 15 Οκτωβρίου (θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση).