Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Ποιες μεγάλες επιχειρήσεις δεν πλήρωσαν στη ΔΕΗ τέλος ακινήτων

Στη δημοσιότητα έδωσε η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, τη Δευτέρα το απόγευμα, λίστα επιχειρήσεων που έτυχαν ειδικής μεταχείρισης από την επιχείρηση.

Δείτε τις περιπτώσεις που έδωσε στη δημοσιότητα η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, καταγγέλλοντας τον εμπαιγμό των Ελλήνων πολιτών που κλήθηκαν να καταβάλουν το δυσβάσταχτο χαράτσι, ενώ την ίδια στιγμή μεγάλες επιχειρήσεις είτε πλήρωσαν μειωμένο τέλος ακινήτων, ακόμη και σε ποσοστό 60%, είτε εξαιρέθηκαν του σχετικού μέτρου.

Σε άλλες περιπτώσεις δε, επιχειρήσεις εμφανίζουν μειωμένο αριθμό του εμβαδού, αποκομίζοντας κέρδη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ! 

Ενδεικτική είναι η περίπτωση τεσσάρων κτιρίων του επιχειρηματία κ. Μπάμπη Βωβού, επί της λεωφόρου Κηφισίας. Στην πρώτη παροχή, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, τα τ.μ από 15.578 έγιναν 9.985 και ο επιχειρηματίας γλίτωνε 196.585 ευρώ χαράτσι. Στη δεύτερη παροχή τα τ.μ από 33.705 έγιναν 19.981 και ο επιχειρηματίας γλίτωσε 446.626 χαράτσι. Στην τρίτη παροχή τα τετραγωνικά από 20.956 έγιναν 9.728 και ο επιχειρηματίας γλίτωσε 310.364 ευρώ. Στην  τέταρτη παροχή τα τετραγωνικά από 22.173 έγιναν 12.844 και ο επιχειρηματίας γλίτωσε 296.891 ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Φωτόπουλο, με τη διαδικασία αυτή ο κ. Βωβός πλήρωσε 1.250.466 ευρώ λιγότερα για το τέλος.
Πέραν αυτού στη συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ έθεσαν τα παρακάτω ερωτήματα.

1η Περίπτωση: Πώς γίνεται και τι έγινε το REGENCY καζίνο στη Θέρμη Θεσσαλονίκης ενώ το 2011 χρεώνεται με ΕΕΤΗΔΕ με βάση τα τετραγωνικά του, το 2012 μηδενίζονται τα τετραγωνικά του, με αποτέλεσμα να του επιστρέφεται και το ποσό που είχε χρεωθεί το 2011. Ανήκει στις Ουρσουλινες;  Έχει ανάγκη στήριξης; Είναι φιλόπτωχο ταμείο;

2η Περίπτωση: Πως γίνεται και γιατί το ΚΑΖΙΝΟ ΠΑΡΝΗΘΑΣ ενώ αρχικώς πλήρωσε, δεν πληρώνει ΕΕΤΗΔΕ; Ανήκει στην εκκλησία; Έχει ανάγκη στήριξης;

3η Περίπτωση: Πώς γίνεται και ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ, δεν πληρώνει καθόλου χαράτσι; Είναι φιλανθρωπικό Ίδρυμα; Είναι βιομηχανία; Είναι εκκλησία;

4η Περίπτωση: Πως γίνεται, τι γίνεται και τα εκπαιδευτήρια ΚΩΣΤΕΑ -ΓΕΙΤΟΝΑ δεν πληρώνουν χαράτσι; Έχει ανάγκη φιλανθρωπίας  ο κ. Γείτονας;  

5η Περίπτωση: Γιατί ενώ ο εκδοτικός Οργανισμός Λαμπράκη και η εφημερίδα Ελευθεροτυπία μετά το δώρο Βενιζέλου πληρώνουν μειωμένο χαράτσι; Ο εκδοτικός οίκος Πήγασος δεν πληρώνει καθόλου; Αν η απάντηση είναι γιατί έχει βιομηχανικό ρεύμα, τι διαφορετικό βγάζει-κάνει-εκδίδει από τον ΔΟΛ και την Ελευθεροτυπία που να του δίνει την δυνατότητα να έχει βιομηχανικό ρεύμα;

6η Περίπτωση: Πώς γίνεται και τα ελαστικά ΜΙΣΕΛΕΝ δεν πληρώνουν χαράτσι; Παράγονται εδώ;

7η Περίπτωση: Πώς γίνεται και το ΙΚΕΑ στα Σπάτα δεν πληρώνει; Οι Σουηδοί έχουν δική τους οικονομική ζώνη;

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ υποστήριξε ακόμη ότι αποτελεί εμπαιγμό και προκαλεί αθέμιτο ανταγωνισμό και η ρύθμιση του νόμου 4047/2012 με την οποία οι χρεώσεις του ΕΕΤΗΔΕ για κτίρια μη οικιακής χρήσης άνω των 1.000 τ.μ. μειώνονται κατά 30% και άνω των 2.000 τ.μ. κατά 60%.
 
Παρουσίασε μάλιστα παραδείγματα επιχειρήσεων οι οποίες με τη ρύθμιση αυτή έτυχαν εκπτώσεων στη χρέωση του τέλους. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι:

Lamda Olympia Village (The Mall), έκπτωση 1,4 εκατ. για τη διετία 2011-2012, Κηφισός Mall (River West), έκπτωση 811.332 ευρώ, Lamda Estate Development Μαρούσι (μείωση 162.124 ευρώ), Καρφούρ Μαρινόπουλος (-251.387 ευρώ), Θεραπευτήριο Υγεία (-211.488 ευρώ), Πόρτο Καρράς (-299.534 ευρώ και 107.476 ευρώ για δύο κτίρια), Media Markt (77.421 ευρώ), Πρόκτερ & Γκαμπλ (-148.002 ευρώ), Αττική οδός (-72.516 ευρώ), ΔΟΛ (-159.444 ευρώ), ενώ αναφέρθηκε και στον επιχειρηματία Θ. Αγγελόπουλο λέγοντας ότι πλήρωσε 70.545 ευρώ λιγότερα για σπίτι στο Π. Ψυχικό.


Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ανέφερε ότι τα ερωτήματα που γεννώνται χρήζουν διερεύνησης από τον εισαγγελέα και κάλεσε τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση να τοποθετηθούν επί του θέματος. Ανέφερε επίσης ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίθηκε συνταγματικό το τέλος ακινήτων ελήφθη πριν ισχύσουν οι εκπτώσεις 30% - 60% για τις μεγάλες επιφάνειες.

Προσθαφαιρέσεις τετραγωνικών μέτρων κάνουν αυτή την περίοδο οι μεγάλοι όμιλοι που διαχειρίζονται τους μεγάλους εμπορικούς χώρους ανά την Ελλάδα εν όψει της πληρωμής του ειδικού τέλους που θα πληρωθεί μέσω της ΔΕΗ.

H Lamda Development, μπορεί αυτή την στιγμή να διαχειρίζεται τα τρία μεγαλύτερα ελληνικά malls, ωστόσο είναι ο όμιλος που φαίνεται ότι πλήττεται λιγότερο μεταξύ αυτών που διαχειρίζονται τα εμπορικά κέντρα και τα πολυκαταστήματα ανά την Ελλάδα, ενώ και ο όμιλος Φουρλή δεν πάει πίσω, αφού θα πληρώσει μόνο για τα δύο από τα πέντε ΙΚΕΑ που λειτουργεί αυτή την στιγμή σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ιωάννινα.

Οσον αφορά τη Lamda, δεν πρόκειται να πληρώσει τέλος για το Golden Hall, αφού αποτελεί παραχώρηση από το ελληνικό Δημόσιο, ως πρώην ολυμπιακό ακίνητο. Επίσης, δε θα πληρώσει το ''χαράτσι'' ούτε για το Mediteranean Cosmos που είναι παραχώρηση από το Πατριαρχείο, ενώ όσον αφορά το The Mall Athens, πληρώνει ως ιδιοκτήτρια το ήμισυ, αφού το υπόλοιπο μισό ανήκει στην ΗSBC. Στην περίπτωση του ομίλου Φουρλή, για τα τρία από τα πέντε ΙΚΕΑ, ο όμιλος δε θα επιβαρυνθεί αφού δεν είναι ιδιόκτητα: Το ένα ΙΚΕΑ στο αεροδρόμιο αποτελεί παραχώρηση, ενώ και το έτερο ΙΚΕΑ στον Κηφισό, ανήκει στον όμιλο ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ιδιοκτήτη και του εμπορικού κέντρου River West, ο οποίος θα πληρώσει τη ...λυπητερή.

Αντίστοιχα, για το μεγάλο εμπορικό πάρκο του αεροδρομίου που περιλαμβάνει εκτός από το ΙΚΕΑ, τη Leroy Merlin, το Factory Outlet και τον Κωτσόβολο, επίσης δεν τίθεται θέμα πληρωμής για τους παραπάνω αφού σε όλες τις περιπτώσεις τα ακίνητα αφορούν παραχωρήσεις.

Κερδισμένη βγαίνει και η Picar, του ομίλου Πειραιώς, που δεν θα πληρώσει για το Citylink του Συντάγματος (το οποίο αποτελεί μακροχρόνια παραχώρηση από το Μετοχικό Ταμείο Στρατού), ενώ η Pasal, η Sanyo και ο όμιλος Χαραγκιώνη πληρώνουν κανονικά για το Athens Heart, το Avenue και το Athenian Capitol αντίστοιχα.

Το ειδικό τέλος θα κληθούν να πληρώσουν ως ιδιοκτήτες το «νέο» McArthurGlen Designer Outlet και η REDS για το νέο Smart Park που θα λειτουργήσει οσονούπω ακριβώς δίπλα από το εκπτωτικό χωριό της Αθήνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου