Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018

Κόκοι: Oκτώ Πεδία για μια Κόκκινη Κινηματική Οικολογία



Στους στατιστικούς απολογισμούς που δημοσιεύθηκαν με την αλλαγή του χρόνου αποτυπώθηκε η περαιτέρω διεύρυνση μιας πρωτοφανούς οικονομικής ανισότητας, με την φτώχεια ολοένα και περισσότερων να συνδυάζεται με τον πλούτο ακόμη πιο λίγων, ακόμη και σε χώρες που ηγεμονεύουν πολιτικά στην Ευρώπη και τον κόσμο. Την ίδια στιγμή επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο η πρωτοφανής καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, εντείνοντας το δράμα των πολλών φτωχών αλλά και πολλαπλασιάζοντας το κέρδος των λίγων πλούσιων. Η παγκόσμια επέκταση της ηγεμονίας του κεφαλαιοκρατικού τρόπου παραγωγής, συνδυαζόμενη με την τοπική εμβάθυνσή της, συσσωρεύει στην κοινωνία και το περιβάλλον έναν ανεξέλεγκτο συνδυασμό καταστροφής. Διευρύνονται έτσι αντίστοιχα και τα πεδία στα οποία μια παρέμβαση στο όνομα της Κόκκινης και Κινηματικής Οικολογίας είναι πιο αναγκαία κι επείγουσα από ποτέ: 
Το απόλυτα παρανοϊκό ενδεχόμενο ενός καθολικού πυρηνικού πολέμου-ολοκαυτώματος εξαιτίας των τεράστιων οικονομικών και πολιτικών στρατιωτικών-βιομηχανικών συμφερόντων που επωφελούνται από την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης ΗΠΑ και Βορείου Κορέας, όπως αυτό προωθείται από κατάλληλα παράφρονες ηγεσίες. Με την ελληνική κυβέρνηση να έχει συμβάλει με το μερίδιό της, καταψηφίζοντας αδικαιολόγητα πρόταση υπέρ του περιορισμού των πυρηνικών όπλων που κατατέθηκε πριν ένα περίπου χρόνο στον ΟΗΕ. 

Ασφυκτικό το 2018 για τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους

Νέο χαράτσι, το οποίο θα επιφέρει αυξήσεις στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών έως 130% λόγω της αλλαγής της βάσης υπολογισμού τους, έρχεται από το 2018.



Οι νέες ανατροπές για 1,4 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολουμένους αφορούν στην αλλαγή της βάσης υπολογισμού των εισφορών, όπου θα υπολογίζονται επί των ακαθάριστων εσόδων, χωρίς δηλαδή την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν καταβληθεί, ενώ έως και φέτος επιβάλλονται επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος.


Για να αποφευχθεί η απότομη επιβάρυνση που θα προκύψει, προβλέπεται το 2018 να λαμβάνεται υπόψη για την επιβολή των ασφαλίστρων στον ΕΦΚΑ το 85% του φορολογητέου εισοδήματος μαζί με τις αναλογούσες εισφορές (θα γίνεται έκπτωση 15%). Και από το 2019 να ισχύσει το νέο μέτρο πλήρως για το 100% του εισοδήματος, συμπεριλαμβανομένων των εισφορών. Εκτιμάται ότι η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών προς τα Ταμεία θα αγγίξει το 130% έως το 2021.

Οι εισφορές θα υπολογίζονται για όλους ως ποσοστό στο εισόδημα του προηγούμενου χρόνου, πριν όμως αφαιρεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες για παράδειγμα για πρώην ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ ανέρχονται στο 27%.

Την ίδια ώρα έχουν δρομολογηθεί μια σειρά από επιβαρύνσεις που θα κληθούν οι παραπάνω κατηγορίες ασφαλισμένων να εξοφλήσουν εντός του 2018. Οι επιβαρύνσεις αυτές αφορούν τόσο το σκέλος των εισφορών υπέρ επικούρησης και εφάπαξ, όσο και εισφορές που δεν είχαν καταβληθεί από το 2016 και πρέπει να εξοφληθούν στις αρχές της επόμενης χρονιάς
.

Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018

Και εις ανώτερα ......




Την δόξα του χουντικού υπουργού Ν. ΕΦΕΣΙΟΥ [ δεξιού , όσο δεν παίρνει , χεριού του Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ] ο οποίος το 1973 εισηγήθηκε [ ανεπιτυχώς, οπως προεκυψε στην συνεχεια ] την θεσπιση της πλειοψηφιας 50+1 για την αποφαση για την κηρυξη απεργιας φαινεται οτι ζητησε η “ αριστερη” ...υπουργος εργασιας η οποια ανερυθριαστα πρωταγωνιστει ως αρμοδια υπουργος στην εισαγωγη της χουντικης ρητρας για απεργια επι ημερων “ πρωτη φορα αριστερα “

Η ρητρα για την απεργια περιλαμβανοταν στον “ Κωδικα Εργασιας “με τον οποιο η χουντα επιχειρουσε να θεσει ασφυκτικα πλαισια σε ολο το φασμα των εργασιακων σχεσεων .
Ηταν δε τοσο “ φιλεργατικος “αυτος ο κωδικας που μεχρι και οι εγκαθετοι της χουντας εργατοπατερες αντεδρασαν και ζητησαν - “ ευπειθως “ βεβαια και με τον προσηκοντα σεβασμο - την αποσυρση του γιατι παραβιαζει καθε δικαιωμα του εργαζομενου.

Και επειδη η Ιστορια καμμια φορα εκδικειται , το σχετικο αρθρο στον Κωδικα Εργασιας για το δικαιωμα της απεργιας ειχε αριθμο 509 [ !] , αριθμο πολυ οικειο απο αρνητικης , βεβαια σκοπιας για καθε αριστερο στην εμφυλιακη , μετεμφυλιακη και χουντικη Ελλαδα.
Καποιοι στο Μαξιμου με στοιχειωδη γνωση ιστοριας θα μπορουσαν - και λογω ηλικιας και εμπειριας - τι σημαινει το “ 509 “ για την κυρηξη απεργιας.

Για την διευκολυνση των φιλομαθων - και παντα - διαχρονικα μετα το 2015 - ευαισθητων για τα δικαιωματα των εργαζομενων βουλευτων του ΣΥΡΙΖΑ παραθετουμε το σχετικο αρθρο του χουντικου κωδικα εργασιας για την απεργια με την αναγκαια διευκρινηση οτι καθε ομοιοτητα με την διαταξη της “ πρωτης φορας αριστερας “ ειναι συμπτωματικη και ......εργο σκοτεινων δυναμεων: 
“ αρθρο 509 ‘ : η απεργια κηρυσεται και πραγματοποιειται μονον εφ οσον αποφασισει περι ταυτης δια μυστικης ψηφοφοριας η συνελευσις των μελων του εργασιακου σωματειου ,,,,,εις πασαν περιπτωσιν δια πλειοψηφιας του ημισεος πλεον ενος των δικαιωμενων ψηφου μελων ...!

Η διατυπωση αυτη ειναι η πλεον καταλληλη για το αναγκαιο “ μασαζ “των βουλευτων του ΣΥΡΙΖΑ ωστε να ξεπερασουντις ιδεολογικες και ψυχολογικες ευαισθησιες τους.
Για την καλυτερη ψυχολογικη στηριξη οσων ψηφισουν την συγκεκριμενη διαταξη διατυπωμενη με “ αριστερη “ φιλοσοφια υπενθυμιζεται ανακοινωση μεχρι και της χουντικης ΓΣΕΕ [ 3 Οκτωβριου 1973 ] συμφωνα με την οποια ..... “ ο εν λογω Κωδιξ Εργασιας εξυπηρετει μονον τα συμφεροντα των εργοδοτων , οι δε επιπτωσεις εις βαρος των εργαζομενων ειναι προδηλως απαραδεκτοι .

Τριήμερο ΜΑΧΩΜΕ, GUE/NGL: «Προϋποθέσεις Υπέρβασης της Λιτότητας και Επιτροπείας» | 12-14/1

Τριήμερο ΜΑΧΩΜΕ, GUE/NGL: «Προϋποθέσεις Υπέρβασης της Λιτότητας και Επιτροπείας» | 12-14/1


Ξεκινά σήμερα Παρασκευή 12 Γενάρη και ώρα 6μμ. το τριήμερο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο «Προϋποθέσεις Υπέρβασης της Λιτότητας και Επιτροπείας», που διοργανώνεται από το ΜΑΧΩΜΕ, σε συνεργασία με την Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα της Αριστεράς GUE/NGL, και πραγματοποιείται στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ, Νίκης 4, 1ος όροφος.

Όπως αναφέρει ένας εκ των συντονιστών του Συνεδρίου, ο διδάκτορας Οικονομικών Γιάννης Τόλιος, η κατάθεση του νέου «πολυνομοσχεδίου» στη Βουλή, για τη θεσμοθέτηση νέων επώδυνων μέτρων, στο όνομα της γ’ αξιολόγησης, φέρνει επιτακτικά για μια ακόμα φορά στο προσκήνιο, το μεγάλο ζήτημα που αφορά το μέλλον του ελληνικού λαού και συνολικά της χώρας Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, προσπαθεί, όπως και οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, να κατασιγάσουν τις λαϊκές αντιδράσεις, με υποσχέσεις, εξωραϊσμούς και «μελλοντολογία» και να περάσουν την αντίληψη ότι δεν υπάρχει άλλη λύση παρά η αποδοχή της νέας «κανονικότητας», δηλ. της διαχρονικής λιτότητας και επιτροπείας.

Από αυτήν την άποψη, το τριήμερο επιστημονικό συνέδριο, συμπληρώνει, «έρχεται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή. Στόχος του 3ιήμερου είναι να αναδείξει τις συνέπειες των πολιτικών που απορρέουν από την Ευρωζώνη-ΕΕ και ειδικότερα από τα Μνημόνια και τη διαχρονική Επιτροπεία, τα οποία οδηγούν σε διαρκή φτωχοποίηση του λαού, συντριβή εργασιακών δικαιωμάτων και ουσιαστική απώλεια εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας. Οι πολιτικές αυτές δεν πρόκειται να αλλάξουν, ούτε με το τυπικό πέρας του γ’ Μνημονίου, ούτε με το νέο «αφήγημα» της αναμόρφωσης του νεοφιλελεύθερου αντιδραστικού οικοδομήματος της ευρωζώνης-ΕΕ. Για την εγχώρια ολιγαρχία και τα κόμματα του Μνημονιακού τόξου, η πολιτική της “πάση θυσία” παραμονής στην Ευρωζώνη αποτελεί κεντρική στρατηγική, για τη διατήρησης της ταξικής τους κυριαρχίας».

Οι θεματικές του τριήμερου Επιστημονικού Συνεδρίου

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Πανελλαδική Στάση Εργασίας στις 15/1/2018 Όχι στο πολυνομοσχέδιο – Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην απεργία

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr

Αρ. Πρωτ.: 7261      Αθήνα, 11/1/2018
Συμμετοχή της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ στην Πανελλαδική Στάση Εργασίας στις 15/1/2018
Όχι στο πολυνομοσχέδιο – Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην απεργία


Συνάδελφοι, -σσες,
Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ συμμετέχει στην Πανελλαδική Στάση Εργασίας που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ τη Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου 2018 και καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο μηχανικούς να συμμετέχουν μαζικά σε αυτήν, μαζί με το σύνολο των Δημοσίων Υπαλλήλων της χώρας.
Η επικείμενη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, που περιλαμβάνει τα 70 προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης, μεταξύ των οποίων ο περιορισμός του δικαιώματος στην απεργία με την εισαγωγή του 50%+1, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για χρέη προς το Δημόσιο από 500 ευρώ και πάνω, η επανεξέταση των ανθυγιεινών επαγγελμάτων στο Δημόσιο με στόχο τον περιορισμό των δικαιούχων, η ένταξη Δημόσιων Επιχειρήσεων στο Υπερταμείο αποτελεί ένα πρόσθετο μνημονιακό πακέτο που έρχεται να προστεθεί σε όλα τα προηγούμενα.

Ειδικότερα για τον κλάδο μας προβλέπεται η εδώ και καιρό επιδιωκόμενη ίδρυση “Σώματος Ειδικών Επιμετρητών Δημοσίων και Ιδιωτικών Έργων” (και του αντίστοιχου Μητρώου φυσικά), ώστε να εκχωρήσουν στους ιδιώτες και στους εργολάβους άλλη μια αρμοδιότητα του Δημοσίου, υποβαθμίζοντας κατά τρόπο καταχρηστικό το ρόλο των Μηχανικών Δημοσίου και αφήνοντας αιχμές κατά αυτών, όσον αφορά την τεχνική τους κατάρτιση, την ποιότητα του έργου τους και τη φερεγγυότητά τους. Δίνει πρόσθετα προνόμια στα “Επιχειρηματικά Πάρκα”, ιδρύει το ΝΠΔΔ “Ελληνικό Κτηματολόγιο” χωρίς να έχει προηγηθεί ο απαιτούμενος διάλογος και πολλά ακόμα που δεν προλάβαμε να ανιχνεύσουμε στις 1386 σελίδες του (ούτε και αυτοί που θα το ψηφίσουν φανταζόμαστε). 

Η Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πραγματικά έχει εξελιχθεί στον καλύτερο μαθητή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της ΕΕ και του ΔΝΤ και επιταχύνει ώστε να ξεπεράσει τους άξιους προκατόχους της. Παίρνει μέτρα ωμής παρέμβασης στη λειτουργία των σωματείων που κανείς μέχρι σήμερα δεν τόλμησε να πάρει, όπως αυτό για την προκήρυξη απεργίας. Είναι εξάλλου γνωστό ότι οι αντικοινωνικές πολιτικές πάνε πάντα χέρι – χέρι με τον περιορισμό των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών.

Ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής με 8 τμήματα μηχανικών


Κατατέθηκε χθες στη Βουλή σχέδιο νόμου του Υπουργείο Παιδείας με θέμα 

​«Ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και λοιπές διατάξεις»


Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου το Π.Δ.Α. απορροφά το ΤΕΙ Αθήνας και το ΤΕΙ Πειραιά και θα αποτελείται από 5 νέες σχολές και 26 νέα τμήματα.

Μια από τις πέντε σχολές είναι η Σχολή Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η οποία συγκροτείται από:

α) το Τμήμα Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών,
β) το Τμήμα Μηχανικών Βιοϊατρικής, 
γ) το Τμήμα Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής,
δ) το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών,
ε) το Τμήμα Μηχανικών Τοπογραφίας & Γεωπληροφορικής,
στ) το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών,
ζ) το Τμήμα Ναυπηγών Μηχανικών,
η) το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών.

Οι φοιτητές εντάσσονται στα νέα τμήματα του Π.Δ.Α. κατά ​αντιστοιχία αυτών στα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά 
Για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος ισχύουν τα προγράμματα σπουδών των ΤΕΙ.
​Για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 ​διαμορφώνονται νέα προγράμματα σπουδών για τα τμήματα του Π.Δ.Α. σύμφωνα με το άρθρο 32 του ν. 4009/11
Σημαντική λεπτομέρεια: Ν.4009/11 = ΝΟΜΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ​

Άρθρο 32 Πρόγραμμα σπουδών 

Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018

Ιδιωτικοποιήσεις εξπρές: Πρόσβαση της κοινωνίας στα κοινά αγαθά ή γρήγορο και επιτυχές κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης;

Πρέπει όλες οι δυνάμεις να τεθούν «επί ποδός πολέμου». Έρχεται η ώρα που τα πράγματα γίνονται πραγματικά κρίσιμα | Από τον Κώστα Λυμπέρη, μέλος Γραμματείας ΣΕΚΕΣ για δημόσια ΕΥΔΑΠ, στην υπηρεσία της κοινωνίας



Η είδηση

Η Realmoney στις 10-12-2017, στο άρθρο με τίτλο «Τα πάνω-κάτω στις ΔΕΚΟ» μας ενημερώνει ότι μέχρι τέλος του 2017 «το δρόμο για ιδιωτικοποιήσεις εξπρές και λειτουργία των ΔΕΚΟ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια ανοίγει η απόφαση για μεταβίβαση 18 ΔΕΚΟ απευθείας στο υπερταμείο από 01-01-2018».

Δηλαδή δεν έχουν μπει ακόμα οι ΔΕΚΟ στο υπερταμείο;

Όχι, παρότι από το 2016 είχαν ψηφιστεί οι νόμοι για τη σύσταση του υπερταμείου και της ΕΔΗΣ και τη μεταφορά των 18 ΔΕΚΟ στην ΕΔΗΣ. Μέχρι σήμερα δεν είχε ενεργοποιηθεί η ΕΔΗΣ και κατά συνέπεια η μεταφορά των ΔΕΚΟ στο υπερταμείο. Αυτό, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα επιχειρηθεί τις αμέσως επόμενες μέρες με την ένταξη των ΔΕΚΟ απευθείας στο υπερταμείο και όχι στην ΕΔΗΣ.

Ποιες ΔΕΚΟ είναι αυτές;
ΔΕΗ (34%). Το υπόλοιπο έχει ήδη ή θα πουληθεί απευθείας σε ιδιώτες.
ΕΥΔΑΠ (50%). Το υπόλοιπο έχει ήδη ή θα πουληθεί απευθείας σε ιδιώτες.
ΕΥΑΘ (51%). Το υπόλοιπο έχει ήδη ή θα πουληθεί απευθείας σε ιδιώτες.
Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (25%). Το υπόλοιπο έχει ήδη ή θα πουληθεί απευθείας σε ιδιώτες.
Αττικό Μετρό
Κτιριακές Υποδομές
ΟΑΣΑ (μαζί με τις θυγατρικές του ΣΤΑΣΥ, ΟΣΥ)
ΟΣΕ
ΟΑΚΑ
ΕΛΒΟ
ΕΛΤΑ
Ελληνικές Αλυκές
ΕΤΒΑ Βιομηχανικές Περιοχές
Ανώνυμος Εταιρεία Διώρυγας Κορίνθου
Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ)
Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ)
Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (HELEXPO)

Ουσιαστικά πρόκειται για τις εταιρίες μέσω των οποίων το κράτος διασφάλιζε ένα κάποιο επίπεδο υπηρεσιών για μείζονος σημασίας αγαθά, μερικά από τα οποία προστατεύονται και από το σύνταγμα.

Τα κοινά αγαθά

Οι κοινωνίες στην πορεία του χρόνου και καθώς διαμορφώνονταν σε συγκεντρωμένες αστικοποιημένες κοινωνίες δημιουργούσαν υποδομές και δίκτυα που διασφάλιζαν την πρόσβαση όλων στα απαραίτητα ακόμα και βιοτικά αγαθά. Έτσι στήθηκαν οι υποδομές και τα δίκτυα
υγείας (ΕΣΥ),
παιδείας (δημόσιο σχολείο όλων των βαθμίδων),
διατροφής (δημόσια δίκτυα παραγωγής ή/κ΄ αποθήκευσης),
κατοικίας (ΟΕΚ),
νερού με γεωτρήσεις, λίμνες διυλιστήρια νερού, δίκτυα μεταφοράς και διανομής, δίκτυα αποχέτευσης, βιολογικούς (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΥΑ),
ρεύματος (ΔΕΗ),
επικοινωνίας(ΕΛΤΑ-ΟΤΕ),
μεταφορών-μετακίνησης (ΟΣΕ-ΟΑΣΑ,ΟΣΥ-ΣΤΑΣΥ-Αεροδρόμια-Λιμάνια-Οδικοί άξονες, κλπ),
ενημέρωσης (ΕΡΤ),
πολιτισμού (Εργατική Εστία) και
δημόσιου χώρου (ΕΤΑΔ – Εταιρία ακινήτων Δημοσίου)

ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής: Στάση Εργασίας ενάντια στο Πολυνομοσχέδιο, την Παρακευή 12/1

        Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.ΑΤΤΙΚΗΣ

ΕΝΩΣΗ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ

ΑΧ. ΠΑΡΑΣΧΟΥ 98-100,  114 75  ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ:210 64.64.282           FAX:210 64.61.296  e-mail: emdydasattikis@tee.gr URL: www.emdydas-attikis.gr                                                

Αρ. Πρωτ. : 4517       

                                                           Αθήνα, 11 Ιανουαρίου 2018   

         
                                 

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η 
ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12-1-2018 ΑΠΟ ΤΙΣ 12.00μμ ΕΩΣ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ

            Η ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής καλεί τα μέλη της να πραγματοποιήσουν στάση εργασίας την Παρασκευή 12-1-2018 από τις 12.00μμ έως τη λήξη του ωραρίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου των 50 προαπαιτούμενων της γ’ αξιολόγησης στη Βουλή.

ΔΕΝ ΣΥΝΑΙΝΟΥΜΕ
·         Στη φαλκίδευση του απεργιακού δικαιώματος
·         Στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς της α’ κατοικίας, που θα πραγματοποιούνται ακόμα κι όταν το χρέος προς το δημόσιο είναι 500 ευρώ
·         Στην κατάργηση των οικογενειακών και προνοιακών επιδομάτων
·         Στη συγχώνευση σχολικών και νοσοκομειακών μονάδων
·         Στην ιδιωτικοποίηση του νερού, του ρεύματος, των δημοσίων χώρων και κτηρίων
·         Στην περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων
·         Στις ελαστικές σχέσεις εργασίας

ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ
1.    Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνεται από τις Ομοσπονδίες και τα πρωτοβάθμια σωματεία την Παρασκευή 12-1-2018  στις 12.30μμ στην πλατεία Κλαυθμώνος
2.    Στις συγκεντρώσεις που γίνονται κάθε Τετάρτη ενάντια στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς

3.    Στη στάση εργασίας που προκήρυξαν η ΑΔΕΔΥ και η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ την ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, τη Δευτέρα 15-1-1018 στις 12.00μμ με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθυμώνος στις 12.30μμ και πορεία προς τη Βουλή.

ΣΜΤ: Απεργία για να μην περάσουν τα προαπαιτούμενα


ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12 ΓΕΝΑΡΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΤΗΣ Γ’ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΙ Ο ΑΝΤΙΑΠΕΡΓΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ σε συμφωνία με το κεφάλαιο και τους δανειστές, ετοιμάζεται να ανταποκριθεί πλήρως στις απαιτήσεις της 3ης αξιολόγησης και στην συνέχεια και της 4ης αξιολόγησης τον Μάιο. Τις επόμενες μέρες θα καταθέσει στη Βουλή, το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της αξιολόγησης και τον αντισυνδικαλιστικό νόμο. Παρά τις κοκορομαχίες για τα μάτια του κόσμου, οι επιλογές αυτές προχωρούν με την πολιτική συναίνεση όλων των αστικών κομμάτων.

Στο στόχαστρο του αντισυνδικαλιστικού νόμου βρίσκονται το δικαίωμα στην απεργία και τα πρωτοβάθμια σωματεία. Η κυβέρνηση, ο ΣΕΒ και η ΕΕ θέλουν να δώσουν ένα στρατηγικό χτύπημα στο εργατικό κίνημα. Επιδιώκουν να αποδυναμώσουν τα πρωτοβάθμια σωματεία και ειδικά τα αγωνιστικά ταξικά σωματεία που μπορούν να σηκώσουν σοβαρές μάχες σε επιχειρήσεις και κλάδους. Και ταυτόχρονα θέλουν να «χτυπήσουν» τις μορφές οργάνωσης στην βάση των εργαζόμενων μέσα από τις οποίες μπορούν να διαμορφωθούν οι όροι για την ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος.

Το μεγαλύτερο μέρος του “πα­κέτου” των προαπαιτούμενων αφορά μέτρα σκληρής λιτότητας στη βάση των υπέρογκων πρωτογενών πλεονα­σμάτων και έναν ακόμη γύρο «δι­άσωσης των τραπεζών». Επίσης περιλαμβάνει μέτρα που σχετί­ζονται με τις εργασιακές σχέσεις και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες με γνώμονα την «ενίσχυ­ση της ανταγωνιστικότητας», καθώς και νέες διατά­ξεις επέκτασης των περίφημων ηλεκτρο­νικών πλειστηριασμών. Την ίδια ώρα οι θεσμοί διαμηνύουν πως μόνο αν γίνουν κανονικά οι επόμενοι πλειστηριασμοί θα δώσουν την επόμενη δόση.

Οι ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ έχουν αρνηθεί κάθε απεργιακό σχεδιασμό και στηρίζουν την κυβέρνηση, την ΕΕ και τον ΣΕΒ. Συμφωνούν πλήρως με το επιλεκτικό χτύπημα κατά των πρωτοβάθμιων σωματείων, προκειμένου να υλοποιούν απρόσκοπτα την αντιλαϊκή πολιτική μέσα στα συνδικάτα.

Το εργατικό κίνημα, ο λαός και η νεολαία πρέπει ΤΩΡΑ να απαντήσουν αποφασιστικά!
Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην απεργία, την συλλογική πάλη και δράση
Να μην περάσει η 3η αξιολόγηση
Σύγκρουση –ρήξη με τα μνημόνια και με όλους όσους τα επιβάλουν κυβέρνηση – ΕΕ – ΔΝΤ – κεφάλαιο

Να σημάνει παντού συναγερμός για εβδομάδα πολύμορφης μάχης, κλιμάκωσης και απεργία την Παρασκευή 12 Γενάρη:
Την Τρίτη 9 Γενάρη: Στις 4 μ.μ. όλες και όλοι σε συγκέντρωση στην Ομόνοια.
Την Τετάρτη 10 Γενάρη καλούμε σε μαζικές συγκεντρώσεις στα Ειρηνοδικεία για μαζική εργατική-λαϊκή ακύρωση των πλειστηριασμών και του νόμου ποινικοποίησης της δράσης ενάντιά τους. Είναι η πρώτη απόπειρα πλειστηριασμών μετά την ψήφιση του νόμου ενάντια στη δράση αποτροπής τους. Στην Αθήνα το αγωνιστικό ραντεβού είναι 3μμ στη Λουκάρεως.
Την Πέμπτη 11 Γενάρη στις 6μμ προχωράμε σε καταγγελία στα γραφεία της ΓΣΕΕ (συγκέντρωση Ιουλιανού και Πατησίων) και στη συνέχεια σε πορεία στο κέντρο της Αθήνας, ενάντια στα νέα αντιλαϊκά μέτρα.
Την Παρασκευή 12 Γενάρη προκηρύσσουμε απεργία. Όλοι και όλες στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη την χώρα.
Καλούμε σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις μέχρι και την ημέρα ψήφισης των μέτρων.

Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018

Τράπεζα Αττικής: Ένα βήμα πριν την άσκηση ποινικών διώξεων από την Εισαγγελία Διαφθοράς

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εντός των επόμενων ημερών οι αρμόδιοι εισαγγελείς θα αποφασίσουν τα επόμενα βήματα τους



Ολοκληρώθηκαν όπως όλα δείχνουν από την Εισαγγελία Διαφθοράς οι εξετάσεις μαρτύρων και η συλλογή στοιχείων σχετικά με την περίφημη υπόθεση των δανείων που είχε χορηγήσει η τέως διοίκηση της Τράπεζας Αττικής, υπό τους Γιάννη Γαμβρίλη και Αλέξανδρο Αντωνόπουλου , σε διαφόρους επιχειρηματίες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εντός των επόμενων ημερών οι αρμόδιοι εισαγγελείς θα αποφασίσουν τα επόμενα βήματα τους που δεν αποκλείεται να είναι και η άσκηση ποινικών διώξεων κατά συγκεκριμένων προσώπων.

Το mononews.gr σε άρθρο του στις 24 Νοεμβρίου είχε σημειώσει ότι η Εισαγγελία Διαφθοράς έχει ανοίξει βηματισμό σχετικά με την υπόθεση και ότι αναμένεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας. Η υπόθεση είχε ξεκινήσει μετά από μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) στις αρχες του 2017 στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζητώντας της να διερευνήσει «την τέλεση ενδεχομένως αξιόποινων πράξεων». Την υπόθεση έχουν αναλάβει δυο έμπειροι επίκουροι εισαγγελείς της Εισαγγελίας Διαφθοράς οι οποίοι συγκεντρώνουν στοιχεία και εξετάζουν μάρτυρες για την υπόθεση.

Στην υπόθεση μεταξύ άλλων σύμφωνα με την μηνυτήρια αναφορά της Τράπεζας της Ελλάδας εμπλέκονται οι επιχειρηματίες Χρήστος Καλογρίτσας, Δημήτρης Σπυρίδης (νοσοκομείο Metropolitan), Νίκος Δασκαλαντωνάκης (Grecotel), Γιώργος Φειδάκης, Λ. Παναγάκος (PAP Energy), η Intracom του Σωκράτη Κόκκαλη και η JP AVAX του Χρήστου Ιωάννου.

Χρήστος Καλογρίτσας
Το πάρτι 

Η μηνυτήρια αναφορά περιγράφει το «πάρτι» που είχε στηθεί με την Τράπεζα των Μηχανικών, γύρω από την οποία η κυβέρνηση σχεδίαζε, όπως είχε περιγράψει ο Γιάννης Δραγασάκης, να οικοδομήσει «παράλληλο τραπεζικό σύστημα» με στόχο να παρακάμψει την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα (ΕΚΤ).

Η μηνυτήρια αναφορά της κεντρικής τράπεζας κάνει λόγο για συστηματική χορήγηση δανείων κάτω του κόστους, με μηδενική ή μερική εξασφάλιση, έκδοση μακροπρόθεσμων ομολογιακών δανείων για την εξυπηρέτηση βραχυπρόθεσμων χορηγήσεων που είχαν δοθεί για κεφάλαιο κίνησης και χρηματοδότηση «ημετέρων» για να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου προκειμένου να μη χαθεί ο έλεγχος της τράπεζας.

Σύμφωνα με ευρήματα του κοινού ελέγχου της ΤτΕ και του εποπτικού μηχανισμού της ΕΚΤ, SSM, το ελάχιστο επιτόκιο που μπορούσε να δανείσει η Attica Bank για να μην μπαίνει μέσα ήταν 4,17% (breakeven point).

Και αυτό αφορούσε τους πελάτες με την καλύτερη πιστοληπτική διαβάθμιση (Α στην κλίμακα αξιολόγησης της ICAP).

Η αξιοπρέπεια δεν βγαίνει στο σφυρί

Εργαζόμενοι και προιόντα της ΒΙΟΜΕ

Συντάκτης: 
Συγκεντρώσεις, κινητοποιήσεις και πολύμορφες δράσεις πρόκειται να πραγματοποιηθούν τις επόμενες μέρες και μέχρι τις 11 Ιανουαρίου προκειμένου να μπλοκαριστεί ένας συγκεκριμένος πλειστηριασμός. Αυτός που αφορά το οικόπεδο της συνεργατικής ΒΙΟΜΕ, οι εργαζόμενοι της οποίας συμπλήρωσαν, με επιτυχία μάλιστα, έξι χρόνια αγώνα επιτυχημένης αυτοδιαχείρισης.
Ο αγώνας κατά του πλειστηριασμού των οικοπέδων είναι ταυτόχρονα αγώνας υπεράσπισης όσων έχουν επιτευχθεί και κατακτηθεί μέχρι σήμερα από τους εργάτες με μόνη βοήθεια την κοινωνική αλληλεγγύη.
Με ανακοίνωσή της η Συνεργατική Εργαζομένων ΒΙΟΜΕ θυμίζει ότι ενώ «η οικογένεια Φιλίππου και οι μέτοχοι του ομίλου εγκατέλειψαν μέσα παραγωγής και εργαζόμενους απλήρωτους, μη δείχνοντας το παραμικρό ενδιαφέρον», αυτοί έχουν καταθέσει «ολοκληρωμένη πρόταση σε συνεργασία με δικηγόρους και καθηγητές της Νομικής που υποστηρίζουν τον αγώνα μας για τη λειτουργία του εργοστασίου με νόμιμο και αποτελεσματικό τρόπο, τόσο οικονομικά και παραγωγικά όσο και για τη διακίνηση των προϊόντων».
Επιπλέον, αναφερόμενοι στα τεράστια ποσά που χρωστούν οι επιχειρήσεις Φιλκεράμ Α.Ε. και ΒΙΟΜΕ Α.Ε., ζητούν «να δημευτεί η ακίνητη και κινητή περιουσία των ιδιοκτητών», αφού «υπάρχουν αμετάκλητες καταδικαστικές αποφάσεις κατά της εργοδοσίας» και «στη συνέχεια να παραχωρηθούν ή να νοικιαστούν τα ακίνητα στη Συνεργατική ώστε να εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας», αφού είναι ορατά τα δείγματα ότι η Συνεργατική της ΒΙΟΜΕ παρουσιάζει τάσεις αύξησης του προσωπικού της.
Ειδικότερα προτείνουν την άμεση δήμευση και απόδοση στη Συνεργατική του ακινήτου που το 2012 είχε εξαιρεθεί από τον πλειστηριασμό, «για να περάσουμε άμεσα σε κανονική λειτουργία με όσα απαιτούνται για την πλήρη νομιμοποίηση».
Θυμίζουν, δε, ότι το δικό τους εργασιακό περιβάλλον είναι πολύ διαφορετικό από τα ισχύοντα στη χώρα τα τελευταία χρόνια, με «συμμετοχή τόσο των εργαζομένων όσο και της κοινωνίας στον έλεγχο της παραγωγής και της διανομής, έλεγχο μέσα από συνελεύσεις όλης της οικονομικής λειτουργίας, απόλυτη ισότητα στις αποφάσεις, αφού έχουμε όλοι μία ψήφο, ίσο μεροκάματο για ίσο χρόνο εργασίας, προσανατολισμό της παραγωγής στις κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανάγκες και όχι στη συσσώρευση κέρδους».

Πλατιά υποστήριξη

Στις κινητοποιήσεις και στο μπλοκάρισμα του πλειστηριασμού στις 11/1 καλούν επίσης με ανακοίνωσή τους η Ανοιχτή Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης και το Εργατικό Ιατρείο στη ΒΙΟΜΕ, θυμίζοντας το ιστορικό του εργοστασίου «παραγωγής αξιοπρέπειας» και το κατόρθωμά τους να παράγουν σήμερα «μια ολόκληρη σειρά καθαριστικών προϊόντων που διανέμεται σε ολόκληρη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό (…) μια σειρά προϊόντων που βελτιώνονται διαρκώς χάρη και στην είσοδο στο εγχείρημα νέων χημικών και χημικών μηχανικών που βοήθησαν να συμβεί αυτή η βελτίωση (...) ξεκίνησε ξανά και η παλιά παραγωγή κόλλας πλακιδίων, (...) η ΒΙΟΜΕ διατηρεί πρατήριο διάθεσης των προϊόντων της στην Αθήνα με 3 συναδέλφους εργαζόμενους».
Υπογραμμίζουν παράλληλα πως «το παράδειγμα της ΒΙΟΜΕ δεν είναι απλά ένα λουλούδι που ανθίζει στην καμένη γη της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Είναι η απόδειξη ότι μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αφεντικά, σήμερα» και πως «κάθε επιχείρηση που κλείνει, κάθε χώρος απ’ τον οποίο απολύονται μαζικά εργαζόμενοι θα πρέπει να γίνει χώρος αντιπαράθεσης και κατάληψης και τελικά, όπως στη ΒΙΟΜΕ, χώρος αυτοδιαχείρισης και αυτοδιάθεσης των ίδιων των εργαζομένων».
Η Πρωτοβουλία και το Ιατρείο καλούν «όλους τους αλληλέγγυους, όλη την εργατική τάξη, καθεμιά και καθέναν που αντιλαμβάνεται τη ΒΙΟΜΕ ως τον δικό του αγώνα, να σταθεί στο πλάι της», ενώ εκφράζουν τη λύπη τους για τους εργάτες της Φιλκεράμ που έχουν ταχθεί υπέρ των πλειστηριασμών, αφού «σαν άλλοι μεταλλωρύχοι, παραιτούμενοι των ταξικών τους συμφερόντων, προασπίζονται τα συμφέροντα του κεφαλαίου και βάζουν πλάτες στην εργοδοσία που τους πέταξε στον δρόμο, υιοθετώντας την ηττοπάθεια και την υποταγή».

22.000 τ.μ. στην Ακαδημία Πλάτωνος


Αυτό ακριβώς που του έλειπε ...
09 Ιανουαρίου 18 - RE+D magazine

Ξεμπλοκάρει και με… υπουργική σφραγίδα η μεγάλη επένδυση της Artume στην Ακαδημία Πλάτωνος.

Το γνωστό σε όλους Academy Gardens πήρε το πράσινο φως καθώς ο Γιώργος Σταθάκης υπέγραψε το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για τον καθορισμού των όρων δόμησης τεσσάρων οικοδομικών τετραγώνων στην ευρύτερη περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος Δήμου Αθηναίων.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία θα κατασκευάσει πολυχώρο ψυχαγωγίας, εμπορίου και πολιτισμού σε έκταση 22.000 τ.μ.

Υπενθυμίζεται ότι το BlackRock Europe Property Fund III, που ελέγχει την Artume, μόλις τον περασμένο Οκτώβριο είχε ανακοινώσει την αναστολή των εργασιών και την απόσυρση του ενδιαφέροντος για να γίνει η επένδυση, ακριβώς λόγω της κωλυσιεργίας στην υπογραφή του ΠΔ.

Φαίνεται ότι τώρα βρέθηκε η χρυσή τομή για να προχωρήσει το έργο, προφανώς με αμοιβαίες υποχωρήσεις.

Παράλληλα, υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και της εταιρείας Artume, στο οποίο προσδιορίζεται πλαίσιο ενεργειών για την εξυπηρέτηση αναγκών δημοσίου συμφέροντος τις οποίες θα αναλάβει η εταιρεία, με στόχο:

την αρμονική περιβαλλοντική ένταξη του έργου στον αστικό ιστό

τη διενέργεια δράσεων τόνωσης της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής

την ανάδειξη και ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του αρχαιολογικού άλσους

την απόδοση της κοινής χρήσης στους κατοίκους τόσο της περιοχής όσο και των όμορων δήμων, χωρίς καμία επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.

Ενδεικτικά, προβλέπεται:

Ανταπεργιακό, αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο: Τι προβλέπει για απεργίες, πλειστηριασμούς


Πηγή το 600 σελίδων νομοσχέδιο μπορείτε να το διαβάσετε εδώ:
Έτσι κι αλλιώς αυτοί που θα το ψηφίσουν, δεν πρόκειται...

Αποκλειστικά και μόνο με ηλεκτρονικά μέσα θα διεξάγονται οι πλειστηριασμοί από 21 Φεβρουαρίου όπως προβλέπεται στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της γ’ αξιολόγησης «Ρυθμίσεις για την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής και άλλες διατάξεις», στο οποίο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις μεταξύ άλλων για το επίδομα τέκνων και για την απεργία, με απώτερο στόχο τη δυσκολία προκήρυξής της από τα Πρωτοβάθμια Σωματεία αλλά και τη σταδιακή κατάργησή της.

Η διάταξη για τις απεργίες (άρθρο 211, Ποσοστό απαρτίας για συζήτηση και λήψη απόφασης κήρυξης απεργίας) προβλέπει ότι: Μετά το τρίτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 8 του ν. 1264/1982 (Α΄ 79) προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Ειδικά για τη συζήτηση και τη λήψη απόφασης κήρυξης απεργίας απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του ενός δευτέρου (1/2) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών».

Άρθρο 8 συνδικαλιστικού νόμου 1264/1982

Πλειστηριασμοί

Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018

Πώς η Ελλάδα έχασε πάνω από 270 δις ΕΥΡΩ με το PSI των Βενιζέλου-Παπαδήμου;


Όλα τα πράγματα έχουν μια τιμή. Και αν ήταν να αποτιμήσουμε την απόφαση του PSI, αυτή δυστυχώς δεν είναι θετική, όπως πολλοί εκ του πονηρού προσπαθούν να παρουσιάσουν, αλλά αρνητική. Η τότε πολιτική ηγεσία, όχι μόνο δεν θα έπρεπε να πανηγυρίζει, αλλά θα έπρεπε να κοιτάξει στα μάτια τον Ελληνικό λαό και να ζητήσει συγνώμη διότι όλοι κρίνονται από το αποτέλεσμα και όχι τις προθέσεις! Για την ακρίβεια, όχι μόνο δεν έγινε μείωση χρέους 50%, όπως την παρουσιάζουν, αλλά έγινε κάτι χειρότερο. Η χώρα έχασε 270 δις ΕΥΡΩ! Ένα χρέος πραγματικής, τότε, χρηματιστηριακής αξίας, 64 δις, το έχουμε ήδη πληρώσει με 270 δις χασούρα. Είναι δυνατόν; Και όμως είναι!

Η Ελλάδα έχασε με δύο τρόπους

Για την ακρίβεια, η Ελλάς έχασε με δύο τρόπους με το PSΙ. Πρώτον , έχασε άμεσα, μετατρέποντας ομόλογα που ήταν ουσιαστικά μηδενικής αξίας, μερικά από τα οποία σε δραχμές, σε διακρατικά δάνεια με υποθήκη την περιουσία του Ελληνικού κράτους. Δεύτερον, έχασε σε βάθος χρόνου, με τις καταστροφικές επιπτώσεις της λιτότητας και φοροκαρπαζιάς που ακολουθήθηκε για να πληρωθεί η νέα ’υποχρέωση’ αυτή στους δανειστές. Θα αποδείξουμε ότι έχασε συνολικά 270 δις ΕΥΡΩ, το 1/4 περίπου άμεσα, και τα άλλα 3/4 σε 5 χρόνια έκτοτε , ως κόστος στο ΑΕΠ της!

Η αξία του χρέους που ανταλλάχτηκε

Ομόλογα ονομαστικής αξίας 198,6 δις ΕΥΡΩ ανταλλάχτηκαν, το 90% αυτων τον Μαρτιο και τα υπόλοιπα τον Απρίλιο του 2012.

Τι πήραν

Αλλα ανταλλάγματα πήραν οι ιδιώτες και άλλα οι φορείς της ΕΕ*(βλεπε παραρτημα για λεπτομέρειες). Συνολικά εκδοθηκαν τιτλοι Α αξίας 62,4 δις, τιτλοι Β αξίας 62,4 δις που συνδέουν πληρωμές με ΑΕΠ και 29,7 δις τυπου Γ και 4,9 δις δάνεια τυπου Δ. για την ανταλλαγη του χρέους ενώ χρειάστηκε να εκδοθούν επιπλέον (με συντηρητικούς υπολογισμούς) 37,7 δις.επιπλέον δανεια (Ε) του EFSF για ανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικών Τραπεζών από τις ζημιές του PSI (11,7 δις Εθνικη τραπεζα, 6,8 Eurobank, 4,8 Alpha, 5,9 πειραιως 4,3 Αγροτική, 3,4 TT και 1,7 άλλες)! Παραλληλα το τραπεζικο συστημα της Κυπρου εχασε 4 δις (1,7 Τραπεζα Κυπρου+2,1 δις Λαικη Τράπεζα) με αποτέλεσμα αργότερα να μπει σε μνημονιο και η Κυπρος! Γι αυτό το λόγο, δεν υπήρξε κατ ουσία ουτε καν ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ μείωση του χρέους. Θα δούμε όμως ποια ηταν η πραγματική, η χρηματιστηριακή, επίπτωση.

68,6 δις χάσαμε άμεσα!

Επιστολή συναδέλφου προς τον Πρόεδρο του ΤΕΕ για τις συνδρομές στο Τεχνικό Επιμελητήριο

Αναρτούμε επιστολή συναδέλφου προς τον Πρόεδρο του ΤΕΕ για τις συνδρομές στο Τεχνικό Επιμελητήριο, ακόμα και των συναδέλφων με κλειστά βιβλία, που εκ των πραγμάτων δεν ασκούν πια το επάγγελμα. Αναμένουμε την απάντηση του...

Αξιότιμε κύριε Στασινέ


Είμαι Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ με κλειστά βιβλία από το 2013, δηλαδή χωρίς εργασία και χωρίς εισόδημα.
Κάθε χρόνο λαμβάνω το ειδοποιητήριο πληρωμής των εισφορών μου προς το Τεχνικό Επιμελητήριο, στο οποίο είμαι μέλος ακόμη.

Προσωπικά δεν έχω πληρώσει εισφορές στο ΤΕΕ από τότε που έκλεισα τα βιβλία μου διότι θεωρώ απαράδεκτο να ζητάτε να πληρώσω χωρίς να χρησιμοποιώ τις υπηρεσίες του ΤΕΕ και χωρίς να εργάζομαι όταν θα έπρεπε, εγώ και άλλοι συνάδελφοί μου που βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση, να προστατευόμαστε από το ΤΕΕ και να απαλασσόμαστε από εισφορές ακόμα κι αν αυτές ανέρχονται στο ποσό των 55 ευρώ παλαιότερα και των 65 ευρώ τα τελευταία χρόνια. Αλήθεια, με ποιά λογική αυξήθηκαν οι εισφορές μας έστω και κατά 10 ευρώ τη στιγμή που ο κλάδος των μηχανικών υποφέρει από την ανεργία;
Δεδομένης της ευαισθησίας που δείχνετε για το πρόβλημά μας (σας παρακολουθώ συχνά πυκνά σε ραδιοφωνικές συνεντεύξεις) πιστεύω ότι θα έπρεπε να απαλλάξετε από ταυτό το επιπλέον βάρος τους αποδεδειγμένα άνεργους μηχανικούς και τις οικογένειές τους και όχι να εξαναγκάζονται να διαγράφονται για να γλιτώνουν από κάθε είδους εισφορές. Σαφώς το ΤΣΜΕΔΕ είναι το βασικό μας πρόβλημα αλλά πρέπει να κοιτάξετε και το θέμα του ΤΕΕ. Όλοι μας ζητάτε να πληρώνουμε. Από πού να τα βρούμε; 

Οι διακανονισμοί για την πληρωμή των εισφορών στο ΤΕΕ δεν είναι λύση. Πρέπει να σταματήσετε να ζητάτε λεφτά από τους άνεργους. Και πρέπει επίσης να καταλάβετε ότι οι διαγραφές μας εξοντώνουν ψυχολογικά. 

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με το ΤΕΕ πριν ένα χρόνο η υπάλληλος, που με εξυπηρέτησε, μου πρότεινε να διαγραφώ (αλήθεια... ποιός θα πληρώνει τον μισθό της αν διαγραφώ;). Το θεωρώ απαράδεκτο σαν στάση από ένα επιμελητήριο που θα έπρεπε να βοηθά τα μέλη τους και όχι να τους κλείνει την πόρτα. 

Παρακαλώ πολύ να λάβετε υπόψη σας αυτή την επιστολή, την οποία αναβάλλω να στείλω εδώ και χρόνια προσπαθώντας να δείξω ψυχραιμία.

Με εκτίμηση
Γληνού Αικατερίνη-Νίκη
Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜπ
MSc Πολεοδομία-Χωροταξία

ΟΧΙ στην αρπαγή της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας και το πολυνομοσχέδιο-σφαγείο για τα εργατικά δικαιώματα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ: ΟΧΙ στην αρπαγή της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας και το πολυνομοσχέδιο-σφαγείο για τα εργατικά δικαιώματα

ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ ΑΓΩΝΑΣ
Ενάντια στην αρπαγή της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας από τράπεζες και κράτος
Για να μην περάσει το πολυνομοσχέδιο-σφαγείο για τα εργατικά δικαιώματα

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με την ουσιαστική στήριξη και των υπόλοιπων μνημονιακών κομμάτων, ετοιμάζεται μέσα στη νέα χρονιά για καταιγισμό πλειστηριασμών (1.800 προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί μόνο για το πρώτο δίμηνο του 2018!), με στόχο την υφαρπαγή της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας. Εξυπηρετώντας τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και εφαρμόζοντας “κατά γράμμα” τις εντολές της Ε.Ε. και των «Θεσμών», αποβλέπει στην ευρύτατη αναδιανομή του πλούτου σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, με την εκχώρηση σε τράπεζες και funds των όποιων περιουσιακών στοιχείων έχουν απομείνει στα πληττόμενα από τα αλλεπάλληλα μνημόνια λαϊκά στρώματα.

Για τον σκοπό αυτόν, όχι μόνο ψήφισε την ηλεκτρονική πλατφόρμα διεξαγωγής των πλειστηριασμών με ταχύτατες διαδικασίες, έτσι ώστε εκατοντάδες λαϊκές οικογένειες να χάνουν τα σπίτια τους κάθε βδομάδα, αλλά ψήφισε επίσης το ιδιώνυμο για την καταστολή των αγώνων του κινήματος κατά των πλειστηριασμών και την αυτεπάγγελτη δίωξη των αγωνιστών/-τριών, που εδώ και χρόνια παρεμβαίνουν στα Ειρηνοδικεία μην επιτρέποντας στις τράπεζες να αρπάξουν λαϊκές κατοικίες.

Όμως, η επίθεση στη λαϊκή κατοικία και τα δικαιώματα δε σταματά εδώ. Με το πολυνομοσχέδιο-σφαγείο για τους εργαζόμενους και τον λαό που θα καταθέσει στις 10 του Γενάρη για να ψηφιστεί , με τη συνήθη πια διαδικασία του κατεπείγοντος, η κυβέρνηση επιδιώκει να περάσει νέα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα, προαπαιτούμενα για την 3η αξιολόγηση από τους «Θεσμούς» (περικοπή προνοιακών επιδομάτων, επιτάχυνση διαδικασιών ιδιωτικοποιήσεων και ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και των αγαθών, συγχωνεύσεις σχολείων κ.ά. αλλά και κατάργηση του δικαιώματος των εργαζόμενων να παλεύουν ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές με τον αντιαπεργιακό νόμο που απαιτεί το 50% συν 1 για την προκήρυξη απεργίας). Ανάμεσα σ’ αυτά τα μέτρα περιλαμβάνονται και νέες διατάξεις για την αρπαγή της λαϊκής περιουσίας, όπως η επέκταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και για χρέη άνω των 500 ευρώ προς το Δημόσιο (εφορίες και ταμεία) και η περαιτέρω αυστηροποίηση του νόμου Κατσέλη, ώστε να μην μπορούν να ενταχθούν (ή και να πεταχθούν έξω όσοι το κατάφεραν) δεκάδες δανειολήπτες.

Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018

Κάτω από τον πάτο υπάρχει κι ο απόπατος




Δημοσιεύθηκε ο ν.4509/2017 στον οποίο περιλαμβάνεται η διαβόητη τροπολογία για την ποινική δίωξη όσων αντιστέκονται στην λαίλαπα των πλειστηριασμών.

Συγκεκριμένα με το άρθρο 61 του νόμου, πέραν της αυτεπαγγέλτου δίωξης όσων προξενούν σωματικές βλάβες σε συμβολαιογράφους -διάταξη που ως γνωστόν δεν αφορά το κίνημα- τροποποιήθηκε η παράγραφος 3 του άρθρου 334 του ποινικού κώδικα (διατάραξη οικιακής ειρήνης) ως εξής: Όποιος εισέρχεται παράνομα σε κατάστημα ή χώρο δημόσιας, δημοτικής ή κοινοτικής υπηρεσίας ή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου ή επιχείρησης κοινής ωφέλειας ή σε χώρο που χρησιμοποιείται από υπάλληλο πλειστηριασμού κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης ή παραμένει στους χώρους αυτούς παρά τη θέληση της υπηρεσίας ή του υπαλλήλου του πλειστηριασμού που τους χρησιμοποιεί, θέληση την οποία του δηλώνει ο νόμιμος εκπρόσωπος της υπηρεσίας ή ο υπάλληλός της ή ο υπάλληλος του πλειστηριασμού, και προκαλεί έτσι διακοπή ή διατάραξη της ομαλής διεξαγωγής της υπηρεσίαςή του πλειστηριασμού τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι (6) μηνών. Με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) μηνών τιμωρείται όποιος παράνομα εισέρχεται ή παραμένει στους προαναφερόμενους χώρους ή καταστήματα κατά το χρόνο μη διεξαγωγής της υπηρεσίας ή του πλειστηριασμού με σκοπό την παρακώλυση αυτών.

Η διάταξη συνιστά τον ιδεότυπο του ιδιώνυμου αδικήματος. Ιδιώνυμο είναι το αδίκημα του οποίου τα στοιχεία που το συγκροτούν παραλλάσουν τόσο πολύ από το βασικό αδίκημα που το καθιστούν αυτοτελές. Και βέβαια στην καθομιλουμένη η λέξη χρησιμοποιείται για κατ’ εξοχήν πολιτικά αδικήματα που ενέχουν το στοιχείο της φρονηματικής δίωξης. Εδώ ο ορισμός ταιριάζει απόλυτα και με τις δυο έννοιες.

Καταρχάς η διάταξη ως είχε πριν την τροποποίησή της δεν μπορούσε να καταλάβει την διακοπή ή διατάραξη της ομαλής διεξαγωγής του πλειστηριασμού που διενεργείτο στα Ειρηνοδικεία, καθώς η διεξαγωγή πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης δεν συγκροτεί δημόσια υπηρεσία η λειτουργία της οποίας μπορούσε να διαταραχθεί (ούτε βέβαια ο συμβολαιογράφος θα μπορούσε να θεωρηθεί νόμιμος εκπρόσωπος της υπηρεσίας αυτής για να διατυπώσει τη θέλησή της). Αντίθετα με τη διάταξη της παραγράφου 1 του ίδιου άρθρου θα μπορούσε να θεωρηθεί διατάραξη οικιακής ειρήνης η εισβολή σε γραφείο συμβολαιογράφου (Όποιος εισέρχεται παράνομα ή παραμένει παρά τη θέληση του δικαιούχου στην κατοικία άλλου ή στο χώρο που αυτός χρησιμοποιεί για την εργασία του ή σε χώρο περικλεισμένο που αυτός κατέχει τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους ή με χρηματική ποινή).

Ισχύει λοιπόν ακριβώς το αντίθετο από αυτό που είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης στη Βουλή, ήτοι ότι το προϊσχύον δίκαιο κάλυπτε τους πλειστηριασμούς στα Ειρηνοδικεία, αλλά όχι τους πλειστηριασμούς που θα διενεργούνται ηλεκτρονικά από το γραφείο του συμβολαιογράφου.Το γεγονός ότι μέσα σε μια Βουλή γεμάτη δικηγόρους δεν βρέθηκε ένας να ξεφτιλίσει νομικά τον Υπουργό, που προσπάθησε να θολώσει τα νερά, δείχνει για μια ακόμα φορά την έλλειψη αντιπολιτευτικής φωνής στο μνημονιακό κοινοβουλευτικό κενοτάφιο.

Το αδίκημα όπως νομοθετήθηκε περιέχει σημαντικές αντιφάσεις και ερμηνευτικά ζητήματα. Πώς θα θεωρηθεί ότι κάποιος εισέρχεται και παραμένει παράνομα σε χώρο διεξαγωγής του πλειστηριασμού, όταν αυτός διεξάγεται υποχρεωτικά δημόσια; Εκτός πλέον αν θεωρείται ότι οι μόνοι νόμιμοι πλειστηριασμοί είναι αυτοί που διεξάγονται τελευταίως με κλειστές προσφορές από τις τράπεζες και σε κλειστό οικογενειακό κύκλο (μόνο ο συμβολαιογράφος και τα ΜΑΤ).

Ένας στους τρεις Έλληνες δυσκολεύεται να εξασφαλίσει επαρκή θέρμανση



Πρόβλημα να εξασφαλίσει επαρκή θέρμανση αντιμετωπίζει το 9% των πολιτών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με έρευνα της Eurostat.
Το ποσοστό έχει υποχωρήσει από το 11% του 2012, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.
Την ίδια στιγμή, στη χώρα μας ένας στους τρεις ανθρώπους που απάντησαν στην έρευνα δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν δυσκολία με τη θέρμανση λόγω οικονομικών προβλημάτων. Το υψηλότερο ποσοστό καταγράφηκε στη Βουλγαρία με 39%, και ακολουθούν η Ελλάδα και η Λιθουανία με 29%, η Κύπρος 24% και η Πορτογαλία 22%. Το 2014 το 32,9% των Ελλήνων δήλωνε αδυναμία επαρκούς θέρμανσης της κατοικίας τους.
Στον αντίποδα, Λουξεμβούργο και Φινλανδία είναι τα δύο κράτη με το μικρότερο πρόβλημα, καθώς μόλις το 2% αντιμετωπίζει τέτοιο θέμα.

Οι μισοί Έλληνες χρωστούν στην Εφορία


ΑΚΟΜΗ 410.322 ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ ΜΠΗΚΑΝ ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ

«Πνιγμένοι» στα χρέη και τις υποχρεώσεις και εξοντωμένοι από τα απανωτά φορολογικά χτυπήματα που έχουν υποστεί βρέθηκαν σε οικονομικό αδιέξοδο αδυνατώντας να πληρώσουν τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος που έπεσαν μαζεμένες στο τέλος του περασμένου μήνα. Οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους. Ένας στους δύο φορολογούμενους βρίσκεται πλέον στα μαύρα κατάστιχα της Εφορίας.

Στην τεράστια λίστα των οφειλετών προστέθηκαν τον Σεπτέμβριο άλλοι 410.322 φορολογούμενοι που άφησαν απλήρωτους τους φορο-λογαριασμούς ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο σε 4.267.408, από 3.857.086 που ήταν στο τέλος Αυγούστου. Αριθμός – ρεκόρ από την αρχή του έτους!

Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», στο κόκκινο βρίσκεται και ο αριθμός των οφειλετών που απειλούνται με κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων, μισθών, συντάξεων και περιουσιακών στοιχείων. Στο τέλος Σεπτεμβρίου έφθασαν τα 1.724.708 άτομα από 1.652.508 που ήταν τον Αύγουστο καταγράφοντας αύξηση 72.700. Τον εφιάλτη των κατασχέσεων έχουν ήδη βιώσει 991.392 φορολογούμενοι. Μόνο τον Σεπτέμβριο, ο αριθμός τους αυξήθηκε περίπου κατά 20.000, ενώ από την αρχή του έτους αντιμέτωποι με κατασχέσεις βρέθηκαν 152.336 οφειλέτες.

Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018

Χάθηκαν οριστικά τα 24,5 δισ. ευρώ του ΤΧΣ


«Καπνός» και τυπικά έγιναν τα 24,5 δισ. ευρώ που είχε τοποθετήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις συστημικές τράπεζες, στο πλαίσιο της πρώτης ανακεφαλαιοποίησης που πραγματοποιήθηκε το 2013.

Αυτές τις ημέρες ακυρώνονται και τα τελευταία δικαιώματα αγοράς μετοχών (warrants) της Πειραιώς, καθώς δεν ασκήθηκαν. Στο τέλος Δεκεμβρίου ακυρώθηκαν για τον ίδιο λόγο τα warrants της Alpha Bank και της Εθνικής. Η μη άσκηση οφείλεται στις εκτός πραγματικότητας τιμές, όπως διαμορφώθηκαν έπειτα από την αναπροσαρμογή που έγινε μετά την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση το 2015. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή των warrants για την αγορά μετοχών της Alpha διαμορφωνόταν στα 27,72 ευρώ ανά μετοχή, τη στιγμή που στο Χρηματιστήριο τελεί υπό διαπραγμάτευση στο 1,86 ευρώ, της Εθνικής στα 81,08 ευρώ ανά μετοχή ενώ στο Χρηματιστήριο βρίσκεται στο 0,32 ευρώ και της Πειραιώς η άσκηση των warrants ήταν στα 4.284 ευρώ (!), την ώρα που η μετοχή τελεί υπό διαπραγμάτευση στα 3,56 ευρώ. Οπως είναι φυσικό, κανείς επενδυτής δεν προχώρησε στην άσκηση των δικαιωμάτων, εκτός από κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις, όπως στην Εθνική Τράπεζα, που ορισμένοι, προφανώς χωρίς να έχουν κατανοήσει τον μηχανισμό, διέθεσαν 112.000 ευρώ για να αποκτήσουν μετοχές που την επόμενη ημέρα άξιζαν 400 ευρώ!

Υπενθυμίζεται ότι, στο πλαίσιο της πρώτης ανακεφαλαιοποίησης ο νόμος έδινε τη δυνατότητα στους ιδιώτες μετόχους των συστημικών τραπεζών να διατηρήσουν τον διοικητικό έλεγχο, υπό την προϋπόθεση ότι θα κάλυπταν τουλάχιστον το 10% των αυξήσεων κεφαλαίων. Το υπόλοιπο 90% των αυξήσεων θα το κάλυπτε το ΤΧΣ, ενώ στους ιδιώτες επενδυτές που μετείχαν στις αυξήσεις προσφέρονταν το δικαίωμα αγοράς (warrants) του συνόλου των μετοχών του ΤΧΣ, σε ορίζοντα 5ετίας.

Η ακύρωση των warrants και η οριστική απώλεια των κεφαλαίων του ΤΧΣ ήταν αποτέλεσμα του 2015 και της «διαπραγμάτευσης» για την κατάργηση των μνημονίων που τελικά οδήγησε στο τρίτο μνημόνιο. Η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση τον Νοέμβριο του 2015 πραγματοποιήθηκε με τις τράπεζες να θεωρούνται από τους επενδυτές σε κατάσταση χρεοκοπίας εξαιτίας των capital controls, με αποτέλεσμα οι αυξήσεις κεφαλαίου να πραγματοποιηθούν σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές: η Alpha στο 0,04 ευρώ, η ΕΤΕ στο 0,02 ευρώ, η Eurobank στο 0,01 ευρώ και η Πειραιώς στο 0,003 ευρώ! Δηλαδή, οι τιμές των μετοχών εκμηδενίστηκαν και οι τράπεζες προχώρησαν στη μείωση του αριθμού μετοχών (reverse split). Χαρακτηριστικό της καταστροφής που συντελέστηκε το 2015 στις τράπεζες είναι ότι το καλοκαίρι του 2014 η χρηματιστηριακή αξία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών διαμορφωνόταν στα 33 δισ. ευρώ, ενώ στο τέλος Νοεμβρίου οι τιμές με τις οποίες πραγματοποιήθηκαν οι αυξήσεις κεφαλαίου αντιστοιχούσαν σε αξία 747 εκατ. ευρώ για τους παλαιούς μετόχους. Πρακτικά, όλοι οι παλαιοί μέτοχοι έχασαν τα κεφάλαιά τους, με μεγαλύτερο χαμένο το ελληνικό Δημόσιο, που ήταν ο κύριος μέτοχος των τραπεζών. H συμμετοχή του ΤΧΣ, μετά την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση, περιορίστηκε στο 2,7% στην Eurobank (από 35% πριν από την αύξηση), στο 11% στην Alpha Bank (από 66%), στο 26% στην Τράπεζα Πειραιώς (από 66,9%) και στο 35% στην Εθνική Τράπεζα (από 57,2% πριν από την ανακεφαλαιοποίηση).

Αυξάνονται τα διόδια από σήμερα Κυριακή

Αυτά ακριβώς είναι τα αποτελέσματα των Συμβάσεων Παραχώρησης...

Η «Νέα Οδός Α.Ε.», ανακοίνωσε ότι τα μεσάνυχτα της Κυριακής 7 Ιανουαρίου προς Δευτέρα 8 Ιανουαρίου (ώρα 00:01), θα πραγματοποιηθεί η ετήσια τιμαριθμική προσαρμογή διοδίων τελών.

Τα νέα τέλη θα είναι αυξημένα κατά 0,05 ευρώ έως 0,10 ευρώ σε ορισμένες κατηγορίες, ενώ σε κάποιες άλλες οι τιμές παραμένουν αμετάβλητες σε σχέση με το 2017.Αναλυτικά και ανά αυτοκινητόδρομο/σταθμό διοδίων, οι νέες τιμές είναι οι εξής (με κόκκινο εμφανίζονται οι αυξημένες τιμές)








Οπως ανακοίνωσε η Νέα Οδός, στην Ιόνια Οδό, τα μεσάνυχτα της Τρίτης 9 Ιανουαρίου προς Τετάρτη 10 Ιανουαρίου (ώρα 00:01) θα ξεκινήσει και η λειτουργία του πλευρικού σταθμού Γαβρολίμνης, με τον οποίο και ολοκληρώνεται το σύστημα χρέωσης του αυτοκινητοδρόμου.



Τα διόδια τέλη ανά κατηγορία οχήματος θα είναι στα 1,45 ευρώ (κατηγορία 1), στα 2,10 ευρώ (κατηγορία 2), στα 5,30 ευρώ (κατηγορία 3) και στα 7,45 ευρώ (κατηγορία 4).