Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018

Στον πάτο της θάλασσας

[…] Αν εξαιρέσωμεν την του κουρέως, ουδεμία υπάρχει παρ’ ημίν τέχνη ευκολωτέρα της του συγγραφέως. Εμμανουήλ Ροΐδη



Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όλες και όλους εκείνους που μου συμπαραστάθηκαν στη δίωξή μου από τον Δήμαρχο της Ίου, αλλά πιστεύω ότι θα ήταν καλύτερο αν του έστελναν ένα γράμμα διαμαρτυρίας που θα του έλεγαν πόσο ανόητο και πρόσκαιρο είναι να ξεπουλάει το νησί του μαζί με τις λίγες εκατοντάδες συντοπιτών του… 


φωτο: Ίος, Δεκέμβρης 1978

ΣΤΟΝ ΠΑΤΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ

Είμαι τέκνο του Αρχιπελάγους και των μικρών λουρίδων στεριάς που έχουν ξεμυτίσει πριν κάποια εκατομμύρια χρόνια μέσα απ’ τα νερά και που πάλι εκεί θα βυθιστούν κάποτε. Από τη στιγμή που ήρθα να ζήσω στο μοναδικό αυτό νησιωτικό σύμπαν, άρχισα ν’ αντιλαμβάνομαι ότι πολλά πράγματα εδώ γίνονταν στραβά.

Είχαμε αγοράσει ένα σπιτάκι ερειπωμένο στην Άνω Σύρο και φροντίσαμε να το ξαναφτιάξουμε έτσι όπως έστεκε για κάποιους αιώνες, σεβόμενοι την ιστορία του μεσαιωνικού οικισμού, που κείνη την εποχή είχε κηρυχτεί «αρχαιολογικός οικισμός». Παράλληλα όμως βλέπαμε ότι τον ίδιο καιρό είχαν αρχίσει να χτίζονται ολόγυρα διώροφα και τριώροφα χωρίς καθόλου άδειες. Έχοντας ζήσει τα πρότερα χρόνια της ζωή μου εξαποδώ, δεν καταλάβαινα τι συνέβαινε ένα γύρω. Ούτε γιατί όσα παράνομα συνέβαιναν γύρω μου, τα κάλυπτε ένα πέπλο σιωπής, διαπλοκής, αλληλοκατανόησης. Τουτέστιν, σήμερα χτίζω εγώ παράνομα, αύριο χτίζεις εσύ κρυφίως και όλοι μαζί ψηφίζουμε τον δήμαρχο που θα μας διορίσει το παιδί στο Δήμο.

Είμαι από φύση και πνεύμα κέρατο δηλ. «ενεργός, υπεύθυνος πολίτης» και δεν θα μπορούσα να παρακολουθώ παθητικά την καταστροφή του τόπου στον οποίο ζούσα. Αποτάθηκα λοιπόν αρχικά στον τοπικό Δήμο κι εκεί μου δήλωσαν ορθά-κοφτά ότι τα καταγγελλόμενα αυτά δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης. Έσπευσα λοιπόν στην πολεοδομία όπου κι εκεί όμως μου δήλωσαν αναρμόδιοι, στη δε αρχαιολογική υπηρεσία μου εξήγησαν πως δεν έχουν το απαραίτητο προσωπικό ώστε να κάνουν ελέγχους. Τελικώς φάνηκε ότι το πρόβλημα αφορούσε μόνον εμένα και έπρεπε να το λύσω μόνος μου.

Εκείνο τον καιρό διάβαζα το βιβλίο του Μιχαήλ Δεκλερή «ΔΩΔΕΚΑΔΕΛΤΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ: ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΒΙΩΣΙΜΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΕΩΣ», και λίγο καιρό μετά τον γνώρισα και προσωπικά, μιας και στη Σύρο περνούσε τα καλοκαίρια του. Στον άνθρωπο αυτόν, καθώς και στον Κορνήλιο Καστοριάδη και τον Σερζ Λατούς, οφείλω πολλά για την ευαισθητοποίηση και το περιεχόμενο των γνώσεών μου. Τα σχετικά βιβλία τους έγιναν οδηγός στη σκέψη και στις δράσεις μου κι όταν πλέον αποκτήσαμε φίλους που είχαν παρόμοιες με εμάς ιδέες και προβληματισμούς δημιουργήσαμε μαζί το ΔΙΚΤΥΟ ΑΙΓΑΙΟΥ στο οποίο και συμμετείχαν αρκετοί πολίτες και ομάδες από πολλά νησιά του Αρχιπελάγους.

Τι θα γίνει με τις εισφορές


Η ενδεχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού, επηρεάζει άμεσα την ελάχιστη εισφορά που πληρώνουν με βάση αυτόν χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι. Η αύξηση αυτή σε συνδυασμό με α) τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών επί του συνόλου του εισοδήματος, περιλαμβανομένων και των καταβληθέντων εισφορών της προηγούμενης χρονιάς από το 2019  β) την κατάργηση των εκπτώσεων που προβλέπει ο Ν4387 το 2020 και γ) τις εισφορές του ΕΤΕΑΕΠ (εφάπαξ και επικουρικό) που ακόμα δεν έχουν σταλεί από το 2017, οδηγούν σε εξωφρενικές εισφορές για την επόμενη περίοδο. Σε αναμονή και της απόφασης του ΣτΕ λοιπόν κυβέρνηση και ΝΔ αναζητούν "χρύσωμα του χαπιού"  είτε μέσω προσωρινών ελαφρύνσεων είτε μέσω νεοφιλελεύθερων κεφαλαιοποιητικών ιδιωτικών σχημάτων.


Ελαφρύνσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αύξηση του κατώτατου μισθού, επαναφορά των συμβάσεων και διανομή κοινωνικού μερίσματος ύψους 600 εκατ. ευρώ θα περιλαμβάνει στο πακέτο παροχών που θα εξαγγείλει το πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Αναφορά θα γίνει και για τις προσπάθειες αποτροπής η έστω αναστολής μείωσης των συντάξεων.

Ωστόσο η τελική διαβούλευση για το φλέγον θέμα με τους δανειστές θα γίνει μετά τα μέσα Οκτωβρίου το Νοέμβριο και λίγο πριν καταρτιστεί ο προϋπολογισμός.

Ειδικότερα αρμόδια κυβερνητική επιτροπή εξετάζει:

Τη δυνατότητα ελάφρυνσης των εισφορών που καταβάλουν στον ΕΦΚΑ ορισμένες κατηγορίες αυτοαπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών. Η εισφορά 20% επί του εισοδήματος υπέρ του κλάδου σύνταξης εξετάζεται να μειωθεί στο 13.3% , ποσοστό που αντιστοιχεί στην εργοδοτική εισφορά την οποία καταβάλλουν οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα. Σήμερα η κατώτατη εισφορά ανέρχεται σε 167 ευρώ το μήνα ( 20% υπέρ του κλάδου σύνταξης και 6.95% υπέρ του κλάδου υγείας).

Η μειωμένη εισφορά που εξετάζεται να καταβάλλουν οι επαγγελματίες από 1/1/2019 δεν θα είναι κάτω από 100 ευρώ το μήνα. Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου εργασίας ,η απώλεια των εσόδων δε θα υπερβαίνει τα 150 εκατ. ευρώ, ποσό που δεν επηρεάζει το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ που υπολογίζεται ότι τα υπερβεί το 1,5 δισ. ευρώ.

Στην τελική απόφαση θα ληφθούν υπόψη δύο παράγοντες

Πρώτον, εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται να δημοσιοποιηθεί και η απόφαση του ΣτΕ το οποίο σύμφωνα με τις διαρροές είναι πολύ πιθανόν να κρίνει αντισυνταγματικό τον υπολογισμό των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών με βάση το εισόδημα.
Δεύτερον, η ελάφρυνση είναι αναγκαία καθώς η πιθανολογούμενη αύξηση του κατώτατου μισθού θα παρασύρει ανοδικά και τις κατώτατες εισφορές οι οποίες υπολογίζονται με βάση τον κατώτατο μισθό.

Ο αρμόδιος υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος έχει αφήσει να εννοηθεί ότι η ελάφρυνση θα αφορά λίγους που επιβαρύνονται υπέρμετρα καθώς το 85% των ελεύθερων επαγγελματιών καταβάλλουν χαμηλότερα ασφάλιστρα από ότι στο παρελθόν.

Επιπλέον, παρέμβαση αναμένεται και στην περίπτωση της εισφοράς υπέρ εφάπαξ και επικουρικής σύνταξης που οφείλουν να καταβάλλουν περίπου 200.000 αυτοαπασχολούμενοι δικηγόροι και μηχανικοί.
Ο ΕΦΚΑ κυρίως για τεχνικούς λόγους δεν έχει καταφέρει να αναρτήσει τις πρόσθετες εισφορές , εννέα μήνες μετά την εφαρμογή του νέου συστήματος ,με αποτέλεσμα η επιβάρυνση λόγω των αναδρομικών να είναι εξουθενωτική.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο σκέφτεται να αντικαταστήσει τις συγκεκριμένες εισφορές ( 4% υπέρ εφάπαξ και 7% υπέρ επικούρησης) με ένα ενιαίο ποσό για όλους το οποίο θα κληθούν να καταβάλλουν σε δόσεις.

Η αρμόδια επιτροπή εξετάζει επίσης τη δυνατότητα συνταξιοδότησης 40 .000 «εγκλωβισμένων » οφειλετών του πρώην ΟΑΕΕ με 30-35 χρόνια ασφάλισης ,67 ετών σήμερα, που δε μπορούν να συνταξιοδοτηθούν, παρότι συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις αν δεν περιορίσουν την κύρια οφειλή τους + τις προσαυξήσεις στα 20.000 ευρώ.
Δηλαδή το μόνο που μπορούν να κάνουν σε αυτή την περίπτωση οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι είναι να εξοφλήσουν εφάπαξ το ποσό των συνολικών οφειλών, που ξεπερνά τα 20.000 ευρώ και, έπειτα, να ρυθμίσουν σε 40 δόσεις τις οφειλές των 20.000 ευρώ.

Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα έχουν τις νόμιμες προϋποθέσεις για να πάρουν τουλάχιστον την εθνική σύνταξη των 346 ευρώ/μήνα καθώς έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 15 χρόνια ασφάλισης στο ΙΚΑ και την ηλικία των 67. Όμως λόγω των οφειλών ο δρόμος προς τη σύνταξη παραμένει κλειστός. Αυτό που εξετάζεται είναι το όριο των οφειλών που μπορεί να ρυθμίσουν σε έως 120 δόσεις μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, να ανέλθει στις 40.000 ώστε να καταφέρουν να συνταξιοδοτηθούν.

Οι οργανώσεις των μικρομεσαίων έχουν προτείνει να δοθεί η δυνατότητα εκούσιας αποποίησης ασφαλιστικού χρόνου. Δηλαδή να αφαιρεθεί ο χρόνος που οφείλουν και να πάρουν σύνταξη από τα υπόλοιπα χρόνια ασφάλισης ώστε να δοθεί τέλος στην ομηρία τους.

Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018

Υπάλληλοι του Υπ. Υποδομών δούλεψαν στο Μάτι χωρίς Μέσα Ατομικής Προστασίας

Συσπείρωση Εργαζομένων Υπ. Υποδομών


Επαίρεται ο υπουργός υποδομών ότι ο μηχανισμός του υπουργείου αντέδρασε άμεσα και οι αυτοψίες έγιναν σε χρόνο ρεκόρ. Αυτός ο μηχανισμός έχει ονοματεπώνυμο. Είναι αυτό των υπάλληλων του υπουργείου υποδομών. Είμαστε εμείς που κάναμε αυτοψίες ενώ οι φωτιές ακόμη σιγόκαιαν. Εμείς που -χωρίς απαραίτητα μέτρα προστασίας (μπότες, κράνη, μάσκες κλπ), όπως ορίζει ο νομός και οφείλει να εφαρμόζει ο κάθε εργοδότης- αναπνεύσαμε αναθυμιάσεις από καμένο αμίαντο, καμένους υποσταθμούς της ΔΕΗ, πλαστικά, μέταλλα κλπ. Ήδη κάποιοι συνάδελφοι έχουν παρουσιάσει αναπνευστικά προβλήματα και όπως μας συμβούλεψαν γιατροί σε έξι μήνες πρέπει να ελέγξουμε τα πνευμόνια μας. Εντύπωση προκαλεί ότι στην κοινή ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, ΥΠΠΕΘ και Υπουργείου ΥΓΕΙΑΣ- την οποία, μάλλον, ο κ. Υπουργός δε διάβασε- αναφέρεται: «σε κάθε περίπτωση, στη σημερινή φάση κατά τις εργασίες αποκατάστασης των ζημιών και τη δημιουργία σκόνης, επιβάλλεται η χρήση προστατευτικών μέσων (μάσκα και γάντια)». 

Οι συνάδελφοι δουλέψαμε πρόθυμα 12ωρα και Σαββατοκύριακα, όπως είχαμε κάνει και στη Μάνδρα. 

Για την υπερωριακή εργασία μας και τις μετακινήσεις μας από, προς και εντός των πληγέντων περιοχών, δεν έχουμε αποζημιωθεί σε κανένα συμβάν. Θα πρέπει να ξέρει ο υπουργός ότι δεν είμαστε εθελοντές, είμαστε εργαζόμενοι. Και εδώ επίσης πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος από τον εργοδότη μας. 

Τέλος επειδή ο χειμώνας είναι μπροστά μας πρέπει να τονίσουμε ότι δεν έχει προκηρυχθεί κανένα αντιπλημμυρικό έργο. Ακόμη είναι στο στάδιο της «ωρίμανσης»; Ας εφοδιαστεί τουλάχιστον το υπουργείο με αδιάβροχα, γαλότσες, κράνη, μάσκες, βατραχοπέδιλα, σπρέι ώστε να είμαστε έτοιμοι για τις επόμενες πλημμύρες. 

Τονίζουμε για όσους δεν γνωρίζουν (υπουργούς, γενικούς γραμματείς, συμβούλους, φίλους κλπ), ότι η χρήση των Μέσων Ατομικής Προστασίας είναι υποχρεωτική και στα Δημόσια Έργα!!! 

Υπουργέ μην υπερασπίζεσαι τον εργασιακό μεσαίωνα που ευαγγελίζονται τα μνημόνια. 

Σύντροφε Χρήστο, στάσου, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, στο ύψος του συνδικαλιστικού σου παρελθόντος!!!

Αθώος μηχανικός του δημοσίου για ατύχημα σε παιδική χαρά



Μηχανικός δημόσιος υπάλληλος τελικά αθωώθηκε, μετά από πολυετή ταλαιπωρία στις δικαστικές αίθουσες, για ατύχημα που είχε συμβεί σε παιδική χαρά στο δήμο Θερμαϊκού. 


Το θέμα αναδεικνύει με ανακοίνωση της η ΕΜΔΥΔΑΣ Κεντρικής Μακεδονίας, στην οποία επισημαίνει το γεγονός ότι οι μηχανικοί του δημοσίου, ιδίως οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζουν δικαστικές συνέπειες για την προβληματική λειτουργία δημοτικών εγκαταστάσεων και υποδομών, η οποία όπως προκύπτει από την ανακοίνωση δεν οφείλεται στην πλημμελή άσκηση των καθηκόντων των τεχνικών υπηρεσιακών παραγόντων των δήμων αλλά στην ανύπαρκτη συντήρηση των κοινόχρηστων εγκαταστάσεων, εξαιτίας της μεγάλης μείωσης των κονδυλίων χρηματοδότησης των ΟΤΑ.

-Το σχόλιο μας επί του θέματος είναι ότι οι δημοτικές αρχές οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ώστε να διατηρούν σε καλή κατάσταση τις εγκαταστάσεις τους για όλους τους δημότες, κυρίως για τα παιδία και όταν δεν μπορούν να το πράξουν να λειτουργούν προληπτικά, ακόμη και με σφράγιση των ασυντήρητων εγκαταστάσεων, ώστε αφενός μεν να προστατέψουν τους δημότες τους από ατυχήματα, αφετέρου δε τους υπαλλήλους τους από δικαστικές ταλαιπωρίες και διώξεις.

Σχετικά Άρθρα

Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2018

Αντιφασιστική συγκέντρωση και συναυλία το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου

Συντάκτης: 
Διαδήλωση ΚΕΕΡΦΑ
Σε αντιφασιστική συγκέντρωση και συναυλία στην Αθήνα, με αφορμή την επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα και τις καθυστερήσεις στη δίκη της Χρυσής Αυγής, αλλά και την έκρηξη του ρατσισμού στην Ευρώπη, όπως αποτυπώνεται τόσο στην Ιταλία του Σαλβίνι αλλά και στη Σαξονία με τα ρατσιστικά πογκρόμ, καλεί το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου η ΚΕΕΡΦΑ.
Στο πλαίσιο της κινητοποίησης με σύνθημα «να βροντοφωνάξουμε φτάνει πια με τον φασισμό και το ρατσισμό» και έμπνευση από την δυναμική απάντηση των δεκάδων χιλιάδων αντιφασιστών στο Κέμνιτς της Γερμανίας, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην Ομόνοια στις 5 το απόγευμα για πορεία προς τη Βουλή και στις 19:00 μεγάλη συναυλία με τη συμμετοχή αλλά και στήριξη πολλών καλλιτεχνών.
Αντίστοιχες κινητοποιήσεις διοργανώνονται για την ίδια ημέρα τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και σε πολλές άλλες πόλεις πανελλαδικά.
Στο κάλεσμα, το οποίο απευθύνουν εργατικά σωματεία, κοινότητες μεταναστών, δήμοι και αντιφασιστικές οργανώσεις, σημειώνονται τα εξής:
«Στις 15 Σεπτέμβρη πλημμυρίζουμε το Σύνταγμα για να βροντοφωνάξουμε φτάνει πια με τον φασισμό και το ρατσισμό. Εμπνεόμαστε από την δυναμική απάντηση των δεκάδων χιλιάδων αντιφασιστών στο Κέμνιτζ της Γερμανίας που πλημμύρισαν τους δρόμους κατά της εμφάνισης των νεοναζί και σε αλληλεγγύη με τους πρόσφυγες.
Ξεσηκωνόμαστε για να τσακίσουμε τους φασίστες δολοφόνους του Παύλου Φύσσα. Είναι σκάνδαλο ότι φτάσαμε στα πέντε χρόνια από τη δολοφονία του και η δίκη των φονιάδων νεοναζί της Χρυσής Αυγής δεν έχει ακόμη καταλήξει σε καταδίκη ενώ οι φονιάδες κυκλοφορούν στις γειτονιές μας ελεύθεροι. Είναι τεράστια πρόκληση ότι φτάσαμε η Χρυσή Αυγή να απειλεί από το βήμα της Βουλής με πραξικόπημα.
Είναι πρόκληση να προχωράνε σε επιθέσεις οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής και άλλοι ακροδεξιοί φορώντας τη μάσκα του πατριώτη. Είναι πρόκληση να στοχοποιούν τους μετανάστες, την ώρα που οι Αιγύπτιοι ψαράδες μαζί με ντόπιους με κίνδυνο της ζωής τους έσωσαν εκατοντάδες αποκλεισμένους από τις φονικές φλόγες στις παραλίες και στη θάλασσα στο Μάτι.
Θα κλείσουμε το δρόμο στους φασίστες παντού υπερασπίζοντας πρώτα από όλα τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, δυναμώνοντας το κίνημα αλληλεγγύης και λέγοντας ένα μεγάλο ΟΧΙ στην Ευρώπη-φρούριο, των κλειστών συνόρων και των στρατοπέδων συγκέντρωσης.
Στην Ευρώπη, η ακροδεξιά ανεβαίνει διότι οι κυβερνήσεις και η ΕΕ ευθυγραμμίζονται με τις ρατσιστικές απαιτήσεις του Τράμπ, του Σαλβίνι, της Λεπέν και του Ζεεχόφερ που επέβαλαν- στην Σύνοδο Κορυφής στις 28 Ιούνη μια συμφωνία του αίσχους. Απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση να αποσύρει την υπογραφή της και να μην προχωρήσει στη διμερή συμφωνία με τη Μέρκελ που καθιερώνει απελάσεις. Απαιτούμε να σταματήσει ο αποκλεισμός των προσφύγων στα νησιά, να πάρουν άσυλο και χαρτιά, να έρθουν να ζήσουν στις πόλεις μας, στις γειτονιές, να έχουν πρόσβαση στα σχολειά, στα νοσοκομεία, στη δουλειά. Μαζί να ζήσουμε και να παλέψουμε για μια καλύτερη κοινωνία.
Σε όλη την Ευρώπη και στην Αμερική δυναμώνει η αντίσταση στους φασίστες και το ρατσισμό.

Προφεστιβαλική Συναυλία στο Αυτοδιαχειριζόμενο Πάρκο Ναυαρίνου, Παρασκευή 14/09, στις 20.00 για το 1ο Φεστιβάλ Συνεργατισμού CoOpenAir Festival

Προφεστιβαλική Συναυλία στο Αυτοδιαχειριζόμενο Πάρκο Ναυαρίνου,

Παρασκευή 14/09, στις 20.00

για το 1ο Φεστιβάλ Συνεργατισμού CoOpenAir Festival

Bandalusia

RadioSol

Σπύρος Γραμμένος

Ο δρόμος του συνεργατισμού, της αυτοδιαχείρισης, της αλληλεγγύης, της αυτοοργάνωσης και της αξιοπρέπειας στην εργασία, ήταν, είναι και θα είναι ο δρόμος ο οποίος επιλέξαμε να πορευτούμε με πρόταγμα την εργασία χωρίς αφεντικά και την ισότητα. Τασσόμαστε ανοιχτά στο πλευρό των συνεργατικών δομών που λειτουργούν πραγματικά αμεσοδημοκρατικά και βλέπουν τους εαυτούς τους, όπως και εμείς, ως τμήμα του προπλάσματος για μια άλλη κοινωνία.

Μπορούμε χωρίς αφεντικά, από τα κάτω, αυτοοργανωμένα, με αυτοδιαχείριση, ενάντια στην οικονομική τους βαρβαρότητα. Γι' αυτό διαχωρίζουμε τη θέση μας από την κοινωνική επιχειρηματικότητα και την οικονομία από τα πάνω, που στηρίζεται στις ευρωπαϊκές και κρατικές χρηματοδοτήσεις και φοράει προβιά αλληλεγγύης και συνεργατικής οικονομίας

Με πρόταγμα μας, τα λόγια του Jose Marti «Ο καλύτερος τρόπος για να πεις κάτι είναι να το κάνεις», στα πλαίσια του 1ου Φεστιβάλ Συνεργατισμού CoOpenAir Festival που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο στο κατειλημμένο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ, διοργανώνουμε προφεστιβαλική συναυλία στις 14 Σεπτεμβρίου, στο Αυτοδιαχειριζόμενο Πάρκο Ναυαρίνου (Εξάρχεια).

Μια αυτοοργανωμένη συναυλία οικονομικής ενίσχυσης του φεστιβάλ, χωρίς σπόνσορες, χωρίς εισιτήριο, με ελεύθερη συνεισφορά.

Από τον Έβρο ως τη Κρήτη για εργασία χωρίς αφεντικά, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση.


Τι προτείνει ο Συνήγορος του Πολίτη για να συνταξιοδοτηθούν ασφαλισμένοι με οφειλές στα ταμεία




Εκτός των δικαστηρίων και ο Συνήγορος του Πολίτη τη βγαίνει από τ' αριστερά στην "κυβέρνηση της αριστεράς" προτείνοντας ουσιαστικά μέτρα ελάφρυνσης των οφειλετών

Σειρά προτάσεων για την αποτελεσµατική αντιµετώπιση του προβλήµατος που αντιµετωπίζουν οι ασφαλισµένοι του τ. ΟΑΕΕ ή του τ. ΕΤΑΑ, οι οποίοι δεν έχουν κατορθώσει να λάβουν οποιουδήποτε ύψους σύνταξη γήρατος, ή αναπηρίας, εξαιτίας οφειλών τους που δηµιουργήθηκαν ή διογκώθηκαν υπέρµετρα κατά τη διάρκεια της οικονοµικής κρίσης, παρότι επί πολλά έτη κατέβαλλαν τις νόµιµες κοινωνικοασφαλιστικές εισφορές τους, κατέθεσε ο Συνήγορος του Πολίτη στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. 

Το πρόβληµα υφίσταται και για έµµεσα ασφαλισµένους ως προς τις συντάξεις θανάτου και σε κάθε περίπτωση πλήττει άµεσα ή έµµεσα ασφαλισµένους και στο πλαίσιο της διαδοχικής ασφάλισης. Οι προτάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη εκτείνονται τόσο στην άµεση αντιµετώπιση του ήδη χρόνιου αυτού προβλήµατος, όσο και στην πρόληψη δηµιουργίας ανάλογου φαινοµένου στο µέλλον και περιλαµβάνουν, µεταξύ άλλων:

-την αύξηση του ορίου οφειλών, που είναι δυνατό να συµψηφισθούν µε µέρος των δικαιούµενων συντάξεων, στο ύψος των 45.000 ευρώ, 

- να θεσπιστεί η δυνατότητα ο υποψήφιος συνταξιούχος, µετά από αίτησή του, να συµψηφίζει το σύνολο των δικαιούµενων συντάξεων µε την οφειλή του, µέχρι αυτή να κατέλθει στο παρακρατήσιµο όριο 

- την πρόβλεψη δυνατότητας απονοµής µικρότερης σύνταξης είτε κατόπιν ταυτόχρονης διαγραφής µέρους του ανεξόφλητου ασφαλιστικού χρόνου και των αντίστοιχων οφειλών του είτε κατόπιν επανυπολογισµού των καταβληθεισών εισφορών και των οφειλών µε αναγωγή στην κατώτατη ασφαλιστική κατηγορία του ΦΚΑ όπου ανήκε,

Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2018

Ο ξεχωριστός Κώστας Αγαπίου

Οσοι βρισκόμαστε εδώ για να αποχαιρετήσουμε τον Κώστα, ξέρουμε ότι σε όσους τόπους έζησε, υπήρξε μια παρουσία δύσκολο να την αγνοήσεις: Είτε επρόκειτο για διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας είτε για τα στέκια των Εξαρχείων, την καθημερινή διαδρομή της Σκουφά για το γραφείο, τις διακοπές στη Σαντορίνη και τη Φολέγανδρο, τα σπίτια των φίλων στο Παρίσι. Με έναν τρόπο κατάφερνε να διευρύνει τις διαστάσεις των χώρων, με μια παρουσία για κάποιους εμβληματική.
Ξέρουμε ότι αναφερόταν στην οικογενειακή του καταγωγή, την Πόλη και τον Βόλο, τόπους με πολιτιστικό βάθος και αγωνιστικές παραδόσεις.
Κυρίως, όμως, ξέρουμε ότι η ιστορία των δικών του όρισε εξαρχής τις κοινωνικές του αναφορές. Ηταν η ιστορία των κομμουνιστών γονιών του, της θείας και του θείου του, του «Στάλιν», του συνονόματου ξαδέλφου του.
Αυτοί όρισαν εξαρχής ψηλά τον πήχη και τις ανυποχώρητες γραμμές για τη δική του κομμουνιστική επιλογή. Ομως, ήδη από τα σχολικά του χρόνια στο Βαρβάκειο και μέχρι τέλους, το μεγάλο πάθος του Κώστα παρέμεινε η εργασία. Η σχέση του με τα επιστημονικά πεδία του πολιτικού μηχανικού ήταν σχέση περίπου ερωτική.
Αμέσως μετά τις σπουδές του, η ένταξή του στο γραφείο του Αλέκου Κουμπή και της Αντειας Χατζιδάκη αποτέλεσε ένα μεγάλο γεγονός, απέναντι στο οποίο ο Κώστας ανταποκρίθηκε με τρόπο μοναδικό. Η επαγγελματική του ενηλικίωση και διαδρομή στο πλευρό δύο από τους κορυφαίους μηχανικούς της γενιάς του ’50 και του ’60, με ιστορική διαδρομή στο κομμουνιστικό κίνημα, εκ των οποίων ο πρώτος ήταν ταυτόχρονα ο κατά πολλούς κορυφαίος κριτικός και απύθμενος γνώστης της ιστορίας της ελληνικής νεωτερικής λογοτεχνίας, άνοιξε εξαρχής διάπλατα στην εργατικότητα και το ζωηρό ερευνητικό πνεύμα του Κώστα αχανείς γνωστικούς, καλλιτεχνικούς και επαγγελματικούς ορίζοντες.
Ο συνδυασμός της αταλάντευτης πολιτικής στράτευσης με την ψηλή επιστημονική και επαγγελματική επίδοση αποτελούσαν για τον Κώστα ένα είδος επαναστατικού πολιτισμού, μια ηθική της εργασίας βαθιά ανατρεπτική. Ως έναν βαθμό πρόκειται και για κληροδότημα στη γενιά του ’60 από μια κομμουνιστική παράδοση που, στις εποχές του ωφελιμισμού που ακολούθησαν, γίνεται όλο και πιο δυσνόητη, όλο και πιο δυσεύρετη. Ο Κώστας αποτέλεσε έναν επιφανή εκπρόσωπο αυτής της ηθικής κι αυτού του πολιτισμού.

Μεσαίωνας: Καρφώνουν στα social εργαζόμενους που ζητούσαν δικαιώματα για να μην τους προσλάβουν άλλοι



Εργοδότες ανέβαζαν σε ομάδα στο facebook τα ονόματα εργαζομένων που διεκδίκησαν τα δικαιώματά τους για να μην ξαναπροσληφθούν.

Μυστικές ομάδες στα social media όπου εργοδότες «ανέβαζαν» τα ονόματα εργαζομένων που διεκδίκησαν τα δικαιώματά τους ώστε να μην προσληφθούν από άλλες επιχειρήσεις, «εκτόξευση» των παραβάσεων της εργασιακής νομοθεσίας, οικοδόμους από τη Ξάνθη στο… Κατάρ και πανευρωπαϊκό ρεκόρ ανεργίας στη δυτική Μακεδονία, συνθέτουν το σκηνικό στον αγορά εργασίας στη Βόρεια Ελλάδα.


"Κυνηγημένοι" ...εργαζόμενοι

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βέροιας Δημήτρης Ταχματζίδης, αποκάλυψε ότι εργοδότες της περιοχής του έφτιαξαν έναν κλειστό λογαριασμό σε social media με τίτλο "Κυνηγημένοι" όπου αναφέρουν ονόματα εργαζομένων που τους έχουν κάνει καταγγελία προκειμένου να προειδοποιήσουν τους υπόλοιπους για να μην τους προσλάβουν! «Αναλογιστείτε» προσέθεσε, «ότι για τους περίπου 17.000 που αποτελούν το εργατικό δυναμικό του νομού Ημαθίας, αντιστοιχούν μόλις δύο επιθεωρητές εργασίας οι οποίοι φυσικά δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε όλες τις ανάγκες».

Στην ανάγκη για περισσότερους ελέγχους αναφέρθηκε και η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης Δέσποινα Κωνσταντίνου, τονίζοντας ότι υπάρχει αύξηση των συμβάσεων μερικής απασχόλησης αλλά στην ουσία, οι εργαζόμενοι απασχολούνται 10ωρα. «Είναι ενδεικτικό ότι στους πολλούς ελέγχους που κάναμε σε εργασιακούς χώρους, υπήρξε μόλις μία περίπτωση εργοδότη που δεν είχε σχετική παράβαση», είπε. Η κ. Κωνσταντίνου, μίλησε και για την προσφυγή εργαζόμενου της περιοχής για την αμοιβή που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για άτομα κάτω των 25 χρόνων και η οποία κρίθηκε αντισυνταγματική και κάλεσε το κράτος να εφαρμόσει την απόφαση. Εκτίμησε, τέλος, ότι η ανεργία στην Κατερίνη ξεπερνάει το 25%, καθώς υπάρχει μεγάλος αριθμός μακροχρόνια ανέργων που δεν δηλώνονται στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Για υποστελεχωμένες επιθεωρήσεις εργασίες και μεγάλο αριθμό αδήλωτης εργασίας μίλησε και η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πέλλας Θεανώ Ζουρνατζίδου, σημειώνοντας ότι από τα 13.000 άτομα που απαρτίζουν το εργατικό δυναμικό της περιοχής, τα 7.400 είναι εγγεγραμμένα ως άνεργα.

Οι οικοδόμοι της Ξάνθης στο Κατάρ

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Ανακοίνωση για τις εργατικές κινητοποιήσεις στη ΔΕΘ



Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr


Αρ. Πρωτ.: 7488
Αθήνα, 4 / 9 / 2018

Ανακοίνωση για τις εργατικές κινητοποιήσεις στη ΔΕΘ

Με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης, ο πρωθυπουργός και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-AΝΕΛ επιχειρούν να στήσουν άλλη μια επικοινωνιακή φιέστα – μετά από αυτήν της Ιθάκης – με κύριο στόχο να παραπλανήσουν τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, αλλά και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, για “δήθεν καθαρή έξοδο από τα μνημόνια”.

Την περίοδο που τα μέτρα όλων των μνημονίων που όλες οι κυβερνήσεις ψήφισαν είναι σε πλήρη εφαρμογή κι εξέλιξη (Νόμος – σφαγείο Κατρούγκαλου για τις συντάξεις, μείωση αφορολόγητου, αύξηση εισφορών, ΕΝΦΙΑ, αύξηση Φ.Π.Α., φοροληστεία κ.λ.π.), με ψευδοπαροχές κι επικοινωνιακά τεχνάσματα προσπαθούν, να αντιστρέψουν τη ζοφερή πραγματικότητα με την άγρια λιτότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι κι όλοι οι πολίτες της χώρας μας.

Η πολιτική της λιτότητας και της εσωτερικής υποτίμησης που εφαρμόζουν εδώ και χρόνια όλες οι κυβερνήσεις της χώρας μας σε συνεργασία με τους δανειστές ΕΕ-ΔΝΤ, οδήγησε στη βύθιση του ΑΕΠ κατά 25%, στην έκρηξη της ανεργίας στο 30%, στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, στην υποβάθμιση και την ανατροπή των εργασιακών κατακτήσεων και δικαιωμάτων.

Η Φετινή διαδήλωση στα εγκαίνια της ΔΕΘ στις 8 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη, έχει μεγάλη σημασία. Είναι η πρώτη διαδήλωση εργαζομένων μετά την «έξοδο από τα μνημόνια» και η πρώτη εργατική διαδήλωση της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου στην οποία μπαίνουμε.

Τώρα είναι η στιγμή για το κίνημα των εργαζομένων να σηκώσει την φωνή του διεκδικώντας να πάρει πίσω όλα όσα μας στέρησαν τα μνημόνια τα τελευταία οκτώ χρόνια. Τώρα είναι η ώρα να εντείνουμε τους αγώνες μας για προσλήψεις, για Συλλογικές Συμβάσεις για αποκατάσταση των μισθών και των συντάξεων, για να σταματήσουμε τις ιδιωτικοποιήσεις παντού.

Καλούμε τους συναδέλφους μας, ειδικά των όμορων περιοχών να δώσουν το παρόν στις εργατικές κινητοποιήσεις του Σαββάτου 8/9, στις οποίες θα παρευρεθούν και μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας μας.

Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018

Πες μας Αλέξη, πόσο αγαπάς τους εφοπλιστές;


«Ποσειδώνια 2016»: Ο Τσίπρας χαρακτήρισε τους εφοπλιστές, πρωτοπόρους - Εμείς ας μιλήσουμε για τις φοροαπαλλαγές τους…


Δεν είναι καθόλου απρόβλεπτος πλέον ο Αλέξης Τσίπρας. Ακόμα και στη μάζωξη των εφοπλιστών στα «Ποσειδώνια 2016», έγλειφε τους αφεντάδες από την κορφή μέχρι τα νύχια.

Είχε να δώσει τον λόγο του στους εφοπλιστές, να ζητήσει στήριξη στην κυβέρνηση, ενώ δεν παρέλειψε να μας ενημερώσει πως το όνειρο του για το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, ταυτίζεται με το εφοπλιστικό πρότυπο.

Έτσι εξέφρασε λόγια θαυμασμού, λόγια αγάπης για τους εφοπλιστές.

Στο χαιρετισμό του στα «Ποσειδώνια 2016», κηρύσσοντας την έναρξη της διεθνούς ναυτιλιακής έκθεσης, το βράδυ της Δευτέρας (06/06/2016), ο Τσίπρας είπε μεταξύ άλλων:

«Νιώθουμε την ανάγκη να πείσουμε τους Έλληνες εφοπλιστές να μας εμπιστευτούν ότι καταβάλουμε προσπάθειες να μεταρρυθμίσουμε την οικονομία και να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που παρέχει προστιθέμενη αξία στη χώρα».

Ενώ σε άλλο σημείο είπε: «Το μοντέλο ανάπτυξης της ελληνικής ναυτιλίας μπορεί να αποτελέσει θετικό παράδειγμα για το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας»

ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τα «Ποσειδώνια» τη μεγαλύτερη «σύναξη στο ημερολόγιο της διεθνούς ναυτιλίας, θεσμό διεθνούς κύρους, γιορτή της ναυτικής βιομηχανίας.»

«Είναι γεγονός ότι τα Ποσειδώνια αποτελούν την μεγαλύτερη σύναξη στο ημερολόγιο της διεθνούς ναυτιλίας.

Οι Έλληνες πλοιοκτήτες χαρακτηρίζονται από εξωστρέφεια, διορατικότητα και καινοτομία στις επενδύσεις και στον τρόπο λήψης αποφάσεων. Πρωτοπορούν, ανοίγοντας συνεχώς νέους δρόμους και νέες προοπτικές για τον κλάδο αυτό, τον τόσο δυναμικό.» είπε ο Πρωθυπουργός.

Αυτά για τις δηλώσεις

Επιστολή διαμαρτυρίας του Προέδρου του ΔΣΑ στον Διοικητή του ΕΦΚΑ

Μάλλον έχει να κάνει με παρεμβάσεις απολύτως τεκμηριωμένες και υπέρ των ασφαλισμένων που υποστήριξε ο δικηγόρος του ΕΤΑΑ, γεγονός που κάνει ακόμα πιο απαράδεκτη τη στάση του Διοικητή του ΕΦΚΑ να τον καλέσει σε παραίτηση. Βλέπε σχετικά και εδώ. Τι άλλα μένει να δούμε ακόμα από μια "κυβέρνηση της αριστεράς"...


Επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, προς τον Διοικητή του ΕΦΚΑ, Λάμπρο Σέμπο. Με την επιστολή του, ο Πρόεδρος του ΔΣΑ στηλιτεύει την στάση της διοίκησης του ΕΦΚΑ, η οποία κάλεσε σε παραίτηση από την Δ.Ν.Υ. του Οργανισμού τον Σύμβουλο του ΔΣ του ΔΣΑ και Προϊστάμενο του Γ’ Τμήματος της Δ.Ν.Υ. του ΕΦΚΑ, Δικηγόρο Ανδρέα Κουτσόλαμπρο, λόγω της νόμιμης συνδικαλιστικής του δράσης και της έκφρασης τεκμηριωμένων επιστημονικών απόψεων.

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της απαντητικής επιστολής.

Συνημμένα

Επίδομα αντί σύνταξης σε χρεωμένους ασφαλισμένους

Όταν σε αναγκάζουν δικαστικές αποφάσεις και όχι η αίσθηση δικαίου, τότε αντί να αυξήσεις το όριο οφειλών, ώστε να χορηγηθούν επιτέλους οι συντάξεις, δίνεις επιδόματα φτώχειας και αναξιοπρέπειας σε υπερήλικες...

Ανοίγει ο δρόμος για επίδομα σε χιλιάδες ασφαλισμένους, που λόγω χρεών δεν δικαιούνται σύνταξη. Τι προβλέπει η απόφαση Φωτίου-Πετρόπουλου και ποιους αφορά. Τι αλλάζει στους δικαιούχους επιδόματος βαριάς αναπηρίας.




Ανοίγει ο δρόμος για την καταβολή επιδόματος «ανασφάλιστου υπερήλικα» της τάξης των 360 ευρώ τον μήνα αντί για σύνταξη σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους ή αγρότες που παραμένουν «εγκλωβισμένοι» εκτός συστήματος κοινωνικής ασφάλισης λόγω οφειλών. 

Τη δυνατότητα λήψης του συγκεκριμένου επιδόματος σε ασφαλισμένους που δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη γήρατος λόγω οφειλών στον ΕΦΚΑ δίνει εγκύκλιος που υπεγράφη χθες από την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου και τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο. 

Πρόκειται στην ουσία για ασφαλισμένους, κυρίως επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες, που ενώ πληρούν τις ασφαλιστικές προϋποθέσεις για τη λήψη σύνταξης, ήτοι έχουν συμπληρώσει το προβλεπόμενο κάθε φορά όριο ηλικίας συνταξιοδότησης και τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης, βρίσκονται εγκλωβισμένοι λόγω οφειλών. Η εγκύκλιος εντάσσει στις προϋποθέσεις λήψης επιδόματος ανασφάλιστου υπερήλικα την ύπαρξη χρεών, με αποτέλεσμα να ανοίγει ο δρόμος έστω για τη λήψη 360 ευρώ τον μήνα. 

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η εγκύκλιος αφορά κυρίως ελεύθερους επαγγελματίες ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ με χρέη άνω των 20.000 ευρώ, καθώς και αυτοαπασχολούμενους του πρώην ΕΤΑΑ που οφείλουν πάνω από 15.000 ευρώ και οι οποίοι δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν λόγω γήρατος μέχρι να αποπληρώσουν το χρέος τους. Το μέτρο αφορά επίσης αγρότες ασφαλισμένους στον πρώην ΟΓΑ με χρέη άνω των 4.000 ευρώ. 

Όπως διευκρινίζεται, η εγκύκλιος αφορά και τους οφειλέτες των Ταμείων που δεν μπορούν να λάβουν αναπηρική σύνταξηεπειδή δεν έχουν τα προβλεπόμενα χρόνια εξοφλημένων εισφορών, αλλά μπορούν να διεκδικήσουν το Επίδομα Βαριάς Αναπηρίας(313 ευρώ), με αναπηρία 67% και πάνω.

Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018

Για τον Κώστα Αγαπίου

Αποχαιρετούμε σήμερα το μεσημέρι στις 3 στο Α' Νεκροταφείο τον Κώστα Αγαπίου, με πολιτική κηδεία, όπως θέλησε ο ίδιος.
Ο Κώστας υπήρξε μια ξεχωριστή μορφή του χώρου της Αριστεράς με συνεχή και ανιδιοτελή συμμετοχή στον αγώνα τού 114, την αντιδικτατορική αντίσταση, την αποχουντοποίηση, αλλά και τους συνδικαλιστικούς αγώνες των μηχανικών από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα.

Κορυφαίος πολιτικός μηχανικός ο ίδιος, με συμμετοχή σε σημαντικά έργα, ξεχώρισε για το ιδιαίτερο χιούμορ, την ανοιχτή καρδιά και την ακατάβλητη διονυσιακή διάθεση.
Αντιμετώπισε με τόλμη αλλεπάλληλες απόπειρες κάθε λογής μηχανισμών να τον εμπλέξουν σε σκοτεινά σενάρια, με αποκορύφωμα την υπόδειξή του –μαζί με τον συνονόματο εξάδελφό του- στη λίστα των 251 «υπόπτων τρομοκρατών» της μεταπολίτευσης, δίπλα στο όνομα του Μανώλη Γλέζου.
Θα λείψει πολύ σε όλους μας.
Δ.Ψ.

Πάει κι ο Κώστας

Θα μου λείψει πολύ το χιούμορ του, οι «μπηχτές» του, οι ατέλειωτες ιστορίες του, η καθαρή ματιά του. Οπως κι ο Μουλόπουλος, ήταν πραγματική εγκυκλοπαίδεια της Αριστεράς.
Ο φίλος του, αρχιτέκτονας Γιώργος Παπαγιαννόπουλος, μου έστειλε αυτό το μικρό κείμενο, και το συνυπογράφω:
«Η Αριστερά πέρα από την ιδεολογία ήταν για εκείνον καθημερινό βίωμα. Γνήσια αλληλέγγυος στους αδύνατους, στους βαλλόμενους. Αυστηρός και αιχμηρός στον λόγο του μα και ερωτιάρης, ιδιαίτερα αγαπητός σε εμάς τους νεότερους που επιδιώκαμε τη συντροφιά του, την πληροφορία του.
»Ο Κώστας ήταν άνθρωπος της πληρότητας και της ελευθερίας. Θαυμαστός επιστήμονας, ακριβής και καίριος, γενναιόδωρος στη συνεργασία, έβλεπε τη δουλειά του ως κοινωνική ευθύνη με σπάνια προσήλωση και σοβαρότητα. Το νοιάξιμο για τους φίλους ήταν η προτεραιότητά του και σφράγιζε την κοινωνική συμπεριφορά του. Θα μου λείψει η κατσάδα του. Ηδη τον ακούω να με βρίζει για αυτά που γράφω. Αγαπίου, καλέ μου φίλε, γεια!».
Γ.Τσ.

Μεθοδολογία Υπολογισμού της Προσωπικής Διαφοράς

Σε συνέχεια της προηγούμενης μας ανάρτησης με τον υπολογισμό σύνταξης ελεύθερου επαγγελματία μηχανικού, συνεχίζουμε σήμερα με τον υπολογισμό της προσωπικής διαφοράς, η οποία αφορά τόσο τους ήδη συνταξιούχους (γιατί θα περικοπεί από 1/1/2019 μέχρι ύψους 18%, όσο και όσους συνταξιοδοτηθούν τα έτη 2016-2018 γιατί θα διατηρήσουν μέρος της ((διατηρούν το 50% της προσωπικής διαφοράς το 2016, το 2017 το 33% και το 2018 25%. Η σύγκριση επίσης αναδεικνύει τις τεράστιες περικοπές του Ν.4387/16. Για τα ίδια χρόνια ασφάλισης η σύνταξη ήταν 2145 € μεικτά και 1617 καθαρά προ φόρων (μετά τις μνημονιακές περικοπές) ενώ τώρα μόλις 995 € (προ φόρων).

Β) ΠΟΣΟ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΝΟΝΟΘΕΣΙΑ (ν. 3518/2016)
Κύρια Σύνταξη: 993,48   46,31 % επί του συνόλου
Ειδική προσαύξηση: 1151,92   53,69% επί του συνόλου
Σύνολο: 2145,40
1. Κράτηση ν. 3863/2010 αρθ. 38 και ν. 3986, άρθ. 44 (ΕΑΣ)
Κλιμακωτή κράτηση στο σύνολο των συντάξεων από 3% έως 14% . Για ποσό 2000,01 - 2300,00: 7%
Συνεπώς, 2145,40*7% = 150,18
Η κράτηση επιμερίζεται κατ' αναλογία στις δυο συντάξεις, δηλαδή 
150,18*46,31% =  69,55 στην κύρια σύνταξη
150,18*53,69% = 80,63 στην ειδική πρασαύξηση
150,18
Κύρια σύνταξη: 993,48 - 69,55 = 923,93
Ειδική προσαύξηση: 1151,92 - 80,63 =  1071,29
1995,22
2. Κράτηση ν. 3986/2011 άρθ. 44 (πρόσθετη ΕΑΣ)
Δεν υπάρχει διότι είναι άνω των 60 ετών.
3. Κράτηση ν. 4024/2011 αρθ. 2
Ξεχωριστά σε κάθε σύνταξη που υπεβαίνει τα 1200,00 € μετά την αφαίρεση των ανωτέρω δυο κρατήσεων
Δεν υπάρχει διότι και οι δυο συντάξεις είναι κάτω των 1200,00 € 
4. Κράτηση ν. 4051/2012 αρθ. 6 
Κράτηση 12% στο σύνολο των συντάξεων για ποσό άνω των 1300,00 € μετά την αφαίρεση των ανωτέρω τριών κρατήσεων. Πλαφόν 1300,00 €.
1995,22 - 1300,00 =  695,22 * 12% =  83,43
Συνεπώς: 1995,22 - 83,43 =  1911,80
5. Κράτηση ν. 4093/2012 υποπαρ. ΙΑ.5 
Κλιμακωτή κράτηση 5% έως 20% στο σύνολο των συντάξεων εάν υπερβαίνουν αθροιστικά τα 1000,00 €, αφού έχουν αφαιρεθεί οι ανωτέρω 
κρατήσεις 
Για τα 1911,80 € : 10% με πλαφόν τα 1425,01 €.
 1911,80 * 10% =  191,18
Συνεπώς:  1911,80 - 191,18 =  1720,62
6. Υγειονομική περίθαλψη (ΕΟΠΥΥ) στο σύνολο των συντάξεων, αφού έχου αφαιρεθεί οι ανωτέρω κρατήσεις
1720,62 * 6% = 103,24
Άρα καθαρό ποσό σύνταξης προ φόρου  1720,62 - 103,24 = 1617,38
Προσωπική διαφορά:
1617,38 - 995,14 =  622,24 (άνω του 20%)

Καταβαλλόμενη προσωπική διαφορά:
311,12  (624,24*50%)
Συνεπώς καταβαλλόμενη σύνταξη προ φόρων: 995,14 + 311,12 = 1306,26



Απολύθηκε γιατί αρνήθηκε να δώσει τα δακτυλικό του αποτύπωμα στον εργοδότη-κινητοποίηση στην SELLER HELLAS Τρίτη 4/11 6:45πμ

Κινητοποίηση στην SELLER Hellas Τρίτη 4 Σεπτέμβρη 6:45πμ (Σπύρου Βρεττού 54 Αχαρναί χάρτης εδώ)


Να παρθεί πίσω η εκδικητική απόλυση στη SELLER Hellas
Καμία παραβίαση προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών καταγγέλλει την παράνομη και εκδικητική απόλυση συναδέλφου και μέλους του σωματείου από την εταιρεία SELLER Hellas. Η απόλυση έγινε την Παρασκευή 31 Αυγούστου λίγες εβδομάδες μετά την παρέμβαση του σωματείου στην εταιρεία ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας για πρωτοφανή παραβίαση προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων. (Δείτε σχετική ανακοίνωση εδώ)

Τα μέτρα εργοδοτικής επιτήρησης που απεργάζεται η εργοδοσία είναι οργουελιανού τύπου και αφορούν:

• Στην συγκρότηση βάσης δεδομένων με δακτυλικά αποτυπώματα και άλλα βιομετρικά στοιχεία για να ελέγχει την είσοδο στην εταιρεία και να μετρά τις ώρες εργασίας.

• Στην εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης με κάμερες στους χώρους εργασίας προκειμένου, όπως προφορικά ειπώθηκε, “να διαπιστώσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πόσο παραγωγικό χρόνο χάνουν στη διάρκεια του ωραρίου τους”»!

Για να υλοποιηθούν μάλιστα τα μέτρα αυτά, διανεμήθηκε στους εργαζόμενους ένα «έντυπο συγκατάθεσης» για να το υπογράψουν και με βάση το οποίο συναινούνε στις μεθόδους ελέγχου και παρακολούθησής τους. Στο έντυπο αυτό αναφέρεται μεταξύ άλλων πως η μη συναίνεση των εργαζόμενων στη χρήση των μεθόδων ελέγχου και παρακολούθησης ή στην παράδοση βιομετρικών δεδομένων θα επιφέρει ποινές!

Μετά την αντίδραση εργαζόμενων και του σωματείου, ο εργοδότης δεσμεύτηκε πως δεν θα προχωρήσει σε αυτά τα σχέδια. Όμως ένα μήνα μετά, προχώρησε στην εκδικητική απόλυση του συναδέλφου, ο οποίος από την αρχή διαφώνησε και δε δέχτηκε να δώσει το αποτύπωμά του! Μάλιστα, η απόλυση έγινε χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση με την αιτιολογία οικονομικών προβλημάτων του εργοστασίου και δήθεν με κριτήριο πως ήταν ο τελευταίος που προσλήφθηκε, γεγονός απολύτως ψευδές, αφού τις προηγούμενες μέρες έχουν πραγματοποιηθεί νέες προσλήψεις.

Η στόχευση της εργοδοσίας είναι προφανής: Να ξεμπερδεύει με τις ενοχλητικές φωνές για να μπορέσει να προχωρήσει πιο εύκολα στα αντεργατικά της σχέδια.

Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2018

Σικάγο 1968



Η ιστορική διαδήλωση έξω από το συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος


Τον Αύγουστο του 1968 ο πόλεμος στο Βιετνάμ συμπλήρωνε ήδη 3 χρόνια και η αμερικάνικη νεολαία μέτραγε περισσότερους από 20.000 νεκρούς στις ζούγκλες και τα χωριά της Ινδοκίνας. Η χρονιά είχε ανοίξει με την επίθεση της Τετ, μια συντονισμένη αντεπίθεση των Βιετκόγκ ανήμερα της βιετναμέζικης πρωτοχρονιάς, που κατέστρεψε την εικόνα της παντοδύναμης κι αήτητης πολεμικής μηχανής των ΗΠΑ. 
Μέσα στις αμερικάνικες μητροπόλεις το αντιπολεμικό κίνημα αναπτυσσόταν με γοργούς ρυθμούς μπολιασμένο με τις μάχες που ήδη έδιναν τα προηγούμενα χρόνια οι αφροαμερικάνοι ενάντια στο ρατσισμό. Τον Απρίλη της ίδιας χρονιάς ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ έπεφτε νεκρός από σφαίρα στο Μέμφις και η δολοφονία του έβαζε φωτιά στις φτωχογειτονιές. Το Πανεπιστήμιο του Κολούμπια και πολλά ακόμα καταλαμβάνονταν από φοιτητές που διεκδικούσαν τον τερματισμό του πολέμου κι ο πρόεδρος Λύντον Τζόνσον είχε ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα ξανακατέβαινε υποψήφιος με το κόμμα των Δημοκρατικών στις εκλογές του Νοέμβρη. 
Είχε εκλεγεί το 1964 με τη μεγαλύτερη πλειοψηφία από την εκλογή του Ρούσβελτ το '36. Το πρόγραμμά του συνδύαζε κοινωνικές μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό – δικαιώματα στους Αφροαμερικάνους, διεύρυνση του συστήματος Υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης, μείωση της φτώχειας – και κλιμάκωση του πολέμου στο εξωτερικό. Τέσσερα χρόνια μετά ήταν απλά ο πρόεδρος του πολέμου του Βιετνάμ. Ο πιο μισητός άνδρας στις ΗΠΑ.
Το Δημοκρατικό Κόμμα προγραμμάτιζε να εκλέξει τον υποψήφιο πρόεδρό του στο συνέδριο που θα πραγματοποιούσε στο Σικάγο το τριήμερο 26 – 29 Αυγούστου. Ο φόβος των αντιπολεμικών διαδηλώσεων αλλά και μια εξελισσόμενη απεργία στην τηλεφωνία του Σικάγο παραλίγο να σημάνουν τη μεταφορά του στο Μαϊάμι που πραγματοποιούσαν το δικό τους συνέδριο οι Ρεπουμπλικάνοι. Οι συγκρούσεις τόσο των διαδηλωτών με την αστυνομία και το στρατό έξω από το συνέδριο, όσο και των αντιπροσώπων μεταξύ τους, μέσα σε αυτό, θα συγκλόνιζαν ολόκληρες τις ΗΠΑ. Ένας ανταποκριτής στο συνέδριο, ο Χέινς Τζόνσον σημείωνε ότι τα γεγονότα του Σικάγο “συμπύκνωναν μια χρονιά με δολοφονίες, ταραχές και τσακίσματος κάθε έννοιας νόμου και τάξης που έκανε τη χώρα να μοιάζει στα πρόθυρα της διάλυσης”.
Η πόλωση ήταν παρούσα μέσα στο ίδιο το συνέδριο. Το Δημοκρατικό Κόμμα πήγαινε στο Σικάγο διασπασμένο ανάμεσα στους φιλοπόλεμους υποστηρικτές του Χιούμπερτ Χάμφρεϊ και την αντιπολεμική του πτέρυγα. Στις προκριματικές εκλογές τις αντιπολεμικές ψήφους διεκδικούσαν ο Ρόμπερτ Κένεντι κι ο Γιουτζήν Μακάρθυ (απλή συνωνυμία με τον μαέστρο των αντικομμουνιστικών διώξεων της δεκαετίας του '50). Ο 42χρονος Κένεντι όμως, θα έβρισκε το ίδιο τέλος με το δολοφονημένο αδερφό του, δυόμιση μήνες πριν το συνέδριο, αμέσως μετά τη νίκη του στις προκριματικές εκλογές της Καλιφόρνια. Η φιλοπόλεμη με την αντιπολεμική πτέρυγα του κόμματος θα εκφραζόταν πλέον μέσα από τη σύγκρουση ανάμεσα στον Χάμφρεϊ και τον Μακάρθυ. Δεν ήταν λίγες οι φορές που μέσα στην αίθουσα του συνεδρίου οι δύο πτέρυγες θα πιάνονταν στα χέρια. Οι προσπάθειες του Χάμφρεϊ να φιμωθούν οι υποστηρικτές του Μακάρθυ θα έβρισκαν εμπόδια από τους εργαζόμενους που χειρίζονταν τις κάμερες και τα μικρόφωνα του συνεδρίου. Παρόλα αυτά ο Χάμφρει θα έπαιρνε τελικά το χρίσμα και θα έχανε τελικά τις εκλογές του Νοέμβρη από τον ρεπουμπλικάνο Νίξον που πούλησε προεκλογικά το παραμύθι ότι είχε ένα μυστικό σχέδιο για τερματισμό του πολέμου, χωρίς ήττα των ΗΠΑ. 

Αντιπολεμικές διαδηλώσεις
Ωστόσο ήταν το τι έγινε έξω από το συνέδριο αυτό που θα έγραφε εκείνες τις ημέρες την ιστορία του κινήματος.

Έφυγε από τη ζωή ο Κώστας Αγαπίου


Ο αγαπημένος μας σύντροφος Κώστας Αγαπίου, έφυγε από την ζωή χθες, Παρασκευή το πρωί.

Μετείχε από τα νιάτα του στους πολιτικούς αγώνες για την δημοκρατία, το 15% στην παιδεία, την αντίσταση κατά της δικτατορίας, την αποχουντοποίηση μετά την μεταπολίτευση, με σταθερή προσήλωση στον αγώνα ενάντια στην επί δεκαετίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές μεθοδεύσεις (ασφαλίτικες κλπ) για την συκοφάντηση του αντιδικτατορικού αγώνα και για την σπίλωση της τιμής των αγωνιστών του.

Ενταγμένος σε παρατάξεις της αριστεράς, μετείχε στους συνδικαλιστικούς αγώνες των μηχανικών, στον Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών και στο ΤΕΕ, του οποίου υπήρξε μέλος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, εκπροσωπώντας την Συσπείρωση Αριστερών Μηχανικών.

Διακεκριμένος και επιθυμητός επιστήμονας, σε ψηλών απαιτήσεων μελέτες και επιβλέψεις ιδιωτικών και δημοσίων έργων, ως κομμουνιστής δεν αγνόησε την κοινωνική διάσταση της δουλειάς του μηχανικού, απορρίπτοντας για παράδειγμα τις προτάσεις που του έγιναν για την συμμετοχή του σε έργα που σχετίζονταν με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. 

Μεθαύριο, Δευτέρα 3 του Σεπτέμβρη, ώρα 3μμ, θα γίνει η πολιτική του κηδεία στο 1ο Νεκροταφείο.

Αντώνης Μαούνης