Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2021

Ο καζαμίας των μηχανικών για το 2021



ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
Ολοκληρώνεται το Εξοικονομώ-Αυτονομώ. Πρωταθλήτρια περιφέρεια αναδεικνύεται η Νότια Μακεδονία με χρόνο εξάντλησης των πόρων σε μόλις 4′ και 8” . “Περήφανος” δηλώνει ο Χατζηδάκης και ζητά από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να εντάξει το “εξοικονομώ” στα Ολυμπιακά αθλήματα.

ΦΕΒΡΟΥΡΙΟΣ
Φτάνουν τα πρώτα εμβόλια. Πρώτα θα εμβολιαστούν τα παιδιά που λοιμώχθησαν. Οι φόβοι για παρενέργειες δεν επιβεβαιώνονται καθώς μόλις το 1% εμφανίζει ήπια συμπτώματα σκοιλ ελικικού, τα οποία εξαφανίζονται μετά από σεμινάριο τηλεκατάρτισης.

ΜΑΡΤΙΟΣ
Βραβείο αριστείας απονέμεται από την Κεραμέως στον ιδιοκτήτη της “superfast clickers” consultants & engineering καθώς πέτυχε το ρεκόρ εντάξεων στο “εξοικονομώ” με 782 αιτήσεις σε 1 λεπτό. Η “crazy clickers” καταγγέλλει για παράνομο λογισμικό διεκδικώντας το βραβείο με 687 αιτήσεις ανα λεπτό. Και οι δυο έχουν από 1 υπάλληλο. Ο Στασινός αρνείται να παρευρεθεί στη βράβευση καθώς είναι απόφοιτοι κολεγίων, αλλά τους εγγράφει το ΤΕΕ.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ
Νεο σποτ του ΕΟΤ με το γνωστό πελεκάνο σε ρόλο Σπύρου Παπαδόπουλου :“Και μην ξεχνάτε και αυτό το Πάσχα μένουμε σπίτι, για χαρούν τις παραλίες μας και τις ακτές οι τουρίστες το καλοκαίρι.” Ο πελεκάνος αρνείται να έρθει πρόωρα στη χώρα για το σποτ.

ΜΑΙΟΣ
Ο Άδωνις στήνει τείχος από ανεμογεννήτριες στα νησιά για να μην μπορέσει να έρθει ο πελεκάνος ποτέ. Ο Σπύρος Παπαδόπουλος σκέφτεται να μη μείνει μέσα παρά το γεγονός πως ο ιός κυκλοφορεί ακόμα έξω.

ΙΟΥΝΙΟΣ
Τελικά ο ιός λιώνει από τη ζέστη. Πανηγύρια και χάρες. Καλώς τα τουριστάκια τα ζουμπουρλούδικα. Τελικά όμως βρέχει και δεν έρχονται. Πρωτοποριακό αποχετευτικό σύστημα αποτρέπει την πλημμύρα στην Ακρόπολη.

Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2020

Εφορία: Υπό διαγραφή χρέη 85 δισ. ευρώ μεγαλοοφειλετών! (Πίνακας)


Υπό οριστική διαγραφή βρίσκονται χρέη προς την εφορία ύψους 85 δισ. ευρώ, τα οποία η εφορία δεν πρόκειται ποτέ να εισπράξει, ενώ οι οφειλέτες έχουν φροντίσει να καλύψουν τα νώτα τους και δεν ανησυχούν για τα αναγκαστικά μέτρα που εφαρμόζει η ΑΑΔΕ.

Οι κατασχέσεις μισθών και συντάξεων τρομοκρατούν, και έχουν αποτέλεσμα, για τους μικροοφειλέτες, οι οποίοι δύσκολα ξεφεύγουν, ενώ δεν ισχύει το ίδιο για τους «μεγάλους» οφειλέτες που αρνούνται να πληρώσουν και το κράτος αδυνατεί να τα εισπράξει.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ είναι ενδεικτικά. Το σύνολο των χρεών προς την Εφορία, στις 30 Σεπτεμβρίου του 2020 ήταν 106,20 δισ. ευρώ.

Από αυτά, το ποσό των 85,45 δισ. ευρώ το χρωστάνε εταιρείες ή φυσικά πρόσωπα, τα οποία έχουν χρέη ύψους του 1.000.000 ευρώ ο καθένας.

Επίσης, στις ρυθμίσεις που έγιναν το 2019 για την αποπληρωμή των χρεών αυτών, σε έως και 120 δόσεις, ουδείς εξ αυτών ρύθμισε το χρέος του.

Από την άλλη πλευρά η Εφορία φαίνεται πως έχει εξαντλήσει τα όποια αναγκαστικά εναντίον των οφειλετών αυτών και οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ, γνωρίζουν πολύ καλά το αυτονόητο. Ότι, δεν είναι δυνατή η είσπραξη χρεών, που υπερβαίνουν το 1 εκατ. ευρώ, για διαφόρους λόγους, με βασικότερο εκείνον που λέει ότι, όσο πιο μεγάλο είναι το χρέος, τόσο δύσκολα εισπράττεται.


Οι περισσότεροι από τους μεγαλοοφειλέτες, έχουν διασφαλίσει ότι δεν πρόκειται να έχουν αποτέλεσμα τα αναγκαστικά μέτρα της εφορίας είτε επειδή έχουν μεταβιβάσει τα προσωπικά τους περιουσιακά στοιχεία, δεν έχουν οι ίδιοι και τα συνυπρόχρεα πρόσωπα, τραπεζικές καταθέσεις, τουλάχιστον στην Ελλάδα, είτε έχουν αποβιώσει και μοι κληρονόμοι τους έχουν αποποιηθεί την κληρονομιά.

Τι γίνεται με τα χρέη των εταιρείων

Σε ότι αφορά στα χρέη που προέρχονται από εταιρείες, ένα μεγάλο μέρος προέρχεται από προβληματικές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν υφίστανται, είτε από πτωχευμένες εταιρείες, ενώ ένα σημαντικό ποσό προέρχεται από ομάδες του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ, οι οποίες χρεοκόπησαν και άλλαξαν ΑΦΜ, σύμφωνα με την ελληνική πατέντα.

Επίσης, όπως αναφέρει το sofokleousin.gr, τα περισσότερα εξ αυτών, είναι χρέη δεκαετιών, τα οποία έχουν διογκωθεί λόγω προστίμων και προσαυξήσεων.

Παρόλα αυτά, τα συγκεκριμένα χρέη είναι μέσα στο σύνολο των οφειλών, που υποτίθεται ότι μπορεί να εισπράξει η φορολογική διοίκηση και αλλοιώνουν την πραγματική εικόνα.

Αργά ή γρήγορα το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ, θα υποχρεωθούν να τα διαγράψουν οριστικά από τα βιβλία των οφειλετών.

Εκείνα που δεν διαγράφονται, είναι τα χρέη των μικροοφειλετών, στους οποίους εστιάζει ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός.

Εναντίον τους η ΑΑΔΕ εφαρμόζει τη μέθοδο των κατασχέσεων των τραπεζικών λογαριασμών, ή και των προληπτικών κατασχέσεων εις χείρας τρίτων.

Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020

Αποζημιώσεις 40 εκατ. ευρώ για μη είσπραξη διοδίων θα καταβάλλει το δημόσιο στους εργολάβους

Αποζημιώσεις 40 εκατ. ευρώ για μη είσπραξη διοδίων θα καταβάλλει το δημόσιο στους εργολάβους
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 28 Δεκεμβρίου 2020

Το ελληνικό Δημόσιο θα καταβάλλει αποζημιώσεις ύψους τουλάχιστον 40 εκατομμυρίων ευρώ στις εταιρείες που εκμεταλλεύονται τους αυτοκινητόδρους για τα διαφυγόντα έσοδα από τη μη είσπραξη διοδίων, αλλά και τις καθυστερήσεις άλλων προβλεπόμενων εργασιών κατά τη διάρκεια των περιόδων ισχύος του lockdown το πρώτο εξάμηνο του 2020!

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ethnos.gr, μέχρι τον Ιούνιο, το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 40 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτό οι αξιώσεις που θα απαιτήσουν πιθανότατα οι εταιρίες για την τρέχουσα περίοδο περιορισμών της κυκλοφορίας.


Σύμφωνα με τις πρώτες πέντε αποφάσεις που υπογράφει ο υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής και αναρτήθηκαν στη «Διαύγεια», για την περίοδο του πρώτου lockdown (συνολικά για το πρώτο εξάμηνο του έτους έως το τέλος Ιουνίου 2020) προβλέπεται:
Δέσμευση ποσού 13.500.000 για την καταβολή στον Παραχωρησιούχο «ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.».
Δέσμευση ποσού 6.370.000 για τον Παραχωρησιούχο «ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε.».
Δέσμευση ποσού 13.360.000 για πληρωμή στον Παραχωρησιούχο «ΝΕΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.».
Δέσμευση ποσού 1.740.000 για καταβολή αποζημίωσης στον Παραχωρησιούχο «ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Α.Ε. ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ».
Δέσμευση ποσού 5.300.000 για την καταβολή στον Παραχωρησιούχο «ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε.».

Οι παραχωρησιούχοι αξίωσαν αποζημιώσεις με επιχειρήματα κυρίως την κατάρρευση της κυκλοφορίας των αυτοκινητοδρόμων εξαιτίας των περιορισμών που επιβλήθηκαν στην κίνηση και την αντίστοιχη μείωση των εσόδων, καθώς και με πρόσχημα ότι καθυστέρησε και η εκτέλεση προγραμματισμένων εργασιών, όπως π.χ. τα έργα συντήρησης.

Το δημοσίευμα μεταφέρει και αλληλογραφία που είχε ανταλλαγεί μεταξύ παραχωρησιούχων και υπουργείου Υποδομών, στην οποία αναφέρεται ότι η ελληνική κυβέρνηση από τον Φεβρουάριο του 2020 εξέδωσε πλήθος Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) καθώς και Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (ΚΥΑ) με έκτατα μέτρα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας Covid-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας, επιβάλλοντας μεταξύ άλλων με κανονιστικές πράξεις σειρά περιοριστικών και απαγορευτικών μέτρων στη λειτουργία επιχειρήσεων, στην προσέλευση των εργαζομένων στην εργασία τους, στις συναθροίσεις, στην κυκλοφορία των πολιτών, στις διανομαρχιακές μετακινήσεις, στις οδικές συνδέσεις με όμορες χώρες. Ως αποτέλεσμα κατά το διάστημα των περιοριστικών και απαγορευτικών μέτρων στις μετακινήσεις η κυκλοφορία στο Έργο Παραχώρησης σημείωσε μεγάλη πτώση συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, και οι εργολάβοι ζητούν… αποζημιώσεις βάσει της ρήτρας “Ανωτέρας Βίας” που τους έχουν εξασφαλίσει οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου στις συμβάσεις. 

Σε γενικές γραμμές βάσει των συμβάσεων ως “Γεγονός Ανωτέρας Βίας” θεωρούνται όλα τα γεγονότα ή περιστατικά ή οι συνέπειες αυτών που ευρίσκονται εκτός της σφαίρας ελέγχου ή επιρροής των Μερών και που δεν θα μπορούσαν να είχαν προβλεφθεί ή προληφθεί ή αποτραπεί ακόμα και με καταβολή ιδιαίτερης επιμέλειας εκ μέρους των Μερών καθώς επίσης και οποιοδήποτε γεγονός ή περιστατικό για την επέλευση του οποίου δεν ευθύνεται κανένα από τα μέρη και το οποίο ο Παραχωρησιούχος δεν έχει την υποχρέωση σύμφωνα με την παρούσα να ασφαλίσει και δεν είναι πράγματι ασφαλισμένος, ή έχει απαλλαγεί από την υποχρέωση ασφάλισης εν όλω ή εν μέρει.


«Ολα τα Γεγονότα Ανωτέρας Βίας, εκτός από εκείνα που βαρύνουν τον Παραχωρησιούχο (και στο μέτρο που τον βαρύνουν) θεωρούνται ως Γεγονότα Ευθύνης του Δημοσίου και αποζημιώνονται από το Δημόσιο», αναφέρεται…

Ειδικά η Ολυμπία Οδός συνδέει την αποζημίωσή της και με τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα – Πύργος υποστηρίζοντας πως σε αντίθετη περίπτωση θα υφίσταται αδυναμία καταβολής ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους προς τους δανειστές με αποτέλεσμα την επέλευση Γεγονότος Ευθύνης του (Event of Default) το οποίο θα έχει ως συνέπεια την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας για τη χρηματοδότηση του Τμήματος Πάτρας-Πύργου.

Στην περίπτωση, δε, της Νέας Οδού έχει συνυπολογιστεί και η αποζημίωση για απώλεια εσόδων λόγω Γεγονότων Ευθύνης Δημοσίου (από την αδυναμία λειτουργίας των Σταθμών Διοδίων Βαρυμπόμπης (πλευρικός), Αγίου Στεφάνου (πλευρικός) και Χαλκίδας (μετωπικός) – Υπολειπόμενες Εργασίες) για την χρονική περίοδο 01.01.2020 έως 30.06.2020 (1ο εξάμηνο 2020).

Συνέχιση της Απεργίας – Αποχής των 6 Ομοσπονδιών μέχρι 22/1/2021

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

 Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ

τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL:www.emdydas.gr



Αρ. Πρωτ.:

Αθήνα, 30-12-20

Προς: Α' βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ

(για ενημέρωση των μελών μας)



Θέμα:
Συνέχιση της Απεργίας – Αποχής των 6 Ομοσπονδιών μέχρι 22/1/2021


Συνάδελφοι/σες

Κοινοποιούμε την κοινή Ανακοίνωση των 6 Ομοσπονδιών για τη συνέχιση της Απεργίας – Αποχής μας από ΜηΜΕΔ και Τεχνικές Επιτροπές μέχρι 22/1/2021. Επειδή οι διαχρονικά εφαρμοζόμενες πολιτικές έχουν συντριπτικά αποτελέσματα στις Υπηρεσίες μας, στο Περιβάλλον, στο Δημόσιο Συμφέρον, στα λαϊκά συμφέροντα, αλλά και σε όλους μας ως εργαζόμενους επιστήμονες που με αξιοπρέπεια θέλουμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας, οφείλουμε να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις την κινητοποίηση αυτή, ώστε να στείλουμε μήνυμα και να προλάβουμε δυσμενέστερες εξελίξεις. Η πρόσφατη ρύθμιση για τα κολέγια η οποία είναι κατάφωρα άδικη για τους Διπλωματούχους Μηχανικούς, επιζήμια για το Δημόσιο Συμφέρον και διαλυτική για τη Δημόσια Παιδεία και τα ενιαία αδιάσπαστα Πενταετή Διπλώματα Σπουδών, το επιβεβαιώνει. Για όλους/ες είναι η ώρα της συμμετοχής και της ευθύνης. Δε φτάνει να ρωτάμε τι κάνει η ΕΜΔΥΔΑΣ για εμάς αλλά τι κάνουμε και εμείς για το κοινό μας καλό. Καλή χρονιά με Υγεία και Δύναμη σε όλους/ες!


Συνέχιση της Απεργίας – Αποχής των 6 Ομοσπονδιών μέχρι 22/1/2021

Οι συνυπογράφουσες Ομοσπονδίες σε συνέχεια της κοινής ανακοίνωσης 7 Ομοσπονδιών στις 12/11/2020 , του από 23/11/2020 Εξώδικου μας, με το οποίο προκηρύξαμε Απεργία – Αποχή από το ΜηΜΕΔ και όλες τις Επιτροπές του Ν.4412/16 και άλλες Τεχνικές Επιτροπές, αλλά και άλλων κοινών μας δράσεων (κοινή Συνέντευξη Τύπου, κοινή Στάση Εργασίας στις 8/12/2020 και συνάντηση με αντιπροσωπείες κομμάτων) και κατόπιν αποφάσεων από τα αρμόδια Όργανα μας, αποφασίζουμε τη συνέχιση της Απεργίας – Αποχής και για το διάστημα 1/1/2021 έως και 22/1/2021, όπως μας δίνει το δικαίωμα το από 23/11/2020 κοινό μας Εξώδικο.

Επικαιρότητα με χιούμορ

 






Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020

Ψηφίσματα Αλληλεγγύης από την ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. 
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ 
ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ 

ΨΗΦΙΣΜΑ για την άδικη καταδίκη του αθώου αγωνιστή Γ.Καλλινάκη 

Βαριές και άδικες καταδίκες σε αθώους αγωνιστές, χάδια για τους εγκληματίες ναζί! 

Την Πέμπτη 17/12 το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά καταδίκασε με την βαρύτατη ποινή φυλάκισης των 2,5 ετών με αναστολή για τις εντελώς ανυπόστατες και κατασκευασμένες από την αστυνομία κατηγορίες της διατάραξης κοινής ειρήνης και αντίστασης κατά της αρχής, τον φοιτητή και μέλος του ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών & Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ, Γιώργο Καλλινάκη. Ο φοιτητής είχε συλληφθεί στην μεγάλη παλλαϊκή διαδήλωση στις 18 Σεπτεμβρίου 2013 που έλαβε χώρα στο Κερατσίνι μία μέρα μετά τη δολοφονία από τη Χρυσή Αυγή του αγωνιστή Παύλου Φύσσα. Είχε συλληφθεί μετά τη διάλυση της διαδήλωσης, από μηχανοκίνητες ομάδες της ΕΛΑΣ που επιτέθηκαν σε διαδηλωτές ενώ αποχωρούσαν, μεταξύ των οποίων και στο Γιώργο, χτυπώντας τον βάναυσα στο κεφάλι και στο σώμα. 

Στον Γιώργο αποδόθηκαν ψευδείς κακουργηματικές κατηγορίες, με τη συνδρομή του διαβόητου κουκουλονόμου και κρατήθηκε επί επτά χρόνια σε ομηρεία, με εξοντωτικούς περιοριστικούς όρους, οι οποίοι δεν άρθηκαν, παρά την μετατροπή των κατηγοριών σε πλημμελήματα μετά την κατάργηση του κουκουλονόμου. Το πόσο ανυπόστατες ήταν οι κατηγορίες αποδείχθηκε στο Δικαστήριο, όπου οι ίδιοι οι αστυνομικοί κατέθεσαν ότι ουδέποτε είδαν τον Γιώργο να συμμετέχει σε οποιαδήποτε «βιαιοπραγία», ομολογώντας την αναίτια σύλληψή του. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν του αναγνωρίστηκε ούτε καν το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου, παρότι ο Γιώργος δεν έχει ποτέ κατηγορηθεί για άλλο αδίκημα, και μάλιστα η έδρα επέλεξε να επιβάλει ποινή ακόμη μεγαλύτερη ακόμη και από αυτήν που πρότεινε η Εισαγγελέας.

Συλλογή υπογραφών ενάντια στην ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας

Υπόγραψε εδώ




Χιλιάδες προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες ενώνουν τις δυνάμεις τους και εναντιώνονται στην προσπάθεια θέσπισης πανεπιστημιακής αστυνομίας. Ήδη 5000 από δεκάδες πανεπιστήμια πανελλαδικά υπογράφουν το παρακάτω κείμενο, προκειμένου να δοθεί μία μαζική και ηχηρή απάντηση στα επιχειρούμενα αυταρχικά σχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ και του Υπουργείου Παιδείας.

Το κείμενο υπογράφουν πάνω από 4800 προπτυχιακοί φοιτητές στα παρακάτω ιδρύματα:

ΕΜΠ, ΕΚΠΑ, ΠΑΝΤΕΙΟΣ, ΠΑΠΕΙ, ΟΠΑ, ΠΑΔΑ, ΓΠΑ, ΑΣΚΤ, ΧΑΡΟΚΟΠEΙΟ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ,

ΑΠΘ, ΠΑΠΑΚ, ΑΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΔΠΘ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ,

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ, ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ, ΕΛΜΕΠΑ,

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΟΝΙΟΥ,

ΔΙΠΑΕ, ΑΣΠΑΙΤΤΕ, ΕΑΠ

και πάνω από 200 μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες στα παρακάτω ιδρύματα:

ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, ΠΑΝΤΕΙΟ, ΠΑΠΕΙ, ΟΠΑ, ΠΑΔΑ, ΓΠΑ, ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ, ΑΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΔΠΘ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ, ΕΛΜΕΠΑ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΟΝΙΟΥ, ΕΑΠ και και από τα πανεπιστήμια του εξωτερικού:
UNIVERISTY of AMSTERDAM, FREDERICK UNIVERSITY, UNIVERSITY of FLORIDA και UNIVERSITY of SUSSEX


Καλούμε κάθε φοιτητή και φοιτήτρια, να σταθεί εμπόδιο στις αντιδημοκρατικές και αυταρχικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για θέσπιση πανεπιστημιακής αστυνομίας και να συμβάλλει σε αυτή τη διαδικασία υπογράφοντας το παρόν κείμενο: 

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020

Όχι στην πανεπιστημιακή αστυνομία, δώστε λεφτά για την παιδεία!


4.052 υπογραφές. Ας φτάσουμε τις 5.000

Δημιουργός ψηφίσματος: 
Πρωτοβουλία Ε. - Παραλήπτες: 
Υπουργείο Παιδείας
Η κυβέρνηση της ΝΔ, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, προωθεί το δόγμα «νόμος και τάξη». Από τις επιθέσεις σε σινεμά και πλατείες, μέχρι την ακραία βία στις διαδηλώσεις και την εισβολή της αστυνομίας σε πανεπιστημιακό χώρο, η αστυνομοκρατία έχει γίνει η νέα κανονικότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Προστασίας του πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης, προανήγγειλε κονδύλι ύψους 30.000.000 ‎€‎ για την ενίσχυση της ΕΛ.ΑΣ. και την πρόσληψη 1000 αστυνομικών με σκοπό να στελεχώσουν το νέο σώμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας. ‎

Η ύπαρξη αστυνομικού σώματος μέσα στα ελληνικά πανεπιστήμια αποτελεί έμπνευση χουντικής κοπής και κατάφωρη καταπάτηση των ακαδημαϊκών ελευθεριών. Με αυτόν τον τρόπο επιχειρείται ο έλεγχος της παραγόμενης γνώσης, η ανακατεύθυνση της έρευνας και η περιστολή της ελεύθερης πολιτικής έκφρασης και δράσης. Η ανώτατη εκπαίδευση δεν μπορεί να λειτουργεί υπό καθεστώς επιτήρησης. Το πανεπιστήμιο ως θεσμός και οι φορείς της πανεπιστημιακής κοινότητας, είναι οι μόνοι αρμόδιοι για να καθορίσουν το περιεχόμενο της γνώσης, τον τρόπο μετάδoσης της και να διαμορφώσουν την προσωπικότητα των μελλοντικών επιστημόνων - εργαζομένων.

Παράλληλα την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση προσπαθεί να φέρει την αστυνομία στις σχολές, οι φοιτητές/τριες δεν έχουν λάβει ακόμη τα συγγράμματα, δεν έχουν τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό για την τηλεκπαίδευση, πληρώνουν από την τσέπη τους δυσθεώρητα χρηματικά ποσά για να καλύψουν τις πάγιες ανάγκες τους, ενώ όσοι διαμένουν στις εστίες απειλούνται με έξωση. Επιπλέον, πρόσφατα η κυβέρνηση ανακοίνωσε την μείωση του προϋπολογισμού των ΑΕΙ κατά 7% σε σχέση με πέρσι και τα ΑΕΙ προσλαμβάνουν λιγότερους καθηγητές, από όσους συνταξιοδοτούνται.

Εξοικονομώ: Μηνυτήρια αναφορά για παράνομο λογισμικό

Πολύ σοβαρή καταγγελία που οφείλει να διερευνηθεί οπωσδήποτε...



Κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς - καταγγελίας με σκοπό την ενεργοποίησης της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αναφορικά με το ενδεχόμενο χρήσης παράνομου λογισμικού κατά τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», πραγματοποιήθηκε από τον μηχανικό κ. Μιχαήλ Φιλιππίδη στην Κρήτη.

Όπως επισημαίνει ο κ. Φιλιππίδης, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τον ενημέρωσε πως για να διερευνήσει το ενδεχόμενο απάτης για τη χρήση παράνομου λογισμικού το οποίο παρεμβαίνει στη βάση του πληροφοριακού συστήματος του «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» θα έπρεπε πρώτα να κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά, πράγμα που στη συνέχεια έκανε ο εν λόγω μηχανικός, συμπληρώνοντας πως επιθυμεί την ποινική δίωξη των υπευθύνων. Πλέον, μετά την κατάθεση της αναφοράς, ο δρόμος για τη διερεύνηση της υπόθεσης από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος άνοιξε και επίσημα, οπότε και αναμένονται εξελίξεις.

Διαβάστε παρακάτω το περιεχόμενο της μηνυτήριας αναφοράς - καταγγελίας του μηχανικού:

ΡΕΘΥΜΝΟ 22/12/2020

ΘΕΜΑ: "ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΠΟΥ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΕΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΣΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ 2020 ΚΑΙ ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΤΟ ΑΔΙΑΒΛΗΤΟ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ, ΤΗΣ ΙΣΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΤΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜιΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΤΟΥΣ"

Ονομάζομαι Φιλιππίδης Μιχαήλ του Αθανασίου και είμαι Μηχανολόγος Μηχανικός Α.Μ. ΤΕΕ ΤΕ 11.654, με άδεια Ενεργειακού Επιθεωρητή Τάξης Α΄1.605, Ενεργειακού Ελεγκτή Τάξης Γ¨ 626, Ελεγκτή Δόμησης Τάξης Γ΄2.979 και Επικεφαλής Επιθεωρητής Ελέγχου Διαχείρισης Συστημάτων Ενέργειας για κτήρια και Βιομηχανία ISO50.001/2018. Επίσης συμμετέχω ως σύμβουλος στην Ευρωπαϊκή ομάδα QUALITEE οποία συντάσσει προτάσεις για την έκδοση Ευρωπαϊκών Οδηγιών για την ποιότητα των Ενεργειακών Υπηρεσιών στην Ε.Ε.

Καρδίτσα: Από την πόλη όπου ακόμα και το χρώμα του ανέμου είναι καφέ

26 Δεκεμβρίου 2020


Πέρασαν περίπου τρεις μήνες από εκείνη την ημέρα του Σεπτέμβρη που ακόμα και το χρώμα του ανέμου έγινε καφέ. Τα πλημμυρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν το απόγευμα της 18ης Σεπτέμβρη έπνιξαν όλο το νομό της Καρδίτσας, από τα καμποχώρια και την πρωτεύουσα μέχρι τα ορεινά χωριά της λίμνης Πλαστήρα και των Αγράφων. Χιλιάδες ανθρώπων έμειναν να παλεύουν μέχρι και σήμερα για τις υποσχεθείσες αποζημιώσεις και κυρίως για την εξασφάλιση της επιβίωσή τους.

Το νερό και η λάσπη κατέστρεψε σπίτια και σοδειές έτοιμες προς περισυλλογή, αχρήστευσε υποδομές, διέλυσε καταστήματα. Έπνιξε τρεις ανθρώπους, μία γυναίκα στο Μουζάκι η οποία παρασύρθηκε από τον ποταμό Πάμισσο, έναν κτηνοτρόφο λίγο έξω απ’ την Καρδίτσα όταν αυτός προσπαθούσε να σώσει τα ζώα του και έναν κάτοικο στην Καστανιά όταν το σπίτι του πλακώθηκε από το βουνό.

Άφησε κάποιες εκατοντάδες ανθρώπων στην Αργιθέα και στα Άγραφα αποκλεισμένους, σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι και δύο εβδομάδες μετά, χωρίς ρεύμα ή οδική πρόσβαση. Άφησε τους καμπίσιους να προσπαθούν να ξαναστήσουν τα νοικοκυριά, να στεγνώσουν έπιπλα και σκεπάσματα. Εκεί στον κάμπο, τα κάποτε καλλιεργήσιμα χωράφια, σήμερα μοιάζουν με μία απέραντη πετρώδη έρημο απ’ τα φερτά υλικά. «Στα περισσότερα από τα χωράφια αυτά που πλημμύρισαν θα απαιτηθούν από 3 ως 5 χρόνια να καλλιεργηθούν ξανά, καθώς έχουν γεμίσει πέτρα και χαλίκια, ενώ έχει εξαφανιστεί το αργιλώδες χώμα, που είναι το γόνιμο έδαφος, ιδιαίτερα σε εκείνα που είναι επικλινή» δήλωνε τις επόμενες εβδομάδες σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό ο καθηγητής γεωπονικής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας Φ. Γέμτος.

Άφησε χιλιάδες ανθρώπους να παλεύουν για το βασικό εισόδημα, να προσπαθούν να ξεφύγουν από την ανεργία που ήδη κύκλωνε τον νομό. Το δεύτερο lockdown επέφερε ακόμη μεγαλύτερη ερήμωση στην πόλη, ακόμη μεγαλύτερη αβεβαιότητα για την επιβίωση.

Άφησε και έναν εκνευριστικό απόηχο πολιτικών χειρισμών. Με μία σύσκεψη των αρμοδίων την προηγουμένη της πλημμύρας που το μόνο που εξασφάλισε ήταν πηχαίους τίτλους περί αιτημότητας στον τοπικό τύπο. Με έναν δήμαρχο που ενώ η πόλη ήταν χωρίς ρεύμα ενημέρωνε μέσω facebook. Με την πρωθυπουργική επίσκεψη να προγραμματίζεται την «δεύτερη εργάσιμη ημέρα», όπως με θράσος δήλωνε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Και τις τοπικές εξουσίες όχι μόνο να μην ψελλίζουν μία «συγνώμη» αλλά να βγαίνουν στο προσκήνιο με έναν θρασύ τσαμπουκά.

Ποτάμια και αναχώματα

Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020

Δελτίο Τύπου της 5ης Πανελλαδικής Συνάντησης κινημάτων και συλλογικοτήτων για το νερό

 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

της 5ης Πανελλαδικής Συνάντησης κινημάτων και συλλογικοτήτων για το νερό

(19-20 Δεκεμβρίου 2020)


Στις 19 και 20 Δεκεμβρίου 2020 κινήματα και συλλογικότητες για το Νερό από όλα τα μέρη της Ελλάδας (Αττική, Θεσσαλονίκη, Βόλος, Ηράκλειο, Μεσοχώρα, Γιάννενα, Δράμα, Κυκλάδες, Χαλκιδική, Θάσος) πραγματοποίησαν την 5η Πανελλαδική τους Συνάντηση, αντάλλαξαν απόψεις και ιδέες, κατέθεσαν προτάσεις, με βασικό σκοπό να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να υπερασπιστούν ένα κοινό αγαθό, ένα ανθρώπινο δικαίωμα, μια ζωτική ανάγκη: ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ!

Η 5η Πανελλαδική Συνάντηση πραγματοποιήθηκε, λόγω της πανδημίας, διαδικτυακά. Η πανδημία βέβαια εκτός από τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στις μετακινήσεις ανέδειξε και ένα άλλο πολύ σοβαρό θέμα: πόσο σημαντική είναι η ελεύθερη και απρόσκοπτη πρόσβαση όλων στο νερό, πως η υδροδότηση όλων των περιοχών δεν μπορεί να είναι θέμα κόστους/οφέλους, αλλά προστασίας της ανθρώπινης ζωής.

Η 5η Πανελλαδική Συνάντηση αφιερώθηκε στη μνήμη του Τόλη Παπαγεωργίου, μαχητή και ηγετική φυσιογνωμία του κινήματος κατά των μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές της Χαλκιδικής.

Κοινή πεποίθηση των συλλογικοτήτων που συμμετείχαν στη Συνάντηση ήταν ότι αντίθετα με την προσπάθεια του κράτους με στόχο την “ανάπτυξη” πράσινη ή άλλη να ενισχύσει θεσμικά την ιδιωτικοποίηση των Υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης (Υπερταμείο, Οδηγία για ανάκτηση κόστους νερού, προσπάθεια ελέγχου των πηγών, σύνδεση του νερού με παραγωγή ‘’πράσινης’’ ενέργειας), στην κοινωνία ενισχύονται οι ιδέες οι οποίες αποτελούν και βασική τους αρχή ότι: «το νερό είναι κοινό αγαθό, δεν είναι εμπόρευμα και δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο οποιασδήποτε μορφής κερδοσκοπίας. Το νερό είναι ζωτικής σημασίας για όλα τα έμβια όντα και τα οικοσυστήματα. Δεν είναι αποθήκη ενέργειας για “πράσινη” και ιδίως χρηματιστηριακή εκμετάλλευση».

Στις προηγούμενες πανελλαδικές συναντήσεις διατυπώθηκαν βασικές αρχές όπως:

  • Το νερό είναι κοινό αναπαλλοτρίωτο αγαθό απαραίτητο για τη ζωή. Πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες, δεν πρέπει να αποτελεί πηγή κέρδους. Η ευρωπαϊκή και παγκόσμια εμπειρία απέδειξε ότι η ιδιωτικοποίηση του νερού είναι ένα αποτυχημένο μοντέλο, δεν είναι προς όφελος των κοινωνιών, οδηγεί σε σημαντική αύξηση της τιμής του, κακή περιβαλλοντική διαχείριση και επιδείνωση της ποιότητάς του.

  • Να κατοχυρωθεί συνταγματικά η δημόσια ιδιοκτησία των οργανισμών ύδρευσης - αποχέτευσης και η μη κερδοσκοπική διαχείριση του κύκλου του νερού. Να κατοχυρωθούν θεσμικά, η δημόσια, η δημοτική, η συνεργατική και η συνεταιριστική ιδιοκτησία των φορέων διαχείρισης του νερού, ο κοινωνικός και εργατικός έλεγχος, η ορθολογική διαχείριση, η θεσμοθέτηση βιώσιμων πρακτικών, που θα προστατεύουν την οικολογία των υδατικών κύκλων, θα απορρίπτουν τις φαραωνικές κατασκευές και θα προκρίνουν λύσεις προστιθέμενης οικολογικής αξίας, μικρής τοπικής κλίμακας και χαμηλού οικονομικού, περιβαλλοντικού, και κοινωνικού κόστους.