Σάββατο 8 Αυγούστου 2020

“Το τέρας της στέγασης”


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ & ΕΚΔΟΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ: “Το τέρας της στέγασης” από prole.info
Posted on 2020/07/31


Κατεβάστε το βιβλίο σε PDF  ή 
διαβάστε το online

Η μετάφραση και η έκδοση του βιβλίου έγινε από τη Συνέλευση Ενάντια στον Εκβιασμό του Ενοικίου, τον Ιούλιο του 2020, στην Αθήνα.

Πρώτη έκδοση και τίτλος: The housing monster (2012) από το prole.info



ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΠΡΟΛΟΓΟΣ • 9

Η ΟΙΚΟΔΟΜΗ • 19
Ζωντανή και Νεκρή Εργασία • 20
Κοινωνικοποίηση, απομόνωση και εργολαβίες • 32
Δεξιότητα και οπισθοδρόμηση • 40
Ο ρυθμός της εργασίας • 48
Ασφάλεια και Αυτοκαταστροφή • 54
Μάτσο μαλακίες • 60
Τα μπλουζ του μπλε κολάρου • 64

Η ΓΕΙΤΟΝΙΑ • 71
Δάνεια • 72
Γη • 78
Ανάπτυξη και Παρακμή • 84
H Αγορά Κατοικίας και η Αγορά Εργασίας • 90
Ιδιοκτησία και Τάξη • 96
Ένας γυναικείος χώρος • 106
Η κοινότητα και το εμπόρευμα • 112

ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ • 118
Σημειώσεις για την ταξική πάλη • 120
Συλλογική ζωή • 126
Τα σωματεία • 130
Έλεγχος ενοικίου και κρατική στέγαση • 136
Ο δεύτερος κόσμος (the second world) • 142
Να τελειώνουμε με τα τέρατα • 150

Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020

Τα πραξικοπήματα αγαπούν το κατακαλόκαιρο


Τα πραξικοπήματα αγαπούν το κατακαλόκαιρο

Κατακαλόκαιρο το ξεκίνησαν, κατακαλόκαιρο επιχειρούν να ολοκληρώσουν το πραξικόπημα του νέου ΧΥΤΑ στη Φυλή! 

Πρέπει να τους σταματήσουμε!

Στις 31/7/2020, η ΕΕ του ΕΔΣΝΑ ενέκρινε τη λήξη του σταδίου Β.Ι της Ανταγωνιστικής Διαπραγμάτευσης με τα εργολαβικά σχήματα (ΗΛΕΚΤΩΡ - ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ), που προεπιλέχθηκαν στο πρώτο στάδιο, για το έργο «Μελέτη, κατασκευή έργων για την α’ φάση αποκατάστασης της ΟΕ∆Α Δυτικής Αττικής και μεταβατικής διαχείρισης αποβλήτων» και αποφάσισε την έγκριση πρόσκλησης προς τους εργολάβους για το στάδιο (Β.ΙΙ), που αφορά την υποβολή των τελικών τεχνικών και οικονομικών προσφορών. Για όσους εντυπωσιάζονται από το βαρύγδουπο τίτλο του έργου, οφείλουμε να διευκρινίσουμε, ότι πρόκειται για το διαγωνισμό για τη ΝΕΑ χωματερή στη Φυλή, που αποφασίστηκε στις 1/8/2019 από τη διοίκηση της κ. Δούρου.

Μέσα σε συνθήκες αδιαφάνειας και απουσίας ουσιαστικής ενημέρωσης, επιχειρείται να ολοκληρωθεί, μέσα στο κατακαλόκαιρο, μια πραξικοπηματική διαδικασία, που ξεκίνησε με την επονείδιστη απόφαση για την προκήρυξη του διαγωνισμού, ένα χρόνο πριν. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι η συγκεκριμένη συνεδρίαση της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ έγινε -για άλλη μια φορά- τηλεφωνικά και το θέμα του νέου ΧΥΤΑ δεν υπήρχε καν στην ημερήσια διάταξη, που περιελάμβανε 46 θέματα. Κατά την προσφιλή τους τακτική, το θέμα συζητήθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης και ο λόγος ήταν να μην το πάρει κανείς χαμπάρι και υπάρξουν αντιδράσεις. Για τον ίδιο λόγο, η απόφαση που πάρθηκε στις 31/7/2020 αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» στις 4/8/2020.




«Μαγειρεύονται» τερατώδεις και επικίνδυνες λύσεις

Παράταση – Ανανέωση Συμβάσεων Επικουρικών Διπλωματούχων Μηχανικών όλων των Νοσοκομείων.

 Π.Ο.   Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΝΩΣΕΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ
Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
 
 Αθήνα,  5-8-2020

Αρ. Πρωτ.:
    Προς :  1. Υπουργό Υγείας κ. Κικίλια
2. Υφυπουργό Υγείας κ. Κοντοζαμάνη
3. Γεν. Γραμματέα κ. Κωτσιόπουλο

                                            Κοιν.:    1. Α΄ Βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ
2. Πρόεδρο και ΔΕ ΤΕΕ
3. Ε.Ε. ΑΔΕΔΥ

Θέμα : Παράταση – Ανανέωση Συμβάσεων Επικουρικών Διπλωματούχων Μηχανικών όλων των  Νοσοκομείων.

Αξιότιμοι Κύριοι, 

Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ– όπως γνωρίζετε – αποτελεί την Ομοσπονδία που εκπροσωπεί Πανελλαδικά το σύνολο των Διπλωματούχων Μηχανικών του Δημοσίου Τομέα (Υπουργεία, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ Α ́ και Β ́ βαθμού) με οποιαδήποτε σχέση εργασίας τους με το Δημόσιο (μόνιμοι, ΙΔΑΧ, ΙΔΟΧ κτλ).

Λόγω της πανδημίας του covid-19 που έχει ενσκύψει και στη χώρα μας, αντιλαμβάνεστε ότι παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή της ενέργειες του Υπουργείου Υγείας, αναγνωρίζοντας το φόρτο εργασίας και την πίεση που διαχειρίζεστε. Γνωρίζουμε ότι στις τεχνικές υπηρεσίες των Νοσοκομείων και των Υ.Π.Ε. υπηρετούν μόνιμοι και επικουρικοί διπλωματούχοι μηχανικοί, χωρίς να διαχωρίζεται από εμάς το δικαίωμα όλων στην εργασία και οι οποίοι έχουν προσφέρει και συνεχίζουν να προσφέρουν τα μέγιστα όλο αυτό το διάστημα. Μάλιστα υπάρχουν Νοσοκομεία που, λόγω των συνταξιοδοτήσεων, οι υποστελεχωμένες τεχνικές υπηρεσίες λειτουργούν με μόλις έναν ή δύο Διπλωματούχους Μηχανικούς και με αναλογία μόνιμων – επικουρικών 1 προς 1!
Παράλληλα, αναγνωρίζοντας και τη σημασία των έργων που υλοποιούνται αυτό το διάστημα μέσω δωρεών (και όχι μόνο) για την «οχύρωση» του συστήματος υγείας σε ενδεχόμενο νέο κύμα της πανδημίας που βρίσκεται όπως γνωρίζετε προ των πυλών (με μόλις πρόσφατα παράδειγματα τη δωρεά των 50 ΜΕΘ της Βουλής των Ελλήνων προς το Νοσοκομείο Αναφοράς «Η Σωτηρία», τη δωρεά του Ι.Σ.Ν., τη δωρεά των Εφοπλιστών κτλ), δεν μπορούμε να μην ενδιαφερθούμε πολύ περισσότερο για την παραμονή στην εργασία όλων των διπλωματούχων επικουρικών μηχανικών που χειροκροτήσατε μαζί με εμάς, προσφωνώντας ΟΛΟΥΣ τους εγαζομένους των Νοσοκομείων ως τους «ήρωες» και «αγίους της διπλανής πόρτας». 
Ως εκ τούτου, δεν μπορούμε να σκεφτούμε ότι μπορεί να δημιουργούνται νέες πτέρυγες και να τροποποιούνται οι υπάρχουσες με νέες εξειδικευμένες εγκαταστάσεις, να απαιτείται η επίβλεψη, παραλαβή, λειτουργία και συντήρηση όλων αυτών και ταυτόχρονα να οδηγούνται στην ανεργία οι Επικουρικοί Διπλωματούχοι Μηχανικοί με εμπειρία άνω των 24 μηνών σε Ειδικές Νοσοκομειακές Εγκαταστάσεις. Συγκεκριμένα, αντιληφθήκαμε ότι προωθήσατε διάταξη που ενσωματώθηκε στο ψηφισθέν νομοσχέδιο την περασμένη εβδομάδα (επισυναπτόμενο – άρθρο 24), με την οποία δίνεται παράταση στην εργασία μέχρι 31.12.2020 συγκεκριμένων κατηγοριών επικουρικών εργαζομένων, εξαιρούμενων των Διπλωματούχων Μηχανικών που υπηρετούν στα Νοσοκομεία! Εν μέσω COVID-19, δεν εξαιρέθηκαν ούτε καν οι εργαζόμενοι των Νοσοκομείων Αναφοράς (όχι ότι αυτό από μόνο του θα ήταν αποδεκτό από εμάς)!
Βέβαια, για να μη σας αδικήσουμε, όπως προκύπτει από την αρχική ΠΝΠ στην οποία αναφέρεται το συγκεκριμένο άρθρο, αφορά συμβάσεις με ημερομηνία λήξης μέχρι τις 30.09.2020. Εντύπωση μας δημιουργεί το γεγονός ότι για τις συμβάσεις που λήγουν το αμέσως επόμενο τρίμηνο (και ενδιαφέρει αρκετούς διπλωματούχους μηχανικούς) δεν προβλέπεται απολύτως τίποτε! Να υποθέσουμε ότι θα οδηγηθούν στο ταμείο ανεργίας ή θα αναμένουμε νέα τροπολογία από το Υπουργείο Υγείας? Και γιατί δεν υπήρξε πρόβλεψη τώρα? Έχει διαφορά αν η αρχική σύμβαση λήγει στις 30.9.2020 ή π.χ. στις 15.10.2020? Αναμένουμε την απάντησή σας, αναγνωρίζοντας ότι οι Επικουρικοί Διπλωματούχοι Μηχανικοί είναι άκρως απαραίτητοι στις τεχνικές υπηρεσίες των Νοσοκομείων και Υ.Π.Ε., καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να προκαλέσετε την πλήρη "απογύμνωση" των τεχνικών υπηρεσιών των Νοσοκομείων.
Σε κάθε περίπτωση ζητάμε προσλήψεις με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας όλου του απαιτούμενου προσωπικού στα νοσοκομεία και ειδικά Διπλωματούχων Μηχανικών στις κρίσιμες θέσεις που υπηρετούν, όπως Τεχνικές Υπηρεσίες, Πληροφορική.

Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020

Ξεκινά η εκχώρηση της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες


ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΤΑΙΠΕΔ05.08.2020, 19:38
Ξεκινά η εκχώρηση της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες
efsyn.gr

Ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση του ακινήτου της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου, μέσω της προκήρυξης διαγωνισμού από το ΤΑΙΠΕΔ.

Συγκεκριμένα, υπεγράφη από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη και τον υφυπουργό Οικονομικών για τη Φορολογική Πολιτική και τη Δημόσια Περιουσία Απόστολο Βεσυρόπουλο, το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που εγκρίνει το σχετικό ΕΣΧΑΔΑ (Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου), το οποίο παίρνει πλέον τον δρόμο για το ΣτΕ.

«Η αξιοποίηση του ακινήτου της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες με την προτεινόμενη μικτή χρήση θα δημιουργήσει σημαντικά οφέλη στην ευρύτερη περιοχή, συνδυάζοντας την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος με την προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός ΠΕΝ, Κωστής Χατζηδάκης.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, τόνισε ότι «η κυβέρνηση κινείται στην κατεύθυνση της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, αλλά και της παραχώρησης μέρους της στην αυτοδιοίκηση για την ανάπτυξη κοινωφελών δράσεων και υποδομών».


Όπως είπε, «αναμένουμε ότι οι επενδυτικές πρωτοβουλίες που θα υλοποιηθούν στο ακίνητο θα ενισχύσουν την απασχόληση και θα καταστήσουν την περιοχή πόλο έλξης, συμβάλλοντας στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη».

Υπενθυμίζεται, ότι το συγκεκριμένο ακίνητο μεταβιβάστηκε το 2013 στο ΤΑΙΠΕΔ, που αποφάσισε να εντάξει σε διαγωνιστική διαδικασία αξιοποίησης το ήμισυ περίπου της έκτασης (345.567 τμ).

Το Ταμείο αναγνώρισε ότι η υπόλοιπη έκταση καλύπτει κοινωνικές ανάγκες της ευρύτερης περιοχής και για το λόγο αυτό την μεταβίβασε στην ΕΤΑΔ για να παραχωρηθεί στον Δήμο Χερσονήσου και να αξιοποιηθεί για κοινωφελείς σκοπούς.

Όπως έγινε γνωστό από το ΥΠΕΝ, η αξιοποίηση του ακινήτου από το ΤΑΙΠΕΔ, λαμβάνοντας υπόψη τη θέση του, τα φυσικά, πολεοδομικά και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά του, αλλά και τη χωροταξική φυσιογνωμία και την αναπτυξιακή προοπτική της ευρύτερης περιοχής, περιλαμβάνει δυο ζώνες χρήσεων γης, τη Ζώνη Ι, έκτασης 29.113 τμ, στην οποία έχει δοθεί η χρήση ως Θεματικά Πάρκα-Εμπορικά Κέντρα-Αναψυχή και την πολύ μεγαλύτερης έκτασης (316.454 τμ) Ζώνη ΙΙ ως Ζώνη Τουρισμού και Αναψυχής, με ήπιες δραστηριότητες που θα είναι αρμονικά ενταγμένες στο φυσικό περιβάλλον.

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Απεργία – Αποχή των Διπλωματούχων Μηχανικών του ΟΑΕΔ

 Π.Ο.   Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΝΩΣΕΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ
Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
ΕΞΩΔΙΚΗ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
1. Απεργία – Αποχή των Διπλωματούχων Μηχανικών του ΟΑΕΔ από τη Συμμετοχή τους στις διαδικασίες του Μητρώου Μελών Δημοπρασιών (ΜηΜΕΔ) καθώς και από το σύνολο των Τεχνικών Επιτροπών στις οποίες συμμετέχουν οι Διπλ. Μηχανικοί του ΟΑΕΔ (Επιτροπές Διενέργειας Διαγωνισμών και Αξιολόγησης Προσφορών, Επιτροπές Εξέτασης Ενστάσεων του Ν4412/16, Επιτροπές παρακολούθησης και παραλαβής Προμηθειών,  Επιτροπές Παρακολούθησης και Παραλαβής πάσης φύσης Τεχνικών Δημοσίων Έργων, Επιτροπές πάσης φύσης μελετών Τεχνικών Δημοσίων Έργων μικρής κλίμακας και προϋπολογισμού, Ομάδες εργασίας έργων με χρηματοδότη ΕΣΠΑ, Τεχνικά Συμβούλια Δημοσίων Έργων) καθώς και πάσης φύσεως μετακινήσεων εκτός έδρας από 10/8/2020 έως 12/9/2020  καταρχάς και ανάλογα με τις εξελίξεις θα υπάρξει χρονική επέκταση.


ΠΡΟΣ
1. Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού

**************

ΚΟΙΝΟΠΟΙΟΥΜΕΝΗ  
1. Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων

Λαμβάνοντας υπόψη την ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ στις 13/07/2020 και τις συνεχείς παρεμβάσεις μας προς τη Διοίκηση του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού σχετικά με : 
      Α)    Την καταβολή των οφειλόμενων από τον κατηργημένο ΟΕΚ, εργοδοτικών εισφορών των συναδέλφων μας για τα έτη 2007 – 2012, αλλά και από τον ΟΑΕΔ για τα έτη 2012-2013. Οι οφειλόμενες αυτές εισφορές αν και έχουν υπολογισθεί και καταλογισθεί από το πρώην ΤΣΜΕΔΕ, δεν έχουν ακόμα καταβληθεί ενώ έχουμε πληροφορηθεί ότι εξακολουθούν να αμφισβητούνται από τη Διοίκηση του ΟΑΕΔ. Σύμφωνα με υπολογισμούς που έχουμε κάνει η οφειλή εισφορών εργοδότη έχει συντριπτικές επιπτώσεις στη συνταξιοδότηση των συναδέλφων μας που υπερβαίνει το 40% στην αναμενόμενη ανταποδοτική σύνταξη του πρώην ΤΣΜΕΔΕ.
Β) Την άρση και αποκατάσταση των αυθαίρετων μετακινήσεων συναδέλφων,  την εξάλειψη των απαξιωτικών συμπεριφορών προς τους Διπλωματούχους Μηχανικούς και υποτίμησης της Επιστημονικής και Εργασιακής τους αξιοπρέπειας. Την επίλυση των διαφόρων δυσκολιών και προσκομμάτων που εμφανίζονται στις διαδικασίες των εκτός έδρας μετακινήσεων τους που δρουν ανασταλτικά στην υλοποίηση των Υπηρεσιακών τους καθηκόντων.

Εκκινούμε κινητοποιήσεις  για τους Διπλωματούχους Μηχανικούς Υπαλλήλους του Ο.Α.Ε.Δ. και αποφασίζουμε:

2. Απεργία – Αποχή των Διπλωματούχων Μηχανικών του ΟΑΕΔ από τη Συμμετοχή τους στις διαδικασίες του Μητρώου Μελών Δημοπρασιών (ΜηΜΕΔ) καθώς και από το σύνολο των Τεχνικών Επιτροπών στις οποίες συμμετέχουν οι Διπλ. Μηχανικοί του ΟΑΕΔ (Επιτροπές Διενέργειας Διαγωνισμών και Αξιολόγησης Προσφορών, Επιτροπές Εξέτασης Ενστάσεων του Ν4412/16, Επιτροπές παρακολούθησης και παραλαβής Προμηθειών,  Επιτροπές Παρακολούθησης και Παραλαβής πάσης φύσης Τεχνικών Δημοσίων Έργων, Επιτροπές πάσης φύσης μελετών Τεχνικών Δημοσίων Έργων μικρής κλίμακας και προϋπολογισμού, Ομάδες εργασίας έργων με χρηματοδότη ΕΣΠΑ, Τεχνικά Συμβούλια Δημοσίων Έργων) καθώς και πάσης φύσεως μετακινήσεων εκτός έδρας από 10/8/2020 έως 12/9/2020  καταρχάς και ανάλογα με τις εξελίξεις θα υπάρξει χρονική επέκταση.

Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής να επιδώσει νόμιμα την παρούσα σε αυτούς στους οποίους απευθύνεται προς γνώση και για τις νόμιμες συνέπειες και να αντιγράψει αυτή στην έκθεση  επίδοσης.         

Αθήνα,   05/08/2020

ΣΜΤ: Καταγγελία για τις νέες απολύσεις στην ALTHOM ΕΠΕ

ΣΜΤ: Καταγγελία για τις νέες απολύσεις στην ALTHOM ΕΠΕ



Ούτε από την καλοκαιρινή περίοδο, ούτε από τον καύσωνα δε φαίνονται να πτοούνται κυβέρνηση και εργοδοσία και συνεχίζουν με αμείωτη ένταση την αντεργατική επίθεση.

Σε μια σειρά χώρους και κλάδους η εργοδοτική επίθεση παίρνει οξυμένα χαρακτηριστικά, καθώς τα αφεντικά αξιοποιούν τα αντεργατικά μέτρα των κυβερνήσεων για να τσακίσουν εργατικά δικαιώματα και προχωρούν σε απολύσεις. Την ώρα που χιλιάδες εργατικές οικογένειες αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης, οι εργοδότες του κλάδου έχουν βγάλει τα κομπιουτεράκια τους και υπολογίζουν πώς θα εξασφαλίσουν τα κέρδη τους που κινδυνεύουν λόγω της νέας κρίσης που επιτάχυνε ο κορονοϊός, φορτώνοντας τα σπασμένα στις πλάτες μας. Σε αυτό το πλαίσιο, εργοδοσία της ALTHOM, σε συνέχεια των 2 απολύσεων που είχαν γίνει τον Ιούνιο, προχωράει σε 5 νέες απολύσεις.

Επικαλούμενοι ότι συρρικνώθηκε ο κύκλος εργασιών λόγω της κρίσης στις αερομεταφορές, καταλήγουν στις 5 νέες απολύσεις, διατηρώντας το καθεστώς επισφάλειας για όσους συνεχίζουν να δουλεύουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η δραστηριότητα της εταιρίας κάθε άλλο παρά περιορίστηκε κατά την περίοδο της πανδημίας, μιας και με την εφαρμογή της τηλεεργασίας, οι εργαζόμενοι συνέχισαν να δουλεύουν και με το παραπάνω, με τις υπερωρίες να διογκώνονται.

Στο ίδιο πλαίσιο, η κυβέρνηση αντί να ασχοληθεί και να δώσει λύση στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία της εργατικής τάξης, επιλέγει κατακαλόκαιρο, όπως έκανε και η προηγούμενη, να φέρνει νομοσχέδια κομμένα και ραμμένα στα μέτρα του ΣΕΒ, των εφοπλιστών και των τραπεζιτών, όπως το νομοσχέδιο-έκτρωμα για τις διαδηλώσεις που θέλει να επιβάλλει σιγή νεκροταφείου στις διεκδικήσεις των εργαζομένων.

Ταυτόχρονα, για να διασφαλιστούν τα κέρδη τους, συνεχίζονται να δίνονται προκλητικές παροχές στις επιχειρήσεις Τέτοια είναι και τα πακέτα στήριξης των δισεκατομμυρίων που θα δοθούν από το «Ταμείο Ανάκαμψης» για επιχορηγήσεις και δάνεια των ομίλων, για τα οποία ο λογαριασμός θα σταλεί για ακόμη μια φορά στους εργαζόμενους, αφού απαραίτητος όρος για τις εκταμιεύσεις είναι η συνέχιση των αντεργατικών μεταρρυθμίσεων.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ Η ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ALTHOM! Αν νομίζουν ότι ξεμπέρδεψαν μαζί μας με τη διευθέτηση των απλήρωτων υπερωριών, είναι γελασμένοι.

ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΟΤΙ ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΔΕ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΕΣ!

ΚΑΝΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΜΟΝΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ

Καλούμε τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους του κλάδου να μην συναινέσουν σε καμία απόλυση ή τροποποίηση των όρων εργασίας τους στο ωράριο, στο μισθό, στην άδεια. Δεν αποδεχόμαστε ατομικά οποιαδήποτε τέτοια πρόταση ή εξέλιξη.

Να μην επιτρέψουμε να κυριαρχήσει η μοιρολατρία και η απογοήτευση. Να απορρίψουμε τη λογική της «ατομικής ευθύνης = ατομικής λύσης», του εργαζόμενου μόνου απέναντι στον εργοδότη. Τη λογική ότι εργαζόμενοι και εργοδότες είμαστε στην ίδια βάρκα. Μιλάμε με τους συναδέλφους μας και δρούμε συλλογικά. Δεν εγκαταλείπουμε τα δικαιώματά μας για πλήρη εργασία μισθό και ασφάλιση. Καταγγέλλουμε στο Σωματείο, άμεσα, κάθε μορφή εργοδοτικής αυθαιρεσίας και ασυδοσίας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ

Άμεση ανάκληση των απολύσεων των συναδέλφων από την εργοδοσία της Althom!

Καμία νέα απόλυση!

Να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση της εργοδοσίας.

ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ!

ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΠΟΛΛΑ.

ΔΕ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗΣ ΤΟΥΣ!

Διεκδικούμε:


Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στον κλάδο που να κατοχυρώνουν αυξήσεις στους μισθούς, μόνιμη και σταθερή δουλειά, 35ωρο, 7ωρο, 5ήμερο.


Επίδοματα ανεργίας για όλους τους ανέργους, χωρίς προϋποθέσεις, ίσο με τον κατώτερο μισθό.


Προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων και του λαού με άμεση κρατική χρηματοδότηση του Δημοσίου Συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων, κάλυψη όλων των αναγκών σε ΜΕΘ και Π.Φ.Υ. και λήψη άμεσων μέτρων προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020

Ο Υμηττός σε "διαβούλευση"

O YMHTTOΣ ΣΕ “ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ»

Παρατηρήσεις σχετικά με την ΣΜΠΕ – Υμηττού και την «χρήση γεωργικής γης»
Εδώ και 45 τουλάχιστον χρόνια, ο δασικός χώρος του Υμηττού συρρικνώνεται. Επανειλημμένες πυρκαγιές σε διάφορες περιοχές του βουνού αλλοίωσαν τα δασικά χαρακτηριστικά του και το μετέτρεψαν σε φαλακρό βουνό. Μετά τις πυρκαγιές ακολουθούσαν  οι συνήθεις πρακτικές: Το δασαρχείο έσπευδε (;) να οριοθετήσει την εκάστοτε καμμένη περιοχή ενώ παράλληλα διάφοροι επιτήδιοι έσπευδαν  να εξαφανίσουν τα απομεινάρια της πυρκαγιάς, να καθαρίσουν και να εκχερσώσουν τμήμα της  καμμένης περιοχής. Στην συνέχεια φρόντιζαν να την περιφράξουν και να φυτέψουν μερικά δεντράκια, συνήθως ελίτσες, δηλώνοντας ότι την περιοχή αυτή την καλλιεργούσε ο παππούς τους και συνεπώς, είναι ιδιοκτησία τους. Αν χρειαζόταν, έβρισκαν  και δυό μάρτυρες που το βεβαίωναν  αυτό. Οπότε, ως ιδιοκτήτες πλέον, μοίραζαν την πρώην δασική γη σε οικόπεδα, και τα πουλούσαν σε τιμή ευκαιρίας. 
Αυτός ήταν ένας συνήθης τρόπος μετατροπής της δασικής γης σε «γεωργική», σε μια πρώτη φάση, και σε οικόπεδα στην συνέχεια, στα οποία χτίστηκαν αυθαίρετα κτίσματα, που διατηρήθηκαν μέχρι σήμερα, παράλληλα με τις αυθαίρετες κατοικίες που χτίστηκαν σε νόμιμα οικόπεδα.
H επιλογή της παρούσας ΣΜΠΕ-Υμηττού να επιτρέψει χρήσεις γεωργικής γής σε εκτεταμένες εκτάσεις των Ζωνών Α2, Β και Γ, δεν μας βρίσκει σύμφωνους. 
Συμπερασματικά, για την ΣΜΠΕ:
Η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) αποτελεί σε γενικές γραμμές μια επιδίωξη  συγκάλυψης και «νομιμοποίησης» των κάθε είδους αυθαιρεσιών και παρανομιών στον Υμηττό, που προέρχονται από ιδιώτες,  Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Κοινωφελείς Οργανισμούς όπως η ΔΕΗ/ΑΔΜΗΕ, η εκκλησία κλπ. (αυθαιρετα κτίσματα και οικισμοί, νεκροταφεία, αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις, Σ.Μ.Α, ΚΥΤ κλπ)
Επί της ουσίας, όσον αφορά την προστασία του Υμηττού η παρούσα ΣΜΠΕ αποτελεί μια οπισθοδρόμιση τόσο σε σχέση με το  καταργηθέν  Π.Δ του 2011, όσο και με το Π.Δ του 1978.
Η Α’ Ζώνη «απόλυτης προστασίας» του καταργηθέντος Π.Δ. του 2011, μετονομάζεται στην παρούσα μελέτη σε «Ζώνη υψηλής προστασίας της φύσης και των μνημείων» και διαχωρίζεται σε Ζώνη Α1 και Ζώνη Α2, στην οποία επιτρέπονται γεωργικές χρήσεις και προστίθεται η χρήση μελισσοκομίας
Χρήσεις γεωργικής γης επιτρέπονται επίσης σε εκτεταμένες εκτάσεις του Υμηττού, (Ζωνες Β,Γ) κάτι που ευνοεί τα κερδοσκοπικά σχέδια των πραγματικών ή φερόμενων ως ιδιοκτητών τους.
Με άλλα λόγια με την παρούσα ΣΜΠΕ, επιβραβεύονται οι εικονικοί καλλιεργητες γεωργικής γής, οι οποίοι επιδιώκουν ουσιαστικά την αλλαγή χρησεων στις ζώνες αυτές.
Η παρούσα ΣΜΠΕ αποτελεί εν κατακλείδι μια «κατάκτηση» εκείνων των συνασπισμένων κοινωνικών και πολιτικών συμφερόντων που κατάφεραν, μέσα από νομότυπες διαδικασίες και ανέτρεψαν ό,τι θετικό υπήρχε στο  καταργηθέν Π.Δ  του 2011.
Επισημαίνεται ακόμη ότι, οι πρώην λεγόμενες «οικιστικές πυκνώσεις» και νυν «οικιστικές συσπειρώσεις» στον Υμηττό, δηλαδή η δόμηση αυθαίρετων κατοικιών σε δασικούς χώρους, δεν έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα (ούτε με την παρούσα ΣΜΠΕ). Όπως δεν έχει καταγραφεί και ο συνολικός αριθμός αυθαίρετων κτισμάτων στον ορεινό όγκο του Υμηττού, παρά τη σαφή πρόβλεψη του καταργηθέντος  ΠΔ του 2011. 

Attica Bank: Ζημίες κατέγραψε το Α' εξάμηνο 2020 η ''Τράπεζα των μηχανικών''

Πιθάρι δίχως πάτο η Τράπεζα της καρδιάς μας (και των εισφορών μας)...

Attica Bank: Ζημίες κατέγραψε  το Α' εξάμηνο 2020 η ''Τράπεζα των μηχανικών''

Η Attica Bank προσάρμοσε τον προϋπολογισμό του 2020 στις νέες συνθήκες που επέφερε η υγειονομική κρίση και επεξεργάζεται αλλαγές στην στρατηγική της, που θα τις επιτρέψουν να εκμεταλλευτεί την ταχύτατη βελτίωση των συνθηκών μετά το τέλος της κρίσης, αναφέρει η διοίκηση της τράπεζας με αφορμή την ανακοίνωση αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, από την έναρξη της πανδημίας τον Μάρτιο, κύρια προτεραιότητα της Attica Bank υπήρξε η διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων και των πελατών της και η απρόσκοπτη λειτουργία της. Η τράπεζα εξασφάλισε όλες τις απαιτούμενες συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής, εισήγαγε την τηλε-εργασία και διευκόλυνε εργαζομένους και πελάτες. Σημαντική προτεραιότητα πλέον για όλους, αποτελεί η σταδιακή αποκατάσταση της κανονικότητας στην οικονομία. Η θετική αντίδραση επιχειρήσεων και νοικοκυριών στις υγειονομικές εξελίξεις, αναδεικνύει την πιθανότητα σχετικά γρήγορης αντιστροφής του δυσμενούς κλίματος. Η ολοκλήρωση ενός συνολικού αναπτυξιακού σχεδίου και η διαμόρφωση μηχανισμών για την αποτελεσματική χρήση των πόρων του εγκεκριμένου πλέον Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε. αποτελούν προϋποθέσεις για την ανάταξη στην μετά COVID-19 εποχή.

«Στην κορυφή των αποδόσεων βρέθηκε η μετοχή της Attica Bank το α΄ εξάμηνο του 2020 (+23% από τη μέση απόδοση των τραπεζικών μετοχών), με το επενδυτικό κοινό να επιβραβεύει τις προσπάθειες που καταβάλλει η διοίκηση της τράπεζας για οριστική εξυγίανση του ισολογισμού της και την επίτευξη καλύτερης απόδοσης για τους μετόχους της. Η Attica Bank συνέχισε την προσπάθειά της να διευρύνει τη θέση της στην αγορά. Οι νέες χρηματοδοτήσεις και αναχρηματοδοτήσεις το α΄ εξάμηνο του 2020, ανέρχονται περίπου σε 87 εκατ. ευρώ έναντι 64 εκατ. ευρώ στην αντίστοιχη περίοδο του 2019. Ο δείκτης δανείων μετά από προβλέψεις προς καταθέσεις βρίσκεται στα επίπεδα του 56%, γεγονός που επιτρέπει τη συνέχιση της στρατηγικής πιστωτικής επέκτασης. Επιπλέον, η Attica Bank συνέχισε να βελτιώνει την ρευστότητά της, καθώς αυξήθηκαν τα υπόλοιπα των καταθέσεων σε σχέση με την αντίστοιχη συγκριτική περίοδο του 2019 κατά 10,9%», αναφέρει η διοίκηση της τράπεζας.

Επίσης, αναφέρει ότι «το λειτουργικό κόστος της τράπεζας (μη συμπεριλαμβανομένων των αποσβέσεων) μειώθηκε κατά περίπου 2% ετησίως σε επαναλαμβανόμενη βάση, ενώ το συνολικά απασχολούμενο προσωπικό μειώθηκε κατά 8,5% με την διακοπή της χρήσης του δανειζόμενου προσωπικού».

«Η Attica Bank ολοκλήρωσε την μεταβίβαση της διαχείρισης του μεγαλύτερου μέρους των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) στον Servicer QQuant, ως πρώτο στάδιο της επερχόμενης τιτλοποίησης των τελευταίων ΜΕΑ που προέρχονται από το παρελθόν. Ακολουθώντας μία συντηρητική πολιτική, η Attica Bank αυξάνει τις προβλέψεις της για πιστωτικούς κινδύνους ώστε να είναι συμβατές με τις οικονομικές επιπτώσεις που προβλέπουν τα δυσμενή σενάρια. Η διοίκηση της Attica Bank και οι εργαζόμενοί της, είμαστε σίγουροι ότι θα αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί επιτυχώς τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού και το 2021 θα αποτελέσει τη χρονιά επαναφοράς της οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης. Η τράπεζα πρέπει να είναι έτοιμη για τις επερχόμενες προκλήσεις», επισημαίνει επίσης.

Attica Bank - Αποτελέσματα χρήσης
Τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 2,4% σε σχέση με την 30.06.2019 και διαμορφώθηκαν σε 23,6 εκατ. ευρώ, αντανακλώντας την βελτίωση του περιθωρίου.
Τα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες μειώθηκαν σε σχέση με την 30.06.2019 (κατά 14,6%) και διαμορφώθηκαν σε 5,5 εκατ. ευρώ.
Τα αποτελέσματα από πράξεις επί του επενδυτικού χαρτοφυλακίου παρουσιάζονται οριακά αυξημένα σε σχέση με τα αντίστοιχα της συγκριτικής περιόδου και διαμορφώνονται σε 6,7 εκατ. ευρώ.
Ο μέσος όρος του αριθμού των απασχολούμενων στον όμιλο, ανήλθε κατά την τρέχουσα περίοδο σε 763 (τράπεζα: 757), έναντι 818 (τράπεζα 708 απασχολούμενοι) κατά τη συγκριτική περίοδο του 2019 μειωμένο κατά 9%. Σημειώνεται ότι κατά την 30.06.2019, η τράπεζα απασχολούσε 99 άτομα μέσω εταιρειών, με τις οποίες είχε συνάψει σύμβαση έργου. Λόγω της απορρόφησης μέρους του δανειζόμενου προσωπικού, οι αμοιβές και τα έξοδα προσωπικού παρουσιάζουν οριακή αύξηση κατά 1,8% κατά την κλειόμενη περίοδο έναντι της συγκριτικής περιόδου.
Τα γενικά λειτουργικά έξοδα προ προβλέψεων, παρουσιάζουν μείωση σε ποσοστό 8,4% έναντι της συγκριτικής χρήσης.
Οι συνολικές προβλέψεις για το α' εξάμηνο 2020, ανήλθαν σε 27,8 εκατ, ευρώ αποτελούμενες από προβλέψεις για απομείωση δανείων και απαιτήσεων κατά πελατών ύψους 26,4 εκατ. ευρώ, προβλέψεις απομείωσης στοιχείων εκτός ισολογισμού ύψους 1,5 εκατ. ευρώ. Η αναστροφή των προβλέψεων για τα χρηματοοικονομικά στοιχεία του χαρτοφυλακίου ανήλθε σε 0,1 εκατ. ευρώ.
Οι ζημιές προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 27,5 εκατ. ευρώ, έναντι 8,7 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (30.06.2019), λόγω της αναγνώρισης σημαντικού ύψους προβλέψεων πιστωτικού κινδύνου στην τρέχουσα περίοδο, καθώς και της αναγνώρισης μη επαναλαμβανόμενων λοιπών εσόδων στη συγκριτική περίοδο.

dikaiologitika.gr

Η γνωστή τριάδα εργολάβων, οι «εκλεκτοί» του Μηταράκη για τα 133 εκατ. ευρώ



Δείτε και προηγούμενη σχετική ανάρτηση.
Μετά από αυτή μας έκοψαν την πρόσβαση στο Facebook. 


Η γνωστή τριάδα εργολάβων, οι «εκλεκτοί» του Μηταράκη για τα 133 εκατ. ευρώ
4 Αυγούστου 2020 | 17:15
Κάθε άλλο παρά έκπληξη αποτέλεσε η επιλογή των γνώριμων από τις επιτάξεις και τις υπερδομές στα νησιά του Αιγαίου τριών εργοληπτικών επιχειρήσεων, των ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. και ΤΕΡΝΑ Α.Ε. (με αυτή τη σειρά), για να συμμετάσχουν στην δεύτερη και τελική φάση του διαγωνισμού κατασκευής των τριών κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης σε Σάμο, Λέρο και Κω, προϋπολογισμού 132.680.000 ευρώ.

Η απόφαση από την επιτροπή διαγωνισμού έγινε δεκτή από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη, χθες Δευτέρα και αναρτήθηκε στην Διαύγεια, σήμερα Τρίτη 4 Αυγούστου 2020 και οι εταιρείες έχουν προθεσμία 10 ημερών για την άσκηση ένστασης κατά του αποτελέσματος της επιτροπής και της υπουργικής απόφασης.

Τρίτη 4 Αυγούστου 2020

Αντίο Μεγάλε Περίπατε

Αντίο Μεγάλε Περίπατε

Τί τραβάει και η δόλια Αθήνα ρε φίλε…Χρήστος Ξανθάκης - 04/08/2020, 11:36

Το πρώτο πράγμα που έχω να πω είναι ότι Μεγάλος Περίπατος δίχως Ατενίστας είναι αυγό χωρίς αλάτι!

Ε ναι παιδιά, αλήθειες να λέμε και να μην κρυβόμαστε πίσω απ΄ το δάχτυλό μας. Αν υπάρχει μια ομάδα, ένας οργανισμός, ένα μόρφωμα τέλος πάντων που κράτησε όρθιο το κλεινόν άστυ όλα αυτά τα μαύρα χρόνια τα μνημονιακά, δεν ήταν ούτε οι Ρουβίκωνες ούτε οι Ουρσουλίνες. Οι Ατενίστας ήταν, με τις επιλεγμένες παρεμβάσεις τους, με την οραματική τους στόχευση, με την παρηγορητική τους φιλοσοφία. Ένα τετραγωνικό γκαζόν εδώ σαπέρα, ένα ζιπουνάκι για τα δεντράκια εκεί σαδώθε, λίγο χαλίκι, μερικά λουλουδάκια, μισό τσουβάλι χώμα και να πως αλλάζει όψη η πρωτεύουσα. Και γίνεται ένας μικρός Παράδεισος, που έλεγε η αλήστου μνήμης καφετέρια στα ριζά του Ζωγράφου!

Αλλά πού μυαλό, ρε φίλε. Όλα στο τσάτρα και στο πάτρα γίνονται σε αυτόν τον τόπο, έτσι ακριβώς μας προέκυψε και το παραμυθάκι του Μεγάλου Περιπάτου. Που τον βαφτίσανε μάλιστα και μέγιστη τουριστοπαγίδα, την εποχή ακριβώς που δεν πατάει ούτε ένας τουρίστας στην Αθήνα και κλαίνε οι ερμπιενμπίδες, ποτάμι το δάκρυ, κοντεύουν να πλημμυρίσουν ως και τα Φάληρα. Αχ, ούτε μια αντιδημαρχία εξωστρέφειας δεν μπορεί να σε σώσει τέτοιες στιγμές από το φιάσκο. Την καταστροφή, τη συμφορά, που την προβλέπαμε όλοι εμείς οι κόπανοι, τα γίδια, τα γκιράπια του αστικού ιστού. Τα κορόιδα τριανταέξι ιντσών γουάιντ σκριν, που αγωνίζονταν να καταλάβουν τι συνέβη στο κέντρο και πως στο διάολο θα καταφέρουν επιτέλους να φτάσουν στον προορισμό τους…

Διότι αυτό ήταν που λησμονήθηκε μέσα στο γενικό ταρατατζούμ και στις μελέτες (χα, χα, χα στις μελέτες!) των ειδικών από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Ότι στο λεκανοπέδιο της Αττικής συγκεντρώνεται ο μισός πληθυσμός της χώρας ολόκληρης και ότι δεν φτάνουν η Αττική Οδός και το Μετρό και τα Λεωφορεία για να πάει όλος αυτός ο κόσμος από το τάδε στο δείνα σημείο. Μερικές φορές, μερικές φορές λέω, χρειάζεται να μπει στο τουτού και να σωφάρει. Κι αντί να τον διευκολύνουμε, αντί να του κάνουμε τη ζωή και την πορεία πιο χαλαρές, ερχόμαστε και του λέμε ότι απαιτείται ποδηλατόδρομος στην Πανεπιστημίου, να έρχεται ο ποδηλάτης από την άλλη άκρη του κόσμου να κάνει ορθοπεταλιές τίγκα στη μπουρούχα!

Άσε που οι κύριοι κύριοι (να βάλω άλλο ένα κύριοι;) επιστήμονες δεν κατανόησαν καν ότι τα κάνανε μπάχαλα και πηγαίνανε στις συνεδριάσεις της σχετικής επιτροπής του Δήμου με προτάσεις να κλείσει εντελώς το κέντρο για τα αυτοκίνητα, αφού πια είχε χάσει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα. Και γιατί όχι δηλαδή; Ποιο είναι, ποιο να ‘ναι το πρόβλημα το δικό τους; Το ωραιότερο πράγμα στον κόσμο δεν είναι τα χείλη της Μόνικα Μπελούτσι, είναι τα σχέδια επί χάρτου σε κάθε δυνατή ευκαιρία. Κάθεσαι στο γραφείο, ξύνεται ο γάτος ξύνεσαι κι εσύ, κατεβάζεις ιδέες, τις πουλάς στους πρόθυμους, εντ οφ στόρι. Κι άσε τους γιωταχήδες να καίνε βυτία ολόκληρα από βενζίνα στα μποτιλιαρίσματα…

Αλλά είχαμε μείνει στους Ατενίστας. Μόνο η δική τους η παρέμβαση έλειψε για να ξεσπάσει η τέλεια καταιγίδα στην Πανεπιστημίου. Ίσως να θέλανε παρκέ αντί για άσφαλτο, ίσως να θέλανε ιμάντες μεταφορές (© Ισαάκ Ασίμωφ) αντί για πεζοδρόμια, ίσως να θέλανε κασκολάκια για τις σχάρες της αποχέτευσης. Ακόμη κι αυτοί ωστόσο, τέτοια κωμωδία δύσκολα θα μπορούσαν να τη σκεφτούν. Όπου καταλήξαμε απ’ τον Μεγάλο Περίπατο στον Μεγάλο Περίγελο, μετά βαΐων και κλάδων. Και σε χρόνο dt, που λέγαμε ως ταλαίπωροι φοιτητές Φυσικού στην δόλια την καφετέρια του Ζωγράφου!

Θυμίζουμε: Προεκλογική Τακτοποίηση Φαντασμάτων

Υπουργοποιήθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος ο κύριος Ν. Ταγαράς. Υπενθυμίζουμε από παλαιότερη ανάρτησή μας τα πρόσφατα κατορθώματα του από αντίστοιχη θέση, όταν τακτοποιούσε προεκλογικά φαντάσματα οικοδομών...


Προεκλογική Τακτοποίηση Φαντασμάτων

Δωράκια μοιράζει ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΑΓΑΡΑΣ. 4 μέρες πριν τις εκλογές βολεύει στα γρήγορα όλους όσους δεν πρόλαβαν να κατασκευάσουν ούτε καν το σκελετό του αυθαιρέτου! Τακτοποίηση εξπρες για αυθαίρετα που θα ολοκληρώσουν την κατασκευή τους του στατικού τους φορέα στο μέλλον. Τα αυθαίρετα νέας γενειάς ειναι ήδη εδώ και οι καταπατητές επιβραβεύονται με αναστολή κυρώσεων παρά την κόκκινη γραμμή της 28/07/2011. Ακόμα περιμένουμε, μετά από 4 χρόνια εφαρμογής των νόμων κακτοποίησης των αυθαιρέτων, την ανάρτηση των ορθοφωτοχαρτών που θα δείχνουν ποιες κατασκευές προυπήρχαν της 28/11/2011. Τελικά κράτος υπάρχει μόνο για να βολεύονται, ανευ όρων και περιορισμών οι καταπατητές, οι χρυσοθήρες και οι λοιποί εκλεκτοί των υπουργών.


Δυνατότητα υπαγωγής αυθαιρέτων εργασιών και κατασκευών στις διατάξεις αναστολής επιβολής κυρώσεων του ν.4178/13


Την έγκριση της δυνατότητας υπαγωγής στις διατάξεις αναστολής επιβολής κυρώσεων του ν.4178/13, αυθαιρέτων κατασκευών και αυθαιρέτων οικοδομικών εργασιών που δεν έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ολοκληρωμένου φέροντα οργανισμού δίνει απόφαση που υπέγραψε χθες ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Νίκος Ταγαράς.
Συγκεκριμένα, η απόφαση αφορά αυθαίρετες κατασκευές και αυθαίρετες οικοδομικές εργασίες που δεν έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ολοκληρωμένου φέροντα οργανισμού, αποκλειστικά και μόνο προκειμένου να εξασφαλιστεί η αναστολή επιβολής κυρώσεων δεδομένου ότι δεν πρόκειται για νομιμοποίηση των αυθαιρεσιών και ως εκ τούτου δεν αποκλείεται η δυνατότητα άρσης τους, για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος και γενικά της νομιμότητας.

Για να δείτε όλη την απόφαση πατήστε εδώ

ΣΜΤ: Νέα κινητοποίηση στον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ την Τετάρτη 5/8/2020


ΣΜΤ




Νέα κινητοποίηση στον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ την Τετάρτη 5/8/2020

Τρίωρη στάση εργασίας (τις τρεις πρώτες ώρες του ωραρίου) σε όλο τον κλάδο

Συγκέντρωση Τετάρτη 5/8 στις 8:00 στην έδρα του Ομίλου Ερμού 25,Κηφισιά

Εργαζόμενες & Εργαζόμενοι ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Δεν υπογράφουμε τη σφαγή μας!

Να σταθούμε όρθιοι! Να τους επιστρέψουμε το αντεργατικό τελεσίγραφο!

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, μην ανέχεστε να μας φοβίζουν οι μεγαλομέτοχοι και η διοίκηση του ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Οι κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος, η συμμετοχή στην απεργία της 22ης Ιούλη καθυστέρησαν την αποστολή των νέων συμβάσεων που προέβλεπε το τελεσίγραφο. Ωστόσο δεν την απέτρεψαν. Γι’ αυτό πρέπει να συνεχίσουμε μέχρι το τέλος αρνούμενοι να δεχτούμε το τελεσίγραφο.

Από τη συνάντηση που έγινε την ημέρα της απεργίας μεταξύ των εκπροσώπων των σωματείων και της διοίκησης του ομίλου, αλλά και από τη νέα «εγκύκλιο» της Παρασκευής 31/7 είναι ξεκάθαρο:
Ακόμα και εάν υπογράψει ο εργαζόμενος τη μείωση των αποδοχών του, δε σώζει τη θέση εργασίας του!Πρόθεση της διοίκησης είναι οι μαζικές απολύσεις να συνεχιστούν κανονικά όπως προβλέπει το πρόγραμμα «εξυγίανσης». Πάνω σε αυτές τις μειώσεις των μισθών μας και στην αντικατάσταση υπάρχοντος προσωπικού με νέο «κακοπληρωμένο» χτίζονται τα μελλοντικά κέρδη του ομίλου.
Ακόμα και εάν ζητήσει ο εργαζόμενος «εθελούσια αποχώρηση», η διοίκηση δε δεσμεύεται να τη δώσει! Αντίθετα σκοπεύει, αφού «μαζέψει την εικόνα» των αιτήσεων «εθελούσιας», με βάση τις ανάγκες κερδοφορίας της, να κάνει το δικό της προγραμματισμό για το «μέλλον» κάθε εργαζόμενου. Για όσο διάστημα τον χρειαστεί, τον κρατά για να κλείσει εκκρεμότητες και παραδοτέα, να εκπαιδεύσει τους επόμενους «φθηνότερους» εργαζόμενους. Τον υποχρεώνει να αποδεχτεί και τη μείωση μισθού μέχρι να λάβει είτε «εθελούσια», είτε απόλυση.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι σήμερα μπορούμε να δούμε καθαρά:Η αποδοχή των απολύσεων (πάνω από επτακόσιες 700) μέσα στην τελευταία διετία, των μειώσεων μισθού και απωλειών δικαιωμάτων δε διασφαλίζει ούτε τις θέσεις εργασίας, ούτε βέβαια την «επαναφορά του 50% των απωλειών» που δήθεν υπόσχεται ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ μέχρι τα τέλη του 2022.

Στόχος του ομίλου είναι η διασφάλιση μεγαλύτερων κερδών για τους μετόχους και για τις τράπεζες που τον δανείζουν.

Απολύσεις και «εθελούσιες αποχωρήσεις», μειώσεις μισθών και αφαίρεση δικαιωμάτων συμπιέζουν το «κόστος εργασίας», φέρνουν τον όμιλο σε πλεονεκτική «προοπτική» ώστε να σπάσει τα ρεκόρ κερδοφορίας την επόμενη μέρα της έναρξης των νέων μεγάλων έργων στις κατασκευές.

Άλλωστε οι «συμμετοχές» στις άλλες εταιρείες του Ομίλου, οι δημόσεις παχυλές συμβάσεις και το σημερινό ανεκτέλεστό του «φτάνει και περισσεύει» για να διατηρηθούν θέσεις εργασίας και μισθοί. Σήμερα ο Ελλάκτωρ διατηρεί και επεκτείνει κερδοφόρες δραστηριότητες και στους υπόλοιπους τομείς: Παραχωρήσεις Αυτοκινητοδρόμων, Ενέργεια, Απορρίμματα, Διαχείριση Ακινήτων.

Ενωμένοι είμαστε πανίσχυροι,,, ο καθένας μόνος του εύκολη «λεία»

Η εργοδοτική επίθεση δεν πρόκειται να σταματήσει με τις δικές μας υποχωρήσεις. Αντίθετα, θα ζητήσουν σύντομα νέες θυσίες επικαλούμενοι την όξυνση της κρίσης.

Όλοι μαζί, ενωμένοι και αποφασισμένοι: Να μην υπογράψει κανείς και καμιά το «ραβασάκι» της διοίκησης και να επιστραφεί είτε δια ζώσης είτε ηλεκτρονικά!

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών στηρίζει τον αγώνα των εργαζόμενων του ομίλου και σκοπεύουμε να κλιμακώσουμε με νέες κινητοποιήσεις και απεργία προκειμένου να πιέσουμε την εργοδοσία να πάρει πίσω το αντεργατικό τελεσίγραφο.

Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες του ομίλου όλων των ειδικοτήτων, με τη στήριξη των σωματείων, μπορούνε και πρέπει να να οργανώσουν την αντίστασή τους απέναντι στη διοίκηση, με κάθε δυνατό τρόπο.

Με τον αγώνα μας μπορούμε να φέρουμε τα πάνω κάτω. Παίρνουμε απόφαση να σηκώσουμε το ανάστημά μας. Αδύναμοι είναι αυτοί όταν μας βρουν απέναντί τους αποφασισμένους για το δίκιο μας.

Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020

Μάτι και Κόκκινο Λιμανάκι: "Επόμενη ημέρα χωρίς τη γνώμη των κατοίκων"

Μάτι και Κόκκινο Λιμανάκι: "Επόμενη ημέρα χωρίς τη γνώμη των κατοίκων"
Μάνος Φραγκιουδάκης

© Παρέχεται από: News247.gr

«Έρχεται η Πολιτεία, δύο χρόνια μετά τη φωτιά, να μας πει “Σας παράτησα τότε, δεν εμφανίστηκε κανείς να σώσει τις οικογένειές σας, αλλά μη σας νοιάζει, θα φτιάξω την περιοχή”. Και αρχίζει να ξηλώνει. Περίμενε. Να ακούσεις τους κατοίκους, να συζητήσετε. Τώρα κάθε οικογένεια, μαζεύει από 50 ευρώ για να τα δώσουμε σε δικηγορικό γραφείο, ώστε να κατατεθεί αίτηση παράτασης της διαβούλευσης. Δηλαδή και καήκαμε και μας βάζετε να πληρώσουμε αν θέλουμε να έχουμε λόγο για το πώς θα γίνει η γειτονιά μας;». Ο Σταμάτης Γιάκος, είναι ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος σε πολυκατοικία του παραλιακού μετώπου στο Μάτι. Όπως περιγράφει, αυτή την περίοδο, οι κάτοικοι τόσο στο Μάτι όσο και στο Κόκκινο Λιμανάκι, είναι ανάστατοι, προσπαθώντας να καταλάβουν το σχέδιο που έχει εκπονηθεί για την περιοχή και θα βρίσκεται σε διαβούλευση για 2 εβδομάδες ακόμη.

Διαβούλευση fast-track και διαφωνίες

Το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το Μάτι και το Κόκκινο Λιμανάκι, έχει αναρτηθεί στη Διαύγεια (εδώ και εδώ) από τις 2 Ιουλίου, οπότε και ξεκίνησε η περίοδος διαβούλευσης. Στις 13 Ιουλίου αναρτήθηκε και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Το περιθώριο για να εκφραστούν οι ενστάσεις, ήταν αρχικά μέχρι τις 2 Αυγούστου, ωστόσο οι κάτοικοι κατάφεραν να κερδίσουν άλλες 15 ημέρες, αναφέροντας πάντως πως δεν είναι αρκετές. Ο όγκος των εγγράφων που περιγράφουν την επόμενη ημέρα της περιοχής, ξεπερνά τις 1.200 σελίδες.

Η ανασυγκρότησης της περιοχής, η οποία υπολογίζεται να ξεκινήσει σε περίπου έναν χρόνο, σύμφωνα με το σχέδιο προβλέπει περισσότερες διόδους προς τη θάλασσα, κατεδάφιση κτιρίων και μαντρών, κατασκευή πεζόδρομων και ποδηλατόδρομων, έναν παράκτιο περίπατο που θα εκτείνεται σε 3.5 χιλιόμετρα, από τον Άγιο Ανδρέα ως το Κόκκινο Λιμανάκι και μια σειρά άλλων παρεμβάσεων.

Μάτι και Κόκκινο Λιμανάκι, διαφέρουν πολεοδομικά, ωστόσο σύμφωνα με τους κατοίκους, αντιμετωπίζονται ενιαία από το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση. Αν σταχυολογούσε κανείς τις ενστάσεις των κατοίκων του παραλιακού μετώπου των δύο περιοχών, θα κατέληγε πως διαφωνούν κατά κύριο λόγο, με τον τρόπο που γίνεται η διαβούλευση, με το «ανοικτό παράθυρο» για εντατική οικιστική ανάπτυξη που θα επιφέρει αλλαγή του χαρακτήρα της περιοχής, με τις λιγότερες διόδους προς τη θάλασσα στο Κόκκινο Λιμανάκι και με την αλλαγή της επιτρεπόμενης απόστασης των κατοικιών από τη θάλασσα.

«Όταν εκφράζουμε τις ενστάσεις, μας καθησυχάζουν, λέγοντάς μας, πως όσα φαίνονται στους χάρτες είναι προσωρινά και ενδεικτικά. Αν όμως περάσουν, θα τρέχουμε να δούμε πώς μπορούν να ακυρωθούν», λέει στο News 24/7 ο Δημήτρης Τσιαμπούρης, ιδιοκτήτης ενός σπιτιού στο Κόκκινο Λιμανάκι. «Τι θα πει να μην λαμβάνουμε υπόψη τους χάρτες; Ας μην τους αναρτούσαν τότε. Αναρτήθηκαν τα έγγραφα στη Διαύγεια και από εκεί και πέρα, πρέπει να στείλουμε e-mail με τις αντιρρήσεις μας. Δεν βλέπουμε τι γράφουν οι υπόλοιποι κάτοικοι και δεν έχουμε πάρει και απάντηση σε όσα έχουμε στείλει. Πώς θεωρείται διαβούλευση αυτή η διαδικασία;», αναρωτιέται, για να καταλήξει: «Υπάρχει μια ανεξήγητη πρόθεση να γίνουν όλα πολύ γρήγορα».

«Είναι σαφές», λέει ο Σταμάτης Γιάκος, «πως υπάρχει επιθυμία να γίνει κάτι πολύ γρήγορα, ώστε να φανεί ότι γίνεται έργο στην περιοχή. Κανονικά ένας τέτοιος σχεδιασμός παίρνει χρόνια, τώρα έγινε μέσα σε 4 μήνες. Αυτό, από τη μια πλευρά, δεν μας βρίσκει αντίθετους, όμως άλλο «επείγον» και άλλο «βιαστικό». Αν είναι να το κάνεις βιαστικά μόνο για να το τελειώσεις, δεν έχει νόημα. Σε αυτή την περίοδο, που πολλοί από τους κατοίκους λείπουν διακοπές, πρέπει να διαβάσουν ένα σχέδιο 1.200 σελίδων και να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους. Εγώ είμαι αρχιτέκτονας και δεν έχω καταφέρει ακόμα να την τελειώσω».

© Eurokinissi Μάτι Αττικής

Ο Παραλιακός πεζόδρομος και η απόσταση των 30 μέτρων

Αναφορικά με το Κόκκινο Λιμανάκι, το σχέδιο προβλέπει την κατάργηση τεσσάρων στενών διόδων που οδηγούν στην παραλία και δημιουργία μιας νέας, πιο πλατιάς. Σύμφωνα με τον κ. Τσιαμπούρη, όταν τέθηκε το θέμα στους αρμόδιους, η απάντηση ήταν πως οι χάρτες είναι ενδεικτικοί. «Τέσσερα άτομα σώθηκαν από τη μια από αυτές τις διόδους. Και τώρα πιστεύουν πως είναι καλύτερο να υπάρχει μόνο μια».

Ωστόσο, ο σχεδιαζόμενος νέος παραλιακός πεζόδρομος, έχει ξεσηκώσει τους ιδιοκτήτες των σπιτιών που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα, καθώς αυτό θα σημαίνει απαλλοτριώσεις.

«Είχε δοθεί η εικόνα πως τα σπίτια στο Κόκκινο Λιμανάκι και το Μάτι, είναι κυρίως αυθαίρετα. Στην πραγματικότητα αυτό δεν ισχύει. Τα περισσότερα σπίτια του παραλιακού μετώπου είναι νόμιμα, με οικοδομικές άδειες δεκαετιών, με απόσταση 30 μέτρων από την παραλία όπως προβλέπει ο νόμος. Προφανώς και υπάρχουν παρανομίες σε κάποιες περιπτώσεις. Η ουσία είναι πως τα υπόλοιπα, είναι νόμιμα, με άδειες. Είναι δυνατόν να απαλλοτριώνονται νόμιμα σπίτια μαζί με τα παράνομα; Ζητούν, στο Κόκκινο Λιμανάκι, η απόσταση από την θάλασσα, από 30 μέτρα που λέει ο νόμος, να γίνει 50. Θα περάσει κάποια εμπορική χρήση; Ας το πουν καθαρά. Δεν μπορεί να κάνουν απαλλοτριώσεις για να φτιάξουν έναν παραλιακό δρόμο», επιμένει ο κ. Τσιαμπούρης.

Ούτε όμως και ο Σταμάτης Γιάκος, από το Μάτι, δεν έχει αντιληφθεί τον λόγο της μετατροπής: «Η αλλαγή στην απόσταση από τη θάλασσα είναι ύποπτη. Στο Μάτι, από 30 θα γίνει 35 μέτρα. Αφού τα σπίτια έχουν χτιστεί με όριο τα 30 μέτρα, γιατί να το κάνουν 35; Τι κερδίζουν με πέντε μέτρα; Μας βάζει σε υποψίες. Γιατί αν εφαρμοστεί αυτό, αμέσως τα σπίτια θα γίνουν “λίγο παράνομα”. Έτσι, σε περίπτωση που θελήσουν να τα απαλλοτριώσουν, δεν θα χρειαστεί να αποζημιώσουν τους ιδιοκτήτες. Θα πρέπει να βγει μια εγκύκλιος που να αναφέρει πως δεν θα πειραχτεί κανένα σπίτι που έχει άδεια και είναι νόμιμο, σύμφωνα με τη νομοθεσία που ίσχυε όταν χτίστηκε. Προφανώς δε μιλάμε για όσα σπίτια είναι χτισμένα στα ρέματα ή πάνω στη θάλασσα».

«Αλλοίωση του χαρακτήρα της περιοχής»

Αμφότεροι οι κάτοικοι των δύο περιοχών,που μίλησαν στο News 24/7, εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τον τρόπο που εννοείται η ανάπτυξη, στο Πολεοδομικό Σχέδιο. Αυτές τις ημέρες, στις συναντήσεις των ιδιοκτητών των κατοικιών σε Μάτι και Κόκκινο Λιμανάκι, συζητούνται οι τρόποι αντίδρασης.

Όπως εξηγεί ο Σταμάτης Γιάκος, το σχέδιο θα ήταν σωστό, αν επρόκειτο για κάποια ακατοίκητη περιοχή που θα χτιζόταν από την αρχή. «Είναι σαν να δημιούργησαν ένα πολεοδομικό σχέδιο και να το ακούμπησαν πάνω στον χάρτη. Δεν έχει ληφθεί υπόψη ο χαρακτήρας της περιοχής. Αν μου λέγατε πως το σχέδιο θα εφαρμοστεί σε ένα ακατοίκητο ακρωτήρι στην Σκόπελο, θα σας έλεγα ότι είναι ένα σωστό σχέδιο. Ωστόσο εδώ μιλάμε για μια ήδη δομημένη περιοχή. Οικογένειες που μένουν τρεις γενιές. Δεν μπορεί να μην ακούει κανείς τη γνώμη των κατοίκων. Μέσα στο σχέδιο βρήκα τη λέξη «ανάπτυξη» 58 φορές. Πώς τη μετράμε την ανάπτυξη; Με την αύξηση της τιμής της γης; Τότε να γκρεμιστούν όλα τα σπίτια εδώ, να γίνει μια τεράστια παραλία και να μπει μαρίνα με σκάφη. Αν όμως ανάπτυξη εννοούμε το πόσο ευτυχισμένοι θα είναι οι κάτοικοι, πόσο όμορφο θα είναι το αποτέλεσμα και πόσο αυτό το μέρος που έχει στεγάσει τα παιδικά τους χρόνια θα είναι ασφαλές, η κατεύθυνση πρέπει να είναι άλλη. Εδώ το πλάνο που έχει εκπονηθεί, είναι πλήρως απρόσωπο».

Ανάμεσα στο Μάτι και το Κόκκινο Λιμανάκι, είναι η παραλία Ειρήνη, η οποία όμως σύμφωνα με το σχέδιο, θα αξιοποιηθεί. «Όλη η περιοχή πριν από την παραλία», λέει ο Δημήτρης Τσιαμπούρης, «θα απαλλοτριωθεί και θα γίνει δημόσιος χώρος για κάμπινγκ, καντίνα και θαλάσσια σπορ. Στην παραλία, βέβαια, πριν από μερικές ημέρες έγινε κατολίσθηση, καθώς είναι γκρεμός. Για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να πέσει τσιμέντο».

© Η παραλία Ειρήνη, δίπλα στο Κόκκινο Λιμανάκι Η παραλία Ειρήνη, δίπλα στο Κόκκινο Λιμανάκι

«Μακροπρόθεσμο πλάνο να εκδιωχθούν οι κάτοικοι»

Πολύ επιφυλακτική με τα σχέδια είναι και η ελληνοαμερικανίδα Νταϊάν Κατσιαφίκα. Η ίδια, μαζί με τον Βρετανό σύζυγό της, πήραν άδεια οικοδόμησης το 1991 και έχτισαν το σπίτι τους, και γύρω του, έναν μεσογειακό κήπο, για τον οποίο έγραψαν οι Financial TImes, το 2013.

Η κ. Κατσιαφίκα, καταθέτοντας την άποψή της στο News 24/7, συμπεραίνει πως στόχος του Πολεοδομικού Σχεδίου, είναι η μετατροπή της περιοχής σε τουριστικό θέρετρο: «Το σχέδιο που ακούσαμε, αλλάζει εντελώς τον ήπιο χαρακτήρα στο Κόκκινο Λιμανάκι. Ο Δήμαρχος της Ραφήνας προσποιήθηκε ότι μας κατανοεί, αλλά η δηλωμένη πρόθεσή του σε πρόσφατη συγκέντρωση κατοίκων ήταν να δημιουργήσει μια «Αττική Ριβιέρα». Δήλωσε ότι δεν θα εξετάσει το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας για διαβούλευση. Σίγουρα η υλοποίηση του σχεδίου θα φέρει πολλά χρήματα στον τοπικό κατασκευαστικό κλάδο βραχυπρόθεσμα. Γιατί όμως να κάνουμε τόσο δραστικές αλλαγές για αυτό το βραχυπρόθεσμο κέρδος; Υπάρχουν λίγα μακροπρόθεσμα οφέλη. Γιατί να αλλάξει η γραμμή του αιγιαλού; Γιατί εγκαταστάσεις στην παραλία; Γιατί να διευρυνθεί ο δρόμος;

Εμείς οι κάτοικοι υποπτευόμαστε ότι το μακροπρόθεσμο όραμα είναι να εκδιωχθούμε και να δημιουργηθούν ξενοδοχεία και πολυκατοικίες όπως έγινε στο Μάτι. Αυτό θα καταστρέψει την ίδια την ομορφιά της περιοχής που την καθιστά ελκυστική τόσο στους κατοίκους όσο και στους επισκέπτες. Είναι προφανές από τις προτάσεις, ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί επιτόπια μελέτη του εδάφους. Πολλές από τις προτάσεις δεν είναι ρεαλιστικές ή δεν εξετάζονται διεξοδικά».

Τα 8 ρέματα και ο εγκιβωτισμός τους

Εκτός όμως όλων των παραπάνω, αντιδράσεις προκαλεί και το σχέδιο που έχει εκπονηθεί για τα 8 ρέματα που βρίσκονται στις δύο γειτονικές περιοχές και τα οποία πρόκειται να εγκιβωτιστούν, παρά το γεγονός πως οι χάρτες κινδύνου πλημμύρας, δεν τα περιλαμβάνουν στα ρέματα με υψηλή επικινδυνότητα.

Η Εμμανουέλα Τερζοπούλου, μέλος του κινήματος υπεράσπισης των Ρεμάτων, αυτές τις ημέρες, βρίσκεται στην περιοχή και παράλληλα μελετά τα σχέδια που έχουν αναρτηθεί: «Οι μελέτες χαρακτηρίζονται από προχειρότητα. Τα ρέματα παύουν να είναι στην φυσική τους μορφή. Προβλέπεται εγκιβωτισμός τους, είτε με τσιμέντωμα, είτε με κλειστούς αγωγούς, είτε με συρματοκιβώτια. Όταν συμβαίνουν τέτοιες μετατροπές όμως, επιταχύνεται η ταχύτητα του νερού και σε μια πολύ έντονη βροχόπτωση, το νερό θα κατευθύνεται πολύ ταχύτερα προς τις εκβολές. Στις περιπτώσεις που το ρέμα είναι φυσικό, η βλάστηση και το οικοσύστημά του, καθυστερεί το νερό. Ωστόσο μια υπερχείλιση εγκιβωτισμένου ρέματος συνήθως προκαλεί πολύ μεγαλύτερες καταστροφές. Για να γίνει τεχνικό έργο σε ρέμα, πρέπει με κάποιο τρόπο να δικαιολογείται, καθώς το Σύνταγμα προβλέπει πως πρέπει να μένουν στη φυσική τους μορφή, με τις κοίτες ανοικτές. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι πως δεν έχουν εξεταστεί οι εναλλακτικές λύσεις και καταλήγουν κατευθείαν στον εγκιβωτισμό».

Για την ίδια, ο εγκιβωτισμός, έχει στόχο να αποφευχθούν κατεδαφίσεις αυθαιρέτων: «Kανένα από αυτά τα ρέματα δεν εντάσσεται στην υψηλή επικινδυνότητα. Συνεπώς, δεν δικαιολογείται το γιατί πρέπει να κάνεις αντιπλημμυρικό έργο, εγκιβωτίζοντας, με τέτοιες μεθόδους. Ωστόσο, όταν εγκιβωτίζεις ένα ρέμα, περιορίζεις τις γραμμές οριοθέτησης. Κι έτσι, απελευθερώνεται δημόσια γη. Διάφορα αυθαίρετα που μπορεί να είναι χτισμένα δίπλα στο κάθε ρέμα, νομιμοποιούνται. Το έργο λοιπόν, θεωρώ ότι γίνεται για να αποφευχθούν κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις και να μείνουν άπαντες ευχαριστημένοι. Πάντως, στα περισσότερα από αυτά, υπάρχει η δυνατότητα να παραμείνουν σε φυσική μορφή και εμείς τις επόμενες ημέρες θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας, ελπίζοντας να ληφθούν υπόψη».

Δύο χρόνια μετά την πυρκαγιά, το Μάτι και το Κόκκινο Λιμανάκι, βρίσκονται μπροστά από το κρίσιμο σταυροδρόμι, που αφορά την ανοικοδόμησή τους. Αυτό που μένει να αποδειχθεί, είναι αν θα δοθεί περισσότερος χρόνος για διάλογο πάνω στο συνολικό σχέδιο. Άλλωστε, μέχρι σήμερα, τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, αλλά και οι δήμαρχοι Ραφήνας και Μαραθώνα, έχουν ενημερωθεί για το αίτημα των κατοίκων.

Πολλαπλές κακοποιήσεις στο ρέμα της Πικροδάφνης

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Οι δύο πολυκατοικίες για την προστασία των οποίων γίνεται το έργο ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 01.08.2020, 14:49
Πολλαπλές κακοποιήσεις στο ρέμα της Πικροδάφνης
Τάσος Σαραντής

Πέραν των ορίων του νόμου και χωρίς την απαιτούμενη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων οι εργασίες της Περιφέρειας Αττικής στις αυθαίρετες κατασκευές πάνω στην κοίτη του πολύπαθου ρέματος ● Τι καταγγέλλει το Δίκτυο Πολιτών για τη Διάσωση του Ρέματος της Πικροδάφνης ● Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί η υπηρεσία της Περιφέρειας Αττικής αναγνωρίζει ότι η πτώση των πρανών μπορεί να θίγει ιδιωτική περιουσία την οποία πρέπει να προστατεύσει η Πολιτεία με ένα έργο πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ με τα χρήματα των φορολογουμένων, όταν τα μπάζα που αποτελούν τα πρανή έχουν εναποτεθεί αυθαίρετα στις όχθες του ρέματος.


Για άλλη μια φορά, το ταλαιπωρημένο από τις τσιμεντοποιήσεις και τις καταπατήσεις ρέμα της Πικροδάφνης γίνεται έδαφος περιβαλλοντικών αγριοτήτων. Αυτή τη φορά, η Περιφέρεια Αττικής με την αιτιολογία της πτώσης πρανών του ρέματος στις αυθαίρετα μπαζωμένες και καταπατημένες όχθες του, σε περιοχή που βρίσκεται στον Δήμο Αγίου Δημητρίου αποφάσισε να προχωρήσει σε παράνομες και καταστρεπτικές εργασίες προκειμένου να προστατέψει ιδιωτικές περιουσίες.

powered by Rubicon Project

Ολα ξεκίνησαν όταν κάτοικοι πολυκατοικίας παρακείμενης στο ρέμα, επί της οδού Αιγίνης στον Αγιο Δημήτριο, προχώρησαν σε καταγγελία προς το Τμήμα Ρεμάτων της Διεύθυνσης Εργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής για την πτώση των πρανών και τον κίνδυνο που ενδεχομένως διατρέχει η πολυκατοικία όπου διαμένουν, καθώς οι καταπτώσεις είχαν φθάσει στα όρια της ιδιοκτησίας τους.

Στη συνέχεια απέστειλαν για το ίδιο θέμα εξώδικο. Ακολούθησε καταγγελία κατοίκου επί της οδού Τρεμπεσίνας, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την πολυκατοικία της οδού Αιγίνης και στην απέναντι όχθη του ρέματος, για τη μάντρα της οικίας του που κινδυνεύει να καταπέσει μαζί με τα πρανή.

Επιχώσεις με μπάζα



Ετσι, η αρμόδια υπηρεσία αποφάσισε να προβεί στην κατασκευή πασσαλότοιχου αντιστήριξης πρανών στο συγκεκριμένο σημείο του ρέματος σε μήκος 50 μέτρων, εκτιμώντας ότι «υπάρχει σοβαρό πρόβλημα για την ευστάθεια της πολυκατοικίας, αλλά και γενικότερα της περιοχής».

Προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι εργασίες, η υπηρεσία της Περιφέρειας προχώρησε στη διάνοιξη ράμπας-χωμάτινου δρόμου από την οδό Τρεμπεσίνας μέσα στο ρέμα για να κατέβουν μεγάλα οχήματα στην κοίτη και να πραγματοποιήσουν δειγματοληψίες για τη διενέργεια εδαφολογικής μελέτης, ώστε να επιλεγεί το είδος της αντιστήριξης για τα πρανή που καταπέφτουν.

Για να επιτευχθεί αυτό κόπηκαν τρία μεγάλα δέντρα και καταστράφηκε το πρανές, ενώ η ράμπα-δρόμος κατασκευάστηκε πάνω σε έναν μαιανδρισμό του ρέματος με συνέπεια να στενέψει πολύ την κοίτη του. Οι εργασίες έγιναν αντιληπτές από κατοίκους και στο σημείο προσέτρεξαν μέλη του Δικτύου πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης.

Οπως διαπίστωσαν τα μέλη του Δικτύου, τα πρανή που κατέπεφταν από την πλευρά της οδού Αιγίνης προέρχονταν από ανθρωπογενείς αποθέσεις. Ηταν δηλαδή μπάζα που περιείχαν σπασμένα τούβλα, πλακάκια και άλλα οικοδομικά υλικά. Και ότι, όπως τεκμαίρεται και από έκθεση φωτοερμηνείας της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του ΥΠΕΝ του 2015, ο αύλειος χώρος της προαναφερόμενης πολυκατοικίας, αλλά και της απέναντι από αυτήν, που καταλαμβάνουν τα πρώτα οικοδομικά τετράγωνα στο τέρμα της Αιγίνης, είναι κτισμένοι μέσα στην κοίτη του ρέματος.

Υπό αυτά τα δεδομένα και στην πράξη, το σχεδιαζόμενο έργο της Περιφέρειας αποσκοπεί στη δημιουργία μιας στεγανής κατασκευής, κάτι σαν τσιμεντένιο τοίχο, για να στεγανωθούν τα οικόπεδα αυτών των δύο μεγάλων πολυκατοικιών που είναι ακριβώς πάνω στην όχθη πατώντας σε επιχώσεις. Λόγος για τον οποίο όταν ανεβαίνει η στάθμη του ποταμού διαβρώνονται οι κήποι τους που κρέμονται πάνω στο ρέμα και πιθανά πλημμυρίζουν οι κήποι ή και τα γκαράζ τους, όπως συμβαίνει και σε άλλες κατασκευές στο ρέμα της Πικροδάφνης.
Μη σύννομα έργα

Ωστόσο, τα θεμέλια των δύο πολυκατοικιών βρίσκονται πάνω σε βράχο σε κροκαλοπαγές υπέδαφος, απέχουν από το συγκεκριμένο μπαζοπρανές και δεν κινδυνεύουν, λόγος για τον οποίο δεν χρήζουν καμίας αντιδιαβρωτικής προστασίας. Σύμφωνα με το Δίκτυο Πολιτών για τη Διάσωση του Ρέματος της Πικροδάφνης, το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί η υπηρεσία της Περιφέρειας Αττικής αναγνωρίζει ότι η πτώση των πρανών μπορεί να θίγει ιδιωτική περιουσία την οποία πρέπει να προστατεύσει η Πολιτεία με ένα έργο πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ με τα χρήματα των φορολογουμένων, όταν τα μπάζα που τα αποτελούν έχουν εναποτεθεί αυθαίρετα στις όχθες του ρέματος και δεν μπορούν να αποτελούν έκταση που διεκδικείται από ιδιώτες, πόσο μάλλον να έχει χτιστεί από ιδιώτες.

Συνεπώς, η προστασία των αύλειων χώρων των πολυκατοικιών και για το τμήμα τους που είναι νόμιμο και όχι καταπατημένο, είναι υπόθεση που θα έπρεπε να βαραίνει αποκλειστικά και μόνο τους ιδιοκτήτες της, οπότε ο υπό κατασκευή πασσαλότοιχος θα έπρεπε να κατασκευαστεί από τους ίδιους, εντός των ορίων της ιδιοκτησίας τους.
Η νομολογία του ΣτΕ

Πέραν αυτών, η Πικροδάφνη είναι ένα μη οριοθετημένο ρέμα και σύμφωνα με την πάγια νομολογία του ΣτΕ δεν επιτρέπονται έργα σε ρέματα πριν την οριοθέτηση, ενώ σε μη οριοθετημένα ρέματα επεμβάσεις διευθέτησης, όπως αυτή στο συγκεκριμένο σημείο, δεν νομιμοποιούνται. Συνεπώς, οι εργασίες της Περιφέρειας δεν είναι σύννομες. Πόσο μάλλον όταν εκκρεμεί η εκδίκαση από το ΣτΕ προσφυγής για την ακύρωση των έργων διευθέτησης της Πικροδάφνης, από τη λεωφόρο Βουλιαγμένης έως τις εκβολές του που δρομολογεί η Περιφέρεια Αττικής.

Σύμφωνα με αυτήν και με το πρόσχημα του πλημμυρισμού και των καταπτώσεων των πρανών, σχεδιάζεται το χτίσιμο του ρέματος με συρματοκιβώτια σχεδόν σε ολόκληρο το μήκος του και αποψίλωση των πρανών και της κοίτης του από το πράσινο, κάτι που θα συμβεί με την κοπή 776 δέντρων. Η εκδίκαση της υπόθεσης στο ΣτΕ έχει αναβληθεί πέντε φορές, καθώς το ανώτατο δικαστήριο αναμένει από την Περιφέρεια την ολοκλήρωση της οριοθέτησης της Πικροδάφνης. Η οριοθέτηση αποτελεί προϋπόθεση για το ΣτΕ, για να συζητήσει την οποιαδήποτε επέμβαση-διευθέτηση στο ρέμα.

Επιπλέον, οι επεμβάσεις που σχεδιάζονται αυτή τη φορά στο ρέμα Πικροδάφνης εντάσσονται από την Περιφέρεια στην κατηγορία «άρση πρανών», οπότε και δεν απαιτείται Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (ΑΕΠΟ), παρά μόνο μια πρόχειρη Περιβαλλοντική Εκθεση. Ωστόσο, τα έργα επιφέρουν αλλαγή διατομής του ρέματος, άρα πρόκειται για έργα διευθέτησης που απαιτούν ΜΠΕ.

Ανάλογα έργα σχεδιάζονται από την Περιφέρεια και στην περιοχή των οδών Δαιδάλου και Αρματολών όπου παρατηρείται έντονη διάβρωση του πρανούς που έχει υποχωρήσει σημαντικά. Σύμφωνα με το Δίκτυο Πολιτών για τη Διάσωση του Ρέματος της Πικροδάφνης, στη Δαιδάλου υπάρχει διώροφη κατοικία που καταπατά το ρέμα και εξετάζεται εάν οι τίτλοι ιδιοκτησίας που κατέχει είναι ψευδεπίγραφοι.
Καταπατήσεις



Τα πρόστιμα μαμούθ που επιβλήθηκαν από την Πολεοδομία το 2017 για αυθαίρετη δόμηση στο ρέμα Πικροδάφνης στους Δήμους Παλαιού Φαλήρου και Αγίου Δημητρίου, ύψους έως και 500.000 ευρώ, καταδεικνύουν την ύπαρξη πλήθους καταπατήσεων και αυθαιρέτων στις όχθες και την κοίτη του (περίπου 100 μόνο στον Δήμο Παλαιού Φαλήρου και πολλαπλάσια στον Δήμο Αγίου Δημητρίου) και αποδεικνύουν ότι το ζήτημα των καταπατήσεων του ρέματος είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτό.

Ωστόσο, η βάση του προβλήματος είναι κάτι παραπάνω από περίπλοκη και συνδέεται με συνειδητές ή ασυνείδητες αβλεψίες και αντιφάσεις της δημόσιας διοίκησης. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η πραγματική ροή του ποταμού βρίσκεται αποτυπωμένη σε μελέτη φωτοερμηνείας του 1939 που βασίστηκε σε αεροφωτογραφίες της εποχής και εκπονήθηκε από την τότε Ειδική Γραμματεία Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Σε αυτή φαίνεται ξεκάθαρα η κοίτη της Πικροδάφνης σε μια περίοδο που δεν υπήρχαν ακόμη καταπατήσεις με τη μέθοδο των επιχώσεων του ρέματος, κάτι που συνέβη μετά το 1952 για την επέκταση οικόπεδων και χωραφιών. Κάπως ανάλογα αποτελέσματα παίρνουμε και από τους χάρτες του καθηγητή Δημήτριου Λαμπαδάριου, ιδρυτή της τοπογραφίας υπαίθρου στη χώρα μας, που έκανε μια λεπτομερή αποτύπωση για την Πικροδάφνη και τα περισσότερα ρέματα της Αττικής την περίοδο 1920-1928. Σε ό,τι αφορά την Πικροδάφνη, τα αποτελέσματα είναι ανάλογα με αυτά της μελέτης του 1939 με την κοίτη να είναι ακόμη πιο ευρεία.

Συνεπώς, υπάρχει η πραγματική ροή του ποταμιού, μια πολύ σημαντική πληροφορία που υποδεικνύει ότι αυτόν τον χώρο το ποτάμι τον χρειάζεται και τον χρησιμοποιεί. Και ότι, αν καταπατηθεί αυτός ο χώρος, σε ενδεχόμενο μια ογκώδους πλημμυρικής ροής από αυτές που συμβαίνουν μία φορά στα 50 ή 100 χρόνια, το νερό θα πλήξει αυτό τον χώρο και θα τον χρησιμοποιήσει, καθώς είναι κοίτη και όχθες μαζί.
Σχέδιο της χούντας

Εντούτοις, το ζήτημα που περιπλέκει την κατάσταση στην περιοχή είναι το εκτός πραγματικότητας ισχύον ρυμοτομικό σχέδιο. Το πρόβλημα ξεκίνησε από τη χούντα που ήθελε να σκεπάσει την Πικροδάφνη και να την κάνει λεωφόρο, τη λεωφόρο Πικροδάφνης. Με βάση αυτό το πλάνο, το ρυμοτομικό σχέδιο που ισχύει έως σήμερα δεν βλέπει μπροστά του ποτάμι, αλλά μία λεωφόρο, γεγονός που επιτρέπει την πώληση οικοπέδων και την έκδοση οικοδομικών αδειών.

Παρόλο που αυτό έχει αλλάξει, διότι σήμερα έχει αποφασιστεί και κατοχυρωθεί ότι η Πικροδάφνη είναι ποτάμι και ότι δεν θα γίνει λεωφόρος. Εξαιτίας αυτής της κατάστασης, έχει κατατεθεί προσφυγή στο ΣτΕ, με την οποία ζητείται η αλλαγή του ρυμοτομικού σχεδίου της περιοχής. Τη δε αλλαγή του ρυμοτομικού σε κάποια σημεία του έχει ζητήσει και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Κατά τα λοιπά, το ρέμα της Πικροδάφνης αποτελεί ένα «μοναδικό και αξιόλογου μήκους ποτάμιο άξονα μέσα στο πυκνοδομημένο λεκανοπέδιο, με αξιόλογη παραποτάμια υδρόφιλη βλάστηση και μεγάλη ποικιλία υδρόφιλης και μη πανίδας», σύμφωνα με το Σχέδιο Διαχείρισης Υδάτων Λεκανών Απορροής Ποταμών των Υδατικών Διαμερισμάτων Αττικής. Πρόκειται δε για ένα από τα κύρια «υδατορέματα Α΄ προτεραιότητας», το οποίο χρήζει προστασίας.

Δε ξεχνάμε! Οι αποφάσεις σας θα μείνουν στα χαρτιά

Δε ξεχνάμε! Οι αποφάσεις σας θα μείνουν στα χαρτιά

Ένα χρόνο μετά τη λήψη της απαράδεκτης απόφασης για την κατασκευή νέων ΧΥΤΑ στη Φυλή, το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ αισθάνεται την ανάγκη να υπενθυμίσει τις συνέπειές της και τις απαράγραπτες ευθύνες της προηγούμενης περιφερειακής διοίκησης της κ. Δούρου.


Συνεδριάσατε στα «μουλωχτά», όπως κάνουν οι πραξικοπηματίες. Βαφτίσατε τη ΝΕΑ χωματερή «έργο αποκατάστασης και μεταβατικής διαχείρισης» για να κοροϊδέψετε τον κόσμο. Κάνατε ό,τι αλχημείες χωρά ο νους του ανθρώπου, για να συνεχιστεί το πάρτι του αδίστακτου λόμπι των σκουπιδιών που θησαυρίζει από τις εργολαβίες και τα βρώμικα αντισταθμιστικά.

Την 1η Αυγούστου 2019 υπογράψατε ένα συμβόλαιο θανάτου για τη Δυτική Αθήνα και τη Δυτική Αττική. Έχοντας πλήρη επίγνωση του τι έχει συμβεί στην περιοχή όλα αυτά τα χρόνια με το μνημείο του περιβαλλοντικού μακελειού, της αρρώστιας και του ανθρώπινου πόνου, αποφασίσατε το έγκλημα να συνεχιστεί. Αποφασίσατε τη διαιώνιση του αίσχους της Φυλής αδιαφορώντας για τις συνέπειες που θα έχει η απόφασή σας στο περιβάλλον της περιοχής και στη δημόσια υγεία.




Με την απόφασή σας ανοίξατε το δρόμο στον κ. Πατούλη, προκειμένου να μετατρέψει τη Δυτική Αθήνα σε ένα τεράστιο σκουπιδότοπο με την αύξηση της δυναμικότητας του θηριώδους και αμαρτωλού ΕΜΑΚ και με την κατασκευή ενός ακόμα υπερ-εργοστάσιου σκουπιδιών δυναμικότητας 450.000 τόνων με ΣΔΙΤ και καύση. Το κάνατε μετά τη λήξη της θητείας σας για να μην κριθείτε στις εκλογές, αλλά να ξέρετε πως θα κριθείτε από την ιστορία πολύ πιο αυστηρά.


Να ξέρετε πως οι πολίτες της Δυτικής Αθήνας και της Αττικής, αν έρθει κάποτε η ώρα να εμφανιστούν οι μπουλντόζες των εργολάβων, δε θα κάτσουν με σταυρωμένα χέρια. Εμείς, μαζί με τους πολίτες της Δυτικής Αθήνας, θα κάνουμε τα πάντα για να μην έρθει αυτή η ώρα. Οι κατάρες που ακούτε τώρα, για την αφόρητη δυσοσμία, πολύ σύντομα θα μετατραπούν σε μαζικούς αγώνες και οι αποφάσεις σας θα μείνουν στα χαρτιά μόνο και μόνο για να θυμίζουν τις μέρες και τα έργα σας.

Κυριακή 2 Αυγούστου 2020

Δεν πα’ να μας χτυπάν! Δεν πα’ να μας χαλάν!



Δεν πα’ να μας χτυπάν! Δεν πα’ να μας χαλάν!

Δεν πα’ να μας χτυπάν! Δεν πα’ να μας χαλάν!
Ό,τι και να κάνουν, εμείς οι εργαζόμενες/οι στη συνεργατική ΒΙΟΜΕ αποφασίσαμε πως δεν τους έχουμε ανάγκη για να σωθούμε,δεν μας έχουν ανάγκη για να καταστραφούν!

Από το 2012 παλεύουμε να κρατήσουμε τις δουλειές μας, τις οικογένειες μας και την αξιοπρέπεια μας, αλλά η πολιτική εξουσία και τα αφεντικά της,τα οποία την διατάζουν κι αυτή χορεύει στον ρυθμό της καταστροφής των δυνάμεων παραγωγής,κάνουν το παν για να μας πετάξουν εκτός.Όμως ΄΄λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο΄΄!Εμείς δεν έχουμε πει τη δική μας κουβέντα,που δεν είναι η τελευταία γιατί έχουμε πολύ δρόμο ακόμη..
Στις 30 Μαρτίου,εν μέσω πανδημίας και απαγόρευσης κυκλοφορίας,΄΄συνάδελφοι΄΄της ΔΕΗ με συνοδεία ΜΑΤ έκοψαν το ρεύμα στο εργοστάσιο,ενώ βρισκόμασταν σε διαπραγμάτευση με το υπουργείο εργασίας για να βρούμε μια λύση για τη λειτουργία του.Είμαστε εδώ και 4 μήνες χωρίς ρεύμα και λειτουργούμε με γεννήτριες.

Απ’ όπου κι αν το δει κανείς το δίκιο είναι με το μέρος μας :
1 το αφεντικό μας, εγκατέλειψε το εργοστάσιο και μας άφησε απλήρωτους .Και φυσικά ούτε λόγος για απόλυση και αποζημίωση! Ζητήσαμε να συνεχιστεί η λειτουργία του εργοστασίου αναλαμβάνοντας την παραγωγή εμείς οι εργαζόμενοι,με δική μας ευθύνη.
Εμείς απο την πρώτη στιγμή ζητήσαμε να πληρώσουμε ό,τι ρεύμα έχουμε καταναλώσει.Ζητήσαμε δικό μας ρολόι ΔΕΗ,το οποίο μας αρνήθηκαν.
Θέλουν να πληρώσουμε τα χρέη των αφεντικών,των αφεντικών που μας χρωστάνε δεδουλευμένα,αποζημιώσεις,ένσημα και χίλια δυο.. αλλά τίποτα.
2 Αλλάξαμε παράγωγη, βρήκαμε τρόπους διακίνησης των προϊόντων μας και ζητήσαμε το δικό μας ρεύμα, νερό και αέριο για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε,σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον και εν μέσω κρίσης ,αλλά τίποτα.
3 Δουλέψαμε επί τέσσερα χρόνια με πολύ χαμηλό μισθό για να μπορέσουμε να κρατήσουμε ζωντανή τη μονάδα παραγωγής και τους εργαζόμενους της, αλλά πάλι τίποτα.
4 Κάναμε εξαγωγές των προϊόντων μας και πληρώνουμε όλους τους φόρους μας,χωρίς να ζητάμε να μας δώσουν τη στήριξη που δίνουν στα αφεντικά μέσω ΕΣΠΑ και κρατικών κονδυλίων, αλλά και πάλι τίποτα.
5 Κάναμε τα πάντα για να βρεθεί μια λύση που θα δίνει τη δυνατότητα σε μονάδες παραγωγής που βρίσκονται σε συνεργατικό πλαίσιο να λειτουργούν, που όπως λέει και ο νόμος τους ΄΄θα πρέπει να δίνονται όλες οι δυνατότητες από μεριάς κράτους ή φορέων του κράτους για να λειτουργούν οι επιχειρήσεις Κ.ΑΛ.Ο΄΄. Δώσαμε νομική λύση που θα έπρεπε να την έχουν δώσει αυτοί!
Οι νομικοί μας σύμβουλοι ξόδεψαν ατελείωτες μέρες εργασίας για να βρούν λύση και έκαναν πρόταση που θα μπορούσε να λειτουργήσει, αλλά αυτοί και πάλι τίποτα!!!

Εεε αν λοιπόν τίποτα εσείς,τότε θα το κάνουμε εμείς !
Προσπαθήσαμε να βρούμε μια λύση μέσα από κοινοβουλευτικές γνωριμίες που είχαμε και να δούμε πώς θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε με συναίνεση.Μέσω του γραμματέα του ΜΕΡΑ25 Γ. Βαρουφάκη,ζητήσαμε από τον υπουργό ενέργειας κο Χατζηδάκη να δώσει πίσω το ρεύμα, για να συνεχιστεί η παραγωγή εν μέσω πανδημίας, και ενώ υπήρχε - και υπάρχει ακόμη - μεγάλη ανάγκη από προϊόντα προσωπικής υγιεινής και καθαριότητας.
Εκείνος μας παρέπεμψε σε κάποιον κο Πευκιαδάκη,που υποτίθεται πως βρήκε μια λύση.Και αυτός με τη σειρά του μας παρέπεμψε σε κάποιον κο Οικονόμου που είναι και ο νομικός σύμβουλος της ΔΕΗ.
Αφού μας ΄΄έφαγε΄΄ και αυτός αρκετό χρόνο με μια υποτιθέμενη λύση, μας παρέπεμψε σε δύο άλλους συνεργάτες του, σε κάποια κα Μανιώτη και κάποιον κο Καρακούση,που δεν μπήκαν ούτε στον κόπο να απαντήσουν στα αιτήματα μας για επανασύνδεση και που περιμένουμε ακόμη την πρόταση τους..
Έτσι αντιμετωπίζουν οι ΄΄άριστοι΄΄ του καθεστώτος τους/τις εργαζόμενους/ες που αγωνίζονται για το δικαίωμα στην εργασία.
Σας ευχαριστούμε πολύ ΄΄συνάδελφοι εργαζόμενοι΄΄ για την αδιαφορία και για το ότι δεν μπήκατε καν στον κόπο να ασχοληθείτε!
Πρέπει να ξέρετε, ΄΄συνάδελφοι εργαζόμενοι σε μια δημόσια υπηρεσία΄΄ ,πως εμείς δεν πρόκειται να παραιτηθούμε από τη διεκδίκηση της επανασύνδεσης στο δίκτυο της ΔΕΗ,διότι η ΔΕΗ δεν είναι τσιφλίκι κανενός ΄΄αρίστου΄΄!Αντιθέτως, δημιουργήθηκε από το υστέρημα του λαού και δεν έχει κανείς το δικαίωμα να αποφασίζει ερήμην του λαού και να μην του απαντάει καν !
Όταν όμως οι αποφάσεις αφορούν σε μεγάλες ποδοσφαιρικές ομάδες,σε κυβερνητικά κόμματα,σε΄΄επιφανείς επιχειρηματίες΄΄ και σε τεράστιες μονάδες επιχορηγούμενες από κρατικά και κοινοτικά κονδύλια ,τότε οι απαντήσεις είναι άμεσες και θετικές! Και όλα αυτά ενώ εμείς δεν έχουμε κανένα χρέος πουθενά και πληρώνουμε αμέσως τις υποχρεώσεις μας ,όχι μόνο προς στο δημόσιο αλλά και σε επιχειρήσεις με τις οποίες συνεργαζόμαστε,γιατί αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες των συναδέλφων που εργάζονται σε αυτές και σεβόμαστε τους ανθρώπους της τάξης μας.

Εμείς θα το κάνουμε όπως το κάναμε πάντα:με μαχητικό συνεργατισμό.
Είδαμε κι αποείδαμε και πήραμε τις αποφάσεις μας,μιας και έτσι κάναμε από την αρχή του αγώνα μας.
Αποφασίσαμε :
α) την προμήθεια μιας γεννήτριας 70 KVA για τις ανάγκες τις παράγωγης
β)την προμήθεια μιας γεννήτριας 32 KVA για να κάνουμε χρήση της σε ώρες ανάγκης
γ) τη θέρμανση του απιονισμένου νερού-το οποίο χρησιμοποιούμε στην παραγωγή-με λέβητα συμπύκνωσης πετρελαίου,ώστε να φτάνει στους 100 βαθμούς Κελσίου
δ) την κατασκευή μονάδας Φ/Β που θα καλύπτει τις ανάγκες των βαρδιών περιφρούρησης
ε) μια ακόμη γεννήτρια 8 KVA που θα κάνουμε χρήση της σε στιγμές που δεν μπορούν να ανταποκριθούν τα Φ/Β
στ) μια νέα μονάδα ατμολέβητα για την παραγωγή υψηλότερων απαιτήσεων
και
ζ) την αυτονόμηση της φωταγώγησης του εργοστάσιου,για τις βραδινές βάρδιες περιφρούρησης,από προβολείς με πάνελ Φ/Β
Όλα αυτά βεβαίως δεν θα ήταν δυνατόν να τα φέρουμε εις πέρας αν δεν αντιμετωπιζόταν η δυσκολία της διακοπής του ρεύματος με την έμπρακτη αλληλεγγύη που δέχτηκε όλο αυτό το διάστημα η ΒΙΟΜΕ. Την αλληλεγγύη που από την πρώτη στιγμή της δημοσιοποίησης κάθε προβλήματος βρίσκεται αμέσως δίπλα μας και στηρίζει την ύπαρξη και τη λειτουργία μας.
Ευχαριστούμε όλες/ους εσάς που σταθήκατε δίπλα μας όλο αυτό το διάστημα και συνεχίζετε να είστε δίπλα μας.Υποσχόμαστε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μπορέσουμε να κρατήσουμε όλα αυτά τα ποιοτικά προϊόντα σε χαμηλές τιμές,ώστε να είναι προσιτά στο σύνολο της κοινωνίας και όχι στους λίγους που έχουν τη δυνατότητα.


Αγωνιστικά και αλληλέγγυα ,
οι εργαζόμενες/εργαζόμενοι στη συνεργατική ΒΙΟΜΕ