Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020

Ο Υμηττός σε "διαβούλευση"

O YMHTTOΣ ΣΕ “ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ»

Παρατηρήσεις σχετικά με την ΣΜΠΕ – Υμηττού και την «χρήση γεωργικής γης»
Εδώ και 45 τουλάχιστον χρόνια, ο δασικός χώρος του Υμηττού συρρικνώνεται. Επανειλημμένες πυρκαγιές σε διάφορες περιοχές του βουνού αλλοίωσαν τα δασικά χαρακτηριστικά του και το μετέτρεψαν σε φαλακρό βουνό. Μετά τις πυρκαγιές ακολουθούσαν  οι συνήθεις πρακτικές: Το δασαρχείο έσπευδε (;) να οριοθετήσει την εκάστοτε καμμένη περιοχή ενώ παράλληλα διάφοροι επιτήδιοι έσπευδαν  να εξαφανίσουν τα απομεινάρια της πυρκαγιάς, να καθαρίσουν και να εκχερσώσουν τμήμα της  καμμένης περιοχής. Στην συνέχεια φρόντιζαν να την περιφράξουν και να φυτέψουν μερικά δεντράκια, συνήθως ελίτσες, δηλώνοντας ότι την περιοχή αυτή την καλλιεργούσε ο παππούς τους και συνεπώς, είναι ιδιοκτησία τους. Αν χρειαζόταν, έβρισκαν  και δυό μάρτυρες που το βεβαίωναν  αυτό. Οπότε, ως ιδιοκτήτες πλέον, μοίραζαν την πρώην δασική γη σε οικόπεδα, και τα πουλούσαν σε τιμή ευκαιρίας. 
Αυτός ήταν ένας συνήθης τρόπος μετατροπής της δασικής γης σε «γεωργική», σε μια πρώτη φάση, και σε οικόπεδα στην συνέχεια, στα οποία χτίστηκαν αυθαίρετα κτίσματα, που διατηρήθηκαν μέχρι σήμερα, παράλληλα με τις αυθαίρετες κατοικίες που χτίστηκαν σε νόμιμα οικόπεδα.
H επιλογή της παρούσας ΣΜΠΕ-Υμηττού να επιτρέψει χρήσεις γεωργικής γής σε εκτεταμένες εκτάσεις των Ζωνών Α2, Β και Γ, δεν μας βρίσκει σύμφωνους. 
Συμπερασματικά, για την ΣΜΠΕ:
Η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) αποτελεί σε γενικές γραμμές μια επιδίωξη  συγκάλυψης και «νομιμοποίησης» των κάθε είδους αυθαιρεσιών και παρανομιών στον Υμηττό, που προέρχονται από ιδιώτες,  Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Κοινωφελείς Οργανισμούς όπως η ΔΕΗ/ΑΔΜΗΕ, η εκκλησία κλπ. (αυθαιρετα κτίσματα και οικισμοί, νεκροταφεία, αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις, Σ.Μ.Α, ΚΥΤ κλπ)
Επί της ουσίας, όσον αφορά την προστασία του Υμηττού η παρούσα ΣΜΠΕ αποτελεί μια οπισθοδρόμιση τόσο σε σχέση με το  καταργηθέν  Π.Δ του 2011, όσο και με το Π.Δ του 1978.
Η Α’ Ζώνη «απόλυτης προστασίας» του καταργηθέντος Π.Δ. του 2011, μετονομάζεται στην παρούσα μελέτη σε «Ζώνη υψηλής προστασίας της φύσης και των μνημείων» και διαχωρίζεται σε Ζώνη Α1 και Ζώνη Α2, στην οποία επιτρέπονται γεωργικές χρήσεις και προστίθεται η χρήση μελισσοκομίας
Χρήσεις γεωργικής γης επιτρέπονται επίσης σε εκτεταμένες εκτάσεις του Υμηττού, (Ζωνες Β,Γ) κάτι που ευνοεί τα κερδοσκοπικά σχέδια των πραγματικών ή φερόμενων ως ιδιοκτητών τους.
Με άλλα λόγια με την παρούσα ΣΜΠΕ, επιβραβεύονται οι εικονικοί καλλιεργητες γεωργικής γής, οι οποίοι επιδιώκουν ουσιαστικά την αλλαγή χρησεων στις ζώνες αυτές.
Η παρούσα ΣΜΠΕ αποτελεί εν κατακλείδι μια «κατάκτηση» εκείνων των συνασπισμένων κοινωνικών και πολιτικών συμφερόντων που κατάφεραν, μέσα από νομότυπες διαδικασίες και ανέτρεψαν ό,τι θετικό υπήρχε στο  καταργηθέν Π.Δ  του 2011.
Επισημαίνεται ακόμη ότι, οι πρώην λεγόμενες «οικιστικές πυκνώσεις» και νυν «οικιστικές συσπειρώσεις» στον Υμηττό, δηλαδή η δόμηση αυθαίρετων κατοικιών σε δασικούς χώρους, δεν έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα (ούτε με την παρούσα ΣΜΠΕ). Όπως δεν έχει καταγραφεί και ο συνολικός αριθμός αυθαίρετων κτισμάτων στον ορεινό όγκο του Υμηττού, παρά τη σαφή πρόβλεψη του καταργηθέντος  ΠΔ του 2011. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου