Σάββατο 24 Ιουλίου 2021

Μια ερώτηση για τη συγκυρία





Το καθεστώς του απαρτχάιντ στην Νότιο Αφρική, όσο δεν με απατά η μνήμη μου, θεωρείτο μια παρέκκλιση της Βρετανικής λογικής της αστικής δημοκρατίας.
Είχε εκλογές, βουλή, κυβέρνηση, και πρόεδρο της δημοκρατίας (αν πάλι δεν κάνω λάθος).
Παρ’ όλα αυτά ήταν με έντονες διακρίσεις και λειτουργούσε με τον φόβο όπως πολλά ολοκληρωτικά καθεστώτα στην ιστορία.
Οι κοινωνικές αυτές διακρίσεις δεν αποτυπώνονταν στο κοινωνικό σύνολο με οικονομικούς όρους (πλούσιοι, μεσαίο στρώμα, φτωχοί) αλλά με φυλετικούς όρους όπως Λευκοί, Ινδοί, Εγχρωμοι κλπ.
Οταν ο Γκάντι φτάνει στην Νότιο Αφρική το 1910 ως πλούσιος δικηγόρος αλλά Ινδός δέρνεται από ένα λευκό οδηγό λεωφορείου και αποβάλλεται από ένα δικαστήριο για αρνήθηκε να βγάλει το Ινδικό τουρμπάνι που φορούσε.
Σήμερα, στο νέο απαρτχάιντ της κυβέρνησης Μηστοτάκη με υπουργούς τους γνωστούς για το παρελθόν τους Α. Γεωργιάδη και Βορίδη και την άγνωστη μέχρι χθες κ. Κεραμέως, καθημερινά γνωρίζουμε τους νέους διαχωρισμούς που διχάζουν την ελληνική κοινωνία, που σε συνδυασμό με τον φόβο που επιβάλλεται από την πανδημία δημιουργεί το κατάλληλο υπόβαθρο για την ολοκλήρωση ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος που θα ποδηγετήσει την κοινωνία για τα καλά.
Παράλληλα με τις ρητορείες περί εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων και τον αντικοινωνικό ρόλο που έχουν οι τελευταίοι, (αγνοώντας πλήρως την βασική αρχή περί αυτοδιάθεσης του σώματος και της υγείας του καθενός) έρχεται ο δεύτερος απαράδεχτος διαχωρισμός των αρίστων και αυτών που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις να είναι πολίτες πρώτης κατηγορίας.
Δεν έχει καμία σημασία αν οι έφηβοι αυτοί προέρχονται από οικογένειες με οικονομική δυνατότητα να τα σπουδάσουν κοντά στον τόπο κατοικίας τους ή μακριά. Το βασικό ζήτημα είναι ότι μπαίνουν κριτήρια, εντελώς αυθαίρετα, όπως τα αποτελέσματα απέδειξαν περίτρανα που διαχωρίζουν τους εφήβους σε αυτούς που έχουν την πρόσβαση σ’ αυτό που επιθυμούν και σε αυτούς που αποκλείονται από τις επιθυμίες τους.
Τα κολέγια πάντα θα είναι μία διέξοδος για τους εφήβους που αποκλείστηκαν από το κυρίαρχο εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά πάντα θα αποτελούν το υποκατάστατο του ονείρου που τους απαγορεύτηκε.
Καταλήγοντας θα θέσω μόνο ένα ερώτημα :
Απέναντι σ’ αυτή την επίθεση που δέχεται συνολικά η κοινωνία μας τις τελευταίες μέρες ποια θα πρέπει να είναι η απάντηση μας ?
Ο καθένας ας απαντήσει σύμφωνα με την συνείδηση και τον πολιτισμό που κουβαλάει μέσα του.

Σοφιανόπουλος Σταύρος, αρχ. μηχ.
Μέλος των καταλήψεων της Αρχ. Σχόλης ΕΜΠ τα έτη 1987, 1990, 1994, 1997

Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021

Μια οφειλόμενη απάντηση στην Νίκη Κεραμέως

Μια οφειλόμενη απάντηση στην Νίκη Κεραμέως


Επιχειρούμε λοιπόν κι εμείς να αντικρούσουμε τα έωλα επιχειρήματα του παρατηρητηρίου λέγοντας τα πράγματα όπως έχουν:

1. Οι αριστούχοι μαθητές που μένουν εκτός αρχιτεκτονικών σχολών, δεν μένουν εκτός αρχιτεκτονικών σχολών γενικά αλλα εκτός της σχολής ή των σχολών της προτίμησής τους.

Απάντηση:

Σε αρκετές περιπτώσεις ισχύει όντως αυτό. Αυτό όμως δεν είναι τόσο απλό όσο παρουσιάζεται γιατί για αρκετά από αυτά τα παιδιά οι σπουδές σε μια πόλη διαφορετική από την πόλη διαμονής τους δεν είναι δυνατή για λόγους κυρίως οικονομικούς αλλά και άλλους. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ένα άλλο ποσοστό αυτών των παιδιών που στο ένα από τα δύο σχέδια έχουν γράψει κάτω από την χαμηλότερη ΕΒΕ μένουν έξω από όλες τις σχολές/ τμήματα αρχιτεκτονικής παρόλο που συγκεντρώνουν συνολικά μόρια πάνω από τις περσινές βάσεις και στα σχέδια πιάνουν την μέχρι πέρσι ισχύουσα βάση του δέκα. Δεν είναι ένας ο μαθητής κυρία Κεραμέως, είναι πολλοί, είναι παιδιά από τα ΓΕΛ και από τα ΕΠΑΛ, παιδιά από την επαρχία, παιδιά από τα οποία στερήσατε την δυνατότητα να διδαχτούν το σχέδιο δωρεάν, παιδιά που αγωνίστηκαν κάτω από τις αντίξοες συνθήκες της πανδημίας και αρίστευσαν και που εσείς με ένα παράλογο και αδικαιολόγητο κόφτη, τους στερείτε την δυνατότητα να σπουδάσουν αυτό που επιθυμούν και που αξίζουν.

Τέλος, πρέπει να αναφερθεί, ότι με τις ΕΒΕ συμβαίνει να εισάγονται σε σχολές υποψήφιοι με χαμηλότερη συνολική επίδοση από υποψήφιους που κόβονται λόγω ΕΒΕ

Βλ και εδω

2. Η ΕΒΕ περιορίζει την εισαγωγή στα ΑΕΙ σε περίπου 9.400 περισσότερους υποψηφίους σε σχέση με πέρυσι

Απάντηση:

Δεν μπορεί να υπάρξει σύγκριση με δεδομένα άλλων ετών όταν δεν υπήρχε η ΕΒΕ. Πρόκειται για αυθαίρετο ισχυρισμό. Επιπλέον, ο ισχυρισμός αυτός δεν λαμβάνει υπ όψη τους υποψήφιους που, επειδή αποκλείονται από τις σχολές επιλογής τους, αποφασίζουν να ξαναδώσουν και να κυνηγήσουν το όνειρό τους και να μην μπουν σε μια οποιαδήποτε σχολή ή σε κάποιο ΙΕΚ για να σπουδάσουν κάτι που δεν τους ενδιαφέρει. Σε αυτό θα επανέλθουμε στο 5.

3. Πάνω από το 40% των φοιτητών μας δεν αποφοιτούν από τα Πανεπιστήμιά μας

Απάντηση:

Σύμφωνα όμως με έκθεση της ΤτΕ (2019), βλέπουμε πτώση του ποσοστού αυτού από το 14,2% στο 4,7% μέσα σε 10 έτη.

Ακόμα όμως και αν ίσχυε αυτό το ποσοστό, δεν εξασφαλίζεται ότι αυτό το ποσοστό ταυτίζεται με το ποσοστό των μαθητών που κόβονται λόγω ΕΒΕ, μάλλον το αντίθετο διαφαίνεται



4. Θέλουμε φοιτητές που γίνονται πτυχιούχοι, όχι «αιώνιους» φοιτητές που εγκλωβίζονται σε ένα δρόμο χωρίς διέξοδο

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021

Γένοβα 2001: Οι τρεις ημέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο

Γένοβα 2001: Οι τρεις ημέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο

Είκοσι χρόνια μετά από τις μνημειώδεις κινητοποιήσεις της αντί-συνόδου και του κοινωνικού φόρουμ στο κέντρο της Γένοβας, τα πολιτικά διακυβεύματα που αναδύθηκαν στο παγκόσμιο εργατικό και αντί-ιμπεριαλιστικό κίνημα παραμένουν ακόμα ζωντανά. Είκοσι χρόνια μετά τη στυγνή δολοφονία του 23χρονου αναρχικού φοιτητή Carlo Guliani, την εισβολή της αστυνομίας στο σχολείο Diaz και τα βασανιστήρια στο στρατόπεδο Bolzaneto, θυμόμαστε εκείνες τις συγκλονιστικές μέρες που συντάραξαν το νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό, ένωσαν τη κινηματική νεολαία σε παγκόσμιο επίπεδο και έγραψαν ένα ακόμη μαύρο κεφάλαιο στην ακραία αστυνομική βία.


Η σύνοδος των G8 στη Γένοβα το 2001

Η σύνοδος των G8 -των οκτώ πιο ισχυρών κρατών του πλανήτη- με σκοπό την επιτάχυνση των διαδικασιών της οικονομικής παγκοσμιοποίησης ήταν προγραμματισμένη να λάβει χώρα στις 19 με 22 Ιουλίου του 2001 στην πόλη της Γένοβας, το μεγάλο λιμάνι της βορειοδυτικής Ιταλίας. Στη Γένοβα, οι οκτώ πιο ισχυροί ηγέτες του πλανήτη θα σχεδίαζαν και θα αποφάσιζαν για τις τροπές που θα έπαιρνε τις επόμενες δεκαετίες η παγκόσμια οικονομία. Μέσα στο περίφρακτο κέντρο της Γένοβας, το κεφάλι του κτήνους θα συνεδρίαζε για τις τύχες της ανθρωπότητας. Το πείραμα του νεοφιλελευθερισμού θα ξεπερνούσε πλέον τις τοπικές παραλλαγές του και θα εφαρμόζονταν οργανωμένα και συντεταγμένα από άκρη σε άκρη του πλανήτη. Μετά τη σύνοδο του G8, θα γινόταν το παγκόσμιο οικονομικό και ιδεολογικό αφήγημα. Όλα όδευαν προς το «τέλος της ιστορίας» όπως το είχε ονειρευτεί ο Francis Fukuyama μετά την ανατροπή των κομμουνιστικών καθεστώτων. Όλος ο πλανήτης θα ζούσε από εκεί και έπειτα στους διαφορετικούς μετασχηματισμούς του νεοφιλελεύθερου ονείρου. Ακόμη και η αντιπολίτευση θα ήταν απλά διαφορετικές αποχρώσεις του νεοφιλελευθερισμού εντός του κοινοβουλίου.

Παρά τον αποπροσανατολισμό που έφερε στο αντικαπιταλιστικό κίνημα η ανατροπή του ανατολικού μπλοκ και μέσα στον απόηχο των βομβαρδισμών και της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας, το κίνημα μετράει ήδη μια μεγάλη νίκη. Είναι η ματαίωση της διάσκεψης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) στο Seattle το 1999. Αν η «μάχη του Seattle», όπως ονομάστηκε, κατάφερε να συσπειρώσει ένα αμάλγαμα από πολιτικές και περιβαλλοντικές συλλογικότητες και οργανώσεις -κάποιες προερχόμενες και από το εξωτερικό- και να ταράξει την μέχρι τότε ήρεμη καθεστηκυία τάξη της νεοφιλελεύθερης Αμερικής, ήταν αναμενόμενο ότι η σύνοδος των G8 σε μια παραδοσιακά κινηματική χώρα όπως η Ιταλία θα έμενε στην ιστορία. Όπως και έμεινε, για πολλούς και διάφορους λόγους.

Παραιτήσεις με αιχμές για Σχινιά

Παραιτήσεις με αιχμές για Σχινιά

Οπως επισημαίνεται, οι εργασίες στον Σχινιά γίνονται βάσει έκθεσης που ουδέποτε κοινοποιήθηκε στον φορέα.
Γιώργος Λιάλιος21.07.2021 • 08:01

Την παραίτησή του υπέβαλε το διοικητικό συμβούλιο του φορέα διαχείρισης του εθνικού πάρκου Σχινιά. Αιτία, οι επεμβάσεις του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας στην καρδιά της προστατευόμενης περιοχής, που είχαν ως αποτέλεσμα την καταστροφή της φυσικής αναγέννησης του προστατευόμενου δάσους σε μια μεγάλη ζώνη.

Σύμφωνα με την απόφαση του επταμελούς διοικητικού συμβουλίου, που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια, οι επεμβάσεις –που ξεκίνησαν από ιδιωτικό συνεργείο μισθωμένο από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στις 23 Ιουνίου– έγιναν με τρόπο ανεπίτρεπτο επιστημονικά. Παραθέτοντας το χρονικό της υπόθεσης, ο φορέας υποστηρίζει ότι ο εργολάβος αγνόησε καθ’ υπαγόρευσιν του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη τις υποδείξεις του, αλλά και τις υποδείξεις του δασαρχείου και πραγματοποίησε βαριές επεμβάσεις μέσα στις ζώνες Α1 και Α3 του εθνικού πάρκου.

«Αποτέλεσμα είναι η συνέχιση των εργασιών μέχρι και σήμερα περιλαμβάνοντας πλήρη αποψίλωση της βλάστησης του υπορόφου με ελκυστήρα – καταστροφέα (σ.σ. τροχοφόρο μηχάνημα αποψίλωσης), η είσοδος και μόνο του οποίου καταστρέφει την οποιαδήποτε φυσική αναγέννηση της κουκουναριάς, ενώ η αποκλάδωση χλωρών κλάδων των ιστάμενων δένδρων, εκτιμώμενης ηλικίας 45-55 ετών, εγείρει σοβαρά ζητήματα μελλοντικής ζωτικότητας, ανάπτυξης και καρποφορίας των δένδρων του πευκοδάσους κουκουναριάς. Η απομάκρυνση της βιομάζας γίνεται με τη χρήση φορτηγού, το οποίο αναγκαστικά εισέρχεται εντός των περιοχών των επεμβάσεων», αναφέρει η απόφαση του φορέα.

Παραίτηση της Νίκης Κεραμέως - Ανάκληση της ΕΒΕ



Δημιουργός ψηφίσματος:
Νίκος Λ. - Παραλήπτες:
Μαθητές, υπουργείο Παιδείας και κυβέρνηση.
Προς την υπουργό κα. Κεραμέως,

Η εκπαιδευτική κοινότητα και η κοινωνία παρακολουθεί τις συνέπειες των αναχρονιστικών αλλαγών που φέρνετε στις εισαγωγές των μαθητών στα πανεπιστήμια, που κόβουν πολλούς μαθητές. Η ψυχολογία και η οικονομική δυνατότητα των μαθητών δεν είναι στα καλύτερα της και δεν μπορείτε να φέρνετε τέτοιες αλλαγές για να ευνοήσετε τα κολέγια και ειδικά με την πανδημία! Επίσης, ζητούμε την ανάκληση των αλλαγών που έχετε φέρει, οι οποίες οδηγούν το σχολείο πολλά χρόνια πίσω. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της αποδεικνύουν σταθερά ότι δεν έχει σχέση με το αντικείμενο της παιδείας και δεν δύναται να ανταπεξέλθει ως υπουργός παιδείας, σε βαθμό που απειλεί τους μαθητές και το συμφέρον τους, ειδικά όταν φέρεται επιθετικά στους μαθητές, όπως και άλλα μέλη της κυβέρνησης.

Με λίγα λόγια, εμείς, ως μαθητές και εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας, ζητάμε την ανάκληση της τράπεζας θεμάτων, επαναφορά της κοινωνιολογίας (ή έστω να γίνονται και τα δύο μαθήματα) και των κοινωνικών-καλλιτεχνικών θεμάτων, την ανάκληση του νέου τερατουργήματος της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, την κατάργηση των προαγωγικών εξετάσεων και την αλλαγή του σχολείου ώστε να μην είναι εξετασιοκεντρικό, την μόνιμη περικοπή της ύλης των Πανελληνίων όπως έγινε τις τελευταίες δύο χρονιές, την κατάργηση του νόμου για την πανεπιστημιακή αστυνομία, την υποχρεωτική αξιολόγηση των καθηγητών υπερεξουσίες των διευθυντών, και φυσικά την παραίτηση σας μιας και αποδεικνύετε ότι δεν κάνετε καθόλου για αυτή τη θέση. Δεν είμαστε τόσο εύποροι σαν εσάς για να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε να φοιτήσουμε σε κολλέγιο ή σε μια σχολή πολύ μακριά από την κατοικία μας. Το σκεφτήκατε αν συνέβαινε στο παιδί σας; Και μάλιστα στις καταλήψεις βγαίνατε μαζί με άλλους πολιτικούς στην τηλεόραση και μας κατηγορούσατε ως εγκληματίες επειδή παλεύαμε για ένα καλύτερο σχολείο, ανοίγοντας τον δρόμο για την εξάωρη τηλεκπαίδευση. Παρακάτω, ακολουθεί μια λεπτομερέστερη περιγραφή των αρνητικών επιπτώσεων των αλλαγών.

Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021

Τροπολογίες της νύχτας, εξυπηρετήσεις της μέρας

Τροπολογίες της νύχτας, εξυπηρετήσεις της μέρας

Το ρουσφέτι προς τον δήμαρχο Γαλατσίου, που τοποθέτησε αυθαίρετα έναν προκάτ ναΐσκο σε χαρακτηρισμένη ως δασική έκταση του άλσους, πίσω από το άρθρο 4 της τροπολογίας που κατατέθηκε χθες το βράδυ.

Ενα ρουσφέτι-χαρακτηριστικό παράδειγμα της αντίληψης της σημερινής κυβέρνησης και των προσκείμενων σε αυτήν αυτοδιοικητικών αρχών τόσο για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος όσο και παραγωγής νόμων περιλαμβάνει μία από τις δύο βραδινές -για άλλη μια φορά- τροπολογίες που κατέθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος στο νομοσχέδιό του για τη διαχείριση των αποβλήτων.

Με το άρθρο 4 της εν λόγω τροπολογίας, τροποποιείται νόμος του 1979, δηλαδή μια νομοθετική «μήτρα» δεκαετιών, για το ποιες επεμβάσεις επιτρέπονται σε πάρκα και άλση. Στις επιτρεπόμενες κατασκευές και δραστηριότητες, προστίθενται έργα κοινής ωφέλειας, συμπεριλαμβανομένων και υπόγειων υδατοδεξαμενών, δραστηριότητες εστίασης και ήπιας αναψυχής, αλλά και η ανέγερση μικρών ναών «μέγιστου εμβαδού βάσης 15 τ.μ.». Είναι προφανές ότι ευνοείται η εμπορευματοποίηση δημόσιων χώρων πρασίνου (βλ. εστίαση) όλων των πόλεων. Αλλά, προς τι η αναφορά για μικρούς ναούς; Η απάντηση βρίσκεται στο Γαλάτσι, στο Αλσος Βεΐκου.


Τον περασμένο Γενάρη, στη διάρκεια της καραντίνας, ο δήμαρχος της πόλης -και πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Αττικής- Γ. Μαρκόπουλος, τοποθέτησε αυθαίρετα έναν προκάτ ναΐσκο σε χαρακτηρισμένη ως δασική έκταση του άλσους. Καταγγέλλοντας την καταπάτηση του δάσους, κάτοικοι προσέφυγαν στις αρμόδιες αρχές. Επειτα από αυτοψία στο σημείο, τον περασμένο Απρίλη η Πολεοδομία και η Διεύθυνση Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής επέβαλαν πρόστιμο στον Δήμο Γαλατσίου ύψους 12.500 ευρώ και εξέδωσαν οδηγία κατεδάφισης του αυθαίρετου.

Όπως είχε εκ του νόμου δικαίωμα, ο δήμαρχος προσέφυγε κατά των αποφάσεων. Στην αρχή της υπόθεσης είχε παραδεχθεί ότι ο ναΐσκος ήταν αυθαίρετος και, λέγοντας ότι κατά τον ίδιο τρόπο νομιμοποιήθηκε το σύνολο των εγκαταστάσεων του Άλσους Βεΐκου, ξεκαθάριζε ότι θα επιμείνει στην προσπάθειά του να τον νομιμοποιήσει. Μήπως εννοούσε ότι θα απευθυνθεί στην κυβέρνηση και ειδικότερα στο υπουργείο Περιβάλλοντος;

Η προωθούμενη διάταξη μοιάζει κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του: εγκρίνεται η ανέγερση ναών εμβαδού βάσης 15 τ.μ., ενώ το αυθαίρετο του δημάρχου Γαλατσίου έχει τσιμεντένια βάση 14,8 τ.μ., σύμφωνα με την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Ακόμη, μοιάζει από την άκρως φωτογραφική διάταξη ο κ. Μαρκόπουλος να γλιτώνει και από ένα μεγάλο προσωπικό έξοδο, από τη στιγμή που ο ίδιος είχε δεσμευτεί ότι στην περίπτωση που τελεσιδικήσει το πρόστιμο, «θα το πληρώσω από την τσέπη μου και δεν θα επιβαρυνθεί ο δήμος» (βλ. «Εφ.Συν.», 16/6/2021: «Δήμαρχος αμάρτησε χάριν θρησκευτικής ψηφοθηρίας»).

Το ενδεχόμενο νομιμοποίησης του αυθαίρετου ναΐσκου φάνταζε εξαρχής πιθανό σε κάποιους κατοίκους του Γαλατσίου λόγω πρότερης εμπειρίας: με περσινή διάταξη επί θητείας Κ. Χατζηδάκη στο υπουργείο Περιβάλλοντος είχε νομιμοποιηθεί το γκαράζ απορριμματοφόρων στον Λόφο Κόκκου ως Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων.

Οι εξελίξεις με τον ναΐσκο δικαιώνουν την κριτική της δημοτικής παράταξης «Γαλάτσι από Κοινού», που κατηγορούσε τον δήμαρχο ότι με τις ενέργειές του δίνει «ένα επικίνδυνο παράδειγμα καταπατήσεων που υπονομεύουν το πλέον πολύτιμο δημόσιο αγαθό στην εποχή των πανδημιών και της κλιματικής κρίσης, το οξυγόνο και την υγεία τελικά», καθώς και ότι «στέλνει το μήνυμα ότι ο σεβασμός των δημόσιων αγαθών και της δημοκρατικής νομιμότητας δεν αποτελεί εμπόδιο στις προσωπικές του επιδιώξεις και στην εξυπηρέτηση πελατειακών συμφερόντων».
Στρώνουν τον δρόμο για κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Σχιστό

Τον δρόμο για τη μετατροπή του Σχιστού σε βασικό αποδέκτη των απορριμμάτων της Περιφέρειας Αττικής -μαζί με τις εγκαταστάσεις της Φυλής- στρώνει άλλη βραδινή τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος. Με το άρθρο 2 επιτρέπεται η κατασκευή εγκαταστάσεων επεξεργασίας απορριμμάτων σε όλες τις ζώνες προστασίας του Ορους Αιγάλεω υπό τις εξής -σωρευτικά απαιτούμενες- προϋποθέσεις:
α) να προβλέπονται στο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ),
β) να συνορεύουν με τη Ζώνη Ε3 που είναι περιοχή του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ),
γ) να βρίσκονται εντός της Ζώνης Α και να καταλαμβάνουν κατά μέγιστο έκταση 0,3% του συνόλου της, και
δ) ο οικείος ΦοΔΣΑ (εν προκειμένω ο ΕΔΣΝΑ) να έχει ολοκληρώσει τις εργασίες για τη λειτουργία του πρώην ΧΑΔΑ Σχιστού.

Αν και ο ΠΕΣΔΑ που προωθεί ο περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης, δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί, κυβέρνηση και περιφερειακή αρχή έχουν εξαγγείλει για το Σχιστό την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων δυναμικότητας 250.000 τόνων/έτος για 29 χρόνια μέσω ΣΔΙΤ. Η διατύπωση του άρθρου έχει προκαλέσει ανησυχίες στην τοπική κοινωνία ότι η φαραωνική μονάδα θα συνδυαστεί με τη διατήρηση του υφιστάμενου ΣΜΑ, κάτι που θα έχει ως συνέπεια την τεράστια περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής και ευρύτερα του δυτικού τμήματος της Αττικής.

«Σε μια λογική που θέλει να φορτώσει όλα τα απορρίμματα της Αττικής στο Σχιστό και στη Φυλή είμαστε εξ ορισμού αντίθετοι και θα προσπαθήσουμε να το αποτρέψουμε. Οσοι πιστεύουν ότι εν μέσω πανδημίας και κατακαλόκαιρο μπορούν να δημιουργήσουν, για άλλη μια φορά, τετελεσμένα στις γειτονιές μας θα διαψευστούν», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Χρ. Βρεττάκος.

Για τα κοντέινερ-νηπιαγωγεία. Fake News από τον Δ. Αθηναίων σε απάντηση των κινητοποιήσεων των κατοίκων

Για τα κοντέινερ-νηπιαγωγεία. Fake News από τον Δ. Αθηναίων σε απάντηση των κινητοποιήσεων των κατοίκων

Η κινητοποίηση των κατοίκων του πάρκου Ιακωβάτων, που διεκδικούν επαρκή και ποιοτικό δημόσιο χώρο, προστασία του ελάχιστου πράσινου της πόλης και αξιοπρεπή προσχολική αγωγή για τα παιδιά τους, όπως επίσης σεβασμό προς τους πολίτες, ενημέρωση, διαβούλευση και τήρηση των νόμιμων διαδικασιών και της πολεδομικής νομοθεσίας, έφτασε μέχρι το γραφείο Δημάρχου. Ωστόσο αντί να δεχθεί να συζητήσει με τους πολίτες και να δεχθεί να συζητηθεί το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο όπως έχει ζητηθεί από την αντιπολίτευση, απαντά με ένα διαφημιστικό δελτίο τύπου, που αναπαράχθηκε σε κυβερνητικά χορηγούμενα ΜΜΕ και σελίδες, στο οποίο ισχυρίζεται ότι “ανταποκρίνεται με πλήρη ευθύνη στην υποχρέωση για την παροχή της δωρεάν υποχρεωτικής εκπαίδευσης”, προσπαθώντας επιπλέον να μας πείσει για την καταλληλότητα των κοντέινερ.

Ας πάρουμε λοιπόν την ανακοίνωση-διαφήμιση λίγο λίγο

Fake news Δ. Αθηναίων Νο 1: «Ο Δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με την ΚΤΥΠ και το Υπουργείο Παιδείας, δουλεύουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μόνιμης σχολικής στέγης.»

Πραγματικότητα: O Δ. Αθηναίων αρνήθηκε την αξιοποίηση κενών οικοπέδων της ΚΤΥΠ, τα οποία προσφέρθηκαν ως εναλλακτική και τα οποία είναι προορισμένα γι’ αυτόν τον σκοπό και αντί αυτού τοποθετεί αίθουσες προνηπίων σε υπάρχοντα σχολεία, αυλές σχολείων, δημοτικών και γυμνασίων, όπως και σε ελεύθερους κοινόχρηστους χώρους της πόλης.
Έτσι η ΚΤΥΠ, ενώ έχει υλοποιήσει κτιριακές υποδομές νηπιαγωγείων σε άλλους Δήμους, δεν φαίνεται να αναλαμβάνει την ευθύνη των κοντέινερ στον Δ. Αθηναίων. Η υλοποίηση των κοντέινερ- νηπιαγωγείων γίνεται με την παράκαμψη της ΚΤΥΠ που τυπικά είναι αρμόδια για τις υποδομές αυτές. Ο Συνήγορος του Πολίτη κατόπιν πληθώρας καταγγελιών επισημαίνει την παντελή έλλειψη προδιαγραφών για την υλοποίηση των κοντέινερ-νηπιαγωγείων, αναδεικνύει το νομικό κενό που δημιουργήθηκε εντέχνως έτσι ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα η υλοποίηση τους και ζητά την θέσπιση προδιαγραφών άμεσα, όπως ισχύει για όλα τα δημόσια κτίρια.
Δεν υπάρχει κανένα μακροπρόθεσμο και ολοκληρωμένο σχέδιο μόνιμης σχολικής στέγης σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο επίσης νίπτει τας χείρας, αντ’ αυτού η μονή προδιαγραφή που καλούνται να πληρούν τα κοντέινερ είναι “η εγγύηση καλής λειτουργίας για τουλάχιστον 5 χρόνια”, σύμφωνα με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υλοποίησή τους, που αναρτήθηκε στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ μόλις στις 26/04/2021 (!) τη στιγμή που ο νόμος για την 2χρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση ψηφίστηκε το 2018 και συζητιόταν ήδη πολύ πιο πριν.
Κοντέινερ λοιπόν για τουλάχιστον 5 χρόνια και όπως έχει αποδειχθεί σε πάμπολλες περιπτώσεις εγκατάστασης κοντέινερ για σχολείο, ουδέν μονιμότερο του προσωρινού.

Δείτε εδώ από το τεύχος “Παρουσίαση για την Δίχρονη Προσχολική Εκπαίδευση στο Δ. Αθηναίων” που παρουσιάστηκε τον Απρίλιο του 2021 που θα τοποθετηθούν αυτές οι νέες αίθουσες.

Fake News Δ. Αθηναίων Νο 2: “Ο Δήμος Αθηναίων ανταποκρίνεται με πλήρη ευθύνη στην υποχρέωση για την παροχή της δωρεάν υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Είναι αποδεδειγμένα μια ουσιαστική κοινωνική πολιτική, ένας μηχανισμός άμβλυνσης αδικιών και ανισοτήτων. ”

Πραγματικότητα: Ο Δ. Αθηναίων στο διάστημα που μεσολάβησε από το 2018 που ψηφίστηκε η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση δεν έκανε απολύτως τίποτε για να στεγάσει την προσχολική αγωγή, σπαταλώντας πολύτιμο χρόνο και πόρους που θα μπορούσαν να δοθούν για ανακαινίσεις των πάμπολλων κενών κτιρίων του Δήμου, στα πλαίσια και μιας περιβαλλοντικής- οικολογικής μέριμνας ή και για εκ νέου κατασκευές.
Ας κάνουμε τις συγκρίσεις:

Παρέμβαση της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ στη Βουλή για τις πολεοδομικές ρυθμίσεις Νομοσχεδίου ΥΟΘ ΥΠΕΝ


Θέμα : Παρέμβαση της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ στη Βουλή για τις πολεοδομικές ρυθμίσεις Νομοσχεδίου ΥΟΘ ΥΠΕΝ.



Συνάδελφοι/σες

Την Παρασκευή 16/7/2021 κληθήκαμε από τη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής στην ακρόαση στη συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη διαχείριση των αποβλήτων – Ενσωμάτωση των Οδηγιών 2018/851 και 2018/852 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 30ης Μαΐου 2018 για την τροποποίηση της Οδηγίας 2008/98/ΕΚ περί αποβλήτων και της Οδηγίας 94/62/ΕΚ περί συσκευασιών και απορριμμάτων συσκευασιών, πλαίσιο οργάνωσης του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, διατάξεις για τα πλαστικά προϊόντα, επείγουσες διατάξεις για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, χωροταξικές – πολεοδομικές και ενεργειακές ρυθμίσεις».



Η παρέμβαση μας επικεντρώθηκε στις πολεοδομικές ρυθμίσεις του Νομοσχεδίου και στο σύντομο χρόνο που είχαμε στη διάθεση μας έγινε αναφορά :

Στις διαρκείς αλλαγές της Πολεοδομικής Νομοθεσίας, τη στιγμή που λίγοι μόνο μήνες έχουν περάσει από τον πρόσφατο Ν.4759/20

Στην απουσία κωδικοποίησης και συγκέντρωσης της Πολεοδομικής Νομοθεσίας που προκαλεί προβλήματα, τόσο στους Μηχανικούς, όσο και στους πολίτες

Στα τεράστια προβλήματα στελέχωσης των ΥΔΟΜ με συγκεκριμένα μάλιστα στοιχεία που προκάλεσαν εντύπωση : ”από τους 332 Δήμους της Χώρας (μέσω της Ε.Ε.Τ.Α.Α.), οι 168 μόλις Δήμοι (51%) διαθέτουν Υπηρεσία Δόμησης ενώ οι 164 (49%) όχι. Από τις 168 ΥΔΟΜ, οι 16 (10%) λειτουργούν μερικώς, λαμβάνοντας υποστήριξη από άλλες ΥΔΟΜ. Από αυτές (168) 4 δε διαθέτουν καθόλου προσωπικό, 22 δεν έχουν καθόλου Μηχανικό ΠΕ, 28 απασχολούν μόνο 1 μηχανικό ΠΕ ή ΤΕ, άλλες 28 μονάχα 2 και 16 απασχολούν 3. Οι 96 από τις 168 (ποσοστό μεγαλύτερο του 57%) δηλαδή λειτουργούν με ελλιπέστατο προσωπικό πολύ κάτω ακόμη και από τα ελάχιστα κριτήρια του Νόμου. Επιπρόσθετα απουσιάζουν και οι απαιτούμενες ειδικότητες καθώς 20 από αυτές δεν διαθέτουν Πολιτικό Μηχανικό, 76 δεν διαθέτουν Αρχιτέκτονα Μηχανικό, 74 δεν διαθέτουν Τοπογράφο Μηχανικό και 94 δεν διαθέτουν Ηλεκτρολόγο ή Μηχανολόγο Μηχανικό.»

Στα Παρατηρητήρια Δόμησης που ακόμη αγνοείται η τύχη τους

Στην απουσία δειγματοληπτικών ελέγχων στις κατασκευές από το Ν.4495 και μετά

Στο μη έλεγχο της κατηγορίας 3 (όπου μάλιστα προστίθενται και άλλες κατασκευές) και τις επισφάλειες που δημιουργεί για το Δομημένο χώρο και τους ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς

Στη δυνατότητα που χορηγείται στα ΕΠΣ να καθορίζουν παρεκκλίσεις ακόμα και από τους ισχύουσες διατάξεις του Γενικού Οικονομικού Κανονισμού, η οποία είναι λανθασμένη και επικίνδυνη.

Στην επιβάρυνση που δύναται να φέρει στο Δομημένο Περιβάλλον η αύξηση του Συντελεστή Δόμησης που προκύπτει από παρεμβάσεις όπως φυτεμένα δώματα

Την παρέμβαση μας την έχουμε αναρτήσει στο κανάλι μας:



Ενώ ολόκληρη η Συνεδρίαση της Επιτροπής είναι εδώ:

Τρίτη 20 Ιουλίου 2021

Ε.Β.Ε. made by Κεραμέως: Με 20.988 μόρια, «αποτυχημένος άριστος»!



EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ20.07.2021, 08:39
Ε.Β.Ε. made by Κεραμέως: Με 20.988 μόρια, «αποτυχημένος άριστος»!

Η δημοσιοποίηση των Ελάχιστων Βάσεων Εισαγωγής (ΕΒΕ) για κάθε πανεπιστημιακό τμήμα ή σχολή επιβεβαιώνει τις προβλέψεις και ολοκληρώνει την εικόνα καταστροφής που επιφύλαξε το υπουργείο Παιδείας για τους μαθητές της πανδημίας.

Οι πιο «ευνοϊκές» εκτιμήσεις προβλέπουν πως λόγω του εξεταστικού συστήματος Κεραμέως θα αποκλειστούν πολύ περισσότεροι από 10.000 υποψήφιοι σε σχέση με πέρυσι ενώ πάνω από 15.000 θέσεις εισακτέων θα μείνουν κενές και θα φανεί καθαρά ότι η «προσφορά» 77.000 θέσεων εισακτέων ήταν μια «προσφορά» σε ανεπιθύμητους καλεσμένους καθώς για το σύστημα Μητσοτάκη – Κεραμέως ο κάθε ένας πρέπει να κάνει τις σπουδές που αναλογούν στην κοινωνικοοικονομική θέση της οικογένειάς του.



Τα κυβερνητικά επιχειρήματα περί μαθητών που μπαίνουν στο πανεπιστήμιο με «λευκή κόλλα» κατέρρευσαν από τους ίδιους τους αριθμούς, αφού υποψήφιοι με πολύ υψηλές βαθμολογίες, που είχαν την «ατυχία» να επιλέξουν σχολές με ειδικά μαθήματα αποκλείονται από σχολές και τμήματα της προτίμησής τους.

Το επιτελείο του ΥΠΑΙΘ προσπάθησε μέσω του χειρισμού των θεμάτων να αποδείξει ότι φέτος, χρονιά της τηλεκπαίδευσης ελέω Κεραμέως, αυξάνονται οι αριστούχοι και ανεβαίνουν οι επιδόσεις. Πέτυχε χιλιάδες να δημιουργήσει χιλιάδες αποκλεισμένους από τα Πανεπιστήμια αλλά και χιλιάδες υψηλόβαθμους υποψήφιους αποκλεισμένους από τις σχολές της προτίμησής τους

Δημοσιεύουμε παρακάτω Ανοικτή επιστολή του μαθητή Κατάκαλου Διονύση μαθητή του 1oυ προτύπου Λυκείου Αθηνών στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.

Ο Διονύσης συγκεντρώνει 20.988 και όμως δεν εισάγεται στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ ή του ΑΠΘ λόγω της ΕΒΕ στα ειδικά μαθήματα

Δημοσιεύουμε μέρος της επιστολής

Αξιότιμη κα υπουργέ,

Γνωρίζω ότι ο χρόνος σας είναι περιορισμένος και για αυτόν τον λόγο θα προσπαθήσω να είμαι σύντομος χωρίς να σταθώ σε προσωπικές απόψεις. Είμαι τελειόφοιτος μαθητής του λυκείου και από σήμερα ένας Αποτυχημένος άριστος και συμμετείχα στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις στοχεύοντας να εισαχθώ στην Αρχιτεκτονική σχολή του ΕΜΠ.

Κατάφερα με κόπο να συγκεντρώσω 20.988 μονάδες στο σύνολο (17.898 μονάδες στα μαθήματα και 3.090 στο σχέδιο), δηλαδή 1838 μονάδες πάνω από την περσινή βάση. Όμως σήμερα έμαθα ότι παρότι αρίστευσα δεν θα μπορέσω να εισαχθώ στο ΕΜΠ, ούτε στην δεύτερη επιλογή μου που ήταν το ΑΠΘ. Αυτό συμβαίνει γιατί στο ελεύθερο σχέδιο η βαθμολογία μου ήταν 13.6 μονάδες ενώ η ΕΒΕ του αντίστοιχου ειδικού μαθήματος ήταν 14.0. Έτσι για 0.43 μονάδες στο ελεύθερο σχέδιο μου στερείται η θέση για την οποία πάλεψα.

Σκεπτόμενος τα παραπάνω και γνωρίζοντας ότι δεκάδες συμμαθητές μου βρίσκονται στην ίδια κατάσταση, μου δημιουργούνται οι εξής απορίες:

Δεν είναι άδικο το ίδιο νομοσχέδιο που «διακρίνει» τους άριστους να τους αποκλείει συγχρόνως και από τα πανεπιστήμια; Και

Πως καλείται ένας μαθητής που δεν κάνει σχέδιο στο σχολείο και διδάσκεται ελεύθερο και γραμμικό διαδικτυακά να μπορέσει να αποδώσει ικανοποιητικά;

Εμείς σημειώνουμε επιπρόσθετα : Όσον αφορά το μάθημα του ελεύθερου και γραμμικού σχεδίου, που εκτοπίστηκε εκτός διδακτικού ωραρίου στη Γ' Λυκείου αν και πανελλαδικώς εξεταζόμενο, η κυβέρνηση επιμένει να μη δίνει απάντηση (ούτε στη Βουλή σήμερα) πόσοι από τους περίπου 1.500 υποψήφιους φέτος που εξετάστηκαν στο σχέδιο, το είχαν διδαχθεί στο δημόσιο σχολείο και πόσοι υποχρεώθηκαν να καταφύγουν σε φροντιστήρια».

Ανακοίνωση Δικτύου Υπεράσπισης Δημοκρατικών Ελευθεριών για τους «υποχρεωτικούς εμβολιασμούς»

Ανακοίνωση Δικτύου Υπεράσπισης Δημοκρατικών Ελευθεριών για τους «υποχρεωτικούς εμβολιασμούς»
19 Ιουλίου 2021


▬ Όχι στους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς. Καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού, με εξαντλητική ενημέρωση, και πλήρη προληπτικό έλεγχο.

▬ Όχι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και στις απολύσεις. Καμία περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων με πρόσχημα τον κορονοϊό.

▬ Άμεσα μέτρα στήριξης του δημόσιου τομέα Υγείας.

Ένας δηλητηριώδης διχασμός έχει αρχίσει να καλλιεργείται ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Μια τεχνητή εσκεμμένη αντίθεση δημιουργείται, υποκρύπτοντας τις γιγάντιες συστημικές ευθύνες τόσο για την δυσαρμονία, πλέον, ανθρώπου περιβάλλοντος όσο και για την ανύπαρκτη, επί της ουσίας, δημόσια υγειονομική ασφάλεια και περίθαλψη.

Η κυβέρνηση, με αφορμή την πανδημία, ευθύς εξαρχής επέλεξε το δίπτυχο της ατομικής ευθύνης και της τιμωρίας, ενώ τώρα το συμπληρώνει με την καλλιέργεια ενός διχαστικού κλίματος στην κοινωνία, βάζοντας το ζήτημα της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και ποινές σε όσους/-ες δεν εμβολιαστούν, στρέφοντας σε εμφύλιο πόλεμο τους ανθρώπους μεταξύ τους.

Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το διαχωρισμό των πολιτών σε εμβολιασμένους και μη, καθώς και η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, σε κάποιες κατ’ αρχάς κατηγορίες εργαζομένων, συνοδευόμενη με την απειλή πως αν δεν εμβολιάζονται θα τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας και θα απολύονται, οδηγεί σε κοινωνικό αυτοματισμό και στην κατάργηση βασικών εργασιακών και συνταγματικών δικαιωμάτων. Η πολιτική αυτή θα οδηγήσει στο αντίθετο αποτέλεσμα: Στην ενίσχυση του ανορθολογισμού και των θεωριών συνωμοσίας. Ο χωρισμός από εδώ και στο εξής θα γίνεται σε εμβολιασμένους και μη: Στην εργασία, στους χώρους ψυχαγωγίας, στα ταξίδια. Αυτόν τον τρόπο βρήκε η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που η ίδια δημιούργησε: Να μας βάλει να σκοτωθούμε μεταξύ μας.

Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για τις όποιες παλινωδίες και καθυστερήσεις του εμβολιαστικού προγράμματος αφού είναι χρέος της να προωθήσει και να πείσει για την αναγκαιότητα του εθελοντικού εμβολιασμού της κοινωνίας μέσα από ένα σοβαρό έργο πληροφόρησης, εξασφαλίζοντας έτσι την ενημερωμένη συναίνεση των πολιτών. Ενώ δεν έχει καν διασφαλίσει την πλήρη πρόσβαση στον εμβολιασμό ατόμων που επιθυμούν να εμβολιαστούν αλλά δεν δύνανται (όπως αποκλεισμένων κοινωνικών ομάδων όπως προσφύγων και μεταναστών, ή με πρόγραμμα κατ’ οίκον εμβολιασμού για άτομα με κινητικά προβλήματα ή ευάλωτες κατηγορίες) προσφεύγει σε κατασταλτικά μέσα για να καλλιεργήσει και πάλι λογικές ατομικής ευθύνης.

Η μαζική πρόσβαση του πληθυσμού στον εμβολιασμό, που αποτελεί αυτή τη στιγμή ένα καίριας σημασίας όπλο προστασίας ενάντια στην πανδημία του κορονοϊού, πρέπει να βασίζεται καταρχήν στην εθελοντική συμμετοχή και την ενημερωμένη συναίνεση, ενώ οι περιορισμοί δικαιωμάτων πρέπει να είναι η τελευταία καταφυγή και οφείλουν πάντοτε να διέπονται από την αρχή της αναλογικότητας αλλά και να προσφέρονται συγχρόνως και άλλες πρόσφορες εναλλακτικές λύσεις (όπως η πρόσβαση σε χώρους με τεστ ή μετακίνηση σε άλλα καθήκοντα για την αποφυγή επαφής με ευάλωτες ομάδες σε χώρους υγείας ή κοινωνικών υπηρεσιών).

Η κυβέρνηση, όπως ήδη έχει κάνει για πλείστα ζητήματα και ενώ η ίδια φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την διαχείριση της πανδημίας, αξιοποιεί τον ιό για να χτυπήσει συνταγματικά εργασιακά δικαιώματα. Αποκρύπτονται οι ευθύνες που βρίσκονται στο συνωστισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς (ΜΜΜ), στους κλειστούς χώρους εργασίας χωρίς μέτρα προστασίας, στις πολυάριθμες τάξεις των σχολείων, στους χώρους υποδοχής προσφύγων και στα κέντρα κράτησης, στο εξαθλιωμένο σύστημα υγείας, στην έλλειψη πρωτοβάθμιας περίθαλψης, στην έλλειψη ΜΕΘ, νοσοκομείων, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, στην απαξίωση των αυτοδιοικητικών δομών υγείας

Μπροστά στο βωμό της κερδοφορίας των φαρμακευτικών εταιρειών στήνεται ένας αναποτελεσματικός χορός φόβου, ημιμάθειας, στρέβλωσης και μετακίνησης της πολιτικής σε ατομική ευθύνη.

Για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των συνεχών μεταλλάξεων του ιού χρειάζονται μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας και των νοσοκομείων σε υποδομές και μόνιμο προσωπικό, λειτουργία και ενίσχυση των μονάδων της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και καθιέρωση του οικογενειακού γιατρού, πλατιά ενημέρωση και προώθηση του εμβολιασμού. Εφαρμογή των ιατρικών πρωτοκόλλων και ενίσχυση των προληπτικών ελέγχων, σε όλη την κλίμακα της παραγωγικής δραστηριότητας και των υπηρεσιών στη χώρα, δωρεάν χορήγηση σε όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους και στους χώρους δουλειάς rapid test και μοριακών τεστ (PCR), ενίσχυση των ΜΜΜ σε στόλο και προσωπικό, ολιγομελή τμήματα στην εκπαίδευση με προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού, ενίσχυση των γιατρών εργασίας και των σχολίατρων, καθώς και των διευθύνσεων υγείας των δήμων και των περιφερειών.

▬ Για να υπάρξει, λοιπόν, ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα θα πρέπει ο πολίτης να αισθανθεί εμπιστοσύνη και όχι φόβο, καθώς δεν αρκεί να ανακοινώνεται σ’ αυτόν ένα τελικό αποτέλεσμα, αλλά θα πρέπει να καθίσταται συμμέτοχος στην όλη διαδικασία.

▬ Ενάντια στις διακρίσεις και στις απολύσεις που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση θα έπρεπε να προταθεί ένα συνολικό σχέδιο διαχείρισης της πανδημίας από και για τον πολίτη και για κάθε άνθρωπο που βρίσκεται στη χώρα μας.

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Επίθεση και ληστεία εν ώρα εργασίας που δέχτηκαν συνάδελφοι μας της Επιθεώρησης Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος

Επίθεση και ληστεία εν ώρα εργασίας που δέχτηκαν συνάδελφοι μας της Επιθεώρησης Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος 

Συνάδελφοι/σες 


Αναρτούμε ανακοίνωση του Συλλόγου (τ. ΥΠΑΝ - Τομείς Βιομηχανίας & Ενέργειας), αναφορικά με επίθεση και ληστεία εν ώρα εργασίας που δέχτηκαν συνάδελφοι μας της Επιθεώρησης Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος, καθώς και ενυπόγραφο κείμενο ενός εκ των παθόντων σχετικά με την «επικοινωνιακή» διαχείριση του θέματος από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Όπως αναφέρει ο συνάδελφος μας αλλά και η Ομοσπονδία τους:

 «…εδώ και 2 χρόνια θεωρεί ότι 2 Επιθεωρητές Μεταλλείων, εμείς οι 2 παθόντες, καθώς και 4 διοικητικοί υπάλληλοι, με υποτυπώδη εξοπλισμό, υποδομή και θεσμική θωράκιση, είμαστε αρκετοί για να ελέγξουμε και να επιβάλλουμε επαρκείς συνθήκες ασφάλειας και υγείας για τους εργαζόμενους στα περίπου 1200 λατομεία και μεταλλεία, στα γεωθερμικά πεδία και στους χερσαίους και θαλάσσιους χώρους έρευνας υδρογονανθράκων ολόκληρης της Νότιας Ελλάδας, να προστατέψουμε το φυσικό και το ανθρωπογενές περιβάλλον σε αυτά και γύρω από αυτά, να διαφυλάξουμε το δημόσιο ορυκτό πλούτο από την παράνομη εκμετάλλευση και την καταλήστευση.» 

«Δεν φροντίζουν να μπορεί ο δημόσιος λειτουργός να ασκεί τα καθήκοντά του με ασφάλεια εκεί που πραγματικά χρειάζεται. Σημειώνεται ότι η Υπηρεσία στην οποία ανήκουν οι συνάδελφοι απαρτίζεται αποκλειστικά από τους εν λόγω δυο συναδέλφους οι οποίοι καλούνται να ασκήσουν μόνοι τους το αμιγώς ελεγκτικό κομμάτι των αρμοδιοτήτων της»

Αναφορικά με την επίθεση που δεχθήκαμε στον καταυλισμό των Ρομά στο Πύρι Θήβας.pdf

Σύλλογος Υπαλ. τ. Υπ. Ανάπτυξης (Τομείς Βιομηχανίας & Ενέργειας) .pdf

Δευτέρα 19 Ιουλίου 2021

Κατασκοπία εις βάρος ακτιβιστών, δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων σε διεθνές επίπεδο

Κατασκοπία εις βάρος ακτιβιστών, δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων σε διεθνές επίπεδο
efsyn.gr

Το βράδυ της Κυριακής μια σειρά από μεγάλα ΜΜΕ έδωσαν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της μεγάλης δημοσιογραφικής έρευνας The Pegasus Project, με τις αποκαλύψεις, ο οποίες θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, να προκαλούν σημαντικούς τριγμούς.

Σύμφωνα με την έρευνα στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 16 δημοσιογραφικοί οργανισμοί και περισσότεροι από 80 δημοσιογράφοι σε τέσσερις ηπείρους, ανάμεσά τους η Le Monde, ο Guardian και η Washington Post, το λογισμικό της ισραηλινής εταιρείας NSO με την ονομασία “Pegasus” («Πήγασος») χρησιμοποιείται από αυταρχικά καθεστώτα για την παρακολούθηση ακτιβιστών, πολιτικών, δημοσιογράφων και δικηγόρων.


Το Pegasus είναι ένα κακόβουλο λογισμικό (malware) το οποίο μολύνει iPhones και συσκευές που χρησιμοποιούν Android και δίνει τη δυνατότητα στους χειριστές του να υποκλέψουν μηνύματα, φωτογραφίες, email, να καταγράψουν κλήσεις και να ενεργοποιήσουν μικρόφωνα στα κρυφά.


Η εταιρεία, που ιδρύθηκε το 2011 στο Τελ Αβίβ, διαθέτει εμπορικά το λογισμικό, ενώ έχει κατηγορηθεί συχνά πως παίζει το παιγνίδι αυταρχικών καθεστώτων. Η ίδια διαβεβαιώνει πως το λογισμικό της χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παρακολούθηση και την εξάρθρωση κυκλωμάτων κακοποιών ή τρομοκρατών.
Περισσότεροι από 50.000 τηλεφωνικοί αριθμοί

Η διαρροή δεδομένων περιλαμβάνει περισσότερους από 50.000 αριθμούς τηλεφώνων, οι οποίοι εκτιμάται ότι ανήκουν σε «πρόσωπα ενδιαφέροντος» για τους πελάτες της NSO από το 2016 έως και σήμερα.

Την έρευνα συντόνισε ένας μη κερδοσκοπικός δημοσιογραφικός οργανισμός με έδρα το Παρίσι, η Forbidden Stories, σε συνδυασμό με τη Διεθνή Αμνηστία, που είχαν αρχικά πρόσβαση σε αυτή τη λίστα με τα τηλέφωνα και μοιράστηκαν στη συνέχεια τις πληροφορίες με άλλους συνεργάτες στον χώρο των μίντια, στο πλαίσιο του Pegasus Project.

«Επανειλημμένα, η συλλογικότητα Forbidden Stories και το Security Lab της ΜΚΟ Διεθνής Αμνηστία μπόρεσαν να εξακριβώσουν τεχνικά ότι η μόλυνση τηλεφώνων με το Pegasus στέφθηκε από επιτυχία», τονίζει η Le Monde, ιδίως «στις περιπτώσεις του Εντουί Πλενέλ», ιδρυτή του ειδησεογραφικού ιστότοπου Mediapart, «της Ντομινίκ Σιμονό», πρώην δημοσιογράφου-ερευνήτριας της Canard enchaîné, νυν Γενικής Ελέγκτριας των φυλακών της Γαλλίας, καθώς και «μιας δημοσιογράφου της ίδιας της Monde», που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Πρόταση Ψηφίσματος στην Α/ΤΕΕ για το θέμα των 15 συμβασιούχων εργαζομένων


Το Σάββατο 17 Ιουλίου μέσω τηλεδιάσκεψης συνεδρίασε η Κεντρική Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ. Τα μέλη της Αντιπροσωπείας Μάριος Κρητικός, Θεόφραστος Βαμβουρέλλης, Δημήτρης Πετρόπουλος, Ρένα Κλαμπατσέα, Σταυρούλα Αγρίου, κατέθεσαν το παρακάτω ψήφισμα για έγκριση από την Αντιπροσωπεία. Οι τοποθετήσεις των μελών της αντιπροσωπείας από όλες τις παρατάξεις του ΤΕΕ ήταν υπέρ της έγκρισης του ψηφίσματος. Για τυπικούς λόγους μόνο δεν εγκρίθηκε ομόφωνα καθώς όταν τέθηκαν τα ψηφίσματα για έγκριση διαπιστώθηκε έλλειψη απαρτίας του σώματος.

Ιδιαίτερα αξίζει να σημειωθεί, όπως μας πληροφόρησαν, ότι και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ τοποθετήθηκε θετικά όσον αφορά το ίδιο το ψήφισμα αλλά και όσον αφορά την πρόθεση του ΤΕΕ να προωθήσει σχετική Νομοθετική Ρύθμιση για την υπόθεση.

Ζητάμε να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις αυτές ενώπιον της Αντιπροσωπείας άμεσα και σαν πρώτο βήμα βέβαια ζητάμε να μην ασκηθεί κανένα ένδικο μέσο κατά των 15 συναδέλφων μας που κοινοποίησαν στο ΤΕΕ την Τετάρτη 14 Ιουλίου την εφετειακή απόφαση 5703/20 που τους δικαίωσε.

===================================================

ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΕΕ

ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ 15 ΠΡΩΗΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Λαμβάνοντας υπόψη:

1) Τις αυξημένες ανάγκες του ΤΕΕ σε προσωπικό προκειμένου να ανταπεξέλθει στον επιστημονικό, υποστηρικτικό και συμβουλευτικό ρόλο προς την Πολιτεία και τους μηχανικούς

2) Τις ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό και τα κενά στις οργανικές θέσεις, που καλύπτονται με τη σύσταση ομάδων εργασίας

3) Την εφετειακή απόφαση 5703/2020 που δικαιώνει 15 εργαζόμενους πρώην συμβασιούχους και υποχρεώνει το ΤΕΕ να αποδεχτεί τις υπηρεσίες τους καταβάλλοντας τις νόμιμες αποδοχές τους με εξαρτημένη σχέση εργασίας αορίστου χρόνου

Η Αντιπροσωπεία ΤΕΕ αναγνωρίζει ότι οι εν λόγω εργαζόμενοι κάλυπταν ή/και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και απευθύνει προς τον αρμόδιο κατά το Νόμο Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών πρόσκληση να προχωρήσει στην απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση ώστε να επιλυθεί οριστικά το ζήτημα και να προσληφθούν οι εργαζόμενοι στο ΤΕΕ κατ’ εφαρμογή της δικαστικής απόφασης

Μάριος Κρητικός

Θεόφραστος Βαμβουρέλλης

Δημήτρης Πετρόπουλος

Ρένα Κλαμπατσέα

Σταυρούλα Αγρίου